Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 8 de maig de 2020, de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual s'estableix el procediment i les mesures organitzatives per a la recuperació gradual de l'activitat administrativa presencial en la prestació de serveis públics en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat, com a conseqüència de la Covid-19. [2020/3334]

(DOGV núm. 8808 de 11.05.2020) Ref. Base de dades 003516/2020


  • Anàlisi jurídica

    Texto
    texto texto
    Data d'entrada en vigor: 11.05.2020
    Data de fi de vigència: 21.06.2020
    Aquesta disposició està afectada per:
      Derogada per:
  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública
    Grup temàtic: Ocupació pública, Legislació
    Matèries: Funció pública Malaltia infecciosa Sanitat Salut pública
    Descriptors:
      Temàtics: funcionari, política d'ocupació, seguretat en l'ocupació, treball a distància, política regional, malaltia infecciosa, epidèmia, política sanitària, cura d'infermeria, salut pública, estat d'emergència



Des de la publicació, el passat 14 de març, del Reial decret 463/2020, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, l'adopció de mesures de contenció extraordinàries per part de les autoritats de salut pública com a conseqüència de la situació generada per l'evolució del coronavirus Covid-19, ha suposat que l'Administració de l'Estat i la Generalitat dictaren successives normes i instruccions de mesures a implantar en els seus centres de treball amb motiu d'aquesta pandèmia.

Amb data 22 d'abril de 2020, es va publicar la instrucció de la Secretaria General de Funció Pública, del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, sobre mesures i línies d'actuació en matèria de prevenció de riscos laborals enfront de la Covid-19, de cara a la reincorporació presencial del personal.

L'evolució de la Covid-19 i la seua incidència en la prestació del servei públic, fan necessari adequar l'abast de les mesures recollides en les anteriors resolucions d'aquesta conselleria, establint sistemes d'organització del treball de caràcter extraordinari, garantint la prestació dels serveis públics així com la protecció de la salut del personal empleat públic i el seu dret a la conciliació familiar, sense perjudici de les decisions que puguen prendre's a escala estatal, i que puguen determinar la necessitat de noves mesures, conforme la situació sanitària vaja evolucionant per a l'adequada prestació del servei públic.

Per a compatibilitzar la prestació d'aquest servei públic amb les degudes garanties de seguretat del personal funcionari de l'Administració de la Generalitat, la protecció de la seua salut i evitar contagis, és necessari i fonamental preveure la planificació de la reincorporació del personal de l'Administració als seus llocs de treball de manera presencial.

Les mesures que s'adopten per part de l'Administració de la Generalitat Valenciana, en aquest procés de reincorporació, han de seguir, com així s'ha fet des de la identificació inicial del brot Covid-19, totes les pautes i recomanacions dictades i coordinades pel Ministeri de Sanitat.

La Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el treball de l'àmbit de justícia, administració pública i docent, ha aprovat amb data 4 de maig, una Guia tècnica per a l'elaboració del Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball durant la Covid-19 de cada centre de treball, instrument de gestió de treball que utilitzarà la persona responsable màxima de cada centre de treball, per a planificar i adoptar les mesures necessàries per a eliminar o minimitzar en tot el possible la potencial exposició al SARS-CoV-2.



Amb l'objectiu fonamental d'aconseguir que, mantenint com a referència la protecció de la salut pública, es recupere gradualment la vida quotidiana i l'activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l'epidèmia per a la salut de la població, i evitant que les capacitats del Sistema Nacional de Salut es puguen desbordar, el Consell de Ministres va aprovar, el 28 d'abril de 2020, el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, establint els principals paràmetres i instruments per a l'adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat, amb les màximes garanties de seguretat.



Les mesures contemplades en la present resolució, que es dicten a l'empara de les competències en matèria de funció pública, tindran el caràcter temporal que determinen les indicacions de les autoritats competents, i s'adopten de conformitat amb el que es disposa en la disposició final primera del Decret 42/2019, de 22 de març, del Consell, de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l'Administració de la Generalitat, sense perjudici de la subjecció de tot el personal a les necessitats del servei, i de la seua posada a disposició quan se'ls requerisca per a la prestació dels serveis públics encomanats a l'Administració de la Generalitat.

La present resolució ha estat negociada amb la representació sindical, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 37 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, i 15 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana.



RESOLC



Primer. Objecte.

L'objecte de la present resolució és establir el procediment i les mesures organitzatives, per a la recuperació gradual de l'activitat administrativa presencial en la prestació de serveis en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat, servint de marc general que garantisca l'homogeneïtat en les diferents conselleries i organismes de l'Administració de la Generalitat, a l'hora d'establir mesures de caràcter preventiu, per a evitar els riscos d'exposició al SARS_CoV_2 (Covid-19), en el moment de reincorporació del seu personal als centres de treball, sense perjudici de les especificitats i especialitats de tipologia de personal i serveis públics a prestar per cada conselleria o organisme, i tenint sempre en compte l'aplicació de les instruccions i protocols que s'establisquen des de les autoritats sanitàries i la seua actualització.



Segon. Àmbit d'aplicació

La present resolució s'aplicarà a tot el personal funcionari de l'Administració de la Generalitat, en els termes establits en l'article 4 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana.



No obstant això, el personal funcionalment dependent dels serveis socials o sociosanitaris, el personal que tinga la consideració de servei essencial d'intervenció, de conformitat amb el que es disposa en el Decret 41/2020, de 27 de març, del Consell, de mesures extraordinàries aplicables als serveis essencials d'intervenció de gestió de l'emergència per la pandèmia per Covid-19, així com el personal de la resta d'unitats administratives que han vingut prestant serveis essencials de manera presencial des de l'inici de la crisi, continuaran desenvolupant la seua activitat en les mateixes condicions, fins que es recupere la normalitat.



Tercer. Principis generals

El compliment de les mesures previstes en la present resolució s'ajustarà als principis generals següents:

a) Garantir la seguretat i salut del personal i usuaris.

b) Protecció del personal especialment sensible.

c) Continuïtat de la prestació del servei públic.

d) Conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

e) Priorització d'altres formes de treball no presencial, inclòs el teletreball.

f) Flexibilitat horària i planificació del treball mitjançant el sistema de torns per a evitar l'aglomeració de persones.



g) Facilitar al personal els mitjans de protecció individual i col·lectiva de conformitat amb les instruccions del Servei de Prevenció de Riscos Laborals.



Quart. Exempcions de treball presencial

No podran incorporar-se al treball presencial els empleats i empleades públics mentre es troben en alguna de les següents circumstàncies:

1. Situació d'incapacitat temporal per la Covid9.

2. Tindre o haver tingut simptomatologia recent, relacionada amb la Covid-19. En aquest cas, hauran de contactar amb els serveis d'atenció primària, segons s'haja establit en els protocols de les autoritats sanitàries.

3. Haver estat en contacte estret amb persones afectades per aquesta malaltia. S'entén per contacte estret la situació de l'empleada o empleat públic, que haja proporcionat cures o que haja estat a una distància menor de 2 metres, durant un temps d'almenys 15 minuts, d'una persona malalta.

En aquests casos s'haurà de contactar amb els serveis d'atenció primària, i realitzar la corresponent quarantena domiciliària durant 14 dies.

4. Les empleades i empleats públics pertanyents als col·lectius definits a cada moment, pel Ministeri de Sanitat, com a grups vulnerables per la Covid-19, no s'incorporaran fins a la fase de nova normalitat prevista en el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat pel Consell de Ministres el 28 d'abril de 2020.



En tot cas, caldrà que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals avalue la presència del personal treballador especialment sensible en relació a la infecció de coronavirus Covid-19, establisca la naturalesa d'especial sensibilitat de la persona treballadora, i emeta informe sobre les mesures de prevenció, adaptació i protecció. Per a això, tindrà en compte l'existència o inexistència d'unes condicions que permeten fer el treball sense elevar el risc propi de la condició de la salut de la persona treballadora.



Igualment, la seua incorporació estarà supeditada als criteris que fixe el Ministeri de Sanitat, d'acord amb l'evolució de les fases en cada territori.



Cinqué. Pla de Contingència i Continuïtat del Treball durant les fases de desescalada.

1. La persona titular de la Sotssecretaria de la Presidència de la Generalitat i de les diferents conselleries, així com dels òrgans que ostenten la direcció superior de personal dels respectius organismes públics adscrits a aquestes, haurà d'elaborar el Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball durant les fases de desescalada i transició cap a una Nova Normalitat, de cada centre de treball que en depenga, seguint les línies mestres establides en la Guia Tècnica per a l'elaboració del Pla de Contingència i Continuïtat del Treball durant la Covid-19, elaborada pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals, i aprovada per la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el treball de l'àmbit de justícia, administració pública i docent, en la reunió de data 4 de maig de 2020.

2. Els plans de Contingència i Continuïtat en el Treball, hauran de ser aprovats, prèvia consulta i participació dels representants del personal treballador, en el corresponent Comité de Seguretat i Salut, en un termini màxim de 5 dies des de l'entrada en vigor de la present resolució.

3. Cada Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball durant la Covid-19, haurà de contindre:

a) En funció de l'escenari d'exposició en què es trobe cada tasca, activitat o procés contemplat en aquest, les mesures previstes per a garantir la seguretat del seu personal, corresponent a la persona encarregada de la seua aprovació, l'aplicació i verificació de les mesures de protecció i prevenció establides, tenint en compte el que s'estableix en la Guia Tècnica per a l'elaboració del Pla de Contingència i Continuïtat del Treball durant la Covid-19.

Aquestes mesures hauran d'anar dirigides bàsicament a minimitzar el contacte entre persones treballadores, i entre aquestes últimes i els potencials usuaris o personal d'altres empreses; prioritzar el manteniment d'un distanciament social de 2 metres; garantir la disponibilitat i dotació de mitjans d'higiene personal i de protecció, tant individual com col·lectius adequats; reforçar els serveis de neteja i desinfecció de centres i espais de treball, així com la ventilació d'aquests; oferir la informació i formació necessàries sobre les mesures d'higiene i prevenció; i determinar una organització d'espais i fluxos de personal per a evitar els possibles riscos de contagi.

b) La planificació de reincorporació progressiva i gradual del personal adscrit a les diferents conselleries i organismes, detallant la incorporació presencial del seu personal, de conformitat amb el que es preveu en l'apartat huité de la present resolució.



Sisé. Atenció al públic

Amb caràcter general, es potenciarà l'atenció no presencial de persones usuàries al centre sempre que siga possible, prioritzant-se l'atenció telefònica i telemàtica, amb la finalitat d'evitar aglomeracions i atendre, solament, allò que siga estrictament necessari, mitjançant cita prèvia, reforçant-se els punts d'atenció al públic.



En les atencions presencials, s'haurà de disposar el manteniment de la distància de seguretat de 2 metres, aplicant mesures de separació amb elements estructurals que garantisquen l'adequada protecció en cas de no poder guardar la distància de seguretat, limitant-se l'aforament màxim.

Així mateix, s'hauran d'organitzar els fluxos de persones durant l'espera, disposant de senyalitzacions en el sòl, o delimitacions que garantisquen la distància en zones d'espera, seients, etc.



Seté. Mesures de caràcter organitzatiu

Fins que es puga arribar a una situació de normalitat, la reincorporació del personal empleat públic de l'Administració de la Generalitat als seus centres de treball, haurà de produir-se de manera gradual i progressiva, a fi de la qual les sotssecretaries o òrgans de personal competents, podran implementar les mesures de caràcter organitzatiu, necessàries per a minimitzar el contacte entre el personal funcionari, i entre aquest i el potencial públic que puga concórrer en el seu lloc de treball, reorganitzant els temps de presència efectiva del personal en un mateix centre de treball, entre elles:

a) Planificació de les tasques per a la redistribució del personal en sistemes de torns i/o modalitats no presencials, com el teletreball, si calguera.

b) Ampliació de l'horari d'obertura dels edificis administratius matí i vesprada, de dilluns a divendres, de 07.30 a 20.30 hores, per a facilitar l'establiment de torns de treball i per a poder ampliar, en el seu cas, els horaris d'atenció al públic.

c) Flexibilització de l'horari de presència obligatòria del personal per a facilitar la conciliació de la vida personal, laboral i familiar, i evitar la confluència de personal en els accessos, a unes hores concretes.

d) Establiment de plans de continuïtat de l'activitat davant un augment de les baixes laborals del personal, o davant un escenari d'increment del risc de transmissió en el lloc de treball.



e) Modificació, en la mesura que siga possible, de la disposició dels llocs de treball, i la distribució d'espais (mobiliari, prestatgeries, corredors, etc.), per a garantir les mesures de seguretat.



f) El personal de seguretat haurà de col·laborar en les labors d'organització, referents a l'accés dels visitants, i informació sobre condicions de circulació en l'edifici. S'haurà de garantir que l'accés de qualsevol persona a l'edifici siga amb màscara, i havent realitzat la pertinent rentada de mans amb solució hidroalcohòlica. Per a això, es disposarà de prou màscares, en cas que el visitant o l'empleat públic no en tinguen, i solució hidroalcohòlica en l'accés. Es prohibirà l'accés a qui no complisca aquests requisits de protecció. En cas de no comptar amb personal de seguretat, es disposarà de personal propi destinat a aquesta funció.



Huité. Planificació de la reincorporació progressiva al centre de treball

a) La incorporació del personal a l'activitat presencial serà gradual i progressiva. A l'efecte, cada sotssecretaria o òrgan de personal competent realitzarà una planificació de la incorporació presencial al centre de treball.

Aquesta incorporació gradual s'articularà, d'acord amb les recomanacions establides pel Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat pel Consell de Ministres el 28 d'abril de 2020, i tenint en compte les fases de desescalada previstes en aquest, segons la taula següent:



Fase I Fase II Fase III Nova normalitat

Màxim 40% 60% 80% 100%

Mínim 25% 45% 65% 85%





Aquests percentatges hauran d'adoptar-se, en qualsevol cas, tenint en compte la necessitat de compliment dels requeriments establits en la Guia Tècnica per a l'elaboració del Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball, havent de reduir-se en cas contrari.

La planificació de la incorporació presencial tindrà en compte els factors següents, sense perjudici del que s'estableix en els apartats quart i nové, de la present resolució:

- La naturalesa de les funcions a desenvolupar.

- La ubicació geogràfica en el territori.

- La ubicació en el centre de treball, ja siga en despatxos individuals, compartits, o en zones obertes, havent de garantir-se la distància de 2 metres entre els llocs de treball ocupats, per a fer efectiva la incorporació.

- El grau d'accessibilitat del centre de treball per a les persones amb discapacitat.

- La necessitat d'ús d'aplicacions informàtiques o qualsevol altre tipus d'eines no disponibles a distància.



b) El personal que requerisca valoració pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals, per la seua especial sensibilitat, s'incorporarà en la fase de nova normalitat, i només quan s'haja emés el corresponent informe favorable i s'hagen adoptat les mesures de prevenció, adaptació i protecció indicades en aquest, si fa el cas. Havent de realitzar teletreball en la mesura que siga possible, a fi de protegir la seua salut.

c) Aquesta planificació, que formarà part del corresponent Pla de Contingència i Continuïtat del Treball durant la Covid-19, haurà de ser objecte d'actualització permanent, de manera que reculla a cada moment les possibles incidències, modificacions i ajustos que es pogueren produir en la planificació esmentada.



Nové. Conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

El personal al servei de l'Administració de la Generalitat que tinga a càrrec seu fills o filles, o infants en acolliment preadoptiu o permanent, de 13 anys o menors d'aqueixa edat, o majors discapacitats, o bé persones majors dependents, i es veja afectat pel tancament de centres educatius o de majors, podran incorporar-se en últim lloc, quan siga autoritzat, prèvia presentació de sol·licitud, a la qual s'acompanyarà declaració responsable, i el llibre de família o resolució administrativa corresponent.

A l'efecte, s'habilitaran els mitjans necessaris perquè puguen acollir-se a alguna modalitat no presencial, com el teletreball.



Deu. Reunions.

Amb caràcter general les reunions de treball es faran mitjançant audioconferència o videoconferència, evitant-se en la mesura possible les reunions presencials o que impliquen desplaçaments a una altra localitat.

No es podrà assistir a reunions que se celebren en unitats territorials diferents d'aquella en la qual es trobe el centre de treball, excepte per causes excepcionals i justificades, d'acord amb els criteris establits pel Ministeri de Sanitat, en funció de cada fase.



Onze. Viatges.

Se suspendran tots aquells viatges de treball que puguen solucionar-se mitjançant trucada o videoconferència.

No es permetrà viatjar a unitats territorials diferents d'aquella en la qual es trobe el centre de treball, excepte per causes excepcionals i justificades, d'acord amb els criteris establits pel Ministeri de Sanitat, en funció de cada fase.



Dotze. Cursos i activitats formatives.

Les unitats responsables de l'organització de cursos i activitats formatives desenvoluparan, amb caràcter prioritari, la seua activitat mitjançant mitjans telemàtics, amb la finalitat de minimitzar els possibles riscos per a la salut, respectant en tot cas els termes que determinen les autoritats sanitàries.



Tretze. Proves selectives.

Des del moment que finalitze la suspensió dels terminis administratius, declarada pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, les convocatòries de processos selectius es podran tramitar amb caràcter ordinari.

L'òrgan convocant de cada procés selectiu en curs haurà de posposar la realització de proves selectives presencials de concurrència massiva, pel temps imprescindible, d'acord amb les recomanacions establides per les autoritats sanitàries, garantint-se en tot cas la continuïtat dels processos.



Catorze. Retribucions del personal empleat públic

La prestació dels serveis en modalitats no presencials, o d'aquests amb modalitats presencials, no suposarà menyscapte de la jornada i horari de cada empleat o empleada pública, ni de les seues retribucions, havent-se de respectar en tot cas el descans necessari.



Quinze. Suspensió de terminis administratius

Una vegada alçada la suspensió dels terminis administratius, i sense perjudici que es dicten les instruccions precises pels òrgans administratius competents, tots els serveis afectats elaboraran notes informatives, indicant els nous terminis dels procediments que els afecten, que seran adequadament difoses per a informació de les persones interessades.



Setze. Comissió de Seguiment per a la recuperació de l'activitat presencial.

Per a fer el seguiment de les mesures contemplades en la present resolució, es constitueix una Comissió de Seguiment, la composició i el funcionament de la qual serà la mateixa que la de la Mesa Sectorial de Funció Pública, i comptarà amb el suport i assessorament del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, reunint-se quinzenalment.





Dèsset. Efectes i entrada en vigor

1. La present resolució farà efecte des del dia de la publicació, i tindrà el caràcter temporal que determina la normativa dictada per l'Estat, en l'exercici de la seua competència exclusiva sobre la regulació de les condicions bàsiques que garantisquen la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets, i en el compliment dels drets constitucionals i les bases del règim jurídic de les Administracions Públiques, mantenint la seua vigència fins que, de conformitat amb el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 d'abril, es determine el pas a la fase de nova normalitat.

Les mesures d'incorporació presencial, seran aplicables des del 18 maig de 2020 o, en el seu cas, des de la data que es determine per les autoritats competents l'inici, en el territori corresponent, de la Fase I prevista en el referit Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat.

La implementació efectiva d'aquestes mesures en cada conselleria o organisme, exigirà l'aprovació del corresponent “Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball durant les fases de desescalada i transició cap a una Nova Normalitat”, de conformitat amb el que es preveu en l'apartat cinqué de la present resolució.

Les persones titulars de les sotssecretaries i òrgans de personal competents realitzaran totes les tasques prèvies de planificació, replega de material i organització del treball, previstes en aquest.



2. Es deixen sense efecte les resolucions de data 14, 17 i 23 de març de 2020, de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, de mesures excepcionals a adoptar en els centres de treball dependents de l'Administració de la Generalitat amb motiu de la Covid-19, en tot el que s'oposen al que s'estableix en la present resolució.

En tot cas, continuaran vigents les mesures adoptades amb base a aquelles, fins a l'aplicació de les mesures d'incorporació presencial previstes en aquesta resolució.



3. En el cas que, en algun o alguns dels territoris, es produïra, com a conseqüència de qualsevol rebrot de la Covid-19, una reculada en alguna de les fases de la desescalada, les mesures previstes en la present resolució hauran d'ajustar-se a les característiques de la fase en què es produïsca la reculada, a través de l'actualització del corresponent Pla de Contingència i Continuïtat en el Treball.



València, 8 de maig de 2020.– La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública: Gabriela Bravo Sanestanislao.





Mapa web