Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 25 d'octubre de 2023, de la Presidència del Consorci Hospital General Universitari de València (CHGUV), per la qual es convoquen proves selectives d'accés de personal a places del grup A/subgrup A1, facultatiu o facultativa especialista, i se n'aproven les bases específiques, en el marc de les ofertes d'ocupació pública 2018, 2019, 2020, 2021 i 2022 d'aquesta entitat. [2023/11703]

(DOGV núm. 9730 de 22.11.2023) Ref. Base de dades 011109/2023


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Consorci Hospital General Universitari de València
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: ofertes d'ocupació pública i oposicions, Grup A, subgrup A1. Titulació universitària de grau





Per la Resolució de la Presidència del Consorci Hospital General Universitari de València -d'ara en avant, CHGUV- de 25 de maig de 2022, publicada en el DOGV núm. 9351, de 31 de maig de 2022, i modificada mitjançant les resolucions de 28 d'octubre i 13 de desembre de 2022 (DOGV 9351, 31 de maig, i núm. 9465, de 8 de novembre, de 2022 respectivament), s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 i s'adapten les ofertes d'ocupació pública del CHGUV aprovades i pendents de convocar en execució de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, entre les quals s'inclouen les ofertes d'ocupació pública de 2018, 2019, 2020 i 2021, amb 64 places de facultatiu o facultativa especialista de diferents especialitats que no resulten afectades per l'esmentada Llei 20/2021. En aquesta oferta d'ocupació es reflectixen les necessitats de recursos humans les convocatòries de les quals s'autoritzen per a la seua provisió, mitjançant personal de nou ingrés.

Així mateix, l'apartat 5 de la referida Resolució de 25 de maig de 2022 establix que, per motius de racionalització i eficàcia, podran acumular-se a aquesta oferta les places de la mateixa categoria incloses en les ofertes d'ocupació pública aprovades per als anys 2018, 2019, 2020 i 2021 pendents de convocar.

Aquest procediment selectiu es regix per les bases generals reguladores dels processos selectius d'ingrés o accés de personal al CHGUV, aprovades en data 18 de juny de 2021 mitjançant una resolució d'aquest mateix òrgan, i publicades en el DOGV núm. 9127, de 14 de juliol de 2021.

La base quarta de les esmentades bases generals preveu l'aprovació i la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les bases específiques que regulen els processos selectius de les convocatòries corresponents, dels programes selectius i, si fora necessari, pel sistema d'accés previst, del barem de mèrits al qual haja d'ajustar-se el procés. Tot això mitjançant una resolució de la Presidència del CHGUV, bé com a annex de les convocatòries corresponents o bé de manera independent.

Aquests bases han sigut objecte de negociació en el si de la Comissió de Personal, regulada en l'article 8 del V conveni col·lectiu del CHGUV, en la sessió celebrada el 20 de gener de 2023.

En conseqüència, la Presidència del CHGUV, en exercici de les competències de les quals disposa, en els termes previstos en l'article 13 dels seus estatuts refosos i en l'apartat 1.2 de l'Acord del Consell de Govern i del president del Consell, de 10 de maig de 2022 (DOGV 9354, 03.06.2022), pel qual es deleguen atribucions en matèria de personal, de contractació administrativa i gestió econòmica en diversos òrgans del CHGUV, resol:



Primer

Convocar-les proves selectives per a l'accés a 64 places de facultatiu o facultativa especialista, grup A/subgrup A1, pel torn lliure, tal com es detalla en l'annex I d'aquesta resolució.



Segon

Aprovar les normes o les bases específiques per les quals es regirà cadascuna de les convocatòries, que figuren com a annex II d'aquesta resolució.



Tercer

Fixar els requisits específics que hauran de reunir les persones aspirants en funció de cadascuna de les especialitats convocades, i fer-los constar en l'annex III a aquesta resolució.



Quart

Aprovar el temari de cadascuna de les especialitats que es convoquen, així com el barem de mèrits aplicable a la fase de concurs d'aquests, que consten com a annexos IV i V respectivament.



Contra aquesta resolució, les persones interessades poden interposar, potestativament, un recurs de reposició davant de la Presidència del CHGUV en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), i acabarà en el mateix dia del mes següent a aquell en què s'haja publicat, o directament una demanda en impugnació d'actes administratius en matèria laboral en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació, davant dels jutjats de l'ordre jurisdiccional social, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 69 i 151 de la Llei 36/2011, de 10 d'octubre, reguladora de la jurisdicció social. Tot això sense perjudici de la interposició de qualsevol altre recurs que s'estime convenient.



València, 25 d'octubre de 2023.– El president del CHGUV i conseller de Sanitat: Marciano Gómez Gómez.



ANNEX II

Bases específiques



Índex

Base primera. Objectiu, contingut

Base segona. Distribució de places per especialitats

Base tercera. Requisits específics de les persones aspirants, que s'afegiran als establits en la base general 5

Base quarta. Sol·licituds de participació. Forma, termini i lloc de formalització

Base cinquena. Taxa per drets d'examen i entitat bancària col·laboradora

Base sisena. Documentació que haurà d'adjuntar-se a la sol·licitud en supòsits especials

Base setena. Admissió d'aspirants

Base huitena. Estructura i organització del procés selectiu

Base novena. Desenvolupament del procés selectiu

Base desena. Informació i publicitat d'actes i acords



Base primera. Objectiu, contingut

Aquests bases tenen per objecte regular, juntament amb les bases generals aprovades mitjançant la Resolució de la Presidència del CHGUV de 18 de juny de 2021, el procés selectiu d'accés o ingrés per a cobrir 64 places vacants del grup A/subgrup A1, facultatiu o facultativa especialista, mitjançant el sistema de concurs oposició per torn lliure, de les quals se'n reserven 2 per als qui tinguen la condició legal de persones amb grau de diversitat funcional igual o superior al 33 %, conformement al que establix la base 5.7 de les referides bases generals en les especialitats d'Anestesiologia-Reanimació i Radiodiagnòstic.



Les persones aspirants només poden participar en un dels torns o modalitats d'accés convocats, per la qual cosa, si complixen els requisits establits a aquest efecte, hauran de formalitzar la seua opció en l'apartat corresponent del formulari de sol·licitud. A falta d'opció, s'entendrà que es concorre en el torn lliure i, en qualsevol cas, en el cas que les vacants reservades a persones amb diversitat funcional no es cobrisquen, s'acumularan a les convocades pel torn lliure, tot això de conformitat amb el que preveu la base general 9.3, i l'apartat tercer de les resolucions de 29 de desembre de 2020 i 25 de maig de 2022, per les quals aproven les ofertes d'ocupació pública 2020 i 2022 del CHGUV en les quals s'inclouen aquests places.

Les referències expresses a disposicions normatives incloses en les bases generals referides es consideraran realitzades a la vigent a cada moment.



Base segona. Distribució de places per especialitat

El nombre de places convocades per cadascuna de les especialitats detalla en l'annex I d'aquesta resolució, de la qual formen part, així mateix, les presents bases específiques.



Base tercera. Requisits específics de les persones aspirants, que s'afegiran als establits en la base general 5

Les condicions per a l'admissió a les proves hauran de reunir-se en el moment de finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantindre's durant tot el procés selectiu, fins a la presa de possessió.

1. Les persones candidates hauran de reunir els requisits específics exigibles en funció de cadascuna de les especialitats que es convoquen, fixats en l'annex III d'aquesta resolució. En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger, cal estar en possessió de la credencial que n'acredite l'homologació.

2. En qualsevol moment del procés, tant l'òrgan de gestió com les comissions de selecció podran requerir a les persones candidates que acrediten de manera fefaent els requisits exigibles o qualsevol altra circumstància consignada en la sol·licitud de participació o en la documentació aportada. La constatació de l'existència d'inexactituds o falsedats, comportarà, per a la persona a qui beneficie, l'exclusió del procediment selectiu o la nul·litat de la seua participació en aquest, sense perjudici de les responsabilitats de qualsevol ordre que siguen exigibles.







Base quarta. Sol·licituds de participació. Forma, termini i lloc de formalització

1. La sol·licitud de participació en aquest procés selectiu es tramitarà amb mitjans telemàtics, a través de l'enllaç situat en la pàgina principal del web del Consorci Hospital General Universitari de València (http://chguv.san.gva.es), seguint les instruccions que figuren en aquesta, per a la qual cosa serà necessari disposar del corresponent certificat digital o Cl@ve.

La persona aspirant trobarà un desplegable amb les diferents categories o especialitats convocades en la pàgina web del CHGUV, dins de l'apartat de «Recursos Humans». Quan no s'acrediten en el termini de presentació de sol·licituds els requisits per a acollir-se al contingent de diversitat funcional, en serà exclosa automàticament i concorrerà en les mateixes condicions que la resta d'aspirants del torn lliure, sempre que complisca els requisits generals exigits.

A través de la plataforma esmentada, es podrà omplir la sol·licitud, pagar les taxes de participació en cas de no estar-ne exempt/a i registrar aquesta sol·licitud per via telemàtica, així com els justificants de les possibles causes d'exempció o bonificació de la taxa.

Podrà imprimir-se el justificant de presentació al concurs oposició des de la mateixa plataforma.

Les dades consignades per cada persona sol·licitant en l'esmentat model de sol·licitud, especialment les fixades a l'efecte de notificacions, es consideraran les úniques vàlides, i seran responsabilitat exclusiva de les persones aspirants tant els errors en la consignació d'aquests com la comunicació al CHGUV de qualsevol canvi que puga produir-s'hi.

2. El CHGUV habilitarà els mitjans tècnics necessaris en la Direcció de Recursos Humans perquè puguen formalitzar-se les sol·licituds.



3. El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes comptat a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Si l'últim dia de termini és inhàbil, es considerarà prorrogat al primer dia hàbil següent.



No s'admetran i, consegüentment, en quedaran excloses les persones que havent abonat la taxa no hagen registrat la sol·licitud electrònicament.

Quan per motius tècnics no imputables a les persones interessades a participar en el present procediment selectiu, i havent abonat la taxa corresponent de manera telemàtica, no siga possible completar el procés de signatura i registre de la sol·licitud de manera electrònica i, consegüentment, no figuren en la relació provisional de persones admeses i excloses del procés selectiu, hauran d'esmenar la sol·licitud de la manera prevista en la base 7.2 de les presents.

No s'admetrà cap sol·licitud que no s'haja formalitzat a través d'aquest procediment, d'acord amb el que estipula la disposició addicional primera del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.

4. La presentació de la sol·licitud en el procés selectiu comporta la declaració responsable del compliment dels requisits de la convocatòria.





Base cinquena. Taxa per drets d'examen i forma de pagament

1. De conformitat amb l'article 29.4.5 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes de la Generalitat, i en aplicació del Decret llei 10/2023, de 10 d'agost, del Consell (DOGV 9661, 14.08.2023), l'import de la taxa per drets d'examen es fixa en quaranta euros i cinquanta cèntims (40,50 €).

2. El pagament de la taxa prevista s'efectuarà exclusivament per mitjans telemàtics.

3. Les persones amb diversitat funcional igual o superior al 33 % i els membres de famílies nombroses de categoria especial, així com els de família monoparental de categoria especial, estan exempts del pagament dels drets d'examen, mentre que les persones integrants de famílies nombroses de categoria general, així com els de família monoparental de categoria general, tindran una bonificació del 50 % de la taxa.



També estaran exemptes de pagar la taxa les víctimes d'actes de violència, la condició de les quals s'acredite pels mitjans previstos en l'article 9 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

4. Les persones exemptes de pagar la taxa per raons de diversitat funcional, família nombrosa o monoparental de categoria especial, o les víctimes d'actes de violència, així com les persones beneficiàries de la bonificació esmentada sobre aquest pagament, hauran de presentar de manera telemàtica un document acreditatiu d'aquesta causa emés vàlidament per l'Administració o l'organisme competent a aquest efecte.

5. La falta de justificació de l'abonament de les taxes o de la presentació dins del termini i en la forma corresponent en el registre electrònic corresponent de la sol·licitud determinarà l'exclusió de la persona aspirant.

Correspondrà la devolució de les taxes per drets d'examen únicament en els casos i els procediments previstos en la vigent Llei de taxes de la Generalitat.

6. En cap cas el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.



Base sisena. Documentació que haurà d'adjuntar-se a la sol·licitud en supòsits especials

1. Els requisits d'admissió esmentats en la base general 5, així com l'exempció o la bonificació sobre el pagament de la taxa per drets d'examen, hauran d'aportar-se, en la mateixa plataforma, de manera telemàtica amb els documents següents:

1.1. Acreditació de les següents circumstàncies vinculades al compliment del requisit de nacionalitat, de conformitat amb la normativa pròpia de cada estat:

– Nacionalitat corresponent a un estat membre de la Unió Europea diferent d'Espanya.

– Ser cònjuge, descendent de menys de 21 anys o de més edat dependent d'una persona nacional de qualsevol estat de la Unió Europea.

– Nacionalitat espanyola amb residència fora d'Espanya.

– Nacionalitat de qualsevol estat part dels tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya en què siga aplicable la lliure circulació de treballadors/ores.

1.2. Document acreditatiu del grau de diversitat funcional igual o superior al 33 % expedit per l'òrgan administratiu competent a aquest efecte, per part de les persones que opten per concórrer en les proves selectives a les places reservades a persones amb diversitat funcional

1.3. Llibre de família o carnet de família nombrosa de categoria general o especial, o família monoparental de categoria especial o general, o bé certificat de grau de diversitat funcional d'acord amb el que s'ha especificat en l'apartat anterior, a l'efecte de documentar l'exempció o la bonificació sobre el pagament de la taxa per drets d'examen.

1.4. Dictamen tècnic facultatiu emés per l'òrgan competent de qualificació del grau de diversitat funcional, en el qual consten de manera fefaent la diversitat funcional que haja donat origen al grau reconegut, per part de les persones amb diversitat funcional que sol·liciten qualsevol adaptació de temps addicional, de mitjans o de condicions d'accés, perquè es puga valorar l'adequació de l'adaptació sol·licitada i acordar-ne l'adopció.

1.5. En el cas d'aspirants de nacionalitat i llengua diferent de l'espanyola, hauran d'acreditar el coneixement del castellà, mitjançant un diploma d'espanyol com a llengua estrangera, nivell B2, expedit per l'organisme oficial competent.

Queden exemptes d'aquesta acreditació les persones que acrediten estar en possessió d'una titulació acadèmica homologable, expedida per l'òrgan oficial competent en el territori espanyol.



Base setena. Admissió d'aspirants

1. Transcorregut el termini de presentació de sol·licituds, la Direcció de Recursos Humans del CHGUV, com a òrgan de gestió d'aquesta convocatòria, publicarà la relació provisional de persones admeses i excloses, amb el detall del nom i els cognoms, el número de DNI/NIE pseudonimitzat, el torn o la modalitat d'accés i, si és el cas, la causa d'exclusió.

Quan les persones candidates no òmpliguen les opcions destinades a triar el torn d'accés, seran assignades d'ofici al torn general d'accés lliure.

2. En el termini de deu dies hàbils les persones interessades podran esmenar els defectes, els errors o les omissions que, a parer seu, hagen pogut motivar la seua exclusió. Una vegada examinades i resoltes les reclamacions, la Direcció de Recursos Humans publicarà la relació definitiva de persones admeses i excloses, novament amb el detall de nom i cognoms, número de DNI/NIE pseudonimitzat i torn o modalitat d'accés.

3. Les persones candidates hauran de comprovar la seua inclusió correcta tant en les relacions provisionals com definitives de persones admeses i excloses en els processos selectius.



Base huitena. Estructura i organització del procés selectiu

1. Les proves selectives pel sistema de concurs oposició consistiran en la celebració de cadascuna d'aquests fases, a fi de determinar l'aptitud i de fixar-ne l'ordre de prelació per a la selecció.



La valoració del procés selectiu s'efectuarà sobre una puntuació màxima de 250 punts.

2. La fase d'oposició suposarà la realització per les persones aspirants d'un exercici eliminatori.

L'exercici consistirà a contestar per escrit, en el termini de 100 minuts, un qüestionari de 80 preguntes sobre el contingut dels temes que s'inclouen en l'annex IV. El qüestionari serà tipus test en forma de preguntes amb 4 respostes alternatives, de les quals només una serà la correcta.

D'aquest qüestionari, 6 preguntes versaran sobre el temari general i 6 sobre el temari de normativa sanitària comuna, totes de caràcter teòric. Les altres 68 preguntes seran tant de caràcter teòric com pràctic i versaran sobre el contingut dels temes que constituïxen el temari específic de la categoria, que s'inclouen en l'annex IV.



La comissió de selecció podrà incloure en el qüestionari preguntes de reserva, que només es tindran en compte en el cas d'anul·lació per part de la comissió d'alguna de les preguntes principals o operatives.



3. Puntuació de l'exercici

3.1. La puntuació màxima de la fase d'oposició es fixa en 150 punts, que corresponen al 60 % de la puntuació total del procés selectiu.



3.2. La puntuació s'obtindrà d'acord amb les regles següents:

3.2.1. Les contestacions en blanc ni puntuen ni penalitzen. La fórmula de correcció serà:



Nombre de respostes correctes netes = Nombre d'encerts – (nombre d'errors / 3)



3.2.2. La puntuació necessària per a superar l'exercici serà la que resulte d'aplicar la corresponent fórmula matemàtica, amb un límit de 67,5 punts. Per davall d'eixa puntuació l'exercici no podrà considerar-se aprovat.

3.2.3. La publicació de la relació de les qualificacions definitives obtingudes per les persones aspirants servirà d'anunci de l'obertura de la fase de concurs per a les persones que hagen superat la fase d'oposició.

4. Fase de concurs

Consistirà en la valoració per part de la comissió de selecció dels mèrits al·legats i documentats per les persones aspirants amb els requisits formals i temporals exigits per la base general 8.2, en funció dels paràmetres establits en el barem de mèrits que acompanya aquesta convocatòria.

4.1. La puntuació màxima de la fase de concurs es fixa en 100 punts, que corresponen al 40 % de la puntuació total del procés selectiu, i només es podran tindre en compte els mèrits obtinguts fins al dia de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

4.2. Criteris de desempat. En cas d'empat, l'ordre de prelació s'establirà atenent successivament els criteris següents:

– A favor de qui haja obtingut la puntuació més alta en la fase d'oposició.

– A favor de qui haja obtingut la puntuació més alta en la fase de concurs.

– Si després d'utilitzar els criteris precedents persistix l'empat, es dirimirà seguint el mateix ordre dels apartats del barem de mèrits i, si això no és suficient, de conformitat amb l'apartat 3 de la base 7.3 de les generals.



Base novena. Desenvolupament del procés selectiu

1. La Direcció de Recursos Humans, com a òrgan de gestió de les vigents ofertes d'ocupació pública, en coordinació amb les comissions de selecció, publicarà en el tauler d'anuncis situat en la seu d'aquest òrgan, així com en el web corporatiu d'aquesta entitat, la data, l'hora i el lloc de realització de l'exercici, si és el cas, així com les diferents fases del procés selectiu, observant en tot cas el que preveu la base general 7.



2. Per a realitzar l'exercici, les persones candidates seran convocades en crida única, i seran excloses del procés les que no compareguen o ho facen una vegada iniciades les proves. Així mateix, en seran excloses les persones que no acrediten la seua identitat mitjançant l'exhibició del DNI o equivalent per a nacionals d'altres estats, el passaport o el permís de conduir, sempre que conste en aquests la fotografia preceptiva i sense que resulten admissibles les còpies dels documents referits. En cas de robatori o extraviament, hauran de presentar la denúncia davant de la Policia juntament amb un altre document oficial amb foto. Així mateix, hauran de portar el justificant de presentació de sol·licitud per si se'ls requerix.

3. D'acord amb el que preveu la base general 7.3, l'ordre d'intervenció de les persones aspirants serà alfabètic de cognoms, a partir de la lletra «Y», tal com disposa la Resolució de 8 de juny de 2023, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública (DOGV 9615, 12.06.2023).

4. Les comissions de selecció adoptaran les mesures necessàries per a garantir la confidencialitat del procés i l'anonimat de la prova. Els exercicis que continguen marques o indicis que permeten, fins i tot indirectament, identificar-ne l'autoria seran anul·lats. Així mateix, durant les diferents fases i proves, es disposarà de tot el que siga necessari per a un desenvolupament adequat, per a mantindre l'ordre i la igualtat d'oportunitats, per a la identificació correcta de les persones candidates i per a la prohibició de l'ús d'instruments de telecomunicació o de comunicació electrònica.

5. Durant la celebració de la prova, amb vista a un desenvolupament adequat, les persones concurrents hauran d'observar, en tot moment, les instruccions tant de la comissió de selecció com del personal col·laborador o delegat d'aquesta. Qualsevol alteració es reflectirà en l'acta corresponent a la sessió, tenint present que la comissió o el seu personal podran acordar la continuació de l'exercici per part d'un o una aspirant amb caràcter condicional en cas que algun incident requerisca un estudi i un acord posterior de la comissió.

6. Després de realitzar l'exercici, la comissió de selecció farà pública la plantilla provisional de respostes, que es podrà impugnar en el termini de deu dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la seua publicació, amb el detall dels motius de la impugnació i amb la documentació i la bibliografia que fonamente la reclamació que es formula, tot això sense perjudici de la utilització dels recursos ordinaris que corresponguen.

7. Una vegada transcorregut el termini establit en el punt anterior i resoltes, si és el cas, les al·legacions presentades, la comissió de selecció publicarà la plantilla definitiva de respostes juntament amb la relació provisional comprensiva de totes les persones participants, amb l'expressió de les puntuacions obtingudes. Les puntuacions referides es podran impugnar en el termini de deu dies hàbils des de l'endemà de la seua publicació.

8. Finalitzada la fase prèvia d'oposició, la publicació de les relacions nominals amb la puntuació obtinguda obrirà el termini de deu dies hàbils per a presentar, de manera telemàtica a través de la seu electrònica del CHGUV, la documentació acreditativa dels mèrits que s'al·leguen.

Les persones aspirants hauran d'aportar degudament formalitzat el full d'autobaremació dels mèrits al·legats, i omplir prèviament el document d'autobarem que haurà de descarregar-se de la pàgina principal del web del CHGUV.

Els mèrits que s'al·leguen es valoraran fins a la data de publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Els documents acreditatius dels mèrits al·legats s'hauran d'adjuntar juntament amb el full d'autobaremació, que inclourà una declaració responsable de la persona interessada sobre l'autenticitat d'aquests, sense perjudici que, en qualsevol moment del procés, tant l'òrgan de gestió com la comissió de selecció puguen requerir a les persones candidates que acrediten de manera fefaent la veracitat de les circumstàncies i els documents aportats i que puguen ser objecte de valoració.



Respecte de l'apartat del barem de mèrits d'Experiència professional en el CHGUV, la documentació s'acreditarà mitjançant un certificat expedit d'ofici per la Direcció de Recursos Humans.

La constatació de l'existència d'inexactituds o falsedats comportarà per a la persona a qui beneficien l'exclusió del procediment selectiu o la nul·litat de la seua participació en aquest, sense perjudici de les responsabilitats de qualsevol ordre que siguen exigibles.

9. La comissió de selecció valorarà els mèrits d'acord amb el que preveu l'annex V d'aquesta resolució.

10. Una vegada ultimada la valoració, es farà pública una avaluació provisional detallada que podrà ser objecte d'al·legacions durant un termini de deu dies hàbils.

11. Finalitzat el termini, la comissió de selecció farà pública la valoració detallada i definitiva dels mèrits i, simultàniament, es publicarà la relació de persones candidates, detallada d'acord amb les diferents fases i modalitats o torns d'accés i ordenada de més a menys puntuació fins a fer-la coincidir amb el nombre de places convocades. Aquesta relació nominal constituirà la proposta de persones que han superat el procés selectiu.

12. En cas de renúncies o exclusions produïdes abans de la resolució definitiva de la convocatòria, l'òrgan de gestió podrà requerir a la comissió de selecció una relació complementària a fi de proveir la totalitat de les places convocades.

13. La Direcció de Recursos Humans, d'acord amb la proposta de la comissió, requerirà a les persones seleccionades que aporten, en el termini d'un mes, la documentació acreditativa de, almenys, els requisits exigibles enumerats en la base 9.1 de les generals reguladores dels processos selectius d'accés o ingrés de personal al CHGUV. I, de conformitat amb el que disposa la base 9.2 de les esmentades, la Direcció de Recursos Humans gestionarà la realització dels reconeixements mèdics preceptius de les persones proposades per cada comissió de selecció, abans del seu nomenament.

14. D'acord amb la proposta formulada per la comissió de selecció competent, una vegada acreditats els requisits exigibles, la Presidència del CHGUV dictarà i publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució corresponent en virtut de la qual es nomenaran empleades públiques, en el règim jurídic que corresponga, les persones que hagen superat el procés selectiu.

15. Una vegada acabat el procés, l'òrgan de gestió de l'oferta d'ocupació pública publicarà desagregades per sexes les dades numèriques corresponents a cada prova i fase del procés selectiu d'aquesta convocatòria, en observança del que disposa la mesura 2.3 per a l'execució de l'àrea 2 del II Pla d'igualtat d'aquesta entitat.



Base desena. Informació i publicitat d'actes i acords

1. Tota la informació que haja de comunicar-se a les persones aspirants, a excepció de la resolució que pose fi al procés selectiu, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, es farà pública tant en el tauler d'anuncis de la Direcció de Recursos Humans del CHGUV com en el web corporatiu http://chguv.san.gva.es/empleopublico.

2. La publicació de les relacions definitives en les diferents fases del procés servirà de notificació a totes les persones interessades, es resoldran així les al·legacions o les impugnacions presentades i s'obrirà el termini per a formalitzar tots els recursos i les reclamacions es consideren oportuns.

















ANNEX IV

Temari de cada especialitat de les convocatòries de facultatiu i/o facultativa especialista



Observació: el contingut de les normes i les disposicions haurà d'entendre's referit en cada moment al seu text vigent en la data de la resolució que publica la llista definitiva de persones aspirants admeses i excloses.



Bloc 1. Coneixements generals comuns a totes les convocatòries

1. La Constitució Espanyola de 1978: estructura i contingut. Drets i deures fonamentals, la seua garantia i suspensió. El Tribunal Constitucional. El Defensor del Poble. Reforma de la Constitució. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: la Generalitat. Competències. Relacions amb l'Estat i altres comunitats autònomes. Relacions amb la Unió Europea. Acció exterior. Administració local. Economia i Hisenda. Reforma de l'Estatut. Altres institucions de la Generalitat Valenciana.



2. La Llei del Govern Valencià: el Consell. Relacions del Consell i les Corts. Administració pública de la Generalitat Valenciana. Responsabilitat dels membres del Consell i de l'Administració pública de la Generalitat Valenciana.

3. II Pla d'igualtat del CHGUV. Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Polítiques públiques: models de decisió. Avaluació de les polítiques públiques: indicadors. Ètica pública i bon govern. L'aplicació del principi de transparència en l'Administració valenciana i el seu règim jurídic. Normativa aplicable a la Comunitat Valenciana en matèria de dependència i persones amb diversitat funcional.

4. Principis bàsics de seguretat de la informació. Protecció de dades de caràcter personal. Certificats electrònics i signatura electrònica. Ús segur de mitjans tecnològics.

5. Lloc de treball: conceptes bàsics de l'ordinador, sistema operatiu i perifèrics. Dispositius mòbils.

6. Eines ofimàtiques del lloc de treball. Tractaments de text. Fulls de càlcul. Internet i eines de col·laboració.

7. El Consorci Hospital General Universitari de València (CHGUV): història breu. Estatuts. Organització, estructura i funcionament. Integració amb el Departament de Salut València-Hospital General. El Conveni Col·lectiu del CHGUV: planificació, ordenació i gestió de l'ocupació pública. Situacions del personal laboral.



Bloc 2. Normativa sanitària comuna a totes les convocatòries

8. Normativa reguladora de la cartera de serveis comuns al Sistema Nacional de Salut i el procediment d'actualització.

9. Llei de salut de la Comunitat Valenciana. Reglament sobre l'estructura, l'organització i el funcionament de l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

10. Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic.

11. Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat.

12. Carrera professional i desenvolupament professional en l'àmbit de les institucions sanitàries.

13. Llei de prevenció de riscos laborals.



Bloc 3. Coneixements específics de cada convocatòria

Coneixements específics de l'especialitat d'Anàlisis Clíniques (CO/37/22)

1. Garantia de qualitat: Autorització administrativa, legislació i normatives. Certificació. Acreditació. Criteris d'acreditació. Manual de procediments. Organismes avaluadors. Models: ISO, EFQM, Sixsigma. Model ACSA.

2. Magnituds biològiques: nomenclatura i unitats. Semiologia. Utilització clínica de les magnituds biològiques. Relació entre cost i benefici. Perfils. Algoritmes diagnòstics. Gestió de la demanda (DO NOT DO) o decisions intel·ligents al laboratori, de triar sàviament No Fer. Magnituds urgents: el laboratori d'urgències.



3. Control de la qualitat preanalítica. Variabilitat biològica. Extracció i presa de mostres. Variabilitat lligada a la sistemàtica postextracció. Control del transport, conservació i emmagatzematge de mostres. Cadena de custòdia. Criteris per al rebuig de mostres.

4. Control de qualitat analítica I. Programes de control de qualitat intern. Objectius analítics i clínics. Procediments de control de qualitat intern i detecció d'errors. Avaluació de la variabilitat interna dels mètodes. Establiments de límits acceptables i límits d'acció.



5. Control de qualitat analítica II. Programes de control de qualitat extern. Detecció i resolució de problemes de qualitat. Ús de programes informàtics. Estratègies de presa de decisions. Materials de referència.



6. Garantia de qualitat postanalítica. Estratègies per a l'augment de la qualitat postanalítica. Informes en el laboratori clínic. Nivells de decisió clínica. Comunicació de valors crítics. Interpretació de resultats i capacitat discriminant: sensibilitat, especificitat i eficiència diagnòstiques. Teoria del valor predictiu. Teorema de Bayes. Corbes ROC. Raó de versemblança.

7. Objectius de qualitat. Especificacions de qualitat. Seguretat del pacient i control dels processos. Indicadors de qualitat Indicadors de gestió: productivitat, utilització i cost-efectivitat. El benchmarking com a eina d'intercomparació i mesurament de l'eficiència. Quadre de comandament.

8. Avaluació de mètodes analítics. Requisits. Avaluació de necessitats. Aplicabilitat pràctica. Avaluació de característiques metrològiques i de rendiment diagnòstic. Imprecisió i inexactitud. Sensibilitat analítica. Interval analític. Contaminació i interferències. Error aleatori i sistemàtic. Proves per a estimar la magnitud dels errors específics. Estimació de l'error total. Criteris d'interval de confiança.



9. Interferències en el procés analític. Interferències lligades al sistema de mesurament. Interferències in vitro i in vivo. Determinació del grau d'interferència permissible.

10. Intervals de referència i nivells de decisió clínica. Valors de referència. Terminologia i definicions. Procediments per a establir valors i intervals de referència. Transferibilitat i revisió de valors de referència. Presentació d'intervals de referència. Intervals de referència intraindividuals. Valors crítics o de pànic.

11. Aplicacions de la variabilitat biològica. Variabilitat biològica interindividual i intraindividual: Concepte i mètodes de càlcul. Aplicacions: objectius de qualitat, valors de referència, canvis significatius.

12. Conceptes bàsics d'estadística aplicats al laboratori clínic. Distribució de la població. Estadística de distribució. Mesuraments centrals i de dispersió. Associació, correlació i anàlisi de regressió. Proves paramètriques i no paramètriques. Anàlisi bivariant amb variables quantitatives i/o qualitatives. Avaluació de mètodes. Metodologia de la investigació.

13. Sistema d'Informació del Laboratori (SIL). Funcions preanalítiques, analítiques i postanalítiques. Entrada de peticions. Identificació de mostres. Seguiment de mostres. Entrada de resultats. Validació tècnica i facultativa. Informe. Control de qualitat informatitzat. Sistemes experts. Medicina de laboratori basada en l'evidència. Utilització i aprofitament d'eines informàtiques i telemàtiques: internet, motors de cerca, bases de dades documentals.

14. Química General. Dissolucions. Preparació de solucions. Equilibri químic. Equilibri iònic. Àcids i bases. Sistemes d'oxidació reducció. Cinètica química i catàlisi. Fonaments metodològics.



15. Principis tècnics de les determinacions del laboratori de bioquímica I. Fonaments de metrologia. Tècniques electroquímiques. Crioscòpia. Mètodes de separació: electroforesi, cromatografia. Tècniques híbrides, ICP masses, gasos masses i líquids masses. Espectrofotometria d'absorció molecular. Espectrofotometria d'emissió atòmica. Espectrofotometria d'absorció atòmica. Espectrofotometria de luminescència molecular: fluorimetria i luminometria. Espectrofotometria de masses. Espectrofotometria de reflectància.

16. Tècniques de biologia molecular. Extracció. Amplificació. Anàlisi de dades. Variants de PCR: PCR en temps real. Tècniques de seqüenciació. Seqüenciació massiva (NGS). Tècniques d'hibridació. Transferència a membrana (Southern, Northern, Western). Matrius. ADN circulant.

17. El laboratori en la capçalera del pacient (POC). Tipus de magnituds a implantar. Metodologies. Avantatges i inconvenients. Control de qualitat i control pel laboratori clínic.

18. Equilibri àcid-base i fisiologia del transport de l'oxigen i de la ventilació. Gasos sanguinis. Mètodes de determinació del pH, diòxid de carboni i oxigen. Paràmetres calculats. Cooximetria. Preanalítica i metodologia.

19. Funció renal i equilibri hidroelectrolític. Estudis de depuracions renals. Utilització de fórmules en la insuficiència renal crònica. Proteïnúria. Patologia renal. Osmolalitat. Valor semiològic i mètodes de determinació. Electròlits. Valor semiològic i mètodes de determinació.



20. Intermediaris metabòlics. Urea, creatinina, àcid úric, amoníac. Valor semiològic i mètodes de determinació. Aminoàcids. Porfirines. Valor semiològic i mètodes de determinació. Estudi pel laboratori de les malalties lisosòmiques, peroxisòmiques i mitocondrials.



21. Metabolisme del calci i fòsfor. Valor semiològic i mètodes de determinació. Hormones relacionades amb el metabolisme del calci i fòsfor. Paratirina, calcitonina i vitamina D. Altres ions inorgànics: magnesi, coure, zinc. Elements traça. Valor semiològic i mètodes de determinació.

22. Metabolisme dels glúcids. Insulina, pèptid C, glucagó. Valor semiològic i mètodes de determinació. Glucosa. Mètodes de determinació. Proves de tolerància. Diabetis mellitus: Diagnòstic i control pel laboratori. Hemoglobina glicosilada (HbA1c). Diagnòstic hipoglucèmia. Diagnòstic de laboratori dels errors congènits del metabolisme de carbohidrats.

23. Metabolisme dels lípids i lipoproteïnes. Lípids, lipoproteïnes plasmàtiques i apolipoproteïnes. Valor semiològic i mètodes de determinació. Dislipoproteïnèmies. Diagnòstic i control pel laboratori. Síndrome metabòlica. Valoració del risc cardiovascular.

24. Proteïnes plasmàtiques. Tècniques de separació proteica. Patrons electroforètics. Proteïnes específiques d'importància clínica. Valor semiològic i mètodes de determinació.

25. Marcadors d'inflamació i infecció. Criteris diagnòstics de sèpsies. Marcadors bioquímics d'utilitat en el diagnòstic i seguiment del pacient sèptic.

26. Valoració bioquímica de la funció hepatobiliar. Marcadors de lesió hepàtica. Malaltia hepàtica aguda i crònica. Estudi bioquímic de la colèstasi. Valor semiològic i mètodes de determinació. Metabolisme de la bilirubina.

27. Marcadors cardíacs. Criteris diagnòstics de síndrome coronària aguda (SCA). Marcadors bioquímics en l'algorisme diagnòstic de l'SCA. Troponines ultrasensibles. Insuficiència cardíaca. Concepte i classificació. Marcadors bioquímics en insuficiència cardíaca. Marcadors i mediadors de la síndrome cardiorenal. Marcadors d'inflamació: PCR d'alta sensibilitat. Marcadors de disfunció endotelial: homocisteïna.

28. Marcadors tumorals. Concepte, sensibilitat, especificitat. Mètodes de determinació i quantificació. Semiologia dels principals marcadors utilitzats en la pràctica clínica. Biòpsia líquida.

29. Valoració pel laboratori de riscos en l'embaràs. Estudi prenatal d'anomalies cromosòmiques. Mètodes de cribratge. Marcadors bioquímics i mètodes. Valoració del risc i programes de càlcul. Trastorns hipertensius de l'embaràs: preeclàmpsia, eclàmpsia i síndrome de HELLP. Marcadors clàssics i emergents de preeclàmpsia. Diagnòstic diabetis gestacional. Maduresa fetal. Diagnòstic prenatal no invasiu. Matrius. Noves estratègies.

30. Avaluació pel laboratori de la funció endocrina. Sistema hipotalamohipofisari. Excés i dèficit de somatotropina. Hormones de la glàndula tiroide. Eix gonadal: estudi bioquímic de l'hipogonadisme, la pubertat precoç i el retard puberal. Estudi de l'hiperandrogenisme femení: causes i diagnòstic diferencial. Avaluació de la infertilitat. Algorismes diagnòstics de l'amenorrea primària i secundària. Prolactina. Hormones de les glàndules suprarenals. Fisiologia, semiologia i mètodes de determinació.

31. Estudi pel laboratori de la funció del tracte digestiu. Estudi gàstric. Malabsorció. Intolerància al gluten. Malaltia inflamatòria intestinal. Funció pancreàtica. Proves diagnòstiques i la seua valoració clínica.



32. Metabolisme ossi. Estudi pel laboratori clínic. Marcadors bioquímics de remodelatge ossi. Marcadors de formació. Marcadors de resorció. Monitoratge i significació clínica.

33. Monitoratge de fàrmacs. Farmacocinètica. Principals grups farmacològics. Mètodes de quantificació. Farmacogenètica. Determinació i quantificació de tòxics i drogues d'abús pel laboratori clínic. Monitoratge de fàrmacs biològics.

34. Estudi de l'orina pel laboratori clínic. Recollida, transport i conservació de les mostres. Mètodes de cribratge. Sediment urinari. Automatització. Càlculs urinaris.

35. Estudi de la femta pel laboratori: recollida, transport i conservació de les mostres. Digestió. Sang oculta. Excreció de greixos. Marcadors bioquímics: calprotectina. Cribratge del càncer colorectal.



36. Estudi bioquímic i citològic dels líquids biològics pel laboratori clínic: líquid amniòtic, líquid cefalorraquidi, líquid pleural, líquid ascític, líquid sinovial. Exsudats i transsudats. Altres líquids: saliva.



37. El laboratori de reproducció assistida: estudi del líquid seminal. Recollida, transport i conservació de les mostres. Espermiograma. Criteris OMS. Tests immunològics. Fragmentació del DNA espermàtic. Altres tècniques especials. Metodologia i semiologia. Tècniques de millora de semen (REM), inseminació artificial, fecundació in vitro (FIV), microinjecció espermàtica (ICSI) i tècniques afins. Congelació de semen. Control de qualitat en el laboratori d'andrologia.



38. Recompte i valoració de les cèl·lules sanguínies. Eritròcits, leucòcits i plaquetes. Eritròcits i índexs eritrocitaris. Recompte de leucòcits. Presa de mostres per a exàmens hematològics. Extracció de sang. Anticoagulants. Causes d'error preanalític. Examen microscòpic i automatitzat. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns neoplàsics i no neoplàsics eritrocitaris, leucocitaris i plaquetaris.



39. Coagulació i fibrinòlisi: fisiologia. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns de la coagulació i de la fibrinòlisi. Control del tractament anticoagulant. Nous anticoagulants orals.

40. Bases teòriques de la transfusió sanguínia. Immunohematologia. Grups sanguinis. Proves pretransfusionals. Incompatibilitat. Reaccions transfusionals. Indicacions de la transfusió de concentrats d'hematies, plaquetes, plasma i components plasmàtics i granulòcits.



41. Estudi pel laboratori dels agents infecciosos. Patologia infecciosa per causada per bacteris, virus, fongs, paràsits. Característiques morfològiques i infeccioses. Mètodes d'aïllament i identificació. Proves de sensibilitat antibiòtica. Conceptes bàsics. Mètodes automàtics i manuals. Interpretació de l'antibiograma.

42. Diagnòstic serològic d'infeccions bacterianes, virals, parasitàries i micòtiques. Metodologia i semiologia. Detecció d'antígens i anticossos. Proves ràpides i de confirmació.

43. Identificació de microorganismes mitjançant tècniques de biologia molecular. Tecnologies no moleculars aplicades al diagnòstic microbiològic: citometria de flux, espectrometria de masses. Tècniques de diagnòstic ràpid. Necessitats clíniques. Conceptes metodològics bàsics. Proves de cribratge i identificació. Sensibilitat i especificitat.



44. Introducció a la genètica mèdica. Bases bioquímiques. DNA i RNA. Codi genètic i cromosomes. Cicle cel·lular. DNA mitocondrial. Estructura dels gens: introns i exons. Estructura del genoma. Gens i cromosomes: lligament i recombinació. L'expressió del genoma. Del genotip al fenotip: transcripció i traducció. Regulació de la síntesi proteica: transposició i readducció.

45. Metodologia del diagnòstic genètic: estudi citogenètic, enzimàtic i molecular. Anàlisi directa d'enzims. Determinació de proteïnes alterades. Detecció de mutacions en el DNA. Microarrays i bioxips. Seqüenciació massiva.

46. Malalties cromosòmiques: aneuploïdies, alteracions estructurals, cultius cel·lulars, anàlisis cromosòmiques. Cariotip convencional i molecular (CGHarrays).

47. Bases moleculars de les malalties hereditàries. Concepte de variabilitat genètica. Tipus de mutacions. Tipus d'herència: malalties monogèniques i complexes. Malalties hereditàries prevalents: fibrosi quística, Steim, Duchenne, Huntington, etc. Patologia molecular de la fibrosi quística (FQ): presentació clínica i bioquímica de l'FQ. Test de la suor, cribratge neonatal de l'FQ. Estudi molecular del càncer hereditari (gens de susceptibilitat). Consell genètic.

48. Abordatge pel laboratori de l'estudi de les immunodeficiències. Immunodeficiències congènites de limfòcits T i B. Immunodeficiències adquirides. Respostes immunitàries inapropiades. Equilibri TH1/ TH2. Fisiopatologia i fonaments efectors de la resposta al·lèrgica. Tipus de reaccions d'hipersensibilitat. Resposta inflamatòria. Morfologia de les reaccions al·lèrgiques. Estudi de l'al·lèrgia pel laboratori clínic. Tècniques serològiques: IgE, IgE específica, tècniques cel·lulars, mediadors (triptasa, ECP, test alliberament histamina), tècniques moleculars. Antígens recombinants. Al·lèrgia alimentària.

49. El laboratori clínic en l'estudi de l'autoimmunitat. Autoanticossos sistèmics i òrgans específics. Malalties autoimmunes. Algoritmes. Histocompatibilitat: HLA i malaltia. El laboratori en el trasplantament.





Coneixements específics de l'especialitat d'Anatomia Patològica (CO/38/22)

1. Informàtica aplicada a l'anatomia patològica: sistemes d'informació del laboratori d'anatomia patològica. Requisits bàsics i equipament necessari. L'informe d'anatomia patològica: requisits bàsics, codificació mitjançant SNOMED-CT, protocols oncològics.

2. Patologia digital: concepte i equipament necessari. Intel·ligència artificial aplicada a l'anatomia patològica: concepte i utilitat.

3. Control de qualitat en el Servei d'Anatomia Patològica: traçabilitat de les mostres; concepte de fase preanalítica, analítica i postanalítica. Controls de qualitat interns i externs. Sistemes de

Traçabilitat. Bioseguretat en el Servei d'Anatomia Patològica.

4. Histopatologia. Processament de mostres, tècniques i metodologia. Estudi macroscòpic, talla, inclusió, tinció, estudi òptic.

5. Autòpsia clínica, autòpsia pediàtrica, autòpsia fetal. Tipus, tècniques, metodologia.

6. Citopatologia. Processament de mostres, tipus, tècniques i metodologia.

7. Tècniques immunohistoquímiques i d'immunofluorescència. Requisits del processament de mostres per a la seua optimització. Tipus i utilitat d'aquests.

8. Tècniques moleculars en anatomia patològica (FISH, PCR, OSNA, NGS). Requisits del processament de mostres per a la seua optimització. Tipus i utilitat d'aquests: material en fresc, material parafinat, biòpsia líquida.

9. Microscòpia electrònica i els seus usos en anatomia patològica. Tècnica, processament i tipus de microscopis electrònics. Processament de mostres per a biobanc. Requisits tècnics. Equipament necessari.



10. Patologia del cor i dels vasos sanguinis. Malalties no tumorals i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

11. Patologia del tim i el mediastí. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

12. Patologia del peritoneu i la pleura. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

13. Patologia de l'orella, les fosses nasals, els sins paranasals i la faringe. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

14. Patologia de les glàndules salivals. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

15. Patologia de la laringe i tràquea. Malalties no tumorals i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

16. Patologia del bronqui i el pulmó. Malalties no tumorals. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.



17. Patologia del bronqui i el pulmó: neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

18. Patologia de les glàndules tiroides i paratiroides. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia (sistema Bethesda per a tiroide) i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

19. Patologia de la glàndula suprarenal. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

20. Patologia de la cavitat oral i esòfag. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

21. Patologia de l'estómac. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.



22. Patologia de l'intestí prim i gruix: malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.



23. Patologia de l'intestí prim i gros: neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

24. Patologia del fetge, vesícula i vies biliars: malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

25. Patologia del fetge, vesícula i vies biliars: neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

26. Patologia del pàncrees. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.



27. Patologia de la melsa i dels ganglis limfàtics: malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

28. Patologia de la melsa i dels ganglis limfàtics: neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

29. Patologia de la medul·la òssia. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

30. Patologia del renyó. Malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics/immunofluorescència i moleculars. Canvis ultraestructurals en patologia inflamatòria glomerular.



31. Patologia del renyó. Neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

32. Patologia de la bufeta i vies urinàries. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia (sistema de París per a orines) i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

33. Patologia de la pròstata i vesícules seminals. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

34. Patologia del testicle, de la uretra i del penis. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

35. Patologia del coll uterí, la vagina i la vulva. Malalties no neoplàsiques i neoplàsiques. Citologia (sistema Bethesda per a cèrvix) i histologia. Cribratge molecular i cribratge citològic. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

36. Patologia del cos uterí. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.



37. Patologia de les trompes i els ovaris. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

38. Patologia de la mama. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Gangli sentinel·la en càncer de mama. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

39. Patologia del sistema nerviós central: malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars. Canvis ultraestructurals en patologia inflamatòria/degenerativa.



40. Patologia del sistema nerviós central: neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

41. Patologia de la hipòfisi i el globus ocular. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

42. Patologia del sistema nerviós perifèric i sistema muscular. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars. Canvis ultraestructurals en patologia inflamatòria/degenerativa.

43. Patologia de les parts toves, ossos i articulacions. Malalties no neoplàsiques i neoplàsies. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

44. Patologia de la pell. Malalties no neoplàsiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics/immunofluorescència i moleculars. Canvis ultraestructurals en patologia inflamatòria cutània.



45. Patologia de la pell: neoplàsies no melanocítiques. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

46. Patologia de la pell: neoplàsies de melanòcits. Citologia i histologia. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

47. Patologia del trasplantament. Sistemes d'avaluació de la viabilitat preimplantació. Histopatologia dels òrgans trasplantats. Marcadors immunohistoquímics/immunofluorescència i moleculars. Canvis ultraestructurals en la patologia del rebuig.

48. Tumors pediàtrics benignes i malignes. Marcadors immunohistoquímics i moleculars.

49. Patologia del fetus: cromosomopaties i síndromes malformatius.



50. Patologia de la placenta. Malalties no neoplàsiques i neoplàsiques.



Coneixements específics de l'especialitat d'Anestesiologia i Reanimació (CO/39/22)

1. Fonaments ètics i jurídics de la pràctica mèdica. Els drets dels malalts. El consentiment informat.

2. Estructura i equipament d'un servei d'anestesiologia i reanimació. Consulta de preanestèsia. Disseny de l'àrea quirúrgica. Unitat de reanimació postanestèsica. Unitat de cures crítiques. Unitat de tractament del dolor agut. Unitat del tractament del dolor crònic i cures pal·liatives. Coordinació i gestió de les àrees quirúrgiques. Normativa del bloc quirúrgic. Programació quirúrgica. Registre i avaluació de la informació.

3. Qualitat i seguretat de la pràctica de l'anestesiologia i la reanimació. Concepte de medicina peroperatòria. El quiròfan i el bloc quirúrgic. Característiques. L'equip d'anestèsia, sistemes de gasos mèdics, factors ambientals i seguretat de relació amb l'electricitat del quiròfan. Concepte de llista de control. Posició del malalt. Incidents crítics en anestèsia. Prevalença. Model de producció d'incidents i accidents. Factors contribuents. Prevenció. Incidents crítics en les unitats de reanimació i vigilància intensiva. Resposta a incidents crítics. Eficàcia de la tècnica de comunicació d'incidents crítics. Transferència-traspàs de pacients. Causes i mecanismes de les complicacions en anestèsia. Mort anestèsica en quiròfan. Contaminació del bloc quirúrgic.

4. Reanimació cardiopulmonar.

5. Fisiologia cardiovascular i respiratòria. Efectes de les tècniques anestèsiques i de la cirurgia sobre aquests. Respiració cel·lular. Anatomia funcional respiratòria. Mecanisme bàsic de la respiració.

Mecànica de la respiració. Control de la respiració. Relacions ventilació/perfusió. Transport de gasos respiratoris en la sang. Inici i conducció de l'impuls cardíac. Mecanisme de la contracció. Innervació del cor. Cicle cardíac. Determinants de la funció ventricular. Avaluació de la funció ventricular. Circulació sistèmica i la seua regulació.



6. Fisiologia hepàtica i renal. Efectes de les tècniques anestèsiques i de la cirurgia sobre aquests. Anatomia funcional. Funcions vasculars del fetge. Funcions metabòliques. Formació i excreció de bilis. Proves de funció hepàtica. Circulació renal. Flux sanguini renal i filtració glomerular.

7. Fisiologia del sistema nerviós, de la placa motora i del dolor. Efectes de les tècniques anestèsiques i de la cirurgia sobre aquests. Metabolisme cerebral. Flux sanguini cerebral. Regulació del flux sanguini cerebral. La barrera hematoencefàlica. Líquid cefalorraquidi. Pressió intracranial. Efecte dels anestèsics sobre la fisiologia cerebral. Fisiologia de la protecció cerebral. Estructura i funció de la placa motora. Receptors d'aquesta. Paper de l'acetilcolina.

8. Fisiologia del sistema endocrí i de la reproducció humana. Fisiologia de les glàndules tiroidals, paratiroidals, suprarenals i pàncrees, ovaris i testicles. Fisiologia de l'embaràs. Canvis fisiològics de l'embaràs. Circulació uteroplacentària. Fisiologia del treball de part normal.



9. Equilibri àcid base i hemostàtica. Efectes de les tècniques anestèsiques i de la cirurgia sobre aquests. Acidosi i alcalosi. Els gasos sanguinis. La coagulació sanguínia. Valoració clínica i analítica d'aquesta. Tromboelastografia.

10. L'envelliment. Efectes de les tècniques anestèsiques i de la cirurgia sobre el pacient ancià. Canvis biològics en aparells i sistemes. Concepte de cronicitat. Concepte de fragilitat. La prehabilitació en anestesiologia.

11. Farmacologia. Farmacocinètica. Farmacodinàmica. Variabilitat de la resposta farmacològica. Aplicació dels principis farmacològics a la dosificació racional dels anestèsics. Concepte d'agonista i antagonista en anestèsia. Concepte de vida mitjana i volum de distribució.



12. Farmacologia dels analgèsics. Analgèsics antiinflamatoris no esteroidals (AINE) i opioides. Efectes secundaris dels AINE. Receptors opioides. Addicions farmacològiques.

13. Farmacologia de sedants i hipnòtics. Benzodiazepines en anestesiologia. Midazolam. Hipnòtics. Propofol. Etomidat. Tiopental. Ketamina.

14. Farmacologia dels anestèsics inhalatoris. Sevoflurà. Desflurà. Isoflurà. Òxid nitrós.

15. Farmacologia dels relaxants musculars. Relaxants despolaritzants i no despolaritzants. Monitoratge de la relaxació neuromuscular



16. Farmacologia clínica dels anestèsics locals.

17. Farmacologia d'hipotensors, vasopressors, inotròpics i vasodilatadors.

18. L'anestèsia general.

19. Sistemes de ventilació en anestèsia. Insuflació. Circuits de Mapleson. Sistema circular. Sistemes de respiració per a reanimació. Fonaments i tècniques amb baixos fluxos. Requisits tècnics. Complicacions. Contraindicacions. Anestèsia amb circuit tancat.

20. Monitoratge. Monitoratge hemodinàmic, respiratori, neurològic. Monitoratge de la profunditat anestèsica i de la nocicepció. Electrocardiografia. Pressió arterial. Pressió venosa central. Pressió d'artèria pulmonar. Rendiment cardíac. Saturació venosa mixta. Doppler esofàgic. Monitoratge de la mecànica pulmonar. Activitat elèctrica cerebral. Hemodinàmica cerebral. Oxigenació i metabolisme cerebral.

21. Valoració preanestèsica i risc anestèsic. Examen preoperatori general. Avaluació cardiovascular. Avaluació respiratòria. Avaluació en pacients amb malalties intercurrents. Preparació preoperatòria. Valoració de la via aèria. Principals escales de risc anestèsic quirúrgic.

22. Maneig de la via àrea. Anatomia. Equip. Tècniques per a la laringoscòpia directa i intubació. Complicacions de la intubació. Abordatges subglòtics.

23. Fluïdoteràpia peroperatòria i transfusió. Ús de cristal·loides i col·loides. Reposició de la volèmia. Transfusió i les seues complicacions.

24. Anestèsia regional neuroaxial. Bloquejos intradurals, epidurals i cabals. Mecanismes d'acció. Consideracions clíniques comunes als bloquejos intradurals i epidurals. Complicacions dels bloquejos neuroaxials.

25. Bloquejos de plexes i de nervis perifèrics. Bloquejos de l'extremitat superior. Bloquejos de l'extremitat inferior.

26. Anestèsia en cirurgia major ambulatòria. Preparació del pacient. Tècniques anestèsiques. Dolor i emesis postoperatòries. Analgèsia postoperatòria. Criteris d'alta. Gestió d'una unitat de cirurgia ambulatòria.

27. Anestèsia per a neurocirurgia. Hipertensió intracranial. Anestèsia i craniotomia per a pacients amb lesions ocupants d'espai. Anestèsia en cirurgia de fossa posterior. Anestèsia en cirurgia estereotàctica. Anestèsia en el traumatisme cranioencefàlic. Anestèsia i craniotomia per a aneurismes intracranials i malformacions arteriovenoses. Anestèsia en cirurgia de la columna vertebral.

28. Anestèsia per a cirurgia toràcica. Consideracions fisiològiques de l'anestèsia toràcica. Tècniques de ventilació de pulmó únic. Anestèsia per a resecció pulmonar. Anestèsia per a resecció traqueal. Anestèsia per a la cirurgia toracoscòpica. Anestèsia per a procediments toràcics diagnòstics. Anestèsia per a trasplantament pulmonar. Anestèsia per a la cirurgia esofàgica. Anestèsia per a la cirurgia de reducció de volum pulmonar.

29. Anestèsia per a cirurgia cardiovascular. Derivació cardiovascular. Procediment anestèsic en la cirurgia cardíaca. Cirurgia de derivació coronària sense bomba. Trasplantament cardíac. Anestèsia en el malalt hipertens i en el coronari en cirurgia no cardíaca. Anestèsia per a cirurgia de l'aorta. Lesions específiques de l'aorta. Maneig anestèsic. Anestèsia en cirurgia de l'artèria caròtide.

30. Anestèsia per a cirurgia genitourinària. Cistoscòpia. Resecció transuretral de pròstata. Cirurgia radical en neoplàsies urològiques. Trasplantament renal. Anestèsia en el pacient amb insuficiència renal.

31. Anestèsia en cirurgia endocrinològica. Anestèsia en cirurgia de tiroide i paratiroide. Anestèsia en cirurgia de les glàndules suprarenals. Feocromocitoma. Anestèsia per als pacients amb malalties endocrines. Consideracions anestèsiques en els pacients amb diabetis mellitus. Hipertiroïdisme. Hipotiroïdisme. Hiperparatiroïdisme. Hipoparatiroïdisme.

32. Anestèsia en la cirurgia abdominal. Traumatismes abdominals. Cirurgia abdominal d'urgència. Cirurgia laparoscòpica. Anestèsia per a la cirurgia de la via biliar i hepàtica. Anestèsia en el pacient amb malaltia hepàtica.

33. Anestèsia per a cirurgia ortopèdica. Consideracions especials en cirurgia ortopèdica: ciment ossi, torniquets pneumàtics, síndrome d'embòlia grassa, trombosi venosa profunda i tromboembolisme. Cirurgia del maluc. Cirurgia del genoll. Cirurgia de l'extremitat superior.

34. Anestèsia per a cirurgia oftàlmica. Dinàmica de la pressió intraocular. Reflex oculocardíac. Efectes generals dels fàrmacs oftàlmics. Anestèsia general per a la cirurgia oftàlmica. Anestèsia regional per a la cirurgia oftàlmica.

35. Anestèsia en otorrinolaringologia. Cirurgia de l'orella. Cirurgia de nas i sins paranasals. Cirurgia de la cavitat orofaríngia. Cirurgia de la via aèria superior. Endoscòpia de la via aèria superior. Cirurgia amb làser. Cirurgia ambulatòria. Cirurgia d'urgència en ORL.

36. Anestèsia en cirurgia maxil·lofacial. Tractament i control de la via aèria. Anestèsia i intervencions específiques de cirurgia maxil·lofacial. Implicacions anestèsiques dels traumatismes facials.

37. Anestèsia geriàtrica, pacient fràgil.

38. Anestèsia en el pacient traumatitzat i gran cremat. Avaluació inicial. Consideracions anestèsiques en el pacient traumatitzat. Consideracions anestèsiques en el pacient gran cremat.

39. Anestèsia en cirurgia plàstica. Selecció de pacients. Anestèsia per a cirurgia plàstica ambulatòria. Anestèsia local i regional per a cirurgia plàstica. Sedació i tècniques d'anestèsia general. Anestèsia per a tècniques especials de cirurgia plàstica.

40. Anestèsia obstètrica. Anestèsia per al treball de part i el part vaginal. Anestèsia per a la cesària. Anestèsia en l'embaràs complicat. Reanimació neonatal i fetal.

41. Anestèsia pediàtrica. Anatomia i fisiologia. Risc anestèsic pediàtric. Tècniques anestèsiques en pediatria. Anestèsia en el prematur. Malrotació i vòlvul intestinal. Hèrnia diafragmàtica congènita. Fístula traqueoesofàgica. Gastròsquisi i omfalocele. Estenosi hipertròfica de pílor. Crup infecciós. Amigdalectomia i adenoidectomia. Anestèsia en la síndrome de Down. Hipertèrmia maligna.

42. Anestèsia fora del quiròfan. Radiologia diagnòstica. Radiologia terapèutica. Tomografia computada. Ressonància magnètica. Neuroradiologia intervencionista. Cateterisme cardíac.

43. Anestèsia per als pacients amb malalties neuromusculars. Miastènia gravis i en les distròfies musculars.

44. Anestèsia en el pacient obés. Anestèsia per a la cirurgia del bypass gàstric.

45. Complicacions anestèsiques. Desenllaços anestèsics adversos. Lesió de la via aèria. Lesió dels nervis perifèrics. Despertar intraoperatori. Lesions oculars. Pèrdua auditiva. Reaccions al·lèrgiques. Hipertèrmia maligna.

46. Sedació, farmacologia. Atencions anestèsiques monitorades. Nivells de sedació.

47. Atencions postanestèsiques. Unitat d'atencions postanestèsiques. Despertar de l'anestèsia general. Trasllat del pacient. Atencions en l'àrea de recuperació: anestèsia general, anestèsia regional, control del dolor, agitació, nàusees i vòmits, calfreds i hipotèrmia. Criteri d'alta de la sala de recuperació. Maneig de les complicacions: complicacions respiratòries, complicacions circulatòries.

48. Atencions crítiques. El xoc. Tipus de xoc. Tractament del xoc.



49. Atencions crítiques. Insuficiència respiratòria i insuficiència renal aguda.

50. Tractament del dolor. Dolor agut postoperatori. Dolor crònic.





Coneixements específics de l'especialitat d'Angiologia i Cirurgia Vascular (CO/40/22)

1. Fisiopatologia de l'ateroesclerosi. Factors de risc cardiovascular. Tractament mèdic de l'ateroesclerosi i prevenció de les seues complicacions.

2. Examen clínic del sistema vascular. Mètodes no invasius d'estudi del sistema vascular. Proves funcionals. Ecografia arterial i venosa.



3. Estudi del sistema vascular mitjançant mètodes d'imatge: tomografia automatitzada, ressonància magnètica, PET/CT i SPECT/CT. Mètodes invasius de diagnòstic: angiografia, flebografia i ecografia intravascular.

4. Tècniques fonamentals de cirurgia vascular. Conductes i implants autòlegs, protètics i biològics. Stent i endopròtesis vasculars.

5. Isquèmia aguda de les extremitats. Embòlia i trombosi. Concepte. Etiopatogènia. Fisiopatologia. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament conservador. Tractament percutani: fibrinòlisi i tractament endovascular. Tractament quirúrgic en la isquèmia aguda. Indicacions tècniques de revascularització. Embolectomia mitjançant catèter de Fogarty.



6. Ateroembolisme i síndromes microtromboembòliques. Síndrome del dit blau i ateroembolisme disseminat. Etiologia. Fisiopatologia. Clínica. Diagnòstic. Tractament.

7. Isquèmia crònica i isquèmia crònica amb amenaça de les extremitats inferiors. Epidemiologia i història natural. Tractament mèdic. Presa de decisions.

8. Isquèmia crònica i isquèmia crònica amb amenaça de les extremitats inferiors. Sector aortoilíac. Etiopatogènia. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament conservador en l'obliteració aortoilíaca. Tractament quirúrgic: indicacions. Tècniques i resultats. Tractament endovascular de l'obliteració aortoilíaca. Indicacions. Tècniques i resultats.

9. Isquèmia crònica i isquèmia crònica amb amenaça de les extremitats inferiors. Sector femoropopliti i distal. Etiopatogènia. Quadre clínic. Tractament conservador en l'obliteració femoropoplítia i poplitidistal. Tractament quirúrgic. Cirurgia ortoanatòmica i extraanatòmica. Indicacions. Tècniques i resultats. Tractament endovascular en l'obliteració.

10. Peu diabètic. Definició: microangiopatia diabètica. Macroangiopatia. Neuropatia diabètica. Complicacions. Lesions dermatològiques associades.

11. Tractament del peu diabètic neuropàtic, infecciós i/o isquèmic: conservador, cirurgia arterial directa, tractament endovascular i/o amputacions.

12. Tromboangiïtis obliterant (malaltia de Buerger). Factors etiològics. Símptomes i signes clínics. Diagnòstic. Tractament.

13. Malaltia de Takayasu. Etiologia. Classificació i anatomia lesional. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament.

14. Altres arteriopaties no ateroescleròtiques: síndrome d'atrapament de l'artèria poplítia i malaltia quística adventicial. Etiopatogènia. Fisiopatologia. Quadre i formes clíniques. Diagnòstic. Tractament.



15. Altres arteriopaties no arterioescleròtiques. Arteritis temporal (malaltia de Horton): Etiopatogènia. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament.

16. Acrosíndromes vasculars. Malaltia de Raynaud: definició, classificació, quadre clínic, proves diagnòstiques i tractament. Arteriopaties tòxiques per ús de fàrmacs (ergotisme) i abús de drogues recreatives: mecanismes i circumstàncies d'aparició, quadre clínic, diagnòstic i tractament.

17. Displàsia fibromuscular: definició. Etiopatogènia i classificació anatomopatològica de les displàsies. Fisiopatologia. Localització: artèries renals, troncs supraaòrtics i artèries digestives. Tractament mèdic, quirúrgic i endovascular.

18. Traumatismes vasculars de les extremitats. Mecanisme de producció. Lesions anatomopatològiques. Fisiopatologia. Quadre clínic. Diagnòstic. Factors pronòstic. Tractament. Indicacions, pronòstic i resultats. Traumatismes arterials iatrogènics i lesions arterials en estudis hemodinàmics. Traumatismes vasculars en intervencions quirúrgiques. Lesions arterials per traumatismes de repetició i síndromes ocupacionals.

19. Traumatismes de l'aorta toràcica i troncs supraaòrtics intratoràcics. Mecanisme de producció i formes de presentació clínica. Classificació i gradació del risc. Diagnòstic. Indicació i vies d'abordatge quirúrgic en els traumatismes de l'aorta toràcica i troncs supraaòrtics. Tractament endovascular.

20. Traumatismes de l'aorta abdominal; artèries viscerals i vena cava inferior. Mecanismes de producció i formes de presentació clínica. Diagnòstic. Indicació i vies d'abordatge quirúrgic en els traumatismes de l'aorta abdominal.

21. Síndromes vasculars congènites complexes: síndrome de Klipplel-Trenaunay i síndrome de Parkes-Weber.

22. Accessos vasculars per a hemodiàlisi: planificació, confecció (autòleg, protètic) i manteniment. Diagnòstic i tractament de les complicacions no trombòtiques: hipertensió venosa i hiperaflux, furt, degeneració, ulceració i sagnia. Rescat dels accessos vasculars disfuncionants o trombosats.

23. Fístules arteriovenoses posttraumàtiques. Patogènesi. Quadres clínics i diagnòstic. Tractament.

24. Aneurismes aortoilíacs (I). Definició. Epidemiologia. Etiopatogènia. Història natural. Aneurismes arterioescleròtics. Aneurismes inflamatoris. Aneurismes micòtics. Pseudoaneurismes.

25. Aneurismes aortoilíacs (II). Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament quirúrgic, indicacions i tècniques de reparació. Complicacions. Seguiment.

26. Aneurismes aortoilíacs (III). Tractament endovascular dels aneurismes de l'aorta abdominal. Planificació. Tècniques d'exclusió endovascular. Endopròtesis fenestrades. Resultats. Indicacions, tècniques i beneficis de la preservació de l'artèria hipogàstrica durant l'exclusió endovascular. Endofuites: diagnòstic, seguiment i actitud terapèutica.



27. Aneurismes aortoilíacs (IV): trencament d'aneurismes aortoilíacs i el seu tractament.

28. Aneurismes de l'aorta toràcica i toracoabdominals. Epidemiologia. Classificació. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament quirúrgic obert i endovascular (endopròtesi toràcica i endopròtesis ramificades). Preservació d'artèria subclàvia durant l'exclusió endovascular. Resultats i complicacions. Isquèmia medul·lar.

29. Dissecció aòrtica i síndrome aòrtica aguda. Definició. Etiopatogènia. Classificació i formes de presentació. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament conservador. Tractament quirúrgic. Tractament endovascular. Indicacions i tècniques. Úlcera penetrant aòrtica, hematoma intramural.

30. Aneurismes d'artèries viscerals. Artèria renal, artèries mesentèriques. Tronc celíac i artèria esplènica. Epidemiologia. Etiopatogènia. Manifestacions clíniques. Diagnòstic.

31. Aneurismes perifèrics: sector ilíac, artèria femoral, aneurismes poplitis i d'eixos distals. Epidemiologia. Etiopatogènia. Manifestacions clíniques. Diagnòstic. Tractament quirúrgic i endovascular.



32. Síndrome del congost toràcic. Anatomia i fisiopatologia. Simptomatologia. Diagnòstic. Actitud terapèutica. Afectació neurològica, venosa i arterial.

33. Insuficiència cerebrovascular d'origen extracranial. Etiologia. Manifestacions clíniques i avaluació del pacient. Diagnòstic. Tractament mèdic de la isquèmia cerebrovascular. Indicacions i tractament quirúrgic. Indicacions i tractament endovascular. Estenosi post.



34. Isquèmia vertebrobasilar. Quadre clínic. Diagnòstic. Indicacions, tècniques i resultats.

35. Paragangliomes carotidis. Definició. Incidència. Anatomia patològica. Símptomes i signes clínics. Diagnòstic. Tractament.

36. Aneurismes d'artèria caròtide extracranial i troncs supraaòrtics. Dissecció de l'artèria caròtide interna. Etiologia. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament.

37. Isquèmia mesentèrica aguda. Etiologia. Isquèmia mesentèrica no oclusiva. Trombosi venosa mesentèrica. Fisiopatologia. Símptomes i signes clínics. Diagnòstic. Tractament. Indicacions tècniques.

38. Isquèmia mesentèrica crònica. Etiologia i fisiopatologia. Angor abdominal, estenosis intestinals isquèmiques, síndrome de malabsorció. Diagnòstic. Tractament quirúrgic: indicacions i tècnica.

39. Hipertensió renovascular. Etiopatogènia. Fisiopatologia. Diagnòstic. Tractament.

40. Malaltia tromboembòlica venosa. Etiologia. Fisiopatologia. Manifestacions clíniques. Diagnòstic.

41. Trombosi venosa profunda. Tractament anticoagulant. Fibrinòlisi. Trombectomia.

42. Profilaxi del tromboembolisme pulmonar. Interrupció de la vena cava inferior. Indicacions. Tècniques. Resultats i complicacions.



43. Síndrome posttrombòtica. Etiopatogènia i fisiopatologia. Quadre clínic. Diagnòstic.

44. Síndrome varicosa de membres inferiors. Definició i factors etiològics. Quadre clínic. Diagnòstic

45. Insuficiència venosa crònica. Tractament conservador i actuació sobre factors de risc. Tractament farmacològic. Tractament esclerosant de la malaltia varicosa. Indicacions i contraindicacions de l'esclerosi. Agents esclerosants. Tècniques. Complicacions.

46. Tractament quirúrgic de la insuficiència venosa crònica. Indicacions. Tècniques. Complicacions i risc de recidiva.

47. Tractament endoluminal de la insuficiència venosa crònica: làser, radiofreqüència, mètodes mecànics i mecanicoquímics, agents adhesius de segellament. Indicacions. Tècniques. Complicacions i risc de recidiva.

48. Limfoedema. Definició. Fisiopatologia. Quadre clínic. Diagnòstic. Tractament conservador.

49. Amputacions. Avaluació i preparació del pacient. Determinació del nivell d'amputació. Indicacions. Principis bàsics. Tècniques. Complicacions.

50. Infeccions en cirurgia vascular: epidemiologia, etiopatogènia i diagnòstic. Classificacions de Szilagyi i de Bunt. Prevenció de la infecció quirúrgica en cirurgia vascular i profilaxi antibiòtica. Tractament conservador. Tractament quirúrgic: reparació in situ, extrafocal, homoempelts, transposicions musculars. Fístula aortoentèrica primària i secundària. Pseudoaneurismes anastomòtics.



Coneixements específics de l'especialitat d'Aparell Digestiu (CO/41/22)

1. Dolor abdominal agut. Abdomen agut.

2. Disfàgia. Abordatge inicial, etiologia, diagnòstic diferencial i tractament.

3. Hemorràgia gastrointestinal. Endoscòpia d'urgència. Indicacions quirúrgiques. Hemorràgia d'origen fosc.

4. Diarrea. Classificació, diagnòstic diferencial i tractament.

5. Restrenyiment. Fisiopatologia, classificació, diagnòstic i tractament. Fàrmacs associats al restrenyiment.

6. Icterícia-colèstasi. Hipertransaminasèmia. Etiologia, algoritme diagnòstic i tractament.

7. Nutrició en malalties digestives.

8. Proves funcionals en aparell digestiu. Proves d'alé. Proves de secreció gàstrica i pancreàtica. Proves d'absorció intestinal. Proves de funció hepàtica.

9. Endoscòpia digestiva alta i baixa. CPRE. Càpsula endoscòpica. Enteroscòpia. Ultrasonografia endoscòpica. Indicacions, contraindicacions, aspectes tècnics, requisits previs i complicacions. Sedació en els procediments endoscòpics.

10. Manometria i pH-metria. Indicacions i interpretació de les dades.

11. Malaltia per reflux gastroesofàgic i les seues complicacions.

12. Trastorns motors de l'esòfag.

13. Altres malalties de l'esòfag. Esofagitis eosinofílica. Esofagitis per càustics, infeccions o radiacions. Diverticles esofàgics. Cossos estranys. Perforació esofàgica.

14. Tumors de l'esòfag.

15. Dispèpsia. Maneig diagnòstic-terapèutic. Signes d'alarma.

16. Gastritis, gastropaties i úlcera pèptica. Gastroenteropatia per AINE.

17. Infecció per Helicobacter pylori. Diagnòstic i tractament.

18. Tumors de l'estómac. Adenocarcinoma, limfoma gàstric, carcinoides gàstrics i tumors de l'estroma digestiu.

19. Altres malalties de l'estómac. Gastroparèsia, vòlvuls, betzoar, hèrnies

20. Gastroenteritis infeccioses.

21. Trastorns funcionals digestius. Síndrome de l'intestí irritable.



22. Malaltia celíaca. Síndromes de malabsorció secundària.

23. Malaltia de Crohn. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació de l'activitat de la malaltia. Manifestacions extraintestinals. Malaltia perianal. Tractaments mèdic i quirúrgic i de les complicacions.



24. Colitis ulcerosa. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació de l'activitat de la malaltia. Manifestacions extraintestinals. Tractament.

25. Teràpies avançades en l'MII. Monitoratge.

26. Tumors de l'intestí prim.

27. Colitis microscòpiques. Colitis col·làgena. Colitis limfocitària.

28. Isquèmia intestinal: isquèmia mesentèrica aguda i crònica. Colitis isquèmica.

29. Malaltia diverticular del còlon.

30. Megacòlon congènit i adquirit. Obstrucció intestinal.

31. Pòlips del còlon i síndromes polipòsics. Seguiment endoscòpic.



32. Càncer colorectal. Estratègies de cribratge en població general i grups de risc. Càncer colorectal hereditari.

33. Malalties de l'anus i el recte. Hemorroides, pruïja anal, fissura anal, abscessos i úlcera rectal solitària.

34. Hepatitis víriques. Nous antivirals. Paper dels marcadors no invasius.

35. Insuficiència hepàtica aguda. Insuficiència hepàtica crònica reaguditzada.

36. Hepatopaties de base autoimmune: hepatitis autoimmune, colangitis biliar primària i colangitis esclerosant primària.

37. Malalties metabòliques del fetge: fetge gras no alcohòlic, malaltia de Wilson. Hemocromatosi.

38. Hepatitis toxicomedicamentosa.

39. Fetge i alcohol.

40. Cirrosi hepàtica i complicacions de la hipertensió portal: hemorràgia varicosa, ascites, encefalopatia hepàtica, peritonitis bacteriana espontània. Síndromes hepatopulmonar i hepatorenal. Paper del TIPS.



41. Trasplantament hepàtic. Indicacions, contraindicacions, complicacions i seguiment del posttrasplantat.

42. Malalties vasculars del fetge. Síndrome de Budd-Chiari. Malaltia venoclusiva. Trombosi de la vena porta. Hepatitis isquèmica.



43. Abscés hepàtic i altres infeccions del fetge.

44. Fetge i gestació.

45. Tumors del fetge.

46. Malalties del tracte biliar. Colelitiasi. Coledocolitiasi. Colangitis esclerosant secundària.

47. Tumors de la vesícula, del tracte biliar i de l'ampul·la de Vater.

48. Pancreatitis aguda.

49. Pancreatitis crònica. Insuficiència pancreàtica. Pancreatitis autoimmune.

50. Tumors del pàncrees. Càncer de pàncrees, neoplàsies quístiques pancreàtiques i altres tumors pancreàtics neuroendocrins.



Coneixements específics de l'especialitat de Cardiologia (CO/42/22)

1. Anatomia i fisiologia del cor.

2. Epidemiologia de les malalties cardiovasculars.

3. Història clínica i exploració física cardiovascular.

4. Electrocardiografia.

5. Radiografia de tòrax en les malalties cardiovasculars.

6. Prova d'esforç.

7. Ecocardiografia.

8. Ressonància magnètica cardiovascular.

9. Tomografia computada cardiovascular

10. Imatge nuclear cardíaca.

11. Cateterisme cardíac.

12. Arteriografia coronària i estudis d'imatge intracoronaris.

13. Fisiopatologia de la insuficiència cardíaca.

14. Valoració clínica de la insuficiència cardíaca.

15. Diagnòstic i tractament de la insuficiència cardíaca aguda.

16. Tractament de la insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció reduïda.

17. Tractament de la insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada.

18. Dispositius per al monitoratge i el tractament de la insuficiència cardíaca.

19. Tractament quirúrgic de la insuficiència cardíaca.

20. Fisiopatologia de les arrítmies. Mecanismes de les arrítmies cardíaques. Consideracions electrofisiològiques. Genètica de les arrítmies cardíaques.

21. Mètodes invasius en el diagnòstic i tractament de les arrítmies.



22. Bradiarrítmies. Trastorns de la conducció. Marcapassos.

23. Taquiarrítmies supraventriculars. Mecanismes, diagnòstic i tractament.

24. Fibril·lació auricular (1). Mecanismes i classificació. Diagnòstic i maneig terapèutic. Tractament antitrombòtic.

25. Arrítmies ventriculars. Mecanismes, diagnòstic i tractament. Teràpies amb desfibril·lador implantable.

26. Mort sobtada. Tècniques de ressuscitació cardiopulmonar.

27. Síncope. Diagnòstic i maneig terapèutic.

28. Anatomia i fisiologia de la circulació coronària. Etiopatogènia de l'aterosclerosi coronària. Isquèmia miocardíaca.

29. Marcadors de risc i prevenció primària de les malalties cardiovasculars. Hipertensió arterial trastorns de les lipoproteïnes i malalties cardiovasculars. Diabetis i malaltia cardiovascular.



30. Síndrome coronària crònica.

31. Síndrome coronària aguda sense elevació del segment ST.

32. Síndrome coronària aguda amb elevació del segment ST.

33. Intervenció coronària percutània. Teràpies transcatèter per a cardiopatia estructural.

34. Estratificació de risc després d'infart de miocardi i tractament. Rehabilitació cardíaca. Prevenció cardiovascular.

35. Valvulopaties.

36. Cardiopaties congènites.

37. Malalties pericardíaques.

38. Infeccions cardiovasculars.

39. Miocardiopaties dilatades, restrictiva i infiltrant.

40. Miocardiopatia hipertròfica.

41. Miocarditis.

42. Hipertensió pulmonar. Tromboembolisme pulmonar.

43. Tumors cardíacs. Traumatismes del cor.

44. Malalties de l'aorta.

45. Avaluació preoperatòria i risc quirúrgic dels pacients amb cardiopaties.

46. Adaptació cardiovascular a l'esport.

47. Càncer i malaltia cardiovascular.

48. Cor i malalties sistèmiques.

49. Embaràs i malalties cardiovasculars.

50. Cures pal·liatives en cardiologia.



Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Cardiovascular (CO/43/22)

1. Història de la cirurgia cardiovascular. Definició i àmbit d'actuació de l'especialitat.

2. Anatomia quirúrgica cardíaca i vascular. Abordatges quirúrgics del cor i grans vasos. Fisiologia cardiovascular de l'adult i del xiquet.



3. Avaluació preoperatòria en cirurgia cardiovascular. Fonaments del risc quirúrgic. Estratificació i anàlisi del risc: escales d'estimació del risc.

4. Anestèsia i farmacologia en la cirurgia cardiovascular. Maneig dels fàrmacs més emprats en l'especialitat. Anticoagulació i hemostàsia. Programes d'estalvi de sang.

5. Circulació extracorpòria. Fisiopatologia. Modalitats tècniques. Efectes adversos. Hipotèrmia circulatòria, parada circulatòria. Protecció miocardíaca, cerebral, renal. Modalitats, estratègies i efectes col·laterals.

6. Monitoratge intraoperatori en la cirurgia cardiovascular. Ecocardiografia i altres tècniques de monitoratge.

7. Maneig postoperatori en la cirurgia cardiovascular. Vigilància intensiva i en planta d'hospitalització. La prevenció peroperatòria del reg quirúrgic. Complicacions postoperatòries hospitalàries en cirurgia cardiovascular. Diagnòstic i tractament.

8. Cirurgia de revascularització miocardíaca: indicacions per a revascularització miocardíaca. Tècniques de revascularització miocardíaca. Revascularització miocardíaca en situació d'infart agut de miocardi. Reoperacions coronàries. Alternatives tècniques i terapèutiques. Cirurgia revascularització miocardíaca en presència de malaltia arterial carotídia.

9. Cirurgia de les complicacions mecàniques de l'infart: comunicació interventricular. Insuficiència mitral aguda. Trencament de la paret lliure. Indicació de les diverses alternatives quirúrgiques.

10. Cirurgia de la insuficiència mitral crònica isquèmica i funcional. Cirurgia dels aneurismes del ventricle esquerre. Resultats.

11. Etiologia, fisiopatologia, història natural, diagnòstic i indicació quirúrgica de les lesions de la vàlvula mitral.

12. Cirurgia de la vàlvula mitral. Tipus de pròtesi, tècniques d'implantació i diverses vies d'accés. Tècniques percutànies. Cirurgia reparadora de la vàlvula mitral. Tipus d'anell, tècniques de reparació. Resultats.

13. Etiologia, fisiopatologia, història natural, diagnòstic i indicació quirúrgica de les lesions de la vàlvula tricúspide. Cirurgia de la vàlvula tricúspide. Tipus de pròtesi i tècniques d'implantació i reconstrucció. Resultats de les diverses tècniques quirúrgiques.

14. Etiologia, fisiopatologia, història natural, diagnòstic i indicació quirúrgica de les lesions de la vàlvula aòrtica.

15. Cirurgia de la vàlvula aòrtica. Tipus de pròtesi i tècniques d'implantació. Tècniques de reparació i conservació de la vàlvula aòrtica. Ús d'homoempelts aòrtics i pulmonars. Procediment de Ross. Resultats de les diverses tècniques quirúrgiques. Tècniques transcatèter per al tractament de l'estenosi aòrtica. Indicacions, vies d'accés, resultats.



16. Etiologia, fisiopatologia, història natural, diagnòstic i indicació quirúrgica de l'afecció de múltiples vàlvules cardíaques. Tècniques quirúrgiques en l'afecció de múltiples vàlvules cardíaques.

17. Maneig quirúrgic de l'afecció combinada valvular i isquèmica. Cirurgia mixta: cirurgia valvular aòrtica associada a revascularització. Cirurgia mitral associada a revascularització.

18. Etiologia, indicacions i tractament quirúrgic de l'endocarditis valvular.

19. Etiologia, fisiopatologia, història natural, diagnòstic i indicació de la miocardiopatia hipertròfica i la miocardiopatia dilatada. Tècniques de tractament quirúrgic. Complicacions i resultats.

20. Tractament quirúrgic de les arrítmies. Tècniques d'ablació de la fibril·lació auricular. Prevenció del tromboembolisme postoperatori cardíac.

21. Cirurgia de l'electroestimulació. Indicacions i tècniques d'implantació/retirada de marcapassos i desfibril·ladors implantables. Resincronització ventricular en la insuficiència cardíaca crònica.

22. Cirurgia cardíaca miniinvasiva. Cirurgia per miniesternotomia/minitoracotomia. Cirurgia per ports, cirurgia videoassistida i robòtica.

23. Indicacions i tractament endovascular de la cardiopatia estructural: implant TAVI, sistemes per a la mitral, tancament leaks periprotètics, tancaments curtcircuits intracardíacs. Indicacions. Tipus d'abordatges terapèutics. Complicacions postoperatòries.

24. Definició, etiologia, classificació, diagnòstic i indicació de tractament quirúrgic de les patologies d'aorta agudes i cròniques. Indicacions i tractament quirúrgic per al tractament de les síndromes aòrtiques agudes. Tècniques. Complicacions postoperatòries.

25. Tractaments quirúrgics dels diversos tipus d'aneurismes crònics d'aorta: ascendent, arc, aorta descendent i aneurismes toracoabdominals. Modalitats, estratègies i complicacions postoperatòries. Resultats. Alternatives terapèutiques.

26. Cirurgia endovascular arterial: abordatges diagnòstics i terapèutics. Exclusió d'aneurismes abdominals i toràcics mitjançant l'ús d'endopròtesis. Paper de les endopròtesis.

27. Maneig quirúrgic de traumes tancats i penetrants del cor i grans vasos.

28. Etiologia, fisiopatologia, diagnòstic i tractament quirúrgic de les malalties del pericardi.

29. Maneig quirúrgic del tromboembolisme pulmonar. Etiologia, diagnòstic, indicacions i tractament quirúrgic de la malaltia tromboembòlica pulmonar crònica. Alternatives terapèutiques.

30. Classificació, incidència, patologia, clínica, diagnòstic i tractament quirúrgic dels tumors cardíacs i vasculars.

31. Trasplantament cardíac. El donant cardíac: selecció i maneig quirúrgic. El receptor de trasplantament cardíac. Etiologia, avaluació, indicació i contraindicacions per a trasplantament. Tècniques quirúrgiques del trasplantament cardíac. Complicacions postoperatòries.

32. Maneig peroperatori del trasplantament cardíac. Teràpia immunosupressora. Diagnòstic i maneig terapèutic de les complicacions durant seguiment clínic.

33. Assistència circulatòria temporal de curta i llarga duració. Tipus de suport. Indicacions. Selecció de pacients. Tècniques quirúrgiques d'implantació.

34. Cardiopaties congènites amb curtcircuit. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic dels defectes septals, auriculars i ventriculars. Defectes tipus canal auriculoventricular. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de les anomalies de les venes pulmonars. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de la persistència del ductus arteriosus.



35. Cardiopaties cianòtiques. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de la tetralogia de Fallot. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de l'estenosi i atrèsia pulmonar amb septe íntegre.

Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic del ventricle únic. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de l'anomalia d'Ebstein.



36. Cardiopaties congènites del costat esquerre. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic del tronc arteriós, i de l'obstrucció del tracte d'eixida del ventricle esquerre. Patologia mitral i aòrtica congènita.



37. Definició, diagnòstic, indicació i tractament quirúrgic de la d-transposició de les grans artèries. Transposició corregida de les grans artèries. Doble eixida de ventricle dret.

38. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic d'altres malformacions complexes: finestra aortopulmonar, anomalies de les artèries coronàries, anells vasculars.

39. Cirurgia de les cardiopaties congènites en l'adult. Incidència, diagnòstic, indicacions quirúrgiques i alternatives terapèutiques.

40. Diagnòstic de malalties vasculars. Tècniques diagnòstiques i aplicació. Patologia dels troncs supraaòrtics. Indicacions i abordatge quirúrgic. Patologia de l'aorta toràcica, abdominal i de les seues branques (expansiva i oclusiva); aneurismes perifèrics; falsos aneurismes.

41. Definició, diagnòstic i tractament quirúrgic de la malaltia ateroscleròtica carotídia. Resultats de les diverses alternatives terapèutiques.



42. Isquèmia aguda i crònica de les extremitats. Tractament mèdic i quirúrgic. Síndromes de l'opercle toràcic. Vasculitis i trastorns vasomotors.

43. Traumatismes vasculars i les seues seqüeles. Microcirurgia vascular. Reimplantació de membres.

44. Fístules arteriovenoses terapèutiques. Indicacions i estratègies quirúrgiques en el malalt amb insuficiència renal crònica. Angiodisplàsies: diagnòstic i tractament. Limfangitis i limfoedema: diagnòstic i tractament.

45. Insuficiència venosa. Varices i síndromes flebítiques. Cirurgia de les varices. Abordatges extravasculars: esclerosi, cirurgia endovascular de les varices. Tromboflebitis i trombosi venosa. Embòlia pulmonar.

46. Epidemiologia cardiovascular. Tipus d'estudis epidemiològics en l'àmbit cardiovascular. Estudis observacionals: estudis descriptius, estudis de cohorts i estudis de casos i controls. Estudis experimentals. Assajos clínics.

47. Estadística aplicada a la cirurgia cardiovascular. Estadística descriptiva i inferencial. Mesuraments de tendència. Estimació puntual i per intervals. Contrast d'hipòtesi. Contrastos paramètrics i no paramètrics d'una i dues mostres. Anàlisi multivariant: regressió lineal múltiple i logística. Anàlisi de la supervivència. Anàlisi de Cox. Metodologia de la investigació cardiovascular. Disseny adequat d'un treball d'investigació: objectiu i hipòtesi, planificació, costos, ètica i legalitat. Grandària i validesa de la mostra. Tipus d'errors. Comunicació de resultats.



48. L'article científic i la comunicació científica en l'àmbit de la cirurgia cardiovascular: elaboració, presentació i publicació. Medicina basada en l'evidència.

49. Qualitat en cirurgia cardiovascular. Control de qualitat. Informàtica i estadística aplicada a la cirurgia cardiovascular. Principals indicadors assistencials: estada mitjana, índexs de riscos ajustats, GRD, CMBD. Gestió assistencial i llista d'espera quirúrgica en cirurgia cardiovascular: criteris d'ordenació temporal de les intervencions quirúrgiques.

50. Consentiment informat. Normes d'elaboració. Drets i deures del pacient i metge en el Sistema Nacional Públic de Salut. Legislació en sanitat. Llei 14/1986, general de sanitat, de 25 abril. Règim jurídic, jornada, drets i obligacions en l'Administració pública sanitària de la Comunitat Valenciana.



Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu (CO/44/22)

1. Suport nutricional en el pacient quirúrgic. Preoperatori en cirurgia programada i valoració del risc quirúrgic.

2. Cirurgia major ambulatòria. Cirurgia i gestió clínica.

3. Bases de la cirurgia laparoscòpica. Analgèsia postoperatòria.

4. Biologia i cicatrització de les ferides quirúrgiques. Incisions quirúrgiques abdominals.

5. Bases moleculars i clíniques de la cirurgia oncològica.

6. Antibioteràpia profilàctica i terapèutica en cirurgia general. Resposta biològica a la infecció.

7. Síndrome de resposta inflamatòria sistèmica (SIRS) i síndrome de disfunció orgànica múltiple (SDOM).

8. Infeccions postoperatòries. Infecció de la ferida quirúrgica.

9. Hèrnies de la regió inguinocrural. Complicacions de les hèrnies de la regió inguinocrural.

10. Hèrnies abdominals. Eventració i evisceració postoperatòria.



11. Exàmens diagnòstics en la patologia esofàgica. Trastorns motors de l'esòfag. Disfàgia orofaríngia i diverticle de Zenker. Ingesta de càustics i perforació esofàgica.

12. Malaltia per reflux gastroesofàgic. Esòfag de Barret. Hèrnies paraesofàgiques i diafragmàtiques.

13. Tècniques de resecció i substitució esofàgiques. Complicacions de la resecció esofàgica. Tumors d'esòfag i pal·liació de la disfàgia maligna.

14. Tumors gàstrics benignes, úlcera gastroduodenal i hemorràgia digestiva alta.

15. Tumors malignes gàstrics. Complicacions i seqüeles de la cirurgia gastroduodenal.

16. Cirurgia de l'obesitat mòrbida.

17. Obstrucció intestinal.

18. Cirurgia de la malaltia inflamatòria intestinal.

19. Isquèmia mesentèrica aguda i crònica. Colitis isquèmica.

20. Tumors i diverticles de l'intestí prim. Enteritis per radiació i síndrome d'intestí curt. Fístules enterocutànies.

21. Apendicitis aguda. Malaltia diverticular.

22. Càncer colorectal. Aspectes generals i lesions precanceroses.



23. Càncer de recte. Càncer d'anus.

24. Vòlvuls. Restrenyiment crònic.

25. Hemorroides i prolapse rectal. Incontinència anal.

26. Fissura anal. Abscessos i fístules d'anus. Abscés pilonidal.

27. Diagnòstic i tractament de la icterícia obstructiva: aproximació per escenaris clínics.

28. Lesions focals hepàtiques: enfocament clínic i radiològic.

29. Tumors benignes hepàtics. Abscessos hepàtics.

30. Tumors primaris malignes del fetge. Metàstasi.

31. Complicacions de la cirurgia hepàtica. Hipertensió portal.

32. Patologia de la vesícula biliar i de la via biliar.

33. Pancreatitis aguda. Pancreatitis crònica. Pseudoquist pancreàtic. Cirurgia dels tumors quístics del pàncrees.

34. Càncer de pàncrees i de l'àrea periampul·lar.

35. Cirurgia de la melsa.

36. Trasplantament d'òrgans: fetge, pàncrees i intestí. Biologia del rebuig.

37. Nòdul tiroidal i goll multinodular. Hipertiroïdisme.

38. Càncer de tiroide. Disseccions ganglionars cervicals.

39. Hiperparatiroïdisme primari i secundari.

40. Tècnica i complicacions de la cirurgia endocrina cervical.

41. Tumors de la glàndula suprarenal. Tumors endocrins del pàncrees. Neoplàsies endocrines múltiples.

42. Tumors retroperitoneals.

43. Tècniques diagnòstiques, drenatges i vies d'abordatge del tòrax. Vessament pleural. Pneumotòrax.

44. Cribratge mamari i mètodes diagnòstics en la patologia mamària. Tractament de les malalties benignes de la mama.

45. Càncer de mama: factors pronòstics i càncer hereditari. Tractament multidisciplinari del càncer de mama. Carcinoma in situ, càncer en l'home i carcinoma inflamatori.

46. Tractament quirúrgic del càncer de mama. Cirurgia reconstructiva.

47. Avaluació i tractament del pacient politraumàtic. Traumatisme toràcic i toracotomia d'urgències. Traumatisme penetrant de coll. Síndrome compartimental i cirurgia de control de danys.

48. Traumatisme abdominal tancat i obert.

49. Tumors benignes de pell i parts toves. Biòpsia ganglionar. Tècniques bàsiques en cirurgia plàstica.

50. Tumors malignes de pell. Sarcomes de parts toves.



Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial (CO/45/22)

1. Embriologia bucal, cervical, facial i de l'òrgan dentari.

2. Anatomia: crani i ossos facials. Músculs, vasos arterials, venosos i limfàtics, nervis i glàndules bucocervicofacials. Anatomia de l'articulació temporomandibular.

3. Esplancnologia, fisiologia i histologia dels teixits que comprenen les regions labial, palatina, lingual, dentoalveolar, jugal, nasal, mentoniana, masseterina, zigomàtica, orbitària, frontal, infratemporal, pterigomaxil·lar i del recobriment cervicofacial. Esplancnologia, fisiologia i histologia dels teixits que comprenen les regions sublingual, suprahioidal, submaxil·lar, infrahioidal, parotídia i laterocervical.

4. Concepte i contingut de la cirurgia oral i maxil·lofacial. Semiologia i propedèutica clíniques. Història clínica. Examen bucal, facial i cervical. Exàmens complementaris. Microbiologia aplicada. Citologia. Biòpsia.

5. Exploració amb tècniques d'imatge en cirurgia oral i maxil·lofacial.

6. L'acte quirúrgic: preoperatori, intraoperatori i postoperatori. Control i complicacions. Anestèsia locoregional. Anestèsia general en cirurgia oral i maxil·lofacial. Sedació.

7. Exodòncia.

8. Inclusions dentàries. Epidemiologia. Clínica. Tractament.

9. Infeccions odontògenes: etiopatogènia, clínica i tractament.

10. Infeccions maxil·lars no odontògenes: radionecrosi. Osteonecrosi dels ossos maxil·lars per medicaments.

11. Traumatismes de parts toves cervicofacials. Ferides facials dels teixits blans. Ferides per arma blanca. Ferides i traumatismes de les glàndules salivals. Cicatrius i altres seqüeles. Traumatismes dentoalveolars i ferides de la cavitat bucal.

12. Traumatismes de l'esquelet craniofacial. Fractures de mandíbula. Fractures de terç mitjà: maxil·lars, malars i nasals. Fractures del si frontal i nasoetmoidals. Fractures panfacials. Ferides per arma de foc. Traumatismes facials en la infància. Seqüeles dels traumatismes craniofacials.

13. Patologia infecciosa de la cavitat oral i de la cara. Infeccions granulomatoses cròniques. Infeccions micòtiques. Infeccions víriques. Lesions per protozous.

14. Repercussió de les malalties generals en la mucosa bucal i en la cara.

15. Tumors benignes de la mucosa bucal i de la cara.

16. Lesions precanceroses bucocervicofacials. Precàncer oral: diagnòstic i tractament. Làser en cirurgia oral i maxil·lofacial. Tumors malignes de la mucosa bucal i orofaringe. Càncer de la cavitat oral i orofaringe. Generalitats, epidemiologia, etiologia i oncopatologia. Prevenció. Diagnòstic, estadiatge i pla general de tractament. Indicacions generals de tractament quirúrgic, tractament radioteràpic i tractament quimioteràpic.

17. Tumors malignes de parts toves de la cara i del coll. Patologia quirúrgica de la pell del cuir cabellut, la cara i el coll. Precàncer de pell. Càncer de pell no melanoma de cuir cabellut, cara i coll. Tumor de Merckel. Melanoma i sarcomes de cap i coll.

18. Tumors vasculars i nerviosos de cap i coll.

19. Patologia ganglionar cervicofacial.

20. Quistos de parts toves de l'encreuament bucocervicofacial.

21. Quistos odontogènics i no odontogènics dels maxil·lars.

22. Tumors odontogènics benignes i malignes dels maxil·lars. Tumors no odontogènics benignes i malignes dels maxil·lars.

23. Afeccions pseudotumorals dels maxil·lars i la cavitat oral.

24. Tumors benignes i malignes de la cavitat nasal i dels sins paranasals.

25. Tumors malignes i benignes de la base del crani.

26. Patologia inflamatòria malformativa i tumoral de la cavitat orbitària.

27. Patologia traumatològica de l'òrbita. Seqüeles.

28. Patologia infecciosa, litiàsica, immunològica i degenerativa de les glàndules salivals.

29. Patologia tumoral benigna de les glàndules salivals. Patologia tumoral maligna de les glàndules salivals.

30. Patologia de l'articulació temporomandibular. Síndrome de disfunció temporomandibular. Diagnòstic i tècniques quirúrgiques: artrocentesi i artroscòpia de l'ATM. Empelts i pròtesi temporomandibular parcial/total. Cirurgia ortognàtica i ATM. Dolor facial. Diagnòstic diferencial i tractament.

31. Patologia nerviosa facial. Paràlisi facial. Diagnòstic i opcions de tractament. Tècniques quirúrgiques de reanimació de la cara paralítica. Rehabilitació facial.

32. Buidatges ganglionars cervicals.

33. Cirurgia reconstructiva cervicomaxil·lofacial, empelts, penjolls pediculats, penjolls microquirúrgics.

34. Implants al·loplàstics i biomaterials. Empelts ossis. Biomaterials en cirurgia oral i maxil·lofacial. Hemoderivats i factors de creixement.



35. Radioteràpia i quimioteràpia en oncologia maxil·locervicofacial.



36. Craniofacioestenosi i cirurgia craniofacial. Malformacions craniofacials: fissures facials.

37. Fissura labiopalatina.

38. Maloclusions maxil·lofacials: cirurgia ortognàtica, generalitats.



39. Diagnòstic i planificació de les malformacions dentofacials.

40. Cirurgia ortognàtica de les malformacions del terç mitjà, terç inferior i combinades. Perfiloplàstia.

41. Cirurgia estètica de la cara.

42. Planificació quirúrgica 3D en cirurgia ortognàtica. Cirurgia virtual. Disseny CAD-CAM. Pròtesis maxil·lofacials adaptades. Navegació quirúrgica i cirurgia robòtica. Aplicacions en cirurgia oral i maxil·lofacial.

43. Síndrome d'apnea obstructiva al son. Generalitats, diagnòstic, tractament mèdic i quirúrgic.

44. Pròtesis i epítesis bucofacials.

45. Implants dentals al·loplàstics. Implantologia dental bàsica i avançada.

46. Cirurgia mucogingival i osteoplàstica dels maxil·lars. Cirurgia preprotètica.

47. Conceptes sobre oclusió dentària. Funció masticatòria.

48. Patologia dental. Trasplantaments i reimplants dentaris.

49. Coneixements relatius a terapèutica dental, periodòncia, pròtesi odontològica, odontopediatria i ortodòncia, des de la perspectiva de la cirurgia oral i maxil·lofacial.

50. Coneixements sobre odontologia preventiva, comunitària. Medicina legal i forense en cirurgia oral i maxil·lofacial.



Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (CO/46/22)

1. Anatomia funcional i quirúrgica de l'aparell locomotor. Estructura i fisiopatologia dels diferents teixits que componen l'aparell locomotor. Anatomia funcional i histofisiologia de múscul, tendons i nervis perifèrics. Fisiopatologia articular, tipus d'articulacions, el cartílag articular, el teixit sinovial.

2. Diagnòstic de les malalties de l'aparell locomotor. Clínica i exploració en COT. Procediments diagnòstics habituals de l'especialitat: radiologia, ecografia, escintil·lografia, TC, RM, densitometria.

3. Altres tècniques complementàries en el diagnòstic de patologies de l'aparell locomotor. Tècniques vasculars i electroneurofisiologia. Artroscòpia. Artrocentesi. Tomografia d'emissió de positrons. El laboratori en COT: bioquímica, cultiu, immunologia, citologia i anatomopatologia.

4. Teràpies relacionades amb l'especialitat: ús d'antibiòtics, AINE, antineurítics, miorelaxants i analgèsics. Hemoteràpia, profilaxi i tractament de la malaltia tromboembòlica. Teràpies físiques. Efectes relacionats amb la quimioteràpia i la radioteràpia.

5. Biomecànica i biomaterials. Bases biomecàniques dels procediments terapèutics. Biomaterials d'ús comú en COT: polímers, ceràmiques, metalls i altres compostos. Anàlisi de biocompatibilitat.

6. Empelts biològics. Bancs de teixits. Empelts osteoarticulars. Immunogenicitat dels teixits.

7. Traumatismes articulars: ferides, esquinços, luxacions, rigideses. Traumatismes de parts toves: Contusions, ferides, vessaments, lesions musculars, tendinoses, vasculars i nervioses. Principis generals de diagnòstic i tractament.

8. Fractures: classificació, etiologia, mecanisme de producció, anatomia patològica, símptomes i diagnòstic. Bases terapèutiques de les fractures. El procés de consolidació i les seues dues alteracions (pseudoartrosi, retard de consolidació). Aspectes diferenciadors del procés en el xiquet. Complicacions de les fractures (locals, sistèmiques).

9. Principis generals del tractament de les fractures. Tractament conservador. Traccions. Tractament quirúrgic.

10. Infeccions de l'aparell locomotor. Osteïtis, osteomielitis. Artritis sèptica. Tuberculosi osteoarticular. Artritis brucel·lòsica. Infeccions per altres microorganismes: fongs, microorganismes lents.

11. Tumors ossis i de parts toves que interessen a l'aparell locomotor. Metàstasis òssies.

12. Osteonecrosi. Osteocondrosi. Displàsies generals amb expressió clínica en l'aparell locomotor.

13. Artropaties infamatòries de l'aparell locomotor. Osteoartritis. Artritis reumatoide i l'espondilitis anquilopoètica.

14. Artropaties metabòliques i endocrines. Artropaties neuropàtiques. Artropatia hemofílica.

15. Osteoporosi, osteomalàcia i anomalies metabòliques que interessen a l'aparell locomotor.

16. Síndromes de sobrecàrrega ocupacional i esportiva. Fractures d'estrés o per sobrecàrrega. Seqüeles de lesions i malalties neurològiques. Síndrome compartimental, abordatge i tractament.

17. Atenció al politraumatitzat. Maneig, control de danys. Estabilització. Maneig del pacient crític, suport vital.

18. Control del dolor agut i crònic. El dolor en l'aparell locomotor. Tècniques d'analgèsia.

19. Abordatges quirúrgics habituals. Procediments d'evacuació, drenatge i neteja. Tècniques de cobertura i tancament cutani. Tipus d'anestèsia, indicacions, aplicacions en COT. El risc quirúrgic. Preparació preoperatòria.

20. Principis de l'artroscòpia, principis de la cirurgia protètica i les seues revisions. Amputacions de l'extremitat superior i inferior.

21. Protecció radiològica: principis generals. Protecció radiològica operacional. Normativa nacional i europea sobre radiacions ionitzants. Efectes biològics de la radiació.

22. Gestió clínica i organització sanitària, ètica i deontologies mèdiques. Aspectes legals de l'exercici professional.

23. Principis d'epidemiologia clínica i estadística: tipus d'estudis i disseny; grandària i força de mostres; associació i causalitat. Avaluació de resultats: mesures, sensibilitat, especificitat, validesa, instruments de mesurament de funció i salut, resposta al canvi.

24. Desviacions en el pla sagital i coronal de la columna vertebral, patologia del desenvolupament. Escoliosi, cifosi. Cirurgia de les deformitats del raquis.

25. Traumatismes raquiomedul·lars. Lesions vasculars i nervioses. Valoració. Estabilització. Tractament urgent d'aquests lesions.

26. Fractures vertebrals complexes de la columna cervical, dorsal, xarnera i lumbar. Diagnòstic i tractament

27. Fractures osteoporòtiques, abordatge, tractament ortopèdic i quirúrgic. Dolor d'esquena, abordatge terapèutic.

28. Patologia disc intervertebral. Discectomia convencional. Tècniques endoscòpiques. Substitució del disc vertebral.

29. Espondilodiscitis. Espondilosi vertebral, espondilòlisi i espondilolistesi. Estenosi de canal, opcions terapèutiques. Fusions vertebrals. Tractament de la pseudoartrosi i de la infecció.

30. Paràlisi del plexe braquial i les seues branques. Diagnòstic, valoració i tractament directe o pal·liatiu.

31. Síndromes canaliculars de l'extremitat superior.

32. Malformacions congènites de l'extremitat superior. Muscle dolorós, síndrome de l'atrapament subacromial, artrosi acromioclavicular. Inestabilitat glenohumeral, tècniques de reparació.

33. Lesions traumàtiques de la clavícula, l'escàpula i de l'extremitat superior i diàfisi de l'húmer. Lesions en el xiquet.

34. Luxació del colze. Fractures al voltant del colze de l'adult i del xiquet, seqüeles, complicacions.

35. Patologia inflamatòria al voltant del colze. Pronació dolorosa. Bursitis traumàtica i infecciosa.

36. Fractures de l'avantbraç en l'adult i en el xiquet. Complicacions. Traumatismes greus i ferides en avantbraç i monyica. Ferides tendinoses, patologia laboral. Processos infecciosos.

37. Lesions traumàtiques de la monyica i la mà. Tractament de les lesions tendinoses d'extensors i flexors.

38. Patologia mecànica i inflamatòria al voltant de la mà i la monyica: de De Quervain, tenosinovitis estenosant de flexors, ganglions. Osteonecrosi del semilunar (Kienbock). Fibromatosi palmar (malaltia de Dupuytren). Infeccions de la mà.

39. Traumatismes de la pelvis. Fractures de l'anell pelvià. Control de danys. Estabilització de les fractures de pelvis. Fractures d'acetàbul. Luxació coxofemoral.

40. Patologia del maluc en desenvolupament. Displàsia de maluc. Artritis sèptica en maluc infantil. Osteotomies de pelvis i fèmur.

41. Patologia mecànica i inflamatòria al voltant del maluc: osteopatia dinàmica del pubis, trocanteritis, bursitis iliopectínia. Osteonecrosi de maluc.

42. Tractament de les seqüeles neurològiques. Deformitats angulars i torsionals de l'extremitat inferior. Trastorns de la marxa. Discrepància de longitud de les extremitats.

43. Fractures de maluc: intracapsulars i extracapsulars. Opcions terapèutiques. Complicacions i seqüeles.

44. Fractures de la diàfisi del fèmur. Opcions terapèutiques. Complicacions immediates i a llarg termini.

45. Lesions traumàtiques al voltant del genoll en xiquets i adults. Fractures de fèmur distal i tíbia proximal. Luxacions de genoll.

46. Patologies de meniscos, lesions lligamentoses i compromís de l'aparell extensor del genoll. Abordatge i opcions terapèutiques d'aquests lesions. El dolor femoropatel·lar.

47. Fractures de la diàfisi tibial. Abordatge terapèutic i complicacions. Lesions traumàtiques al voltant del turmell: fractures del piló tibial, fractures de turmell. Deformitats rotacions de la tíbia.

48. Esquinços i luxacions de turmell i peu. Epifisiòlisi. Fractures del peu: traumatismes de l'astràgal i del calcani, diagnòstic, opcions terapèutiques, seqüeles. Fractures i luxacions de la part mitjana del peu i de l'avantpeu. Trencaments del tendó d'Aquil·les i lesions musculars de la cama. Síndromes doloroses del turmell i peu.

49. Peu pla en adult i xiquet, peu de pinya, peu amb taló valg. Peu buit. Peu paralític, tractament. Hàl·lux valg, hàl·lux rígid. Deformitats dels dits del peu, patologia mecànica i inflamatòria del peu. Talàlgia. Metatarsàlgia. Síndromes canaliculars de l'extremitat inferior.



Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora (CO/47/22)

1. Banc de teixits.

2. Organització d'un banc de pell.

3. Tècniques quirúrgiques bàsiques en cirurgia plàstica.

4. Estudi i aplicació dels empelts dèrmics, grassos, tendinosos, nerviosos, cartilaginosos, ossis i compostos.

5. Biologia i aplicació dels penjolls musculars, musculocutanis i fasciocutanis.

6. Conceptes generals sobre tècniques microquirúrgiques.

7. Classificació, principis generals i aplicació dels penjolls lliures amb tècniques microquirúrgiques. Estudi morfològic i neurovascular de les àrees corporals apropiades com a zones donants en els penjolls lliures.

8. Estudi dels materials usats com a implants en cirurgia plàstica.



9. Aplicació d'endopròtesis en els diferents camps de la cirurgia plàstica. Aplicacions de l'expansió tissular.

10. Biologia de la cicatrització normal i patològica.

11. Infeccions quirúrgiques. Diagnòstic. Profilaxi i tractament.

12. Principis de la cirurgia dels tumors cutanis. Tumors cutanis benignes. Tumors cutanis epitelials malignes. Melanoma.

13. Tumors de teixits blans. Sarcomes. Aspectes generals del seu tractament.

14. Valoració general i aspectes bàsics dels tumors benignes i malignes craniocervicofacials.

15. Tècniques de reconstrucció mamària immediata i diferida.

16. Tècniques autòlogues i al·loplàstiques. Reconstrucció de CAP.

17. Patologia del teixit conjuntiu i del sistema limfàtic. Tractament quirúrgic dels trastorns del sistema limfàtic perifèric.

18. Tractament de les ferides. Tractament medicoquirúrgic de les pèrdues de substància cutània. Tractament de les úlceres.

19. Etiologia, fisiopatologia i classificació de les cremades. Estudi de les alteracions orgàniques del cremat. Ressuscitació del gran cremat. Alteracions metabòliques i nutrició del cremat. Trastorns en el sistema immunitari del cremat. Profilaxi i tractament de la infecció en cremades.

20. Cremades elèctriques i químiques.

21. Maneig quirúrgic del pacient cremat. Tractament quirúrgic de les seqüeles. Tractament de cremades en àrees especials. Cirurgia d'urgència.

22. Fisiopatologia i tractament de les lesions produïdes per radiacions i pel fred.

23. Traumatismes facials. Maneig de les lesions de teixits blans i ossis. Tractament de les seqüeles.

24. Tractament de les paràlisis facials.

25. Buidatge cervical.

26. Reconstrucció faringoesofàgica. Tractament dels faringòstomes i traqueòstomes.

27. Fenedures facials. Llavi i paladar fes. Incompetència velofaríngia.

28. Patologia de l'àrea craniofacial. Síndromes malformatives craniofacials.

29. Cirurgia craniofacial. Tècniques quirúrgiques

30. Malformacions congènites cervicals. Quistos i fístules congènites facials i cervicals.

31. Malformacions congènites en el tronc d'interés en cirurgia plàstica. Tractament dels defectes congènits i adquirits de les parets toracoabdominals. Procediments plàstics intratoràcics. Reconstrucció de la paret abdominal.

32. Malformacions congènites de l'aparell urogenital masculí i femení. Cobertura cutània de defectes del penis i l'escrot. Reconstrucció peniana. Malaltia de Peyronie. Reconstrucció vulvar. Intersexes i hermafroditisme. Cirurgia del transsexualisme.

33. Síndromes compartimentals. Compressions nervioses perifèriques. Lesions agudes de nervis perifèrics. Cirurgia secundària de les lesions de nervis perifèrics.

34. Embriologia i anatomia funcional de la mà. Anomalies congènites de la mà i el membre superior. Infeccions i tumors de la mà.



35. Traumatismes de la mà. Tractament de les seqüeles posttraumàtiques de la mà. Cobertures de pèrdues de substància del membre superior.

36. Patologia dels tendons flexors de la mà. Patologia dels tendons extensors de la mà. Cirurgia reconstructora del polze.

37. Lesions del plexe braquial.

38. Tractament de les tenosinovitis estenosants. Malaltia de Dupuytren. Mà reumàtica. Rizartrosi. Tractament de la paràlisi espàstica i flàccida de la mà.

39. Maneig de fractures obertes, pèrdues de substància òssia i osteomielitis en l'extremitat inferior. Patologia dels nervis de l'extremitat inferior.

40. Reconstrucció de genoll i terç superior de cama. Reconstrucció de terç mitjà de la cama.

41. Reconstrucció del peu.

42. Reimplant i amputacions de membres.

43. Lipodistròfies generalitzades i localitzades.

44. Alteracions plasticoestètiques de la cara, dels seus contorns i del perfil facial.

45. Tractament quirúrgic de les deformitats i alteracions estètiques del pavelló auricular

46. Tractament quirúrgic de la regió orbitopalpebral.

47. Tractament de les deformitats funcionals i estètiques de la piràmide nasal. Rinoplàstia. Rinoseptoplàstia.

48. Fisiopatologia de l'envelliment cutani. Tractament quirúrgic de l'envelliment cutani. Envelliment facial.

49. Alteracions plasticoestètiques dels sins. Tractament quirúrgic de les deformitats i alteracions estètiques de la regió mamària: augment, reducció, mastopèxies.

50. Alteracions plasticoestètiques en tòrax, abdomen i membres. Liposucció.



Coneixements específics de l'especialitat de Farmàcia Hospitalària (CO/48/22)

1. Prestació farmacèutica en l'àmbit assistencial i competencial de la farmàcia hospitalària. Aspectes reguladors. Cartera bàsica comuna de l'SNS. Utilització de medicaments en situacions especials. Òrgans reguladors. Finançament de medicaments i productes sanitaris. Acords de pagament per resultats, sostres màxims de despesa.

2. Sistemes d'informació corporatius. Hospitalització, pacients ambulants, pacients externs.

3. Òrgans i estructures centrals i departamentals per a l'optimització terapèutica i l'ús racional dels medicaments i productes sanitaris. Comissió de farmàcia i terapèutica (CFT). Comissió d'ús racional dels medicaments (CURM).

4. Anàlisi crítica de l'evidència científica, qualitat de l'evidència científica, medicina basada en l'evidència.

5. Avaluació, selecció, posicionament de medicaments i productes sanitaris. Metodologia MADRE. Eficàcia, efectivitat, seguretat, cost i conveniència. Farmacoeconomia, estimació del benefici clínic, anàlisi multicriteri.

6. Guies farmacoterapèutiques, protocols assistencials, equivalents terapèutics. Programes d'intercanvi terapèutic, medicaments potencialment inadequats, recomanacions de no fer, criteris d'utilització de medicaments.

7. Utilització dels medicaments i els productes sanitaris, indicadors assistencials i econòmics. Resultats en salut.

8. Planificació estratègica d'un servei de farmàcia hospitalària. Pla de salut de la Comunitat Valenciana. Estratègies corporatives de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut pública.

9. Qualitat assistencial. Gestió farmacèutica de les unitats assistencials i els depòsits de medicaments dependents del servei de farmàcia: hospitalització, quiròfans, consultes externes, hospital de dia, cirurgia sense ingrés, UHD. Millora del procés farmacoterapèutic.

10. Gestió organitzativa i assistencial (activitat, pacients, agenda, programació) de la unitat d'atenció farmacèutica a pacients externs i d'altres unitats assistencials sense ingrés. Sistemes d'informació corporatius. Programació. Optimització. Informació, coordinació i integració de procediments. Assistència i prestació no presencial.



11. Gestió organitzativa i assistencial en centres sociosanitaris.

12. Continuïtat assistencial. Estructures farmacèutiques en la prestació farmacèutica. Integració de les estructures farmacèutiques públiques del sistema sanitari. Conciliació de medicaments.

13. Sistemes de classificació de pacients, Clinical Risk Groups, models i programes estratificats d'atenció als pacients. Eines corporatives per a la revisió de la farmacoteràpia.

14. Gestió econòmica, logística i d'aprovisionament. Gestió de consum i impacte pressupostari. Compra pública de medicaments i productes sanitaris.

15. Sistemes i condicions d'emmagatzematge, traçabilitat, integració, i distribució de medicaments a l'hospital i en els centres sanitaris dependents. Dispensació de medicaments i productes sanitaris segura i eficient. Dosis unitàries individualitzades.

16. Farmacovigilància. Normativa i definicions. Comunicació de reaccions adverses. Seguretat en l'ús de medicaments i productes sanitaris, gestió d'alertes, programes de gestió de riscos, pràctiques segures, traçabilitat en l'ús dels medicaments i productes sanitaris.



17. Procediments i programes d'atenció farmacèutica individualitzada. Objectius terapèutics. Seguiment. Monitoratge. Vies de comunicació. Adequació, criteris d'efectivitat, seguretat, situació clínica del pacient.

18. Habilitats, eines i competències per a la participació, la integració i la comunicació amb l'equip assistencial. Documentació en història clínica de l'activitat farmacèutica individualitzada.

19. Habilitats, eines i competències per al desenvolupament d'activitat especialitzada no presencial. Informació sobre l'ús adequat de medicaments i productes sanitaris. Promoció de la salut. Tecnologies d'informació i comunicació. Mesurament de resultats referits pels pacients.

20. Farmacotècnia. Normativa, formulari nacional, farmacopea espanyola. Normes de bona pràctica, requisits instal·lacions, equipament, seguretat i higiene en el treball, gestió de riscos del personal elaborador i manipulador. Gestió de les unitats de manipulació, elaboració i condicionament de medicaments. PNT.

21. Farmacotècnia: manipulació, elaboració i condicionament de formes orals i tòpiques no estèrils, formulació magistral i preparats oficinals. Condicionament i personalització de les formes farmacèutiques per a dispensar en dosis unitàries i administració directa.



22. Farmacotècnia: manipulació, elaboració i condicionament de preparats estèrils, MIV i NP.

23. Farmacotècnia: manipulació, elaboració i condicionament d'antineoplàsics i medicaments perillosos, estèrils i no estèrils.

24. Maneig d'extravasacions, vessaments i residus de medicaments perillosos.

25. Suport nutricional del pacient hospitalitzat i ambulant. Nutrició artificial.

26. Farmacocinètica i farmacogenètica clínica. Monitoratge de mostres biològiques, models farmacocinètics. Toxicologia. Antídots. Antagonistes.

27. Investigació clínica. Assajos clínics. Estudis observacionals. Normativa. Gestió i procediments de bones pràctiques, avaluació de protocols d'investigació, comité ètic d'investigació amb medicaments, comissió d'estudis observacionals, tractament de les dades de caràcter personal.

28. Teràpies avançades. Sol·licitud, registre i traçabilitat de pacients. Registres corporatius de resultats. Requisits i característiques d'equipament, instal·lacions i dotació. Acreditació de centres. Manipulació i farmacotècnia de les teràpies avançades.

29. Hemoderivats. Normativa. Traçabilitat, manipulació i control.



30. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia en urgències i emergències.

31. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia en les UCI i reanimació.



32. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia quirúrgica i anestèsica.

33. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia del diagnòstic i la radiologia intervencionista.

34. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia oncològica.

35. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia hematològica.

36. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia del pacient crònic, fràgil i polimedicat. Desprescripció, recomanacions de no fer.

37. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia geriàtrica.

38. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia antiinfecciosa: PROA, antimicrobiana, antifúngica, antiviral, antiparasitària.

39. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia de les hepatitis víriques (VHB, VHC) i de la infecció pel VIH.

40. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia del trasplantament i la immunosupressió.

41. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia de la insuficiència renal, la malaltia renal crònica terminal i altres patologies renals.

42. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia de les malalties rares.



43. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia en espondiloartropaties, psoriasi i malaltia inflamatòria intestinal.

44. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia respiratòria.

45. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia cardiovascular.

46. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia neurològica.

47. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia psiquiàtrica.

48. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia del dolor.

49. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia pediàtrica, neonatologia i de l'UCI pediàtrica.

50. Atenció farmacèutica i farmacoteràpia endocrina, oftalmològica, del tracte genitourinari, ginecològica i obstètrica.



Coneixements específics de l'especialitat de Medicina Física i Rehabilitació (CO/49/22)

1. La discapacitat i la rehabilitació. Concepte i models. Classificacions. Implicacions clíniques.

2. Valoració de la funció muscular. Valoració de la funció articular. Clínica i instrumental. Aspectes cognitius i de llenguatge.

3. Avaluació biomecànica: conceptes i aplicacions generals. Anàlisi de la marxa i aplicacions clíniques

4. Electromiografia i electrodiagnòstic: conceptes generals, procediments i aplicacions en rehabilitació neurològica i musculoesquelètica.



5. Ecografia musculoesquelètica en rehabilitació. Fonaments i ús diagnòstic i de suport al tractament.

6. Exercici terapèutic. Cinesioteràpia per a millorar la força, la resistència, la mobilitat articular i la propiocepció. Hidrocinesioteràpia: característiques. Accions. Aplicacions i contraindicacions.

7. Termoteràpia superficial i profunda: modalitats, aplicació clínica, indicacions i contraindicacions.

8. Electroteràpia i altres energies sòniques o lumíniques amb acció analgèsica i excitomotora: Característiques. Accions. Aplicacions i contraindicacions.

9. Ones de xoc focals i ones radials: característiques i accions. Procediments d'aplicació. Indicacions i contraindicacions.



10. Ortesi de membre inferior i de membre superior: tipus, característiques i aplicacions clíniques. Ortesi de tronc: tipus, característiques, i aplicacions clíniques

11. Trastorns de la comunicació i el llenguatge: apràxia, afàsia i disàrtria, disfonies, dislàlies i laringectomitzats. Mitjans de reeducació de la fonació i articulació de la paraula.

12. Espasticitat: causes, patrons típics, valoració tractament general i focal.

13. Ictus: lesions, classificacions, valoració neurològica i funcional, estudis diagnòstics i pronòstics. Tècniques terapèutiques.

14. Traumatisme cranioencefàlic: pèrdua de consciència i la seua valoració, mecanismes neurològics de recuperació, trastorns de la postura, indicadors pronòstics complicacions.

15. Malalties discapacitants neurològiques: malaltia de Parkinson i Parkinson plus. Demències. Atàxies, esclerosi múltiple, esclerosi lateral amiotròfica. Síndrome postpòlio. Aportacions de la rehabilitació.



16. Lesió medul·lar: epidemiologia, etiologia, síndromes, classificacions, valoració ASIA, classificacions funcionals, complicacions mèdiques, tractament, agut i crònic.

17. Síndromes d'atrapament nerviós perifèric. Membre superior i inferior: tipus, localitzacions freqüents i infreqüents. Diagnòstic i tractament

18. Mielomeningocele: diagnòstic. Valoració i tractament integrat.



19. Paràlisi cerebral infantil: etiologia, fisiopatologia, avaluació i tractament rehabilitador.

20. Miopaties: diagnòstic, classificació, valoració, evolució i tractament funcional.

21. Patologia ortopèdica infantil: anomalies més freqüents en el maluc. Alteracions dels peus. Plagiocefàlia. Torticoli congènit. Valoració i tractament rehabilitador.

22. Escoliosi: classificacions, clínica, valoració i tractament conservador. Cifosi: classificacions, clínica, valoració i tractament conservador.

23. Artropaties i espondiloartropaties inflamatòries: valoració i tractament en rehabilitació.

24. Altres artropaties: hemofílica, diabètica i degeneratives. Valoració i tractament en rehabilitació.

25. Osteoporosi i fractures per fragilitat. Diagnòstic. Valoració i tractament. Avaluació del risc de fractures.

26. Distròfia reflexa: tipus i diagnòstic. Sistemes de valoració i tractament.

27. Espondilosi cervical, discopatia, síndrome facetària, mielopatia cervical, radiculopatia, estenosi de canal. Síndrome de congost toràcic. Cervicàlgia, síndromes miofascials cervicals.

28. Tendinopaties de rotadors i de bíceps, discinèsia escapular. Capsulitis adhesiva, inestabilitat glenohumeral, lesions labrals, artropaties glenohumerals.

29. Epicondilitis i epitrocleïtis, bursitis olecraniana. Inestabilitat en el colze.

30. Tendinopaties dels compartiments extensors de la monyica. Inestabilitat de la monyica. Ganglions.

31. Dit de ressort. Altres alteracions dels tendons flexors i de la fàscia palmar.

32. Dorsàlgia, síndromes miofascials, neuràlgies intercostals.

33. Espondilosi lumbar, síndrome facetària, discopatia, radiculopatia, estenosi de canal, lumbàlgia i síndromes miofascials lumbars i glutis.

34. Dolor i disfunció de l'articulació sacroilíaca.

35. Coxàlgia, entesitis i bursitis en el trocànter major, coxartrosi.

36. Gonàlgia, tendinopaties anserina i iliotibial, bursitis, quist de Baker. Gonartrosi, síndromes patel·lars.

37. Tendinosi de la part posterior del taló i altres tendinosis de turmell i peu.

38. Talàlgies i fasciïtis plantar. Diagnòstic i tractament. Metatarsàlgies, diagnòstic i tractament.

39. Rehabilitació en les fractures amb dèficits funcionals. Valoració, complicacions procediments terapèutics.

40. Rehabilitació després d'artroplàsties de maluc i genoll. Complicacions, síndromes doloroses, tractament integral.

41. Amputacions de l'extremitat superior, congènites i adquirides: nivells d'amputació. Avaluació. Programa de rehabilitació integral. Pròtesi d'extremitat superior: tipus, característiques funcionals segons el nivell d'amputació.

42. Amputacions de l'extremitat inferior: nivells d'amputació. Avaluació. Programa de rehabilitació integral. Pròtesis d'extremitat inferior: tipus, característiques funcionals segons el nivell d'amputació.

43. Rehabilitació cardíaca. Proves funcionals i diagnòstic. Sistema de valoració i tractament del pacient coronari. Fases de la rehabilitació cardíaca en cardiopatia isquèmica. Programes de rehabilitació cardíaca en la insuficiència cardíaca, trasplantament cardíac, valvulopaties.



44. Rehabilitació respiratòria: síndromes obstructives i mixtes. Fibrosi quística. Bronquiolitis. Asma infantil. Síndromes restrictives. Vessaments pleurals. Protocols prequirúrgics i postquirúrgics.

45. Rehabilitació de la incontinència: incontinència urinària i fecal. Síndromes doloroses pelvianes. Diagnòstic. Sistemes de valoració. Procediments terapèutics.

46. Rehabilitació vestibular. Valoració de la funció vestibular en rehabilitació. Tractament rehabilitador de la disfunció vestibular central i perifèrica.

47. Rehabilitació intervencionista. Concepte. Indicacions generals. Seguretat del pacient. Tècniques i fàrmacs.

48. Rehabilitació en alteracions vasculars. Limfoedema. Valoració, seguiment i tractament.

49. Rehabilitació i dolor. Dolor somàtic. Dolor neuropàtic. Principis de tractament. Enfocament intervencionista.

50. Ajudes tècniques: cadires de rodes, ajudes a la marxa i a la manipulació. Tecnologies de la rehabilitació i ajudes tècniques: mètodes robòtics per a millorar la marxa i la manipulació. Realitat virtual.





Coneixements específics de l'especialitat de Medicina Interna (CO/50/22)

1. Medicina interna en el segle XXI: atenció al malalt pluripatològic. Atenció a les persones d'edat avançada en situació de malaltia aguda o aguditzada. Atenció clínica de malalts en la fase pal·liativa de la malaltia. Atenció a pacients amb malalties rares

2. Alternatives a l'hospitalització convencional: observació, curta estada, hospitalització domiciliària. Consultes d'alta resolució. Hospital de dia. Estratègies de col·laboració AP-AE. Assistència compartida i consultoria de serveis quirúrgics.

3. Treball en unitats específiques: d'HTA i risc vascular, malalties autoimmunes sistèmiques, minoritàries, malaltia tromboembòlica…



4. La relació amb pacients i familiars en situacions difícils: males notícies, sol·licitud d'autòpsies, pacients violents. Habilitats de comunicació. Consentiment informat. Voluntats anticipades.

5. Professionalisme mèdic. Gestió de recursos: eficàcia, efectivitat i eficiència. Mesurament dels resultats en salut. MBE.

6. Ús racional dels medicaments. Compliment terapèutic. Seguretat del pacient. Conciliació. Desprescripció en el pacient polimedicat.



7. Malalties cardiovasculars (1): fisiopatologia, diagnòstic i tractament de la insuficiència cardíaca. Fibril·lació auricular. Arrítmies.

8. Malalties cardiovasculars (2): cardiopatia isquèmica. Maneig de la síndrome coronària aguda.

9. Malalties cardiovasculars (3): miocardiopaties i miocarditis. Pericarditis. Valvulopaties aòrtica i mitral. Maneig clínic.

10. Malalties cardiovasculars (4): HTA. Cardiopatia hipertensiva. Aneurismes d'aorta. Malaltia arterial perifèrica. Avaluació del risc cardiovascular. Escales. Maneig clínic

11. Malalties de l'aparell respiratori (1): asma. MPOC. Bronquièctasi. Aproximació diagnòstica al pacient amb MPID. Pneumoconiosi, malalties intersticials.

12. Malalties de l'aparell respiratori (2): insuficiència respiratòria aguda. VMNI. SAOS

13. Malalties de l'aparell respiratori (3): malalties de la pleura. Càncer de pulmó

14. Hipertensió arterial pulmonar. Malaltia tromboembòlica venosa.



15. Malalties del sistema nerviós (1): AVC. Maneig clínic de les crisis convulsives i l'epilèpsia.

16. Malalties del sistema nerviós (2): aproximació al pacient amb deterioració cognitiva. Malaltia d'alzhèimer i altres demències.

17. Malalties del sistema nerviós (3): malaltia de Parkinson i altres extrapiramidalismes. Diagnòstic i maneig clínic.

18. Malalties del sistema nerviós (4): neuropaties perifèriques. Malalties de la motoneurona. Malalties de la medul·la espinal. Malalties desmielinitzants.

19. Malalties nefrourològiques (1): insuficiència renal aguda i crònica, nefropaties glomerulars i tubulointersticials.

20. Malalties nefrourològiques (2): trastorns hidroelectrolítics (sodi, potassi) i àcid-base.

21. Malalties nefrourològiques (3): nefrolitiasi. Uropatia obstructiva. Poliquistosi renal. Tumors renals i urotelials.

22. Malalties del sistema endocrí i nutrició (1): diabetis mellitus. Complicacions agudes i cròniques.

23. Malalties del sistema endocrí i nutrició (2): malalties del tiroide i paratiroide, hipotàlem-hipòfisi, suprarenals. Feocromocitoma. Trastorns del metabolisme calci-fòsfor.

24. Malalties del sistema endocrí i nutrició (3): conceptes bàsics de dietètica i nutrició. Avaluació nutricional. NE i NP.

25. Malalties del sistema endocrí i nutrició (4): obesitat. Síndrome metabòlica. Dislipèmies.

26. Malalties de l'aparell digestiu (1): patologia esofàgica, MRGE. Malaltia ulcerosa, infecció per Helicobacter pylori. Malalties inflamatòries intestinals.

27. Malalties de l'aparell digestiu (2): malabsorció. Maneig de la diarrea aguda i crònica. Patologia vascular abdominal. Pancreatitis aguda i crònica. Malalties del peritoneu.

28. Malalties de l'aparell digestiu (3): ascites a estudi. Cirrosi. Complicacions de la cirrosi hepàtica. Litiasi biliar i les seues complicacions. Hepatitis virals.

29. Malalties de l'aparell digestiu (4): tumors digestius. Càncer gàstric, de còlon, de fetge i de pàncrees.

30. Malalties tumorals: maneig general del pacient amb càncer, atencions pal·liatives, urgències oncològiques.

31. Síndromes paraneoplàstiques. Prevenció i detecció precoç del càncer.

32. Malalties de la sang (1): anèmia a estudi, de carència, hemolítiques. Anèmia aplàsica.

33. Malalties de la sang (2): gammapaties monoclonals. GMUS. Mieloma múltiple. Amiloïdosi.

34. Malalties de la sang (3): síndromes mieloproliferatives i limfoproliferatives, aplàsies i mielodisplàsies, neoplàsies hematològiques.

35. Trastorns de l'hemostàsia. Fàrmacs anticoagulants i antiagregants. Indicacions de la transfusió d'hemoderivats.

36. Malalties infeccioses (1): sèpsia, FOD, ús racional d'antibiòtics, multiresistència.

37. Malalties infeccioses (2): endocarditis, infeccions de la pell i parts toves, òssies, respiratòries, abdominals, SNC, urinàries, infecció nosocomial.

38. Malalties infeccioses (3): infecció en el pacient immunodeprimit. Febre neutropènica.

39. Malalties infeccioses (4): infecció VIH/sida. Tuberculosi. Leishmaniosi.

40. Malalties de la pell: principals síndromes cutànies.

41. Malalties de l'envelliment: avaluació de la discapacitat, avaluació de l'entorn social. Principals síndromes geriàtriques: deterioració cognitiva, deliri, incontinència urinària, caigudes, sarcopènia, fragilitat.



42. Malalties autoimmunes sistèmiques: LES, síndrome de Sjögren, esclerodèrmia, MMTC, Behçet, SAF, dermatomiositis i altres miopaties inflamatòries. Malaltia IgG4. Sarcoïdosi. Vasculitis.

43. Poliartritis a estudi. Artritis reumatoide. Malaltia de Still de l'adult. Síndrome d'activació macrofàgica. Malalties autoinflamatòries.

44. Hiperuricèmia i gota. Osteoporosi.

45. Malalties relacionades amb l'abús d'alcohol i les drogues: efectes aguts i crònics, físics i mentals del consum, síndrome de deprivació, maneig integral de l'addicció i els seus efectes. Tabaquisme.



46. Medicina en àrees de malalts crítics (1): trastorns severs del funcionalisme cardiovascular, respiratori, renal, hepàtic, neurològic o metabòlic; intoxicacions.

47. Medicina en àrees de malalts crítics (2): grans síndromes que requerixen maneig intensiu. Maneig diagnòstic i terapèutic del pacient en situació de xoc.

48. L'RCP avançada. Suport vital i reanimació cardiopulmonar.

49. La punció de cavitats: punció lumbar, toracocentesi, paracentesi. Tècnica, indicacions i interpretació dels resultats.

50. Indicacions i interpretació bàsica de les principals tècniques diagnòstiques: ecocardiografia, PFR, broncoscòpia, endoscòpia digestiva. Ecografia clínica: protocols bàsics (eco-FAST…).



Coneixements específics de l'especialitat de Medicina Preventiva i Salut Pública (CO/51/22)

1. La salut i els seus determinants. Principals problemes de salut pública.

2. Conceptes i models actuals en promoció de la salut. Educació sanitària. Activitats dels serveis de medicina preventiva en la promoció de la salut.

3. Planificació i avaluació de programes de promoció i educació per a la salut. La participació comunitària. Desigualtats socials en salut. Xarxes de suport social. Mitjans de comunicació social.

4. Demografia sanitària.

5. Concepte i aplicacions de l'epidemiologia. Causalitat en epidemiologia. Mesuraments de freqüència, associació i impacte.

6. Estudis descriptius ecològics. Estudis transversals.

7. Estudis de casos i controls. Estudis de cohorts.

8. Estudis experimentals. Assajos clínics.

9. Avaluació de les proves diagnòstiques.

10. Biaixos en estudis epidemiològics. Validesa interna i externa.

11. Aspectes ètics i legals de la investigació.

12. Indicadors de salut.

13. Estadística descriptiva. Tipus de dades. Representacions gràfiques més usuals. Mesuraments de tendència central i mesuraments de dispersió en estadística sanitària. Raó, taxes, índexs, ajustos i estandardització de taxes.

14. Fonaments de teoria de l'estimació: noció d'estimador, propietats bàsiques dels estimadors. Concepte d'interval de confiança. Contrast d'hipòtesi. Errors en un contrast d'hipòtesi. Potència d'un test. El nivell de significació. La grandària de mostra. Comparació de mitjanes. Comparació de proporcions.

15. Anàlisi multivariant.

16. Epidemiologia general de les malalties transmissibles. Bases generals per al control de les malalties transmissibles. Mesuraments de protecció sobre la població susceptible.

17. Epidemiologia general dels esdeveniments adversos. Bases generals per a la vigilància, la prevenció i el control dels esdeveniments adversos. Mesures preventives generals i específiques en seguretat del pacient. Sistemes de notificacions d'esdeveniments adversos.

18. Vigilància epidemiològica. Fonts de dades. Malalties de declaració obligatòria. Investigació de brots epidèmics.

19. Malalties de transmissió fecohídrica. Toxiinfeccions alimentàries. Paper del servei de medicina preventiva en la seua prevenció i control.

20. La infecció respiratòria. Infeccions respiratòries agudes. Grip i altres infeccions respiratòries virals.

21. Tuberculosi. Valoració del risc hospitalari. Epidemiologia, prevenció i control. Mesures de protecció mediambientals, als convivents i al personal hospitalari. Estudi de contactes.

22. Legionel·losi. Epidemiologia, prevenció i control. Vigilància de la legionel·losi en l'àmbit hospitalari. Funcions del servei de medicina preventiva.

23. Meningoencefalitis. Malaltia meningocòccica. Paper del servei de medicina preventiva en la seua prevenció i control.

24. Hepatitis víriques. Epidemiologia, mesures de prevenció i control.

25. Epidemiologia i prevenció de la sida.

26. Malalties infeccioses emergents. Plans d'actuació. Paper del servei de medicina preventiva.

27. Característiques generals de les vacunes. Pràctiques d'immunització. Vacunació de l'adult sa.

28. Vacunacions no sistemàtiques i de pacients en grups de risc especials. Atenció preventiva al viatger internacional.

29. Infecció hospitalària i infecció relacionada amb l'assistència sanitària. Conceptes. Classificació. Etiologia de la infecció hospitalària. Principals agents, localització preferent. Metodologia general de l'estudi de la infecció hospitalària. Tipus de vigilància i freqüència. Protocols de vigilància.

30. Cadena de transmissió de la infecció hospitalària. Investigació de factors de risc. Investigació de factors pronòstics.

31. Infecció urinària relacionada amb l'assistència sanitària. Epidemiologia, mesures de prevenció i control.

32. Infecció respiratòria relacionada amb l'assistència sanitària. Epidemiologia, mesures de prevenció i control.

33. Infecció de la ferida quirúrgica. Epidemiologia, mesures de prevenció i control.

34. Infeccions associades a catèters vasculars. Bacterièmia nosocomial. Epidemiologia, mesures de prevenció i control.

35. Infecció en pacients immunodeprimits, nounats i pacients crítics.

36. Gèrmens multiresistents.

37. Organització del servei de medicina preventiva. Funcions del personal mèdic i d'infermeria.

38. Precaucions d'aïllament en el medi sanitari.

39. Riscos biològics en el medi sanitari. Precaucions davant de l'exposició a fluids corporals. Profilaxi preexposició i postexposició davant de l'hepatitis B. Profilaxi postexposició davant d'hepatitis C i VIH.

40. Conceptes generals de salubritat i sanejament ambiental als hospitals. Control higiènic de l'hospital: circuits d'aire i aigua. Circuits de residus, roba i aliments.

41. Qualitat higienicosanitària de plantes d'hospitalització, àrees crítiques i àrees especials.

42. Quiròfans a l'hospital. Disseny. Circulació i normes d'asèpsia. Esterilització.

43. Neteja i desinfecció de superfícies, locals i materials. Desinsectació i desratització.

44. Antisèpsia. Recomanacions per a l'ús d'antisèptics. Higiene de mans. Tipus de llavada de mans. Recomanacions per a la llavada de mans.

45. Qualitat assistencial en atenció especialitzada. Fonaments d'administració i gestió en atenció especialitzada

46. Conceptes bàsics de salut ambiental: protecció i control de la qualitat de l'aigua, de l'aire i del sòl en el medi sanitari.

47. Recomanacions per a la vigilància, la prevenció i el control d'infeccions en hospitals en obres.

48. Gestió de residus a l'hospital.

49. Conceptes bàsics de salut laboral: promoció i protecció de la salut laboral. Sistemes d'informació en salut laboral i ambiental. Ambients interiors.

50. Epidemiologia general de les malalties cròniques. Estratègies de prevenció.



Coneixements específics de l'especialitat de Microbiologia i Parasitologia (CO/52/22)

1. Microbioma humà

a) Definicions

b) Implicacions clíniques

c) Mètodes d'estudi

2. Presa, transport i conservació de mostres per a estudis microbiològics

a) Procediments

b) Garantia de qualitat

c) Conservació d'informes i mostres

3. Bioseguretat en microbiologia

a) Disposicions legislatives

b) Principals agents biològics i la seua classificació de risc

c) Disseny de les instal·lacions

d) Eliminació de residus

e) Plans d'emergència

f) Bioterrorisme

4. Gestió i qualitat en microbiologia

a) Organització d'un laboratori de microbiologia

b) Certificació i acreditació

c) Garantia de qualitat

d) Sistemes informàtics i gestió de la informació

e) Interacció amb altres actors

f) Avaluació econòmica de les proves

5. Disseny d'un laboratori de microbiologia clínica

a) Aspectes estructurals

b) Àrees específiques

6. Tècniques microbiològiques

a) Tipus

b) Fonament teòric

c) Aplicacions pràctiques

7. Procediments per a estudiar la sensibilitat a antibiòtics, antifúngics i antivírics

a) Mètodes fenotípics

b) Mètodes genotípics

8. Serologia

a) Fonament teòric

b) Tècniques més utilitzades

c) Aplicacions pràctiques

9. Microbiologia molecular

a) Fonament teòric

b) Tècniques més utilitzades

c) Aplicacions pràctiques

10. Proteòmica

a) Fonament teòric

b) Tècniques més utilitzades

c) Aplicacions pràctiques

11. Diagnòstic microbiològic en el lloc d'assistència al pacient

a) Fonament teòric

b) Tècniques més utilitzades

c) Aplicacions pràctiques

12. Preparació d'informes acumulats de sensibilitat antibiòtica

a) Procediments

b) Utilitat clínica

13. Prevenció i control de les infeccions

a) Fonament teòric

b) Tècniques més utilitzades

c) Aplicacions pràctiques

14. Grups PROA

a) Definició

b) Paper del microbiòleg

c) Línies de treball

15. Comissió d'infeccions i política d'antibiòtics

a) Definició

b) Paper del microbiòleg

c) Línies de treball

16. Epidemiologia de la resistència

a) Situació actual

b) Principals problemes

c) Fonts d'informació

d) Eines informàtiques

e) One health

17. Gènere Staphylococcus

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

18. Gènere Streptococcus

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

19. Altres microorganismes grampositius

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

20. Enterobacteris

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

21. Pseudomonas, Acinetobacter i Stenotrophomonas

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

22. Altres bacils, gramnegatius

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

23. Bacteris anaerobis

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

24. Espiroquetes

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

25. Micoplasmes

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

26. Rickettsia, Chlamydia, Coxiella i altres microorganismes relacionats

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

27. Micobacteris

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat antibiòtica

28. Fongs

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

d) Sensibilitat a antifúngics

29. Protozous

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

30. Helmints i altres paràsits

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

31. Virus DNA

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

32. Virus RNA

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

33. Virus de la immunodeficiència humana

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

34. Hepatitis A, B, C, D i E

a) Microorganismes amb interés en patologia humana

b) Quadres clínics

c) Mètodes diagnòstics

35. Antibiòtics, antifúngics, antiparasitaris i antivírics

a) Mecanismes d'acció

b) Utilitat clínica

c) Resistència: mecanismes moleculars, mètodes de detecció i epidemiologia

36. Bacterièmia, sèpsia i endocarditis

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

37. Infeccions del sistema nerviós central

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

38. Infeccions de l'aparell respiratori

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

39. Infeccions del tracte urinari

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

40. Infeccions del tracte gastrointestinal

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

41. Infeccions de pell i teixits blans

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

42. Infeccions oculars

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

43. Infeccions osteoarticulars

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

44. Malalties de transmissió sexual

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

45. Infeccions obstètriques i de transmissió vertical

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

46. Infeccions associades a dispositius protètics

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

47. Infeccions associades a artròpodes

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

48. Infeccions nosocomials

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

49. Infeccions relacionades amb la formació de biopel·lícules

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi

50. SARS CoV-2 i altres infeccions emergents

a) Etiologia

b) Patogènia

c) Principals quadres clínics

d) Diagnòstic microbiològic

e) Bases microbiològiques per al tractament

f) Epidemiologia i profilaxi



Coneixements específics de l'especialitat de Nefrologia (CO/53/22)

1. El renyó normal: desenvolupament, estructura i funcions. Embriologia, anatomia i histologia. Conceptes bàsics de fisiologia renal: filtracio, reabsorcio i secrecio tubular, formacio de l'orina.

2. Orientacio diagnòstica del malalt renal: valoracio clinica del malalt amb patologia renal. Procediments diagnòstics de laboratori, ecografia i altres tècniques d'imatge. Indicacions, realitzacio i interpretacio de la biòpsia renal.

3. Control del volum i l'osmolaritat: enfocament diagnòstic i tractament de la hiponatrèmia i la hipernatrèmia.

4. Alteracions del metabolisme del potassi: hipopotassèmies i hiperpotassèmies

5. Regulació renal de l'equilibri àcid-base. Alteracions de l'equilibri àcid-base: acidosi i alcalosi metabòlica i respiratòria.

6. Regulació hormonal del metabolisme del calci i fòsfor. Enfocament diagnòstic i tractament de les alteracions del metabolisme del calci, el fòsfor i el magnesi.

7. Glomerulonefritis primàries no proliferatives: nefropatia de canvis mínims, glomeruloesclerosi focal i segmentària, nefropatia membranosa. Concepte, etiopatogènia, anatomia patològica, quadre clínic, tractament i pronòstic.

8. Glomerulonefritis primàries proliferatives: nefropatia mesangial lgA, glomerulonefritis membranoproliferativa, glomerulonefritis extracapil·lar. Concepte, etiopatogènia, classificació, anatomia patològica, quadre clínic, tractament i pronòstic.

9. Glomerulonefritis mediates per complement. Microangiopaties trombòtiques. Síndrome uremicohemolítica. Glomerulonefritis C3.

10. Glomerulonefritis associada a infeccions, incloent-hi virus B, C i VIH: concepte, etiopatogènia, classificació, anatomia patològica, quadre clínic, tractament i pronòstic.

11. Afectació renal en les vasculitis sistèmiques: concepte, etiopatogènia, classificació, anatomia patològica, quadre clínic, tractament i pronòstic.

12. Nefropatia del lupus eritematós sistèmic: etiopatogènia, classificació, anatomia patològica, quadre clínic, tractament i pronòstic. El renyó en altres malalties autoimmunes: malaltia per Ac-antiMBG, artritis reumatoide, Sjögren i esclerodèrmia.

13. Nefropatia diabètica: història natural, clínica, patogènia, prevenció i tractament. Antidiabètics i resultats cardiovasculars i renals.



14. El renyó en les discràsies plasmàtiques: gammapaties monoclonals de significat renal. El renyó del mieloma (nefropatia per cilindres). Malaltia de cadenes lleugeres i pesades. Amiloïdosi AL. Macroglobulinèmia de Waldenström. Glomerulonefritis fibril·lar. Glomerulonefritis immunotactoide, malaltia relacionada amb IgG4.

15. Afectació renal en les hepatopaties, ascites i síndrome hepatorenal.

16. Síndrome cardiorenal. Classificació, fisiopatologia, pronòstic i tractament.

17. Fracàs renal agut: concepte, etiologia, fisiopatologia de la necrosi tubular aguda.

18. Fracàs renal agut: clínica, diagnòstic diferencial, pronòstic i tractament mèdic. Prevenció del fracàs renal agut.

19. Aspectes tècnics del tractament del FRA (diàlisi convencional, tècniques contínues o prolongades, hemofiltració, hemodiafiltració, afèresi, etc.). Paper de les tècniques de depuració extrarenal en les intoxicacions.

20. Nefritis tubulointersticial aguda: etiologia, presentació clínica i maneig.

21. Malaltia poliquística renal autosòmica dominant: classificació, etiopatogènia, diagnòstic i actituds terapèutiques. Consell genètic.



22. Malaltia de membrana prima i síndrome d'Alport. Malaltia de Fabry. Altres malalties renals per trastorn metabòlic hereditari. Consell genètic.

23. Tubulopaties. Síndrome de Fanconi. Acidosi tubular. Síndrome de Bartter. Síndrome de Gittelman. Altres tubulopaties: trastorns del transport d'aminoàcids, fosfat, diabetis insípida.

24. Nefropaties tubulointersticials cròniques. Nefropaties tubulointersticials autosòmiques dominants. Nefropaties per àcid úric. Nefropatia per reflux. Uropatia obstructiva. Infeccions del tracte urinari.



25. Litiasi renal. Litogènesi, classificació i maneig. Hiperoxalúria primària, cistinúria i altres formes associades a malaltia renal crònica.



26. El renyó i la malaltia renal en l'embaràs. Hipertensió gestacional, preeclàmpsia i eclàmpsia.

27. Malaltia renal crònica (ERC): definició, estadis, i etiologia. Concepte de depuració renal. Mètodes d'estimació i càlcul del filtratge glomerular. Aspectes epidemiològics, ètics, socials i de gestió sanitària. Criteris de derivació des d'Atenció Primària.

28. Causes i mecanismes de progressió de l'ERC. Prevenció i control de la progressió. Avaluació global i maneig del malalt amb ERC.



29. Manifestacions clíniques i bioquímiques de l'ERC: anèmia, trastorns de la resposta immune, i alteracions de la coagulació, neurològiques, gastrointestinals, endocrinològiques, i cutànies. Toxines urèmiques més rellevants.

30. Complicacions vasculars i cardíaques de l'ERC. Associació de malaltia cardiovascular i ERC.

31. Alteracions del metabolisme osseomineral (MBD) en l'ERC.

32. Malaltia renal crònica en l'ancià: fisiopatologia, fragilitat, maneig, tractament renal substitutiu (diàlisi i trasplantament) en l'ancià.



33. Maneig conservador i atencions pal·liatives del pacient amb ERC. Maneig de fàrmacs en els malalts renals.

34. Modalitats de tractament substitutiu, hemodiàlisi (HD), diàlisi peritoneal (DP), i diferents modalitats de trasplantament renal: indicacions, elecció de la tècnica. Preparació del pacient per al tractament. Aspectes ètics i socials del tractament substitutiu.

35. Diàlisis domiciliàries: aspectes tècnics de la diàlisi peritoneal, components, principis físics i transport peritoneal. Modalitats de tractament: tipus i indicacions. Catèter peritoneal: tipus i mètodes d'implantació. Aspectes tècnics de l'hemodiàlisi domiciliària.

36. Aspectes tècnics de l'hemodiàlisi: components, principis físics i modalitats de tractament: hemofiltració, hemodiafiltració, AFB, hemodiàlisi expandida, tècniques convectives en línia. Característiques dels dialitzadors recomanables per a hemodiàlisi o hemodiafiltració òptimes. Indicacions.

37. Concepte de diàlisi adequada en hemodiàlisi i en diàlisi peritoneal.

38. Complicacions mèdiques, agudes i cròniques, derivades del tractament amb hemodiàlisi.

39. Complicacions mèdiques, agudes i cròniques, derivades del tractament amb diàlisi peritoneal.

40. Accessos vasculars per a hemodiàlisi: tipus i complicacions associades.

41. Aspectes nutricionals del malalt en tractament substitutiu.

42. Immunologia del trasplantament renal i tractament immunosupressor.

43. Obtenció d'òrgans i coordinació del trasplantament renal. Llista d'espera de trasplantament renal. Avaluació i selecció del donant i del receptor per al trasplantament renal.

44. Maneig clínic del posttrasplantament immediat. Funció renal retardada. Rebuig del trasplantament.

45. Cronologia i prevenció de les complicacions infeccioses després del trasplantament renal. Infecció per CMV. Infecció per BkV.

46. Complicacions a llarg termini del trasplantament renal. Malaltia cardiovascular. Malalties malignes. Malalties infeccioses.

47. Trasplantament renal de donant viu. Donació encreuada. Trasplantament renal ABO incompatible. Trasplantaments combinat renyó-pàncrees i fetge-renyó.

48. El renyó i la regulació de la pressió arterial. Definició, epidemiologia, classificació i etiologia de la hipertensió arterial (HTA). Patogènia de l'HTA essencial. Hipertensió arterial secundària.

49. Avaluació del malalt amb HTA. Complicacions de l'HTA. Fàrmacs antihipertensius i tractament integral de l'HTA. Maneig de les urgències i emergències hipertensives. Hipertensió resistent.

50. Nefropaties d'origen vascular: nefroangioesclerosi. Nefropatia isquèmica i malaltia ateroembòlica.



Coneixements específics de l'especialitat de Pneumologia (CO/54/22)

1. Anatomia i fisiologia del sistema respiratori: ventilació, perfusió, intercanvi de gasos i mecànica.

2. Manifestacions clíniques de les malalties respiratòries.

3. Tècniques diagnòstiques en pneumologia: proves funcionals respiratòries.

4. Tècniques diagnòstiques en pneumologia: broncoscòpia diagnòstica i terapèutica. Intervencionisme endoscòpic. Proves pleurals (toracocentesi, drenatges pleurals, biòpsia pleural, toracoscòpia).

5. Tècniques diagnòstiques en pneumologia: proves d'imatge (radiografia convencional, TAC, gammagrafia, RM, PET-TAC).

6. Infeccions víriques.

7. Pneumònia bacteriana i abscés de pulmó.

8. Pneumònia nosocomial. Associada a ventilació mecànica.

9. Tuberculosi.

10. Micobacteris atípics.

11. Micosi i parasitosis pulmonars.

12. Asma bronquial: etiopatogènia, classificació, diagnòstic i tractament.

13. Asma bronquial ocupacional.

14. Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC): etiopatogènia, classificació, diagnòstic i tractament. Dèficit d'alfa-1 antitripsina i altres causes d'emfisema.

15. Malalties de la via aèria superior.

16. Fibrosi quística.

17. Bronquièctasi.

18. Càncer de pulmó: epidemiologia, aspectes clínics, classificació TNM i tractament.

19. Altres neoplàsies del pulmó: tumors benignes, metàstasis pulmonars.

20. Tromboembolisme pulmonar.

21. Hipertensió pulmonar.

22. Vasculitis pulmonars.

23. Pneumònies intersticials idiopàtiques.

24. Pneumonitis per hipersensibilitat i eosinofílies pulmonars.

25. Sarcoïdosi.

26. Malalties intersticials poc freqüents: Proteïnosi alveolar, limfangioleiomiomatosi, histiocitosi, hemorràgies alveolars, etc.

27. Pneumoconiosi.

28. Malaltia pulmonar associada a fàrmacs.

29. Tabaquisme: diagnòstic, tractament, efectes sobre la salut.

30. Malaltia pulmonar associada a la contaminació de l'aire.

31. Vessament pleural: etiologia, clínica i aproximació diagnòstica.

32. Vessament pleural: infeccions, hemotòrax, pneumotòrax i quilotòrax.

33. Tumors pleurals: primaris i metastàtics.

34. Mediastí: tumors, quistos, infeccions i pneumomediastí.

35. Trastorns respiratoris del son (incloent-hi SAOS): epidemiologia, fisiopatologia, clínica i tractament.

36. Síndromes d'hipoventilació alveolar.

37. Malformacions congènites de l'aparell respiratori.

38. Complicacions pulmonars del VIH i altres immunodeficiències.



39. Complicacions pulmonars en el trasplantament de medul·la òssia i altres malalties hematològiques.

40. Complicacions pulmonars de malalties reumatològiques.

41. Complicacions pulmonars de les malalties de l'aparell digestiu: síndrome hepatopulmonar.

42. Complicacions pulmonars de les malalties ginecològiques i de l'embaràs.

43. Sistema respiratori: malalties neuromusculars i malalties de la caixa toràcica.

44. Insuficiència respiratòria aguda hipoxèmica i SDRA.

45. Oxigenoteràpia i ventilació mecànica.

46. L'aparell respiratori en situacions especials: altitud, activitats subaquàtiques, vols amb avió.

47. Rehabilitació pulmonar i atencions al final de la vida.

48. Trasplantament pulmonar.

49. Demografia sanitària en pneumologia: cronicitat i altres variables.

50. Continuïtat assistencial en les malalties de l'aparell respiratori: paper de l'Atenció Primària.



Coneixements específics de l'especialitat de Neurofisiologia Clínica (CO/55/22)

1. Tècniques, instrumentació i metodologia per al registre de l'EEG. Reconeixement d'artefactes. Mètodes d'activació: hiperventilació i estimulació lluminosa intermitent.

2. Efectes de fàrmacs i tòxics en l'EEG.

3. EEG normal del prematur, nounat a terme, del xiquet, de l'adolescent, de l'adult i de l'ancià. Patrons de maduració cerebral i variants de la normalitat.

4. Variants electroencefalogràfiques benignes i patrons de significat clínic incert.

5. EEG anormal. Anomalies focals, multifocals i generalitzades. Patrons d'activitat lenta i patrons EEG periòdics.

6. EEG en l'epilèpsia neonatal, infantil, de l'adolescent i de l'adult.

7. EEG en encefalopaties focals i difuses. Encefalopatia per fàrmacs i tòxics.

8. EEG en l'encefalopatia progressiva de la infància.

9. Avaluació video-EEG de malalties psiquiàtriques. Correlació electroclínica.

10. Avaluació video-EEG de les demències. Patrons de progressió en les diferents causes de demència. Correlació electroclínica.

11. EEG en coma, estats d'alteració severa de la consciència i mort cerebral. Patrons EEG i el seu valor pronòstic. Correlació electroclínica. Monitoratge continu EEG en unitats de vigilància intensiva.



12. Video-EEG en estatus epilèptic convulsiu i no convulsiu.

13. Video-EEG. Usos i indicacions.

14. Avaluació video-EEG prequirúrgica de l'epilèpsia. Registres amb elèctrodes de superfície, semiinvasius i intracranials.

15. Bases neurobiològiques del son. Estructura del son normal.

16. Tècniques, instrumentació i metodologia en el diagnòstic dels trastorns del son. Registre videopolisomnogràfic, test de latències múltiples del son, test de manteniment de la vigília.

17. Característiques del registre videopolisomnogràfic en subjectes normals i la seua evolució amb l'edat. Criteris internacionals per a l'estadiatge de les fases del son i dels esdeveniments associats en adults i xiquets. L'hipnograma, la macroestructura i la microestructura del son. Estats d'alerta.

18. Son i epilèpsia. Estudi neurofisiològic de les crisis nocturnes, diagnòstic diferencial. Correlació electroclínica.

19. Trastorns del son en l'edat pediàtrica.

20. L'estudi neurofisiològic dels trastorns del ritme circadiari, la somnolència diürna excessiva, la hipersòmnia central i de l'insomni i la seua correlació clínica.

21. L'estudi neurofisiològic dels trastorns respiratoris del son en adults i xiquets, i la seua correlació clínica.

22. L'estudi neurofisiològic de les parasòmnies REM i NREM i dels trastorns motors relacionats amb el son i la seua correlació clínica.



23. L'estudi neurofisiològic dels trastorns del son associats a altres malalties orgàniques, i psiquiàtriques i la seua correlació clínica.

24. L'electroneurograma (ENG). Tècniques d'estimulació elèctrica i registre del potencial d'acció de nervi sensitiu i mixt i del potencial d'acció muscular compost del nervi motor. Conducció nerviosa sensitiva, mixta i motora normal. Estudi neurofisiològic dels reflexos i respostes tardanes. Estudi neurofisiològic del sistema nerviós autònom. Efecte de la temperatura i de l'edat.

25. Avaluació neurofisiològica de la conducció nerviosa anormal. Patologia axonal versus desmielinitzant en lesions focals, multifocals i difuses, sensitives i motores. Correlació electroclínica.

26. Avaluació neurofisiològica en els diferents tipus de lesió del nervi perifèric: neuroapràxia, axonotmesi parcial i total i neurotmesi. Bloqueig de la conducció nerviosa. Lesions preganglionars i postganglionars. Correlació electroclínica.

27. L'electromiograma (EMG). Concepte d'unitat motora. Tècniques, instrumentació i metodologia per a l'avaluació neurofisiològica del múscul normal. Activitat d'inserció i de placa motora. El potencial d'unitat motora (PUM) i el patró de reclutament normals.

28. Avaluació neurofisiològica del múscul anormal. Activitats espontànies anormals. Anàlisi del PUM i del patró de reclutament anormals. Patró neurogen i patró miopàtic. Correlació electrofisiopatològica i clínica.

29. Estudi neurofisiològic de nervis i músculs especials: parells cranials i musculatura facial, glossofaríngia i laríngia; nervi frènic i musculatura respiratòria; nervi púdic i sòl de la pelvis. Reflex masseterí, reflex de parpelleig i reflex bulbocavernós.

30. Tècniques EMG de fibra única (SFEMG). Tècniques d'estimulació repetitiva. Estudi neurofisiològic de la transmissió neuromuscular. Tècniques de valoració del jitter.

31. Electrodiagnòstic de les mononeuropaties, plexopaties braquial i lumbosacra, i radiculopaties.

32. Electrodiagnòstic de les neuropaties perifèriques.

33. Electrodiagnòstic de les malalties de la motoneurona.

34. Electrodiagnòstic de les malalties musculars.

35. Electrodiagnòstic de les malalties de la unió neuromuscular.



36. Electrodiagnòstic de les síndromes d'hiperactivitat muscular.

37. Electromiografia pediàtrica.

38. Estudis electrofisiològics del tremolor i moviments anormals. EMG com a guia en el tractament amb toxina botulínica.

39. Exploració neurofisiològica de la via visual (electroretinograma (Flash, Pattern, multifocal), electrooculograma, potencials visuals (amb Pattern i Flash)), en la normalitat i en les diferents patologies. Instrumentació. Metodologia i valoració.

40. Potencials evocats auditius de tronc en la normalitat i en les diferents patologies. Tècniques. Instrumentació. Metodologia i valoració.

41. Potencials evocats somestèsics en la normalitat i en les diferents patologies. Tècniques. Instrumentació. Metodologia i valoració.



42. Potencials evocats cognitius. Ona P300. Metodologia i valoració en la normalitat i en les diferents patologies. Altres potencials cognitius MMN, N400, VCN. Metodologia i valoració.

43. Estimulació motora central elèctrica i magnètica. Metodologia i valoració en la normalitat i en les diferents patologies.

44. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia de processos supratentorials, cirurgia de l'epilèpsia i de l'àrea del llenguatge.

45. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia estereoatàxica dels trastorns del moviment.

46. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia de tronc cerebral i parells cranials.

47. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia d'escoliosi i patologies de raquis cervical, toràcic i lumbosacre.

48. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia de medul·la espinal, d'arrels, de plexe i nervi perifèric.

49. Monitoratge neurofisiològic intraoperatori en cirurgia vascular.



50. Neurofisiologia intraoperatòria i el maneig anestèsic.

Coneixements específics de l'especialitat de Neurologia (CO/56/22)

1. El mètode clínic en neurologia. Diagnòstic sindròmic, topogràfic i etiològic de les malalties neurològiques.

2. Anamnesi i exploració neurològica.

3. Síndromes neurològiques.

4. Diagnòstic neurològic per tècniques d'imatge, electrofisiologia i laboratori.

5. El sistema nerviós autònom. Anatomia, fisiopatologia i semiologia.

6. Trastorns oculomotors i visuals. Alteracions pupil·lars. Neurooftalmologia.

7. Neuropaties cranials. Trastorns dels òrgans dels sentits.

8. Cefalees i àlgies craniofacials.

9. Trastorns de la motilitat. Paràlisi motora.

10. Anomalies del moviment. Tremolor, mioclònia, distonies focals i tics.

11. Atàxies i trastorns de la funció cerebel·losa.

12. Trastorns de la sensibilitat. Dolor i altres trastorns de la sensació somàtica.

13. Trastorns de l'intel·lecte, la conducta, de la parla i del llenguatge. Síndrome amnèsica.

14. Coma i altres trastorns de la vigília. Desmai i síncope.

15. Trastorns del son.

16. Mort cerebral.

17. Trastorns del líquid cefalorraquidi. Síndrome meníngia.

18. Neurogenètica.

19. Neuroimmunologia.

20. Malalties cerebrovasculars: accident isquèmic transitori. Infarts cerebrals trombòtics, embòlics i lacunars.

21. Malalties cerebrovasculars: ictus d'etiologia inhabitual.

22. Malalties cerebrovasculars: tractament de l'ictus isquèmic en fase aguda. Tractament de l'ictus al llarg termini. Prevenció primària i secundària.

23. Malalties cerebrovasculars: trombosis venoses del sistema nerviós.

24. Malalties cerebrovasculars: patologia vascular de la medul·la espinal.

25. Malalties cerebrovasculars: ictus hemorràgic i hemorràgia subaracnoidal. Hematoma subdural i epidural. Malformacions vasculars cerebrals.

26. Malalties infeccioses del sistema nerviós.

27. Meningitis cròniques. Meningitis asèptiques.

28. Malalties per prions.

29. Epilèpsies.

30. Trastorns de pèrdua de la consciència i altres trastorns convulsius.

31. Esclerosi múltiple i altres malalties inflamatòries desmielinitzants del sistema nerviós central.

32. Síndromes neurològiques paraneoplàstiques.

33. Encefalitis autoimmunes.

34. Trastorns del moviment. Síndromes hipocinètiques, malaltia de Parkinson i altres.

35. Trastorns del moviment: síndromes hipercinètiques. Malaltia de Hungtinton i altres. Tremolor. Distonies genètiques i adquirides.

36. Demències i alteracions de la conducta associades. Alteracions en dominis cognitius.

37. Neoplàsies del sistema nerviós.

38. Traumatisme cranioencefàlic.

39. Malalties de la medul·la espinal.

40. Esclerosi lateral amiotròfica i altres malalties de les neurones motores.

41. Radiculopaties i plexopaties.

42. Malalties del nervi perifèric.

43. Malalties musculars.

44. Miastènia greu i altres trastorns de la unió neuromuscular.

45. Malalties de carència i toxicometabòliques del sistema nerviós.



46. Malalties iatrogèniques del sistema nerviós.

47. Síndromes neurocutànies.

48. Manifestacions neurològiques de malalties sistèmiques.

49. Atencions dels pacients neurocrítics.

50. Patologia neurològica de l'embaràs i puerperi.



Coneixements específics de l'especialitat d'Obstetrícia i Ginecologia (CO/57/22)

1. Anatomia dels òrgans genitals i de la mama. Estudi anatomoclínic de la pelvis òssia. Estrets, plans i diàmetres pelvians. Bases de genètica. L'adquisició del sexe: determinació i diferenciació.



2. Fisiologia femenina: cicle ovàric. Fisiologia de l'ovari: gametogènesi. Ovulació. Esteroidogènesi. Accions de les hormones ovàriques. Cicle i fisiologia tubària. Cicle uterí: cicle endometrial. Menstruació. Processos reparatius cervicals. Fisiologia de la vagina i de la vulva.



3. Fisiologia masculina. Fisiologia testicular: gametogènesi. Accions de la testosterona. Fisiologia de les glàndules accessòries. Característiques i composició del semen.

4. Regulació neurohormonal de la funció reproductora. L'eix diencèfal-hipòfisi-gònades.

5. Fisiologia de la pubertat. Cronologia. Fenomenologia. Mecanisme. Fisiologia del climateri. Cronologia. Fenomenologia. Mecanisme.

6. Sexualitat humana.

7. Història ginecològica i mamogràfica: anamnesi i exploració específiques en ginecologia. Exploració general, genital i de la mama. Exploracions funcionals de l'aparell reproductor femení i masculí. Tècniques d'endoscòpiques aplicades per al diagnòstic i el tractament de l'aparell reproductor femení. Fonaments de la colposcòpia i de la vulvoscòpia.

8. Proves histopatològiques. Fonaments bàsics de la citologia dels òrgans de l'aparell reproductor femení i de la mama. Fonaments bàsics de la histopatologia de l'aparell reproductor femení i de la mama.



9. Ecografia ginecològica. Coneixement de l'anatomia pelviana normal. Úter, canvis cíclics de l'endometri, ovaris. Valoració del líquid peritoneal. Doppler en ginecologia. Aplicacions en infertilitat i patologia tumoral.

10. Altres tècniques d'imatge aplicades a l'estudi de l'aparell reproductor femení. Anatomia genital femenina normal de les diferents tècniques diagnòstiques d'imatge (TAC, RMN, etc.). Histerosonosalpingografia. Tècniques d'imatge aplicades a l'estudi de la mama. Tècniques d'estereotàxia.

11. Procediments invasius. Punció i aspiració de quistos d'ovari. Drenatge d'abscessos pelvians. Extracció de dispositius intrauterins. Tècniques de diagnòstic invasives en patologia de la mama (biòpsia dirigida per imatge). Mamotom.

12. Fisiologia obstètrica: establiment de la gestació. Fecundació i desenvolupament de l'ou fins a la formació de les tres fulles germinals. Implantació. Morfogènesi i morfologia de la placenta al llarg de la gestació. Fisiologia de la unitat fetus-placentària. El líquid amniòtic. Immunologia i embaràs. Duració de l'embaràs. Modificacions dels òrgans genitals i de les mames. Modificacions de l'organisme matern durant la gestació. Metabolisme en l'embaràs.

13. Assistència prenatal a l'embaràs i part normal (1): diagnòstic clínic de l'embaràs. Diagnòstic biològic, immunològic i ecogràfic. La conducció de l'embaràs normal: concepte de risc elevat i la seua detecció. Exploració en els últims mesos: situació, actitud, presentació i posició fetals. Nomenclatura obstètrica.

14. Educació maternal: evolució i fonaments. Exercicis prenatals i postnatals. Tècniques de relaxació i respiració. Altres tècniques. Resultats.

15. Concepte i definició del part normal. Causes de l'inici del part. Signes prodròmics i diagnòstic de part. Mecanisme del part: concepte i elements que hi participen. El motor del part: estudi de la contracció uterina normal. El canal del part i la seua formació: formació del segment inferior. Aplanament i dilatació del coll. Canvis en la vagina, la vulva i el perineu. Canvis ossis. Estudi de la progressió mecànica del mòbil. Evolució clínica del part en presentació normal d'occípit. Diagnòstic, pronòstic i duració del part. Separació i expulsió de la placenta. Mecanismes del deslliurament. Influència del part sobre la mare i sobre el fetus. Assistència al part normal en els diferents períodes. Direcció mèdica del part.

16. Concepte i límits del puerperi. Canvis en l'organisme matern durant el puerperi. Clínica i assistència al puerperi. Establiment i manteniment de la lactància.

17. Consideracions generals i concepte d'edat perinatal. El fetus en els diferents mesos de l'embaràs. Nutrició, respiració i circulació fetals. Creixement fetal. Característiques del fetus a terme.

18. Control del creixement fetal. Característiques ecogràfiques. Maduresa fetal. Mètodes de control. Acceleració de la maduresa pulmonar fetal. Control del benestar fetal prepart.

19. Assistència a l'embaràs en situacions patològiques: l'embaràs i el part múltiples. Avortament: concepte i classificació. Etiologia, anatomia, patologia, clínica i tractament. Part prematur i prematuritat. Programes de cribratge i prevenció de la prematuritat. Tractament de l'amenaça i part prematur. Embaràs prolongat i postmaduresa. Control i tractament.

20. Patologia de la implantació: embaràs ectòpic. Concepte, classificació i estudi de les diverses formes. Placenta prèvia: concepte i classificació. El seu estudi. Estudi del despreniment prematur de la placenta inserida normalment. Altres anomalies de la implantació.

21. Malalties i anomalies dels annexos fetals: malaltia trofoblàstica. Mola hidatídica i coriomes. Hidramnis i oligoamnis. Altres malalties de l'amni. Anomalies de la grandària, la forma i el pes de la placenta. Infarts. Inflamacions, quistos i tumors de la placenta. Anomalies del cordó umbilical. Prolapse del cordó. Trencament prematur de les membranes. Conducta obstètrica. Corioamnionitis. Etiologia, mètodes de diagnòstic i tractament.

22. Malalties pròpies de l'embaràs: nàusees i vòmits. Hiperèmesi gravídica. Estats hipertensius de l'embaràs (EHE): concepte i classificació. Estudi de les diverses formes. Tractament dels EHE. Síndrome de HELLP. Síndrome antifosfolipídica. Diagnòstic precoç, característiques clíniques, diagnòstic i tractament.

23. Malalties coincidents amb la gestació. Tumors genitals i embaràs. Altres ginecopaties durant la gestació. Anomalies de l'aparell locomotor i embaràs. Síndrome TORCH. Malalties del sistema respiratori i gestació. Malalties de la sang. Coagulopaties. Cardiopaties i gestació. Malalties dels vasos. Malalties dels sistemes digestiu i urinari durant l'embaràs. Afeccions de la pell. Malalties del sistema nerviós i alteracions psicològiques durant la gestació. Diabetis i gestació. Altres endocrinopaties. Càncer i embaràs.



24. Patologia del part: distòcies dinàmiques. Distòcies de l'objecte del part. Conducta obstètrica. Distòcia per presentació anormal. El part de natges: conducta obstètrica. Altres posicions anormals. Distòcia per anomalies del canal ossi o tou del part: tumors, cicatrius i altres problemes. Ruptura uterina. Altres lesions genitals durant el part. Retenció de la placenta. Hemorràgies del deslliurament i el postpart. Inversió uterina.

25. Patologia del puerperi: infecció puerperal. Estudi de les seues diverses formes. Tromboflebitis. Flebotrombosis i embòlies en el puerperi. Subinvolució uterina. Patologia puerperal de la mama. Altres trastorns puerperals.

26. Tocúrgia: consideracions generals. Evacuació uterina en cas d'avortament diferit. Raspament postavortament. Raspament puerperal. Part instrumental. Cesària.

27. Control de la dinàmica uterina (inhibició, estimulació i inducció): beta-mimètics, antiprostaglandínics i altres inhibidors de la dinàmica uterina. Estimulació del part. Indicacions, tècniques i resultats de la inducció del part. Maduració cervical. Analgèsia i anestèsia. Drogues durant l'embaràs i el part.

28. Patologia fetal i del nounat (I): concepte i divisió de la patologia perinatal. Causes de mortalitat perinatal. Trauma obstètric. Rh i embaràs. Malaltia hemolítica perinatal. Fetus de risc elevat. Sospita de pèrdua de benestar fetal, prevenció i tractament. Unitat obstètrica de vigilància intensiva. Depressió neonatal. Etiopatogènia. Reanimació i evolució del nounat deprimit. Infeccions del fetus i del nounat. Altres processos més freqüents del nounat. Mort fetal.



29. Patologia fetal i del nounat (II): retard del creixement intrauterí (CIR). Diagnòstic i tractament. Repercussió a mitjà i llarg termini.



30. Alteracions congènites. Conceptes de teratogènia: consideracions generals de teratogènia. Nomenclatura i classificació. Principals agents teratogènics. Medicacions i embaràs. Les malformacions congènites. Classificació. Formes més freqüents. Cromosomopaties. Formes més freqüents.

31. Diagnòstic prenatal: bases físiques dels ultrasons. L'exploració ecogràfica. Tècniques de diagnòstic prenatal. Biòpsia corial. Amniocentesi de primer i segon trimestre. Marcadors bioquímics. Principals usos clínics de la genòmica. Diagnòstic ecogràfic de les malformacions fetals.

32. Finalització voluntària de l'embaràs. Aspectes legals. Avortament de primer trimestre: tècniques, resultats i complicacions. Avortament de segon trimestre: tècniques, resultats i complicacions. Assessorament reproductiu.

33. Consideracions generals sobre la infecció genital i de les malalties de transmissió sexual (ITS). Infeccions del tracte genital inferior: agents bacterians i altres. Agents viràsics. Malaltia inflamatòria pelviana: criteris diagnòstics, tractament i repercussió.

34. Grans síndromes orgàniques i ginecològiques no oncològiques (1): el prolapse genital. Incontinència urinària. Formes i tractament. Rehabilitació del sòl pelvià.

35. Grans síndromes orgàniques i ginecològiques no oncològiques (2): traumatismes i ferides de l'aparell genital. Agressions sexuals. Disfròfia vulvar i altres dermopaties vulvars. Lesions premalignes de la vulva.

36. Endometriosi: concepte i classificació. Teories etiopatogèniques. Anatomia patològica, clínica, diagnòstic i tractaments. Adenomiosi. Malformacions dels òrgans urinaris inferiors.

37. Fístules urogenitals. Esquinçaments de tercer grau. Fístules rectovaginals. Tractament. Patologia ginecològica de la infància i de l'adolescència. Psiquisme i ginecopaties. Terapèutica amb psicofàrmacs en ginecologia. Aspectes socials de la ginecologia. Alteracions del comportament sexual. Malformacions de l'aparell genital femení i de la mama.



38. Endocrinologia ginecològica (1). Estats intersexuals: alteracions de la determinació. Alteracions prenatals de la diferenciació: pseudohermafroditismes. Alteracions postnatals de la diferenciació: hirsutisme i virilisme.

39. Endocrinologia ginecològica (2): alteracions menstruals per defecte. Classificació. Amenorrees. Hemorràgies genitals funcionals. Concepte. Hemorràgia de causa extragenital. Anovulació crònica: síndrome de l'ovari poliquístic.

40. Endocrinologia ginecològica (3): patologia de la pubertat. Pubertat precoç. Pubertat tardana. Patologia cronològica de la menopausa. Alteracions generals, subjectives, metabòliques, òssies, etc.

Valoració. Tractament. Síndromes endocrinològiques amb repercussió ginecològica.

41. Infertilitat: etiologia i exploració. Tractament. Esterilitat. Etiologia i exploració de la parella estèril. Tractament. Tècniques de fecundació assistida. Esterilitat masculina. Etiologia, exploració i tractament.



42. Contracepció: consideracions generals. Classificació dels mètodes anticonceptius. Tècniques, indicacions i resultats de l'anticoncepció. Mètodes de barrera i mètodes naturals. Contraceptius hormonals. Dispositius intrauterins. Intercepció. Mètodes irreversibles. Tècniques, indicacions i resultats.

43. Oncologia ginecològica (1): epidemiologia del càncer genital i mamari. Exploracions complementàries en oncologia ginecològica. Patologia tumoral de la vulva i de la vagina. VIN. Carcinoma de la vulva. Altres tumors malignes de la vulva. Càncer de vagina.

44. Oncologia ginecològica (2): patologia tumoral benigna de la cèrvix. Neoplàsia intraepitelial (CIN). Diagnòstic, tractament i seguiment. Càncer invasor del coll uterí. Anatomia patològica, clínica, diagnòstic i tractament. Profilaxi i diagnòstic primerenc. Patologia tumoral benigna del cos uterí. Mioma uterí i patologia endometrial. Carcinoma del cos uterí. Diagnòstic precoç. Profilaxi i tractament. Altres tumors malignes de l'úter.

45. Oncologia ginecològica (3): patologia tumoral de l'ovari. Classificació i terminologia dels tumors de l'ovari, histogènesi i anatomia patològica. Clínica, diagnòstic i tractament dels tumors benignes de l'ovari. Clínica, diagnòstic i tractament dels tumors malignes ovàrics. Una altra patologia tumoral poc freqüent de l'aparell genital femení.

46. Patologia mamària (1), patologia benigna de la mama: trastorns funcionals. Mastodínia. Processos inflamatoris. Patologia tumoral benigna.

47. Càncer de mama (1). Prevenció. Diagnòstic primerenc precoç. Història natural del càncer de mama. Carcinoma in situ. Carcinoma infiltrant. Carcinoma inflamatori carcinoma de Paget. Tumor phyllodes. Tractament locoregional. Factors pronòstics. Tractament coadjuvant. Tractament locoregional. Factors pronòstics. Tractament coadjuvant. Tractament del càncer de mama localment avançat. Càncer de mama i embaràs.

48. Cirurgia ginecològica: consideracions generals sobre operatòria ginecològica. Anestèsia en ginecologia. Atencions preoperatòries i postoperatòries. Principals complicacions postoperatòries i el seu tractament.

49. Cirurgia abdominal. Cirurgia vaginal. Cirurgia mamària. Cirurgia endoscòpica. Cirurgia reconstructiva. Cirurgia de l'esterilitat. Microcirurgia. Tècniques quirúrgiques complementàries (urològica, digestiva, vascular, etc.).

50. Terapèutica ginecològica. Altres terapèutiques oncològiques: citostàtics, radioteràpia i altres radiacions ionitzants.



Coneixements específics de l'especialitat d'Oncologia Radioteràpica (CO/58/22)

1. Introducció a la radioteràpia (I). Definició de l'especialitat: àrea de coneixement i aplicació. Història de l'oncologia radioteràpica. Tecnologia actual.

2. Introducció a la radioteràpia (II): lesió biològica per radiació. Importància del control local i regional en la malaltia neoplàsica.



3. Radiofísica. Concepte i tipus de les radiacions. Interacció de la radiació amb la matèria. Mesurament de la radiació. Sistemes informàtics aplicats a l'ús clínic.

4. Dosimetria clínica. Feixos externs d'irradiació, modalitats: 3D, IMRT (radioteràpia d'intensitat modulada), IGRT (radioteràpia guiada per la imatge), i VMAT (arcoteràpia volumètrica modulada). Histogrames dosi/volum.

5. Control de qualitat. Programa de control de qualitat en radioteràpia. Anàlisi DAFO. Anàlisi del Reial decret 1566/1998, referent al control de qualitat en radioteràpia: responsabilitat per estaments. Comissió de garantia de qualitat en oncologia radioteràpica.

6. Radiobiologia clínica: efecte biològic relatiu, acció directa i indirecta, fraccionament: model alfa-beta, repoblació, redistribució, reoxigenació i reparació. Efecte oxigen. Modulació de l'efecte: radiopotenciadors, radiosensibilitzadors i radioprotectors. Resposta tumoral: TCP (probabilitat de control tumoral).

7. Radiobiologia experimental: conceptes bàsics de biologia molecular, mecanismes moleculars de lesió per radiació, models cel·lulars i tissulars. Alteracions genètiques i moleculars relacionades amb la resposta tumoral a la irradiació.

8. Planificació radioteràpica. Simulació i planificació: conceptes i modalitats. Delimitació de volums: GTV (volum tumoral macroscòpic), CTV (volum tumoral clínic), PTV (volum tumoral de planificació). Òrgans crítics. Tècniques d'irradiació habituals. Fraccionaments de dosis, equivalències i dosi total. Dosis limitants: òrgans en risc (ORS). NTCP (probabilitat de complicacions en teixit sa).



9. Tècniques especials, concepte i indicacions: SBRT (radioteràpia esterotàxica extracranial), radiocirurgia i SRS (radioteràpia esterotàxica cranial), irradiació corporal total, radioteràpia intraoperatòria (RIO), prototeràpia, radioteràpia adaptativa, hipertèrmia.

10. Braquiteràpia. Fonaments: concepte, classificació i modalitats, classificació i principals radioisòtops. Braquiteràpia de baixa i alta dosi. Integració amb radioteràpia externa. Metodologia i instrumentació. Indicacions principals.

11. Oncologia general. Introducció i història de l'oncologia. Història natural de la malaltia cancerosa. Concepte de càncer i la seua evolució. Lesions preneoplàstiques. Classificació dels tumors malignes. Estratificació de la malaltia. Classificació TNM, UICC i AJC.

12. Biologia de la cèl·lula tumoral: carcinogènesi i genètica molecular. Protooncogens i oncogens. Gens supressors. Cinètica cel·lular i mecanismes d'aparició, creixement i disseminació tumoral. Fenomen de la metàstasi.

13. Biologia del càncer. Propietats de les cèl·lules malignes. Cinètica cel·lular. Disseminació tumoral i els seus mecanismes. Bioquímica cel·lular tumoral. Marcadors tumorals. Hormones i càncer. Immunologia.

14. Avaluació de l'estat de salut i qualitat de vida en el pacient oncològic. Importància del coneixement de l'estat funcional. Comorbiditats. Escales d'ús clínic. Qualitat de vida en el pacient oncològic: escales.



15. Conceptes bàsics de cirurgia oncològica: preventiva, diagnòstica i terapèutica, cirurgia radical, pal·liativa i reconstructiva. Impacte de la cirurgia en la curació del càncer.

16. Tractament sistèmic del càncer. Agents antineoplàsics. Quimioteràpia: fàrmacs, classificació, mecanisme d'actuació i toxicitat. Monoteràpia i poliquimioteràpia: combinacions. Altres tractaments sistèmics: hormonoteràpia, anticossos monoclonals, immunoteràpia.



17. Estratègies de tractament combinat. Seqüencials: adjuvància i neoadjuvància. Concepte i indicacions. Simultanis: concomitància. Conservació d'òrgans i estructures anatòmiques.

18. Interacció radioquimioteràpia. Radioquimioteràpia concomitant: fonaments biològics, estratègies clíniques desenvolupades, indicacions. Experiències clíniques i resultats. Implicacions en l'abordatge multidisciplinari del malalt oncològic.

19. Avaluació de l'efecte terapèutic: clínic-radiològic i patològic. Patrons de resposta i recidiva tumoral.

20. Toxicitat i complicacions. Aguda i tardana. Probabilitat de complicacions en teixit normal (NTCP) segons òrgans i sistemes.

21. Protecció radiològica: concepte i necessitat. Normativa i legislació. Instrumentació i mètodes de protecció. Protocols d'actuació.



22. Marc jurídic de la pràctica de l'oncologia radioteràpica. Marc legal aplicable a l'oncologia radioteràpica.

23. Etiologia del càncer. Bases genètiques del càncer. Virus i càncer. Oncogens. Biologia molecular. Carcinogènesi: química, física i hormonal. Prevenció del càncer: prevenció primària i secundària. Programes de diagnòstic precoç. Codi europeu contra el càncer. Càncer familiar i hereditari. Unitat de consell genètic. Síndromes hereditàries en oncologia.

24. Epidemiologia. Mètodes d'investigació epidemiològica. Epidemiologia descriptiva i analítica. Registre de tumors. Incidència i mortalitat del càncer a la Comunitat Valenciana.

25. Mètodes diagnòstics. Anatomia patològica: tècniques d'obtenció de mostres, immunohistoquímica i estudis de genètica molecular. Diagnòstic per la imatge: anatomia radiològica mitjançant TAC i RNM. Bases i utilitats de l'ecografia, l'endoscòpia, la gammagrafia i el PET. Diagnòstic per laboratori: marcadors tumorals.

26. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors del sistema nerviós central i de la medul·la espinal.

27. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors oculars.



28. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors de cap i coll.

29. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors toràcics: pulmó, mediastí i pleura.

30. Història natural, diagnòstic i tractament del càncer de mama.

31. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors gastrointestinals: esòfag, estómac, pàncrees, via biliar, hepàtics, còlon, recte i anus.



32. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors ginecològics: ovari, trompa, úter, cèrvix, vagina i vulva.

33. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors genitourinaris: renyó, bufeta, pròstata, penis i testicle.

34. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors de glàndules endocrines i del retroperitoneu.

35. Història natural, diagnòstic i tractament dels càncers cutanis i els seus annexos.

36. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors musculoesquelètics i ossis.

37. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors pediàtrics.



38. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors hematològics: leucèmies, limfomes Hodgkin i no Hodgkin, mieloma i plasmocitoma.

39. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors d'origen desconegut.

40. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors en situació especial: sida, embaràs i en l'ancià.

41. Tractament de patologies benignes amb radioteràpia: queloides, ossificació heterotòpica, exoftàlmia, malformació arteriovenosa, neuràlgia del trigemin, epilèpsia, malalties reumàtiques, malaltia de Dupuytren i Ledderhose.

42. Valoració del pacient oncològic. Valoració de l'estat general i funcional. Estudi d'extensió. Classificacions i estadiatge. Criteris de resposta. Valoració de toxicitat. Síndromes paraneoplàstiques: endocrinològiques, neurològiques, hematològiques, cutànies i gastrointestinals.

43. Tractament del pacient oligometastàtic. Concepte i indicació de radioteràpia ablativa.

44. Urgències en oncologia: metàstasi del sistema nerviós central, hipertensió endocranial, síndrome de compressió medul·lar, síndrome de vena cava superior, radioteràpia hemostàtica, radioteràpia desobstructiva. Urgències metabòliques: hipercalcèmia, hiponatrèmia. Síndrome de lisi tumoral i febre neutropènica en el pacient oncològic.



45. Atencions contínues en oncologia (I). Tractaments de suport: nutricional, hematològic, psicosocial, rehabilitador. Prevenció i tractament dels efectes aguts, subaguts i crònics per radioteràpia: escales de valoració de toxicitat ràdica: RTOG i CTCAE.

46. Atencions contínues en oncologia (II): atencions especials del malalt oncològic. Aspectes psicosocials, informació al malalt amb càncer, suport psicològic, assistència social, atenció domiciliària. El pacient terminal: atencions pal·liatives, aspectes eticolegals.

47. Tractament del dolor en el pacient oncològic. Tipus de dolor i la seua valoració. Analgèsics: classificació i mecanisme d'actuació, toxicitats, escalada de dosi i rotació d'opioides. Mecanismes antiàlgics. Bloquejos nerviosos.

48. Assaig clínic en oncologia. Fases d'assaig. Disseny d'estudis. Metodologia de treball. Interpretació de la informació. Comunicació i divulgació dels resultats. Investigació clínica i translacional en oncologia radioteràpica.

49. Treball en equip. Concepte i cultura de treball en equip. Programes multidisciplinaris. Relació amb altres professionals sanitaris. Comités de tumors. Grups cooperatius multiinstitucionals, nacionals i internacionals.

50. Les xifres del càncer a Espanya 2020. Pla oncològic de la Comunitat Valenciana 2011-2014. Estratègia contra el càncer de la Comunitat Valenciana 2019-2022. Estratègia en càncer del Sistema Nacional de Salut 2010. Programes europeus contra el càncer.



Coneixements específics de l'especialitat d'Otorrinolaringologia (CO/59/22)

1. Embriologia de l'orella. Bases anatòmiques de l'orella i l'os temporal. Fisiologia auditiva. Fisiologia vestibular.

2. Semiologia de l'orella (hipoacúsia, vertigen, otàlgia, acúfens, otorrea i altres símptomes). Exploració física. Exploració funcional auditiva. Exploració de pacient amb acúfens. Exploració de la funció vestibular. Diagnòstic per imatge. Exploració funcional de la trompa d'Eustaqui.

3. Malformacions congènites i adquirides. Cirurgia de les malformacions. Tap de cerumen i epidèrmic. Cossos estranys. Patologia inflamatòria de l'orella externa. Otitis externa. Otitis externa maligna.

4. Patologia inflamatòria de l'orella mitjana. Fisiopatologia de la trompa d'Eustaqui. Ototubaritis. Otitis mitjana aguda. OMA recurrent. Otitis seromucosa. Otitis mitjana crònica. Aspectes generals. Otitis mitja crònica simple. Otitis mitjana crònica colesteatomatosa. Colesteatoma congènit i primari. Complicacions de les otitis. Seqüeles de l'otitis mitjana crònica.

5. Tècniques quirúrgiques en otologia. Conceptes generals. Vies d'abordatge. Cirurgia de l'orella mitjana: mastoidectomia i timpanoplàsties. Dispositius implantables en otologia: implants d'orella externa i epítesis; implants osteointegrats; implants d'orella mitjana.

6. Traumatismes de l'orella. Ferides. Commoció laberíntica. Fractures de l'os temporal. Seqüeles. Tumors de l'os temporal. Abordatge quirúrgic de la fossa jugular. Resecció lateral i total de l'os temporal. Tumors de l'angle pontocerebel·lós, petroclivals i de l'àpex petrós. Abordatges quirúrgics. Distròfies de l'os temporal. Otoesclerosi. Cirurgia de l'otoesclerosi. Malalties autoimmunes de l'orella.

7. Hipoacúsia neurosensorial congènita no genètica. Hipoacúsies d'origen genètic. Hipoacúsia neurosensorial adquirida. Detecció precoç de la hipoacúsia. Audició i llenguatge. El xiquet sord. Avaluació del pacient amb hipoacúsia. Audiopròtesis externes. Indicacions. Selecció del tipus d'adaptació. Adaptació i avaluació de resultats. Rehabilitació del pacient adaptat amb pròtesi. Implants coclears. Implants de tronc cerebral. Audiologia del pacient implantat; pròtesis auditives, implants osteointegrats, implants d'orella mitjana. Implants coclears i de tronc cerebral.

8. Síndromes vestibulars perifèriques: malaltia de Ménière, neuronitis vestibular, vertigen posicional paroxismal benigne. Cirurgia del vertigen. Síndromes vestibulars d'origen vascular: insuficiència vertebrobasilar, migranya i vertigen. Síndromes vestibulars centrals. Alteracions oculomotores. Avaluació del pacient amb trastorns de l'equilibri i de la marxa. Presbiastàsia i caiguda en l'ancià.

9. Semiologia, exploració i patologia del nervi facial. Tractament de la paràlisi facial perifèrica. Cirurgia del nervi facial.

10. Embriologia i anatomia del nas i dels sins paranasals. Variacions anatòmiques de les fosses nasals. Fisiologia del nas i dels sins paranasals. Mecanismes de l'olfacció. Fisiopatologia rinosinusal.



11. Exploració del nas i dels sins paranasals. Rinoscòpia, microscòpia, endoscòpia. Exploració funcional de les fosses nasals: rinometria i rinomanometria. Diagnòstic per imatge del nas i dels sins paranasals: radiologia simple, tomografia automatitzada, ressonància magnètica. Tècniques especials.

12. Síndromes nasals: insuficiència respiratòria nasal, rinorrea, epistaxi, àlgies, alteracions de l'olfacció. Patologia de la piràmide nasal i del vestíbul. Malformacions del nas i dels sins paranasals. Patologia del septe nasal. Septoplàstia. Rinoplàstia i septorinoplàstia.



13. Epistaxi. Cossos estranys. Traumatismes de nas, sins i massís facial. Rinorrea cerebroespinal. Tractament de les fístules d'LCR.

14. Patologia inflamatòria de les fosses nasals: rinitis agudes i cròniques. Rinitis específiques. Rinitis vasomotora. Rinitis al·lèrgica.

15. Patologia inflamatòria dels sins paranasals. Sinusitis agudes i cròniques: sinusitis maxil·lar. Sinusitis etmoidal. Sinusitis frontal. Sinusitis esfenoidal. Sinusitis infantils. Poliposi nasosinusal. Complicacions de les sinusitis. Tractament quirúrgic de les sinusitis i de les seues complicacions: cirurgia d'abordatge extern. Cirurgia d'abordatge endoscòpic.

16. Àlgies craniofacials. Patologia de l'olfacció.

17. Tumors benignes de les fosses nasals i dels sins paranasals. Quistos i mucoceles dels sins paranasals. Tractament quirúrgic. Tumors malignes de les fosses nasals i sins paranasals. Granulomes malignes. Tècniques quirúrgiques en els tumors de sins. Abordatges de la base del crani anterior.

18. Fisiopatologia i avaluació de la via lacrimal. Dacriocistorrinostomia endonasal. Cirurgia endoscòpica de la làmina cribrosa, òrbita, nervi òptic i sella turca/hipòfisi.

19. Embriologia i anatomia de la cavitat oral i de la faringe. Fisiologia de la cavitat oral i de la faringe. Deglució. Fisiologia del gust.

20. Semiologia i exploració clínica. Exploració per la imatge de la faringe. Exploració funcional de la faringe. Exploració del gust i de la deglució. Malformacions congènites i adquirides de la cavitat oral i de la faringe. Fenedures labiopalatines.

21. Patologia inflamatòria de la cavitat oral. Fisiopatologia de l'anell de Waldeyer. Patologia inflamatòria inespecífica de la faringe. Faringoamigdalites específiques. Manifestacions faríngies de les malalties sistèmiques. Complicacions de les infeccions orals i faríngies. Amigdalectomia i adenoidectomia. Indicacions, tècniques i complicacions. Traumatismes orals i faringis. Cossos estranys.

22. Roncopatia crònica. Síndrome d'apnea obstructiva del son (SAOS). Polisomnografia. Tractament del SAOS amb CPAP. Tècniques quirúrgiques i les seues indicacions.

23. Lesions preneoplàstiques de la cavitat oral. Tumors benignes i malignes de la cavitat oral. Tumors de la rinofaringe. Abordatges quirúrgics de la rinofaringe.

24. Tumors de l'orofaringe. Abordatges quirúrgics de l'orofaringe. Tumors de la hipofaringe. Abordatges quirúrgics de la hipofaringe. Cirurgia reconstructiva del tracte digestiu superior.

25. Patologia neurològica de la faringe. Trastorns funcionals del segment faringoesofàgic. Reflux gastroesofàgic. Patologia otorrinolaringològica en relació amb el reflux gastroesofàgic.

26. Anatomia i embriologia de la laringe. Funcions respiratòries, esfinteriana i fonatòria de la laringe. Fisiologia i desenvolupament del llenguatge. Semiologia i exploració bàsica de la laringe. Semiologia fonatòria. Exploració endoscòpica i microlaringoscòpica. Exploració per la imatge de la laringe i regió cervical. Exploració funcional de la laringe. El laboratori de la veu.

27. Malformacions congènites laringotraqueals. Traumatismes laringis. Estenosis laringotraqueals infantils i de l'adult. Laringitis agudes de l'adult. Laringitis cròniques. Laringitis per reflux. Laringitis disfuncional. Laringitis infantils. Trastorns neuromusculars de la laringe. Fisiopatologia, topodiagnòstic i tractament. Tumors benignes de la laringe. Pòlips, nòduls, quistos, edema de Reinke i laringoceles. Microcirurgia laríngia. Cossos estranys laringis i traqueobronquials. Traqueotomia: indicacions, tècnica i complicacions. Intubació.

28. Neoplàsies laríngies intraepitelials. Aplicacions de la biologia molecular en el diagnòstic i tractament dels tumors de cap i coll. Tumors malignes de la laringe. Indicacions i planificació del tractament. Protocols de preservació d'òrgan amb quimioradioteràpia. Cirurgia radical i parcial dels tumors malignes. Cirurgia làser. Rehabilitació dels laringectomitzats. Fistuloplàsties fonatòries. Pròtesis fonatòries. Indicacions i tècnica. Patologia de la veu parlada i de la veu cantada. Fonocirurgia. Tiroplàsties. Fonaments de la rehabilitació fonatòria.



29. Embriologia, anatomia topogràfica i anatomia quirúrgica de les regions cervicofacials. Exploració cervical: inspecció, palpació, examen per la imatge. Estratègia per al diagnòstic de les masses cervicofacials. Metàstasis d'origen desconegut. Patologia disontogènica cervicofacial. Fístules i quistos congènits. Patologia inflamatòria cervicofacial. Cel·lulitis. Abscessos. Limfadenitis.

30. Tumors cutanis cervicofacials: carcinoma epidermoide i basocel·lular. Melanoma de cap i coll. Tècniques d'exèresi i reconstructives dels tumors cutanis. Tumors vasculars i nerviosos cervicofacials. Tumors benignes i malignes de parts toves.

31. Drenatge limfàtic de l'àrea cervicofacial. Punció i biòpsia ganglionar. Biòpsia del gangli sentinel·la. Tractament físic i quimioteràpic de les metàstasis. Les metàstasis regionals en els tumors de cap i coll. Buidatges radicals, funcionals i selectius. Cirurgia reconstructiva dels grans defectes cervicofacials. Manifestacions de la sida en otorrinolaringologia.

32. Embriologia i anatomia de la tràquea i l'esòfag. Fisiologia de l'esòfag. Semiologia, exploració bàsica, per imatge i funcional de la tràquea i l'esòfag. Patologia de l'esòfag cervical. Cossos estranys de l'esòfag. Patologia de la tràquea cervical.

33. Fisiologia de les glàndules tiroides i paratiroides. Exploració clínica del tiroide: PAAF, ecografia, escintigrafia i TAC.

34. Hipertiroïdisme. Goll nodular. Goll intratoràcic. El problema dels nòduls tiroidals. Càncer. Cirurgia de les paratiroides.

35. Fisiologia de les glàndules salivals. Semiologia, exploració clínica, per imatge i funcional de les glàndules salivals.

36. Patologia no tumoral de les glàndules salivals. Patologia tumoral de les glàndules salivals. Sialoendoscòpia.

37. Bases de la comunicació verbal: bases anatomicofisiològiques de la veu, la parla (paraula), el llenguatge i l'audició. Bases neurofisiològiques dels processos centrals (memòria, integració, etc.) de la parla i de l'audició. Bases genètiques i influència de l'entorn en el desenvolupament d'habilitats de la paraula, el llenguatge i l'audició. Processos de creixement i edat de la veu, el llenguatge i l'audició.

38. Bases de la comunicació verbal: aspectes fisiològics i conductuals de la comunicació verbal. Bases d'acústica, fonètica, fonologia. Bases de psicologia i ciències de la conducta.

39. Epidemiologia, etiologia, patogènia, profilaxi, fisiopatologia de: alteracions congènites de la veu. Alteracions del desenvolupament de la veu. Disfonia causada per hormones. Alteracions funcionals de la veu amb lesions secundàries en la laringe i sense, incloent-hi la disfonia ocupacional i la veu de cantant. Disfonia per lesions orgàniques de la laringe. Alteracions de la veu per malalties neurològiques i psiquiàtriques, incloent-hi paràlisis de corda vocal. Alteracions de la veu postquirúrgiques i traumàtiques. Rinolàlia (nasalitat), incloent-hi fenedura palatal.

40. Epidemiologia, etiologia, patogènia, profilaxi, fisiopatologia de: retards del llenguatge. Alteracions de la lectura, escriptura i càlcul (dislèxia, disgrafia). Disfèmia (tartamudesa). Disfàsia, afàsia. Altres alteracions de la paraula i llenguatge en malalties neurològiques i psiquiàtriques. Alteracions auditives infantils centrals i perifèriques. Agnòsia acústica.

41. Examen de la respiració en relació amb la fonació. Anàlisi de la vibració de les cordes vocals. Microlaringoscòpia directa i indirecta. Anàlisi de la veu i dels sons de la parla. Examen de les funcions perifèriques i centrals de la veu i la parla, incloent-hi tests adequats. Mètodes subjectius i objectius per a explorar l'audició central i perifèrica.



42. Teràpia mèdica d'afeccions foniàtriques de causa inflamatòria, neurògena o psiquiàtrica. Teràpia quirúrgica de la veu i la parla: fonocirurgia. Audiòfons i implants: indicacions.

43. Mètodes de rehabilitació de la veu, la paraula i el llenguatge, per a: conferenciants i cantants, rinolàlia, erigmofonia, retards del llenguatge, errors d'articulació, tartamudesa, sordesa infantil.

44. Cirurgia cosmètica en ORL. La cirurgia cosmètica del pavelló auditiu: malformacions menors en xiquet i adult, malformacions majors del pavelló. La cirurgia cosmètica de la piràmide nasal: cirurgia integral del nas, rinoseptoplàstia d'excés. Indicacions i tècniques, rinoseptoplàstia d'augment. Indicacions i tècniques. La cirurgia cosmètica facial vinculada a aspectes propis d'aquesta especialitat.

45. Fonaments de gestió clínica en ORL. Concepte de gestió clínica: fonaments de la gestió clínica. Definició de gestió clínica. Nivells de decisió. La presa de decisions en clínica: resultats terapèutics (eficàcia, efectivitat, utilitat, benefici). Resultats dels procediments diagnòstics (sensibilitat, especificitat, valor predictiu). Eficiència en la pràctica clínica. Eines de millora de resultats clínics: ús i interpretació de fonts documentals. Tècniques d'ús apropiat. Anàlisi de resultats clínics. Gestió de riscos clínics. Anàlisi organitzativa. Anàlisi econòmica. La qualitat en els centres sanitaris: evolució històrica conceptual. La qualitat com a factor estratègic en les organitzacions. Relació entre qualitat i eficiència. Concepte de qualitat assistencial. Sistema de qualitat a l'hospital i en atenció primària. Certificació externa dels sistemes d'assegurament de la qualitat. La participació de professionals i pacients. Formes organitzatives: comissions, grups de millora, cercles de qualitat. El cicle de Deming. Mètodes i tècniques per a la millora de la qualitat: l'auditoria clínica.



46. Pla de gestió en una unitat clínica: concepte de gestió estratègica i operativa. Què és el pla de gestió d'una unitat. Fases de desenvolupament i metodologia d'elaboració d'un pla de gestió: anàlisi de l'entorn. Diagnòstic intern. Definició del projecte, objectius i plans d'acció. El programa de qualitat d'un servei clínic i en atenció primària. Sistema d'avaluació i seguiment.

47. Fonaments de bioètica en otorrinolaringologia. Conceptes generals: dret i la bioètica. Definicions, àmbits i interrelacions. Variables culturals, ètiques, morals, religioses, ancestrals. Consentiment i consentiment informat. Capacitat i competència. Beneficència i no maleficència. Responsabilitat. Dignitat. Coacció. Drets i deures de malalts, metges i responsabilitat social de les empreses mèdiques. Confidencialitat, secret professional, deure de veracitat i dret a no saber. Deure d'assistència i abandó de persona. Distribució de recursos. Planificació i consens en el marc de la comunitat. Decisions en la pràctica clínica ORL. Fonaments ètics. Paper del consentiment informat. Decisions en gestió clínica. Fonaments ètics. MBE. Docència. Aspectes ètics. Investigació clínica: experimentació en éssers vius. Assajos clínics controlats: justificació i ètica. Elaboració i gestió d'un protocol d'investigació. Disseny, selecció de participants i aleatorització. Anàlisi i presentació de les dades. Introducció a la metaanàlisi. Avanços científics sota el prisma ètic. Teràpia gènica en el camp de l'ORL. Malalties tractables i tractaments possibles. Intervencions a escala somàtica. Intervencions a escala germinal. Tractaments gènics perfectius. Comités hospitalaris de bioètica.





48. Aspectes ètics de la relació amb el pacient ORL. Tècniques diagnòstiques en ORL. Aspectes ètics en cirurgia funcional otològica. Aspectes ètics en cirurgia funcional rinològica. Aspectes ètics en cirurgia funcional faringocervical. El pacient oncològic ORL. Relacions interprofessionals en ORL.

49. Audiopròtesis. Conceptes generals: aspectes generals clínics i tecnològics. Tipus de pròtesis auditives. Bases per a la rehabilitació de les deficiències auditives corregides amb audiopròtesis. Aspectes ètics, econòmics i administratius. Pròtesis externes (audiòfons): indicacions de les pròtesis auditives externes. La prescripció d'audiopròtesis externes. Avaluació audiològica protètica. Correcció audioprotètica.



50. Pròtesis implantables d'orella externa mitjana. 1. Pròtesi d'orella externa. Indicacions, cirurgia i programació. Pròtesis implantables d'orella mitjana: tipus, indicacions, cirurgia i programació. Pròtesis implantables d'orella interna (implant coclear) i tronc cerebral. Estructura d'un implant coclear. Tipus. Estructura d'un programa d'implant coclear. Indicació i criteris de selecció. Avaluació prequirúrgica i audiològica. Cirurgia. Programació. Rehabilitació i seguiment. Complicacions primerenques i tardanes. Implant auditiu de tronc cerebral. Indicacions. Aspectes específics de cirurgia, programació i rehabilitació.





Coneixements específics de l'especialitat de Pediatria i les seues àrees específiques (CO/60/22)

1. Concepte de la pediatria i períodes de l'edat pediàtrica. Especialitats pediàtriques. Demografia de la Comunitat Valenciana: piràmide d'edats, natalitat, morbiditat i mortalitat infantil.

2. Principals sistemes d'informació sanitària a la Comunitat Valenciana. La història clínica pediàtrica. Història clínica electrònica. Sistema de classificació de les malalties. Sistema d'informació de registre d'incidents i efectes adversos (SINEA). Sistemes de registres d'activitat assistencial.

3. Estudi de la biologia i la patologia prenatal: alteracions genètiques. Cromosomopaties. Fetopaties. Síndrome polimalformativa congènita. Diagnòstic prenatal. Consell genètic.

4. Estudi de la biologia i patologia perinatal. Adaptació neonatal. Assistència al nounat a la sala de part. Reanimació del nounat. Transport neonatal.

5. Característiques anatòmiques i fisiològiques del nounat normal. Exploració, necessitats i cures. Nounat prematur, característiques i atencions. Alimentació del nounat prematur. Nounat de pes baix. Seguiment del xiquet de risc amb pes en nàixer de menys de 1.500 grams.



6. Malalties neonatals (I). Asfíxia perinatal. Encefalopatia hipoxicoisquèmica. Hipotèrmia terapèutica i altres mesures de neuroprotecció. Traumatismes obstètrics. Hemorràgia intracranial i infart cerebral. Síndromes convulsives neonatals. Farmacologia neonatal.

7. Malalties neonatals (II). Alteracions del creixement fetal: retard de creixement intrauterí i macrosomia fetal. Fill de mare diabètica. Malaltia hipertensiva de l'embaràs. Gestació múltiple. Síndrome d'abstinència.

8. Malalties neonatals (III). Comportament immunològic del nounat. Infeccions agudes bacterianes i virals. Corioamnionitis. Infeccions neonatals. Sèpsia i meningitis neonatal. Principals infeccions congènites, tractament i prevenció. El fill de mare VIH positiu.



9. Malalties neonatals (IV). Patologia respiratòria del nounat. Taquipnea transitòria. Malaltia de la membrana hialina. Síndrome d'aspiració de meconi. Hipertensió pulmonar i altres malalties respiratòries agudes. Displàsia broncopulmonar. Pneumotòrax i pneumomediastí. Hèrnies diafragmàtiques congènites.

10. Malalties neonatals (V): anèmies neonatals. Policitèmies. Icterícies del nounat, hiperbilirubinèmies i malaltia hemolítica del nounat. Trastorns hemorràgics del nounat. Trombopènies neonatals. Hipoglucèmia. Hipocalcèmia. Altres alteracions metabòliques. Patologia digestiva prevalent en el nounat: íleus meconial i síndrome del meconi espés. Enterocolitis necrosant. Síndrome d'intestí curt.



11. Errors congènits del metabolisme d'aminoàcids, lípids i hidrats de carboni. Manifestacions clíniques freqüents. Maneig terapèutic. Diagnòstic prenatal. Cribratge neonatal de metabolopaties de la Comunitat Valenciana.

12. Desenvolupament somàtic i creixement normal en les diferents edats. Corbes de creixement. Trastorns del creixement.

13. Desenvolupament psicomotor normal en les diferents edats. Signes d'alerta de la seua alteració. Factors de risc físics, psíquics i socials del desenvolupament del xiquet. Evolució psicològica del xiquet i de l'adolescent.

14. Nutrició infantil (I). Necessitats energètiques i de principis immediats, vitamines, minerals i oligoelements. Nutrició i microbioma intestinal. Lactància materna: promoció, tècnica, dificultats i contraindicacions. Recomanacions d'OMS-UNICEF per al foment de la lactància materna en hospitals infantils. Fàrmacs durant la lactància. Cronologia de l'alimentació complementària. Alimentació del preescolar, escolar i adolescent. Riscos de les dietes restrictives.

15. Nutrició (II). Trastorns de la nutrició. Avaluació de l'estat de nutrició. Obesitat (factors desencadenants, diagnòstic, comorbiditats i tractament). Causes i conseqüències de la desnutrició associada a la malaltia. Dèficit de vitamines i minerals. Dislipèmies més freqüents.



16. Nutrició (III). Tècniques de suport nutricional: nutrició enteral i nutrició parenteral.

17. Fisiologia i patologia hidromineral. Fluïdoteràpia. Tractament de la deshidratació. Rehidratació oral i endovenosa. Alteracions de l'equilibri àcid-base freqüents en pediatria.

18. Malalties respiratòries (I). Vies respiratòries altes. Faringitis, rinitis, amigdalitis, laringitis, crup. Otitis mitjana i externa. Hipertròfia adenoidal. Síndrome d'apnea obstructiva del son. Malformacions congènites. Cribratge auditiu en població de risc.

19. Malalties respiratòries (II). Vies respiratòries mitjanes-baixes. Anomalies congènites, asma bronquial, insuficiència respiratòria aguda i crònica, pneumònies, traqueïtis, broncomalàcia, bronquièctasi, discinèsia ciliar primària. Malalties de la pleura. Aspiració de cos estrany. Estenosis adquirides. Malalties musculars i esquelètiques que afecten la funció pulmonar. Patologia del mediastí.

20. Malalties de l'aparell digestiu (I): patologia de la boca. Malformacions congènites del tub digestiu. Trastorns de l'esòfag (reflux gastroesofàgic, esofagitis eosinofílic, cossos estranys). Estenosi hipertròfica de pílor. Estudi del vòmit en el xiquet. Gastritis per Helicobacter pylori. Còlic del lactant. Diarrea aguda. Diarrea crònica. Síndromes de malabsorció intestinal (malaltia celíaca, malabsorció de sucres). Parasitosi intestinal. Restrenyiment i encopresi.

21. Malalties de l'aparell digestiu (II): abdomen agut (apendicitis aguda, peritonitis d'altres etiologies, invaginació intestinal, vòlvul, hèrnia escanyada). Hemorràgia gastrointestinal alta i baixa. Tumors intestinals. Hèrnies inguinals, diafragmàtiques i epigàstriques. Dolor abdominal crònic. Malalties intestinals inflamatòries cròniques (malaltia de Crohn, colitis ulcerosa). Patologia del pàncrees exocrí (fibrosi quística). Patologia del fetge i del sistema biliar (colèstasi, hepatitis cròniques infeccioses, autoimmunes, hipertensió portal).



22. Malalties del sistema endocrí (I). Fisiologia hipotalamohipofisiària: síndromes clíniques. Orientació diagnòstica de la talla baixa. Patologia de les suprarenals (deficiència de 21-hidroxilasa i altres síndromes adrenogenitals congènites). Estats intersexuals. Pubertat precoç i retardada.

23. Malalties del sistema endocrí (II). Metabolisme calciofosfòric. Raquitismes. Síndromes hipercalcèmiques. Orientació diagnòstica de la hipoglucèmia. Diabetis mellitus. Hipotiroïdisme congènit i adquirit. Malalties de les glàndules paratiroides.

24. Malalties del sistema circulatori (I). Semiologia cardiovascular. Orientació diagnòstica dels bufs en el nounat. Angiocardiopaties congènites cianòtiques i no cianòtiques. Hipertensió pulmonar. Trastorns de la freqüència i el ritme cardíacs. Insuficiència cardíaca en la infància.



25. Malalties del sistema circulatori (II): insuficiència circulatòria perifèrica. Endocarditis infecciosa. Miocardiopaties i miocarditis. Endocarditis infecciosa i cardiopatia reumàtica. Malalties del pericardi. Angiologia pediàtrica.

26. Malalties hematològiques i oncològiques (I). Anèmies. Pancitopènies. Alteracions quantitatives i qualitatives dels neutròfils. Trastorns de l'hemostàsia i coagulació. Porpres vasculars. Processos trombòtics. Patologia de la melsa. Limfadenitis agudes i cròniques. Indicacions de transfusió de sang i hemoderivats en pediatria.

27. Malalties hematològiques i oncològiques (II). Neoplàsies i processos afins: orientació diagnòstica. Leucèmies. Limfomes. Tumors cerebrals. Reticuloendoteliosi. Neuroblastoma. Tumor de Wilms. Rabdomiosarcoma i altres sarcomes de teixits tous. Tumors ossis. Neoplàsies digestives, hepàtiques, gonadals i de cèl·lules germinals. Trasplantament de medul·la òssia. Tumors benignes.

28. Malalties nefrourològiques (I). Interpretació de les proves de funció renal. Malformacions del renyó i vies urinàries. Infecció urinària. Reflux vesicoureteral. Estudi de l'hematúria i la proteïnúria. Síndrome nefròtica. Síndrome nefrítica de començament agut. Síndrome hemoliticourèmica.

29. Malalties nefrourològiques (II). Glomerulopaties més freqüents en edat pediàtrica. Tubulopaties més freqüents en edat pediàtrica. Insuficiència renal aguda i crònica. Hipertensió arterial. Fàrmacs nefrotòxics. Litiasi urinària. Afeccions dels òrgans genitals (penis, testicles i escrot). Enuresi.

30. Malalties del sistema nerviós (I). Malformacions congènites del sistema nerviós central i de la medul·la espinal. Encefalopaties connatals. Encefalopaties congènites i adquirides. Paràlisi cerebral. Síndrome convulsiva en la infància (convulsions febrils, epilèpsia). Hipertensió endocranial, hidrocefàlia i tumors intracranials. Microcefàlia i macrocefàlia. Craniosinostosi. Deficiència mental. Cefalees.

31. Malalties del sistema nerviós (II). Síndromes neurocutànies. Processos neurodegeneratius. Trastorns desmielinitzants. Alteracions del moviment: atàxia, corea, distonies, tics. Malalties de la medul·la espinal. Neuropaties sensitivomotores hereditàries. Altres neuropaties. Síndrome de Guillain Barré. Paràlisis perifèriques. Processos vasculars. Síndrome hipotònica: atròfia espinal, malaltia de Duchenne i altres distròfies musculars.

32. Patologia del sistema ossi i locomotor. Malalties òssies constitucionals. Problemes ortopèdics prevalents en el xiquet. Estudi dels tumors ossis. Lesions musculoesquelètiques secundàries a l'esport.



33. Malalties reumàtiques durant la infància i l'adolescència (artritis reumatoide juvenil, lupus eritematós sistèmic, dermatomiositis, malaltia de Beçhet, malaltia de Sjögren, esclerodèrmia). Porpra de Shölein Henoch. Malaltia de Kawasaki, febre mediterrània familiar. Síndromes d'hiperlaxitud: Ehler Danlos i síndrome de Marfan. Malalties del teixit conjuntiu (col·lagenosi). Vasculitis. Fibromiàlgia.



34. Immunologia. Valoració inicial del sistema immune davant d'un xiquet amb infeccions recurrents. Ídem davant de limfadenitis. Síndromes d'immunodeficiència congènita (cel·lular i humoral). Infecció per VIH i altres síndromes d'immunodeficiència adquirida en el xiquet.

35. Malalties al·lèrgiques. Diagnòstic de les malalties al·lèrgiques. Principals al·lergopaties respiratòries, digestives i dermatològiques.

36. Malalties infeccioses (I). Febre d'origen desconegut. Tractament de la febre. Infeccions bacterianes. Tuberculosi infantil. Principis del tractament antibacterià. Infeccions víriques, micòtiques i parasitàries prevalents. Notificació obligatòria de malalties de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.

37. Malalties infeccioses (II). Diagnòstic diferencial de les malalties exantemàtiques. Hepatitis víriques en el xiquet. Meningitis. Encefalitis. Infeccions freqüents en el xiquet immunocompromés. Infeccions nosocomials. Calendari vacunal de la Comunitat Valenciana. Noves vacunes. Calendari vacunal en situacions especials: malalts crònics, immunodeprimits, immigrants, etc.

38. Accidents i intoxicacions en la infància. Epidemiologia, clínica i prevenció. Maneig dels accidents més freqüents: cremades, ferides, traumatismes i intoxicacions (productes químics i medicaments). Malalties causades per verins animals. Lesions per radiació.



39. Principals trastorns de la salut mental en el xiquet i l'adolescent. Trastorns del desenvolupament (retard mental, trastorn de l'espectre autista, trastorns de l'aprenentatge), de la funció somàtica (tics, control d'esfínters, trastorns del son), de la conducta (TDAH, anorèxia, bulímia, conducta antisocial) i d'adaptació (ansietat, depressió, fòbies). Senyals d'alarma del trastorn mental greu en el xiquet i en l'adolescent: psicosi (trastorn bipolar, esquizofrènia), trastorns de personalitat, conductes suïcides.

40. Principals afeccions en oftalmologia pediàtrica: dacriocistitis, conjuntivitis, cel·lulitis orbitària i periorbitària. Principals afeccions en dermatologia pediàtrica: dermatitis de l'àrea del bolquer, crosta làctia, dermatitis seborreica, dermatitis atòpica, impetigen, pediculosi, sarna, eritema solar. Manifestacions cutànies de malalties sistèmiques. Principals afeccions en ginecologia pediàtrica. Vulvovaginitis, tumors, dismenorrea i síndrome premenstrual, malalties de transmissió sexual, embaràs en l'adolescència. Síndrome de l'ovari multiquístic.

41. Adolescència (I). Característiques biològiques, psicobiològiques i socials. Habilitats i actituds en l'assistència al xiquet i a l'adolescent malalt. Comunicació amb els pares.

42. Adolescència (II). Accidents. Neoplàsies. Problemes psicosocials: depressió, suïcidi, abús de substàncies tòxiques, anorèxia nerviosa, bulímia i altres. Problemes de l'adolescent relacionats amb la sexualitat. Patologia dermatològica prevalent en l'adolescent (acne). Problemes ortopèdics prevalents en l'adolescent. Promoció de la salut en l'adolescent. L'adolescent crònicament malalt. Síndrome de fatiga crònica.



43. Mort sobtada del lactant (epidemiologia, prevenció i tractament de la família). El xiquet maltractat. Tipus de maltractament infantil. Detecció i intervenció en situacions de maltractament infantil. Síndrome de Münchhausen.

44. Malalties relacionades amb la població migrant. Infeccions produïdes per bacteris, virus i paràsits endèmics en altres àrees (protozous, helmints), micosi, malalties produïdes per artròpodes, tuberculosi, hepatitis B, infecció per VIH. Anèmies hemolítiques (dèficit de G6PD; hemoglobinopaties). Trastorns nutricionals (desnutrició, anèmia ferropènica, raquitisme, errors dietètics). Problemes d'adaptació psicosocial.



45. El xiquet i l'adolescent malalt crònic. Discapacitat física i malaltia crònica. Retard mental. Xiquets i adolescents dependents d'alta tecnologia: distròfia muscular. Paràlisi cerebral. Atencions pal·liatives. Atenció integral centrada en la família de xiquets amb malalties greus que acurten la vida.

46. Malalt pediàtric crític. Insuficiència respiratòria (oxigenoteràpia, ventilació mecànica invasiva i no invasiva.) Xoc, sèpsia, coagulació intravascular disseminada. Politraumatisme. Traumatismes cranioencefàlics. Hemorràgia cerebral. Anafilaxi. Cetoacidosi diabètica. Ofegament i semiofegament. Trasplantament. Coma. Mort cerebral.



47. Reanimació cardiopulmonar bàsica i avançada.

48. Fonaments d'anestèsia pediàtrica. Atencions preoperatòries i postoperatòries. Tractament del dolor.

49. Aspectes ètics en la pediatria. Confidencialitat. Drets de la infància i l'adolescència. Drets del menor hospitalitzat. La llei de protecció de dades. Consentiment informat. Guia de les bones pràctiques clíniques en pediatria.

50. Bases de la investigació. Metodologia de la investigació. Disseny d'un treball d'investigació. L'article científic i la comunicació científica: elaboració, presentació i publicació.



Coneixements específics de l'especialitat de Psicologia Clínica (CO/61/20)

1. Marc legal i institucional de l'atenció a la salut mental. Marc legal i institucional de la Xarxa de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i la seua articulació amb altres xarxes de serveis. Marc jurídic normatiu en salut mental. Estratègies nacional i autonòmica de salut mental. Bioètica, ètica assistencial i deontologia professional.

2. Gestió clínica. Planificació i programació de l'activitat assistencial. Indicadors de qualitat en salut mental. Sistemes d'avaluació sanitària. Programes de gestió de qualitat. Coordinació, direcció i gestió d'equips de treball en salut mental. Salut mental comunitària.



3. Salut pública, epidemiologia. Disseny i avaluació de programes de promoció de la salut i prevenció de la malaltia. Qualitat de vida relacionada amb la salut. Educació per a la salut.

4. El procés d'investigació científica en psicologia clínica. Tècniques i procediments per a l'avaluació de l'eficàcia, l'eficiència i l'efectivitat dels processos de diagnòstic i tractament en salut mental.

5. Avaluació i diagnòstic clínics. Entrevista clínica. Exploració psicològica i psicopatològica. Tècniques, estratègies i procediments d'avaluació i diagnòstic psicològic. Anàlisi funcional. Avaluació de la consciència de malaltia. El procés diagnòstic en psicologia clínica. L'informe clínic. Sistemes de diagnòstic i classificació psiquiàtrics actuals: CIE-10 i DSM-5.

6. Característiques específiques dels processos d'avaluació i diagnòstic clínics, i de l'informe diagnòstic en contextos i poblacions específics. Infància i adolescència, tercera edat, discapacitat intel·lectual, deterioració cognitiva, neuropsicologia, població en risc d'exclusió.



7. Psicologia clínica legal i forense. Valoració en l'àmbit forense dels factors psicològics relacionats amb la salut, de les alteracions psicopatològiques i dels trastorns mentals, i de les seues implicacions civils, laborals i penals. Valoració de danys i seqüeles. Avaluació de la incapacitat. Peritatge forense. L'informe forense en psicologia clínica.



8. Psicopatologia i exploració dels processos i les funcions mentals (I). Atenció. Orientació. Percepció. Imaginació. Consciència. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els diferents processos i funcions. Quadres clínics en els quals es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

9. Psicopatologia i exploració dels processos i les funcions mentals (II). Memòria. Pensament. Llenguatge i parla. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els diferents processos i funcions. Quadres clínics en els quals es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

10. Psicopatologia i exploració dels processos i les funcions emocionals i del comportament. Afectivitat i emocions. Activitat motora, psicomotricitat i conducta intencional. Funcions fisiològiques: son, eliminació, apetit i ingesta, activitat sexual. Relacions interpersonals. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els diferents processos i funcions. Quadres clínics en els quals es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

11. Relació terapèutica en teràpia d'adults. Amb xiquets i adolescents. Amb parelles i famílies. Cohesió en teràpia grupal. Reparar ruptures en l'aliança. Donar i rebre retroacció del pacient.

12. Psicoteràpia. El procés psicoterapèutic. Habilitats psicoterapèutiques i de comunicació. Models i orientacions de la psicoteràpia: principis fonamentals. Eficàcia terapèutica i anàlisi de l'eficàcia diferencial de les teràpies psicològiques. Tècniques i estratègies comunes als diferents models de psicoteràpia.

13. Models d'intervenció psicològica i els seus procediments i tècniques: teràpia cognitivoconductual.

14. Models d'intervenció psicològica i els seus procediments i tècniques: teràpia humanista.

15. Models d'intervenció psicològica i els seus procediments i tècniques: teràpia psicodinàmica.

16. Models d'intervenció psicològica i els seus procediments i tècniques: teràpia sistèmica.

17. Models d'intervenció psicològica i els seus procediments i tècniques: teràpies de tercera generació, narratives i integradores.

18. Nivells d'intervenció en psicoteràpia: individual, grupal, parella, família, institucional i comunitari.

19. Trastorns mentals orgànics. Característiques clíniques, avaluació i diagnòstic de les demències, la síndrome amnèsica orgànica no induïda per substàncies ni alcohol, i el delírium no induït per substàncies ni alcohol. Intervencions psicològiques.

20. Espectre de l'esquizofrènia i altres trastorns psicòtics. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Trastorns aguts, transitoris, i induïts. Models explicatius. Tractaments i intervencions psicològiques eficaces. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Intervenció en crisi. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

21. Trastorns de l'humor i l'estat d'ànim. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust i reaccions depressives i de duel a causa de situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

22. Trastorns d'ansietat. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust i reaccions d'ansietat degudes a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

23. Trastorns per estrés i relacionats. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust a causa de situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

24. Trastorns de l'espectre obsessivocompulsiu. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

25. Trastorns somatomorfs. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust a causa de situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

26. Trastorns dissociatius. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

27. Trastorns alimentaris i de la ingesta d'aliments. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust a causa de malalties mèdiques i altres situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics individuals, de grup, i familiars. Programes de prevenció. Guies de pràctica clínica. Tractaments farmacològics, endocrinològics i nutricionals mèdics. Tècniques de consell, assessorament i suport per a familiars de persones amb TA. Estratègies d'intervenció en crisi i urgències específiques per als TA. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

28. Trastorns del comportament associats a disfuncions fisiològiques i factors somàtics. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació, curs, comorbiditat, pronòstic i intervencions i tractaments psicològics dels trastorns de l'excreció, del cicle son-vigília, i de l'abús de substàncies i medicaments.

29. Trastorns del comportament i l'activitat sexuals. Delimitació diagnòstica i clínica. Avaluació. Els trastorns de la identitat sexual. Disfuncions sexuals. Parafílies i delictes sexuals. Models i teories psicològiques explicatius. Intervencions i tractaments psicològics específics. Guies de pràctica clínica.

30. Salut sexual i reproductiva. Promoció de la salut sexual i reproductiva en població adolescent. Prevenció d'embarassos no desitjats, malalties de transmissió sexual i abús sexual. Avaluació i abordatge psicològic de problemes de parella. Intervencions psicològiques en consell genètic.

31. Trastorns del control d'impuls. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust a causa de situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

32. Trastorns de la personalitat (TP). Classificacions actuals. Caracterització clínica general dels TP. Característiques clíniques dels diferents TP. Avaluació i diagnòstic dels TP: instruments, tècniques i procediments generals i específics de cada TP. Problemes específics en l'avaluació i el diagnòstic dels TP. Curs, pronòstic, comorbiditat i epidemiologia dels diferents TP. TP secundaris, o associats, a malalties mèdiques, a abús de substàncies i alcohol, i a altres trastorns mentals i del comportament. Conceptes i models explicatius dels diferents TP. Intervencions i tractaments psicològics específics per als diferents TP. Guies clíniques.

33. Trastorns relacionats amb substàncies i addiccions. Neurobiologia de les addiccions. Classificació dels trastorns mentals, del comportament i relacionals a causa del consum de substàncies. Síndrome d'abstinència. L'entrevista motivacional. Els processos de canvi en conductes addictives. Patologia dual. Programes de psicoteràpia i procediments d'intervenció i tractament psicològics. Fàrmacs més utilitzats en trastorns addictius. Patologia mèdica associada al consum de drogues il·legals i alcohol. Els nivells d'atenció sanitària, i la rehabilitació funcional en diferents àmbits en la dependència. Atenció i reinserció sociofamiliar i laboral.

34. Trastorns del desenvolupament i retard mental. Característiques clíniques dels diferents trastorns. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust a causa de situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació. Epidemiologia dels diferents trastorns. Comorbiditat, curs i pronòstic dels diferents trastorns del desenvolupament. Models explicatius dels diferents trastorns. Dimensions i repercussions mèdiques, psicològiques i socials dels trastorns del desenvolupament. Tractaments i intervencions psicològiques individuals, familiars, escolars i grupals per als diferents trastorns. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica.

35. Trastorns del comportament i emocionals d'inici habitual en la infància i l'adolescència. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia dels diferents trastorns. Comorbiditat, curs i pronòstic dels diferents trastorns. Models explicatius dels diferents trastorns. Tractaments i intervencions psicològiques individuals, familiars, escolars i grupals per als diferents trastorns. Guies de pràctica clínica.

36. Altres problemes mentals i del comportament que poden requerir atenció psicològica especialitzada. Violència familiar. Violència de gènere. Migració i emigració. Assetjament escolar Assetjament laboral. Desestructuració familiar. Familiars i cuidadors de malalts. Persones i col·lectius en risc d'exclusió social. Suïcidi i altres comportaments de risc vital. Intervencions i tractaments psicològics en l'àmbit individual, familiar, grupal i social.

37. Aferrament. Dol. Trauma relacional.

38. El trastorn mental greu (TMG). De la rehabilitació a la recuperació i/o el desenvolupament de capacitats i habilitats. Programes psicoeducatius i prevenció de recaigudes per als pacients amb TMG. Programes psicoeducatius per a familiars de pacients amb TMG. Psicofarmacologia per als TMG. Programes de tractament basats en l'evidència per a TMG. Recursos instrumentals per a l'atenció a pacients amb TMG. Programes i models per a la reinserció social del pacient amb TMG. Avaluació de la incapacitat i la discapacitat en el TMG.



39. Conceptualització i abordatge de primers episodis en psicosi. Bases conceptuals de l'atenció precoç: model de fases, període crític, duració de la psicosi sense tractar (DUP). Serveis d'intervenció precoç. Intervencions psicològiques eficaces per als PEP.

40. Psicologia clínica en atenció primària. Promoció i educació per a la salut. Conducta de malaltia i processos de la malaltia. Estrés, afrontament de la malaltia i salut. Detecció, diagnòstic i tractament psicològic dels trastorns d'adaptació i reactius en grups de risc i situacions especials. Detecció, diagnòstic i tractament precoç de conductes addictives. Estratègies d'assessorament i consell a grups de suport i agents socials no sanitaris. Intervencions psicològiques per a la prevenció primària, secundària, i terciària dels trastorns mentals i del comportament en les diferents etapes del cicle vital.



41. Psicologia clínica de la salut, interconsulta i enllaç. Model biopsicosocial de la salut i la malaltia. Programes de psicoteràpia i procediments d'intervenció i tractament psicològics basats en l'evidència per a problemes psicològics derivats de malalties mèdiques o associats a aquests.

42. Adherència als tractaments mèdics. Hospitalització i procediments mèdics estressants. Habilitats i estratègies de comunicació específiques amb els malalts, els metges i els cuidadors. Comunicació amb altres professionals i agents sanitaris.

43. Percepció i maneig del dolor i altres símptomes físics. Programes d'intervenció psicològica en el dolor crònic.

44. Aspectes psicològics involucrats en malalties cròniques, processos de llarga duració, i malalties terminals. Intervencions psicològiques amb malalts neurològics i neuroquirúrgics. Repercussions psicològiques dels tractaments farmacològics i quirúrgics.

45. Condicionants culturals, socials i epidemiològics dels trastorns mentals, emocionals, cognitius, del comportament i relacionals. Promoció de la salut mental. Lluita contra l'estigma i la discriminació per malalties i trastorns mentals.

46. Neuropsicologia. Neuroanatomia funcional. Tècniques d'estudi d'estructura i activitat cerebral. Patologia cerebral en població infantil i adulta. Síndromes neuropsicològiques focals i difuses. Semiologia neuropsicològica. Avaluació i diagnòstic neuropsicològics. Neuropsicologia infantil. Programes de rehabilitació neuropsicològica. Intervencions de suport, de consell i psicoterapèutiques amb pacients i famílies afectades per dany cerebral.

47. Atencions pal·liatives. Legislació relacionada amb el dret a l'autonomia del pacient o les voluntats anticipades. Procés de malaltia i acceptació de la mort. Tècniques i procediments per a la comunicació amb familiars, cuidadors i malalts en els processos terminals. Creences i valors socioculturals sobre la malaltia, el dolor, i la mort. Avaluació, diagnòstic i intervenció psicològica en els processos de duel associats a la malaltia i la mort. Prevenció del duel complicat. Control de símptomes físics en processos terminals. Avaluació del dolor. Tècniques i estratègies psicològiques per a afrontar i gestionar el dolor. Atencions pal·liatives i seguretat del pacient. Atencions pal·liatives en xiquets i adolescents. Atencions pal·liatives en ancians. Atencions pal·liatives en malalts mentals. Recomanacions ètiques i guies de bona pràctica clínica sobre atencions pal·liatives.



48. Psicooncologia. Tipus de càncer, estadiatge, tractaments oncològics, efectes secundaris d'aquests, evolució de la malaltia, pronòstic i recursos assistencials. Aspectes psicològics rellevants en càncer. Factors de protecció i factors de vulnerabilitat. Avaluació psicooncològica. Trastorns mentals, relacionals, i del comportament en oncologia. Intervenció psicològica i psicoterapèutica en el pacient amb càncer i en la seua família. Qualitat de vida i oncologia. Adaptació psicològica en supervivents de càncer. La comunicació amb el malalt oncològic. La comunicació amb el personal mèdic i d'infermeria.



49. Psicogeriatria. El procés d'envelliment: aspectes socials i psicològics. Tècniques i procediments específics per a l'avaluació clínica en persones majors. Presentació clínica i peculiaritats dels trastorns mentals emocionals, cognitius, del comportament i relacionals en persones majors. Actuació en situacions urgents en psicogeriatria. Estratègies i procediments específics per al tractament i la intervenció psicològica en persones majors. Intervencions socials específiques. Aspectes ètics, legals i assistencials específics en psicogeriatria. Afrontament de les limitacions, la incapacitat i la pèrdua d'autonomia en el procés d'envelliment.

50. Psicologia perinatal. Promoció salut mental perinatal. Interfertilitat. Dol. Depressió postpart. Ansietat. Trastorn mental greu. Infanticidi. Suïcidi. Psicologia del cicle vital.



Coneixements específics de l'especialitat de Radiodiagnòstic (CO/62/22)

1. El departament d'imatge. Els raigs X. Bases físiques de la formació de la imatge. Tècniques especials. Contrastos. Digitalització de la imatge. Ultrasons. Tomografia axial automatitzada. Angiografia digital. Ressonància magnètica.

2. Radioprotecció: bases físiques de les radiacions. Característiques físiques dels equips i feixos de raigs X. Detectors de radiació. Control de qualitat de les instal·lacions. Manteniment i calibratge de detectors. Protecció radiològica. Protecció general. Normativa i legislació.

3. Radiobiologia: interacció radiació ionitzant-ésser viu. Concepte de radiosensibilitat. Efectes biològics de la radiació ionitzant.

4. El tòrax: anatomia. Tècniques d'exploració en el tòrax. Usos i indicacions. Tècnica radiogràfica simple. Tècniques radiogràfiques especials. Radioscòpia. Ultrasons. Doppler. Medicina nuclear. Tomografia axial automatitzada. Ressonància magnètica. Intervencionisme al tòrax.

5. Lesions de l'espai aeri. Lesions alveolars. Classificació. Semiologia de l'atelèctasi. Atelèctasi dels diferents lòbuls pulmonars. Opacificació completa d'un hemitòrax.

6. Lesions Intersticials. Nòdul pulmonar. Masses pulmonars. Lesions infiltratives difuses. Lesions més habituals: xicotetes opacificacions arredonides. Patró lineal. Conducta davant d'un patró infiltratiu difús.



7. Lesions cavitàries i quístiques. Definició. Semiologia general. Diagnòstic diferencial. Calcificacions toràciques: fisiològiques. Intrapulmonars. Pleurals. Mediastíniques. De la paret toràcica. Hiperclaredat pulmonar: unilateral. Bilateral. Lesió hilar: tècniques d'examen. Semiologia radiològica.

8. La pleura: anatomia. Manifestacions radiogràfiques de malaltia pleural. Grans síndromes. Espai extrapleural: signes radiològics. Tipus de lesions. La paret toràcica: estern i costelles, teixits blans, columna vertebral, diafragma. Síndrome de l'obertura toràcica superior.



9. El mediastí: divisió anatòmica. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Semiologia general. Entitats més importants. Malaltia de l'aorta toràcica. Adenopaties mediastíniques.

10. Infeccions pulmonars: pneumònies i la seua classificació. Tuberculosi: classificació. Conceptes clínics. Troballes radiològiques. Micobacteris atípics. Tuberculosi en pacients immunodeprimits. Infecció de COVID-19.

11. Càncer de pulmó: presentació clínica. Tipus histològics dels tumors. Troballes radiològiques. Estadiatge. La biòpsia pulmonar.

12. Embolisme pulmonar: generalitats. Estudi radiològic. Tractament endovascular. Lesions iatrogèniques del tòrax. Lesions per drogues. Lesions secundàries a procediments diagnòstics i terapèutics.



13. El tòrax en la unitat de vigilància intensiva. Tècniques utilitzades. Grans síndromes. Alteracions en l'edat pediàtrica.

14. Cardiopaties congènites. Record embriològic-anatòmic. Tècniques d'estudi. Grans síndromes. Canvis postquirúrgics. Síndromes amb cardiopatia associada.

15. Cardiopaties adquirides. Tècniques d'estudi. Conducta diagnòstica. Semiologia radiològica cardíaca. Grans síndromes. La ressonància magnètica en l'estudi de la patologia cardíaca.

16. L'abdomen: anatomia radiogràfica. Tècniques i indicacions. Conducta diagnòstica. Radiografies simples. Examen amb contrast en el tub digestiu. Estudis angiogràfics. Medicina nuclear. Ultrasons. Tomografia axial automatitzada. Ressonància magnètica. Intervencionisme.



17. Cavitat peritoneal i mesenteri. Semiologia radiològica. Anatomia dels compartiments intraperitoneals. Col·leccions anormals de gas. Líquid lliure i col·leccions intraperitoneals. Masses. Calcificacions. Cossos estranys. Mesenteri.

18. Retroperitoneu i estructures limfovasculars. Anatomia. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Semiologia general. Estructures limfàtiques. Aorta abdominal. Vena cava inferior i les seues branques. Retroperitoneu. Psoes.

19. La paret abdominal. Anatomia. Anomalies congènites. Grans síndromes. Conducta radiològica davant d'una massa abdominal en el nounat, en el xiquet, en l'adult.

20. Alteracions del transport intestinal. Obstruccions i ili intestinal. Obstrucció intestinal del nounat. Semiologia radiològica. Tècniques d'exploració. Entitats més freqüents.

21. Peritonitis. Abscés intestinal. Tècniques d'examen. Troballes específiques de l'abscés localitzat. Grans síndromes. Conducta radiològica en l'abscés abdominal: conducta diagnòstica. Terapèutica. Drenatge d'abscessos.

22. Traumatismes abdominals. Tipus de lesions abdominals. Tècniques d'estudi. Lesions abdominals específiques. Radiologia de la urgència traumatològica. Conducta diagnòstica.

23. Aparell digestiu: esòfag, estómac, intestí prim, còlon. Record anatòmic. Tècniques d'exploració. Semiologia general. Grans síndromes.

24. Les vies biliars. Record anatòmic. Tècniques d'exploració. Tècniques específiques d'estudi biliar. Colecistografia oral. Colangiografia intravenosa. Colangiografia percutània transhepàtica. Colangiografia intraoperatòria i postoperatòria. Colangio-RM. Fetge, melsa, pàncrees: record anatòmic. Tècniques d'exploració. Semiologia general. Grans síndromes.

25. Aparell urinari: anatomia. Tècniques. Conducta diagnòstica: radiologia simple. Urografia intravenosa. Nefrotomografia. Pielografia retrògrada i anterògrada percutània. Cistografia. Uretrografia retrògrada. Deferentografia. Cavernografia. Ultrasonografia Doppler. Tomografia automatitzada. Ressonància magnètica.

26. Anomalies congènites de l'aparell urinari. Anomalies de nombre, posició, fusió, grandària, forma, estructura. Anomalies de la pelvis renal i de l'urèter. Calcificacions. Càlculs. Nefrocalcinosi. Calcificacions canaliculars. Calcificacions en masses.

27. Uropatia obstructiva. Tècniques d'exploració. Conducta radiològica. Infecció urinària. Pielonefritis aguda. Pielonefritis crònica. Pielonefritis tuberculosa. Pielonefritis brucel·lòsica. Pielonefritis xantogranulomatosa. Necrosi papil·lar.

28. Masses renals. Quistos renals. Tumors. Masses inflamatòries. Masses d'origen traumàtic. Pseudotumors. Conducta davant d'una massa renal unilateral i bilateral. Hipertensió vasculorenal. Tècniques d'examen. Insuficiència renal. Fracàs renal agut i crònic. Tècniques diagnòstiques. Trasplantament renal. Procediments diagnòstics: previs al trasplantament, posttrasplantament. Complicacions.

29. Aparell genitourinari. Bufeta i uretra. Testicle. Pròstata. Penis. Anatomia. Mètodes d'examen. Anomalies congènites. Càlculs. Lesions inflamatòries. Traumatismes. Alteracions de la paret vesical: fístules, diverticles, hèrnies. Tumors. Hipertròfia benigna de pròstata.

30. Glàndules adrenals: anatomia. Avaluació radiològica de les adrenals: abdomen simple. Urografia intravenosa i nefrotomografia. Ressonància magnètica. Ultrasò. Estudis isotòpics. Tomografia axial automatitzada. Grans síndromes adrenals.

31. Radiologia obstètrica: anatomia. Tècniques d'exploració. Conducta diagnòstica. Ultrasonografia obstètrica. Pelvis femenina: patologia ovàrica i cervicouterina. Grans síndromes ginecològiques.

32. Mama. Anatomia. Tècniques d'exploració: mamografia, galactografia, ultrasonografia, tomografia axial automatitzada, medicina nuclear, ressonància magnètica. Semiologia general. Entitats més importants. Cerca de càncer mamari en dones asimptomàtiques. Patologia mamària benigna. Mama masculina. Tècniques d'intervencionisme mamari percutani diagnòstic i terapèutic.

33. Sistema musculoesquelètic. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Radiografia simple. Tomografia. Ultrasonografia. Medicina nuclear. Tomografia automatitzada. Ressonància magnètica. Angiografia. Radiologia intervencionista. Biòpsia òssia. Fistulografia. Densitometria òssia.

34. Fractures i luxacions. Principis bàsics. Mecanisme. Estudi radiològic. Tipus de fractures. Formes de presentació. Curació de la fractura. Complicacions. Luxacions i subluxacions.

35. La columna vertebral. La pelvis. Anatomia. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Malformacions congènites. Alteracions de la posició. Lesions inflamatòries. Lesions degeneratives. Lesions traumàtiques. Tumors.

36. Les parts toves del sistema musculoesquelètic: tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Semiologia. Grans síndromes. Tumors de parts toves. Patologia traumàtica-degenerativa. Estudi de les principals articulacions. Ressonància magnètica.

37. Malalties constitucionals de l'os. Classificació. Entitats més freqüents: osteocondrodisplàsies. Disostosi. Osteòlisi idiomàtica. Malalties diverses amb afectació òssia. Aberracions cromosòmiques. Anomalies primitives del metabolisme.

38. Lesió òssia solitària. Definició. Semiologia. Tumors benignes. Tumors malignes. Lesions pseudotumorals. Lesions òssies generalitzades. Semiologia. Malalties metabòliques. Malalties endocrines. Malalties del sistema hematopoètic

39. Artropaties. Classificació. Semiologia. Artritis. Artropaties degeneratives. Artropaties menys freqüents.

40. Sistema nerviós central. Anatomia. Tècniques d'estudi: tomografia axial automatitzada (TAC). Medicina nuclear. Ultrasons. Ressonància magnètica (RM). Radiologia intervencionista.

41. Crani. Anatomia. Projeccions habituals. Línies de referència. Troballes normals. Calcificacions no patològiques. Crani patològic: anomalies congènites. Troballes en lesions cerebrals. Utilitat de les radiografies simples de crani. Traumatismes cranioencefàlics.

42. Otoneuroradiologia: anatomia. Tècniques d'exploració. Conducta diagnòstica: radiologia simple. Tomografia. TAC. RM. Angiografia. Altres tècniques de contrast. Grans síndromes otoneurològiques.

43. Tumors cerebrals: pediàtrics. Adults. Malaltia cerebrovascular. Lesions sellars i parasellars. Atròfia cerebral i demència. Malalties de la substància blanca. Accidents cerebrovasculars: infart cerebral. Hemorràgia cerebral.

44. Medul·la espinal: grans lesions medul·lars. Alteracions congènites. Traumatismes medul·lars. Lesions inflamatòries. Tumors. Hèrnia discal.

45. Massís facial: sins paranasals. Òrbita. Glàndules salivals. Anatomia. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Grans síndromes. Coll. Faringe i laringe: anatomia. Tècniques d'examen. Patologia. Lesions pediàtriques: tumors. Estenosi. Tiroide. Paratiroide: anatomofisiologia. Tècniques d'exploració. Grans síndromes. Conducta davant d'una massa en el coll.

46. Sistema vascular: artèries, venes i limfàtics. Síndrome aòrtica aguda. Patologia dels grans vasos abdominals, pelvians i de les extremitats.

47. Estadiatge dels tumors. El TNM. Les metàstasis: toràciques, esquelètiques, hepatoesplèniques, del sistema nerviós central, ganglionars, retroperitoneals i pelvianes, en el tub digestiu, el mesenteri i el peritoneu, adrenals i renals, en la mama.

48. Limfomes i leucèmies. Classificació: limfoma de Hodgkin. Limfoma no Hodgkin. Leucèmies: manifestacions radiològiques. Estadiatge dels limfomes. Avaluació del tractament i les seues complicacions. Conducta radiològica. Conducta davant d'un tumor primari desconegut.

49. Arteriografia i flebografia diagnòstiques. Emboloteràpia. Angioplàstia. Accessos venosos centrals percutanis. Fibrinòlisi. Retirada de cossos estranys intravasculars. Maneig de la trombosi venosa d'extremitats inferiors.

50. Tècniques uroradiològiques percutànies. Tècnica intervencionista del sistema hepatobiliar. Dilatació d'estenosi del tracte gastrointestinal. Radiologia intervencionista del tòrax. Biòpsia guiada per ultrasons. Biòpsia guiada per TAC. Drenatge d'abscessos. Colecistostomia percutània. Maneig de la hipertensió portal.



Coneixements específics de l'especialitat de Radiofísica Hospitalària (CO/63/22)

1. Física de les radiacions. Efectes físics de la radiació. Radiacions ionitzants. Naturalesa, paràmetres diferenciadors i tipus. Espectres de radiació. Radioactivitat. Modes de decaïment radioactiu. Llei de decaïment radioactiu. Radioactivitat natural. Sèries radioactives. Reaccions nuclears. Principis de conservació.

2. Interacció de les partícules amb la matèria. Dispersió elàstica. Col·lisions inelàstiques. Emissió de radiació de frenada. Anihilació del positró. Interacció dels neutrons amb la matèria. Cessió d'energia de la radiació a la matèria. Abast i recorregut. LET. Poder de frenada.



3. Interacció dels fotons amb la matèria. Ionització directa i indirecta. Difusió elàstica. Difusió inelàstica. Absorció. Absorció fotoelèctrica, producció de parells. Fotodesintegració. Atenuació: seccions eficaces i coeficients d'atenuació.

4. Conceptes bàsics del mesurament. Procés de mesurament. Definicions: valor d'una magnitud, exactitud, precisió, repetibilitat, reproductibilitat. Magnituds d'influència. Concepte d'error. Calibratge. Traçabilitat. Concepte d'incertesa. Bondat del resultat d'un mesurament en un procés de control de qualitat: tolerància i nivell d'acció.



5. Detecció i mesurament de la radiació. Bases físiques dels diferents sistemes de detecció i mesurament de la radiació: calorimetria, dosimetria química, detectors de gas, cambres de ionització, detectors de centelleig, dosímetres de termoluminiscència, semiconductors, dosimetria fotogràfica, dosímetres portals, dosimetria per gels. Sistemes de dosimetria utilitzats en la pràctica hospitalària. Electrònica associada. Característiques metrològiques dels instruments de mesurament.

6. Magnituds i unitats radiològiques. Magnituds radiomètriques. Magnituds dosimètriques. Magnituds limitadores de dosis. Magnituds específiques en radiofísica hospitalària: braquiteràpia, radiodiagnòstic i radioprotecció. Magnituds operacionals per a irradiació des de fonts externes.

7. Detectors utilitzats en les aplicacions mèdiques de les radiacions ionitzants. Propietats dels monitors de radiació. Detectors de ionització gasosa. Detectors de neutrons. Detectors de centelleig. Detectors de semiconductor. Detectors de termoluminiscència. Altres detectors. Anàlisi comparativa. Equips de detecció i mesurament emprats en radiofísica. Fonts de verificació. Laboratoris de calibratge. Calibratge i verificació de detectors.

8. Equips de radioteràpia. Unitats de raigs X de quilovoltatge. Unitats de cobalt. Acceleradors lineals d'electrons. Equips de localització i simulació. Sistema d'imatge en unitats de tractament. Tècniques especials: irradiació corporal total i irradiació superficial total. Radioteràpia intraoperatòria, radioteràpia estereotàctica: GammaKnife i CyberKnife. Radioteràpia amb intensitat modulada. Hadronteràpia: teràpia amb protons i ions. Sistemes de registre i verificació. Equips complementaris.



9. Acceleradors lineals d'electrons d'ús clínic. Sistema de generació de radiofreqüències. Conducció de microones a l'estructura acceleradora. Sistema d'injecció i sistema d'acceleració dels electrons. Variació d'energia en els acceleradors. Control automàtic de la freqüència. Sistema de desviació del feix d'electrons. Producció d'un feix extens de raigs X. Producció d'un feix extens d'electrons. Sistema de control de la dosi absorbida. Enclavaments. Mesa de tractament.



10. Producció de fonts radioactives. Reactors nuclears: principi d'operació i espectre de neutrons. Ciclotrons: principi d'operació i ions negatius i positius. Presentació de fonts radioactives per a ús mèdic. Fonts encapsulades i no encapsulades. Radionúclids i radiofàrmacs. Generadors de radionúclids.

11. Dosimetria física de feixos de raigs X d'alta energia i electrons. Determinació de la dosi en feixos de fotons i electrons segons els diferents protocols existents. Especificació de la dosi de referència en la pràctica clínica. Dosimetria relativa: a) variació de la dosi al llarg de l'eix del feix: rendiment en profunditat; b) variació de la dosi perpendicularment a l'eix del feix: perfils, penombra, planitud i simetria; c) factors de camp: contribució de la radiació dispersa del capçal i del maniquí; d) paràmetres de caracterització de feixos de fotons i electrons; e) distribucions de dosi 3D, i f) efecte dels modificadors del feix (falques físiques i virtuals, compensadors). Dosimetria física de fonts radioactives. Mètodes directes i indirectes. Activímetres.



12. Fonaments de la producció d'imatges amb raigs X. Característiques geomètriques dels feixos. Atenuació. Característiques de la imatge latent.

13. Sistemes de registre i visualització d'imatges. Radiografia: components i revelatge. Radioscòpia: cadena d'imatge. Limitacions dels sistemes de pel·lícula-pantalla. Diferències entre sistemes analògics i digitals. Radiologia digital: radiografia informatitzada i panells plans.



14. Sistemes, components i tècniques pròpies de la radiologia convencional. Descripció, evolució històrica, requisits i característiques de les instal·lacions. El tub de raigs X i el seu funcionament. El generador de l'equip de raigs X. Emissió de raigs X. L'espectre del feix de raigs X. La tècnica radiològica.

15. Radiologia especialitzada: equips amb adquisició d'imatge en temps real. Descripció, evolució històrica, requisits i característiques de les instal·lacions. Mamografia, tomografia computada, equips dentals i portàtils. Descripció i particularitats. Requisits i característiques de les instal·lacions.

16. Mesuraments de dosis al pacient en el rang del radiodiagnòstic. Dosimetria de pacients. Indicadors de dosis. Nivells de referència. Estimació de dosi en òrgans de pacients: mètodes i programes de càlcul. Dosimetria en procediments d'alta dosi: dosi d'interés.

17. Obtenció d'informació del pacient mitjançant l'ús de radionúclids: fonaments, característiques físiques i radiobiològiques dels radiofàrmacs, models compartimentals, criteris de selecció de radionúclids i dosificació.

18. Cadena de mesurament i components de l'equipament de medicina nuclear. Particularitats dels diferents sistemes: comptadors, gammacàmeres, càmeres SPECT i càmeres PET, equips PET-TAC.

19. Mesuraments de dosis al pacient en medicina nuclear. Dosimetria interna: mètodes de càlcul, models estàndard de distribució de radiofàrmacs. Dosimetria clínica i dosis típiques en els procediments estàndard de diagnòstic. Nivells de referència. Models compartimentals.



20. Radiodiagnòstic. Producció de raigs X, espectre energètic i paràmetres que el modifiquen. Equips. Tubs i generadors de raigs X. La imatge radiològica. La imatge radiogràfica clàssica. Qualitat d'imatge: resolució i contrast. Col·limació, radiació dispersa, reixetes. Geometria de la imatge radiogràfica, amplificació, distorsió. El sistema pel·lícula-pantalla de reforç. Processadores. Sistemes digitals de registre d'imatge. Diferències entre sistemes analògics i digitals. Radiografia informatitzada. Panells plans. Sistemes de visualització: negatoscopis i monitors de visualització.

21. Equips de raigs X i receptors d'imatge. Equipament en radiologia general. Equipament en mamografia. Equips amb fluoroscòpia. Tomografia computada. Altres equips: equips dentals intraorals, ortopantomògrafs i densitòmetres ossis.

22. Medicina nuclear. Fonaments. Radioisòtops per al diagnòstic. Radioisòtops emprats per a la teràpia. Obtenció dels radioisòtops. Radiofàrmacs. Captació dels radiofàrmacs per l'organisme: període biològic efectiu. Estudis morfològics i funcionals. Exploracions gammagràfiques més freqüents i radiofàrmacs usats.

23. Medicina nuclear. Instrumentació. Activímetres. Comptadors gamma i beta. Sondes de detecció externa. Sondes intraoperatòries. Gammacàmeres. Tomògraf SPECT. Tomografia per emissió de positrons: bases físiques.

24. Fonaments de radiobiologia. Resposta dels teixits a la radiació a escala molecular i cel·lular. Efectes deterministes i estocàstics. Reaccions del medi. Radiosensibilitat i radioresistència. Efectes de la radiació a escala molecular. Efectes sobre l'ADN i els cromosomes.



25. Efectes cel·lulars: mort cel·lular i corbes de supervivència, models teòrics de supervivència cel·lular, el model lineal-quadràtic. Efectes a escala tissular i orgànica. Efectes sobre l'organisme complet.

26. Teràpia amb radiacions: fonament, objectius, tipus i classificacions. Bases radiobiològiques de l'ús terapèutic de la radiació. Creixement tumoral. Models teòrics. Resposta de tumors i teixit normal a la radiació a nivells terapèutics. Dependència amb el fraccionament, la taxa i el volum. Models radiobiològics. Dosi de tolerància i probabilitat de control tumoral. Efectes dosi-volum. Models TCP (Tumor Control Probability) i NTCP (Normal Tissue Complication Probability). Aplicacions en la pràctica clínica. Bases biològiques del risc radiològic. Carcinogènesi, riscos genètics i somàtics per als individus exposats i per a la població. Efectes de la radiació en l'embrió i el fetus.



27. Fraccionament i isoefecte en radioteràpia. Fraccionament i model lineal quadràtic. Hipofraccionament. Reparació incompleta: models de reparació, models d'isoefecte amb reparació incompleta i hiperfraccionament. Braquiteràpia. Efecte de la taxa de dosis.

28. Planificació de tractaments radioteràpics (1). Adquisició de dades del pacient per a tractament. Tècniques de simulació. Posicionament del pacient. Sistema d'immobilització. Adquisició d'imatges (sistema radiogràfics, TC i ressonància magnètica). Contorns. Sistema d'adquisició. Control de qualitat del procés d'obtenció d'imatges. Localització de volums i òrgans crítics. Fusió d'imatges per a localització tumoral. Tècniques i equipament. Volums. Marges. Consideracions sobre el moviment d'òrgans: tècniques de control.



29. Planificació de tractaments radioteràpics (2). Sistema de planificació i càlcul de dosi. Dosimetria clínica. Especificació de dosis i volums. Recomanacions internacionals (ICRU50, ICRU6 i altres). Paràmetres i funcions que intervenen en el càlcul de la dosi. Principis de la planificació manual i amb ordinador. Càlcul d'unitats monitor. Sistema de planificació computaritzats. Algorismes de càlcul (1D, 2D, 3D). Eines en la planificació 3D: BEV, DRR, HDV. Optimització i avaluació de la planificació. Verificació de càlculs dosimètrics. Transmissió d'imatges i dades. Registre i arxiu (recomanacions internacionals).

30. Tècniques de radioteràpia externa. Tècniques convencionals: a) camps regulars i irregulars; b) modificadors del feix: falques, bolus i compensadors; c) col·limació del feix: blocs, multilàmines; d) efectes de l'obliqüitat, contigüitat i superposició de camps; e) efectes de l'heterogeneïtat, i f) conceptes de normalització i ponderació dels feixos. Tècniques avançades: a) 3D conformada; b) radioteràpia d'intensitat modulada (IMRT), i c) arc de teràpia volumètrica modulada (VMAT). Tècniques especials: a) camps extensos: irradiació corporal total amb fotons i electrons; b) feixos estrets: radiocirurgia estereotàctica (SRS) i radioteràpia estereotàctica fraccionada (SBRT); c) radioteràpia intraoperatòria; d) equips robotitzats i tomoteràpia, i e) tractaments amb feixos de partícules pesants.

31. Radioteràpia externa. Verificació de tractaments. Verificació inicial del posicionament del pacient i de la planificació del tractament en el simulador o en la unitat de tractament. Comprovació amb imatges portals i sistema de tomografia de feix cònic. Radioteràpia guiada per la imatge (IGRT). Precisió geomètrica, reproductibilitat i mètodes de verificació. Dosimetria in vivo. Sistema de registre i verificació.



32. Braquiteràpia. Tipus de radionúclids. Fonts radioactives encapsulades: característiques, selecció i disseny de fonts. Especificació de fonts: a) caracterització de l'emissió de les fonts: activitat, taxa de kerma en aire de referència; b) definició del rendiment de les fonts (protocols nacionals i internacionals), i c) mètodes de dosimetria. Equips de calibratge de fonts. Aplicadors. Aplicacions de càrrega directa. Sistema de càrrega diferida (manual i automàtica). Implants permanents i temporals. Aplicacions intracavitàries i implants intersticials. Equipament. Especificacions i recomanacions ICRU. Extensió a altres tipus d'implants: LDR, HDR, PDR. Tècniques especials: implants permanents de llavors, implants oftàlmics, implants estereotàctics. Sistema d'imatge per a braquiteràpia.



33. Braquiteràpia: planificació de tractaments i càlcul de dosi. Formalismes generals. Estructura general dels sistemes de planificació de braquiteràpia i dades necessàries per a configurar-los. Sistema de presa de dades i localització de fonts. Algorismes de reconstrucció. Algorismes de càlcul. Optimització i avaluació de la planificació. Especificació de dosis i volums d'acord amb protocols internacionals. Sistemes de càlcul de dosis clàssics: sistema de París, de Manchester.



34. Radioteràpia amb partícules pesants. Hadronteràpia. Prototeràpia. Teràpia amb ions lleugers i pesants. Teràpia amb neutrons i amb altres partícules pesants. Aspectes biològics, dosimètrics i de planificació. Ciclotró.

35. Teràpia metabòlica amb isòtops radioactius. Elecció del radionúclid i el radiofàrmac. Propietats físiques, cinètica i distribució. Aspectes radiobiològics, dosimètrics i de seguretat radiològica.

36. Protecció radiològica: concepte, definició, fonaments i objectius. El sistema de limitació de dosi. Justificació de pràctiques. Optimació de procediments. Principis bàsics de la limitació de dosi. Magnituds de protecció radiològica operacional.

37. Regulacions, recomanacions i normes. Administració i organització de la protecció radiològica. Organismes i institucions competents. Consell de Seguretat Nuclear. Normatives i legislació espanyola i europea. Responsabilitats en matèria de protecció radiològica: titular de la instal·lació, supervisors, directors, operadors, servei de protecció radiològica. Cap de protecció radiològica.

38. Situacions amb el risc d'exposició a la radiació i/o contaminació amb substàncies radioactives relacionades amb la pràctica assistencial. Valoració i classificació del risc radiològic. Pràctiques i intervencions. Normes genèriques de protecció radiològica.

39. Vigilància de l'ambient de treball. Estimació del risc radiològic. Avaluació del risc radiològic en funció de l'activitat. Vigilància de la radiació: classificació i senyalització de zones. Procediments operatius de cadascuna de les àrees de treball segons el tipus de fonts i equips emprats. Controls d'accés i d'eixida.

40. Dosimetria ambiental i d'àrea. Gestió de materials radioactius: recepció, manipulació i transport del material. Vigilància de la contaminació. Gestió de residus. Impacte ambiental. Protecció radiològica del públic.

41. Vigilància dels treballadors. Classificació de treballadors exposats. Dosimetria personal. Historial dosimètric. Vigilància sanitària. Historial mèdic. Normes per a persones en formació i estudiants.

42. Protecció radiològica del pacient. Justificació, optimització i limitació de dosis. Continguts fonamentals dels reials decrets de protecció al pacient, de justificació d'exposicions mèdiques, i els que establixen els criteris de qualitat en medicina nuclear, radiodiagnòstic i radioteràpia.

43. Projecte i acceptació d'instal·lacions amb el risc d'exposició o contaminació. Disseny d'instal·lacions. Especificacions. Ubicació. Circulació de personal, senyalització i control d'accessos. Recepció d'acceptació. Blindatges: fonament i tipus. Càlcul de blindatges estructurals. Peces personals de protecció. Ús de blindatges.

44. Requisits administratius de les instal·lacions radioactives i de radiodiagnòstic mèdic. Organismes competents. Sol·licituds i declaracions: continguts i procediment de gestió.

45. Requisits del personal d'operació. Llicències: requisits i gestió. Acreditacions: requisits i gestió. Requisits del personal que no necessita llicència ni acreditació. Formació i entrenament en protecció radiològica.

46. Procediments de protecció radiològica. Optimització. Sistema de qualitat. Registres i informes. Reglament de funcionament. Pla d'emergència interior. Simulacres.

47. Control de qualitat radiofísic en medicina nuclear. Selecció d'equips: definició d'especificacions i comprovació de característiques. Proves d'acceptació, de referència inicial i de constància. Normes i recomanacions nacionals i internacionals de qualitat en medicina nuclear. Proves sobre activímetres, gammacàmeres, càmera SPECT i càmera PET. Procediments i control de qualitat en radiofarmàcia.



48. Control de qualitat radiofísic en radiodiagnòstic. Selecció d'equips de radiodiagnòstic: definició d'especificacions i comprovació de característiques. Proves d'acceptació, d'establiment de l'estat de referència inicial i de constància. Proves genèriques. Paràmetres geomètrics, dosimètrics i de qualitat d'imatge. Normes i recomanacions de qualitat nacionals i internacionals. Proves en mamografia, TC, radiologia digital i radiologia intervencionista. Qualitat i dosi al pacient.



49. Control de qualitat radiofísic en radioteràpia externa. Selecció d'equips: definició d'especificacions tècniques i comprovació de característiques. Proves d'acceptació, de referència inicial i de constància. Control de qualitat: instrumentació i equips de mesurament, unitats de tractament, sistema de planificació, simuladors i dosimetria clínica. Revisions periòdiques de càlculs i paràmetres de tractament. Normes i recomanacions de qualitat nacionals i internacionals en radioteràpia externa.

50. Control de qualitat radiofísic en braquiteràpia. Selecció d'equips: definició d'especificacions tècniques i comprovació de característiques. Proves d'acceptació, de referència inicial i de constància. Control de qualitat: instrumentació i equips de mesurament, fonts i aplicadors, unitats de tractament, sistema de planificació i càlcul, accessoris utilitzats per a la reconstrucció espacial de l'implant, sistema d'imatge i dosimetria clínica. Revisions periòdiques de càlculs i paràmetres de tractament. Normes i recomanacions de qualitat nacionals i internacionals en braquiteràpia.



Coneixements específics de l'especialitat de Reumatologia (CO/64/22)

1. Anatomia, bioquímica i fisiologia del sistema musculoesquelètic i el teixit connectiu. Fisiopatologia de la inflamació.

2. Immunologia bàsica i immunogenètica. Biologia molecular d'aplicació a la reumatologia.

3. Agents infecciosos en malalties reumàtiques cròniques.

4. Examen clínic musculoesquelètic.

5. Laboratori en reumatologia: reactants de fase aguda i autoanticossos. Determinacions en la patologia metabòlica òssia. Histopatologia.



6. Mètodes de diagnòstic per imatge: radiologia convencional, tomografia computada, ressonància nuclear magnètica, densitometria òssia, ecografia i estudis radioisotòpics.

7. Tècnica d'artrocentesi de les diverses articulacions. Terapèutica intrasinovial i juxtaarticular. Estudi del líquid sinovial.

8. Histopatologia d'aparell locomotor. Tècniques d'obtenció de mostres i interpretació anatomopatològica.

9. Principis d'artroscòpia diagnòstica.

10. Proves diagnòstiques en les malalties neuromusculars. Electromiografia i tècniques de conducció nerviosa.

11. Epidemiologia de les malalties reumàtiques.

12. Avaluació clínica del malalt reumàtic. Qüestionaris: descripció i maneig.

13. Farmacologia clínica aplicada a la reumatologia. Maneig del dolor crònic d'aparell locomotor.

14. Artritis. Monoartritis. Poliartritis.

15. Connectivopaties i malalties reumàtiques sistèmiques. Artritis reumatoide. Manifestacions clíniques articulars i extraarticulars. Epidemiologia. Tractament. Malaltia de Still de l'adult.

16. Malalties reumàtiques de la infància: Artritis idiopàtica infantil. Malaltia de Kawasaki. Connectivopaties de la infància.

17. Artritis traumàtiques.

18. Espondiloartropaties seronegatives: espondilitis anquilosant. Espondiloartropatia indiferenciada. Artritis reactiva. Artritis enteropàtiques. Artropatia psoriàsica. Altres espondiloartropaties.

19. Artrosi. Epidemiologia. Manifestacions clíniques. Pronòstic. Tractament.

20. Artrosi dels membres. Espondiloartrosi.

21. Infeccions osteoarticulars: artritis bacterianes, víriques, per espiroquetes, fongs i paràsits. Malaltia de Lyme.

22. Artropaties per microcristalls: hiperuricèmia i gota. Etiopatogènia, clínica i tractament. Artropatia per cristalls de pirofosfat càlcic, de fosfat càlcic bàsic i d'oxalat càlcic.

23. Malalties hereditàries del teixit conjuntiu. Laxitud articular. Osteogènesi imperfecta. Síndrome de Marfan. Síndrome d'Ehlers-Danlos.

24. Altres artritis: artropatia neuropàtica, osteoartropatia hipertrofiant, reumatisme palindròmic i altres reumatismes intermitents.

25. Reticulohistiocitosi multicèntrica.

26. Reumatisme de parts toves. Síndrome dolorosa generalitzada. Fibromiàlgia.

27. Síndromes doloroses localitzades. Dolor raquidi. Cervicobraquiàlgia i ciàtica.

28. Hiperostosi anquilosant vertebral. Hiperostosi esquelètica difusa idiomàtica.

29. Malalties òssies. Osteoporosi. Manifestacions clíniques i diagnòstic. Prevenció i tractament.

30. Osteomalàcia. Malaltia de Paget.

31. Osteonecrosi, osteocondritis i osteocondrosi. Osteoesclerosi.

32. Distròfia simpàtica reflexa.

33. Lupus eritematós sistèmic.

34. Esclerodèrmia. Classificació. Síndromes pseudoesclerodermiformes. Fibrosis sistèmiques de tipus idiopàtic. Síndrome de Sjögren.

35. Malaltia mixta del teixit conjuntiu. Malaltia indiferenciada del teixit conjuntiu. Síndrome d'anticossos antifosfolípids.

36. Vasculitis. Poliarteritis nodosa. Arteritis de cèl·lules gegants. Malaltia de Kawasaki i peculiaritats de les connectivopaties en la infància.

37. Vasculitis sistèmiques. Malaltia de Behçet. Síndromes pseudovasculítiques. Policondritis recidivant.

38. Granulomatosi de Wegener. Vasculitis per hipersensibilitat. Altres vasculitis. Granuloma de la línia mitjana.

39. Panniculitis. Eritema nodós. Lipodistròfies.

40. Policondritis recidivant.

41. Síndromes hereditàries de febre periòdica.

42. Malalties infiltratives sistèmiques: hemocromatosi, amiloïdosi, sarcoïdosi, lipidosi i histiocitosi.

43. Miopaties inflamatòries idiopàtiques.

44. Manifestacions reumàtiques de les immunodeficiències congènites.

45. Artropaties associades amb processos endocrinològics, metabòlics, hematològics i amb processos malignes.

46. Malalties hereditàries i del desenvolupament del teixit connectiu i ossi.

47. Tumors osteoarticulars primaris i metastàtics.

48. Indicacions de les tècniques de rehabilitació i terapèutica física aplicable als malalts reumàtics. Indicacions de tractament quirúrgic de les malalties reumàtiques.

49. Malalties d'altres sistemes orgànics que poden afectar l'aparell locomotor, incloent-hi processos infecciosos, endocrinològics, metabòlics, hematològics i neoplàsics.

50. Avaluació funcional i de qualitat de vida del pacient reumàtic. Problemes sanitaris, socials, laborals i psicològics dels malalts reumàtics.



Coneixements específics de l'especialitat d'Urologia (CO/65/22)

1. Gestió per processos assistencials integrats. Mapes de processos assistencials. Processos de suport. Arquitectures i fulls de ruta. Guies de pràctica clínica.

2. Anatomia i abordatge quirúrgic del sistema urogenital: retroperitoneu. Suprarenals.

3. Anatomia i abordatge quirúrgic del sistema urogenital: vasos renals. Renyó i urèter. Bufeta i uretra.

4. Anatomia i abordatge quirúrgic del sistema urogenital: pròstata i vesícules seminals. Penis. Perineu. Escrot, testicles, epidídim i cordó espermàtic.

5. Fisiologia del sistema reproductiu masculí: funció de l'eix hipotàlem-hipòfisi-gònada. Espermiogènesi i funció endocrina del testicle. Fisiologia de l'epidídim i del deferent. Fisiologia i bioquímica de la pròstata i vesícules seminals. Erecció i ejaculació.

6. Examen clínic i procediments diagnòstics en urologia: història clínica. Examen físic: inspecció, palpació, percussió i transil·luminació en urologia. Anàlisi d'orina: sediment, bioquímica i citologia. Anàlisi del semen.

7. Avaluació i maneig de l'hematúria macroscòpica i microscòpica.

8. Examen clínic i procediments instrumentals en urologia: cateterisme i calibratge uretral. Uretrocistoscòpia. Ureteroscòpia. Pieloscòpia. Ureterorenoscòpia. Accessos percutanis al tracte urinari superior.



9. Examen clínic i procediments diagnòstics en urologia: investigació per imatges de l'aparell urinari. Urografia intravenosa. Ultrasonografia. Cistouretrografia miccional seriada. Pielografia retrògrada i anterògrada. TAC. RNM. Procediments angiogràfics. Procediments isotòpics (DTPA, DMSA, test amb diürètics, etc.).

10. Fisiopatologia de la uropatia obstructiva: efectes sobre la funció renal de l'obstrucció completa unilateral o bilateral. Efectes de l'obstrucció parcial unilateral o bilateral. Canvis metabòlics motivats per la hidronefrosi. Hipertròfia renal compensadora. Efecte topogràfic de l'obstrucció supravesical i infravesical.

11. Fisiopatologia de la micció i incontinència. Etiologia, classificació, patofisiologia, diagnòstic i tractament de la retenció urinària (disfunció miccional no neurògena). Etiologia, classificació, patofisiologia, procediment diagnòstic i tractament de la incontinència i l'enuresi.



12. Estudi urodinàmic: mecanisme de la micció i de la continència.



13. Investigacions urodinàmiques: investigacions urodinàmiques per objectius. Disfunció miccional neurogènica, disfunció miccional no neurogènica.

14. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anomalies renals de nombre, volum, estructura, forma, fusió, rotació i ascens. Malalties quístiques renals. Displàsia renal. Anomalies dels vasos renals. Anomalies dels calzes, infundíbuls i pelvis. Obstrucció de la unió ureteropelviana.

15. Anomalies ureterals: nombre, estructura i posició. Megaurèter: classificació, procediments diagnòstics i modalitats terapèutiques. Ureterocele. Urèter ectòpic.

16. Anomalies ureterals: nombre, estructura i posició. Reflux vesicoureteral: etiologia, classificació, patologia, patofisiologia, procediment diagnòstic, tractament quirúrgic i conservador. Nefropatia per reflux.

17. Anomalies vesicals: extròfia vesical, extròfia cloacal, epispàdies. Anomalies uracals. Anus imperforat, cloaca persistent, si urogenital. Duplicació vesical i diverticles congènits.

18. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anomalies de la uretra i del penis. Obstrucció del coll vesical. Vàlvules uretrals posteriors. Megauretra. Estenosi de la uretra distal en les xiquetes. Estenosis uretrals i meatals en l'home. Duplicació uretral i diverticles congènits. Anomalies quístiques de les glàndules de Cowper. Hipospàdies. Incurvació congènita del penis i uretra curta. Fimosi i altres anomalies penianes.

19. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anomalies dels testicles. Anorquisme, criptorquídia i ectòpia testicular. Hèrnia inguinal. Hidrocele del nounat i el xiquet. Torsió testicular i torsió del cordó espermàtic. Anomalies en la diferenciació sexual: diagnòstic diferencial de l'ambigüitat sexual. Tractament de la intersexualitat. Anomalies de l'epidídim, deferent i vesícules seminals.



20. Malalties de les glàndules suprarenals. Etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia i tractament: insuficiència suprarenal i síndromes d'hiperfunció adrenocortical. Hiperplàsia i tumors de l'escorça suprarenal. Tumors de la medul·la suprarenal: feocromocitoma i neuroblastoma.

21. Trasplantament renal: acte i al·lotrasplantament renal. Complicacions.

22. Infeccions específiques i no específiques, malalties inflamatòries, incloent-hi les malalties venèries: definició i classificació. Epidemiologia. Microbiologia de les infeccions genitourinàries, incloent-hi el paper dels factors predisposants. Patologia i fisiopatologia, incloent-hi els factors immunobiològics.

23. Procediments diagnòstics i tractament de les següents circumstàncies sèptiques: infeccions nosocomials i motivades pel catèter uretral. Infecció del tracte urinari en xiquets. Infecció del tracte urinari en l'embaràs. Bacteriúria asimptomàtica. Cistitis. Pielonefritis. Prostatitis aguda i crònica. Prostatitis no bacteriana i prostatodínia. Uretritis. Epididimitis i orquitis. Vesiculitis seminal. Malalties de transmissió sexual. Gangrena de Fournier.

24. Tuberculosi genitourinària. Malalties parasitàries: hidatidosi i bilharziosi.

25. Cistitis intersticial (síndrome de dolor vesical) i síndromes relacionades. Malalties infeccioses dels genitals externs.

26. Traumatismes del tracte genitourinari (etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia, diagnòstic, procediments diagnòstics, modalitats terapèutiques i complicacions). Del renyó i dels vasos renals. Ureterals.

27. Traumatismes del tracte genitourinari (etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia, diagnòstic, procediments diagnòstics, modalitats terapèutiques i complicacions). Vesicals i uretrals. Dels genitals externs. Tèrmics, químics i elèctrics dels genitals externs i de la uretra.



28. Urolitiasi: epidemiologia. Etiologia, morfogènesi i patogènesi. Factors de risc en la formació dels càlculs urinaris. Metabolisme del calci. Metabolisme de l'àcid oxàlic. Litiasi induïda per infecció. Cistinúria-xantinúria. Formació de càlculs d'àcid úric. Nefrocalcinosi i litogènesi. 13.10 Inhibidors i promotors de la formació de càlculs. Cristal·lúria.

29. Urolitiasi: procediments diagnòstics i investigacions tècniques. Maneig del còlic nefrític.

30. Urolitiasi: modalitats terapèutiques. Tractament mèdic. Tractament quirúrgic. Tractament endourològic. Litotrícia extracorpòria per ones de xoc (ESWL). Principis de la fragmentació litiàsica. Principis de l'anàlisi dels càlculs.

31. Fertilitat i funció sexual. Funció endocrina dels testicles. Espermiogènesi. Fisiologia de l'epidídim. Fisiologia de l'erecció peniana. Patofisiologia de la reproducció masculina.

32. Fertilitat i funció sexual. Etiologia i avaluació de la infertilitat masculina. Tractament mèdic de la disfunció testicular. Tractament quirúrgic de la infertilitat. Tractament de les disfuncions de l'ejaculació.



33. Fertilitat i funció sexual fisiopatologia de la disfunció sexual masculina. Etiologia i avaluació de l'home impotent. Tractament mèdic i quirúrgic de la impotència.

34. Hiperplàsia benigna de la pròstata. Epidemiologia. Etiologia. Patologia.

35. Hiperplàsia benigna de la pròstata. Procediments diagnòstics. Modalitats terapèutiques.

36. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadiatge i modalitats terapèutiques dels tumors següents: tumors renals, carcinoma de cèl·lules renals, tumor de cèl·lules transicionals del tracte urinari superior.

37. Tumors renals en el xiquet: tumor de Wilms. Neuroblastoma i rabdomiosarcoma.

38. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadiatge i modalitats terapèutiques dels tumors següents: tumors vesicals, carcinoma de cèl·lules transicionals. Carcinoma de cèl·lules escatoses. Adenocarcinoma. Tumors benignes.

39. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadiatge i modalitats terapèutiques dels tumors següents: pròstata, adenocarcinoma. Rabdomiosarcoma. Sarcoma.

40. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadiatge i modalitats terapèutiques dels tumors següents: uretra, carcinoma de la uretra masculina, femenina i de les glàndules parauretrals. Tumors benignes de la uretra masculina i femenina.

41. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadiatge i modalitats terapèutiques dels tumors següents: testicle, estructures paratesticulars i vesícula seminal. Tumors germinals en el xiquet i en l'adult, incloent-hi els seminomes i els tumors no germinals no seminomatosos. Tumors no germinals. Tumors del cordó estromàtic. Tumors dels annexos testiculars i de les vesícules seminals. Penis: carcinoma de penis. Malalties preneoplàstiques de penis. Lesions benignes de penis.

42. Altres afeccions del penis, l'escrot, els testicles, l'epidídim i el cordó espermàtic (etiologia, patologia, fisiopatologia, diagnòstic i terapèutica). Fimosi i parafimosi. Lesions dermatològiques del penis. Priapisme. Malaltia de Peyronie.

43. Altres afeccions del penis, l'escrot, els testicles, l'epidídim i el cordó. Gangrena del penis, l'escrot i el perineu. Varicocele.

44. Fístules urinàries: etiologia, patogènesi i classificació. Procediments diagnòstics. Tractament.

45. Derivacions urinàries: concepte. Concepte de destubulització. Classificació segons la ubicació del reservori: ortotòpiques. Heterotòpiques (externes i internes). Segons la continència: tubulitzades. Destubulitzades. Anastomosis ureterointestinals.

46. Derivacions urinàries: atencions postoperatòries. Desderivacions. Complicacions: Metabòliques. Anatomicoquirúrgiques. Neoplàsiques (carcinogènesi).

47. Urofarmacologia: fàrmacs emprats en infeccions bacterianes i per altres microorganismes. Fàrmacs emprats en les disfuncions miccionals.

48. Urofarmacologia: fàrmacs emprats en el còlic nefrític.

49. Fonaments de la cirurgia laparoscòpica i robòtica en urologia. Laparoscòpia en urologia: Selecció de pacients i preparació preoperatòria. Indicacions actuals de la laparoscòpia en urologia.

50. Complicacions de la laparoscòpia en urologia: problemes respiratoris i cardiovasculars secundaris al CO. Complicacions intraoperatòries i postoperatòries (trocaritzacions, lesions d'òrgans sòlids, lesions d'òrgans buits, lesions de vasos arterials i venosos). Reconversió a cirurgia convencional.





ANNEX V

Barem de mèrits aplicable a la fase de concurs

CO/37/22 a CO/65/22 facultatius i/o facultatives especialistes



1. Serveis prestats: fins a un màxim de 50 punts

a) Pels serveis prestats en les institucions sanitàries públiques del Sistema Nacional de Salut gestionades directament o indirectament a través de consorcis o mitjançant contractes de gestió de servei públic per concessió, d'acord amb el que s'establix en la Llei 15/1997, de 25 d'abril, en les institucions sanitàries públiques de països de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, i en les fundacions públiques per a la investigació d'establiments del Sistema Nacional de Salut en la mateixa categoria professional i, si és el cas, especialitat: puntuació de 0,23 per mes.

b) Pels serveis prestats en les institucions sanitàries públiques del Sistema Nacional de Salut gestionades directament o indirectament a través de consorcis o mitjançant contractes de gestió de servei públic per concessió, segons el que s'establix en la Llei 15/1997, de 25 d'abril, i en les institucions sanitàries públiques de països de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, en diferent categoria professional i, si és el cas, especialitat: puntuació de 0,12 per mes.

c) Pels serveis prestats en la mateixa categoria professional i, si és el cas, especialitat, sempre que quede acreditat que la plaça exercida té el mateix contingut funcional que la categoria professional en la qual s'inscriu, amb una puntuació de 0,12 per mes treballat i un màxim de 5 punts:

– Com a personal sanitari del cos militar de sanitat en centres sanitaris i hospitals militars dependents del Ministeri de Defensa de l'Estat Espanyol.

– Com a personal sanitari d'institucions penitenciàries.

– Com a personal sanitari en institucions públiques i centres sociosanitaris, tots de titularitat de la Generalitat Valenciana i gestió directa per una administració pública.

d) Pels serveis prestats en la mateixa categoria professional i, si és el cas, especialitat, sempre que quede acreditat que la plaça exercida té el mateix contingut funcional que la categoria professional en la qual s'inscriu, amb una puntuació de 0,10 per mes treballat i un màxim de 5 punts:

– Com a personal sanitari en entitats concertades que atenguen pacients de la sanitat pública de la Generalitat Valenciana a través de contractes, en la modalitat de concerts, subscrits de conformitat amb la normativa vigent en cada moment en matèria de contractació administrativa i accions concertades gestionades de conformitat amb la Llei 7/2017, de 30 de març, de la Generalitat.

– Com a personal sanitari que preste serveis en les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social i en els centres sanitaris dependents d'aquests.



2. Formació: fins a un màxim de 34 punts

a) Formació especialitzada en Ciències de la Salut mitjançant el sistema de residència. L'obtenció de l'especialitat sanitària requerida per a l'accés a la categoria i l'especialitat corresponent al procés selectiu al qual s'opta pel sistema de residència es valorarà amb 6 punts.



b) Titulacions acadèmiques oficials del mateix nivell o superior a la requerida per a l'accés a la categoria objecte de la convocatòria i de la seua mateixa classificació (sanitari), i/o altres especialitats sanitàries diferents d'aquest o un nivell superior a la requerida per a exercir la categoria i, si és el cas, especialitat a la qual s'opta: per cadascuna, 1,5 punts, amb un màxim de 3 punts.

c) Doctorat: 6 punts. Si s'ha aconseguit amb la qualificació cum laude, se sumarà 1 punt més. Si s'han completat els plans de promoció de la investigació, desenvolupament experimental i la innovació a través dels contractes Río Hortega o Sara Borrell se sumaran 2 punts més, i si s'han completat els programes Juan Rodés o Miguel Servet, se sumaran 4 punts més, i en aquests dos últims casos no seran computables els programes Río Hortega o Sara Borrell.

d) Màsters universitaris oficials: per cadascun, 1,50 punts, amb un màxim de 3 punts.

e) Altres títols universitaris diferents dels oficials: per cadascun, 1 punt, amb un màxim de 2.

f) Altres activitats formatives: màxim de 13 punts per a categories professionals el requisit d'accés a aquesta de les quals exigisca una especialitat sanitària.

f.1) Per cada curs de formació rebut:

– De 100 hores de duració o més: 1 punt.

– De 75 hores de duració o més: 0,75 punts.

– De 50 hores de duració o més: 0,50 punts.

– De 40 hores de duració o més: 0,40 punts.

– De 25 hores de duració o més: 0,25 punts.

– De 15 hores de duració o més: 0,15 punts.

A més, si el curs realitzat és en matèria d'igualtat de gènere, se sumaran 0,15 punts més.

f.2) Per cada curs de formació impartit, cada 10 hores lectives es valoraran amb 0,15 punts, fins a un màxim de 2 punts.

3. Altres activitats relacionades amb la categoria: fins a un màxim de 10 punts.

a) Activitats de tutorització i docència relacionades amb la formació sanitària especialitzada en Ciències de la Salut mitjançant el sistema de residència: 0,50 punts per cada any de residència, fins a un màxim de 3 punts.

b) Per cada curs acadèmic complet com a professor/a associat/ada en Ciències de la Salut en departaments de salut amb conveni específic amb la universitat i amb programa de docència pregraduada o de formació corresponent a l'àrea de coneixement exigit per a l'accés a la categoria professional i/o de docent de pràctiques: 0,25 punts, fins a un màxim de 2 punts.

c) Per cada dotze mesos formant part de comissions clíniques acreditades en institucions sanitàries públiques: 0,25 punts, fins a un màxim d'1 punt.

d) Per la realització de treballs científics i/o tècnics, fins a un màxim de 2 punts:

– Per cada publicació en una revista científica o tècnica: 0,25 punts.

– Per cada capítol de llibre: 0,25 punts.

– Per cada llibre: 1 punt.

e) Coneixement d'altres idiomes comunitaris diferents del castellà i el valencià, fins a un màxim de 0,50 punts segons l'escala següent:



– A2: 0,10 punts.

– B1: 0,20 punts.

– B2: 0,30 punts.

– C1: 0,40 punts.

– C2: 0,50 punts.

f) Per la participació en els òrgans col·legiats de selecció i/o la pertinença al Col·legi de Selecció i Provisió: 0,25 punts per nomenament o any de pertinença, fins a un màxim de 0,50 punts.

g) Per altres activitats rellevants: 0,10 punts per activitat fins a un màxim d'1 punt.

4. Valencià, fins a un màxim de 6 punts, segons l'escala següent:



– A1: 0,50 punts.

– A2: 1,50 punts.

– B1: 3 punts.

– B2: 4 punts.

– C1: 5 punts.

– C2: 6 punts.

Mapa web