Ficha docv

Ficha docv









DECRET 151/2020, de 6 d'octubre, del Consell, de concessió de la Distinció de la Generalitat als col·lectius i sectors que s'han distingit contra la pandèmia Covid-19 [2020/8357]

(DOGV núm. 8923 de 09.10.2020) Ref. Base de dades 007922/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Premis



El Consell, mitjançant el Decret 177/2003, de 12 de setembre, va crear la Distinció de la Generalitat per a reconéixer la labor d'aquelles persones físiques i jurídiques que, en el desenvolupament de la seua activitat, hagen destacat pels seus valors de convivència, humanisme, compromís amb la solidaritat i ajuda a les altres persones.

El 14 de març de 2020, el Reial decret 463/2020 pel qual es declarava l'estat d'alarma davant la crisi sanitària causada per la Covid-19 va marcar un abans i un després en la vida de valencians i valencianes. Van quedar suspesos projectes personals i professionals; la distància social va substituir la convivència; i gran part del que es donava per segur es va ensorrar.

En els moments més durs, balcons i finestres es van convertir en un espai de trobada improvisada. Immediatament, la dura experiència del confinament va provocar iniciatives de suport amb qui més ho necessitava. Així, una corba social de solidaritat es va superposar a la corba epidèmica.

El desconeixement, primer, i més tard la falta de certeses clares respecte als patrons de la malaltia, van obligar a un aprenentatge vital que encara hui continua, conscients, més que mai, de la necessitat d'assumir responsabilitats col·lectives contra la fragilitat de les obstinacions individuals.

En aquest context d'incertesa, diversos col·lectius s'han destacat pel seu compromís.

En primer lloc, el personal sanitari de la Comunitat Valenciana, que sense temps a penes per a reflexionar va haver d'afrontar la propagació d'una malaltia desconeguda. La seua entrega, esforç i capacitat de sacrifici han aconseguit salvar moltes vides, i així continua fent-ho, en el dia a dia d'una malaltia que no dóna treva i que se suma a la necessitat de proporcionar la qualitat assistencial que requereixen les altres patologies. A més, l'altura humana dels i de les professionals de la sanitat valenciana ha permés alleujar, en la mesura que ha sigut possible, l'aïllament de les persones malaltes i l'angoixa de les famílies que no poden acompanyar-les.

També ha resultat fonamental el personal dels establiments i centres de serveis socials, especialment els dedicats a l'atenció de persones majors, preocupades per la seua salut i angoixades per no poder veure les seues famílies.

A més del personal sanitari i de serveis socials, altres col·lectius s'han destacat en l'esforç per assegurar que la vida transcorreguera dins dels marges d'una normalitat molt més desitjada quan es perd: des dels dedicats a la producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris, al personal de neteja i retirada de residus, imprescindible davant la gravetat de la situació de salut pública.



Així mateix, la restricció de la mobilitat necessària per a contindre el virus va posar a prova les cadenes de distribució de béns essencials com els aliments o el material sanitari. Aquesta distinció és també per al personal del transport, la logística i el repartiment a domicili per garantir, en els moments més delicats de la pandèmia, la distribució dels béns essencials i facilitar la mobilitat de totes aquelles persones que continuaven requerint el transport públic per a desplaçar-se.



En aquest reconeixement de protagonisme col·lectiu cal incloure també el personal dels serveis de seguretat, protecció i emergències, especialment quan no es tractava, com en altres ocasions, d'una catàstrofe o un esdeveniment aïllat, sinó d'un escenari de vulnerabilitat en el qual encara continuem immersos i immerses.

També s'ha de reconéixer la dedicació del personal de les administracions públiques, que ha articulat amb caràcter d'urgència les solucions tecnològiques necessàries per a assegurar la continuïtat del servei, perquè del treball d'aquest col·lectiu depenia l'atenció ciutadana i, especialment, el disseny i tramitació d'ajudes amb les quals afrontar les greus conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària.

En aquest context, la cerca de solucions tecnològiques i innovadores per part de les entitats del sistema valencià de ciència, investigació i innovació ha permés generar coneixement i solucions que se sumen a un esforç global per a poder contindre l'avanç de la malaltia.



Un altre dels sectors que ha demostrat la seua capacitat de reinvenció és el de les empreses que no van dubtar a reconvertir la seua producció per a posar-la al servei dels interessos col·lectius, conscients que la proximitat era un factor clau contra una deslocalització industrial que, en els moments més crítics, mostrava les seues limitacions i insuficiències.

Un reconeixement especial mereix també el personal dedicat a l'ensenyament, quan tantes xiquetes, xiquets i joves s'han vist obligats a un aprenentatge a distància, en el qual el paper del professorat ha sigut fonamental per a visibilitzar l'escola en la transmissió de coneixements i emocions.

A despertar les emocions, mantindre la calma i ocupar la ment ha contribuït també el sector cultural, amb l'enorme agraïment d'un públic que gaudeix ara del simple fet de veure rostres sense màscares en l'escenari.

Així mateix, s'ha de reconéixer el treball crucial dels mitjans de comunicació, que ens han familiaritzat amb termes fins fa uns mesos reservats a l'àmbit sanitari. Amb la difusió de la informació i l'anàlisi de dades, malgrat la precarietat pròpia dels temps difícils, han contribuït al dret a la informació de la societat valenciana, al debat públic i, per tant, a l'enfortiment d'una societat democràtica.



Finalment, és just reconéixer l'esforç de totes aquelles organitzacions i entitats i persones que, desinteressadament, han oferit els seus recursos, assessorament o, simplement, la seua disponibilitat permanent i altruista per a contribuir a l'esforç col·lectiu que ens permetrà tirar avant.

En conseqüència, com a reconeixement a la professionalitat, el sacrifici i la responsabilitat social per a mantindre el pols de la vida, prèvia deliberació del Consell en la reunió de 6 d'octubre de 2020,







DECRETE



Concedir la Distinció de la Generalitat als col·lectius següents en l'àmbit de la Comunitat Valenciana:

– Personal sanitari.

– Personal dels establiments i centres de serveis socials.

– Personal dels sectors dedicats a la producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris.

– Personal de les empreses i serveis de transport.

– Personal dels serveis de neteja i retirada de residus.

– Personal dels serveis de seguretat, protecció i emergències.

– Personal del sector de l'ensenyament.

– Personal de les administracions públiques.

– Personal del sistema valencià de ciència, investigació i innovació.



– Professionals i empreses del sector productiu que han reorientat la seua producció per a poder atendre la demanda de productes relacionats amb la Covid-19.

– Personal del sector cultural.

– Professionals dels mitjans de comunicació.

– Entitats i organitzacions que desenvolupen la seua activitat en l'àmbit de la solidaritat valenciana.



València, 6 d'octubre de 2020



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

Mapa web