Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 2 d'agost de 2021, de la Subdirecció General de Relacions Laborals, per la qual es disposen el registre i la publicació del text del VIII Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres, entitats i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana, codi 80000335011999. [2021/9126]

(DOGV núm. 9178 de 21.09.2021) Ref. Base de dades 008648/2021


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Convenis col·lectius
    Descriptors:
      Temàtics: conveni col.lectiu , conveni de sector



Vist el text del VIII Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres, entitats i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana, codi 80000335011999, signat per la comissió negociadora, integrada, per una banda, pels representants de l'empresa i, per una altra, per la representació dels treballadors, i de conformitat amb el que es disposa en l'article 90, apartats 2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre; l'article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre el registre i el depòsit de convenis i acords col·lectius de treball, i l'article 3 de l'Ordre 37/2010, de 24 de setembre, per la qual es crea el Registre de la Comunitat Valenciana de convenis i acords col·lectius de treball, aquesta Subdirecció General de Relacions Laborals, d'acord amb el que s'estableix en l'article 51.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i en l'article 10.2 de l'Ordre 1/2021, de 6 d'abril, que desplega el Decret 175/2020, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i en l'article 4.3 de l'Ordre 37/2010, resol:





Primer

Ordenar la inscripció del conveni en el Registre de la Comunitat Valenciana de convenis i acords col·lectius de treball, amb notificació a la comissió negociadora, i el depòsit del text del conveni.



Segon

Disposar la publicació del conveni en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 2 d'agost de 2021.– El subdirector general de Relacions Laborals: Joaquín Vañó Gironés.







ANNEX

VIII CONVENI COL·LECTIU LABORAL AUTONÒMIC DE CENTRES, ENTITATS I SERVEIS D'ATENCIÓ A PERSONES AMB DISCAPACITAT DE LA COMUNITAT VALENCIANA



Preàmbul

A l'efecte d'aquest conveni, les expressions «persones amb discapacitat» i «persones amb diversitat funcional» es consideren equivalents.





TÍTOL PRIMER

Condicions generals



CAPÍTOL I

Disposicions generals, àmbit i comissió paritària



Article 1r. Àmbit territorial

Aquest conveni serà aplicable en tot el territori de la Comunitat Valenciana.



Article 2n. Àmbit funcional

Aquest conveni regula les condicions mínimes de treball entre les empreses i els treballadors i les treballadores que, independentment de la naturalesa tipus o el caràcter de l'entitat propietària, té per objecte l'atenció, l'assistència, la formació, la rehabilitació, la promoció o la inserció laboral de persones amb problemes i alteracions de tipus físic, sensorial, psíquic, intel·lectual, caracterològic, de personalitat o trastorns de conducta social, així com les institucions, les empreses i les associacions constituïdes amb aquesta finalitat. Vinculats anteriorment pel VII Conveni laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat i el conveni estatal vigent, aquest queda com a conveni marc per al sector i el personal que hi presta els seus serveis.



A l'efecte de la consideració particularitzada dels diferents tipus d'empreses i de centres objecte d'aquest conveni, que requereixen condicions laborals diferenciades, l'estructura d'aquest considera les disposicions aplicables a cada un dels centres i les empreses en funció de la tipologia següent:

A) Centres o empreses d'atenció especialitzada: De manera específica, aquest conveni s'aplicarà en els centres següents:

– Centres d'atenció diürna.

– Centres de dia d'atenció precoç, per a persones amb discapacitat o amb el risc de patir-ne.

– Centres ambulatoris d'atenció precoç / centres de diagnòstic, desenvolupament infantil i atenció precoç.

– Centres ocupacionals.

– Centres de dia específics d'autisme.

– Centres de dia específics de paràlisi cerebral.

– Centres de dia per a persones amb discapacitat greument afectades.

– Centres de dia per a persones amb malaltia mental crònica.

– Centres d'atenció a persones amb dany cerebral sobrevingut.

– Centres de rehabilitació i integració social per a persones amb malaltia mental.

– Centres específics per a persones amb malaltia mental crònica, CEEM.

– Residències per a persones amb discapacitat, malaltia mental, paràlisi cerebral i/o autisme.

– Habitatges tutelats, assistits, supervisats, amb suport o de respir.



– Centres d'oci i temps lliure.

I qualsevol altre centre que ja existisca o es cree i la funció del qual siga la que s'ha especificat en aquest article.

B) Col·legis específics d'educació especial.

C) Centres especials d'ocupació.

D) Associacions, institucions o entitats sense ànim de lucre, que no tinguen cap mena de centre.

S'exclouen de l'àmbit funcional d'aquest conveni els centres específics de malalts mentals crònics (CEEM) la titularitat i la gestió dels quals es duga a terme de manera privada, que s'acullen al Conveni col·lectiu de centres específics de malalts mentals crònics, la titularitat i la gestió dels quals es duga a terme de manera privada (codi 80000635012006) mentre aquest conveni continue en vigor.

La llista efectuada no s'entén tancada, de manera que es consideraran inclosos en l'àmbit aplicable del conveni qualsevol altre centre, empresa o entitat que hi haja o es cree i tinga per objecte i finalitat l'atenció i l'assistència de persones amb discapacitat.

Així mateix, l'àmbit d'aquest conveni inclou aquelles empreses i tots els seus centres de treball que, sense estar incloses explícitament en la llista anterior, tenen com a activitat principal l'atenció a persones amb discapacitat en alguna de les facetes indicades en el paràgraf anterior, d'acord amb el principi d'unitat de l'empresa.

Es faculta la Comissió Paritària d'aquest conveni perquè incorpore a aquesta llista aquells altres centres o els serveis que poden constituir-se sempre que la seua activitat quede compresa en la definició de l'àmbit funcional d'aquest conveni.



Article 3r. Àmbit personal

Aquest conveni és aplicable a tots els treballadors i les treballadores, amb discapacitat o sense –siga quina siga la modalitat de contractació–, que presten els seus serveis per a les empreses incloses en l'art. 2n.

S'exclouen expressament de l'àmbit aplicable d'aquest conveni:



a) El personal funcionari o laboral que preste els seus serveis en institucions docents o assistencials la titularitat de les quals corresponga a l'Administració pública estatal, autonòmica o local amb conveni propi.

b) Els membres de comunitats religioses o assessors religiosos que, com a tals, presten els seus serveis en aquests centres.

c) El voluntariat social.

Article 4t. Àmbit temporal

Aquest conveni entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat en el DOGV. La seua vigència s'estendrà des de la data en què se signe fins al 31 de desembre de 2025, amb efectes retroactius dels aspectes econòmics des de l'1 de gener de 2020, excepte el que s'ha especificat en cada una de les taules.

Quan finalitze cada any de vigència del conveni es negociarà la revisió salarial corresponent per a l'any següent. A aquest efecte, es constituirà al gener de cada any la mesa negociadora de la revisió salarial, i s'establirà el calendari de negociació.



Article 5é. Pròrroga i denúncia

El conveni s'entén prorrogat cada any en cas de no presentar denúncia per qualsevol dels signants.

Amb caràcter general, la denúncia ha de formalitzar-se dins del mes de novembre de cada any, i les parts es comprometran a constituir la mesa negociadora abans del 30 de gener següent a la denúncia del conveni.

Una vegada denunciat el conveni, aquest quedarà vigent en tots els seus termes, fins que es publique el següent.



Article 6é. Dret supletori

Per al que no es preveu en aquest conveni, cal ajustar-se al que s'estableix en l'Estatut dels Treballadors, la Llei orgànica de llibertat sindical, el conveni que es negocie en l'Estat i la resta de disposicions laborals de caràcter general.

En els centres d'atenció especialitzada, per al que no es preveu en aquest conveni, cal atindre's al que es disposa en la Llei 39/2006, de promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència, les lleis de serveis socials i els reglaments que les despleguen, a més de qualsevol altra legislació en matèria de serveis d'atenció a persones amb discapacitat que es promulgue, i a les dictades en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

En els centres especials d'ocupació, per al que no es preveu en aquest conveni, cal ajustar-se al que es disposa en el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social (LISMI).

En els centres d'educació especial, les lleis educatives vigents o que puguen establir-se, així com els reglaments que les despleguen.

Els convenis col·lectius d'àmbit inferior afectaran les parts signants.



En el cas que n'hi haja, els convenis d'empresa afectaran les parts signants i han de respectar, com a mínim, la totalitat de les condicions d'aquest conveni.



Article 7é. Comissió Paritària

Caldrà constituir una comissió paritària per a la interpretació de les clàusules del conveni, la vigilància del compliment dels pactes i la mediació i l'arbitratge en els conflictes que puguen originar-se en l'aplicació del conveni, amb una petició expressa prèvia de les parts en conflicte i el compromís d'acceptació de l'arbitratge i qualsevol altra competència que el conveni li assigne.

Igualment, quan hi haja discrepàncies, podrà definir i adscriure les empreses o centres que desenvolupen les activitats englobades en l'article 2, i assimilar als grups i als subgrups professionals que es preveuen en el conveni qualsevol altre lloc de treball que en les empreses hi puga haver.

Correspon també a la Comissió Paritària l'estudi i, si és el cas, l'establiment d'un fons de pensions, així com l'elaboració d'un pla de formació i perfeccionament dels treballadors i les treballadores del sector, i proposar a l'Administració aquells temes que es considere oportú i hi puguen tindre relació.

Aquesta comissió paritària, única per a tota la Comunitat Valenciana, haurà d'estar integrada per sis membres, un per cada una de les organitzacions empresarials amb representativitat legal suficient, independentment que es ratifique o no aquest conveni, i tres per les organitzacions sindicals en nombre igual de membres per la part empresarial i per la sindical.

La constitució de la comissió s'haurà de fer dins dels 15 dies naturals següents a la signatura d'aquest conveni. En la primera reunió es procedirà al nomenament del president o la presidenta i del secretari o la secretària, i s'aprovarà, si fora necessari, un reglament per al funcionament d'aquesta.

Els acords seran presos per vot qualificat i en funció de la representativitat oficial de les organitzacions, i es requerirà per a adoptar acords el vot favorable del 60 % de cada una de les dues representacions.



Es reunirà amb caràcter ordinari una vegada al quadrimestre si hi ha alguna consulta i sempre que s'acumulen 5 consultes o més. Es convocarà amb caràcter extraordinari quan ho sol·licite una de les parts. En els dos casos, la convocatòria s'ha de fer per escrit, amb una antelació mínima de cinc dies, amb indicació de l'ordre del dia i la data de la reunió, i s'hi ha d'adjuntar la documentació necessària. Només en cas d'urgència reconeguda per les dues parts el termini pot ser inferior. Quan la comissió es reunisca amb caràcter extraordinari, la reunió tindrà lloc dins d'un termini màxim de huit dies naturals des de la data en què se sol·licite.



Les resolucions de la comissió són vinculants, i s'ha d'estendre acta de les reunions i arxivar els assumptes tractats.

Aquesta Comissió Paritària fixa el seu domicili a FEAD, av. Corts Valencianes, 41, 1r (46015) VALÈNCIA, adreça de correu electrònic feadcv@telefonica.net.

Davant de qualsevol cas de suposat incompliment del conveni, per a demandar una interpretació d'aquest, o per a sol·licitar la mediació o l'arbitratge davant d'un conflicte, les parts implicades poden dirigir-se a la Comissió Paritària i fer constar en l'escrit: el nom i els cognoms de qui fa la pregunta, el DNI o similar, el domicili a l'efecte de la notificació, i el nom de l'empresa en la qual exercisca la seua funció, perquè, en la primera reunió ordinària, emeta la seua resolució sobre el tema en qüestió. Les comunicacions han de dirigir-se a l'adreça esmentada anteriorment. En l'annex III s'inclou un model orientatiu per a realitzar les consultes.



Les resolucions emeses per la Comissió Paritària tindran la mateixa força legal que té el mateix conveni i entren a formar part integrant d'aquest.



CAPÍTOL II

Contractacions, cessaments i acomiadaments



Article 8é. Règim de contractació

El contracte s'ha de formalitzar per escrit i triplicat, se'n quedarà un exemplar cada una de les parts i la tercera còpia serà per a l'organisme competent. Se'n facilitarà una còpia bàsica per al representant sindical, el comité d'empresa o el responsable de la delegació sindical, si està legalment constituïda.

La formalització de les contractacions s'ha de realitzar per escrit i s'hi ha de fer constar la titulació del treballador o la treballadora que, si és procedent, siga requerida per al lloc de treball, la duració del contracte, el grup professional i el lloc de treball per al qual es contracta. Quan les circumstàncies ho requerisquen, l'empresa ha de facilitar la formació professional necessària per a adaptar el treballador o la treballadora al seu lloc de treball.

Els treballadors i les treballadores contractats per l'empresa sense pactar cap modalitat especial quant a la seua duració es consideraran fixos transcorregut el període de prova, excepte prova en contra que acredite la naturalesa temporal d'aquest o es demostre que la seua relació no és laboral.

Els treballadors i les treballadores sense contracte escrit, llevat que es demostre que la seua relació no és laboral, transcorregut el període de prova, es consideraran fixos, així com aquells que, finalitzat el seu contracte o les seues pròrrogues, continuen treballant en l'empresa.

Al personal no contractat com a fix, en cas d'accedir a aquesta condició, se li computaran els dies treballats com a vàlids per al període de prova i per a l'antiguitat en l'empresa.

En cap cas es pot contractar un treballador en un lloc de treball, un grup i un subgrup diferent dels que s'especifiquen en l'annex corresponent d'aquest conveni, ni amb salaris inferiors als especificats per a aquest lloc de treball.

Els delegats de personal o els membres dels comités d'empresa vetlaran pel compliment del control legal establit per a la contractació temporal. Per a això, l'empresa haurà de lliurar una còpia bàsica, en un termini no superior a 10 dies a partir de la data del contracte, a la representació legal dels treballadors i les treballadores o als delegats o les delegades de la secció sindical.



Article 9é. Forma i duració dels contractes

Han de constar per escrit els contractes de treball quan així ho exigeix una disposició legal i, en tot cas, els de pràctiques i per a la formació, els contractes a temps parcial, fix-discontinu, de relleu i els contractes per a la realització d'una obra o un servei determinat. Igualment, han de constar per escrit els contractes per temps determinat la duració dels quals siga superior a quatre setmanes. En cas que no s'observe aquesta exigència, el contracte es presumeix subscrit per temps indefinit i a jornada completa, excepte prova en contra que acredite la seua naturalesa temporal o el caràcter a temps parcial dels serveis.

Tot el personal passarà automàticament a la condició de fix si, transcorregut el termini determinat en el contracte, continua desenvolupant les seues activitats sense haver existit un contracte nou o una pròrroga de l'anterior.

També adquiriran la condició de treballadors/ores fixos els que en un període de trenta mesos han estat contractats durant un termini superior a vint-i-quatre mesos, amb solució de continuïtat o sense, per al mateix lloc de treball amb la mateixa empresa, mitjançant dos o més contractes temporals, siga directament o a través de la seua posada a disposició per empreses de treball temporal, amb les mateixes modalitats contractuals de duració determinada o diferents, amb l'excepció del que establisca en aquesta matèria en cada moment la legislació vigent.



El que s'estableix en el paràgraf anterior també és aplicable quan es produïsquen supòsits de successió o de subrogació empresarial d'acord amb el que es disposa legalment o convencionalment.

El que es disposa en el paràgraf tercer no és aplicable als contractes formatius, de relleu i d'interinitat, als contractes temporals subscrits a l'empara de programes públics d'ocupació-formació, així com als contractes temporals que siguen utilitzats per empreses d'inserció degudament registrades i l'objecte d'aquests contractes siga considerat com a part essencial d'un itinerari d'inserció personalitzat.



El que es disposa en el paràgraf tercer s'entén sense perjudici de la suspensió de l'aplicació d'aquestes normes establida en la legislació vigent en cada moment.



Article 10é. Modalitats de contractació

El personal afectat per aquest conveni s'entén contractat per temps indefinit, sense més excepcions que les indicades en els apartats següents.

En cap cas els contractes temporals, a partir de publicar aquest conveni, poden sobrepassar el 33 % del personal contractat per l'empresa. Aquesta limitació no és aplicable a les empreses que duguen a terme programes, quant als treballadors contractats per a la realització d'aquests.

1. Contracte d'interinitat

És el que s'efectua per a substituir un treballador o una treballadora amb dret a reserva del lloc de treball i pel període en què es done aquesta circumstància, d'acord amb el que es preveu en l'article 15.1.c de l'Estatut dels Treballadors i en la normativa de desplegament d'aquest.

El contracte d'interinitat s'ha de formalitzar per escrit, i s'hi ha de fer constar el treballador o la treballadora substituït/ïda, la causa determinant de la substitució i si el lloc de treball que exercirà serà el del treballador/a substituït/ïda o el d'un altre/a treballador/a de l'empresa que passe a exercir el lloc d'aquest.

El cessament del personal interí tindrà lloc quan es reintegre la persona a qui substituïa.

2. Contractes eventuals per circumstàncies de la producció

Es considera contracte eventual el que es concerta per a atendre les exigències circumstancials del mercat, l'acumulació de tasques o l'excés de comandes, encara que es tracte de l'activitat normal dels centres. En el contracte s'ha de consignar, amb precisió i claredat, la causa o les circumstàncies que ho justifiquen.

La duració màxima del contracte serà de dotze mesos dins d'un període de referència de 18 mesos en els termes i les condicions que preveu l'article 15.1.b de l'Estatut dels Treballadors.

En el cas en què es concerte per un període inferior, pot ser prorrogat mitjançant un acord de les parts, sense que en cap cas aquesta pròrroga de contracte puga superar el total dels dotze mesos esmentats.

A la resolució del contracte el treballador o la treballadora té dret a percebre la indemnització establida per a aquesta modalitat de contractació per la legislació vigent.

3. Contractes per a la realització d'una obra o un servei determinat

El contracte per a una obra o un servei determinat, en els termes que estableix la legislació vigent, pot ser utilitzat per les empreses i els centres que realitzen contractes o acords amb les administracions públiques, en qualsevol dels seus àmbits o amb empreses privades de qualsevol ordre per a la prestació de serveis, cursos o activitats de caràcter temporal, o aquells que s'encomanen als centres i que siguen de renovació incerta o no coneguda amb seguretat la duració d'aquest.



El contracte ha d'especificar el caràcter de la contractació i identificar-hi el treball o la tasca que en constituïsca l'objecte. La duració del contracte és la del temps exigit per a la realització de l'obra o el servei, i ha de respectar els límits màxims que estableix l'article 15 de l'ET, transcorreguts els quals el treballador adquirirà la condició de fix en l'empresa.

4. Contracte en pràctiques o per a la formació

Les contractacions que porten a efecte les empreses acollides a aquest conveni en les modalitats de contracte en pràctiques o de formació tenen les remuneracions i la duració establides en aquest article.

– Contracte en pràctiques. La duració del contracte en pràctiques no pot ser inferior a sis mesos ni excedir dos anys. Quan el contracte es concerte amb una duració inferior a dos anys, les parts poden acordar fins a dues pròrrogues, sense que la duració total del contracte puga excedir la duració màxima esmentada. Les situacions d'incapacitat temporal, de risc durant l'embaràs, maternitat, adopció o acolliment, risc durant la lactància i de paternitat interrompran el còmput de la duració del contracte.

La retribució en el primer any és el 85 % del salari conveni corresponent al lloc de treball per al qual s'ha contractat i del 95 % en el segon any.

– Contracte per a la formació i l'aprenentatge. Pot subscriure's amb treballadors i treballadores majors de 16 anys i menors de 25. Si el contracte es concerta amb persones amb discapacitat, no és aplicable el límit màxim d'edat.

La duració del contracte no pot ser inferior a un any ni excedir-ne dos. Quan es concerte amb una duració inferior a dos anys, les parts en poden acordar la pròrroga, sense que la duració total puga excedir la duració màxima. Les situacions d'incapacitat temporal, de risc durant l'embaràs, maternitat, adopció o acolliment, risc durant la lactància i de paternitat interrompran el còmput de la duració del contracte.



La retribució en el primer any és el 75 % i el segon any del 85 % de la quantia que figura en les taules salarials corresponent al lloc de treball per al qual haja sigut contractat i en funció del temps efectivament treballat. En tot cas, el salari no pot ser inferior a la part proporcional del salari mínim interprofessional per a la jornada realitzada.



El temps dedicat a activitats formatives és durant el primer any de contracte almenys del 25 % de la jornada màxima prevista en el conveni per al seu lloc de treball, i d'almenys el 15 % el segon any.



S'entendrà com a període de prova el temps de treball en el contracte de formació i es computarà la duració del contracte per a la formació a l'efecte d'adquirir o consolidar els drets que es puguen derivar en el conveni col·lectiu respecte del temps de vinculació a l'empresa.



Els treballadors i les treballadores contractats sota aquesta modalitat no poden fer treballs nocturns ni treballs a torns. Tampoc poden realitzar hores extraordinàries, excepte l'excés de les treballades per a previndre o reparar sinistres i altres danys extraordinaris i urgents, sense perjudici de ser compensades com a hores extraordinàries

El nombre màxim de contractes de formació en cada empresa no pot excedir el fixat en la taula següent i la direcció de l'empresa emetrà informe escrit del nombre i les condicions dels contractes de formació i en pràctiques. S'ha de remetre una còpia de l'informe esmentat al comité d'empresa, al delegat de personal o al delegat sindical. En cas que no tinga representació sindical, ha de remetre una còpia de l'informe a la Comissió Paritària del VII Conveni autonòmic. El personal amb discapacitat que tinga relació laboral de caràcter especial no computa als efectes previstos en la limitació del nombre de contractes per a la formació prevista en aquest article.

Fins a 10 treballadors/ores: 1 contractat.

Fins a 50 treballadors/ores: 4 contractats.

Fins a 250 treballadors/ores: 6 contractats.

Més de 250 treballadors/ores: 3 % de la plantilla.



5. Contracte a temps parcial

Una persona es considera contractada a temps parcial quan presta els seus serveis durant un nombre d'hores al dia, a la setmana, al mes o a l'any inferior al 90 % de la jornada a temps complet establida en aquest conveni per al lloc de treball i el grup professional pel qual se'l va contractar, i és aplicable el règim jurídic que estableix l'article 12 de l'Estatut dels Treballadors.

Quan en l'empresa s'haja pactat una jornada inferior als límits màxims establits en aquest conveni, per a establir el percentatge de jornada contractada s'utilitzarà com a referència la jornada de treball d'un treballador a temps complet comparable del seu mateix centre de treball, amb el mateix tipus de contracte de treball i que faça un treball idèntic o similar.

En el contracte de treball, que necessàriament ha de ser per escrit, hi ha de figurar el nombre d'hores ordinàries de treball al dia, a la setmana, al mes o a l'any contractades i la seua distribució. La jornada de treball només pot realitzar-se de manera partida, amb una sola interrupció, quan es tracte de contractes amb una duració diària d'almenys sis hores al dia.

Els treballadors i les treballadores amb contracte a temps parcial tenen preferència per a ampliar la seua jornada, en cas de necessitar-ho l'empresa i de reunir els treballadors i les treballadores les condicions que el lloc requerisca, amb informació als representants legals dels treballadors.

El salari d'aquest personal es calcularà dividint el salari mensual pel nombre d'hores establit en aquest conveni per a aquest lloc de treball.



6. Contracte fix-discontinu

El contracte per temps indefinit de fixos-discontinus es concerta per a fer treballs que tenen el caràcter de fixos-discontinus, dins del volum normal d'activitat de l'empresa. En el model de contracte d'aquesta modalitat ha de figurar, per escrit, la duració estimada de l'activitat, la jornada laboral estimada i la seua distribució horària. L'empresa ha de facilitar per escrit tant als treballadors afectats com als representants dels treballadors els criteris fixats en aquesta pels quals s'estableix l'ordre de crida a l'activitat.

Aquest contracte s'haurà d'utilitzar sempre que la interrupció de l'activitat siga superior a dos mesos.

Els treballadors i les treballadores que realitzen aquestes activitats han de ser cridats, segons la forma i l'ordre prèviament establits, cada vegada que es reprenga l'activitat i acumularan l'antiguitat total des que van ingressar en l'empresa; en el que no es preveu en aquest article, és aplicable el que es preveu en la legislació vigent.



Article 11é. Jubilació

Els treballadors i les treballadores subjectes a aquest conveni poden acollir-se, amb l'acord previ de la direcció de l'empresa, a la jubilació parcial anticipada, en els casos i amb els requisits establits en els articles 12.7 de l'Estatut dels Treballadors i 215 de la Llei general de la Seguretat Social, així com a altres disposicions vigents concordants.



Quan el treballador o la treballadora exercite aquest dret, l'empresa ha de subscriure un contracte de relleu en els termes exigits en la legislació aplicable, i és aplicable el que s'estableix en cada moment en la norma legal en vigor.

Les empreses, dins de les seues possibilitats en l'organització del treball, han d'intentar reduir les hores d'atenció directa a aquells treballadors o aquelles treballadores que tenen més de 55 anys.

A més, s'estableix l'obligació de la Comissió Paritària d'iniciar les gestions necessàries perquè es reconega el personal d'atenció directa un règim especial de la Seguretat Social, a l'efecte d'avançar l'edat de jubilació. Aquestes gestions s'han de fer igualment per a les persones treballadores amb discapacitat.



Article 12é. Període de prova

De conformitat amb el conveni estatal, el període de prova per als diversos llocs de treball és el següent:

– Grup professional personal directiu: Tres mesos.

– Grups professionals de personal d'atenció directa, personal de comandament intermedi, personal titulat: dos mesos.

– Grups professionals de personal d'administració i serveis generals, personal de producció, administració i serveis generals: un mes.



Durant el període de prova les parts poden desistir del contracte sense dret a la indemnització, sense termini de preavís i sense al·legació de causa. Transcorregut el període de prova, el contracte produirà plens efectes.

És nul el pacte que establisca un període de prova quan el treballador haja exercit les mateixes funcions amb anterioritat en l'empresa, sota qualsevol modalitat de contractació.



Article 13é. Vacants i llocs de nova creació

Quan es produïsca una vacant o es cree un nou lloc de treball, s'ha de fer una primera fase de promoció interna en la qual s'oferirà en primer lloc la plaça al personal que preste els seus serveis a l'empresa en el moment de la vacant i excedents voluntaris, a aquest efecte l'empresa els comunicarà aquesta promoció. Si queda deserta, es farà una oferta pública d'ocupació, que apareixerà en els taulers d'anuncis de l'empresa. L'empresa ha de comunicar als treballadors el barem i el sistema de selecció que, amb informe tècnic previ, haja acordat el consell de centre o l'òrgan equivalent, i respectarà sempre el que estableix l'Estatut dels Treballadors.

L'empresa, com a titular del centre o el servei, decidirà els corresponents contractes de treball.



Article 14é. Reserva de places per a persones amb discapacitat

Totes les empreses han de reservar en les contractacions que es realitzen a partir de la publicació d'aquest conveni almenys el 5 % de llocs de treball a persones amb discapacitat.

L'empresa, amb informe previ de l'equip tècnic, determinarà quins són els llocs de treball reservats amb aquesta finalitat, atenent les característiques dels graus de discapacitat, així com les adaptacions necessàries del lloc.



Article 15é. Cessament voluntari

El treballador o la treballadora que vulga cessar voluntàriament en el servei de l'empresa està obligat a posar-ho en coneixement del titular per escrit, amb un preavís de quinze dies.



Article 16é. Preavís del treballador/a

L'incompliment del treballador de l'obligació de preavisar amb l'antelació indicada dona dret a l'empresa a descomptar-li de la liquidació l'import del salari d'un dia per cada dia de retard en el preavís, excepte en el cas d'accés al funcionariat o a una interinitat en la funció pública, sempre amb preavís al titular de l'empresa dins dels set dies següents a la publicació de les llistes definitives d'aprovats en el primer cas.



Article 17é. Retard en el pagament de la liquidació

Si l'empresa rep el preavís dins del termini i en la forma escaient, està obligada a abonar a l'interessat la liquidació corresponent en acabar la relació laboral. L'incompliment d'aquesta obligació comportarà el dret del treballador o la treballadora a ser indemnitzat amb l'import del salari d'un dia per cada dia de retard en l'abonament de la liquidació, amb el límit del nombre de dies del preavís.



Article 18é. Liquidació

L'empresa està obligada, quinze dies després de ser preavisada, a lliurar una proposta de liquidació perquè siga estudiada pel treballador o la treballadora i pels representants sindicals, excepte opinió en contra del treballador/a.

Per al càlcul de les liquidacions, en la part corresponent a vacances es tindrà en compte únicament el període de vacances estival establit en aquest conveni.

Quan la finalització d'un contracte temporal coincidisca amb el període de negociació del conveni o la revisió salarial, en la liquidació ha de constar que queda per liquidar el percentatge de pujada salarial que li corresponga.



Article 19é. Comunicació de l'acomiadament i la finalització de contractes

L'empresa està obligada a comunicar tot acomiadament o finalització de contracte, excepte opinió en contra del treballador, així com les causes que el motiven, als representants legals dels treballadors i al consell de centre o òrgan equivalent amb una antelació mínima de quinze dies. Durant aquest termini els representants dels treballadors poden emetre un informe sobre això.



Article 20é. Readmissió en cas d'acomiadament improcedent

Quan l'acomiadament d'alguna persona siga declarat improcedent per l'autoritat competent, l'empresa estarà obligada a la seua readmissió o a la indemnització.



Article 21é. Subrogació empresarial i cessió de treballadors i treballadores

A fi de garantir i contribuir al principi d'estabilitat en l'ocupació mitjançant qualsevol de les modalitats de contractació, les empreses i els centres de treball siga quina siga la seua activitat, que en virtut de contractació pública, privada, per concurs, adjudicació o qualsevol altra mena de transmissió substituïsquen en la prestació d'un servei o una activitat una empresa o entitat que, sota qualsevol forma jurídica i tant en règim de relació laboral ordinària o especial, estiga inclosa en l'àmbit funcional del conveni, s'ha de subrogar obligatòriament en els contractes de treball de tots els treballadors que estiguen adscrits a aquest servei o aquesta activitat.

La subrogació esmentada es produirà en la totalitat de drets i obligacions dels treballadors, s'ha de garantir la seua continuïtat en la prestació del servei i és imperativa encara que això implique la transformació d'un contracte formalitzat a l'empara de la relació laboral especial en centres especials d'ocupació en un contracte i una relació laboral ordinària de persones amb discapacitat o minusvalidesa.

La subrogació es produirà respecte del personal següent:

a) Treballadors/ores en actiu que presten els seus serveis en aquest centre, siga com siga la naturalesa de la relació laboral i la modalitat contractual.

b) Treballadors/ores que en el moment de canvi de titularitat de la contracta, el servei o l'activitat es troben en estat d'incapacitat temporal, malalts, accidentats o en situació de permís o excedència, si hi han estat adscrits.

c) Treballadors/ores que substituïsquen algun dels treballadors esmentats en l'apartat anterior.

d) Els treballadors contractats per una empresa a la qual s'haja encomanat la gestió d'un centre acollit a aquest conveni, per a la prestació de serveis en un centre concret i específic, tindran la consideració de fixos de centre mentre aquest servei el realitze l'empresa per a la qual presten els serveis o, si és el cas, l'empresa que resulte nova responsable de la gestió del centre.

A fi d'instrumentar la subrogació, l'empresa ixent ha de lliurar a l'entrant, almenys una setmana abans de finalitzar el seu servei, la documentació següent:

– Certificat de l'organisme competent d'estar al corrent de pagament de la Seguretat Social.

– Fotocòpia de les tres últimes nòmines mensuals dels treballadors i les treballadores afectats.

– Fotocòpia dels TC-1 i TC-2 de cotització a la Seguretat Social dels tres últims mesos.

– Relació de personal en la qual s'especifique: nom i cognoms, domicili, número d'afiliació a la Seguretat Social, antiguitat, jornada, horari, vacances i qualsevol modificació d'aquests que s'haja produït en els tres mesos anteriors, juntament amb la justificació d'aquesta, modalitat de la seua contractació, especificació del període de mandat si el treballador/a és representant sindical i la de gaudi de les seues vacances.

Comunicat d'IT i/o confirmació d'aquest.

– Dies d'assumptes propis ja gaudits, dies de descans i justificació d'altres llicències retribuïdes.

– Fotocòpia dels contractes de treball del personal afectat per la subrogació, si els ha tramitat l'ixent.

– Còpia de documents degudament diligenciats per cada treballador/a afectat en el qual es faça constar que aquest ha rebut de l'empresa ixent la seua liquidació de parts proporcionals dels seus havers fins al moment de la subrogació, sense que quede pendent cap quantitat. Aquest document ha d'estar en poder de la nova adjudicatària en la data de l'inici del servei com a nova titular.

En qualsevol cas, la relació laboral entre l'empresa ixent i els treballadors/ores només s'extingeix en el moment en què es produïsca de fet la subrogació a la nova adjudicatària.

Quan la nova empresa adjudicatària siga un centre especial d'ocupació podrà assumir amb el procés de subrogació fins al nombre màxim de treballadors sense relació laboral de caràcter especial que la mateixa regulació legal de constitució i manteniment d'un centre especial d'ocupació permeta i, tot això, atenent el compliment legal i reglamentari de creació i funcionament dels centres especials d'ocupació. No obstant això i amb caràcter excepcional, mentre aquest centre especial d'ocupació mantinga l'adjudicació de la contracta esmentada, es podrà subrogar en la totalitat de la plantilla dels treballadors de l'empresa ixent.



En tots els supòsits de finalització, pèrdua, rescissió, cessió o rescat d'un contracte –així com, respecte de qualsevol altra figura o modalitat que supose la subrogació entre entitats, persones físiques o jurídiques– que duguen a terme l'activitat de què es tracte, els treballadors i les treballadores de l'empresa ixent passaran a estar adscrits a la nova titular del contracte que realitze el servei, i aquesta respectarà els drets i les obligacions que gaudisquen en l'empresa subrogada.

En cas de canvi del titular de la contracta, la nova empresa haurà de respectar obligatòriament el contracte existent entre el treballador i l'empresa anterior, així com tots els drets derivats d'aquest, com ara el lloc de treball, els salaris, l'antiguitat, la jornada, l'horari, les vacances, etc.

Acreditació documental. Tots els supòsits anteriorment previstos s'han d'acreditar documentalment per l'empresa o l'entitat ixent a l'entrant, mitjançant els documents que es detallen en aquest article.



El termini de lliurament és de cinc dies hàbils comptats a partir del moment en què l'empresa entrant comunique a la ixent el canvi de l'adjudicació de serveis.

En cap cas es pot oposar a l'aplicació d'aquest article, i en conseqüència a la subrogació l'empresa entrant, en el cas que l'empresa ixent no haja proporcionat a l'entrant la documentació a la qual està obligada. I això amb independència que poguera exigir-li a aquesta la indemnització pels danys i els perjudicis que en el seu incompliment li haja pogut produir.

Liquidació de retribucions, parts proporcionals de pagues extraordinàries, vacances i descansos respecte dels treballadors entre l'empresa ixent i la que realitzarà el servei:

a) Els treballadors/ores han de percebre les seues retribucions mensuals en la data establida i les parts proporcionals de pagues extraordinàries o la liquidació de retribucions pendents de percebre, en els cinc dies següents a la data de terminació de la contracta de l'empresa ixent.



b) Els treballadors/ores que no hagen descansat els dies de vacances, els dies de descans corresponents, els d'assumptes propis o altres descansos o els permisos retribuïts en el moment de produir-se la subrogació, descansaran els que tinguen pendents en les dates que tinguen previstes, amb la nova adjudicatària del servei.

Si la subrogació d'una nova titular de la contracta implicara que un treballador/a realitze la seua jornada en dos centres de treball diferents i n'afectara només un el canvi de titularitat de la contracta, els titulars d'aquesta han de gestionar la pluriocupació legal del treballador/a, així com el gaudi conjunt del període vacacional, i l'empresa ixent ha d'abonar la liquidació de les parts proporcionals de les pagues corresponents. Aquesta liquidació no implica la liquidació si continua treballant per a l'empresa.

L'aplicació d'aquest article és de compliment obligat per a les parts a les quals vincula: empresa cessant, nova adjudicatària i treballador/a, i operarà la subrogació tant en els supòsits de jornada completa, com en els de jornada inferior, encara que el treballador/a continue vinculat a l'empresa cessant d'una part de la seua jornada. En aquest cas es procedirà segons es determina en l'apartat anterior.

No desapareix el caràcter vinculant d'aquest article en el supòsit de tancament temporal d'un centre de treball que obligue a la suspensió del servei per un temps no superior a un any. En aquest cas, la circumstància esmentada donarà lloc a promoure un expedient de regulació d'ocupació pel qual s'autoritze la suspensió dels contractes de treball dels empleats que resulten afectats. A la finalització del període de suspensió, aquests treballadors/ores tenen reservat el lloc de treball en el centre en qüestió, encara que a aquesta data s'adjudique el servei a una altra empresa.

En cas que un client rescindira el contracte d'adjudicació d'un servei amb una empresa, per qualsevol causa, amb la idea de realitzar-lo amb el seu propi personal, i posteriorment contractara amb una altra de nou el servei en el termini d'un any, la nova concessionària haurà d'incorporar a la seua plantilla el personal afectat de l'empresa anterior, sempre que es donen els requisits establits en aquest article.

En el cas que el propòsit del client, en rescindir el contracte d'adjudicació del servei de què es tracte, per qualsevol causa, fora el de realitzar-lo amb personal propi, però de nova contractació, queda obligat a incorporar a la seua plantilla els treballadors/ores afectats/ades de l'empresa fins al moment prestadora d'aquest servei.

La subrogació del personal, així com els documents que s'han de facilitar, han d'operar en tots els supòsits de subrogació de contractes dels serveis corresponents, fins i tot quan la relació jurídica s'establisca només entre qui adjudica el servei d'una banda i l'empresa que resulte adjudicatària d'una altra, i és aplicable de manera obligatòria, en tot cas, la subrogació de personal, en els termes indicats, i això amb independència tant de l'aplicació, si és el cas, del que es preveu en l'article 44 de l'Estatut dels Treballadors, com de l'existència per part de l'empresari ixent d'altres contractes alienes a la que és objecte de subrogació.



En cas de subrogació, el manteniment de les condicions laborals d'aquest conveni significa que s'aplicaran al personal subrogat les possibles millores d'aquest conveni que es puguen negociar en un futur, com ara les revisions salarials.



CAPÍTOL III

Retribucions



Article 22é. Salaris

Els salaris del personal comprés en l'àmbit aplicable d'aquest conveni estan constituïts per:

a) Salari base.

b) Complements específics.

c) Complements per l'exercici de càrrecs unipersonals.

d) Antiguitat.

El pagament del salari s'efectua per mesos vençuts, dins dels cinc primers dies del mes següent i dins de la jornada laboral. Serà abonat en xec o taló bancari, transferència o altres modalitats, amb acord previ amb els treballadors i sempre que aquesta modalitat siga acceptada per l'Administració pública a l'efecte de justificació.



Article 23é. Mobilitat funcional a llocs de treball de més retribució



Quan s'encomane al personal, sempre amb causa justificada, una funció superior a la corresponent al seu lloc de treball, percebrà la retribució corresponent a aquesta mentre subsistisca tal situació.



Si el període de temps de la situació esmentada és superior a sis mesos durant un any, l'interessat té dret a estar classificat en el nou lloc de treball que exercisca, sempre que tinga la titulació requerida i no es tracte de substitució de persones amb dret a reserva del lloc de treball.





Article 24é. Mobilitat funcional a llocs de treball de menys retribució



Si per necessitats imprevisibles de l'empresa aquesta requerira destinar algú a tasques corresponents a un lloc de treball inferior al seu, només podrà fer-ho pel temps imprescindible, i li mantindrà la retribució i els altres drets corresponents al seu lloc de treball. Aquesta situació s'ha de plasmar per escrit en un acord, cal precisar, sempre que siga possible, la temporalitat de la situació, i s'ha de fer referència a aquest article i amb coneixement dels representants legals dels treballadors.





Article 25é. Bestretes

Tot el personal té dret a percebre bestretes a compte del seu treball, sense que puga excedir l'import del salari mensual, sempre que l'empresa puga. En cas de denegació i a sol·licitud del treballador, es recaptarà un informe del representant dels treballadors. En els centres específics d'educació especial concertats el titular tramitarà la petició davant de l'Administració perquè aquesta satisfaça aquesta bestreta.





Article 26é. Taules salarials

Les taules salarials corresponents que apareixen en els annexos d'aquest conveni corresponen a la jornada que, per als diversos grups, es pacta en els articles corresponents.

L'aplicació de les taules salarials és efectiva i obligatòria des del moment de ser publicada i amb la retroactivitat segons el que conste en la signatura de les taules.



Article 27é. Taula de programes

A partir de la signatura d'aquest conveni, la taula que anteriorment s'anomenava «Taula de programes» passarà a denominar-se «Taula per a les associacions, institucions i entitats sense ànim de lucre que no posseïsquen cap mena de centre».



Article 28é. Antiguitat

Per cada trienni vençut, tot el personal dependent d'aquest conveni tindrà dret a percebre la quantitat que, a aquest efecte, s'indica en les taules salarials per a cada categoria.

L'import de cada trienni es farà efectiu en la nòmina del mes del seu venciment. La data del còmput d'antiguitat serà la d'ingrés en l'empresa.

Per a tots els treballadors i les treballadores, exceptuant els que treballen en col·legis d'educació especial o centres especials d'ocupació, se suspén amb caràcter general la meritació per a l'adquisició de triennis, durant 12 mesos, en el període comprés entre l'1 de gener de 2014 i el 31 de desembre de 2014.

El paràgraf anterior quedarà sense efecte a partir de l'1-1-2021. A partir de l'1-1-2021, sense efectes retroactius, l'antiguitat per al còmput dels triennis serà la de l'ingrés en l'empresa.



Article 29é. Pagues extraordinàries

Els treballadors i les treballadores compresos en l'àmbit aplicable d'aquest conveni percebran com a complement periòdic de venciment superior a un mes l'import de dues gratificacions extraordinàries, equivalents cada una d'aquestes a una mensualitat del salari base i antiguitat. Es faran efectives abans de l'1 de juliol i del 23 de desembre.



Al personal que cesse o ingresse en l'empresa en el transcurs de l'any s'abonaran els complements de venciment superior al mes abans expressats, i se li prorratejarà el seu import en proporció al temps de servei.

De comú acord entre l'empresari i els interessats, es pot acordar el prorrateig de les dues gratificacions extraordinàries entre les dotze mensualitats, si no es realitzara fins al moment.



Article 30é. Complements funcionals

El personal al qual s'encomane algun dels càrrecs funcionals descrits en els articles corresponents percebrà, mentre exercisca la seua comesa, els complements assenyalats a aquest efecte en les taules salarials en les 14 pagues.

Així mateix, tindrà dret a una distribució diferent de les hores d'atenció directes i complementàries.

Article 31é. Plus de transport

Les empreses que abonaren alguna quantitat com a millora per concepte de transport o distància han de continuar fent-ho, sense que siga susceptible d'absorció durant la vigència d'aquest conveni, i s'ha d'incrementar en el mateix percentatge que augmente el salari.



Quan un centre de treball estiga situat a més de 2 km del nucli de la població, l'empresa posarà a la disposició dels seus empleats i les seues empleades mitjans de transport adaptats a l'horari d'aquests, els abonarà l'import del bitllet en un mitjà de transport públic si n'hi ha, o en últim terme abonarà a cada un l'import de 0,30 € per quilòmetre.





Article 32é. Vigilància del transport i del menjador

Transport

La vigilància del transport s'encomanarà a personal contractat per a aquest servei.

Quan el personal de plantilla utilitze per als seus desplaçaments al centre de treball el mateix vehicle en què viatgen les persones amb diversitat funcional i se li encomane la vigilància d'aquestes, tindrà dret a una gratificació de 117,04 € si la dedicació és d'una hora diària, i 171,68 € si és de dues. Aquest servei no computarà com a integrant de la jornada laboral; en tot cas, aquestes hores tindran caràcter voluntari.



No tindrà dret a aquest complement qui realitze el servei dins de la seua jornada de treball. I en aquest cas el servei no tindrà caràcter voluntari.

Menjador

La vigilància i la cura del menjador s'encomanarà a personal contractat per a aquest servei.

Quan el personal de plantilla es faça càrrec de la cura i la vigilància d'aquest, la persona a qui li encomanen aquestes tasques tindrà dret a una gratificació mensual de:

– Vigilància de menjador: 70,21 € si la dedicació és d'una hora diària, i de 132,68 € si és de dues.

– Donar menjar: 117,04 € per una hora de dedicació, 171,68 € per dues hores.

Aquest servei no computa com a integrant de la jornada; en tot cas, aquestes hores tenen caràcter voluntari.

Qui preste aquest servei dins de la seua jornada de treball no tindrà dret al complement i la prestació d'aquest no tindrà caràcter voluntari. No obstant això, tindrà dret a gaudir gratuïtament dels serveis d'alimentació.



Article 33é. Ús del vehicle propi

Quan es requerisca un treballador o una treballadora per a prestar voluntàriament un servei amb ús del vehicle particular d'aquest se l'indemnitzarà a raó de 0,30 € km recorregut.



Article 34é. Retribució del treball nocturn

Les hores treballades entre les 22 i les 6 hores tenen la consideració de treball nocturn i es retribuiran amb un complement específic de nocturnitat que equival al 25 % sobre el salari ordinari.



Article 35é. Plus de festivitat

Tot el personal que, en l'exercici del seu lloc de treball realitze la seua jornada laboral entre les 0 hores i les 24 hores de dies festius o diumenges, tindrà dret a un complement específic de festivitat previst en l'annex de taules salarials i, a més, a la recuperació del descans corresponent a aquest dia.

Aquest complement correspon a cada mòdul de huit hores treballades en diumenge o festiu. Per cada hora treballada en festiu o diumenge correspondrà la quantitat que recull l'annex esmentat per a cada lloc de treball, dividida per 8.

Tindran la consideració de festius especials els dies 1 de gener i 25 de desembre, i el 24 i el 31 de desembre a partir de les 20 hores. Aquests períodes es retribuiran amb un increment addicional del 60 % del plus de festivitat previst en l'annex de les taules salarials.



Art. 36é. Plus de disponibilitat

Quan l'empresa necessite que un empleat estiga localitzable, pagarà un plus del 25 % del salari diari per jornada. En el temps en el qual el treballador estiga disponible s'haurà de presentar en menys de dues hores en el lloc de treball i, a partir d'aquest moment, es considera treball efectiu, amb els plusos que li corresponguen si n'hi ha. La disponibilitat no serà obligatòria per a cap de les dues parts.

La situació de disponibilitat es podrà revocar en qualsevol moment per qualsevol de les parts.



Article 37é. Hores extraordinàries

Són hores extraordinàries totes aquelles que es realitzen per damunt de la jornada estipulada en aquest conveni per a cada grup i per desig exprés de l'empresa.

Les hores extraordinàries en cap cas podran ser retribuïdes amb un increment inferior al 75 % sobre les ordinàries. En tot cas, amb acord previ entre empresa i treballadors, podran ser compensades amb dies de permís.

Els treballadors amb discapacitat, que exercisquen el seu treball en un centre especial d'ocupació, no podran fer hores extraordinàries, en funció de la legislació vigent.



Article 38é. Manutenció

El personal que, d'acord mutu amb l'empresa, utilitze els serveis d'alimentació o d'allotjament abonarà com a màxim el 50 % del cost del menú.



Article 39é. Dietes

L'import de la mitja dieta és de 17 € i la dieta completa de 36,42 €. L'allotjament es pagarà amb presentació prèvia de factura o directament per part de l'empresa.

Si el desplaçament es fa en transport públic, se li ha abonarà el preu del bitllet. Si el fa en vehicle propi, caldrà ajustar-se al que es disposa en l'article 31 d'aquest conveni.



Article 40é. Abonament d'endarreriments

En cas que a un treballador o una treballadora li finalitze la relació laboral durant el període de negociació del conveni, independentment que signe o no la «liquidació», l'empresa li abonarà, a partir de la publicació del conveni o les taules corresponents i amb efectes retroactius, els endarreriments que li corresponguen.



Article 41é. Premi de jubilació

Tots els treballadors i les treballadores tindran dret a percebre quan es jubilen un premi de jubilació si compten amb una antiguitat d'almenys 15 anys en l'empresa.

Percebran l'import corresponent a 3 mensualitats extraordinàries, si bé en els centres d'acció concertada amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives la percepció de la tercera mensualitat està condicionada al fet que la Conselleria aporte els fons necessaris.

L'import d'aquestes mensualitats serà igual al salari real que perceba el treballador en el moment de la jubilació, excepte en el cas dels treballadors que hagen optat per la jubilació parcial, als quals es calcularà com si mantingueren la jornada completa.



CAPÍTOL IV

Jornada de treball, vacances



Article 42é. Jornada de treball

Caldrà atindre's al que es preveu en aquest conveni col·lectiu en els articles corresponents dels títols segon, tercer, quart i cinqué.



Article 43é. Calendari laboral

L'empresa i la representació sindical, d'acord comú, establiran un calendari laboral intern del centre en què es preveja el període de vacances, els festius, els dies de descans, els permisos especials i la recuperació dels festius treballats, per a la qual cosa es respectarà el còmput anual per als serveis corresponents i es prestarà l'atenció deguda als serveis que hagen de funcionar. Aquest calendari ha d'estar confeccionat abans del 31 de gener de cada any.

Per a l'execució del que s'ha assenyalat en el paràgraf anterior s'ha de tindre en compte la legislació vigent.

Aquest calendari laboral respectarà en tots els casos la jornada màxima anual, les vacances establides en aquest conveni, incloent-hi, si és el cas, els dies corresponents a cada centre, servei o programa, i els descansos mínims setmanals, així com els festius i la jornada màxima setmanal i diària.



Article 44é. Descans setmanal

Tot el personal tindrà dret a un descans setmanal continuat de 48 hores en dissabte i diumenge.

Quan les característiques del treball no ho permeten, aquest descans es gaudirà en altres dies de la setmana, i s'intentarà que almenys vint-i-quatre hores corresponguen al dissabte o al diumenge.



Article 45é. Treball nocturn

Quan, per circumstàncies especials o perquè així ho requereix la naturalesa del centre (residències, etc.) o del treball realitzat entre les 22 i les 6 hores, el personal de plantilla afectat percebrà un plus específic que es preveu en l'article 34.



Article 46é. Jornada continuada

Quan s'establisca la jornada continuada d'almenys 6 hores, tot el personal tindrà dret a un descans d'almenys vint minuts computables dins de la jornada laboral.

Durant els mesos de juny, juliol i setembre, si la legislació no obliga al contrari, per acord entre l'empresa i els representants dels treballadors, es podrà acordar la realització de la jornada de manera continuada.





Article 47é. Vacances d'estiu

Caldrà ajustar-se al que es preveu en els articles corresponents dels títols segon, tercer, quart i cinqué d'aquest conveni.

Si la incapacitat temporal, el permís per maternitat, paternitat, la cura del menor, l'adopció, l'acolliment, el permís acumulat de lactància o la suspensió per risc en l'embaràs coincideixen totalment o parcialment amb el període de vacances estivals, aquestes es gaudiran fins a completar el mes a continuació d'aquests períodes o quan acorden les parts, fins i tot en cas de superar l'any natural.



Article 48é. Setmana Santa i Nadal

Caldrà ajustar-se al que es preveu en els articles corresponents dels títols segon, tercer, quart i cinqué d'aquest conveni.



CAPÍTOL V

Permisos, excedències



Article 49é. Permisos retribuïts

Els treballadors i les treballadores, amb avís previ i amb el justificant corresponent, es podran absentar del treball, amb dret a remuneració, per algun dels motius i pel temps següents. Aquestes hores es consideraran com a hores de treball efectiu:

a) Quinze dies en cas de matrimoni o per unió de fet, degudament registrat en el Registre de la Comunitat Valenciana.

b) Fins a tres dies laborables en cas d'hospitalització, malaltia greu, operació quirúrgica amb hospitalització o sense hospitalització o defunció de parents fins al segon grau de consanguinitat, afinitat o unions de fet degudament registrades. Aquests permisos s'estendran fins a familiars de tercer grau de consanguinitat que es troben a càrrec de la persona treballadora, amb càrrec degudament justificat. També s'estendrà a persones que convisquen, encara que no estiga registrada la seua unió, sempre que es demostre aquesta.

Quan amb aquest motiu siga necessari desplaçar-se fora de la província, el permís serà de 5 dies. Si el desplaçament és fora de la Unió Europea, el permís serà de 7 dies.

Excepte en cas de defunció, els dies de permís recollits en aquest apartat no seran necessàriament consecutius, sempre que es mantinga el fet causant.

Els treballadors i les treballadores disposaran de permís retribuït per a cuidar els seus fills i les seues filles en cas d'hospitalització domiciliària prescrita pel metge, durant el temps que aquesta dure, amb el límit màxim de tres dies.

Els permisos reconeguts en aquest apartat no són excloents entre si, encara que el gaudi de cada un d'aquests posarà fi al permís anterior.

c) Es concedirà el temps necessari per a assistir el treballador o acompanyar els seus fills menors d'edat o els familiars de primer grau que no puguen valdre's per si mateixos a consultes, tant del metge de capçalera com dels especialistes, quan no siga possible acudir-hi fora de les hores de treball.

d) Un dia per trasllat de domicili habitual en la mateixa localitat i dos en diferent.

e) Un dia per a assistir a la boda de familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan per aquest motiu es requerisca desplaçar-se més de 200 km, el permís serà de dos dies. Si el desplaçament és fora de la Unió Europea, el permís serà de tres dies.

f) Permís per compliment de deures inexcusables de caràcter públic i personal. Tindran dret a permís durant el temps necessari per al compliment sempre que aquest no puga efectuar-se fora de l'horari de treball. A aquest efecte, s'inclourà com a deure inexcusable l'atenció a familiars a càrrec del treballador o la treballadora en cas que es tracte de deures que comporten responsabilitats civils o penals.



g) Pel temps indispensable per a atendre els danys produïts per sinistres, robatoris o catàstrofes en els béns immobles que constituïsquen l'habitatge habitual del treballador.

h) Per a realitzar funcions sindicals o de representació de personal, en els termes establits legalment i en aquest conveni.

i) Per a realitzar exàmens oficials o relacionats amb el lloc de treball es concedirà el temps necessari per a la realització de l'examen, així com el temps necessari per al trasllat fins al lloc d'aquest.

j) Per a assistir a cursets de preparació al part, els treballadors i les treballadores podran sol·licitar, a partir del sisé mes, una hora diària tres vegades a la setmana, sempre que coincidisca amb l'horari laboral.

k) Per a guardar el repòs prescrit pel metge mitjançant la prescripció de repòs quan la duració de la malaltia no siga causa d'una IT.





Article 50é. Permís sense sou

Tot el personal podrà sol·licitar fins a quatre mesos de permís sense sou per any, que se li haurà de concedir si ho sol·licita amb un preavís de 15 dies, excepte cas de necessitat greu o impossibilitat demostrada, circumstància en què no s'exigirà cap termini concret de preavís. En cas de sol·licitar aquest permís diversos treballadors en un mateix centre, l'empresa podrà limitar el gaudi d'aquest dret, amb criteris que es negociaran entre l'empresa i els representants legals dels treballadors.



No es podran agafar dies de permís aïllats per a completar ponts i, si se n'agafen per a ampliar les vacances, la duració mínima del permís serà de set dies naturals.



Article 51é. Excedències

L'excedència podrà ser voluntària o forçosa, en els termes previstos en els articles següents.

En els dos casos el treballador o la treballadora no tindrà dret a retribució, excepte el que s'estableix en el capítol corresponent a drets sindicals.



Article 52é. Excedència forçosa

Seran causa d'excedència forçosa les següents:

a) Per designació o elecció per a un càrrec públic que impossibilite l'assistència al treball.

b) Per l'exercici de funcions sindicals d'àmbit provincial o superior, sempre que la central sindical a què pertanga el treballador tinga representativitat legal suficient en el sector.

c) Per a atendre un familiar greument malalt, fins al segon grau de consanguinitat, i es computarà l'antiguitat els dos primers anys.



d) Excedència d'un any per a aquells treballadors i aquelles treballadores, després de cinc anys d'exercici actiu en la mateixa empresa, amb reserva del lloc de treball i sense còmput d'antiguitat durant aquest període.

e) Excedència especial sense dret a percepció salarial per al treballador o la treballadora per naixement d'un fill, l'adopció o l'acolliment, que donarà dret a reincorporar-se immediatament al centre de treball una vegada finalitzada aquesta. La seua duració màxima serà de 5 anys i es computarà l'antiguitat durant els dos primers anys.

f) Qualsevol altra que s'establisca legalment.

Les excedències previstes en els apartats c i e, el període de duració de les quals es pot gaudir de manera fraccionada, constitueixen un dret individual dels treballadors, homes o dones.



Article 53é. Regulació de l'excedència forçosa

El treballador o la treballadora que gaudisca d'excedència forçosa té dret a la reserva del lloc de treball, al còmput de l'antiguitat adquirida durant el temps que aquesta dure i a reincorporar-se a l'empresa.



Desapareguda la causa que va motivar l'excedència, tindrà trenta dies naturals per a reincorporar-se a l'empresa, en cas de no fer-ho, serà baixa definitiva en aquesta.

L'excedència forçosa es concedirà automàticament amb la presentació prèvia de la documentació acreditativa corresponent.



Article 54é. Excedència voluntària

L'excedència voluntària es concedirà sempre amb la petició prèvia per escrit amb un mes d'antelació, i podrà sol·licitar-la qualsevol treballador i treballadora que tinga almenys 1 any d'antiguitat en l'empresa i no haja gaudit d'excedència durant l'any anterior.

El permís d'excedència voluntària es concedirà per un mínim de sis mesos amb reserva del lloc de treball. Aquesta excedència es podrà prolongar fins a 3 anys, i es reservarà el lloc de treball durant els dos primers anys, i fins a tres si les dues parts així ho acorden.

L'excedència voluntària podrà ser prorrogable, a petició del treballador, fins a un màxim de 5 anys sense reserva del lloc de treball. En aquest cas, el treballador que gaudisca aquesta excedència voluntària haurà de reingressar en l'empresa tan prompte com es produïsca la primera vacant en la seua especialitat o la seua categoria laboral.

A aquest efecte no s'entendrà per vacant la realització d'una substitució temporal.

No obstant això, si es produïra una vacant d'inferior categoria a la que abans ocupava el treballador en excedència, hi podrà optar i esperar que es produïsca la que corresponga a la seua categoria.

Durant el temps d'excedència voluntària no se li computarà l'antiguitat.

Si la concessió de l'excedència voluntària estiguera motivada per gaudi de beca, viatges d'estudis, participació en cursets de perfeccionament propis de l'especialitat del treballador, per l'exercici de tasques humanitàries o per a l'adquisició de les noves titulacions exigides per al seu lloc de treball, sempre que siga inferior a tres anys, se li computarà l'antiguitat durant aquest període d'excedència, així com el dret a reincorporar-se al lloc de treball, i tindrà l'obligació de fer-ho en un termini màxim de set dies.

S'inclou també en aquest article l'excedència voluntària en les condicions que es marquen en l'article 46 de l'Estatut dels Treballadors, a saber: el treballador o la treballadora amb almenys una antiguitat en l'empresa d'un any té dret al fet que es reconega la possibilitat de situar-se en excedència voluntària per un termini no inferior a quatre mesos i no superior a cinc anys. Aquest dret només podrà ser exercit una altra vegada pel mateix treballador si han transcorregut quatre anys des del final de l'excedència anterior.



Article 55é. Reingrés del treballador

El personal en situació d'excedència amb reserva de lloc de treball haurà de comunicar per escrit a l'empresa amb un termini mínim d'un mes la seua decisió de reincorporar-se al seu lloc de treball, sempre que siga possible.



Article 56é. Maternitat/paternitat

Les empreses afectades per aquest conveni col·lectiu s'atindran al que es regula en la Llei 39/1999, de conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores, i en la Llei 3/2007, per a la igualtat efectiva entre dones i homes, i el Reial Decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació, que institueix un nou permís de naixement per als dos progenitors i que substitueix i equipara en la seua duració els permisos de maternitat i paternitat. Serà també aplicable el que es disposa en l'article 48.4 de l'Estatut dels Treballadors.



El naixement, que comprén el part i la cura del menor de dotze mesos, suspendrà el contracte de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals són obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part, que s'hauran de gaudir a jornada completa per a assegurar la protecció de la salut de la mare. En el supòsit de part, les treballadores tindran dret a setze setmanes retribuïdes, ampliables en el supòsit de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon i ampliables igualment en dues setmanes més, en cas de discapacitat del fill. Aquest període es distribuirà a opció de la interessada sempre que sis setmanes siguen immediatament posteriors al part.

El naixement suspén el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals són obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part, que s'hauran de gaudir a jornada completa en compliment dels deures de cura previstos en l'article 68 del Codi Civil. Aquest augment fins a les 16 setmanes es farà en diverses fases:

– Des de l'1 de gener de 2020, dotze setmanes, de les quals les quatre primeres haurà de gaudir-les ininterrompudament després del part.

– A partir de l'1 de gener de 2021, cada progenitor gaudirà d'igual període de 16 setmanes de suspensió del contracte de treball, sense que siga possible la cessió d'un a l'altre progenitor.

Després del període ininterromput posterior, la resta es podrà gaudir de manera acumulada o fraccionada (sempre en períodes mínims d'una setmana) abans que el menor complisca 12 mesos. Aquests dies són decidits per cada un dels progenitors, però s'hauran de preavisar amb una antelació mínima de 15 dies a l'empresa. No obstant això, la mare biològica podrà avançar el seu exercici fins a quatre setmanes abans de la data previsible del part.



Aquest dret a suspensió és individual de la persona treballadora, sense que puga transferir-se a l'altre progenitor.

En cas de defunció de la mare biològica, l'efectivitat del dret a la prestació de l'altre progenitor comença des de la data de l'inici de la suspensió laboral.

En el supòsit de defunció del fill, el període de suspensió no es veurà reduït, llevat que, una vegada finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, la mare sol·licite reincorporar-se al seu lloc de treball.



Els períodes als quals es refereix aquest apartat es podran gaudir en règim de jornada completa o jornada parcial, amb acord previ entre els empresaris i els treballadors afectats, amb la prolongació corresponent del període de gaudi. En aquests casos, es cobrarien les parts proporcionals que corresponguen de l'empresa i de la Seguretat Social.



En el cas que la mare no tinguera dret a suspendre la seua activitat professional amb dret a prestacions d'acord amb les normes que regulen aquesta activitat, l'altre progenitor tindrà dret a suspendre el seu contracte de treball pel període que haguera correspost a la mare.



En els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat haja de romandre hospitalitzat a continuació del part, el període pot computar-se, a instàncies de la mare biològica o de l'altre progenitor, a partir de la data de l'alta hospitalària. S'exclouen d'aquest còmput les setmanes de suspensió obligatòria posteriors al part.



Quan l'hospitalització del nounat a continuació del part siga superior a set dies, el període de suspensió s'amplia en tants dies com el nascut es trobe hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals i en els termes en què legalment es desenvolupe. Els permisos per hospitalització del nounat es reconeixen als dos progenitors.



Les treballadores en situació de llicència a causa d'embaràs han de rebre el 100 % de la seua retribució en els termes que establisca la legislació vigent.



Article 57é. Lactància

El treballador o la treballadora que siga progenitor, adoptant o acollidor, per lactància d'un fill menor de nou mesos, tindrà dret a una hora d'absència del treball, fixada a la seua elecció, que podrà dividir en dues fraccions. Els treballadors (els dos progenitors) que facen ús d'aquest dret podran acumular-lo en jornades completes i gaudir-lo a continuació de la finalització de permís per maternitat.

La duració del permís s'incrementarà proporcionalment en els casos de part, adopció o acolliment múltiple.

Qui exercisca aquest dret, per la seua voluntat, podrà substituir aquest dret per una reducció de la seua jornada en mitja hora amb la mateixa finalitat o acumular-lo en jornades completes. En el cas del professorat dels col·legis, aquesta llicència serà d'un mes.

Aquest dret pot ser gaudit indistintament pels dos progenitors en cas que els dos treballen fins que el lactant complisca nou mesos, i s'estén fins als dotze amb reducció proporcional del salari.



Aquesta reducció constitueix un dret individual de cada treballador que no pot transferir-se per a la seua acumulació a l'altre progenitor, adoptant, guardador o acollidor.

El personal docent dels col·legis d'educació especial gaudiran d'aquest permís segons els acords amb la Conselleria d'Educació.



Article 58é. Adopció i acolliment

En el supòsit d'adopció o acolliment de menors de fins a sis anys, el permís tindrà una duració de setze setmanes ininterrompudes, ampliables en el supòsit d'adopció o acolliment múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon. Sis setmanes hauran de gaudir-se a jornada completa de manera obligatòria i ininterrompuda després de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció o bé de la decisió administrativa de guarda amb finalitats d'adopció o acolliment. Les deu setmanes restants es podran gaudir en períodes setmanals, de manera acumulada o interrompuda en els dotze mesos següents al fet causant, amb avís previ amb quinze dies d'antelació a l'empresa. En cap cas el mateix menor donarà dret a diversos períodes de suspensió en la mateixa persona treballadora.

Els períodes als quals es refereix aquest apartat podran gaudir-se en règim de jornada completa o jornada parcial, amb acord previ entre els empresaris i els treballadors afectats, amb la prolongació corresponent del període de gaudi. En aquests casos, es cobraria la meitat de l'empresa i la meitat de la Seguretat Social.

En els supòsits d'adopció internacional, quan siga necessari el desplaçament al país d'origen de l'adoptat, el període de suspensió previst podrà iniciar-se fins a quatre setmanes abans de la resolució per la qual es constitueix l'adopció.

Aquests drets són individuals de la persona treballadora, sense que puga transferir-se el seu exercici a l'altre adoptant, guardador amb finalitats d'adopció o acollidor.

Aquest permís també es gaudirà en els supòsits d'adopció o acolliment de menors, majors de sis anys, quan es tracte de menors amb discapacitat o que per les seues circumstàncies i experiències personals o que, per provindre de l'estranger, tinguen dificultats especials d'inserció social i familiar, degudament acreditades pels serveis socials competents.

En cas que els dos progenitors treballen, el permís es distribuirà a opció dels interessats, que poden gaudir-lo de manera simultània o successiva.

Els treballadors en situació de llicència per adopció o acolliment dels supòsits esmentats més amunt percebran el 100 % de la seua retribució en els termes que establisca la legislació vigent.

En el supòsit d'adopció o acolliment, el personal tindrà dret al temps necessari per a realitzar totes aquelles gestions que siguen de compliment obligat per a la consecució de l'adopció o l'acolliment (entrevistes, etc.), sempre que no siga possible realitzar-les fora de les hores de treball i pel temps necessari.



Article 59é. Drets de conciliació de la vida laboral i familiar en situacions especials

En el supòsit de discapacitat del fill o la filla en el naixement, l'adopció, la guarda amb finalitats d'adopció o acolliment, la suspensió del contracte tindrà una duració addicional de dues setmanes, una per a cada un dels progenitors.

Les persones treballadores tindran dret a absentar-se del treball durant una hora en cas de naixement prematur o hospitalització per una altra causa després del part. Així mateix, podran reduir la seua jornada fins a dues hores amb disminució proporcional del salari.



Article 60é. Reducció de jornada per cura de menors o familiars que no poden valdre's per si mateixos

El personal que per raons de guarda tinga a la seua cura directa algun menor de 12 anys o una persona amb discapacitat física o psíquica que no exercisca cap activitat retribuïda i que per raons d'edat, accident o malaltia no puga valdre's per si mateixa, tindrà dret a una llicència consistent en una reducció proporcional de les retribucions i l'horari. Dins dels límits establits en l'article 37.5 de l'Estatut dels Treballadors. Tindrà el mateix dret qui haja d'encarregar-se de la cura directa d'un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, que per raons d'edat, accident o malaltia no puga valdre's per si mateix, i que no exercisca activitat retribuïda. Quan acabe el període d'aquesta llicència tornarà automàticament a la seua jornada laboral anterior.



La concreció horària i la determinació del període de gaudi de la reducció de jornada prevista en aquest article correspon al treballador, dins de la seua jornada ordinària, i aquesta reducció es pot acumular en jornades completes, en acord comú entre empresa i treballador.





Article 61é. Reducció de jornada per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu

El treballador o la treballadora que siga progenitor, adoptant o acollidor tindrà dret a una reducció de la jornada de treball, amb la disminució proporcional del salari d'almenys la meitat de la duració d'aquesta, per a la cura, durant l'hospitalització i el tractament continuat, del menor a càrrec seu afectat per càncer (tumors malignes, melanomes i carcinomes), o per qualsevol altra malaltia greu, que implique un ingrés hospitalari de llarga duració i requerisca la necessitat de la seua cura directa, contínua i permanent, acreditada per l'informe del servei públic de salut o l'òrgan administratiu sanitari de la comunitat autònoma corresponent i, com a màxim, fins que el menor complisca els 18 anys, en els termes establits en l'article 37.5 de l'Estatut dels Treballadors.

La concreció horària i la determinació del període de gaudi de la reducció de jornada prevista en aquest article correspondrà al treballador, dins de la seua jornada ordinària, i aquesta reducció es podrà acumular en jornades completes, en acord comú entre empresa i treballador.



Els treballadors i les treballadores poden acollir-se a l'RD 1148/2011, de 29 de juliol, per a l'aplicació i el desenvolupament en el sistema de la Seguretat Social de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, en què es regula la prestació de cura del menor gestionada per les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social per als treballadors de les seues empreses mutualistes, a la disposició final de la Llei 39/2010 i a l'Ordre TMS7103/2019, que estableix la llista de malalties greus.



CAPÍTOL VI

Millores socials



Article 62é. El cobrament durant el període d'IT

Tots els treballadors i les treballadores (exceptuant el que es preveu en l'article 118 del títol quart i en el paràgraf tercer d'aquest article) en situació d'incapacitat temporal rebran el complement necessari fins a completar el 100 % de la seua retribució salarial total des del primer dia, inclosos els complements salarials produïts en el període de baixa, durant els tres primers mesos. En cas de continuar la incapacitat, s'abonarà fins al 100 % un mes més per cada trienni d'antiguitat.



En el cas del professorat dels col·legis d'educació especial concertats o en què hi haja conveni, aquest dret s'estendrà als set primers mesos de la incapacitat temporal, i un mes més per cada trienni d'antiguitat, sempre que la diferència siga abonada per la Conselleria d'Educació.

Quan la situació d'incapacitat siga produïda per: malaltia greu, intervenció quirúrgica amb hospitalització o sense hospitalització, baixes d'incapacitat temporal per contingències professionals o accident de treball, rebran el complement necessari fins a completar el 100 % de la seua retribució salarial, des del primer dia de baixa, inclosos els complements salarials produïts en el període de baixa, durant els tres primers mesos. En cas de continuar la incapacitat, s'abonarà fins al 100 % un mes més per cada trienni d'antiguitat.



Article 63é. Assegurances de responsabilitat civil, invalidesa i mort

Totes les empreses hauran de comptar amb una pòlissa d'assegurances que garantisca la cobertura de responsabilitat civil de tot el personal afectat per aquest conveni.

D'aquesta pòlissa serà contractant, prenedora i depositària l'empresa.

Les empreses afectades per aquest conveni hauran de disposar d'aquesta pòlissa en el termini de dos mesos, a partir de la publicació d'aquest conveni, notificaran públicament al començament de cada curs escolar o any natural als seus treballadors i les seues treballadores els detalls d'aquesta i els procediments que cal seguir en cas de sinistre, i posaran a la disposició de la representació legal dels treballadors una còpia de la pòlissa.

Haurà d'estar assegurat tot el personal, inclòs el que es trobe en situació d'excedència forçosa.

En extracte, les garanties de les pòlisses ressenyades seran les següents:

– Responsabilitat civil: en què puguen incórrer els assegurats amb motiu de les seues actuacions exclusivament professionals, amb inclusió de fiança i defensa criminal i exclusió de riscos que puguen ser assegurats pel ram d'automòbils i qualsevol dany immaterial que no siga conseqüència directa dels danys materials i/o corporals garantits per aquesta pòlissa.

– Accidents individuals patits pels assegurats en l'exercici de la professió. – Capital assegurat en cas de mort: 30.000 € com a mínim.



– Capital assegurat per invalidesa permanent: 60.000 € com a mínim.

En les pòlisses que es renoven a partir de la publicació del conveni següent.

En els centres d'acció concertada, aquestes quantitats s'adaptaran a les que vaja marcant la Conselleria.



Article 64é. Roba de treball

L'empresa facilitarà roba de treball a tot el personal, en cas que les característiques del lloc de treball ho requerisquen. Aquesta roba consistirà en equips adequats al lloc de treball i a les diverses estacions, i se substituirà quan la roba no estiga en condicions d'ús.

El personal que atén menjadors col·lectius rebrà una bata, tal com exigeix la normativa.



CAPÍTOL VII

Formació



Article 65é. Formació

La Mesa Negociadora s'adhereix a l'Acord nacional de formació contínua de la Fundació Tripartita per a la Formació i l'Ocupació (FTFE)



Article 66é. Comissió Sectorial de Formació

En el marc d'aquest conveni es constituirà en el termini màxim de 3 mesos a partir d'entrar en vigència la Comissió Paritària Sectorial de Formació, que estarà composta al 50 % per les parts negociadores del conveni, i igualment comunicarà la seua constitució a les comissions de la Fundació Tripartita per a la Formació Contínua, tant en l'àmbit de la Comunitat Valenciana com en l'estatal.



Article 67é. Formació permanent

Els treballadors afectats per aquest conveni podran arribar amb l'empresa a acords per a la formació i el reciclatge professional. La duració màxima de les activitats i els cursos per a aquesta finalitat no superarà les 40 hores, excepte raons justificades.

Quan aquests cursos de reciclatge siguen a proposta de l'empresa, aquesta abonarà les despeses. En tots els altres supòsits l'empresa estudiarà fórmules d'ajuda per a sufragar els costos.

Per a la realització d'exàmens oficials caldrà atindre's al que s'estableix en l'article 49.i d'aquest conveni.



Article 68é. Principis generals

L'empresa i la representació dels treballadors i les treballadores reconeixen com a dret derivat de la relació laboral el de la formació i la promoció en el treball, exceptuant en qualsevol cas les necessitats d'organització i bon funcionament de l'empresa.



Article 69é. Objectius de la formació

La formació professional en l'empresa, el centre o l'entitat s'orientarà cap als objectius següents:

0 Adaptació al lloc de treball i a les modificacions d'aquest.

1 Actualització i posada al dia dels coneixements professionals exigibles en el grup i lloc de treball.

2 Especialització en els seus diversos graus, en algun sector o matèria del mateix treball.

3 Facilitar i promoure l'adquisició pels treballadors i les treballadores de títols acadèmics i professionals, relacionats amb l'àmbit d'actuació d'aquest conveni, així com l'ampliació dels coneixements dels treballadors i les treballadores que els permeten prosperar i aspirar a promocions professionals i l'adquisició dels coneixements d'altres llocs de treball.

4 Conéixer les condicions laborals del seu lloc de treball, en evitació de riscos laborals.

5 Qualsevol altre objectiu que beneficie professionalment tant el mateix treballador o la treballadora com la dinàmica de l'empresa o l'atenció efectiva de les persones amb discapacitat o malaltia mental.



Article 70é. Criteris de selecció per a l'assistència a cursos

Tindran preferència per a assistir a cursos els treballadors i les treballadores que hi hagen participat en menys ocasions, i aquells treballadors i aquelles treballadores que estiguen exercint llocs de treball relacionats directament amb la matèria objecte del curs o les desenvolupen en un futur pròxim, així com els treballadors i les treballadores temporals, no qualificats o les persones amb discapacitat.

Les decisions sobre aquest tema han de ser adoptades entre l'empresa i els representants del personal d'acord mutu.



Article 71é. Permisos individuals de formació (PIF)

Les treballadores i els treballadors afectats per aquest conveni podran sol·licitar permisos individuals de formació d'acord amb el que es preveu en la legislació vigent en cada moment. Les accions formatives, aprovades per la comissió paritària sectorial estatal de formació, per a les quals es poden sol·licitar permisos individuals de formació, hauran de complir els requisits següents, d'acord amb el que es preveu en la normativa esmentada:

a) No estar incloses en les accions finançades en el catàleg general d'accions formatives de l'empresa o l'agrupat.

b) Estar dirigides al desenvolupament o a l'adaptació de les qualitats tecnicoprofessionals del treballador/a i/o a la seua formació personal.

c) Estar reconegudes per una titulació oficial.

d) Queden excloses del permís de formació les accions formatives que no es corresponguen amb la formació presencial. No obstant això, s'admet la part presencial de les accions formatives realitzades mitjançant la modalitat a distància.

e) A l'adaptació de la jornada ordinària de treball per a l'assistència a cursos de formació professional o a la concessió del permís individual de formació o perfeccionament professional amb reserva del lloc de treball.

La duració del permís no sobrepassarà les 200 hores a l'any.



CAPÍTOL VIII

Seguretat i salut laboral



Article 72é. Seguretat i salut laboral

En el marc de les seues responsabilitats, l'empresari realitzarà la prevenció dels riscos laborals mitjançant l'adopció de totes les mesures que siguen necessàries i a través d'una acció permanent amb la finalitat de perfeccionar els nivells de protecció existents.

Amb aquesta finalitat, les empreses i el personal afectat per aquest conveni compliran les disposicions sobre seguretat i salut laboral contingudes en la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals; la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals; l'RD 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desplega l'article 24 de la Llei 31/1995 en matèria de coordinació d'activitats empresarials i la resta de normativa vigent.

Per a això, es nomenaran els delegats de prevenció i els comités de seguretat i de salut en els àmbits en què la llei estableix.



Article 73é. Vigilància de la salut

El personal afectat per aquest conveni tindrà dret a un examen de salut específic i periòdic, adequat al risc laboral, d'acord amb l'article 22 de la Llei de prevenció de riscos laborals, amb acceptació prèvia de l'interessat.

Les proves mèdiques que es realitzen s'ajustaran als llocs de treball i als protocols establits pel Ministeri de Sanitat.

El titular de l'empresa informarà els representants del personal sobre els serveis que en aquesta matèria ofereix la mútua contractada.



Article 74é. Malalties professionals

La Comissió Paritària, en el termini de sis mesos des de la publicació d'aquest conveni, gestionarà davant de l'autoritat competent la creació d'un servei especialitzat en malalties professionals (foniatria, problemes nerviosos...), així com la seua catalogació i l'atenció.



Article 75é. Canvi de lloc de treball per protecció a la maternitat

En el cas d'embaràs o durant el període de lactància de les treballadores afectades per aquest conveni, quan hi haja perillositat o risc, a proposta del delegat de prevenció de salut laboral, l'empresa establirà el canvi de treball pertinent o el mecanisme més adequat per a evitar els riscos esmentats.

Les treballadores embarassades el lloc de treball de les quals requerisca esforç o risc tindran dret al permís per risc durant l'embaràs des del dia en què la treballadora aporte el certificat d'embaràs corresponent.



Article 76é. Plans d'autoprotecció

Tots els centres de treball han de comptar amb un pla d'emergència actualitzat que incloga el pla d'evacuació, d'acord amb el Reial decret 485/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i de salut en el treball.

El pla d'autoprotecció s'ha d'inspirar, al marge del reial decret sobre senyalització esmentat anteriorment, tant en l'Ordre de 13 de novembre de 1984 (BOE 17) com en la Llei de 21 de gener de 1985 (BOE» del 25), sobre protecció civil. Aquest pla d'emergència i d'evacuació es consultarà entre els treballadors i les treballadores i es permetrà la seua participació. Així mateix, i tal com estableixen les disposicions legals enumerades, es farà anualment i es revisarà i modificarà tant en funció de la seua eficàcia com quan es canvien o s'alteren algun dels llocs de treball.

L'empresari haurà d'informar els treballadors i les treballadores, amb caràcter previ, sobre la contractació dels serveis de prevenció.

Així mateix, l'empresa informarà els representants dels treballadors i les treballadores i aquests de les conseqüències sobre la salut que es deriven del treball realitzat mitjançant l'avaluació de riscos i que puguen influir negativament en el desplegament de l'article 26 de la Llei de prevenció de riscos laborals.



Article 77é. Equips de protecció individual (EPI)

L'equip de protecció individual (EPI) de seguretat és qualsevol equip destinat a ser portat o subjectat pel treballador i la treballadora perquè el/la protegisca d'un risc o de diversos riscos que puguen amenaçar la seua seguretat o la seua salut, així com qualsevol complement o accessori destinat a aquesta finalitat.

L'empresa posarà a la disposició de cada treballador o treballadora els equips de protecció i seguretat necessaris en funció del lloc de treball que tinga, a més dels que es requerisquen per altres treballs no habituals; per a la qual cosa se signarà el registre de lliurament de cada equip de protecció individual, i s'informarà en aquest moment dels riscos dels quals protegeix, la caducitat i les mesures que ha d'adoptar per a la seua cura i el manteniment, i ha d'estar igualment a la seua disposició el fullet informatiu d'aquest.



Article 78é. Delegats de prevenció

Pel que fa a la designació, el nomenament, les funcions i les garanties dels delegats de prevenció, caldrà ajustar-se al que es preveu en la legislació vigent.

El crèdit horari dels delegats de prevenció serà el que corresponga com a representants dels treballadors en aquesta matèria específica, de conformitat amb el que es preveu en l'article 68 de l'ET i, a més, el necessari per al desenvolupament de les comeses següents:

a) El corresponent a les reunions del comité de seguretat i de salut.



b) El corresponent a les reunions convocades per l'empresari en matèria de prevenció de riscos.

c) El destinat per a acompanyar els tècnics en les avaluacions de caràcter preventiu.

d) El destinat per a acompanyar la inspecció de treball i seguretat social en les visites al centre de treball.

e) El derivat de la visita al centre de treball per a conéixer les circumstàncies que han donat lloc a un dany en la salut dels treballadors i les treballadores.

f) El destinat a la seua formació.



Article 79é. Formació i informació en seguretat i salut laboral

En aquesta matèria caldrà atindre's al que es disposa en la legislació vigent relativa a la protecció de riscos laborals.

En tot cas, es garantirà una formació pràctica, suficient i adequada en seguretat i salut laboral a tots els treballadors, i es farà especial incidència quan canvien de lloc de treball o s'hagen d'aplicar noves tècniques, equips o materials que puguen ocasionar riscos per al mateix treballador, per als seus companys o per a tercers.

S'imputarà amb càrrec a les 40 hores de formació establides en l'article 66 d'aquest conveni.

Es procurarà garantir l'accessibilitat universal en les accions formatives en matèria de salut laboral, i s'adaptaran a les característiques del lloc de treball/persona que es formarà.



Article 80é. Protocol davant d'agressions per part de les persones usuàries

Totes les entitats o els serveis en què el personal puga estar exposat a agressions per part dels usuaris disposaran d'un llibre de registre d'aquestes i d'un protocol d'actuació.



Article 81é. Comissió Sectorial de Seguretat i Salut Laboral

En el marc d'aquest conveni es constituirà la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut Laboral com a òrgan de participació, elaboració, execució i supervisió en la matèria, en el termini dels tres mesos següents a la signatura del conveni i tindrà una composició de quatre membres per cada una de les parts signants del conveni. Aquesta comissió tindrà com a objectiu coordinar, executar i supervisar el desenvolupament efectiu de la Llei de prevenció de riscos laborals i adequar-la a la normativa vigent. Així com la realització d'estudis basats en els comunicats de baixa i accidents de treball, per a recomanar a les empreses afectades per aquest conveni els mitjans necessaris per a evitar aquestes situacions i millorar la salut laboral dels treballadors i les treballadores. A aquest efecte, la Comissió sol·licitarà a les empreses la informació necessària per a l'elaboració de l'estudi.

La Comissió Sectorial de Seguretat i Salut Laboral fixa el seu domicili a FEAD, av. Corts Valencianes, 41, 1r (46015) València.



Article 82é. Prevenció de l'assetjament laboral

Amb l'objectiu de previndre l'assetjament laboral, l'empresa i la representació legal dels treballadors i les treballadores negociaran un protocol d'actuació que comprendrà el compromís de l'empresa de previndre i no tolerar aquestes conductes, el tractament reservat de les denúncies garantint la immunitat de les víctimes i els testimonis, la identificació de les persones responsables d'atendre els qui formulen una queixa o una denúncia i la informació dels drets dels treballadors i les treballadores.



CAPÍTOL IX

Drets sindicals



Article 83é. Tancaments i expedients de regulació d'ocupació

Qualsevol gestió encaminada a tancaments o expedients de regulació d'ocupació que afecten els treballadors d'aquest conveni es posarà en coneixement dels representants dels treballadors.



Article 84é. De tots els treballadors

Cap treballador podrà ser discriminat per raó de la seua afiliació sindical, i pot expressar amb llibertat les seues opinions, així com publicar i distribuir, sense pertorbar el desenvolupament normal del treball, les publicacions d'interés laboral o social.

Qualsevol treballador podrà ser elector i elegible per a tindre càrrecs sindicals, sempre que reunisca els requisits establits en l'Estatut dels Treballadors i la LOLS.



Article 85é. De l'assemblea de treballadors i treballadores

Es garanteix el dret dels treballadors i les treballadores a reunir-se en l'empresa sense presència d'aquesta, sempre que no es pertorbe el desenvolupament de les activitats d'aquesta i, en tot cas, d'acord amb la legislació vigent.

L'assemblea pot estar constituïda pel personal d'un centre o de diversos centres de l'empresa. Ha de ser convocada pels delegats o les delegades de personal, pel comité d'empresa, per una secció sindical, o pel 20 % de la plantilla del centre o de l'empresa.

Les reunions hauran de ser comunicades al representant legal de l'empresa, amb una antelació de 24 hores, amb la indicació dels assumptes inclosos en l'ordre del dia i les persones no pertanyents a la plantilla que assistiran a l'assemblea.

L'empresa i la representació legal dels treballadors acordaran les mesures oportunes per a evitar perjudicis en l'activitat normal de l'empresa.

En períodes de negociació del conveni col·lectiu, les assemblees es podran dur a terme en horari laboral, i els treballadors i les treballadores podran disposar de 15 hores anuals, sempre que es mantinguen els serveis mínims necessaris.



Article 86é. Dels afiliats i les afiliades

D'acord amb l'art. 8 del títol IV de la LOLS, els treballadors i les treballadores afiliats a un sindicat podran, en l'àmbit de l'empresa o el centre de treball:

a) Constituir seccions sindicals de conformitat amb el que s'estableix en els estatuts del sindicat.

b) Dur a terme reunions, amb notificació prèvia a l'empresari, recaptar quotes i distribuir informació sindical, sense pertorbar l'activitat normal del centre.

c) Rebre informació que li remeta el seu sindicat.

d) Amb la finalitat de facilitar la difusió dels avisos que puguen interessar els afiliats i els treballadors en general, l'empresa posarà a la seua disposició un tauler d'anuncis que ha de situar-se en el centre de treball i en un lloc on es garantisca un accés adequat de tots els treballadors i les treballadores.



Article 87é. Descompte de la quota sindical

A requeriment escrit dels treballadors afiliats a les centrals sindicals, les empreses podran descomptar en les nòmines l'import de la quota sindical, que s'ha d'ingressar en el compte que el sindicat corresponent determine.



Article 88é. Seccions sindicals

Els treballadors afiliats a un sindicat podran, en l'àmbit de l'empresa o el centre de treball, constituir seccions sindicals de conformitat amb el que s'estableix en els estatuts del sindicat.

Els representants d'aquestes seccions sindicals no disposaran dels drets que la llei atorga als delegats de personal o als membres de comité d'empresa, excepte que tinguen aquesta condició.

Les seccions sindicals tenen tots els drets que les lleis els reconega i els que es determinen en aquest conveni, entre aquests:

– La difusió lliure en l'empresa de les seues publicacions, els avisos i les opinions.

– La reunió en els locals de l'empresa, en les mateixes condicions que s'assenyalen per a l'assemblea de treballadors.

En aquelles empreses que compten amb més de 100 treballadors i no hi haja representativitat d'alguna de les organitzacions sindicals signants d'aquest conveni, es podran constituir seccions sindicals amb els mateixos drets que la llei atorga als delegats de personal o als membres de comités d'empresa.



Article 89é. Representants dels treballadors i membres de comités d'empresa

El treballador, amb avís previ i amb una antelació mínima de 24 hores i justificació, podrà absentar-se del treball, amb dret a remuneració, per a realitzar funcions sindicals o de representació del personal en els termes legalment establits i en aquest conveni.

En cas que un representant dels treballadors o membre del comité d'empresa realitze sempre torn nocturn i haja de fer ús del crèdit horari esmentat, gaudirà d'aquest en la jornada immediatament anterior a l'activitat que haja de desenvolupar.



Article 90é. Garanties dels delegats i les delegades de personal

Els delegats de personal exerciran mancomunadament davant de l'empresari la representació per a la qual van ser triats i tindran les mateixes competències i els drets i les garanties establits per als comités d'empresa en la legislació vigent.



Article 91é. Acumulació d'hores sindicals

Per a facilitar l'activitat sindical en l'empresa, la província, la regió, la comunitat autònoma o l'Estat, les centrals sindicals amb dret a formar part de la mesa negociadora d'aquest conveni podran acumular les hores dels diversos membres dels comités d'empresa i, si és el cas, dels delegats de personal pertanyents a les seues organitzacions en aquells treballadors, delegats o membres del comité d'empresa que les centrals sindicals designen.

Per a fer efectiu el que s'estableix en aquest article, els sindicats comunicaran a la patronal el desig d'acumular les hores dels seus delegats. Cada central sindical podrà negociar amb la patronal, en l'àmbit que corresponga, l'acumulació d'hores sindicals esmentada.

Els acords que, a l'efecte de fixar el nombre de permanents sindicals, es negocien amb les conselleries corresponents en aplicació d'aquest article, també seran notificats a l'organització patronal. En aquest cas, les conselleries corresponents faran efectius els salaris d'aquests permanents sindicals.

Els sindicats tenen l'obligació de comunicar a l'empresa el nom del seu treballador alliberat, amb acceptació expressa i prèvia d'aquest.



Article 92é. Negociació col·lectiva

Els treballadors i les treballadores afiliats a centrals sindicals amb implantació en el sector en l'àmbit nacional o autonòmic que es mantinguen en actiu en alguna empresa i hagen sigut designats com a membres de la comissió negociadora (i sempre que l'empresa siga del sector afectat per la negociació o l'arbitratge), amb avís previ i justificació posterior, tindran dret a la concessió dels permisos retribuïts que siguen necessaris per a l'exercici adequat de la seua tasca negociadora, tant en la negociació de futurs convenis com en les sessions de la Comissió Paritària de Mediació, Arbitratge i Conciliació.



Article 93é. Drets dels sindicats

Qui tinga un càrrec electiu en l'àmbit provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives, tindrà dret:



a) A l'assistència i l'accés als centres de treball per a participar en activitats pròpies del seu sindicat o del conjunt dels treballadors, amb comunicació prèvia a l'empresari amb una antelació de 48 hores com a mínim, sense interrompre el treball normal.

b) Al gaudi dels permisos no retribuïts necessaris per al desenvolupament de les funcions sindicals pròpies del seu càrrec.

c) A l'excedència forçosa, amb dret a reserva de lloc de treball i al còmput de l'antiguitat mentre dure l'exercici del seu càrrec representatiu, i s'haurà d'incorporar al seu lloc de treball dins dels dos mesos següents a la data del cessament en el seu càrrec.



Article 94é. Eleccions sindicals

En els centres que compten amb entre sis i deu treballadors o treballadores es podran fer eleccions sindicals, en aplicació de l'art. 62.1 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors aprovat per l'RDL 1/1995, de 24 de març.



CAPÍTOL X

Faltes, sancions, infraccions



Article 95é. Faltes lleus

Són considerades faltes lleus les següents:

a) L'abandó del servei sense causa justificada, encara que siga per un temps breu, sempre que pels perjudicis que origine a l'empresa, a les persones amb discapacitat o als/a les companys/anyes de treball no haja de ser considerada greu o molt greu.

b) Negligència en el compliment de les normes i les instruccions rebudes.

c) 3 faltes de puntualitat comeses durant un període de 30 dies.

d) No notificar en un termini de 24 hores següents a l'absència els motius que van justificar la falta al treball.



Article 96é. Faltes greus

Seran faltes greus:

a) L'actuació amb persones amb discapacitat que implique la falta de respecte i de consideració a la dignitat de cada una d'elles, sempre que no reunisca condicions de gravetat que meresca la seua qualificació de molt greus.

b) Falta d'atenció deguda al treball encomanat i la desobediència a les instruccions dels seus superiors en matèria de servei amb perjudici per a l'empresa o per a les persones amb discapacitat.

c) Més de 3 i menys de 10 faltes de puntualitat comeses durant un període de 30 dies.

d) L'incompliment de les mesures de seguretat i de protecció establides per l'empresa; si aquest incompliment implicara risc d'accidents per a la persona o per als seus companys o persones ateses en el centre o perill d'avaries en les instal·lacions, podrà ser considerada com a falta molt greu.

e) Faltar injustificadament al treball més d'un dia en un període de 30 dies.

f) La reiteració o la reincidència en falta lleu en el termini de 60 dies.



Article 97é. Faltes molt greus

Seran faltes molt greus:

a) L'actuació amb persones amb discapacitat que implique falta de respecte o de consideració a la dignitat de cada una d'elles.

b) L'abandó del treball o la negligència greu quan cause greus perjudicis a l'empresa o puga originar-los a les persones amb discapacitat.



c) Els mals tractaments de paraula o d'obra als caps i els companys/anyes.

d) El frau, la deslleialtat o l'abús de confiança en les gestions encomanades, i el furt, el robatori o la complicitat, tant en l'empresa com a terceres persones, comés dins de les dependències de l'empresa o durant el servei.

e) L'incompliment de les mesures de seguretat i de protecció establides per l'empresa.

f) L'abús d'autoritat.

g) La simulació de malaltia o accident.

h) La falta injustificada al treball durant 3 dies en un període d'un mes.

i) Més de 20 faltes de puntualitat comeses en un any.

j) La reiteració o la reincidència en faltes greus comeses durant un trimestre.



Article 98é. Sancions

L'empresa té la facultat d'imposar sancions. Totes les sancions s'hauran de comunicar per escrit al treballador/a, amb la indicació dels fets, la graduació d'aquesta i la sanció adoptada.

Les faltes greus o molt greus s'hauran de comunicar per al seu coneixement als representants legals dels treballadors, si n'hi haguera.



Les sancions màximes que podran imposar les empreses, segons la gravetat i les circumstàncies de les faltes, seran les següents:

a) Faltes lleus:

Amonestació verbal. Si foren reiterades, amonestació per escrit.

b) Faltes greus:

Amonestació per escrit amb coneixement dels delegats de personal o comité d'empresa.

Suspensió d'ocupació i de sou fins a 15 dies quan hi haja reincidència.

c) Faltes molt greus:

Amonestació d'acomiadament.

Suspensió d'ocupació i de sou fins a 60 dies.

Acomiadament.



Article 99é. Prescripció

Les infraccions comeses pels treballadors i les treballadores prescriuran, en cas de faltes lleus, deu dies després; les greus, quinze dies després, i les molt greus, cinquanta dies després, en tots els casos a partir de la data en què l'empresa va tindre coneixement de la seua comissió.



Article 100é. Infraccions dels empresaris

Davant de la suposada omissió o acció comesa pels titulars de les empreses que siguen contràries al que es disposa en aquest conveni i altres disposicions legals, el personal contractat, a través dels representants legals dels treballadors, tractarà de corregir, en primera instància, la infracció suposada apel·lant verbalment o per escrit al titular de l'empresa.

Si en el termini de deu dies, des de la notificació oficial al titular, no haguera rebut solució, o aquesta no fora satisfactòria per al reclamant, podrà incoar expedient davant de la Comissió Paritària de Conciliació, Arbitratge i Interpretació, la qual, en el termini màxim de vint dies des de la recepció d'aquest, emetrà dictamen.

Qualsevol de les parts pot apel·lar al dictamen de la Inspecció de Treball o Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç.

En tot cas caldrà ajustar-se al que es preveu en les disposicions legals vigents i especialment al que es disposa en la Llei 8/1988, de 7 d'abril, sobre infraccions i sancions d'ordre social.





CAPÍTOL XI

Pla d'igualtat d'oportunitats i no-discriminació



Article 101é. Pla d'igualtat

D'acord amb el que s'estableix en la Llei 3/2007, per a la igualtat efectiva entre dones i homes, les empreses estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptaran mesures dirigides a evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre dones i homes, mesures negociaran i, si és el cas, acordaran amb la representació legal dels treballadors, en la forma que es determine en la legislació laboral.

En el cas d'empreses de més de 50 treballadors, les mesures d'igualtat a què es refereix l'apartat anterior s'hauran de dirigir a l'elaboració i l'aplicació d'un pla d'igualtat, amb l'abast i el contingut establits en aquest capítol, que haurà de ser, així mateix, objecte de negociació en la forma que es determine en la legislació laboral.

Els plans d'igualtat de les empreses són un conjunt ordenat de mesures adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, tendents a aconseguir en l'empresa la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe.



Els plans d'igualtat fixaran els objectius concrets que cal aconseguir, les estratègies i les pràctiques que cal adoptar per a la seua consecució, així com l'establiment de sistemes eficaços de seguiment i avaluació dels objectius fixats.

Per a la consecució dels objectius fixats, els plans d'igualtat preveuran, entre altres coses, les matèries d'accés a l'ocupació, la classificació professional, la promoció i la formació, les retribucions, l'ordenació del temps de treball per a afavorir, en termes d'igualtat entre dones i homes, la conciliació laboral, personal i familiar, i la prevenció de l'assetjament sexual i de l'assetjament per raó de sexe. Els plans d'igualtat inclouran la totalitat d'una empresa, sense perjudici de l'establiment d'accions especials adequades respecte de determinats centres de treball.

a) Objectius preferents dels plans d'igualtat.

Seran objectius preferents d'aquests plans d'igualtat:

1. Promoure la participació dels treballadors i les treballadores en la formació contínua i en la formació professional.

2. La igualtat retributiva per a treballs del mateix valor.

3. L'erradicació de qualsevol conducta que supose assetjament sexual o assetjament per raó de gènere.

4. Eliminar qualsevol situació que supose discriminació directa o indirecta.

5. Garantir oportunitats a les dones perquè es puguen situar en un pla d'igualtat en relació amb els homes en tots els àmbits de l'empresa.



6. Enfocaments de gènere en matèria de salut laboral.

Aquests objectius es recolliran en els plans que s'aproven en cada empresa i es plasmaran en les mesures i les pràctiques que cal adoptar per a aconseguir l'objectiu que es tracte en cada cas.

7. Promoure la conciliació de la vida laboral, personal i familiar de les treballadores i els treballadors.

Per a cada objectiu s'arbitraran totes les mesures que siguen necessàries perquè puga mesurar-se i avaluar-se el grau de consecució dels objectius que s'hagen fixat.

b) Negociació en les empreses.

Es crearà, en cada empresa que estiga obligada per disposició legal vigent, una comissió composta pels membres designats per la part social i la part patronal que en cada moment considere, i que serà l'encarregada de negociar els plans d'igualtat en l'àmbit de les empreses segons el que s'ha establit en aquest capítol.

Aquesta comissió funcionarà d'acord amb les regles establides per al comité d'empresa en l'Estatut dels Treballadors.

Els punts recollits com a objectius prioritaris no esgoten els camps de negociació i els acords que eventualment pogueren adoptar-se en les empreses.

c) L'empresa proporcionarà formació específica en matèria d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes a les persones que formen part de la comissió d'igualtat.

A més, l'empresa posarà en marxa accions de sensibilització en igualtat de gènere i de prevenció de l'assetjament per raó de sexe i de l'assetjament sexual per a tota la plantilla.



Article 102é. Protocol d'actuació en cas d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe

De conformitat amb la legislació vigent en el marc del pla d'igualtat i amb l'objectiu de previndre l'assetjament per raó de sexe i l'assetjament sexual, l'empresa i la representació legal negociaran un protocol d'actuació que comprendrà el compromís de l'empresa de previndre i no tolerar aquestes conductes, el tractament reservat de les denúncies garantint la immunitat de les víctimes i els testimonis, la identificació de les persones responsables d'atendre qui formule una queixa o una denúncia i la informació dels drets dels treballadors i les treballadores.





Article 103é. Protecció a les víctimes de la violència de gènere

Els treballadors o les treballadores que tinguen la consideració de víctimes de violència de gènere tindran dret, en els termes previstos en l'Estatut dels Treballadors, a la reducció o a la reordenació del seu temps de treball (art. 7.7 de la LET) a la mobilitat geogràfica i al canvi de centre de treball (art. 40.3.bis i 49.1 de la LET), a la suspensió de la relació laboral amb reserva de lloc de treball (art.45.n i 48.6 de la LET) i a l'extinció del seu contracte de treball (art 52.d i 55.b) de la LET.

També els seran aplicables tots els beneficis a aquest efecte previstos en la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

TÍTOL II

De les empreses centres i serveis d'atenció especialitzada



Article 104é. Òrgans de participació

Tots els centres disposaran d'un reglament en el qual s'establisca, com a mínim, la participació democràtica, els òrgans de participació en els quals estiguen representades totes les parts i les normes de funcionament.

A més del que s'ha esmentat en el paràgraf anterior, disposaran d'un consell de centre.



Article 105é. Jornada de treball

En els centres ambulatoris d'atenció precoç, la jornada del personal d'atenció directa serà de 35 hores de mitjana setmanal, amb un còmput anual de 1.372 hores. L'empresa i els representants dels treballadors acordaran de comú acord quantes d'aquestes hores seran complementàries.

En els centres ocupacionals i centres de dia i centres de dia per a malalts mentals crònics i centres de rehabilitació i integració social, la jornada del personal d'atenció directa serà de 37 hores de mitjana setmanal, amb un còmput anual de 1.548 hores. L'empresa, de comú acord amb els representants dels treballadors, acordarà quines són complementàries.

En residències, habitatges tutelats i centres específics per a malalts mentals crònics, la jornada del personal d'atenció directa és de 37 hores i mitja de mitjana setmanal, amb un còmput anual de 1.612 hores.



En els centres de dia d'atenció precoç, serà de 25 hores lectives i de cinc complementàries.

El personal d'administració i de serveis de tots els centres tindrà una jornada màxima setmanal de 37 hores i mitja de mitjana setmanal, amb un còmput anual de 1.612 hores.



Article 106é. Vacances estivals

Tot el personal afectat per aquest títol d'aquest conveni gaudirà d'unes vacances retribuïdes anuals d'un mes, preferentment a l'estiu.



En els centres ambulatoris d'atenció precoç, el personal gaudirà d'un mes i quinze dies de vacances anuals retribuïdes, preferentment a l'estiu.

En els centres de dia d'atenció precoç, el personal d'atenció directa iniciarà les vacances una setmana després de la data indicada en el calendari escolar, publicat per la Conselleria d'Educació, com a final de les activitats lectives per a l'alumnat i s'incorporarà una setmana abans del retorn de l'alumnat, segons la data establida pel mateix calendari escolar.



Article 107é. Setmana Santa i Nadal

En els serveis de caràcter residencial (residències, centres residencials de malalts crònics i habitatges), el personal gaudirà de tretze dies laborables de descans, preferentment durant els períodes de Setmana Santa i Nadal. Si no fora possible gaudir d'aquests dies en aquests períodes, es podran gaudir en altres períodes i quedarà clarament fixat en el calendari laboral de cada any, ajustant-se sempre al compliment anual de les 1.612 hores.

En els centres de dia d'atenció precoç, el personal d'atenció directa tindrà dret a les mateixes vacances que s'establisquen anualment per a l'alumnat en el calendari escolar per a aquests períodes.

La resta de treballadors d'aquest títol del conveni gaudirà de 13 dies laborables de descans durant els períodes de Setmana Santa i Nadal, respectant sempre el còmput anual d'hores establit.



TÍTOL III

Dels centres educatius



Article 108é. Òrgans de participació educatius

Tots els col·legis d'educació especial disposaran dels òrgans participatius segons la legislació educativa vigent.

Tots els col·legis d'educació especial disposaran d'un reglament en el qual s'establisca, com a mínim, la participació democràtica, els òrgans de participació, en els quals estiguen representades totes les parts i les normes de funcionament.



Article 109é. Vacants i llocs de nova creació

A més del que s'estableix en l'article 13é d'aquest conveni, en els col·legis d'educació especial concertats o en què hi haja conveni, la cobertura de les vacants del professorat es farà d'acord amb la normativa establida a aquest efecte en la legislació educativa, les normatives que la despleguen i els acords de centres en crisi vigents.



Article 110é. Calendari laboral dels col·legis

Per als col·legis, el calendari laboral establit en l'article 43 d'aquest conveni es podrà establir al començament del curs escolar, en lloc de l'inici de l'any natural.



Article 111é. Jornada

La jornada setmanal, per al personal d'atenció directa dels col·legis d'educació especial, serà de 25 hores lectives i 5 complementàries, més un nombre d'hores, segons determine la Conselleria d'Educació.



El personal d'administració i de serveis dels col·legis d'educació especial tindrà una jornada màxima setmanal de 37 hores i mitja, amb un còmput anual de 1.612 hores.

Durant els períodes d'inactivitat lectiva que s'establisquen cada any en el calendari escolar, la jornada diària per a tot el personal serà de sis hores i es farà de manera continuada.



Article 112é. Vacances estivals

El personal d'atenció directa dels col·legis d'educació especial iniciarà les vacances estivals una setmana després de la data indicada en el calendari escolar publicat per la Conselleria d'Educació com a final de les activitats lectives per a l'alumnat, i s'incorporarà una setmana abans del retorn de l'alumnat, segons la data establida pel mateix calendari escolar.

El personal d'administració i de serveis gaudirà d'unes vacances retribuïdes anuals d'un mes, preferentment a l'estiu.



Article 113é. Setmana Santa i Nadal

Per Setmana Santa i Nadal el personal d'atenció directa tindrà dret a les mateixes vacances que s'establisquen anualment per a l'alumnat en el calendari escolar per a aquests períodes.

El personal d'administració i de serveis gaudirà de tretze dies laborables de vacances durant els períodes de Setmana Santa i Nadal.





Article 114é. Premi de jubilació / paga extraordinària per antiguitat en l'empresa

A més del que s'estableix en l'article 41, en els centres educatius tot el personal percebrà, a més de les tres mensualitats, una més per cada quinquenni complit que excedisca els quinze primers anys, amb un import igual al salari real que perceba el treballador en el moment de la jubilació, excepte en el cas dels treballadors que hagen optat per la jubilació parcial, per als quals es calcularà com si mantingueren la jornada completa, sempre que la Conselleria d'Educació es faça càrrec d'aquestes quantitats.

Aquest premi per jubilació es transformarà per al personal en pagament delegat en una paga extraordinària per antiguitat en l'empresa en les condicions següents:

Tot el personal en pagament delegat que complisca 25 anys d'antiguitat en l'empresa tindrà dret a percebre una única paga l'import de la qual serà equivalent al d'una mensualitat extraordinària per cada quinquenni complit. Aquesta paga la percebrà directament de l'Administració educativa a través del pagament delegat, en les mateixes condicions que en la resta de centres concertats ordinaris.

L'import d'aquestes mensualitats serà igual al salari real que perceba el treballador en el moment de complir els 25 anys d'antiguitat, excepte en el cas dels treballadors que hagen optat per la jubilació parcial, per als quals es calcularà com si mantingueren la jornada completa.



El personal en pagament delegat que a l'entrada en vigor d'aquest conveni tinga 56 o més anys i que al llarg de la seua vigència arribe als 15 anys d'antiguitat en l'empresa i menys de 25 tindrà dret a percebre una paga extraordinària per antiguitat en l'empresa, per import d'una mensualitat extraordinària per cada quinquenni complit.



El personal recol·locat a l'empara dels acords de centres en crisi tindrà dret al reconeixement de l'antiguitat generada en el seu anterior centre de treball a l'efecte d'aquest article.

En cas que es puga produir algun retard en el pagament d'aquesta paga, es respectaran els drets del personal que s'hagen generat durant el període d'ajornament.

Mentre l'Administració educativa no garantisca la transformació del premi actual de jubilació en la paga extraordinària per antiguitat, i es comprometa l'abonament d'aquesta paga extraordinària, es mantindrà el dret dels treballadors i les treballadores a percebre el premi de jubilació descrit en l'art. 41 d'aquest conveni i el primer paràgraf d'aquest article.





TÍTOL IV

Dels centres especials d'ocupació



Article 115é. Jornada de treball

Els treballadors i les treballadores dels centres especials d'ocupació tindran una jornada de 38 hores de mitjana setmanal, amb un còmput anual de 1.672 hores.

Quan el treballador o la treballadora haja de desplaçar-se dins de la seua jornada a diversos llocs de treball (considerant com a llocs de treball aquells centres en què desenvolupe la seua activitat), el desplaçament computarà com a jornada laboral. L'empresa facilitarà els mitjans públics o privats per a aquests desplaçaments sense cap cost per al treballador o la treballadora.



Article 116é. Vacances

Tot el personal afectat per aquest conveni gaudirà d'unes vacances retribuïdes anuals d'un mes, preferentment a l'estiu.

A més, tots els treballadors i les treballadores dels CEE gaudiran de sis dies laborables més distribuïts al llarg de l'any.



Article 117é. Permisos retribuïts

En els centres especials d'ocupació els treballadors i les treballadores, a més dels permisos de l'article 49 d'aquest conveni, tindran dret a tres dies d'assumptes propis.



Article 118é. El cobrament durant el període d'IT

Els treballadors i les treballadores dels centres especials d'ocupació percebran el 75 % de la seua retribució total, inclosos els increments salarials produïts durant el període de baixa des del primer dia.

Si la incapacitat temporal, el permís per maternitat, el permís acumulat de lactància o la suspensió de contracte per risc en l'embaràs coincideixen amb el període de vacances estivals, aquestes es gaudiran fins a completar el mes immediatament després de l'alta, o quan ho acorden les parts.



Article 119é. Formació

Els treballadors i les treballadores dels centres especials d'ocupació tindran dret, com a mínim, a 30 hores anuals de formació, dins de la seua jornada laboral, que es podran ampliar en funció de les necessitats de formació.

En la Comissió de Formació s'estudiarà l'adaptació del lloc de treball.



Article 120é. Increment SMI

Quan es produïsca un increment de l'SMI, els llocs de treball d'operari de 2a, d'operari de 1a i d'operari veuran incrementat el seu salari, com a mínim, en el mateix percentatge que s'haja incrementat l'SMI.







TÍTOL V

De les associacions, les institucions i les entitats sense ànim de lucre que no posseïsquen cap mena de centre



Article 121é. Jornada de treball

Els treballadors i les treballadores de les associacions, les institucions i les entitats sense ànim de lucre que no posseïsquen cap mena de centre tindran una jornada de 37 hores i mitja de mitjana setmanal amb un còmput anual de 1.612 hores.



Article 122é. Vacances estivals

Tot el personal afectat per aquest títol del conveni gaudirà d'unes vacances retribuïdes anuals d'un mes, preferentment a l'estiu.





Article 123é. Setmana Santa i Nadal

Els treballadors afectats per aquest títol del conveni gaudiran de tretze dies laborables de descans, preferentment, durant els períodes de Setmana Santa i Nadal. Quan per circumstàncies del treball no puguen gaudir-se en aquests períodes, es podran gaudir en uns altres, fet que quedarà clarament fixat en el calendari laboral de cada any, i s'ajustarà sempre al compliment anual de les 1.612 hores.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera

Es respectaran com a drets adquirits les condicions de jornada i les vacances més beneficioses que hagen estat gaudint els treballadors i les treballadores per acord o pacte d'empresa abans d'entrar en vigor aquest conveni i es conservaran com a dret ad personam.



Segona

Disposició addicional: mediació i arbitratge: les parts negociadores d'aquest conveni s'adhereixen a l'Acord sobre solució extrajudicial de conflictes laborals (ASEC), així com al seu reglament aplicable, que vincula la totalitat de les empreses i la totalitat dels treballadors representats, i actua en primera instància la Comissió Paritària d'aquest conveni.



Tercera

En cas d'inaplicació del conveni col·lectiu, caldrà atindre's al que es disposa en l'art 82.3 del text refós de l'Estatut dels Treballadors i, en cas de no haver-hi acord, després d'haver sotmés la discrepància a la Comissió Paritària d'aquest conveni, s'intentarà la solució de discrepàncies a l'arbitratge del TRIBUNAL D'ARBITRATGE LABORAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA, i seguirà amb posterioritat el procediment establit que finalitza amb la intervenció del consell tripartit per al desenvolupament de les relacions laborals i la negociació col·lectiva de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el capítol III del Decret 88/2013, de 5 de juliol, del Consell que el regula el DOGV núm. 7062, de 08.07.2013, o qualsevol altre que el substituïsca.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera

No es podrà contractar, a partir de la publicació d'aquest conveni, ningú en un lloc de treball diferent del que es preveu en aquest.



Segona

A efectes econòmics, a partir de l'any 2002 s'aplica un augment lineal al professor titular dels centres d'atenció especialitzada (categoria a extingir) igual a la quantitat mensual que augmente el salari del monitor durant l'exercici corresponent i mantenint, per la seua part, els triennis dins dels seus respectius llocs de treball.



Tercera

En els centres d'educació especial concertats o en què hi haja conveni, el lloc de treball de cuidador és a extingir.

Quarta

La Comissió Paritària serà l'òrgan encarregat de resoldre els dubtes que sorgisquen sobre l'aplicació de la taula per a les associacions, les institucions i les entitats sense ànim de lucre que no posseïsquen cap mena de centre.



DISPOSICIÓ FINAL



La remuneració total que a l'entrada en vigor d'aquest conveni reba el personal afectat per aquest no podrà ser reduïda per l'aplicació de les normes que s'hi estableixen.





ANNEX I

Classificació professional



El personal comprés en l'àmbit aplicable d'aquest conveni, de conformitat amb la seua titulació i el treball desenvolupat, es classificarà necessàriament en un dels grups, els subgrups i els llocs de treball que s'especifiquen en aquest annex.

Els centres han d'estar proveïts, com a mínim, de tots els llocs de treball que l'Administració exigisca per al funcionament d'aquests.



A. CENTRES I SERVEIS D'ATENCIÓ ESPECIALITZADA

GRUP I. PERSONAL D'ATENCIÓ DIRECTA

I.1. PERSONAL TITULAT DE GRAU SUPERIOR O POSTGRAU



Realitzen les funcions pròpies de la seua especialitat d'acord amb els coneixements i les tècniques pròpies de la titulació per la qual han sigut contractats.

És responsable de l'orientació i l'assessorament professional del personal que intervé amb les persones ateses i col·labora amb aquestes en l'orientació i l'assessorament a les famílies i/o responsables legals d'aquestes.

S'inclouen dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

I.1.1. Psicòleg/òloga

I.1.2. Pedagog/a

I.1.3. Psicopedagog/a

I.1.4. Metge/essa

I.2. PERSONAL TITULAT DE GRAU MITJÀ O GRAU

Realitzen les funcions pròpies de la seua especialitat d'acord amb els coneixements i les tècniques pròpies de la titulació per la qual han sigut contractats.

S'inclouen dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

I.2.1. Logopeda

I.2.2. Mestre/a d'Audició i Llenguatge

I.2.3. Treballador/a social

I.2.4. Diplomat/ada universitari/ària d'Infermeria

I.2.5. Educador/a social

I.2.6. Tècnic/a integració laboral

I.2.7. Terapeuta ocupacional

I.2.8. Fisioterapeuta

I.2.9. Terapeuta d'ajuda a domicili

I.2.10. Tècnic/a en atenció precoç

I.2.11. Responsable d'activitats d'oci i vida social

I.2.12. Professor titular

I.2.1. Logopeda

És el/la professional que, amb la titulació adequada, té la funció de detectar, explorar, atendre els trastorns de veu, audició, parla i llenguatge, i altres tècniques de comunicació alternatives. Avalua i programa els tractaments específics de la matèria. Dota de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació. Elabora els tractaments individuals i/o grupals relacionats amb l'alimentació i amb la comunicació funcional.



I.2.2. Mestre/a d'Audició i Llenguatge

És el/la professional que, amb la titulació adequada, té la funció de detectar, explorar, atendre els trastorns de veu, audició, parla i llenguatge i altres tècniques de comunicació alternatives. Avalua i programa els tractaments específics de la matèria. Dota de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació. Elabora els tractaments individuals i/o grupals relacionats amb l'alimentació i amb la comunicació funcional.



I.2.3. Treballador/a social

És aquell professional que, amb la titulació adequada, realitza les funcions pròpies de la seua especialitat.

I.2.4. Diplomat/ada universitari/ària d'Infermeria

És el professional que, en virtut de la seua titulació, és contractat per a exercir les funcions sanitàries pròpies de la seua especialitat.

I.2.5. Educador/a social

És qui, amb la titulació adequada, fa tasques d'intervenció directa amb les persones amb discapacitat i les famílies.

Participa amb els tècnics en l'estudi i l'elaboració del pla d'intervenció de cada una de les persones amb discapacitat.

I.2.6. Tècnic integració laboral

És la persona, amb la titulació adequada, responsable de la integració laboral de les persones amb discapacitat, a través del contacte amb empreses per a la captació d'ofertes de treball, així com l'ocupació protegida.

I.2.7. Terapeuta ocupacional

És el professional que, en possessió de la titulació adequada, avalua i programa els tractaments específics de la matèria. Realitza tractaments de teràpia física amb la provisió d'ajudes tècniques necessàries per a les activitats de la vida diària. Realitza tractaments per a la integració sociolaboral, tot això en col·laboració amb l'equip.

I.2.8. Fisioterapeuta

És el professional que, en possessió de la titulació adequada, s'encarrega de la prevenció i/o la millora de les alteracions referents a l'aparell locomotor-neurològic.

Coordina, assessora, participa i avalua els tractaments fisioterapèutics.

Assessora sobre temes d'ergonomia i l'aplicació d'ajudes tècniques als usuaris dels serveis.

I.2.9. Terapeuta d'ajuda a domicili

És el professional que, en possessió de la titulació adequada, realitza funcions d'educació i atenció a les persones amb discapacitat, i les assisteix en el domicili d'elles.

I.2.10. Tècnic en atenció precoç

És el professional de grau mitjà (mestre d'E. Especial, E. Infantil, logopeda, mestre d'Audició i Llenguatge) amb formació específica en atenció precoç o capacitat per a exercir les funcions corresponents de tractament, segons les indicacions del psicòleg o del pedagog que tutoritza la intervenció dels xiquets i les famílies.

I.2.11. Responsable d'activitats d'oci i vida social

És el professional que, en possessió de la titulació adequada, organitza i coordina aquestes activitats.

I.3. PERSONAL QUALIFICAT

Realitza les funcions d'atenció física, psíquica i sensorial en la vida diària de la persona amb discapacitat o malaltia mental mitjançant les estratègies i els procediments més adequats per a mantindre i millorar l'autonomia personal i la relació amb l'entorn.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

I.3.1. Monitor/a ocupacional

I.3.2. Mestre de taller

I.3.3. Educador o monitor de residències, centres de dia, habitatges tutelats i centres d'atenció a malalts mentals

I.3.4. Tècnic en integració social

I.3.5. Monitor/a d'oci i temps lliure

I.3.6. Cuidador / auxiliar ocupacional

I.3.7. Intèrpret de llengua de signes

I.3.1. Monitor/a ocupacional / mestre de taller

És aquell professional que, amb la titulació adequada o qualsevol altra que l'habilite per a aquesta funció, és responsable d'un taller i un grup d'usuaris, especialment en l'aplicació dels programes de l'àrea ocupacional i de formació laboral, així com en els d'autonomia personal i integració social, en col·laboració amb la resta de l'equip tècnic. És responsable dels recursos instrumentals, quant al control, el manteniment i la transformació del seu taller i el grup de treball. Participa en l'elaboració i l'execució dels programes, els registres i l'avaluació corresponents als usuaris del seu grup. És el responsable directe d'un grup de persones amb discapacitat en la realització de programes del centre ocupacional, tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc.

I.3.2. Mestre de taller

És aquell professional que, amb la titulació adequada o qualsevol altra que l'habilite per a aquesta funció, és responsable d'un taller i un grup d'usuaris, especialment en l'aplicació dels programes de l'àrea ocupacional i de formació laboral, així com en els d'autonomia personal i integració social, en col·laboració amb la resta de l'equip tècnic. És responsable dels recursos instrumentals, quant al control, el manteniment i la transformació del seu taller i el grup de treball. Participa en l'elaboració i l'execució dels programes, els registres i l'avaluació corresponents als usuaris del seu grup. És el responsable directe d'un grup de persones amb discapacitat en la realització de programes del centre ocupacional, tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc.

I.3.3. Educador/a o monitor/a de residències, centres de dia, habitatges tutelats i centres d'atenció a malalts mentals

És aquell professional, que amb la titulació adequada o qualsevol altra que l'habilite, es dedica a realitzar juntament amb el personal tècnic les activitats educatives socials i culturals que es realitzen en el centre, tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc.

Aplica sota la supervisió del personal tècnic immediat superior els programes d'aprenentatge d'hàbits d'autonomia, d'habilitats socials i d'integració social.

I.3.4. Tècnic/a en integració social

És aquell professional que programa, organitza, desenvolupa i avalua projectes i activitats tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc, d'entrenament d'habilitats d'autonomia personal i social que tinguen per objecte la integració social, amb la valoració de la informació obtinguda sobre cada cas i l'aplicació de les estratègies i tècniques adequades.

I.3.5. Monitor/a d'oci i temps lliure

És qui, amb la titulació adequada o qualsevol altra que l'habilite, col·labora directament amb el responsable d'activitats, si n'hi haguera, en l'organització i la realització de les activitats d'oci i vida social, tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc.



I.3.6. Cuidador/a / auxiliar ocupacional

És el/la treballador/a que posseeix la capacitat per a desenvolupar funcions polivalents en l'assistència i l'atenció directa de les persones amb discapacitat, cuida l'ordre i l'execució de les activitats en tots els actes del dia i de la nit, col·labora en programes d'adquisició d'hàbits i, fins i tot, de modificació de conducta. A més, poden tindre la responsabilitat d'un grup en activitats de neteja personal, d'habitacions, de cures higièniques, d'alimentació, d'oci i temps lliure, d'excursions, etc., i altres funcions assistencials i d'integració que li siguen encomanades, tant si es desenvolupen en la seu del centre com en qualsevol altre lloc.



I.3.7. Intèrpret de llengua de signes

És el professional que interpreta la llengua de signes espanyola i/o d'altres llengües de signes de l'Estat espanyol i realitza les activitats d'estratègies i procediments més adequats per a mantindre i millorar la seua autonomia personal i les seues relacions amb l'entorn.



GRUP II. PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ I SERVEIS GENERALS

II.1. PERSONAL DE GESTIÓ I ADMINISTRACIÓ

Desenvolupa la seua activitat professional en l'àrea corresponent optimitzant els recursos humans i materials dels quals disposen, amb l'objectiu d'aconseguir oferir una millor qualitat de servei.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents, ordenats prèviament, per a millor identificació, en subgrups:

II.1.0. PERSONAL DIRECTIU

II.1.0.1. Gerent / director administratiu

II.1.1. PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ

II.1.1.1. Cap d'administració.

II.1.1.2. Oficial administratiu de 1a

II.1.1.3. Oficial administració de 2a

II.1.1.4. Auxiliar administratiu

II.1.0. PERSONAL DIRECTIU

II.1.0.1. Gerent / director administratiu

És el representant de la gestió de l'entitat (control pressupostari, administratiu, de personal i de manteniment en general) i, en coordinació amb els òrgans superiors, presta assessorament dins de l'àmbit de les seues competències als òrgans de participació, exerceix la coordinació amb els directors tècnics, dirigeix, supervisa i coordina les relacions institucionals, afavoreix la promoció i la formació del personal. Participa en comissions d'admissió. És el cap del personal.

II.1.1 PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ

II.1.1.1. Cap d'administració

És el professional, proveït o no de poders, que té a càrrec seu la gestió administrativa. Compta amb una preparació completa en els diversos treballs que una administració suposa, està al corrent de la legislació i les disposicions oficials que es dicten en relació amb el servei que té encomanat i és el màxim responsable de l'execució de totes les instruccions que reba de l'empresa per a la bona marxa administrativa i l'ordenació.

II.1.1.2. Oficial administratiu de 1a

Realitza tots els treballs propis de l'administració dels centres i els serveis.

II.1.1.3. Oficial administració de 2a

És la persona que, amb responsabilitat restringida, a les ordres d'un superior, executa treballs que requereixen coneixements generals tècnics administratius.

II.1.1.4. Auxiliar administratiu

És qui es dedica a les operacions elementals de caràcter administratiu.

II.2. PERSONAL DE SERVEIS GENERALS

Desenvolupa la seua activitat professional en l'àrea corresponent optimitzant els recursos humans i materials dels quals disposen, amb l'objectiu d'aconseguir oferir una millor qualitat de servei.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

II.2.1. Oficial 1a de serveis generals

II.2.2. Governanta

II.2.3. Cuiner/a governant/a

II.2.4. Oficial de 2a de serveis generals

II.2.5. Conductor de 1a

II.2.6. Conductor

II.2.7. Guarda

II.2.8. Ordenança

II.2.9. Auxiliar de serveis generals i domèstics

II.2.10. Auxiliar de menjador

II.2.11 Auxiliar de transport

II.2.1. Oficial 1a de serveis generals

És el tècnic que té i aplica els coneixements de la seua especialitat.



II.2.2. Governanta

És el que s'encarrega de coordinar i resoldre les necessitats dels serveis de neteja, llavada o cuina si és el cas.

II.2.3. Cuiner/a governant/a

És el que s'encarrega de la intendència alimentària del centre, del subministrament, l'elaboració i la presentació dels aliments.

II.2.4. Oficial 2a de serveis generals

És la persona contractada que actua sota les ordres de l'oficial de 1a i fa treballs propis de la seua especialitat.

II.2.5. Conductor de primera

Persona que, en possessió del carnet reglamentari, realitza el transport en vehicles de més d'1 + 8 places.

II.2.6. Conductor

Persona que, en possessió del carnet reglamentari, realitza el transport en vehicles de fins a 1 + 8 places.

II.2.7. Guarda

És la persona encarregada de la custòdia i la supervisió de les dependències i dels centres, i de l'estat de les instal·lacions en els moments en els quals no hi ha activitat normalitzada, especialment durant les nits i els dies festius.

II.2.8. Ordenança

És la persona encarregada de fer encàrrecs dins i fora del centre, orientar el públic, copiar i fotocopiar documents, recollir i lliurar correspondència, atendre el telèfon, supervisar els accessos al centre i les seues dependències, controlar les entrades i les eixides de les persones, i donar part al seu superior immediat de les reparacions necessàries.

II.2.9. Auxiliar serveis generals i domèstics

És la persona que s'ocupa de la higiene i la neteja de les dependències del centre, de la llavada, la costura, la planxa, així com dels utensilis de cuina.

II.2.10. Auxiliar de menjador

És el treballador que, contractat a aquest efecte i a les ordres de l'equip tècnic, col·labora amb aquest a l'hora de distribuir i administrar menjars a les persones amb discapacitat.

II.2.11. Auxiliar de transport

És el/la professional que s'ocupa de pujar i baixar les persones amb discapacitat, les seues bosses i les cadires de rodes.

Controla i atén les persones amb discapacitat, així com la seua hidratació i la neteja durant el trajecte.

Participa en la confecció d'horaris i itineraris, i de passar part immediat de les incidències.

B. CENTRES D'EDUCACIÓ ESPECIAL

GRUP I. PERSONAL D'ATENCIÓ DIRECTA

I.1. PERSONAL DE GRAU SUPERIOR O POSTGRAU

Realitzen les funcions pròpies de la seua especialitat d'acord amb els coneixements i les tècniques pròpies de la titulació per la qual han sigut contractats.

És responsable de l'orientació i l'assessorament professional del personal que intervé amb les persones ateses i col·labora amb aquestes en l'orientació i l'assessorament a les famílies i/o responsables legals d'aquestes.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

I.1.1. Psicòleg/òloga

I.1.2. Pedagog/a

I.1.3. Psicopedagog/a

I.2. PERSONAL DE GRAU MITJÀ O GRAU. ATENCIÓ DIRECTA

Realitzen les funcions pròpies de la seua especialitat d'acord amb els coneixements i les tècniques pròpies de la titulació per la qual han sigut contractats.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

I.2.1. Mestre/a d'Educació Especial / Professor/a titular d'Educació Especial / Mestre/a de Pedagogia Terapèutica / Professor/a de Música / Professor/a d'Educació Física / Professor/a de PAM (programa d'ajuda a la millora)

I.2.2. Logopeda

I.2.3. Mestre/a d'Audició i Llenguatge

I.2.4. Fisioterapeuta

I.2.5. DUE

I.2.6. Treballador/a social

I.2.1. Mestre/a d'Educació Especial / Professor/a titular d'Educació Especial / Mestre/a de Pedagogia Terapèutica / Professor/a de Música / Professor/a d'Educació Física / Professor/a de PAM (programa d'ajuda a la millora)

És el professional que, en possessió de la titulació requerida, desenvolupa tasques pròpies de la seua especialitat.

I.2.2. Logopeda

És el/la professional que, amb la titulació adequada, té la funció de detectar, explorar, atendre els trastorns de veu, audició, parla i llenguatge i altres tècniques de comunicació alternatives. Avalua i programa els tractaments específics de la matèria. Dota de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació. Elabora els tractaments individuals i/o grupals relacionats amb l'alimentació i amb la comunicació funcional.



I.2.3. Mestre d'Audició i Llenguatge

És el/la professional que, amb la titulació adequada, té la funció de detectar, explorar, atendre els trastorns de veu, audició, parla i llenguatge i altres tècniques de comunicació alternatives. Avalua i programa els tractaments específics de la matèria. Dota de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació. Elabora els tractaments individuals i/o grupals relacionats amb l'alimentació i amb la comunicació funcional.



I.2.4. Fisioterapeuta

És el professional que, en possessió de la titulació adequada, s'encarrega de la prevenció, el manteniment i/o la millora de les alteracions referents a l'aparell locomotor-neurològic. Coordina, assessora, participa i avalua els tractaments fisioterapèutics. Assessora sobre temes d'ergonomia i l'aplicació d'ajudes tècniques als usuaris dels serveis.



I.2.5. DUE

És el professional que, en virtut de la seua titulació, és contractat per a exercir les funcions sanitàries pròpies de la seua especialitat.

I.2.6. Treballador social

És aquell professional que, amb la titulació adequada, realitza les funcions pròpies de la seua especialitat.

I.3. PERSONAL QUALIFICAT. Atenció directa

Realitza les funcions d'atenció física, psíquica i social, en la vida diària de l'alumnat mitjançant les estratègies i els procediments més adequats per a mantindre i millorar l'autonomia personal i la relació amb l'entorn.

I.3.1. Educador d'Educació Especial

És aquell professional que, amb la titulació adequada o qualsevol altra que l'habilite, es dedica a col·laborar amb l'equip tècnic en l'execució dels programes educatius d'hàbits d'autonomia, habilitats socials, activitats rehabilitadores i activitats extraescolars d'oci i temps lliure, i qualsevol altra per al desenvolupament normal de l'aula d'acord amb la seua categoria laboral.



GRUP II. PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ I SERVEIS GENERALS

II.1. PERSONAL DE GESTIÓ I ADMINISTRACIÓ

Desenvolupa la seua activitat professional en l'àrea corresponent optimitzant els recursos humans i materials dels quals disposen, amb l'objectiu d'aconseguir oferir una millor qualitat de servei.

S'inclouen dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

II.1. PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ

II.1.1. Cap d'administració

II.1.2. Oficial administratiu de 1a

II.1.3. Oficial administració de 2a

II.1.4. Auxiliar administratiu

II.1. PERSONAL D'ADMINISTRACIÓ

II.1.1. Cap d'administració

És el professional, proveït o no de poders, que té a càrrec seu la gestió administrativa. Compta amb una preparació completa en els diversos treballs que una administració suposa, està al corrent de la legislació i les disposicions oficials que es dicten en relació amb el servei que té encomanat i és el màxim responsable de l'execució de totes les instruccions que reba de l'empresa per a la bona marxa administrativa i l'ordenació.

II.1.2. Oficial administratiu de 1a

Realitza tots els treballs propis de l'administració dels centres i els serveis.

II.1.3. Oficial administració de 2a

És la persona que, amb responsabilitat restringida, a les ordres d'un superior, executa treballs que requereixen coneixements generals tècnics administratius.

II.1.4. Auxiliar administratiu

És qui es dedica a les operacions elementals de caràcter administratiu.

II.2. PERSONAL DE SERVEIS GENERALS

Desenvolupa la seua activitat professional en l'àrea corresponent optimitzant els recursos humans i materials dels quals disposen, amb l'objectiu d'aconseguir oferir una millor qualitat de servei.

S'inclouran dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

II.2.1. Oficial 1a de serveis generals

II.2.2. Cuiner/a governant/a

II.2.3. Oficial 2a de serveis generals

II.2.4. Conductor de 1a

II.2.5. Conductor

II.2.6. Guarda

II.2.7. Ordenança Les dues figures tenen les mateixes competències.

II.2.8. Auxiliar serveis generals i domèstics

II.2.9. Auxiliar de menjador

II.2.10. Auxiliar de transport



II.2.1. Oficial 1a de serveis generals

És el tècnic que posseeix i aplica els coneixements de la seua especialitat.

II.2.2. Cuiner/a governant/a

És el que s'encarrega de la intendència alimentària del centre, del subministrament, l'elaboració i la presentació dels aliments.

II.2.3. Oficial 2a de serveis generals

És la persona contractada que actua sota les ordres de l'oficial de 1a i fa treballs propis de la seua especialitat.

II.2.4. Conductor de primera

Persona que, en possessió del carnet reglamentari, realitza el transport en vehicles de més d'1 + 8 places.

II.2.5. Conductor

Persona que, en possessió del carnet reglamentari, realitza el transport en vehicles de fins a 1 + 8 places.

II.2.6. Guarda

És la persona encarregada de la custòdia i la supervisió de les dependències i dels centres, i de l'estat de les instal·lacions en els moments en els quals no hi ha activitat normalitzada, especialment durant les nits i els dies festius.

II.2.7. Ordenança

És la persona encarregada de fer encàrrecs dins i fora del centre, orientar el públic, copiar i fotocopiar documents, recollir i lliurar correspondència, atendre el telèfon, supervisar els accessos al centre i les seues dependències, controlar les entrades i les eixides de les persones, i donar part al seu superior immediat de les reparacions necessàries.

II.2.8. Auxiliar serveis generals i domèstics

És la persona que s'ocupa de la higiene i la neteja de les dependències del centre, de la llavada, la costura, la planxa, així com dels utensilis de cuina.

II.2.9. Auxiliar de menjador

És el treballador que, contractat a aquest efecte i a les ordres de l'equip tècnic, col·labora amb aquest a l'hora de distribuir i administrar menjars a les persones amb discapacitat.

II.2.10. Auxiliar de transport

És el/la professional que s'ocupa de pujar i baixar les persones amb discapacitat, les seues bosses i les cadires de rodes.

Controla i atén les persones amb discapacitat, així com la seua hidratació i la neteja durant el trajecte.

Participa en la confecció d'horaris i itineraris i de passar part immediat de les incidències.

C. CENTRES ESPECIALS D'OCUPACIÓ

GRUP I. PERSONAL DIRECTIU

Gestiona processos consistents a organitzar, dirigir i controlar les activitats i accions pròpies del funcionament empresarial.

Se li exigeix evidenciar un nivell alt de competències en matèria de lideratge, desenvolupament d'altres persones, presa de decisions, comprensió de l'organització, i la integració i la globalitat.

S'inclouen dins d'aquest grup els llocs de treball del nivell màxim de gestió estratègica que conformen l'equip director dins de cada empresa.



GRUP II. PERSONAL DE COMANDAMENT INTERMEDI

Integra, coordina, dirigeix i ordena el treball d'un grup de treballadors o d'una unitat determinada.

Pot tindre a càrrec seu la direcció del personal i la fase de treball.

Se li exigeix evidenciar un nivell alt de competències en matèria de lideratge, desenvolupament d'altres persones i presa de decisions.

S'inclouen dins d'aquest grup els diversos punts de treball:

II.1. Cap d'administració

II.2. Cap de producció

II.3. Adjunt/a de producció

II.4. Comandament intermedi

II.1. Cap d'administració

És el professional, proveït o no de poders i sota la dependència directa de la direcció, que té a càrrec seu la gestió administrativa del centre. Compta amb una preparació completa en els diversos càrrecs que una administració suposa, està al corrent de la legislació i les disposicions oficials que es dicten amb relació amb el servei que té encomanat i és el responsable màxim de l'execució de totes les instruccions que reba de l'empresa per a la seua bona marxa administrativa.

II.2. Cap de producció

És el professional que, sota la dependència del personal directiu corresponent, és responsable de les fases de treball del centre, coordina amb recursos humans la contractació i l'elaboració de plans de treball, per a la millora de la producció i les fases sectorials.

II.3. Adjunt/a de producció

És l'ajudant del cap de producció i té com a tasca la posada en marxa de les fases de treball.

II.4. Comandament intermedi

Són aquells tècnics que estan al capdavant d'un taller o un grup de treball, coordinen, dirigeixen i supervisen el treball d'aquests i realitzen, així mateix, l'avaluació i la disposició de personal, per a l'execució dels plans de desenvolupament i recopilació d'informes necessaris.



Realitza també el control presencial dels treballadors.



GRUP III. PERSONAL TITULAT

Fa tasques complexes i d'impacte, desenvolupa programes i aplicacions tècniques de producció, serveis o administració que exigeixen titulació especifica de grau.

Se li exigeix evidenciar un nivell alt de competències en matèria de planificació i programació, desenvolupament d'altres persones i presa de decisions.

S'inclouen dins d'aquest grup els llocs de treball següents:

III.1. Personal titulat de grau superior o postgrau

III. 2. Personal titulat de grau mitjà o grau

III.1. Personal titulat de grau superior o postgrau

Són aquelles persones contractades en funció de la seua titulació de grau superior o postgrau per a exercir tasques pròpies de la seua especialitat.

III. 2. Personal titulat de grau mitjà o grau

Són aquelles persones contractades en funció de la seua titulació de grau mitjà o grau per a exercir tasques pròpies de la seua especialitat.



GRUP IV. PERSONAL DE PRODUCCIÓ. ADMINISTRACIÓ I SERVEIS GENERALS

Desenvolupa la seua activitat professional en l'àrea corresponent.

Segons el subgrup en què es trobe, realitzarà les funcions pròpies del seu ofici en els àmbits de la producció, la manipulació, l'administració i els serveis propis de l'empresa, amb un grau d'autonomia i de responsabilitat adequat al lloc.

Executa tasques segons instruccions precises i concretes, clarament establides.

Aquest grup inclou llocs de treball destinats a ser exercits, de manera habitual, per persones amb un grau de discapacitat que faça necessari un suport continuat per a anar aconseguint el nivell de competència requerit.

IV.1. Personal de producció

En aquest subgrup s'inclouen aquells treballadors que desenvolupen tasques productives de fabricació de béns materials o de muntatges.

S'inclouen dins d'aquest subgrup els llocs de treball següents:



IV.1.1. Tècnic especialista

IV.1.2. Oficial/a especialista

IV.1.3. Auxiliar especialista

IV.1.4. Auxiliar general

IV.1.5. Operari/ària

IV.1.6. Operari/ària amb necessitat de suport

IV.1.1. Tècnic especialista

Són aquells tècnics que exerceixen funcions pròpies d'especialitats tècniques i poden exercir la supervisió sobre l'execució de treball d'altres persones, així com ajudar el cap de producció o el comandament intermedi en el seu grup.

Aquest lloc de treball equival a la categoria de tècnic ajudant del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.1.2. Oficial/a especialista

Són aquells tècnics que posseeixen i apliquen quan és necessari els coneixements de la seua especialitat amb correcció i eficàcia.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial de 1a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.1.3. Auxiliar especialista

Són aquells professionals que actuen sota les ordres d'un superior i executen amb correcció i eficàcia suficient treballs propis de la seua especialitat.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial de 2a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.1.4. Auxiliar general

Són aquells professionals que són contractats per a realitzar funcions elementals de caràcter general a partir d'una correcció i eficàcia suficient, però sense tindre grau de complexitat o especialitat.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'auxiliar general del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.1.5. Operari/ària

Realitza operacions bàsiques dins d'una unitat productiva en funció del sector d'activitat que desenvolupe el centre, amb criteris de qualitat, seguretat i respecte al medi ambient, sota la supervisió d'un superior.



A partir del tercer any, a comptar des que va ser contractat com a operari, inclòs el temps que va estar contractat com a operari de 1a, o abans si l'empresa així ho considera, el treballador o la treballadora promocionarà, quan n'hi haja vacant, a auxiliar general, amb preferència sobre noves contractacions. L'empresa facilitarà la formació necessària per a afavorir aquesta promoció.

En les empreses de 15 treballadors o més, hi haurà com a mínim un auxiliar general per cada 15 treballadors o treballadores.

Aquest lloc de treball equival a les categories d'operari de 1r i 2a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.1.6. Operari/ària amb necessitat de suport

Té la mateixa competència prevista per a l'operari/ària, però necessita suports de manera habitual per a poder fer la tasca assignada amb qualitat, seguretat i respecte al medi ambient.

Aquest lloc de treball només l'ocuparan treballadors amb discapacitat amb dificultats especials per a la seua inserció laboral. L'ascens a operari serà després de 3 anys, en aquest lloc de treball, a partir de la data inicial del primer contracte.

Aquest lloc de treball equival a la categoria de peó del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.2. Personal d'administració

En aquest subgrup s'inclouen aquells treballs administratius o de gestió, dins de l'activitat pròpia del centre.

IV.2.1. Oficial administratiu de 1a

IV.2.2. Oficial administratiu de 2a

IV.2.3. Auxiliar administratiu/iva

IV.2.1. Oficial administratiu de 1a

Actua amb iniciativa i responsabilitat, a les ordres d'un cap o un tècnic i fa treballs que requereixen càlculs, estudi, preparació i condicions adequades, com ara càlculs d'estadística, transcripció de llibres de comptes corrents, redacció de correspondència amb iniciativa pròpia, liquidacions i càlcul de nòmines de salaris, sous o operacions anàlogues.



Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial d'administratiu de 1a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.



IV.2.2. Oficial administratiu de 2a

Són aquells professionals que, amb iniciativa i responsabilitat restringida, a les ordres d'un superior, executen treballs de caràcter auxiliar secundari que només requereixen coneixements generals tecnicoadministratius com ara: correspondència, mecanografia, arxius, operacions bancàries simples, etc., i qualsevol altra operació elemental de caràcter administratiu.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial d'administratiu de 2a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.



Tres anys després d'activitat continuada, ascendeix al lloc d'oficial/a de primera.

IV.2.3. Auxiliar administratiu/iva

Són aquells professionals que es dediquen a operacions elementals de caràcter administratiu i que no requereixen iniciativa professional.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'auxiliar administratiu del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.



IV.3. Personal de serveis generals/manipulació

En aquest subgrup s'inclouen aquells treballadors que desenvolupen prestació de serveis a tercers, manipulació de materials o productes alimentaris.

S'inclouen en aquest subgrup els llocs de treball següents:

IV.3.1. Tècnic ajudant

IV.3.2. Oficial de 1a

IV.3.3. Oficial 2n

IV.3.4. Conductor

IV.3.5. Auxiliar de serveis generals

IV.3.6. Operari de 1a

IV.3.7. Operari de 2a

IV.3.8. Operari amb necessitat de suport

IV.3.1. Tècnic ajudant

Són aquells tècnics que exerceixen funcions pròpies d'especialitats tècniques i poden exercir la supervisió sobre l'execució de treball d'altres persones, així com ajudar el cap de producció o el comandament intermedi en el seu grup.

Aquest lloc de treball equival a la categoria de tècnic ajudant del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.3.2. Oficial de 1a

Controla la posada en marxa, a partir d'un projecte d'execució, planifica i gestiona la manipulació i el control de qualitat dels elements propis de les tasques que cal desenvolupar.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial de 1a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.3.3. Oficial 2a

Està sota les instruccions i les directrius de l'oficial de 1a, el secunda en la seua tasca, gestiona i, si fora necessari, manipula els elements propis de l'activitat. Aquest lloc de treball equival a la categoria d'oficial de 2a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.



IV.3.4. Conductor

Realitza transport de mercaderies i/o persones en vehicles de més de 8 places, de manera segura, responsable i econòmica, per a la qual cosa segueix les instruccions rebudes i els programes de servei, aplica el reglament i la normativa vigent en matèria de transport de viatgers/mercaderies, salut i seguretat viària.

IV.3.5. Auxiliar de serveis generals

Són aquells professionals que són contractats per a realitzar funcions elementals de caràcter general a partir d'una correcció i eficàcia suficient, però sense tindre un grau de complexitat o especialitat.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'auxiliar general del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.3.6. Operari de 1a

Són aquells treballadors que realitzen funcions pròpies d'un ofici o una tasca d'una certa pràctica o especialitat. Està sota la supervisió d'un encarregat.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'operari de 1a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.3. 7. Operari de 2a

Realitza funcions senzilles, pròpies d'un ofici o una tasca d'una certa pràctica o especialitat i que no requerisquen iniciatives professionals.

L'ascens a operari de 1a serà després de 3 anys en aquest lloc de treball.

Aquest lloc de treball equival a la categoria d'operari de 2a del VI Conveni col·lectiu laboral autonòmic de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.

IV.3.8. Operari amb necessitat de suport

Realitza funcions bàsiques de l'empresa sense necessitat d'aptituds professionals o d'experiència laboral. Aquests llocs només els ocuparan treballadors i treballadores amb discapacitat amb dificultats especials per a la seua inserció laboral.

L'ascens a operari de 2a serà després de 3 anys en aquest lloc de treball, a partir de la data inicial del primer contracte.





ANNEX II

Taules salarials



Les taules salarials vigents en el moment de la signatura d'aquest conveni són les següents:

1. Taula general de 2018: publicada en el DOGV del 15.06.2020.

2. Taula de centres d'educació especial concertada o en què hi haja conveni de 2018: per a les categories 1.2.1. Mestre/a, 1.2.2. Logopeda, 1.2.3. Mestre/a AiL, 1.2.4. Fisioterapeuta i 1.3.1. Educador/a, la taula publicada en el DOGV del 26.02.2019.

Per a la resta de personal dels col·legis d'educació especial, la taula publicada en el DOGV del 15.06.2020.

3. Taula per a centres especials d'ocupació de 2020: publicades en el DOGV del 13.10.2020, i correcció d'errors publicada en el DOGV del 06.11.2020.

4. Taula per a les associacions, les institucions i les entitats sense ànim de lucre que no posseïsquen cap mena de centre (anteriorment anomenada taula de programes) de 2020: publicada en el DOGV del 13.10.2020.





ANNEX III

Formulari de consulta a la Comissió Paritària



A/A COMISSIÓ PARITÀRIA VIII CONVENI COL·LECTIU LABORAL AUTONÒMIC DE CENTRES I SERVEIS D'ATENCIÓ A PERSONES AMB DISCAPACITAT DE LA COMUNITAT VALENCIANA

FEAD, av. Corts Valencianes, 41, 1r

46015 València

feadcv@telefonica.net





Dades del/de la consultant: (nom, cognoms, centre de treball)



Adreça postal i/o adreça de correu electrònic per a rebre resposta



Articles del conveni amb relació a la consulta:



Consulta:



Especifiqueu documentació adjuntada (*en cas que n'hi haja)







Mapa web