Ficha docv

Ficha docv









DECRET 196/2022, de 18 de noviembre, del Consell, pel qual s'estableix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics. [2022/10932]

(DOGV núm. 9476 de 23.11.2022) Ref. Base de dades 010443/2022


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: organització de l'ensenyament, ensenyament professional , monografies



Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Currículum

Article 3. Organització i distribució horària

Article 4. Mòdul professional: Formació en centres de treball

Article 5. Espais i equipament

Article 6. Professorat

Article 7. Docència en anglés

Article 8. Autonomia dels centres

Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Article 11. Adaptació als diversos tipus i destinataris de l'oferta educativa

Disposició addicional primera. Autorització de centres docents

Disposició addicional segona. Acreditació del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent a l'administració educativa



Disposició addicional tercera. Incidència en les dotacions de despesa

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final primera. Aplicació i desplegament

Disposició final segona. Entrada en vigor

Annex I. Mòduls professionals

Annex II. Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals

Annex III. Professorat

Annex IV. Currículum dels mòduls professionals: Anglés tècnic I-M i II-M

Annex V. Espais mínims

Annex VI. Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu en centres de titularitat privada, o d'altres administracions diferents de l'educativa







PREÀMBUL



L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix, en l'article 49.1.3a, la competència exclusiva de la Generalitat en relació amb les normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del dret substantiu valencià o de les especialitats de l'organització de la Generalitat.

Així mateix, estableix en l'article 53 que és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjuí del que es disposa en l'article vint-i-set de la Constitució Espanyola i en les lleis orgàniques que, conforme a l'apartat u del seu article huitanta-u, la desenvolupen.

Una vegada aprovat i publicat en el Boletín Oficial del Estado el Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre, pel qual s'estableix el títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics i se'n fixen els ensenyaments mínims, els continguts bàsics del qual representen el 50 % de la durada total del currículum d'aquest cicle formatiu, establida en 2000 hores, en els articles 6.2, 6.3, 39.4 i 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i en el capítol I del títol I del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació de la formació professional del sistema educatiu, tenint en compte els aspectes definits en la normativa anteriorment mencionada, escau establir el currículum complet d'aquests nous ensenyaments de Formació Professional inicial vinculats al títol esmentat en l'àmbit d'aquesta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals, respectant el perfil professional d'aquest, per a donar resposta als reptes i a les circumstàncies actuals del sistema educatiu i laboral.

La present norma s'ha elaborat de manera coherent amb la normativa estatal, de la Unió Europea i la de la Comunitat Valenciana, amb la intenció de mantindre un marc normatiu estable, predictible, integrat i clar, donant compliment amb això al principi de seguretat jurídica.



Es completa així eficaçment i eficientment el marc legal establit pel Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre, que estableix l'esmentat títol i els seus ensenyaments mínims, introduint la regulació adequada i imprescindible, que estableix les obligacions necessàries a fi d'atendre l'objectiu que es pretén aconseguir, seguint el principi de proporcionalitat.

En aplicació del principi de transparència, s'ha donat publicitat a la iniciativa normativa i als documents propis del procés d'elaboració, s'ha sotmés l'expedient a informació i audiència pública, i s'ha publicat l'anunci corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



S'ha assenyalat en la disposició addicional segona el procediment d'acreditació del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent a l'Administració educativa, a més s'ha prestat especial atenció a les àrees prioritàries definides per l'article 42.3 de la LOE, per mitjà de la definició de continguts de prevenció de riscos laborals, que permeten que tot l'alumnat puga obtindre el certificat de tècnic o tècnica en Prevenció de Riscos Laborals, Nivell Bàsic, expedit d'acord amb el que disposa el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, i incorporant en el currículum formació en la llengua anglesa per a facilitar la seua mobilitat professional a qualsevol país europeu.

Amb la finalitat que l'alumnat conega la llengua anglesa, en els seus vessants oral i escrita, que li permeta resoldre situacions que impliquen la producció i comprensió de textos relacionats amb la professió, conéixer els avanços d'altres països, realitzar propostes d'innovació en el seu àmbit professional i facilitar la seua mobilitat a qualsevol país europeu, el currículum d'aquest cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de forma integrada en dos mòduls professionals d'entre els que componen la totalitat del cicle formatiu.

Aquest currículum requereix una posterior concreció en les programacions que l'equip docent ha d'elaborar, les quals han d'incorporar el disseny d'activitats d'aprenentatge i el desenvolupament d'actuacions flexibles que, en el marc de la normativa que regula l'organització dels centres, possibiliten adequacions particulars del currículum en cada centre docent d'acord amb els recursos disponibles, sense que en cap cas supose la supressió d'objectius que afecten la competència general del títol.

La implantació del currículum objecte de regulació d'aquest decret podrà tindre lloc a partir del curs escolar 2022-2023, per als ensenyaments (mòduls professionals) seqüenciats en el primer curs de l'annex II d'aquest decret, i en el curs immediatament posterior, per als ensenyaments (mòduls professionals) seqüenciats en el segon curs del mencionat annex II.

Fent ús de les competències de l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, oït el Consell Valencià de Formació Professional, consultats els agents socials, amb informe favorable de la Direcció General de Pressupostos i de l'Advocacia de la Generalitat, a proposta de la consellera d'Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de novembre de 2022,





DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquest decret té com a objecte establir el currículum del cicle formatiu de grau mitjà vinculat al títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics, d'acord amb les característiques socioproductives, laborals i educatives de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, la identificació del títol, el perfil professional expressat per la competència general, les competències professionals, personals i socials i la relació de qualificacions i, si escau, les unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com l'entorn professional i la prospectiva del títol en el sector o els sectors són els que es defineixen en el títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics, determinat en el Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre, pel qual s'estableix el títol mencionat i els ensenyaments mínims d'aquest.



2. El que es disposa en aquest decret serà aplicable en els centres docents que desenvolupen els ensenyaments del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics, situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Currículum

1. La duració total del currículum d'aquest cicle formatiu, inclosa tant la càrrega lectiva dels seus mòduls professionals com la càrrega lectiva reservada per a la docència en anglés, és de 2.000 hores.

2. Els seus objectius generals, els mòduls professionals, així com les orientacions pedagògiques, són els que s'estableixen per a cadascun d'ells en el Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre.

3. Els continguts, els resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació d'aquests mòduls professionals s'estableixen en l'annex I del present decret.



Article 3. Organització i distribució horària

La impartició dels mòduls professionals d'aquest cicle formatiu, quan s'oferisca en règim presencial ordinari, s'ha d'organitzar en dos cursos acadèmics. La seqüenciació en cada curs acadèmic, la càrrega lectiva completa i la distribució horària setmanal es concreten en l'annex II d'aquest decret.



Article 4. Mòdul professional: Formació en centres de treball

El mòdul professional de Formació en centres de treball s'ha de fer, amb caràcter general, en el tercer trimestre del segon curs.



Article 5. Espais i equipament

1. Els espais mínims que han de reunir els centres educatius per a permetre el desenvolupament dels ensenyaments d'aquest cicle formatiu, en compliment de la normativa sobre prevenció de riscos laborals, així com la normativa sobre seguretat i salut en el lloc de treball, són els que estableix l'Annex V d'aquest decret.

2. Els espais formatius establits els poden ocupar diversos grups d'alumnat que cursen el mateix o altres cicles formatius o etapes educatives i no necessàriament han de diferenciar-se per mitjà de tancaments.



3. L'equipament, a més de ser el necessari i suficient per a garantir l'adquisició dels resultats d'aprenentatge i la qualitat de l'ensenyament a l'alumnat segons el sistema de qualitat adoptat, ha de complir les condicions següents:

a) Els equips, les màquines i el material anàleg que s'use han de tindre la instal·lació necessària perquè funcionen correctament i han de complir les normes de seguretat i de prevenció de riscos i la resta de normes aplicables.

b) La quantitat i les característiques de l'equipament han d'estar en funció del nombre d'alumnes, a fi de permetre l'adquisició dels resultats d'aprenentatge, tenint en compte els criteris d'avaluació i els continguts que s'inclouen en cada un dels mòduls professionals que s'impartisquen en els espais mencionats.



Article 6. Professorat

1. Els aspectes referents a les especialitats del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals del cicle formatiu de grau mitjà en Postimpressió i Acabats Gràfics, indicats en el punt 2 de l'article 2 d'aquest decret segons es preveu en la normativa estatal de caràcter bàsic, són els que estableix actualment l'annex III A) del Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre, i en l'annex III d'aquest decret es determinen les especialitats i, si escau, els requisits de formació inicial del professorat amb atribució docent en el mòdul professional d'Anglés tècnic inclòs en l'article 7.



2. Per tal de garantir la qualitat d'aquests ensenyaments, per a poder impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu, el professorat dels centres docents no pertanyents a l'Administració educativa, ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat, han de tenir la corresponent titulació acadèmica que s'indica en l'annex VI del present decret i a més acreditar la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la LOE. La titulació acadèmica universitària requerida s'adaptarà a la seua equivalència de grau / màster universitari. En tot cas, s'exigirà que els ensenyaments conduents a les titulacions esmentades engloben els objectius dels mòduls professionals i, si aquests objectius no hi estan inclosos, a més de la titulació haurà d'acreditar-se, mitjançant «certificació», una experiència laboral de, almenys, tres anys en el sector vinculat a la família professional, realitzant activitats productives en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge.



Article 7. Docència en anglés

1. El currículum d'aquest cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de manera integrada en dos mòduls professionals dels que componen la totalitat del cicle formatiu.

2. Aquests mòduls els ha d'impartir voluntàriament el professorat amb atribució docent en aquests i que, a més, posseïsca l'habilitació lingüística en anglés d'acord amb la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana. A fi de garantir que l'ensenyament en anglés s'impartisca en els dos cursos acadèmics del cicle formatiu de manera continuada, s'han de triar mòduls professionals dels dos cursos i els mòduls susceptibles de ser impartits en llengua anglesa són els relacionats amb les unitats de competència incloses en el títol.

3. Els mòduls professionals impartits en llengua anglesa han de tindre un increment de la càrrega horària lectiva en dues hores setmanals per al mòdul que s'impartisca en el primer curs i dues hores per al que es desenvolupe durant el segon curs. A més, el professorat que impartisca aquests mòduls professionals ha de tindre assignades en el seu horari individual tres hores setmanals de les complementàries al servei del centre per a preparar-los.

4. Si no es compleixen les condicions indicades, amb caràcter excepcional i de manera transitòria, els centres autoritzats a impartir el cicle formatiu, en el marc general del seu projecte educatiu, concretaran i desenvoluparan el currículum del cicle formatiu, inclòs un mòdul d'Anglés tècnic en cada curs acadèmic, la llengua vehicular del qual serà l'anglés, i que tindrà una càrrega horària de dues hores setmanals en el primer curs i dues hores setmanals en el segon curs. El currículum d'aquests mòduls d'Anglés tècnic es concreta en l'annex IV.



Article 8. Autonomia dels centres

1. Els centres educatius disposen, d'acord amb la legislació aplicable en cada cas, de l'autonomia pedagògica necessària, d'organització i de gestió econòmica per al desenvolupament dels ensenyaments i l'adaptació d'aquests a les característiques concretes de l'entorn socioeconòmic, cultural i professional.

En el marc general del projecte educatiu i en funció de les característiques del seu entorn productiu, els centres autoritzats a impartir el cicle formatiu han de concretar i desenvolupar el currículum mitjançant l'elaboració del projecte curricular del cicle formatiu i de les programacions didàctiques de cada un dels mòduls professionals d'aquest, en els termes establits en aquest decret, potenciant o creant la cultura de prevenció de riscos laborals en els espais on s'impartisquen els diversos mòduls professionals, així com una cultura de respecte ambiental, treball de qualitat realitzat segons les normes de qualitat, creativitat, innovació i igualtat de gènere.

2. La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional afavorirà l'elaboració de projectes d'innovació, així com de models de programació docent i de materials didàctics, que faciliten al professorat el desenvolupament del currículum.

3. Els centres, en l'exercici de la seua autonomia, poden adoptar experimentacions, plans de treball, formes d'organització o ampliació de l'horari escolar en els termes que establisca la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional, sense que, en cap cas, s'imposen aportacions a l'alumnat ni exigències per a aquesta.



Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Tots els centres de titularitat pública o privada situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que oferisquen ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics, s'han d'ajustar al que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i les normes que la despleguen i, en tots els casos, han de complir els requisits que s'estableixen en l'article 46 del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, a més del que s'estableix en el Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre, i les normes que el despleguen.





Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Per a l'avaluació, la promoció i l'acreditació de la formació establida en aquest decret s'atendran les normes que expressament dicte la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional.



Article 11. Adaptació als diversos tipus i destinataris de l'oferta educativa

La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional pot dur a terme ofertes formatives, d'aquest cicle formatiu, adaptades a les necessitats específiques de col·lectius desfavorits o amb risc d'exclusió social, i adequar-ne els ensenyaments a les característiques dels diversos tipus d'oferta educativa a fi d'adaptar-se a les característiques dels destinataris.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Autorització de centres docents

Tots els centres de titularitat pública o privada situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que, en la data d'entrada en vigor d'aquest decret, tinguen autoritzats ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica en Enquadernació i Manipulació de Paper i Cartó, emparat per la LOGSE, queden autoritzats a impartir els ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics, emparat per la LOE.





Segona. Acreditació del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent a l'Administració educativa.

1. El professorat dels centres de titularitat privada o de titularitat pública d'una altra administració diferent a l'educativa que, en la data d'entrada en vigor d'aquest decret, no dispose dels requisits acadèmics exigits en l'article 6 d'aquest decret, podrà impartir els corresponents mòduls professionals que conformen aquest currículum si es troben en algun dels supòsits següents:

a) Professorat que haja impartit docència en els centres especificats en la disposició addicional segona, sempre que dispose per a fer-ho dels requisits acadèmics requerits, durant un període de dos cursos acadèmics complets o, a falta d'això, dotze mesos en períodes continus o discontinus, dins dels quatre cursos anteriors a l'entrada en vigor d'aquest decret, en el mateix mòdul professional inclòs en un cicle formatiu emparat per la LOGSE que siga objecte de la convalidació establida en l'annex IV del Reial decret 1683/2011, de 18 de novembre. L'acreditació docent corresponent podrà sol·licitar-se durant un any després de l'entrada en vigor d'aquest decret.



b) Professorat que dispose d'una titulació acadèmica universitària i de la formació pedagògica i didàctica requerida, i a més acredite una experiència laboral de com a mínim tres anys en el sector vinculat a la família professional, realitzant activitats productives o docents en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge del mòdul professional.

2. El procediment que cal seguir per a obtindre l'acreditació docent establida en aquesta disposició addicional és el següent:

El professorat que considere que reuneix els requisits necessaris, l'ha de sol·licitar a la corresponent direcció territorial amb competències en educació, i ha d'adjuntar la documentació següent:

– Fotocòpia compulsada del títol acadèmic oficial.

– Documents justificatius de complir els requisits indicats en l'apartat a o b) d'aquesta disposició addicional.

3. La persona titular de la direcció territorial, amb un informe previ del seu Servei d'Inspecció d'Educació elevarà proposta de resolució davant de l'òrgan administratiu competent en matèria d'ordenació d'aquests ensenyaments de Formació Professional, de la conselleria amb competències en matèria d'educació, que dictarà una resolució individualitzada sobre aquest tema. Contra aquesta resolució, la persona interessada podrà presentar un recurs d'alçada, en el termini d'un mes des de la notificació d'aquesta, davant de la secretaria autonòmica de la qual depenga el mencionat òrgan administratiu competent, aspecte que haurà de constar en la resolució mencionada. Aquestes resolucions quedaran inscrites en un registre creat a aquest efecte.



Tercera. Incidència en les dotacions de despesa

La implementació i el posterior desplegament d'aquest decret s'han d'atendre amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent en aquests ensenyaments de Formació Professional, en la quantia que prevegen els pressupostos anuals corresponents.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen al que estableix aquesta norma.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Aplicació i desplegament

S'autoritza a qui tinga la titularitat de la conselleria competent en matèria educativa a dictar les disposicions que siguen necessàries per a l'aplicació i el desplegament del que es disposa en aquest decret.





Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Alacant, 18 de novembre de 2022



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

RAQUEL TAMARIT IRANZO





Annex I

Mòduls professionals



1. Mòdul professional: Guillotinada i plegatge

Codi: 1214



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara les matèries primeres i productes auxiliars, i avalua les característiques de qualitat segons les indicacions del full de ruta.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha contrastat la maqueta amb les indicacions del full de ruta.



b) S'han identificat les matèries primeres i els productes auxiliars necessaris a partir de la maqueta entregada.

c) S'han verificat les quantitats de material que es prepararan conforme al full de ruta.

d) S'han tingut en compte les variables de condicionament dels suports paperers.

e) S'han apilat les matèries primeres per a proveir el procés, de forma ordenada i seguint les normes del pla de prevenció de riscos.



f) S'han mesurat els paràmetres dels productes auxiliars, utilitzant els instruments de mesura adequats.

g) S'ha ajustat la viscositat de la cola al tipus de suport i a la velocitat de treball.



h) S'han realitzat les operacions de maneig de matèries primeres i productes auxiliars complint el pla de prevenció de riscos laborals.





2. Prepara la guillotina establint els paràmetres del tall i sincronitzant el sistema d'alimentació i eixida.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat correctament els elements de la guillotina.

b) S'han verificat els elements de registre, escairament i mesurament.

c) S'ha establit l'ordre dels talls.

d) S'ha confeccionat el programa de la guillotina segons el traçat que cal tallar.

e) S'ha realitzat una mostra del tall programat, i s'ha comprovat que compleix les especificacions.

f) S'ha regulat el pitjador segons el material que cal tallar.

g) S'ha establit el tipus de fulla necessari segons el tipus de suport que es tallarà.

h) S'ha identificat el sistema d'alimentació i eixida del producte que cal tallar.



3. Executa el programa de tall, identificant els defectes i aplicant-hi les solucions.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els defectes característics del tall: distorsions de format, repintats, mosses, rebaves i d'altres.

b) S'han capiculat correctament els plecs, manualment o amb taula vibradora.

c) S'han corregit els defectes de distorsió del format.

d) S'ha detectat l'excés o defecte de pressió en el pitjador.

e) S'ha relacionat l'altura excessiva d'alçada amb un tall defectuós.



f) S'han manejat els plecs aplicant les mesures preventives de seguretat.

g) S'ha aplicat el mètode i freqüència de mostreig indicat en el full de ruta.

h) S'han registrat les dades relatives a qualitat i s'han guardat les mostres segons especificacions del full de ruta.



4. Regula la plegadora determinant els paràmetres de plegatge, registre i control de la màquina.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat la prova del plegatge i s'ha comprovat el correcte ordre de foliació, orientació de pàgines i mesures.

b) S'han identificat correctament els elements del sistema d'alimentació.

c) S'han establit les estacions de plegatge que s'utilitzaran segons les especificacions del traçat.

d) S'han regulat els elements del sistema d'alimentació adequant-los al suport que cal plegar.

e) S'han preparat i regulat correctament les estacions de plegatge que s'utilitzaran, seguint les especificacions del full de ruta.



f) S'han col·locat i ajustat les eines de tall, perforació o fenedura.



g) S'ha realitzat la sincronització de l'alimentació, transport i eixida de plecs, adequada a la velocitat de treball.

h) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



5. Realitza el plegatge identificant els defectes i aplicant-hi les solucions.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les característiques tècniques de plegament validat.

b) S'ha establit la velocitat de plegatge adequada segons especificacions del producte.

c) S'ha detectat el defecte de tiretes.

d) S'han corregit els defectes d'alineament del plec.

e) S'han identificat els defectes de repintats i fregaments en els plecs.

f) S'han corregit els defectes de tall, perforació o fenedura.

g) S'ha aplicat el mètode i freqüència de mostreig indicat en el full de ruta.

h) S'han registrat les dades relatives a qualitat i s'han guardat les mostres.



6. Prepara els mecanismes d'apilament i eixida de la plegadora, deduint els processos d'emmagatzematge segons indicacions del full de ruta.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha deduït el sistema d'acabat i emmagatzematge del producte.



b) S'han empaquetat els productes plegats segons les indicacions del full de ruta.

c) S'han paletitzat els productes plegats segons indicacions del full de ruta.

d) S'han establit els sistemes de senyalització i identificació del procés de plegatge.

e) S'han emplenat les etiquetes segons mètode establit.

f) S'han posicionat les etiquetes en les caixes o palets segons especificacions.

g) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



7. Realitza la neteja i manteniment preventiu de la guillotina i la plegadora, interpretant la documentació tècnica i aplicant les mesures de seguretat i protecció previstes.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat la neteja de màquina després de la tirada.

b) S'han identificat els punts de greixatge, seguint les indicacions del fabricant.

c) S'han lubrificat els elements mòbils especificats en el manual de manteniment.

d) S'han verificat els circuits pneumàtics segons el manual de manteniment.

e) S'han classificat els residus industrials generats en el procés, complint les condicions de seguretat i la normativa de prevenció de riscos.

f) S'ha comprovat el correcte funcionament dels sistemes de seguretat.

g) S'ha verificat l'estat dels corrons i cintes d'arrossegament, i s'ha deduït si és necessari canviar-los.

h) S'ha verificat l'estat de les fulles.

i) S'ha efectuat el canvi de fulles seguint el pla de manteniment.



j) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



B. Continguts:

a) Preparació de les matèries primeres i dels elements auxiliars:

Característiques dels suports: sentit de fibra, resistència al plegatge i trencament en el plegatge, entre altres.

Matèries primeres per a l'enquadernació: suports, coles, fils, filferro i altres.

Equips auxiliars: carretons, lligadores, voltejadores, precinte, caixes i palets, entre altres.

Repintats i tiretes en els processos de manipulació i enquadernació.



Condicionament de suports paperers. Temperatura i humitat relativa.

Característiques reològiques de les coles.

b) Preparació de la guillotina:

Traçats, classes i característiques. Procés de tall segons els traçats.

Mesures estàndard dels plecs.

Sistemes de tall: guillotines lineals, trilaterals i cisalles.

Components i mecanismes de les guillotines: taula, escaires, pitjador, sistema de mesurament, llistó quadrat, matalàs d'aire i plafó d'operació.

Elements electromecànics de les guillotines.

Funcionament i paràmetres d'ajust de les guillotines.

Programes de tall.

Fulles: materials i aliatges, angle d'afilament i característiques de tall.

Taules vibradores.

Llistons quadrats: materials, ajustos i substitució.

Elements auxiliars de les guillotines. Sistemes d'alimentació i d'eixida.

Sistemes robotitzats per al tall.

Programació dels talls en guillotines lineals.

Defectes propis d'excés o defecte de pressió en el pitjador.

c) Execució del programa de tall:

Sistema d'alimentació i eixida de la guillotina.

Sistemes de mostreig.

Defectes propis de la guillotinada: distorsions del format per desquadraments, fallades de pressió o excés d'alçària, mosses, rebaves i repintats, entre altres.

Confecció de parts de producció i arxivament de mostres.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

d) Regulació de la plegadora:

Traçats, classes i característiques.

Mesures estàndard dels plecs.

Procés de plegatge. Principis tecnològics.

Plegatges segons els traçats.

Tipus de plegatge i imposició.

Plegadores de bosses, de fulles i combinades. Característiques i funcionament.

Sistema d'alimentació: taula d'apilament, aspiració i entrada de plecs, boles de transport, fleixos estabilitzadors i baixapuntes.

Parts que componen les estacions de plegatge: escaires, bosses, fulles, corrons de pressió, boles d'arrossegament i fleixos d'assentament.

Materials auxiliars de les plegadores.

Programes de plegatge.

Processos de tall, perforació i fenedura en línies de plegatge.

Tipus de perforació, de fulles i d'onduladors.

Elements de registre i control en plegadores.

Sincronització dels elements de la plegadora.

e) Realització del plegatge:

Preparació de la guillotina.

Execució del programa de tall.

Sistemes de mostreig.

Controls de qualitat del producte: foliació, repintats, tiretes, frecs, tall, perforació i fenedura, entre altres.

Ajust de paràmetres de producció durant la tirada: velocitat de la plegadora, alimentació de plecs, sistema d'eixida.

Confecció de parts de producció i arxivament de mostres.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

f) Preparació dels mecanismes d'apilament i eixida de la plegadora:



Sistemes d'eixida de les plegadores.

Mecanismes d'apilament en les plegadores.

Sistemes d'empaquetatge.

Sistemes de faixat.

Operacions de fleixat i tipus de fleix.

Sistemes d'emmagatzematge, encaixat i paletització.

Operacions finals: empaquetatge, encaixat, fleixat i paletització, entre altres.

Identificació del producte: etiquetes, tipus, posicionament.

g) Neteja i manteniment preventiu de la guillotina i la plegadora:



Manual del fabricant de la màquina: manual d'operacions, elements de seguretat, manteniment preventiu i procediment de lubricació.



Operacions de neteja en plegadores.

Operació de substitució de fulles.

Lubricants, tipus i aplicació.

Sistemes de seguretat mecànica.

Circuits i filtres d'aire. Compressors.

Classificació dels residus de la guillotina i de la plegadora.

Pla de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.









2. Mòdul professional: Enquadernació en grapa

Codi: 1215



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara les estacions d'alçada dels plecs i reconeix els mecanismes d'alimentació i transport.

Criteris d'avaluació:

a) S'han interpretat les especificacions tècniques del producte que s'enquadernarà.

b) S'han identificat els mecànics d'alimentació.

c) S'han establit les estacions que s'utilitzaran en funció del producte que s'ha d'engrapar.

d) S'han retirat les estacions que no s'utilitzaran.

e) S'han col·locat les escaires de les estacions d'alçada.

f) S'han preparat les estacions d'alimentació.

g) S'han ajustat les ventoses d'aspiració.

h) S'ha comprovat la coincidència de cap i peu en l'encaixament de cadascun dels plecs.

i) S'ha realitzat una mostra i s'ha comparat amb la maqueta que acompanya el full de ruta.



2. Regula els capçals d'engrapament, identificant i aplicant les característiques del producte que cal enquadernar.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha determinat el número i la posició de grapes.

b) S'ha determinat el tipus de filferro adequat al material i grossària de l'engrapament.

c) S'han muntat les bobines de filferro segons especificacions.

d) S'ha reconegut el circuit del filferro.

e) S'han ajustat els capçals a la posició indicada.

f) S'ha regulat la grossària de l'engrapament segons les especificacions.

g) S'ha regulat la pressió dels capçals engrapadors segons el suport.

h) S'ha comprovat el funcionament correcte dels capçals engrapadors.



3. Regula la guillotina trilateral establint els paràmetres de tall i el control de la màquina.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha establit el tipus de fulles necessàries segons el material que es tallarà.

b) S'han ajustat les guies de la guillotina trilateral segons les especificacions.

c) S'ha regulat el pitjador segons el material que cal tallar.

d) S'han identificat els elements de registre i control.

e) S'han ajustat els controls òptics de plegatge canviat.

f) S'han ajustat els palpadors i guies de plecs segons les especificacions.

g) S'ha comprovat el funcionament del control de grapes.

h) S'ha ajustat correctament el control d'alineament.

i) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



4. Prepara els mecanismes d'apilament i eixida de l'enquadernació amb grapa, segons les indicacions del full de ruta.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el sistema d'acabat i emmagatzematge del producte.

b) S'han empaquetat els productes grapats segons les indicacions del full de ruta.

c) S'han paletitzat els productes grapats segons les indicacions del full de ruta.

d) S'ha determinat la longitud del fleix adequada als paquets.

e) S'ha ajustat la longitud i la pressió del fleix.

f) S'han establit els sistemes de senyalització i identificació del procés.

g) S'han emplenat les etiquetes segons el mètode establit.

h) S'han adjuntat les etiquetes al producte acabat segons el full de ruta.

i) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.

5. Realitza l'enquadernació amb grapes, aplicant les especificacions tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha establit la velocitat adequada del tren d'engrapat segons les especificacions del producte.

b) S'ha realitzat la provisió i l'alimentació de plecs.

c) S'ha fet el canvi de bobines de filferro.

d) S'han corregit els desplaçaments de plecs.

e) S'han identificat els errors d'engrapat.

f) S'han detectat els defectes de tall.

g) S'han descrit els defectes propis dels trens d'engrapat.

h) S'ha aplicat el mètode i freqüència de mostreig indicat en l'ordre de treball.

i) S'han registrat les dades relatives a qualitat i s'han guardat les mostres.



6. Realitza la neteja i manteniment preventiu de la màquina d'enquadernació amb grapes, identificant la documentació tècnica i aplicant les mesures de seguretat i protecció previstes en el pla de prevenció de riscos i protecció ambiental.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat la neteja de màquina després de la tirada.

b) S'han identificat els punts de greixatge seguint les indicacions del fabricant.

c) S'han lubrificat els elements mòbils especificats en el manual de manteniment.

d) S'han verificat els circuits pneumàtics segons el manual de manteniment.

e) S'han classificat els residus industrials generats en el procés, complint les condicions de seguretat i prevenció de riscos.

f) S'ha comprovat el correcte funcionament dels sistemes de seguretat.

g) S'ha verificat l'estat de les fulles.

h) S'ha efectuat el canvi de fulles seguint el pla de manteniment.



i) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



B. Continguts:

a) Preparació de les estacions d'alçada dels plecs:

Característiques de l'ordre de treball.

plecs regulars i casats.

Paginació dels plecs i marques de control per a l'alçada.

Estacions d'alçada.

Sistema d'alimentació de plecs.

Funcionament i paràmetres d'ajust de l'alimentació i el registre.



Sistema de transport de plecs.

b) Regulació dels capçals d'engrapat:

Capçals engrapadors.

Conformació de la grapa a partir del filferro.

Ajustos de grossària d'engrapat i pressió.

Tipus de filferro.

Processos d'engrapat: a platina i a cavallet.

Determinació del nombre i la posició de les grapes.

Tipus de grapes estàndard i omega.

c) Regulació de la guillotina trilateral:

Guillotines trilaterals.

Funcionament i ajustos específics.

Fulles: materials i aliatges, angle d'esmolada i característiques del tall.

Operativitat del canvi de fulles.

Regulació del pitjador.

Llistó quadrat.

Defectes de tall: variació dimensional, mosses i rebaves, entre altres.

Elements de registre i control en els trens d'engrapat.

d) Preparació dels mecanismes d'apilament i eixida de l'enquadernació:

Sistemes d'eixida en trens d'engrapat: apilament contrafet de revistes, fleixat, retractilació, faixat i embossament.

Mecanismes d'apilament contrafet de revistes.

Sistemes de faixat.

Màquines de retractilar i embossar.

Operacions de fleixat i tipus de fleix per a revistes.

Operacions finals: emmagatzematge en caixes i paletització.

Característiques d'expedició de la producció en l'ordre de treball.



Identificació del producte: etiquetes, tipus i posicionament.

e) Realització de l'enquadernació amb grapes:

Sistemes de mostreig.

Controls de qualitat del producte: paginació, alineament de plecs, posició de les grapes, tancament correcte de grapes, marques d'arrossegament, format refilat, tall sense mosses ni rebaves i eixida.

Ajust de paràmetres de producció durant la tirada: velocitat i sincronització del tren d'engrapat, alimentació de plecs, grossària del grapat, sistema d'eixida.

Confecció de parts de producció i arxivament de mostres.

Preparació i reposició de materials durant la tirada.

Defectes de l'enquadernació de revistes, detecció i solucions.

f) Neteja i manteniment preventiu de la màquina d'enquadernació amb grapes:

Manual del fabricant de la màquina: manual d'operacions, elements de seguretat, manteniment preventiu i procediment de lubricació.



Operacions de neteja.

Lubricants, tipus i aplicació.

Sistemes de seguretat mecànica.

Circuits i filtres d'aire. Compressors.

Operació de substitució de fulles.

Pla de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.



3. Mòdul professional: Enquadernació en rústica i en tapa dura

Codi: 1216

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Realitza l'alçada aplicant les especificacions tècniques del producte.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els mecanismes d'alimentació de l'alçadora.



b) S'han establit les estacions que s'utilitzaran segons el full de ruta.



c) S'ha realitzat una mostra de l'alçada i s'ha comprovat l'ordre correcte dels plecs.

d) S'han regulat els mecanismes d'alimentació, conducció, apilament i eixida a la velocitat requerida.

e) S'ha realitzat la provisió i alimentació de plecs concorde a la velocitat de l'alçada.

f) S'han corregit els defectes en l'alçada.

g) S'ha descrit el mètode i la freqüència de mostreig.

h) S'han registrat les dades relatives a qualitat i s'han arxivat les mostres.



2. Realitza el cosit ajustant els paràmetres indicats en el full de ruta.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat correctament els mecanismes del sistema d'entrada a la màquina cosidora.

b) S'ha regulat el transport i obertura de plecs a la velocitat requerida.

c) S'ha preparat el mòdul de cosit segons les especificacions.

d) S'han ajustat els paràmetres del sistema d'apilament i eixida d'acord amb la velocitat de treball.

e) S'ha realitzat la provisió i alimentació de materials segons la demanda del procés de cosit.

f) S'han relacionat les característiques del tipus de fil i costura amb el material que es cosirà.

g) S'han corregit els defectes propis de cosit.

h) S'ha aplicat el mètode i freqüència de mostreig indicat en el full de ruta.





3. Regula la línia d'enquadernació en rústica, ajustant les estacions i els mòduls que s'utilitzaran.

Criteris d'avaluació:

a) S'han ajustat les estacions d'alçada per a productes fresats segons el full de ruta.

b) S'ha determinat el tipus de fresatge que s'utilitzarà.

c) S'ha preparat i ajustat el mòdul de fresatge segons les especificacions.

d) S'ha establit la quantitat de cola que s'aplicarà segons el tipus de fresatge i la grossària del bloc.

e) S'ha regulat el mòdul de cobrir segons les dimensions del bloc.



f) S'ha preparat i ajustat la guillotina trilateral conforme a les dimensions i el material que es tallarà.

g) S'ha regulat el sistema d'apilament i eixida segons les dimensions del producte enquadernat.

h) S'han identificat els riscos que suposa la preparació de la línia d'enquadernació en rústica.



4. Regula la línia d'enquadernació en tapa relacionant els mòduls que s'hi utilitzaran.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat i ajustat els mecanismes d'alimentació de tapes.



b) S'ha regulat els mòduls d'addició de guardes segons les especificacions.

c) S'ha establit la quantitat de cola que s'aplicarà segons el material i la grossària del bloc.

d) S'han identificat els mòduls que cal ajustar per a la realització de l'enquadernació en tapa.

e) S'han regulat els mecanismes per a arredonir el llom segons especificacions.

f) S'ha preparat el mòdul de col·locació de reforços i capçades segons les dimensions del llom.

g) S'han ajustat els paràmetres del sistema d'apilament i eixida segons les dimensions del producte que s'enquadernarà.

h) S'ha realitzat la sincronització del mòdul de posar en tapes.



5. Realitza l'enquadernació en rústica i en tapa identificant els defectes i aplicant-hi les solucions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha establit la velocitat adequada de la línia d'enquadernació segons les característiques del producte.

b) S'ha realitzat la provisió i alimentació de materials, adequada a la velocitat de treball.

c) S'han descrit els defectes característics de les línies d'enquadernació en rústica i en tapa.

d) S'han corregit els defectes propis de l'enquadernació en rústica.



e) S'han corregit els defectes propis de l'enquadernació en tapa.



f) S'ha aplicat el mètode i freqüència de mostreig indicat en el full de ruta.

g) S'han registrat les dades relatives a qualitat i s'han arxivat les mostres.

h) S'han confeccionat i posicionat les etiquetes segons les especificacions.

6. Realitza la neteja i manteniment preventiu de les línies d'enquadernació en rústica i en tapa dura, identificant la documentació tècnica i aplicant les mesures de seguretat i protecció previstes.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat la neteja de màquina després de la tirada.

b) S'han identificat els punts de greixatge seguint les indicacions del fabricant.

c) S'han lubrificat els elements mòbils especificats en el manual de manteniment.

d) S'han verificat els circuits pneumàtics segons el manual de manteniment.

e) S'han classificat els residus industrials generats en el procés, complint les condicions de seguretat i prevenció de riscos.

f) S'ha comprovat el funcionament correcte dels sistemes de seguretat.

g) S'ha verificat l'estat de les fulles.

h) S'ha efectuat el canvi de fulles seguint el pla de manteniment.



i) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat i de respecte mediambiental.



B. Continguts:

a) Elaboració de l'alçada:

Contrast de la maqueta amb el full de ruta.

Estacions d'alçada.

Sistema d'alimentació i registre.

Funcionament i paràmetres d'ajust de les estacions d'alçada.

Màquines alçadores: sistema de conducció, sistema d'apilament i eixida de plecs alçats.

Màquines alçadores: sincronització i control de l'alçada.

Sistemes de mostreig.

Controls de qualitat del producte.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

Confecció de parts de producció i arxivament de mostres.

Sistema d'alimentació i registre en les estacions d'alçada.

Etiquetes: tipus i posicionament.

b) Elaboració del cosit:

Màquines cosidores de fil.

Principis tecnològics i paràmetres de treball.

Sistema d'entrada: estacions d'alimentació, transport i obertura de plecs, ventoses d'aspiració i empenyedors o pinces i cèl·lules lectores de plec.

Plafons de control en màquines cosidores.

Mòdul de cosit: cavallet, agulles, punxons i ganxos.

Tipus de fil.

Sistemes d'apilament i eixida en màquines cosidores de fil.

Preparació de materials per a l'apilament i l'alimentació de màquines cosidores de fil.

Tipus de cosit.

Ajust de paràmetres de producció: tensió del fil, perforacions adequades, plecs igualats i altres.

Noves tecnologies de cosit sense fil, injecció de coles, plàstics i altres.

Sistemes de mostreig.

Controls de qualitat del producte cosit.

Arxivament de mostres.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

Confecció de parts de producció.

Operacions finals: paletització, emmagatzematge i apilament de sobrants, entre altres.

c) Regulació de la línia d'enquadernació en rústica:

Alçadores de productes fresats, principis tecnològics.

Ajustos i regulació de les alçadores.

Regulació del marcador de blocs interiors.

Mòdul de fresatge.

Eines de tall, fresatge i raspallament.

Ajustos i regulació.

Materials i característiques.

Mòdul d'encolada.

Tipus de coles termofusibles.

Dispositius aplicadors de cola.

Ajustos i regulació.

Mòdul de premsatge de blocs.

Mòdul de cobriment.

Ajustos i regulació de l'alimentació del mòdul.

Mecanismes d'unió i fixació dels blocs o tripes a les cobertes.



Formació del llom en l'enquadernació en rústica.

Guillotina trilateral.

Funcionament i ajustos.

Tipus de fulles.

Operació de substitució de fulles.

Regulació del pitjador.

Sistemes d'apilament i eixida en línies d'enquadernació en rústica.

Mòdul apilador.

Regulació de la cinta de transport, pales, escaires i acumuladors de llibres.

d) Regulació de la línia d'enquadernació en tapa:

Mòduls d'addició de guardes. Principis tecnològics.

Sistema d'alimentació.

Ajustos i regulació del sistema d'encolada i mecanismes de pressió.



Mecanismes d'alimentació de tapes. Principis tecnològics.

Estació d'arredoniment del llom en tapes.

Regulació de l'arredoniment del llom en la tapa.

Estació d'encolada.

Regulacions en l'aplicació de l'adhesiu.

Coles de dispersió.

Mòdul d'arredonir lloms i traure caixo. Principis tecnològics.

Regulació dels corrons arredonidors: fregador i mordasses.

Variació de la temperatura que s'ha d'aplicar al llom.

Mòdul de col·locació de reforços i capçades.

Ajustos i regulació.

Tipus de reforços i capçades.

Mòdul de posar en tapes.

Ajustos i regulació de l'alimentació del mòdul.

Mecanismes d'unió i fixació dels blocs o tripes a les tapes.

Formació del llom en l'enquadernació en tapa.

Sistemes d'apilament i eixida en línies d'enquadernació en tapa.

Mòdul apilador.

Regulació de la cinta de transport, pales, escaires i acumuladors de llibres.

e) Elaboració de l'enquadernació en rústica i en tapa:

Estació d'arredoniment del llom en tapes.

Preparació de materials per a l'apilament i l'alimentació de les línies d'enquadernació.

Defectes propis de l'enquadernació en rústica.

Defectes propis de l'enquadernació en tapa.

Sistemes de mostreig.

Controls de qualitat del producte enquadernat en rústica i en tapa.



Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

Confecció de parts de producció i arxivament de mostres.

Operacions finals: paletització, apilament, encaixament i retractilació, entre altres.

Etiquetes, tipus i posicionament.

f) Neteja i manteniment preventiu de les línies d'enquadernació en rústica i en tapa:

Manual del fabricant de la màquina: manual d'operacions, elements de seguretat, manteniment preventiu, procediment de lubricació i altres.



Operacions de neteja en línies d'enquadernació.

Operació de substitució de fulles.

Lubricants, tipus i aplicació.

Sistemes de seguretat mecànica.

Circuits i filtres d'aire. Compressors.

Pla de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental.

Registre de dades en fulls de control i seguiment del procés.

Classificació dels residus de les línies d'enquadernació.





4. Mòdul professional: Encunyació

Codi: 1217



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara l'encuny per a la seua col·locació en la rama, identificant els seus elements i característiques tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha muntat l'encuny centrant-lo en la rama i d'acord amb la posició de la imatge impresa del suport.

b) S'ha comprovat la idoneïtat de l'encuny corregint-ne possibles defectes.

c) S'han identificat les mosses dels fleixos segons el pla de l'encuny i el plec imprés.

d) S'han comprovat els fleixos de compensació, valorant la posició i el nombre necessari d'aquests.

e) S'han triat les gomes en els fleixos de tall, tenint en compte la seua duresa, forma i altura.

f) S'han reconegut les característiques físiques i els elements que componen un encuny.

g) S'han diferenciat els diferents tipus d'encunys.

h) S'ha definit la funció i característiques físiques de les gomes expulsores.



2. Regula el pas del suport interpretant els mecanismes d'alimentació, transport i eixida en l'encunyadora.

Criteris d'avaluació:

a) S'han centrat i apilat els plecs en l'aparell marcador de l'encunyadora.

b) S'ha ajustat el pitjador a la pila i s'ha regulat la posició i l'aire dels bufadors i ventoses d'aspiració.

c) S'han graduat tots els elements de transport de la taula de marcar segons dimensions del plec.

d) S'ha efectuat el registre del plec, regulant la guia lateral i les guies frontals.

e) S'han regulat els elements del sistema d'eixida segons el format, gramatge i grossària del suport.

f) S'han identificat els possibles defectes del suport i de la imatge impresa.

g) S'han diferenciat els diferents tipus d'encunyadores i les fases del procés d'encunyació.



3. Prepara la contrapartida, reconeixent les característiques de les diferents fenedures i les del suport que s'encunyarà.

Criteris d'avaluació:

a) S'han tallat i col·locat els perfils de cito o reverse en els fleixos i s'ha retirat el paper de protecció de l'adhesiu.

b) S'han fixat els perfils en la contraplaca de la platina, donant pressió a la màquina.

c) S'ha col·locat el pertinax en l'encuny i s'ha retirat el paper de protecció de l'adhesiu.

d) S'ha adherit el pertinax a la contraplaca donant pressió a la màquina.

e) S'ha comprovat la perfecta adherència dels perfils en la platina.



f) S'ha apegat el contramotle dels relleus a la contraplaca.

g) S'ha calculat la profunditat i l'ample de la contrafenedura.

h) S'han diferenciat els perfils per a l'arranjament de les fenedures.



4. Realitza l'arranjament interpretant les instruccions i aplicant l'anivellament de pressions mitjançant alces.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha introduït l'encuny en la màquina, centrant-lo en el timpà.

b) S'ha col·locat el full d'arranjaments, el paper de calc i la xapa d'arranjaments sobre el dors de l'encuny.

c) S'ha passat un plec amb pressió fins a l'eixida de màquina per a marcar el full d'arranjaments.

d) S'ha aplicat la xapa d'arranjaments en contacte amb el dors de l'encuny i el full d'arranjaments ja marcat amb la seua silueta.

e) S'ha anivellat la pressió, observant en el suport els talls, fenedures i relleus i col·locant alces en el full d'arranjaments.

f) S'ha utilitzat opcionalment el pla de l'encuny com a full d'arranjaments.

g) S'ha descrit la necessitat de l'arranjament en l'encunyació.

h) S'han reconegut els tipus d'alces segons la seua grossària i amplària.



5. Prepara el cos expulsor de retallades i el separador de poses, reconeixent els elements mecànics i aplicant la separació dels envasos sense deteriorament.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha col·locat la peça mascle de l'expulsor de retalls, alineant-la amb la peça femella.

b) S'ha preparat la peça femella de l'expulsor, alineant-la correctament amb la peça mascle.

c) S'han instal·lat els punxons corresponents (si l'encunyació portara zones perforades).

d) S'ha regulat el mecanisme d'evacuació de retalls sobrants.



e) S'ha preparat convenientment el cos separador de poses.

f) S'ha determinat la utilitat de l'expulsió de retalls i la separació de poses en el procés de l'encunyació.

g) S'ha descrit la construcció d'un tauler matriu i d'un tauler portapunxons.

h) S'han reconegut les diferents classes de punxons utilitzats en l'expulsió.



6. Realitza l'encunyació del plec imprés amb la qualitat requerida, aplicant les especificacions tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha interpretat, en els primers plecs, l'exactitud del registre de l'encunyació respecte a la imatge impresa, i s'han corregit les desviacions.

b) S'ha determinat que els talls són nets i efectius en tota la superfície del suport, modificant pressions o col·locant alces.

c) S'ha comprovat que les fenedures pleguen bé i no trenquen, i s'han efectuat les correccions necessàries.

d) S'ha determinat l'eficàcia dels talls discontinus en les caixes de fons automàtic.

e) S'ha reconegut l'eficàcia dels talls de les solapes de tancament.

f) S'ha regulat la velocitat de la màquina, comprovant que no es produeixen fallades en registre ni talls ni fenedures, en el transport i eixida del suport imprés.

g) S'ha establit la relació entre el sentit de la fibra del suport i la qualitat de la fenedura.

h) S'ha descrit la funció del fons automàtic en les caixes.



7. Realitza la neteja i el manteniment preventiu de l'encunyadora, segons les especificacions del fabricant, aplicant les normes de prevenció de riscos laborals i protecció mediambiental.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha seleccionat el tipus de lubrificant adequat per als diferents mecanismes de l'encunyadora.

b) S'han greixat els elements de la màquina especificats en les instruccions de manteniment del fabricant.

c) S'ha realitzat la neteja dels elements de màquines especificades en les instruccions del fabricant.

d) S'han identificat els riscos i el nivell de perillositat de la manipulació de materials, eines, ferramentes i màquines utilitzats en el procés de l'encunyació.

e) S'han aplicat les mesures i normes de prevenció, seguretat i protecció mediambiental en els processos de preparació i regulació de la màquina i en la realització de l'encunyació.

f) S'han precisat les mesures de seguretat i de protecció individual i col·lectiva que s'han d'emprar en l'execució de les operacions de preparació i regulació de la màquina d'encunyar.



B. Continguts:

a) Preparació de l'encuny per a col·locar-lo en la rama:

Disseny i fabricació d'un encuny.

Tipus d'encunys: plans, rotatius, de fusta i acer, entre altres.

Defectes possibles en els encunys.

Característiques físiques de l'encuny: elements que el constitueixen, material, dimensions, grossària i altres.

La rama. Utilitat i característiques.

Fleixos o fulles de tall, fenedura i trepatge. Composició. Forma del tall.

Fleixos de compensació. Càlcul del nombre de fleixos de compensació.

Utensilis de tall (cisalles) i corbament per a fleixos.

Mosses o punts d'unió o subjecció en els fleixos.

Normes de col·locació dels punts o mosses.

Relació entre la grossària del material i l'amplària i la profunditat de la mossa.

Tensió entre els punts d'unió.

Màquines de mola fresadora per a fer mosses.

Funcions de l'engomat.

Gomes expulsores: tipus i característiques físiques (material, duresa, forma i altres).

Determinació de l'alçària, la duresa i la forma de les gomes.

b) Regulació del pas del suport:

El procés d'encunyació i les fases: entrada del suport que s'ha d'encunyar (plecs i impresos). Transport del plec en màquina. Tall, fenedura, trepatge, colp sec i altres. Expulsió de retalls sobrants. Separació de poses. Eixida del suport.

El pla de l'encuny. Característiques.

L'encunyadora. Característiques i tipus. Encunyació en pla i rotativa.

Encunyadores d'autoplatina.

Tipus de suport que s'ha d'encunyar: cartó ondulat, cartonet, cartolina i paper, entre altres.

Característiques físiques dels suports que cal encunyar: escairat, planitud, humitat, direcció de fibra i altres.

Condicions d'emmagatzematge dels suports.

Elements de l'encunyadora. Funcions Mecanismes d'alimentació, registre, transport i eixida. Relació entre aquests.

La platina i el timpà.

Pinces d'entrada. Blanc de pinces.

Mecanismes de pressió.

Normes de seguretat per a les màquines, les instal·lacions i els materials.

Factors i situacions de risc.

Mesures de protecció.

Plans i normes de seguretat i higiene.

c) Preparació de la contrapartida:

Necessitat de la contrapartida o preparació de fenedures.

Perfils per a preparació de les fenedures. Cartó (presspan). Canaleta de fibra (cito o reverse). Canaleta de plàstic amb base metàl·lica (chanel). Plaques de baquelita i fibra de vidre (pertinax o vetronit).

Contramotle per a colp sec.

Plaques d'acer fresades.

Contraplaca.

Cisalles de tall de perfils.

Càlcul de la profunditat i l'ample de la contrafenedura.

La doble fenedura. Característiques i perfils apropiats.

d) Elaboració del muntatge:

El muntatge en l'encunyació. Utilitat i components.

La xapa de muntatges.

Fulls de muntatges.

Tires de muntatges (alces). Característiques i classes.

Alces de paper autoadhesiu de diverses grossàries i amplàries.

Alces metàl·liques.

Col·locació correcta de les alces.

Gravats per a relleu en sec. Materials (magnesi, fotopolímers i altres).

e) Preparació del cos expulsor i del separador de poses:

Expulsors superiors i inferiors (mascle i femella). Funcions i classes.

El separador de poses: útil superior (mascle) i inferior (femella). Funcions i classes.

Sistemes d'evacuació de retalls.

Classes de punxons d'expulsió.

L'expulsió manual o «pelada».

Construcció manual de taulers portapunxons.

f) Realització de l'encunyació del plec imprés:

Defectes durant la tirada: de registre de la imatge, de pressió (tall, tall discontinu i fenedures).

Les fenedures i el sentit de la fibra del suport. Suport de microcanal.



Envasos de fons automàtic.

Solapes de tancament (inviolables).

Regulació de la velocitat d'encunyació. Defectes.

Controls de producció durant la tirada: mostreig; paràmetres de control.

Qualitat en l'encunyació.

g) Neteja i manteniment preventiu de l'encunyadora:



Manteniment de primer nivell de l'encunyadora.

Manual tècnic de la màquina.

Funció de la lubricació: sistemes de lubricació.

Tipus de compressors.

Mecanismes de seguretat.

Pla de prevenció: contingut i aplicació al sector.

Riscos associats a la preparació, regulació de la màquina i elaboració de l'encunyació.

Determinació de les mesures de prevenció de riscos laborals en la preparació, la regulació de la màquina i l'elaboració de l'encunyació.

Equips de protecció individual.

Prevenció de riscos laborals en els processos de preparació, regulació de la màquina i realització de l'encunyació.

Fonts de contaminació en l'elaboració de l'encunyació.

Sistemes de prevenció i protecció del medi ambient.





5. Mòdul professional: Materials per a la postimpressió

Codi: 1218



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara els materials laminars que intervenen en l'elaboració de complexos, identificant les seues propietats i les característiques del producte final.

Criteris d'avaluació:

a) S'han inspeccionat papers valorant l'absència de defectes superficials i la direcció de fibra.

b) S'han comprovat les propietats dimensionals del paper: gramatge, grossària i volum específic.

c) S'han identificat i comprovat les propietats de grossària, gramatge, absència de punt i tensió superficial dels materials plàstics.



d) S'han determinat les classes de papers i les seues característiques.

e) S'han diferenciat els suports plàstics segons la naturalesa química.

f) S'han comprovat les propietats relacionades amb la humitat: humitat relativa i estabilitat dimensional.

g) S'han determinat les propietats d'imprimibilitat dels papers, analitzant la microporositat, arrancament en sec, llisor i penetració de la tinta en el paper.

h) S'han condicionat els laminars per a l'elaboració de complexos, establint els valors de temperatura i humitat relativa.

i) S'ha detectat i corregit la plenitud de la pila de paper en el marcador.

j) S'ha establit la relació entre el tractament corona i la reducció de la tensió superficial dels suports plàstics.



2. Valora els materials per a l'elaboració d'embalatges, determinant les propietats mecàniques i d'imprimibilitat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat les classes de cartonets i les seues característiques.

b) S'han diferenciat les classes de cartons ondulats i les seues característiques.

c) S'han comprovat les característiques del cartó ondulat, color superficial, tipus d'ona, altura, pas, grossària, gramatge, ECT i absorció aigua.

d) S'han identificat les característiques mecàniques del cartonet: rigidesa, gramatge, volum i força de compressió.

e) S'han determinat les característiques d'imprimibilitat del cartonet, analitzant grossària, la direcció de fibra, la blancor i lluentor.

f) S'ha condicionat, igualat i realitzat la càrrega del cartó en la pila d'entrada de la màquina.



3. Prepara els adhesius que cal utilitzar en l'elaboració de complexos, comprovant les seues propietats amb els materials que cal unir.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat i comprovat les propietats bàsiques dels adhesius: força d'adhesió, tirant i cohesió.

b) S'han determinat les classes d'adhesius i les seues característiques.

c) S'ha preparat l'adhesiu amb el dissolvent adequat.

d) S'han determinat les característiques del substrat que afecten l'adhesió, analitzant la rugositat, la humitat i la tensió superficial.

e) S'han establit les propietats bàsiques de l'adhesiu: adhesió, cohesió i adhesivitat, deduint els seus efectes en el producte final.

f) S'han detectat els riscos laborals i mediambientals i s'han aplicat les mesures de prevenció associades al maneig dels adhesius.



g) S'ha realitzat la neteja d'equips i eines utilitzats.



4. Regula les condicions de preparació i aplicació dels vernissos, parafines i altres materials auxiliars per a la fabricació de laminats i bosses, identificant les seues característiques fisicoquímiques.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els components dels vernissos i els seus tipus.

b) S'han descrit les característiques de l'assecatge dels vernissos i se l'ha relacionat amb els sistemes d'impressió i la naturalesa dels suports.



c) S'han determinat les propietats reològiques dels vernissos: viscositat, rigidesa i adhesivitat.

d) S'ha realitzat la preparació del vernís utilitzat els additius necessaris: diluents, suavitzants, assecants i altres.

e) S'han reconegut les propietats, tipus i sistemes d'aplicació de parafines.

f) S'ha aplicat el sistema adequat per a la transferència de parafina a un suport.

g) S'han classificat els diferents tipus de pel·lícules de laminatge i estampació

h) S'han triat altres materials auxiliars utilitzats en la postimpressió, i s'ha determinat el seu ús.

5. Comprova la forma impressora i prepara les tintes de flexografia, i determina les condicions d'imprimibilitat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han reconegut les característiques, propietats i aplicació de les emulsions utilitzades per als fotopolímers de flexografia.

b) S'ha comprovat la grossària i duresa del clixé flexogràfic, utilitzant el micròmetre i duròmetre.

c) S'han identificat els components de les tintes i les seues variants.

d) S'han reconegut les característiques de l'assecatge de les tintes i se l'ha relacionat amb la naturalesa dels suports.

e) S'han determinat les propietats reològiques de les tintes: viscositat, rigidesa i adhesivitat.

f) S'ha aplicat el condicionament de la tinta, utilitzat els additius necessaris i analitzant els diluents, els suavitzants i els assecants.



g) S'han establit les propietats de color de la tinta, analitzant el color, to i opacitat.



6. Realitza la recollida selectiva de residus i neteja d'equips, identificant els riscos laborals i les característiques mediambientals.



Criteris d'avaluació:

h) S'han classificat les classes de residus generats en els processos de postimpressió.

i) S'han identificat i utilitzat els productes de neteja per a la indústria gràfica, aplicant les mesures de prevenció de riscos laborals.



j) S'ha realitzat la neteja d'equips i eines utilitzats.

k) S'han aplicat les mesures de prevenció associades al maneig dels vernissos i parafines.

l) S'han utilitzat els equips de protecció individual necessaris en el maneig de les tintes.

m) S'han definit els riscos laborals i mediambientals i les mesures de prevenció associades al maneig les tintes.

B. Continguts:

a) Preparació dels materials laminars que intervenen en l'elaboració de complexos:

Emmagatzematge de papers i plàstics en plec i en bobina. Criteris i mètodes.

Manipulació dels suports en bobina i en plec.

Composició i estructura del paper.

Composició i estructura dels plàstics.

Principals defectes superficials dels papers.

Principals defectes superficials dels plàstics.

Denominació i formats comercials dels papers.

Denominació i formats comercials dels plàstics.

Canvis dimensionals dels papers.

Canvis dimensionals dels plàstics.

Comportament dels suports en el procés gràfic.

Estructura i classificació de propietats dels papers.

Estructura i classificació de propietats dels plàstics.

Propietats dels papers i plàstics que influeixen en la postimpressió.



Normes de mesurament de les propietats dels papers.

Normes de mesurament de les propietats dels plàstics.

Instrumentació i equips de mesurament.

b) Valoració dels materials per a l'elaboració d'embalatges:

Denominació i formats comercials dels cartons.

Manipulació dels cartons.

Emmagatzematge dels cartons i els cartonets. Normes.

Principals defectes superficials estructurals dels cartons ondulats.



Principals defectes dels cartonets.

Composició i estructura dels cartons ondulats i els cartonets.

Canvis dimensionals dels cartons.

Preparació i condicionament del cartó i del cartonet per a la impressió.

Comportament dels cartons en el procés gràfic.

Estructura i classificació de propietats dels cartons.

Propietats dels cartons que influeixen en la postimpressió.

Normes de mesurament de les propietats dels cartons.

Instrumentació i equips de mesurament.

c) Preparació dels adhesius que cal utilitzar en l'elaboració de complexos.

Classificació dels adhesius segons:

– Composició química.

– Suport químic o diluent.

– Ús final.

Components dels principals adhesius.

Composició i estructura dels autoadhesius.

Defectes principals dels autoadhesius.

Denominació i formats comercials dels autoadhesius.

Procés de preparació dels adhesius i les coles:

– Adhesius en base aigua.

– Adhesius en base dissolvent.

– Sistemes reticulats UV.

– Altres adhesius.

Estructura i classificació de propietats dels adhesius.

Instrumentació i equips de mesurament.

d) Regulació de les condicions de preparació i aplicació dels vernissos, les parafines i altres materials auxiliars:

Composició dels vernissos.

Tipus de vernissos.

Additius i condicionament dels vernissos.

Sistemes d'assecatge. Relació amb la classe de vernís i el suport d'impressió emprats.

Parafines: característiques, funcions i condicionament.

Tipus de parafines.

Sistemes d'aplicació de les parafines.

Pel·lícules d'estampació i pel·lícules de laminatge.

Anses de bosses.

e) Comprovació de la forma impressora i preparació de les tintes de flexografia:

Forma impressora flexogràfica: classes, elements, propietats i funcionament.

Preparació de les formes impressores flexo.

Principals defectes de la forma flexogràfica.

Composició i classificació de les tintes flexogràfiques.

Comportament de les tintes en la impressió.

Propietats de les tintes.

Normes de mesurament de les propietats de les tintes.

Instrumentació i equips de mesurament.

Additius per a condicionar les tintes.

Preparació de les tintes.

f) Recollida selectiva de residus i neteja d'equips:



Residus generats en la postimpressió.

Classificació dels residus.

Recollida i tractaments dels residus.

Productes de neteja de la indústria gràfica.

Normes de prevenció de riscos laborals en la manipulació i la preparació de les tintes i les formes impressores de flexografia.

Normes de prevenció de riscos laborals.



6. Mòdul professional: Impressió en Flexografia

Codi: 0879

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Regula el pas de la bobina o de la planxa que imprimirà en la màquina de flexografia, i determina el recorregut del suport a través dels mecanismes.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha aplicat la regulació del pas de paper o bobina al llarg del recorregut en màquina, segons els gramatges i les característiques del suport.

b) S'han ajustat els elements del sistema d'alimentació o la pelada, el muntatge i l'enfilada de les bobines.

c) S'han realitzat els preregistres del suport i s'ha regulat la tensió de les bobines.

d) S'han preparat els equips de tractament superficial.

e) S'ha regulat el pas del suport i s'ha guiat pels diferents cossos impressors.

f) S'han determinat els dispositius d'acabat en línia i tots els elements necessaris.

g) S'ha ajustat l'eixida mitjançant apiladors o rebobinadors del suport.



2. Prepara la forma impressora i els elements del cilindre portaclixé, identificant els paràmetres per al seu muntatge segons les característiques de l'imprés.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha comprovat la preparació i el muntatge de la forma impressora per a obtindre la distribució i disposició dels elements que s'utilitzaran.

b) S'han preparat els fotopolímers amb la duresa, grossària i profunditat del gravat en funció de la mena de suport que s'imprimirà.



c) S'ha preparat el cilindre portaclixé amb els eixos, engranatges o sistema de camisa.

d) S'ha aplicat el tipus d'adhesiu més adequat sobre el cilindre portaclixé, de major o menor duresa segons la mena d'impressió.

e) S'ha posicionat i fixat, el clixé o fotopolímer al cilindre, utilitzant per a això un equip de muntatge amb vídeo.

f) S'han segellat les vores dels fotopolímers amb la màxima efectivitat i durabilitat.

3. Regula els cossos impressors i els elements mecànics dels cilindres, interpretant les característiques tècniques del treball.

Criteris d'avaluació:

a) S'han regulat els cossos impressors per a obtindre els colors necessaris, amb la seqüenciació d'impressió apropiada.

b) S'ha determinat el nombre d'alvèols correctes dels cilindres anilox, depenent de la quantitat de tinta que es vol transmetre en la impressió.

c) S'han preparat els diversos tinters, circuits tancats i viscosímetres amb les seues mànegues, bombes, cambres de rasquetes i l'ompliment de tinta.

d) S'han preparat els cilindres portaplanxes en els carros i el sistema d'elevació, aplicant la seqüenciació de col·locació en la màquina de flexografia.

e) S'han posicionat tots els cilindres al centre en el registre.

f) S'ha identificat el paral·lelisme de tots els cilindres, corrons i fleixos de les cambres tancades dels tinters del cos impressor.

g) S'ha demostrat la neteja dels cilindres de pressió, eliminant depòsits de tinta o altres impureses.

h) S'han ajustat les pressions entre els cilindres: anilox, portaclixés i de pressió.



4. Entona i registra l'imprés en la màquina de flexografia, tant de manera analògica com digital, aplicant els paràmetres que cal controlar i relacionant-los amb l'imprés que s'obtindrà.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les característiques tècniques del plegament validat (condicions del color i registre) en flexografia.

b) S'han comprovat les característiques tècniques de la tirada que es realitzarà (tonalitats, tintes, seqüència d'impressió i toleràncies de control).

c) S'ha aplicat la regulació de la càrrega de tinta, mesurant amb el densímetre la densitat de la tinta impresa.

d) S'han reconegut els camps de mesurament densitomètric del to ple, guany d'estampació, rebentat (trapping), contrast d'impressió, valors estàndard, toleràncies i desviacions, amb les seues causes i possibles solucions en la impressió en flexografia.

e) S'han comprovat els valors densitomètrics de la densitat de la massa i del guany d'estampació i/o els valors colorimètrics de les coordenades LAB de l'imprés en flexografia.

f) S'ha comprovat amb el comptafils i s'ha corregit la posició exacta de la imatge dels cilindres respecte al registre de l'original.





5. Desenvolupa la tirada del suport en la màquina de flexografia, deduint les condicions tècniques del procés.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat, amb la freqüència establida, el mostreig dels impresos i s'ha comprovat amb el plegament validat en flexografia.

b) S'han detectat i corregit les variacions tonals mitjançant l'ús del colorímetre i aplicant les toleràncies del delta E de les coordenades LAB en flexografia.

c) S'han detectat i corregit les variacions tonals mitjançant l'ús del densitòmetre, no superant les toleràncies en la densitat de la massa, el guany d'estampació, el contrast d'impressió i el rebentat (trapping), en flexografia.

d) S'ha identificat la relació de la tensió superficial del suport, del fotopolímer i la tinta.

e) S'han deduït els defectes d'assecatge i adherència de la tinta mitjançant el test d'imprimibilitat en flexografia.

f) S'han detectat i corregit les variacions del registre entre els diferents colors impresos.

g) S'ha establit, detectat i corregit l'absència de defectes relacionats amb la impressió en flexografia.

h) S'ha establit la velocitat de la màquina, la temperatura dels forns i el cabal d'aire, per a controlar el procés d'assecatge durant la producció en flexografia.

i) S'ha determinat el mètode i freqüència de mostreig dels impresos de la producció en flexografia.



6. Realitza operacions de conversió en línia del suport, relacionant i aplicant els diversos procediments amb el tractament de l'imprés que cal obtindre.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el rebobinatge adequat per a la seua posterior conversió o manipulació.

b) S'ha preparat l'encuny en pla o rotatiu amb la contra platina necessària, plana o cilíndrica.

c) S'ha preparat l'equip de plegatge en línia, encolada i dispositiu d'apilament per a la seua paletització.

d) S'ha preparat un film metal·litzat amb termorelleu i s'ha comprovat el correcte rebobinatge de l'element sobrant de la pel·lícula tèrmica.



e) S'ha preparat un relleu en sec o gofrat amb la contra platina adequada.

f) S'ha establit, amb un traçat de referència o un pla delimitat, la posició correcta del tall, fenedura, plegatge o un altre tipus de manipulació.

g) S'ha determinat la correcta pressió de l'encunyació, plegatge o un altre tipus de manipulació.

7. Realitza la neteja i el pla de manteniment de la màquina, equips i eines, desenvolupant les indicacions del fabricant.

Criteris d'avaluació:

a) S'han netejat els elements de la màquina, els clixés i les eines, utilitzant els productes adequats.

b) S'ha realitzat la neteja dels cilindres anilox perquè garantisca la transmissió de la quantitat de tinta.

c) S'han lubrificat engranatges, sistemes hidràulics i circuits d'aire pressió, complint el manual de manteniment preventiu de la màquina.



d) S'ha determinat el flux de renovació i extracció de l'aire dels túnels d'assecatge i les hores de funcionament dels llums UV.

e) S'han verificat i informat dels circuits pneumàtics defectuosos segons el manual de manteniment de la màquina.

f) S'ha localitzat i comprovat el funcionament correcte dels dispositius de seguretat de la màquina.

g) S'han classificat els residus industrials generats en el procés de neteja en el lloc adequat.



8. Aplica les normes de prevenció de riscos laborals i protecció ambiental, identificant els riscos associats a la seua activitat professional i les mesures i equips per a previndre'ls.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els riscos i el nivell de perillositat que suposen la manipulació dels materials, eines, ferramentes i màquines utilitzats en la impressió flexogràfica.

b) S'han identificat les possibles fonts de contaminació de l'entorn ambiental.

c) S'han aplicat les mesures necessàries per a aconseguir entorns segurs en la impressió per la flexografia.

d) S'han aplicat les mesures i normes de prevenció i seguretat i de protecció ambiental en el procés productiu d'impressió flexogràfica.



e) S'han identificat les causes més freqüents d'accidents en el procés productiu d'impressió flexogràfica.

f) S'han precisat les mesures de seguretat i de protecció individual i col·lectiva que s'han d'emprar en l'execució de les operacions d'impressió per flexografia.

g) S'han seleccionat mesures de seguretat, de protecció personal i ambiental requerides en la manipulació del procés productiu d'impressió per flexografia.

h) S'ha valorat l'ordre i la neteja en les instal·lacions i equips com a primer factor de prevenció de riscos.



B. Continguts:

a) Regulació de la bobina del suport:

Descripció dels paràmetres de l'ordre de treball.

Recorregut de bobina en rotativa.

Tipus de màquines: en línia, en torreta o de tambor central. Tipus d'alineadors i guiatge.

Preparació de bobines fora de màquina. Configuració de l'empalmament: recte i en forma de v o w. Sistema de detecció amb etiqueta.

Tensions de bobines. Valors en funció del tipus de suport, grossària i amplària.

Tractaments superficials del suport. Els diversos tipus de tractaments.

Acabats en línia. Tipus d'encunys: plans i rotatius. Elements per al plegatge.

Tipus de coles. Aplicació d'un film metal·litzat o un altre tipus de manipulat.

Dispositius d'eixida. Rebobinadores i apiladors.

b) Preparació de la forma impressora:

Aplicació dels paràmetres de l'ordre de treball en la preparació i el muntatge de la forma impressora. Dades tècniques de posicionament.



Control de qualitat de clixés i cilindres portaplanxes. Revisió dels clixés i dels tipus de cilindres.

Tipus d'adhesius per a clixés. Duresa i grossàries.

Valors de posició del fotopolímer. Dispositiu per perforacions o amb vídeo.

c) Regulació dels cossos impressors:

Aplicació dels paràmetres de l'ordre de treball Disposició dels diversos cilindres. Desenvolupament dels cilindres.

Tipus de cilindres anilox: cromats i ceràmics. Tipus de gravats i característiques.

Tipus de tinters: oberts o de circuits tancats. Avantatges i inconvenients. Transferència de la quantitat de tinta.

Posició i estat dels cilindres i de les rasquetes o fulles dels tinters. Tipus de rasquetes.

d) Entonació i registre de l'imprés:

Aplicació dels paràmetres de l'ordre de treball. Originals i mostres de color.

Valors de tensió superficial del suport i del cos impressor. Proves d'ancoratge de tinta.

Pressions correctes entre cilindres i paral·lelisme. Ajust micromètric.

Equips d'assecatge entre colors. Tipus d'assecatge: aire calent o radiació. Túnel d'assecatge. Proves d'assecatge de la impressió.

Control de qualitat amb mostres autoritzades. Senyals d'impressió i proves de contracte.

Densitometria i colorimetria: paràmetres de mesurament, tira de control, camps i equips. Control manual, remot i automàtic.

e) Desenvolupament de la tirada:

Aplicació dels paràmetres de l'ordre de treball en el desenvolupament de la tirada. Constància dels valors en tota la tirada.

Marges de valors tonals i de registre. Densitats incorrectes.

Utilització de densitòmetre i colorímetre. Calibratge i manipulació.



Tipus de mostrejos de la tirada. Visors d'inspecció de banda.

Valoració dels mostrejos. Creus de registre i pegats de control de pressions. Tascons de guany de punt i balanç de grisos.

Fulls de control amb valors obtinguts. Arxivament de valors de viscositats de tinta, pressions i mostres obtingudes.

Normativa de prevenció de riscos laborals. Dispositius de seguretat.



f) Ajustos dels acabats fets en línia:

Guiatge de la bobina i les rebobinadores. Tipus de rebobinadores amb canvi automàtic o sense.

Equips auxiliars d'encunys plans i rotatius. Dispositius d'expulsió.



Equips auxiliars de superestructura de plegatge i volteig de la banda.



Dispositius de termorelleu. Equips de pelada o buidatge del material sobrant del suport.

Dispositius de gofrat o relleu en sec.

Mostra d'acotaments de l'ordre de treball amb el posicionament de talls, fenedures, plegatges o altres tractaments.

Normativa de prevenció de riscos laborals. Dispositius de seguretat.



g) Aplicació de la neteja i el manteniment de la màquina:

Productes de neteja per a tintes.

Condicions dels cilindres anilox. Cura i conservació.

Mecanismes de funcionament de les màquines. Lubricació d'engranatges.

Llibre de manteniment de la màquina i equips auxiliars.

Característiques tècniques de les màquines.

Revisions periòdiques: diàries, setmanals, mensuals o semestrals.

Reciclatge de draps, tintes i productes químics. Gestió de residus.



h) Aplicació de normes de prevenció de riscos laborals i protecció ambiental:

Pla de prevenció. Contingut i aplicació al sector.

Identificació dels riscos associats a la impressió per flexografia.



Fonts de contaminació en flexografia.

Determinació de les mesures de prevenció de riscos laborals en flexografia.

Prevenció de riscos laborals en els processos d'impressió per flexografia.

Prevenció i protecció col·lectiva.

Equips de protecció individual.

Gestió de la protecció ambiental.

Normativa de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental.



Mètodes/normes d'ordre i de neteja.













7. Mòdul professional: Elaboració de Tapes i Arxivadors

Codi: 1220



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Regula i ajusta els mecanismes de la màquina de confecció de tapes i arxivadors, aplicant les tècniques i instruccions del full de ruta.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les especificacions tècniques del full de ruta per a les màquines de confecció de tapes i arxivadors, realitzant mostres i comparant-les amb la maqueta.

b) S'han comprovat les característiques dels materials, verificant la possible presència de defectes.

c) S'ha introduït la mesura de tapa tenint en compte tant el bloc interior com el llom del producte o maqueta.

d) S'han regulat els elements del cos introductor segons les mesures de la coberta i llom, tenint en compte les característiques dels materials.



e) S'ha col·locat el cautxú en la posició correcta d'aplicació de l'adhesiu, regulant la densitat, la quantitat i la temperatura de l'adhesiu que s'aplicarà.

f) S'ha sincronitzat el cos d'apegament i plegatge en funció de les característiques del material i de la tirada.

g) S'han ajustat els elements i mecanismes del sistema d'apilament i eixida en funció del tipus de producte.

h) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.

2. Confecciona les tapes i els arxivadors amb la qualitat requerida, analitzant els materials i aplicant les especificacions tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha regulat el sistema d'alimentació de la màquina de confecció de tapes i arxivadors, verificant que no es produïsquen fallades.

b) S'ha aplicat la velocitat òptima de tirada comprovant la posició del contingut del material de coberta.

c) S'han obtingut les tapes i arxivadors i s'ha verificat que no tinguen anomalies.

d) S'han utilitzat els instruments i equips de verificació, realitzant el control de qualitat de la tirada segons les instruccions del full de ruta.



e) S'han registrat correctament les dades del procés, controlant els plans de producció segons les instruccions del full de ruta.

f) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.

3. Regula els mecanismes de la màquina d'estampació de tapes i arxivadors, aplicant les tècniques i instruccions del full de ruta.

Criteris d'avaluació:

a) S'han comprovat les característiques dels materials, verificant la possible presència de defectes.

b) S'ha col·locat la bobina d'estampació i s'ha ajustat el seu avanç, tenint en compte les característiques dels materials.

c) S'han interpretat les especificacions tècniques del full de ruta per a les màquines d'estampació de tapes i arxivadors, realitzant una mostra i comparant-la amb la maqueta.

d) S'ha fixat la posició dels gravats en la platina d'estampació, i se n'ha verificat el registre.

e) S'ha regulat la temperatura i la pressió de la platina d'estampació, i s'ha comprovat que són les adequades.

f) S'ha sincronitzat la pressió de la platina d'entrada, l'alimentació de la tapa i l'avanç de la pel·lícula d'estampació, verificant que la fixació i el registre són els idonis.

g) S'han ajustat els elements i mecanismes del sistema d'apilament i eixida en funció del tipus de producte.

h) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.

4. Realitza l'estampació de tapes i arxivadors amb la qualitat requerida, aplicant les especificacions tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha regulat el sistema d'alimentació de la màquina d'estampació de tapes i arxivadors, solucionant les anomalies detectades.



b) S'ha ajustat la velocitat òptima de la tirada, comprovant el registre correcte de colors i la posició de la imatge.

c) S'ha obtingut l'estampació de tapes i arxivadors i s'ha verificat que no tinguen anomalies.

d) S'ha fet el control de qualitat de la tirada segons les instruccions del full de ruta.

e) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, de prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.



5. Prepara els mecanismes d'apilament i eixida, organitzant el procés d'emmagatzematge segons les especificacions indicades en el full de ruta i complint les normes de seguretat i prevenció de riscos.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat els elements i els mecanismes del sistema d'apilament i eixida en relació amb el procés d'emmagatzematge i el posterior transport.

b) S'han emmagatzemat les tapes confeccionades i estampades segons les indicacions del full de ruta.

c) S'han empaquetat els arxivadors confeccionats i estampats segons les indicacions del full de ruta.

d) S'ha aplicat els paràmetres de qualitat de l'emmagatzematge segons les instruccions del full de ruta.

e) S'han col·locat etiquetes per a identificar els lots de tapes i arxivadors emmagatzemats d'acord amb les indicacions del full de ruta.



f) S'han registrat correctament les dades del procés, controlant els plans de producció segons les instruccions del full de ruta.

g) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, de prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.





6. Realitza la neteja i manteniment preventiu de les màquines de confecció i estampació de tapes i arxivadors, analitzant la documentació tècnica i aplicant les mesures de seguretat i protecció ambiental.



Criteris d'avaluació:

a) S'han netejat les màquines després de la tirada segons el que s'estableix en el manual de manteniment.

b) S'han identificat els punts de greixatge, seguint les indicacions del fabricant.

c) S'ha greixat els elements mòbils especificats en el manual de manteniment.

d) S'ha comprovat el funcionament dels sistemes de seguretat segons el que s'estableix en el manual de prevenció de riscos laborals.



e) S'han utilitzat els equips de protecció tal com estableix el manual de prevenció de riscos laborals.

f) S'han realitzat les operacions d'acord amb la normativa de seguretat, prevenció de riscos laborals i de respecte mediambiental.



B. Continguts:

a) Regulació i ajust dels mecanismes de la màquina de confecció de tapes i arxivadors:

Full de ruta: característiques tècniques i paràmetres.



Manuals tècnics de les màquines de confecció de tapes i arxivadors.

Màquines de confecció de tapes i arxivadors:

– Tipus: automàtiques i semiautomàtiques.

– Sistema d'alimentació i registre.

– Elements de control. Formats. Pressió.

Paràmetres de producció. Control de la posició del contingut del material de coberta i de la fixació d'aquest. Ajust correcte de l'entrada i l'eixida. Registre. Velocitat. Pressió.

Anomalies habituals en el procés de confecció de tapes. Tiretes. Bosses d'aire. Arrugues. Mala adherència en les puntes. Ondulació del llom a contrafibra. Migració del vehicle de la tinta impresa de la coberta.

b) Confecció de les tapes i els arxivadors:

Materials d'enquadernació:

– Cartó: compacte, contraencolat, ploma, encoixinat i altres.

Material de coberta:

– Cel·lulòsics: geltex, carpeline i altres.

– Plàstics: guàflex, telflex o vanol, pell sintètica i altres.

– Teles: gematex, linocolor, buckram, arpillera i altres.

– Pell: badana, marroquí, tafilet, cabra, moltó, vedella i altres.

Coles i adhesius:

– Aquosos: termofusibles o hotmelt, de dispersió, poliuretà o PUR i autoadhesius.

Característiques. Gramatge. Grossària. Direcció de fibra. Alcalinitat. Grau de finor. Densitat.

Propietats. Resistència mecànica química. Flexibilitat. Durabilitat. Adherència. Temps d'assecatge. Elasticitat. Altres propietats.

Instruments i equips de verificació: flexòmetre, calibre, micròmetre, viscosímetre, pH-metre, higròmetre, pull test i altres.

Paràmetres dels materials d'enquadernació. Format. Mesures. Grossària. Gramatge.

Productes per a enquadernació. Llibres d'art. Diccionaris. Enciclopèdies. Atles. Novel·les d'edició de luxe. Altres productes.

Parts del llibre. Externes. Internes. Formats.

Fases de control: de recepció de materials, de processos i de productes.

c) Regulació dels mecanismes de la màquina d'estampació de tapes i arxivadors:

Màquina d'estampació de tapes:

– Tipus: automàtiques i semiautomàtiques.

– Sistema d'alimentació i registre.

– Elements de control: formats, pressió, temperatura, temps i velocitat.

Funcionament i ajust dels paràmetres de producció per a l'estampació. Ajust correcte de l'entrada i l'eixida. Sistema de transport. Taques d'impressió. Velocitat. Tensió bobina. Pressió. Temperatura.



Errors habituals en el procés d'estampació. Falta d'uniformitat de fons. Mala adherència de la pel·lícula. Rebentats. Pèrdua de detalls. Falta de brillantor. Restes de pel·lícula d'estampació.

Paràmetres de qualitat. Registre. Brillantor de la pel·lícula. Adherència. Neteja. Uniformitat de pressió. Definició del perfil d'estampació.



Manuals tècnics de les màquines d'estampació de tapes i arxivadors.



Gravats:

– Tipus. Acer. Magnesi. Zinc. Altres materials.

– Característiques. Resistència. Tiratge. Qualitat.

– Paràmetres d'ajust. Col·locació correcta. Adherència a la platina. Altres paràmetres.

Pel·lícules d'estampació:

– Tipus. Or. Plata. Metàl·lica.

– Paràmetres que cal tindre en compte: grandària adequada de la bobina.

– Tipus de pel·lícula. Adherència. Influència de la temperatura.

– Brillantor. Registre. Altres paràmetres.

d) Realització de l'estampació de tapes i arxivadors:

Coles i adhesius:

– Tipus. Termofusibles o hotmelt. De dispersió. Poliuretà o PUR. Altres tipus.

– Característiques. Composició. Densitat. Altres característiques.

– Propietats. Adherència. Elasticitat. Temps d'assecatge. Altres propietats.

– Influència de la densitat, quantitat i temperatura en la qualitat del producte final.

Fases de control: de recepció de materials, de processos i de productes.

e) Preparació dels mecanismes de l'apilament i l'eixida:

Recepció i emmagatzematge de materials:

– Emmagatzematge i empaquetatge de tapes i arxivadors: en caixes, palets, a granel i altres.

– Sistemes de transport i manipulació de la càrrega: manuals, mecànics i automàtics.

Especificacions i paràmetres. Mesures. Velocitat de producció.

Especificacions d'apilament. Altres especificacions.

f) Neteja i manteniment preventiu de les màquines de confecció i estampació de tapes i arxivadors:

Manual de manteniment preventiu:

– Nivells.

– Normes.

– Periodicitat.

– Tipus. Neteja. Greixatge. Verificació de circuits i filtres.

– Recanvi de consumibles. Altres.

Prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental:

– Tipus de prevenció. Primària. Secundària. Terciària.

– Tipus de riscos. Mecànics. Físics. Químics. Biològics. Psicològics i socials.

– Condicions de treball. De seguretat. Ambientals. De càrrega.

– Organització.

– Equips de protecció: ulleres, guants i altres.

– Tècniques de prevenció sobre seguretat i higiene.

Residus:

– Tipus: sòlids, líquids i gasosos.

– Fitxes de seguretat.

– Sistemes de separació dels residus. Gàbies. Poals.

– Depòsits. Garrafes. Altres sistemes.





8. Mòdul professional: Tractament superficial de l'imprés

Codi: 1221



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara la màquina, determinant els elements del procés segons les característiques de l'estampació per calor i del suport imprés.



Criteris d'avaluació:

a) S'han comprovat els gravats d'estampació, identificant i corregint possibles defectes.

b) S'ha preparat el cos d'estampat de la màquina, col·locant els gravats en la posició adequada segons la imatge impresa del plec.



c) S'ha col·locat en màquina la bobina de pel·lícula d'estampació seleccionada segons especificacions del full de ruta.

d) S'ha preparat el transport de la pel·lícula en màquina, regulant portabobines i rebobinadores i programant els avanços que s'estamparan.

e) S'ha demostrat la quantitat i la qualitat del suport i la imatge impresa dels plecs que s'han d'estampar.

f) S'han identificat els gravats, reconeixent les seues característiques físiques.

g) S'han identificat les classes i característiques de les pel·lícules d'estampació per calor, reconeixent el seu suport, la composició i el color.



2. Realitza l'estampació per calor, establint la càrrega del suport i aplicant la pressió adequada per a aconseguir la qualitat en el procés.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha aplicat la càrrega del suport en màquina, regulant els mecanismes d'entrada.

b) S'han ajustat els elements de la taula de marcar segons dimensions del plegament.

c) S'ha confeccionat el full d'arranjaments, marcant-lo mitjançant calc.

d) S'ha anivellat la pressió dels gravats, col·locant alces en el full d'arranjaments, en màquines autoplatina o calçant directament el gravat en planocilíndriques.

e) S'ha desenvolupat el procés d'estampació per calor, verificant la seua qualitat i tenint en compte la velocitat de la màquina.

f) S'ha realitza la neteja i el manteniment preventiu de la màquina, valorant les especificacions del fabricant i aplicant les normes de prevenció de riscos laborals i de protecció mediambiental.



g) S'han distingit les màquines d'estampació per calor, tenint en compte la seua estructura i unitat d'estampació.



3. Prepara la màquina plastificadora, ajustant els elements del procés, en funció de les característiques del film plàstic i del suport imprés.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha seleccionat la pel·lícula i l'adhesiu corresponent per a sistemes base aigua o sense solvent, comprovant la compatibilitat entre aquests i el suport que es laminarà.

b) S'ha col·locat la bobina de pel·lícula en la plastificadora, regulant el seu pas per màquina.

c) S'ha calfat la calandra i la calandreta d'entrada a la temperatura adequada.

d) S'ha regulat la quantitat d'adhesiu per a impregnar la pel·lícula segons la necessitat del sistema de plastificació.

e) S'ha ajustat la pressió del cautxú d'aplicació de cola, contra el cilindre de distribució preescalfat, en el sistema sense solvent.

f) S'ha regulat la pressió entre el cautxú i la calandra, comprovant que l'adherència del film amb el suport es realitza correctament.



g) S'ha dosificat la temperatura adequada del túnel d'assecatge, en la plastificació (cola aigua).

h) S'han identificat els sistemes de plastificació segons utilitzen adhesiu o no, i es reconeixen avantatges i inconvenients.

i) S'han distingit els tipus de pel·lícula de plastificar, atenent la seua composició física i varietats.



4. Realitza la plastificació, interpretant i aplicant les especificacions tècniques en el procés.

Criteris d'avaluació:

a) S'han ajustat els mecanismes d'entrada i d'eixida de plecs i s'ha netejat la zona de brossa.

b) S'ha comprovat la humitat de les tintes, abans de plastificar, comprovant que estiguen bé seques.

c) S'ha eliminat el bombament dels plecs de gramatges baixos passant-los per l'anivellador de plecs.

d) S'ha retallat el plec plastificat ajustant prèviament el sistema de tall.

e) S'ha desenvolupat el procés de plastificació controlant la temperatura del forn d'assecatge, la de la calandra i la quantitat adequada d'adhesiu.

f) S'ha realitzat el manteniment i la neteja de la plastificadora d'acord amb les instruccions del fabricant, aplicant les normes de prevenció de riscos laborals i de protecció mediambiental.

g) S'ha reconegut la relació existent entre elements del procés: el suport, la tinta i les pols antimaculadores.

h) S'han distingit les parts components d'una plastificadora, la seua funció i el tipus de plastificació que realitza.



5. Prepara la màquina envernissadora ajustant els elements del procés en funció de les característiques del tipus d'envernissament i del suport.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha determinat i col·locat en màquina la planxa o la pantalla de serigrafia, segons el tipus d'envernissament.

b) S'ha seleccionat el tipus de vernís, en funció del procés, el suport, les tintes i les pols antimaculadores.

c) S'ha calfat el vernís i s'ha determinat la pressió i temperatura de la calandra del cos d'envernissament, de la calandreta llevapols i del forn d'assecatge.

d) S'ha anivellat la pressió dels corrons envernissadors i la de la rascleta i del raspall dosificador en les pantalles de serigrafia.

e) S'ha ajustat l'eixida d'aire de la taula envernissadora i de la taula de refrigeració.

f) S'ha ajustat l'obertura entre el cautxú i el corró envernissador per a aplicar la quantitat requerida de vernís.

g) S'han distingit els tipus de vernissos, tenint en compte la seua composició física i el tipus d'assecatge.

h) S'han identificat les formes d'impressores que apliquen el vernís així com la manera d'obtindre-les, diferenciant els sistemes d'envernissament de fons i amb reserva.



6. Realitza l'envernissament organitzant el procés segons les característiques del producte.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat els plecs per a la seua entrada en la màquina envernissadora i s'ha verificat la quantitat i la qualitat del suport i la de la imatge impresa.

b) S'han regulat tots els elements de transport de la taula de marcar segons les dimensions del plec i s'ha efectuat el registre d'aquest en l'envernissament amb reserva.

c) S'han ajustat les velocitats per a cadascun dels cossos de la màquina perquè la distància de separació entre cada plec siga l'adequada.

d) S'ha aplicat el control i manteniment del procés d'envernissament segons els criteris de qualitat establits.

e) S'ha realitzat el manteniment i la neteja de l'envernissadora segons les instruccions del fabricant, aplicant normes de prevenció de riscos laborals i protecció mediambiental.

f) S'han distingit les parts components d'una màquina envernissadora, la seua funció i el tipus d'envernissament que realitza.



B. Continguts:

a) Preparació de la màquina d'estampació per calor:

El procés d'estampació per calor i les fases: entrada, transport i eixida del suport en la màquina d'estampar. Col·locació de les bobines. Programació dels avanços que s'estamparan. Col·locació dels gravats. Estampació per calor. Recollida del film ja estampat.

Els gravats. Disseny i fabricació. Materials: magnesi, bronzes, aliatges i altres. Característiques: duresa, espessor, dimensions, grossària. Tipus de gravats: plans i rotatius. Defectes possibles en els gravats.



La rama calefactada o niu d'abella. Utensilis per a fixar-hi els gravats.

El muntatge en l'estampació per calor. Utilitat i components. La xapa del muntatge. Fulls del muntatge.

Coixins en l'estampació: cartolines i baquelites.

Alces de paper autoadhesiu de diverses grossàries i amplàries. Col·locació correcta de les alces.

Característiques i classes de pel·lícules d'estampació: colors brillantor i mat. Colors metal·litzats i fluorescents. Amb efectes hologràfics i especials. Transparents.

Bobines de pel·lícula que s'empraran en funció de la taca i del suport que es desitja estampar.

b) Elaboració de l'estampació per calor:

L'estampadora. Característiques i tipus. Estampació en pla, pla cilíndric i rotatiu. Estampadores en línia (cold stamping).

Parts components d'una màquina estampadora. Funció de cada una i relació entre aquestes.

Guies o talons laterals. Utilització segons el suport.

La platina i el timpà.

Les pinces d'entrada. Blanc de pinces.

Mecanismes de pressió.

L'estampació en funció de la taca que cal dur a terme.

L'estampació en funció del suport (cartó, microcanal i plastificat).



La qualitat en la fabricació.

El control de qualitat. Conceptes que intervenen.

Elements de control. Fases de control: recepció de materials, processos i productes.

Normes ISO i UNE.

Manteniment de primer nivell de la plastificadora.

Manual tècnic de la màquina.

Funció de la lubricació.

Tipus de compressors.

Mecanismes de seguretat.

Equips de protecció individual.

Prevenció de riscos laborals en els processos de preparació, regulació de la màquina i realització de l'estampació.

Fonts de contaminació en la realització de l'estampació.

c) Preparació de la màquina plastificadora:

El procés de plastificació i les fases: entrada, transport i eixida del suport en la plastificadora. Impregnació del film amb adhesiu. Assecatge de l'adhesiu. Laminació del film amb el paper. Tall i apilament del paper laminat.

Característiques i tipus de plastificació: plastificació dry, amb adhesius base aigua, amb adhesius solvent less.

Tipus de film per a laminació.

Tipus d'adhesius.

Relació de l'adhesiu amb el suport i el film que s'utilitzarà.

Pressió del cilindre de la sobrecoberta.

Temperatura òptima de la cola.

Pressió entre calandra i cautxú, en funció del gramatge i la grandària del paper.

La calandra d'entrada. Funció i temperatura, en funció de la velocitat de la màquina.

Fulles giratòries calentes.

Equilibri correcte entre l'assecatge del forn i el de la calandra.

d) Plastificació:

La plastificadora. Característiques i tipus: plastificació dry, amb adhesius base aigua i amb adhesius solvent less.

Parts components d'una màquina plastificadora i funció de cada una.

Mecanismes d'alimentació, registre del suport, transport i eixida. Relació entre aquests.

Tipus de suport que cal plastificar. Característiques. Defectes possibles i condicions d'emmagatzematge.

Manual tècnic de funcionament de la màquina plastificadora.

Funció del dispositiu de llevar formes.

Porositat dels suports i la seua relació amb la quantitat d'adhesiu que cal aplicar.

Quantitat d'adhesiu correcte perquè els treballs s'apeguen bé i no tinguen mal aspecte o es produïsca l'efecte pell de taronja.

La qualitat en la fabricació.

El control de qualitat. Conceptes que hi intervenen.

Elements de control. Fases de control: recepció de materials, processos i productes.

Normes ISO i UNE.

Manteniment de primer nivell d'una plastificadora.

Manual tècnic de la màquina.

Funció de la lubricació.

Tipus de compressors.

Mecanismes de seguretat.

Pla de prevenció. Contingut i aplicació al sector.

Riscos associats a la preparació, la regulació de la màquina i la plastificació.

Equips de protecció individual

Prevenció de riscos laborals en els processos de preparació, regulació de la màquina i realització de la plastificació.

Fonts de contaminació en l'elaboració de la plastificació.

e) Preparació de la màquina envernissadora:

El procés d'envernissament i les fases: entrada, transport i eixida del plec en la màquina envernissadora. Impregnació del plec amb adhesiu. Assecatge i apilament.

L'envernissadora. Característiques i tipus.

Classes d'envernissament: segons el procés (en línia i fora de línia), segons la superfície que s'envernissarà (fons i reserva), segons l'assecatge (convencional o UVI), segons composició (greixós, acrílic i UVI) i especials (tintes híbrides i hologràfiques).

Tipus de planxes d'envernissament.

Disseny i fabricació de la planxa d'envernissament: cautxú o fotopolímer.

Disseny i fabricació de la pantalla serigràfica d'envernissament.

Relació entre la filatura de la pantalla serigràfica i el vernís.

Diferències entre les planxes per a envernissament de fons o reserva.

Calandreta eliminapols. Funcions i temperatura.

Temperatura adequada del vernís.

Additius que es poden usar amb el vernís: anivelladors, antirebuig o anticràter i antiadherent.

Pressió dels cilindres envernissadors.

Relació entre les velocitats dels cossos d'entrada, envernissament i assecatge.

Intensitat òptima del forn UVI.

Temperatura òptima de la taula de refrigeració.

f) Envernissament:

Parts components d'una màquina envernissadora i funció de cada una.

Mecanismes d'alimentació, registre del suport, transport i eixida. Relació entre aquests.

Separació dels plecs en màquina.

Relació entre els diversos components que intervenen directament en el procés. Gramatge del paper. Porositat del paper. Grandària del plec. Quantitat de plecs. Capa de tinta de l'anvers i del revers. Quantitat de pols antimaculadora que hi ha en el paper. Tensió superficial del suport imprés. Estat de frescor de la tinta.

Porositat dels suports per a graduar adequadament la quantitat de vernís que s'aplicarà.

Pressió adequada de la calandra en funció del gramatge i la grandària del paper.

La qualitat en la fabricació.

El control de qualitat. Conceptes que hi intervenen.

Elements de control. Fases de control: recepció de materials, processos i productes.

Normes ISO i UNE.

Manteniment de primer nivell d'una envernissadora.

Manual tècnic de la màquina.

Funció de la lubricació.

Tipus de compressors.

Mecanismes de seguretat.

Pla de prevenció. Contingut i aplicació al sector.

Riscos associats a la preparació, la regulació de la màquina i l'envernissament.

Equips de protecció individual.

Prevenció de riscos laborals en els processos de preparació, regulació de la màquina i envernissament.

Fonts de contaminació en l'envernissament.





9. Mòdul professional: Formació d'envasos

Codi: 1222



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Selecciona la col·locació dels elements intercanviables en la plegadora-encoladora, aplicant les instruccions del manual tècnic i les normes de seguretat i de prevenció de riscos.

Criteris d'avaluació:

a) S'han reconegut els elements intercanviables de la màquina i la seua utilitat en la formació de l'envàs.

b) S'han seleccionat els elements intercanviables, reconeixent la seua aplicació al tipus d'envàs que es formarà.

c) S'han col·locat aquests elements en la plegadora-encoladora aplicant les instruccions del manual tècnic.

d) S'han aplicat les normes de seguretat i de prevenció de riscos en col·locar els elements intercanviables.

e) S'han distingit les seccions de la plegadora-encoladora, determinant la utilitat d'aquestes.

f) S'han identificat els tipus de caixes i carpetes que pot formar la màquina, diferenciant els fons, les solapes i els punts d'encolada.

g) S'han reconegut les fases del procés de formació de l'envàs, identificant les seues funcions.



2. Prepara les seccions d'alimentació i predoblegament del suport, distingint els mecanismes apropiats de la màquina.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha col·locat el suport de càrrega adequat al tipus d'efecte encunyat.

b) S'han regulat les galgues segons el gruix de l'efecte encunyat.

c) S'han ajustat les cintes, cartel·les i tanquetes segons les característiques de l'efecte encunyat.

d) S'ha reconegut la necessitat del predoblegament, demostrant la seua utilitat en la formació d'envasos.

e) S'han ajustat les ferramentes i elements intercanviables per al predoblegament, atenent les característiques de l'envàs.

f) S'ha establit l'ordre de predoblegament, identificat les fenedures de doblegament i les fenedures de tancament.

g) S'ha distingit el predoblegament de les caixes lineals, de fons automàtic i de quatre i sis punts.



3. Prepara l'encolada del suport, determinant la quantitat i temperatura de la goma i la posició de discos i dels injectors.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha triat l'adhesiu apropiat, valorant les especificacions de la seua fitxa tècnica, segons l'envàs que es formarà.

b) S'ha seleccionat cola freda o calenta (hot-melt), segons les característiques de la superfície del suport.

c) S'ha determinat el tipus d'encolada que s'utilitzarà: superior, inferior o tots dos segons els requeriments de l'envàs.

d) S'ha ajustat la posició dels discos d'encolada i la quantitat de cola que es dispensarà segons les dimensions i col·locació de les solapes.

e) S'ha programat la posició dels injectors i la quantitat i temperatura de la cola que es dispensarà segons les dimensions i col·locació de les solapes.

f) S'han fresat les pestanyes d'encolada, distingint el recobriment superficial del suport.

g) S'han reconegut les característiques i propietats físiques dels adhesius utilitzats en la formació de l'envàs.



4. Prepara les seccions de tancament i transferència, segons les característiques de l'efecte encunyat, regulant els elements apropiats de la màquina.

Criteris d'avaluació:

a) S'han col·locat els carros i els rodaments cònics, segons el tipus i la longitud dels cossos de l'envàs que es formarà.

b) S'han numerat els cossos de l'efecte encunyat.

c) S'ha col·locat l'espasí o làmina de doblegat en funció de la grossària del suport.

d) S'ha ajustat la pressió de doblegat.

e) S'ha regulat la unitat de recompte i s'ha col·locat el colpejador, segons la quantitat d'envasos que vulguen agrupar-se.

f) S'ha preparat la unitat de transferència, ajustant la distància de recepció.

g) S'ha preparat la secció de recepció, determinant el temps necessari per a l'apegament correcte.



5. Realitza el plegatge i apegament amb la qualitat requerida, segons les especificacions tècniques, documentant les dades del procés de formació de l'envàs.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les característiques físiques del suport i la seua relació amb el plegatge-apegament.

b) S'ha col·locat la pila d'entrada airejant, igualant i centrant els efectes encunyats.

c) S'han col·locat els efectes en la posició correcta, quant a la cara i el costat d'entrada.

d) S'ha comprovat, en els primers envasos, la correcció en el plegatge i l'efectivitat de l'apegament i el premsatge, corregint possibles errors.

e) S'ha establit la velocitat òptima de producció.

f) S'ha diferenciat el plegatge-apegament de les caixes lineals, de les de fons automàtic i de les carpetes.

g) S'han documentat les dades de producció en paper o utilitzant aplicacions informàtiques.



6. Realitza el manteniment preventiu i la neteja de la plegadora-encoladora, valorant les especificacions del fabricant i aplicant les normes de prevenció de riscos laborals i de protecció mediambiental.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha seleccionat el tipus de lubrificant adequat per als mecanismes de la plegadora-encoladora.

b) S'han greixat els elements de la màquina especificats en les instruccions de manteniment del fabricant.

c) S'ha realitzat la neteja dels elements de màquina especificats en les instruccions del fabricant.

d) S'han identificat els riscos i el nivell de perillositat de la manipulació de materials, eines, ferramentes i màquines utilitzats en el procés de formació de l'envàs.

e) S'han aplicat les mesures i normes de prevenció, seguretat i protecció mediambiental en els processos de preparació i regulació de la màquina i en la realització del plegatge-apegament.

f) S'han precisat les mesures de seguretat i de protecció individual i col·lectiva que s'han d'emprar en l'execució de les operacions de preparació i regulació de la màquina de formació d'envasos.







B. Continguts:

a) Selecció i col·locació dels elements intercanviables en la plegadora engomadora:

El procés de formació de l'envàs.

Capses plegables i carpetes.

Classificació de les capses plegables: capsa estàndard, de fons automàtic, de quatre o sis punts, tapa amb o sense solapes, de doble paret i amb finestra encunyada.

Classificació de les carpetes: tipus bossa CD; carpetes amb una o dues bosses.

La màquina de plegar i apegar. Funcionament. Dimensions i limitacions. Seccions: alimentació, preplegatge, encolada, plegatge i tancament, transferència i premsatge.

Útils i elements intercanviables de la màquina: corrioles, corretges, passamans, patins i espasí.

b) Preparació de les seccions d'alimentació i preplegatge del suport:



Sistemes d'alimentació en les màquines de plegar i apegar.

Suports de càrrega segons l'envàs.

Cintes, galgues o ungles, panells laterals o cartel·les i tanquetes o boggies.

Necessitat del preplegatge o trencat de l'envàs.

Ordre del preplegatge.

El preplegatge en les caixes de fons automàtic i en les de quatre i sis punts.

Fenedures de plegatge i fenedures de tancament.

c) Preparació de l'encolada del suport:

Pestanyes d'encolada.

Tipus de cola utilitzats en la formació de l'envàs.

Fitxes tècniques de les coles.

Coles fredes i calentes (hot melt)

Temperatura òptima de la cola.

Encolada superior i inferior.

Encolada electrònica per injecció, mitjançant toveres o pistoles.

Relació de l'encolada amb el suport de l'envàs.

Fresatge de la zona d'encolada del suport.

Discos fresadors.

d) Preparació de les seccions de tancament i transferència:

Carros i rodaments cònics.

Espasí o làmina de plegatge. Tipus d'espasí.

Numeració i posició dels cossos de l'envàs.

Pressió de premsatge.

El separador numèric de caixes (colpejador o batedor).

Preselectors de temps d'espera i de temps de contacte.

El temporitzador programable.

e) Plegatge i apegat per a la formació de l'envàs:

Característiques físiques del suport encunyat: cartolina, cartonet o cartó ondulat; gramatge; sentit de fibra; humitat; plastificació o envernissament; tipus de fenedura.

Necessitat de l'airejat i igualació del suport.

Posició d'apilament del suport en l'entrada de màquina.

El plegatge i apegat en les caixes de tipus estàndard.

El plegatge i apegat en les caixes de fons automàtic.

El plegatge i apegat en les carpetes.

Parts de treball i fulls de ruta en paper.

Parts de treball i fulls de ruta informatitzats.

Sistemes informàtics de captura de dades en planta.

La qualitat en la fabricació.

El control de qualitat. Conceptes que hi intervenen.

Elements de control. Fases de control: recepció de materials, processos i productes.

Normes ISO i UNE.

Sistemes de mostreig (military estàndard o altres similars).

f) Manteniment preventiu i neteja de la plegadora engomadora:



Manteniment de primer nivell d'una plegadora engomadora.

Manual tècnic de la màquina: greixatge i lubricació.

Funció de la lubricació.

Sistemes de lubricació.

Tipus de compressors.

Mecanismes de seguretat.

Pla de prevenció. Contingut i aplicació al sector.

Riscos associats a la preparació, la regulació de la màquina i el plegatge i apegat.

Determinació de les mesures de prevenció de riscos laborals en la preparació, la regulació de la màquina i el plegatge i apegat.



Equips de protecció individual.





10. Mòdul professional: Formació i Orientació Laboral

Codi: 1223



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Selecciona oportunitats d'ocupació, i identifica les diferents possibilitats d'inserció i les alternatives d'aprenentatge al llarg de la vida.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la formació permanent com a factor clau per a l'ocupabilitat i l'adaptació a les exigències del procés productiu.

b) S'han identificat els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

c) S'han determinat les aptituds i actituds requerides per a l'activitat professional relacionada amb el perfil del títol.

d) S'han identificat els principals jaciments d'ocupació i d'inserció laboral per al tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.



e) S'han determinat les tècniques utilitzades en el procés de cerca d'ocupació.

f) S'han previst les alternatives d'autoocupació en els sectors professionals relacionats amb el títol.

g) S'ha realitzat la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpia per a la presa de decisions.



2. Aplica les estratègies del treball en equip, i en valora l'eficàcia i l'eficiència per a la consecució dels objectius de l'organització.

Criteris d'avaluació:

a) S'han valorat els avantatges del treball en equip en situacions de treball relacionades amb el perfil del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

b) S'han identificat els equips de treball que poden constituir-se en una situació real de treball.

c) S'han determinat les característiques de l'equip de treball eficaç enfront dels equips ineficaços.

d) S'ha valorat positivament la necessària existència de diversitat de rols i opinions assumits pels membres d'un equip.

e) S'ha reconegut la possible existència de conflicte entre els membres d'un grup com un aspecte característic de les organitzacions.



f) S'han identificat els tipus de conflictes i les seues fonts.

g) S'han determinat procediments per a la resolució del conflicte.





3. Exerceix els drets i compleix les obligacions que es deriven de les relacions laborals, i les reconeix en els diferents contractes de treball.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els conceptes bàsics del dret del treball.

b) S'han distingit els principals organismes que intervenen en les relacions entre part empresarial i treballadors i treballadores.

c) S'han determinat els drets i obligacions derivats de la relació laboral.

d) S'han classificat les principals modalitats de contractació, i s'han identificat les mesures de foment de la contractació per a determinats col·lectius.

e) S'han valorat les mesures establides per la legislació vigent per a la conciliació de la vida laboral i familiar.

f) S'han identificat les causes i efectes de la modificació, suspensió i extinció de la relació laboral.

g) S'ha analitzat el rebut de salaris i s'ha identificat els principals elements que l'integren.

h) S'han analitzat les diferents mesures de conflicte col·lectiu i els procediments de solució de conflictes.

i) S'han determinat les condicions de treball pactades en un conveni col·lectiu aplicable al sector relacionat amb el títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

j) S'han identificat les característiques definitòries dels nous entorns d'organització del treball.



4. Determina l'acció protectora del sistema de la Seguretat Social davant de les diferents contingències cobertes, i identifica les diferents classes de prestacions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat el paper de la Seguretat Social com a pilar essencial per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

b) S'han enumerat les diverses contingències que cobreix el sistema de Seguretat Social.

c) S'han identificat els règims existents en el sistema de Seguretat Social.

d) S'han identificat les obligacions de la part empresarial i la part treballadora dins del sistema de Seguretat Social.

e) S'han identificat, en un supòsit senzill, les bases de cotització d'una persona treballadora i les quotes corresponents a persona treballadora i empresària.

f) S'han classificat les prestacions del sistema de Seguretat Social, i s'han identificat els requisits.

g) S'han determinat les possibles situacions legals de desocupació.



h) S'ha realitzat el càlcul de la duració i quantia d'una prestació per desocupació de nivell contributiu bàsic.



5. Avalua els riscos derivats de la seua activitat, i analitza les condicions de treball i els factors de risc presents en el seu entorn laboral.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la cultura preventiva en tots els àmbits i activitats de l'empresa.

b) S'han relacionat les condicions laborals amb la salut del treballador.

c) S'han classificat els factors de risc en l'activitat i els danys que se'n deriven.

d) S'han identificat les situacions de risc més habituals en els entorns de treball del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

e) S'ha determinat l'avaluació de riscos en l'empresa.

f) S'han determinat les condicions de treball amb significació per a la prevenció en els entorns de treball relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

g) S'han classificat i descrit els tipus de danys professionals, amb especial referència a accidents de treball i malalties professionals, relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.



6. Participa en l'elaboració d'un pla de prevenció de riscos en una petita empresa, i identifica les responsabilitats de tots els agents implicats.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat els principals drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

b) S'han classificat les diferents formes de gestió de la prevenció en l'empresa, en funció dels diferents criteris establits en la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

c) S'han determinat les formes de representació dels treballadors i treballadores en l'empresa en matèria de prevenció de riscos.

d) S'han identificat els organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.

e) S'ha valorat la importància de l'existència d'un pla preventiu en l'empresa que incloga la seqüenciació d'actuacions que s'han de realitzar en cas d'emergència.

f) S'ha definit el contingut del pla de prevenció en un centre de treball relacionat amb el sector professional del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

g) S'ha projectat un pla d'emergència i evacuació d'una empresa del sector.



7. Aplica les mesures de prevenció i protecció, analitzant les situacions de risc en l'entorn laboral del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

Criteris d'avaluació:

a) S'han definit les tècniques de prevenció i de protecció individual i col·lectiva que han d'aplicar-se per a evitar els danys a l'origen i minimitzar-ne les conseqüències en cas que siguen inevitables.

b) S'ha analitzat el significat i abast dels diferents tipus de senyalització de seguretat.

c) S'han analitzat els protocols d'actuació en cas d'emergència.



d) S'han identificat les tècniques de classificació de ferits en cas d'emergència on hi haja víctimes de diversa gravetat.

e) S'han identificat les tècniques bàsiques de primers auxilis que han de ser aplicades en el lloc de l'accident davant de diferents tipus de danys i la composició i ús de la farmaciola.

f) S'han determinat els requisits i condicions per a la vigilància de la salut del treballador i la seua importància com a mesura de prevenció.



B. Continguts:

a) Cerca activa d'ocupació:

Valoració de la importància de la formació permanent per a la trajectòria laboral i professional del tècnic en Postimpressió i Acabats Gràfics.

Anàlisi dels interessos, les aptituds i les motivacions personals per a la carrera professional.

Identificació d'itineraris formatius relacionats amb el tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

Responsabilització del propi aprenentatge. Coneixement dels requeriments i dels fruits previstos.

Definició i anàlisi del sector professional del títol de tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

Planificació de la pròpia carrera:

– Establiment d'objectius laborals, a mitjà i llarg termini, compatibles amb necessitats i preferències.

– Objectius realistes i coherents amb la formació actual i la projectada.

Procés de cerca d'ocupació en petites, mitjanes i grans empreses del sector.

Oportunitats d'aprenentatge i ocupació a Europa. Europass, Ploteus.



Tècniques i instruments de cerca d'ocupació.

Valoració de l'autoocupació com a alternativa per a la inserció professional.

El procés de presa de decisions.

Establiment d'una llista de comprovació personal de coherència entre planificació de carrera, formació i aspiracions.

b) Gestió del conflicte i equips de treball:

Valoració dels avantatges i inconvenients del treball d'equip per a l'eficàcia de l'organització.

Classes d'equips en el sector de l'envàs i de l'embalatge segons les funcions que exerceixen.

Anàlisi de la formació dels equips de treball.

Característiques d'un equip de treball eficaç.

La participació en l'equip de treball. Anàlisi dels possibles rols dels integrants d'aquest.

Definició de conflicte: característiques, fonts i etapes del conflicte.



Mètodes per a la resolució o supressió del conflicte: mediació, conciliació i arbitratge.

c) Contracte de treball:

El dret del treball.

Intervenció dels poders públics en les relacions laborals.

Anàlisi de la relació laboral individual.

Determinació de les relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

Modalitats de contracte de treball i mesures de foment de la contractació.

Drets i deures derivats de la relació laboral.

Condicions de treball. Salari, temps de treball i descans laboral.



Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball.

Representació dels treballadors i treballadores.

Negociació col·lectiva com a mitjà per a la conciliació dels interessos de treballadors i treballadores i part empresarial.

Anàlisi d'un conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional del tècnic o tècnica en Postimpressió i Acabats Gràfics.

Conflictes col·lectius de treball.

Nous entorns d'organització del treball: subcontractació i teletreball, entre altres.

Beneficis per als treballadors i treballadores en les noves organitzacions: flexibilitat i beneficis socials, entre altres.

d) Seguretat Social, ocupació i desocupació:

El sistema de la Seguretat Social com a principi bàsic de solidaritat social.

Estructura del sistema de la Seguretat Social.

Determinació de les principals obligacions de la part empresarial i treballadors i treballadores en matèria de Seguretat Social: afiliació, altes, baixes i cotització.

L'acció protectora de la Seguretat Social.

Classes, requisits i quantia de les prestacions.

Concepte i situacions protegibles per desocupació.

Sistemes d'assessorament dels treballadors i treballadores respecte als seus drets i deures.

e) Avaluació de riscos professionals:

Importància de la cultura preventiva en totes les fases de l'activitat professional.

Valoració de la relació entre treball i salut.

Anàlisi i determinació de les condicions de treball.

El concepte de risc professional. Anàlisi de factors de risc.

L'avaluació de riscos en l'empresa com a element bàsic de l'activitat preventiva.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions de seguretat.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ambientals.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ergonòmiques i psicosocials.

Riscos específics en el sector de l'envàs i de l'embalatge.

Determinació dels possibles danys a la salut del treballador que poden derivar-se de les situacions de risc detectades.

f) Planificació de la prevenció de riscos en l'empresa:

Drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

Responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.

Gestió de la prevenció en l'empresa.

Representació dels treballadors i treballadores en matèria preventiva.

Organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.



Planificació de la prevenció en l'empresa.

Plans d'emergència i d'evacuació en entorns de treball.

Elaboració d'un pla d'emergència en una petita o mitjana empresa del sector.

g) Aplicació de mesures de prevenció i protecció en l'empresa:

Determinació de les mesures de prevenció i protecció individual i col·lectiva.

Protocol d'actuació davant d'una situació d'emergència.

Primers auxilis. Urgència mèdica. Conceptes bàsics.

Aplicació de tècniques de primers auxilis.

Formació als treballadors i treballadores en matèria de plans d'emergència.

Vigilància de la salut dels treballadors i treballadores.





11. Mòdul professional: Empresa i Iniciativa Emprenedora

Codi: 1224



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Reconeix les capacitats associades a la iniciativa emprenedora, i analitza els requeriments derivats dels llocs de treball i de les activitats empresarials.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el concepte d'innovació i la seua relació amb el progrés de la societat i l'augment en el benestar dels individus.

b) S'ha analitzat el concepte de cultura emprenedora i la seua importància com a font de creació d'ocupació i benestar social.

c) S'ha valorat la importància de la iniciativa individual, la creativitat, la formació i la col·laboració com a requisits indispensables per a tindre èxit en l'activitat emprenedora.

d) S'ha analitzat la capacitat d'iniciativa en el treball d'una persona que treballa en una petita i mitjana empresa relacionada amb la postimpressió i els acabats gràfics.

e) S'ha analitzat el desenvolupament de l'activitat emprenedora d'un empresari o empresària que s'inicie en el sector de la postimpressió i els acabats gràfics.

f) S'ha analitzat el concepte de risc com a element inevitable de tota activitat emprenedora.

g) S'ha analitzat el concepte d'empresari o empresària i els requisits i actituds necessaris per a desenvolupar l'activitat empresarial.



h) S'ha descrit l'estratègia empresarial, i la relaciona amb els objectius de l'empresa.

i) S'ha definit una determinada idea de negoci en l'àmbit de la postimpressió i els acabats gràfics, que servisca de punt de partida per a l'elaboració d'un pla d'empresa.

2. Defineix l'oportunitat de creació d'una xicoteta empresa, i valora l'impacte sobre l'entorn d'actuació i incorpora valors ètics.



Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit les funcions bàsiques que es realitzen en una empresa i s'ha analitzat el concepte de sistema aplicat a l'empresa.

b) S'han identificat els principals components de l'entorn general que envolta l'empresa, especialment l'entorn econòmic, social, demogràfic i cultural.

c) S'ha analitzat la influència en l'activitat empresarial de les relacions amb els clients, amb els proveïdors i amb la competència, com a principals integrants de l'entorn específic.

d) S'han identificat els elements de l'entorn d'una pime de postimpressió i acabats gràfics.

e) S'han analitzat els conceptes de cultura empresarial i imatge corporativa i la seua relació amb els objectius empresarials.

f) S'ha analitzat el fenomen de la responsabilitat social de les empreses i la seua importància com un element de l'estratègia empresarial.



g) S'ha elaborat el balanç social d'una empresa relacionada amb la postimpressió i les acabats gràfics i s'han descrit els principals costos socials en què incorren aquestes empreses, així com els beneficis socials que produeixen.

h) S'han identificat, en empreses relacionades amb la postimpressió i els acabats gràfics, pràctiques que incorporen valors ètics i socials.



i) S'ha dut a terme un estudi de viabilitat econòmica i financera d'una pime relacionada amb la postimpressió i els acabats gràfics.



3. Realitza activitats per a la constitució i posada en marxa d'una empresa, i selecciona la forma jurídica i identifica les obligacions legals associades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat les diferents formes jurídiques de l'empresa.

b) S'ha especificat el grau de responsabilitat legal dels propietaris de l'empresa, en funció de la forma jurídica triada.

c) S'ha diferenciat el tractament fiscal establit per a les diferents formes jurídiques de l'empresa.

d) S'han analitzat els tràmits exigits per la legislació vigent per a la constitució d'una empresa.

e) S'ha realitzat una cerca exhaustiva de les diferents ajudes per a la creació d'empreses relacionades amb la postimpressió i els acabats gràfics en la localitat de referència.

f) S'ha inclòs en el pla d'empresa tot el que és relatiu a l'elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat economicofinancera, tràmits administratius, ajudes i subvencions.

g) S'han identificat les vies d'assessorament i gestió administrativa externes existents a l'hora de posar en marxa una pime.

4. Realitza activitats de gestió administrativa i financera d'una pime, i identifica les principals obligacions comptables i fiscals i emplena la documentació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat els conceptes bàsics de comptabilitat, així com les tècniques de registre de la informació comptable.

b) S'han descrit les tècniques bàsiques d'anàlisis de la informació comptable, especialment referent a la solvència, liquiditat i rendibilitat de l'empresa.

c) S'han definit les obligacions fiscals d'una empresa relacionada amb la postimpressió i els acabats gràfics.

d) S'han diferenciat els tipus d'impostos en el calendari fiscal.

e) S'ha emplenat la documentació bàsica de caràcter comercial i comptable (factures, albarans, notes de comanda, lletres de canvi i xecs entre altres) per a una pime de postimpressió i acabats gràfics i s'han descrit els circuits que aquesta documentació recorre en l'empresa.



f) S'han identificat els principals instruments de finançament bancari.

g) S'ha inclòs tota la documentació citada en el pla d'empresa.





B. Continguts:

a) Iniciativa emprenedora:

Innovació i desenvolupament econòmic. Principals característiques de la innovació en l'activitat d'envasos i embalatges, enquadernació i acabats gràfics (materials, tecnologia i organització de la producció, entre altres).

La cultura emprenedora com a necessitat social.

El caràcter emprenedor.

Factors claus de les persones emprenedores: iniciativa, creativitat i formació.

La col·laboració entre persones emprenedores.

L'actuació de les persones emprenedores com a empleades d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.

L'actuació de les persones emprenedores com a empresaris o empresàries em en el sector de la postimpressió i dels acabats gràfics.

El risc en l'activitat emprenedora.

Concepte de persona empresària. Requisits per a l'exercici de l'activitat empresarial.

Objectius personals versus objectius empresarials.

Pla d'empresa: la idea de negoci en l'àmbit de l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.

Bones pràctiques de cultura emprenedora en l'activitat de la postimpressió i els acabats gràfics en l'àmbit local.

b) L'empresa i el seu entorn:

Funcions bàsiques de l'empresa.

L'empresa com a sistema.

L'entorn general de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn general d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.

L'entorn específic de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn específic d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.

Relacions d'una empresa d'envàs i embalatge, enquadernació i acabats gràfics amb l'entorn.

Relacions d'una empresa d'envàs i embalatge, enquadernació i acabats gràfics amb el conjunt de la societat.

La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

La responsabilitat social.

El balanç social.

L'ètica empresarial.

Responsabilitat social i ètica de les empreses del sector de la postimpressió i els acabats gràfics.

c) Creació i posada en marxa d'una empresa:

Concepte d'empresa.

Tipus d'empresa.

La responsabilitat dels propietaris de l'empresa.

La fiscalitat en les empreses.

Elecció de la forma jurídica. Dimensió i nombre de socis.

Tràmits administratius per a la constitució d'una empresa.

Viabilitat econòmica i viabilitat financera d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.



Anàlisi de les fonts de finançament i elaboració del pressupost d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.

Ajudes, subvencions i incentius fiscals per a les pimes relacionades amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.



Pla d'empresa: elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat econòmica i financera, tràmits administratius i gestió d'ajudes i subvencions.

d) Funció administrativa:

Concepte de comptabilitat i nocions bàsiques.

Operacions comptables: registre de la informació econòmica d'una empresa.

La comptabilitat com a imatge fidel de la situació econòmica.

Anàlisi de la informació comptable.

Obligacions fiscals de les empreses.

Requisits i terminis per a la presentació de documents oficials.

Gestió administrativa d'una empresa relacionada amb l'envàs i l'embalatge, l'enquadernació i els acabats gràfics.





12. Mòdul professional: Formació en centres de treball



Codi: 1225

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Identifica l'estructura i l'organització de l'empresa, i les relaciona amb el tipus de servei que presta.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat l'estructura organitzativa de l'empresa i les funcions de cada àrea d'aquesta.

b) S'ha comparat l'estructura de l'empresa amb les organitzacions empresarials tipus existents en el sector.

c) S'han relacionat les característiques del servei i el tipus de clients amb el desenvolupament de l'activitat empresarial.

d) S'han identificat els procediments de treball en el desenvolupament de la prestació de servei.

e) S'han valorat les competències necessàries dels recursos humans per al desenvolupament òptim de l'activitat.

f) S'ha valorat la idoneïtat dels canals de difusió més freqüents en aquesta activitat.



2. Aplica hàbits ètics i laborals en el desenvolupament de la seua activitat professional, d'acord amb les característiques del lloc de treball i amb els procediments establits en l'empresa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han reconegut i justificat:

– La disponibilitat personal i temporal necessària en el lloc de treball.

– Les actituds personals (puntualitat i empatia, entre altres) i professionals (ordre, neteja i responsabilitat, entre altres) necessàries per al lloc de treball.

– Els requeriments actitudinals davant de la prevenció de riscos en l'activitat professional.

– Els requeriments actitudinals referits a la qualitat en l'activitat professional.

– Les actituds relacionals amb el propi equip de treball i amb les jerarquies establides en l'empresa.

– Les actituds relacionades amb la documentació de les activitats realitzades en l'àmbit laboral.

– Les necessitats formatives per a la inserció i reinserció laboral en l'àmbit científic i tècnic de les bones pràctiques professionals.

b) S'han identificat les normes de prevenció de riscos laborals i els aspectes fonamentals de la Llei de prevenció de riscos laborals d'aplicació en l'activitat professional.

c) S'han posat en marxa els equips de protecció individual segons els riscos de l'activitat professional i les normes de l'empresa.

d) S'ha mantingut una actitud de respecte al medi ambient en les activitats desenvolupades.

e) S'ha mantingut organitzat, net i lliure d'obstacles el lloc de treball o l'àrea corresponent al desenvolupament de l'activitat.

f) S'ha responsabilitzat del treball assignat, i s'ha interpretat i complit les instruccions rebudes.

g) S'ha establit una comunicació eficaç amb la persona responsable en cada situació i amb els membres de l'equip.

h) S'ha coordinat amb la resta de l'equip, i s'han comunicat les incidències rellevants que es presenten.

i) S'ha valorat la importància de la seua activitat i la necessitat d'adaptació als canvis de tasques.

j) S'ha responsabilitzat de l'aplicació de les normes i procediments en el desenvolupament del seu treball.



3. Prepara els materials per a la producció d'enquadernació i/o acabats gràfics, i reconeix les seues característiques tècniques i relacionant-les amb el procés productiu.

Criteris d'avaluació:

a) S'han traslladat els materials que s'utilitzaran des del magatzem fins a la màquina complint amb les normes de prevenció de riscos laborals.

b) S'han comprovat els materials i productes auxiliars necessaris per a la producció.

c) S'han detectat l'absència de defectes en els plecs impresos.

d) S'ha apilat el suport en l'aparell marcador de la màquina.

e) S'han comprovat les propietats físiques i químiques dels adhesius.

f) S'han identificat les propietats bàsiques dels suports complexos.



g) S'ha realitzat la classificació selectiva dels residus en els seus respectius contenidors.

h) S'ha realitzat la neteja dels equips i de les ferramentes utilitzats en el maneig dels materials.



4. Regula la plegadora i la guillotina, i aplica els procediments de preparació, control i obtenció del producte gràfic.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha interpretat el programa de tall de la guillotina segons la maqueta de tall.

b) S'ha adequat la pressió del pitjador a les característiques del suport que es tallarà.

c) S'han identificat els defectes de tall.

d) S'ha fet el canvi de la fulla complint les normes de prevenció de riscos laborals.

e) S'han regulat les estacions de plegatge.

f) S'han establit les característiques de plegament validat.

g) S'ha aplicat el mètode i la freqüència de mostreig durant la producció.

h) S'ha complit el pla de manteniment preventiu de la plegadora.



5. Enquaderna llibres i revistes organitzant les fases del procés i complint les especificacions tècniques donades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat les estacions d'alçada de plecs.

b) S'ha determinat el tipus de filferro, pressió del capçal i nombre de grapes.

c) S'han identificat els mecanismes i regulacions de les cosidores de fil.

d) S'ha deduït el tipus de fresatge.

e) S'ha establit la quantitat i el tipus d'adhesiu que cal aplicar.



f) S'han corregit els defectes en l'enquadernació de llibres.

g) S'han aplicat les dimensions de tall en funció del producte final.



h) S'ha comprovat el funcionament correcte dels sistemes de seguretat de les màquines.



6. Encunya els materials amb precisió, contrastant el producte obtingut amb l'original i les seues característiques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha muntat l'encuny en la màquina.

b) S'ha airejat, igualat i apilat el suport en el marcador.

c) S'ha efectuat el registre del plec.

d) S'ha col·locat la contrapartida en l'encunyadora.

e) S'ha realitzat l'arranjament.

f) S'ha preparat el cos expulsor.

g) S'ha realitzat l'encunyació dels plecs.

h) S'han corregit els defectes durant la producció.

i) S'han aplicat les normes de prevenció de riscos laborals.



7. Realitza la formació d'envasos i estotjos, i desenvolupa les regulacions mecàniques i de dosatge d'adhesius.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat els elements intercanviables.

b) S'ha establit l'ordre de predoblegament.

c) S'ha aplicat l'encolada del suport.

d) S'ha plegat i apegat l'envàs.

e) S'ha netejat la plegadora-encoladora complint les normes de prevenció de riscos laborals.

f) S'ha realitzat el pla de greixatge i manteniment preventiu.



8. Plastifica, envernissa i/o estampa els productes gràfics, determinant el mètode que s'ha de seguir segons les propietats finals del producte.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha preparat la plastificadora.

b) S'ha seleccionat la pel·lícula plàstica i el seu adhesiu.

c) S'ha realitzat la plastificació.

d) S'ha preparat l'envernissadora.

e) S'ha seleccionat el tipus de vernís en funció del procés, el suport i la tinta.

f) S'ha realitzat l'envernissament.

g) S'ha preparat la màquina d'estampar.

h) S'ha realitzat la estampació.

i) S'han aplicat les normes de prevenció de riscos laborals i mediambientals.

Continguts:

a) Identificació de l'estructura i l'organització empresarial:

Estructura i organització empresarial del sector de la postimpressió i dels acabats gràfics.

Activitat de l'empresa i ubicació en el sector de la postimpressió i dels acabats gràfics.

Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.



Organigrama logístic de l'empresa. Proveïdors, clients i canals de comercialització.

Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

Recursos humans en l'empresa: requisits de formació i de competències professionals, personals i socials associades als diversos llocs de treball.

Sistema de qualitat establit al centre de treball.

Sistema de seguretat establit al centre de treball.

b) Aplicació d'hàbits ètics i laborals:

Actituds personals: empatia, puntualitat.

Actituds professionals: ordre, neteja, responsabilitat i seguretat.



Actituds davant de la prevenció de riscos laborals i ambientals.

Jerarquia en l'empresa. Comunicació amb l'equip de treball.

Documentació de les activitats professionals: mètodes de classificació, codificació, renovació i eliminació.

Reconeixement i aplicació de les normes internes de l'empresa, instruccions de treball, procediments normalitzats de treball i altres.



c) Preparació dels materials per a la producció d'enquadernació i/o acabats gràfics:

Característiques dels suports: sentit de fibra, resistència al plegatge, trencament en el plegatge i altres.

Matèries primeres per a l'enquadernació: suports, coles, fils i filferro, entre altres.

Equips auxiliars: carretons, lligadores, voltejadores, precinte, caixes i palets, entre altres.

Repintats i tiretes en els processos de manipulació i enquadernació i altres defectes d'impressió.

Condicionament de suports paperers. Temperatura i humitat relativa.

Característiques reològiques de les coles.

Productes de neteja de la indústria gràfica.

Normes de prevenció de riscos laborals en la manipulació i la preparació de les tintes i les formes impressores de flexografia.

d) Regulació de la plegadora i de la guillotina:

La guillotina: classes, elements, regulacions, manteniment i normativa de seguretat i prevenció de riscos laborals.

Sistemes de programació de tall.

Defectes en la producció.

Procediment de canvi de la fulla.

La plegadora: classes, elements, regulacions, manteniment i normativa de seguretat i prevenció de riscos laborals.

Processos de plegatge.

Sistemes de mostreig.

Pla de manteniment preventiu en la plegadora.

e) Enquadernació de llibres i de revistes:

Estacions d'alçada i embotiment: elements, processos i sistemes de seguretat.

Capçals d'engrapat: nombre de grapes i regulacions, entre altres.

Cosidores de fil: elements, regulacions, processos i seguretat.

Classes de fils.

Fresadora: elements, tipus de freses, processos de fresatge i normes de prevenció de riscos laborals.

Coles i adhesius: classes, característiques i prevenció de riscos laborals i mediambientals.

Defectes en la producció de llibres i revistes.

f) Encunyament de materials:

L'encunyadora: elements, tipus i sistemes de seguretat.

Procés de registre del plec.

La contrapartida: classes i procés de treball.

El muntatge: plec de muntatge i processos de col·locació.

Cos expulsor.

Defectes en l'encunyament: causes i solucions.

Prevenció de riscos laborals i mediambientals.

g) Formació d'envasos i capses:

Plegadora engomadora: elements, processos i sistemes de seguretat.



Elements intercanviables en el procés.

Preplegatge.

Encolat: tipus d'adhesius utilitzats.

Plegatge i apegat.

Procés de neteja: productes. Prevenció de riscos laborals i mediambientals.

Manteniment preventiu i greixatge.

h) Plastificació, envernissament i estampació de productes gràfics:

Plastificació: processos; classes de plàstics; adhesius emprats.

Plastificadores: tipus; processos; sistemes de seguretat.

Envernissament: processos; classes de vernissos.

Envernissadores: tipus; processos de treball; sistemes de seguretat.

Estampació: procés, classes de pel·lícules, adhesius, relació calor i procés.

La premsa d'estampar: tipus i sistemes de seguretat.

Prevenció de riscos laborals i mediambientals.

Annex IV

Currículum dels mòduls professionals: Anglés tècnic I-M i II-M



1. Mòdul professional: Anglés tècnic I-M

Codi: CV0001

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació.

1. Reconeix informació professional i quotidiana continguda en discursos orals emesos en llengua estàndard i analitza el contingut global del missatge i el relaciona amb els recursos lingüístics corresponents.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha situat el missatge en el seu context.

b) S'ha identificat la idea principal del missatge.

c) S'ha reconegut la finalitat del missatge directe, telefònic o per un altre mitjà auditiu.

d) S'ha extret informació específica en missatges relacionats amb aspectes quotidians de la vida professional i quotidiana.

e) S'han seqüenciat els elements constituents del missatge.

f) S'han identificat les idees principals d'un discurs sobre temes coneguts, transmesos pels mitjans de comunicació i emesos en llengua estàndard i articulats amb claredat.

g) S'han reconegut les instruccions orals i s'han seguit les indicacions.

h) S'ha pres consciència de la importància de comprendre globalment un missatge, sense entendre'n tots i cada un dels elements.





2. Interpreta informació professional continguda en textos escrits senzills i n'analitza de forma comprensiva els continguts.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat els materials de consulta i diccionaris tècnics.



b) S'han llegit de forma comprensiva textos clars en llengua estàndard.

c) S'ha interpretat el contingut global del missatge.

d) S'ha relacionat el text amb l'àmbit del sector a què es refereix.



e) S'ha identificat la terminologia utilitzada.

f) S'han fet traduccions de textos en llengua estàndard utilitzant material de suport en cas necessari.

g) S'ha interpretat el missatge rebut per mitjà de suports telemàtics: correu electrònic, fax, entre altres.



3. Emet missatges orals clars estructurats i participa com a agent actiu en converses professionals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els registres utilitzats per a l'emissió del missatge.

b) S'ha comunicat utilitzant fórmules, nexes d'unió i estratègies d'interacció.

c) S'han utilitzat normes de protocol en presentacions.

d) S'han descrit fets breus i imprevistos relacionats amb la seua professió.

e) S'ha utilitzat correctament la terminologia de la professió.

f) S'han expressat sentiments, idees o opinions.

g) S'han enumerat les activitats de la tasca professional.

h) S'ha descrit i seqüenciat un procés de treball de la seua competència.

i) S'ha justificat l'acceptació o el rebuig de propostes que s'han fet.

j) S'ha argumentat l'elecció d'una determinada opció o procediment de treball triat.

k) S'ha sol·licitat la reformulació del discurs o una part d'aquest quan s'ha considerat necessari.



4. Elabora textos senzills en llengua estàndard, respectant les regles gramaticals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han redactat textos breus relacionats amb aspectes quotidians i/o professionals.

b) S'ha organitzat la informació de manera coherent i cohesionada.



c) S'han fet resums de textos relacionats amb el seu entorn professional.

d) S'ha omplit documentació específica del seu camp professional.



e) S'han resumit les idees principals d'informacions donades i s'han utilitzat els propis recursos lingüístics.

f) S'han utilitzat les fórmules de cortesia pròpies del document que s'ha d'elaborar.



5. Aplica actituds i comportaments professionals en situacions de comunicació i descriu les relacions típiques característiques del país de la llengua estrangera.

Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit els protocols i les normes de relació social propis del país tenint en compte els costums i els usos de la comunitat on es parla la llengua anglesa.

b) S'han identificat els valors i les creences propis de la comunitat on es parla la llengua anglesa.

c) S'han identificat els aspectes socioprofessionals propis del sector, en qualsevol tipus de text.

d) S'han aplicat els protocols i les normes de relació social propis del país de la llengua anglesa.



B. Continguts:

Comprensió de missatges orals:

– Missatges professionals del sector i quotidians.

– Missatges directes (en persona, per videoconferència...), telefònics i enregistrats.

– Coneixent la terminologia específica del sector.

– Sabent extraure'n la idea principal i les idees secundàries.

– Sent conscients dels diversos recursos gramaticals i lingüístics perquè la comunicació siga possible.

Interpretació de missatges escrits:

– Comprensió de missatges, textos, articles bàsics professionals i quotidians.

– Suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.

– Terminologia específica del sector.

– Idea principal i idees secundàries.

– Recursos gramaticals: Temps verbals, preposicions, adverbis, locucions preposicionals i adverbials, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte i altres.

– Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.

Producció de missatges orals:

– Registres utilitzats en l'emissió de missatges orals.

– Terminologia específica del sector.

– Marcadors lingüístics de relacions socials, normes de cortesia i diferències de registre.

– Manteniment i seguiment del discurs oral:



– Suport, demostració d'enteniment, petició d'aclariment i altres.



– Entonació com a recurs de cohesió del text oral.

Emissió de textos escrits:

– Elaboració de textos senzills professionals del sector i quotidians.



– Adequació del text al context comunicatiu.

– Registre.

– Selecció lèxica, selecció d'estructures sintàctiques, selecció de contingut rellevant.

– Ús dels signes de puntuació.

– Coherència en el desenvolupament del text.

Identificació i interpretació dels elements culturals més significatius dels països de llengua anglesa:

– Valoració de les normes socioculturals i protocol·làries en les relacions internacionals.

– Ús dels recursos formals i funcionals en situacions que requereixen un comportament socioprofessional amb la finalitat de projectar una bona imatge de l'empresa.



C. Orientacions pedagògiques:

Aquest mòdul conté la formació necessària per a l'exercici d'activitats relacionades amb les funcions d'atenció al client, informació i assessorament, desenvolupament i seguiment de normes de protocol i compliment de processos i protocols de qualitat; tot això en anglés, i inclou aspectes com:

– L'ús i aplicació de les diverses tècniques de comunicació per a informar i assessorar el client durant els processos de servei.

– El desenvolupament i la formalització de processos i protocols de qualitat associats a les activitats del servei.

Les activitats professionals associades a aquestes funcions s'apliquen en els processos corresponents a la qualificació professional.

La formació del mòdul contribueix a assolir els objectius generals del cicle formatiu i les competències del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament i aprenentatge que permeten assolir els objectius del mòdul, versen sobre:

– La descripció, l'anàlisi i l'aplicació dels processos de comunicació i les tècniques d'imatge personal utilitzant l'anglés.

– Els processos de qualitat en l'empresa, l'avaluació d'aquests i la identificació i formalització de documents associats a la prestació de serveis en anglés.

– La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de queixes o reclamacions dels clients en anglés.





2. Mòdul professional: Anglés tècnic II-M

Codi: CV0002



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació.

1. Produeix missatges orals senzills en llengua anglesa, en situacions habituals de l'àmbit social i professional de l'empresa i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat missatges de salutacions, presentació i comiat, amb el protocol i les pautes de cortesia associades.

b) S'han utilitzat amb fluïdesa missatges proposats en la gestió de cites.

c) S'han transmés missatges relatius a justificació de retards, absències o qualsevol altra eventualitat.

d) S'han emprat amb fluïdesa suficient les expressions habituals per al requeriment de la identificació dels interlocutors.

e) S'han identificat missatges senzills relacionats amb el sector.

2. Manté converses en llengua anglesa, senzilles i rutinàries del sector, i interpreta la informació de partida.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha utilitzat un vocabulari tècnic bàsic adequat al context de la situació.

b) S'han utilitzat els missatges adequats de salutacions, presentació, identificació i altres, amb les pautes de cortesia associades dins del context de la conversa.

c) S'han atés consultes directes telefònicament amb suposats clients i proveïdors.

d) S'ha identificat la informació facilitada i els requeriments de l'interlocutor.

e) S'han formulat les preguntes necessàries per a afavorir i confirmar la recepció correcta del missatge.

f) S'han proporcionat les respostes correctes als requeriments i les instruccions que s'han rebut.

g) S'han fet les anotacions oportunes en anglés en cas de ser necessari.

h) S'han utilitzat les fórmules comunicatives bàsiques més usuals utilitzades en el sector.

i) S'han comprés sense dificultat els punts principals de la informació.



3. Ompli documents rutinaris de caràcter tècnic en anglés i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari bàsic d'ús general en la documentació pròpia del sector.

b) S'han identificat les característiques bàsiques i les dades clau del document.

c) S'ha analitzat el contingut i la finalitat de diversos documents tipus d'altres països en anglés.

d) S'han omplit documents professionals relacionats amb el sector.



e) S'han redactat cartes d'agraïment a proveïdors i a clients en anglés.

f) S'han omplit documents d'incidències i reclamacions.



g) S'han rebut i s'han remés correus electrònics i faxos en anglés amb les expressions correctes de cortesia, salutació i comiat.

h) S'han utilitzat les eines informàtiques en la redacció i l'ompliment dels documents.



4. Redacta documents senzills de caràcter administratiu/laboral i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa i del sector.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari bàsic d'ús general en la documentació pròpia de l'àmbit laboral.

b) S'ha elaborat un currículum seguint el model europeu (Europass) o altres models dels països de parla anglesa.

c) S'han identificat borses d'ocupació en anglés accessibles per mitjans tradicionals i utilitzant les noves tecnologies.

d) S'ha redactat la carta de presentació per a una oferta d'ocupació.



e) S'han descrit les habilitats personals més adequades a la sol·licitud d'una oferta d'ocupació.

f) S'ha inserit un currículum en una borsa d'ocupació en anglés.



g) S'han redactat cartes de citació, rebuig i selecció per a un procés de selecció en l'empresa.

h) S'ha desenvolupat una actitud de respecte cap a les diverses maneres d'estructurar l'entorn laboral.

i) S'ha valorat la llengua anglesa com a mitjà de relació i enteniment en el context laboral.



5. Interpreta textos, documents, converses, enregistraments o altres en llengua anglesa relacionats amb la cultura general de negoci i empresa utilitzant les eines de suport més adequades.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha interpretat informació bàsica sobre l'empresa, el producte i el servei.

b) S'han interpretat estadístiques i gràfics en anglés sobre l'àmbit professional.

c) S'han aplicat els coneixements de la llengua anglesa a les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

d) S'ha valorat la dimensió de la llengua anglesa com a mitjà de comunicació base en la relació empresarial, tant europea com mundial.









B. Continguts:

Missatges orals senzills en anglés en situacions pròpies del sector:



– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic sobre: Presentació de persones, salutacions i comiats, tractaments de cortesia, identificació dels interlocutors, gestió de cites, visites, justificació de retards o absències, allotjaments, mitjans de transport, horaris, actes culturals i anàlegs.



– Recepció i transmissió de missatges de manera: presencial, telefònica o telemàtica.

– Sol·licituds i peticions d'informació.

– Convencions i pautes de cortesia en les relacions professionals: horaris, festes locals i professionals i adequació al llenguatge no verbal.



– Estils comunicatius formals i informals: la recepció i la relació amb el client.

Conversa bàsica en llengua anglesa en l'àmbit de l'atenció al client.



– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la contractació, l'atenció al client, queixes i reclamacions: documents bàsics. Formulació de disculpes en situacions delicades.

– Planificació d'agendes: concert, ajornament i anul·lació de cites.



– Presentació de productes/serveis: característiques de productes/serveis, mesures, quantitats, serveis i valors afegits, condicions de pagament, etc.

– Convencions i pautes de cortesia, relacions i pautes professionals usades en l'atenció al client, extern i intern.

Ompliment de documentació administrativa i comercial en anglés:



– Interpretació de les condicions d'un contracte de compravenda.

– Ompliment de documentació comercial bàsica: propostes de comanda, albarans, factures proforma, factures, documents de transport, documents de pagament o altres.

– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la gestió de comandes, contractació, intenció i preferència de compra, devolucions i descomptes.

Redacció de documentació relacionada amb la gestió laboral en anglés:

– Recursos, estructures lingüístiques, i lèxic bàsic relacionats amb l'àmbit laboral: Currículum en models diferents. Borses d'ocupació. Ofertes d'ocupació. Cartes de presentació.

– La selecció i contractació del personal: Contractes de treball. Cartes de citació, admissió i rebuig en processos de selecció.

– L'organització de l'empresa: llocs de treball i funcions.

Interpretació de textos amb eines bàsiques de suport (TIC):

– Ús de diccionaris temàtics, correctors ortogràfics, programes de traducció automàtics aplicats a textos relacionats amb:

– La cultura d'empresa i objectius: diversos enfocaments.

– Articles de premsa específics del sector.

– Descripció i comparació de gràfics i estadística. Comprensió dels indicadors econòmics més habituals.

– Agenda. Documentació per a l'organització de cites, trobades i reunions. Organització de les tasques diàries.

– Consulta de pàgines web amb continguts econòmics en anglés amb informació rellevant per a l'empresa.



C. Orientacions pedagògiques:

Aquest mòdul conté la formació necessària per a l'exercici d'activitats relacionades amb les funcions d'atenció al client, informació i assessorament i compliment de processos i protocols de qualitat, tot això en anglés, inclosos aspectes com:

– L'ús i aplicació de les diverses tècniques de comunicació per a informar i assessorar el client durant els processos de servei.

– El desenvolupament i la formalització de processos i protocols de qualitat associats a les activitats del servei.

Les activitats professionals associades a aquestes funcions s'apliquen fonamentalment en els processos propis del nivell de qualificació.

La formació del mòdul contribueix a assolir els objectius generals del cicle formatiu i les competències del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament i aprenentatge que permeten assolir els objectius del mòdul, versen sobre:

– La descripció, l'anàlisi i l'aplicació dels processos de comunicació i les tècniques d'imatge personal utilitzant l'anglés.

– Els processos de qualitat en l'empresa, l'avaluació d'aquests i la identificació i formalització de documents associats a la prestació de serveis en anglés.

– La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de queixes o reclamacions dels clients en anglés.





Annex V

Espais mínims



Espai formatiu Superfície m²

30 alumnes 20 alumnes

Aula polivalent. 90 60

Taller d'enquadernació i transformació. 200 130

Aula tècnica d'encunyació. 150 100

Laboratori de materials. 90 60

Aula tècnica de flexografia. 200 130

Aula tècnica de tapes i arxivadors. 200 130

Aula tècnica de tractament superficial de l'imprés. 120 80

Aula tècnica de formació d'envasos. 120 80







Annex VI

Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició

dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu

en centres de titularitat privada o d'altres administracions

diferents de l'educativa



Mòduls professionals Titulacions

1214. Guillotinat i plegat.

1215. Enquadernació en grapa.

1216. Enquadernació en rústica i tapa dura.

1217. Encunyació.

0879. Impressió en flexografia. – Llicenciatura, Enginyeria, Arquitectura o el títol de Grau corresponent, o altres títols equivalents.

– Diplomatura, Enginyeria Tècnica, Arquitectura Tècnica o el títol de Grau corresponent, o altres títols equivalents.

1218. Materials per a postimpressió.

1220. Elaboració de tapes i arxivadors.

1221. Tractament superficial de l'imprés.

1222. Formació d'envasos.

1223. Formació i orientació laboral.

1224. Empresa i iniciativa emprenedora. – Llicenciatura, Enginyeria, Arquitectura o el títol de Grau corresponent, o altres títols equivalents a l'efecte de docència.



Mapa web