Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 3 de setembre de 2021, de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de l'informe d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 44/19-AIA Villena. [2021/9014]

(DOGV núm. 9175 de 16.09.2021) Ref. Base de dades 008524/2021


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
    Grup temàtic: Impacte ambiental
    Descriptors:
      Descriptors toponímics: Villena



De conformitat amb l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, el qual estableix la publicació en el Boletín Oficial del Estado o en el diari oficial corresponent de l'informe d'impacte ambiental, resolc:

Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l'informe d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 44/19-AIA Villena.



«Informe d'impacte ambiental.

Expedient: 44-2019-AIA.

Títol: Huerto Solar Alhorines I.

Promotor: Energy Investment amd Consultancy, SL.

Localització: polígon 75, parcel·la 24, de Villena (Alacant).

Òrgan substantiu: Servei Territorial d'Indústria, Energia i Mines d'Alacant (exp. ATREGI/2019/2/03).



Descripció del projecte.

El projecte promogut per Energy Investment amd Consultancy, SL, té per objecte l'execució i posada en funcionament d'una planta de producció d'energia elèctrica mitjançant tecnologia solar fotovoltaica (d'ara en avant, central) a la parcel·la 24, del polígon 75, al terme municipal de Villena, al paratge denominat Alhorines, província d'Alacant.



La potència de disseny de la central és de 3.066,12 kW.

El projecte de la central fotovoltaica inclou el parc de mòduls fotovoltaics, així com les infraestructures elèctriques d'evacuació. La superfície total de la parcel·la vinculada a la central és de 12 ha, sent la superfície ocupada de 8,09 ha.

Els mòduls fotovoltaics (policristal·lins) es col·locaran sobre estructures metàl·liques (taules). L'estructura de suport de les taules està formada per pals clavats a una profunditat mínima d'1,2 m. Les taules s'uneixen entre si per un travesser longitudinal que permet un angle de gir des de + 45 ° fins a – 45 ° (el conjunt es denomina tracker), la separació lateral entre aquests és de 6 m.

Els mòduls solars estaran interconnectats entre si fins a les caixes de connexió; cada caixa de connexió es connectarà de manera subterrània amb un únic inversor de 2.660 kW, aquest al seu torn es connectarà amb el centre de transformació (0.565 / 20 kV). La tensió ja elevada al transformador es reconduirà fins al centre de protecció i mesura (d'ara en avant CPM) mitjançant una línia enterrada de 282 m.

Del CPM eixirà l'energia generada cap al sistema d'evacuació. La central es connectarà amb la subestació elèctrica Alhorines mitjançant una línia d'evacuació de 20 kV, amb una longitud total de 896 m enterrada sota camí.

La totalitat de la parcel·la estarà tancada perimetralment amb malla cinegètica de llum 20 x 30 cm i dos metres d'alçària. Aquesta tanca estarà dotada d'una cancel·la d'entrada de dimensions adequades per al pas de persones i vehicles. La reculada tant de les parcel·les confrontants com de les carreteres serà com a mínim de 5 m.

L'accés a la parcel·la des de la CV-656 s'ha previst per un camí rural ja existent.



Tramitació administrativa.

Amb data 5 de juny de 2019, el Servei Territorial d'Indústria i Energia d'Alacant va remetre la documentació relativa a l'expedient de sol·licitud d'avaluació d'Impacte ambiental simplificada de la instal·lació denominada Huerto Solar Alhorines I promoguda per Energy Investment amd Consultancy, SL, al terme municipal de Villena, corresponent a l'expedient ATREGI/2019/2/03. Adjunta la documentació següent:



– Projectes tècnics (PT de línia subterrània, PT de CPM, PT de centre de seccionament, PT de transformació).

– Estudi d'impacte Ambiental (document ambiental; part I, projecte de l'hort solar; part II i part III, plànols).

El Servei d'Avaluació Ambiental (òrgan ambiental) inicia l'expedient 044/2019-AIA.

En l'estudi de l'expedient es va observar que la parcel·la que ocupa el projecte està inclosa en l'àmbit de la Xarxa Natura 2000, en la ZEPA els Alforins. Per tant, amb data 25 d'octubre de 2019, aquest òrgan ambiental va sol·licitar al Servei de Vida Silvestre que emetera informe en matèria de la seua competència en relació amb l'activitat esmentada.

Es va rebre informe del Servei de Vida Silvestre, de data 25 de novembre de 2019. En aquest es fa referència a les centrals Alhorines I i Alhorines III (objecte d'avaluació ambiental de l'expedient 112/2019-AIA), projectes que per la seua proximitat han de ser avaluats en conjunt i no de manera individualitzada. Va aclarir que els dos casos afecten greument àrees crítiques per a la supervivència de les aus estepàries, i conclogué que la instal·lació de plantes solars o qualsevol alteració important de l'hàbitat seleccionat per les aus estepàries produiria una reducció de les poblacions d'aquestes espècies, objecte de la declaració de l'espai Xarxa Natura 2000.



Consideracions ambientals.

El desenvolupament de les fonts renovables d'energia és un dels aspectes clau de la política energètica nacional; el desenvolupament d'iniciatives com aquesta ajuda a complir els objectius marc sobre el clima i l'energia 2030, en tant que contribueixen a la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, disminueix la dependència dels combustibles fòssils i incrementa la diversificació de les fonts de subministrament en promoure recursos autòctons. En el context energètic, aquest tipus de projectes tenen un impacte ambiental positiu.



Característiques del projecte.

Es tracta d'una central fotovoltaica de grandària i potència relativament xicoteta.

Les principals tasques per a la posada en marxa de la instal·lació seran el condicionament del terreny, desbrossament, neteja, retirada de terra vegetal i anivellament; creació de vials interns que es resoldran mitjançant compactació mecànica del terreny; obertura de rases per a cablejat; instal·lació de tancament perimetral; execució d'edificis; instal·lació d'aparellatge i equips. La major part dels elements emprats són de tipus prefabricat, d'aquesta manera se simplifica la construcció del conjunt. L'estructura de les taules s'ancorarà al terreny mitjançant sistema de clavaments.

La línia elèctrica d'evacuació es connectarà amb l'ST Alhorines, situada a 300 m; no obstant això, a fi d'evitar el traçat aeri, s'ha dissenyat el traçat de la línia sota camí existent amb una longitud major.



Després de la vida útil de la instal·lació, es preveu el desmantellament de les instal·lacions i la reversió de l'ús agrícola del terreny. S'inclou en el document ambiental la planificació de les accions a realitzar.



Ubicació del projecte.

En el document ambiental aportat s'analitzen tres alternatives diferents. S'han seguit una sèrie de criteris tècnics, mediambientals i ecològics per a l'elecció de l'actual projecte, incloent-hi l'alternativa zero, descartada en pro de la transició cap a les energies netes i renovables com a part del desenvolupament sostenible.

S'opta per l'alternativa de major rendiment i menor afecció potencial; en particular, l'alternativa 2, que utilitza mòduls de major potència i seguidors solars Trackers, que és més eficient i amb una línia d'evacuació soterrada de 20 kV de 896 m per un camí fins a l'ST Alhorines propietat de la distribuïdora.

D'acord amb l'alternativa seleccionada, la planta solar i les seues infraestructures auxiliars se situaran al terme municipal de Villena. Les edificacions més pròximes al projecte corresponen a la planta termosolar Alhorines II a 300 m i el penitenciari de Villena a uns 1.900 m al sud-oest. El sòl on es pretén instal·lar la planta fotovoltaica segons el planejament urbanístic de Villena està classificat com a sòl no urbanitzable comú. Es tracta d'un terreny predominantment pla, format per terrenys llaurats de cultiu de secà, amb alguna zona de matoll en els marges.

L'àmbit del projecte se situa en una zona d'especial protecció pertanyent a la Xarxa Natura 2000, en la ZEPA els Alforins, declarada per l'Acord de 5 de juny de 2009, del Consell, a causa de la presència d'espècies de l'annex I de la Directiva 79/409/CEE. Aquesta zona va ser considerada especialment rellevant per a les aus estepàries, per ser el principal nucli reproductor de la Comunitat Valenciana per al xoriguer petit (92 % de la població nidificant), i una de les escasses localitats valencianes de cria del sisó comú.



Característiques del principal impacte.

L'execució de la central comporta l'ocupació de terrenys, la qual cosa elimina el cultiu tradicional de la zona (cereal en secà), redueix la zona d'espai vital i de nidificació de les aus estepàries.

D'acord amb l'informe del Servei de Vida Silvestre, de data 25 de novembre de 2019, les centrals Alhorines I (en projecte) i Alhorines III, afecten greument àrees crítiques per a la supervivència de les aus estepàries. Aquest adjunta un informe tècnic sobre afecció a hàbitats i espècies a causa de la instal·lació de plantes solars en la ZEPA els Alforins, i assenyala i detalla en els plànols, les àrees crítiques que requereixen especial protecció. Les zones crítiques per a la conservació de les aus estepàries, corresponents amb cultius de cereals extensos, interconnectats entre si i coincidents amb la distribució de les aus estepàries (xoriguer petit, sisó i avitarda), han disminuït en la ZEPA de 2.433,35 ha en 2010 a 1.698,99 ha en l'actualitat, la qual cosa representa un descens del 30,1 %. Conclou que vista la reducció observada en el nombre d'aus estepàries, les evidències en relació als canvis d'hàbitat com a causa determinant d'aquesta regressió, i l'escassa extensió actual de les zones crítiques per a la conservació de les aus estepàries, es considera que la instal·lació de plantes solars o qualsevol alteració important de l'hàbitat seleccionat per les aus estepàries produiria una reducció de les poblacions d'aquestes espècies, objecte de la declaració de l'espai Natura 2000. L'informe fa referència al fet que es troben en tramitació les normes de gestió d'aquesta ZEPA i que, segons aquestes, no es permetrà la instal·lació d'aquest tipus d'instal·lacions a les zones A i B (coincidents amb l'àmbit del projecte).





Conclusió.

En relació amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, es pot concloure que el projecte, en els termes previstos, tindrà efectes adversos significatius sobre el medi ambient.



Consideracions jurídiques.

Com a principals paràmetres definitoris del projecte, es considera la potència instal·lada (3.066,22 kWp), superfície ocupada (8.09 ha) i infraestructures d'evacuació (línia subterrània de 20 kV amb longitud aproximada de 896 m. Així mateix, resulta rellevant que es localitza en l'àmbit d'espais Xarxa Natura 2000.

Aquest projecte, en conjunt, constitueix un cas d'avaluació d'impacte ambiental simplificada, de conformitat amb l'article 7, punt 2, epígraf b, de la Llei 21/2013, de 9 de desembre.

L'expedient ha observat el tràmit d'avaluació d'impacte ambiental simplificada previst en la secció segona, capítol II, del títol 2, de la Llei 21/2013, de 9 de desembre i en les altres disposicions que li són aplicables.

L'article 13.2.f del Decret 176/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, atribueix a la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental la competència en matèria d'avaluació d'impacte ambiental.



Per tant, a proposta del Servei d'Avaluació d'Impacte Ambiental i amb el vistiplau del subdirector general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, fent ús de les atribucions que tinc, resolc:





Primer

Estimar que el projecte de la planta solar fotovoltaica promoguda per Energy Investment amd Consultancy, SL, al terme municipal de Villena (Alacant), parcel·la 24 del polígon 75, segons les consideracions exposades i en particular analitzada la localització del projecte en l'àmbit de la Xarxa Natura 2000, i atesos els efectes sinèrgics derivats de la presència d'altres actuacions prèvies, que han incidit sobre aquesta, es conclou que l'execució del projecte afectaria negativament la Xarxa Natura 2000, sense que aquesta afecció puga ser corregida ni compensada, per la qual cosa el projecte s'informa en sentit desfavorable, als sols efectes ambientals.



Segon

De conformitat amb el que es preveu en l'article 47 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre:

A. L'informe d'impacte ambiental es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sense perjudici de la publicació en la seu electrònica de l'òrgan ambiental.

B. L'informe d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs sense perjudici dels que, si escau, siguen procedents en via administrativa o judicial contra l'acte, si escau, d'autorització del projecte.



Tercer

L'òrgan substantiu publicarà en el butlletí oficial corresponent la decisió d'autoritzar o denegar el projecte, en els termes previstos en l'article 48 de la Llei 21/2103, de 9 de desembre.



València, 24 de maig de 2021.– El director general de Qualitat i Educació Ambiental: Joan Piquer Huerga.»



València, 3 de setembre de 2021.– El director general de Qualitat i Educació Ambiental: Joan Piquer Huerga.

Mapa web