Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 22 de novembre de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'estableix el règim transitori de flexibilitats en relació amb les ajudes als règims voluntaris en favor del clima, el medi ambient i el benestar animal (ecorègims) previstes en el Pla estratègic de la política agrària comuna (PEPAC) per a la campanya 2022/2023. [2022/11126]

(DOGV núm. 9478 de 25.11.2022) Ref. Base de dades 010598/2022


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
    Grup temàtic: Ajudes
    Matèries: Ramaderia i animals Agricultura i alimentació Medi ambient







El 31 d'agost de 2022, la Comissió Europea va aprovar el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) d'Espanya i actualment s'està tramitant la normativa nacional i autonòmica que regularà l'aplicació, a partir de 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del PEPAC.

En aquesta normativa es regularan les ajudes als règims voluntaris en favor del clima, el medi ambient i el benestar animal (ecorègims), previstes en l'article 31 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes en relació amb l'ajuda als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC), finançada a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i al Fons Europeu agrícola de Desenvolupament Rural (Feader), i pel qual es deroguen el Reglament (UE) núm. 1305/2013 i el Reglament (UE) núm. 1307/2013.

No obstant això, mentre no entre en vigor el marc normatiu esmentat, i amb la finalitat de facilitar que es puguen arribar a aconseguir plenament els objectius que es persegueixen amb les ajudes i preparar l'efectivitat de l'aplicació imminent d'aquestes, s'estima necessari adoptar una sèrie de flexibilitats dels requisits que s'exigiran als potencials beneficiaris d'aquestes ajudes, tenint en compte les característiques edafoclimàtiques, socioeconòmiques i l'estructura agroproductiva pròpies del territori de la Comunitat Valenciana.

Segons les dades d'AEMET, a la Comunitat Valenciana, l'any 2022 s'han registrat episodis de pluges intenses i abundants durant l'inici de la primavera que van donar pas a un període estival d'elevades temperatures i sec. Aquesta situació ha generat problemes en el sector agrari, ha perjudicat sembres i collites i ha alterat el ritme habitual de les pràctiques de cultiu, amb especial incidència en l'obtenció de pastura i farratge per al bestiar així com amb la dificultat extrema per a mantindre vives les cobertes vegetals en les condicions actuals del sòl.



A la situació descrita s'afigen els efectes de la crisi per la invasió d'Ucraïna, amb una pujada generalitzada del preu dels inputs i l'escassetat en els mercats de gra.

Aquest règim transitori de flexibilització que ara s'estableix quedarà ratificat amb l'aprovació definitiva de l'Ordre de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per la qual s'estableixen les bases reguladores aplicables al conjunt d'intervencions previstes en el Pla estratègic de la política agrícola comuna a partir de 2023 actualment en tràmit d'aprovació.



En virtut de l'anterior, així com de la Resolució de 5 d'octubre de 2022, del Fons Espanyol de Garantia Agrària, OA, per la qual s'estableix el règim transitori de flexibilitats que han d'adoptar les autoritats competents de les comunitats autònomes en relació amb les ajudes als règims voluntaris en favor del clima, el medi ambient i el benestar animal (ecorègims), previstes en el Pla estratègic de la política agrària comuna, resolc:



Primer. Règim transitori de flexibilitats en relació amb les ajudes als règims voluntaris en favor del clima, el medi ambient i el benestar animal (ecorègims), previstes en el Pla estratègic de la política agrària comuna

S'adopten les mesures següents de flexibilitat als requisits que han de complir beneficiaris els potencials de les ajudes als ecorègims previstes en el PEPAC, per al territori de la Comunitat Valenciana:



1.1. Ecorègims d'agricultura de carboni i agroecologia: Pasturatge extensiu, sega i biodiversitat en les superfícies de pastures

a) Per a la pràctica de pasturatge extensiu, a causa de la sequera actual, amb absència de precipitacions entre el mes de juny i el mes d'octubre, la qualitat i quantitat de la pastura s'ha vist greument afectada i és necessari que els animals reben alimentació suplementària. Per aquesta raó es fixa el període mínim de pasturatge amb animals propis de l'explotació en 90 dies.

b) La càrrega ramadera mínima mitjana anual i la càrrega ramadera màxima en pastures mediterrànies, sobre les superfícies de pastures permanents o de pastures temporals determinades acollides a aquesta pràctica s'estableix en: 0,1 URM/ hectàrea i 1,2 URM/ hectàrees.

c) La càrrega ramadera mínima mitjana anual i la càrrega ramadera màxima en pastures humides, sobre les superfícies de pastures permanents o de pastures temporals determinades acollides a aquesta pràctica s'estableix en: 0,3 URM/ hectàrea i 2 URM/ hectàrees.

d) En la pràctica de l'establiment d'illes de biodiversitat en les superfícies de pastures o sega sostenible per a percebre l'ajuda relativa a la sega sostenible i per a afavorir el cicle de vida dels lepidòpters i el cicle vegetatiu de les superfícies de pastura s'estableix un període de no aprofitament de les superfícies de pastures permanents o temporals objecte de sega durant els mesos de juliol i agost. Durant aquest període no podrà realitzar-se cap tipus d'activitat sobre les superfícies esmentades.

1.2. Ecorègims d'agricultura de carboni i agroecologia: rotació de cultius i sembra directa en terres de cultiu

a) Per a les pràctiques de rotació de cultius amb espècies millorants i sembra directa, es fixa en un 25 % el requisit que la superfície de terra de cultiu presente cada any un cultiu diferent del cultiu previ, d'acord amb els mateixos criteris establits en el Pla estratègic de la PAC 2023 – 2027 per a la condicionalitat reforçada i les bones condicions agrícoles i mediambientals (BCAM) i en concret per a la BCAM 7.



b) En la mateixa pràctica el guaret no podrà representar més del 40 % de la superfície de la terra de cultiu corresponent de l'explotació.



c) En la pràctica de sembra directa i a fi de millorar el potencial productiu del sòl en un territori preeminentment àrid i sec, es permetrà exclusivament realitzar el conreu vertical, sistema en què l'arada no inverteix la terra, i causa poca compactació, sempre que es complisca l'obligació de mantindre el restoll sobre el sòl, de manera que aquest estiga cobert durant tot l'any.

1.3. Ecorègims d'agricultura de carboni: cobertes vegetals i cobertes inertes en cultius llenyosos

a) En la pràctica de cobertes vegetals espontànies o sembrades en cultius llenyosos es permetran labors verticals superficials de manteniment de les cobertes que no suposen, en cap cas, la modificació de l'estructura del sòl, i es manté l'obligació que el sòl no romanga nu en cap moment de l'any.

b) Es fixa l'obligatorietat de mantindre la coberta vegetal viva durant dos mesos a conseqüència de la situació climàtica anormal registrada, amb elevades temperatures i absència de precipitacions. Aquesta obligació haurà de complir-se en l'interval temporal que va des de l'1 d'octubre fins al 31 de març.

c) En la pràctica de cobertes inertes de resta de poda, per a facilitar el manteniment i la gestió de la coberta, es permetran labors verticals superficials de manteniment de les cobertes sense que en cap cas suposen la modificació de l'estructura del sòl, ni la desaparició de la coberta ni impedisquen aconseguir els beneficis mediambientals d'aquesta.



1.4. Ecorègims d'agroecologia: espais de biodiversitat

A l'efecte del compliment de l'ecorègim, quan s'opte per realitzar una gestió sostenible de la làmina d'aigua, haurà de dur-se a terme, almenys, una de les pràctiques següents:

a) Anivellament anual del terreny, exclusivament en el cas que el titular de l'explotació no haja contret compromisos de gestió per al manteniment o millora d'hàbitats i d'activitats agràries tradicionals (cultiu d'arròs) que preserven la biodiversitat.

b) Sembra en sec amb inundació del terreny entre els 30 i 45 dies posteriors a la sembra.

c) Seques intermitents en el moment de realitzar els tractaments fitosanitaris.

d) Cavallons amb una amplària superior a 80 centímetres.

La làmina d'aigua haurà de romandre en el terreny un mínim de tres mesos. Amb aquesta finalitat, la superfície de cultiu situada en les zones altes haurà de romandre inundada entre el 15 de maig i el 15 d'agost. En les zones baixes, la inundació obligatòria de dos mesos es realitzarà entre el 15 de novembre i el 15 de gener i, a més, es mantindrà la superfície inundada com a mínim un mes en el període entre el 15 de maig i el 15 d'agost.

Es consideren zones baixes les superfícies de cultiu situades en «tancats» i zones alta la resta de les superfícies de cultiu.



Segon. Recursos

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs de reposició davant la persona titular de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de publicar-se aquesta resolució d'acord amb el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé, en el termini de dos mesos, un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu competent, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 8,3, 25.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que s'estime pertinent.



De conformitat amb el que s'estableix en l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la interposició de qualsevol recurs podrà realitzar-se a través de mitjans electrònics, llevat que es tinga l'obligació de relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics (com les persones jurídiques, les entitats sense personalitat i les persones físiques que representen les anteriors), a través de la seu electrònica de la Generalitat Valenciana (www.gva.es)



Tercer. Eficàcia

Aquesta resolució produirà efectes des del dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 22 de novembre de 2022.– La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició ecològica: Isaura Navarro Casillas.

Mapa web