Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 6 de juliol de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'amplien les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i electrocució. [2021/7531]

(DOGV núm. 9138 de 29.07.2021) Ref. Base de dades 007498/2021




L'electrocució i la col·lisió en línies elèctriques és una de les principals causes de mortalitat no natural d'ocells a Espanya. Els ocells rapaços són especialment sensibles a aquest problema; alguns d'aquests ocells estan amenaçats, com l'àguila-astor cuabarrada (Aquila fasciata) o l'àguila pescadora (Pandion haleatus), espècies catalogades com a vulnerables a la Comunitat Valenciana pel Decret 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, i se n'estableixen categories i normes per a la protecció.

Per a reduir aquest problema es va aprovar el Reial decret 1.432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió. Aquest Reial decret establia com a àmbit d'aplicació les línies elèctriques àrees d'alta tensió situades en zones de protecció. L'article 4 definia les zones de protecció com les zones declarades com a zona d'especial protecció per als pcells (ZEPA), els àmbits dels plans de recuperació i conservació elaborats per les comunitats autònomes per a les espècies d'ocells inclosos en els catàlegs d'espècies amenaçades nacional i/o autonòmic i les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de les espècies d'ocells inclosos en aquests catàlegs, quan aquestes àrees no estiguen incloses en les anteriors.

Aquestes àrees prioritàries havien de ser designades, previ informe de la Comissió Estatal del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, per resolució motivada i publicada en el diari oficial, per la comunitat autònoma.

En compliment de l'article 4.2 d'aquest Reial decret la conselleria competent en matèria de medi ambient va publicar en el DOGV la Resolució de 15 d'octubre de 2010, per la qual es van establir les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i electrocució i es van ordenar mesures per a la reducció de la mortalitat d'ocells en línies elèctriques d'alta tensió a la Comunitat Valenciana. Per a la delimitació d'aquestes àrees la Direcció General de Gestió del Medi Natural va realitzar en 2009 l'estudi Identificació de les àrees prioritàries per a la protecció contra la col·lisió i electrocució de l'avifauna a la Comunitat Valenciana. En aquest treball es va recopilar la informació existent sobre electrocució d'ocells rapaços en la Comunitat, al costat de la informació disponible sobre àrees de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local d'ocells.

Des de llavors es manté un registre actualitzat d'electrocucions de fauna salvatge, principalment a partir de dades d'ingressos en els Centres de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, així com de prospeccions específiques o comunicacions directes per part d'agents mediambientals i empreses de distribució elèctrica, disposant hui dia de prop de 5.000 registres d'electrocucions en suports i 500 de col·lisions amb línies. Des de llavors també s'ha avançat en el coneixement de l'ús de l'hàbitat d'algunes de les espècies d'ocells rapaços que són sensibles a aquesta amenaça, com és el cas de l'àguila cuabarrada i altres espècies protegides, de les quals es fa un seguiment reproductor anual de tota la Comunitat i d'ús de l'espai en casos concrets. Per tant, la informació disponible hui dia és molt més robusta que en 2009, i a més s'ha comprovat que un percentatge molt elevat d'electrocucions s'està produint fora de les zones de protecció designades. Per això, en 2019 la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental va encarregar un nou estudi per a revisar aquestes zones.



Vistos els resultats obtinguts en tal estudi, i l'experiència guanyada en els tràmits administratius orientats a corregir suports i línies causants de mortalitat per part dels titulars d'aquestes infraestructures, a proposta de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, i vist el certificat favorable de la Comissió Estatal del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, de data 28 d'abril de 2021, resolc:



Primer. Zones de protecció

1. Als efectes previstos en el Reial decret 1.432/2008, de 29 d'agost, es designen com a zones de protecció amb la finalitat de reduir els riscos d'electrocució i col·lisió per a l'avifauna, les següents:

a) Les zones d'especial protecció per als ocells, designades pel Consell, en aplicació de la Directiva d'ocells.

b) Els àmbits d'aplicació dels plans de recuperació, plans de conservació i plans d'acció aprovats per a espècies d'ocells amenaçats.



c) Les àrees prioritàries definides en l'annex I (les declarades en 2010 i la present ampliació).

2. Queden excloses d'aquestes zones de protecció les àrees urbanes i les zones industrials.



Segon. Inventari de línies perilloses per a l'avifauna.

La direcció general competent en la matèria de protecció de la biodiversitat actualitzarà a aquesta ampliació de les àrees prioritàries, en el termini d'un any a partir de la data de publicació d'aquestes zones de protecció, la Resolució de 28 de desembre de 2017, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual es publica l'inventari de les línies elèctriques, situades en zones de protecció, que no s'ajusten a les prescripcions tècniques establides en el Reial decret 1432/2008.



Tercer. Recopilació i comunicació de la informació

La direcció general competent en la matèria de protecció de la biodiversitat mantindrà un registre actualitzat dels casos d'electrocució o col·lisió d'ocells, amb indicació de l'espècie, la ubicació, la data i la titularitat de la línia. Els titulars de les línies comunicaran a aquesta direcció general qualsevol incidència registrada relacionada amb els ocells. A més, es mantindrà un registre de totes les correccions de línies de les quals es tinga constància.



Quart. Eficàcia de la resolució

La present resolució produirà efectes des del dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra la present resolució, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa; o recurs potestatiu de reposició, davant el mateix òrgan que va dictar la resolució en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 6 de juliol de 2021.– La consellera: Mireia Mollà Herrera.

Mapa web