Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 30 d'abril de 2018, de la directora territorial de Sanitat d'Alacant, per la qual s'aplica l'índex corrector del marge de dispensació de les oficines de farmàcia corresponent a l'any 2018 regulat en l'article 2.8 del Reial decret 823/2008. [2018/4724]

(DOGV núm. 8299 de 21.05.2018) Ref. Base de dades 005017/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives
    Descriptors:
      Temàtics: farmacologia



La Direcció Territorial de Sanitat d'Alacant, en compliment de la Resolució de 27 de juny de 2013, per la qual s'estableixen els requisits i el procediment per a l'aplicació de l'índex corrector del marge de dispensació de les oficines de farmàcia que es regula en l'article 2.8 del Reial decret 823/2008 (DOGV 7068 de data 16.07.2013), basant-se en els següents:



Antecedents de fet

Primer. L'article 3 del Reial decret llei 9/2011, de 19 d'agost, de mesures per a la millora de la qualitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut, de contribució a la consolidació fiscal, i d'elevació de l'import màxim dels avals de l'Estat per a 2011, va modificar el Reial decret 823/2008, de 16 de maig, pel qual s'estableixen els marges, deduccions i descomptes corresponents a la distribució i dispensació de medicaments d'ús humà, modulant, en favor de les farmàcies del medi rural amb menor volum de vendes, el seu marge de dispensació per mitjà de l'aplicació d'un índex corrector que s'estableix en l'article 2.8 del mencionat Reial decret.

Segon. El Reial decret llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seues prestacions, va modificar l'apartat 8 de l'article 2 del Reial decret 823/2008 mencionat. La Llei 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, estableix en la disposició final quarta la modificació de l'article 5 del Reial decret llei 16/2012, de 20 d'abril, a fi de modificar novament l'apartat 8 de l'article 2 del Reial decret 823/2008, de 16 de maig.

L'apartat 8 de l'article 2 esmentat estableix la forma de càlcul de l'índex corrector dels marges de les oficines de farmàcia, en funció del volum de facturació, així com determinats criteris que han de complir les oficines de farmàcia per a optar a aquesta millora del seu marge. També disposa que la decisió sobre el compliment dels requisits exigits, així com la resolució de les incidències que es produïsquen a aquest efecte, correspondrà a les administracions sanitàries competents en matèria d'ordenació farmacèutica, que establiran el procediment per a la seua aplicació.

Tercer. L'objectiu d'aplicar un índex corrector dels marges de les oficines de farmàcia és garantir l'accessibilitat i la qualitat en el servei, així com l'adequada atenció farmacèutica als usuaris del Sistema Nacional de Salut, establint una mesura de suport a la viabilitat de les oficines de farmàcia que garantisca la continuïtat dels serveis assistencials.



El Decret llei 2/2013, d'1 de març, d'actuacions urgents de gestió i eficiència en la prestació farmacèutica i ortoprotètica regula en l'article 14 els requisits i procediments per a la sostenibilitat de les oficines de farmàcia per a afavorir l'atenció farmacèutica a la població. El referit article estableix els requisits exigits i determina que, mitjançant una resolució, la Conselleria de Sanitat establirà el procediment per a la seua aplicació.



Fonaments de dret

1. Els farmacèutics titulars d'oficina de farmàcia interessats, que complisquen els requisits de l'article 14 del Decret llei 2/2013, d'1 de març, d'actuacions urgents en gestió i eficiència en prestació farmacèutica i ortoprotètica, presentaran anualment abans de l'1 d'abril de cada any natural la sol·licitud, utilitzant a aquest efecte el model que figura en l'annex, en qualsevol dels llocs previstos en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, dirigit a la Direcció Territorial de Sanitat on es trobe ubicada l'oficina de farmàcia.



Als efectes de regularitzar els drets corresponents a l'any 2017, les sol·licituds hauran de presentar-se abans de l'1 d'abril de 2017.

2. Els requisits bàsics que hauran de complir les oficines de farmàcia perquè se'ls aplique l'índex corrector i garantir l'accessibilitat i qualitat en el servei, així com l'adequada atenció farmacèutica als usuaris del Sistema Nacional de Salut són:

a) Estar exemptes de l'escala de deduccions arreplegada en l'article 2.5 del Reial decret 823/2008.

b) Que les seues vendes anuals totals en termes de preu de venda al públic, incrementat amb l'impost sobre el valor afegit (IVA), no superen els 200.000 euros en l'exercici econòmic corresponent a l'any natural anterior, incloent-hi la venda a particulars.

c) Que no hagen sigut objecte de sanció administrativa o inhabilitació professional durant l'any natural anterior ni a la data d'aprovació de la resolució que determine l'aplicació de l'índex corrector. Així mateix, en el cas que el titular de l'oficina de farmàcia es trobe en curs d'un procediment sancionador en el moment en què presente la seua sol·licitud, quedarà en suspens la sol·licitud d'aplicació d'índex corrector fins a l'aprovació de la resolució que pose fi al procediment. Si la resolució aprova la imposició d'una sanció, quan aquesta siga ferma s'acordarà la denegació de l'aplicació de l'índex corrector. En el cas que la resolució no imposara cap sanció es reprendrà el procediment per a l'aplicació de l'índex corrector, d'acord amb la sol·licitud formulada pel titular de l'oficina de farmàcia.



d) Que participen efectivament en els programes d'atenció farmacèutica actuals que siguen aplicables en el seu nucli de població o d'activitats destinades a la utilització racional dels medicaments. Compleixen aquest requisit les oficines de farmàcia que ja realitzen algun d'aquests programes o que assumisquen el compromís de participar en els nous que establisca l'Agència Valenciana de Salut.

3. La sol·licitud haurà d'anar acompanyada de la documentació següent:

a) El document justificatiu de les vendes anuals totals de l'exercici econòmic corresponent a l'any natural anterior de l'oficina de farmàcia. Per a l'acreditació de les vendes anuals totals s'aportarà informació fiscal, per mitjà del document 130 de pagament fraccionat en el qual consten les vendes totals en termes de preu de venda al públic incrementat amb l'impost sobre el valor afegit (IVA), corresponents a l'any natural anterior. En el cas que el farmacèutic titular de l'oficina de farmàcia realitze més d'una activitat econòmica subjecta a pagament fraccionat a compte de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, haurà de desglossar i justificar les quanties corresponents a cada una de les activitats

b) La declaració responsable, corresponent a l'annex II, de tots els requisits establits. L'acreditació de no haver sigut objecte de sanció administrativa o inhabilitació professional ni estar excloses de la seua concertació es realitzarà per mitjà de declaració responsable del titular de l'oficina de farmàcia, de conformitat amb el que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

c) El document justificatiu de participació en programes d'atenció farmacèutica o, si és el cas, el compromís de participar en els que establisca l'Agència Valenciana de Salut.

Per tot el que s'ha exposat, de conformitat amb la legislació anteriorment indicada, la Direcció Territorial d'Alacant resol el següent:



– Estimar l'aplicació de l'índex corrector corresponent a l'any 2018 de:



Oficina de farmàcia Localitat

3/518 Balones

3/520 la Vall d'Ebo

3/524 Vall de Gallinera

3/533 Alcoleja

3/536 Gorga

3/545 Dénia

3/598 Beniardá

3/601 Benasau

3/614 la Vall d'Alcalà

3/621 Facheca

3/627 Almudaina

3/701 Benifallin

3/702 Benillup

3/703 Benifato

3/714 Alcalalí

3/801 Benimassot

3/813 Sant Miquel de Salines







– Desestimar l'aplicació de l'índex corrector corresponent a l'any 2018 de:



Oficina de farmàcia Localitat Motiu

3/726 Tollos No complir els requisits





De conformitat amb el que estableix la Resolució de 27 de juny de 2013, del conseller de Sanitat, per la qual s'estableixen els requisits i el procediment per a l'aplicació de l'índex corrector del marge de dispensació de les oficines de farmàcia que es regula en l'article 2.8 del Reial decret 823/2008.

Contra la present resolució, que no posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se un recurs d'alçada, d'acord amb el que preveu l'article 112 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, dins del termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la notificació.



Alacant, 30 d'abril de 2018.– La directora territorial de Sanitat d'Alacant: Encarna Llinares Cuesta.



Mapa web