Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 30 d'octubre de 2017, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Investigació, per la qual s'estableix el procediment per a l'obtenció del títol de Formació Professional bàsica i, si és el cas, el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria derivat de l'obtenció del títol de Formació Professional bàsica. [2017/9968]

(DOGV núm. 8173 de 20.11.2017) Ref. Base de dades 010109/2017






PREÀMBUL



La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix, en l'article 44, apartat 1, que els alumnes que es troben en possessió d'un títol professional bàsic podran obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria per qualsevol de les dues opcions a què es refereix l'article 29.1 de la llei esmentada, per mitjà de la superació de l'avaluació final d'Educació Secundària Obligatòria en relació amb les matèries del bloc d'assignatures troncals que, com a mínim, s'hagen de cursar en l'opció que trie l'alumne o alumna.

El Reial Decret llei 5/2016, de 9 de desembre, de mesures urgents per a l'ampliació del calendari d'implantació de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (BOE 298, 10.12.2016), estableix una ampliació del termini inicialment previst en la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la implantació de les avaluacions finals d'etapa, de manera que, fins a l'entrada en vigor de la normativa resultant del pacte d'estat social i polític per l'educació, aquestes proves tinguen caràcter mostral i finalitat diagnòstica i no tinguen cap efecte per a l'obtenció dels títols de Graduat en Educació Secundària Obligatòria i de Batxiller, i la seua organització i desenvolupament no afecte el funcionament ordinari de les administracions educatives i els centres docents.

El Reial decret 562/2017, de 2 de juny, pel qual es regulen les condicions per a l'obtenció dels títols de Graduat en Educació Secundària Obligatòria i de Batxiller, d'acord amb el que disposa el Reial Decret llei 5/2016, de 9 de desembre, de mesures urgents per a l'ampliació del calendari d'implantació de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (BOE 132, 03.06.2016) determina les condicions per a l'obtenció dels títols de Graduat en Educació Secundària Obligatòria fins a l'entrada en vigor de la normativa resultant de l'esmentat pacte.

En virtut del que s'ha exposat i fent ús de les atribucions conferides per l'article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i per l'article 6 del Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, aquesta secretaria autonòmica resol:





Primera. Àmbit d'aplicació

Aquesta resolució serà aplicable des del curs 2017-2018 i fins a l'entrada en vigor de la normativa resultant del pacte d'estat social i polític per l'educació, en els centres de la Comunitat Valenciana que estiguen autoritzats per a impartir els ensenyaments corresponents als cicles de Formació Professional bàsica.



Segona. Persones destinatàries

Podran ser proposats per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria l'alumnat que obtinga un títol de Formació Professional bàsica a partir del curs 2017-2018, sempre que, en l'avaluació final del cicle formatiu, l'equip docent considere que han aconseguit els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria i adquirit les competències corresponents.



Tercera. Procediment

1. Els equips docents dels grups d'alumnes que cursen un cicle de Formació Professional bàsica fixaran al començament de curs uns criteris comuns que els permeten valorar si l'alumne que ha obtingut el títol de Formació Professional bàsica ha aconseguit també els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria i adquirit les competències corresponents.

Una vegada fixats per l'equip docent, el tutor o tutora del grup informarà d'aquests criteris l'alumnat i les famílies durant el primer trimestre.

2. En el moment en què l'alumne tinga superats tots els mòduls del cicle formatiu de Formació Professional bàsica i haja sigut proposat per a l'obtenció del títol de Formació Professional bàsica, l'equip docent es reunirà en una sessió d'avaluació amb l'objecte de proposar per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria l'alumnat que considere que ha aconseguit els objectius d'aquesta etapa i adquirit les competències corresponents.



3. L'equip docent compost pel conjunt del professorat que imparteix docència al mateix grup de Formació Professional bàsica, organitzat i presidit pel tutor o la tutora que impartisca el cicle formatiu, adoptarà la decisió de proposta de manera col·legiada; a falta d'això, s'adoptarà per majoria simple, amb el vot de qualitat del tutor o tutora del cicle formatiu en cas d'empat.

Caldrà tenir en compte que cada membre de l'equip docent, amb l'excepció del vot de qualitat del tutor o tutora en la circumstància mencionada anteriorment, podrà emetre un sol vot, independentment del nombre de mòduls o unitats formatives que impartisca.

4. El/La professor/a tutor/a actuarà com a president/a de la junta d'avaluació i coordinarà l'equip docent del grup, segons el que estableix el Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional dels instituts d'Educació Secundària.

5. La qualificació final de l'Educació Secundària Obligatòria serà la qualificació mitjana obtinguda en els mòduls associats als blocs comuns previstos en l'article 42.4 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

6. Als efectes del que disposa aquesta resolució, l'equip docent annexarà a l'acta final de cicle formatiu de Formació Professional bàsica la llista de l'alumnat proposat en la sessió d'avaluació per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, segons el model establit en l'annex I, on s'indicarà la qualificació final d'Educació Secundària Obligatòria que, segons el Reial decret 562/2017, de 2 de juny, serà la qualificació mitjana obtinguda en els mòduls associats als blocs comuns previstos en l'article 42.4 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig.



Quarta. Proposta d'expedició del títol de Formació Professional bàsica després de la superació d'un cicle formatiu

Amb caràcter general, el procediment que s'ha de seguir serà l'establit, per a l'alumnat que haja cursat cicles formatius, en l'Ordre 85/2010, de 15 de novembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels títols acadèmics i professionals la gestió dels quals correspon a la Generalitat.

Els centres realitzaran, d'ofici, la proposta d'expedició del títol a l'alumnat que reunisca els requisits acadèmics, i hauran de presentar la proposta a la direcció territorial competent en matèria d'educació que corresponga en el termini d'un mes des de la data d'avaluació final, junt amb dues còpies de l'acta final del cicle.

Es considerarà com a data en què l'alumnat ha finalitzat els estudis la que conste en l'acta d'avaluació final del cicle; la data d'expedició del títol es correspondrà amb la data en què s'haja enviat la proposta a la direcció territorial competent en matèria d'educació.



S'haurà de generar una proposta diferenciada per cada centre on l'alumnat haja finalitzat estudis i cicle formatiu.

Els centres privats autoritzats a impartir Formació Professional bàsica hauran d'enviar al centre de titularitat de la Generalitat a què estiguen adscrits, la proposta d'expedició dels títols a l'alumnat que reunisca els requisits acadèmics, junt amb l'acta d'avaluació final del cicle.



La direcció del centre de titularitat de la Generalitat, una vegada confrontada la proposta d'expedició amb l'acta, la remetrà a la direcció territorial competent en matèria d'educació que corresponga junt amb dues còpies de l'acta final del cicle. La secretaria del centre haurà de conservar una còpia de la proposta i de l'acta.



Cinquena. Proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria

Una vegada enregistrada i enviada la proposta de l'expedició del títol de Formació Professional bàsica, es podrà enregistrar i enviar la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària a favor de l'alumnat que l'equip docent considere que ha aconseguit els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria i adquirit les competències corresponents.

Aquest títol només s'expedirà a l'alumnat que prèviament haja obtingut un títol de Formació Professional bàsica.

Amb caràcter general, el procediment que s'ha de seguir serà l'establit, per a l'alumnat que haja cursat Educació Secundària Obligatòria, en l'Ordre 85/2010, de 15 de novembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels títols acadèmics i professionals la gestió dels quals correspon a la Generalitat.



Els centres realitzaran, d'ofici, la proposta d'expedició del títol a l'alumnat que reunisca els requisits acadèmics, i hauran de presentar la proposta a la direcció territorial competent en matèria d'educació que corresponga en el termini d'un mes des de la data en què l'equip docent s'haja reunit per a realitzar l'avaluació, junt amb dues còpies de l'acta final del cicle.

Es considerarà com a data en què l'alumnat ha finalitzat els estudis aquella en què l'equip docent s'haja reunit per a realitzar la sessió d'avaluació. La data d'expedició del títol es correspondrà amb la data en què s'haja enviat la proposta a la direcció territorial competent en matèria d'educació.

S'haurà de generar una proposta diferenciada per cada centre on l'alumnat haja finalitzat estudis i cicle formatiu.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única

Queda derogada la Resolució de 2 de juny de 2016, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Investigació, per la qual s'estableix el procediment per a l'obtenció del títol de Formació Professional Bàsica i, si és el cas, el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria derivat de l'obtenció del títol de Formació Professional Bàsica en els cursos 2015-2016 i 2016-2017 (DOGV 7801, 09.06.2016).







DISPOSICIONS FINALS



Primera

Aquesta resolució produirà efectes l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Segona

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se amb caràcter potestatiu un recurs de reposició davant de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Investigació en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de publicar-se, o interposar directament un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos a partir de l'endemà de publicar-se, d'acord amb el que estableixen els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



València, 30 d'octubre de 2017.– El secretari autonòmic d'Educació i Investigació: Miguel Soler Gracia.

Mapa web