Ficha docv

Ficha docv









DECRET 167/2023, de 29 de setembre, del Consell, pel qual s'estableix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure. [2023/9996]

(DOGV núm. 9701 de 10.10.2023) Ref. Base de dades 009869/2023


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: universitat, títol d'estudis, títol d'estudis



ÍNDEX

Preàmbul

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Currículum

Article 3. Organització i distribució horària

Article 4. Mòduls professionals: Formació en centres de treball

Article 5. Espais i equipament

Article 6. Professorat

Article 7. Docència en anglés

Article 8. Autonomia dels centres

Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Article 11. Adaptació als diferents tipus i persones destinatàries de l'oferta educativa

Article 12. Requisits del professorat dels centres privats o públics de titularitat diferent de l'administració educativa

Disposició addicional única. Autorització de centres docents

Disposició transitòria única. Efectes acadèmics

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final primera. Aplicació i desplegament

Disposició final segona. Entrada en vigor

Annex I. Mòduls Professionals

Annex II. Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals

Annex III. Professorat

Annex IV. Currículum dels mòduls professionals: Anglés tècnic I-M i II-M

Annex V. Espais mínims

Annex VI. Titulacions acadèmiques requerides per a impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu en centres de titularitat privada o d'altres administracions diferents de l'educativa







PREÀMBUL



L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix en l'article 53 que és competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, els nivells i els graus, les modalitats i les especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjudici del que es disposa en l'article vint-i-set de la Constitució Espanyola i en les lleis orgàniques que, conforme a l'apartat u del seu article huitanta-u, la desenvolupen.

Una vegada aprovat i publicat en el Boletín Oficial del Estado el Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, pel qual s'estableix el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure i es fixen els aspectes bàsics del currículum, els continguts bàsics del qual representen el 55 % de la duració total del currículum d'aquest cicle formatiu, que s'estableix en 2.000 hores, en virtut del que disposen els articles 6.2, 6.3, 39.4 i 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, i en el capítol I del títol I del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu, és procedent i necessari, tenint en compte els aspectes definits en la normativa anteriorment esmentada, establir el currículum complet d'aquests nous ensenyaments de Formació Professional inicial vinculats al títol esmentat en l'àmbit d'aquesta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals i respectant el perfil professional d'aquest.

En la definició d'aquest currículum s'han tingut en compte les característiques educatives, així com les socioproductives i laborals de la Comunitat Valenciana, a fi de donar resposta a les necessitats generals de qualificació dels recursos humans per a incorporar-los a l'estructura productiva de la Comunitat Valenciana, sense cap perjudici a la mobilitat de l'alumnat.

Tenint en compte la normativa esmentada i el principi de necessitat, està plenament justificada l'elaboració i la tramitació d'aquest currículum per a regular aquests nous ensenyaments de Formació Professional vinculats al títol esmentat en l'àmbit d'aquesta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals i respectant el perfil professional d'aquest.

Quant al procés de transició i drets de l'alumnat que estiga cursant el cicle formatiu establit per a l'obtenció del títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparat per la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu

1. L'alumnat que, en finalitzar el curs escolar 2020-2021, complisca les condicions requerides per a cursar els ensenyaments del segon curs del títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparat per la LOGSE, i que no haja superat algun dels mòduls professionals del primer curs del cicle formatiu corresponent, els ensenyaments del qual se substitueixen d'acord amb el que s'ha indicat en la disposició addicional primera d'aquest decret del Consell, disposarà de dues convocatòries en cadascun dels dos anys successius per a poder superar aquests mòduls professionals, sempre amb el límit màxim de convocatòries pendents de realitzar per la persona interessada, que estableix la normativa vigent en cadascun dels règims d'impartició dels ensenyaments de Formació Professional.

Transcorregut aquest període, en el curs escolar 2023-2024, se li aplicaran les convalidacions, per als mòduls superats, establides en l'article 14 del Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, pel qual s'estableix el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure o la norma bàsica que el substituïsca, regulat per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

2. A l'alumnat que, en finalitzar el curs escolar 2020-2021, no complisca les condicions requerides per a cursar els ensenyaments del segon curs del títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparats per la LOGSE, se li aplicaran les convalidacions establides en l'article 14 del Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, pel qual s'estableix el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, o la norma bàsica que el substituïsca, regulat per la LOE.

3. L'alumnat que, en finalitzar el curs escolar 2023-2024, no complisca, per no haver superat el mòdul professional de Formació en centres de treball, les condicions requerides per a obtindre el títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparat per la LOGSE, disposarà d'una convocatòria en el curs escolar següent per a poder superar aquest mòdul professional, sempre amb el límit màxim de convocatòries pendents de realitzar per la persona interessada, que estableix la normativa vigent en cadascun dels règims d'impartició dels ensenyaments de Formació Professional. A l'alumnat que, transcorregut aquest període, no haja obtingut el títol corresponent, se li aplicaran les convalidacions, per als mòduls superats, establides en l'article 14 del Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, pel qual s'estableix el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, o la norma bàsica que el substituïsca, regulat per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre.



Aquesta norma s'ha elaborat de manera coherent amb la normativa estatal, de la Unió Europea i la de la Comunitat Valenciana, amb la intenció de mantindre un marc normatiu estable, predictible, integrat i clar, de manera que complisca el principi de seguretat jurídica.



Es completa així eficaçment i eficientment, el marc legal establit pel Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, que estableix l'esmentat títol i els seus ensenyaments mínims, introduint la regulació adequada i imprescindible, que estableix les obligacions necessàries a fi d'atendre l'objectiu que es pretén aconseguir, seguint el principi de proporcionalitat.

Aquest decret del Consell ha sigut elaborat de manera transparent amb la participació dels agents implicats en el procés de tramitació d'aquesta norma, s'ha donat publicitat a la iniciativa normativa i als documents propis del procés d'elaboració, s'ha sotmés l'expedient a informació i audiència pública, i s'ha publicat l'anunci corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, en compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



En l'elaboració i tramitació d'aquesta norma s'han respectat els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, donant així compliment al que s'estableix en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En primer lloc, s'adequa als principis de necessitat i eficàcia. La necessitat ve donada perquè la seua regulació és una mesura necessària per a facilitar l'adequació al que es preveu en la normativa vigent.

D'altra banda, la seua eficàcia ve assegurada pel fet que aquest decret estableix un cicle de Formació Professional que dona resposta a les necessitats de formació dels perfils professionals, necessaris tant per a un sector de la població com per a determinats sectors productius i de prestació de serveis en la Comunitat Valenciana. La norma és a més eficaç, en tant que s'estableix una oferta formativa adequada per a les expectatives de formació o ocupació de les persones i de competències professionals requerides pel teixit empresarial.

D'altra banda, s'estableix dins d'un marc normatiu clar determinat per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació (LOE), la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig d'Educació, i la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la Formació Professional, i afavorint la certitud i la claredat de l'ordenament jurídic en matèria de Formació Professional.

L'adequació al principi de proporcionalitat s'aconsegueix en la mesura en què el decret conté la regulació imprescindible per a la consecució dels objectius anteriorment esmentats, alhora que no conté restriccions de drets ni imposa obligacions als seus destinataris.



El principi de transparència es garanteix en la mesura en què, tant amb caràcter previ a la tramitació formal del decret com durant aquesta, s'han realitzat consultes als interlocutors socials i s'han realitzat els tràmits de consulta pública prèvia i d'informació pública, tot això de conformitat amb el que es preveu en l'article 26, apartats 2 i 6, de la Llei 50/1997, de 27 de novembre.

La subjecció d'aquest decret al principi d'eficiència ve fonamentada en el fet que no imposa càrregues administratives innecessàries o accessòries i, alhora, racionalitza en la seua aplicació la bona gestió dels recursos públics que utilitza.

De tot el que s'ha exposat, es posa de manifest que l'elaboració i la tramitació de la norma s'ajusta als principis de bona regulació establits en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

S'ha prestat atenció especial a les àrees prioritàries, mitjançant la definició dels continguts de prevenció de riscos laborals, que permeten que tot l'alumnat puga obtindre el certificat de tècnic o tècnica en Prevenció de Riscos Laborals, Nivell Bàsic, expedit d'acord amb el que disposa el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció, i incorpora en el currículum la formació en la llengua anglesa per a facilitar-ne la mobilitat professional a qualsevol país europeu.

Aquest currículum requereix una concreció posterior en les programacions que l'equip docent ha d'elaborar, les quals han d'incorporar el disseny d'activitats d'aprenentatge i el desenvolupament d'actuacions flexibles que, en el marc de la normativa que regula l'organització dels centres, possibiliten adequacions particulars del currículum en cada centre docent d'acord amb els recursos disponibles, sense que en cap cas supose la supressió d'objectius que afecten la competència general del títol.

La implantació del currículum objecte de regulació d'aquest decret del Consell tindrà lloc a partir del curs escolar 2021-2022, per als ensenyaments (mòduls professionals) seqüenciats en el primer curs de l'annex II d'aquest decret del Consell, i en el curs 2022-2023, per als ensenyaments (mòduls professionals) seqüenciats en el segon curs de l'annex II esmentat. Simultàniament, en els mateixos cursos acadèmics, es deixaran d'impartir els corresponents al primer i al segon curs dels ensenyaments establits per a l'obtenció del títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparat per la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu.

Per tant, a proposta del conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, fent ús de les competències de l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a l'empara del que es preveu en l'article 18.f de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, consultats el Consell Valencià de Formació Professional i la Mesa Sectorial d'Educació, consultats els agents socials, amb informe favorable de la Direcció General de Pressupostos, amb informe favorable de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, amb informe de l'Advocacia General de la Generalitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 de setembre de 2023,





DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquest decret del Consell té per objecte establir el currículum del cicle formatiu de grau mitjà vinculat al títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, tenint en compte les característiques socioproductives, laborals i educatives de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, la identificació del títol, el perfil professional que s'expressa en la competència general, les competències professionals, personals i socials i la relació de qualificacions, així com l'entorn professional i la prospectiva del títol en el sector o els sectors, són els que es defineixen en el títol de tècnic en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, determinat en el Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, pel qual s'estableix el títol esmentat i es fixen els aspectes bàsics del currículum.



2. El que disposa aquest decret del Consell serà aplicable en els centres docents que desenvolupen els ensenyaments del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.





Article 2. Currículum

1. La duració total del currículum d'aquest cicle formatiu, inclosa tant la càrrega lectiva dels mòduls professionals com la càrrega lectiva reservada per a la docència en anglés, és de 2000 hores.

2. Els seus objectius generals, així com les orientacions pedagògiques, són els que s'estableixen per a cadascun d'aquests en el Reial decret 402/2020, de 25 de febrer.

3. Els continguts, els resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació d'aquests mòduls professionals s'estableixen en l'annex I d'aquest decret del Consell.



Article 3. Organització i distribució horària

La impartició dels mòduls professionals d'aquest cicle formatiu, quan s'oferisca en règim presencial ordinari, s'organitzarà en dos cursos acadèmics. La seqüenciació en cada curs acadèmic, la seua càrrega lectiva completa i la distribució horària setmanal es concreten en l'annex II d'aquest decret del Consell.



Article 4. Mòdul professional: Formació en centres de treball

El mòdul professional de Formació en centres de treball es farà, amb caràcter general, durant el tercer trimestre del segon curs.



Article 5. Espais i equipament

1. Els espais mínims que han de reunir els centres educatius per a permetre el desenvolupament dels ensenyaments d'aquest cicle formatiu, complint la normativa sobre la prevenció de riscos laborals, així com la normativa sobre la seguretat i la salut en el lloc de treball, són els que s'estableixen en l'annex V d'aquest decret del Consell.

2. Els espais formatius establits poden ser ocupats per diversos grups d'alumnat que cursen el mateix o altres cicles formatius o etapes educatives, i no necessàriament s'han de diferenciar mitjançant tancaments.

3. L'equipament, a més de ser el necessari i suficient per a garantir l'adquisició dels resultats d'aprenentatge i la qualitat de l'ensenyament a l'alumnat segons el sistema de qualitat que s'adopte, ha de complir les condicions següents:

a) Els equips, les màquines i el material anàleg que s'utilitzen han de disposar de la instal·lació necessària perquè funcionen correctament, i han de complir les normes de seguretat i de prevenció de riscos i totes les altres normes que hi siguen aplicables.

b) La quantitat i les característiques hauran d'estar en funció del nombre d'alumnat i permetre l'adquisició dels resultats d'aprenentatge, tenint en compte els criteris d'avaluació i els continguts que s'inclouen en cadascun dels mòduls professionals que s'impartisquen en els espais mencionats.



Article 6. Professorat

1. Els aspectes referents a les especialitats del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals del cicle formatiu de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure indicats en el punt 2 de l'article 2 d'aquest decret del Consell, segons el que preveu la normativa estatal de caràcter bàsic, són els que estableix actualment l'annex III A) del Reial decret 402/2020, de 25 de febrer.



En l'annex III d'aquest decret del Consell es determinen les especialitats i, si és el cas, els requisits de formació inicial del professorat amb atribució docent en el mòdul professional d'Anglés tècnic inclòs en l'article 7.

2. Per tal de garantir la qualitat d'aquests ensenyaments, per a poder impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu, el professorat dels centres docents no pertanyents a l'administració educativa, ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat, han de tindre la titulació acadèmica corresponent que s'indica en l'annex VI d'aquest decret del Consell i, a més, acreditar la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la LOE. La titulació acadèmica universitària que es requereix s'adaptarà a la seua equivalència de grau/màster universitari.

En tot cas, s'exigirà que els ensenyaments conduents a les titulacions esmentades engloben els objectius dels mòduls professionals i, si aquests objectius no estan inclosos, a més de la titulació, s'haurà d'acreditar, mitjançant una certificació, una experiència laboral, almenys, de tres anys en el sector vinculat a la família professional, en què s'hagen efectuat activitats productives en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge.

3. En relació al professorat especialista, haurà de posseir els requisits que s'indiquen en els apartats 3, 4 i 5 de l'article 12 de l'esmentat Reial decret 402/2020, de 25 de febrer, en el cas de la competència docent atribuïda a «professorat especialista».

4. El mòdul professional 1334, Guia de Bicicleta, podrà ser impartit per professorat especialista, amb autorització prèvia de la direcció general competent en matèria de personal docent.



Article 7. Docència en anglés

1. Amb la finalitat que l'alumnat conega la llengua anglesa, en els seus vessants oral i escrit, que li permeta resoldre situacions que impliquen la producció i la comprensió de textos relacionats amb la professió, conéixer els avanços d'altres països, fer propostes d'innovació en el seu àmbit professional i facilitar la seua mobilitat a qualsevol país europeu, el currículum d'aquest cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de manera integrada en dos mòduls professionals, d'entre els que componen la totalitat del cicle formatiu.

2. Aquests mòduls s'impartiran de manera voluntària pel professorat que hi tinga atribució docent i que posseïsca, a més, l'habilitació lingüística en anglés, d'acord amb la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana. A fi de garantir que l'ensenyament en anglés s'impartisca en els dos cursos acadèmics del cicle formatiu de manera continuada, es triaran mòduls professionals dels dos cursos, i els mòduls susceptibles de ser impartits en llengua anglesa són els que es relacionen amb les unitats de competència incloses en el títol.

3. Com a conseqüència de la major complexitat que suposa la transmissió i la recepció d'ensenyaments en una llengua diferent de la materna, els mòduls professionals que s'impartisquen en llengua anglesa incrementaran la seua càrrega horària lectiva en dues hores setmanals per al mòdul que s'impartisca en el primer curs, i en dues hores per al que es desenvolupe durant el segon curs. A més, el professorat que impartisca aquests mòduls professionals tindrà assignades en el seu horari individual tres hores setmanals de les complementàries al servei del centre per a preparar-los.

4. Si no es compleixen les condicions indicades, amb caràcter excepcional i de manera transitòria, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu, en el marc general del seu projecte educatiu, concretaran i desenvoluparan el currículum del cicle formatiu, i inclouran un mòdul d'Anglés tècnic en cada curs, llengua vehicular del qual serà l'anglés, amb una càrrega horària de dues hores setmanals en el primer curs i dues hores setmanals en el segon curs. El currículum d'aquests mòduls d'Anglés tècnic es concreta en l'annex IV.



Article 8. Autonomia dels centres

1. Els centres educatius disposaran, d'acord amb la normativa aplicable en cada cas, de la necessària autonomia pedagògica, d'organització i de gestió econòmica per a desenvolupar els ensenyaments i adaptar-los a les característiques concretes de l'entorn socioeconòmic, cultural i professional.

2. En el marc general del projecte educatiu i en funció de les característiques del seu entorn productiu, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu concretaran i desenvoluparan el currículum mitjançant l'elaboració del projecte curricular del cicle formatiu i de les programacions didàctiques de cadascun dels seus mòduls professionals, en els termes establits en aquest decret del Consell, en què es potenciarà o es crearà la cultura de prevenció de riscos laborals en els espais on s'impartisquen els diversos mòduls professionals, així com una cultura de respecte ambiental, treball de qualitat realitzat segons les normes de qualitat, creativitat, innovació i igualtat de gèneres.

3. La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional afavorirà l'elaboració de projectes d'innovació, així com de models de programació docent i de materials didàctics que faciliten que el professorat desenvolupe el currículum.

4. Els centres, en l'exercici de la seua autonomia, podran adoptar experimentacions, plans de treball, formes d'organització o ampliació de l'horari escolar en els termes que establisca la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional, sense que, en cap cas, s'imposen aportacions a l'alumnat ni exigències per a aquesta.



Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Tots els centres de titularitat pública o privada ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que oferisquen ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure s'ajustaran al que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i les normes que la despleguen i, en tot cas, hauran de complir els requisits que s'estableixen en l'article 46 del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, a més del que s'estableix en el Reial decret 402/2020, de 25 de setembre, i les normes que el despleguen.



Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Per a l'avaluació, la promoció i l'acreditació de la formació que s'estableix en aquest decret del Consell, caldrà ajustar-se a les normes que dicte expressament la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional.



Article 11. Adaptació als diferents tipus i persones destinatàries de l'oferta educativa

La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional podrà realitzar ofertes formatives, d'aquest cicle formatiu, adaptades a les necessitats específiques de col·lectius desfavorits o amb risc d'exclusió social, i adequar els ensenyaments d'aquest cicle formatiu a les característiques dels diversos tipus d'oferta educativa a fi d'adaptar-se a les característiques de les persones destinatàries.



Article 12. Requisits del professorat dels centres privats o públics de titularitat diferent de l'administració educativa

1. El professorat dels centres de titularitat privada o de titularitat pública d'una altra administració diferent de l'educativa que, en la data d'entrada en vigor d'aquest decret del Consell, no tinga els requisits acadèmics exigits en l'article 6 podrà impartir els corresponents mòduls professionals que conformen aquest currículum si estan en algun dels supòsits següents:

a) Professorat que haja impartit docència en els centres especificats en l'enunciat d'aquest article, sempre que dispose per a això dels requisits acadèmics requerits, durant un període de dos cursos acadèmics complets o, si no, dotze mesos en períodes continus o discontinus, dins dels quatre cursos anteriors a l'entrada en vigor d'aquest decret del Consell, en el mateix mòdul professional inclòs en un cicle formatiu emparat per la LOGSE que siga objecte de la convalidació que s'estableix en l'annex IV del Reial decret 402/2020, de 25 de febrer. L'acreditació docent corresponent es podrà sol·licitar durant un any després de l'entrada en vigor d'aquest decret del Consell.



b) Professorat que tinga una titulació acadèmica universitària i la formació pedagògica i didàctica requerida i acredite, a més, una experiència laboral, almenys, de tres anys en el sector vinculat a la família professional, en què haja realitzat activitats productives o docents en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge del mòdul professional.

2. El procediment que cal seguir per a obtindre l'acreditació docent que s'estableix en aquest article serà el següent:

El professorat que considere reunir els requisits necessaris ho sol·licitarà a la direcció territorial corresponent amb competències en educació, i haurà d'adjuntar la documentació següent:

– Fotocòpia compulsada del títol acadèmic oficial.

– Documents justificatius de complir els requisits indicats en els apartats a i/o b d'aquest article.

3. La persona titular de la direcció territorial, amb un informe previ del seu Servei d'Inspecció d'Educació, elevarà proposta de resolució davant de l'òrgan administratiu competent en matèria d'ordenació d'aquests ensenyaments de Formació Professional, de la conselleria amb competències en matèria d'educació, que dictarà una resolució individualitzada al respecte. Contra la resolució, i segons es preveu en l'article 122.1 in fine de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la persona interessada podrà presentar recurs d'alçada, en el termini d'un mes des de la seua notificació, davant de la secretària autonòmica de què depenga el mencionat òrgan administratiu competent, aspecte que haurà de constar en la mencionada resolució. Aquestes resolucions quedaran inscrites en un registre creat a aquest efecte.

Transcorregut aquest termini sense haver-se interposat el recurs, la resolució serà ferma amb caràcter general.

Si l'acte no fora exprés la persona sol·licitant i altres possibles persones interessades podran interposar recurs d'alçada en qualsevol moment a partir de l'endemà del dia en què, d'acord amb la seua normativa específica, es produïsquen els efectes del silenci administratiu.







DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Autorització de centres docents

Tots els centres de titularitat pública o privada situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que, en la data d'entrada en vigor d'aquest decret del Consell, tinguen autoritzats ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, emparat per la LOGSE, i complisquen els espais mínims requerits en el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, emparat per la LOE, queden autoritzats per a impartir els ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure, emparat per la LOE.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Efectes acadèmics

Els efectes acadèmics derivats d'aquest decret del Consell s'entendran referits a partir del començament dels processos d'escolarització del curs 2021-2022.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que estableix aquesta norma.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Aplicació i desplegament

S'autoritza a qui tinga la titularitat de la conselleria competent en matèria educativa per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a aplicar i desplegar el que disposa aquest decret del Consell.





Segona. Entrada en vigor

Aquest decret del Consell entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 29 de setembre de 2023



El president de la Generalitat,

CARLOS MAZÓN GUIXOT



El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació,

JOSÉ ANTONIO ROVIRA JOVER





ANNEX I

Mòduls professionals



1. Mòdul professional: Tècniques d'equitació

Codi: 1325



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Selecciona, col·loca i retira els equips per a la muntada, interpreta l'ús d'aquests i analitza la funcionalitat que tenen.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha caracteritzat el lloc, l'equí i l'equip per a la muntada.

b) S'han definit els elements de l'equip de muntada i les funcions d'aquests.

c) S'han col·locat i s'han retirat els elements de l'equip de muntada.

d) S'ha manejat l'equí durant la col·locació i l'adaptació de l'equip.

e) S'ha comprovat la posició i l'adaptació de l'equip a la morfologia de l'animal.

f) S'han pres les mesures per a evitar rascades amb l'equip.

g) S'ha ajustat l'equip i s'ha realitzat la cinglada inicial.

h) S'ha aplicat la normativa de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals en les tasques realitzades.

2. Preveu, en el procés previ a la muntada, les possibles reaccions de l'equí muntat i en valora les condicions físiques, el temperament i les aptituds.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha estudiat la conducta de l'equí en l'acostament, la posada de la cabeçada i el guiatge del cabestre.

b) S'han observat les reaccions de l'equí en el procés de preparació per a la muntada.

c) S'han estudiat les respostes de l'equí en el procés de conducció del ronsal al lloc de treball i en moure'l a la corda.

d) S'ha comprovat l'acceptació i l'adaptació en moviment de l'equip de muntada.

e) S'ha aplicat la normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals en les tasques realitzades.



3. Munta amb seguretat i equilibri als tres aires i relaciona les tècniques amb la mena d'animal, el terreny i la situació.

Criteris d'avaluació:



a) S'ha diferenciat la seqüència de moviments del cavall als tres aires naturals.

b) S'han descrit i s'han aplicat les tècniques per a pujar a l'equí i s'ha controlat l'animal.

c) S'ha definit la postura a cavall i s'ha adquirit la postura amb l'equí aturat i en moviment.

d) S'han descrit i s'han aplicat les ajudes en equitació.



e) S'han realitzat transicions entre aires, canvis de direcció, de ritme, de marxa i parades.

f) S'han corregit les desobediències del cavall durant la muntada.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Munta amb seguretat i equilibri en els passos de dificultat relativa i analitza les tècniques i els procediments d'aplicació en cada situació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han definit i s'han aplicat les combinacions d'ajudes i les funcions avançades d'aquestes.

b) S'han aplicat les tècniques de superació d'obstacles i franqueig de salts xicotets.

c) S'ha regulat la intensitat del treball físic de l'equí.

d) S'ha valorat la conveniència de descavalcar.

e) S'han aplicat les tècniques per a baixar del cavall.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Valora el cavall durant la muntada i analitza les seues reaccions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat l'estat i l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat de muntada.

b) S'ha valorat la higiene i les condicions de vida del cavall després de la muntada.

c) S'han registrat les reaccions del cavall muntat i la progressió d'aquestes.

d) S'han estimat les respostes a les ajudes del genet o de l'amazona i les desobediències del cavall muntat.

e) S'ha omplit una fitxa de control sobre la valoració del cavall muntat.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

B. Continguts:

a) Selecció, col·locació i retirada d'equips per a la muntada:

Característiques dels llocs per a l'equitació. Picador cobert, pistes, exterior d'instal·lacions, altres. Característiques del cavall de sella. Equip bàsic del genet o amazona i equip secundari (pantalons de muntar, casc, botes, guants, jupetí protector, assot, esperons, polaines). Característiques i tipus. Talles i ajust. Equip bàsic de l'equí i equip addicional (muntura, cabeçada de muntar, embocadura, dessuador, salvacreu, pitral, cuera, altres). Tipus i característiques.

Ús de l'equip de muntada. Selecció de l'equip que s'utilitzarà. Utilització dels diferents elements de l'equip. Funcionalitat de l'equip del genet o amazona (seguretat, comoditat, protecció, transmissió de les ajudes i altres). Funcionalitat de l'equip de l'equí (seguretat, control, comoditat i percepció de les ajudes).

Ensellar i embridar. Posada d'altres elements de l'equip (protectors, benes, martingales, cingles de volteig i altres). Desensellar i desembridar. Retirada del cavall d'altres elements de l'equip de muntada. Execució tècnica.

Maneig de l'equí durant la col·locació de l'equip de muntada. Control del cavall i seguretat. Col·locació i adaptació de l'equip del cavall: tècniques de maneig i control.

Adaptació de l'equip al cavall. Talles dels elements de l'equip. Equips i tipus de muntada. Revisió de la posició de l'equip.

Prevenció de rascades de l'equip. Parts anatòmiques que s'han de tindre en compte. Estat de l'equip i contacte amb el cavall. Ús de protectors. Rascades o ferides durant la muntada.

Ajust de l'equip del cavall. Cinglada inicial. Ajust dels muntants, sotagola i muserola. Tipus de muserola (francesa, alemanya, combinada i altres). Ajust del pit pitral, cuera i altres elements de l'equip.



Normativa de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Previsió de les possibles reaccions de l'equí muntat:

Temperament i aptitud per a la muntada. Conducta del cavall en el procés de preparació per a la muntada. Acostament, posada de la cabeçada, guiatge del cabestre, ensellat, embridat, entre altres. Mobilització del cavall i reajustament de la cingla.

Preparació de l'equí: possibles reaccions en el condicionament per a la muntada. Estudi de la sensibilitat de l'equí.

Guiatge del ronsal. Entrada en pista o lloc de treball. Mobilització a la corda. Valoració física i reaccions de l'equí. Ús de la posició en l'espai, gestos, tacte i veu.

Acceptació del cavall dels elements de l'equip. Revisió per a la muntada de l'adaptació de l'equip al cavall. Col·locació dels estreps en la posició d'ús. Cinglada final. Control del cavall en els ajustos finals de l'equip.

Normativa de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.



c) Muntada amb seguretat i equilibri als tres aires:

Aires en el cavall. Aires naturals i artificials, caminats i saltats, simètrics i dissimètrics. Anàlisi del pas, trot i galop. Tipus de pas, trot i galop. Moviments artificials o viciats durant la muntada.



Revisió d'accions, d'estreps i de cingles. Tècniques per a pujar al cavall: amb ajuda i sense ajuda. De salt, des d'escaló, donar el peu i altres. Aplicació. Errors en muntar-hi. Subjecció de regnes. Contacte amb la boca de l'animal. Estrebar. Calçament d'estreps. Control del cavall i seguretat en muntar-hi.

Postura a cavall. Descripció posicional dels segments corporals del genet o amazona (cap, muscles, tronc i seient, braços, mans, cames, peus, altres). Defectes habituals en la postura a cavall. Aplicació de la postura amb l'equí en moviment (postura equilibrada i flexible). Adaptació a l'equí en el pas, trot i galop. Utilització del trot alçat i assegut. Muntada amb estreps i sense estreps.

Ajudes en equitació: naturals i artificials. Funcions bàsiques i aplicació. Normes d'utilització de les ajudes. Les cames, les mans, el pes del cos, la veu, altres. Definició de conceptes bàsics d'equitació. Equilibri, impulsió, contacte, reunió, altres.

Execució tècnica de les transicions, canvis de direcció, de ritme de marxa i parades. Combinació d'ajudes bàsiques. Anàlisi de les aptituds i capacitats del cavall muntat.



Desobediències del cavall muntat. Mètodes per a controlar el cavall davant de desobediències. Correccions tècniques. Valoració del comportament del cavall muntat.

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Muntada amb seguretat i equilibri en passos de dificultat relativa:

Combinació d'ajudes: aplicació tècnica i funcions avançades. Accions de cames, seient i regnes. Regna directa d'oposició, contrària d'oposició, intermèdia i altres. Ús d'assot i esperons.

Descripció tècnica de superació d'obstacles i franqueig de salts xicotets. Superació d'obstacles, muntat o del ronsal. Portes, reixats, bancals, altres. Seient profund i equilibri. Salts xicotets. Trancs preparatoris d'aproximació, batuda, paràbola i recepció.

Regulació de la intensitat de treball. Fases d'una sessió (part inicial o calfament, part principal i part final o tornada a la calma). Adaptació a la condició física de l'animal. Augment progressiu de la intensitat intercalant parades. Treball del cavall. Tornada a la calma progressiva.



Tècniques de descavalcament: baixar del cavall. Valoració de la conveniència de baixar del cavall en funció de la situació. Desestrebar. Errors en el descavalcament. Aplicació de les tècniques per al descavalcament del cavall. Correcció d'errors en el descavalcament. Control del cavall i seguretat en el descavalcament.

Normativa ambiental, de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

e) Valoració del cavall durant la muntada:

Adequació dels equips de muntada. Comprovació de l'estat de l'equip de muntada. Revisió i manteniment de l'equip. Neteja i cures de l'equip de muntada. Productes de neteja i manteniment. Emmagatzematge i protecció. Guarda-arnesos, suports i fundes.

Revisió de l'estat del cavall. Valoració de la higiene del cavall després de la muntada. Grau de sudoració i climatologia. Raspallat, dutxa, altres. Estabulació o solta de l'equí.

Registre de reaccions del cavall. Seguiment de l'evolució de l'animal.

Respostes a les ajudes. Desobediències del cavall muntat.

Problemes en la muntada derivats del comportament del cavall (nerviosisme, incomprensió, proves de lideratge).

Fitxes de control i ús de les TIC. Valoració de la condició física del cavall. Absència de lesions o malalties significatives. Ritme cardíac i respiratori. Valoració de la conducta dels equins aplicada a la muntada. Conductes habituals que defineixen el caràcter de l'equí. Comportament i reaccions de l'equí a les ordres. Conductes anormals i vicis. Aptitud per a la muntada. Observació del cavall muntat. Estudi del moviment del cavall al pas, al trot i al galop. Moviments viciats del cavall muntat.



Observació durant el procés de preparació i conclusions. Previsió de les reaccions del cavall muntat.

Normativa ambiental, de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.





2. Mòdul professional: Guia eqüestre



Codi: 1327



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Revisa, prepara i recull els materials, els cavalls i els mitjans per a la ruta, i interpreta l'ús d'aquests i el procediment establit.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha comprovat la disponibilitat i l'operativitat dels mitjans i els materials necessaris per a la ruta.

b) S'ha comprovat l'estat i l'aptitud dels cavalls per a la ruta i se'ls han prestat les cures bàsiques abans, durant i després de l'etapa.



c) S'han manejat els equins en les operacions d'embarcament, transport i desembarcament durant les rutes.

d) S'han definit els elements de l'equip i els materials per a la ruta i les funcions d'aquests.

e) S'han preparat els cavalls i s'ha adaptat la col·locació dels equips per a l'etapa a les característiques de les i dels participants en la ruta.



f) S'ha seguit el procediment de manteniment i emmagatzematge dels materials i els equips abans, durant i després de la ruta.

g) S'ha revisat el material del grup i l'equip de cada persona participant i s'ha assegurat l'avituallament per als i per a les participants i els cavalls durant la ruta.

h) S'ha aplicat la normativa de benestar animal i de prevenció de riscos laborals en les tasques de revisió i cura realitzades.

2. Verifica i adapta els itineraris eqüestres i analitza les característiques de les persones participants i les condicions de realització de l'activitat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han definit els criteris per a recopilar informació sobre l'àmbit individual i col·lectiu del grup i per a identificar els senyals de fatiga o de possibles conductes de risc.

b) S'han reconegut en el terreny els punts de dificultat i el dosatge de l'esforç i dels descansos, ateses les distàncies i els desnivells pels quals es realitzarà la ruta eqüestre.

c) S'han preparat les vies alternatives per als possibles passos conflictius de la ruta eqüestre.

d) S'han reconegut els indicis naturals que poden ser referent per a l'orientació i els accidents geològics i els ecosistemes que són d'interés per a la ruta eqüestre.

e) S'han utilitzat els instruments i els mapes per a orientar-se en tota mena de condicions ambientals.

f) S'han localitzat els punts de pernoctació i d'evacuació.

g) S'ha comprovat el protocol de seguretat davant de possibles situacions de perill.

3. Guia grups per itineraris eqüestres i relaciona les tècniques de progressió amb el programa establit i amb les condicions del medi.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha proporcionat informació a les persones participants sobre l'itinerari, les característiques del cavall i l'ús de l'equip i del material per a garantir la seguretat.

b) S'han descrit i s'han demostrat les tècniques d'equitació per a una ruta eqüestre i s'ha corregit l'execució d'aquestes a les persones participants.

c) S'ha adoptat una organització i una situació en el grup que permet el control d'aquest i de les dificultats de les i dels participants abans i durant l'activitat.

d) S'han utilitzat els codis de senyals i els aparells de comunicació per a transmetre durant la ruta informació al grup i, si ha calgut, a agents externs.

e) S'han realitzat maniobres de suport a les persones participants que presenten dificultats en la progressió per la ruta.

f) S'han aplicat els protocols d'actuació en les incidències produïdes.

g) S'han preparat l'espai per als cavalls i les condicions per a les parades i la pernoctació.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals en les tasques realitzades.

4. Col·labora en l'organització d'activitats eqüestres recreatives i interpreta el procediment establit.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat els tipus d'activitats recreatives de l'empresa.



b) S'han seleccionat els espais, les instal·lacions i els equips per a activitats eqüestres recreatives.

c) S'han establit els criteris d'assignació d'animals als diferents perfils de les persones participants.

d) S'ha comprovat prèviament el comportament dels animals, els equips, els materials, les instal·lacions i els espais.

e) S'han descrit i s'han demostrat les tècniques eqüestres que s'utilitzaran en les activitats.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Realitza activitats eqüestres recreatives, segons el protocol establit, i relaciona les característiques dels i les participants amb els procediments d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat els espais, els animals i els materials per a les activitats eqüestres recreatives.

b) S'ha informat els i les participants sobre les normes que s'han de seguir en les activitats eqüestres recreatives.

c) S'han instruït els i les participants en equitació amb un objectiu recreatiu.

d) S'ha col·laborat en el desenvolupament de jocs i gimcanes a cavall i s'ha seguit el protocol establit.

e) S'han guiat del ronsal els ponis durant els passejos infantils a cavall.

f) S'ha guiat en passejos a cavall i s'ha col·laborat en l'enganxament i el passeig de persones participants amb cotxe de cavalls.

g) S'ha col·laborat en les activitats eqüestres d'oci per a persones amb discapacitat i s'ha seguit el protocol establit.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

6. Valora les activitats eqüestres recreatives i de conducció de grups a cavall i analitza les dades recopilades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han recollit les dades sobre la mateixa actuació i sobre les reaccions del grup en l'activitat.

b) S'han registrat les incidències pel que fa a l'ajust de l'activitat als temps previstos.

c) S'han registrat les conductes dels animals que no siguen adequades per a l'activitat eqüestre en què estan implicats.

d) S'han recollit les incidències que afecten la seguretat durant el desenvolupament de les activitats.

e) S'ha valorat l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat eqüestre.

f) S'ha omplit la fitxa de valoració de l'activitat segons el programa d'aquesta.

g) S'han proposat les mesures correctores dels desajustaments detectats i s'ha elaborat un informe sobre l'activitat eqüestre realitzada.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.



B. Continguts:

a) Revisió, preparació i recollida de materials, cavalls i mitjans per a la ruta:

Equips i materials per a rutes eqüestres. Funcions dels elements de l'equip eqüestre:

Equip i material eqüestre del cavall en ruta (de muntada i maneig, de transport del material, de cures i manutenció).

Equip i material eqüestre del genet o de l'amazona en ruta (indumentària, calçat, complements, elements de seguretat).

Equip, avituallament i material eqüestre col·lectiu en ruta (de pernoctació, d'hidratació i alimentació, aparells de comunicació, de ferratge d'emergència, de guarnicioneria i reparacions, farmaciola, seguretat).



Equip i materials específics per a persones amb discapacitat i/o necessitats especials.

Manteniment, transport i emmagatzematge de materials i equips:

Procediments de revisió d'equips i materials individuals i col·lectius (inspecció visual i comprovació de l'estat).

Manteniment bàsic i operatiu. Registre d'operacions de manteniment (reparacions d'equip i guarnicioneria).

Neteja, cures, emmagatzematge i protecció de l'equip de ruta. Inventaris. Productes de neteja i manteniment, suports i fundes.

Retirada de l'equip i del material als cavalls.

Transport de materials i equips. Revisió del mitjà de transport i col·locació dels materials i els mitjans per a protegir-los. Transport dels aliments.

Cavalls per a la ruta eqüestre. Estat físic i temperamental i aptitud del cavall per a la ruta:

Procediments de revisió de l'estat del cavall. Detecció de problemes de salut, signes de salut i de situació anormal, cures, medicació. Comprovació de signes de fatiga, ferides i matadures, entre altres.



Preparació del cavall per a la ruta. Adaptació de l'equip i del material als cavalls i a les persones participants. Col·locació del material en els cavalls. Distribució en alforges. Criteris de seguretat i equilibri-estabilitat.

Comportament del cavall en ruta. Comportament del cavall sol i en companyia d'altres cavalls i egües.

Cures i transport equins abans, durant i després de la ruta:

Higiene i aplicació de primers auxilis al cavall. Raspallat, dutxa, neteja de cascos.

Reparacions bàsiques de ferradura. Resolució d'un problema de ferradura per desreblada i clavada de claus, substitució o col·locació de ferradura, utilització d'hiposandàlia, altres. Manteniment, neteja, emmagatzematge i protecció.

Tècniques per a embarcar i desembarcar; personal i mitjans. Col·locació dels animals i permanència en el vehicle. Necessitats bàsiques del cavall durant el viatge. Transport d'animals lesionats o malalts durant la ruta. Normativa, requisits i documentació. Planificació del transport i tècniques de conducció.

Estabulació o solta del cavall. Ús de boxs individuals, quadres corregudes, tancats exteriors i altres.

Alimentació i hidratació de les persones i dels cavalls en una ruta eqüestre:

Avituallament durant la ruta.

Càlcul de quantitat d'aliments sòlids i líquids per als cavalls en ruta.



Càlcul de quantitat d'aliments sòlids i líquids per a les persones participants. Càlcul per etapes.

Supervisió de la quantitat i l'estat d'aliments sòlids i líquids.

Alimentació i hidratació en ruta. Aportació d'aigua, aliments concentrats, de volum i complements.

Personal, documentació i permisos per a les rutes eqüestres.

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Verificació i adaptació d'itineraris eqüestres:

Examen del terreny a cavall. Comprovació de les característiques aportades per la cartografia (distàncies, pendents, accidents paisatgístics i fites d'orientació).



Varietat paisatgística i de càrrega de treball. Localització i condicions dels espais per a la realització d'activitats lúdiques i de sensibilització sobre els valors naturals, culturals i recursos de la zona. Espais per a l'observació, la parada, l'explicació i les activitats recreatives.



Verificació del tipus de terreny i dels punts de dificultat. Notes de camp:

Condicions del terreny que afecten la marxa del cavall.

Alternatives per als passos conflictius de la ruta: arbredes, costeres pronunciades, extensions d'aigua i terrenys relliscosos o escarpats, entre altres.

Verificació de condicions de l'itinerari:

Duració. Distribució de l'esforç i necessitats d'avituallament.



Llocs i espais. Punts de reagrupament i descans durant el recorregut. Zones d'evacuació del grup a cavall.

Alternatives de l'itinerari en funció de l'estat del terreny, la climatologia i l'horari previst, entre altres.

Adaptació de l'activitat programada al tipus de persones participants:

Proves de nivell tècnic prèvies a l'activitat.

Supervisió del maneig bàsic del cavall realitzat pels i per les participants. Posada de la cabeçada, guiatge del cabestre, lligatge del cavall, preparació del cavall, altres.

Expectatives i necessitats de les persones del grup. Coneixements i experiència prèvia.

Alternatives de l'itinerari en funció del nivell dels i de les participants. Variants en funció de les capacitats, les necessitats i les motivacions dels i de les participants. Nivells de l'itinerari. Adequació als interessos i els nivells de competència motriu.

Adaptació de les activitats a la participació de persones amb discapacitat (espai, instal·lacions, material, transmissió de la informació i activitats). Accions i mitjans per a l'ajuda o el suport d'agents externs.



Senyals de fatiga i possibles conductes de risc. Identificació primerenca i actuació anticipada.

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Guiatge del grup per itineraris eqüestres:

Legislació vigent. Espais protegits, característiques dels ecosistemes i espècies de la zona i impacte ambiental.

Informació a les persones participants. Experimentació de fórmules i situacions. Tipus de llenguatge:

Informació sobre la ruta eqüestre (horaris previstos, etapes, previsió climatològica, nivell de dificultat, equip i material, llocs d'especial interés).

Informació sobre el cavall de marxa. Característiques i costums dels cavalls que s'utilitzen.

Normes de l'activitat i de seguretat: utilització de l'equip i del material, organització de l'avituallament, conductes respecte del medi ambient en una ruta eqüestre.

Comunicació d'errors d'execució de la tècnica eqüestre.

Tècniques d'equitació i maneig del cavall en rutes eqüestres. Explicació, demostració i ajuda:

Col·locació de la cabeçada, guiatge del cabestre i lligatge del cavall en ruta. Preparació del cavall en ruta. Problemes de les persones usuàries en la preparació i la utilització de l'equip i el material i en el maneig per a la preparació del cavall.

Muntar i descavalcar en ruta.

Postura a cavall en ruta. Ajudes en equitació en ruta.

Descripció i aplicació de les tècniques. Identificació d'errors d'execució. Dificultats de les persones usuàries en l'aplicació de les tècniques d'equitació muntats.

Aplicació de maniobres de suport a les persones participants en ruta. Aplicació de protocols d'actuació en passos de dificultat relativa. Vies, encreuaments, retards, obstacles, entre altres, i possibles incidents. Ajuda i suport individualitzat en passatges difícils.

Tècniques específiques d'ajuda per a persones amb discapacitat i/o necessitats especials.

Organització del grup i seguretat: distribució del personal i dels i de les participants dins del grup. Assignació de funcions en el grup:



Situacions compromeses i formes d'actuació: descontrol del cavall, caigudes i altres.

Previsió de reaccions del grup i dels seus components en la ruta eqüestre.

Situació respecte del grup i el control d'aquest. Revisió del material del grup i de l'equip de cada persona usuària. Protocol de solució de dificultats en ruta. Protocol de situació d'emergència i primers auxilis. Reorganització del grup davant de dificultats. Col·laboració de l'auxiliar de guia i dels i les participants.

Codis de senyals per a la conducció d'un grup a cavall. Avanç, parada, acceleració o desacceleració i canvi de direcció en ruta, entre altres. Transmissió d'informació en ruta. Aparells de comunicació interna i externa.

Espai per als cavalls en parades:

Preparació per a la pernoctació.

Assegurament del cavall entre etapes: estabulació, tancat elèctric, lligat (estaques d'amarrament, travat en prat, corda llarga amb nusos per a lligar diversos cavalls entre dos punts i altres).

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Col·laboració en l'organització d'activitats eqüestres recreatives:



Activitats eqüestres. Tipus (hípiques i esportives, recreatives, culturals i espectacles, amb persones amb discapacitat i altres).

Activitats eqüestres recreatives. Tipus i característiques. Enfocament formatiu, turístic, d'ocupació del temps d'oci, de realització d'activitat fisicoesportiva i altres. Estudi de les ofertes de mercat i possibilitats de l'empresa. Classes d'equitació, jocs amb cavalls, passejos a cavall i amb cotxe de cavalls.

Espais i instal·lacions per a activitats eqüestres recreatives. Aula, picador, pistes de diversos tipus, voltants de la instal·lació i altres. Equips per a activitats eqüestres recreatives. Utilització de l'equip en activitats eqüestres recreatives.

Realització de les activitats prèvies a la real amb persones participants. Resposta dels animals, equips, materials, instal·lacions, espais, entre altres. Resolució de problemes detectats.

Criteris d'assignació dels animals:

Característiques de l'equí per a activitats eqüestres recreatives.

Característiques de l'equí per a activitats d'hipoteràpia.

Binomi genet/amazona – cavall compensat. Experiència, caràcter i morfologia del genet/amazona i del cavall.

Planificació del treball de l'animal.

Tècniques eqüestres específiques:

Treball tècnic amb els i les participants. Guiatge del destre del cavall amb genet o amazona novell, guiatge de tanda, peu a terra o muntada i altres.

Transmissió de les tècniques d'equitació.

Adaptació de les tècniques al nivell dels i de les participants. Aplicació amb diferents materials i equips.

Adaptació de les tècniques a persones amb discapacitat o necessitats especials.

Normativa ambiental, de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

e) Realització d'activitats eqüestres recreatives:

Supervisió de recursos implicats en activitats eqüestres recreatives:



Preparació d'espais. Terrenys, tanques, altres.

Selecció i preparació dels animals en funció de l'activitat i de les persones participants.

Revisió de materials per a activitats (cons, barres de franqueig, cavaletti, ramals, material d'activitat física, altres).

Col·locació de l'equip i del material per a les activitats eqüestres recreatives.

Informació a les persones participants. Continguts i tipus de llenguatge. Adaptacions per a facilitar el procés a persones amb discapacitat:

Normativa de l'empresa i de les activitats. Normes de seguretat. Comportament entre èquids. Ús de les instal·lacions, materials i equips per part de les persones usuàries. Normativa específica de cada activitat.



Instruccions a l'usuari/a en equitació d'oci. Exercicis d'assimilació tècnica. Treball individualitzat i en grup. Exercicis en tanda, exercicis d'aplicació i altres.

Dades d'interés (patrimoni cultural i natural).

Intervenció en activitats:

Criteris d'adaptació de les activitats eqüestres (espai, instal·lacions, material, transmissió de la informació, activitats). Tipus d'activitats eqüestres per a persones amb discapacitat: circuits psicopedagògics, jocs eqüestres adaptats, teràpies eqüestres, equitació adaptada, oci i altres.

Jocs i gimcanes a cavall. Estructura de les activitats. Individual o per equips. Ús del material.

Jocs populars a cavall. Proves peu a terra o muntat. Activitats conjuntes, en circuit, per grups i altres. Jocs de velocitat i precisió.



Passejos en poni. Guiatge del ronsal o de la mà. Col·laborador lateral de seguretat. Passeig en grup. Animació infantil. Estimulació infantil. Cançons, gestos, exercicis, altres. Diferències entre passeig i ruta muntant a cavall.

Passeig a cavall. Guia personalitzat o de grup. Adequació al nivell del grup. Distribució i organització del grup. Control del grup. Muntada d'exterior. Recorreguts pròxims. Volences del cavall.

Passeig en cotxe de cavalls. Selecció de l'equip d'enganxament i col·locació (aclucalls, tirs, collera, tafarra i altres). Enganxada. Conducció per carretera i medi natural (codi de circulació viària i normes de conducta i legislació en el medi natural).

Normativa ambiental, de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

f) Valoració de les activitats eqüestres recreatives i de conducció de grups a cavall:

Fitxes de control de valoració de l'activitat. Tipus. Procediments de presa de dades en el desenvolupament de l'activitat. Avaluació interna o autoavaluació i avaluació externa. Enquestes. Anàlisi de l'activitat, del grup i del tècnic, entre altres. Valoració respecte del programa. Documents d'avaluació. Elaboració. Fitxes de seguiment. Utilització de les TIC.

Recollida d'informació:

Registres sobre els comportaments del grup. Progressió de les persones participants en l'activitat. Execució tècnica, efectivitat i seguretat.



Registres sobre les actuacions del personal tècnic o del guia. Situació, efectivitat de la comunicació.

Registre d'incidències i ajust als temps previstos. Fases de l'activitat, temps de les intervencions. Incidències que afecten la seguretat del desenvolupament de les activitats. Estimació del grau de seguretat de l'activitat.

Registre de dades relacionades amb el cavall. Conductes inadequades dels animals en l'activitat. Velocitat del cavall al pas, al trot i al galop. Adaptació entre els animals i les persones participants.

Adequació dels equips i els materials utilitzats en l'activitat eqüestre. Valoració de l'adaptació als animals i als i les participants. Anàlisi de la possibilitat d'utilització en diferents activitats. Lleugeresa, comoditat, solidesa, possibilitat de reparació, funcionalitat, estètica i altres.



Elaboració d'informes sobre l'activitat. Propostes de mesures correctores i de millores en la programació. Possibles millores i creació de noves activitats.

Normativa ambiental, de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.





3. Mòdul professional: Atenció a grups



Codi: 1328



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Caracteritza la dinàmica grupal i la relaciona amb els aspectes psicològics i sociològics que la sustenten.

Criteris d'avaluació:

a) S'han explicat els processos bàsics del desenvolupament evolutiu de les persones.

b) S'han caracteritzat els processos que influeixen en la conformació social de la conducta i les actituds.

c) S'han descrit les característiques de les discapacitats i la repercussió que tenen en el desenvolupament d'activitats grupals recreatives.

d) S'ha valorat la diversitat cultural i la implicació d'aquesta en contextos recreatius.

e) S'han descrit les principals diferencials característiques des de la perspectiva de gènere i la seua implicació en contextos recreatius.

2. Desenvolupa les estratègies i les tècniques de dinamització grupal en funció del context d'intervenció i adequa l'ús de les tècniques a les seues fases.

Criteris d'avaluació:

a) S'han classificat els elements que configuren l'estructura grupal i les relacions entre aquests.

b) S'han investigat les diverses fases d'un grup.

c) S'han caracteritzat els possibles rols tipus en els i les integrants d'un grup.

d) S'han determinat diverses tècniques de grup per a cadascuna de les fases en què es troba el grup.

e) S'ha valorat la importància de la utilització de dinàmiques de grup per a interactuar amb els seus integrants.

f) S'han desenvolupat les tècniques de dinàmica de grups i s'han considerat els espais i els mitjans necessaris.

g) S'han desenvolupat les tècniques de dinàmica de grups per a col·lectius específics i s'han incorporat les adaptacions i les ajudes tècniques requerides.

h) S'ha justificat el paper del tècnic com a iniciador i dinamitzador de processos grupals.

3. Identifica les tècniques de comunicació i analitza les característiques dels grups i de les persones implicades en el procés.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat els elements del procés de comunicació grupal.



b) S'han definit els estils de comunicació que fan més eficaç el procés de comunicació en funció del context.

c) S'han seleccionat les estratègies per a superar barreres de comunicació grupal.

d) S'han adaptat les tècniques de comunicació a contextos i grups.



e) S'han determinat les tècniques de comunicació adequades a la situació i atesa la diversitat cultural i funcional, sobretot en situacions de discapacitat.

f) S'han descrit les habilitats de comunicació necessàries per a afavorir el procés de comunicació.

g) S'ha valorat la importància de les habilitats socials en el procés de comunicació.

4. Implementa les estratègies de gestió de conflictes grupals i la solució de problemes i selecciona les tècniques en funció del context d'intervenció.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat les fonts de l'origen dels problemes i els conflictes en el funcionament dels grups.

b) S'han desenvolupat habilitats socials de solució de problemes dins del grup.

c) S'han desenvolupat les tècniques de gestió de conflictes de grups dins del grup.

d) S'han descrit les fases del procés de presa de decisions.

e) S'ha valorat la importància del respecte i la tolerància en la gestió de conflictes i en la solució de problemes.

5. Avalua els processos de grup i identifica els aspectes susceptibles de millora.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat les tècniques d'investigació social.

b) S'han determinat les estratègies i els instruments per a l'estudi de grups.

c) S'ha definit l'avaluació dels processos grupals.

d) S'han descrit els indicadors d'avaluació.

e) S'han omplit els registres en els suports establits.

f) S'han identificat les situacions que necessiten millorar.

g) S'ha autoavaluat la situació personal i social de partida del tècnic.



B. Continguts:

a) Caracterització de la dinàmica grupal:

Trets bàsics de psicologia evolutiva.

Desenvolupament personal i elements bàsics. Personalitat, motivació, actituds, emoció i sensació. Autoconcepte i autoestima.

Discapacitat. Etiologia, simptomatologia, classificació, indicacions, precaucions i contraindicacions. Característiques psicològiques, afectives i socials de les persones segons els tipus de discapacitat.

Cultura i socialització. Conceptes bàsics d'integració social. Educació intercultural.

Educació per a la llibertat, la igualtat, la pau, la ciutadania i la cooperació. Coeducació.

b) Desenvolupament d'estratègies i tècniques de dinamització grupal:

El grup. Psicologia del grup. Persona i grup. Grup de pertinença i grup de referència.

Processos i estructura d'un grup. Elements estàtics i dinàmics del grup.

Fenòmens que afecten el grup. La cohesió social. Factors que afavoreixen la cohesió grupal.

Fases de desenvolupament d'un grup.

El lideratge: tipus.

Tècniques de dinàmica de grups com a metodologia d'intervenció. Espais i mitjans necessaris.

Tècniques de dinàmica de grups per a col·lectius específics. Adaptacions. Pautes per a optimitzar les relacions interpersonals. Ajudes tècniques.

Justificació del paper del personal tècnic com a iniciador i dinamitzador de processos grupals.

c) Identificació de tècniques de comunicació:

El procés de comunicació. Elements en el procés de comunicació. Tipus de comunicació.

Estils de comunicació. Assertivitat. Tipus de consignes i d'explicacions facilitadores de la comunicació amb persones amb discapacitat.



Dificultats i barreres de la comunicació.

Tècniques de comunicació. Adaptació de les tècniques de comunicació per a afavorir la participació de les persones amb discapacitat.

Valoració de la importància de la comunicació i la interacció comunicativa en diferents contextos.

Transmissió de missatges. Utilització del llenguatge oral i del llenguatge escrit en la transmissió de missatges. Utilització del llenguatge icònic i del llenguatge audiovisual en la transmissió de missatges.

Valoració de la importància d'adequar la comunicació a l'interlocutor o la interlocutora i a una possible discapacitat.

Actituds personals que faciliten o dificulten la comunicació.

Justificació de les habilitats socials bàsiques de comunicació. Escolta activa. Errors d'escolta. Empatia. Ajudar a pensar.

d) Gestió de conflictes i resolució de problemes:

El conflicte en les relacions interpersonals. Comportaments i relacions tipus. Rivalitat. Cohesió.

Les actituds dels grups davant dels conflictes.

Tècniques per a la gestió i la resolució de conflictes.

El procés de presa de decisions. Mètodes més usuals per a la presa de decisions en grup. Fases en la presa de decisions.

Valoració de la importància del respecte i de la tolerància en la resolució de problemes i conflictes.

e) Avaluació dels processos de grup:

Aplicació de tècniques d'investigació social al treball amb grups.

Anàlisi d'estratègies i instruments per a l'estudi de grups.

Avaluació de l'estructura i els processos grupals. Tècniques d'observació.

Selecció d'indicadors.

Recollida de dades. Tècniques d'elaboració i ompliment de registres.

Interpretació de dades.

Valoració de l'autoavaluació com a estratègia per a la millora de la competència social.



4. Mòdul professional: Organització d'itineraris



Codi: 1329



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Valora el context d'intervenció de les activitats guiades en el medi natural i selecciona la informació rellevant per al disseny d'itineraris.



Criteris d'avaluació:

a) S'han establit els procediments de cerca, processament, organització i arxivament de la informació per a la preparació de l'itinerari.



b) S'han analitzat les característiques geogràfiques, geològiques, socioeconòmiques i biològiques de l'entorn sobre el qual es dissenyarà l'itinerari.

c) S'ha revisat la normativa mediambiental aplicable a la planificació d'itineraris en el medi natural.

d) S'han analitzat els factors que condicionen la dificultat i la perillositat dels recorreguts.

e) S'han considerat els valors culturals i paisatgístics de l'entorn com a elements d'interés de l'activitat.

f) S'han descrit els perfils dels grups de persones participants en activitats recreatives en el medi natural.

2. Selecciona els elements rellevants per al disseny d'itineraris i interpreta les representacions cartogràfiques.

Criteris d'avaluació:

a) S'han interpretat els elements i la simbologia d'un mapa topogràfic.

b) S'han explicat les característiques dels recorreguts a partir de la representació cartogràfica.

c) S'han calculat els desnivells i les distàncies longitudinals a partir de mapes de diverses escales.

d) S'han detallat els codis gràfics que indiquen els punts o els trams de l'itinerari amb més dificultat i perillositat.

e) S'han calculat els rumbs i l'azimut.

f) S'han localitzat possibles zones d'evacuació davant d'incidències en recorreguts de grups per la zona.

3. Dissenya itineraris pel medi natural i relaciona la zona, els mitjans disponibles i el perfil del grup amb el servei demanat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat els punts d'inici i de finalització del recorregut.



b) S'han traçat la distància, els desnivells i les dificultats del recorregut, adaptats als perfils de les persones participants.

c) S'han establit els temps de ruta, de descans i d'activitats complementàries.

d) S'han plantejat rutes alternatives en els punts conflictius de la ruta prevista.

e) S'han previst les activitats recreatives en funció de la intensitat del recorregut i dels perfils dels i de les participants.

f)S'han utilitzat les tecnologies de la informació i la comunicació en el disseny d'itineraris.

4. Estableix els recursos necessaris per a la realització de l'itinerari i analitza el tipus d'activitat i els interessos dels i de les participants.

Criteris d'avaluació:

a) S'han establit els procediments d'obtenció de permisos d'accés, circulació i pernoctació per a la zona de l'activitat.

b) S'ha detallat la logística de l'activitat tenint en compte la participació de persones amb discapacitat.

c) S'han previst els espais i els mitjans necessaris per al recorregut i per a les activitats recreatives.

d) S'ha elaborat un llibre de ruta amb el programa de l'activitat, el perfil topogràfic, els punts referents per a l'orientació i els significatius de l'itinerari.

e) S'han calculat les provisions per a cobrir els requeriments d'hidratació i d'alimentació del grup.

5. Concreta els protocols de seguretat per als itineraris en el medi natural i determina les conductes i els recursos necessaris.



Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat les mesures específiques de seguretat en funció del recorregut i del grup.

b) S'ha previst l'equipament de seguretat individual i col·lectiu en funció de les condicions del recorregut.

c) S'ha establit el procediment d'actuació davant de condicions adverses en l'itinerari.

d) S'ha explicat el procediment de coordinació amb els serveis d'emergència de la zona.

e) S'ha concretat l'actuació que ha de seguir cada persona participant i el grup en situacions de perill.

f) S'ha justificat l'ús dels accidents del terreny davant de fenòmens atmosfèrics adversos.

6. Determina el procés de seguiment del recorregut i especifica el tipus de dades necessàries per a incorporar-hi millores.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat les formes de registre de dades sobre les reaccions del grup, del personal tècnic i de la seua progressió en l'itinerari i en les activitats.

b) S'han dissenyat els instruments per a recollir les incidències pel que fa a l'ajust de la ruta respecte de l'itinerari previst.

c) S'ha valorat la necessitat de recollir dades sobre l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat.

d) S'han determinat els aspectes que poden ser considerats incidències que afecten la seguretat de l'activitat.

e) S'ha confeccionat un model d'informe basat en les fitxes de valoració, en el programa i en les propostes de millora.

f) S'ha valorat l'aplicació de la normativa ambiental i de prevenció de riscos laborals en el disseny d'itineraris.

B. Continguts:

Valoració del context d'intervenció de les activitats guiades en el medi natural:

Activitats per itineraris en el medi natural. Tipus i característiques.



Cerca d'informació. Fonts oficials de dades cartogràfiques, legals i mediambientals.

Normativa de referència per a activitats en el medi natural.

Dades geogràfiques, geològiques, biològiques, meteorològiques i socioeconòmiques.

Elements culturals i paisatgístics.

Procediments i tècniques per a l'anàlisi, el tractament, el processament i l'arxivament d'informació. Utilització de les tecnologies de la informació.

Selecció de punts d'interés per als itineraris en el medi natural. Criteris, relació amb els perfils de les i dels participants.

Factors que condicionen els itineraris pel medi natural. Utilització de mapes topogràfics. Distàncies, desnivells, dificultat, perillositat i altres.

Criteris per a localitzar les zones potencialment perilloses. Indicadors de possibilitat de despreniments, allaus i crescudes, entre altres.

Persones participants en les activitats guiades pel medi natural. Característiques. Valoració dels interessos i les expectatives dels perfils de les persones participants. Aspectes que s'han de tindre en compte en persones amb discapacitat o necessitats especials.

b) Selecció d'elements rellevants per al disseny d'itineraris:

Factors que condicionen els itineraris pel medi natural.

Interpretació de mapes topogràfics. Distàncies, desnivells, dificultat, perillositat i altres.

Característiques de les zones, segons la seua representació topogràfica. Estudi de possibilitats de connexió amb vies de comunicació principals.

Mapa i orientació.

Instruments bàsics per a l'orientació: brúixola, altímetre, curvímetre; funcionament i aplicacions.

Declinació magnètica. Azimut. Triangulació. Rumb i contrarrumb.



Instruments bàsics per a l'orientació: brúixola, altímetre, curvímetre; funcionament i aplicacions. Declinació magnètica. Azimut. Triangulació. Rumb i contrarrumb.

Perfils topogràfics. Interpretació i disseny:

Càlcul de distàncies.

Càlcul de pendents.

c) Disseny d'itineraris pel medi natural:

Disseny de l'itinerari:

Inici i final del recorregut. Connexió amb vies de comunicació.

Trajectòria de l'itinerari.

Distàncies, temps i desnivells. Duració de l'itinerari.

Punts de dificultat.

Punts d'evacuació.

Punts d'interés paisatgístic i mediambiental.

Punts de reagrupament, de descans i d'activitats complementàries.



Característiques de les i dels participants i desenvolupament de l'itinerari:

Dosatge de l'esforç i dels descansos.

Competència tècnica i motriu de les persones participants.

Passos dificultosos. Rutes alternatives.

Necessitats d'avituallament.

Dificultats associades als tipus de discapacitat.

Activitats complementàries en els itineraris. Variants en funció de les capacitats, necessitats i motivacions de les persones usuàries:



Activitats lúdiques i de sensibilització sobre els valors naturals i culturals i sobre els recursos de la zona.

Accions i mitjans per a l'ajuda o el suport d'agents externs.

Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en el disseny d'itineraris.

d) Recursos necessaris per a les activitats guiades en el medi natural:

Normativa sobre espais naturals. Figures de protecció ambiental:



Condicions per a l'accés i els usos.

Limitacions per al transport. Transport per a persones amb discapacitat.

Obtenció de permisos d'accés, de circulació i de pernoctació. Normativa vigent i organisme expedidor.

Recursos materials i humans en les activitats guiades en el medi natural. Racionalització dels mitjans. Tècniques de gestió de recursos.



Recursos per a les activitats complementàries. Tipus, manteniment i emmagatzematge. Adaptacions per a la participació de persones amb discapacitat.

Materials i mitjans per a la protecció del medi natural.

Informació adaptada a les persones participants. Mitjans i recursos de sensibilització i promoció. Disseny del llibre de ruta i selecció de fitxes i quaderns de camp.

Provisions per a la hidratació i l'alimentació del grup. Tipus, quantitat i maneres de transport de l'aigua i dels aliments.

e) Protocols de seguretat en itineraris en el medi natural:

Mesures específiques de seguretat en funció del recorregut i del grup. Disponibilitat del material necessari.

Equipament de seguretat individual i col·lectiu.

Condicions de seguretat en el recorregut. Idoneïtat davant de la naturalesa i la intensitat dels possibles agents de l'entorn.

Actuació en situacions de perill. Accions i tècniques per a actuacions en condicions adverses. Valoració de la gravetat de la situació i de les persones o les instàncies a les quals cal informar.

Variabilitat del medi natural. Respostes davant d'agents meteorològics adversos.

Deterioració o pèrdua del material. Manteniment operatiu i ús excepcional de mitjans de fortuna.

Normes de comportament en cada tram. Estudi de les contingències en l'activitat.

Protocol de seguretat. Mesures per a previndre i resoldre situacions de perill. Conductes i recursos per a la protecció del grup.

Protocols de socors-evacuació. Coordinació amb els serveis d'emergència.

Sistemes d'avís i de comunicació amb les persones participants.

Aparells de comunicació: funcionament i ús, procediment de comprovació.

f) Determinació del procés de seguiment del recorregut:

Tècniques i instruments per al seguiment de l'activitat. Observació sistemàtica. Fulls de recollida de dades:

Dades sobre les reaccions del grup. Registres de conductes adequades i inadequades.

Dades relacionades amb els temps programats. Registre d'incidències respecte de l'ajust de l'activitat al programa.

Dades sobre el comportament dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat.

Dades sobre les incidències que afecten la seguretat durant el desenvolupament de l'activitat.

Dades sobre l'aplicació de la normativa ambiental i la de prevenció de riscos laborals.



Tècniques d'autoavaluació. Dades de la progressió en l'itinerari i de la realització d'activitats.

Informes. Fitxes de valoració de l'activitat. Mesures correctores dels desajustaments detectats. Propostes de millora de l'activitat. Valoració del servei.





5. Mòdul professional: Guia de baixa i mitjana muntanya



Codi: 1333



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara els equips i els recursos per a les rutes de baixa i mitjana muntanya i terreny nevat, i indica els procediments per a comprovar el bon estat i la funcionalitat d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seguit el protocol de verificació de la documentació, els permisos i els recursos per a la realització de rutes per baixa i mitjana muntanya i terreny nevat.

b) S'han revisat l'avituallament i els materials esportius, tant individuals com col·lectius, per a les rutes de baixa i mitjana muntanya i terreny nevat.

c) S'ha comprovat l'estat dels elements específics de seguretat i prevenció de riscos relatius a la seua àrea de responsabilitat.

d) S'ha realitzat el manteniment operatiu del material i de l'equip esportiu, així com dels aparells de comunicació i d'orientació de rutes de baixa i mitjana muntanya i terreny nevat.

e) S'han comprovat les zones de cobertura i les bandes d'emissió per als aparells de comunicació.

f) S'ha seleccionat el transport idoni i la manera d'emmagatzematge dels equips i els materials per a assegurar-ne la durabilitat i segons la normativa.

g) S'han senyalitzat en llocs visibles les zones conflictives i les zones de perill per a garantir l'orientació i la seguretat del recorregut en terreny variat de baixa i mitjana muntanya i terreny nevat.

2. Dirigeix la progressió de grups per itineraris de baixa i mitjana muntanya i adapta les tècniques a les característiques del terreny i de les i dels participants.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat les tècniques d'obtenció d'informació per a valorar el perfil, el nivell tècnic i l'experiència de les persones participants.

b) S'ha proporcionat la informació sobre les característiques i els punts d'interés de l'itinerari, l'ús del material i les normes d'actuació relacionades amb la seguretat i amb el respecte al medi natural.

c) S'han explicat i s'han demostrat les tècniques de progressió que s'han de realitzar en pendents i pedreres amb l'ús o no bastons.

d) S'han explicat i s'han demostrat les tècniques de progressió que s'han de realitzar en terreny nevat.

e) S'ha adequat la tècnica de progressió a les característiques personals, del terreny i de l'activitat.

f) S'han exemplificat les ajudes a les persones participants que presenten alguna dificultat, tècnica o de discapacitat, en la progressió per la ruta.

g) S'han especificat les mesures que cal adoptar davant de símptomes de fatiga, insolació, deshidratació o conductes de risc de les i dels participants.

3. S'orienta en el medi natural i identifica els punts de referència per mitjà d'instruments, mapes i indicis naturals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat en el terreny els elements significatius representats en el mapa.

b) S'han comprovat en el recorregut els valors de rumb marcat en l'itinerari.

c) S'ha realitzat un circuit d'orientació amb balises i amb l'ús d'una brúixola i un mapa.

d) S'han utilitzat durant el recorregut els instruments d'orientació.



e) S'ha descrit la presa de coordenades en el GPS.

f) S'ha realitzat un camí de retorn des del GPS.

4. Organitza la pernoctació en el medi natural i utilitza les tècniques d'acampada, bivac i construeix refugis de fortuna.

Criteris d'avaluació:

a) S'han argumentat els criteris de selecció dels llocs de pernoctació.

b) S'han condicionat les zones d'acampada.

c) S'han identificat els llocs de perill.

d) S'han realitzat i s'han explicat els passos del muntatge d'una tenda de campanya.

e) S'ha establit un protocol de comportament del grup en les acampades en el medi natural.

f) S'ha construït un refugi de fortuna per a realitzar un bivac d'urgència.

5. Reconeix els signes meteorològics i aplica les tècniques d'interpretació de mapes meteorològics i de detecció de signes en l'entorn natural.

Criteris d'avaluació:

a) S'han interpretat els mapes meteorològics.

b) S'han identificat els signes naturals indicadors de canvis meteorològics i la seua evolució.

c) S'ha descrit el funcionament dels diversos aparells de mesurament de les variables meteorològiques.

d) S'han identificat els diversos estrats nivis.

e) S'ha recollit i s'ha interpretat la informació per a preveure els riscos d'allau.

6. Dirigeix el grup en situacions d'emergència, coordina els recursos i les mesures de seguretat i aplica les tècniques de rescat i d'evacuació en rutes de baixa i mitjana muntanya i muntanya nevada.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha definit el protocol que cal seguir en casos de perill.



b) S'han demostrat les tècniques d'aproximació i d'evacuació en cas d'accident.

c) S'han simulat les adaptacions al medi en cas de fenòmens atmosfèrics perillosos.

d) S'han determinat les mesures de detecció i de rescat en casos d'allau.

e) S'han aplicat els procediments d'extracció d'un accidentat en cas d'allau.

f) S'ha explicat la utilització de detectors i material en un rescat.



7. Valora les rutes per terrenys de baixa i mitjana muntanya i terrenys nevats i analitza les dades disponibles.

Criteris d'avaluació:

a) S'han recollit les dades sobre l'actuació del personal guia i sobre les reaccions del grup en l'activitat.

b) S'han registrat les incidències relatives a l'activitat, a la seguretat i als temps previstos.

c) S'han marcat les pautes que cal seguir davant de possibles conductes temeràries durant l'activitat.

d) S'ha valorat l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en les rutes.

e) S'ha omplit la fitxa de valoració de l'activitat segons el programa d'aquesta.

f) S'han proposat les mesures correctores dels desajustaments detectats.

g) S'ha elaborat un informe sobre l'activitat realitzada.

B. Continguts:

a) Preparació d'equips i recursos:

Característiques de l'equip i del material.

Normativa relacionada amb les activitats de guia per baixa i mitjana muntanya i terreny nevat:

– Normes sobre l'homologació i la caducitat del material.

– Normes relacionades amb els procediments i els permisos per a la realització de rutes.

– Normes relacionades amb el tipus de públic usuari.

Material per a rutes de baixa i mitjana muntanya:

Indumentària per a les rutes. Tipus de peces i calçat: nivell de confort, capacitat de transpiració, impermeabilitat i manteniment de la calor corporal. Teoria de les capes.

Equip per a les rutes: motxilla, sac de dormir, funda bivac, estoreta, tenda de campanya, complements (bastons, fogons, llanterna frontal i altres).

Material en terreny nevat. Característiques i criteris d'utilització:

Raquetes de neu.

Piolet.

Grampons.

Altres.

Material per a activitats d'un o més dies:

Material individual i col·lectiu.

Tècniques bàsiques de maneig del material esportiu.

Material de seguretat i primers auxilis.

El transport del material.

Tècniques de reparació, control, manteniment i emmagatzematge del material:

Organització del material esportiu.

Diagnòstic, reparació i verificació del material.

Diagnòstic de deterioració.

Avituallament per a rutes de baixa i mitjana muntanya i terreny nevat. Avituallament sòlid i líquid.

Utilització d'equips de comunicació:

Equips de comunicació: radiotransmissors i telefonia mòbil. Funcionament bàsic dels radiotransmissors.

Manteniment dels equips de comunicació. Limitacions funcionals i legals.

Llenguatge radiofònic.

b) Progressió de grups per baixa i mitjana muntanya:

Mètodes d'obtenció d'informació: observació directa en l'activitat, proves tècniques bàsiques, qüestionari i intercanvi d'informació.



Tècniques de progressió en muntanya: en pendent d'herba, pedreres, rius, terreny de vegetació espessa, caos de blocs en ascens i descens:



Visualització i elecció de l'itinerari.

Establiment de rutes o itineraris alternatius.

Protocols de seguretat durant la progressió: punts clau.

– Tècniques de progressió en terreny nevat:

Visualització i elecció de l'itinerari.

Tècnica d'ascens i descens amb bastons i raquetes de neu, entre altres. Adaptacions a les característiques individuals. Punts clau relacionats amb la seguretat.

Establiment de rutes alternatives.

Protocols de seguretat durant la progressió:

El ritme de marxa:

Ritme cardíac adequat a l'activitat i al grup. Control del ritme en grup. Consignes cap a les persones participants.

Control dels símptomes de fatiga. Descans, avituallament i hidratació durant l'activitat.

Càlcul del pes que cal transportar.

Avaluació del temps i la distància. Despesa energètica.

Adaptacions a les característiques individuals.

Adaptacions per a persones amb discapacitat:

Aspectes bàsics de les característiques psicoafectives de les persones amb discapacitat.

Ajudes requerides per la persona amb discapacitat cap a l'autonomia.

Adaptació de consignes i explicacions.

Adaptació d'activitats a les persones amb discapacitat.

c) Tècniques d'orientació:

Orientació per mitjans naturals.

Orientació en situacions de baixa visibilitat.

Càlcul de rumbs: traçar rumbs a punts determinats. Calcular la direcció de marxa entre dos punts.

Orientació del pla amb la brúixola.

Maneig i ús de programes i aplicacions per a GPS:

Configuració del GPS.

El dàtum.

Mapsource, CompeGPS, OziExplorer, Google Earth, Perfils, altres.

Nocions i fonaments del sistema GPS. Parts del GPS.

Funcions del GPS:

Waypoint, track log, track, trackback, goto i ruta.

Cartografia per a GPS. Mapes ràster, mapes vectorials, calibratge de mapes, crear i editar la ruta, impressió de mapes a escala, models digitals del terreny – DEM.

Comunicació PC-GPS i viceversa per al trasllat de dades.

Utilització i maneig de receptors de GPS.

d) Organització de la pernoctació:

Legislació sobre l'acampada. Requisits, permisos i procediment:

Legislació d'àmbit estatal.

Legislació d'àmbit autonòmic.

L'acampada:

Tipus d'acampada.

Llocs per a acampar. Condicions topogràfiques i orogràfiques. Selecció i adequació del lloc per a instal·lar les tendes. Criteris de seguretat.

Estructura i organització d'un campament. Orientació de les tendes segons els vents dominants i altres agents atmosfèrics. Criteris d'organització per a atendre la higiene i el confort.

Muntatge de tendes. Tipus de tendes de campanya.

El bivac:

Elements per a la realització d'un bivac.

Criteris de selecció i d'adaptació del lloc del bivac. Tipus de bivac: bivac planificat, bivac imprevist. Elements de fortuna per a realitzar un bivac d'urgència.

Normes bàsiques de cura i de comportament en el medi natural.

e) Reconeixement de signes meteorològics:

Atmosfera i temps atmosfèric local. Variables meteorològiques; aparells de mesura: funcionament, lectura i interpretació de dades:

Temperatura, sensació tèrmica i inversió tèrmica. Termòmetre, escales.

Pressió atmosfèrica, pressió i altitud, isoterma zero. Baròmetre, unitats de mesura. Altímetre.

Vent, efecte foehn. Anemòmetre i penell.

Radiació solar, mantell nivi i radiació. Piranòmetre i heliògraf.

Humitat. Higròmetre, psicròmetre i aspiropsicròmetre.

Precipitacions, classes de precipitacions. Pluviòmetre.

Mapes meteorològics i mapes significatius. Relacions entre variables meteorològiques. Simbologia.

Isòbares, isotermes, isolínies, fronts i altres.

Interpretació de les prediccions meteorològiques, d'avisos de fenòmens adversos i de dades de l'Agència Estatal de Meteorologia o de fonts fiables.

Signes naturals i previsió del temps:

Núvols i boira: gèneres, comportament i previsió de la seua evolució.

Vent: tipus, direcció, intensitat; efectes dels vents en funció de les característiques de l'entorn natural.

Comportament animal i vegetal.

Previsió de l'evolució del temps atmosfèric i mitjançant l'ús del baròmetre i el termòmetre.

El mantell nivi:

Característiques del mantell nivi.

Allaus: tipus d'allaus.

Proves d'estabilitat.

f) Prevenció i socors en muntanya:

Perills en la muntanya:

Perills objectius.

Perills subjectius.

Cerca de persones extraviades.

Actuació davant d'un accident.

Avís a grups de rescat.

Cerca d'ajuda.

Senyals internacionals de socors.

Tècniques de transport d'accidentats:

Elaboració de lliteres de fortuna, escales i tirolines.

Evacuació de l'accidentat.

Protocol de rescat de víctimes en allaus amb arves.

Previ a l'activitat:

Comprovació del funcionament dels arves.

Actuació davant de l'allau:

Avís al grup de rescat.

Inici de la cerca primària.

Cerca secundària.

Cerca terciària.

Sondeig estratègic.

Paleig estratègic.

g) Avaluació de les rutes per baixa i mitjana muntanya i terreny nevat:

Fitxes de control de valoració de l'activitat. Tipus.

Procediments de presa de dades en el desenvolupament de l'activitat.

Recopilació d'informació. Avaluació interna o autoavaluació i avaluació externa. Enquestes.

Anàlisi de l'activitat, del grup, del personal tècnic i valoració respecte del programa.

Documents d'avaluació. Fitxes de seguiment. Utilització de les TIC.

Elaboració de:

Registres sobre els comportaments del grup. Progressió de les i dels participants en l'activitat. Execució tècnica, efectivitat i seguretat.



Registres sobre les actuacions del personal tècnic o guia. Situació i efectivitat de la comunicació.

Registre d'incidències i ajust als temps previstos. Fases de l'activitat, temps de les intervencions. Incidències que afecten la seguretat del desenvolupament de les activitats. Estimació del grau de seguretat de l'activitat.

Adequació dels equips i materials utilitzats en l'activitat guiada per baixa i mitjana muntanya i terreny nevat.

Elaboració d'informes sobre l'activitat. Propostes de mesures correctores i de millores en la programació. Possibles millores i creació de noves activitats.





6. Mòdul professional: Guia de bicicleta



Codi: 1334



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara els equips i els recursos per a rutes amb bicicleta i indica els procediments per a comprovar el bon estat i la funcionalitat d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha contrastat la informació sobre la pedalabilitat, la dificultat i la duració prevista de la ruta.

b) S'han determinat els recursos materials i humans per a la preparació d'activitats per itineraris amb bicicleta.

c) S'han seleccionat la bicicleta i el material necessari per a la ruta.



d) S'han determinat les mesures necessàries per a previndre i resoldre les situacions de perill durant el desenvolupament de l'itinerari amb bicicleta.

e) S'ha analitzat la normativa relacionada amb les activitats en el medi natural i la protecció mediambiental que és aplicable a la preparació d'itineraris amb bicicleta.

2. Realitza el manteniment operatiu de la bicicleta i prepara el material necessari per a assegurar-ne el bon estat i el funcionament correcte.



Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit tècnicament les peces i els components de la bicicleta i la seua funcionalitat.

b) S'han reposat les peces i els components de la bicicleta i el material de reparació deteriorat i s'han mantingut els criteris d'eficàcia recomanats pel fabricant.

c) S'han desmuntat i s'han muntat els elements bàsics de la bicicleta utilitzant les ferramentes específiques.

d) S'han diagnosticat i s'han reparat les avaries bàsiques freqüents de la bicicleta.

e) S'han efectuat les operacions de neteja i greixatge de la bicicleta.



f) S'han utilitzat les ferramentes específiques en la reparació i el manteniment de la bicicleta.

g) S'han realitzat les accions de manteniment preventiu i s'han seguit les instruccions que estableix el fabricant.

3. Dirigeix la progressió de grups per itineraris amb bicicleta i adapta les tècniques a les característiques del terreny i de les i dels participants.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat les formes d'obtenció d'informació per a valorar el perfil, el nivell tècnic i l'experiència de les persones participants.

b) S'ha proporcionat la informació sobre les característiques i els punts d'interés de l'itinerari, l'ús del material i les normes d'actuació relacionades amb la seguretat i amb el respecte al medi natural.

c) S'han explicat i s'han demostrat les tècniques de progressió que s'han de realitzar i la seua adaptació als diversos tipus de terreny, pendents i possible presència d'altres vehicles o de vianants.

d) S'ha dirigit la bicicleta de manera segura i eficaç per terreny divers fins a mitjana muntanya.

e) S'han adequat les traçades a les dificultats del terreny i a les característiques de les i dels participants i dels vehicles.

f) S'ha circulat per l'entorn urbà i s'ha respectat el codi de circulació.

4. S'orienta en el medi natural i identifica els punts de referència per mitjà d'instruments, mapes i indicis naturals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han utilitzat els instruments, els mapes i els indicis naturals per a orientar-se en tota mena de condicions ambientals de muntanya.

b) S'ha interpretat el mapa, el llibre de ruta o roadbook o el GPS durant l'itinerari sense interferir en el ritme de la ruta.

c) S'ha identificat la simbologia pròpia de les descripcions de rutes per a bicicletes.

d) S'han realitzat itineraris alternatius davant de trams amb dificultat i perillositat i s'han seguit els criteris de seguretat.

e) S'han elaborat descripcions de rutes susceptibles de ser utilitzades per altres persones usuàries o personal tècnic.

5. Dirigeix el grup en situacions d'emergència, coordina els recursos i les mesures de seguretat i aplica les tècniques de rescat i d'evacuació en rutes amb bicicleta.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha definit el protocol que cal seguir en casos de perill.



b) S'han demostrat les tècniques d'aproximació i d'evacuació en cas d'accident.

c) S'han simulat les adaptacions al mitjà en cas de fenòmens atmosfèrics perillosos.

d) S'ha previst l'actuació davant d'una avaria mecànica irreparable durant la ruta.

e) S'han previst les actuacions dels tècnics i del grup en cas de necessitat d'evacuació d'algun component del grup.

6. Valora les rutes amb bicicleta i analitza les dades recopilades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han recollit les dades sobre l'actuació del personal guia i sobre les reaccions del grup en l'activitat.

b) S'han registrat les incidències relatives a l'activitat, a la seguretat i als temps previstos.

c) S'han marcat les pautes que cal seguir davant de possibles conductes temeràries durant l'activitat.

d) S'ha valorat l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en les rutes.

e) S'ha omplit la fitxa de valoració de l'activitat segons el programa d'aquesta.

f) S'han proposat les mesures correctores dels desajustaments detectats.

g) S'ha elaborat un informe sobre l'activitat realitzada.

B. Continguts:

a) Preparació d'equips i recursos per a rutes en bicicleta:

Ressenyes, llibres de ruta, guies i altres fonts d'informació sobre itineraris amb bicicleta i rutes pedalables. Selecció de l'itinerari.

Cicloturisme.

Rutes establides, vies verdes i circuits fixos per a la pràctica de la bicicleta.

Bikeparks.

Rutes urbanes en bicicleta.

Rutes sobre segway, skate-bike, patins o altres vehicles sense motor.

Objectius de la ruta. Parades i duració de les fases.

Determinació del material necessari i càlcul de les necessitats per a les activitats d'un o diversos dies. Material esportiu i de seguretat, avituallament i equipament personal i col·lectiu.

Emmagatzematge i transport del material i de les bicicletes.

Serveis complementaris Transport de les persones participants. Consignes tècniques i de seguretat.

Informació que cal transmetre a les persones participants sobre l'itinerari. Solucions en cas de possibles incidències.

Normativa que pot afectar l'activitat. Normes mediambientals, viàries, de prevenció de riscos i seguretat. Impacte ambiental de l'activitat.

Adaptació de la ruta i del material a persones amb discapacitat.



b) Manteniment de la bicicleta:

Mecànica i tipus de bicicleta. Talles i geometries.

Equipament bàsic del taller, ferramentes i recanvis. Tipus, característiques, utilitat, normes de seguretat en la utilització i criteris de manteniment. Materials i productes específics:

Característiques i utilitat d'olis, greixos, antioxidants i pegats, entre altres.

Muntatge i desmuntatge dels components de la bicicleta. Peces i components de la bicicleta:

Sistema de transmissió i tracció: cadena, pedals, bieles, eix de pedaler, casset de pinyons, plats, rodes (radis, coberta, llanda, càmera, fons de llanda, rodets), tancaments ràpids.

Sistema de canvi de velocitats: desviador o canvi de plat, canvi de pinyons, comandaments o controls dels canvis, pota de canvi, cables i fundes de canvis.

Sistema de frens: lleves, sabates, cables i fundes de frens, manetes o palanques de frens.

Sistema de direcció: joc de direcció i pipa de direcció, manillar i potència del manillar.

Sistema de suspensió: forqueta, tisora o suspensió davantera i suspensió posterior.

Sistema estructural: quadre, caixa de pedaler, baines i tirants.

Altres components: selló o seient, anou del selló i tija del selló.

Detecció d'avaries i reposició de peces i components.

Reparacions bàsiques i d'emergència:

Reparacions de la cadena.

Canvis de radi i centrament de rodes. Punxades, canvis de càmera i coberta.

Manteniment preventiu de la bicicleta:

Ajust de direcció.

Canvis de cables.

Centrament i regulació de frens. Estat de les sabates, estat i tensió dels cables.

Regulació de canvis.

Revisió de les juntes d'unió de la forqueta i del quadre.

Manteniment bàsic, emmagatzematge i transport de segways, skate-bikes, patins o altres vehicles sense motor. Indicacions de manteniment del fabricant.

Emmagatzematge de la bicicleta: condicions d'espai, ambientals i mecàniques.

Transport de la bicicleta: mitjans de transport i col·locació.

Neteja i lubrificació: procediments, periodicitat, productes i materials necessaris, característiques de l'espai en què es realitza.

Normes de seguretat.

c) Direcció de grups per itineraris en bicicleta:

Maniobres de muntar i desmuntar de la bicicleta en marxa i aturat.



Canvi de velocitats i modificació del desenvolupament en diverses situacions.

Accions tècniques per terrenys variats.

Pedaleig constant i rítmic en posicions assegut i dempeus amb velocitat adequada.

Tècniques d'equilibri, de propulsió i de salt.

Desplaçaments del centre de gravetat en pujades, baixades i revoltes.

Superació d'obstacles.

Descens de rampes i tallats.

Descens per circuits i bikeparks.

Frenades.

Elecció de traçades. Valoracions dels itineraris per trams.

Adaptació de la tècnica a la circulació amb càrrega.

Conducció d'altres vehicles sense motor: segway, skate-bike, snowscoot, patins o altres.

Determinació del nivell de competència de persona usuària en les tècniques bàsiques de progressió:

Nivells d'adquisició del domini tècnic.

Errors en l'execució tècnica. Errors en l'aplicació de l'esforç.



Criteris de valoració.

Instruments de recollida d'informació: test, qüestionaris i observació.

Elaboració de proves de nivell.

Interpretació de resultats.

Símptomes de fatiga.

Procediments de conducció de grups en bicicleta:

Selecció i distribució del material esportiu i de seguretat individual i grupal necessari per a desenvolupar l'activitat esportiva.

Adaptació, comprovació i distribució del material. Informació inicial.

Descripció de l'activitat.

Distribució, organització i control del grup. Directrius dels agrupaments i ubicació de les i dels participants.

Transmissió de normes i procediments que cal seguir en ruta i carretera. Instruccions durant l'activitat.

Conducció per diversos tipus de vies.

Col·locació i desplaçament del tècnic durant l'activitat. Lideratge: preses de decisió i estratègies de control.

Gestió de la duració de cadascuna de les activitats. Altres actuacions del personal tècnic.

Recapitulació final i comiat.

Sistemes de comunicació en funció de la zona.

– Orientació en el medi natural:

Lectura i interpretació de guies, mapes, descripcions de rutes i llibres de rutes.

Identificació de punts de referència significatius de l'itinerari.

Reconeixement de punts d'interés de la ruta.

Simbologia específica de les rutes amb bicicleta en guies, descripcions de rutes i llibres de ruta.

Ubicació i col·locació de mapes, descripcions de rutes i llibres de rutes sobre la bicicleta.

Identificació de la ruta sobre el terreny.

Seguiment de rutes i circuits amb GPS.

Ubicació i localització de waypoints sobre la ruta amb GPS.

Identificació d'itineraris alternatius sobre el mapa i sobre el terreny.



Elaboració de perfils d'etapa i llibres de rutes.

d) Direcció del grup en situacions d'emergència:

Sistemes de comunicació amb els serveis d'emergència. Procediments de transmissió de dades sobre les persones usuàries i l'activitat.



Instruccions al grup en cas d'accident.

Reagrupació, assignació de rols i tasques.

Material de seguretat. Eines, farmaciola, vehicle de suport o altres.



Adaptació de les mesures de seguretat a les peculiaritats del recorregut.

Pautes d'actuació davant de la deterioració o la pèrdua del material.

Pautes d'actuació davant d'un accident.

Implementació d'alternatives a la ruta prevista.

e) Valoració de les rutes en bicicleta:

Fitxes de control de valoració de l'activitat. Tipus.

Procediments de presa de dades en el desenvolupament de l'activitat.

Recopilació d'informació.

Avaluació interna o autoavaluació i avaluació externa.

Enquestes.

Anàlisi de l'activitat, del grup, del tècnic i valoració respecte del programa.

Documents d'avaluació. Fitxes de seguiment. Utilització de les TIC.



Elaboració de:

Registres sobre els comportaments del grup. Progressió de les persones participants en l'activitat. Execució tècnica, efectivitat i seguretat.



Registres sobre les actuacions del personal tècnic o guia. Situació, efectivitat de la comunicació.

Registre d'incidències i ajust als temps previstos. Fases de l'activitat, temps de les intervencions. Incidències que afecten la seguretat del desenvolupament de les activitats. Estimació del grau de seguretat de l'activitat.

Adequació dels equips i els materials utilitzats en l'activitat guiada amb bicicleta.

Elaboració d'informes sobre l'activitat. Propostes de mesures correctores i de millores en la programació. Possibles millores i creació de noves activitats.





7. Mòdul professional: Tècniques de temps lliure



Codi: 1335



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Caracteritza els projectes de temps lliure i analitza el context social i els perfils dels col·lectius destinataris d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el marc sociocultural en el qual se situa el projecte.

b) S'ha valorat la congruència de les activitats del projecte amb les finalitats d'aquest.

c) S'ha justificat la vinculació entre les línies d'actuació del projecte i les característiques de les persones destinatàries.

d) S'han situat en l'organigrama les funcions de l'equip professional implicat en el projecte.

e) S'ha comprovat l'aplicació de la normativa.

2. Organitza activitats lúdiques i de temps lliure i determina els espais i els recursos, així com la normativa en matèria de prevenció i seguretat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han assignat els espais, els recursos i els materials per al desenvolupament d'activitats lúdiques i de temps lliure.

b) S'han seleccionat els jocs per al desenvolupament de les habilitats socials, intel·lectuals i motrius.

c) S'ha argumentat el valor educatiu del joc.

d) S'han tingut en compte els perfils de les persones participants en la proposta dels jocs.

e) S'han tingut en compte les mesures de seguretat i prevenció en l'organització de les activitats de temps lliure educatiu.

f) S'han incorporat les pautes per a l'avaluació de les activitats.

g) S'han adaptat les activitats per a afavorir la participació de persones amb discapacitat.

3. Desenvolupa activitats recreatives i de temps lliure i aplica les tècniques i els recursos d'animació i expressió.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat les tècniques d'expressió i s'han utilitzat els recursos de diversos àmbits artístics i comunicatius.

b) S'ha adaptat la utilització dels recursos a la participació de persones amb discapacitat, l'evolució dels interessos de les i dels participants i als canvis de l'entorn.

c) S'han reforçat les conductes saludables en la realització de les activitats.

d) S'han utilitzat els recursos audiovisuals i informàtics com a eines d'animació en les activitats de temps lliure.

e) S'han condicionat els espais atenent la potencialitat educativa de les activitats i la participació de les persones amb discapacitat.



f) S'ha argumentat la importància de les tècniques d'expressió per al desenvolupament de la creativitat de les persones usuàries.

4. Desenvolupa les activitats recreatives i de temps lliure en el medi natural i respecta els principis de conservació, sostenibilitat i millora del medi ambient.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de l'educació mediambiental mitjançant les activitats de temps lliure.

b) S'han aprofitat les característiques del medi natural com a espai per a les activitats recreatives i de temps lliure.

c) S'han aplicat les estratègies i les pautes d'actuació per al desenvolupament d'activitats educatives en el medi natural.

d) S'han generat els entorns segurs i s'han minimitzat els riscos en el medi natural.

e) S'han seleccionat els recursos per al desenvolupament de les activitats i els jocs de naturalesa en el medi natural.

f) S'han establit les pautes per a facilitar l'observació i el coneixement de la flora i la fauna en les activitats recreatives en el medi natural.



5. Organitza les activitats de campament, respecta les mesures de prevenció i seguretat i aplica els protocols d'atenció en casos de situacions d'emergència en les activitats que es desenvolupen en el medi natural.

Criteris d'avaluació:

a) S'han elaborat les activitats recreatives complementàries a les rutes i els itineraris en funció dels objectius i les persones usuàries de l'activitat.

b) S'han establit els recursos materials i humans per a establir una acampada individual o col·lectiva respectant les mesures de seguretat establides.

c) S'han organitzat les activitats recreatives i de temps lliure en l'entorn de l'acampada en el medi natural.

d) S'han utilitzat les eines d'orientació en els jocs.

e) S'han formulat les mesures de prevenció de riscos en les activitats d'acampada i els itineraris, ateses les característiques del lloc de desenvolupament.

f) S'han aplicat els protocols d'atenció en casos de situacions d'emergència en les activitats recreatives i de temps lliure en el medi natural.

6. Desenvolupa les activitats de seguiment i d'avaluació de les activitats de temps lliure i selecciona les estratègies, les tècniques i els recursos per a identificar els aspectes susceptibles de millora.

Criteris d'avaluació:

a) S'han valorat els indicadors que cal aplicar en l'avaluació de les activitats recreatives i de temps lliure.

b) S'han omplit els registres de seguiment de les activitats recreatives i de temps lliure.

c) S'han elaborat els informes i les memòries d'avaluació.

d) S'han usat les tecnologies de la informació i la comunicació per al seguiment i l'avaluació de les activitats.

e) S'han transmés els resultats de l'avaluació a les persones implicades.

f) S'ha justificat la importància de l'avaluació en activitats recreatives i de temps lliure.

B. Continguts:

a) Caracterització dels projectes de temps lliure

Oci i temps lliure:

Característiques del temps lliure en la societat.

Anàlisi de la societat i el temps lliure.

Programes de temps lliure per a col·lectius específics: infància i joventut.

Persones adultes i persones de la tercera edat.

Persones amb discapacitat.

Altres col·lectius.

Anàlisi de recursos de temps lliure:

Centres d'activitats recreatives de temps lliure.

Marc legislatiu. Estructura organitzativa i funcional.

b) Organització d'activitats de temps lliure:

El valor educatiu del joc.

El joc:

Tipus i funcions.

Característiques. Evolució del joc.

Ús del joc en l'animació del temps lliure.

Organització i selecció de materials per a les activitats d'oci i temps lliure.

Recursos ludicorecreatius.

Activitats lúdiques adaptades a persones amb discapacitat.

Organització d'espais d'oci:

Albergs, campaments i granges escoles.

Espais de joc en grans superfícies.

Altres espais (centres hospitalaris, club d'oci, ludoteques i altres).



Parcs d'aventures.

Prevenció i seguretat en espais de temps lliure.

Valoració de la importància de la generació d'entorns segurs en les activitats de temps lliure.

c) Desenvolupament d'activitats recreatives i temps lliure:

Animació i tècniques d'expressió.

Creativitat, significat i recursos.

Aplicació de tècniques per al desenvolupament de l'expressió oral, plàstica, motriu, musical i audiovisual.

Realització d'activitats per al desenvolupament de l'expressió:

Activitats d'expressió oral, plàstica, musical, audiovisual i motriu.

Jocs per al desenvolupament de les habilitats socials i intel·lectuals.



Jocs per al desenvolupament de conductes saludables.

Jocs per al desenvolupament motor de la persona:

Jocs específics per al desenvolupament motor.

Criteris de selecció dels jocs segons les possibilitats motrius de les persones usuàries.

Els tallers en l'educació en el temps lliure.

Aplicacions dels recursos audiovisuals i informàtics en l'animació de temps lliure.

Disseny d'activitats per al temps lliure a partir de recursos i les tècniques expressives.

Adequació dels recursos expressius a les diverses necessitats de les persones usuàries.

Disseny d'activitats d'oci i de temps lliure normalitzades per a persones amb discapacitat.

d) Desenvolupament d'activitats d'oci i de temps lliure en el medi natural:

Educació ambiental:

Característiques i principis de l'educació ambiental. Ecologia. Meteorologia.

Funcions de l'animador o animadora en l'educació ambiental. Educació ambiental i sostenibilitat.

Marc legislatiu en les activitats en el medi natural.

Ús i manteniment dels recursos en el medi natural.

Activitats recreatives del medi natural:

Observació de la flora i la fauna.

Senderisme i itineraris interpretatius. Adaptació a persones amb discapacitat.

Jocs i activitats mediambientals.

Ecosistema urbà.

Prevenció i seguretat en les activitats de temps lliure en el medi natural.

e) Organització d'activitats de campament:

Organització i desenvolupament d'activitats recreatives d'acampada en el medi natural.

Jocs i activitats recreatives de l'entorn natural:

Orientació en la naturalesa: tècniques i procediments. Mapa i brúixola.

Jocs i carreres d'orientació.

Jocs de naturalesa: rastreig i jocs de pistes.

Rutes i campaments:

Disseny, organització, materials, mesures de seguretat en activitats d'acampada.

Recursos d'excursionisme: relleu i itineraris.

Rutes de reconeixement de l'entorn.

Adaptació a persones amb discapacitat.

Instal·lacions per a la pràctica d'activitats en el medi natural:

Marc legislatiu d'ús de les instal·lacions:

Protocols de seguretat i informació a les persones usuàries.

Situacions d'emergència en el medi natural.

e) Seguiment i avaluació de les activitats de temps lliure:

Avaluació de les activitats d'animació de temps lliure:

Característiques.

Moments de l'avaluació.

Tècniques i instruments per a la realització de l'avaluació en l'àmbit del temps lliure:

Observació.

Entrevistes.

Qüestionaris.

Indicadors d'avaluació.

Elaboració i ompliment de registres de seguiment.

Elaboració de memòries i informes.

Gestió de qualitat en els programes i les activitats de temps lliure.



8. Mòdul professional: Tècniques de natació

Codi: 1336



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara les activitats lúdiques en el medi aquàtic i combina les habilitats i les destreses bàsiques en condicions de seguretat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han justificat les adaptacions que cal realitzar per al desenvolupament de les habilitats i les destreses motrius bàsiques en el medi aquàtic.

b) S'han relacionat les activitats lúdiques en l'aigua amb les habilitats motrius que s'hi desenvolupen.

c) S'han assignat els materials en funció del caràcter recreatiu de les activitats.

d) S'ha demostrat el control de l'orientació espacial durant la realització de capbussades, desplaçaments, girs i maneig d'objectes, i s'han combinat les possibles variants.

e) S'ha coordinat la respiració en el medi aquàtic i els moments d'apnea amb la propulsió i la flotació en la realització de les habilitats.



f) S'han seguit els criteris de seguretat en la selecció i la realització de les activitats i en l'ús de l'espai i dels materials.

2. Domina l'estil de nadada crol i coordina la posició, les accions tècniques propulsives i equilibradores i la respiració.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha justificat l'aplicació dels principis generals d'avanç en l'aigua a la tècnica d'execució de l'estil crol.

b) S'han aplicat els fonaments tècnics de l'estil crol a la seua execució pràctica des d'un punt de vista d'eficàcia i exigència tècnica.

c) S'ha adaptat la dinàmica de la respiració a la intensitat de nadada.



d) S'ha integrat el viratge específic en l'acció de nadada contínua a crol.

e) S'han seguit els criteris de seguretat i eficiència en la realització de l'eixida de crol.

3. Domina l'estil de nadada esquena i coordina la posició i les accions tècniques propulsives, equilibradores i respiració.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha justificat l'aplicació dels principis generals d'avanç en l'aigua a la tècnica d'execució de l'estil esquena.

b) S'han aplicat els fonaments tècnics de l'estil esquena a la seua execució pràctica des d'un punt de vista d'eficàcia i exigència tècnica.



c) S'ha integrat el viratge específic en l'acció de natació contínua a esquena.

d) S'ha adoptat la posició hidrodinàmica específica per a l'estil esquena.

e) S'han seguit els criteris de seguretat i eficiència en la realització de l'eixida d'esquena.

4. Domina l'estil de nadada braça i coordina la posició, les accions tècniques propulsives i la respiració.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha justificat l'aplicació dels principis generals d'avanç en l'aigua a la tècnica d'execució de l'estil braça.

b) S'han adaptat les fases respiratòries a les fases de la puntada i de la braçada.

c) S'han aplicat els fonaments tècnics de l'estil braça a la seua execució pràctica des d'un punt de vista d'eficàcia i exigència tècnica.



d) S'ha integrat el viratge específic en l'acció de nadada contínua a braça.

e) S'ha adoptat la posició hidrodinàmica de desplaçament específica en l'estil braça.

f) S'ha adaptat l'estil braça a situacions d'apnea en desplaçaments subaquàtics.

g) S'han seguit els criteris de seguretat i eficiència en la realització de l'eixida de braça.

5. Realitza la coordinació bàsica de l'estil de natació papallona i incorpora les accions segmentàries en el moviment ondulatori.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha justificat l'aplicació dels principis generals d'avanç en l'aigua a la tècnica d'execució de l'estil papallona.

b) S'han aplicat els fonaments tècnics de l'estil papallona a la seua execució pràctica de manera elemental.

c) S'ha adoptat un moviment global del cos que descriu una trajectòria ondulatòria.

d) S'executen les diverses fases en les accions de braços i cames que contribueixen a la propulsió, la preparació i el recobrament.

e) S'ha realitzat la coordinació braços-respiració, braços-cames i cames-respiració.

f) S'ha completat un trajecte de 25 m de nadada i s'han coordinat les accions de braçada i puntada de l'estil papallona.

6. Domina els estils de natació sota els criteris d'eficiència i velocitat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han realitzat 200 m de nadada en estil de crol, sense parades en menys de quatre minuts i quinze segons.

b) S'han realitzat 200 m de nadada en estil esquena, sense parades en menys de cinc minuts.

c) S'han realitzat 200 m de nadada en estil braça, sense parades en menys de cinc minuts.

d) S'han realitzat 50 m de nadada en estil crol, sense parades en menys de cinquanta segons.

e) S'han realitzat 50 m de nadada en estil esquena, sense parades en menys d'un minut.

f) S'han realitzat 50 m de nadada en estil braça, sense parades en menys d'un minut.

g) S'han realitzat 15 m de nadada subaquàtica en apnea.

B. Continguts:

a) Preparació d'activitats lúdiques en l'aigua:

Habilitats i destreses bàsiques.

Familiarització.

Respiració, apnees i respiracions dinàmiques:

Adaptació de la respiració al medi aquàtic:

Adaptació de la respiració als moviments dins de l'aigua (propulsions elementals i complexes).

Ritmes respiratoris.

Flotació:

Flotacions parcials i globals amb elements auxiliars.

Flotacions amb ajuda.

Flotacions i moments respiratoris; variacions de volum inspiratori, apnea.

Flotació, posicions segmentàries i situació respecte de l'horitzontalitat.

Propulsió:

Propulsions parcials (amb material auxiliar i sense material auxiliar).

Propulsions globals (amb material auxiliar i sense material auxiliar).

Combinació de superfícies propulsores.

Jocs, tasques i activitats lúdiques apropiades per al desenvolupament de la fase d'adaptació al medi aquàtic.

Desplaçaments:

Desplaçaments amb canvis de sentit i de direcció.

Desplaçaments basats en tècniques esportives.

Entrades a l'aigua:

Dempeus, de cap i de genolls.

Amb salt i sense salt.

Amb material auxiliar i sense material auxiliar.

Combinacions amb altres habilitats.

Girs en l'aigua:

Eixos de gir.

Associació dels girs als desplaçaments i als nivells de profunditat.



Llançaments i recepcions:

Distància i precisió.

Recepcions estàtiques i en moviment.

Jocs, tasques i activitats lúdiques apropiades per al desenvolupament de la fase de domini del medi aquàtic.

b) Domini de l'estil de nadada crol:

L'estil crol, tècnica, exercicis d'assimilació i execució pràctica:

Posició del cos.

Acció dels braços.

Acció de les cames.

Respiració.

Coordinació.

Viratge de crol. Eixos de gir.

Fases en l'execució del viratge, exercicis d'aplicació i execució tècnica.

Eixides de crol.

Adaptacions de l'estil crol al waterpolo: posició corporal i accions propulsives.

c) Domini de l'estil de natació esquena:

L'estil esquena, tècnica, exercicis d'assimilació i execució pràctica:



Posició del cos.

Acció dels braços.

Acció de les cames.

Respiració.

Coordinació.

Viratge d'esquena. Eixos de gir.

Fases en l'execució del viratge, exercicis d'aplicació i execució pràctica.

Eixida d'esquena.

Adaptacions de l'estil esquena al waterpolo: posició corporal i accions propulsives.

d) Domini de l'estil de nadada braça:

L'estil braça, tècnica, exercicis d'assimilació i execució pràctica:



Posició del cos.

Acció dels braços.

Acció de les cames.

Respiració.

Coordinació.

Viratge de braça. Eixos de gir. Braçada subaquàtica. Coordinació del viratge amb la nadada contínua.

Fases en l'execució del viratge, exercicis d'aplicació i execució pràctica.

Eixida de braça.

Natació subaquàtica. Rescat d'objectes.

Iniciació als arrossegaments.

Adaptacions de l'estil braça al waterpolo: posició corporal i accions propulsives. La patada egg beater.

e) Coordinació de l'estil papallona:

L'estil papallona, tècnica, exercicis d'assimilació i execució pràctica:

Posició del cos.

Acció dels braços.

Acció de les cames.

Respiració.

Coordinació.

f) Eficiència i velocitat en els estils de crol, esquena i braça:

Desenvolupament de la velocitat en l'estil crol.

Desenvolupament de la velocitat en l'estil esquena.

Desenvolupament de la velocitat en l'estil braça.

Desenvolupament de la resistència en l'estil crol.

Desenvolupament de la resistència en l'estil esquena.

Desenvolupament de la resistència en l'estil braça.

Desenvolupament de la capacitat de natació subaquàtica en apnea.





9. Mòdul professional: Socorrisme en el medi natural

Codi: 1337



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Realitza la valoració inicial de l'assistència en una urgència i analitza els riscos, els recursos disponibles i el tipus d'ajuda necessària.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha justificat la manera d'assegurar la zona i les maniobres necessàries per a accedir a l'accidentat, proposa la millor forma d'accés i identifica els possibles riscos.

b) S'han seguit les pautes d'actuació segons el protocol per a la valoració inicial d'un accidentat.

c) S'han valorat les situacions de risc vital i s'han definit les actuacions que comporten.

d) S'han discriminat els casos i les circumstàncies en què no s'ha d'intervindre i les tècniques que no ha d'aplicar la primera persona que intervé de manera autònoma.

e) S'han aplicat les tècniques d'autoprotecció en la manipulació de persones accidentades.

f) S'ha revisat el contingut mínim d'una farmaciola d'urgències i les indicacions dels productes i els medicaments.

g) S'han determinat les prioritats d'actuació en funció de la gravetat i el tipus de lesions i les tècniques de primers auxilis que s'han d'aplicar.

h) S'han identificat els factors que predisposen a l'ansietat en les situacions d'accident, emergència i dol.

2. Aplica les tècniques de suport vital i primers auxilis i segueix els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat les tècniques d'obertura de la via aèria.

b) S'han aplicat les tècniques de suport vital segons el protocol establit.

c) S'han aplicat les tècniques bàsiques i els instrumentals de reanimació cardiopulmonar sobre els maniquins i s'han utilitzat inclusivament un equip d'oxigenoteràpia i un desfibril·lador automàtic.

d) S'han indicat les causes, els símptomes, les pautes d'actuació i els aspectes preventius en les lesions, les patologies o els traumatismes més significatius, en funció del medi en què es desenvolupa l'activitat.



e) S'han aplicat primers auxilis davant d'una simulació de patologies orgàniques d'urgència i de lesions per agents físics, químics i biològics.

f) S'han descrit les estratègies bàsiques de comunicació amb el suposat accidentat i els seus acompanyants en funció dels diversos estats emocionals.

g) S'han especificat les tècniques per a controlar una situació de dol, ansietat i angoixa o agressivitat.



3. Aplica els mètodes de mobilització i immobilització que permeten l'evacuació de l'accidentat i segueix els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de l'autocontrol i d'infondre confiança i optimisme a l'accidentat durant tota l'actuació.

b) S'han especificat les tècniques per a superar psicològicament el fracàs en la prestació de l'auxili.

c) S'han identificat i s'han aplicat els mètodes bàsics per a efectuar el rescat d'un accidentat.

d) S'han aplicat els mètodes d'immobilització en cas de trasllat del suposat accidentat.

e) S'han confeccionat lliteres i sistemes per a la immobilització i el transport de pacients i accidentats i s'han utilitzat materials convencionals i inespecífics o mitjans de fortuna.

4. Desenvolupa els programes d'autoentrenament i relaciona els paràmetres d'aquests i les mesures complementàries amb els requeriments físics i tècnics del personal guia i del personal socorrista.



Criteris d'avaluació:

a) S'han avaluat les tècniques específiques i les capacitats condicionals que requereixen els diferents tipus de recorreguts pel medi natural.



b) S'han valorat les tècniques específiques i les capacitats condicionals que requereixen els rescats terrestres i aquàtics.

c) S'ha adoptat un pla d'autoentrenament de les tècniques específiques i de les capacitats condicionals requerides en els diferents tipus de recorreguts pel medi natural.

d) S'ha adoptat un pla d'autoentrenament de les tècniques específiques i de les capacitats condicionals requerides en les maniobres de rescat terrestre i aquàtic.

e) S'han argumentat les mesures complementàries que cal introduir en un programa d'entrenament per a millorar-ne l'eficàcia.

f) S'han estimat les quantitats d'aliments i d'hidratació per als itineraris de diferents tipus, intensitats i duracions.

g) S'han aplicat les tècniques que faciliten la recuperació després dels diferents tipus d'esforç físic.

h) S'han fet les maniobres bàsiques de massatge de recuperació.

5. Supervisa i vigila la zona de bany d'un espai aquàtic natural, condiciona els recursos materials de rescat i analitza els factors de risc i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat els procediments de comprovació de les característiques i les condicions que han de complir les zones de bany públiques i les zones de vigilància en els espais aquàtics naturals.

b) S'han analitzat les actituds, les aptituds i les funcions del personal socorrista i la seua responsabilitat en la seguretat i en la prevenció de riscos.

c) S'ha comprovat la funcionalitat i la seguretat dels materials de salvament i socorrisme utilitzats en els espais aquàtics naturals.



d) S'han verificat les adaptacions dels sistemes específics de comunicació per al seu ús en els espais aquàtics naturals, així com el seu manteniment.

e) S'ha seguit el protocol de seguretat i de prevenció de riscos relatiu a la seua àrea de responsabilitat.

f) S'han valorat les dades sobre els accidents i les víctimes d'ofegament en les zones de bany públic i se n'han analitzat les causes.

g) S'han seguit els protocols d'actuació davant de les conductes potencialment perilloses de les persones usuàries d'un espai aquàtic.



h) S'han aplicat els protocols d'anàlisis de les condicions ambientals, de les condicions naturals de l'espai aquàtic i de la fauna i la flora de la zona de bany.

6. Aplica les tècniques específiques de rescat en el medi aquàtic i segueix els protocols de salvament i rescat en entorns simulats d'accident o situació d'emergència.

Criteris d'avaluació:

a) S'han exercit les funcions encomanades en els simulacres de rescat d'accidentats en el medi aquàtic.

b) S'han decidit la intervenció i les maniobres que s'han de realitzar, en funció de la situació del suposat accidentat, de la resta de persones usuàries, de l'entorn i les pròpies condicions.

c) S'han seleccionat els materials que s'han d'utilitzar amb relació al tipus d'intervenció i les vies d'evacuació de l'accidentat en el medi aquàtic natural.

d) S'han demostrat les tècniques d'intervenció pel que fa a: entrades a l'aigua, aproximació, control, remolc de maniquí i extracció d'un accidentat conscient i inconscient, amb material i sense material.

e) S'han executat les tècniques de natació en el medi aquàtic i s'han adaptat a les condicions de l'entorn.

f) S'han descrit les normes que cal seguir i s'han demostrat les tècniques d'escapoliment davant d'un accidentat conscient en procés d'ofegament.

g) S'han realitzat amb seguretat i eficàcia les tècniques següents:

Entrades a l'aigua en funció de l'accessibilitat, la proximitat i les característiques de l'aigua.

Tècniques natatòries d'aproximació a l'accidentat.

300 m de natació lliure, vestit amb pantalons i samarreta, en un temps màxim de huit minuts.

Mantindre's surant en l'aigua amb els braços alçats, amb els colzes per damunt de l'aigua, sense desplaçar-se.

Tècniques de subjecció i remolc de la víctima mantenint les seues vies respiratòries fora de l'aigua.

Capbussada, més cinquanta metres de natació lliure, més immersió a una profunditat de dos metres, com a mínim, per a recollir un maniquí de competició i remolcar-lo, amb una presa correcta, durant cinquanta metres, i fer-ho en un temps màxim de 3 minuts i 30 segons.



Remolcar un possible accidentat sense aletes, al llarg de 100 metres, i fer quatre tècniques diferents, en un temps màxim de 4 minuts.



Remolcar un accidentat, de pes i flotabilitat mitjana, amb aletes, al llarg de 100 metres, i utilitzar una sola tècnica lliure, en un temps màxim de 3 minuts i 45 segons.

Realitzar l'extracció de l'aigua d'un possible accidentat conscient / inconscient i sense afectació medul·lar, d'acord amb els protocols, i aplicar la tècnica correctament, després d'haver-lo remolcat 100 metres.



Davant d'un supòsit en el qual un company o companya simula ser un accidentat amb afectació medul·lar, realitzar l'extracció del subjecte, utilitzar el material adequat i organitzar un grup de 2 i/o 3 socorristes d'acord amb els protocols i aplicant les tècniques correctament.



7. Aplica les tècniques específiques de rescat, des d'embarcacions en el medi aquàtic, i segueix els protocols de salvament i rescat en entorns simulats d'accident o situació d'emergència.

Criteris d'avaluació:

a) S'han relacionat les característiques generals de les embarcacions amb la seua importància en el rescat d'una víctima en l'espai aquàtic natural.

b) S'ha fonamentat la ubicació del personal socorrista en les embarcacions per a la vigilància i la intervenció davant de situacions d'emergència en el medi aquàtic natural.

c) S'han seguit els procediments de comunicació i de coordinació amb la resta de l'equip de rescat des d'embarcacions.

d) S'han demostrat les tècniques d'entrada a l'aigua des de l'embarcació.

e) S'han demostrat les maniobres de rescat des d'una embarcació, d'un accidentat conscient o inconscient, amb lesió medul·lar o sense.



f) S'han analitzat les tècniques de rescat des d'una embarcació i des d'una moto aquàtica de rescat a un accidentat pròxim a una zona escarpada.

B. Continguts:

a) Valoració inicial de l'assistència davant d'accidents:

Urgència i emergència: sistemes d'emergència, sistemes integrals d'urgències i organització de sistemes.

Protocol d'actuació davant d'emergències: avaluació inicial del o de la pacient, planificació de l'actuació, localització i formes d'accés, identificació de possibles riscos, protecció de la zona, accés a l'accidentat.



La primera persona que intervé com a part de la cadena assistencial: conducta PAS (protegir, alertar i socórrer). Perfil de la primera persona que intervé i competències.

Objectius i límits de l'actuació de la primera persona que intervé. Principis generals. Riscos i protecció, seguretat en la intervenció, prevenció de malalties i contagis.

Sistemàtica d'actuació: valoració del nivell de consciència, comprovació de la ventilació i actuació davant de signes de risc vital.

Actituds, control de l'ansietat, marc legal, responsabilitat i ètica professional.

La farmaciola de primers auxilis: instruments, material de cura i fàrmacs bàsics.

b) Aplicació de tècniques de suport vital bàsic i primers auxilis:



Protocols davant d'obstrucció de la via aèria. Víctima conscient i víctima inconscient.

Fonaments de la ressuscitació cardiopulmonar bàsica (RCPB).

Instrumental, mètodes i tècniques bàsiques.

Actuació davant d'una parada respiratòria i cardiorespiratòria: massatge cardíac, desfibril·lació externa semiautomàtica; accessoris de suport a la ventilació i oxigenoteràpia.

Protocols d'RCPB en diverses situacions i davant de diferents perfils d'accidentat: persones adultes (inconscient amb signes d'activitat cardíaca, en parada respiratòria, en parada cardiorespiratòria), col·lectius especials (lactants, xiquetes o xiquets i embarassades), mort clínica i biològica: situacions d'ofegament.

Atenció inicial a emergències més freqüents. Pautes d'intervenció en l'aplicació dels primers auxilis. Pautes per a la no intervenció.



Valoració primària i secundària de l'accidentat. Detecció de lesions, malalties i traumatismes. Causes, símptomes i signes: alteracions, de la consciència, febre, vòmits i diarrea, desmais, lipotímies, síncopes, xoc, dolor abdominal i ventre en taula, dolor toràcic.

Tipus de lesions. Classificació, símptomes, signes i tractament bàsic: hemorràgies, ferides, cremades, accidents elèctrics, accidents aquàtics i traumatismes (esquinços, contusions, luxacions, fractures, traumatismes toràcics, traumatismes cranioencefàlics, traumatismes de la columna vertebral, síndrome d'aixafament, politraumatitzats).



Altres situacions d'urgència: intoxicacions, crisi anafilàctica, epilèpsia i quadres convulsius, deshidratació, cossos estranys: en la pell, els ulls, les orelles i el nas, xicotets traumatismes, urgències maternoinfantils, accidents de trànsit, accidents domèstics, lesions produïdes per calor i per fred.

Intervenció prehospitalària en accidents en el medi aquàtic: intervenció en funció del grau d'ofegament, intervenció davant de lesionats medul·lars.

c) Recollida, trasllat i transport de persones accidentades:

Avaluació de la necessitat d'efectuar el transport d'una o d'un malalt sobtat o accidentat, recollida d'un lesionat. Principis bàsics per al rescat.

Mètodes de mobilització i immobilització més adequats en funció de la patologia.

Trasllat de persones accidentades: confecció de lliteres utilitzant mitjans convencionals o inespecífics.

Transport de persones accidentades a centres sanitaris. Posicions de transport segur: tècniques d'immobilització i transport de malalts sobtats o accidentats utilitzant mitjans convencionals i materials inespecífics o de fortuna.

Emergències col·lectives i catàstrofes: mètodes de triatge simple, rodes d'evacuació.

Tècniques de suport psicològic per a accidentats i familiars:

La comunicació en situacions de crisis, canals i tipus de comunicació. Comunicació assistent accidentat i assistent-família. Perfil psicològic de la víctima.

Habilitats socials en situacions de crisi: escolta activa, resposta funcional i comunicació operativa.

Suport psicològic i autocontrol. Tècniques d'autocontrol davant de situacions d'estrés: mecanismes de defensa. Mesures, tècniques i estratègies de superació de situacions d'ansietat, agressivitat, angoixa, duel i estrés: afrontament i autocura.

d) Desenvolupament de programes d'autoentrenament:

Capacitats condicionals, coordinatives i tècniques requerides en els recorreguts pel medi natural:

A peu, amb bicicleta, a cavall i amb embarcacions.

Capacitats condicionals, coordinatives i tècniques requerides en els rescats terrestres i aquàtics.

Programes específics d'entrenament de la condició física i tècnica per al personal guia d'activitats físiques en el medi natural.

Programes específics de l'entrenament de la condició física en salvament i socorrisme.

Mesures complementàries per a la millora de la condició física individual i sistemes de recuperació:

Activitats físiques complementàries als programes d'entrenament.



Mesures de recuperació de l'esforç físic: massatge, sauna, banys de contrast, aigua freda i hidromassatge, entre altres.

Mètodes i mitjans de recuperació de substrats energètics.

Alimentació i nutrició:

Nutrients. Composició dels aliments, principis immediats. Vitamines, minerals i aigua.

Necessitats calòriques i d'hidratació i exercici físic. Balanços.

Aportacions d'aliments i hidratació abans, durant i després de l'exercici físic.

Dieta equilibrada, recomanacions RDA i dieta mediterrània. Conseqüències d'una alimentació no saludable.

e) Supervisió i vigilància de la zona de bany d'un espai aquàtic natural:

Tipus i característiques d'espais: platges marítimes, platges fluvials, embassaments, llacs, rius i altres.

Normatives aplicables a les zones de bany en els espais aquàtics naturals:

Normativa estatal.

Normativa autonòmica.

Normativa local.

Factors de risc i mesures preventives i informatives per al seu control en els espais aquàtics naturals:

Fauna i flora perilloses. Acotació d'espais prohibits. Factors atmosfèrics: precipitacions, vent, nivells de radiació i temperatura. Simbologia d'avisos a les persones usuàries.



Factors del medi aquàtic: marees, onatge, corrents, canvis de profunditat, temperatura.

Visibilitat i contaminació.

Accessibilitat de persones usuàries i de mitjans de socors: obstacles naturals. Ajudes i suports tècnics.

Factors humans: conductes de risc de les persones usuàries (capbussades perilloses, apnees forçades, activitat amb sobreesforços, jocs descontrolats, incompliment de normes i indicacions del servei de socorrisme), afluència massiva, desenvolupament d'activitats simultànies.



Gestió i organització del socorrisme aquàtic en platges marítimes, platges fluvials, embassaments, llacs i rius. Recursos humans i materials per a una prevenció eficaç d'accidents aquàtics. Responsabilitats del personal socorrista en espais aquàtics naturals. Rigor en l'aplicació de les normes i les mesures de seguretat en l'espai aquàtic natural. Gestió i organització del socorrisme aquàtic en platges amb bandera blava.



Malalties professionals, riscos laborals i prevenció de riscos.



Comprovació de la vestimenta i de l'equipament personal del personal socorrista (aletes, ulleres i tub de busseig, braç o tub de rescat, mascareta de respiració artificial i altres).

Comprovació del lloc de socorrisme o d'atenció primària i els recursos materials d'aquest.

Materials de salvament aquàtic: de comunicació, d'abast, de contacte, de suport, d'extracció i d'evacuació. Material auxiliar de salvament i socorrisme en espais aquàtics naturals (bossa o corda de seguretat, jupetí o tirants de rescat, lliteres rígides aquàtiques amb immobilitzadors de cap i cos, embarcacions, motos aquàtiques, boia torpede, taula de salvament, rodet de salvament i altres).

Manteniment específic i emmagatzematge per a usar-lo en el medi natural.

Vigilància en els espais aquàtics naturals:

Vigilància com a intervenció primera i imprescindible del personal socorrista en la seguretat.

Recursos humans i materials per a la vigilància.

Tipus de vigilància: estàtica i dinàmica.

Tècniques i estratègies de vigilància.

Factors condicionants de la vigilància.

Aspectes psicològics que intervenen en la vigilància.

Errors més freqüents en la vigilància.

Criteris per a una vigilància eficaç.

Protocol de supervisió dels riscos del medi aquàtic natural. Elements que cal supervisar, ordre i periodicitat. Formes de registre i d'informació i comunicació.

Protocols d'actuació i evacuació davant d'emergències, catàstrofes, contaminació o invasió de fauna perillosa. Difusió, aplicabilitat a persones amb discapacitat i disponibilitat de recursos.

Accidents en zones de bany: fonts d'informació i causalitat d'accidents i ofegaments. Prevenció i informació.

Protocols d'actuació davant de conductes de les persones usuàries potencialment perilloses.

Tècniques de comunicació amb la persona usuària.

b) Aplicació de tècniques específiques de rescat en el medi aquàtic:



Característiques de l'aigua i consideracions relatives a la roba i el calçat en el medi aquàtic:

Improvisació de flotadors amb roba.

Tècniques per a llevar-se la roba i el calçat en el medi aquàtic.

Roba i calçat específics i adequats per al treball en el medi aquàtic.



Tècniques específiques de rescat aquàtic:

De localització, punts de referència i composició de lloc. D'entrada en l'aigua.

D'aproximació a la víctima.

De presa de contacte, control i valoració de la víctima. De trasllat en el medi aquàtic.

De maneig de la víctima traumàtica en l'aigua. D'extracció de la víctima.

D'evacuació. Coordinació amb altres recursos. De reanimació en l'aigua.

Maneig del material de rescat aquàtic.

Entrenament específic dels sistemes de remolc en salvament aquàtic.

Aspectes psicològics en la fase crítica del rescat:

Conducta de la persona que creu que s'ofega. Actituds i resposta del personal socorrista. Maneig de la situació.

Comunicació aplicada a les situacions de rescats en accidents o emergències:

Comunicació amb les víctimes d'accidents.

Habilitats de comunicació en el rescat: verbals i no verbals. Habilitats socials.

Comunicació en situacions conflictives durant el rescat i resolució de conflictes.

c) Aplicació de tècniques específiques de rescat des d'embarcacions en el medi aquàtic:

Embarcacions per al rescat. Tipus d'embarcacions de motor i motos nàutiques destinades al socorrisme aquàtic en funció del lloc i de la comesa:

Embarcacions a rem.

Embarcació pneumàtica.

Moto d'aigua.

Tècniques d'entrada a l'aigua des d'embarcacions.

Protocols de rescat amb l'embarcació de motor:

Situació del personal socorrista en l'embarcació. Ubicació per a la vigilància i per al rescat.

Sistemes de comunicació. Consignes de la tripulació de l'embarcació.

Acostament a l'accidentat. Control de riscos propis, de l'accidentat i de tercers.

Rescat de l'accidentat. Valoració de l'estat de l'accidentat. Selecció de tècniques d'immobilització, trasllat i extracció.

Ubicació de l'accidentat.

Extracció de l'accidentat amb embarcacions de motor. Actuació en les maniobres d'hissada i en les zones de perill especial.





10. Mòdul professional: Guia en el medi natural aquàtic

Codi: 1338



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara els equips i els recursos per a les rutes en el medi natural aquàtic i indica els procediments per a comprovar el bon estat i la funcionalitat d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha contrastat la informació sobre la navegabilitat, la dificultat i la duració prevista de la ruta.

b) S'han determinat els recursos materials i humans necessaris en la preparació d'activitats per itineraris en el medi natural aquàtic.



c) S'han seleccionat l'embarcació i el material necessari per a la ruta.

d) S'ha seleccionat el material personal de seguretat.

e) S'han concretat les maniobres necessàries per a la navegació i s'han establit els punts o les maniobres de reunió del grup i de descans.



f) S'han determinat les mesures necessàries per a previndre i resoldre situacions de perill durant el desenvolupament de l'itinerari en el medi natural aquàtic.

g) S'han organitzat els mitjans necessaris per a atendre contingències des de l'aigua o des de terra.

h) S'ha aplicat la normativa relacionada amb la pràctica d'activitats en el medi natural i amb la protecció mediambiental en la preparació d'itineraris en el medi natural aquàtic.

2. Prepara l'embarcació i indica els procediments per a assegurar el bon estat i la funcionalitat dels elements i components d'aquesta.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha transportat i ha fondejat l'embarcació i s'hi han evitat desperfectes atenent els criteris de seguretat personal.

b) S'ha aparellat i s'ha desaparellat l'embarcació i s'ha comprovat el bon estat i el funcionament de totes les seues parts.

c) S'ha valorat l'estat dels components i dels elements de l'embarcació.

d) S'han diagnosticat avaries i nivells de deterioració en els components i els aparells de les embarcacions.

e) S'han efectuat les reparacions bàsiques per a assegurar la realització de l'activitat en condicions de seguretat.

f) S'han organitzat els espais per a les persones participants i la càrrega que s'ha de transportar.

g) S'ha emmagatzemat l'embarcació i s'hi han evitat desperfectes atenent els criteris de seguretat personal.

3. Adapta les tècniques de navegació i les relaciona amb les condicions meteorològiques i les característiques del medi.

Criteris d'avaluació:

a) S'han demostrat i s'han explicat les tècniques de navegació bàsiques que s'han de realitzar en les diverses condicions de navegabilitat.

b) S'han realitzat maniobres per a mantindre el rumb de navegació en funció de la direcció del vent, del cabal, de l'onatge, del corrent o la dificultat del tram.

c) S'ha governat l'embarcació i s'han realitzat les maniobres per al canvi de rumb.

d) S'ha adequat la tècnica de navegació a les característiques personals, del medi i de l'activitat.

e) S'han realitzat els itineraris alternatius davant de trams amb dificultat i perillositat i s'han seguit els criteris de seguretat.

f) S'han registrat documentalment les rutes susceptibles de ser utilitzades per altres persones usuàries o personal tècnic.

4. Aplica les tècniques de guiatge de grups per un itinerari en el medi natural aquàtic i s'adequa als perfils de les persones usuàries, el medi i els recursos.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat els procediments d'avaluació del domini tècnic en la progressió pel medi natural aquàtic en embarcacions propulsades per pales o aletes.

b) S'han aplicat els procediments d'avaluació del domini tècnic en la progressió pel medi natural aquàtic en embarcacions de vela.



c) S'ha proporcionat informació sobre les característiques i els punts d'interés de l'itinerari, l'ús del material i les normes d'actuació relacionades amb la seguretat i amb el respecte cap al medi natural.

d) S'han formulat les instruccions necessàries perquè les i els participants governen o contribuïsquen a governar l'embarcació.

e) S'han exemplificat les ajudes a les persones participants que presenten alguna dificultat, tècnica o de discapacitat, en la progressió per la ruta.

f) S'han seleccionat els aparells de comunicació més adequats en funció de la zona.

g) S'han especificat les mesures que cal adoptar davant de símptomes de fatiga, insolació, deshidratació o conductes de risc de les i dels participants.

5. Aplica les tècniques de rescat i d'evacuació en el medi natural aquàtic i segueix els protocols dels plans de seguretat i emergència.

Criteris d'avaluació:

a) S'han simulat les adaptacions al medi en cas de fenòmens atmosfèrics perillosos.

b) S'han identificat els punts de desembarcament al llarg de la ruta.



c) S'han demostrat les tècniques d'aproximació i evacuació en cas d'accident.

d) S'han determinat les maniobres de desbolcada i rescat en el medi natural aquàtic.

e) S'han utilitzat els sistemes de rescat assistit o d'autorescat més adequats a la situació.

f) S'ha conduït l'embarcació de rescat i s'ha garantit la seguretat de l'accidentat i del grup.

6. Valora les rutes en el medi natural aquàtic i n'analitza les dades recopilades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han recollit les dades sobre l'actuació del personal guia i sobre les reaccions del grup en l'activitat.

b) S'han registrat les incidències relatives a l'activitat, a la seguretat i als temps previstos.

c) S'han marcat les pautes que cal seguir davant de possibles conductes temeràries durant l'activitat.

d) S'ha valorat l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en les rutes.

e) S'han proposat mesures correctores dels desajustaments detectats.

f) S'ha elaborat un informe sobre l'activitat realitzada.

B. Continguts:

a) Preparació d'equips i recursos per a rutes en el medi natural aquàtic:

Selecció de l'itinerari. Ressenyes, guies i altres fonts d'informació sobre itineraris en el medi natural aquàtic. Objectius de la ruta. Parades i duració de les fases:

Activitats de turisme actiu en la mar, en rius o en llacs.

Rutes establides, itineraris navegables i activitats lúdiques en el medi natural aquàtic.

Rutes combinades en el medi natural terrestre i aquàtic.

Verificació d'itineraris: fases, estimació temporal, valoració tècnica dels trams, accessos, plans alternatius, activitats complementàries i altres.

Adaptació de l'itinerari per a persones amb discapacitat.

Carta nàutica. Representació i lectura de trams de navegació.

Característiques dels espais aquàtics i la relació que tenen amb la navegabilitat:

Obstacles naturals i artificials.

Cabal, variacions i mesurament.

Dificultat i perillositat. Classificació.

Impacte ambiental de l'activitat.

Gestió de recursos per a les activitats de guia en el medi aquàtic: logística, transport de materials i persones participants, serveis complementaris i mitjans materials.

Tipus d'embarcacions. Característiques i idoneïtat per a cada tipus d'activitat.

Emmagatzematge i transport del material i de les embarcacions.

Material per a rutes en el medi natural aquàtic. Equipament personal i col·lectiu. Elements de seguretat personal i d'ajuda a la navegació. Normes d'ús. Material per a activitats de diversos dies. Vestimenta. Criteris d'adaptació del material i la vestimenta a les característiques personals.

Cures i manteniment del material de seguretat i d'ajuda a la navegació.

Consignes tècniques i de seguretat.

Informació que cal transmetre a les persones participants sobre l'itinerari.

Valoració de riscos associats a una ruta en el medi natural aquàtic.



Solucions davant d'incidències. Serveis de rescat i socors. Normes de comportament en situacions d'emergència en rutes pel medi natural aquàtic.

Normativa aplicable a l'activitat. Normativa estatal i autonòmica. Conques hidrogràfiques. Autoritzacions d'accés.

b) Preparació d'embarcacions:

Components i elements dels aparells de l'embarcació (casc, mastelers, caps, drisses i cordells, veles, cometes, pales i altres).

Procediments d'aparell i desaparellament de les embarcacions.

Característiques de l'embarcació i dels materials: flotabilitat, estabilitat, estanquitat i evolució.

Navegabilitat i maniobrabilitat específica:

Embarcacions propulsades per pales o aletes (canoes, caiacs, barques i hidrotrineus).

Embarcacions de vela amb aparell fix i amb aparell lliure (olímpiques i no olímpiques, de regates, de «fun» i de propulsió a vela i parapent).

Idoneïtat de les embarcacions en funció de la ruta, les característiques del medi i el nivell de l'usuari/a.

Preparació de l'embarcació per a la ruta. Distribució i subjecció de les càrregues.

Manteniment preventiu i operatiu d'embarcacions. Protocols de revisió del material:

Cures preventives.

Diagnòstic de deterioració o avaries.

Reparacions bàsiques i d'emergència en els diversos tipus d'embarcacions: perforacions lleus del casc, caps deteriorats, defectes en corrioles i mecanismes d'activació de les parts mòbils i altres aparells.

Ferramentes per a la reparació.

Emmagatzematge d'embarcacions. Condicions específiques d'emmagatzematge. Estiba de les veles, l'orsa, el timó, el pal, la botavara, els cascos. Protecció i subjecció de les embarcacions i el material.

Transport i fondeig dels diversos tipus d'embarcacions. Tècniques de subjecció en els transports amb remolc, carros de varada i baca. Seguretat en el transport d'embarcacions.

Cordam: els sis nusos bàsics.

Normes de seguretat.

c) Adaptació de les tècniques de navegació:

Anàlisi del tram de navegació i dels elements físics de l'entorn (dinàmica fluvial, vents, ones, corrents i altres). Propulsió i resistència a l'avanç.

Accions tècniques fonamentals amb embarcacions propulsades per pales o aletes (paleig, palada circular, tracció orientada i altres).

Accions tècniques fonamentals amb embarcacions de vela (caçar, amollar, orsar, arribar). Relació de les tècniques amb les condicions de vent.

Utilització de les accions tècniques en funció de la dificultat. Equilibri, propulsió i conducció.

Maniobres i trajectòries amb embarcacions propulsades per pales o aletes: eixida curta i llarga, eixida amb presa de corrent, canvis de trajectòria, presa de corrent a dreta i esquerra, curtes i llargues, parada a dreta i esquerra en contracorrents d'intensitat diversa, «bac» a dreta i esquerra, surf en un tren d'ones, navegació en positiu i en negatiu, esquimotatge, recuperació de l'embarcació.

Maniobres i trajectòries amb embarcacions de vela: atracada i desatracada, parada i arrancada, eixida i aproximació amb el vent a favor i en contra, viratge per avant i en redó:

Sistema vent-vela-casc-aigua (VVCA). Vent real, de velocitat i aparent. Deriva. Navegació en cenyida, de través, a un llarg i en popa. Mantindre el rumb i passar les boies.

Pràctiques d'adreçament. Utilització de la vela per a equilibrar el vaixell.

Rutes de seguretat alternatives. Memòria i representació de rutes.

Adaptació de les tècniques de navegació a persones amb limitacions en la seua autonomia personal.

d) Tècniques de guiatge de grups en el medi natural aquàtic:

Determinació del nivell de competència de la persona usuària. Tècniques i instruments d'obtenció de dades de valoració. Errors tipus en l'execució tècnica i en l'aplicació de l'esforç. Nivells d'adquisició del domini tècnic. Criteris de valoració.

Etapes en el domini de la navegació: característiques, condicions de realització i criteris d'avaluació:

Avaluació de navegació (direcció, propulsió, equilibri i orientació espacial).

Avaluació de seguretat (seguretat activa i passiva).

Avaluació de maniobres (maniobra, equip de navegació i aparell).



Procediments de conducció de grups en el medi natural aquàtic:



Adjudicació, distribució i comprovació del material segons els perfils de les i dels participants i les condicions ambientals.

Material esportiu i de seguretat individual i grupal.

Transmissió d'informació rellevant: consignes tècniques, de seguretat, de motivació. Instruccions durant l'activitat. Transmissió de normes i procediments que cal seguir durant la ruta. Descripció de l'activitat. Recapitulació final i comiat.

Directrius dels agrupaments i ubicació de les i dels participants.



Distribució, organització i control del grup en funció de l'activitat i dels perfils de les i dels participants.

Procediments per al control del temps i de les actuacions durant l'activitat. Col·locació i desplaçament del personal tècnic. Lideratge: preses de decisió i estratègies de control. Altres actuacions del personal tècnic.

Detecció de símptomes de fatiga, insolació i deshidratació i mesures que s'han de prendre davant d'aquests.

Estratègies de control de conductes perilloses de les i dels participants.

Conducció per diversos tipus de cursos aquàtics.

Maniobres d'ajuda a persones amb dificultats en la realització de la ruta.

Sistemes de comunicació en entorns naturals. Criteris d'utilització.



d) Tècniques de rescat i evacuació en el medi natural aquàtic:

Desbolcada de l'embarcació.

Rescat assistit.

Maniobres d'autorescat.

Esquimotatge.

Bolcada i recuperació de l'embarcació.

Abandó i entrada en l'embarcació.

Nadada en aigües braves:

Entrada en el llit d'aigües braves, posició de seguretat, eixida del corrent, nadada a contracorrent, bac i altres.

Corda de seguretat: agafada i remolc.

Intervencions en funció de la situació del medi, de l'accidentat i de les possibilitats del personal guia.

Estratègies de suport al grup en situacions d'emergència des de l'embarcació, des de l'aigua i des de la riba.

Utilització del material específic de seguretat i/o de rescat. Comunicació entre els rescatadors.

Tècniques d'extracció de caiguts a l'aigua en funció de les característiques de les persones usuàries, de l'embarcació i del medi.

Recuperació de caiguts a l'aigua des d'una embarcació amb altres persones usuàries.

Recuperació del material des de l'embarcació.

Maniobres de rescat des de la riba.

Material específic de remolc des de la riba.

Posició del personal guia i maniobres d'entrada en l'aigua en rescats des de la riba.

Muntatge de línies de seguretat per al rescat.

e) Avaluació de les rutes pel medi aquàtic:

Fitxes de control de valoració de l'activitat. Tipus.

Procediments de presa de dades en el desenvolupament de l'activitat. Recopilació d'informació. Avaluació interna o autoavaluació i avaluació externa. Enquestes.

Anàlisi de l'activitat, del grup, del personal tècnic i valoració respecte del programa.

Documents d'avaluació. Fitxes de seguiment. Utilització de les TIC.



Elaboració de:

Registres sobre els comportaments del grup. Progressió de les i dels participants en l'activitat. Execució tècnica, efectivitat i seguretat.



Registres sobre les actuacions del personal tècnic o guia. Situació, efectivitat de la comunicació.

Registre d'incidències i ajust als temps previstos. Fases de l'activitat, temps de les intervencions. Incidències que afecten la seguretat del desenvolupament de les activitats. Estimació del grau de seguretat de l'activitat.

Adequació dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat guiada pel medi aquàtic.

Elaboració d'informes sobre l'activitat. Propostes de mesures correctores i de millores en la programació. Possibles millores i creació de noves activitats.





11. Mòdul professional: Maniobres amb cordes

Codi: 1339



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Prepara els equips i els recursos per a les maniobres amb cordes i les activitats de multiaventura i indica els procediments per a comprovar el bon estat i la funcionalitat d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha seguit el protocol de verificació de la documentació, els permisos i els recursos per a la realització d'activitats en instal·lacions d'oci i aventura, escalada, espeleologia i barrancs.

b) S'han seguit els procediments de manteniment, transport i emmagatzematge del material i de l'equip esportiu i de seguretat per a les maniobres amb cordes i les instal·lacions d'oci i aventura.

c) S'han revisat l'avituallament i els materials esportius individuals i col·lectius necessaris en les activitats d'escalada, barrancs, espeleologia i vies ferrades.

d) S'ha seguit el protocol per a la col·locació i la comprovació de l'estat dels elements específics de seguretat i prevenció de riscos en les instal·lacions d'oci i aventura relatius a la seua àrea de responsabilitat.



e) S'han descrit les característiques, el funcionament i el manteniment operatiu dels aparells de comunicació i d'orientació propis d'escalada, barrancs, espeleologia i altres activitats de multiaventura.



f) S'han comprovat les zones de cobertura i les bandes d'emissió dels aparells de comunicació.

2. Valora la viabilitat en l'aplicació de les mesures de control de riscos en les activitats d'espeleologia, descens de barrancs, escalada o multiaventura, i analitza les dades del context.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat les dades rellevants per a la prevenció de riscos en una activitat.

b) S'ha estimat la perillositat d'un barranc en funció del càlcul del seu cabal.

c) S'ha identificat i s'ha descrit la dinàmica del fluid en els fenòmens del medi fluvial que afecten els descensos de barrancs.

d) S'han descrit les tècniques preventives i operatives aplicades a cada fenomen del medi fluvial.

e) S'han identificat en un pla de la cavitat les possibles vies d'escapada i s'han relacionat amb la tipologia de les contingències que s'hi puguen donar.

f) S'ha definit el mètode de senyalització per a progressar amb seguretat en una zona laberíntica i caos de blocs en funció de la disponibilitat de material de senyalització.

g) S'han determinat les possibilitats d'establir un itinerari alternatiu i s'han seguit els criteris de seguretat.

3. Aplica les tècniques de conducció de grups per barrancs, desnivells i coves i les adapta a les característiques de les i dels participants i del medi per a avançar eficaçment en condicions de seguretat.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha seguit el protocol d'equipament i desequipament d'una cavitat.

b) S'han senyalitzat en llocs visibles les zones conflictives, com ara els laberints i els caos de blocs, per a garantir l'orientació i la seguretat del recorregut.

c) S'han explicat i s'han demostrat les tècniques d'utilització i maneig de cordes en activitats d'escalada, barrancs, espeleologia i vies ferrades.

d) S'han explicat i s'han demostrat els protocols de seguretat en la col·locació d'aparells, connectors i caps d'ancoratge, així com en la progressió per cordes, tobogans i salts a tolls.

e) S'han explicat i s'han demostrat les tècniques de progressió i d'ajuda per a superar els punts de dificultat en els barrancs aquàtics.

f) S'han indicat durant la progressió les possibles zones de perill en terreny variat de muntanya i escalada, coves, vies ferrades i barrancs.



g) S'han adequat la tècnica i el ritme de progressió a les característiques personals, del terreny i de l'activitat.

4. Supervisa i dirigeix la realització de les activitats en instal·lacions d'oci i aventura i aplica els protocols de prevenció i control de riscos.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha seguit el protocol de comprovació de seguretat dels elements fixos de la instal·lació d'oci i aventura.

b) S'ha seguit el protocol de muntatge i desmuntatge dels elements portàtils de les instal·lacions de multiaventura.

c) S'han explicat les normes de seguretat i l'ús de les instal·lacions.



d) S'ha seguit el protocol de col·locació dels equips de seguretat de les persones usuàries d'una instal·lació d'oci i aventura.

e) S'han definit i s'han demostrat les tècniques d'utilització i maneig de cordes en les instal·lacions i activitats d'oci i aventura.

f) S'han explicat les tècniques de progressió per als successius nivells dels circuits verticals i aeris de les instal·lacions d'oci i aventura.



g) S'ha controlat el compliment de les normes de seguretat.

h) S'han explicat les mesures que cal adoptar davant de situacions de fatiga o de bloqueig en les persones usuàries de les instal·lacions d'oci i aventura.

5. Dirigeix el grup de persones participants en situacions simulades d'incidències o emergència, coordina els recursos i les mesures de seguretat i aplica les tècniques de rescat i evacuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha seguit el protocol específic de prevenció i seguretat en les activitats.

b) S'han demostrat les tècniques d'aproximació i d'evacuació en cas d'accident.

c) S'han simulat les possibles adaptacions al medi en cas de fenòmens atmosfèrics perillosos.

d) S'ha explicat la utilització correcta del material en un rescat.

e) S'han instal·lat les cordes de progressió.

f) S'han determinat les habilitats necessàries per a solucionar qualsevol incidència durant el transcurs d'un descens per corda.

g) S'ha dissenyat la construcció d'una llitera de fortuna i la instal·lació d'una tirolina.

6. Valora les activitats guiades per barrancs, cavitats i en instal·lacions d'oci i aventura i analitza les dades disponibles.

Criteris d'avaluació:

a) S'han recollit les dades sobre la mateixa actuació i sobre les reaccions del grup en l'activitat.

b) S'han registrat les incidències relatives a l'activitat, a la seguretat i als temps previstos.

c) S'ha valorat l'adequació dels equips i dels materials utilitzats en l'activitat.

d) S'ha omplit la fitxa de valoració de l'activitat segons el programa d'aquesta.

e) S'han proposat mesures correctores dels desajustaments detectats.

f) S'ha elaborat un informe sobre l'activitat realitzada.

B. Continguts:

a) Preparació d'equips i recursos per a les maniobres amb cordes i les activitats de multiaventura:

Normativa aplicable en les activitats de multiaventura. Permisos relacionats amb les conques hidrogràfiques.

Característiques de l'equip i el material.

Normativa actual sobre l'homologació i la caducitat del material.

El material i l'avituallament individual i col·lectiu:

Vestuari i equip.

Avituallament sòlid i líquid.

Material de seguretat i primers auxilis.

Materials per a les activitats d'un o més dies.

Tècniques de reparació, control, manteniment i emmagatzematge del material:

Reparació i verificació del material.

Diagnòstic de deterioració.

El transport del material. Organització del material esportiu.

Tècniques bàsiques de maneig del material.

Utilització d'equips de comunicació:

Equips de comunicació: radiotransmissors i telefonia mòbil. Avantatges i desavantatges.

Funcionament bàsic dels radiotransmissors. Manteniment dels equips de comunicació. Limitacions funcionals i legals.

Llenguatge radiofònic.

Equip de comunicació en cavitats: genòfon i sistemes de radiotransmissió sense fil a través de terra.

Material tèxtil: cordes, cintes i cordinos.

Material mecànic.

b) Valoració de la viabilitat de mesures de control de riscos:

Anàlisi dels riscos associats a les activitats d'espeleologia, descens de barrancs, escalada o multiaventura.

Control de riscos i presa de decisions.

Transmissió de normes i procediments que s'han de seguir.

Conceptes bàsics de les aigües vives.

Hidrotopografia. Comportament dels fluids i riscos de les tècniques d'aigües vives: contracorrents, rebuf, remolí, sifó, drosatge i encorbatat.



Coneixements bàsics d'un barranc.

Maniobres bàsiques d'escapada en barrancs d'aigües vives.

Lectura de dades hidrogràfiques en els mapes.

Cartografia i topografia espeleològica: instruments i signes topogràfics més utilitzats.

Mètode de senyalització subterrània.

c) Tècniques de conducció de grups per barrancs, desnivells i coves:



Tècniques generals de progressió en muntanya:

Simbologia internacional utilitzada en la senyalització de sendes de muntanya.

Visualització i elecció de l'itinerari.

Tècniques de progressió en barrancs:

Progressió sense corda: caminar, nadar, bussejar, saltar i lliscar.

Progressió per corda: ancoratges, nusos d'unió de cordes, ràpel i passamans.

Tècniques de progressió en espeleologia:

Cavitats horitzontals: per caos de blocs i passos estrets.

Cavitats verticals: ús d'escales, maniobres de descens.

Maniobres d'ascens, pas de fraccionaments, pas de desviadors, passamans i tirolines.

Tècniques de progressió en escalada:

Progressió per adherència, fissures, escalada en X, Dülfer i fumeral.



Nusos més utilitzats.

Tècniques d'agafada i suports.

Tècniques de progressió en vies ferrades:

Trepada i destrepada, tècnica de subjecció de les cintes dissipadores, tècnica de progressió per ponts, passamans, ràpel i tirolines.

Protocols de seguretat durant la progressió i/o l'activitat.

El ritme de marxa:

El control del ritme en grup. Ritme cardíac adequat a l'activitat.



Descans, avituallament i hidratació durant l'activitat.

Avaluació del temps i la distància.

Despesa energètica.

Pes que transportem.

Protocol d'equipament i desequipament d'una instal·lació.

Teoria de la seguretat:

La reunió.

Assegurar el company o companya.

El ràpel.

Elaboració de tirolines i telefèrics.

Cadena de seguretat, factor de caiguda, comportament de l'assegurador.

Maniobres de recuperació de cordes. Polispastos.

Adaptacions per a persones amb discapacitat:

Aspectes bàsics de les característiques psicoafectives de les persones amb discapacitat.

Ajudes requerides per la persona amb discapacitat cap a l'autonomia.

Adaptació de consignes i explicacions.

Adaptació d'activitats a les persones amb discapacitat.

d) Supervisió de les activitats en instal·lacions d'oci i aventura:



Protocol de comprovació de seguretat dels elements fixos de la instal·lació d'oci i aventura. Elements en instal·lacions d'oci i aventura:



Ponts (nepalés, tibetà, de mico, de cordes, d'equilibrista, redó, rodant, d'encreuaments i articulat), xarxes (en «U», de baixada, d'aranya, amb obstacles i camí), tirolines (d'arbre en arbre i final), balancí, barra fixa, engrunsadores, escalada a l'arbre, escala de pujada, liana mòbil, travessia infernal, surf, salt de Tarzan, teleesquí i altres.

Protocol d'equipament i desequipament dels elements portàtils de la instal·lació.

Normes bàsiques de seguretat. Informació per a persones usuàries. Interpretació de símbols.

Tècniques d'utilització de maneig de cordes.

Circuits verticals i aeris de les instal·lacions d'oci i aventura. Nivells de dificultat. Adaptacions segons els perfils de les i dels participants.

Tècniques de progressió en instal·lacions d'oci i aventura:

Ancoratge a la línia de vida.

Ús d'escales, maniobres d'ascens i descens, progressió per tirolina, ponts, xarxes, engronsadores i lianes.

Protocols de seguretat durant la progressió: col·locació i control dels equips de seguretat.

Adaptacions per a persones amb discapitat:

Aspectes bàsics de les característiques psicoafectives de les persones amb discapacitat.

Ajudes requerides per la persona amb discapacitat cap a l'autonomia.

Adaptació de consignes i explicacions.

Tècniques d'actuació davant de situacions de fatiga, por i bloqueig.

Maniobres d'ajuda.

e) Prevenció, rescat i evacuació:

Perills durant l'activitat:

Atmosfèrics: boira, temperatura, humitat, vent, precipitacions, llamp i radiacions solars.

Terrestres: despreniments de pedres i terreny inestable.

Aquàtics: cabal, crescudes i elements de dinàmica fluvial.

Subterranis: blocs inestables, despreniment de pedres.

Crescudes del cabal hídric, pèrdues o equivocacions d'itinerari i passos estrets.

Protocols de seguretat en el tir amb arc, guerra de pintura (paintball), salt de pont, vies ferrades, espeleologia, escalada i barrancs:

Col·locació d'aparells.

Delimitació de la línia de seguretat i distància de tret en tir amb arc i guerra de pintura (paintball).

Col·locació dels mitjans de protecció.

Actuació davant de caigudes de pedres.

Actuació davant d'un accident:

Pautes generals d'actuació.

Valoració de la situació de la persona ferida.

Valoració de l'abast de les lesions.

Construcció d'un «punt calent».

Avís a grups de rescat.

Cerca d'ajuda:

En absència de mitjans de radiocomunicació o telefonia mòbil.

Senyals internacionals de socors.

Tècniques de transport d'accidentats:

Elaboració de lliteres de fortuna i elaboració de tirolines.

Tècniques bàsiques d'autosocors:

Protocol d'autorescat.

Tècniques de descens per cordes tibants: nus de valldostà.

Tècniques d'autorescat en progressió vertical sobre corda.

f) Avaluació de les activitats guiades per barrancs, espeleologia i activitats de multiaventura:

Fitxes de control de valoració de l'activitat. Tipus.

Procediments de presa de dades en el desenvolupament de l'activitat.

Recopilació d'informació.

Anàlisi de l'activitat, del grup, del personal tècnic, valoració respecte del programa.

Documents d'avaluació.

Elaboració de:

Registres sobre els comportaments del grup. Registres sobre les actuacions del personal tècnic o guia.

Registre d'incidències i ajust als temps previstos.

Incidències que afecten la seguretat del desenvolupament de les activitats.

Estimació del grau de seguretat de l'activitat.

Adequació dels equips i els materials utilitzats en l'activitat guiada per barrancs, espeleologia, vies ferrades i instal·lacions d'oci i aventura.



Elaboració d'informes sobre l'activitat. Propostes de mesures correctores.







12. Mòdul professional: Formació i orientació laboral

Codi: 1340



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Selecciona oportunitats d'ocupació, identifica les diferents possibilitats d'inserció i les alternatives d'aprenentatge al llarg de la vida.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la formació permanent com a factor clau per a l'ocupabilitat i l'adaptació a les exigències del procés productiu.

b) S'han identificat els itineraris formativoprofessionals relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

c) S'han determinat les aptituds i les actituds requerides per a l'activitat professional relacionada amb el perfil del títol.

d) S'han identificat els principals jaciments d'ocupació i d'inserció laboral per al tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

e) S'han determinat les tècniques utilitzades en el procés de cerca d'ocupació.

f) S'han previst les alternatives d'autoocupació en els sectors professionals relacionats amb el títol.

g) S'ha realitzat la valoració de la personalitat, les aspiracions, les actituds i la formació pròpia per a la presa de decisions.

2. Aplica les estratègies del treball en equip i valora l'eficàcia i l'eficiència d'aquestes per a la consecució dels objectius de l'organització.

Criteris d'avaluació:

a) S'han valorat els avantatges del treball en equip en situacions de treball relacionades amb el perfil del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

b) S'han identificat els equips de treball que es poden constituir en una situació real de treball.

c) S'han determinat les característiques de l'equip de treball eficaç davant dels equips ineficaços.

d) S'ha valorat positivament l'existència necessària de la diversitat de rols i opinions assumits per cada membre d'un equip.



e) S'ha reconegut la possible existència de conflicte entre el conjunt de membres d'un grup com un aspecte característic de les organitzacions.

f) S'han identificat els tipus de conflictes i les seues fonts.

g) S'han determinat els procediments per a la resolució del conflicte.

3. Exerceix els drets i compleix les obligacions que es deriven de les relacions laborals, i les reconeix en els diversos contractes de treball.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els conceptes bàsics del dret del treball.

b) S'han distingit els principals organismes que intervenen en les relacions entre empresariat i plantilla.

c) S'han determinat els drets i les obligacions derivats de la relació laboral.

d) S'han classificat les modalitats principals de contractació i s'han identificat les mesures de foment de la contractació per a col·lectius determinats.

e) S'han valorat les mesures establides per la legislació vigent per a la conciliació de la vida laboral i familiar.

f) S'han identificat les causes i els efectes de la modificació, la suspensió i l'extinció de la relació laboral.

g) S'ha analitzat el rebut de salaris i s'han identificat els elements principals que l'integren.

h) S'han analitzat les diverses mesures de conflicte col·lectiu i els procediments de solució de conflictes.

i) S'han determinat les condicions de treball pactades en un conveni col·lectiu que es pot aplicar al sector relacionat amb el títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

j) S'han identificat les característiques definitòries dels nous entorns d'organització del treball.

4. Determina l'acció protectora del sistema de la Seguretat Social davant de les diferents contingències cobertes i identifica les diferents classes de prestacions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat el paper de la Seguretat Social com a pilar essencial per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

b) S'han enumerat les diverses contingències que cobreix el sistema de Seguretat Social.

c) S'han identificat els règims existents en el sistema de Seguretat Social.

d) S'han identificat les obligacions d'empresariat i plantilla dins del sistema de Seguretat Social.

e) S'han identificat, en un supòsit senzill, les bases de cotització d'un treballador o treballadora i les quotes corresponents a la plantilla i l'empresariat.

f) S'han classificat les prestacions del sistema de Seguretat Social i s'han identificat els requisits.

g) S'han determinat les possibles situacions legals de desocupació.



h) S'ha realitzat el càlcul de la duració i la quantia d'una prestació per desocupació de nivell contributiu bàsic.

5. Avalua els riscos derivats de la seua activitat i analitza les condicions de treball i els factors de risc presents en el seu entorn laboral.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la cultura preventiva en tots els àmbits i les activitats de l'empresa.

b) S'han relacionat les condicions laborals amb la salut del treballador o treballadora.

c) S'han classificat els factors de risc en l'activitat i els danys derivats d'aquests.

d) S'han identificat les situacions de risc més habituals en els entorns de treball del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

e) S'ha determinat l'avaluació de riscos en l'empresa.

f) S'han determinat les condicions de treball amb significació per a la prevenció en els entorns de treball relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.



g) S'han classificat i s'han descrit els tipus de danys professionals, amb una referència especial als accidents de treball i les malalties professionals, relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

6. Participa en l'elaboració d'un pla de prevenció de riscos en una petita empresa i identifica les responsabilitats de tots els agents implicats.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat els principals drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

b) S'han classificat les diferents formes de gestió de la prevenció en l'empresa, en funció dels diferents criteris que estableix la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

c) S'han determinat les formes de representació de la plantilla en l'empresa en matèria de prevenció de riscos.

d) S'han identificat els organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.

e) S'ha valorat la importància de l'existència d'un pla preventiu en l'empresa que incloga la seqüenciació d'actuacions que s'han de fer en cas d'emergència.

f) S'ha definit el contingut del pla de prevenció en un centre de treball relacionat amb el sector professional del tècnic o tècnica en guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

g) S'ha projectat un pla d'emergència i evacuació d'una empresa del sector.

7. Aplica les mesures de prevenció i protecció i analitza les situacions de risc en l'entorn laboral del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure. Criteris d'avaluació:

a) S'han definit les tècniques de prevenció i de protecció individual i col·lectiva que s'han d'aplicar per a evitar els danys en origen i minimitzar les seues conseqüències en cas que siguen inevitables.

b) S'ha analitzat el significat i l'abast dels diferents tipus de senyalització de seguretat.

c) S'han analitzat els protocols d'actuació en cas d'emergència.



d) S'han identificat les tècniques de classificació de persones ferides en cas d'emergència on hi haja víctimes de diversa gravetat.

e) S'han identificat les tècniques bàsiques de primers auxilis que s'han d'aplicar al lloc de l'accident davant de diferents tipus de danys i la composició i l'ús de la farmaciola.

f) S'han determinat els requisits i les condicions per a la vigilància de la salut de la plantilla i la importància que tenen com a mesura de prevenció.

B. Continguts:

a) Recerca activa d'ocupació:

Valoració de la importància de la formació permanent per a la trajectòria laboral i professional del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

Anàlisi d'interessos, aptituds i motivacions personals per a la carrera professional.

Identificació dels itineraris formatius relacionats amb el tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

Responsabilització del propi aprenentatge. Coneixement dels requeriments i dels fruits previstos.

Definició i anàlisi del sector professional del títol de tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

Planificació de la pròpia carrera:

Establiment d'objectius laborals, a mitjà i llarg termini, compatibles amb necessitats i preferències.

Objectius realistes i coherents amb la formació actual i la projectada.

Procés de cerca d'ocupació en petites, mitjanes i grans empreses del sector.

Oportunitats d'aprenentatge i ocupació a Europa. Europass, Ploteus.



Tècniques i instruments de cerca d'ocupació.

Valoració de l'autoocupació com a alternava per a la inserció professional.

El procés de presa de decisions.

Establiment d'una llista de comprovació personal de coherència entre pla de carrera, formació i aspiracions.

b) Gestió del conflicte i equips de treball:

Mètodes per a la resolució o la supressió del conflicte. Valoració dels avantatges i els inconvenients del treball d'equip per a l'eficàcia de l'organització.

Equips en el sector de les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure segons les funcions que exerceixen.

Anàlisi de la formació dels equips de treball.

Característiques d'un equip de treball eficaç.

La participació en l'equip de treball. Anàlisi dels possibles rols dels seus integrants.

Conflicte: característiques, fonts i etapes del conflicte.

Mètodes per a la resolució o la supressió del conflicte: mediació, conciliació i arbitratge.

c) Contracte de treball:

El dret del treball.

Intervenció dels poders públics en les relacions laborals.

Anàlisi de la relació laboral individual.

Determinació de les relacions laborals excloses i de les relacions laborals especials.

Modalitats de contracte de treball i mesures de foment de la contractació.

Drets i deures derivats de la relació laboral.

Condicions de treball. Salari, temps de treball i descans laboral.



Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball.

Representació dels treballadors i les treballadores.

Negociació col·lectiva com a mitjà per a la conciliació dels interessos de plantilla i empresariat

Anàlisi d'un conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional del tècnic o tècnica en Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure.

Conflictes col·lectius de treball.

Nous entorns d'organització del treball: subcontractació i teletreball, entre altres.

Beneficis per a la plantilla en les noves organitzacions: flexibilitat i beneficis socials, entre altres.

d) Seguretat Social, ocupació i desocupació:

El sistema de la Seguretat Social com a principi bàsic de solidaritat social.

Estructura del sistema de la Seguretat Social.

Determinació de les obligacions principals d'empresariat i plantilla en matèria de Seguretat Social: afiliació, altes, baixes i cotització.



L'acció protectora de la Seguretat Social.

Classes, requisits i quantia de les prestacions.

Concepte i situacions protegibles per desocupació.

Sistemes d'assessorament de la plantilla respecte dels seus drets i deures.

e) Avaluació de riscos professionals:

Importància de la cultura preventiva en totes les fases de l'activitat professional.

Valoració de la relació entre treball i salut.

Anàlisi i determinació de les condicions de treball.

El concepte de risc professional. Anàlisi de factors de risc.

L'avaluació de riscos en l'empresa com a element bàsic de l'activitat preventiva.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions de seguretat.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ambientals.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ergonòmiques i psicosocials.

Riscos específics en el sector de les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

Determinació dels possibles danys a la salut d'un treballador o treballadora que es poden derivar de les situacions de risc detectades.

f) Planificació de la prevenció de riscos en l'empresa:

Drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

Responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.

Gestió de la prevenció en l'empresa.

Representació dels treballadors o treballadores en matèria preventiva.

Organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.



Planificació de la prevenció en l'empresa.

Plans d'emergència i d'evacuació en entorns de treball.

Elaboració d'un pla d'emergència en una petita o mitjana empresa del sector.

g) Aplicació de mesures de prevenció i protecció en l'empresa:

Determinació de les mesures de prevenció i protecció individual i col·lectiva.

Protocol d'actuació davant d'una situació d'emergència.

Primers auxilis. Urgència mèdica. Conceptes bàsics.

Aplicació de tècniques de primers auxilis.

Formació a la plantilla en matèria de plans d'emergència.

Vigilància de la salut dels treballadors o treballadores.





13. Mòdul professional: Empresa i iniciativa emprenedora

Codi: 1341



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Reconeix les capacitats associades a la iniciativa emprenedora, analitzant els requeriments derivats dels llocs de treball i de les activitats empresarials.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el concepte d'innovació i la relació que té amb el progrés de la societat i l'augment en el benestar de les persones.

b) S'ha analitzat el concepte de cultura emprenedora i la importància que té com a font de creació d'ocupació i benestar social.

c) S'ha valorat la importància de la iniciativa individual, la creativitat, la formació i la col·laboració com a requisits indispensables per a tindre èxit en l'activitat emprenedora.

d) S'ha analitzat la capacitat d'iniciativa en el treball d'una persona ocupada en una petita i mitjana empresa relacionada amb les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

e) S'ha analitzat el desenvolupament de l'activitat emprenedora d'un empresari/a que s'inicie en el sector del turisme actiu i de l'educació no formal.

f) S'ha analitzat el concepte de risc com a element inevitable de tota activitat emprenedora.

g) S'ha analitzat el concepte d'empresariat i els requisits i les actituds necessaris per a desenvolupar l'activitat empresarial.

h) S'ha descrit l'estratègia empresarial i s'ha relacionat amb els objectius de l'empresa.

i) S'ha definit una idea de negoci determinada, en l'àmbit eqüestre, que servisca de punt de partida per a l'elaboració d'un pla d'empresa.



2. Defineix l'oportunitat de creació d'una petita empresa, valorant l'impacte sobre l'entorn d'actuació i incorporant valors ètics.



Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit les funcions bàsiques que es fan en una empresa i s'ha analitzat el concepte de sistema aplicat a aquesta.

b) S'han identificat els components principals de l'entorn general que envolta l'empresa, especialment l'entorn econòmic, social, demogràfic i cultural.

c) S'ha analitzat la influència en l'activitat empresarial de les relacions amb la clientela, amb els proveïdors o proveïdores i amb la competència, com a integrants principals de l'entorn específic.

d) S'han identificat els elements de l'entorn d'una pime d'activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

e) S'han analitzat els conceptes de cultura empresarial i imatge corporativa i la seua relació amb els objectius empresarials.

f) S'ha analitzat el fenomen de la responsabilitat social de les empreses i la seua importància com un element de l'estratègia empresarial.



g) S'ha elaborat el balanç social d'una empresa relacionada amb les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure i s'han descrit els principals costos socials en què incorren aquestes empreses, així com els beneficis socials que produeixen.

h) S'han identificat, en empreses relacionades amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure, pràctiques que incorporen valors ètics i socials.

i) S'ha dut a terme un estudi de viabilitat econòmica i financera d'una pime relacionada amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

3. Realitza activitats per a la constitució i la posada en marxa d'una empresa, selecciona la forma jurídica i identifica les obligacions legals associades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat les diverses formes jurídiques de l'empresa.

b) S'ha especificat el grau de responsabilitat legal de les persones propietàries de l'empresa, en funció de la forma jurídica triada.

c) S'ha diferenciat el tractament fiscal establit per a les diverses formes jurídiques de l'empresa.

d) S'han analitzat els tràmits que exigeix la legislació vigent per a la constitució d'una empresa.

e) S'ha realitzat una cerca exhaustiva de les diverses ajudes per a la creació d'empreses relacionades amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure, en la localitat de referència.

f) S'ha inclòs en el pla d'empresa tot el que fa referència a l'elecció de la forma jurídica, l'estudi de viabilitat economicofinancera, els tràmits administratius, les ajudes i les subvencions.

g) S'han identificat les vies d'assessorament i gestió administrativa externes existents a l'hora de posar en marxa una pime.

4. Realitza activitats de gestió administrativa i financera d'una pime, identifica les principals obligacions comptables i fiscals i ompli la documentació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat els conceptes bàsics de comptabilitat, així com les tècniques de registre de la informació comptable.

b) S'han descrit les tècniques bàsiques d'anàlisi de la informació comptable, especialment referent a la solvència, la liquiditat i la rendibilitat de l'empresa.

c) S'han definit les obligacions fiscals d'una empresa relacionada amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.



d) S'han diferenciat els tipus d'impostos en el calendari fiscal.

e) S'ha omplit la documentació bàsica de caràcter comercial i comptable (factures, albarans, notes de comanda, lletres de canvi i xecs, entre altres) per a una pime d'activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure, i s'han descrit els circuits que aquesta documentació recorre en l'empresa.

f) S'han identificat els instruments principals de finançament bancari.

g) S'ha inclòs tota la documentació esmentada en el pla d'empresa.



B. Continguts:

a) Iniciativa emprenedora:

Innovació i desenvolupament econòmic. Principals característiques de la innovació en activitats fisicoesportives en el medi natural i activitats de temps lliure (materials, tecnologia i organització de la producció, entre altres).

La cultura emprenedora com a necessitat social.

El caràcter emprenedor.

Factors clau de les persones emprenedores: iniciativa, creativitat i formació.

La col·laboració entre persones emprenedores.

L'actuació de les persones emprenedores com a empleades d'una empresa relacionada amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

L'actuació les persones emprenedores com a empresariat en el sector del turisme actiu i l'educació no formal.

El risc en l'activitat emprenedora.

Concepte d'empresariat. Requisits per a l'exercici de l'activitat empresarial.

Objectius personals versus objectius empresarials.

Pla d'empresa: la idea de negoci en l'àmbit de les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

Bones pràctiques de cultura emprenedora en l'activitat de turisme actiu i l'educació no formal en l'àmbit local.

b) L'empresa i el seu entorn:

Funcions bàsiques de l'empresa.

L'empresa com a sistema.

L'entorn general de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn general d'una empresa relacionada amb les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

L'entorn específic de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn específic d'una empresa relacionada amb les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

Relacions d'una empresa d'activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure amb el seu entorn.

Relacions d'una empresa d'activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure amb el conjunt de la societat.

La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

La responsabilitat social.

El balanç social.

L'ètica empresarial.

Responsabilitat social i ètica de les empreses del sector de les activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

c) Creació i posada en marxa d'una empresa:

Concepte d'empresa.

Tipus d'empresa.

La responsabilitat de les persones propietàries de l'empresa.

La fiscalitat en les empreses.

Elecció de la forma jurídica. Dimensió i nombre de socis i sòcies.



Tràmits administratius per a la constitució d'una empresa.

Viabilitat econòmica i viabilitat financera d'una empresa relacionada amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.



Anàlisi de les fonts de finançament i elaboració del pressupost d'una empresa relacionada amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.

Ajudes, subvencions i incentius fiscals per a les pimes relacionades amb activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.



Pla d'empresa: elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat econòmica i financera, tràmits administratius i gestió d'ajudes i subvencions.

d) Funció administrativa:

Concepte de comptabilitat i nocions bàsiques.

Operacions comptables: registre de la informació econòmica d'una empresa.

La comptabilitat com a imatge fidel de la situació econòmica.

Anàlisi de la informació comptable.

Obligacions fiscals de les empreses.

Requisits i terminis per a la presentació de documents oficials.

Gestió administrativa d'una empresa d'activitats fisicoesportives en el medi natural i de temps lliure.





14. Mòdul professional: Formació en centres de treball

Codi: 1342



A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Identifica l'estructura i l'organització de l'empresa i les relaciona amb la mena de servei que presta.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat l'estructura organitzativa de l'empresa i les funcions de cada àrea d'aquesta.

b) S'ha comparat l'estructura de l'empresa amb les organitzacions empresarials tipus existents en el sector.

c) S'han relacionat les característiques del servei i el tipus de clientela amb el desenvolupament de l'activitat empresarial.

d) S'han identificat els procediments de treball en el desenvolupament de la prestació de servei.

e) S'han valorat les competències necessàries dels recursos humans per al desenvolupament òptim de l'activitat.

f) S'ha valorat la idoneïtat dels canals de difusió més freqüents en aquesta activitat.

2. Aplica hàbits ètics i laborals en el desenvolupament de la seua activitat professional d'acord amb les característiques del lloc de treball i amb els procediments establits en l'empresa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han reconegut i s'han justificat:

La disponibilitat personal i temporal necessària en el lloc de treball.

Les actituds personals (puntualitat, empatia, entre altres) i professionals (ordre, neteja, responsabilitat, entre altres), necessàries per al lloc de treball.

Els requeriments actitudinals davant de la prevenció de riscos en l'activitat professional.

Els requeriments actitudinals referits a la qualitat en l'activitat professional.

Les actituds relacionals amb el propi equip de treball i amb les jerarquies establides en l'empresa.

Les actituds relacionades amb la documentació de les activitats realitzades en l'àmbit laboral.

Les necessitats formatives per a la inserció i la reinserció laboral en l'àmbit científic i tècnic del bon treball del o de la professional.

b) S'han identificat les normes de prevenció de riscos laborals i els aspectes fonamentals de la Llei de prevenció de riscos laborals d'aplicació en l'activitat professional.

c) S'han posat en marxa els equips de protecció individual segons els riscos de l'activitat professional i les normes de l'empresa.

d) S'ha mantingut una actitud de respecte del medi ambient en les activitats desenvolupades.

e) S'ha mantingut organitzat, net i lliure d'obstacles el lloc de treball o l'àrea corresponent al desenvolupament de l'activitat.

f) S'ha responsabilitzat del treball assignat, i ha interpretat i ha complit les instruccions rebudes.

g) S'ha establit una comunicació eficaç amb la persona responsable en cada situació i amb cada membre de l'equip.

h) S'ha coordinat amb la resta de l'equip i ha comunicat les incidències rellevants que es presenten.

i) S'ha valorat la importància de la seua activitat i la necessitat d'adaptació als canvis de tasques.

j) S'ha responsabilitzat de l'aplicació de les normes i els procediments en el desenvolupament del seu treball.

3. Organitza els itineraris pel medi natural per a diversos perfils de persones usuàries seguint les directrius de l'empresa, aplicant els criteris de seguretat i de qualitat i col·laborant amb els equips responsables.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha comprovat in situ la informació recaptada de la zona per al disseny de cada tipus d'itinerari.

b) S'ha organitzat la informació sobre les característiques de les i dels participants en l'activitat.

c) S'ha tramitat la sol·licitud de permisos d'acord amb la normativa específica de cada tipus d'itinerari.

d) S'han determinat els nivells de dificultat i s'han calculat la duració, els desnivells, les distàncies i els passos conflictius dels trams en cada tipus d'itinerari.

e) S'ha col·laborat en l'ajust dels paràmetres de l'itinerari al perfil de les i dels participants i s'ha aplicat la premissa de garantir la seguretat.

f) S'han especificat els recursos, els serveis i la logística per a garantir la qualitat de l'activitat en cadascuna de les seues fases.

4. Prepara i assegura la disponibilitat dels recursos per als recorreguts pel medi natural i per a les activitats de temps lliure, revisa el seu estat i segueix els protocols que garanteixen la seguretat en el seu ús.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha revisat l'equipament de les vies o les rutes.

b) S'ha comprovat l'estat del material esportiu individual i col·lectiu i el de seguretat i primers auxilis per als recorreguts pel medi natural i per a les activitats de temps lliure.

c) S'ha col·laborat en les operacions de cura, manteniment bàsic i actualització de l'inventari dels materials, els equips i els mitjans que s'empraran en les rutes i en les activitats de temps lliure.



d) S'han preparat els cavalls per a la ruta eqüestre.

e) S'ha verificat la disponibilitat dels serveis auxiliars implicats en les activitats.

f) S'han preparat els útils per a efectuar reparacions i cures bàsiques durant l'activitat.

g) S'han efectuat les comprovacions dels sistemes de comunicació i d'orientació.

5. Coopera en el guiatge de persones usuàries per recorreguts en el medi natural, informa i ajuda les i els participants i col·labora en el control dels riscos de l'activitat.

Criteris d'avaluació:

a) S'han explicat i s'han demostrat a les persones participants els aspectes tècnics de la mena de progressió i s'ha informat sobre els aspectes rellevants de l'itinerari.

b) S'ha comprovat l'adequació dels equips i els mitjans a les característiques de les i dels participants i el compliment de les mesures de prevenció i protecció per part d'aquests durant l'activitat.



c) S'han alternat posicions dins del grup durant la progressió i s'han controlat el ritme i els possibles ressagats.

d) S'han detectat situacions de fatiga i de possible risc.

e) S'ha ajudat les i els participants a resoldre passos complicats durant l'itinerari.

f) S'ha col·laborat en les reparacions bàsiques i en les cures dels equips, dels mitjans i dels materials que s'utilitzen en l'activitat.



g) S'ha col·laborat en el muntatge i desmuntatge de la zona de pernoctació.

h) S'han utilitzat els instruments d'orientació, els mapes i els indicis naturals per a seguir el recorregut de l'activitat.

6. Participa en la dinamització d'activitats de temps lliure.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha col·laborat en l'organització d'activitats lúdiques i de temps lliure i s'han preparat els espais i els materials, atenent la seguretat, la potencialitat educativa de les activitats i la participació de les persones amb discapacitat.

b) S'han desenvolupat activitats que potencien la socialització, l'educació mediambiental i les conductes saludables.

c) S'ha adaptat la utilització dels recursos i el ritme de les activitats a la participació de persones amb discapacitat, a l'evolució dels interessos de les i dels participants i als canvis de l'entorn.

d) S'ha ocupat el lloc apropiat per a permetre una comunicació eficaç i l'organització del grup i per a anticipar-se a les contingències.



e) S'han aprofitat les característiques del medi natural com a espai per a activitats recreatives i de temps lliure.

f) S'han generat entorns segurs i s'han minimitzat riscos en el medi natural.

g) S'han emprat estratègies assertives per a reorientar les conductes que pertorben el desenvolupament de l'activitat i el clima relacional.

h) S'han omplit registres de seguiment i avaluació de les activitats recreatives i de temps lliure.

7. Col·labora en l'establiment de les mesures preventives i en l'atenció en cas d'incidències o emergències produïdes en el desenvolupament de les activitats guiades en el medi natural terrestre i aquàtic i de temps lliure, aplicant els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat les tècniques de supervisió i l'anàlisi del context d'intervenció per a detectar factors de perillositat en les zones en les quals es realitza l'activitat.

b) S'ha col·laborat en l'elaboració i/o l'adaptació de protocols d'actuació preventius, de rescat i d'evacuació per a les zones en les quals es realitza l'activitat.

c) S'han seguit les mesures previstes per a l'autoprotecció i la prevenció de riscos laborals en el desenvolupament de l'activitat i en l'àrea d'actuació corresponent.

d) S'ha col·laborat en la valoració de les situacions d'emergència que poden esdevindre en els espais naturals en els quals es desenvolupa l'activitat.

e) S'han realitzat les tècniques de rescat i s'han adaptat a les condicions de l'entorn, de l'accident, de l'estat de la víctima i dels recursos humans i materials disponibles.

f) S'han aplicat les tècniques i els protocols de vigilància en la zona de bany públic assignada.

g) S'han realitzat les tècniques de rescat aquàtic des d'embarcacions i s'han adaptat a les condicions de l'entorn, de l'accident, de l'estat de la víctima i dels recursos humans i materials disponibles.

h) S'han aplicat les tècniques de comunicació i les habilitats socials que millor s'adapten als diversos usuaris/usuàries i situacions.



B. Continguts:

a) Identificació de l'estructura i organització empresarial:

Estructura i organització empresarial del sector del turisme actiu i de l'educació no formal.

Activitat de l'empresa i la seua ubicació en el sector del turisme actiu i de l'educació no formal.

Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.



Organigrama logístic de l'empresa. Proveïdors o proveïdores, clientela i canals de comercialització.

Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

Recursos humans en l'empresa: requisits de formació i de competències professionals, personals i socials associades als diversos llocs de treball.

Sistema de qualitat establit en el centre de treball.

Sistema de seguretat establit en el centre de treball.

b) Aplicació d'hàbits ètics i laborals:

Actituds personals: empatia, puntualitat.

Actituds professionals: ordre, neteja, responsabilitat i seguretat.



Actituds davant de la prevenció de riscos laborals i ambientals.

Jerarquia en l'empresa. Comunicació amb l'equip de treball.

Documentació de les activitats professionals: mètodes de classificació, codificació, renovació i eliminació.

Reconeixement i aplicació de les normes internes de l'empresa, instruccions de treball, procediments normalitzats de treball i altres.



c) Organització d'itineraris pel medi natural:

Identificació de nivells, característiques i expectatives de les persones participants. Organització de les dades, ompliment de fitxes.



Maneig de documentació tècnica sobre itineraris: mapes, normativa, reglamentació, informació meteorològica i llocs de socors i emergència, entre altres. Recollida i processament d'informació. Seguiment dels tràmits de gestió de permisos, assegurances i llicències.

Paràmetres i control de qualitat establits per l'empresa per a les activitats de turisme actiu. Serveis auxiliars. Ajust del càlcul de recursos per a l'activitat.

Càlculs de duració, dificultat i intensitat sobre el mapa, segons la mena de progressió.

Possibles entrades i eixides de la ruta, zones de reunió, de pernoctació, elements paisatgístics i altres.

Seguretat en les activitats guiades en el medi natural. Control de riscos derivats de la mateixa activitat, de l'entorn i del seu grau d'incertesa.

Reconeixement dels límits de risc assumibles en les activitats de conducció de grups pel medi natural a peu, amb bicicleta, a cavall i amb embarcacions:

Perills i dificultats dels recorreguts a peu. Comprovació dels trams en sendes, en cavitats, en barrancs, en vies ferrades.

Perills i dificultats dels recorreguts amb bicicleta. Comprovació de l'estat del ferm.

Perills i dificultats dels recorreguts a cavall. Comprovació de les característiques dels trams sobre el cavall.

Perills i dificultats dels recorreguts amb embarcacions. Comprovacions de cabal, corrents, obstacles i altres.

d) Preparació de recursos per a les rutes pel medi natural, les activitats de temps lliure i en les instal·lacions d'oci i aventura:

Seguiment dels procediments de revisió dels equipaments de vies ferrades i de cavitats. Consultes en bases de dades especialitzades.



Seguiment dels procediments de revisió de les instal·lacions d'oci i aventura.

Comprovació del manteniment preventiu i operatiu bàsic de bicicletes o altres vehicles, material d'escalada i embarcacions.

Preparació dels cavalls per a les rutes eqüestres.

Revisió del material individual i grupal esportiu i de seguretat. Preparació i utilització de l'equipament bàsic per a reparacions de materials i equips.

Preparació de les zones de pernoctació.

Preparació i utilització dels equips de comunicació i d'orientació.



e) Cooperació en el guiatge de persones usuàries per recorreguts en el medi natural:

Direcció del grup: recepció, relació i comiat de les persones usuàries.

Informació sobre l'activitat, les accions tècniques i les normes de seguretat que ha de conéixer un grup de clients/clientes abans de realitzar un recorregut.

Ús de la demostració i de les tècniques de comunicació oral, escrita o gestual adequades al context.

Organització del material. Adjudicació de les bicicletes o altres vehicles, els cavalls i les embarcacions segons les característiques de les persones usuàries.

Organització dels grups i situació com a personal guia per a facilitar el control de riscos i la bona marxa de l'activitat. Actuacions davant de situacions de baixa visibilitat i difícil comunicació.

Intervencions com a personal guia en maniobres de suport als i les participants que ho requerisquen.

Orientació mitjançant mapa, brúixola, GPS i indicis naturals.

Control de les conductes relacionades amb el respecte al medi natural.

Modificació d'aspectes del recorregut i activitats per a adaptar-los a persones amb discapacitats.

Adaptacions del material a persones amb discapacitat.

Actuació segons el protocol, en cas d'incidències i emergències.

Reparacions bàsiques dels equips i dels materials durant la marxa.



Solucions d'emergència.

Ompliment dels instruments de recollida d'informació: tests, qüestionaris i observació; valoració de l'activitat i redacció d'informes.



f) Participació en la dinamització d'activitats de temps lliure:

Organització dels espais i els materials per al desenvolupament d'activitats recreatives.

Adaptacions per a facilitar l'accés i la mobilitat de persones amb discapacitat.

Selecció i adaptació de jocs segons els grups d'edat, les característiques i els interessos.

Direcció de les activitats: explicació, demostració, organització dels i les participants.

Adaptacions per a fomentar la participació de les persones amb discapacitat.

Aplicació d'estratègies recreatives que fomenten la socialització, la comunicació, la interculturalitat.

Realització de jocs relacionats amb la cura mediambiental.

Posada en pràctica d'activitats recreatives pròpies de la zona.

Promoció de conductes saludables.

Control de la intensitat en els jocs amb alt component físic.

g) Col·laboració en l'establiment de mesures preventives i atenció en incidències:

Operacions bàsiques encaminades a l'elaboració de protocols de vigilància i control.

Revisió dels protocols de vigilància establits per l'empresa i adequació dels elements necessaris.

Col·laboració en les funcions de control i vigilància de zones d'activitat en el medi natural. Aplicació de tècniques d'anàlisi i supervisió de les diferents zones i instal·lacions de l'espai natural i dels elements que cal revisar.

Execució del protocol d'actuació davant d'un accident. Execució del pla d'emergència.

Aplicació de tècniques de valoració inicial de la persona accidentada: localització de les formes d'accés, identificació de possibles riscos, protecció de la zona, execució de maniobres d'accés.

Atenció inicial a emergències més freqüents: determinació de les pautes d'intervenció i discriminació de casos per a la no intervenció. Reconeixement i ubicació de les vies d'evacuació de la persona accidentada.

Recollida, trasllat i transport de persones accidentades: mobilització i immobilització, pràctica de la posició lateral de seguretat, ús de posicions d'espera no lesives o segures.

Suport psicològic a la persona accidentada mitjançant l'aplicació de tècniques apropiades.

Aplicació de les tècniques d'autocontrol davant de situacions d'estrés: afrontament i autocura.

Aplicació de la normativa de protecció de riscos laborals. Preparació i utilització dels equips i materials d'autoprotecció. Elaboració d'informes.

Participació en els simulacres de rescat des de la riba i des d'embarcacions i motos aquàtiques.

Assistència en els processos d'informació a les persones usuàries sobre seguretat. Utilització de les tècniques de comunicació i habilitats socials més adequades a cada situació i establides per l'empresa.



ANNEX III

Professorat



A. ATRIBUCIÓ DOCENT



Mòduls professionals Especialitat

del professorat Cos

CV0001. Anglés tècnic IM CV0002. Anglés tècnic II-M Anglés – Catedràtic d'Ensenyament Secundari

– Professorat d'Ensenyament Secundari







B. FORMACIÓ INICIAL REQUERIDA AL PROFESSORAT DE CENTRES DOCENTS DE TITULARITAT PRIVADA O D'ALTRES ADMINISTRACIONS DIFERENTS DE L'EDUCATIVA



Mòduls professionals Requisits de formació inicial

CV0001. Anglés tècnic I-M

CV0002. Anglés tècnic II-M Els indicats per a impartir la matèria d'Anglés, d'Educació Secundària Obligatòria o Batxillerat, segons estableix el Reial decret 860/2010, de 2 de juliol, pel qual es regulen les condicions de formació inicial del professorat dels centres privats per a exercir la docència en els ensenyaments d'Educació Secundària Obligatòria o de Batxillerat (BOE 173, 17.07.2010).







ANNEX IV

Currículum complet de mòduls professionals d'Anglés tècnic



Mòdul professional: Anglés tècnic I-M

Codi: CV0001

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació.

1. Reconeix informació professional i quotidiana continguda en discursos orals emesos en llengua estàndard, analitza el contingut global del missatge i el relaciona amb els recursos lingüístics corresponents.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha situat el missatge en el seu context.

b) S'ha identificat la idea principal del missatge.

c) S'ha reconegut la finalitat del missatge directe, telefònic o per un altre mitjà auditiu.

d) S'ha extret informació específica en miss7atges relacionats amb aspectes quotidians de la vida professional i quotidiana.

e) S'han seqüenciat els elements constituents del missatge.

f) S'han identificat les idees principals d'un discurs sobre temes coneguts, transmesos pels mitjans de comunicació i emesos en llengua estàndard i articulats amb claredat.

g) S'han reconegut les instruccions orals i s'han seguit les indicacions.

h) S'ha pres consciència de la importància de comprendre globalment un missatge, sense entendre tots i cadascun dels elements d'aquest.



2. Interpreta informació professional continguda en textos escrits senzills i analitza de manera comprensiva els seus continguts.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat els materials de consulta i els diccionaris tècnics.

b) S'han llegit de manera comprensiva textos clars en llengua estàndard.

c) S'ha interpretat el contingut global del missatge.

d) S'ha relacionat el text amb l'àmbit del sector a què es refereix.



e) S'ha identificat la terminologia utilitzada.

f) S'han realitzat traduccions de textos en llengua estàndard i s'ha utilitzat material de suport, si cal.

g) S'ha interpretat el missatge rebut per mitjà de suports telemàtics: correu electrònic, fax, entre altres.

3. Emet missatges orals clars estructurats i participa com a agent actiu en converses professionals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els registres utilitzats per a l'emissió del missatge.

b) S'ha comunicat utilitzant fórmules, nexes d'unió i estratègies d'interacció.

c) S'han utilitzat normes de protocol en presentacions.

d) S'han descrit fets breus i imprevistos relacionats amb la seua professió.

e) S'ha utilitzat correctament la terminologia de la professió.

f) S'han expressat sentiments, idees o opinions.

g) S'han enumerat les activitats de la tasca professional.

h) S'ha descrit i s'ha seqüenciat un procés de treball de la seua competència.

i) S'ha justificat l'acceptació o no de propostes que s'han fet.

j) S'ha argumentat l'elecció d'una determinada opció o un procediment de treball triat.

k) S'ha sol·licitat la reformulació del discurs o part d'aquest quan s'ha considerat necessari.

4. Elabora textos senzills en llengua estàndard i respecta les regles gramaticals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han redactat textos breus relacionats amb aspectes quotidians i/o professionals.

b) S'ha organitzat la informació de manera coherent i cohesionada.



c) S'han fet resums de textos relacionats amb el seu entorn professional.

d) S'ha omplit documentació específica del seu camp professional.



e) S'han resumit les idees principals d'informacions donades i s'han utilitzat els seus propis recursos lingüístics.

f) S'han utilitzat les fórmules de cortesia pròpies del document que ha d'elaborar.

5. Aplica actituds i comportaments professionals en situacions de comunicació i descriu les relacions típiques característiques del país de la llengua estrangera.

Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit els protocols i les normes de relació social propis del país tenint en compte els costums i els usos de la comunitat on es parla la llengua anglesa.

a) S'han identificat els valors i les creences propis de la comunitat on es parla la llengua anglesa.

b) S'han identificat els aspectes socioprofessionals propis del sector, en qualsevol mena de text.

c) S'han aplicat els protocols i les normes de relació social propis del país de la llengua anglesa.

B. Continguts:

Comprensió de missatges orals:

– Missatges professionals del sector i quotidians.

– Missatges directes (en persona, per videoconferència...), telefònics i gravats.

– Coneix la terminologia específica del sector.

– Sap extraure'n la idea principal i les idees secundàries.

– És conscient dels diferents recursos gramaticals i lingüístics perquè la comunicació siga possible.

– Interpretació de missatges escrits:

– Comprensió de missatges, textos, articles bàsics professionals i quotidians.

– Suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.

– Terminologia específica del sector.

– Idea principal i idees secundàries.

– Recursos gramaticals. Temps verbals, preposicions, adverbis, locucions preposicionals i adverbials, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte i altres.

– Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat. Producció de missatges orals:

– Registres utilitzats en l'emissió de missatges orals.

– Terminologia específica del sector.

– Marcadors lingüístics de relacions socials, normes de cortesia i diferències de registre.

– Manteniment i seguiment del discurs oral:

– Suport, demostració d'enteniment, petició d'aclariment i altres.



– Entonació com a recurs de cohesió del text oral.

Emissió de textos escrits:

– Elaboració de textos senzills professionals del sector i quotidians.



– Adequació del text al context comunicatiu.

– Registre.

– Selecció lèxica, selecció d'estructures sintàctiques, selecció de contingut rellevant.

– Ús dels signes de puntuació.

– Coherència en el desenvolupament del text.

– Identificació i interpretació dels elements culturals més significatius dels països de llengua anglesa:

– Valoració de les normes socioculturals i protocol·làries en les relacions internacionals.

– Ús dels recursos formals i funcionals en situacions que requereixen un comportament socioprofessional amb la finalitat de projectar una bona imatge de l'empresa.

C. Orientacions pedagògiques:

Aquest mòdul conté la formació necessària per a l'exercici d'activitats relacionades amb les funcions d'atenció a la clientela, informació i assessorament i compliment de processos i protocols de qualitat, tot això en anglés, incloent-hi aspectes com ara:



– L'ús i l'aplicació de les diverses tècniques de comunicació per a informar i assessorar a la clientela durant els processos de servei.

– El desenvolupament i la formalització dels processos i els protocols de qualitat associats a les activitats del servei. Les activitats professionals associades a aquestes funcions s'apliquen en els processos corresponents a la qualificació professional.

La formació del mòdul contribueix a assolir els objectius generals del cicle formatiu i les competències del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament aprenentatge que permeten assolir els objectius del mòdul versaran sobre:

– La descripció, l'anàlisi i l'aplicació dels processos de comunicació i les tècniques d'imatge personal utilitzant l'anglés.

– Els processos de qualitat en l'empresa, la seua avaluació i la identificació i la formalització de documents associats a la prestació de serveis en anglés.

– La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de queixes o reclamacions de la clientela en anglés.



Mòdul professional: Anglés tècnic II-M

Codi: CV0002

A. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

1. Produeix missatges orals senzills en llengua anglesa, en situacions habituals de l'àmbit social i professional de l'empresa, reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els missatges de salutacions, presentació i comiat, amb el protocol i les pautes de cortesia associades.

b) S'han utilitzat amb fluïdesa els missatges proposats en la gestió de cites.

c) S'han transmés missatges relatius a la justificació de retards, absències o qualsevol altra eventualitat.

d) S'han utilitzat amb suficient fluïdesa les expressions habituals per al requeriment de la identificació de les persones interlocutores.

e) S'han identificat missatges senzills relacionats amb el sector.

2. Manté converses en llengua anglesa, senzilles i rutinàries del sector, i interpreta la informació de partida.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha utilitzat un vocabulari tècnic bàsic adequat al context de la situació.

b) S'han utilitzat els missatges adequats de salutacions, presentació, identificació i altres, amb les pautes de cortesia associades dins del context de la conversa.

c) S'han atés consultes directes telefònicament amb suposats clients/clientes i proveïdors o proveïdores.

d) S'ha identificat la informació facilitada i els requeriments realitzats per l'interlocutor o interlocutora.

e) S'han formulat les preguntes necessàries per a afavorir i confirmar la recepció correcta del missatge.

f) S'han proporcionat les respostes correctes als requeriments i les instruccions rebuts.

g) S'han realitzat les anotacions oportunes en anglés, en cas que haja calgut.

h) S'han utilitzat les fórmules comunicatives bàsiques més usuals utilitzades en el sector.

i) S'han comprés sense dificultat els punts principals de la informació.

3. Ompli documents rutinaris de caràcter tècnic en anglés i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari bàsic d'ús general en la documentació pròpia del sector.

b) S'han identificat les característiques bàsiques i dades clau del document.

c) S'han analitzat el contingut i la finalitat de diferents documents tipus d'altres països, en anglés.

d) S'han omplit documents professionals relacionats amb el sector.



e) S'han redactat cartes d'agraïments a proveïdors o proveïdores i clients/clientes en anglés.

f) S'han omplit documents d'incidències i reclamacions.



g) S'han rebut i s'han remés correus electrònics i faxos en anglés amb les expressions correctes de cortesia, salutació i comiat.

h) S'han utilitzat les eines informàtiques en la redacció i l'ompliment dels documents.

4. Redacta documents senzills de caràcter administratiu/laboral i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa i del sector.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari bàsic d'ús general en la documentació pròpia de l'àmbit laboral.

b) S'ha elaborat un currículum i s'ha seguit el model europeu (Europass) o altres propis dels països de parla anglesa.

c) S'han identificat borses d'ocupació en anglés accessibles per mitjans tradicionals i amb les noves tecnologies.

d) S'ha redactat la carta de presentació per a una oferta d'ocupació.



e) S'han descrit les habilitats personals més adequades a la sol·licitud d'una oferta d'ocupació.

f) S'ha inserit un currículum en una borsa de treball en anglés.



g) S'han redactat cartes de citació, rebuig i selecció per a un procés de selecció en l'empresa.

h) S'ha desenvolupat una actitud de respecte cap a les diferents formes d'estructurar l'entorn laboral.

i) S'ha valorat la llengua anglesa com a mitjà de relació i enteniment en el context laboral.

5. Interpreta textos, documents, converses, gravacions o altres en llengua anglesa relacionats amb la cultura general de negoci i empresa i utilitza les eines de suport més adequades.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha interpretat informació bàsica sobre l'empresa, el producte i el servei.

a) S'han interpretat estadístiques i gràfics en anglés sobre l'àmbit professional.

b) S'han aplicat els coneixements de la llengua anglesa a les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

c) S'ha valorat la dimensió de la llengua anglesa com a mitjà de comunicació base en la relació empresarial, tant europea com mundial.



B. Continguts:

Missatges orals senzills en anglés en situacions pròpies del sector:



– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic sobre: presentació de persones, salutacions i comiats, tractaments de cortesia, identificació de les persones interlocutores, gestió de cites, visites, justificació de retards o absències, allotjaments, mitjans de transports, horaris, actes culturals i anàlegs.

– Recepció i transmissió de missatges de manera: presencial, telefònica o telemàtica.

– Sol·licituds i peticions d'informació.

– Convencions i pautes de cortesia en les relacions professionals: horaris, festes locals i professionals i adequació al llenguatge no verbal.



– Estils comunicatius formals i informals: la recepció i la relació amb la clientela.

Conversa bàsica en llengua anglesa en l'àmbit de l'atenció a la clientela:

– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la contractació, l'atenció a la clientela, les queixes i les reclamacions: documents bàsics. Formulació de disculpes en situacions delicades.

– Planificació d'agendes: concert, ajornament i anul·lació de cites.



– Presentació de productes/serveis: característiques de productes/serveis, mesures, quantitats, serveis i valors afegits, condicions de pagament, etc.

– Convencions i pautes de cortesia, relacions i pautes professionals, usades en l'atenció a la clientela, extern i intern.

Ompliment de documentació administrativa i comercial en anglés:



– Interpretació de les condicions d'un contracte de compravenda.

– Ompliment de documentació comercial bàsica: propostes de comanda, albarans, factures proforma, factures, documents de transport, documents de pagament o altres.

– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la gestió de comandes, contractació, intenció i preferència de compra, devolucions i descomptes.

Redacció de documentació relacionada amb la gestió laboral en anglés:

– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb l'àmbit laboral: Currículum en diferents models. Borses d'ocupació. Ofertes d'ocupació. Cartes de presentació.

– La selecció i la contractació del personal: contractes de treball. Cartes de citació, admissió i rebuig en processos de selecció.

– L'organització de l'empresa: llocs de treball i funcions.

Interpretació de textos amb eines bàsiques de suport (TIC):

– Ús de diccionaris temàtics, correctors ortogràfics, programes de traducció automàtics aplicats a textos relacionats amb:

– La cultura d'empresa i objectius: diferents enfocaments.

– Articles de premsa específics del sector.

– Descripció i comparació de gràfics i estadística. Compressió dels indicadors econòmics més habituals.

– Agenda. Documentació per a l'organització de cites, trobades i reunions. Organització de les tasques diàries.

– Consulta de pàgines web amb continguts econòmics en anglés amb informació rellevant per a l'empresa.

C. Orientacions pedagògiques:

Aquest mòdul conté la formació necessària per a l'exercici d'activitats relacionades amb les funcions d'atenció a la clientela, informació i assessorament i compliment de processos i protocols de qualitat, tot això en anglés, incloent-hi aspectes com ara:

– L'ús i l'aplicació de les diverses tècniques de comunicació per a informar i assessorar la clientela durant els processos de servei.

– El desenvolupament i la formalització dels processos i els protocols de qualitat associats a les activitats del servei.

Les activitats professionals associades a aquestes funcions s'apliquen fonamentalment en els processos propis del nivell de qualificació.

La formació del mòdul contribueix a assolir els objectius generals del cicle formatiu i les competències del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament aprenentatge que permeten assolir els objectius del mòdul versaran sobre:

– La descripció, l'anàlisi i l'aplicació dels processos de comunicació i les tècniques d'imatge personal utilitzant l'anglés.

– Els processos de qualitat en l'empresa, la seua avaluació i la identificació i la formalització de documents associats a la prestació de serveis en anglés.

– La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de queixes o reclamacions de la clientela en anglés.





ANNEX V

Espais mínims



Espai formatiu Superfície m²

30 persones 20 persones

Aula polivalent 60 40

Aula fisicoesportiva(1) 180 120

Pista poliesportiva* 969 608

Piscina climatitzada* 5 carrers 3 carrers

Rocòdrom o paret natural* 55 40

Entorn natural aquàtic, entorn natural condicionat per a la pràctica de bicicleta i senderisme, espai natural preparat per a l'espeleologia i el barranquisme pròxim al centre*

Terreny nevat tipus nòrdic*

Pista de treball exterior per a cavalls* 800 800





(1) No s'inclouran en aquesta superfície les superfícies destinades al magatzem, les dutxes ni els vestidors.

(*) Espai singular no necessàriament situat en el centre de formació.







ANNEX VI

Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició

dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu

en els centres de titularitat privada

o d'altres administracions diferents de l'educativa



Mòduls professionals Titulacions

1327. Guia eqüestre

1329. Organització d'itineraris

1333. Guia de baixa i mitjana muntanya*

1334. Guia de bicicleta*

1335. Tècniques de temps lliure*

1336. Tècniques de natació

1337. Socorrisme en el medi natural

1338. Guia en el medi natural aquàtic

1339. Maniobres amb cordes* • Llicenciatura, enginyeria, arquitectura o amb un títol de grau corresponent o amb altres títols equivalents

1325. Tècniques d'equitació* • Llicenciatura, enginyeria, arquitectura o amb un títol de grau corresponent o amb altres títols equivalents

• Enginyeria tècnica agrícola, en totes les especialitats

• Enginyeria tècnica forestal, en totes les especialitats

1328. Atenció a grups • Llicenciatura, enginyeria, arquitectura o títol de grau corresponent o amb altres títols equivalents

• Mestre/a, en totes les especialitats

• Diplomatura en Educació Social

• Diplomatura en Treball Social

1340. Formació i orientació laboral1341. Empresa i iniciativa emprenedora • Llicenciatura, enginyeria, arquitectura o títol de grau corresponent o amb altres títols equivalents

• Diplomatura en Ciències Empresarials

• Diplomatura en Relacions Laborals

• Diplomatura en Treball Social

• Diplomatura en Educació Social

• Diplomatura en Gestió i Administració Pública







(*) Aquest mòdul podrà de ser impartit també per professorat especialista.

Mapa web