Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 26 de juliol de 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria. [2000/X6474]

(DOGV núm. 3821 de 24.08.2000) Ref. Base de dades 2776/2000

RESOLUCIÓ de 26 de juliol de 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria. [2000/X6474]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), en l'article 18, atribuïx a l'Educació Secundària Obligatòria, etapa educativa que completa l'ensenyança bàsica, una doble finalitat: terminal i propedèutica.
D'acord amb la seua finalitat terminal, ha d'aportar a tots els alumnes i a totes les alumnes els elements bàsics de la cultura, que els permeten desenrotllar les seues capacitats, per a arribar al final de l'etapa en condicions d'incorporar-se a la societat i de ser ciutadanes i ciutadans capaços d'assumir els seus deures i exercir els seus drets. Alhora que els proporciona una formació bàsica de caràcter professional. Per això, la titulació obtinguda quan finalitza l'ensenyança obligatòria permet als joves la seua promoció i inserció laboral.
Al mateix temps, té també una finalitat propedèutica, perquè els aprenentatges que els estudiants realitzen en l'Educació Secundària Obligatòria els han de conduir a aconseguir les capacitats que els permeten continuar els seus estudis en alguna de les modalitats de Batxillerat o en la Formació Professional Específica de Grau Mitjà.
Des d'esta doble perspectiva, el Decret 47/1992, de 30 de març, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria en la Comunitat Valenciana, determina els objectius de l'etapa i de les distintes àrees i matèries que en ella s'han d'impartir, que deriven directament de l'article 19 de la LOGSE, en el qual s'establixen les capacitats que l'Educació Secundària Obligatòria ha de contribuir a desenrotllar en l'alumnat.
El mencionat decret disposa que l'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria es realitzarà des de les diferents àrees i matèries del currículum, sent contínua i integradora, de manera que permeta promocionar un alumne o una alumna des del primer cicle al segon, o des del tercer curs al quart, així com reconèixer a l'alumne el dret a obtindre el títol al final de l'etapa, encara que no haja sigut avaluat positivament en alguna de les àrees, sempre que haja aconseguit globalment els objectius educatius del cicle, curs o etapa. En este supòsit, els criteris que fixa el decret per a decidir tant la promoció com la proposta per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, són la maduresa de l'alumne i les seues possibilitats de progrés en els estudis posteriors.
Per la seua banda, l'Ordre de 23 d'abril de 1993, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, establix les normes de procediment pertinents sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria.
En aplicació de la disposició final de la dita ordre, esta Direcció General, per Resolució de 7 d'abril de 1998, va donar instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria, per a ajudar els equips de professores i de professors que han de prendre les decisions resultants del procés d'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat.
No obstant, acabada la implantació generalitzada de l'etapa, convé facilitar als centres docents de la Comunitat Valenciana instruccions que eviten la disparitat d'interpretacions a l'hora de decidir la promoció i proposta de titulació al seu alumnat, i que substituïsquen a partir del curs acadèmic 2000-2001 les anteriors instruccions donades per la mencionada Resolució de 7 d'abril de 1998.
Per tot això, fent ús de les atribucions atorgades en la disposició final de l'Ordre de 23 d'abril de 1993, he resolt dictar les instruccions següents:
Primera
L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria serà contínua i, per tant, tindrà com a finalitat analitzar tot el procés d'ensenyança i aprenentatge, la qual cosa permetrà detectar les dificultats de l'alumnat en el moment en què es produïxen, esbrinar les seues causes i, en conseqüència, adequar i reajustar les activitats programades i les estratègies didàctiques adoptades.
Segona
1. L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria es realitzarà des de les diferents àrees i matèries del currículum de forma integrada i, per tant, valorarà la contribució de dites àrees i matèries a la consecució dels objectius generals de l'etapa.
2. Per això, l'avaluació de cada àrea i matèria tindrà com a referent comú les capacitats expressades en els objectius generals de l'etapa, amb la concreció i gradació que s'haja fet d'elles per al primer cicle o per a cada un dels cursos del segon cicle.
Tercera
1. El claustre de professors determinarà els procediments i els criteris generals que s'han de seguir per a avaluar la progressió en l'aprenentatge de l'alumnat, així com els instruments d'avaluació, tenint com a referents l'adaptació i la concreció que s'haja realitzat a les característiques de l'alumnat i al context del centre de:
a) els objectius generals de l'etapa i els de cada una de les àrees i matèries del currículum, expressats com a capacitats que els alumnes i les alumnes han de desenrotllar.
b) els criteris d'avaluació fixats pel Decret 47/1992, de 30 de març, que ha establit el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria en la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, el claustre de professors determinarà els procediments i els criteris específics que s'han de seguir per a avaluar la progressió en l'aprenentatge de l'alumnat amb necessitats educatives especials a què se li haja de realitzar alguna adaptació curricular individual significativa.
3. Els acords del claustre a què fan referència els apartats anteriors constaran en un document escrit que formarà part del corresponent projecte curricular. Eixos acords es faran públics, perquè siguen coneguts per l'alumnat i les seues famílies, pel procediment que determine la direcció del centre.
4. La comissió de coordinació pedagògica, en el seu cas, serà l'encarregada de presentar al claustre de professors, per a la seua aprovació, les propostes corresponents als procediments i els criteris d'avaluació de l'aprenentatge de l'alumnat mencionats anteriorment.
Quarta
Les programacions didàctiques de cada àrea o matèria adequaran i concretaran els procediments, els criteris i els instruments d'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat, establits amb caràcter general, amb la finalitat d'atendre a la diversitat de necessitats educatives del seu alumnat.
Per a això, tindran en compte els diversos graus d'adquisició de les capacitats expressades en els objectius generals de l'àrea o matèria, la diferència entre continguts bàsics, d'ampliació i de reforç, així com els graus de dificultat en l'adquisició d'un mateix contingut i els distints estils d'aprenentatge.
Quinta
1. Com a conseqüència del procés d'avaluació, al final del primer cicle i del tercer curs, el conjunt del professorat del grup respectiu promocionarà els alumnes i les alumnes que hagen aconseguit els objectius programats per a les distintes àrees i matèries.
2. Així mateix, el conjunt del professorat del grup respectiu podrà promocionar un alumne o una alumna que haja aconseguit globalment els objectius educatius del primer cicle o del tercer curs de l'etapa encara que no haja sigut avaluat positivament en una o en dos, i, excepcionalment, en tres àrees o matèries, sempre que la seua actitud en elles haja sigut positiva.
3. Per a prendre la decisió a què es referix el punt anterior, d'acord amb el que disposa l'article tretze del Decret 47/1992, de 30 de març, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria en la Comunitat Valenciana, s'aplicaran conjuntament els següents criteris:
a) La maduresa de l'alumne o de l'alumna
b) Les seues possibilitats de progrés en el nou curs
4. La decisió que un alumne o una alumna no promocione es podrà adoptar dos vegades al llarg de l'etapa, una quan finalitze el primer cicle i la segona en qualsevol dels cursos del segon cicle, escoltats l'alumne o l'alumna i els seus pares.
Sexta
1. Com a conseqüència del procés d'avaluació, al final del quart curs, el conjunt del professorat del grup respectiu proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària a l'alumnat que haja aconseguit els objectius de l'etapa.
2. Així mateix, el conjunt del professorat del grup respectiu podrà proposar l'expedició del dit títol a un alumne o a una alumna que haja aconseguit globalment els objectius educatius de l'etapa encara que no haja sigut avaluat positivament en una o en dos, i, excepcionalment, en tres àrees o matèries, sempre que la seua actitud en elles haja sigut positiva.
3. Per a prendre la decisió a què es referix el punt anterior, d'acord amb el que disposa l'article tretze del Decret 47/1992, de 30 de març, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria en la Comunitat Valenciana, s'aplicaran conjuntament els següents criteris:
a) La maduresa de l'alumne o de l'alumna
b) Les seues possibilitats de progrés en els estudis de Batxillerat o de Formació Professional específica de grau mitjà, o bé la seua incorporació a la vida activa.
4. Per a analitzar la superació de l'etapa i la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària, d'acord amb les finalitats que l'article 18 de la LOGSE atribuïx a l'Educació Secundària Obligatòria, es tindran en compte els següents criteris bàsics:
a) Haver aconseguit el suficient grau de comprensió i expressió, oral i escrita, en valencià i en castellà, que permeta a l'alumnat incorporar-se a la vida activa o prosseguir els seus estudis.
b) Saber utilitzar els instruments matemàtics necessaris per a interpretar i resoldre diferents situacions i problemes bàsics en un grau suficient que permeta a l'alumnat incorporar-se a la vida activa o prosseguir els seus estudis.
c) Conèixer els principals factors que influïxen en els fets socials, les lleis bàsiques de la naturalesa, els principals elements de la tecnologia i el nostre patrimoni artístic i cultural.
d) Comportar-se amb esperit de cooperació, responsabilitat moral, solidaritat i tolerància
Sèptima
Per tal d'apreciar la maduresa de l'alumne o de l'alumna, els centres docents consideraran, com a mínim, els indicadors del procés seguit en la consecució dels objectius generals del cicle, del curs o de l'etapa, que es proposen a continuació:
1. Evolució en l'adquisició de procediments bàsics: comprensió, expressió, anàlisi, raonament, resolució de problemes, etc.
2. Evolució en l'adquisició d'hàbits i actituds positives cap a l'aprenentatge: tendència en l'esforç, planificació i organització de les tasques, cooperació en les activitats educatives, constància i regularitat en el treball, etc.
3. Evolució en l'adquisició de valors cívics, com la responsabilitat moral, la solidaritat i la tolerància
4. Evolució en l'adquisició de les capacitats què es referixen a la interacció social, a la socialització, a l'autonomia personal, etc.
Octava
Per a valorar les possibilitats de progrés en els estudis posteriors, els centres docents consideraran, com a mínim, els indicadors que es proposen a continuació:
1. Evolució del procés d'aprenentatge de l'alumne en el cicle, el curs o l'etapa, tenint en compte el seu punt de partida i no només el resultat final estrictament acadèmic.
2. Aplicació de diverses mesures d'atenció a la diversitat: reforços, permanència un any més en el mateix cicle o curs, adaptacions curriculars, Programa de Diversificació Curricular, etc.
3. Perspectives acadèmiques i professionals, obtingudes demanant l'opinió de les famílies, del Departament d'Orientació o de qui realitze les seues funcions, així com del mateix alumne o alumna.
Novena
1. El claustre de professors concretarà els criteris establits en les instruccions quinta i sexta per a decidir, respectivament, la promoció i la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària d'aquells alumnes que no hagen sigut avaluats positivament en totes les àrees i matèries, adequant-los al context del centre i a les característiques del seu alumnat.
2. Els acords del claustre constaran en un document escrit que formarà part del corresponent projecte curricular. Eixos acords es faran públics, perquè siguen coneguts per l'alumnat i les seues famílies, pel procediment que determine la direcció del centre.
3. La comissió de coordinació pedagògica, en el seu cas, serà l'encarregada de presentar al claustre de professors, per a la seua aprovació, les propostes corresponents.
Deu
1. En l'última sessió d'avaluació del primer cicle i del tercer curs d'Educació Secundària Obligatòria el conjunt del professorat del respectiu grup, en el context del procés d'avaluació contínua, promocionarà aquells alumnes que hagen aconseguit els objectius programats, respectivament, per al cicle o el curs, per haver obtingut avaluació positiva en totes les àrees i matèries.
2. Així mateix, adoptarà, segons corresponga, un dels següents acords amb respecte als alumnes i les alumnes que no hagen sigut avaluats positivament en totes les àrees i matèries:
a) Si els alumnes o les alumnes cursen per primera vegada el segon o el tercer curs de l'etapa, la seua permanència un any més en el curs corresponent o la seua promoció al curs següent. Per a prendre esta decisió, s'aplicaran els criteris establits en la instrucció quinta, en la concreció que d'ells haja realitzat el centre.
b) Si és la segona vegada que cursen el segon o el tercer curs de l'etapa, la seua promoció al curs següent.
c) Si els alumnes o les alumnes tenen més de setze anys o els complixen a l'any natural del començament del curs, i són menors de 18 anys, la proposta d'incorporació a un programa de diversificació curricular. La proposta es podrà realitzar al finalitzar el tercer curs, en les condicions que especifica l'apartat vint-i-tres de l'Ordre de 18 de juny de 1999, per la que es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria.
Onze
1. En l'última sessió d'avaluació del quart curs de l'etapa el conjunt del professorat del respectiu grup, en el context d'avaluació contínua, proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària per a aquells alumnes que hagen aconseguit els objectius de l'etapa, per haver obtingut avaluació positiva en totes les àrees o matèries.
2. Així mateix, adoptarà, segons corresponga, un dels següents acords amb respecte als alumnes i les alumnes que no hagen sigut avaluats positivament en totes les àrees i matèries:
a) Proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària. Per a prendre esta decisió, s'aplicaran els criteris establits en la instrucció sexta, en la concreció que d'ells haja realitzat el centre.
b) Permanència d'un any més en quart, si és la primera vegada que el cursen, o incorporació a un programa de diversificació curricular. Eixe acord s'adoptarà en aquells casos en què es considere que els alumnes o les alumnes tenen possibilitats d'obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària per mitjà de d'una de les dos opcions indicades.
c) Si els alumnes o les alumnes ja han estat un any més en el primer cicle o en tercer curs de l'Educació Secundària Obligatòria i es considera que no tenen possibilitats d'obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària ni realitzant una segona repetició ni a través d'un programa de diversificació curricular, l'expedició d'una acreditació dels estudis realitzats en què constaran les qualificacions obtingudes en les distintes àrees i matèries.
Dotze
1. En l'última sessió d'avaluació del primer curs del Programa de Diversificació Curricular, el conjunt del professorat que impartix ensenyances a este alumnat, en el context d'avaluació contínua, si l'alumne o l'alumna ha aconseguit els objectius programats per haver obtingut avaluació positiva en totes les àrees i matèries cursades en el programa, decidirà la seua incorporació al quart curs de l'Educació Secundària Obligatòria o al segon curs del programa.
2. Així mateix, adoptarà una de les anteriors decisions quan l'alumne o l'alumna haja aconseguit globalment els objectius programats, encara que no haja sigut avaluat positivament en totes les àrees o matèries. Per a prendre qualsevol d'estes decisions s'aplicaran els criteris establits en la instrucció quinta, en la concreció que d'ells haja realitzat el centre
Tretze
1. En l'última sessió d'avaluació del segon curs del Programa de Diversificació Curricular, el conjunt del professorat que impartix ensenyances a este alumnat, en el context d'avaluació contínua, proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària per a aquells alumnes que hagen aconseguit els objectius programats, per haver obtingut avaluació positiva en totes les àrees i matèries cursades en el programa.
2. Així mateix, adoptarà, segons corresponga, un dels següents acords amb respecte als alumnes i les alumnes que no hagen sigut avaluats positivament en totes les àrees o matèries:
a) Proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària. Per a realitzar la dita proposta, s'aplicaran els criteris establits en la instrucció sexta, en la concreció que d'ells haja realitzat el centre.
b) Permanència d'un any més en el Programa de Diversificació Curricular, quan l'alumne siga menor de 18 anys i si és la primera vegada que s'incorpora a un programa que tinga caràcter terminal i, en conseqüència, s'haja organitzat en un sol curs acadèmic amb l'estructura del 2n curs del programa. Esta decisió sols s'adoptarà quan es considere que l'alumne o l'alumna té possibilitats d'obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària.
c) Si els alumnes o les alumnes han cursat un Programa de Diversificació Curricular organitzat en dos cursos acadèmics o és la segona vegada que cursen un programa organitzat en un sol curs, i no han aconseguit els objectius programats, l'expedició d'una acreditació dels estudis realitzats en què constaran les qualificacions obtingudes en les distintes àrees i matèries
Catorze
1. L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat serà realitzada pel conjunt del professorat del respectiu grup d'alumnes, coordinats pel tutor o la tutora i assessorats pel departament d'orientació del centre, o per qui tinga atribuïdes les seues funcions.
2. El professorat del grup actuarà com un òrgan col·legiat, tant al llarg del procés d'avaluació com en l'adopció de les decisions resultants del procés. Les decisions es procurarà que s'adopten de comú acord entre tot el grup del professorat; només en aquells casos en què no siga possible, s'adoptaran per una majoria qualificada de dos terços dels components del respectiu grup del professorat.
3. En l'acta que estendrà el tutor o la tutora de cada grup per a cada sessió d'avaluació constaran tots els acords i totes les decisions que s'adopten, com a conseqüència del procés d'avaluació.
Quinze
1. Al terme del primer cicle i de cada un dels cursos del segon cicle, abans de l'última sessió d'avaluació del curs acadèmic, el tutor o la tutora demanarà d'aquells alumnes o d'aquelles alumnes que hagen tingut dificultats d'aprenentatge i dels seus pares o tutors la informació complementària que puga ser d'interès perquè el corresponent grup del professorat adopte les decisions que són conseqüència del procés d'avaluació, així com les mesures adequades en aplicació del Pla d'atenció a la diversitat del centre.
2. En els casos en què els alumnes o les alumnes no hagen sigut avaluats positivament en totes les àrees i matèries, s'indicaran, en l'informe d'avaluació individualitzat, les dificultats mostrades per l'alumne o l'alumna en les àrees o matèries avaluades negativament i les mesures d'atenció a la diversitat necessàries perquè puga superar les dificultats assenyalades. Als alumnes i a les alumnes i als seus pares o tutors se'ls facilitarà informació escrita sobre tots els aspectes mencionats.
3. Els centres docents, en funció dels seus recursos, dissenyaran un currículum adaptat a les característiques i necessitats de l'alumnat que haja d'estar un any més en el mateix curs perquè puga aconseguir els objectius no aconseguits. Per a això, podran modificar la relació d'àrees i matèries que ha de cursar este alumnat, així com l'horari assignat a cada una d'elles, seguint el procediment establit en el capítol VII de l'Ordre de 18 de juny de 1999, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria.
Setze
Al finalitzar l'Educació Secundària Obligatòria, tots els alumnes i totes les alumnes rebran un document de caràcter confidencial, firmat pel tutor o la tutora i visat pel director o per la directora del centre, en què figurarà una orientació sobre el seu futur acadèmic i professional que en cap cas serà prescriptiva.
Dèsset
1. Les Adaptacions Curriculars Individuals Significatives (ACIS) introduïxen modificacions importants en els elements prescriptius del currículum tendents de fer que l'alumnat amb necessitats educatives especials aconseguisca les capacitats expressades en els objectius generals de l'etapa d'acord amb les seues possibilitats.
2. Per això, l'avaluació, la promoció i la proposta del títol de Graduat en Educació Secundària a l'alumnat amb necessitats educatives especials es regiran pel que disposa esta resolució, tenint en compte les modificacions introduïdes per la corresponent ACIS realitzada a cada alumne o a cada alumna.
3. No obstant això, quan el currículum adaptat per a l'alumne o l'alumna propose els objectius de l'Educació Primària, no es podrà decidir la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària per al dit alumne o alumna.
Dihuit
Respecte a les reclamacions es farà el que disposa l'Ordre de 23 de gener de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'exercici del dret de reclamació de qualificacions estimades incorrectes en els nivells d'ensenyança no universitària (DOGV de 07.02.1990), així com la Resolució de 23 de gener de 1990, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa, per la qual s'establix el procediment i els terminis per a exercir el dret de reclamació de qualificacions estimades incorrectes, regulat en l'Ordre de 23 de gener de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (DOGV de 07.02.1990).
Dènou
La Inspecció d'Educació assessorarà els centres docents i proposarà les mesures oportunes per a la correcta avaluació i promoció de l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única
Queda derogada la Resolució de 7 d'abril de 1998, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria (DOGV de 17.04.1998).
València, 26 de juliol de 2000.– El director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística: Josep Vicent Felip i Monlleó.

linea
Mapa web