Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 149/2001, de 5 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el procediment d'autorització de noves oficines de farmàcia. [2001/X9838]

(DOGV núm. 4106 de 15.10.2001) Ref. Base de dades 4117/2001

DECRET 149/2001, de 5 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el procediment d'autorització de noves oficines de farmàcia. [2001/X9838]
La Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, en l'article 103, estableix que les oficines de farmàcia, com a establiments sanitaris, estaran subjectes a la planificació sanitària en els termes que establisca la legislació específica.
Posteriorment, l'article 88 de la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, ordena a les administracions sanitàries amb competències en ordenació farmacèutica, l'ordenació de les oficines de farmàcia segons la planificació general d'aquestes per tal de garantir l'assistència farmacèutica adequada.
Les oficines de farmàcia es defineixen en l'article 1 de la Llei 16/1997, de 25 d'abril, de Regulació de Serveis de les Oficines de Farmàcia, com establiments sanitaris privats d'interés públic i, en conseqüència, sotmeses a planificació per part de l'administració sanitària de les comunitats autònomes.
L'article 5 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, sotmet les oficines de farmàcia a autorització administrativa prèvia a la creació, obertura i funcionament, ampliació, modificació, trasllat o tancament, alhora que atorga a la Conselleria de Sanitat la competència per al tràmit i la resolució dels expedients que s'originen.
En els articles 16 i següents de la Llei d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana es fixen els criteris de planificació de les oficines de farmàcia a què ha de sotmetre's la Conselleria de Sanitat per a determinar el nombre de farmàcies que siguen necessàries per a prestar una adequada atenció farmacèutica que cobrisca les necessitats de la població.
D'una altra banda, l'article 18 de l'esmentada Llei 6/1998 fixa la necessitat d'establir un procediment administratiu específic per a l'autorització de noves oficines de farmàcia, i estableix com a base els principis de publicitat i transparència i els apartats que necessàriament han de tenir-se en compte en el barem que haja d'aplicar-se per a resoldre les peticions dels farmacèutics interessats en la nova obertura.
La disposició final primera de la llei citada autoritza el Govern Valencià i la Conselleria de Sanitat per a dictar totes les disposicions reglamentàries que siguen necessàries per a desplegar-la i aplicar-la.
En atenció de totes aquestes consideracions, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 5 d'octubre de 2001,
DECRETE
Article 1. Competències
Correspon a la Conselleria de Sanitat determinar la quantitat d'oficines de farmàcia que es podran establir a la Comunitat Valenciana i, a través de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica, tramitar i resoldre els expedients d'autoritzacions administratives i d'obertura i funcionament de noves oficines de farmàcia.
Article 2. Mapa de Zones Farmacèutiques
Mitjançant una ordre de la Conselleria de Sanitat es delimitarà el Mapa de Zones Farmacèutiques de la Comunitat Valenciana, que contindrà la relació de les zones farmacèutiques generals, les zones farmacèutiques turístiques i els municipis que, dins de les zones farmacèutiques generals, han estat declarats com a municipis turístics, en aplicació de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat Valenciana, de Turisme de la Comunitat Valenciana, o aquells la població estacional mitjana dels quals supere, almenys en un 30%, la població censada, als quals serà d'aplicació el "Mòdul II. Zones farmacèutiques turístiques", previst en l'article 21 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.
Article 3. Criteris de planificació
En tots els municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana el nombre màxim d'oficines de farmàcia serà d'una per cada 2.800 habitants. En qualsevol cas, una vegada superat aquest mòdul bàsic general, es podrà establir una nova oficina de farmàcia quan se superen els 2.000 habitants censats addicionals.
En les zones farmacèutiques turístiques i en els municipis que, dins de les zones farmacèutiques generals, consten com a municipis turístics en el Mapa de Zones Farmacèutiques de la Comunitat Valenciana, una vegada ajustada la proporció habitants/farmàcia segons el mòdul bàsic general, complementàriament es podrà establir una oficina de farmàcia per cada 3.500 habitants estacionals. Una vegada superada aquesta proporció, s'hi podrà establir una altra oficina de farmàcia per fracció superior a 2.500 habitants estacionals.
En tots els municipis i entitats locals menors que no tinguen oficina de farmàcia, la Conselleria de Sanitat podrà autoritzar l'obertura d'una primera oficina de farmàcia que garantisca l'adequada atenció farmacèutica a la població.
El còmput d'habitants per a l'aplicació del mòdul general es farà de manera individualitzada per a cada municipi, segons les dades que consten en l'última revisió del padró municipal vigent en el moment d'iniciar-se d'ofici el tràmit de l'expedient.
En els municipis que tinguen la consideració de turístics a l'efecte de la planificació de les oficines de farmàcia, la població estacional haurà d'acreditar-se mitjançant certificacions emeses per organismes oficials competents en la matèria, i el còmput dels habitants estacionals es farà en la forma prevista en l'article 22 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.
Amb aquest efecte, s'entendrà per vivendes de segona residència aquells immobles classificats com a vivenda, en els quals no figure com a empadronat cap habitant i que no s'hagen comptabilitzat com a allotjaments temporals.
Article 4. Inici dels procediments d'autorització
La Conselleria de Sanitat iniciarà d'ofici, mitjançant una resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica, que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, com a mínim, anualment, dins del primer trimestre natural de l'any, un expedient administratiu a fi de determinar, en aplicació del mòdul general establit en la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, el nombre de noves oficines de farmàcia necessàries per a oferir una adequada atenció farmacèutica a la població, que es podran establir en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Aquest procediment ha de tenir en compte tots els municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana.
A sol·licitud de les entitats locals, dels col·legis oficials de farmacèutics de la Comunitat Valenciana, o dels farmacèutics interessats, podran iniciar-se també procediments administratius a fi de determinar, en aplicació del mòdul turístic establit en l'esmentada Llei 6/1998, les oficines de farmàcia compementàries que es puguen establir. Caldrà aportar, en qualsevol cas, la documentació acreditativa del nombre de vivendes de segona residència, les places hoteleres, els càmpings i altra classe d'allotjaments temporals, mitjançant els certificats oportuns emesos pels organismes oficials competents en la matèria.
Les sol·licituds formulades pels col·legis oficials de farmacèutics d'Alacant, Castelló i València es faran mitjançant un acord de la junta de govern respectiva.
Les sol·licituds formulades per les entitats locals es faran mitjançant acord del ple del seu òrgan de govern, en el qual s'haja decidit presentar la sol·licitud.
Si faltara algun dels documents o dades exigibles, es requerirà els sol·licitants perquè aporten la documentació preceptiva en un termini de deu dies, amb indicació que, si no ho feia així, se'l tindrà per desistit de la seua petició.
Article 5. Resolució dels procediments d'autorització
D'acord amb el que estableix l'article 84 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, una vegada instruït el procediment i immediatament abans de redactar la proposta de resolució s'iniciarà un tràmit d'audiència per un període de deu dies.
Mitjançant una resolució motivada del conseller de Sanitat, que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dins del termini de sis mesos des que s'inicià l'expedient d'ofici, es determinarà el nombre de noves oficines de farmàcia necessàries per a prestar una atenció farmacèutica adequada i el nombre de les que es podran establir en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Cal entendre que no procedeix l'obertura de noves oficines de farmàcia en aquells municipis que no figuren en la llista continguda en la resolució.
Els procediments iniciats a petició de les entitats locals, dels col·legis oficials de farmacèutics i dels farmacèutics interessats en aplicació del mòdul turístic, es resoldran igualment en un termini de sis mesos des del moment de la sol·licitud. En la resolució es farà referència expressa a la zona del municipi, clarament delimitada, en què s'haurà de situar la nova oficina de farmàcia.
Contra les resolucions que dicte el conseller de Sanitat es podrà interposar un recurs contenciós administratiu o un recurs potestatiu de reposició, en els termes previstos en la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 6. Procediment per a l'adjudicació de les autoritzacions
Les autoritzacions s'adjudicaran als sol·licitants en atenció de la puntuació obtinguda per cada un d'acord amb el barem que s'establirà amb aquesta finalitat. El barem podrà contenir, a més de la valoració dels mèrits previstos en l'article 18.4 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, uns altres apartats destinats a la valoració dels coneixements farmaceuticosanitaris i de salut pública a la Comunitat Valenciana.
Per mitjà d'una resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica, s'obrirà el termini per a la presentació de sol·licituds per a l'adjudicació de les autoritzacions, d'acord amb el procediment que estableix aquest decret i les ordres que el despleguen. La convocatòria serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb l'article 59.5.b) de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 7. Instàncies i Comissió de baremació
La resolució citada en l'article anterior contindrà:
1. Termini de 20 dies per a la presentació de sol·licituds pels farmacèutics interessats en l'adjudicació de les autoritzacions, a fi d'establir l'ordre de prelació per a l'accés a les noves oficines de farmàcia que es puguen establir.
A la sol·licitud s'han d'adjuntar necessàriament els següents documents originals o degudament compulsats o autenticats:
- Instància normalitzada de sol·licitud, amb autobaremació segons el model que a l'efecte establisca la Conselleria de Sanitat.
- Títol de llicenciat en Farmàcia o resguard del títol de data anterior a la sol·licitud.
- Documentació acreditativa dels mèrits al·legats d'acord amb el barem que s'establisca amb aquest efecte.
- Document Nacional d'Identitat (DNI)
2. El nomenament dels membres de la Comissió de baremació, que serà la responsable de valorar els mèrits al·legats per cada sol·licitant, que estarà composta per representants de l'administració i de les organitzacions representatives del sector farmacèutic legalment constituïdes.
Article 8. Llistes provisionals
Una vegada feta la baremació a què fa referència l'article anterior, s'elaborarà una llista provisional de tots els concurrents amb les puntuacions obtingudes o, si és el cas, el motiu de l'exclusió. La llista es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en els taulers d'anuncis dels serveis centrals de la Conselleria de Sanitat i en els de les seues direccions territorials, i hi haurà un termini de 15 dies hàbils, des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, a fi que les persones interessades puguen formular les reclamacions que consideren oportunes.
La llista provisional es remetrà als col·legis oficials de farmacèutics de la Comunitat Valenciana, a fi de donar-li més publicitat, sense que això implique cap efecte sobre els terminis o les dades que continga.
La llista provisional contindrà les dades següents:
- Nom, cognoms i DNI del sol·licitant.
- Puntuació obtinguda.
- Ordre de prelació en què es troba en la llista provisional, o motius de l'exclusió si n'hi havia.
Article 9. Llistes definitives
Una vegada fetes les esmenes, si era el cas, i analitzades les reclamacions presentades, el director general per a la Prestació Farmacèutica dictarà una resolució que es publicarà d'acord amb el que estableix l'article anterior, que contindrà:
a) La llista definitiva dels farmacèutics sol·licitants que inclourà les següents dades:
- Nom, cognoms i DNI del sol·licitant
- Puntuació obtinguda
- Ordre de prelació en què es troba en la llista definitiva, o motius d'exclusió si és el cas.
b) Lloc i data per a efectuar l'acte d'adjudicació de les noves oficines de farmàcia que es poden instal·lar.
Article 10. Adjudicació de les autoritzacions
La Comissió citada en l'article 7 efectuarà l'adjudicació de les autoritzacions individualitzades de les oficines de farmàcia, d'acord amb els criteris següents:
- L'adjudicació es farà mitjançant acte, al qual seran convocats tots els farmacèutics inclosos en la llista definitiva.
- La presència del sol·licitant en l'acte d'adjudicació podrà fer-se per si mateix o per un representant amb poder notarial. Els absents a l'acte d'adjudicació perdran els drets a l'autorització.
- Els sol·licitants seran cridats per la Comissió de baremació per l'ordre en què figuren en la llista definitiva per a l'elecció de l'oficina de farmàcia.
- Els farmacèutics propietaris d'una oficina de farmàcia oberta al públic, no podran accedir a l'autorització d'una nova oficina de farmàcia en la mateixa població, llevat que tinguen limitat el seu dret al trasllat a una zona concreta del municipi.
- L'acte d'adjudicació conclourà si s'han adjudicat totes les oficines de farmàcia o si han estat cridats tots els farmacèutics que hi concorrien.
- Una vegada acabat l'acte d'adjudicació, la Comissió de baremació n'alçarà una acta, que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per una resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica, que posarà fi a la via administrativa.
Article 11. Vacants
Les autoritzacions de noves oficines de farmàcia, l'obertura de les quals no es puga dur a terme per qualsevol motiu, s'incorporaran al procés d'adjudicació següent que convoque la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica, sense que hi siga necessari un nou còmput d'habitants.
Article 12. Termini màxim per a resoldre
El termini màxim per a resoldre el procés d'adjudicació serà de sis mesos, comptadors des de la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i serà aplicable en aquest cas allò que disposa l'article 44.1 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 13. Designació de locals
La designació dels locals per a fer efectiva l'obertura de les oficines de farmàcia es farà segons el procediment que reglamentàriament s'establisca amb aquesta finalitat.
En el cas d'autoritzar-se més d'una oficina de farmàcia en el mateix municipi, la designació de locals inicials es farà segons l'ordre de prioritat obtingut per cada un dels sol·licitants que hagueren obtingut les autoritzacions, i no s'iniciarà el còmput dels terminis per a la designació fins que aquesta no la faça el farmacèutic precedent.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Aquells expedients d'autorització de noves oficines de farmàcia iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial Decret-Llei 11/1996, de 17 de juny, seguiran regint-se per la normativa vigent en el moment de presentar la sol·licitud, encara que sobre els expedients no haguera recaigut cap resolució administrativa, amb independència que es resolguen amb posterioritat als expedients tramitats d'acord amb la present disposició.
Segona
Les sol·licituds formulades a l'empara del Reial Decret-Llei 11/1996, de 17 de juny, i de la Llei 16/1997, de 25 d'abril, s'han d'adequar al que estableix la disposició transitòria primera de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, i al que estableix el present decret. Per a això, caldrà aportar la documentació que preveu l'article 7 i la instància normalitzada substituirà la sol·licitud formulada amb anterioritat a tots els efectes.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza el conseller de Sanitat perquè dicte totes les disposicions que siguen necessàries per a l'aplicació i desplegament del present decret.
Segona
Aquest decret vigirà l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 5 d'octubre de 2001
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web