Ficha docv

Ficha docv









DECRET 165/2016, de 4 de novembre, del Consell, pel qual es crea i regula la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte. [2016/8846]

(DOGV núm. 7916 de 14.11.2016) Ref. Base de dades 008518/2016




Títol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Article 2. Naturalesa jurídica

Article 3. Objectiu

Article 4. Coordinació

Article 5. Àmbit subjectiu

Títol II. Organització de la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte

Article 6. Estructura

Article 7. Dependència orgànica i funcional

Article 8. Personal

Títol III. Funcionament de la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte

Article 9. Funcions

Article 10. Assistència a la víctima

Article 11. Justícia restaurativa

Article 12. Protocols d'actuació i coordinació

Article 13. Documentació de les actuacions

Article 14. Informe de funcionament i memòria anual

Article 15. Publicitat institucional i difusió del servei públic

Disposició addicional

Única. Procés d'extinció de FAVIDE

Disposicions transitòries

Primera. Dotació de plantilles

Segona. FAVIDE

Disposicions finals

Primera. Desenvolupament

Segona. Creació i supressió de les oficines d'àmbit inferior al provincial

Tercera. Entrada en vigor

Annex. Relació d'oficines de la Generalitat d'Assistència a les víctimes del delicte d'àmbit inferior al provincial, i el seu àmbit territorial.







PREÀMBUL



La necessitat de prestar major atenció a la situació de la víctima i donar-li major protagonisme en el procés penal ha motivat la promulgació de la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la Víctima del Delicte, d'ara endavant Llei 4/2015, que va incorporar al nostre ordenament la Directiva 2012/29/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2012, que estableix les normes mínimes sobre els drets, el suport i la protecció de les víctimes de delictes.

D'aquesta manera es va incorporar al nostre sistema judicial, construït entorn de les garanties processals per a la persona investigada, una perspectiva de protecció i participació de la víctima que suposa un increment de la qualitat en la justícia prestant atenció a l'efectivitat dels seus drets. Aquesta normativa perfecciona la regulació sobre la informació, protecció i participació de la víctima com a part en el procés, i inclou la participació de la víctima en la fase d'execució, i la regulació dels requisits mínims de la justícia restaurativa quan participe la víctima. L'article 27 de la Llei 4/2015 estableix que les comunitats autònomes que hagen assumit competències en matèria de justícia organitzaran, en l'àmbit que els és propi, les Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

L'1 de gener de 2016 va entrar en vigor el Reial Decret 1109/2015, d'11 de desembre, pel qual es desplega la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la Víctima del Delicte, i es regulen les Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte, per a garantir el reconeixement i la protecció pels poders públics dels drets que les víctimes tenen reconeguts, instant les administracions públiques a aprovar i fomentar el desenvolupament de protocols d'actuació i procediments de coordinació i col·laboració. Així mateix, té per objecte la regulació de les Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

L'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte es configura com una unitat tècnica i multidisciplinària, capaç de centralitzar i fer fàcilment accessible a les persones testimonis, víctimes i altres en situació de risc (conseqüència del seu contacte circumstancial amb el delicte), no sols els recursos tendents a garantir la seua seguretat, sinó també una assistència integral i especialitzada al llarg de tot el procediment i, fins i tot, després de la seua finalització, dirigida a evitar la victimització secundària.

Tot això configura el marc jurídic per a la prestació d'un servei públic en condicions d'igualtat en tot l'Estat, sense perjuí de les especialitats organitzatives de les oficines segons la normativa estatal o autonòmica que els siga aplicable.

La Generalitat no sols assumeix un mandat legal, sinó que en el marc del compromís amb la ciutadania, entén com una prioritat el suport i assistència a les víctimes dels delictes. És una prioritat ocupar-se de la gestió del servei públic de manera directa creant aquesta xarxa d'assistència. Per la transcendència que implica, és necessari assumir la creació i regulació d'una xarxa d'oficines d'assistència a les víctimes del delicte, que prestarà un servei d'assistència d'acord amb el catàleg de drets reconeguts en la normativa estatal i facilitarà un servei públic multidisciplinari i integral, que garantisca i protegisca els drets de les víctimes. Aquestes oficines dependran orgànicament i funcionalment de la Generalitat i, en concret, de la direcció general que assumisca les competències en matèria d'atenció a les víctimes del delicte.

Per tot això, a proposta de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, segons el que estableixen els articles 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, el Consell, prèvia deliberació, en la reunió del dia 4 de novembre de 2016,





DECRETE



TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS



Article 1. Objecte

Es crea i regula la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD), establint-ne l'organització i règim de funcionament d'acord amb el que disposa la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la Víctima del Delicte, d'ara endavant Llei 4/2015.



Article 2. Naturalesa jurídica

La Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte es configura com un servei de caràcter públic i gratuït.



Article 3. Objectiu

Dins de la xarxa, l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte es configura com una unitat tècnica i multidisciplinari capaç de centralitzar i facilitar a les persones testimonis, víctimes i qualsevol altra en situació de risc com a conseqüència del seu contacte circumstancial amb el delicte, tant els recursos tendents a garantir la seua seguretat, com també una assistència integral i especialitzada al llarg de tot el procediment i, fins i tot, després de la seua finalització, tot evitant d'aquesta manera la victimització secundària.



Article 4. Coordinació

La Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes de Delicte es coordinarà amb els departaments, òrgans i serveis existents amb competència en assistència a les víctimes de delictes específics detallats en l'article 12.1.a, així com amb els òrgans judicials, la Fiscalia, l'Advocacia, l'Institut de Medicina Legal, les forces i cossos de seguretat, la policia local, els serveis de salut, els serveis socials i qualsevol altra institució que puga estar en contacte amb la víctima del delicte.



Article 5. Àmbit subjectiu

L'àmbit subjectiu d'aquest decret estarà format per les persones a què fa referència l'article 2 de la Llei 4/2015.





TÍTOL II

ORGANITZACIÓ DE LA XARXA D'OFICINES

DE LA GENERALITAT D'ASSISTÈNCIA A

LES VÍCTIMES DEL DELICTE



Article 6. Estructura

La Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte estarà integrada per tres oficines d'àmbit provincial: Alacant, Castelló i València.

Alhora, es creen i s'integren en aquesta xarxa aquelles altres oficines, que s'indiquen en l'annex, l'àmbit d'actuació de les quals és inferior al provincial i que dependran funcionalment de les oficines provincials.

Les Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte podran prestar assistència a les víctimes independentment del lloc de la comissió del delicte i del lloc de residència de la víctima.



Article 7. Dependència orgànica i funcional

Totes les unitats que integren la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, així com el seu personal, quedaran adscrites a la direcció general amb competències en matèria d'atenció a les víctimes del delicte, i dependran orgànicament i funcionalment de la persona titular de l'òrgan directiu que tinga atribuïdes les competències esmentades.



Article 8. Personal

1. El personal adscrit a les Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte serà personal funcionari o laboral de l'Administració de la Generalitat.

2. La Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Atenció a les Víctimes del Delicte podrà estar atesa per professionals de la psicologia, treball social, criminologia, juristes o un altre personal tècnic especialitzat en la matèria, quan l'especificitat de les funcions així ho aconselle.

3. Els llocs de treball adscrits a les Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte tindran mobilitat d'àmbit provincial, i s'incorpora així aquesta previsió a la seua classificació.







TÍTOL III

FUNCIONAMENT DE LA XARXA D'OFICINES DE LA GENERALITAT D'ASSISTÈNCIA A LES VÍCTIMES DEL DELICTE



Article 9. Funcions

A més del que estableix l'article 28 de la Llei 4/2015, l'article 19 del Reial Decret 1109/2015 i la normativa sectorial específica en matèria de violència sobre les dones, les Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte d'Alacant, Castelló i València, actuaran com a punts de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere.



Article 10. Assistència a la víctima

1. L'assistència a la víctima tindrà caràcter individualitzat, integral i interdisciplinari en les àrees jurídica, psicològica i social.

2. L'assistència esmentada s'efectuarà en un espai que respecte la privacitat i intimitat de la persona que sol·licita el servei.

3. L'assistència comprendrà les fases següents:

a) Acollida-orientació.

b) Informació.

c) Intervenció.

d) Seguiment.



Article 11. Justícia restaurativa

Les Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes, a més de les establides legalment, podran realitzar les actuacions de justícia restaurativa següents:

a) Assistència a la víctima en les diferents mesures de justícia restaurativa durant les distintes fases del procés.

b) Realitzar actuacions de suport als serveis de mediació extrajudicial.



Article 12. Protocols d'actuació i coordinació

1. A fi de prestar un servei públic de qualitat a les víctimes del delicte de la Comunitat Valenciana, la direcció general competent en matèria d'atenció a les víctimes del delicte elaborarà:

a) Protocols d'actuació que establisquen les actuacions que hagen de dur-se a terme per les unitats que integren la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte. Aquests protocols hauran d'incloure seccions o programes d'assistència especialitzada en els supòsits següents:

a.1) Víctimes menors d'edat.

a.2) Víctimes de violència de gènere.

a.3) Persones amb qualsevol tipus de diversitat funcional.

a.4) Persones en situació d'exclusió social.

a.5) Víctimes de tracta d'éssers humans.

a.6) Víctimes d'agressions sexuals.

a.7) Víctimes de delictes d'odi.

a.8) Víctimes de terrorisme.

a.9) Víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

b) Protocols de coordinació i col·laboració amb diferents òrgans o entitats competents i amb xarxes públiques i privades que assisteixen les víctimes.

2. La direcció general competent en matèria d'atenció a víctimes del delicte i el personal tècnic que integra la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte seran els encarregats d'elaborar els protocols.

3. En el cas dels supòsits que afecten les víctimes indicades en l'apartat 1.a d'aquest article, els protocols de coordinació s'elaboraran conjuntament amb els òrgans i serveis existents amb competències en assistència i protecció de tals víctimes. Així mateix, es coordinaran amb les entitats i agents implicats en el procés d'assistència i protecció a les víctimes.



Article 13. Documentació de les actuacions

1. Quan es tinga coneixement de l'existència d'una persona testimoni, víctima o en situació de risc, en l'oficina corresponent es procedirà a l'obertura d'un expedient individualitzat que inclourà tota la documentació relacionada amb l'actuació.

2. La gestió, custòdia i arxivament de la documentació a què tinga accés l'equip de treball de les unitats esmentades es durà a terme respectant en tot moment la normativa que regula la protecció de dades de caràcter personal. Amb aquest fi es crearà un fitxer d'acord amb el que estableix l'article 20 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, per la qual es regula la protecció de dades de caràcter personal.

3. En el cas de tractar-se de consultes que no impliquen una atenció individualitzada a la víctima, serà suficient deixar-ne constància a efectes estadístics.



Article 14. Informe de funcionament i memòria anual

1. Cada unitat integrant de la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte elaborarà informes sobre el seu funcionament amb la periodicitat que determine la direcció general amb competències en matèria d'atenció a les víctimes del delicte. Així mateix, es realitzarà una memòria anual en què s'inclouran totes les dades estadístiques relacionades amb el perfil de la persona usuària i amb les actuacions efectuades.

2. La recopilació de les dades estadístiques haurà d'incloure almenys:

a) El nombre de víctimes que han sol·licitat assistència i les assistides, distingint entre adults i menors, i el sexe.

b) Tipus de víctima per delicte patit.

c) Tipus d'assistència i actuacions realitzades.

d) Les derivacions, en concret, les de les forces i cossos de seguretat, i dels lletrats de l'Administració de Justícia.

e) El nombre de víctimes que han sigut derivades a serveis de mediació.

3. En els informes esmentats s'indicaran tots aquells aspectes que considere rellevants la direcció general amb competència en matèria d'atenció a les víctimes del delicte, a fi d'aconseguir una avaluació continuada del funcionament de les esmentades oficines que permeta conéixer en cada moment les necessitats d'assistència i protecció a les víctimes.

4. Aquests informes, junt amb la memòria anual, serviran per a millorar el sistema de protecció de les víctimes i adoptar noves mesures que en garantisquen l'eficàcia.



Article 15. Publicitat institucional i difusió del servei públic

A fi que en tots els àmbits de la societat s'assolisca la màxima eficàcia del servei públic prestat per la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte de la Generalitat, la conselleria competent en matèria d'atenció a les víctimes del delicte haurà de dur a terme les següents actuacions en el marc d'allò que ha disposat la Llei 7/2003, de 20 de març, de la Generalitat, de Publicitat Institucional de la Comunitat Valenciana:

a) Donar la màxima difusió de l'existència de les oficines i de les seues funcions, tant a la societat en general com als col·lectius socials que siguen especialment vulnerables.

b) Promoure i fomentar campanyes de sensibilització social a favor de les víctimes del delicte, per mitjà d'acords amb altres departaments del Consell i/o per mitjà de la subscripció dels oportuns acords o convenis amb altres administracions públiques i institucions, de conformitat amb el que disposa la normativa que regula els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Procés d'extinció de FAVIDE

A partir de l'entrada en vigor d'aquest decret, s'iniciaran els tràmits oportuns a l'efecte de produir la baixa de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a l'Atenció a les Víctimes del Delicte (FAVIDE) del Registre de Fundacions de la Comunitat Valenciana, per qualsevol de les formes d'extinció previstes en els articles 36 i 37 de la Llei 8/1998, de 9 de desembre, de Fundacions de la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Dotació de plantilles

La dotació de les plantilles de les Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte s'efectuarà de forma progressiva atenent la disponibilitat pressupostària existent per a la creació i dotació dels llocs de treball.



Segona. FAVIDE

Mentre culmine el procés previst en la disposició addicional única, la Fundació de la Comunitat Valenciana per a l'Atenció a les Víctimes del Delicte (FAVIDE) continuarà exercint les activitats pròpies del seu objecte fundacional.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament

Es faculta la persona titular de la conselleria amb competència en matèria d'atenció a les víctimes del delicte a desplegar totes les disposicions que siguen necessàries per a l'adequada aplicació d'aquest decret.



Segona. Creació i supressió de les oficines d'àmbit inferior al provincial

La creació, reubicació o supressió de les oficines d'atenció a les víctimes del delicte d'àmbit inferior al provincial, es durà a terme mitjançant una ordre de la conselleria amb competència en matèria d'atenció a les víctimes del delicte.



Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 4 de novembre de 2016



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera de Justícia, Administració Pública,

Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques,

GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

Mapa web