Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 25 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es dóna nova redacció als punts 12 i 25 del resolc primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals en la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. [2021/3184]

(DOGV núm. 9049 de 26.03.2021) Ref. Base de dades 002840/2021






Antecedents de fet



La Resolució d'11 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, va modificar en part la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals en la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Entre les seues modificacions es va donar una nova redacció als punts 12 i 25 del resolc Primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, relatius, respectivament, a les mesures d'activitat física, esport, instal·lacions esportives i competicions esportives i a les mesures relatives a activitats festeres tradicionals.

L'evolució tant en els indicadors del nivell de transmissibilitat com en la capacitat asistencial comparada amb els nivells aconseguits en els mesos de gener i febrer, ha portat a continuar amb el procés de desescalada pausat i amb una lenta flexibilització de les mesures.

En l'àmbit de l'activitat física i l'esport, en coherència amb els acords adoptats en els òrgans de coordinació de l'Estat i de les comunitats autònomes, es considera oportú en aquest moment flexibilitzar la possibilitat de la seua pràctica amb les mesures de prevenció adequades per a minimitzar el risc.

Així mateix, l'acció administrativa de les seus festeres tradicionals situades en els municipis de la Comunitat Valenciana, fa necessari en aquests moments, per raons de caràcter administratiu en la seua gestió, que s'excepcione del seu tancament i de la suspensió de la seua activitat durant el temps estrictament necessari per al compliment d'aquestes actuacions i gestions administratives.



Fonaments de dret



1. La Generalitat, mitjançant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11 a) de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.



2. El Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per a contindre la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, assenyala en la seua exposició de motius que, durant la vigència de l'estat d'alarma, les administracions sanitàries competents en salut pública, en el no previst en aquesta norma, hauran de continuar adoptant les mesures necessàries per a afrontar la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19, conformement a la legislació sanitària, en particular, la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat i la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, així com en la normativa autonòmica corresponent.



Aquest Reial decret ha sigut prorrogat en la seua vigència per Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, des de les 00.00 hores del dia 9 de novembre de 2020 fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021.

3. La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en el seu article 1 que «amb la finalitat de protegir la salut pública i previndre la seua pèrdua o deterioració, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en la present llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat», i en l'article 3, més en concret, que «amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, podrà adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguen o hagen estat en contacte amb aquests i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible».

4. L'article 26.1 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, preveu que «En cas que existisca o se sospite raonablement l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries adoptaran les mesures preventives que estimen pertinents, com la confiscació o immobilització de productes, suspensió de l'exercici d'activitats, tancaments d'empreses o les seues instal·lacions, intervenció de mitjans materials i personals i totes les altres que es consideren sanitàriament justificades».

5. La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, per la seua part, estableix en l'article 54.1 que «sense perjudici de les mesures previstes en la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, amb caràcter excepcional, i quan així ho requerisquen motius d'extraordinària gravetat o urgència, l'Administració General de l'Estat i les de les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, en l'àmbit de les seues competències respectives, podran adoptar les mesures que siguen necessàries per a assegurar el compliment de la llei».

6. L'article 83.2 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, estableix: «Així mateix, les activitats públiques i privades que, directa o indirectament, puga derivar-se un risc per a la salut i seguretat de les persones, incloses les de promoció i publicitat, se sotmetran a les mesures d'intervenció que reglamentàriament s'establisquen».

7. L'Acord de 19 de juny de 2020, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront de la COVID-19, assenyala que cap l'adopció de mesures extraordinàries en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2 per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Amb base en l'exposat, de conformitat amb l'article 81.1 b) de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, resolc:



Primer

Modificar el punt 12 del resolc primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals en la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, que queda redactat com segueix:

«12. Mesures relatives a l'activitat física, l'esport, les instal·lacions esportives i les competicions esportives.

12.1. Activitat física i esportiva de caràcter general.

a) Es podrà practicar, amb caràcter general, activitat física i esportiva, a l'aire lliure i en instal·lacions esportives obertes o tancades, sense contacte físic i en les modalitats individuals i les que es practiquen per parelles.

b) La pràctica d'activitat física i esportiva de modalitats individuals, a l'aire lliure o en instal·lacions obertes i tancades, practicada per lliure, podrà realitzar-se en grups màxims de 4 persones, sense contacte físic i mantenint la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries.

La pràctica d'activitat física i esportiva de modalitats individuals, a l'aire lliure o en instal·lacions obertes i tancades, dirigida per un professional, podrà realitzar-se en grups màxims de 10 persones, sense contacte físic i mantenint la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries.

c) Per a la realització d'activitat esportiva a l'aire lliure o en instal·lacions esportives obertes, i sempre que siga possible mantindre la distància de seguretat, no serà obligatori l'ús de màscara.

La màscara serà obligatòria en zones o espais amb gran afluència de persones on no siga possible mantindre la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries amb la resta de persones esportistes o vianants.

d) Per a la realització d'activitat esportiva en instal·lacions tancades serà obligatori l'ús de màscara.

No serà obligatori l'ús de màscara quan es practique esport d'intensitat en l'àmbit de les competicions autoritzades en aquesta resolució i els seus entrenaments.



e) L'activitat física i la pràctica esportiva que es realitze en activitats lectives, extraescolars o complementàries durant la jornada escolar, se sotmetrà a les disposicions dels Protocols vigents a cada moment per als centres escolars, adoptats per la Conselleria competent en matèria d'Educació i per la Conselleria competent en matèria de Sanitat.



12.2. Entrenaments de l'esport federat, Campionats d'Esport Universitari i Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana.

Les persones esportistes federades, les inscrites al Campionat d'Esport Universitari o als Jocs esportius de la Comunitat Valenciana podran realitzar els entrenaments esportius amb les recomanacions i limitacions que s'estableixen en els apartats següents:

a) Els entrenaments esportius es desenvoluparan en grups estables i evitant els contactes amb altres grups d'entrenament.

Sempre que siga possible, i especialment en el cas de població en edat escolar, es promouran dinàmiques esportives individuals i sense contacte físic, garantint el màxim temps possible la distància de seguretat. En tot cas s'aplicaran els Protocols adoptats en cada cas per a la prevenció de la Covid 19.

Així mateix, es recomana evitar, sempre que siga possible, l'ús de vestuaris i de dutxes.

b) Els entrenaments esportius es desenvoluparan, en tot cas, sense públic.

Les persones menors d'edat que participen en els entrenaments podran estar acompanyades per una persona adulta que podrà accedir a les instal·lacions esportives respectant les mesures de seguretat i higiene recomanades per les autoritats sanitàries i evitant en tot cas situacions d'aglomeració de persones.

12.3. Competicions esportives.

Continuen suspeses les activitats i els esdeveniments esportius organitzats per entitats públiques o privades en totes les categories i modalitats esportives, excepte les que s'estableixen en l'apartat següent.

a) Podran celebrar-se les següents competicions esportives:

– Les competicions oficials federatives professionals d'àmbit internacional i estatal, i les competicions oficials no professionals d'àmbit internacional i estatal.

– Les competicions oficials federatives d'àmbit autonòmic i inferior.

– Les competicions del Campionat Autonòmic d'Esport Universitari.

– Les competicions dels Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana.



b) Les federacions esportives, i la resta d'entitats organitzadores de les competicions, hauran de disposar d'un protocol públic de desenvolupament de la competició que garantisca el seguiment de les mesures de seguretat i d'higiene requerides per a la prevenció de la Covid-19. Amb la finalitat de garantir la protecció de la salut de les persones esportistes i del personal necessari per al desenvolupament de la competició el protocol podrà ser requerit per l'autoritat sanitària.

En els desplaçaments als llocs de desenvolupament de les competicions s'evitarà, sempre que siga possible, l'ús de transport col·lectiu. Així mateix, es recomana evitar, sempre que siga possible, l'ús de vestuaris i de dutxes.



12.4. Instal·lacions esportives

a) En les instal·lacions esportives obertes i tancades podrà realitzar– se l'activitat física i esportiva regulada en els punts anteriors en les condicions que s'estableixen en aquests.

A l'efecte d'aquesta resolució, es considera instal·lació esportiva oberta aquell espai obert esportiu no cobert o tot espai que, estant cobert, estiga envoltat lateralment per un màxim de tres parets o murs.

b) En les instal·lacions esportives obertes l'aforament màxim permés serà d'una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil per a l'ús esportiu. Aquest càlcul s'aplicarà globalment i per a cadascuna de les dependències d'ús esportiu de la instal·lació. Els aforaments dels altres serveis no esportius dels quals puga disposar la instal·lació es regiran per la seua normativa específica.

c) En les instal·lacions esportives tancades, l'aforament màxim permés serà d'un 30 % respecte a l'aforament ordinari de la instal·lació.

A l'efecte d'aquesta resolució, s'entén per aforament ordinari aquell que establisca la normativa específica aplicable i en defecte d'això el d'una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil per a l'ús esportiu.

Aquest càlcul s'aplicarà globalment i per a cadascuna de les dependències d'ús esportiu de la instal·lació. Els aforaments dels altres serveis no esportius dels quals puga disposar la instal·lació es regiran per la seua normativa específica.

d) En les piscines l'aforament màxim permés serà d'un 30 % respecte a l'aforament ordinari de la instal·lació i del vas de la piscina.

A l'efecte d'aquesta resolució, s'entén per aforament ordinari aquell que establisca la normativa específica aplicable i en defecte d'això el d'una persona usuària per cada 4 m² de làmina d'aigua.

e) Les persones o entitats titulars de la instal·lació seran les responsables d'establir les mesures necessàries per a garantir el compliment dels aforaments i senyalitzaran de manera visible, i en els accessos de cadascuna de les dependències, tant els metres quadrats disponibles en la zona com l'aforament màxim permés.

f) La persona o entitat titular de la instal·lació haurà d'establir un sistema d'accés que evite l'acumulació de persones i un sistema de torns que permeta la pràctica de l'activitat física en condicions de seguretat i protecció sanitària.

g) Amb caràcter general, s'haurà de realitzar una neteja i desinfecció periòdica de les instal·lacions, com a mínim, dues vegades en el dia.

Així mateix, es netejarà i desinfectarà el material utilitzat per les persones esportistes en finalitzar cada torn d'entrenament i a la finalització de la jornada.

h) Es permet l'ús de vestidors amb un aforament màxim permés d'un 30 % respecte a l'aforament ordinari.

A l'efecte d'aquesta resolució, s'entén per aforament ordinari aquell que establisca la normativa específica aplicable i en defecte d'això el d'una persona usuària per cada 3 m² de superfície útil.

Es podran utilitzar les dutxes quan aquests siguen individuals i complint sempre amb el protocol establit a aquest efecte per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Excepcionalment, en les competicions autoritzades en el punt 12.3 de la present resolució, i en els seus entrenaments, es podran utilitzar els vestuaris i les dutxes respectant les mesures generals de prevenció i higiene indicades per les autoritats sanitàries.



12.5. Esdeveniments esportius

a) Amb caràcter general no es permet la celebració d'esdeveniments esportius, amb l'excepció de les competicions que expressament permet el punt 12.3 de la present resolució.

b) En les competicions esportives que se celebren en instal·lacions esportives o a l'aire lliure, en espais naturals o en la via pública, no podran participar més de 150 persones esportistes de manera simultània.

c) Les competicions oficials federatives d'àmbit autonòmic i inferior, les competicions del Campionat Autonòmic d'Esport Universitari, i les competicions dels Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana d'àmbit autonòmic se celebraran sense públic.

Les persones menors d'edat que participen en les competicions autoritzades podran estar acompanyades per una persona adulta, que podrà accedir a les instal·lacions esportives respectant les mesures de seguretat i higiene recomanades per les autoritats sanitàries i evitant en tot cas situacions d'aglomeració de persones.

d) La resta de competicions autoritzades se sotmetran a les limitacions que estableixen els punts 14.1 i 14.2 de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals a la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.



Excepcionalment, amb autorització expressa de la Conselleria competent en matèria de salut pública, podrà autoritzar-se una major presència de públic en competicions oficials no professionals d'àmbit internacional i en finals de competicions oficials no professionals d'àmbit estatal, que se celebren en el territori de la Comunitat Valenciana.»





Segon

Modificar el punt 25 del resolc primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals en la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, que queda redactat com segueix:



«25. Mesures relatives a activitats festeres tradicionals situades en els municipis de la Comunitat Valenciana.

1. Les seus festeres regulades en el Decret 28/2011, de 18 de març, del Consell, en cap cas estaran obertes al públic. Només podran obrir per a la realització de les activitats referents a les funcions pròpies de gestió i administració, d'entre les activitats habituals que es realitzen en les seus festeres tradicionals, en les franges horàries de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.

L'aforament per a la realització d'aquestes activitats queda limitat nombre màxim de persones que s'estableix per Decret del President de la Generalitat en matèria de limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats.

2. No s'autoritza l'obertura de les seus festeres els dies oficials de celebració de les festes tradicionals que se celebren en cada municipi, aquells assenyalats en el calendari laboral, ni aquells dies que coincidisquen amb celebracions que, sent representatives de la cultura, arrelament popular i atractiu turístic de la Comunitat Valenciana, ostenten un reconegut prestigi i repercussió.»



Tercer. Col·laboració.

Sol·licitar per al compliment de la present resolució la col·laboració de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana i dels Ajuntaments de la Comunitat Valenciana a l'efecte de cooperació, en el seu cas, a través dels cossos i forces de seguretat i de la policia local per al control i aplicació de les mesures adoptades.



Quart. Règim sancionador.

L'incompliment de les mesures de la present resolució quedarà subjecte al procediment de l'activitat inspectora i al règim sancionador establit en el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, de règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció davant la Covid-19.



Cinqué. Pèrdua d'eficàcia.

Queden sense efecte els apartats 7é i 11é del resolc primer de la Resolució d'11 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual modifica la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda noves mesures addicionals en la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.



Sisé. Efectes i publicació.

1. La present resolució produirà efectes:

a) Respecte de les mesures relatives a l'activitat física, l'esport, les instal·lacions esportives i les competicions esportives des del mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

b) Respecte de les mesures relatives a activitats festeres tradicionals situades en els municipis de la Comunitat Valenciana, des del 29 de març de 2021 inclòs.



2. Aquesta resolució mantindrà la seua eficàcia fins a les 23.59 hores del dia 12 d'abril de 2021.



S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa podent interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la seua notificació, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 25 de març de 2021.­— La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.





Mapa web