Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 31 de juliol de 1990, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, d'establiment de les normes d'actuació en els programes de sanejament ramader a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1373 de 04.09.1990) Ref. Base de dades 2391/1990

Ordre de 31 de juliol de 1990, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, d'establiment de les normes d'actuació en els programes de sanejament ramader a la Comunitat Valenciana.
L’entrada en vigor del mercat únic europeu en 1993 planteja la necessitat de situar la ramaderia valenciana en igualtat de condicions, quant a sanitat animal, que la resta de la cabanya europea. L’Ordre de 25 de març de 1988 de la Conselleria d’agricultura i Pesca va adaptar les actuacions en matèria de sanejament ramader a la normativa comunitària i nacional. Tanmateix, cal avançar en el procés d'eradicació de la brucel·losi, la tuberculosi i la leucosi enzoòtica, en les espècies ruminants susceptibles de patir-les. Per fer-ho així, cal establir mesures complementàries, que han estat consensuades per totes les comunitats autònomes i que han estat recollides en l’Ordre de 9 de febrer de 1990 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
D'altra banda, és indispensable mantenir programes profilàctics que mantinguen la prevalença de determinats processos morbosos en nivells nuls o insignificants.
Així mateix, contínuament sorgeixen malalties en les distintes espècies domèstiques, les quals requereixen mesures d'urgent aplicació per tal d'evitar-ne la propagació i combatre’n la presència.
Per tot açò i a fi d'unificar els criteris aplicats en sanitat animal,
ORDENE
Article primer
Aquesta ordre serà d’aplicació a totes les explotacions ramaderes de boví, oví, cabrum, equí, cuniculícoles i apícoles de la Comunitat Valenciana.
Article segon
Establir, amb caràcter obligatori, la Campanya de sanejament ramader en les espècies bovina, cabrum i ovina. La dita campanya consistirà en el diagnòstic al·lèrgic i/o serològic de la brucel·losi, la tuberculosi i la leucosi enzoòtica en les espècies receptores, d'acord amb les tècniques oficials.
Serà realitzada pels veterinaris designats per la Direcció Territorial de cada província, els quals podran actuar sobre la totalitat de les explotacions ramaderes de les espècies descrites, segons la planificació de la Campanya que siga establerta anualment. Serà obligació del titular de l’explotació, objecte del sanejament, prestar la col·laboració necessària amb mitjans i personal.
Article tercer
Els animals, objecte de la Campanya de sanejament ramader, seran identificats amb l'anella identificativa oficial establerta a l’efecte.
El bestiar diagnosticat positiu en les proves assenyalades en l’article anterior haurà de ser sacrificat en el termini de trenta dies naturals, comptadors del dia del marcatge. Excepcionalment, es podrà ampliar el termini a tres mesos, en les femelles gestants positives a brucel·losi o tuberculosi, quan el part haja de ser dins aquest període. Quan no hi haja possibilitat de sacrificar els animals als escorxadors autoritzats o quan els percentatges de positivitat a leucosi enzoòtica en una explotació aconsellen una estratègia d'eliminació progressiva dels efectius malalts, els serveis territorials de cada província establiran el termini màxim per a sacrificar- los. La Direcció General de Producció i Indústries Agràries designarà, prèvia petició de part interessada, els escorxadors autoritzats per al sacrifici d'animals diagnosticats com a positius en aquestes campanyes.
Finalitzat el termini reglamentari sense haver realitzat el sacrifici, els propietaris del bestiar perdran el dret a la indemnització per sacrifici, i sé'ls prohibirà l’entrada i l’eixida de bestiar de la seua explotació, la concurrència a fires, mercats, concursos, pastures i abeuradors comunals, i la venda dels seus productes que no es troben en procés d'esterilització. Cap servei d'inseminació podrà actuar en aquests estables, ni tindran dret a altres ajudes de caràcter oficial, mentre no en regularitzen la situació; tot sense menyscapte de la imposició de la sanció pertinent.
Article quart
El trasllat amb destinació al sacrifici dels animals positius en les Campanyes de sanejament ramader serà realitzat en expedició exclusiva d'aquest tipus d’animals. A més, haurà d'emparar-se en una autorització de trasllat estesa pels serveis veterinaris oficials de la Conselleria d’agricultura i Pesca, a requeriment del propietari, qui comunicarà la data, l'escorxador autoritzat, el nombre d’animals i la matrícula del camió que els traslladarà. Aquest document serà individual per a cada animal en l’espècie bovina i col·lectiu per a les expedicions d'altres espècies.
Article cinquè
El Director Tècnic Sanitari de l'escorxador autoritzat comprovarà la documentació que empara l'expedició d'animals i comunicarà als serveis territorials corresponents, qualsevol anomalia observada en les autoritzacions de trasllat aportades.
Finalitzat l’escorxament del lot, el Director Tècnic Sanitari trametrà als mateixos serveis, l'autorització de trasllat degudament complimentada i les anelles d'identificació corresponents als animals sacrificats.
Si algun animal és destinat al tractament per calor, al decomís total o a la destrucció higiènica per la Inspecció Veterinària, el Director Tècnic de l’escorxador haurà de trametre, a més, un informe o certificat oficial on consten les dades relatives al ramader, la identificació de l'animal, la causa del decomís, el pes de la canal i la destinació, i el preu pagat per ella cas de sotmetre-la a tractament tèrmic.
Article sisé
Els ramaders que sacrifiquen animats obligatòriament, com a conseqüència de les Campanyes de sanejament ramader, percebran una indemnització d'acord amb els barems que s'estableixen en l'annex I d'aquesta disposició.
Així mateix, els ramaders que sacrifiquen obligatòriament animals inclosos en el Control Lleter Oficial tindran dret, després de reposar-los, a una indemnització, d'acord amb els barems que s'estableixen en l'annex II d'aquesta disposició.
Article setè
Les explotacions objecte del Programa de sanejament oficial, els animals de les quals hagen resultat negatius a les proves diagnòstiques o que hagen fet el sacrifici de tots els animals positius a aquestes proves i la consegüent desinfecció, hauran de posseir el Document Acreditatiu de Sanejament, DAS, el qual serà estès pels Serveis Territorials de la Conselleria d’Agricultura i Pesca a cada província. En el DAS constarà la relació identificativa d'efectius sans.
Totes les persones físiques o jurídiques que vulguen adquirir bestiar vacum, oví i cabrum a les explotacions situades a la Comunitat Valenciana tindran dret d’exigir el DAS al venedor.
Article vuitè
Els ramaders que efectuen entrades de bestiar en l'explotació, sia per a reposar efectius, sia per a augmentar-ne el cens, hauran de proveir-se de granges sanejades, i acreditaran aquest aspecte per mitjà dels documents oficialment aprovats.
En aquelles explotacions, on tots els animals hagen resultat negatius al diagnòstic de les malalties objecte de la Campanya de sanejament ramader durant les dues darreres actuacions consecutives, se’ls proporcionarà la targeta sanitària (targeta verda), document sanitari regulat per la Resolució de 27 de febrer de 1979 de la Direcció General de la Producció Agrària del Ministeri d’Agricultura i Pesca.
Article nové
Les explotacions de bestiar vacum podran establir les qualificacions sanitàries establertes pel Reial Decret 379/97, de 30 de gener.
Aquestes qualificacions, com també la de granja diplomada i la de granja de sanitat comprovada tindran reflex en el DAS.
Article deu
Els serveis territorials elaboraran anualment una memòria sobre les actuacions de sanejament ramader que tindrà com a objectiu el disseny d'un mapa sanitari.
Article onze
S'estableix, amb caràcter obligatori, un programa profilàctic contra la febras aftosa. Per al bestiar boví consistirà en la vacunació en origen de qualsevol animal d'edat superior als tres mesos, i seran revacunants entre les cinc i les vuit setmanes d’en acabat. A més, a qualsevol animal se li aplicarà una dosi de record amb caràcter anual.
Quant al bestiar oví i cabrum, serà vacunat, amb caràcter obligatori, tot el bestiar que es trasllade fora del terme municipal per a l'aprofitament de pastures. L’aplicació es realitzarà entre els quinze dies i els tres mesos previs al trasllat.
La vacuna haurà de ser reconeguda oficialment pels serveis veterinaris oficials de la Conselleria d’agricultura i Pesca.
Article dotze
S'estableix amb caràcter obligatori un programa de profilaxi contra la brucel·losi en bestiar boví, oví i cabrum. Comprendrà la vacunació de totes les femelles de reposició, entre els tres i els sis mesos d'edat. La vacuna aplicada serà la B- 19 en boví i la REV- 1 en ovins i cabrums.
Al moment de la vacunació, els animals seran marcats mitjançant una perforació auricular en forma de creu de Malta.
Queden exemptes de l’obligació de vacunar, les explotacions que, segons el parer dels serveis territorials, opten per raó de les condicions sanitàries pròpies, al títol d'Oficialment Indemne de Brucel·losi.
Article tretze
Les vacunacions podran ser practicades pels serveis veterinaris oficials de la Conselleria d’agricultura i Pesca, per veterinaris responsables de programes sanitaris aprovats per la Conselleria d’agricultura i Pesca o per veterinaris col·legiats en exercici lliure, quan així ho sol·liciten als serveis veterinaris oficials. Els productes de les vacunes, les estenalles de marcatge i les comunicacions de vacunació seran facilitats sempre, per la Conselleria d’Agricultura i Pesca. Les vacunacions es faran preferentment durant els mesos que hi ha de març a maig i de setembre a novembre.
Article catorze
S'estableix amb caràcter obligatori un programa de profilaxi contra la varroasi apícola. Consistirà en la realització, si mes no, d'un tractament antivarroa durant el període de parada o semiparada hivernal. El dit tractament serà realitzat amb el coneixement dels serveis veterinaris oficials de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, els quals expediran un certificat de tractament que serà requisit necessari per a l'expedició de la guia d'origen i sanitat en la següent campanya de producció.
Article quinze
Cas de l'aparició de malalties que suposen un greu perill per a la cabanya ramadera valenciana, la Direcció General de Producció i Indústries Agràries dictarà totes les mesures que considere oportunes de cara a prevenir-les i eradicar-les. Si de les actuacions realitzades es derivaren sacrificis de bestiar, els propietaris tindran dret a una indemnització. La quantia de la indemnització per animal no podrà ser superior al valor que hi haja de mercat.
Article setze
Les infraccions a aquesta ordre seran sancionades segons es disposa en la Llei d'epizoòties de 20 de desembre de 1952 i en el Reglament que la desenvolupa de 4 de febrer de 1955, modificat per Reial Decret 1665/76, de 7 de març (BOE de 21 de juliol).
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogada l’Ordre de 25 de març de 1988 de la Conselleria d’agricultura i Pesca, per la qual s’estableix el programa de profilaxi i sanejament del bestiar boví, oví, cabrum i apícola, a la Comunitat Valenciana, i la Resolució de 9 de maig de 1988 de la Direcció General de Producció i Indústries Agràries, per la qual s’estableixen els barems de puntuació corresponents a la indemnització per raó del sacrifici de bestiar objecte del Programa de sanejament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Autoritzar la Direcció General de Producció i Indústries Agràries, perquè dicte les disposicions que calga per al desenvolupament d'aquesta Ordre.
Segona
L’Ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Això no obstant, els barems establerts en els annexos d'aquesta Ordre seran aplicats amb caràcter retroactiu, als animals que van ser objecte de campanyes de sanejament ramader amb data posterior al 14 de febrer de 1990.
València, 31 de juliol de 1990.
El Conseller d’agricultura i Pesca,
LLUIS FONT DE MORA I MONTESINOS
ANNEX I
Barem D'indemnització d'animals objecte de Campanyes de sanejament
Bestiar vacum
Vaques fins a sis anys d'edat, en producció láctia, o nou anys, en producció
de carn 70.000PTA
Vaques de més de sis anys d'edat, en producció láctia, o més de nou anys, en
producció de carn 65.000 PTA
Mascles i femelles menors de vint-i-quatre mesos 52.000 PTA
Els animals sacrificats fora M termini reglamentàriament fixat, duran una pena del 15% del valor assignat en el paràgraf anterior.
Cas de lesions greus, pèrdua de quarterons, mastitis crònica, artritis i D'altres defectes greus, es reduirà la quantitat a percebre, un 20 % per cada una de les lesions descrites, fins a un màxim M 80 % si en concorren unes quantes.
Bestiar cabrum
D'aptitud lletera 11.000PTA
D'aptitud càrnica 7.000PTA
Bestiar oví
De races lleteres 9.000PTA
De races càrniques 7.000PTA
El valor assignat per barem será incrementat en les següents circumstàncies i quanties:
Si la canal es destina a decomís total, fins a les 190 pessetes per quilo de canal decomissada.
Si la canal es destina a tractament per calor, fins a la diferència entre el valor de la carn percebut pel ramader i L'import resultant de multiplicar els quilos de canal per les 190 pessetes per quilo.
ANNEX II
Barem D'indemnització després de la reposició de femelles en el control lleter oficial,
sacrificades en Campanya de sanejament ramader
Bestiar vacum
Vaques fins a sis anys d'edat fins a 33.000 PTA/vaca
Vaques de més de sis anys fins a 28.000 PTA/vaca
Femelles menors de vint-i-quatre mesos fins a 23.000 PTA/vaca
Bestiar cabrum
Fins a 5.000 PTA/cabra.
Bestiar oví
Fins a 4.000 PTA/ovella.

linea
Mapa web