Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 23 de juny de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures en aplicació de l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront del Covid-19. [2020/4897]

(DOGV núm. 8843 de 25.06.2020) Ref. Base de dades 010771/2020


  • Anàlisi jurídica

    Texto
    texto texto
    Data d'entrada en vigor: 25.06.2020
    Aquesta disposició afecta:
      Afecta:
  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Benestar social Assistència social Sanitat Salut pública Malaltia infecciosa
    Descriptors:
      Temàtics: benestar social, assistència social, política sanitària, salut pública, malaltia infecciosa



Antecedents de fet



El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de data 20 de juny de 2020, va publicar l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront del Covid-19.

Aquest acord té com a objecte establir les mesures de prevenció necessàries per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, en aquesta primera i inicial etapa de nova normalitat.

El propi Acord preveu el seguiment de les mesures adoptades i la possibilitat de la seua modificació o supressió mitjançant acord del Consell o resolució de la persona titular de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, així com l'adopció d'altres mesures addicionals o complementàries.

Encara que haja transcorregut un curt espai de temps, es veu necessari realitzar certes puntualitzacions i adaptacions a l'Acord aprovat, més concordes amb la realitat existent.



Fonaments de dret

La Generalitat, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11a de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.



La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures Especials en Matèria de Salut Pública, estableix en el seu article primer que a fi de protegir la salut pública i previndre la seua pèrdua o deterioració, les autoritats sanitàries de les diferents Administracions Públiques podran, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en aquesta Llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat. I en el seu article tercer que amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, podrà adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguen o hagen estat en contacte amb els mateixos i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

Així mateix, l'article 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat disposa la possibilitat d'adoptar les mesures preventives que s'estimen pertinents en cas que existisca un risc imminent i extraordinari per a la salut, entre les quals es compten la intervenció de mitjans materials i personals i quantes unes altres es consideren justificades, sense distingir la ubicació o titularitat d'aqueixos mitjans personals i materials. La mateixa Llei en el seu article 29, juntament amb la necessitat d'autorització d'instal·lació i funcionament de qualssevol centres i establiments sanitaris, estableix que aquests podran ser sotmesos, quan la defensa de la salut de la població ho requerisca, a règims temporals i excepcionals de funcionament.

El punt seté de l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront del COVID-19, estableix:

«Les mesures preventives recollides en aquest acord seran objecte de seguiment per a garantir la seua adequació a la situació epidemiològica i sanitària. A aquest efecte, podran ser modificades o suprimides mitjançant acord del Consell o resolució de la persona titular de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Així mateix, correspon a la persona titular de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adoptar la mesures necessàries per a l'aplicació del present acord i establir, d'acord amb la normativa aplicable i a la vista de l'evolució de la situació sanitària, totes aquelles mesures addicionals o complementàries que siguen necessàries».

Sobre la base de l'exposat, de conformitat amb l'article 81.1 b) de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, resolc:



Modificar les següents mesures de l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront del Covid-19:



Primer

El punt Tercer «Control del compliment de les mesures i règim sancionador», de l'Acord, quedarà redactat com segueix:

«Els serveis d'inspecció i policia dependents de la Generalitat o dels municipis, en els seus respectius àmbits de competències, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures adoptades en aquest acord. Els possibles incompliments seran sancionats per les autoritats competents d'acord amb la legislació aplicable».



Segon

L'apartat 3.4.1. de l'Annex I, de l'Acord, quedarà redactat com segueix:

«3.4.1. Establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals que no formen part de centres i par

cs comercials.

1. Els establiments i locals minoristes i d'activitats de serveis professionals, amb independència de la seua superfície útil d'exposició i venda, han de complir el requisit que es reduïsca al setanta-cinc per cent l'aforament total en els establiments i locals. En el cas d'establiments o locals distribuïts en diverses plantes, la presència de la clientela en cadascuna d'elles, haurà de guardar aquesta mateixa proporció».





Tercer

L'apartat 3.15.1. punt 3 de l'Annex I, de l'Acord, quedarà redactat com segueix:

«3. L'ocupació de vaixells i embarcacions dedicats al transport turístic es podrà realitzar al 100 per cent del seu aforament sempre que es mantinga la distància de seguretat interpersonal de 1,5 metres o, en cas de no ser possible el seu compliment, es faça ús de mesures alternatives de protecció física com l'ús de la màscara, excepte en el cas de convivents o pertanyents al mateix grup».



Quart

L'apartat 3.15.2. de l'Annex I, de l'Acord, quedarà redactat com segueix:

«1. A bord de les embarcacions dedicades a la navegació d'esbarjo es podrà ocupar el 100 per cent del seu aforament.

2. Per a la pràctica de les activitats nàutiques d'esbarjo es podran llogar, inclòs en arrendament nàutic, embarcacions o vaixells d'esbarjo, motos nàutiques i artefactes nàutics d'esbarjo, sense més limitacions que les que regisquen amb caràcter general, i sempre que la capacitat es limite al setanta-cinc per cent de les persones autoritzades en els certificats d'embarcacions o vaixells d'esbarjo, artefactes flotants i instal·lacions en general.

En el cas de les motos nàutiques, només podrà anar una persona a bord, llevat que es tracte de persones convivents, i en aquest cas no podran superar el nombre de places autoritzades pel fabricant d'aquesta.

3. En totes les activitats previstes en aquest apartat hauran d'adoptar-se les mesures de desinfecció i normes de salut i higiene previstes en el present acorde que siguen aplicables a vaixells i embarcacions d'esbarjo, motos nàutiques i artefactes nàutics d'esbarjo.

4. Durant la realització de pràctiques de navegació per a l'obtenció de títols d'esbarjo que requerisquen de l'ús d'embarcacions d'esbarjo, les persones a bord de l'embarcació no superaran el setanta-cinc per cent de les autoritzades en els certificats de l'embarcació, sense que en cap cas es puga sobrepassar el nombre d'alumnes especificat en l'article 15.8 del Reial decret 875/2014, de 10 d'octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d'esbarjo».



S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa podent interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà al de la seua notificació, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció contenciosa administrativa, o recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 23 de juny de 2020.- La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.

Mapa web