Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 135/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme creat per la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 478 de 02.12.1986) Ref. Base de dades 1931/1986

Decret 135/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme creat per la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
La Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, aprovada pel nostre òrgan legislatiu en exercici de la competència exclusiva que l'Estatut d'Autonomia confereix a la Generalitat Valenciana en matèria de Cooperatives, compromet l'Administració Autonòmica en l'assumpció d'una política activa de foment i promoció del Cooperativisme, mantenint alhora un absolut respecte al principi d'autonomia que informa les Entitats Cooperatives.
Efectivament, per l'article 92 de la Llei es crea l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme com. a òrgan especialitzat de la Generalitat Valenciana per tal d'exercir les funcions de promoció, formació i assessorament de les Entitats Cooperatives. L'Institut haurà d'actuar col laborant en el finançament de les activitats promogudes pel moviment cooperatiu i promovent aquest actuacions o projectes de manera directa quan hi calga.
Així mateix, en el punt tercer de l'esmentat article, s'hi estableix que reglamentàriament es fixarà l'estructura de l'Institut i se'n regularà el funcionament, així com la participació de la Confederació de Cooperatives Valencianes en llurs òrgans de direcció.
Conseqüentment, i en compliment de la normativa legal esmentada, aquesta norma regula els objectius i funcions de l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme, així com els òrgans de Govern i funcionament d'aquests.
En virtut d'això, a proposta de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en sessió celebrada el dia 10 de novembre de 1986,
DECRETE:
Article primer
Un. L'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme és l'òrgan especialitzat de la Generalitat Valenciana per tal d'exercir les funcions de promoció, formació i assessorament de les Entitats Cooperatives, tenint com a finalitat primordial la potenciació del moviment cooperatiu, així com aquelles noves iniciatives que en puguen sorgir, i contemplant la labor realitzada per aquest, mitjançant la realització d'actuacions directes del mateix Institut.
Dos. L'Institut tindrà el caràcter de Servei, adscrit a la Conselleria de Treball i Seguretat Social i integrat en la Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
Article segon
L'Institut es planteja com a objectius els següents:
a) Promoure i estimular les actuacions que porten a terme les Cooperatives i llurs organitzacions, a través dels propis recursos, tendents al desenvolupament del cooperativisme.
b) Realitzar directament aquells programes i activitats necessàries per completar les activitats de formació i promoció cooperativa realitzades per les Entitats esmentades en l'anterior apartat.
Article tercer
L'Institut exerceix l'actuació fonamentalment en tres àrees: de promoció, formativa i d'assessorament.
Un. Són funcions de l'Institut en l'àrea de promoció les següents:
- Promoure la creació de noves Cooperatives, i fer costat a les que ja hi ha, partint de la consideració de l'empresa cooperativa com a peça clau de l'economia social i instrument de política d'ocupació.
- Animar les experiències cooperatives que suposen un efectiu enfortiment de l'economia social en les diverses facetes, i en general, de totes aquelles activitats que utilitze la institució cooperativa com a vehicle de participació social conduent a una millora de la qualitat de vida, d'acord amb el que estableix el Títol III de la Llei 11/1985.
- Estimular la intercooperació, fomentant la creació de Grups Cooperatius i Cooperatives de segon grau, de caràcter comarcal i sectorial.
- Facilitar la vertebració organitzativa i representativa del moviment cooperatiu valencià, promovent l'agrupació de les Cooperatives a través de les Unions i Federacions.
- Facilitar la comunicació del moviment cooperatiu valencià amb la resta del moviment cooperatiu nacional i internacional, així com amb les Institucions especialitzades del sector cooperatiu que hi ha en aquestos àmbits.
Dos. Són funcions de l'Institut en l'àrea formativa les següents:
- Promoure la formació professional i cooperativa dels socis i directius de les cooperatives.
- Facilitar i potenciar la investigació en matèria de cooperativa, així com la incorporació de professionals universitaris al sector cooperatiu en col·laboració amb les Universitats Valencianes.
- Coordinar totes les activitats de formació cooperativa realitzades a càrrec del Pressupost de la Generalitat.
Tres. Són funcions de l'Institut en l'àrea d'assessorament:
- Facilitar estudis de viabilitat empresarial previs a la conversió en Cooperatives d'empreses en crisi, i a la creació de noves Cooperatives.
- Facilitar la racionalització dels processos productius, de les estructures comercials, i de gestió en general, de les Cooperatives a través d'assistències tècniques.
Article quart
Les actuacions de l'Institut es realitzaran:
a) Col laborant en el finançament de les activitats promogudes pel mateix moviment cooperatiu, en les diferents modalitats organitzatives.
b) Promovent actuacions o projectes propis de forma directa quan hi siga necessari.
L'Institut podrà actuar a través d'experts que reunesquen condicions d’idoneïtat i fomentarà la formació d'aquests experts.
Article cinqué
Els òrgans de l'Institut són:
a) Consell de Direcció.
b) El Director.
Article sisé
Un. El Consell de Direcció es compon dels membres següents:
a) El President, que és el Conseller de Treball i Seguretat Social.
b) El Vice-president, que és el Director General d'Ocupació i Cooperació.
c) Cinc Vocals representats del moviment cooperatiu, que hauran de ser elegits en representació de les Federacions que componguen la Confederació de Cooperatives Valencianes.
d) Un Vocal per cadascuna de les Conselleries d'Agricultura i Pesca, Economia i Hisenda, Indústria, Comerç i Turisme, Sanitat i Consum y Obres Públiques, Urbanisme i Transports, en representació d'aquestes.
e) Fins a un màxim de tres Vocals designats pel Conseller de Treball i Seguretat Social.
f) El Director de l'Institut.
Dos. Hi farà de Secretari, amb veu però sense vot, un funcionari de l'Institut, designat pel President de l'Institut.
Article seté
Són funcions del Consell de Direcció:
a) Definir les directrius de funcionament de l'Institut.
b) Examinar i aprovar els plans generals i programes d'actuació de l'Institut en cadascuna de les activitats fonamentals.
c) Examinar i aprovar, anualment, la proposta d'Avantprojecte de Pressupost de l'Institut i elevar-lo a la Conselleria de Treball i Seguretat Social per integrar-lo en el Pressupost d'aquesta.
d) Aprovar la Memòria Anual d'activitats.
e) Proposar l'aprovació de Convenis de cooperació amb altres Entitats en matèria de formació i promoció coooperativa.
f) Totes aquelles que siguen necessàries per tal de complir les finalitats i programes de l'Institut i aquelles altres que d'ara endavant se li puguen atribuir.
Article vuité
Un. El Consell de Direcció es reunirà com a mínim. cada sis mesos i en totes aquelles ocasions que el President el convoque, o quan, si més no, cinc Vocals ho sol·liciten.
Dos. El règim de funcionament i presa d'acords del Consell serà l'establert en la Llei de Procediment Administratiu per als òrgans col·legiats.
Tres El Consell podrà constituir en el seu si comissions de treball per a estudiar temes específics.
Article nové
El Director de l'Institut serà nomenat pel Conseller de Treball i Seguretat Social, entre funcionaris especialitzats en matèria cooperativa o entre persones de reconeguda experiència en el camp cooperatiu, de conformitat amb la normativa i procediment previst en la Llei 10/1985, de la Generalitat Valenciana, de 31 de juliol, de la Funció Pública Valenciana i disposicions concordants .
Article deu
Correspon al Director:
a) Dirigir la gestió i executar els plans d'actuació de l'Institut d'acord amb les competències que hi té atribuïdes.
b) L'elaboració de l'Avantprojecte de Pressupost i el seguiment de l'execució després d'aprovat.
c) La direcció del personal adscrit a l'Institut.
d) En general, l'exercici de les funcions atribuïdes a l'Institut en aquest Decret.
Article onze
L'Institut es dotarà dels mitjans personals i materials necessaris per a l'exercici de les funcions que se li atribueixen en aquest Decret.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Els Vocals representants del moviment cooperatiu en el Consell de Direcció de l'Institut seran designats, mentre no es constituesca la Confederació de Cooperatives Valencianes, pel Consell Assessor de la Cooperació.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el Conseller de Treball i Seguretat Social perquè dicte totes aquelles disposicions necessàries per tal de desplegar i aplicar aquest Decret.
Segona
Aquest Decret vigirà el mateix dia de publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, a 10 de novembre de 1986.
El President de la Generalitat
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Seguretat Social
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web