Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 4 d'agost de 2017, de la Direcció General d'Indústria i Energia, per la qual s'estableix el model d'identificació de l'estat dels ascensors instal·lats a la Comunitat Valenciana després de la inspecció reglamentària. [2017/10922]

(DOGV núm. 8180 de 29.11.2017) Ref. Base de dades 010545/2017


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Indústria i energia



L'obligació de sotmetre als aparells elevadors ascensors a una inspecció periòdica està establida en l'article 19 del Reial decret 2291/1985, de 8 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'aparells d'elevació i manutenció, on es determina el procediment que s'ha de seguir en la inspecció periòdica en la Instrucció Tècnica Complementària AEM 1 Ascensors, del Reglament d'aparells d'elevació i manutenció, aprovat pel Reial decret 88/2013, de 8 de febrer de 2013.



En la citada ITC-AEM1 Ascensors, del Reglament d'aparells d'elevació i manutenció, es prescriu que, a partir de la seua posada en servei, els ascensors seran inspeccionats per organismes de control cada 2, 4 o 6 anys, en funció de les característiques dels edificis i llocs en què estiguen instal·lats, a fi de comprovar que mantenen les condicions de seguretat pertinents.

De la mateixa manera, els ascensors també hauran d'inspeccionar-se després d'un accident amb danys a les persones o als béns i, si és el cas, quan ho determine l'òrgan competent de la comunitat autònoma fent ús de les seues atribucions legals.

Així, a la Comunitat Valenciana hi ha l'obligació de realitzar una inspecció extraordinària als aparells elevadors, quan es produïsca un canvi d'empresa conservadora, segons estableix la disposició addicional quarta del Decret 125/2012, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix el règim dels organismes de control en matèria de seguretat industrial en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

A més, en el punt 11.5 de la ITC-AEM-1 s'estableix que, com a resultat de la visita d'inspecció, l'organisme de control emetrà un certificat d'aquesta i col·locarà un rètol indeleble a l'interior de la cabina amb el resultat de la dita inspecció.

Han sigut distintes comunitats autònomes les que han regulat les característiques dels rètols a incorporar en les instal·lacions radicades en els respectius territoris.

Resulta convenient que els documents que s'emeten a conseqüència de la inspecció reglamentària dels organismes de control en aquesta Comunitat Valenciana tinguen un format establit, perquè, així, el titular i l'usuari de l'ascensor rebran la mateixa informació amb independència de l'entitat que la realitze.

L'article 12.5 de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, en relació amb els reglaments de seguretat industrial, faculta les comunitats autònomes a establir requisits addicionals sobre les mateixes matèries quan es tracte d'instal·lacions radicades en el seu territori.

Per això i a fi de complir aquest mandat, d'acord amb el que disposa el Decret 157/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, aquesta Direcció General d'Indústria i Energia, resol:



Primer

Ordenar la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dels models d'identificació que hauran de figurar en la llinda de la porta de cabina i l'armari de control per a informar de l'estat del procés d'inspecció reglamentària dels ascensors.

Aquesta identificació haurà de ser col·locada per l'organisme de control després de la realització de la inspecció reglamentària.

Després de la realització de cada inspecció reglamentària, l'organisme de control actuant procedirà a col·locar en lloc visible de l'interior de la cabina i a la porta de l'armari de control (a la seua part interior quan siga accessible als usuaris) un rètol d'identificació que informe sobre el resultat de l'última inspecció reglamentària realitzada, als efectes d'aplicació d'allò que s'ha establit en apartat 11.5 de la Instrucció Tècnica Complementària ITC-AEM1 Ascensors.

El disseny, característiques, contingut, dimensions i material es recullen en l'annex d'aquesta resolució per a cada una de les situacions ordinàries possibles.

– Rètol verd clar: per a inspecció reglamentària favorable.

– Rètol taronja: per a inspecció reglamentària desfavorable.

– Rètol roig: per a inspecció reglamentària desfavorable amb defectes molt greus.

Les dades a consignar en cada rètol hauran de ser indelebles i perfectament llegibles, sense correccions o ratllades sobre l'escriptura original. La validesa de la inspecció s'indicarà perforant el rètol en el mes i l'any corresponent al venciment d'aquesta.

Els rètols seran identificats amb un codi alfanumèric per a facilitar-ne el control i la distribució. Els espais destinats a les anualitats que figuren en el rètol s'actualitzaran, i es poden adequar a la caducitat de l'adhesiu.



Segon

Establir els models de certificats d'inspecció que emetran els organismes de control com a resultat de la inspecció, en els quals es faran constar els defectes trobats i el resultat d'aquesta, bé com a favorable, en absència de defectes greus o molt greus, o bé com a desfavorable, en cas contrari.

Els certificats vigents estaran accessibles en la web de la conselleria competent en matèria d'indústria.

Els organismes de control comunicaran telemàticament el resultat de les inspeccions i els defectes trobats aquestes per mitjà de l'aplicació informàtica preparada a aquest efecte.



Tercer

Establir el protocol específic d'inspecció reglamentària dels ascensors instal·lats a la Comunitat Valenciana (v > 0,15 m/s) per a les inspeccions previstes en la normativa vigent, a fi de comprovar les condicions reglamentàries de seguretat dels ascensors.

Aquest protocol estarà accessible en la web de la conselleria competent en matèria d'indústria.



Quart. Infraccions i sancions

Les infraccions al que estableix aquesta resolució es classificaran i sancionaran d'acord amb el que disposa el títol V de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, sense perjuí de les responsabilitats civils, penals o d'un altre orde a què pogueren donar lloc.



Cinqué. Entrada en vigor

Aquesta resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

La present resolució no és definitiva en via administrativa i en contra podrà interposar-se recurs d'alçada davant de la Secretaria Autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que estableix l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 4 d'agost de 2017.– El director general d'Indústria i Energia: Diego Maciá Antón.











1. Tots els rètols tindran unes dimensions de 115x70 mm.

2. Els rètols hauran de ser de tipus adhesiu i autodestructiu al despreniment, de tal forma que siga impossible la reutilització i han de disposar de camps amb fons blanc on l'organisme de control puga consignar, de forma indeleble i perfectament llegibles, les dades que, si és el cas, corresponguen, de manera que qualsevol intent d'esborrar o modificar deixe una clara evidència en l'aspecte d'aquests.

3. Els rètols adhesius hauran de ser aptes per a la seua col·locació sobre els panells de fusta, metàl·lics, sintètics o materials plàstics de l'ascensor i hauran de romandre adherits fins a la pròxima visita d'inspecció. Per a això, s'haurà de certificar la vida útil dels rètols, atenent a l'adhesiu empleat en la seua fabricació; és a dir, el període de temps màxim en què es garanteix que els rètols estan en disposició de ser col·locats en l'ascensor i complir la seua funció, sempre que s'hagen emmagatzemat adequadament.

4. Els rètols estaran particularitzats per a cada organisme de control, i hauran de portar en l'extrem inferior esquerre el logotip, el símbol o la marca de l'organisme de control que ha realitzat la inspecció (sense incloure dades de tipus comercial com ara telèfon, adreça, correu electrònic, etc.) i, a més, sota aquest, un codi alfanumèric, de tal manera que cada rètol siga un exemplar únic.

4.1. El codi alfanumèric situat sota el logotip estarà format per:



– Una lletra que indique el color del rètol (verd -V-, taronja -N- o roig -R-).

– El número (tres dígits) que l'Entitat Nacional d'Acreditació assigna a l'organisme de control.

– I després d'un espai en blanc, un número com a mínim de set dígits.

4.2. Tant el logotip oficial de la Generalitat Valenciana, com els logotips dels Organismes de control s'imprimiran a tot color.







Mapa web