Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 2022, de la directora general de Recursos Humans, per la qual es convoca el procés d'estabilització pel sistema de concurs oposició per a cobrir les places estatutàries i les funcionarials de gestió sanitària, previstes en l'annex I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. [2022/12716]

(DOGV núm. 9502 de 31.12.2022) Ref. Base de dades 012368/2022








La Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública va establir en el seu article 2 que, per a aconseguir els objectius marcats, les administracions poden convocar una taxa addicional per a l'estabilització d'ocupació temporal mitjançant el sistema de concurs oposició.

Mitjançant el Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, es van adaptar les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria en execució de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, aprovant, en el seu capítol I, una oferta de 27 places estatutàries i 7 places funcionarials de gestió sanitària, pel sistema de concurs oposició, en desenvolupament del article 2 de la citada Llei 20/2021.

De conformitat amb la Llei 20/2021, les convocatòries d'aquests processos selectius han de publicar-se abans del 31 de desembre de 2022, i la data límit de finalització de tots els processos ha de tindre lloc abans del 31 de desembre de 2024.

En data 21 de desembre de 2022, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la Resolució de 16 de desembre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de les mesures necessàries per a l'execució i desenvolupament del capítol I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la qual estableix les mesures i criteris que han de regir aquestes convocatòries.

En virtut de les competències atribuïdes per l'article 17 del Decret 185/2020, de 16 de novembre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, resolc:

Convocar procés selectiu per a cobrir pel sistema de concurs oposició, 27 places estatutàries i 7 places funcionarials de gestió sanitària, dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública recollides en l'annex I d'aquesta convocatòria.



Bases de la convocatòria



1. Normes generals:

1.1. Es convoquen per a la seua provisió amb caràcter definitiu mitjançant el sistema de concurs oposició, 27 places estatutàries i 7 funcionarials de gestió sanitària, vacants dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en nombre i categoria que s'especifica en l'annex I d'aquesta convocatòria.

En aquestes places es troben incloses les relacionades en l'esmentat annex I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell.

El procés selectiu per a la cobertura de les places de cadascuna de les categories/cossos/escales convocades, és el concurs oposició, consistent en el desenvolupament d'una primera fase d'oposició de caràcter obligatori i eliminatori, i d'una fase de concurs de mèrits, en la qual es valoraran els mèrits de conformitat amb el barem d'aplicació.

1.2. El present procés selectiu es regirà per les mesures aprovades mitjançant Resolució de 16 de desembre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de les mesures necessàries per a l'execució i desenvolupament del capítol I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut pública.



1.3. El barem de mèrits aplicable al procés selectiu corresponent a les places estatutàries és el que figura com a annex en la indicada Resolució de 16 de desembre de 2022.

El barem de mèrits aplicable al present procés corresponent a les places funcionarials de gestió sanitària és l'inclòs en l'Acord de 5 d'agost de 2022, del Consell, pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa Sectorial de Funció Pública per al desenvolupament de l'oferta d'ocupació pública per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, que aprova el Decret 69/2022, de 27 de maig, del Consell (DOGV 9408, 19.08.2022). No obstant això, els mesos complets treballats en centres públics gestionats directament per la conselleria competent en matèria de Sanitat, durant els períodes del 14.03.2020 a 20.06.2020 i del 25.10.2020 al 08.05.2021, seran valorats al doble del que s'estableix en l'apartat a.1 del citat barem.

1.4. Les persones participants en aquesta convocatòria estaran obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics per a tots els tràmits derivats d'aquest procés selectiu. A tal fi, en la sol·licitud de participació hauran d'incloure necessàriament una adreça de correu electrònic que serà la forma a través de la qual se li realitzaran les notificacions, sent responsabilitat exclusiva de la persona concursant tant els errors en la consignació d'aquells, com la comunicació a aquesta Direcció General de Recursos Humans de qualsevol canvi d'aquella.





2. Requisits de participació.

2.1. Per a l'admissió a aquest procés selectiu serà necessari el compliment dels requisits següents:

1. Nacionalitat: tindre la nacionalitat espanyola o de qualsevol altre estat membre de la Unió Europea, així com d'aquells estats als quals, en virtut de tractats internacionals establerts per la Unió Europea i ratificats per Espanya, siga aplicable la lliure circulació de treballadors i treballadores en els termes en què aquesta es troba definida en el Tractat constitutiu de la Unió Europea, o ostentar aquest dret conforme al que es preveu en el Reial decret 543/2001, de 18 de maig. Independentment de la seua nacionalitat, podran participar els i les cònjuges de les persones espanyoles i de les persones nacionals d'altres estats membres de la Unió Europea, i quan així ho preveja el corresponent Tractat, sempre que no existisca separació de dret, i els seus descendents i els dels seus cònjuges, sempre que no existisca separació de dret, siguen menors de vint-i-un anys o majors d'aquesta edat dependents.



En el cas d'aspirants de nacionalitat i llengua oficial diferent de l'espanyola, hauran d'acreditar coneixement suficient del castellà, mitjançant diploma d'espanyol com a llengua estrangera nivell B2 expedit per l'organisme oficial competent. Estaran exempts d'acreditar el coneixement de l'idioma espanyol aquelles persones aspirants el títol de les quals, en virtut del qual es presenten a aquestes proves selectives, haja sigut cursat en castellà en alguna universitat o centre educatiu espanyol, o d'estats la llengua oficial dels quals siga el castellà, o que acrediten haver conclòs en l'Estat espanyol el període de formació sanitària especialitzada en Ciències de la Salut.

2. Edat: Tindre compliments setze anys i no excedir de l'edat de jubilació forçosa.

3. Titulació: Posseir dins del termini de sol·licituds especificat en aquesta convocatòria el títol exigit per a cada categoria i/o especialitat, conforme al recollit en l'annex I d'aquesta convocatòria, o estar en condicions d'obtindre'l dins del termini de presentació de sol·licituds.



S'entendrà que està en condicions d'obtindre'l qui acredite haver finalitzat amb avaluació positiva la formació exigida per a la seua consecució dins del termini de presentació de sol·licituds. En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger s'haurà d'estar en possessió de la credencial que n'acredite l'homologació.

4. Capacitat: Posseir la capacitat funcional necessària per a l'acompliment de les tasques que es deriven del corresponent nomenament, capacitat que s'acreditarà en el termini requerit en aquesta convocatòria mitjançant certificat mèdic, quedant la presa de possessió supeditada a la superació d'aquest requisit.

5. Habilitació: No haver sigut separat/da del servei, mitjançant expedient disciplinari, de qualsevol servei de salut o administració pública, ni trobar-se inhabilitat/da amb caràcter ferm per a l'exercici de funcions públiques, si fa el cas, ni per a la corresponent professió. En el cas de persones nacionals d'altres estats esmentats en el punt 1, no haver sigut inhabilitat/da, per sanció o pena, per a l'exercici professional o per a l'accés a funcions o serveis públics en un estat membre de la Unió Europea, ni haver sigut separat/da, per sanció disciplinària, d'alguna de les seues administracions o serveis públics.

Així mateix, i conforme a l'apartat 5 de l'article 13 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, sempre que l'activitat implique contacte habitual amb menors, no haver sigut condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans. En el moment de la presa de possessió, s'haurà d'acreditar aquesta circumstància en el departament de salut corresponent, mitjançant l'aportació d'una certificació negativa del Registre Central de delinqüents sexuals.

6. Abonament de taxa: Haver abonat la taxa de participació, en el cas de no estar-ne exempt/a, segons s'especifica en la base 3 d'aquesta convocatòria.

7. No ostentar la condició de personal estatutari fix en la mateixa categoria i, si fa el cas, especialitat convocada, en tot el Sistema Nacional de Salut, per a les places funcionarials, ni ostentar la condició de personal funcionari de carrera del mateix cos, escala funcionarial a la qual s'opta, en l'administració de la Generalitat. Aquest requisit haurà de complir-se durant tot el procés, fins a l'últim dia del termini possessori de la plaça adjudicada.

Aquelles persones adjudicatàries de places que, en el moment de la formalització del nomenament, tingueren formalitzat un altre en la mateixa categoria professional, en un altre servei de salut diferent d'aquell en el qual se'ls adjudica la plaça, no podran formalitzar el nou nomenament, en incomplir el que es preveu en la convocatòria.

Qui vinguera exercint ja un altre lloc o activitat en el sector públic i accedisca en virtut d'algun dels processos selectius derivats de la Llei 20/2021, a un nou lloc o plaça del sector públic que resulte incompatible en virtut de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, haurà d'optar per un d'ells, dins del termini de presa de possessió i sempre abans d'aquesta presa de possessió. Mancant opció en el termini assenyalat, s'entendrà que opten per la nova plaça, i passaran a la situació d'excedència voluntària en la d'origen.

2.2. L'administració podrà requerir en qualsevol moment de les persones aspirants l'acreditació del compliment dels requisits exigits per a la seua participació, així com de qualsevol altre document relatiu a aquest procés selectiu. En cas de no acreditar o aportar aquests documents en el termini de deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant en serà exclosa.



3. Inscripcions i termini de presentació de sol·licituds.

3.1. Els aspirants hauran de presentar una sol·licitud per a cada categoria professional/cos/escala en la qual vulguen participar, de les convocades i incloses en els annexos I i II d'aquesta convocatòria, i formalitzaran el corresponent tràmit telemàtic en la seu electrònica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

3.2. El termini per a la presentació de sol·licituds s'iniciarà a les 09.00 hores del dia 30 de gener de 2023, i finalitzarà a les 23.59 hores del dia 10 de febrer de 2023.

3.3. La presentació electrònica de la sol·licitud requerirà la realització successiva dels passos següents:

a) Accés mitjançant certificat electrònic a la plataforma habilitada dins de l'apartat de Recursos Humans de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (www.san.gva.es).

b) Emplenament en línia (telemàtica) de la sol·licitud d'inscripció.



c) Abonament de la taxa que corresponga, si fa el cas segons l'especificat en els annexes d'aquesta convocatòria, a través de la plataforma de participació, tenint en compte les exempcions i bonificacions que figuren en la base quarta.

d) Signatura i registre electrònic de la sol·licitud, seguint els passos indicats en la plataforma d'inscripció.

3.4. No seran admeses, i consegüentment, quedaran excloses del procés selectiu, aquelles persones que, havent abonat la taxa, no hagen registrat la sol·licitud electrònicament, sense perjudici del que es disposa en l'apartat següent.

Quan, per motius tècnics no imputables a la persona interessada a participar en el procés selectiu, havent abonat la taxa corresponent de manera telemàtica, no fora possible completar el procés de signatura i registre de la sol·licitud de manera electrònica, i, consegüentment, no figuren en la relació provisional de persones admeses i excloses del procés, podran esmenar la seua sol·licitud, recuperant-la de la seua carpeta ciutadana i completant els tràmits de signatura i registre, en el termini d'al·legacions a la resolució provisional d'admesos i exclosos.



3.5. La falta de justificació de l'abonament dels drets d'examen o de la presentació de la sol·licitud dins del termini i en la forma escaient en el registre electrònic corresponent, determinarà l'exclusió de la persona aspirant.

3.6. La consignació de dades falses en la instància, o en la documentació aportada per les persones aspirants, comportarà l'exclusió del procés selectiu i la nul·litat de la plaça adjudicada, si escau, sense perjudici de les mesures legals que corresponga.

Si en qualsevol moment del procés arriba a coneixement del tribunal/òrgan tècnic de selecció (OTS) la manca d'algun requisit o l'existència de dades falses en la documentació entregada, es requerirà la seua correcció i acreditació fefaent. Si no fora acreditat en el termini de deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, el tribunal/OTS realitzarà proposta d'exclusió a la Direcció General de Recursos Humans, la qual, amb les verificacions oportunes prèvies i l'audiència a la persona interessada, dictarà la resolució motivada que escaiga.



3.7. Les persones amb diversitat funcional que requerisquen adaptacions de temps o mitjans per a la realització de l'examen hauran d'indicar-lo en la sol·licitud de participació, dins del termini d'instàncies de la convocatòria. Aquestes adaptacions no podran desvirtuar el caràcter de les proves, la finalitat de les quals és valorar l'aptitud dels aspirants per a les funcions pròpies de la categoria a la qual concorren. Les mesures d'adaptació sol·licitades podran ser:

1) Eliminació de barreres arquitectòniques i taula adaptada a la cadira de rodes.

2) Ampliació del temps de durada de la prova. Per a poder dur a terme aquesta mesura d'adaptació, les persones aspirants hauran d'aportar, durant el termini de presentació de sol·licituds, el certificat expedit per l'òrgan oficial competent que especifique el diagnòstic i el nombre de minuts d'ampliació que recomana. Amb la finalitat de no trencar l'equilibri de la prova, en cap cas el temps d'ampliació concedit pel tribunal podrà ser superior a 15 minuts.

3) Augment de la grandària dels caràcters del qüestionari en el cas que la diversitat funcional origine dificultat de visió, que s'haurà d'acreditar documentalment.

4) Asseure's en primera fila i disposar d'instruccions per escrit, en cas que la diversitat funcional ocasione problemes d'audició.

5) Sistemes d'escriptura i/o de lectura específics per a persones invidents i/o ajuda d'una persona per a emplenar el full de respostes, o bé acollir-se a aplicacions informàtiques específiques per a persones invidents, que haurà d'acreditar-se documentalment.

6) Ús, durant la realització de la prova selectiva, d'audiòfons, o aparells electrònics relacionats amb la diabetis o altres causes, la qual cosa haurà d'acreditar-se documentalment.

7) Altres mesures, especificant-ne quines, totes elles degudament acreditades documentalment.



4. Taxa per a l'admissió

4.1. Els imports de les taxes de participació seran els indicats en els annexos I i II d'aquesta convocatòria.

4.2. Exempcions i bonificacions

a) Exempcions: estarà exempt del pagament de la taxa, conforme estableix la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes:

– El personal que acredite la seua condició de persona amb diversitat funcional amb un grau igual o superior al 33 %.

– El personal que acredite ostentar el títol de membre de família nombrosa de categoria especial, o de família monoparental de categoria especial compresa en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana.

– Les víctimes d'actes de violència, la condició de la qual siga acreditada pels mitjans previstos en l'article 23 del Reial Decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere, això és, mitjançant una sentència condemnatòria per un delicte de violència de gènere, una ordre de protecció o qualsevol altra resolució judicial que acorde una mesura cautelar a favor de la víctima, o bé per l'informe del Ministeri Fiscal que indique l'existència d'indicis que la demandant és víctima de violència de gènere. També podran acreditar-se les situacions de violència de gènere mitjançant informe dels serveis socials, dels serveis especialitzats, o dels serveis d'acolliment destinats a víctimes de violència de gènere de l'administració pública competent; o per qualsevol altre títol, sempre que això estiga previst en les disposicions normatives de caràcter sectorial que regulen l'accés a cadascun dels drets i recursos. A la Comunitat Valenciana, són els Centres Dona 24 hores els que estan autoritzats per a l'acreditació d'aquestes situacions.



b) Bonificacions: gaudirà d'una bonificació del 50 % de la taxa el personal que acredite ostentar el títol de membre de família nombrosa de categoria general, o de família monoparental de categoria general compresa en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana.

4.3. L'impagament de la taxa dins del termini de sol·licituds, excepte els casos d'exempció referits, suposarà la no inclusió en el procés selectiu, sent únicament corregible, en el termini d'al·legacions a la llista provisional d'admesos i exclosos del procés, un eventual error en l'import ingressat. La falta de justificació de l'abonament de la taxa determinarà l'exclusió de la persona aspirant.

4.4. El pagament de la taxa en cap cas eximeix del tràmit de signatura i registre electrònic de la sol·licitud, la qual no serà corregible, excepte el supòsit previst en la base 3.6.

4.5. Escaurà la devolució de les taxes per drets d'examen únicament en els supòsits i procediments contemplats en l'article 1.2.6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes.





5. Admissió i exclusió d'aspirants.

5.1. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, mitjançant resolució de la Direcció General de Recursos Humans s'aprovarà la llista provisional de persones aspirants admesos i exclosos, i es publicarà en el web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (www.san.gva.es), en l'apartat de recursos humans, el text de la resolució i la relació de persones admeses i excloses amb expressió de les causes d'exclusió.

Les persones aspirants podran, en el cas d'error en la sol·licitud o exclusió, esmenar els defectes en què hagen incorregut, o realitzar les al·legacions que tinguen per convenient en el termini de deu dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la publicació dels llistats.

A efecte estadístic i de mesures d'igualtat d'oportunitats, es registrarà el sexe de les persones participants.

En tot cas, a fi d'evitar errors i, en el supòsit de produir-se'n, possibilitar-ne l'esmena dins del termini i en la forma escaient, els/les aspirants comprovaran no sols que no figuren recollides en la relació provisional de persones excloses sinó, a més, que les seues dades personals consten correctament en les relacions de persones admeses.

5.2. Finalitzat el termini d'esmena d'errors, es dictarà resolució definitiva de persones admeses i excloses, la qual serà publicada en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. En aquesta resolució s'indicarà el lloc, la data i hora de la prova, publicació que haurà de fer-se amb una antelació mínima de 15 dies hàbils a la realització d'aquella. Aquesta publicació servirà de notificació a les persones interessades.

5.3. D'acord amb els objectius fixats en el Pla d'igualtat, quan la realització de la prova coincidisca amb l'àmbit temporal previst per al part d'una participant, després de notificació per part d'aquesta de la seua situació en els dies previs a l'examen, l'administració habilitarà els mitjans perquè, en la mesura que siga possible, realitze l'exercici el mateix dia i hora que la resta de les persones participants. En el cas que les circumstàncies no ho feren possible, s'habilitaria un altre dia perquè l'afectada realitzara l'exercici.

En cas que alguna aspirant necessite, en el desenvolupament de la prova selectiva, eixir de l'aula de l'examen per a facilitar la lactància, haurà de comunicar-lo al Tribunal, el qual, acordarà l'autorització que, en cap cas, suposarà la concessió de temps addicional per a la realització de l'examen.



6. Òrgan tècnic de selecció.

6.1. Els tribunals de selecció seran nomenats per la Direcció General de Recursos Humans. La relació nominal dels seus components serà publicada en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, una vegada feta pública la llista de persones admeses en el procés selectiu de la categoria corresponent. Estaran integrats per cinc persones que ostentaran la titularitat de la presidència, la secretaria i tres vocalies, i es designarà el mateix nombre de persones suplents. Totes elles hauran d'ostentar la condició de personal empleat públic fix.



6.2. El tribunal de selecció tindrà la consideració d'òrgan col·legiat de l'administració amb caràcter general, per la qual cosa actuaran sotmesos a les normes bàsiques de procediment administratiu comú que regulen els òrgans col·legiats, així com les causes generals d'abstenció i recusació.

6.3. El personal d'elecció o de designació política, el personal temporal i el personal eventual no podrà formar part d'aquests òrgans col·legiats. En tot cas, la pertinença a aquests òrgans col·legiats serà sempre a títol individual, i no podran ostentar aquesta en representació o per compte de ningú.

6.4. Es podran constituir tribunals auxiliars en cas d'un elevat nombre d'aspirants. Aquests seguiran les instruccions i criteris que fixe el tribunal principal i actuaran sota la seua coordinació. Els qui formen part del tribunal auxiliar hauran de reunir els mateixos requisits que els del tribunal principal.

6.5. Correspon al tribunal/OTS les funcions relatives a la determinació concreta del contingut de les proves i la qualificació i valoració de les persones admeses, tant en la fase de l'oposició com en la fase del concurs, així com l'adopció de quantes mesures siguen precises amb vista al correcte desenvolupament dels processos selectius, actuant d'acord amb criteris d'objectivitat i imparcialitat.

En la valoració dels mèrits, els tribunals comptaran amb suport tècnic de professionals de la Conselleria amb competències en matèria de sanitat.

6.6. A l'efecte de comunicacions o de qualsevol altra incidència, els tribunals tindran la seu en la Direcció General de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (C/ Misser Mascó núm. 31, 46010 València.



7. Desenvolupament de la fase d'oposició

7.1. La fase d'oposició del procés selectiu tindrà caràcter obligatori i eliminatori, consistent en el desenvolupament d'un exercici per a la seua contestació per escrit, en el termini i amb el nombre de preguntes teòriques/pràctiques establides en el quadre inclòs en l'annex V d'aquesta convocatòria, respecte dels temes que s'inclouen en els annexos III i IV per a cada categoria/especialitat/cos/escala convocada. El qüestionari serà tipus test en forma de preguntes amb quatre respostes, de les quals només una d'elles serà la correcta.

7.2. L'oposició constarà d'un exercici que tindrà com a finalitat valorar les aptituds, destreses i capacitat professional de les persones aspirants, en relació a les funcions pròpies de la categoria/especialitat/cos/escala a la que opten.

7.3. Les persones aspirants seran convocades per a la realització de l'exercici en crida única, i quedaran decaigudes en els seus drets les que no compareguen o compareguen després de l'hora establida per a la seua realització.

En el desenvolupament de la prova, las persones aspirants hauran d'acreditar la seua identitat mitjançant la presentació de l'original del DNI, passaport o permís de conduir, sense que siguen vàlides les fotocòpies compulsades d'aquests documents ni les fotografies en el telèfon mòbil. En cas de robatori o extraviament, hauran de presentar la denúncia davant la Policia, al costat d'un altre document oficial amb foto. Així mateix, podrà ser requerit el justificant de presentació de la seua sol·licitud de participació.

7.4. Donat el caràcter de la prova, seran adoptades les mesures necessàries per a garantir l'anonimat en la seua valoració, i seran anul·lats els exercicis que continguen alguna marca que poguera identificar la seua autoria.

7.5. Valoració de l'exercici.

La puntuació s'obtindrà d'acord amb les regles següents:

Primera. La puntuació màxima en la fase d'oposició serà de 60 punts. Les contestacions en blanc ni puntuen ni penalitzen. La fórmula de correcció serà: respostes correctes netes = nombre d'encerts – (nombre d'errors/3).

Cada contestació vàlida rebrà la valoració d'un punt. Es restarà 0,333 punts per cadascuna de les respostes incorrectes i es deixaran sense valorar les respostes en blanc.

Segona. De les operacions anteriors s'obtindrà la valoració particular de l'exercici realitzat per cada aspirant. Avaluades totes les persones participants, es trobarà la mitjana aritmètica del deu per cent de persones que hagen obtingut les millors puntuacions particulars, expressada amb els tres primers decimals.

Tercera. Es consideraran aprovades aquelles persones aspirants que obtinguen una puntuació igual o superior al 50 % de la mitjana aritmètica referida en la regla anterior, amb un límit mínim de 27 punts. Per davall d'aqueixa puntuació no podrà considerar-se aprovat l'exercici.

7.6. Finalitzat l'exercici, el Tribunal de selecció farà pública el full d'anotacions provisional de correcció en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (www.san.gva.es). Les persones aspirants disposaran d'un termini de 5 dies hàbils, a comptar des de l'endemà d'aquesta publicació, per a formular les al·legacions a aquest full d'anotacions provisional que consideren oportunes, les quals seran resoltes amb la resolució prevista en el punt següent.

7.7. Resoltes les al·legacions formulades al full d'anotacions provisional, pel Tribunal de selecció es publicarà la resolució d'aprovació del full d'anotacions definitiu i resultats provisionals de la fase d'oposició. Les persones aspirants disposaran d'un termini de 10 dies hàbils, a comptar des de l'endemà d'aquesta publicació, per a realitzar les al·legacions als resultats provisionals d'aquesta fase, les quals es resoldran en la resolució que aprove el llistat definitiu de persones que han superat la fase d'oposició del procés selectiu.

7.8. Podrà superar la fase d'oposició un nombre d'aspirants superior al de places convocades.



8. Fase de concurs

8.1. En la fase de concurs, a la qual només accediran els qui hagen superat la fase d'oposició, es valoraran els mèrits conforme al barem aprovat. La puntuació màxima en aquesta fase serà de 40 punts.

8.2. Els mèrits valorables seran els obtinguts fins al dia de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. En el cas de noves obertures de termini, els mèrits seran valorats prenent com a referència la primera publicació.

8.3. La valoració dels mèrits dels processos selectius de les categories estatutàries es realitzarà de conformitat amb el que es preveu en el punt huité i en l'annex de la Resolució de 16 de desembre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de les mesures necessàries per a l'execució i desenvolupament del capítol I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022. en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El barem de mèrits aplicable en els processos selectius corresponents als cossos/escales/agrupacions professionals funcionarials de gestió sanitària serà l'inclòs en l'Acord de 5 d'agost de 2022, del Consell, pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa Sectorial de Funció Pública per al desenvolupament de l'oferta d'ocupació pública per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública que aprova el Decret 69/2022, de 27 de maig, del Consell (DOGV 9408, 19.08.2022). No obstant això, els mesos complets treballats en centres públics gestionats directament per la conselleria competent en matèria de Sanitat, durant els períodes del 14.03.2020 a 20.06.2020 i del 25.10.2020 al 08.05.2021, seran valorats al doble del que s'estableix en l'apartat a.1 del citat barem.



8.4. Tots els participants en aquesta fase hauran d'emplenar telemàticament l'autobarem, en el qual seran al·legats tots els mèrits la valoració dels quals es pretenga, siguen o no valorables d'ofici per part de l'administració. En cas de no s'al·legats en l'autobarem, no podran ser valorats.

8.5. No s'haurà d'aportar la documentació justificativa dels mèrits següents, atés que l'administració els valorarà d'ofici:

a) Serveis prestats com a personal estatutari, en l'àmbit dels centres sanitaris públics de gestió directa, dependents del Sistema Valencià de Salut.

b) Superació de la fase d'oposició d'un procés selectiu de la mateixa categoria o especialitat, oferit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en els últims 10 anys immediats anteriors a la convocatòria.

c) Certificats oficials administratius de coneixements de valencià expedits o homologats i registrats per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV).

d) Activitats formatives incloses en el marc dels plans de formació contínua i continuada de l'Escola Valenciana de Salut, convocats des de l'any 2010.

e) Titulacions acadèmiques oficials, inclosos els graus universitaris.



8.6. Els mèrits, la documentació justificativa dels quals sí que ha de ser aportada per les persones participants, són els següents:

a) Resta de serveis prestats valorables de conformitat amb el barem d'aplicació a aquest procés selectiu.

b) Resta d'activitats formatives valorables, de conformitat amb el barem d'aplicació a aquest procés selectiu. Per a la valoració d'aquestes activitats formatives es podrà presentar un màxim de 15 documents justificatius.

c) Màsters universitaris oficials.

d) Especialitat diferent a la requerida en la convocatòria, del mateix nivell o superior.

e) Doctorat.

f) Certificats oficials de coneixements de valencià no expedits ni homologats i registrats per la JQCV.

8.7. Per a l'acreditació dels mèrits valorables la documentació justificativa dels quals sí que ha de ser aportada per les persones sol·licitants, seran aplicable les normes establides en el capítol I, i en el capítol III de l'Ordre 2/2020, de 2 de juny, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'aproven els barems de mèrits d'aplicació a la fase de concurs dels processos selectius, a la provisió a través dels concursos de trasllats i als processos de mobilitat interna, de places de personal estatutari al servei d'institucions sanitàries del Sistema Valencià de Salut.

8.8. La presentació de la documentació justificativa de mèrits no valorables d'ofici per l'administració, es realitzarà únicament a través de la plataforma habilitada dins de l'apartat de Recursos Humans de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (www.san.gva.es), mitjançant certificat electrònic.



9. Resolució provisional de la fase de concurs

9.1. Finalitzades la valoració dels mèrits i conforme a la informació traslladada pel tribunal/OTS, la Direcció General de Recursos Humans farà pública en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (www.san.gva.es) la llista provisional de baremació de mèrits, amb la puntuació obtinguda, i desglossada en els diferents apartats del barem.

9.2. En cas que en alguna o algunes categories/cos/escala convocada, el nombre de persones aspirants supere àmpliament el nombre de places convocades, el tribunal de selecció podrà acordar la revisió i valoració de mèrits d'aquelles persones que, atesa la puntuació final del seu autobarem, tinguen possibilitats d'obtindre plaça en el procés selectiu de què es tracte.

9.3. Les persones aspirants disposaran d'un termini de 10 dies hàbils, a comptar des de l'endemà d'aquesta publicació, per a realitzar les al·legacions que estimen pertinents relatives a la puntuació de la fase de concurs.



10. Criteris de desempat

En cas d'empats entre aspirants, s'estarà al que es disposa en el resolc nové de la Resolució de 16 de desembre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de les mesures necessàries per a l'execució i desenvolupament del capítol I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.





11. Resolució definitiva del concurs oposició.

11.1. Resoltes les reclamacions, el Tribunal de selecció publicarà en la pàgina web, les llistes definitives de la puntuació obtinguda en les dues fases del procés selectiu, desglossada la fase de concurs en els diferents apartats del barem. Aquesta publicació servirà de notificació a les persones interessades.

11.2. La directora general de Recursos Humans dictarà tantes resolucions per la qual s'aproven les relacions definitives de persones que han superat el procés selectiu com a categories professionals/cossos/escales o agrupacions professionals hagen sigut convocades, en nombre igual al de places oferides, i es concedirà un termini de deu dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria de Sanitat, perquè aporten els documents originals següents per a la seua autenticació:

A/ Els acreditatius del compliment dels requisits de participació recollits en la base 2 d'aquesta convocatòria:

a) Document nacional d'identitat o passaport.

b) Documentació de la titulació requerida. En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger, fotocòpia autenticada en l'anvers i en el revers de la credencial que acredite l'homologació que corresponga.



c) Declaració jurada de no haver sigut separada o separat, o haver-se revocat el seu nomenament com a personal interí o temporal, amb caràcter ferm mitjançant procediment disciplinari de cap administració pública o òrgan constitucional o estatutari, ni trobar-se inhabilitada o inhabilitat per sentència ferma per a l'exercici de qualssevol funcions públiques o d'aquelles pròpies que són objecte de la convocatòria. Tractant-se de persones nacionals d'altres estats, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver sigut sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedisca en els mateixos termes en el seu estat l'accés a l'ocupació pública.

Així mateix, i conforme a l'apartat huit de l'article primer de la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència, aquesta declaració haurà d'incloure la declaració de no haver sigut condemnat/per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans. En el moment de la presa de possessió, l'interessat/a haurà d'acreditar aquesta circumstància en el Departament de Salut corresponent mitjançant l'aportació d'una certificació negativa del Registre Central de delinqüents sexuals.

d) Certificat mèdic/a acreditatiu de la capacitat funcional per a l'acompliment del lloc de treball. La presa de possessió quedarà supeditada a la superació d'aquest requisit.

e) Documentació acreditativa de l'exempció o bonificació de la taxa de participació.

B/ Documentació original acreditativa dels mèrits no valorables d'ofici per part de l'administració.

11.3. Les persones seleccionades que, dins del termini indicat i excepte casos de força major degudament acreditada, no presentaren la documentació requerida en l'apartat anterior, o que se'n deduïsca que manquen d'algun dels requisits exigits, o s'haja incorregut en falsedat o inexactitud en la documentació justificativa dels mèrits no valorables d'ofici per l'administració, quedaran excloses del procés, sense perjudici de les responsabilitats que pogueren derivar-se per haver incorregut en falsedat en les seues sol·licituds de participació.



11.4. Davant possibles renúncies als drets derivats d'aquest procés selectiu, de no reunir els requisits establits en la convocatòria, no presentar la documentació justificativa dins del termini i en la forma escaient o no produir-se la presa de possessió en la plaça/posat adjudicat excepte casos de força major degudament acreditada, en la citada resolució, la directora general de Recursos Humans requerirà la presentació de documentació acreditativa i elecció de places, a un major nombre d'aspirants que places oferides, que seran considerats candidats en reserva. Esgotats els candidats en reserva, si existiren places sense cobrir, l'òrgan convocant requerirà la presentació de documentació acreditativa i elecció de places a nous aspirants, en nombre suficient per a cobrir la totalitat de les oferides.



12. Desistiments i renúncies

12.1. Les persones aspirants podran, en qualsevol moment del procés i sempre abans de la publicació de la resolució definitiva d'adjudicació de places, desistir de la seua participació, a través d'escrit, dirigit a la Direcció General de Recursos Humans, presentat en un registre oficial, en el qual haurà de constar el total de les dades personals de l'aspirant, la categoria professional el desistiment de la qual presenten, còpia de la sol·licitud d'inscripció i fotocòpia autenticada del DNI. Els escrits que no complisquen aquests requeriments no seran tinguts en compte, i s'entendrà no formulat el desistiment.

12.2. Les renúncies a les places adjudicades es podran realitzar en el termini de cinc dies hàbils des de la publicació de la resolució de publicació del llistat definitiu d'adjudicació de places, a través d'escrit, dirigit a la Direcció General de Recursos Humans, presentat en un registre oficial, en el qual haurà de constar el total de les dades personals de l'aspirant, la categoria professional la renúncia de la qual presenten, còpia de la sol·licitud d'inscripció i fotocòpia autenticada del DNI. Els escrits que no complisquen aquests requeriments no seran tinguts en compte, i s'entendrà no formulada la renúncia.



13. Adjudicació de places

13.1. Després de la finalització del termini de presentació de documentació previst en la base 11, mitjançant resolució de la Direcció General de Recursos Humans s'oferiran les places vacants a les quals optaran els aspirants que hagen superat els processos selectius corresponents a les OOP dels anys 2017, 2018, estabilització de 2019, i els qui hagen superat els derivats de la present convocatòria.

13.2 En l'adjudicació de les places, se seguirà el que s'estableix en el resolc deu de la Resolució de 16 de desembre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de les mesures necessàries per a l'execució i desenvolupament del capítol I del Decret 71/2022, de 27 de maig, del Consell, pel qual s'adapten les ofertes d'ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria, s'executa la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i s'aprova l'oferta d'ocupació pública de l'any 2022 en l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut pública.

13.3. Els aspirants de reserva que s'hagen indicat en la resolució prevista en la base 11 d'aquesta convocatòria, també formularan elecció de places, que no tindrà caràcter efectiu fins que no es donen els supòsits previstos en la indicada base 11.



14. Nomenament com a personal estatutari de carrera

14.1. Transcorreguts els terminis de presentació de documentació i elecció de places, es dictarà resolució, que es publicarà en el DOGV, de nomenament com a personal estatutari /funcionari de carrera en la categoria professional/cos/escala convocada i d'adjudicació de la plaça, d'acord amb la puntuació obtinguda i l'elecció de les persones aspirants. En aquesta resolució s'establirà el termini de presa de possessió.



14.2. Aquesta resolució podrà ser complementada en cas de renúncies, incorporant al personal aspirant de la relació de reserva al qual se li haja proposat nomenament i haja complit tots els tràmits exigits.





15. Comissions de servei

No seran tramitades, amb caràcter general, comissions de serveis entre els diferents serveis de salut en favor de les persones aspirants que hagen obtingut plaça en el procés previst en la base 13 d'aquesta convocatòria, fins transcorreguts almenys dos anys des de la data de presa de possessió, excepte situacions extraordinàries o circumstàncies de la persona que així ho requerisca per causes relacionades amb la seua seguretat o integritat personal, degudament acreditades.

16. Recursos

La present convocatòria, les seues bases i quants actes administratius siguen dictats en la seua execució per la directora general de Recursos Humans posen fi a la via administrativa, i podran ser impugnats per les persones interessades mitjançant la interposició del recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu de la ciutat de València, en el termini de dos mesos, comptats a partir de l'endemà de la publicació de l'acte contra el qual es recorre, de conformitat amb el que es disposa en l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, així com en els articles 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i potestativament podran interposar el recurs de reposició, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la referida Llei 39/2015.

Tot això sense perjudici que les persones interessades poden fer ús, si fa el cas, de qualsevol altre que s'estime escaient.

Contra les resolucions dictades per la comissió de valoració podrà interposar-se recurs d'alçada davant la Direcció General de Recursos Humans en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 23 de desembre de 2022.– La directora general de Recursos Humans: Carmen López Delgado.

ANNEX III

Temaris personal estatutari



Temari general categories estatutàries dels grups de titulació A1 i A2

1. La Constitució espanyola de 1978.

2. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Llei de govern valencià.

3. La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat de dones i homes.

4. Llei de salut de la Comunitat Valenciana. Reglament sobre estructura, organització i funcionament de l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

5. Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut. Reglament de selecció i provisió de perso-nal estatutari al servei d'institucions sanitàries públiques del Sistema Valencià de Salut.

6. Jornada i horaris de treball, permisos, llicències, vacances del personal al servei de les institucions sanitàries de la Generalitat Valenciana. Condicions del règim d'absències al treball per malaltia o acci-dent que no donen lloc a deducció de retribucions. Retribucions de personal sanitari. Carrera professional i desenvolupament professional en l'àmbit de les institucions sanitàries.

7. Llei de prevenció de riscos laborals.



Temari general de categories estatutàries, resta de grups de titulació

1. La Constitució espanyola de 1978: Drets i deures fonamentals, la seua garantia i suspensió. L'Esta-tut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: la Generalitat; competències. La Llei de govern valencià.



2. La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat de dones i homes.

3. Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut. Reglament de selecció i provisió de perso-nal estatutari al servei d'institucions sanitàries públiques del Sistema Valencià de Salut.

4. Jornada i horaris de treball, permisos, llicències, vacances del personal al servei de les institucions sanitàries de la Generalitat Valenciana. Llei de prevenció de riscos laborals.



Temari per categoria professional estatutària:

Auxiliar de farmàcia

Tema 1. Medicaments: concepte de medicament. Origen i naturalesa química dels fàrmacs. Classifi-cació dels medicaments: segons les seues propietats fisicoquímiques, segons la tècnica d'elaboració, se-gons les indicacions anatòmiques

Tema 2. Medicaments fabricats industrialment: concepte. Medicament d'ús hospitalari (H). Medica-ment de diagnòstic hospitalari (DH). Medicament genèric (EFG). Medicaments publicitaris (EFP)



Tema 3. Medicaments especials. Estupefaents i psicòtrops. Medicaments d'especial control. Medica-ments estrangers

Tema 4. Medicaments d'assajos clínics. Concepte. Circuits especials per a aquest tipus de medica-ments

Tema 5. Condicionament dels medicaments: conceptes generals. Material de condicionament prima-ri. Material de condicionament secundari. Prospectes. Sigles i símbols del condicionament. Control de qualitat del material de condicionament

Tema 6. Formes farmacèutiques. Conceptes generals. Vies d'administració de medicaments

Tema 7. Seguretat en l'ús dels medicaments: Efectes secundaris. Generalitats. Al·lèrgies. Medicaments d'alt risc el seu ús en els centres hospitalaris.

Tema 8. Seguretat en l'ús dels medicaments: Contraindicacions. Interaccions farmacològiques. Reac-cions adverses dels medicaments. Targeta groga. Alertes farmacèutiques. Tipus: seguretat, qualitat. Sis-tema SINASP.

Tema 9. Productes sanitaris. Definició. Aplicacions terapèutiques. Instrumental, definició i tipus. Ma-terial per a l'administració de medicació.

Tema 10. El Servei de Farmàcia d'Atenció Primària. Concepte. Funcions. Organigrama. Estructura.

Tema 11. El Servei de Farmàcia Hospitalària: concepte general. Funcions del Servei de Farmàcia Hospitalària.

Tema 12. El Servei de Farmàcia Hospitalària: Organització del magatzem. Recepció. Emmagatze-matge: sistemes d'ordenació de productes, termolàbils, medicaments perillosos, inflamables, fotosensi-bles. Sistemes automàtics d'emmagatzematge. Control de caducitats. Sistema de devolucions.

Tema 13. El Servei de Farmàcia Hospitalària. Distribució de medicaments. Sistemes de dispensació de medicaments. Sistemes tradicionals. Sistemes automatitzats. Distribució de medicaments en dosis unitàries. Atenció a pacients externs. Funcions del tècnic

Tema 14. El Servei Farmàcia hospitalària: servei de farmàcia hospitalària. Àrees o zones que la inte-gren. Ordres hospitalàries de dispensació.

Tema 15. Assistència al farmacèutic en la gestió de medicaments en assaig clínic: normativa legal.

Tema 16. Laboratori farmacèutic: conceptes generals. Material d'ús freqüent. Equips de laboratori. Posada a punt i manteniment dels equipaments i dels materials. Procediments de neteja, desinfecció, conservació i esterilització del material i equips. Control de qualitat de material i equip.

Tema 17. Operacions farmacèutiques bàsiques: conceptes generals. Pesatge amb balances electròni-ques de precisió. Divisió de sòlids. Tamisat. Homogeneïtzació de components. Extracció mitjançant dissolvents. Destil·lació. Evaporació. Polvorització. Tamisat. Mescla. Dessecació. Liofilització. Filtració. Granulació. Esterilització. Sistemes dispersos homogenis: dissolucions. Sistemes dispersos heterogenis: emulsions, suspensions i aerosols. Conversió entre unitats de mesura i volum.

Tema 18. Sales blanques: concepte, estructura, classificació segons qualitat aïre. Campanes de flux laminar: Tipus. Funcions del Tècnic de Farmàcia. Tècnica asèptica. Higiene de mans. Neteja i desinfec-ció de les campanes. Manteniment de les campanes.

Tema 19. Laboratori de formulació magistral i preparats oficinals. Reial decret 175/2001, de 23 de febrer. Material del laboratori. Elaboracions del laboratori. Funcions del tècnic/a de Farmàcia en el labo-ratori.



Tema 20. Bones pràctiques de preparació, reenvasat i manipulació de medicaments en serveis de farmàcia hospitalària. Medicaments perillosos.



Infermer/a empresa/treball

Tema 1. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Tema 2. Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de preven-ció.

Tema 3. Organismes i institucions internacionals, nacionals i autonòmiques amb competència en matèria de prevenció de riscos laborals.

Tema 4. Reglament dels serveis de prevenció de riscos laborals en l'àmbit de l'administració de la Ge-neralitat Valenciana i els seus organismes autònoms. Estructura i organització del Servei de prevenció de riscos laborals del sector sanitari de la Generalitat Valenciana.



Tema 5. Pla de prevenció de riscos laborals de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Sis-tema de gestió de prevenció de riscos laborals de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Tema 6. La Infermeria del Treball en els serveis de prevenció. Funcions i objectius. Competències professionals dels infermers del treball. Paper de la infermeria del treball en la vigilància de la salut. Pro-blemes legals i deontològics derivats de l'exercici professional de la infermeria del treball. Responsabilitat professional dels infermers del treball.



Tema 7. La vigilància de la salut laboral: Objectius, l'aptitud laboral, valoració de la infermeria del treball. Vigilància de la salut laboral: individual i col·lectiva Resultats de la valoració i actuació posterior. Procediment per a realització de vigilància de la salut individual. Procediment per a realització de vigilàn-cia de la salut col·lectiva. Informe sobre supòsits i situacions que requereixen la realització de vigilància de la salut amb caràcter obligatori.

Tema 8. Protocols de vigilància sanitària específica: soroll, manipulació manual de càrregues, panta-lles de visualització de dades, postures forçades, moviments repetitius, amiant, radiacions ionitzants, asma laboral, agents anestèsics inhaladors.

Tema 9. Proves funcionals en els exàmens de salut: audiometria: objectiu. Pràctica de l'audiometria. Valoració i classificació de les audiometries. Espirometria: objectiu. Pràctica de l'espirometria. Valoració i classificació de les espirometries. Electrocardiograma: objectiu. Pràctica de l'ECG. Generalitats d'interpre-tació. Control visió: agudesa visual mono i binocular, campimetria, visió estereoscòpica, fòries, sentit cromàtic.

Tema 10. Educació per a la salut i seguretat en salut laboral. Tècniques didàctiques d'educació per a la salut. Aplicació a la salut laboral. plans de formació en salut laboral. Programes i avaluació d'impacte. Promoció de salut en el lloc de treball. Principis de la promoció de la salut segons l'OMS. Característiques dels programes de promoció de la salut en el mitjà laboral: concepte, objectius i mètodes. Indicadors de salut.

Tema 11. Protecció dels treballadors especialment sensibles. Protecció de la maternitat: situacions de risc laboral durant l'embaràs i la lactància natural. Procediment de protecció de la maternitat.



Tema 12. Danys derivats del treball: concepte i classificació. L'accident de treball: concepte, declara-ció, prestacions, peculiaritats i tipus. Causes dels accidents. Sistemes de declaració dels accidents de tre-ball. Procediment de gestió de la accidentabilitat laboral. Malalties professionals: concepte. Classificació. Normativa. Sistemes de declaració de les malalties professionals.

Tema 13. Epidemiologia en Salut Laboral: Fases d'un estudi epidemiològic. La vigilància epide-miològica de les malalties i accidents laborals. Tipus de dissenys epidemiològics.

Tema 14. Exposició professional en l'àmbit sanitari a agents biològics. Concepte, classificació i efec-tes per a la salut. Agents biològics com a factors de risc professional dels/les treballadors/es sanitaris/es. Estratègies per a la vigilància i la prevenció. Precaucions estàndard. Precaucions basades en el mecanis-me de transmissió. Actuació davant exposicions accidentals de biològic. Protocol REBA.



Tema 15. Immunitzacions en els treballadors de l'àmbit sanitari. Estratègies de vacunació. Indica-cions i contraindicacions. Pautes correctores. Reaccions adverses. Cadena de fred, indicacions de cober-tura. Vacunacions laborals al mig sanitari.

Tema 16. Dispositius de bioseguretat. La prevenció en l'ús d'instruments tallants i punxants en les ins-titucions sanitàries. Ordre ESS/1451/2013, de 29 de juliol, per la qual s'estableixen les disposicions per a la prevenció de lesions causades per instruments tallants i punxants en el sector sanitari i hospitalari.

Tema 17. Exposició professional en l'àmbit sanitari als citostàtics: conceptes, fonts d'exposició i usos, mecanismes d'acció, efectes sobre la salut, diagnòstic, tractament i prevenció. Medicaments perillosos. Protocol específic de vigilància de la salut per a personal exposat a medicaments perillosos. COD: UCE-VS-03. Atenció d'infermeria en la prevenció i vigilància de la salut dels/les treballadors/es exposats/des.



Tema 18. Exposició professional en l'àmbit sanitari a agents cancerígens i mutàgens. Concepte i clas-sificació. Riscos per a la salut. Mesures preventives. Instrucció de treball per al maneig del formaldehid. COD: UCE-IT-01. Atenció d'infermeria en la prevenció i vigilància de la salut dels/les treballadors/es exposats/des.

Tema 19. Exposició professional en l'àmbit sanitari als gasos anestèsics inhaladors: conceptes, fonts d'exposició i mecanismes d'acció. Riscos per a la salut. Mesures preventives. Atenció d'infermeria en la prevenció i vigilància de la salut dels/les treballadors/es exposats/des.



Tema 20. Exposició professional en l'àmbit sanitari a radiacions ionitzants. Concepte i classificació de les radiacions ionitzants. Riscos per a la salut. Mesures preventives. Atenció d'infermeria en la preven-ció i vigilància de la salut dels/les treballadors/es exposats/des.



Tema 21. Gestió de residus sanitaris. Recollida, transport i emmagatzematge de residus sanitaris.

Tema 22. Càrrega física en el treball: concepte, esforços estàtics i dinàmics. Principals trastorns musculoesquelètics associats. Riscos per a la salut. Atenció d'infermeria en la prevenció i vigilància de la salut dels/les treballadors/es exposats/des.

Tema 23. Patologia relacionada amb l'ús de pantalles de visualització de dades. Atenció de la infer-meria en la prevenció i valoració dels/les treballadors/es exposats/des.

Tema 24. L'estrés en el mitjà laboral: concepte, causes, factors predisposants, tipus d'estressors, ma-nifestacions clíniques i conseqüències sobre la salut. Ritmes biològics. Treball nocturn i a torns. Organi-tzació dels ritmes laborals. Prevenció i Vigilància de la salut dels treballadors exposats.

Tema 25. Violència en el treball en l'àmbit sanitari. El Pla de prevenció i atenció d'agressions per als professionals de la Conselleria de sanitat Universal i Salut Pública.



Infermer/a especialista en Salut Mental

Tema 1. Concepte d'infermeria. Bases històriques i metodològiques de la Infermeria. Concepte i fase del Procés d'Infermeria. Models i teories d'Infermeria. Procés d'infermeria. Utilització de les taxonomies: NANDA, NOC, NIC. Evolució històrica de l'assistència psiquiàtrica. Principals models i d'Infermeria Con-cepte de malaltia i salut mental. Situació actual de la infermeria en salut mental. Teories i escoles en psiquiatria: biològiques, psicològiques i socials.. Característiques generals dels models: components i elements. Ètica i deontologia en la pràctica professional. Principis fonamentals de la Bioètica: dilemes ètics. Dimensions de les cures ètiques. El consentiment informat.



Tema 2. Conceptes bàsics en Economia de la Salut. Gestió dels serveis infermers. Importància, pro-blemes, tendències actuals. Producte infermer. Cartera de serveis del SNS. Mètodes d'avaluació. Qualitat en el sistema sanitari: dimensions de la qualitat. Avaluació d'estructura, procés i resultats; millora contí-nua de la qualitat, mètodes d'avaluació. Indicadors. Unitats d'infermeria.

Tema 3. Sistemes d'informació en Atenció Especialitzada i Atenció Primària: història clínica. Regis-tres específics d'Activitat d'Infermeria en Atenció Especialitzada i Atenció Primària. Registres de l'activi-tat d'infermeria. Informe d'infermeria a l'alta. Classificacions Internacionals de Problemes de Salut (CIAP-2, CIE-9, DSM i NANDA).



Tema 4. Investigació i els seus mètodes. Tècniques qualitatives i quantitatives. Fonts de dades docu-mentals. Característiques i problemes de la investigació en infermeria. Ús i maneig de les Tics.

Tema 5. Organització dels cuidats infermers en Atenció Primària i Atenció Especialitzada: Centre de Salut, comunitat, hospital, Centres de Salut Pública. Atenció Primària. Conceptes generals. Diag-nòstic de salut, planificació i intervenció comunitària. Unitats de suport a l'atenció primària. Consulta d'infermeria. Coordinació entre nivells assistencials per a continuïtat de les cures. Infermeres Gestores de Casos. Prevenció i promoció de la salut: concepte. Detecció precoç dels problemes de salut: concepte. Factors de risc per a la salut en les diferents etapes de la vida (infància, adolescència, adultesa i anciani-tat): identificació de factors de risc i cuidats infermers.



Tema 6. L'educació per a la salut individual, grupal i comunitària: concepte, metodologia i investiga-ció, tècniques didàctiques, àmbit d'actuació. Tècniques d'educació per a la salut. Foment de l'autocura i promoció de la salut del pacient, cuidador o cuidadora principal i família. Criteris per a l'elaboració de Programes d'Educació per a la Salut. Grups d'Ajuda Mútua: concepte. Formació d'Agents de Salut. Alfa-betització en salut. Actius en salut. Salutogènesi. L'Atenció domiciliària: concepte i etapes de la visita domiciliària. Coordinació entre Atenció Primària, Atenció Especialitzada i Serveis Socials. Programes específics d'atenció domiciliària. Activitats d'infermeria en atenció primària. Programa d'atenció a pa-cients amb antipsicòtics de llarga durada. Els programes ETAC (Equips tractament assertiu comunitari). Hospitalització domiciliària (HADO).



Tema 7. Organització dels serveis de salut pública. Polítiques de Salut: Enquestes de Salut. Estratègies de Salut. Avaluació de l'Impacte en Salut. Participació en Salut. Seguretat Alimentària i laboratoris. Xarxa Salut. Salut ambiental. Promoció de la salut i prevenció entorn sanitari: prevenció de càncer. Ser-vei de Promoció i Protecció de la Salut. Servei de Salut Infantil i de la Dona. Servei de Pla oncològic. Observatori valencià de Salut. Estratègia nacional de Salut Mental. Estratègia de Salut Mental i Addic-cions de la Comunitat Valenciana. Consell autonòmic de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. Declaració d'Hèlsinki. Llibre verd salut mental. Pacte europeu salut mental i el benestar.

Tema 8l Epidemiologia. Conceptes generals. Indicadors sanitaris. Determinants de salut. Factors de risc. Índexs de salut. Estudis de necessitats de salut. Malalties de declaració obligatòria. Indicadors sani-taris. Immunitzacions.

Tema 9. Higiene en centres sanitaris: conceptes generals. Antisèptics. Desinfectants. Esterilització. In-fecció nosocomial. Mesures preventives. Aïllament: concepte, tipus i descripció. Gestió de residus sanita-ris. Mesures de precaució per a prevenció d'infeccions hospitalàries. Actuació d'infermeria en la prevenció i control de la infecció nosocomial. Mesures preventives. Aïllaments a l'hospital. Conceptes de Seguretat del Pacient. Programes Zero. Prevenció d'accidents de risc biològic. Normes universals de protecció.

Tema 10. Recursos sanitaris dirigits a la salut mental i assistència psiquiàtrica a la Comunitat Valen-ciana. Salut Mental Comunitària com a eix de la xarxa de salut mental, cuidats d'infermeria. Prevenció i promoció de la salut mental. Detecció precoç dels problemes de salut mental. Factors de risc en les dife-rents etapes de la vida. Elaboració d'un programa de Salut Mental. Rehabilitació en salut mental: con-cepte, evolució i objectius. Processos d'atenció d'infermeria. Principis de la psiquiatria comunitària. Model assertiu-comunitari i model case-management.

Tema 11. Desenvolupament de la Conducta Humana: etapes del desenvolupament. Tipus de perso-nalitat. Hàbits. Motivació. Factors socioculturals: la seua incidència en la salut. Problemes psicosocials i d'adaptació del pacient hospitalitzat. Salut Mental. Patologies més prevalents.

Tema 12. Bases psicosocials per a Infermeria de Salut Mental: Sensopercepció; atenció, vigilància i consciència. Aprenentatge i memòria. Pensament, comunicació i llenguatge. Intel·ligència. Motivació. Afectivitat, sentiments i emocions. Adaptació i afrontament. Personalitat. Conducta social. Desenvolu-pament evolutiu i cicle vital. Les relacions interpersonals i terapèutiques. Família i xarxes de suport. Dinàmiques grupals.

Tema 13. Medicaments: formes de classificació i vies d'administració. Elecció correcta de la punció per via parenteral. Dosatge. Procediments i cures. Absorció i distribució de fàrmacs: toxicitat i efectes col·laterals. Els sistemes de farmacovigilància. Condicions de conservació dels medicaments. Caducitats. Ús i utilització de psicofàrmacs. Seguretat en l'administració i preparació de fàrmacs. Cures d'infermeria relacionats amb psicofarmacologia i altres tractaments i intervencions biològiques.

Tema 14. Psicoteràpia individual. Models, característiques i indicacions. Psicoteràpia grupal. Models, característiques i indicacions. Cures d'infermeria en teràpia electroconvulsiva: concepte, objectius i justi-ficació. Intervencions i objectius abans, durant i posterior a una TEC.



Tema 15. Urgències i emergències. Atenció prehospitalària i hospitalària. Triatge. Valoració i cures d'infermeria en les urgències psiquiàtriques. Valoració i cures d'infermeria en unitats d'urgències i cures crítiques. Procediments i tècniques en els processos més freqüents en l'atenció d'urgència i cures crítiques. Actuacions d'infermeria en hospitalització. Procediments i tècniques més freqüents.



Tema 16. Programes de l'adult. Cures d'infermeria a persones amb processos crònics. Immunització en l'adult. Programes de garbellat de malalties cròniques. Cures d'infermeria en el somni, trastorns del son.



Tema 17. Cures d'infermeria en la sexualitat: maneres d'expressió sexual. Concepte de disfunció se-xual. Abordatge terapèutic i procés d'infermeria en la sexualitat durant el cicle vital; infància, adolescèn-cia, vida adulta i vellesa.

Tema 18. Trastorns mentals orgànics: definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria. Esquizofrènia i trastorns relacionats: definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria. Trastorns afectius (de l'estat d'ànim o de l'humor): definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria. Trastorns relacionats amb l'ansietat: definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria. Prevenció i control davant el risc de suïcidi. Valoració de la situació familiar i social. Suport al cuidador principal i família.



Tema 19. Alimentació i Nutrició. Valoració nutricional de les persones en el cicle vital. Nutrició apli-cada i dietoteràpia. Valoració i cures d'infermeria en persones amb nutrició enteral i parenteral. Tècni-ques d'administració. Protocols d'actuació. Trastorns de la conducta alimentària: definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria. Actuacions d'infermeria en Serveis Centrals Hospitalaris.

Tema 20. Trastorns de personalitat i del control d'impulsos: definició, presentació clínica, valoració, maneig, tractament i cures d'infermeria.

Tema 21. Conductes addictives. Drogodependències. Pla nacional de drogues: Generalitats. Concep-tes bàsics. Aspectes teòrics de la prevenció. Factors de risc i protecció en la prevenció de consum. Classi-ficació en addiccions. Abordatge terapèutic de les addiccions. Cures d'infermeria.

Tema 22. Trastorns mentals en infància i adolescència: definició, presentació clínica, valoració, ma-neig, tractament i cures d'infermeria. enuresi, encopresis, tics, dèficit d'atenció, trastorns emocionals, tras-torns de l'espectre autista, retard mental, trastorn desintegrador infantil o trastorn generalitzat del desen-volupament.

Tema 23. Geriatria i Gerontologia. Programa d'atenció a persones majors. Cures d'infermeria en les persones majors. Canvis generals en els hàbits de vida. Envelliment saludable i actiu. Prevenció d'acci-dents i de trastorns de l'estat d'ànim. Relació amb l'entorn social i familiar. Recursos comunitaris i socials per a les persones majors. Valoració i cures d'infermeria en l'ancià. Principals canvis en el procés d'enve-lliment: fisiològics, psicològics i socials. Valoració geriàtrica integral: clínica, funcional, mental i social. Pla gerontològic nacional: generalitats. Prevenció de la dependència i promoció de l'autonomia personal: factors de risc. Automarginació i inactivitat en els majors de seixanta-cinc anys. Abordatge multidiscipli-nari. Atenció infermera a persones en situació de dependència. Cures d'infermeria en les patologies més prevalents. Trastorns mentals en l'ancià. Concepte d'assistència psicogeriàtrica.



Tema 24. Cures d'infermeria en malalts en situació terminal. Actuació davant el dolor i la mort. Su-port a la família. La comunicació i el duel. Principals problemes. Dolor: característiques i escales de me-sura. Duel: tipus i manifestacions. Suport al cuidador principal i família.



Tema 25. Salut i gènere. Violència de gènere. Maltractaments: detecció i prevenció en la infància, la dona i en la persona anciana. Protocols d'atenció a les víctimes d'agressions sexuals. Espais segurs. Estra-tègies per a la prevenció, detecció i atenció sanitària.







Facultatiu especialista en Oncologia Radioteràpica

Tema 1. Introducció a la Radioteràpia (I). Definició de l'especialitat: àrea de coneixement i aplicació. Història de l'Oncologia Radioteràpica. Tecnologia actual.

Tema 2. Introducció a la Radioteràpia (II): Lesió biològica per radiació. Importància del control local i regional en la malaltia neoplàsica.

Tema 3. Radiofísica. Concepte i tipus de les radiacions. Interacció de la radiació amb la matèria. Me-sura de la radiació. Sistemes informàtics aplicats a l'ús clínic.

Tema 4. Dosimetria clínica. Fas externs d'irradiació, modalitats: 3D, IMRT (radioteràpia d'intensitat modulada), IGRT (radioteràpia guiada per la imatge), i VMAT (arcoteràpia volumètrica modulada). Histogrames dosi/volum.

Tema 5. Control de Qualitat. Programa de Control de Qualitat en Radioteràpia. Anàlisi DAFO. Anàlisi del reial decret 1.566/1998, referent al control de qualitat en radioteràpia: Responsabilitat per estaments. Comissió de garantia de qualitat en Oncologia Radioteràpica.

Tema 6. Radiobiologia clínica: efecte biològic relatiu, acció directa i indirecta, fraccionament: model alfa-beta, repoblació, redistribució, reoxigenació i reparació. Efecte oxigen. Modulació de l'efecte: radio-potenciadors, radiosensibilitzadors i radioprotectors. Resposta tumoral: TCP (probabilitat de control tumoral).

Tema 7. Radiobiologia experimental: conceptes bàsics de biologia molecular, mecanismes molecu-lars de lesió per radiació, models cel·lulars i tissulars. Alteracions genètiques i moleculars relacionades amb la resposta tumoral a la irradiació.

Tema 8. Planificació Radioteràpica. Simulació i planificació: conceptes i modalitats. Delimitació de volums: GTV (volum tumoral macroscòpic), CTV (volum tumoral clínic), PTV (volum tumoral de plani-ficació). Òrgans crítics. Tècniques d'irradiació habituals. Fraccionaments de dosis, equivalències i dosi total. Dosis limitants: òrgans en risc (ORS). NTCP (probabilitat de complicacions en teixit sa).



Tema 9. Tècniques especials, concepte i indicacions: SBRT (radioteràpia esterotàxica extracranial), Radiocirurgia i SRS (radioteràpia esterotàxica cranial), irradiació corporal total, radioteràpia intraope-ratòria (RIO), protonteràpia, radioteràpia adaptativa, hipertèrmia.

Tema 10. Braquiteràpia. Fonaments: concepte, classificació i modalitats, classificació

i principals radioisòtops. Braquiteràpia de baixa i alta dosi. Integració amb radioteràpia externa. Me-todologia i Instrumentació. Indicacions principals.

Tema 11. Oncologia General. Introducció i història de l'oncologia. Història natural de la malaltia can-cerosa. Concepte de càncer i la seua evolució. Lesions preneoplàsiques. Classificació dels tumors malig-nes. Estratificació de la malaltia. Classificació TNM, UICC i AJC.



Tema 12. Biologia de la cèl·lula tumoral: carcinogènesi i genètica molecular. Protooncogens i onco-gens. Gens supressors. Cinètica cel·lular i mecanismes d'aparició, creixement i disseminació tumoral. Fenomen de la metàstasi.

Tema 13. Biologia del càncer. Propietats de les cèl·lules malignes. Cinètica cel·lular. Disseminació tu-moral i els seus mecanismes. Bioquímica cel·lular tumoral. Marcadors tumorals. Hormones i càncer. Immunologia.

Tema 14. Avaluació de l'estat de salut i qualitat de vida en el pacient oncològic. Importància del co-neixement de l'estat funcional. Comorbiditats. Escales d'ús clínic. Qualitat de vida en el pacient on-cològic: escales.

Tema 15. Conceptes bàsics de Cirurgia Oncològica: preventiva, diagnòstica i terapèutica, Cirurgia ra-dical, pal·liativa i reconstructiva. Impacte de la cirurgia en la curació del càncer.

Tema 16. Tractament sistèmic del càncer. Agents antineoplàsics. Quimioteràpia: fàrmacs, classifica-ció, mecanisme d'actuació i toxicitat. Monoteràpia i poliquimioteràpia: combinacions. Altres tractaments sistèmics: hormonoteràpia, anticossos monoclonals, immunoteràpia.



Tema 17. Estratègies de tractament combinat. Seqüencials: adjuvància i neoadjuvància. Concepte i indicacions. Simultanis: concomitància. Conservació d'òrgans i estructures anatòmiques

Tema 18. Interacció radioquimioteràpia. Radioquimioteràpia concomitant: fonaments biològics, es-tratègies clíniques desenvolupades, indicacions: experiències clíniques i resultats. Implicacions en l'abor-datge multidisciplinari del malalt oncològic.

Tema 19. Avaluació de l'efecte terapèutic: clínic/radiològic i patològic. Patrons de resposta i recidiva tumoral.

Tema 20. Toxicitat i complicacions. Aguda i Tardana. Probabilitat de complicacions en teixit normal (NTCP) segons òrgans i sistemes.

Tema 21. Protecció radiològica: concepte i necessitat. Normativa i legislació. Instrumentació i mèto-des de protecció. Protocols d'actuació.



Tema 22. Marc jurídic de la pràctica de l'Oncologia Radioteràpica. Marc legal aplicable a l'Oncologia Radioteràpica.

Tema 23. Etiologia del càncer. Bases genètiques del càncer. Virus i càncer. Oncogens. Biologia Mole-cular. Carcinogènesi: química, física i hormonal. Prevenció del càncer: prevenció primària i secundària. Programes de diagnòstic precoç. Codi Europeu contra el càncer. Càncer familiar i hereditari. Unitat de Consell Genètic. Síndromes hereditàries en Oncologia.

Tema 24. Epidemiologia. Mètodes d'investigació epidemiològica. Epidemiologia descriptiva i analíti-ca. Registre de tumors. Incidència i mortalitat del càncer a la Comunitat Valenciana.

Tema 25. Mètodes diagnòstics. Anatomia patològica: tècniques d'obtenció de mostres, immunohis-toquímica i estudis de genètica molecular. Diagnòstic per la imatge: anatomia radiològica mitjançant TAC i RNM. Bases i utilitats de l'ecografia, l'endoscòpia, la gammagrafia i el PET. Diagnòstic per labora-tori: marcadors tumorals.

Tema 26. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors del sistema nerviós central i de la me-dul·la espinal.

Tema 27. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors oculars.

Tema 28. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors de cap i coll.

Tema 29. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors toràcics: pulmó, mediastí i pleura.

Tema 30. Història natural, diagnòstic i tractament del càncer de mama.

Tema 31. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors gastrointestinals: esòfag, estómac, pàncrees, via biliar, hepàtics, còlon, recte i anus.

Tema 32. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors ginecològics: ovari, trompa, úter, cèr-vix, vagina i vulva.

Tema 33. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors genitourinaris: renyó, bufeta, pròstata, penis i testicles.

Tema 34. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors de glàndules endocrines i del retroperi-toneu.

Tema 35. Història natural, diagnòstic i tractament dels càncers cutanis i els seus annexos.

Tema 36. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors musculoesquelètics i ossis.

Tema 37. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors pediàtrics.

Tema 38. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors hematològics: leucèmies, limfomes Hodgkin i no Hodgkin, mieloma i plasmocitoma.

Tema 39. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors d'origen desconegut.

Tema 40. Història natural, diagnòstic i tractament dels tumors en situació especial: SIDA, embaràs i en l'ancià.

Tema 41. Tractament de patologies benignes amb radioteràpia: queloides, ossificació heterotòpica, exoftalms, malformació arteriovenosa, neuràlgia del trigemin, epilèpsia, malalties reumàtiques, malaltia de Dupuytren i Ledderhose.

Tema 42. Valoració del pacient oncològic. Valoració de l'estat general i funcional. Estudi d'extensió. Classificacions i estadificació. Criteris de resposta. Valoració de toxicitat. Síndromes paraneoplàstiques: endocrinològics, neurològics, hematològics, cutanis i gastrointestinals.



Tema 43. Tractament del pacient oligometastàsic. Concepte i indicació de radioteràpia ablativa.

Tema 44. Urgències en Oncologia: metàstasi del sistema nerviós central, hipertensió endocranial, sín-drome de compressió medul·lar, síndrome de vena cava superior, radioteràpia hemostàtica, radioteràpia desobstructiva. Urgències metabòliques: hipercalcèmia, hiponatrèmia. Síndrome de lisis tumoral i febre neutropènica en el pacient oncològic.



Tema 45. Cures contínues en Oncologia (I). Tractaments de suport: nutricional, hematològic, psico-social, rehabilitador. Prevenció i tractament dels efectes aguts, subaguts i crònics per radioteràpia: escales de valoració de toxicitat ràdica: RTOG i CTCAE.



Tema 46. Cures contínues en Oncologia (II): Cures especials del malalt oncològic: aspectes psicoso-cials, informació al malalt amb càncer, suport psicològic, assistència social, atenció domiciliària. El pa-cient terminal: cures pal·liatives, aspectes ètics legals.



Tema 47. Tractament del dolor en el pacient oncològic. Tipus de dolor i la seua valoració. Analgèsics: classificació i mecanisme d'actuació, toxicitats, escalada de dosi i rotació d'opioides. Mecanismes antiàl-gics. Bloquejos nerviosos.

Tema 48. Assaig clínic en Oncologia. Fases d'assaig. Disseny d'estudis. Metodologia de treball. Inter-pretació de la informació. Comunicació i divulgació dels resultats. Investigació clínica i translacional en Oncologia Radioteràpica.

Tema 49. Treball en equip. Concepte i cultura de treball en equip. Programes multidisciplinaris. Rela-ció amb altres professionals sanitaris. Comités de Tumors. Grups cooperatius multi-institucionals, nacio-nals i internacionals.

Tema 50. Les xifres del càncer a Espanya 2020. Pla oncològic de la Comunitat Valenciana 2011-2014. Estratègia contra el càncer de la Comunitat Valenciana 2019-2022. Estratègia en càncer del siste-ma nacional de salut 2010. Programes europeus contra el càncer.



Enginyer/a tècnic/a

Tema 1. Llei d'Indústria. Seguretat i Qualitat Industrial.

Tema 2. Condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió: Ten-sions ominals. Classificació de les instal·lacions. Instal·ladors i empreses instal·ladores per a instal·lacions d'alta Tensió. Proteccions i Instal·lacions de Connexions a terra. Verificacions i inspeccions.

Tema 3. Reglament electrotècnic de baixa tensió i Instruccions tècniques complementàries (I): Àmbit d'aplicació. Tipus de subministrament. Locals de característiques especials. Escomeses i instal·lacions d'enllaç. Instal·lacions interiors o receptores. Execució i posada en servei de les instal·lacions. Inspec-cions.

Tema 4. Reglament electrotècnic de baixa tensió i Instruccions tècniques complementàries (II): Do-cumentació i posada en servei de les instal·lacions. Verificacions i inspeccions. Instal·lacions de connexió a terra. Protecció contra sobreintensitats i sobretensions en instal·lacions elèctriques de baixa tensió. Con-tactes directes i indirectes en instal·lacions elèctriques de baixa tensió.

Tema 5. Reglament electrotècnic de baixa tensió i Instruccions tècniques complementàries (III): Ins-tal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència. Prescripcions particulars per a les instal·lacions elèctriques dels locals amb el risc d'incendi o explosió. Instal·lacions en locals de característiques espe-cials.

Tema 6. Reglament electrotècnic de baixa tensió i Instruccions tècniques complementàries (IV): Re-quisits particulars per a la instal·lació elèctrica en quiròfans i sales d'intervenció. Instal·lacions generado-res de baixa tensió. Receptors per a enllumenat. Motors.

Tema 7. Enllumenat. Tipus de llums i de lluminàries. Característiques i criteris de selecció. Codi Tèc-nic de l'Edificació: Secció HE 3: Condicions de les instal·lacions d'il·luminació.

Tema 8. Tarifes elèctriques: estructura i càlcul. Factor de Potència. Harmònics. Compatibilitat elec-tromagnètica.

Tema 9. Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE) i instruccions tècniques comple-mentàries.

Tema 10. Sistemes de calefacció: conceptes fonamentals (producció, conducció, control i regulació, aïllaments, emissors, sales de calderes, evacuació de fums).

Tema 11. Producció i distribució d'aigua calenta sanitària: conceptes fonamentals (producció, acu-mulació, prevenció de la legionel·losi).

Tema 12. Climatització i producció de fred. Tipus de sistemes. Fluids refrigerants. Torres de refrigera-ció, condensadors evaporatius i condensació per aire. Climatitzadors i ventiloconvectors. Humectació.

Tema 13. Ventilació. Disseny d'instal·lacions de climatització i ventilació en habitacions d'hospitali-tzació de pacients immunodeprimits, pacients infecciosos i habitacions d'hospitalització convencionals. Codi tècnic de l'edificació. Secció HS 3: Qualitat de l'aire interior.



Tema 14. Subministrament, tractament i evacuació d'aigua (potable i residuals). Instal·lacions, mate-rials i equips. L'àmbit hospitalari. Codi Tècnic de l'edificació. Seccions HS4: Subministrament d'aigua i HS 5: Evacuació d'aigües. Criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà.

Tema 15. Criteris higienicosanitaris per a la prevenció i control de la legionel·losi. Mesures especials per a la prevenció i control de la legionel·losi a la Comunitat Valenciana.

Tema 16. Aprofitament de l'energia solar. Energia solar tèrmica. Energia solar fotovoltaica. Principis bàsics. Instal·lacions i equips. Codi tècnic de l'edificació. Seccions HE4: Contribució mínima d'energia renovable per a cobrir la demanda d'aigua calenta sanitària i HE 5: Generació mínima d'energia elèctri-ca.

Tema 17. Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques. Posada en servei de les ins-tal·lacions frigorífiques. Manteniment, revisions i inspeccions.

Tema 18. Reglament d'equips a pressió. Calderes. Depòsits Criogènics. Recipients a pressió transpor-tables.

Tema 19. Gasos medicinals. Tipus i prescripcions particulars. Oxigen, nitrogen, protòxid de nitrogen, diòxid de carboni. Instal·lacions associades a aquests gasos en àmbit hospitalari.

Tema 20. Reglament d'emmagatzematge de productes químics (I): Emmagatzematge de líquids in-flamables i combustibles en recipients fixos. Emmagatzematge de gasos en recipients a pressió mòbils.



Tema 21. Reglament d'instal·lacions petrolíferes. Instal·lacions d'emmagatzematge per al seu con-sum en la pròpia instal·lació. Procediment per a deixar fora de servei els tancs d'emmagatzematge de productes petrolífers líquids.

Tema 22. Reglament tècnic de distribució i utilització de combustibles gasosos. Instal·lacions de dis-tribució de combustibles gasosos per canalització. Instal·lacions receptores de combustibles gasosos. Aparells de gas. Instal·ladors i empreses instal·ladores de gas.

Tema 23. Aparells elevadors i de transport. Ascensors i muntacàrregues. Dispositius de funcionament, seguretat, proves i verificacions. Escales mecàniques. Reglament d'aparells d'elevació i manutenció d'a-quests. Prescripcions per a l'increment de la seguretat del parc d'ascensors existent. Tubs pneumàtics de transport de mostres. Portes automàtiques. Sistemes robotitzats de transport.

Tema 24. Gestió de residus. Pla de gestió integral de residus. Els residus sanitaris. Classificació. La ges-tió intracentre i extracentre dels residus sanitaris.

Tema 25. Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis. Sistemes i agents extintors. Revi-sions i inspeccions.

Tema 26. Norma Bàsica d'autoprotecció dels centres, establiments i dependències dedicats a activi-tats que puguen donar origen a situacions d'emergència.

Tema 27. Codi tècnic de l'edificació. Seguretat en cas d'incendi. Especial referència a l'àmbit hospita-lari.

Tema 28. Disposicions mínimes en matèria de prevenció de riscos laborals. Disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. Disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i salut en el treball.



Locutor/a CICU

Tema 1. Sistemes d'urgències extrahospitalaris, models, organització.

Tema 2. Categories professionals i funcions em una central de coordinació.

Tema 3. Conceptes bàsics en coordinació sanitària i medicina d'urgències.

Tema 4. Centrals de coordinació sanitària, estructura, components tècnics, funcions i organització. Procediments d'actuació.

Tema 5. Eines i sistemes de gestió de la demanda en una central de coordinació, característiques, elements i objectius. Sistemes de classificació de la demanda.

Tema 6. Principis i característiques de la gestió dels recursos assistencials. Organització dels recursos assistencials sanitaris. Tipus de recursos assistencials i la seua distribució. Seguiment dels serveis.



Tema 7. Sistemes de comunicacions. Internes i externes. Telefonia, ràdio i transmissió de dades entre recursos mòbils i centres de coordinació. Principis de comunicació.

Tema 8. Sistema d'informació d'una central de coordinació, sistemes d'informació geogràfica, carac-terístiques geogràfiques de la Comunitat Valenciana, diferents tipus de poblacions, carreteres. In-formació codificada.

Tema 9. Sistemes d'autoavaluació i control de qualitat d'una central de coordinació i dels recursos as-sistencials.

Tema 10. Accident de múltiples víctimes i catàstrofes. Tipus. Principis i fases de la resposta. Autopro-tecció principis bàsics.

Tema 11. Accident de múltiples víctimes i catàstrofes, característiques en el funcionament de la cen-tral de coordinació.

Tema 12. Accident de múltiples víctimes i catàstrofes, característiques i organització del lloc d'as-sistència sanitària.

Tema 13. Accident de múltiples víctimes i catàstrofes, sistemes d'informació, aspectes mèdics/legals.

Tema 14. Marc legal i legislació bàsica en Protecció Civil. Riscos a la Comunitat Valenciana. Pla terri-torial d'emergència de la Comunitat Valenciana. Lloc de comandament avançat. Tipus de plans d'emergència. Coordinació intersectorial.

Tema 15. Anàlisi dels diferents plans especials d'emergència segons riscos de la Comunitat Valencia-na, estructura, fases, característiques i grups operatius.

Tema 16. Anàlisi dels diferents plans especials d'emergència sectorials de la Comunitat Valenciana, estructura, fases, característiques i grups operatius. Pla sanitari d'emergència.

Tema 17. Procediment d'actuació marc enfront d'emergències amb repercussió en l'àmbit de Protec-ció Civil.

Tema 18. Anàlisi dels diferents procediments d'emergència de la Comunitat Valenciana, estructura, fases, característiques i grups operatius. Aeroports, ports, túnels, instal·lacions esportives especials.



Tema 19. Plans d'emergència enfront de catàstrofe exterior dels hospitals a la Comunitat Valenciana.

Tema 20. Pla d'emergència nuclear de la província de València.



Metge/ssa Centre de Planificació Familiar

Tema 1. Anatomia de l'aparell genital femení i masculí.

Tema 2. Hormones en la sexualitat humana. Bases bioquímiques i fisiològiques de la reproducció humana

Tema 3. Cicle ovàric i menstrual. Correlació hipotàlem-hipòfisi-ovàrica. Ovulació i formació del cos luti. Esteroide gènesi ovàrica: estrògens, gestàgens i andrògens.

Tema 4. Fecundació. Desenvolupament embrionari

Tema 5. Bases fisiològiques de la sexualitat. La resposta sexual.

Tema 6. Atenció preconcepcional i consell genètic en la unitat de SSiR

Tema 7. Situació actual de l'anticoncepció a la Comunitat Valenciana, Espanya i Europa.

Tema 8. Consell anticonceptiu. Tècniques de comunicació i entrevista motivacional.

Tema 9. Anticoncepció: Mètodes naturals, espermicides i de barrera. Tipus i Característiques

Tema 10. Mètodes hormonals combinats. Diferents preparats, vies, pautes i característiques de risc/ benefici.

Tema 11. Mètodes hormonals de sol gestagen: PSG, implant, Injectable, DIU-medicats.

Tema 12. Anticoncepció no hormonal: DIU i quirúrgica masculina i femenina. Beneficis i complica-cions més freqüents.

Tema 13. Anticoncepció d'Urgència i Doble mètode. Característiques i indicacions.

Tema 14. Interaccions farmacològiques dels anticonceptius hormonals.



Tema 15. Consell anticonceptiu en l'adolescència i perimenopausa.



Tema 16. Consell anticonceptiu en persones amb diversitat funcional i psicològica

Tema 17. Consell anticonceptiu en situacions d'especial vulnerabilitat: violència de gènere, immigra-ció, prostitució, postpart i postavortament.

Tema 18. Esterilitat i infertilitat masculina i femenina. Definicions, epidemiologia, diagnòstic, tracta-ment. Criteris d'estudi i derivació en la Unitat de SSiR.

Tema 19. Nocions sobre tècniques diagnòstiques i terapèutiques en Reproducció Assistida.. Informa-ció i assessorament. Aspectes ètics i legals de la reproducció assistida.

Tema 20. Interrupció voluntària de l'embaràs (IVE). Marc legal i situació de l'IVE a Espanya i la CV.

Tema 21. Mètodes per a IVE. Protocol IVE farmacològica de la CV.



Tema 22. Maneig de la patologia ginecològica més freqüent en la consulta de SSiR: amenorrea i alte-racions menstruals, síndrome premenstrual, SOP, dismenorrea i hemorràgia uterina anormal.

Tema 23. Maneig de les manifestacions associades al climateri.

Tema 24. Epidemiologia, prevenció i tècniques diagnòstiques de les infeccions de transmissió sexual (ITS). Poblacions especials.

Tema 25. Infeccions amb úlceres genitals: sífilis, xancroide, herpes genital, granuloma inguinal, lim-fogranuloma veneri. Etiologia, diagnòstic i tractament.

Tema 26. Uretritis i cervicitis. Etiologia, clínica, diagnòstic i tractament

Tema 27. ITS específiques de l'home

Tema 28. Vulvovaginitis (vaginitis bacteriana, candidiasi vulvovaginal, vaginitis per tricomones).

Tema 29. Malaltia inflamatòria pelviana. Etiologia, clínica, diagnòstic i tractament

Tema 30. Proctitis. Etiologia, clínica, diagnòstic i tractament

Tema 31. Infeccions per paràsits. Pediculosi, sarna: etiologia, clínica, diagnòstic i tractament.

Tema 32. Infeccions vulvars: Berrugues genitals, mol·lusc contagiós. Etiologia, diagnòstic i tracta-ment

Tema 33. VPH. Vacunació contra el HPV en la CV. Detecció del càncer de cèrvix. Protocols recoma-nats per les societats científiques



Tema 34. Infecció per VIH/sida: epidemiologia i diagnòstic. Importància del diagnòstic precoç

Tema 35. Hepatitis. Etiologia, clínica, diagnòstic i tractament

Tema 36. Prevenció de les ITS i protocol de prevenció de ITS en casos d'agressió sexual

Tema 37. Consell anticonceptiu en usuàries/us amb ITS

Tema 38. Disfuncions sexuals: concepte, classificació i epidemiologia

Tema 39. Detecció de les disfuncions sexuals des de la consulta mèdica de SSiR.

Tema 40. Trastorns del desig sexual, de l'excitació i de l'orgasme en la dona.

Tema 41. Insatisfacció sexual i trastorns per dolor

Tema 42. Disfuncions sexuals en l'home

Tema 43. Tractaments farmacològics que afecten la sexualitat.

Tema 44. Paper de les hormones en la sexualitat. Impacte dels mètodes anticonceptius en la sexuali-tat.

Tema 45. Sexualitat en situacions de vulnerabilitat: adolescència, perimenopausa, postpart, posta-vortament, esterilitat i violència de gènere.

Tema 46. Consell anticonceptiu en usuàries/us amb disfunció sexual.

Tema 47. Abordatge del trastorn d'identitat de gènere i de la mutilació genital femenina a la Comuni-tat Valenciana

Tema 48. Violència de gènere. Abordatge des d'una consulta de salut sexual i reproductiva.

Tema 49. Prevenció de la malaltia i promoció de la salut sexual i reproductiva. Factors de risc i estra-tègies d'intervenció. Intervenció comunitària dels professionals de SSiR. Programes d'educació sexual i reproductiva a la Comunitat Valenciana.

Tema 50. Protocols d'actuació en els centres de salut sexual i reproductiva i criteris de derivació.



Periodista

Tema 1. Els drets de la informació i la comunicació en l'àmbit internacional i europeu. Instruments normatius internacionals. Normatives i polítiques de la comunicació a Europa.

Tema 2. Antecedents històrics dels drets de la informació i la comunicació a Espanya. Les llibertats informatives en la història constitucional i legislativa espanyola. Els inicis i desenvolupament normatiu de la radiodifusió a Espanya. Els inicis i marc regulador de la televisió a Espanya.

Tema 3. Els drets de la informació i la comunicació en la Constitució espanyola de 1978. Les garan-ties i suspensió d'aquests drets i llibertats. Els drets de la personalitat en la Constitució de 1978 i la seua incidència en la comunicació pública. La responsabilitat civil i penal.



Tema 4. El model espanyol dels mitjans de comunicació. La llibertat de creació d'empreses. Organi-tzació i règim jurídic de la premsa escrita. L'accés a les activitats de comunicació audiovisual i els presta-dors del servei de comunicació audiovisual. La regulació d'internet i els drets informatius i de comunica-ció a través de la xarxa. Les autoritats independents.

Tema 5. Organització i règim jurídic dels mitjans públics. Règim jurídic general i estructura dels mitjans públics. La ràdio i la televisió pública d'àmbit estatal. La ràdio i la televisió pública d'àmbit au-tonòmic. La ràdio i la televisió pública d'àmbit local. El control parlamentari dels mitjans de comunicació públics.

Tema 6. Organització i règim jurídic de les ràdios i televisions privades. Règim jurídic general i estruc-tura de les ràdios i televisions privades. La televisió privada d'àmbit estatal. La televisió privada d'àmbit autonòmic. La televisió privada d'àmbit local. La radiodifusió sonora en la banda d'ones mètriques amb modulació de freqüència (FM). La radiodifusió en altres sistemes de difusió (OM, digital, xarxa).



Tema 7. Règim jurídic dels mitjans de comunicació a la Comunitat Valenciana. El marc constitucio-nal i competències autonòmiques sobre mitjans de comunicació. El desenvolupament competencial i les concessions de ràdio i televisió.

Tema 8. El Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana. Regulació i funcions.

Tema 9. La creació i regulació de ràdio i televisió pública autonòmica. La creació i regulació de les ràdios i televisions públiques d'àmbit local a la Comunitat Valenciana.

Tema 10. Els drets del públic i dels i les professionals davant els continguts dels mitjans. L'autoregula-ció sobre els continguts. Les reclamacions i accions enfront de la transgressió d'aquests drets. El dret de rectificació. La clàusula de consciència i el secret professional dels comunicadors i de les comunicadores. Codis deontològics. Estatuts de redacció.

Tema 11. Principis i normes sobre publicitat. Principis i normes sobre l'emissió de la publicitat. Les comunicacions comercials en les emissions audiovisuals. Els continguts i les prohibicions en les comuni-cacions comercials. Les comunicacions comercials dirigides a menors. La regulació autonòmica de la publicitat institucional.

Tema 12. La regulació a Espanya de la propietat intel·lectual. Els drets de la propietat intel·lectual en l'àmbit de la comunicació.

Tema 13. L'estructura internacional de la comunicació. Principals grups mediàtics. Evolució i tendèn-cies del periodisme contemporani. Impacte d'internet en les empreses periodístiques. Crisi econòmica i sector periodístic en el context europeu.

Tema 14. L'estructura de la comunicació a Espanya. Principals grups mediàtics. Evolució i tendències actuals del periodisme d'àmbit estatal. internet i el seu impacte en les pràctiques periodístiques en el con-text de l'Estat. Efectes de la crisi econòmica en l'ecosistema periodístic estatal.

Tema 15. L'estructura de la comunicació a la Comunitat Valenciana. Principals mitjans de comuni-cació. Evolució i tendències actuals del periodisme valencià. internet i el seu impacte en les pràctiques periodístiques en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Efectes de la crisi econòmica en l'ecosistema pe-riodístic de la Comunitat Valenciana.

Tema 16. Els mitjans escrits a Espanya i a la Comunitat Valenciana. La premsa diària i no diària. Es-tructura, funcions i rutines productives. Edicions digitals de mitjans impresos. Mitjans de comunicació especialitzats per temàtica, destinataris/es i/o àmbit geogràfic.

Tema 17. Mitjans natius digitals a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Estructura, funcions i ruti-nes productives. Elements comuns i diferenciadors respecte als mitjans de comunicació tradicionals.



Tema 18. Les agències informatives a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Estructura, funcions i rutines productives. Principals característiques de la informació d'agència. Repercussions de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en el periodisme d'agència.



Tema 19. La ràdio i la televisió a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Estructura, funcions i rutines productives. Nous formats. La radiodifusió i televisió a través de serveis de comunicació electrònica.



Tema 20. La WWW. Web 2.0 i Web 3.0: aplicacions en la comunicació corporativa. Interactivitat. Disseny, usabilitat i accessibilitat. Cercadors i posicionament web: estratègies en les institucions públiques per a l'optimització de resultats en els motors de cerca.

Tema 21. Nous formats en la comunicació institucional. Disseny d'estratègies de comunicació ‘en lí-nia'en institucions públiques. L'ús d'internet per a la millora de la comunicació de les institucions amb la ciutadania.

Tema 22. Les xarxes socials (I). Origen, desenvolupament i interaccions amb el periodisme tradicio-nal.

Tema 23. Les xarxes socials (II). Implantació i desenvolupament en la comunicació institucional. Es-tratègies en l'àmbit de les institucions públiques. Diversificació de perfils i adequació en funció dels pú-blics i el missatge.

Tema 24. Les xarxes socials (III). Creació de continguts digitals aplicats a les xarxes socials en l'àmbit de la comunicació institucional. Eines de gestió de xarxes socials. Avaluació i seguiment de resultats. Les xarxes socials en la Generalitat Valenciana.

Tema 25. Models i teories de la comunicació. Elements i tipus de comunicació. Funcions i efectes dels mitjans de comunicació.

Tema 26. Gèneres periodístics. Teoria i classificacions. Evolució i tendències. La notícia: estructura i criteris de selecció del fet noticiable. El reportatge i l'entrevista: evolució i models. Gèneres d'opinió: evo-lució i models.

Tema 27. Els manuals d'estil en els mitjans de comunicació. L'ús de llenguatge inclusiu i no sexista en la comunicació periodística i institucional.

Tema 28. La figura del periodista. Rutines de treball, producció de la informació i seguiment de l'ac-tualitat. Les fonts informatives. Tipus de fonts. Verificació i identificació de les fonts en el treball perio-dístic.



Tema 29. La comunicació política. Característiques i tendències. Agenda de mitjans i agenda públi-ca. Campanyes electorals i mitjans de comunicació.

Tema 30. Els estudis d'audiència a Espanya. Mesurament en premsa, ràdio, televisió i publicacions digitals. L'Oficina per a la Justificació de la Difusió. L'Estudi General de Mitjans.

Tema 31. Els gabinets de comunicació (I). Estructura, funcions i objectius. Sistemes de treball. Elabo-ració, gestió i recepció de material informatiu. Informacions escrites i audiovisuals en una oficina de premsa.

Tema 32. Els gabinets de comunicació (II). El pla de comunicació: contingut, objectius i cronograma de desenvolupament. Comunicació interna: tipologia. Comunicació de crisi. Gabinets de comunicació en empreses, partits polítics i organitzacions.

Tema 33. Els gabinets de comunicació en institucions públiques (I). Gèneres i formats en la informa-ció institucional. Fluxos de treball. Influència de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la comunicació institucional i en l'organització de tasques.

Tema 34. Els gabinets de comunicació en institucions públiques (II). Les relacions de les institucions públiques i els mitjans de comunicació: canals formals i informals. Preparació de trobades de represen-tants institucionals amb/en els mitjans de comunicació (rodes de premsa, intervencions en mitjans de comunicació, entrevistes).

Tema 35. Els gabinets de comunicació en institucions públiques (III). La comunicació d'acords i ac-cions de govern. La figura del portaveu.

Tema 36. Els gabinets de comunicació en institucions públiques (IV). Avaluació, anàlisi i seguiment informatiu. Documentació. Gestió d'arxiu.

Tema 37. Els gabinets de comunicació en institucions públiques (V). La comunicació institucional en situacions de crisis. Comunicació interna en les administracions públiques.

Tema 38. Els canals informatius de la comunicació institucional en la Generalitat Valenciana. Con-tinguts i eines. La comunicació de la Generalitat Valenciana amb els mitjans de masses. Els gabinets de comunicació de les conselleries i de la Presidència. La informació a la ciutadania.

Tema 39. Fonaments bàsics sobre producció, realització i edició de continguts informatius audiovi-suals.

Tema 40. Continguts multimèdia en la comunicació corporativa. Disseny i execució de projectes au-diovisuals per a institucions públiques. Nous formats aplicats a projectes audiovisuals en comunicació institucional.

Tema 41. Fonaments bàsics sobre fotografia digital i tractament de la imatge. Retoc fotogràfic. L'ús de material gràfic en la comunicació institucional.

Tema 42. La transparència en l'àmbit de les institucions públiques. El dret d'accés a la informació pú-blica. Marc legal a Espanya i a la Comunitat Valenciana. El portal de transparència de la Generalitat Valenciana.

Tema 43. Organització i protocol d'un acte institucional. Normativa. Aplicació en l'àmbit de la Co-munitat Valenciana.

Tema 44. La imatge corporativa institucional. Principis de màrqueting i construcció de marca (bran-ding). El disseny gràfic en la comunicació corporativa: tendències actuals. Aplicacions en la comunicació institucional. El manual d'identitat corporativa: funció i elements. La imatge corporativa de la Generali-tat Valenciana: evolució i marc actual.



Tema 45. La publicitat. La creació del missatge publicitari. Elaboració d'una campanya de comuni-cació institucional. Planificació i seguiment. Estratègies promocionals. Avaluació de l'impacte.



Tècnic/a especialista Documentació Sanitària

Tema 1. Definicions legals. Informació clínica. Documentació clínica. Documents primaris i secunda-ris.

Tema 2. Història clínica: Definició. Estructura. Elements. Tipus. Identificació. Funcions. Dissenye do-cumental i tipus de suport de la història clínica. El suport digital. Història clínica electrònica. Normativa específica. Reglament d'ús de la història clínica. Accés a la informació de la història clínica: usuaris auto-ritzats i confidencialitat. Mètodes d'avaluació de documentació clínica.

Tema 3. Organització i gestió d'arxius clínics. Tipus d'arxius. Arxiu numèric d'històries clíniques. Nor-mativa dels arxius clínics. Procediments de gestió de l'arxiu d'històries clíniques. Material i equips d'arxi-vat. Característiques; Avantatges i inconvenients.



Tema 4. Documentació activa/passiva. Conservació i expurgue de la documentació clínica. Legisla-ció sanitària. Criteris internacionals. Estimació de les necessitats d'espai en un arxiu clínic. Gruix de la història clínica, creixement de les històries clíniques, arxivat de radiografies. Tècniques d'arxivat: esca-nejat, microfilmació, altres tècniques d'arxivat. Recuperació de material escanejat.

Tema 5. Programes de qualitat dels arxius clínics. Protocols, indicadors i estàndards de qualitat. Segu-retat d'arxius clínics. Normativa vigent. Sistemes de recuperació d'informació. Perfil documental. Fases del procés documental. Concepte de codificació. Programes de suport a la codificació.

Tema 6. Sistemes de classificació de pacients. Case Mix Hospitalari. (GRD i ACG). Conjunt mínim bàsic de dades (CMBD). Variables que ho integren. Criteris de selecció de les variables. Codificació de les variables no clíniques.

Tema 7. Bases de dades sanitàries. Definició i aplicacions. Principals bases de dades utilitzades en clínica. Maneig de bases de dades. Protocols de qualitat de les bases de dades.

Tema 8 Anatomia i fisiologia humana: Record anatomonofisiològic dels principals aparells i siste-mes.

Tema 9. Nocions de patologia general. Principals conceptes: etiologia, clínica (signes, símptomes, sín-drome), diagnòstic, evolució (aguda, crònica), antecedents, complicacions. Terminologia mèdica per aparells i sistemes. Principals patologies, símptomes i signes per aparells i sistemes.

Tema 10. Classificació de diagnòstics. Concepte de diagnòstic. Relació amb altres conceptes: motiu d'ingrés, símptomes i signes, antecedents. Tipus de diagnòstic: principal, secundari, anatomopatològic, preoperatori, postoperatori, uns altres.

Tema 11. Complicacions. Concepte de complicació. Diferenciació amb altres conceptes: reacció ad-versa a drogues, efecte advers.

Tema 12. Procediments diagnòstics i terapèutics no quirúrgics. Utilitat clínica. Tractaments mèdics. Procediments diagnòstics i terapèutics quirúrgics. Terminologia quirúrgica. Procediments endoscòpics amb presa de biòpsia. Laparoscòpia i laparotomia.

Tema 13. Procediments obstètrics. Concepte i desenvolupament de l'embaràs, part i puerperi. Es-deveniments que poden ocórrer durant l'embaràs: Embaràs d'alt risc. Desenvolupament del part. Com-plicacions.

Tema 14. Causes externes de lesions i enverinament. Sistemes de classificació de malalties i lesions. Sistemes de classificació de procediments quirúrgics i no quirúrgics.

Tema 15. Normes específiques i procediment bàsic de codificació amb CIE-10. Altres sistemes de codificació: CIE 9-MC, SNOMED, CIAP, NANDA.

Tema 16. Avaluació de la qualitat de les bases de dades. Metodologia, elecció de la mostra, detecció i classificació d'errors. Control de qualitat de la codificació de diagnòstics i procediments. Elaboració d'in-dicadors.

Tema 17. Estadística descriptiva: Paràmetres estadístics, mostreig aleatori, representació gràfica. In-dicadors sanitaris hospitalaris: estada mitjana, índex de rotació, índex d'ocupació, percentatge de morta-litat, reingressos.

Tema 18. Recuperació d'informació: perfil de cerca.

Tema 19. Introducció a la informàtica. Sistemes operatius. Xarxes locals: tipus, components físics. Processadors de text: disseny, edició, gestió i impressió. Fulls de càlcul: disseny, edició, gestió i impressió. Aplicacions gràfiques i d'autoedició: tipus de gràfics, disseny i presentació de gràfics, integració en docu-ments. Paquets integrats: modularitat, Programes d'utilitats informàtiques. Gestió de discos i fitxers. Ges-tió de memòria. Sistemes de seguretat i protecció.



Tema 20. La comunicació i informació a l'hospital. Tipus de comunicació. Xarxes d'informació i co-municació. Equips de treball. Eines de treball en equip.

Tema 21. Economia i organització en l'empresa. Principis d'economia. Organigrama empresarial.

Tema 22. La qualitat en l'assistència sanitària. Model EFQM. Certificació ISO. Acreditació. La quali-tat en la Unitat de Documentació Clínica i Admissió. Confidencialitat de les dades. Mesures de seguretat de fitxers amb dades de caràcter personal. Normativa de protecció de dades de caràcter personal. Catà-leg d'activitats de la UDCA a la Comunitat Valenciana.



Tècnic/a especialista Radioteràpia

Tema 1. Ressenya històrica. Concepte i objectiu de la radioteràpia: Definicions. Classificació segons localització de la font d'irradiació. Radioteràpia i Quimioteràpia: Complementarietat i concomitància. Generalitats de l'oncologia mèdica. Farmacologia: Radioinductors i radioprotectors. Conceptes bàsics de la immunoteràpia.

Tema 2. Responsabilitat del tècnic de radioteràpia i etapes del procés radioteràpic.

Tema 3. Relació tècnic-pacient: Tècniques de comunicació, habilitats socials, aspectes psicosocials. Pacients amb discapacitats físiques o psíquiques. Mobilització: tècniques de mobilització de pacients i posicions anatòmiques. Primers auxilis en el servei de radioteràpia.



Tema 4. Equipaments en un servei de radioteràpia i programa de garantia de control de qualitat. Control de qualitat en procediments clínics. Relació multidisciplinària amb els oncòlegs radioteràpics, radiofísics i altres professionals. Equipament i control de qualitat de l'equipament: Acceleradors lineals: Funcionament. Programa de garantia de qualitat (RD 1566/1998 «Programa de garantia de qualitat», recomanacions de societats nacionals, la SEFM i internacionals, AAPM, ESTRO…); Simuladors conven-cionals i Virtuals. TC simulació: Requisits per al seu ús en radioteràpia (planitud, taula, làsers externs). Funcionament. Controls periòdics. Anatomia topogràfica i radiològica. Contrastos radiològics. Bra-quiteràpia: Tipus: Superficial, endocavitària i intersticial. Alta Taxa (HDR), premuda i baixa Taxa. Natu-ralesa de les fonts emprades. Alta Taxa de pròstata i implant de llavors. Controls periòdics. TPS: Planifi-cadors. Controls periòdics. Sistemes de registre i xarxa informàtica en el procés radioteràpic. Tics.



Tema 5. Estructura atòmica de la matèria. Molècules i àtoms. Excitació i ionització atòmica, unitats atòmiques d'energia, massa i càrrega. Concepte de ràdio i la seua naturalesa, Intensitat de la radiació. Energia de la radiació, forma d'expressió i unitats. Física de les radiacions: conceptes i tipus de radiacions ionitzants. Interacció de la radiació ionitzant amb la matèria. Fonts i equips generadors de radiacions ionitzants utilitzades en les unitats de radioteràpia. Magnituds i unitats radiològiques. Protons.

Tema 6. Conseqüència de la interacció dels electrons accelerats amb la matèria. Radiació de frenat i radiació característica. Feixos d'electrons. Tubs de raigs X per a diagnòstic: Components, fonaments del seu funcionament i característiques de la radiació produïda.



Tema 7. Atenuació de la radiació: Absorció i dispersió. Absorció de la radiació per la matèria viva. Factors que influeixen en l'absorció de l'energia. Conseqüències d'aquesta absorció. Detecció i mesures de les radiacions: Fonaments.

Tema 8. Protecció radiològica: Protecció radiològica operacional: Legislació de la protecció sanitària enfront de radiacions ionitzants. Gestió del material radioactiu: Recepció, emmagatzematge i manipula-ció. Gestió de residus radioactius en les unitats de radioteràpia. Detectors utilitzats en les instal·lacions de radioteràpia. Dosimetria ambiental i personal.

Tema 9. Diferents detectors de mesura: Tipus: Càmeres díodes, pel·lícules radiocròmiques, matrius.

Tema 10. Planificació de tractaments. Radioteràpia externa: Definició de volums d'irradiació: Criteris ICRU. Conceptes de GTV, CTV, ITV, PTV i òrgans de risc. Planificació de tractament: Elecció de la tèc-nica i ús de tascons, bolus, filtres compensadors i segments de compensació. Braquiteràpia: Delimitació de volums i òrgans de risc en braquiteràpia.

Tema 11. Tècniques de radioteràpia: 3DCRT, IMRT, VMAT, IGRT. Prescripció mèdica. Determina-ció de la dosi absorbida. Resposta (TCP-NTCP). Tipus de fraccionament de dosi. Tipus d'OAR: concep-tes, tipus i tolerància. Isodosi de prescripció (criteris D95, D90, D50). Histograma dosi-volum. RDR: con-cepte i ús.

Tema 12. Radiobiologia: concepte. Mecanisme d'acció de la radiació sobre un material biològic. Ra-diosensibilitat: resposta cel·lular, sistèmica i orgànica total. Efectes genètics i somàtics de la radiació.



Tema 13. Tractament radioteràpic d'urgència: Compressió medul·lar, compressió de vena cava, he-morràgies, atelèctasis. Tractaments pal·liatius.

Tema 14. Radioteràpia en tumors d'ORL i maxil·lofacial.

Tema 15. Radioteràpia en tumors toràcics i mediastínics.

Tema 16. Radioteràpia en tumors de digestius (esòfag, estómac, fetge, pàncrees…)

Tema 17. Radioteràpia en tumors urològics, ginecològics i recte/anus.

Tema 18. Radioteràpia en tumors de mama.

Tema 19. Radioteràpia en tumors pediàtrics.

Tema 20. Radioteràpia en tumors hematològics i limfàtics.

Tema 21. Radioteràpia en tumors del SNC i perifèric.

Tema 22. Tècniques especials: Radiocirurgia, RIO, TBI, TSI, protons, micosi fungoide. Radioteràpia en lesions benignes. Radioteràpia en sarcomes. Radioteràpia amb electrons.

Tècnic/a Funció Administrativa

Tema 1. El dret administratiu: concepte. Caràcters del règim de dret administratiu La Constitució com a norma jurídica.

Tema 2. Les fonts del dret. Sistema de fonts. La llei i les seues classes. Normes amb força de llei. Trac-tats internacionals.

Tema 3. El reglament i altres fonts del Dret Administratiu.

Tema 4. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. Procediment d'elaboració. El control de la potestat reglamentària.

Tema 5. Principis d'organització administrativa: potestat organitzadora. Òrgans administratius. La je-rarquia. La competència.

Tema 6. La Unió Europea: Objectius i valors. Història. Ciutadania de la UE: Drets. Institucions i or-ganismes de la UE

Tema 7. Les fonts i l'àmbit d'aplicació del Dret de la Unió Europea. El Dret Primari i el Dret Derivat. Principis d'actuació de la UE. Competències de la UE.

Tema 8. L'Administració Pública: concepte. L'administració i el poder legislatiu. L'administració i els jutges. El Tribunal Constitucional: la seua organització i atribucions. El recurs d'empara constitucional.



Tema 9. Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (I): Els interessats en el procediment. L'activitat de les administracions públiques.

Tema 10. Llei 39/2015 (II): Els actes administratius: concepte, elements, classes, requisits. El silenci administratiu. Eficàcia dels actes administratius. Execució dels actes administratius. Execució forçosa. La motivació, la notificació i la publicació. L'executivitat dels actes administratius. La convalidació, conservació i conversió dels actes administratius.

Tema 11. Llei 39/2015 (III): Els actes administratius: Nul·litat i anul·labilitat. Revisió d'actes en via administrativa. Revisió d'ofici. Revocació dels actes administratius. Rectificació d'errors materials o de fet. Altres procediments d'impugnació d'actes administratius.



Tema 12. Llei 39/2015 (IV): El procediment administratiu: concepte i significat. Principis. Fases del procediment administratiu: iniciació, ordenació, instrucció, terminació. Tramitació simplificada.



Tema 13. Llei 39/2015 (V): els recursos administratius. Especialitats del procediment.

Tema 14. Responsabilitat patrimonial de l'Administració Pública. L'acció de responsabilitat. La res-ponsabilitat de l'Administració Pública en relacions de dret privat. Responsabilitat de les autoritats i per-sonal al servei de les Administracions Públiques.

Tema 15. La potestat sancionadora de l'administració. Principis generals. El procediment per a l'exer-cici de la potestat sancionadora.



Tema 16. Les formes d'activitat administrativa (I): activitat de policia o limitació i activitat de fo-ment. Activitat arbitral.

Tema 17. Les formes de l'activitat administrativa (II): activitat de servei públic.

Tema 18. Els contractes del sector públic (I). Objecte i àmbit d'aplicació de la Llei de contractes del sector públic. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes administratius i contractes privats. Perfecció i forma del contracte. Règim d'invalidesa. Parts del contracte.

Tema 19. Els contractes del sector públic (II). Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte i la seua revisió. Garanties exigibles en la contractació del sector públic. Normes generals de la preparació de contractes per les Administracions Públiques.

Tema 20. Els contractes del sector públic (III). Procediments d'adjudicació dels contractes de les Ad-ministracions Públiques. Formalització, contingut i efectes, compliment i extinció dels contractes admi-nistratius. Òrgans de contractació. Recurs especial en matèria de contractació.

Tema 21. Els sistemes de racionalització tècnica de la contractació. La compra pública sanitària a la Comunitat Valenciana. Els acords marc i els sistemes dinàmics d'adquisició. La Central de Compres en l'àmbit de la sanitat pública valenciana. Compra pública innovadora.



Tema 22. L'administració electrònica a la Comunitat Valenciana: el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Va-lenciana. Protecció de dades de caràcter personal.

Tema 23. Transparència, accés a la informació pública i bon govern: Transparència de l'activitat pú-blica.

Tema 24. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat de dones i homes.

Tema 25.La Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la vio-lència de gènere.

Tema 26. La jurisdicció contenciosa administrativa. Àmbit, òrgans i competències. Les parts i l'objec-te del recurs contenciós administratiu. El procediment contenciós administratiu. El recurs ordinari d'apel·lació i el recurs de cassació.

Tema 27. Estructura i règim bàsic de l'empleat públic. Dels orígens de la funció pública a l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic. Classes d'empleats públics. El personal estatutari: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut. Selecció i provisió del personal estatutari. Adquisició i pèrdua de la condició de personal estatutari fix. Situacions administratives del personal estatutari. Jubilació.

Tema 28. Selecció i provisió del personal estatutari: el Decret 192/2017, d'1 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de selecció i provisió de personal estatutari al servei d'institucions sani-tàries públiques del Sistema Valencià de Salut.

Tema 29. Barem de mèrits d'aplicació a la fase de concurs dels processos de selecció i provisió del personal estatutari al servei d'institucions sanitàries públiques del Sistema Valencià de Salut. La selecció del personal temporal per a cobertura de places estatutàries gestionades per la Conselleria amb compe-tències en matèria de Sanitat.

Tema 30– Sistema retributiu del personal estatutari al servei de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: normativa en matèria de retribucions.

Tema 31. Regulació del sistema de carrera i desenvolupament professional del personal estatutari al servei de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Sistema de carrera del personal de salut pú-blica gestionat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Tema 32. Jornada de treball, permisos i llicències del personal estatutari. El Decret 137/2003, de 13 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la jornada i horari de treball, permisos, llicències i vacances del personal al servei de les institucions sanitàries de la Generalitat dependents de la Conselleria de Sanitat.

Tema 33. Règim disciplinari i la seua regulació en les institucions sanitàries de la Conselleria de Sani-tat Universal i Salut Pública. Règim d'incompatibilitats.

Tema 34. Dret a la negociació col·lectiva de l'ocupació pública. Particularitats de la negociació del personal de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Tema 35– Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut dels Treballadors (I): estructura i contingut. Fonts de la relació laboral. Forma del contracte. Classes de contractes. Contingut del contracte. Drets i deures derivats del contracte.



Tema 36. Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut dels Treballadors (II): Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball. Els convenis col·lectius. El contracte del personal en formació.

Tema 37. Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei gene-ral de la Seguretat Social: La seguretat social del personal al servei de l'administració de la Generalitat. Estructura. Afiliació, altes i baixes. Acció protectora.



Tema 38. La Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de sub-vencions (I): àmbit d'aplicació; de la hisenda pública de la Generalitat; el sector públic instrumental de la Generalitat; control intern i extern de la gestió financera.

Tema 39. La Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de sub-vencions (II): El pressupost de la Generalitat: L'estructura pressupostària. L'elaboració del pressupost: procediment i remissió a les Corts. Tramitació i aprovació. Execució i liquidació. La pròrroga del pressu-post.

Tema 40. La Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de sub-vencions (III): Els crèdits pressupostaris. Modificacions dels crèdits inicials: requisits, procediment i com-petències. Despeses pluriennals: concepte i funcionament.

Tema 41. La Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de sub-vencions (IV): la comptabilitat del sector públic de la Generalitat Valenciana.

Tema 42. La gestió del pressupost en l'àmbit de la Generalitat (I): les fases d'execució i documents comptables de l'estat d'ingressos. Ordenació de la despesa. Operatòria comptable de l'estat de despeses del pressupost. Despeses d'exercici corrent, d'exercicis tancats i despeses pluriennals.

Tema 43. La gestió del pressupost en l'àmbit de la Generalitat (II): gestió i comptabilització de despe-ses de funcionament i d'inversió. Gestió i comptabilització de despeses per transferències corrents i de capital. La gestió de les despeses en matèria de personal en la Generalitat.

Tema 44. El finançament de les comunitats autònomes de règim comú. Especial referència al fina-nçament de la Comunitat Valenciana. La política tributària de la Generalitat; gestió de tributs propis i cedits.



Tema 45. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Tema 46. Llei 41/2002, de 14 de novembre, d'autonomia del pacient: contingut i principis generals. Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana: drets d'informació. El consenti-ment informat. Dret a la lliure elecció i a l'autonomia del pacient. La història clínica.

Tema 47. La participació ciutadana en el Sistema Valencià de Salut: el Consell de Salut de la Comu-nitat Valenciana i els consells de salut dels Departaments de Salut. La lliure elecció en l'àmbit de l'Atenció Primària i Especialitzada del Sistema Valencià de Salut. El Servei d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP).

Tema 48. El sistema d'informació poblacional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. El dret a l'assistència sanitària a ciutadans estrangers a la Comunitat Valenciana i a les persones que no tinguen la condició d'assegurades ni de beneficiàries del Sistema Nacional de Salut.

Tema 49. Introducció a la Informàtica: conceptes bàsics. Maquinari, estructura funcional d'un ordi-nador, components físics, perifèrics d'entrada i eixida, connexions. Programari, suport lògic d'un ordina-dor: conceptes bàsics, sistemes operatius actuals (Windows, Unix). internet. Correu electrònic: conceptes bàsics, navegadors. Videoconferència.



Tema 50. Els sistemes ofimàtics. Processadors de text: concepte, funcionalitats principals, plantilles. Fulls de càlcul: concepte, funcionalitats, taules dinàmiques, funcions, gràfics. Presentacions: concepte i funcionalitats principals.



Tècnic/a Higiene

Tema 1. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Tema 2. Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de preven-ció.

Tema 3. Organismes i institucions internacionals amb competència en matèria de prevenció de riscos laborals: Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball. Organització Internacional del Treball. Altres organismes internacionals competents.

Tema 4. Organismes i institucions nacionals amb competència en matèria de prevenció de riscos la-borals: Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball. Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball. Altres organismes nacionals competents.

Tema 5. Òrgans autonòmics amb competències en matèria de prevenció de riscos laborals.

Tema 6. Reglament dels serveis de prevenció de riscos laborals en l'àmbit de l'administració de la Ge-neralitat Valenciana i els seus organismes autònoms. Estructura i organització del Servei de prevenció de riscos laborals del Sector Sanitari de la Generalitat Valenciana.



Tema 7. Resolució de 14 de febrer de 2018, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'aprova i s'ordena la publicació del Pla de prevenció de riscos laborals de la Conselleria de Sani-tat Universal i Salut Pública.

Tema 8. Mètodes i tècniques per a la prevenció de riscos laborals. Enfocament de l'acció preventiva i activitats preventives. Promoció i vigilància de la salut.

Tema 9. L'accident de treball: Definició legal. Causes dels accidents. Índexs estadístics. La investiga-ció d'accidents. Malalties professionals. El sistema DELT@ i PANOTRATSS. Procediment de gestió de l'accidentabilitat laboral de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Malalties professionals

Tema 10. La protecció del personal amb especial sensibilitat en la Llei de prevenció de riscos laborals. Protecció de la maternitat: Situacions de risc laboral durant l'embaràs i la lactància natural. Adaptació, canvi de lloc de treball i suspensió del contracte per risc durant l'embaràs. Normativa legal vigent. Proce-diment de protecció de la maternitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Tema 11. L'avaluació de riscos. Metodologia general d'avaluació de riscos. Procediment per a la reali-tzació de l'avaluació de riscos laborals de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

Tema 12. El Reial decret 485/1997, de 14 d'abril, sobre senyalització de seguretat i salut en el treball. Aplicació en l'àmbit sanitari.

Tema 13. El Reial decret 486/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. Aplicació en l'àmbit sanitari.

Tema 14. Reial decret 487/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relati-ves a la manipulació manual de càrregues que comporte riscos, en particular dorsolumbars per als treba-lladors. Aplicació en l'àmbit sanitari.

Tema 15. Reial decret 488/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relati-ves al treball amb equips que inclouen pantalles de visualització.

Tema 16. Reial decret 773/1997, de 30 de maig, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut rela-tives a la utilització pels treballadors d'equips de protecció individual.

Tema 17. Equip de Protecció Individual (EPI). Aspectes sobre la seua comercialització. Reglament de la Unió Europea: (UE) 2016/425. Certificació com a EPI i producte sanitari (ús dual).

Tema 18. Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l'article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, en matèria de coordinació d'activitats em-presarials. El procediment de coordinació d'activitats empresarials de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Tema 19. Riscos generals relacionats amb les condicions de seguretat (I). Màquines, Equips, ins-tal·lacions i eines.

Tema 20. Riscos generals relacionats amb les condicions de seguretat (II). Llocs i espais de treball. Manipulació, emmagatzematge i transport.

Tema 21. Riscos generals relacionats amb les condicions de seguretat (III). Electricitat i incendis. Ins-peccions de seguretat i la investigació d'accidents.

Tema 22. Càrrega de treball i fatiga: ergonomia. Factors psicosocials i organitzatius: anàlisi de l'ava-luació general.

Tema 23. Introducció a la Higiene Industrial. Antecedents històrics. Concepte i objectius. Relacions amb la medicina del treball i amb les especialitats tècniques. Branques de la Higiene Industrial. Criteris legals de valoració.

Tema 24. Definició i Classificació dels contaminants químics. Vies d'entrada en l'organisme. Meca-nismes de toxicitat. Relació dosi-efecte i dosi-resposta. Efectes de dites contaminants sobre l'organisme.



Tema 25. Mètodes simplificats d'avaluació d'agents Químics. Avaluació del risc químic per inhalació (mètode basat en COSSHH Essentials i mètode basat en mètode de l'INRS).

Tema 26. Metodologia d'actuació per al mesurament de les exposicions a contaminants químics. Equips de lectura directa, sistemes de presa de mostres actius i passius. Tècniques analítiques per a de-terminar les concentracions.

Tema 27. Exposició en el lloc de treball. Mesurament de l'exposició per inhalació d'agents químics. Estratègia per a verificar la conformitat amb els valors límit d'exposició professional.

Tema 28. Criteris de valoració de caràcter tècnic, ambientals i biològics. Control de l'exposició dels contaminants químics. Accions sobre el focus contaminant, el mitjà i l'individu.

Tema 29. Reial decret 374/2001, sobre la protecció de la salut i seguretat dels treballadors contra els riscos relacionats amb els agents químics. Guia Tècnica.

Tema 30. Límits d'exposició professional a Espanya. Valors límits ambientals i valors límits biològics. Índexs d'exposició.

Tema 31. Agents cancerígens i mutàgens. Càncer laboral: antecedents històrics. Patogènesi del càn-cer. Carcinogènesi química i mutagenicitat en cèl·lules germinals. Control biològic de l'exposició a car-cinògens. Reial decret 665/1997, sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l'exposició a agents cancerígens durant el treball. Guia Tècnica.

Tema 32. Substàncies i mescles químiques en el sector sanitari. El REACH i el Reglament CLP de classificació i etiquetatge d'agents químics: fitxa de dades de seguretat; etiquetatge, magatzematge i manipulació.

Tema 33. Agents biològics (I). Definicions, conceptes bàsics i classificació dels agents biològics. Vies d'entrada en l'organisme. Metodologies d'avaluació. Mesures de prevenció del risc de contaminació. Reial decret 664/1997, sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l'exposició a agents biològics durant el treball. Guia Tècnica.

Tema 34. Agents biològics (II). La prevenció en l'ús d'instruments tallants i punxants en les institu-cions sanitàries. Dispositius de bioseguretat. Ordre ESS/1451/2013, de 29 de juliol, per la qual s'establei-xen les disposicions per a la prevenció de lesions causades per instruments tallants i punxants en el sector sanitari i hospitalari.



Tema 35. Metodologies d'avaluació del risc biològic. Avaluació simplificada. Mètode BIOGAVAL.

Tema 36. Els productes químics en el laboratori. Principals característiques de perillositat de substàn-cies i preparats mescles químiques. La reactivitat química. Operacions de transvasament de productes químics.

Tema 37. Protecció col·lectiva i individual en laboratoris. Laboratoris de seguretat biològica. Cabines de seguretat biològica.

Tema 38. Organització del treball en laboratoris. Hàbits personals de treball i bones pràctiques en el laboratori. Recomanacions preventives generals. Elements d'actuació i protecció per al control d'incidents i emergències en un laboratori. Característiques, instal·lació, ubicació, manteniment, senyalització, for-mació i informació.



Tema 39. La gestió de residus en les institucions sanitàries. Reglament regulador de la gestió dels resi-dus sanitaris del govern valencià. Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana.



Tema 40. El formaldehid en les institucions sanitàries. Àrees específiques d'utilització. Mesures de protecció col·lectiva i individual. Instrucció de treball per al maneig del formaldehid de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Tema 41. Agents citostàtics. Concepte. Riscos específics en les àrees de preparació i d'administració d'agents citostàtics. Característiques de les sales de preparació. Citostàtics en hospital de dia, hospitali-tzació i quiròfan. Mesures de prevenció a aplicar.

Tema 42. Exposició laboral a agents anestèsics. Efectes sobre la salut. Àrees d'utilització. Sistemes de control i mesures preventives.

Tema 43. Exposició laboral a desinfectants i esterilitzants. L'emmagatzematge de productes químics. Característiques de prestatgeries, armaris i sales d'emmagatzematge.

Tema 44. Soroll. Classes de soroll. Tècniques i equips de mesurament. Efectes del soroll. Criteris de valoració. Avaluació de l'exposició. Control. Mesures preventives. Reial decret 286/2006, sobre la pro-tecció de la salut i la seguretat dels treballadors contra els riscos relacionats amb l'exposició al soroll. Guia tècnica.

Tema 45. Les vibracions. Característiques físiques i efectes sobre el cos humà, criteris d'avaluació de les vibracions transmeses ma-braç i les transmeses a tot el cos i mesures de prevenció. Reial decret 1.311/2005, sobre la protecció de la salut i la seguretat dels treballadors enfront dels riscos derivats o que puguen derivar-se de l'exposició a vibracions mecàniques.

Tema 46. L'ambient tèrmic. Efectes sobre l'organisme humà. Mecanisme d'intercanvi tèrmic entre l'individu i el medi ambient. Criteris de valoració, l'índex W.B.G.T. Avaluació del risc per calor i mesures preventives. Avaluació del risc per exposició a ambients freds i mesures preventives.

Tema 47. Radiacions no ionitzants. Concepte i classificació de les radiacions no ionitzants. Riscos per a la salut: factors, avaluació del risc i mesures preventives. Exposició a radiacions no ionitzants en les institucions sanitàries. Reial decret 486/2010, per a l'avaluació i prevenció dels riscos relacionats amb les radiacions òptiques. Reial decret 299/2016, sobre la protecció li la salut i seguretat dels treballadors con-tra els riscos relacionats amb l'exposició a camps electromagnètics.



Tema 48. Riscos higiènics en els centres sanitaris derivats de la utilització de radiacions no ionitzants. Radiacions ultraviolades en llums germicides o tractaments dermatològics. Làsers (ultraviolats, visible o infraroig) en dermatologia, ginecologia, neurocirurgia, odontologia, urologia o oftalmologia. Les radiofre-qüències i microones en fisioteràpia i rehabilitació

Tema 49. Radiacions ionitzants. Concepte i classificació de les radiacions ionitzants. Riscos per a la salut: factors i avaluació del risc. Exposició a radiacions ionitzants en les institucions sanitàries.



Tema 50. Instal·lacions tèrmiques en edificis. Reial decret 1.027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques als edificis.



Tècnic/a Informàtica

Tema 1. Normativa reguladora del tractament de dades personals. RGPD i LOPDGDD. Principis. Drets de les persones. Obligacions del responsable i dels encarregats de tractament. Protecció de dades des del disseny i per defecte. Mesures de seguretat en l'àmbit del sector públic. Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal: títol X – capítol I Del descobriment i revelació de secrets.



Tema 2. Reial decret 1.720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desen-volupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Tema 3. Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'Administració Electrònica de la Comunitat Valenciana.

Tema 4. Decret 66/2012, de 27 d'abril, del Consell, pel qual s'estableix la política de seguretat de la informació de la Generalitat. Ordre 9/2012, de 10 juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'esta-bleix l'organització de la seguretat de la informació.

Tema 5. Reial decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interopera-bilitat en l'àmbit de l'Administració Electrònica. Normes tècniques d'Interoperabilitat de document elec-trònic, digitalització de documents, política de signatura electrònica i certificats de l'administració, proto-cols d'intermediació de dades.



Tema 6. Ordre de 14 de setembre de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es normali-tzen els documents bàsics de la història clínica hospitalària de la Comunitat Valenciana i es regula la seua conservació.

Tema 7. Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica.

Tema 8. Blocs funcionals d'un sistema microinformàtic. Principals funcions de cada bloc. Mi-croprocessadors, busos, memòria, controladors.

Tema 9. Aplicacions ofimàtiques. Elaboració de documents i plantilles mitjançant processadors de text i fulls de càlcul.

Tema 10. Bases de dades relacionals. Comandos bàsics d'ANSI SQL 3.

Tema 11. Xarxes d'àrea local: estàndards generals i xarxes ethernet. Protocols de comunicació TCP/IP. Adreçament Ipv4 i Ipv6.

Tema 12. Tipus de cablejat. Estàndards IEEE 802. Dispositius d'interconnexió de xarxes: com-mutadors, encaminadors. Conceptes generals.

Tema 13. Conceptes bàsics de serveis en xarxa: correu electrònic, resolució de noms, accés remot, transferència de fitxers, serveis web. Desplegament de xarxes Wifi.

Tema 14. Gestió de dominis, usuaris i grups: Definicions i aspectes bàsics.

Tema 15. Elements i espais físics d'una xarxa local. Configuració dels equips de xarxa: adapta-dors de xarxa, controladors, configuració de direccions.

Tema 16. Seguretat i protecció en xarxes de comunicacions: Sistemes de tallafocs. Xarxes priva-des virtuals (VPN). Protecció de dades en xarxes wifi.

Tema 17. Seguretat en el lloc de treball: Programari maliciós, classificació i eines de protecció i de-sinfecció. Actualització de sistemes i aplicacions.

Tema 18. Criptologia: Sistema de xifratge. Empremta digital. Protocols segurs. Signatura elec-trònica i certificat digital.

Tema 19. Normativa de seguretat en l'Administració de la Generalitat: Ordre 19/2013, de 3 de desembre, de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, per la qual s'estableix les normes sobre l'ús segur de mitjans tecnològics en l'administració de la Generalitat.



Tema 20. Esquema nacional de seguretat. Principis bàsics. Requisits mínims. Annex I: categories dels sistemes.

Tema 21. Android. Programació multimèdia i de dispositius mòbils.



Tema 22. Introducció als serveis AD DS. DNS: conceptes, arquitectura i administració i la seua in-tegració. Components de l'estructura lògica. Grups, unitats organitzatives i delegació.





ANNEX IV

Temaris personal funcionari



Temari general per a tots els cossos/escales convocats

1. La Constitució espanyola de 1978.

2. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Llei 5/1983, de 30 de desembre, de govern valencià.

3. La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat de dones i homes.

4. L'administració electrònica: El Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal: disposicions generals; principis de protecció de dades i drets de les persones.



5. Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic. La Llei de la funció pública valenciana.



Temari específic per cos/escala convocada:

Sanitat Ambiental (A1-S03-04)

Tema 1. Concepte de salut. Els determinants de la salut. Desigualtats en salut i els principals eixos per a la seua anàlisi. Salut en totes les polítiques.

Tema 2. La salut pública. Organització de la salut pública a la Comunitat Valenciana: la Direcció General de Salut Pública i els Centres de Salut Pública, la cartera de serveis de salut pública de la Comu-nitat. La salut pública a Espanya. La salut pública a la Unió Europea. L'OMS. El Reglament sanitari internacional.

Tema 3. Avaluació de l'Impacte en Salut i el seu desenvolupament a la Comunitat Valenciana.

Tema 4. Vigilància en salut pública. Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública. La Xarxa Sen-tinella de la Comunitat Valenciana. Observatori Valencià de Salut.

Tema 5. Demografia sanitària i estadística sanitària. Estadística descriptiva i analítica.

Tema 6. Epidemiologia. Concepte i usos. Causalitat en les ciències de la salut. Principals tipus d'estu-dis epidemiològics i les seues característiques. Estudis d'avaluació d'intervencions en salut pública.

Tema 7: Estudi dels brots epidèmics i actuacions davant la sospita d'un brot.

Tema 8. Concepte de risc i factor de risc. Anàlisi del risc. Principi de precaució. Gestió de riscos en sa-lut pública. Nivells de prevenció.



Tema 9. Pla de salut de la Comunitat Valenciana. Missió, valors i principis. Línies estratègiques i ob-jectius

Tema 10. Laboratoris de Salut Pública a la Comunitat Valenciana. Estructura i funcions. Sistemes de garantia de qualitat. Organismes d'acreditació. Presa de mostres: procediments, conservació i transport. Requisits de qualitat dels mètodes analítics.

Tema 11. La sanitat ambiental. Concepte i activitats. Fonaments normatius. Pla estratègic de salut i medi ambient 2022-2026.

Tema 12. Vigilància sanitària dels riscos ambientals. Informes sanitaris. Normativa estatal i au-tonòmica.

Tema 13. Canvi climàtic i salut. Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030: El canvi climàtic i els seus impactes, especialment a la Comunitat Valenciana, marc de polítiques d'energia i canvi climàtic, objectius, mesures de mitigació i adaptació en l'àmbit de la salut.

Tema 14. Aigua de consum humà. Criteris tècnic-sanitaris del subministrament i control de la qualitat de l'aigua de consum humà. Normativa europea, estatal i autonòmica. Sistema d'Informació Nacional d'Aigua de Consum (SINAC). Programa valencià de vigilància sanitària de l'aigua de consum humà.

Tema 15. Orígens de l'aigua per a proveïment humà: Control d'aigües destinades al proveïment de població. Protecció de les aigües subterrànies contra la contaminació i la deterioració. Tractaments de potabilització de l'aigua de consum humà. Normativa aplicable.

Tema 16. plans Sanitaris de l'Aigua. Manual de l'OMS per al desenvolupament de plans de seguretat de l'aigua.

Tema 17. Aigües residuals. Depuració d'aigües. Reutilització i regeneració d'aigües. Riscos sanitaris de la reutilització d'aigües depurades. Normativa aplicable.

Tema 18. Legionel·losi. Normativa estatal i autonòmica. Pla de prevenció i control de la legionel·losi de la Comunitat Valenciana. Actuacions ambientals en cas de brot de legionel·losi.

Tema 19. Instal·lacions de risc de proliferació i dispersió de legionel·la. Mesures de prevenció i con-trol.

Tema 20. Vectors i salut. Vigilància i control de vectors i malalties de transmissió vectorial. Pla nacio-nal de preparació i resposta enfront de malalties transmeses per vectors.

Tema 21. Contaminació de l'aire ambient interior i exterior: naturalesa i característiques dels agents contaminants. Efectes sobre la salut. Sistemes de vigilància. Normativa aplicable.

Tema 22. Piscines. Normativa estatal i autonòmica. Competències sanitàries. Programa de vigilància sanitària de piscines d'ús públic i parcs aquàtics.

Tema 23: Productes químics i seguretat. Preparats i substàncies. Impacte en la salut pública. Norma-tiva comunitària, nacional i autonòmica. Reglament REACH (Registre, avaluació i autorització i restric-ció de substàncies químiques). Reglament CLP (Classificació, etiquetatge i envasament de substàncies i mescles). Vigilància i control.

Tema 24. Biocides i plaguicides fitosanitaris. Normativa europea, espanyola i autonòmica. Registre, vigilància, inspecció i formació de manipuladors. Activitats d'inspecció i control de les empreses (ROESB) i dels productes.

Tema 25. Temperatures extremes: Programa de prevenció i atenció als problemes derivats de les temperatures extremes a la Comunitat Valenciana: Onada de calor.

Tema 26. Incineració i salut. Normativa.

Tema 27. Radiacions: ionitzants i no ionitzants. Normativa i efectes en la salut.

Tema 28. Habitatge, sòl, urbanisme i residus. Impacte en la salut. Residus sanitaris. Normativa i ac-tuacions sanitàries.

Tema 29. Soroll ambiental. Normativa europea, espanyola i autonòmica. Efectes en la salut.

Tema 30. Càncer ambiental. Principals organismes reguladors. Prevenció primària. Vigilància sani-tària



Laboratori d'Anàlisi Química (A1-S03-06)

Tema 1. Conceptes de salut i malaltia. Desenvolupament històric. Determinants de la salut.

Tema 2. La salut pública. Organització de la salut pública a la Comunitat Valenciana. La Direc-ció General de Salut Pública i Addiccions i els Centres de Salut Pública, la cartera de serveis de salut pú-blica de la Comunitat. La salut pública a Espanya. La salut Pública a la Unió Europea. L'OMS. El Re-glament sanitari internacional.

Tema 3. Demografia sanitària i estadística sanitària. Estadística descriptiva i analítica.

Tema 4. Epidemiologia. Definició. Usos i aplicacions de l'Epidemiologia. Epidemiologia descrip-tiva i epidemiologia analítica. Assajos clínics.

Tema 5. Els laboratoris de salut pública. Funcions. Acreditació i control de qualitat. Presa de mostres: procediments, conservació i transport. Requisits de qualitat dels mètodes analítics.

Tema 6. Risc i factor de risc. Anàlisi del risc. Conceptes. Principi de precaució. Gestió de riscos i la seua aplicació en salut pública. Nivells de prevenció.

Tema 7. Controls de la Comissió Europea. Pla de control pluriennal nacional de la cadena ali-mentària.

Tema 8. Pla de seguretat alimentària de la Comunitat Valenciana.



Tema 9. Pla de vigilància de les aigües de consum humà de la Comunitat Valenciana

Tema 10. Característiques de qualitat dels mètodes analítics per al control oficial d'aliments i aigües. Legislació aplicable. Selecció de mètodes d'anàlisis. Reglament 2017/625: Mètodes i tècniques de control: mostreig i anàlisi, assaig i diagnòstic de laboratori i RD 902/2018.



Tema 11. Acreditació dels Laboratoris de control oficial en el camp alimentari i mediambiental. ISO 17025

Tema 12. Estadística aplicada al laboratori de Salut Pública. Mesures de tendència central i dis-persió. Tècniques d'inferència estadística per a mesures de tendència central i dispersió. Regressió i cali-bratge. ANOVA

Tema 13. Validació de mètodes analítics. Característiques funcionament. Adequació a l'ús, dis-seny experimental i ús d'eines estadístiques. Estimació de la incertesa d'assaig

Tema 14. Calibratge verificació d'equips de mesura i auxiliars (balances, termòmetres i sistemes de temperatura controlada). Control de qualitat en l'anàlisi química. Control de qualitat intern. Gràfics de control d'exercicis d'intercomparació.

Tema 15. Mètodes clàssics d'anàlisis: volumetries i gravimetries: Volumetries àcid-base. Volume-tries redox. Complexometries. Anàlisi gravimètrica

Tema 16. Tècniques espectroscòpiques. Espectroscòpia atòmica. Espectroscòpia d'emissió i ab-sorció atòmica. Instrumentació d'absorció atòmica. Tècniques analítiques d'absorció atòmica.

Tema 17. Espectroscòpia de masses atòmica. Analitzadors de masses. Espectrometria de masses amb plasma acobleu per inducció. Espectroscòpia molecular.

Tema 18. Espectroscòpia molecular ultraviolada-visible. Espectroscòpia infraroja. espectrometria de masses molecular. Instrumentació

Tema 19. Separacions cromatogràfiques. Cromatografia de gasos. Cromatografia de gasos aco-blada a l'espectrometria de masses. Instruments

Tema 20. Cromatografia de líquids. Cromatografia acoblada a l'espectrometria de masses. Ins-truments.

Tema 21 Tècniques de preparació de mostres. Extraccions Líquid-Líquid. Extraccions Sòlid-Líquid. Extraccions per microones i fluids pressuritzats (ROSTISCA). Preparació de mostres per QUE-CHERS.

Tema 22. Anàlisi fisicoquímica d'aigües de consum públic. Anàlisi d'anions en aigües per croma-tografia iònica i altres tècniques aplicables

Tema 23. Anàlisi de residus de medicaments veterinaris en productes d'origen animal mitjançant cromatografia líquida acoblada a l'espectrometria de masses.

Tema 24. Anàlisi de plaguicides en aliments i aigües mitjançant cromatografia de gasos/líquids acoblats a l'espectrometria de masses.

Tema 25. Anàlisi de monotoxines en aliments mitjançant cromatografia líquida

Tema 26. Anàlisi de contaminants ambientals i de procés en aliments (PAH, PCB, acrilamida, 3-MCP).

Tema 27. Anàlisi de dioxines en aliments per GC-HRMS

Tema 28. Anàlisi de materials en contacte amb aliments.

Tema 29. Anàlisi de metalls en aigües, aliments.

Tema 30. Anàlisi d'additius en aliments mitjançant cromatografia líquida

Anàlisis Epidemiològiques i Estadístiques Sanitàries (A1-S03-08)

Tema 1. Concepte de salut. Els determinants de la salut. Desigualtats en salut i els principals eixos per a la seua anàlisi. Salut en totes les polítiques.

Tema 2. Concepte, objectius i funcions de la salut pública. Salut pública basada en l'evidència.

Tema 3. Organització de la salut pública en l'administració sanitària, a nivell estatal i a la Comunitat Valenciana. Estructura i funcions.



Tema 4. Epidemiologia. Concepte i usos. Causalitat en les ciències de la salut.

Tema 5. Tècniques qualitatives d'investigació en salut.

Tema 6. Indicadors clau de la salut pública. Fonts de dades. Sistemes d'informació de referència na-cional i internacional. El Sistema d'Informació en Salut Pública de la Comunitat Valenciana.

Tema 7. Vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles i no transmissibles.

Tema 8. Inferència estadística: Estimació puntual, estimació per intervals i contrastos d'hipòtesis.

Tema 9. Tècniques de reducció de dades: anàlisi de components principals. Escalat Multidimensio-nal.

Tema 10. Tècniques de classificació no supervisada: anàlisi de conglomerats, classificació mitja-nçant mescla de distribucions.

Tema 11. Models lineals: Regressió lineal simple i múltiple, predictors qualitatius. Extensions del mo-del lineal i potencials problemes.



Tema 12. Selecció de models i models de regularització: Validació encreuada. Selecció de subcon-junts de covariables. Mètodes d'encongiment (shrinkage) i mètodes de reducció de la dimensió.

Tema 13. Sèries temporals: Processos autoregressius, processos de mitjana mòbil i ARMA, processos integrats i de memòria llarga, processos ARIMA estacionals.

Tema 14. Models lineals generalitzats: La família exponencial i models lineals generalitzats. Varia-bles binàries i regressió logística. Regressió de Poisson i models log-lineals.

Tema 15. Inferència bayesiana i mètodes de Monte Carlo mitjançant cadenes de Markov: Teorema de Bayes, inferència en models amb prèvies conjugades, mètodes i algorismes populars de Monte Carlo mitjançant cadenes de Markov.

Tema 16– Models clàssics de regressió des del punt de vista bayesià: Models de regressió Normal (li-neal, ANOVA i ANCOVA), model de regressió binomial i model de Poisson.

Tema 17. Models jeràrquics bayesians i validació de models: El model mixt lineal generalitzat, distri-bucions predictives i validació encreuada per a la validació de models.

Tema 18. Construcció de mapes de malalties i estimació de riscos relatius: Versemblança i predictor lineal per a esdeveniments i comptatges. Modelització basada en heterogeneïtat, espacialitat, convolució i alternatives.

Tema 19. Anàlisi de patrons puntuals i la seua aplicació a estudis de casos i controls: tipus de patrons espacials, processos puntuals espacials, la funció K i altres processos puntuals espacials. Comparació de processos puntuals. La màquina d'anàlisi geogràfica i mètodes basats en els q veïns més pròxims.

Tema 20. Anàlisi de dades d'exposició espacial: Campos aleatoris, semivariogrames, interpolació i predicció espacial.

Tema 21. Mostreig: Mostres de probabilitat simples. Estimació per raons i per regressió. Mostreig es-tratificat.

Tema 22. Tècniques d'anàlisis de la supervivència: Estimació de la distribució de la supervivència i mètodes de comparació.

Tema 23. Estudis ecològics i de tendències temporals: Fortaleses i limitacions de mesures d'exposició en grups. Tècniques específiques de regressió ecològica. Mètodes i tècniques específiques d'anàlisis de tendències temporals.

Tema 24. Mesurament en epidemiologia. Mesures de freqüència: mesures d'incidència, mesures de prevalença, odds.

Tema 25. Mesures d'associació: raó de riscos i raons d'odds. Mesures d'impacte. Risc atribuïble.

Tema 26. Errors sistemàtics. Biaixos. Biaix de selecció. Biaix d'informació. L'error de classificació.

Tema 27. Confusió: concepte, avaluació de la seua presència, tècniques per a resoldre la confusió.

Tema 28. Anàlisi de dades epidemiològiques. Anàlisi crua i estratificada. Estratificació i ajust. Estan-dardització. Mètodes d'estandardització. Definició i avaluació de l'heterogeneïtat d'efectes: interacció.



Tema 29. Disseny i tipus d'estudis epidemiològics. Criteris de classificació. Característiques i anàlisis. Estudis experimentals: l'assaig clínic aleatori, assajos controlats no aleatoris, assajos no controlats.



Tema 30. Estudis de cohorts. Estudis de casos i controls. Estudis descriptius. Estudis transversals.



Infermers/es de Gestió Sanitària i Salut Pública (A2-S03-01)

Tema 1. Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat.

Tema 2. Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries.

Tema 3. Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana.

Tema 4. La cartera de serveis bàsiques i comuns del Sistema Nacional de Salut. Les prestacions sani-tàries del Sistema Nacional de Salut: Modalitats de les prestacions sanitàries.

Tema 5. Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica. Decret 168/2004, de 10 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula el Document de Voluntats Anticipades i es crea el Registre Centralitzat de Voluntats Anticipades de la Comunitat Valenciana.

Tema 6. Normativa reguladora d'autorització de centres, serveis i establiments sanitaris a la Comuni-tat Valenciana, sol·licitud i tramitació. Concepte i classificació de centres, serveis i establiments sanitaris.



Tema 7. Estructura, organització i funcionament de l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

Tema 8. Llei 6/1998 d'ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana

Tema 9. La indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part de les infermeres i infermers.

Tema 10. El Pla de salut com a instrument de la planificació sanitària.

Tema 11. Sistemes d'informació sanitaris de la Comunitat Valenciana. Estructura i funcionament del gestor de la prestació farmacèutica (GAIA). El sistema d'informació poblacional (SIP). El sistema d'in-formació ambulatòria (SIA) Altres sistemes d'informació: ORION i SISVEL.

Tema 12. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Tema 13. El Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Tema 14. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions pú-bliques.

Tema 15. Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Tema 16. Epidemiologia. Concepte i usos. Causalitat en les ciències de la salut. Mesures de freqüèn-cia. Mesures d'associació. Mesures d'impacte. Validesa i precisió en el mesurament epidemiològic.

Tema 17. Principals tipus d'estudis epidemiològics i les seues característiques. Estudis d'avaluació d'in-tervencions en salut pública.

Tema 18. Vigilància en salut pública. Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.

Tema 19. Mortalitat, morbiditat i supervivència del càncer a la Comunitat Valenciana. Sistema d'In-formació de Càncer a la Comunitat Valenciana.

Tema 20. Estudi de brots epidèmics.

Tema 21. Protecció de la salut: concepte, principis i àmbits d'actuació. Vigilància i protecció dels ris-cos ambientals a la Comunitat Valenciana.

Tema 22 Vigilància i protecció dels riscos alimentaris a la Comunitat Valenciana. Gestió de l'auto-rització i registre d'indústries i establiments alimentaris.

Tema 23. Promoció de la salut: la carta d'Ottawa. Salutogènesi i el model d'actius en salut. Acció co-munitària en salut. El programa Xarxa Salut a la Comunitat Valenciana. El programa Pacient Actiu a la Comunitat Valenciana

Tema 24. Concepte i nivells de prevenció. Criteris que ha de complir un programa de detecció precoç. Programes de prevenció del càncer de mama, colorectal a la Comunitat Valenciana.

Tema 25. Programes de vacunació infantil i de l'adult a la Comunitat Valenciana.

Tema 26. Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Comunitat Valenciana.

Tema 27. Garbellats neonatals a la Comunitat Valenciana: malalties endocrí-metabòliques, hipoacú-sia. Programa de Supervisió de la Salut Infantil de la Comunitat Valenciana. Programa de Salut Buco-dental Infantil de la Comunitat Valenciana. Full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors.

Tema 28. Programa de garbellat universal de la violència de gènere des del Sistema Valencià de Salut.

Tema 29. Riscos i danys per a la salut derivats del treball. Sistema d'Informació Sanitària i Vigilància Epidemiològica Laboral (SISVEL) de la Comunitat Valenciana. Control sanitari de productes químics a la Comunitat Valenciana.

Tema 30. Principis bàsics de seguretat de la informació. Protecció de dades de caràcter personal. Cer-tificats electrònics i signatura electrònica. Ús segur de mitjans tecnològics. Eines ofimàtiques del lloc de treball. Tractaments de text. Fulls de càlcul. internet i eines de col·laboració.

Mapa web