Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 172/1993, de 13 de setembre, del Govern Valencià, pel qual regula la cria de broilers en les explotacions situades en termes municipals d'alta densitat avícola.

(DOGV núm. 2109 de 23.09.1993) Ref. Base de dades 2224/1993

Decret 172/1993, de 13 de setembre, del Govern Valencià, pel qual regula la cria de broilers en les explotacions situades en termes municipals d'alta densitat avícola.
El sector avícola ha tingut un gran desenvolupament en els últims anys, especialment a algunes poblacions de la Comunitat Valenciana. En aquests municipis, amb freqüència ocupa un percentatge important de la població activa i, contribueix de forma substancial en la renda final d'un gran nombre de famílies.
La cria indiscriminada de broilers en els nuclis, de població amb una gran concentració d'explotacions avícoles provoca un intercanvi de patologies entre els diferents grups d'edat. Els processos s'instauren de forma permanent en les explotacions í incrementen, per damunt del que és habitual, el percentatge de baixes.
El sistema de producció de pollastres més implantat en el nostre territori és la integració vertical. En aquesta, un increment en el nombre de baixes suposa una caiguda en la rendibilitat obtinguda, tant pel, productor com per l’empresa integradora. Açò pot implicar que ambdues parts abandonen l'activitat.
Per això, a proposta del Conseller d'Agricultura i Pesca i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 13 de setembre de 1993,
DECRETE
Article primer
Els termes municipals on hi haja una concentració d'explotacions avícoles que determine un nombre de baixes per malalties incompatible amb l'activitat productiva rendible, es qualificaran com a termes municipals d'alta densitat avícola, a l’efecte del que disposa aquest decret.
Aquesta qualificació, la formularà el Director General de Producció i Indústries Agràries, una vegada escoltades les organitzacions professionals agràries i les associacions empresarials implantades en el sector industrial avícola. La resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article segon
Per a cada terme municipal declarat d'alta densitat avícola, els titulars de les explotacions i els representants de les empreses integradores, elaboraran i acordaran un programa sanitari per a la cria d'aus amb destinació a l’escorxador.
Article tercer
Aquests programes sanitaris respectaran, corn a mínim, els continguts i les determinacions següents:
1. Tindran una durada indefinida, sense perjudici de la possibilitat de modificar-la.
2. Calendari de criances, que fixarà els intervals de temps durant els quals es podran introduir pollets d'un dia i traure broilers per a escorxador en qualsevol de les explotacions del terme municipal. Aquests intervals no podran ser superiors a 10 dies per a les entrades i a 12 per a les eixides. En qualsevol cas cada cicle de criança no podrà ser superior a 11 setmanes.
3. Pla d'eliminació de cadàvers, en el qual s'optarà pel sistema individual o col·lectiu, propi o concertat, i podran ser destruïts pel sistema convencional segons la legislació específica o d'aprofitament mitjançant la transformació en productes reutilitzables, i se'n prohibirà, en tot cas, l'abandonament en abocadors o llocs incontrolats.
4. Pla de vacunacions, en què es consideraran tots els productes biològics que es podran aplicar en les explotacions del terme municipal.
5. Mecanismes de control de les visites a les granges, en què es prohibirà l’entrada a una segona explotació sense haver-se sotmés prèviament a una dutxa i al canvi de roba i calcer. S'haurà de complementar amb un pla de formació que es farà en cada municipi.
6. Pla de neteja i higiene de les instal·lacions, que preveurà els processos mínims que s'han de dur a terme en la neteja, desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions després de l’eixida dels broilers i, específicament, les condicions de manipulació del jaç quan ja ha eixit fora de les explotacions.
7. Programa d'inversions en granges previst per a cada campanya.
Article quart
A la vista de cada programa, l’òrgan que designe el Director General de Producció i Indústries Agràries determinarà els períodes en què s'expediran lliurement les guies d'origen i sanitat pecuària per al trasllat de les aus a l’escorxador des de les explotacions del terme a què es refereix el programa.
Article cinqué
Fora d'aquests períodes, pel que fa a les explotacions dels termes en què, encara que estiguen qualificat com a d'alta densitat avícola, els afectats no tinguen acordat el programa sanitari, i respecte de les explotacions que no complesquen el programa sanitari corresponent, per a l’obtenció de les guies caldrà acreditar, mitjançant les proves de laboratori que s'indiquen en l'annex d'aquesta disposició, que els animals que s'han de traslladar no són portadors de les malalties incloses en l'annex esmentat, que són de risc per als consumidors i per a la resta de la població avícola. Aquestes proves es realitzaran en un laboratori oficial o autoritzat.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Conseller d'Agricultura i Pesca dictarà les disposicions necessàries per al desplegament i l'aplicació del que disposa aquest decret.
Segona
Aquest decret vigeix des de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 13 de setembre de 1993
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Agricultura i Pesca,
JOSE MARIA COLL COMIN
ANNEX
Proves de laboratori i malalties que s'han de controlar
en municipis d'alta densitat avícola
Malalties Proves Mostres
Salmonel·losi aviària serològiques sèrum
Salmonel·losi entera bacteriològiques jaç
Mal. de Newcastle perfil serològic sang
Influença aviar serològiques sang
L'amplitud de la mostra serà la que permeta obtenir, amb el mínim d'anàlisis, un resultat estadísticament significatiu del conjunt del lot que s'ha de traslladar.

linea
Mapa web