Ficha docv

Ficha docv









DECRET 39/2019, de 15 de març, del Consell, de declaració com a paratge natural municipal de l'enclavament Romeu, al terme municipal de Sagunt. [2019/3120]

(DOGV núm. 8517 de 29.03.2019) Ref. Base de dades 002897/2019




PREÀMBUL



La muntanya de Romeu-Bonilles és la zona boscosa més pròxima als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt i alberga el bosc adult més extens i millor conservat del terme municipal, que conforma un dels principals pulmons verds del municipi que coincideix pràcticament íntegrament amb la forest d'utilitat pública V-131. A més de l'ús forestal, el paratge conté un patrimoni valuós, format pels jaciments arqueològics el Pic dels Corbs i la Covatxa I de la Costera de la Casa de la Viuda. A més, el paratge està lligat a l'heroi local de la guerra de la independència Josep Romeu, que li dona nom a la muntanya i atorga al paratge de Romeu un gran valor històric per a la població.



El massís de Romeu, que s'estén des de la plana litoral fins al barranc de la Ribera, està íntimament relacionat amb la serra d'Espadà i situat en el sector oriental de la serralada ibèrica, dominant la zona costanera de Sagunt des del seu vessant oriental (Romeu i Pic dels Corbs).



La vegetació del paratge presenta característiques del pis termo-mediterrani, amb diverses formacions vegetals. A més són importants les zones de pineda formades per pi blanc (Pinus halepensis). El pi blanc apareix puntualment acompanyat d'altres espècies de port arbori com la carrasca (Quercus rotundifolia). També cal esmentar la vegetació de penyals amb presència d'espècies com Hypericum ericoides i Jasonie glutinosa, la vegetació típica de barrancs secs com els baladrers que troba associat al baladre (Nerium oleander) associats a esbarzer (Rubus ulmifolius), murta (Myrtus communis) i canyes (Arundo donax i Erianthus ravennae). Finalment cal esmentar la zona degradada per l'incendi esdevingut en 1993, regenerada i dominada per l'aliança Querco-Cocciferae-Lentiscetum amb predomini d'espècies com la coscolla (Quercus coccifera), el llentiscle (Pistacia lentiscus), l'aladern (Rhamnus alaternus), el ginebre (Juniperus oxycedrus) i el margalló (Chamaerops humilis); amb un estrat de matoll on apareixen espècies com el romer (Rosmarinus officinalis), timó (Thymus vulgaris), argilaga (Ulex parviflorus), estepa blanca (Cistus albidus) i bruc (Erica multiflora).



La relació de fauna és molt abundant. Així, es poden trobar amfibis com el gripau comú (Bufo bufo) o la granota comuna (Rana perezi), rèptils com el fardatxo ocel·lat (Lacerta lepida), la colobra bastarda (Malpolon monpessulanus), la sargantana cuallarga (Psammodorus algirus) o el dragó (Tarentola mauritanica), mamífers com el ratolí de camp (Apodemus sylvaticus), l'eriçó europeu (Erinaceus europaeus), el gat salvatge (Felis silvestris), la gineta (Genetta genetta), la llebre ibèrica (Lepus granatensis), el conill (Oryctolagus cuniculus), el teixó (Meles meles), l'esquirol (Scirus vulgaris), el senglar (Els seus scrofa) i la rabosa (Vulpes vulpes).

Cal destacar l'abundant avifauna. Així es pot trobar ocells del bosc com l'esparver comú (Accipiter nissus), la mallerenga (Parus ater), el cornudet (Otus scops), el tudó (Columba palumbus), el corb (Corvus corax), la tórtora europea (Streptopelia turtur) i la mallerenga carbonera (Parus major); i ocells de matoll com la terrerola (Alauda arvensis), la busquereta trencamates (Sylvia conspicillata), la busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), la busquereta cuallarga (Sylvia undata), la cogullada comuna (Galerida cristata), la cogullada fosca (Galerida theclae), la perdiu roja (Alectoris rufa), el verderol (Carduelis chloris), la guatla comuna (Coturnix coturnix), el falcó mostatxut (Falco subbuteo), el soliguer comú (Falque tinnunculus), el botxí meridional (Lanius meridionalis), el rossinyol comú (Luscinia megarhynchos), la merla (Turdus merla), la puput (Upupa epops) i la cadernera (Carduelis carduelis).



També cal destacar la presència de quiròpters, afavorida per la presència de coves i buits existents en el paratge. En particular, la cova catalogada Cova del Sardiner, que alberga diverses espècies la rata penada de ferradura mediterrània (Rhinolophus euryale), la rata penada gran de ferradura (Rhinolophus ferrumequinum), la rata penada de ferradura xicoteta (Rhinolophus hipposideros), com la ratapinyada de cova (Miniopterus schreibersii), la rata penada ratonera mitjana (Myotis blythi) i la rata penada ratonera gran (Myotis myotis) entre altres espècies cavernícoles.

Per tot això, a iniciativa de l'Ajuntament de Sagunt, i d'acord amb el Decret 15/2016, de 19 de febrer, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana, i la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, així com, el que es disposa en l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el Consell, amb la deliberació prèvia, en la reunió del 15 de març de 2019,





DECRETE



Article 1. Objecte

1. Es declara paratge natural municipal el massís Romeu, en el terme municipal de Sagunt, i s'hi estableix el règim jurídic de protecció, d'acord amb les normes contingudes en la Llei 11/1994.

2. Per raó de l'interès ecològic, geomorfològic, paisatgístic i cultural del paratge natural municipal Romeu i d'acord amb el que es disposa en la Llei 11/1994, aquest règim jurídic està orientat a protegir la integritat dels ecosistemes naturals, i en conseqüència no s'admet qualsevol ús o activitat que pose en perill la conservació dels valors que en motiven la declaració.



Article 2. Àmbit territorial

1. El paratge natural municipal Romeu, amb una superfície de 275,88 ha, es localitza en el terme municipal de Sagunt, província de València, la seua delimitació per coordenades UTM Fus 30 ETRS89 i gràfica figura en els annexos I i II, respectivament d'aquest decret.

2. En el cas d'eventual discrepància entre la delimitació de les coordenades UTM Fus 30 ETRS89 i gràfica, prevaldrà la primera d'elles.





Article 3. Administració, gestió i assessorament

1. L'administració i gestió del paratge natural municipal correspon a l'Ajuntament de Sagunt.

2. La direcció general competent en matèria d'espais naturals protegits designarà un tècnic de la mateixa conselleria que exercisca les competències en matèria mediambiental, el qual prestarà assistència tècnica i assessorament en la gestió del paratge natural municipal.

3. S'habilita l'Ajuntament de Sagunt per a l'elaboració i aprovació d'una ordenança de gestió del paratge natural municipal Romeu, en la qual es recolliran les mesures i programes d'actuació necessaris per a la gestió.



Article 4. Règim de protecció

1. Amb caràcter general, en l'àmbit del paratge natural municipal es prohibeixen els usos o activitats el desenvolupament de les quals puga suposar un deteriorament o regressió dels valors naturals la protecció dels quals es pretén.

2. Les activitats tradicionals compatibles amb les finalitats que motiven aquesta declaració, que no impliquen deteriorament o regressió dels hàbitats naturals i els sòls, podran continuar exercint-se dins dels límits previstos en la normativa sectorial que els resulte aplicable. Se n'exclou, en tot cas, la utilització urbanística dels terrenys inclosos en l'àmbit de l'espai natural protegit, d'acord amb les seues regulacions específiques i el que s'estableix per aquest decret.

3. En l'àmbit del paratge natural municipal les competències de les administracions públiques s'exerciran de manera que queden preservats tots els valors geomorfològics, botànics, ecològics, paisatgístics i culturals del paratge natural municipal, i s'avaluaran amb especial atenció els possibles impactes ambientals derivats de les activitats desenvolupades en el seu entorn.



Article 5. Normes d'ordenació bàsica i detallada del paratge natural municipal Romeu

1. S'aproven les normes d'ordenació bàsica del paratge natural municipal Romeu, que s'inclouen, en l'annex III d'aquest decret.

2. Així mateix, en virtut de l'article 31.4 de la Llei 11/1994, es faculta l'Ajuntament de Sagunt perquè, en el marc de la normativa d'ordenació bàsica, en el termini de dos anys aprove una ordenança municipal de gestió del paratge natural municipal Romeu, que contindrà l'ordenació detallada dels usos i activitats en l'àmbit d'aquest. Així mateix en el desenvolupament d'aquesta ordenança haurà de tindre's en compte els valors paisatgístics del paratge natural municipal i en particular els de les unitats de paisatge 2 i 4, i les àrees de major visibilitat del paratge natural municipal definides en el document d'integració paisatgístic en relació amb la ubicació d'usos i infraestructures recollides en l'article 23.1 de les normes bàsiques del paratge natural municipal.





Article 6. Consell de Participació del Paratge Natural Municipal

1. Es crea el Consell de Participació del Paratge Natural Municipal Romeu com a òrgan col·legiat consultiu, col·laborador i assessor en la gestió del Paratge Natural Municipal Romeu, així com a mecanisme de participació de les persones propietàries i els interessos socials i econòmics inclosos. En la seua composició s'inclourà una presència d'homes i dones en una proporció equilibrada, amb l'objectiu de complir amb els principis i obligacions establerts en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

2. El Consell de Participació estarà compost per:

a) Tres persones representats elegides, mitjançant acord del Ple, per l'Ajuntament de Sagunt, una de les quals exercirà la Secretaria del Consell de Participació.

b) Una persona representant dels serveis territorials de València, de la conselleria competent en la matèria d'espais naturals protegits designada per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'espais naturals protegits.

c) Dos persones representants dels interessos socials, institucionals o econòmics inclosos o que col·laboren en la conservació dels valors naturals a través de l'activitat científica, l'acció social, l'aportació de recursos de qualsevol classe o els objectius dels quals coincidisquen amb la finalitat de l'espai natural protegit, amb caràcter rotatori biennal, elegides per aquests per règim de majoria.

d) Una persona representant de les persones propietàries de terrenys inclosos en l'àmbit del paratge natural municipal, diferents de l'ajuntament, amb caràcter rotatori biennal, elegida per elles per règim de majoria. En cas de no haver-n'hi o de renunciar a participar en aquest òrgan, se sumarà aquest lloc a la representació del grup c).

e) En el supòsit que no s'arribe a un acord entre les persones representants dels punts c) i d) anteriors, seran elegides i designades pels representants del punt a).

L'Ajuntament podrà proposar a l'Administració de la Generalitat, la modificació de la composició del Consell de Participació per a donar cabuda a altres persones representants de col·lectius amb interessos en el paratge natural municipal. La modificació de la composició del Consell de Participació haurà de ser aprovada per decret del Consell.

3. El Consell de Participació del paratge natural municipal es constituirà en el termini de sis mesos des de la declaració d'aquest. Aquesta constitució haurà de ser comunicada per l'Ajuntament de Sagunt a l'òrgan competent en matèria d'espais naturals protegits de l'Administració de la Generalitat en el termini de dos mesos.

4. Seran funcions d'aquest òrgan les previstes en l'article 50 de la Llei 11/1994.

5. La persona que ocupe la Presidència del Consell de Participació serà nomenada per l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant acord del Ple, entre les persones membres del Consell.

6. A fi d'establir un funcionament adequat en l'actuació del Consell de Participació, aquest podrà aprovar unes normes internes de funcionament, sense perjudici del que es disposa en la legislació vigent en matèria de procediment administratiu comú.



Article 7. Mitjans econòmics

1. El finançament dels costos derivats de la gestió del paratge natural municipal anirà a càrrec de l'Ajuntament de Sagunt.

2. L'Ajuntament de Sagunt habilitarà en els seus pressupostos els crèdits necessaris per a la correcta gestió del paratge natural municipal.

3. La conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits podrà participar en el finançament del paratge natural municipal d'acord amb l'article 10 del Decret 15/2016, de 19 de febrer, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana, sense perjudici dels mitjans econòmics que poden aportar altres entitats públiques o privades que puguen tindre interès a coadjuvar al manteniment del paratge natural municipal.



Article 8. Règim d'infraccions i sancions

1. La inobservança o infracció de la normativa aplicable al paratge natural municipal serà sancionada de conformitat amb la Llei 11/1994 i, amb la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, sense perjudici de l'exigible en via penal, civil o de qualsevol altre ordre en què puga incórrer.

2. Les persones infractores estaran obligades, en tot cas, a reparar els danys causats i a restituir els llocs i elements alterats al seu estat original.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència pressupostària

L'aplicació i desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits, i en tot cas, haurà de ser atès amb els mitjans personals i materials d'aquesta.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

S'autoritza a la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d'espais naturals protegits perquè per a l'execució i desenvolupament d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 15 de març de 2019



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO



Mapa web