Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 35/2018, de 22 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regula la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics que imparteixen els ensenyaments de règim especial i altres ensenyances. [2018/8087]

(DOGV núm. 8368 de 24.08.2018) Ref. Base de dades 008073/2018




PREÀMBUL



En desplegament de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià, el Decret 62/2002, de 25 d'abril, del Govern Valencià, pel qual es regula l'acreditació dels coneixements lingüístics per a l'accés i la provisió de llocs en la funció pública docent no universitària a la Comunitat Valenciana, va disposar en l'article 1 que el personal docent dels centres d'ensenyament no universitari i dels serveis o unitats de suport escolar i educatiu dependents de la Conselleria de Cultura i Educació ha de tenir el coneixement adequat, tant en l'àmbit oral com escrit, dels dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana. Així mateix, en l'article 2 va disposar que l'acreditació del coneixement adequat a què es refereix l'article anterior s'exigirà en els procediments selectius d'ingrés i d'accés a cossos docents que es convoquen a la Comunitat Valenciana, inclosos els procediments d'accés a la condició de catedràtic.



L'article 15 del Reial decret 1364/2010, de 29 d'octubre, pel qual es regula el concurs de trasllats d'àmbit estatal entre personal funcionari dels cossos docents previstos en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació i altres procediments de provisió de places a cobrir per aquests, preveu que en les convocatòries per a places o llocs dependents de comunitats autònomes la llengua pròpia de les quals tinga caràcter oficial, es podran establir els requisits legalment exigibles quant a la cooficialitat de les llengües. Així mateix, l'article 14 estableix que les administracions educatives, d'acord amb la seua planificació educativa, podran oferir places o llocs per a la cobertura dels quals es requerisquen requisits específics en la forma que es determinen en les corresponents normes procedimentals de les respectives convocatòries.



L'Ordre de 23 de gener de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula el procés d'adscripció dels funcionaris i funcionàries del cos de mestres als llocs de treball resultants de la nova ordenació del sistema educatiu va establir en la disposició addicional segona l'exigència del requisit lingüístic de valencià i va concedir un termini de cinc anys per a obtenir-lo a partir de la finalització del període d'aplicació de la Llei d'ordenació general del sistema educatiu, previst per al curs escolar 2000-2001, si bé l'esmentat termini s'estenia a deu anys per als professors i professores que impartiren docència en centres docents on no s'impartira cap dels programes previstos en la normativa de desplegament de la Llei d'ús i ensenyament del valencià.



Del successiu desplegament normatiu en matèria de la llengua pròpia es desprén que des de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, s'ha avançat de manera progressiva per a garantir que el professorat estiga capacitat per a impartir ensenyament en la llengua pròpia sense que supose minva dels seus drets, permetent, d'aquesta manera, l'adquisició dels coneixements suficients al llarg del temps.

En aquest sentit el coneixement adequat del valencià ja és exigible al funcionariat del cos de mestres des de 1997, encara que els seus llocs no estigueren catalogats amb el perfil lingüístic, i a l'efecte van disposar d'un ampli període transitori per a l'adquisició dels coneixements necessaris. Per l'Ordre 90/2013, de 6 de novembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, es van catalogar amb requisit lingüístic de valencià els llocs de treball corresponents als funcionaris i funcionàries docents del cos de mestres, professorat tècnic de Formació Professional, professorat i catedràtics i catedràtiques d'Ensenyament Secundari, així com els llocs de treball corresponents al professorat de religió catòlica en els nivells educatius de Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de centres docents públics i es va establir un període transitori de quatre anys per al compliment del requisit lingüístic per a tots ells excepte per al funcionariat de carrera del cos de mestres, que va disposar d'ell amb anterioritat. Per mitjà de la present norma es pretén catalogar amb requisit lingüístic de valencià els llocs de treball del personal docent dels centres d'ensenyament no universitari que encara no han sigut catalogats, i obrir un període transitori de quatre anys per a l'adquisició dels coneixements necessaris per al personal afectat. Tot això reforçat, a més, per l'exigència que l'esmentat coneixement també ha de ser acreditat en tots els procediments selectius d'ingrés i d'accés a qualssevol cossos docents des de l'entrada en vigor del Decret 62/2002, de 25 d'abril, del Consell.

Per mitjà de l'Ordre 17/2013, de 15 d'abril, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, es van regular les titulacions administratives que faculten per a l'ensenyament en valencià, del valencià i en llengües estrangeres en els ensenyaments no universitaris a la Comunitat Valenciana.

La present ordre constitueix el corol·lari necessari, per quant a través de la catalogació dels llocs que mancaven amb el requisit lingüístic de valencià i l'establiment d'un període transitori de quatre anys per a l'obtenció de les titulacions administratives necessàries per als funcionaris i funcionàries dels cossos docents afectats es compleix el mandat de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i la normativa que la desplega.

A causa de les especials característiques del personal contractat especialista i, en particular, per la inexigibilitat de cap titulació en la selecció d'aquest, no resulta procedent establir per a l'esmentat personal el requisit o capacitació lingüística regulat en la present norma, però es procurarà oferir-los formació perquè tinguen coneixement de valencià.



En tot cas, la no-adquisició del requisit lingüístic per part del professorat inclòs en l'àmbit subjectiu d'aplicació de la present norma no comportarà minva de drets per a aquest ja que no implicarà remoció del lloc de treball de què fora titular, si bé és imprescindible modular l'àmbit geogràfic a què haurà de quedar circumscrita la seua mobilitat que, una vegada vençut el període transitori establit per a l'adquisició del requisit lingüístic, estarà vinculada als centres ubicats en localitats de predomini lingüístic castellà, de conformitat amb el criteri contingut en la Llei 4/1983, de 23 de novembre.



Així doncs, en aplicació de la present norma quedaran catalogats amb el requisit lingüístic de valencià els llocs afectats, sent objecte de publicitat a través dels instruments organitzatius semblants a les relacions de llocs de treball específics de l'Administració educativa, de conformitat amb l'article 74 del Reial decret 5/2015, de 30 d'octubre.



A la vista de tot el que s'ha exposat, en l'exercici de les competències de desenvolupament legislatiu i execució en matèria d'educació i del règim estatutari dels funcionaris i funcionàries de la Generalitat, reconegudes pels articles 50.1 i 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com de la competència exclusiva de foment de l'ensenyament del valencià prevista en l'article 6.3, resulta procedent regular la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics dependents de la Generalitat.

En la tramitació d'aquesta ordre s'ha complit el que preveu l'article 37 del text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, i els articles 153 i següents de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana. Es va tractar el projecte en la reunió de la Mesa Sectorial d'Educació celebrada el dia 19 de desembre de 2017.

En virtut de les facultats anteriors, a proposta de la Direcció General de Centres i Personal Docent, de data 14 d'agost de 2018, de conformitat amb aquesta, conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i en virtut de les competències que m'atribueix el Decret 186/2017, de 24 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.









ORDENE



Article 1. Objecte

Queden catalogats amb requisit lingüístic de valencià els llocs de treball corresponents als funcionaris i funcionàries docents del cos de professors i catedràtics de música i arts escèniques, mestres de taller, professors i catedràtics d'arts plàstiques i disseny i professors i catedràtics d'escola oficial d'idiomes en centres docents públics. A causa de les especials característiques del personal contractat especialista i, en particular, per la inexigibilitat de cap titulació en la selecció d'aquest, no resulta procedent establir per a l'esmentat personal el requisit o capacitació lingüística.



Article 2. Supòsits d'exigència de la capacitació lingüística

L'acreditació del coneixement o capacitació lingüística que faculta per a l'ensenyament en valencià s'exigirà en:

1. L'exercici d'algun dels llocs esmentats en l'article 1 adjudicats per qualsevol dels sistemes de provisió legal o reglamentàriament establits.

2. Els nomenaments de personal funcionari interí i la contractació de personal laboral temporal.



Article 3. Excepció en l'exigència del requisit o capacitació lingüística

Excepcionalment, i de manera justificada, en defecte de personal que reunisca els requisits que faculten per a l'ensenyament en valencià, disponible segons els procediments legalment establits, i subsidiàriament a aquests, i a l'efecte de fer complir el dret a l'educació de l'alumnat establit en l'article 27 de la Constitució Espanyola, s'autoritza l'òrgan competent en matèria de personal docent a proveir els llocs de treball amb caràcter no definitiu, amb el personal que no acredite aquests requisits.

Aquest tipus de provisió no permetrà mantindre l'excepció de l'exigència del requisit o capacitació una vegada finalitzada l'ocupació del lloc.







DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Inexigibilitat del requisit o capacitació lingüística al personal contractat especialista

Al personal contractat especialista no li serà exigible el requisit o capacitació lingüística prevista en la present norma, encara que es valorarà com a mèrit preferent.



Segona. Interpretació i aplicació

S'autoritzen els òrgans competents en matèria de personal docent i d'ordenació acadèmica perquè, en l'àmbit de les seues competències respectives, dicten les resolucions i instruccions que siguen necessàries per a la interpretació i aplicació del que estableix aquesta norma.



Tercera. No increment de la despesa pública

L'aplicació i el posterior desenvolupament d'aquesta norma no podrà tindre incidència en l'increment de la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent en matèria d'educació i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Període transitori per al compliment del requisit lingüístic per al personal docent dependent de la conselleria competent en matèria d'educació

1. Els funcionaris i funcionàries dels cossos docents afectats per la present norma que no reunisquen el requisit lingüístic de valencià, tindran un termini de quatre anys per a acreditar-lo a comptar des de l'entrada en vigor de la present ordre, sense perjuí del que disposa el paràgraf següent.

Les persones interessades que participen en procediments de provisió els efectes dels quals hagen de desplegar-se a partir de l'1 de setembre de 2022 hauran d'acreditar el requisit lingüístic en el termini previ que establisca la respectiva convocatòria.

2. Finalitzat el període transitori, els funcionaris i funcionàries de carrera afectats per la present norma amb destinació definitiva que no reunisquen el requisit lingüístic podran romandre en les seues destinacions definitives i el seu dret a la mobilitat quedarà circumscrit a llocs de centres docents públics de localitats de predomini lingüístic castellà.



3. Finalitzat el període transitori, els funcionaris i funcionàries de carrera sense destinació definitiva que no reunisquen el requisit lingüístic tindran circumscrit el dret a la mobilitat a llocs de centres docents públics en localitats de predomini lingüístic castellà.

4. Finalitzat el període transitori, els integrants de les borses de treball de professors i catedràtics de música i arts escèniques, mestres de taller, professors i catedràtics d'arts plàstiques i disseny i professors i catedràtics d'escola oficial d'idiomes que no reunisquen l'esmentat requisit quedaran desactivats de la corresponent borsa.

5. Durant aquest període transitori de 4 anys la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport posarà en marxa accions extraordinàries de formació a fi que el personal afectat per aquesta disposició puga obtindre el requisit lingüístic de valencià.



Segona. Període transitori per al personal docent integrant de les borses de treball afectades per l'Ordre 90/2013

1. A partir de l'entrada en vigor de la present ordre, els integrants de les borses de treball afectats per l'Ordre 90/2013, de 6 de novembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que no hagen acreditat estar en possessió del requisit lingüístic de valencià, disposaran d'un període extraordinari fins a la finalització del curs escolar 2021-2022, per a l'obtenció de l'esmentat requisit, i durant el qual podran participar en els procediments de provisió de llocs de treball en règim d'interinitat, tenint circumscrit el dret a la mobilitat a llocs de centres docents públics en localitats de predomini lingüístic castellà. Transcorregut el dit termini, els que no reunisquen l'esmentat requisit quedaran exclosos de la corresponent borsa.



2. El professorat que vullga acollir-se al període extraordinari regulat en l'apartat anterior, haurà de cursar la formació específica que organitze, a aquest efecte, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa la present ordre.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 22 d'agost de 2018



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ

Mapa web