Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 198/2003, de 3 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'establixen els criteris de selecció aplicables en els procediments d'autorització de noves Oficines de Farmàcia. [2003/X10713]

(DOGV núm. 4604 de 08.10.2003) Ref. Base de dades 4368/2003

DECRET 198/2003, de 3 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'establixen els criteris de selecció aplicables en els procediments d'autorització de noves Oficines de Farmàcia. [2003/X10713]
L'article 5 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, exigix una autorització administrativa prèvia per a la creació, obertura i funcionament, ampliació, modificació, trasllat o tancament, de les Oficines de Farmàcia, al mateix temps que atorga a la Conselleria de Sanitat la competència per al tràmit i resolució dels expedients que se'n deriven.
L'article 18 de la citada Llei 6/1998, recentment modificat per la Llei 5/2003, de 28 de febrer, de la Generalitat, fixa la necessitat d'establir un procediment administratiu específic per a l'autorització de noves Oficines de Farmàcia; i també establix que l'autorització es farà d'acord amb criteris de selecció que s'establiran reglamentàriament, que han de tindre en compte: l'experiència professional, preferentment en oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana, especialment en poblacions de menys de 800 habitants, la valoració mitjançant una prova escrita dels coneixements d'atenció sanitària i farmacèutica, el currículum acadèmic, la formació professional complementària, docència i investigació i el coneixement del valencià i el d'altres llengües de la Unió Europea. Tot això amb l'objectiu d'adequar el perfil dels farmacèutics que aspiren a obtindre l'autorització per a l'obertura d'una nova Oficina de Farmàcia, a un perfil ideal quant a l'experiència, formació i entorn sociosanitari en el qual exerciran l'activitat professional els farmacèutics seleccionats.
El Decret 149/2001, de 5 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual establix el procediment per a l'autorització de noves Oficines de Farmàcia, va complir el primer dels requeriments de la Llei 6/1998, de 22 de juny, i el va configurar en dos parts diferenciades: una primera el procediment per a l'autorització d'obertura de noves Oficines de Farmàcia pròpiament dita i un segon procediment per a l'adjudicació d'autoritzacions entre els farmacèutics que en sol·liciten.
La present norma desplega reglamentàriament els criteris de selecció que, sense ser requisits legalment exigibles per a ser titular d'una Oficina de Farmàcia oberta al públic, s'establixen a fi de seleccionar objectivament les sol·licituds que es formulen en el procediment d'adjudicació de les autoritzacions d'obertura de noves Oficines de Farmàcia previst en l'esmentat Decret 149/2001. L'especial transcendència de la matèria objecte de reglamentació, que desplega la Llei 6/1998, de 22 de juny, aconsella, seguint el criteri manifestat pel Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, que s'adopte amb rang de decret del Consell de la Generalitat.
La disposició final primera de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, autoritza el Consell de la Generalitat i la Conselleria de Sanitat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a desplegar-la i aplicar-la.
En atenció de totes estes consideracions, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 3 d'octubre de 2003,
DECRETE
Article 1
El present decret té per objecte establir els criteris de selecció, i la corresponent valoració, que s'aplicaran, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, en els procediments d'autorització de noves Oficines de Farmàcia regulats en el Decret 149/2001, de 5 d'octubre, del Consell de la Generalitat.
Article 2
A fi d'efectuar les corresponents valoracions dels mèrits i circumstàncies de selecció previstos en l'annex del present decret, s'han de respectar els criteris següents:
2.1 En el cas d'exercici com a farmacèutic regent, adjunt, substitut o en qualsevol altra activitat privada, els mèrits d'experiència professional s'acreditaran mitjançant el certificat expedit per l'INSS de la vida laboral en què conste la cotització a la Seguretat Social en Règim General o en Règim d'Autònoms, amb indicació dels dies de cotització, així com, si és procedent, el corresponent contracte de treball
Únicament en els casos d'activitats professionals a les quals no s'impose o no s'haguera imposat en el passat als exercents la inscripció en el Règim General de Treballadors Autònoms, estos podran acreditar el seu exercici professional mitjançant la presentació de la llicència fiscal de l'activitat o impost d'activitats econòmiques, llicència municipal d'obertura o qualsevol altra prova documental de caràcter oficial o pública vàlida en dret.
2.2 Per als supòsits de jornada no completa, es calcularà la part proporcional resultant. S'entén per jornada laboral completa la de 40 hores setmanals.
En el cas d'exercici professional en més d'una activitat professional, en tot cas compatibles entre si, només seran computables en la seua totalitat si el seu exercici simultani no va excedir la jornada laboral màxima de 40 hores setmanals. En cas contrari es computaran fins a eixe límit començant per la de major puntuació.
2.3 La suma total dels subapartats 1 i 2 de l'apartat I “Mèrits Professionals” de l'annex d'este decret tindrà un màxim de 32 punts.
2.4 Per a valorar l'exercici professional, es computarà per mesos íntegres. En tot cas, es computarà com a mes cada període d'exercici professional igual a 30 dies, encara que estos s'hagen realitzat de forma discontínua. No es prorratejarà els dies restants.
2.5 No es computaran com a exercici professional els anys de formació com a farmacèutic resident en institucions sanitàries, en els casos en què es valore el Títol de Farmacèutic Especialista obtingut mitjançant la formació com a farmacèutic resident en institucions sanitàries.
2.6 L'increment de puntuació previst en l'apartat I “Mèrits Professionals” de l'annex del present decret únicament serà aplicable als anys en què l'exercici professional en Oficina de Farmàcia s'haja desenvolupat en municipi o entitats locals d'àmbit inferior al municipi de població igual o inferior a 800 habitants, i sempre que este s'haja produït en els últims 10 anys anteriors a la data de la convocatòria. El nombre d'habitants a considerar serà el de cada u dels anys en què s'ha efectuat l'exercici professional que s'al·lega, per a això l'interessat haurà d'aportar certificat del padró municipal referit a 31 de desembre de l'any anterior.
2.7 La puntuació que s'haja d'obtindre en l'apartat III “Expedient acadèmic” es regirà pels criteris següents:
– La puntuació corresponent al subapartat 1 “Expedient acadèmic” s'obtindrà en dividir el total de punts pel nombre d'assignatures avaluades. Les qualificacions corresponents a Religió, Formació Política, Educació Física i Idiomes no s'avaluen, per això no han d'estar compreses en el divisor.
– En el cas dels estudis de Llicenciatura per crèdits, la puntuació s'obté mitjançant l'aplicació de l'expressió següent:
(1Ca + 2Cn + 3Cs + 4Cmh) / (Ca + Cn + Cs + Cmh), on els nombres 1, 2, 3 i 4 corresponen a les puntuacions assignades, respectivament, a les qualificacions d'aprovat, notable, excel·lent i matrícula d'honor. No es puntua l'excel·lent quan s'haja obtingut matrícula d'honor. Les notacions Ca, Cn, Cs i Cmh corresponen al nombre total de crèdits que, en el certificat acadèmic personal aportat per l'aspirant, estiguen adscrits a matèries troncals, obligatòries i optatives en què, respectivament, s'hagen obtingut les qualificacions d'aprovat, notable, excel·lent i matrícula d'honor. La puntuació resultant s'expressarà amb els dos primers decimals obtinguts i se'n rebutjarà la resta.
No es comptabilitza la puntuació corresponent al subapartat 2 “Estudis de Doctorat” quan s'estiga en possessió del “Grau de Doctor”. Estos estudis es comptabilitzen quan s'hagen fet sobre matèries d'interés sanitari o farmacèutic.
2.8 Els participants en el procés d'adjudicació poden fer voluntàriament una prova escrita sobre coneixements d'atenció sanitària i farmacèutica, així com de gestió aplicable a les Oficines de Farmàcia, que consistirà a contestar, en el temps màxim de tres hores, un qüestionari de 100 preguntes, amb quatre contestacions alternatives, de les quals només una serà correcta. Cada resposta vàlida es valora amb 0,25 punts, cada resposta errònia resta 0,06 punts. No es valoren les preguntes no contestades. La puntuació màxima que es pot obtindre en esta prova és de 25 punts.
La prova escrita s'incrementarà amb 10 preguntes de reserva perquè siguen utilitzades en l'orde d'aparició, si fóra necessari, per possibles impugnacions.
Les àrees de coneixement sobre les quals versarà esta prova escrita són les següents:
1. Ús Racional del Medicament i Atenció Farmacèutica.
2. Legislació Sanitària i Farmacèutica d'Aplicació en Oficina de Farmàcia a la Comu-nitat Valenciana.
3. Salut Pública a la Comunitat Valenciana.
4. Gestió Farmacèutica en les Oficines de Farmàcia.
La convocatòria prevista en l'article 6 del Decret 149/2001, de 5 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'establix el procediment d'autorització de noves Oficines de Farmàcia, podrà contindre un temari més específic sobre eixes àrees de coneixement.
2.9 No es computarà com a mèrit l'experiència docent quan s'haja computat com a exercici professional, excepte en el cas de direcció de “pràctiques tutelades”.
2.10 El coneixement del valencià s'ha d'acreditar mitjançant un certificat emés per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Únicament es valorarà el certificat de major grau de coneixement.
Els idiomes de la Unió Europea distints al corresponent a la nacionalitat del sol·licitant s'han d'acreditar mitjançant un certificat de l'Escola Oficial d'Idiomes, a raó de 0,1 punts per curs, fins a un màxim d'1 punt.
Article 3
3.1 En el cas que el sol·licitant siga un farmacèutic en la situació de desocupació que s'especifica en el punt 2 del present article, se li incrementarà en un 10% la puntuació obtinguda en l'apartat I “Mèrits Professionals”.
3.2 La situació de desocupació serà considerada sempre que es complisca el requisit de haver-se mantingut en esta situació almenys tres anys en els últims cinc anys, comptats fins al dia de publicació de la convocatòria per a l'adjudicació de les noves Oficines de Farmàcia, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
La situació de desocupació s'aplica tant a inscripcions de desocupació absoluta, sense cap tipus d'ocupació, com a inscripcions de desocupació per a la millora d'ocupació per exercici de treballs de categoria inferior al nivell de titulació de llicenciat universitari.
La situació de desocupació ha d'acreditar-se mitjançant un certificat expedit pels organismes oficials competents en matèria d'ocupació.
3.3. En el cas que el sol·licitant siga un farmacèutic amb minusvalidesa de grau igual o superior al 33 per cent, se li incrementarà en un 10% la puntuació obtinguda en l'apartat I “Mèrits Professionals”. Este increment és d'aplicació només en els casos en què la puntuació no s'haja obtingut com a propietari d'una oficina de farmàcia.
La minusvalidesa ha d'acreditar-se mitjançant un certificat emés per la Conselleria de Benestar Social, o òrgans competents d'altres administracions públiques, que acredite la discapacitat.
Article 4
4.1 Els mèrits i circumstàncies valorables per a la selecció han de ser acreditats mitjançant certificats oficials dels organismes competents en cada cas, o mitjançant originals o fotocòpies compulsades dels documents que acrediten els mèrits al·legats.
4.2 La sol·licitud per a participar en el procediment d'adjudicació l'ha de formular cada farmacèutic individualment. No s'acceptaran sol·licituds formulades per dos o més farmacèutics conjuntament.
4.3 En el cas que es produïra igualtat de puntuació total entre dos o més farmacèutics participants en el procés d'adjudicació, les autoritzacions es concediran al farmacèutic de major antiguitat en l'exercici de la professió successivament.
Article 5
5.1 Els mèrits computables en cada procediment d'adjudicació de les autoritzacions per a l'obertura d'una nova Oficina de Farmàcia són els obtinguts per cada participant fins a la data de la publicació, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de la convocatòria prevista en l'article 6 del Decret 149/2001, de 5 d'octubre, del Consell de la Generalitat.
5.2 L'obtenció d'una autorització per a l'obertura d'una nova Oficina de Farmàcia esgotarà els mèrits corresponents a l'apartat de “Mèrits Professionals” que tinguera cada participant fins a la data citada en el punt 1 del present article, de manera que en els successius procediments únicament podrà valorar-se l'experiència professional acumulada a partir d'eixa data.
Article 6
6.1 Els farmacèutics propietaris d'una Oficina de Farmàcia oberta al públic no poden accedir a una autorització per a l'obertura d'una nova Oficina de Farmàcia en el mateix municipi.
6.2 No poden participar en el procediment d'adjudicació els farmacèutics que, en la data de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de la convocatòria prevista en l'article 6 del Decret 149/2001, de 5 d'octubre, del Consell de la Generalitat, tinguen més de setanta anys.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Sanitat per a adoptar totes les mesures i disposicions que siguen necessàries per a l'execució del present decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 3 d'octubre de 2003
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web