Ficha docv

Ficha docv









ACORD de 23 de gener de 2019, del Consell General, pel qual s'aproven les normes generals reguladores per a l'atorgament de finançament bonificat a projectes empresarials determinats. [2019/1414]

(DOGV núm. 8487 de 15.02.2019) Ref. Base de dades 001546/2019




Exposició de motius

L'Institut Valencià de Finances, segons estableix la seua Llei de creació (article 171.I.1 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, en la redacció que dona l'article 49 de la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat per a 2018), és una entitat pública empresarial que actua «en règim de mercat», que desenvolupa tots els serveis financers que s'integren en el seu objecte.

Com destaca l'article 171.2 de la Llei de creació de l'IVF en la redacció que dona la Llei 21/2017, de 28 de desembre, esmentada que

«2. L'Institut Valencià de Finances (IVF) és el principal instrument de la política financera de la Generalitat Valenciana, entesa aquesta com a suport als sectors productius de la Comunitat Valenciana. L'activitat principal és la prestació en règim de mercat dels serveis financers que s'integren en el seu objecte. A aquest efecte, gaudirà de plena independència funcional de la Generalitat.»

I en aquesta mateixa línia afig i ratifica l'apartat 6 de l'article 171 en la redacció que dona la Llei 21/2017 que:

«6. En l'exercici de les funcions que té, l'Institut Valencià de Finances (IVF), en la condició d'intermediari financer, es regirà per criteris de mercat i, per tant, haurà de gestionar-se amb principis d'autosuficiència financera i viabilitat econòmica sense perjudici que, en l'àmbit de les seues competències i d'acord amb els objectius de la política econòmica, la Generalitat, a través de les diferents conselleries puga bonificar les quotes d'interés que es deriven dels préstecs que atorga l'Institut Valencià de Finances (IVF).»

Per al compliment de totes aquestes finalitats, l'IVF no exerceix potestats administratives raó per la qual, de conformitat amb allò que preveu l'article 3.2, segon paràgraf de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (LGS), que és un precepte de caràcter bàsic (disposició final primera, paràgraf 1, LGS), i l'article 159.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública (LHP), del sector públic instrumental i de subvencions, no li resulta d'aplicació ni l'LGS, ni l'LHP a excepció dels principis de gestió de l'LGS (article 8.3) i els d'informació (article 20).

No obstant allò anterior, el legislador valencià en la Llei 27/2018, de 27 de desembre, de mesures administratives, fiscals i de gestió, per a 2019 ha volgut voluntàriament sotmetre l'activitat de l'IVF al règim jurídic previst en la disposició addicional sisena de l'LGS, de manera que, sense minvament de les necessitats de funcionament que demanda l'atenció en condicions de mercat al teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, s'establisquen una normes internes que en regulen l'activitat creditícia en allò concernent a l'atorgament de préstecs amb bonificació de fins a un 30 % del seu valor nominal, en forma de reducció d'interessos i, si escau, també d'una part del capital del préstec, en les condicions establides en aquestes normes.

Aquest és l'objectiu principal d'aquestes normes generals, i amb l'aprovació d'aquestes es pretenen protocolitzar la labor tècnica de l'IVF i els criteris de solvència que han de regir la qualificació dels projectes empresarials.

En grans línies, aquestes normes generals, d'acord amb el règim jurídic que resulta d'aplicació, estructuren el procediment que s'ha de dur a terme després de la convocatòria específica de cada programa o línia de finançament bonificat en què es concretaran les particularitats pròpies en atenció als sectors o les activitats que dirigisca en (1) una fase tècnica d'avaluació de la sol·licitud que culmina amb l'aprovació del finançament sol·licitat i la signatura d'un contracte de préstec que es trobarà subjecte a dret privat, i (2) una fase de seguiment i control de compliment de les obligacions voluntàriament assumides com a conseqüència de l'obtenció d'aquest finançament sol·licitat.



Aquestes normes generals pretenen atorgar la seguretat jurídica adequada i predefinir continguts essencials del contracte de préstec que asseguren la posició jurídica de l'IVF de cara a vicissituds eventuals que poden plantejar-se al llarg de la vida del préstec. I també estableixen l'aplicació de la normativa comunitària europea referida a la compatibilitat de determinades categories d'ajudes i les regles de minimis.



En coherència amb allò anterior, i d'acord amb el que preveu l'article 95 de la Llei 27/2018, de 27 de desembre, de mesures administratives, fiscals i de gestió per a 2019, el Consell General de l'Institut Valencià de Finances en la reunió celebrada el dia 23 de gener de 2019 va acordar:





TÍTOL I

Disposicions generals



CAPÍTOL I

Objecte, tipologia de projectes i marc normatiu



Article 1. Objecte i marc normatiu

1.1. Constitueix l'objecte d'aquest acord l'establiment de les normes generals reguladores per a l'atorgament de diferents tipus de finançament bonificat a projectes empresarials compatibles amb l'estratègia de desenvolupament del Pla d'acció per a la transformació del model econòmic valencià 2027. Així mateix, aquestes normes regulen la concessió de finançament bonificat a projectes d'inversió de l'àmbit social i assistencial.

1.2. El període de vigència d'aquestes normes generals finalitza el 31.12.2020, data en què deixa de ser efectiu el Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat (DO L 187, 26.6.2014). No obstant allò anterior, si el període de vigència del reglament esmentat s'amplia, la vigència d'aquestes bases s'estendria automàticament al període prorrogat si així ho determina la Comissió Europea.



1.3. El finançament bonificat a què al·ludeixen aquestes normes consisteix en l'atorgament de préstecs amb bonificació de fins a un 30 % del seu valor nominal, en forma de reducció d'interessos i, si escau, també d'una part del capital del préstec, en les condicions establides en aquestes normes.

A l'efecte del càlcul de la bonificació de l'operació, caldrà ajustar-se a allò que disposa l'article 13 d'aquestes normes generals.

1.4. El finançament bonificat objecte d'aquestes normes generals es regirà, a més de pel que disposen aquestes i les respectives convocatòries i resolucions de concessió, per totes les normes vigents que resulten d'aplicació, entre aquestes:

1) Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren categories determinades d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat (DO L 187, 26.06.2014) modificat pel Reglament (UE) 2017/1084, de la Comissió, de 14 de juny de 2017, quant a les ajudes a infraestructures portuàries i aeroportuàries, els llindars de notificació per a les ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni i per a les ajudes a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, així com els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional, i pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 702/2014, quant al càlcul dels costos subvencionables (DO 156 de 20.6.2017), d'ara en avant, Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió.



2) Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352, 24.12.2013).

3) Per l'article 3.2. segon paràgraf de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (LGS), i per remissió d'aquest pels principis de gestió de l'LGS (article 8.3) i els d'informació (article 20), i



4) Per la disposició addicional sisena de l'LGS.

5) Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda, del sector públic instrumental i de subvencions.

6) Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



7) Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



8) Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana, modificat per Decret 218/2017, de 29 de desembre, del Consell, en allò que no s'opose a la legislació bàsica.

9) Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, i el Decret 105/2017, de 28 de juny, del Consell, de desenvolupament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, en matèria de transparència i regulació del Consell de transparència, accés a la informació pública i bon govern.



10) Llei 27/2018, de 27 desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat.

1.5. Aquestes normes generals es dicten a l'empara del que preveu la disposició addicional sisena de l'LGS esmentada tenint, per tant, la consideració de normativa específica de l'IVF, i en aquestes es desenvolupen els aspectes més rellevants de la normativa que resulta d'aplicació.



Article 2. Tipologia dels projectes empresarials

2.1. Seran susceptibles de finançament bonificat els projectes empresarials que reunisquen les característiques següents:

a) Projectes d'investigació, desenvolupament i innovació, que inclouen la investigació fonamental, la investigació industrial i el desenvolupament experimental.

b) Projectes empresarials de modernització dels processos de producció i diversificació de la cartera de productes.

c) Projectes empresarials amb impacte positiu en l'ocupació, preferentment qualificat, i que promouen la igualtat d'oportunitats.



d) Processos d'internacionalització i creixement de la grandària de l'empresa.

e) Actuacions que permeten un increment de la connectivitat i la capacitat logística que afavorisca l'obertura de nous mercats.

f) Actuacions que permeten a les empreses anar més enllà de les normes de la Unió Europea en matèria de protecció mediambiental o incrementar el nivell de protecció mediambiental en absència de les normes referides.

g) Projectes de cogeneració d'alta eficiència i, en general, projectes de millora de l'eficiència energètica.

h) Projectes que promouen la utilització d'energies renovables.

i) Projectes empresarials que tenen per objecte desenvolupar infraestructures culturals i esportives.

j) Adquisició de participacions empresarials que, de manera degudament justificada, afavoreixen la competitivitat de les empreses i/o la continuïtat d'aquestes.

2.2. També seran susceptibles de finançament bonificat les necessitats d'inversió de les empreses, les entitats i les associacions sense ànim de lucre que presten serveis en l'àmbit social i assistencial, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.



Article 3. Efecte incentivador

3.1. Les ajudes concedides a l'empara d'aquestes normes generals hauran de tindre efecte incentivador per a l'execució dels projectes, en els termes establits en l'article 6 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat (DO L 187, 26.6.2014), modificat pel Reglament (UE) 2017/1084, de la Comissió, de 14 de juny de 2017, en allò relatiu a les ajudes a infraestructures portuàries i aeroportuàries, els llindars de notificació per a les ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni i per a les ajudes a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, així com els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional, y pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 702/2014, en allò relatiu al càlcul dels costos que es poden subvencionar (DO 156, 20.6.2017).

3.2. Es considerarà que les ajudes tenen un efecte incentivador sobre l'activitat de l'empresa objecte de l'ajuda si:

a) Abans de començar el projecte o l'activitat l'empresa beneficiària ha presentat per escrit una sol·licitud d'ajuda, per tant, no poden estar iniciats abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda.

b) En el supòsit de grans empreses, tenen un efecte incentivador si, a més de complir la condició establida en l'apartat a, junt amb la documentació que ha presentat l'empresa beneficiària, s'incorpora una memòria que demostre l'efecte incentivador de l'ajuda sobre les actuacions per a les quals la sol·licita i valora un o més dels criteris següents:



– Augment substancial del projecte o l'activitat gràcies a l'ajuda.

– Augment substancial de l'import total que ha invertit l'empresa beneficiària en el projecte o l'activitat gràcies a l'ajuda.

– Augment substancial del ritme d'execució del projecte o l'activitat de què es tracte.





CAPÍTOL II

Beneficiaris: requisits i obligacions



Article 4. Beneficiaris

4.1. Podran beneficiar-se del finançament bonificat que atorga l'IVF les empreses la seu social, l'establiment o la sucursal de producció o de desenvolupament d'activitat de les quals es trobe radicat a la Comunitat Valenciana i pertanguen a qualsevol sector d'activitat, amb excepció de:



a) La fabricació d'armament, armes i munició, el material o les infraestructures militars o policials i el material o les infraestructures destinats a limitar els drets individuals o la llibertat de les persones (és a dir, presons i centres de detenció de tota mena) o que violen els drets humans.

b) Els jocs d'atzar i el material corresponent.

c) La fabricació, la transformació o la distribució de tabac.

d) Les activitats controvertides per raons ètiques o morals o que la legislació nacional ha prohibit.

e) Les activitats en què l'únic propòsit és la promoció immobiliària, excepte les destinades a afavorir l'accés a l'habitatge de col·lectius desfavorits en règim de propietat o de lloguer, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.

f) Les activitats merament financeres.

g) La pesca i l'aqüicultura, la producció primària dels productes agrícoles.

4.2. Si una empresa opera al mateix temps en sectors d'activitat subvencionables i en sectors exclosos d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, aquesta podrà beneficiarse'n sempre que siga possible garantir, mitjançant la separació d'activitats i distinció de costos, que les activitats excloses no es beneficien, de cap manera, del finançament que puga rebre per les activitats subvencionables.

4.3. No podran beneficiar-se del finançament bonificat que ha atorgat l'IVF regit per aquestes normes generals i les seues convocatòries de desenvolupament, les entitats de dret públic, les universitats públiques, els organismes autònoms, les empreses públiques, les societats mercantils públiques, i s'entenen com a tals aquelles en què més de la meitat del capital social pertany, directament o indirectament, a una administració pública, les fundacions públiques i les societats participades majoritàriament per aquestes.



Article 5. Requisits per a obtindre la condició de beneficiari

5.1. Amb caràcter general, els beneficiaris han de complir els requisits següents:

a) Les societats mercantils i les cooperatives hauran de tindre un volum d'actiu superior o igual a 0,5 milions d'euros. Les empreses i les cooperatives d'actiu inferior a 0,5 milions d'euros hauran de tindre un aval que, a juí de l'IVF, constituïsca una garantia efectiva de cobrament. A aquest efecte, es considerarà garantia efectiva l'aval que ha atorgat una societat de garantia recíproca pel 100 % del valor nominal i els interessos ordinaris del préstec.

b) Tindre una qualificació creditícia satisfactòria (almenys BB, en terminologia de l'Agència de Rating Standard and Poors), d'acord amb el sistema intern d'anàlisi de riscos de l'Institut Valencià de Finances. Excepcionalment, podran ser-ne beneficiàries les empreses amb un ràting creditici B (estructura financera feble), que aporten garanties efectives a juí de l'IVF. A aquest efecte, es considerarà garantia efectiva l'aval que ha atorgat una societat de garantia recíproca pel 100 % del valor nominal i els interessos ordinaris del préstec.

c) Estar en disposició de tindre totes les llicències, les autoritzacions i els permisos necessaris per a l'execució del projecte i complir la normativa nacional i comunitària que resulte aplicable i, en particular, en matèria de competència, contractació del sector públic i medi ambient.



d) Acreditar, amb anterioritat a dictar-se la proposta d'acord, estar al corrent de compliment de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat, així com de les obligacions amb la Seguretat Social.



e) No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d'una decisió de la Comissió Europea, que declare una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat comú.

f) No trobar-se en cap de les circumstàncies següents que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions:

i. Haver sigut condemnades mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtindre subvencions o ajudes públiques o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.

ii. Haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari, haver-se declarats insolvents en qualsevol procediment, trobar-se declarats en concurs, llevat que en aquest haja adquirit l'eficàcia un conveni, estar subjectes a intervenció judicial o haver sigut inhabilitats conforme a la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sense que haja conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.



iii. Haver donat lloc, per causa de la qual s'han declarat culpables, a la resolució ferma de qualsevol contracte acordat amb l'Administració.



iv. Estar incursa la persona física, els administradors de les societats mercantils o els qui tenen la representació legal d'altres persones jurídiques, en algun dels supòsits de la Llei 3/2015, de 30 de març, reguladora de l'exercici de l'alt càrrec de l'Administració general de l'Estat, de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, o tractar-se de qualsevol dels càrrecs electius que regula la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, en els termes establits en aquesta o en la normativa autonòmica que regula aquestes matèries.

v. Tindre la residència fiscal en un país o un territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.

vi. No trobar-se al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions en els termes que reglamentàriament es determinen.

vii. Haver sigut sancionat mitjançant resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtindre subvencions conforme a aquesta o altres lleis que així ho establisquen.

viii. No podran accedir a la condició de beneficiaris les agrupacions previstes en l'article 11.3, paràgraf segon, quan concórrega alguna de les prohibicions anteriors en qualsevol dels seus membres.

ix. Les prohibicions d'obtindre subvencions afectaran també les empreses de les quals, per raó de les persones que les regeixen o d'altres circumstàncies, puga presumir-se que són continuació o que deriven, per transformació, fusió o successió, d'altres empreses en les quals han concorregut aquelles.

g) No estar en situació d'empresa en crisi entesa, d'acord amb el que estableix el punt 2.18 del Reglament (UE) 651/2014, de 17 de juny, general d'exempció per categories, com l'empresa en què concórrega almenys una de les circumstàncies següents:

i. Si es tracta d'una societat de responsabilitat limitada (diferent d'una pime amb menys de tres anys d'antiguitat o, a l'efecte dels criteris per a poder optar a les ajudes al finançament de risc, una pime en el termini de set anys des de la seua primera venda comercial, que complisca les condicions per a rebre inversions de finançament de risc després de les comprovacions de diligència deguda per part de l'intermediari financer seleccionat), quan haja desaparegut més de la meitat del seu capital social subscrit com a conseqüència de les pèrdues acumulades. És el que ocorre quan la deducció de les pèrdues acumulades de les reserves (i de tots els altres elements que se solen considerar fons propis de la societat) condueix a un resultat negatiu superior a la meitat del capital social subscrit. A l'efecte d'aquesta disposició, «societat de responsabilitat limitada» es refereix, en particular, als tipus de societats esmentats en l'annex I de la Directiva 2013/34/UE (1) i «capital social» inclou, quan siga procedent, tota prima d'emissió;

ii. Si es tracta d'una societat en què almenys alguns socis tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de la societat (diferent d'una pime amb menys de tres anys d'antiguitat o, a l'efecte dels criteris per a poder optar a les ajudes al finançament de risc, una pime en el termini de set anys des de la primera venda comercial d'aquesta, que complisca les condicions per a rebre inversions de finançament de risc després de les comprovacions de diligència deguda per part de l'intermediari financer seleccionat), quan haja desaparegut per les pèrdues acumulades més de la meitat dels fons propis que apareixen en la seua comptabilitat. A l'efecte d'aquesta disposició, «societat en què almenys alguns socis tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de la societat» es refereix, en particular, als tipus de societats esmentats en l'annex II de la Directiva 2013/34/UE;

iii. Quan l'empresa es trobe immersa en un procediment de fallida o insolvència o reunisca els criteris establits en el seu dret nacional per a sotmetre's a un procediment de fallida o insolvència a petició dels seus creditors;

iv. Quan l'empresa haja rebut ajuda de salvament i encara no haja reembossat el préstec o haja posat fi a la garantia, o haja rebut ajuda de reestructuració i estiga encara subjecta a un pla de reestructuració;



v. Si es tracta d'una empresa diferent d'una pime, quan durant els dos exercicis anteriors:

I. La ràtio deute/capital de l'empresa haja sigut superior a 7,5 i

II. La ràtio de cobertura d'interessos de l'empresa, calculada sobre la base de l'EBITDA, s'haja situat per davall d'1,0.

h) El beneficiari de les ajudes haurà d'aportar una contribució financera mínima del 25 % dels costos subvencionables a través dels seus mateixos recursos o mitjançant finançament extern exempt de qualsevol tipus d'ajuda pública.

i) El beneficiari haurà de confirmar que no s'ha traslladat a l'establiment en què tindrà lloc la inversió inicial per a la qual se sol·licita l'ajuda durant els dos anys anteriors a la sol·licitud de l'ajuda i comprometre's a no fer-ho durant un període de dos anys des que s'haja completat la inversió inicial per a la qual se sol·licita l'ajuda.

5.2. El compliment dels requisits d'aquest article ha d'acreditar-se mitjançant la signatura de la declaració responsable, el model de la qual s'inclourà en les convocatòries corresponents.

5.3. El fet de presentar aquesta declaració responsable facultarà l'IVF per a fer, en qualsevol moment, telemàticament o per altres mitjans, les comprovacions per mostreig o exhaustives necessàries per a verificar la conformitat de les dades d'aquestes declaracions.



Article 6. Obligacions dels beneficiaris

Els beneficiaris del finançament bonificat regulat en aquestes normes generals queden sotmesos a les obligacions següents:

a) Complir l'objectiu, executar el projecte, realitzar l'activitat o adoptar el comportament que fonamenta l'atorgament del finançament bonificat i acreditarho a l'entitat col·laboradora.

b) Justificar a l'IVF el compliment dels requisits i les condicions que determinen l'atorgament del finançament bonificat.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que corresponen a l'IVF, a la Intervenció General de la Generalitat, a la Sindicatura de Comptes o a altres òrgans competents, tant nacionals com comunitaris, i aportar tota la informació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

d) Comunicar a l'IVF en la data de la signatura del contracte de préstec l'obtenció de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat que el finançament bonificat, procedents de qualsevol administració o entitat, públiques o privades, nacionals o internacionals.

e) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com els estats comptables i registres específics que exigeixen les convocatòries amb la finalitat de garantir l'exercici adequat de les facultats de comprovació i control per part de l'IVF.

f) Conservar durant 5 anys, comptadors des de la data de venciment del préstec, els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre que puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control, d'acord amb la normativa comunitària.

g) Procedir al reintegrament de l'import bonificat, que incloga, si escau, el tram no reembossable de capital, més els seus interessos legals, en el cas de revocació per incompliment dels requisits generals que estableixen els articles 23.1 i 23.2 d'aquestes normes generals o dels requisits específics que s'assenyalen en les convocatòries corresponents.



h) En el supòsit d'adquisició, construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, el beneficiari haurà de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es va concedir el finançament bonificat, per un termini que no podrà ser inferior a cinc anys en cas de béns inscriptibles en un registre públic, ni a dos anys per a la resta de béns.

L'incompliment de l'obligació de destinació, que es produirà en tot cas amb l'alienació o el gravamen del bé, serà causa de reintegrament, amb les excepcions següents:

1. Tractant-se de béns no inscriptibles en un registre públic, que se substituïsquen uns altres que servisquen en condicions anàlogues a la finalitat per a la qual es va concedir la bonificació i aquest ús es mantinga fins a completar el període establit, sempre que la substitució l'haja autoritzada l'IVF.

2. Tractant-se de béns inscriptibles en un registre públic, el canvi de destinació, alienació o gravamen siga autoritzat per l'IVF. En aquest supòsit, l'adquirent assumirà l'obligació de destinació dels béns pel període restant i, en cas d'incompliment d'aquesta, del reintegrament de la bonificació.

i) Totes les obligacions que es deriven de les normes generals següents.





TÍTOL II

Normes comunes a totes les modalitats de finançament



CAPÍTOL I

Procediment d'avaluació de les sol·licituds



Article 7. Convocatòries de les línies de finançament bonificat

7.1. A proposta d'un organisme dependent de la Generalitat Valenciana, l'IVF podrà oferir diferents línies de finançament bonificat atenent els diferents tipus d'activitat o d'empreses que es finançaran.



7.2. Els requisits particulars que hauran de reunir els possibles beneficiaris de les línies de finançament, la resta de qüestions que resulten necessàries per a l'atorgament del finançament bonificat, la naturalesa dels costos subvencionables i l'import de la prima promocional, tal com defineix l'article 15 d'aquestes normes generals, les determinarà el Consell General de l'IVF, a instàncies de l'organisme de la Generalitat Valenciana proponent de les línies, en coherència amb allò establit en aquestes normes generals.

7.3. Sense perjudici d'allò anterior, les condicions específiques de cada una d'aquestes línies de finançament bonificat es determinaran en les convocatòries que, a aquest efecte, les aprove el director general de l'IVF.

7.4. El procediment s'iniciarà mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en la web de l'IVF de la convocatòria corresponent.



Article 8. Sol·licituds de finançament bonificat: forma i termini de presentació

8.1. La sol·licitud es farà mitjançant un formulari d'ompliment electrònic que estarà previst en la convocatòria, i n'és obligatòria la presentació en línia a través dels mitjans disponibles en la pàgina web de l'IVF (prestamos.ivf.es), amb signatura i registre electrònic.

8.2. Per a realitzar la tramitació electrònica el sol·licitant podrà utilitzar qualsevol dels sistemes de signatura electrònica admesos en la seu electrònica de la Generalitat: https://sede.gva.es/es/web/sede_electronica/sede_certificados, entre aquests el certificat electrònic que ha emés l'Agència Valenciana de Certificació.

8.3. Les comunicacions que es realitzen en el procediment d'atorgament del finançament bonificat conforme a aquestes normes generals, en la justificació i el seguiment i en els eventuals procediments de reintegrament que es puguen iniciar, es faran a través de mitjans electrònics.

8.4. La signatura de la sol·licitud implica l'autorització a l'IVF per a la comprovació d'ofici de les dades relatives al compliment de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Generalitat, i de les obligacions amb la Seguretat Social, per part del sol·licitant.

8.5. La sol·licitud s'acompanyarà de la documentació següent:

a) Comptes anuals dels últims quatre exercicis.

b) Declaració de l'impost de societats dels últims quatre exercicis.



c) Informe actualitzat de riscos que ha emés la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya.

d) Nota simple del Registre Mercantil que acredite, entre altres qüestions, el CNAE sota el qual opera l'entitat que l'ha sol·licitat.

e) Memòria tècnica del projecte objecte de finançament.

f) Estats financers previsionals corresponents als cinc exercicis posteriors a l'últim exercici tancat en la data de la sol·licitud.



g) Detall d'altres ajudes rebudes i/o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles, si n'hi ha, procedents de qualsevol administració o entitat, públiques o privades, nacionals o internacionals, amb especificació de la quantia, la data d'atorgament i l'ens atorgant, que s'inclou com a declaració annexa, en la sol·licitud.

h) Detall, si n'hi ha, de les ajudes de minimis rebudes en els dos exercicis fiscals anteriors i en l'exercici fiscal en curs, que especifique la quantia, la data d'atorgament i l'ens atorgant, que s'inclou com a declaració annexa a la sol·licitud.

i) Declaració responsable del compliment dels requisits per a ser beneficiari que preveu l'article 5 d'aquestes normes generals.

j) Compromís exprés del compliment de les obligacions que en cas de resultar beneficiari correspondrien al sol·licitant conforme a allò previst en l'article 6 d'aquestes normes generals.

k) En cas d'empreses grans, memòria acreditativa de l'efecte incentivador del finançament bonificat sobre les actuacions per a les quals la sol·licita, en els termes assenyalats en l'article 3 d'aquestes normes generals.

8.6. La presentació de la sol·licitud tindrà implícita l'acceptació d'aquestes normes generals i de les condicions específiques de la convocatòria.

8.7. En el cas de presentar-se sol·licituds que no s'han omplit aportant tota la informació que es requereix i/o no han acompanyat tota la documentació establida en la convocatòria, l'IVF requerirà a l'interessat perquè, en el termini de 10 dies hàbils, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fa, se'l tindrà per desistit en la seua petició.

8.8. Els requeriments es faran per mitjans electrònics i s'entendran practicats o rebutjats en els termes que assenyala la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i en la legislació complementària. En aquest sentit, si transcorren 10 dies naturals sense que s'accedisca al contingut del requeriment, s'entendrà que la notificació s'ha rebutjat i es considerarà realitzat el tràmit de notificació.

8.9. Així mateix, es podrà requerir al sol·licitant en qualsevol moment qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que siguen necessaris per a la resolució de l'expedient.

8.10. Les sol·licituds es presentaran en el termini que s'indique en la convocatòria. Les sol·licituds presentades fora de termini es declararan no admeses mitjançant resolució expressa que es notificarà al sol·licitant.



Article 9. Procediment de concessió del finançament bonificat

9.1. El procediment d'atorgament és el de concurrència competitiva segons allò que preveu l'article 165.2, apartat f, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, atenent exclusivament l'ordre de presentació de les sol·licituds, fins a esgotar l'ajuda prevista en els pressupostos anuals de la Generalitat Valenciana per a bonificar les línies de finançament de l'IVF, sense que siga necessari establir comparació entre sol·licituds ni la prelació entre aquestes.

9.2. A aquest efecte, l'IVF i els organismes proponents de les diferents línies de finançament bonificat establiran, per conveni subscrit entre les parts, l'import de l'ajuda que correspon a cada préstec, d'acord amb les característiques de l'operació.

9.3. La gestió de les ajudes es farà d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, així com els d'eficàcia en el compliment dels objectius fixats i d'eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, establits en l'article 8.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.





Article 10. Instrucció del procediment de concessió del finançament bonificat

10.1. Rebudes les sol·licituds de finançament bonificat, els serveis tècnics de l'IVF realitzaran les actuacions següents:

a) Comprovació del compliment dels requisits del beneficiari i l'elegibilitat del projecte.

b) Determinació de l'import de les despeses elegibles finançables del projecte.

c) Qualificació del risc creditici de l'operació d'acord amb el sistema intern d'anàlisi de riscos de l'IVF. A aquest efecte, en cas que l'operació l'aferme un tercer, i l'IVF considere la fiança com una garantia efectiva de cobrament, s'assignarà al beneficiari la qualificació creditícia del fiador.

d) Determinació de la viabilitat econòmica de l'operació, d'acord amb la capacitat de repagament estimada per al projecte d'inversió. L'IVF podrà recaptar tots els informes externs que siguen necessaris per a acreditar la viabilitat tècnica del projecte presentat.

e) Valoració de les garanties, si escau.

10.2. Per als projectes que resulten elegibles, i considerant el resultat de les actuacions relacionades en l'article anterior, l'IVF dictaminarà l'aprovació o la denegació del finançament establint les condicions financeres del préstec, així com l'import, el termini i les garanties d'aquest. En el marc de les convocatòries de finançament bonificat plantejades a l'empara d'aquestes normes generals, els serveis tècnics de l'IVF no podran proposar en cap cas operacions de deute subordinat.



10.3. Amb freqüència semestral, els serveis tècnics de l'IVF elevaran informe a la Direcció General que detalle el resultat del procediment de concessió de finançament bonificat a semestre vençut. Aquest informe contindrà els aspectes següents:

– Sol·licituds admeses ordenades segons la data i l'hora de presentació, amb indicació expressa de la concurrència en els projectes dels requisits exigits en l'article 2 d'aquestes normes generals.

– Sol·licituds no admeses i motiu de la inadmissió.

– Constància que de la informació que obra en el seu poder es desprén que les empreses beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per a accedir a aquestes.



Article 11. Costos subvencionables

11.1. Es consideraran costos subvencionables els tipus de despeses que es determinen per a cada una de les modalitats de finançament regulades en el títol III d'aquestes normes reguladores.

11.2. En concret, es consideren els que de manera indubtable responen a la naturalesa del projecte finançat i es realitzen en els terminis establits en la convocatòria. En cap cas, el cost d'adquisició dels costos subvencionables podrà ser superior al valor de mercat.



11.3. L'import bonificable de cada projecte presentat es determinarà a partir de l'import total dels costos que tinguen la consideració de costos subvencionables segons determinen aquestes normes generals o la convocatòria corresponent, entre els quals es troben inclosos els següents:

a) Actius materials i immaterials amb caràcter general associats al projecte: adquisició de terrenys, obres, equipament vinculat a les tecnologies de la informació i la comunicació, etc.

b) Equipament productiu, consistent en maquinària, instal·lacions tècniques, eines o utillatge.

c) Mobiliari.

d) Registre de marques, patents, models d'utilitat i dissenys industrials, marcat CE o altres formes d'homologació o normalització de productes.

e) Serveis externs necessaris per a la implantació de solucions vinculades a les inversions realitzades.

f) Costos de consumibles, matèries primeres, materials i altres aprovisionaments, així com altres subministraments necessaris per al desenvolupament de l'activitat de l'empresa.

g) Despeses del personal (cost salarial brut i cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa).

h) Despeses generals i altres despeses d'explotació addicionals (assessorament, auditories, assegurances, manteniments, despeses de gestió, costos de transferència de coneixements i comunicació, costos d'homologació, etc.) que es deriven directament de l'activitat de l'empresa.

i) Adquisició de participacions en empreses

11.4. No es consideren costos subvencionables ni els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació, ni els treballs que ha realitzat l'empresa beneficiària per al seu immobilitzat, ni els impostos personals sobre la renda.

11.5. Respecte a les subcontractacions enteses en els termes que defineix l'article 29.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, hauran de seguir-se les normes següents:

a) Només s'admetran les subcontractacions que s'ajusten al que disposen l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i l'article 68 del reglament esmentat, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

b) No podrà fer-se la subcontractació amb persones o entitats en què concórreguen algunes de les circumstàncies detallades en l'article 29.7 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, exceptuant-ne el que disposa l'apartat d. En qualsevol cas, en els contractes s'esmentarà si hi ha o no vinculació entre les parts.

c) El beneficiari no podrà subcontractar més del 50 % del cost del projecte.

d) Les persones o les entitats subcontractades hauran d'estar al corrent en el moment de la contractació del compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Aquest compliment haurà d'acreditar-se en el moment de la justificació d'inversions amb el corresponent certificat vigent en la data de contractació.

11.6. Quan l'import de la despesa bonificable supere les quanties establides en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, per al contracte menor (contractes de valor estimat inferior a 40.000 euros, quan es tracte de contractes d'obres, o a 15.000 euros, quan es tracte de contractes de subministrament o de serveis), l'empresa beneficiària haurà de disposar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors amb caràcter previ a la contractació del compromís per a l'obra, la prestació del servei o el lliurament del bé i, si escau, d'una memòria que justifique raonablement l'elecció del proveïdor, en els casos en què no haja recaigut en la proposta econòmica més avantatjosa.

11.7. La quantia individualitzada de cada ajuda es correspondrà amb la intensitat d'ajuda establida per a cada modalitat de projecte en els articles 28, 33, 36, 40 i 44, entenent per aquesta l'import brut d'ajuda expressat en percentatge aplicable als costos subvencionables.



11.8. A l'efecte del càlcul de la intensitat d'ajuda i dels costos subvencionables, totes les xifres emprades s'entendran abans de qualsevol deducció fiscal o altres càrregues. Els costos subvencionables els hauran d'avalar proves documentals clares, específiques i actualitzades.





Article 12. Acumulació del finançament bonificat atorgat per l'IVF amb altres ajudes i subvencions

12.1. El finançament bonificat que puga atorgar l'IVF podrà acumular-se amb:

a) Qualsevol ajuda estatal, sempre que es referisca a costos subvencionables identificables diferents dels costos elegibles que han servit per a calcular els imports del finançament bonificat.

b) Qualsevol ajuda estatal, corresponent, parcialment o totalment, als mateixos costos elegibles només si aquesta acumulació no supera la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevada aplicable a aquesta ajuda en virtut del Reglament 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat.

c) Ajudes acollides al reglament de minimis, corresponents, parcialment o totalment, als mateixos costos elegibles únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevada aplicable a aquesta ajuda en virtut del Reglament 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat.

12.2. A l'efecte d'allò previst en l'apartat anterior, els sol·licitants del finançament bonificat hauran d'aportar declaració expressa de no haver rebut subvencions concurrents o, si escau, la relació exhaustiva de les subvencions, les ajudes, els ingressos o els recursos públics o privats que poden afectar la compatibilitat per a les mateixes actuacions objecte d'ajuda.



Article 13. Càlcul de l'ajuda implícita equivalent

13.1. Una vegada establides les condicions financeres del préstec, així com l'import, el termini i les garanties en els termes previstos en l'article anterior, a l'efecte de l'aplicació de la normativa europea en matèria d'ajudes d'Estat, per part dels serveis tècnics de l'IVF es procedirà a calcular l'ajuda implícita equivalent, que serà igual a l'estalvi de la càrrega financera que suposa per als beneficiaris respecte a un préstec alternatiu a preus de mercat.

13.2. A l'efecte del càlcul de l'ajuda implícita equivalent es tindran en consideració els conceptes següents:

a) La diferència entre el tipus d'interés aprovat per a l'operació i el tipus d'interés de referència, que resultaria d'aplicar la comunicació de la Comissió Europea relativa a la revisió del mètode de fixació del tipus de referència i actualització (DOUE C 14, 19.01.2008).

b) El tram no reembossable del préstec amb els límits i les condicions que estableixen aquestes normes generals.

13.3. No obstant allò anterior, en operacions avalades per una SGR, l'IVF podrà utilitzar com a tipus d'interés de referència el més baix dels tipus d'interés que apliquen les entitats privades, segons consta en els convenis que han signat aquestes entitats privades amb l'esmentada SGR.

Igualment, en el marc d'un projecte d'inversió cofinançat amb entitats financeres privades, l'IVF podrà utilitzar com a tipus d'interés de referència el més elevat dels tipus d'interés aplicats per les entitats cofinançadores en transaccions pari passu.

A aquest efecte, perquè una operació de cofinançament es considere pari passu, hauran de complir-se les condicions següents:

a) El finançament bancari complementari s'ha atorgat al mateix temps que la de l'IVF, o en un lapse de temps en què no han canviat materialment les condicions financeres del client,

b) Les condicions de l'operació són les mateixes per a l'IVF que per als bancs privats que cofinancen el projecte d'inversió, en termes de termini, garanties, manques i calendari de venciments,

c) El finançament atorgat per la banca privada és substancial, i no simbòlica o marginal, en el conjunt del projecte d'inversió finançat, i



d) La posició de partida tant de l'IVF com de l'entitat o les entitats financeres privades és comparable, en el sentit que:

1. el risc previ de l'IVF respecte al client és de quantia similar,



2. el préstec genera les mateixes sinergies en un cas i un altre, i els costos de transacció que ha d'assumir el client per qualsevol circumstància concreta són similars en les operacions signades amb l'IVF que en les signades amb l'entitat o les entitats financeres que cofinancen el projecte d'inversió.

13.4. L'import de l'ajuda implícita equivalent es calcularà actualitzant els imports bonificats al seu valor en el moment en què es concedisca el finançament. El tipus d'interés que haurà d'emprar-se a l'efecte d'actualització serà el tipus d'actualització aplicable en el moment en què es concedisca l'ajuda, conforme a la Comunicació de la Comissió Europea (DOUE C 14, 19.01.2008).

13.5. El valor actual net de l'import total de l'ajuda implícita equivalent no podrà ser, en cap cas, superior al 30 % del valor nominal del préstec que ha atorgat l'IVF ni superar els límits d'intensitat previstos en els articles 28, 33, 36, 40 i 44. En cas de superar aquest límit, la proposta que s'eleve a l'òrgan competent per a l'aprovació del finançament haurà de minorar les condicions financeres inicials per a ajustar-les a aquest límit.

Article 14. Aprovació del finançament bonificat

14.1. Una vegada avaluades les sol·licituds en els termes previstos en els articles 9 i 10 d'aquestes normes generals, l'òrgan competent de l'IVF decidirà sobre l'aprovació o no del finançament bonificat.

14.2. L'aprovació determinarà amb exactitud les condicions financeres de l'operació, que les haurà d'acceptar expressament el sol·licitant i seran immodificables en la formalització del contracte de préstec, a excepció del que disposen els articles 18 i 19 d'aquestes normes generals, així com la intensitat de l'ajuda concedida calculada de conformitat amb la normativa europea d'aplicació.





CAPÍTOL II

El finançament bonificat de l'IVF: característiques,

formalització i seguiment dels contractes de préstec



Article 15. Prima promocional i tipus d'interés nominal del finançament bonificat

15.1. La bonificació de les operacions de l'IVF es concreta en la determinació de la prima promocional corresponent a les diferents modalitats de finançament. La prima promocional no podrà ser superior al 5 % en operacions de termini superior o igual a 5 anys, ni superior al marge administratiu d'intermediació de l'IVF en operacions de termini inferior a 5 anys.

15.2. El tipus d'interés nominal del finançament bonificat (TINFB) s'expressarà com a suma de dos components: a) el tipus d'interés de referència del mercat interbancari, i b) el marge total de l'operació. El marge total de l'operació s'obtindrà sumant el marge administratiu d'intermediació de l'IVF i la pèrdua esperada de l'operació, i restant la prima promocional determinada conforme a allò que estableix aquest article.

15.3. La prima promocional s'establirà en les diferents convocatòries anuals, previ acord del Consell General de l'IVF.

15.4. La pèrdua esperada de l'operació s'establirà en funció del risc de l'empresa beneficiària, estimat en funció del Sistema Intern de Qualificacions creditícies de l'IVF. A aquest efecte, el Consell General de l'Institut Valencià de Finances aprovarà, almenys amb periodicitat anual (i), el procediment intern per a la qualificació creditícia de les empreses que sol·liciten finançament a l'IVF, així com (ii) el procediment de vigilància de les qualificacions creditícies atorgades.

15.5. El marge administratiu d'intermediació i el tipus d'interés de referència del mercat interbancari seran els que haurà aprovat el Consell General de l'Institut Valencià de Finances per al període de vigència de cada convocatòria.



Article 16. Característiques dels préstecs bonificats de l'IVF

16.1. Amb caràcter general, les condicions del finançament bonificat que pot atorgar l'IVF s'emmarcarà en els paràmetres establits en aquest article.

16.2. Valor nominal i costos subvencionables.

El valor nominal del préstec se situarà entre 50.000 i 5.000.000 d'euros, sense que puga superar el 80 % de l'import dels costos subvencionables. El tipus d'interés efectiu que es pot aplicar a les operacions es determinarà en funció de la qualificació creditícia del sol·licitant, d'acord amb el sistema intern d'anàlisi de riscos de l'Institut Valencià de Finances.

16.3. Termini de venciment i manca d'amortització de capital.

El termini màxim d'amortització del finançament bonificat serà de 10 anys, amb possibilitat d'un període de carència d'amortització de capital de fins a 2 anys, inclòs en aquest termini.

16.4. Comissions.

En les operacions atorgades a l'empara d'aquestes normes generals no s'aplicaran comissions d'obertura ni cancel·lació dels préstecs, sense perjudici d'allò establit en l'article 24.

16.5. Quotes periòdiques.

Els préstecs s'amortitzaran per períodes vençuts, anuals, semestrals, trimestrals o mensuals, segons s'indique en les convocatòries.



16.6. Liquidació periòdica d'interessos.

Per al càlcul de les liquidacions periòdiques, des de la data valor de la primera disposició del préstec fins al venciment d'aquest, l'IVF aplicarà el tipus d'interés nominal del finançament bonificat (TINFB), calculat conforme a l'article 15.2 d'aquestes normes generals, i es prendrà com a límit inferior la suma del tipus d'interés de referència del mercat interbancari i la pèrdua esperada de l'operació.

16.7. Tram no reembossable del préstec (TNR).

Si en el moment de la concessió del préstec, la prima promocional aplicable a la línia de finançament és superior al marge administratiu d'intermediació, l'IVF deduirà de l'última quota d'amortització del préstec l'import necessari perquè el tipus d'interés efectiu que resulte dels fluxos nets de caixa derivats del préstec, una vegada deduït l'import, coincidisca amb el tipus d'interés nominal del finançament bonificat (TINFB), calculat conforme a la definició de l'article 15 d'aquestes normes generals. En el marc d'aquestes normes generals, l'import esmentat rep el nom de tram no reembossable del préstec (TNR).



El TNR s'estimarà en la data de la signatura de l'operació, com a percentatge sobre el valor nominal del préstec. En cas que, per les circumstàncies assenyalades en els articles 18 i 19, es produïsca una variació en l'import o el termini de l'operació, l'IVF aplicarà el percentatge esmentat per a reestimar el tram no reembossable del préstec en euros, i es reconsiderarà el càlcul a la baixa si, com a resultat de l'aplicació del percentatge inicial, augmenta l'import de l'ajuda implícita equivalent, calculat conforme a l'article 13 d'aquestes normes generals.



Sense perjudici d'allò establit en el paràgraf anterior, el TNR romandrà constant fins al final de la vida del préstec; moment en què procedirà la seua aplicació, amb les excepcions que es deriven de les condicions de revocació de la bonificació, establides en l'article 23 d'aquestes normes generals. En la data d'aplicació del tram no reembossable, els serveis tècnics de l'IVF comprovaran el compliment de les obligacions del beneficiari establides en l'article 6.h d'aquestes normes generals. En cas que, per ser el termini de venciment del préstec superior al de l'obligació de manteniment del bé finançat, aquest bé finançat no s'utilitze per a les finalitats previstes en la memòria tècnica del projecte d'inversió objecte de finançament, l'empresa aportarà declaració responsable del compliment de les obligacions esmentades.



16.8. Les garanties seran les considerades suficients a criteri de l'Institut Valencià de Finances.



Article 17. Formalització del contracte de préstec

17.1. Després de l'aprovació del finançament bonificat s'haurà de formalitzar entre l'IVF i el sol·licitant-beneficiari el contracte de préstec en document públic, i tindran efecte a partir d'aquesta signatura entre les parts tots els seus efectes.

17.2. El contracte de préstec haurà de recollir tots els requisits específics d'aquest, derivats de l'aplicació d'aquestes normes generals, així com les condicions particulars amb vista a l'execució d'aquest (disposició dels fons, amortitzacions anticipades, justificació de l'aplicació dels fons rebuts, facultats de control per part de l'IVF, etc.), que hauran quedat especificats en l'aprovació de la sol·licitud de finançament bonificat.

17.3. Els contractes de préstec mitjançant els quals es formalitzen les operacions de finançament se sotmetran al dret privat.



Article 18. Disposició dels fons

18.1. El desemborsament dels préstecs serà d'una sola vegada o en desembossaments parcials.

18.2. El termini màxim per a disposar i el nombre màxim de disposicions parcials serà l'establit en l'aprovació del finançament bonificat i es traslladarà sense modificació al contracte de préstec. Aquest termini no excedirà el període de carència en l'amortització del préstec, excepte autorització expressa per part del director general de l'IVF, conforme al que disposa l'article 19.

18.3. El desembossament es farà a sol·licitud del prestatari i es requerirà la presentació de factures, informes d'auditoria o altres documents de valor probatori equivalent que justifiquen l'actuació realitzada, d'acord amb el que establisca l'acord d'atorgament del préstec.



18.4. Transcorregut el termini màxim de disposició sense que es dispose de la totalitat dels fons, l'import del préstec es fixarà en la quantia efectivament disposada. En aquest supòsit, l'IVF emetrà una resolució que modificarà l'acord d'atorgament del finançament bonificat i anul·larà el compromís per la part no disposada, i s'ajustarà l'import de l'ajuda implícita equivalent al que resulta de l'import efectivament disposat.





Article 19. Modificació de les condicions del finançament bonificat



19.1. En cas que hi sorgisquen circumstàncies degudament justificades que alteren les condicions recollides en l'atorgament del finançament bonificat, el beneficiari podrà sol·licitar la modificació d'aquest.



19.2. Els supòsits en què es resultarà possible modificar les condicions inicials del finançament atorgat són:

a) Canvis de titularitat, operacions de transformació societària, fusió o escissió, sempre que el nou titular continue complint tots els requisits generals i específics establits en aquestes normes generals i en la convocatòria corresponent.

b) Ampliació del termini d'amortització del préstec que derive de circumstàncies sobrevingudes i que siguen imprevisibles amb un comportament diligent del beneficiari en el moment en què va tindre lloc l'atorgament del finançament o que, sent previsibles, siguen inevitables.



En cap cas es considerarà com a causa justificativa de l'ampliació del termini d'amortització la situació econòmica del beneficiari.

c) Ampliació del termini de disposició, prèvia sol·licitud motivada per part del beneficiari, i sempre que això no implique una alteració de les quotes anuals d'amortització del principal de l'operació.

19.3. Per a valorar la procedència de la modificació sol·licitada, els serveis tècnics de l'IVF podran requerir tota la informació i la documentació que consideren convenient i hauran d'informar favorablement, si escau, la modificació amb base en les raons que ha oferit el beneficiari.



19.4. En tot cas, no es podrà modificar l'atorgament del finançament bonificat si les circumstàncies al·legades per a justificar la procedència de la modificació han determinat quan era el moment la desestimació de la sol·licitud realitzada.

19.5. Les modificacions dels préstecs no podran suposar en cap cas un increment de l'import de l'ajuda implícita equivalent establida en l'aprovació del finançament bonificat.

19.6. Una vegada aprovada la modificació de l'acord aprovatori del finançament bonificat s'haurà de formalitzar la corresponent addenda al contracte de préstec, en document públic, que regirà, referent a això, allò que estableix l'article 16 d'aquestes normes generals.



Article 20. Rectificació d'errors

L'IVF podrà rectificar d'ofici l'acord d'atorgament del finançament bonificat quan dels elements que hi apareixen es deduïsca l'existència d'un error material, de fet, o aritmètic.





CAPÍTOL III

Justificació, comprovació i control

de l'aplicació de les quantitats rebudes



Article 21. Seguiment i control ordinari

21.1. Els beneficiaris del finançament bonificat han de justificar l'aplicació dels fons davant de l'IVF.

21.2. Els beneficiaris hauran de facilitar qualsevol informació o comprovació relativa a l'objecte i la finalitat del finançament bonificat que li puga requerir l'IVF.

21.3. L'IVF comprovarà la justificació adequada de l'aplicació de les quantitats rebudes, la realització de l'activitat o el compliment de la finalitat que determina l'atorgament del finançament bonificat, així com si ha pogut haver-hi concurrència amb altres subvencions no compatibles amb aquella.

21.4. La comprovació administrativa de la justificació documental de la inversió per a la qual s'ha concedit el finançament bonificat es farà mitjançant la revisió de les factures, els informes d'auditoria o altres documents que justifiquen l'actuació realitzada d'acord amb els procediments de control vigents en l'IVF.

21.5. L'IVF durà a terme actuacions específiques de control com a conseqüència de denúncies o de l'existència d'indicis de frau o irregularitats en l'execució de l'activitat finançada a l'empara d'aquestes normes generals.

21.6. El Consell General de l'Institut Valencià de Finances aprovarà el procediment d'informació i el control que haurà d'integrar-se com a annex en els contractes de préstec que es formalitzen entre l'IVF i els beneficiaris del finançament bonificat, i les seues obligacions seran vinculants per a aquests últims i, a més, el seu incompliment serà causa de venciment anticipat del contracte de préstec i de reembossament total de l'import percebut (inclòs el tram no reembossable, si escau) i dels interessos reportats.



Article 22. Control extern

22.1. Al marge del seguiment i el control ordinari que realitze l'IVF, els beneficiaris del finançament bonificat atorgat per l'IVF quedaran subjectes al control financer que corresponga a la Intervenció General de la Generalitat, així com a les actuacions de comprovació previstes en la normativa de la Sindicatura de Comptes o altres òrgans competents.



22.2. En el contracte de préstec que s'ha de formalitzar entre l'IVF i el sol·licitantbeneficiari haurà de constar el sotmetiment exprés d'aquest a les facultats de comprovació i control extern dels organismes esmentats en l'apartat anterior.

22.3. La negativa o l'obstrucció a les labors de control de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana o de la Sindicatura de Comptes serà causa de venciment anticipat del contracte de préstec i de reembossament total de l'import percebut (inclòs el tram no reembossable, si escau) i dels interessos reportats.



Article 23. Revocació unilateral de la bonificació a instàncies de l'IVF

23.1. El contracte de préstec que es formalitze haurà de reconèixer expressament la facultat que tindrà l'IVF de declarar unilateralment la revocació de la bonificació quan es produïsca algun dels supòsits següents:

a) L'impagament de dues liquidacions consecutives de capital i/o interessos d'acord amb el pla de venciments previst en el contracte de préstec.

b) La novació a instàncies del prestatari del préstec subscrit amb l'IVF que modifique la qualificació del risc creditici d'acord amb el sistema intern d'anàlisi de riscos de l'IVF. En aquest supòsit, i sempre que l'empresa puga acreditar el compliment dels objectius del projecte que va donar lloc a la concessió del finançament bonificat, es revocarà únicament la bonificació pendent d'aplicar, i quedarà consolidada la bonificació atorgada fins a la data de la novació del préstec.



23.2. Així mateix, seran causes de revocació unilateral de la bonificació:

a) Obtenció d'aquesta falsejant les condicions requerides per a això o ocultant les que ho han impedit.

b) Incompliment total o parcial de l'objectiu, de l'activitat, del projecte o la noadopció del comportament que fonamenten la concessió del finançament bonificat.

c) Incompliment de l'obligació de justificació o la justificació insuficient, en els termes previstos en aquestes normes generals.

d) Incompliment de l'obligació d'adoptar les mesures de difusió que conté l'article 25 d'aquestes normes generals.

e) Resistència, excusa, obstrucció o negativa a les actuacions de comprovació i control financer previstes en aquestes normes generals, així com l'incompliment de les obligacions comptables, registrals o de conservació de documents quan d'això es derive la impossibilitat de verificar l'ocupació donada als fons percebuts, el compliment de l'objectiu, la realitat i la regularitat de les activitats objecte del finançament bonificat.

f) Incompliment de les obligacions imposades en l'aprovació del finançament bonificat sempre que afecten o es referisquen a la manera en què s'han d'aconseguir els objectius, realitzar l'activitat, executar el projecte o adoptar el comportament que fonamenta la concessió d'aquesta.

g) Incompliment de les obligacions als beneficiaris, diferents dels anteriors, quan d'això es derive la impossibilitat de verificar l'ocupació donada als fons percebuts, el compliment de l'objectiu, la realitat i la regularitat de les activitats objecte del finançament bonificat o la concurrència d'aquesta amb altres ajudes, ingressos o recursos públics que resulten incompatibles amb aquella.

h) L'adopció d'una decisió de recuperació per part de la Comissió Europea, de la qual es derive una necessitat de reintegrament.

23.3. El contracte de préstec haurà de recollir expressament les causes de revocació unilateral de la bonificació a instàncies de l'IVF previstes en els apartats anteriors d'aquest article, que establiran expressament que en el moment que a l'IVF li consten fefaentment les circumstàncies fàctiques indicades procedirà immediatament a suspendre la disposició dels fons pendents.

Al mateix temps, el contracte haurà de preveure una condició resolutòria susceptible d'activar-la l'IVF en el moment que li consten fefaentment les circumstàncies expressades, així com una astricció en virtut de la qual, produïda la revocació de la bonificació per les causes esmentades, el beneficiari haurà de reintegrar l'import total bonificat, inclòs el tram no reembossable, si escau, els interessos bonificats i els interessos legals resultants, sense perjudici d'allò establit en l'article 23.1.b.





Article 24. Cancel·lació anticipada del préstec i la renúncia al finançament bonificat

Les empreses beneficiàries poden renunciar al finançament bonificat, mitjançant cancel·lació anticipada del préstec una vegada formalitzat. En aquests casos, l'acreditat haurà de reintegrar a l'IVF la bonificació atorgada, més els interessos legals corresponents.



Article 25. Publicitat del finançament bonificat per part de les entitats beneficiàries

25.1. L'empresa beneficiària del préstec bonificat ha de donar publicitat adequada al caràcter públic del finançament bonificat rebut en virtut de la convocatòria.

25.2. Les empreses beneficiàries de les subvencions hauran d'incloure la imatge institucional de l'IVF i la Generalitat Valenciana en la seua pàgina web. Els logotips i les imatges institucionals que s'han d'incloure són els del Programa d'identificació visual de la Generalitat.





TÍTOL III

Modalitats de finançament



CAPÍTOL I

Finançament bonificat per a projectes d'inversió

empresarial que fomenten la investigació i el desenvolupament



Article 26. Activitats susceptibles de rebre finançament bonificat

26.1. Les inversions objecte d'aquesta modalitat, en el marc establit en l'article 2 d'aquestes normes generals, s'adequaran a les categories indicades a continuació de les incloses en la tipologia d'actuació regulada en l'article 25 de la secció 4. Ajudes d'investigació i desenvolupament i innovació, del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, i complisquen els requisits específics que estableix aquest capítol.



26.2. Els projectes d'investigació i desenvolupament bonificables hauran de pertànyer íntegrament a una o diverses de les categories següents:

a) Investigació industrial: investigació planificada o estudis crítics l'objecte dels quals siga l'adquisició de nous coneixements i aptituds que poden resultar d'utilitat per a la creació de nous productes, processos o serveis o permeten millorar considerablement els ja existents. Comprén la creació de components de sistemes complexos i pot incloure la construcció de prototips en un entorn de laboratori o en un entorn amb interfícies simulades amb els sistemes que hi ha, així com línies pilot, quan siga necessari per a la investigació industrial i, en particular, per a la validació de tecnologia genèrica.



b) Desenvolupament experimental: adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de productes, serveis o processos nous o millorats. Entre les activitats podran figurar-ne d'altres de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos i serveis. El desenvolupament experimental pot comprendre la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o nous serveis millorats, en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que l'objecte principal siga aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis que no estiguen substancialment assentats. Pot incloure el desenvolupament de prototips o projectes pilot que poden utilitzar-se comercialment quan siguen necessàriament el producte comercial final i la seua fabricació resulte massa onerosa per al seu ús exclusiu amb finalitats de demostració i validació.

En aquest sentit, les despeses en desenvolupaments i les validacions han de ser clarament diferenciades i no formar part d'altres projectes, i aquestes despeses no es podran incloure en cap altre expedient d'ajudes.

Com a desenvolupament experimental no s'inclouen les modificacions habituals o periòdiques efectuades en els productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, tot i que aquestes modificacions puguen representar millores d'aquests.

c) Estudi de viabilitat: l'avaluació i l'anàlisi del potencial d'un projecte, amb l'objectiu de donar suport al procés de presa de decisions de manera objectiva i racional i descobrir els seus punts forts i febles, i les seues oportunitats i amenaces, així com de determinar els recursos necessaris per a dur-lo a terme i, en última instància, les seues perspectives d'èxit.



Article 27. Costos subvencionables

27.1. Els costos bonificables dels projectes d'investigació i desenvolupament s'assignaran a una de les categories específiques i seran els següents:

a) Serveis d'assessorament:

a.1. Costos d'investigació contractual.

a.2. Costos de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva a l'activitat d'investigació i desenvolupament objecte d'aquesta modalitat.

b) Coneixements tècnics i patents:

Costos de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l'operació s'haja realitzat en condicions de plena competència.

c) Amortització d'instrumental i equipament, edificis i terrenys, si escau:

c.1. Costos d'instrumental i equipament en la mesura i durant el temps en què s'utilitzen en el projecte d'investigació i desenvolupament presentat. En cas que l'instrumental i el material no s'utilitzen en tota la seua vida útil per als projectes d'investigació, només es consideraran bonificables els costos d'amortització que corresponen a la durada de cada un dels projectes d'investigació calculats segons les bones pràctiques comptables.

Les despeses d'amortització d'instrumental i equipament que estan directament relacionats amb els objectius dels projectes podran bonificar-se sempre que es complisquen les condicions següents:

c.1.1. L'adquisició dels béns amortitzats no ha sigut objecte de qualsevol altra subvenció.

c.1.2. Els càlculs d'amortització s'efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.

c.1.3. La despesa es refereix exclusivament al període elegible dels projectes.

c.2. Costos d'edificis i terrenys:

En la mesura i durant el període en què s'utilitzen per al projecte; pel que fa als edificis, només es consideraran bonificables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats. En el cas dels terrenys, seran bonificables els costos de traspàs comercial o els costos de capital en què efectivament s'haja incorregut.



d) Matèries primeres, materials i altres aprovisionaments:

Costos de consumibles, matèries primeres, materials i altres aprovisionaments que es deriven directament de l'activitat d'investigació i desenvolupament objecte dels projectes, així com altres subministraments necessaris, incloent-hi els que permeten la realització de proves demostratives.

e) Recursos humans:

Despeses del personal (cost salarial brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa), de personal investigador, personal tècnic i personal auxiliar, en la mesura i el percentatge de dedicació als projectes d'investigació.

f) Despeses generals:

Despeses generals i altres despeses d'explotació addicionals (assessorament, auditories, assegurances, manteniments, despeses de gestió, costos de transferència de coneixements i comunicació, costos d'homologació, etc.), que es deriven directament del projecte.

27.2. En els estudis de viabilitat seran costos finançables elegibles els costos de l'estudi.



Article 28. Intensitat de les ajudes

28.1. La intensitat màxima de l'ajuda es calcularà aplicant els percentatges indicats a continuació sobre els costos bonificables:

a) Costos relatius a les activitats d'investigació industrial: 50 %, amb els increments previstos en l'article 25.6 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

b) Costos relatius a les activitats de desenvolupament experimental: 25 %, amb els increments previstos en l'article 25.6 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

c) Costos relatius a estudis de viabilitat: 50 %, amb els increments previstos en l'article 25.7 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

28.2. Tots els costos subvencionables s'associaran a una categoria específica d'investigació industrial, de desenvolupament experimental, o estudi de viabilitat, la qual cosa suposa que les diferents tasques en què se subdividisca el projecte hauran de classificar-se com a pertanyents a una d'aquestes categories anteriors.

28.3. La concreció d'aquestes actuacions es descriurà a aquest efecte en una memòria tècnica valorada que es presentarà junt amb la sol·licitud d'ajuda.



Article 29. Llindars de les ajudes

29.1. L'import de les ajudes regulades en aquest capítol no podrà excedir, en cap cas, els imports següents:

a) Si es tracta d'un projecte predominantment d'investigació industrial: 20 milions d'euros per empresa i per projecte; és a dir, quan més de la meitat dels costos bonificables del projecte es generen a través d'activitats classificades en la categoria d'investigació industrial.



b) Si es tracta d'un projecte predominantment de desenvolupament experimental: 15 milions d'euros per empresa i per projecte; és a dir, quan més de la meitat dels costos subvencionables del projecte es generen a través d'activitats classificades en aquesta categoria.

c) Ajudes per a estudis de viabilitat previs a les activitats d'investigació: 7,5 milions d'euros per estudi.

29.2. Aquests llindars no es podran eludir mitjançant la divisió artificial dels projectes d'ajuda.





CAPÍTOL II

Finançament bonificat per a projectes d'inversió empresarial que promoguen el desenvolupament i la consolidació del teixit empresarial productiu, especialment industrial, així com la creació i el manteniment de l'ocupació



Article 30. Empreses que el sol·liciten

30.1. Podran sol·licitar el finançament bonificat regulat en aquest capítol les empreses que realitzen projectes d'inversió en el marc establit en l'article 2 d'aquesta ordre, incloses en l'àmbit d'aplicació de les ajudes regionals determinat en l'article 13 i la condicionalitat establida en l'article 14, tots dos de la secció 1. Ajudes d'investigació i desenvolupament i innovació, del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, i complisquen els requisits específics que estableix aquest capítol.



30.2. Aquest règim d'exempció no s'aplicarà a:

a) Les ajudes que afavorisquen les activitats dels sectors de l'acer, el carbó, la construcció naval o les fibres sintètiques;

b) Les ajudes al sector dels transports, així com a les infraestructures connexes, i a la producció, la distribució i les infraestructures d'energia, amb excepció de les ajudes a la inversió a les regions ultraperifèriques i els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional;



c) Les ajudes regionals en forma de règims dirigits a un nombre limitat de sectors específics d'activitat econòmica. Els règims dirigits a activitats turístiques, a les infraestructures de banda ampla o a la transformació i la comercialització de productes agrícoles no es consideraran dirigits a sectors específics d'activitat econòmica;



d) Les ajudes regionals de funcionament concedides a empreses les activitats principals de les quals estan incloses en l'àmbit de la secció K «Activitats financeres i d'assegurances» de la NACE Rev. 2 o a empreses que realitzen activitats intragrupals i les activitats principals de les quals estan incloses en les categories 70.10, «Activitats de les seus centrals», o 70.22, «Altres activitats de consultoria de gestió empresarial», de la NACE Rev. 2: 30.3. De conformitat amb allò previst en l'article del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, les ajudes regionals només es concediran a les zones assistides de la Comunitat Valenciana segons el mapa d'ajudes regionals vigent en aplicació de l'article 107, apartat 3, lletra c) del Tractat de funcionament de la Unió Europea. I en relació amb això, les ajudes a grans empreses només es concediran per a una inversió inicial en favor d'una nova activitat econòmica a la zona de què es tracte. Respecte de les pimes, les ajudes podran concedir-se per a qualsevol forma d'inversió inicial.



Article 31. Requisits dels projectes d'inversió

31.1. Els projectes d'inversió susceptibles de rebre finançament bonificat hauran de reunir, a més dels establits en l'article 2, els requisits següents:

a) El projecte ha de ser viable des del punt de vista tècnic, econòmic, financer, mediambiental i laboral. I a aquest efecte es presentarà un informe de viabilitat que tracte aquests aspectes.

b) Els actius adquirits han de ser nous, excepte per a les pimes o en el cas de l'adquisició d'un establiment en situació de tancament.



c) Els costos d'adquisició de béns d'equip de segona mà seran subvencionables sempre que complisquen els requisits següents:

c.1. Que conste una declaració de la part venedora sobre l'origen dels béns i sobre que aquests no han sigut objecte de cap subvenció nacional o comunitària.

c.2. Que el preu no siga superior al valor de mercat i siga inferior al cost dels béns nous similars, i aquests extrems s'acreditaran mitjançant certificació d'entitat taxadora independent.

d) La inversió ha de respondre a una composició equilibrada entre els seus diferents conceptes, d'acord amb l'activitat de què es tracte i d'acord amb el que establisca la convocatòria.

e) Els projectes de creació d'un establiment i d'ampliació de la capacitat d'un establiment existent hauran de comportar la creació de nous llocs de treball. La creació de nous llocs de treball en l'establiment objecte de la subvenció complirà els termes següents:



e.1. Que es referisca a l'activitat a la qual es destina la inversió.

e.2. Que la creació d'aquests es produïsca en el període transcorregut des de la sol·licitud fins a la finalització del període de vigència de la concessió.

e.3. Les modalitats contractuals hauran de correspondre, necessàriament, a contractes indefinits, tant a temps complet com a temps parcial, per als quals s'establirà l'equivalència corresponent.

e.4. En el cas de cooperatives de treball associat, societats anònimes laborals i societats limitades laborals, es computaran com a llocs de treball els corresponents als socis que treballen.



f) Tots els projectes han de mantindre els llocs de treball creats i els que tenia abans de fer la inversió, durant 3 anys després de la finalització del termini de vigència.

g) En el cas d'ajudes concedides per a una transformació fonamental en el procés de producció, els costos subvencionables hauran de superar l'amortització dels actius relatius a l'activitat que es modernitzarà en els tres exercicis fiscals anteriors. En el cas d'ajudes concedides per a una diversificació d'un establiment existent, els costos subvencionables hauran de superar, com a mínim, el 200 % del valor comptable dels actius que es reutilitzen, registrats en l'exercici fiscal anterior a l'inici dels treballs.

h) Una vegada completada, la inversió haurà de mantindre's a la zona beneficiària almenys durant cinc anys, o almenys durant tres anys en el cas de pimes. Això no impedirà la substitució d'instal·lacions o equips que han quedat obsolets o s'han avariat dins d'aquest període, sempre que l'activitat econòmica es mantinga a la zona de què es tracte durant el període mínim pertinent.

i) En allò no previst en els punts anteriors, caldrà ajustar-se a allò que disposa l'article 14 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.



Article 32. Costos subvencionables

32.1. En aquesta modalitat, es consideraran costos subvencionables dels previstos en l'article 11 d'aquestes normes generals, les inversions en actius fixos materials i immaterials i les despeses que siguen necessàries per al desenvolupament del projecte que consistisquen en:

a) Terrenys: l'adquisició dels terrenys necessaris per a la implantació del projecte, per un import que no excedisca el 10 % de la despesa total bonificable.

b) Obra civil, que pot incloure les inversions següents:

b.1. Les portades i les escomeses de serveis.

b.2. La urbanització i les obres exteriors adequades a les necessitats del projecte.

b.3. L'edificació i el condicionament d'obra civil en: oficines, laboratoris, serveis socials i sanitaris del personal, emmagatzematge de matèries primeres, edificis de producció, edificis de serveis industrials, emmagatzematge de productes acabats i altres obres vinculades al projecte.

c) Béns d'equip, que s'hi poden incloure les inversions següents:

c.1. Els béns d'equip consistents en maquinària de procés, generadors tèrmics, elements i equips de transport interior, adaptació dels vehicles especials de transport exterior, equips de mesura i control, mitjans de protecció del medi ambient i mitjans i equips de prevenció de riscos laborals.

c.2. Els béns d'equip necessaris per a serveis d'electricitat, gas, subministrament d'aigua potable, instal·lacions de seguretat, depuració d'aigües residuals i altres lligats al projecte.

d) Els treballs de planificació, enginyeria de projecte i direcció facultativa dels treballs.

e) Altres inversions en actius fixos materials, tals com equipaments informàtics, mobiliari d'oficina, utillatges, etc.

f) Altres inversions en actius immaterials, per un import que no excedisca el 50 % de la despesa total subvencionable, consistents en l'adquisició de patents, llicències d'explotació o de coneixements tècnics no patentats sempre que reunisquen els requisits següents:

f.1. Utilitzar-se exclusivament en l'establiment beneficiari de l'ajuda;

f.2. Ser amortitzables;

f.3. Adquirir-se en condicions de mercat a tercers no relacionats amb el comprador, i

f.4. Incloure's en els actius de l'empresa beneficiària i romandre associats amb el projecte al qual es destina l'ajuda durant almenys cinc anys, o tres anys en el cas de les pimes.

En el cas de les grans empreses, els costos dels actius immaterials només es podran subvencionar fins a un límit del 50 % del total dels costos d'inversió subvencionables del projecte per a la inversió inicial.



32.2. Per al cas d'adquisició de terrenys i béns immobles, l'import bonificable no podrà superar el valor de mercat, la qual cosa haurà d'acreditar-se mitjançant un certificat d'entitat taxadora independent degudament acreditada i inscrita en el Registre Oficial del Banc d'Espanya. No es podran subvencionar les adquisicions dels terrenys o els béns immobles que pertanyen o han pertangut al beneficiari o a una entitat vinculada.

32.3. No es considerarà incomplida l'obligació de destinació referida en l'apartat anterior quan:

a) Tractant-se de béns no inscriptibles en un registre públic, se substituïsquen per uns altres que servisquen en condicions anàlogues a la finalitat per la qual es va concedir la subvenció i aquest ús es mantinga fins a completar el període establit, sempre que la substitució l'haja autoritzada l'òrgan gestor.

b) Tractant-se de béns inscriptibles en un registre públic, el canvi de destinació, alienació o gravamen siga autoritzat per l'òrgan gestor. En aquest supòsit, la persona adquirent assumirà l'obligació de destinació dels béns pel període restant i, en cas d'incompliment d'aquesta, del reintegrament de la bonificació.



Article 33. Determinació de la quantia de la bonificació

33.1. La intensitat d'ajuda en equivalent de subvenció brut no haurà de ser superior al 10 % a Alacant, Castelló i València (excepte València capital).

33.2. Quan la intensitat d'ajuda es calcule sobre la base de la combinació dels costos finançables elegibles d'inversió en actius materials o immaterials i dels costos salarials derivats de la creació d'ocupació com a conseqüència d'una inversió inicial, calculats durant un període de dos anys, la intensitat màxima d'ajuda no haurà de superar l'import més favorable resultant de l'aplicació d'aquesta intensitat sobre la base dels costos d'inversió o els costos salarials.



33.3. En els grans projectes d'inversió (costos subvencionables superiors a 50 milions d'euros), l'import de la bonificació no podrà excedir l'«import ajustat de l'ajuda», calculat conformement a la fórmula següent:

Import màxim de l'ajuda = R × (A + 0,50 × B + 0 × C),

i és

R: la intensitat màxima d'ajuda aplicable a la zona en qüestió, establida en el mapa d'ajudes regionals aprovat i vigent, exclosa la intensitat d'ajuda incrementada per a les pimes,

A: els 50 milions d'euros inicials dels costos subvencionables,

B: la part dels costos subvencionables compresos entre 50 i 100 milions d'euros i

C: la part dels costos subvencionables per damunt de 100 milions d'euros.





CAPÍTOL III

Finançament bonificat per a projectes d'inversió empresarial

que afavorisquen un model econòmic sostenible mediambientalment



Article 34. Activitats susceptibles de rebre finançament bonificat



34.1. Les inversions productives objecte d'aquesta modalitat, en el marc establit en l'article 2 d'aquestes normes generals, s'adequaran a les tipologies d'actuació regulades en els articles 36 i 38 de la secció 7. Ajudes per a la protecció del medi ambient, del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, i complisquen els requisits específics que estableix aquest capítol.

a) Inversions que permeten a les empreses anar més enllà de les normes de la Unió en matèria de protecció mediambiental o incrementar el nivell de protecció mediambiental en absència de normes de la Unió, regulades en l'article 36 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

a.1. Aquestes inversions hauran de complir una de les condicions següents:

a.1.1. Permetre a l'empresa beneficiària incrementar el nivell de protecció mediambiental derivat de les seues activitats i superar les normes de la Unió aplicables, independentment de l'existència de normes nacionals obligatòries més estrictes que les de la Unió;

a.1.2. Permetre a l'empresa beneficiària augmentar el nivell de protecció mediambiental derivat de les seues activitats en absència de normes de la Unió.

a.2. No es concediran ajudes en cas que les inversions es facen per a adequar-se a normes de la Unió ja adoptades que no estiguen encara en vigor.

b) Inversions destinades a mesures d'eficiència energètica. No es podran subvencionar les millores que es realitzen perquè l'empresa s'adeqüe a normes de la Unió ja adoptades, fins i tot si encara no estan en vigor, regulades en l'article 38 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

34.2. La concreció d'aquestes actuacions es descriurà a aquest efecte en una memòria tècnica valorada que es presentarà junt amb la sol·licitud d'ajuda.



Article 35. Costos subvencionables

35.1. Seran costos bonificables per tipus d'inversió els següents:

a) Per al cas d'inversions que permeten anar més enllà de les normes de la Unió en matèria de protecció mediambiental o incrementar el nivell de protecció mediambiental en absència de normes de la Unió:



a.1. Quan els costos de la inversió en protecció mediambiental puguen identificar-se en els costos totals de la inversió com a inversió separada, aquests costos relacionats amb la protecció del medi ambient;



a.2. En tots els altres casos d'aquest apartat a, els costos de la inversió en protecció mediambiental es determinaran per referència a una inversió similar, menys respectuosa amb el medi ambient, que s'hauria pogut fer de manera creïble sense l'ajuda. La diferència entre els costos de totes dues inversions determinarà el cost relacionat amb la protecció mediambiental i serà el cost bonificable.

b) Per al cas d'inversions destinades a mesures d'eficiència energètica:

b.1. Quan els costos de la inversió en eficiència energètica puguen identificar-se en els costos totals de la inversió com a inversió separada, aquests costos relacionats amb l'eficiència energètica es podran bonificar;

b.2. En tots els altres casos d'aquest apartat b, els costos de la inversió en eficiència energètica es determinaran per referència a una inversió similar, que implique menys eficiència energètica, que s'hauria pogut fer de manera creïble sense l'ajuda. La diferència entre els costos de les dues inversions determinarà el cost relacionat amb la protecció mediambiental i serà el cost subvencionable.

c) Els costos que no estiguen directament vinculats a la consecució d'un nivell més elevat de protecció mediambiental i/o d'eficiència energètica no es podran bonificar.

35.2. Els conceptes subvencionables i els paràmetres d'elegibilitat exposats en els paràgrafs anteriors es podran aplicar a inversions en béns d'equip i instal·lacions auxiliars, així com les inversions que siguen necessàries per al muntatge i la posada en marxa d'aquests equips i instal·lacions auxiliars elegibles.



Article 36. Intensitat de l'ajuda

36.1. La intensitat màxima de l'ajuda es calcularà aplicant els percentatges indicats a continuació sobre els costos bonificables:

a) Inversions que permeten anar més enllà de les normes de la Unió en matèria de protecció mediambiental o incrementar el nivell de protecció mediambiental en absència de normes de la Unió: 40 % dels costos bonificables, amb els increments previstos en l'article 36.7 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

b) Inversions destinades a mesures d'eficiència energètica: 30 % dels costos bonificables, amb els increments previstos en l'article 38.5 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió.

36.2. Les intensitats d'ajuda anteriors s'incrementaran directament en 5 punts percentuals en totes les zones de la Comunitat Valenciana, excepte la ciutat de València, per complir les condicions de l'article 107, apartat 3, lletra c), del Tractat de funcionament de la Unió Europea.





Article 37. Llindars de les ajudes

37.1. L'import de les ajudes regulades en aquest capítol no podrà excedir, en cap cas, els 15 milions d'euros per empresa i projecte d'inversió:

37.2. Aquest llindar no es podrà eludir mitjançant la divisió artificial dels projectes d'ajuda.







CAPÍTOL IV

Finançament bonificat per a projectes d'inversió desenvolupats per les petites i les mitjanes empreses



Article 38. Activitats susceptibles de rebre finançament bonificat

38.1. Les inversions productives objecte d'aquesta modalitat, en el marc establit en l'article 2 d'aquestes normes generals, s'adequaran a les tipologies d'actuació següents que es corresponen amb les regulades en l'article 17 de la secció 2. Ajudes a les pimes, del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, i complisquen els requisits específics que estableix aquest capítol.

38.2. Per a ser considerades costos bonificables a l'efecte d'aquest article, les inversions hauran de consistir en:

a) una inversió en actius materials o immaterials per a la creació d'un nou establiment, l'ampliació d'un establiment existent, la diversificació de la producció d'un establiment en nous productes addicionals o un canvi essencial en el procés general de producció d'un establiment existent o

b) l'adquisició d'actius pertanyents a un establiment, quan es complisquen les condicions següents:

– que l'establiment haja tancat o hauria tancat si no s'haguera adquirit,

– que els actius siguen adquirits a un tercer no relacionat amb el comprador,

– que l'operació tinga lloc en condicions de mercat.

Quan un membre de la família del propietari inicial o un empleat es faça càrrec d'una petita empresa, no s'aplicarà la condició que els actius hagen de ser adquirits a tercers no relacionats amb el comprador. La mera adquisició de les accions d'una empresa no constituirà una inversió.

38.3. Els actius immaterials hauran de complir totes les condicions següents:

a) s'utilitzaran exclusivament en l'establiment beneficiari de l'ajuda;

b) es consideraran actius amortitzables;

c) s'adquiriran en condicions de mercat a tercers no relacionats amb el comprador;

d) estaran inclosos en els actius de l'empresa durant almenys tres anys.

38.4. L'ocupació creada directament per un projecte d'inversió haurà de complir les condicions següents:

a) haurà de crear-se en els tres anys següents a la finalització de la inversió;

b) es produirà un increment net del nombre d'empleats en l'establiment de què es tracte, comparat amb la mitjana dels últims 12 mesos;



c) haurà de mantindre's durant un període mínim de tres anys a partir de la data en què s'haja cobert el lloc per primera vegada.



Article 39. Costos subvencionables

Seran costos bonificables per tipus d'inversió els següents:

a) els costos de la inversió en actius materials i immaterials;

b) els costos salarials estimats relatius a l'ocupació creada directament pel projecte d'inversió, calculats al llarg d'un període de dos anys.





Article 40. Intensitat de l'ajuda

La intensitat de l'ajuda no haurà d'excedir:

a) el 20 % dels costos subvencionables en el cas de les petites empreses;

b) del 10 % dels costos subvencionables en el cas de les mitjanes empreses.



Article 41. Llindars de les ajudes

41.1. L'import de les ajudes regulades en aquest capítol no podrà excedir, en cap cas, els 7.5 milions d'euros per empresa i projecte d'inversió:

41.2. Els llindars fixats o previstos en l'apartat 41.1 no podran eludir-se mitjançant la divisió artificial dels règims d'ajudes o dels projectes d'ajuda.



CAPÍTOL V

Finançament bonificat per a projectes d'inversió empresarial centrats en la construcció i l'explotació d'infraestructures culturals, esportives i recreatives multifuncionals



Article 42. Activitats susceptibles de rebre finançament bonificat

42.1. Les inversions productives objecte d'aquesta modalitat, en el marc establit en l'article 2 d'aquestes normes generals, s'adequaran a les tipologies d'actuació següents que es corresponen amb les regulades en l'article 53 de la secció 11. Ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni, i en l'article 55 de la secció 12. Ajudes a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió; i complisquen els requisits específics que estableix aquest capítol.

42.2. Els projectes d'inversió susceptibles de rebre finançament bonificat poden empararse a les modalitats següents:

a) ajudes a la inversió, en particular per a la construcció o la millora d'infraestructures culturals, entenent per tals museus, arxius, biblioteques, centres o espais artístics i culturals, teatres, teatres d'òpera, sales de concert i altres infraestructures artístiques i culturals similars;



b) ajudes a la inversió, en particular per a la construcció o la millora d'infraestructures esportives i recreatives multifuncionals.

42.3. Respecte a les infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, es tindran en compte els aspectes següents:

a) les infraestructures esportives no seran per a ús exclusiu d'un únic usuari esportiu professional. Haurà de destinar-se anualment, almenys, un 20 % de la capacitat que tenen a altres usuaris esportius professionals o no professionals. Si utilitzen la infraestructura simultàniament diversos usuaris, es calcularan les fraccions temporals d'utilització corresponents;

b) les infraestructures recreatives multifuncionals consistiran en instal·lacions recreatives de caràcter multifuncional que oferisquen, en particular, serveis culturals i recreatius, a excepció dels parcs d'atraccions i les instal·lacions hoteleres;

c) l'accés a les infraestructures esportives o recreatives multifuncionals estarà obert a diversos usuaris i es concedirà sobre una base transparent i no-discriminatòria. Les empreses que hagen finançat, almenys, un 30 % dels costos d'inversió de la infraestructura podran beneficiar-se d'accés preferent en condicions més favorables, sempre que aquestes condicions es facen públiques;

d) si la infraestructura esportiva és utilitzada per clubs esportius professionals, els estats membres vetlaran perquè el règim de preus per la utilització d'aquesta es faça públic;

e) qualsevol concessió o un altre tipus d'atribució a tercers per a construir, millorar i/o explotar una infraestructura esportiva o recreativa multifuncional es farà sobre una base oberta, transparent i no-discriminatòria, tenint degudament en compte les normes de contractació pública aplicables.



Article 43. Costos subvencionables

43.1. En les ajudes a la inversió per a la construcció i la millora d'infraestructures culturals, es podran bonificar els costos d'inversió en actius materials i immaterials, en particular:

a) els costos de construcció, rehabilitació, adquisició, conservació o millora d'infraestructures, si almenys el 80 % de la capacitat temporal o espacial anual es destina a finalitats culturals;

b) els costos d'adquisició, inclosa la cessió o la reubicació física de patrimoni cultural;

c) els costos de protecció, conservació, restauració i rehabilitació del patrimoni cultural material i immaterial, inclosos els costos addicionals d'emmagatzematge en condicions adequades, eines especials, materials i els costos de documentació, investigació, digitalització i publicació;

d) els costos necessaris per a millorar l'accessibilitat del públic al patrimoni cultural, inclosos els costos de digitalització i altres noves tecnologies, els costos de millora de l'accessibilitat per a persones amb necessitats especials (en particular, rampes i ascensors per a persones amb discapacitat, indicacions en braille i exposicions interactives als museus) i de foment de la diversitat cultural respecte a les presentacions, els programes i els visitants;

e) els costos de projectes i activitats culturals, programes de cooperació i intercanvi i subvencions, inclosos els costos dels procediments de selecció, els costos de promoció i els costos directament derivats del projecte.

43.2. En les ajudes a la inversió per a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, es podran subvencionar els costos d'inversió en actius materials i immaterials.



Article 44. Intensitat de l'ajuda

44.1. En les ajudes a la inversió per a la construcció i la millora d'infraestructures culturals, l'import de l'ajuda no haurà d'excedir la diferència entre els costos bonificables i el benefici d'explotació de la inversió. El benefici d'explotació es deduirà dels costos bonificables ex ante, sobre la base de previsions realistes, o mitjançant un mecanisme de reembossament. L'operador de la infraestructura estarà autoritzat a conservar un benefici raonable durant el període de referència. No obstant això, per a les ajudes que no superen 1 milió d'euros, l'import màxim de l'ajuda podrà fixar-se en el 80 % dels costos bonificables.



44.2. En les ajudes a la inversió per a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, l'import de l'ajuda no haurà d'excedir la diferència entre els costos subvencionables i el benefici d'explotació de la inversió. El benefici d'explotació es deduirà dels costos bonificables ex ante, sobre la base de previsions realistes, o mitjançant un mecanisme de reembossament. No obstant això, per a les ajudes que no superen 1 milió d'euros, l'import màxim de l'ajuda podrà fixar-se en el 80 % dels costos bonificables.



Article 45. Llindars de les ajudes

45.1. L'import de les ajudes a la inversió en cultura i conservació del patrimoni no podrà excedir, en cap cas, els 100 milions d'euros per empresa i projecte d'inversió.

45.2. L'import de les ajudes a la inversió en infraestructures esportives i recreatives multifuncionals regulades en aquest capítol no podrà excedir, en cap cas, els 15 milions d'euros o els costos totals que superen els 50 milions d'euros per projecte d'inversió i empresa.

45.3. Els llindars fixats o previstos en l'apartat 41.1 no podran eludir-se mitjançant la divisió artificial dels règims d'ajudes o dels projectes d'ajuda.





CAPÍTOL VI

Finançament bonificat per a projectes d'inversió empresarial

i necessitats de capital circulant no previstos

en els capítols anteriors



Article 46. Tipologia de projectes i costos subvencionables

46.1. Els projectes finançables sota aquesta modalitat de finançament bonificat se subjectaran a allò que estableix l'article 2 d'aquestes normes generals.

46.2. Només seran considerats com a costos subvencionables els següents:

a) Actius materials i immaterials amb caràcter general associats al projecte: adquisició de terrenys, obres, equipament vinculat a les tecnologies de la informació i la comunicació, etc.

b) Equipament productiu, consistent en maquinària, instal·lacions tècniques, eines o utillatge.

c) Mobiliari.

d) Registre de marques, patents, models d'utilitat i dissenys industrials, marcat CE o altres formes d'homologació o normalització de productes.

e) Serveis externs necessaris per a la implantació de solucions vinculades a les inversions realitzades.

f) Costos de consumibles, matèries primeres, materials i altres aprovisionaments, així com altres subministraments necessaris per al desenvolupament de l'activitat de l'empresa.

g) Despeses del personal (cost salarial brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa).

h) Despeses generals i altres despeses d'explotació addicionals (assessorament, auditories, assegurances, manteniments, despeses de gestió, costos de transferència de coneixements i comunicació, costos d'homologació, etc.), que es deriven directament de l'activitat de l'empresa.

i) Adquisició de participacions empresarials.



Article 47. Aplicació del que disposa el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de 18 de desembre (DOUE L352, 24.12.2013)

47.1. Serà aplicable el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352 de 24.12.2013), per a les línies i els programes de finançament bonificat no acollits al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió.

47.2. L'import total de les ajudes de minimis que es pot atorgar a una única empresa no pot excedir els 200.000,00 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals (l'actual i els dos anteriors), o 100.000,00 euros en el cas de les empreses que operen en el sector de transport de mercaderies per carretera. Aquestes quantitats estan expressades en termes bruts, és a dir, abans de qualsevol deducció en concepte de fiscalitat.

47.3. Els sol·licitants de l'ajuda han de presentar per escrit una declaració mitjançant la qual declaren les altres ajudes de minimis rebudes durant els dos exercicis fiscals anteriors i l'exercici fiscal en curs que estan subjectes a aquest reglament o a qualsevol reglament de minimis.

47.4. En el cas de fusions o adquisicions d'empreses, totes les ajudes de minimis atorgades anteriorment a qualsevol de les empreses que es fusionen es tindran en compte per a determinar si l'atorgament d'una nova ajuda de minimis a la nova empresa o a l'empresa adquirent supera el límit màxim pertinent.

47.5. No podran ser beneficiàries de les línies i els programes de finançament bonificat, acolliments al Reglament (UE) 1407/2013, de 18 de desembre (DOUE L352 de 24.12.2013):

a) Les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, regulat pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) Les empreses que operen en el sector de la transformació i la comercialització de productes agrícoles en els casos següents:

– Quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

– Quan l'ajuda estiga supeditada al fet que una part o la seua totalitat es repercuteix en productes primaris (llauradors).

c) Les activitats relacionades amb l'exportació a països tercers o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora.



d) Les ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en lloc d'importats.

47.6. Tampoc podran aprovar-se sol·licituds de finançament bonificat en raó al Reglament 1407/2013 (DOUE L352 de 24.12.2013) per a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

47.7. Les ajudes de minimis concedides amb el Reglament 1407/2013 (DOUE L352, 24.12.2013) podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió (14), fins al límit màxim establit en aquest últim reglament. Podran acumular-se a ajudes de minimis concedides d'acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2, d'aquest reglament.



Les ajudes de minimis no s'acumularan a cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb cap ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedeix la intensitat d'ajuda o l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics, podran acumular-se a altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Normativa de la Unió Europea en matèria d'ajudes d'Estat



Les ajudes previstes en aquestes bases les regirà el Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, i quedaran exemptes de l'obligació de notificació prèvia prevista en l'article 108.3 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, en aplicació del procediment regulat en el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques.



Segona. Col·laboració amb l'Institut de Crèdit Oficial

L'IVF podrà formalitzar acords o convenis amb l'ICO per a coordinar les seues línies i programes de finançament bonificat amb els quals a cada moment puga tindre establits l'ICO.

En aquests acords o convenis s'establiran les condicions específiques de col·laboració entre les dues entitats, els projectes empresarials susceptibles de ser finançats per totes dues o les fórmules de col·laboració i auxili mutu en la gestió d'aquest tipus de línies de finançament.



Les convocatòries específiques que publique l'IVF basades en l'execució d'acords i/o convenis entre l'IVF i l'ICO podran ampliar els límits i les condicions del finançament bonificat previstos en l'article 15 d'aquestes normes generals fins a un 100 % addicional.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Entrada en vigor

Aquestes normes començaran a aplicar-se a les convocatòries que es publiquen en el DOGV a partir de l'endemà a la seua aprovació. Addicionalment, el Consell General dotarà de l'adequada publicitat d'aquestes per a coneixement general, a través de la pàgina web de l'IVF.



València, 23 de gener de 2019.– El secretari del Consell General de l'Institut Valencià de Finances: Manuel Illueca Muñoz.

Mapa web