Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE d'1 de juny del 2000, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula les farmacioles farmacèutiques de la Comunitat Valenciana. [2000/M4698]

(DOGV núm. 3768 de 09.06.2000) Ref. Base de dades 1926/2000

ORDRE d'1 de juny del 2000, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula les farmacioles farmacèutiques de la Comunitat Valenciana. [2000/M4698]
La Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, estableix com a finalitat garantir l'assistència als ciutadans i les ciutadanes en condicions d'igualtat entre ells i elles, buscant simultàniament l'ús racional dels medicaments.
Per a això, i dins dels límits territorials de la Comunitat Valenciana, s'orientarà l'establiment de les farmacioles farmacèutiques de manera concordant amb la seua realitat, tenint en compte factors geogràfics, socioeconòmics, demogràfics, climatològics i de dotació de vies i mitjans de comunicació, atenent demandes socials i dins d'unes mesures d'ordenació que tendeixen a garantir la millora, així com la proximitat de l'assistència farmacèutica a tots els nuclis de població, tenint en compte la realitat de l'assentament poblacional i el benefici dels usuaris.
Els criteris bàsics per a l'autorització, vinculació, règim de funcionament, procediment d'autorització i tancament de les farmacioles estan recollits en la secció segona del capítol I del títol II de la Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, articles 33 al 39.
En conseqüència, a proposta de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica, i fent ús de les facultats que té atribuïdes aquesta conselleria per l'article 35.e de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, pel Decret 87/1999, de 30 de juliol, i el Decret 198/1999, de 19 d'octubre, pels quals s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i després del dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,
ORDENE
Article 1. Definició de les farmacioles
S'entén per farmaciola l'establiment farmacèutic a través del qual es garanteix l'atenció farmacèutica, situat en un municipi, una entitat local d'àmbit inferior al municipi o nuclis de població separats del casc urbà a amb solució de continuïtat, que no compten amb una oficina de farmàcia, i estiguen situats a més de 2 quilòmetres de l'oficina de farmàcia més pròxima.
La farmaciola estarà vinculada a una oficina de farmàcia del mateix municipi o, si no n'hi ha, de la mateixa zona farmacèutica.
Les farmacioles podran autoritzar-se per raons d'urgència, emergència, llunyania o períodes estacionals d'augment de la població.
S'entén com a requisit fonamental per a l'oficina farmacèutica l'obtenció d'una prestació farmacèutica ràpida amb les garanties necessàries de control i informació a l'usuari, per tal de fomentar un ús racional dels medicaments.
Article 2. Tipus de farmacioles
2.1. Pel que fa a aquesta ordre, es consideren els tipus següents de farmacioles:
2.1.1 Farmacioles permanents: són les autoritzades per causa de llunyania a l'oficina de farmàcia més propera o de difícil comunicació, el servei de les quals es prestarà amb continuïtat durant tot l'any.
2.1.2 Farmacioles turístiques o temporals: són les autoritzades per augments de població en determinades èpoques de l'any en una zona determinada. Tindrà el caràcter temporal que determine la resolució de l'autorització.
2.1.3 Farmacioles d'emergència o catàstrofe sanitària: són les autoritzades per situacions excepcionals d'emergència o catàstrofe sanitària, en què la població d'una determinada zona geogràfica necessita una assistència farmacèutica que no pot ser atesa pels establiments i serveis habituals, o aquests resulten insuficients per les circumstàncies especials.
2.2 La farmaciola farmacèutica dependrà d'una oficina de farmàcia del mateix municipi o, si no n'hi ha, de la mateixa zona farmacèutica. Excepcionalment, en el cas que cap oficina de farmàcia estiga interessada en l'adjudicació de la farmaciola farmacèutica, la vinculació podrà ampliar-se a les oficines de farmàcia de les zones farmacèutiques limítrofes.
Podrà vincular-se més d'una farmaciola farmacèutica a una mateixa oficina de farmàcia.
Article 3. Funcions de les farmacioles
En la farmaciola es faran les funcions següents:
a. La conservació, custòdia i dispensació de medicaments i productes sanitaris i dels altres estris i productes de caràcter sanitari que s'utilitzen per a l'aplicació dels anteriors, d'ús o caràcter tradicionalment farmacèutic.
b. La col·laboració en els programes que promoguen les autoritat sanitàries o la corporació farmacèutica respectiva sobre la qualitat de l'assistència farmacèutica, garantia de qualitat de l'atenció sanitària en general, promoció i protecció de la salut, prevenció de la malaltia i educació sanitària.
c. Col·laboració en el control d'ús individualitzat dels medicaments, a fi de detectar els efectes adversos que es puguen produir, notificant-los als organismes responsables de la farmacovigilància.
d. Donar consell farmacèutic, informant sobre l'ús racional dels medicaments.
e. Actuar coordinadament amb els professionals sanitaris, proporcionant formació i informació en l'àmbit del medicament i col·laborant en el seguiment dels tractaments farmacològics als pacients.
f. La vigilància i el control de receptes prescrites i dispensades, custòdia de les receptes, així com dels documents sanitaris que ho requerisquen.
g. L'atenció de les prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de la Salut que si és el cas hagen sigut concertades segons que estableix la Llei 6/1998, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.
Article 4. Condicions de funcionament d les farmacioles
4.1 El local, dedicat a ús exclusiu de la farmaciola, serà apropiat a la seua finalitat, tindrà una superfície mínima de 30 metres quadrats. S'hi haurà de diferenciar la zona de dispensació i la d'emmagatzematge, i haurà de tenir les mesures adequades de seguretat i les condicions d'emmagatzematge i conservació de medicaments.
4.2 La zona d'atenció a l'usuari tindrà accés lliure, directe i permanent des de la via pública, i haurà de complir la normativa en matèria de barreres arquitectòniques.
4.3 La farmaciola s'assortirà exclusivament de l'oficina de farmàcia a què estiga vinculada, i el farmacèutic titular, regent, el seu substitut o adjunt farà les funcions de custòdia, conservació i dispensació de medicaments durant el temps que estiga oberta al públic.
4.4 La farmaciola haurà d'estar oberta al públic com a mínim deu hores setmanals, preferentment durant l'horari de consulta mèdica.
4.5 La resolució d'autorització de la farmaciola en determinarà l'horari d'atenció al públic i les condicions particulars de funcionament.
Article 5. Informació a l'usuari
A la façana de la farmaciola es disposarà un cartell ben visible amb la identificació del fet que es tracta d'un farmaciola farmacèutica, l'horari d'atenció al públic, els dies d'obertura, l'adreça de l'oficina de farmàcia a què estiga vinculada, així com qui n'és el o la titular.
Article 6. Procediment d'autorització per a farmacioles permanents i farmacioles turístiques o temporals
El procediment per a l'autorització de farmacioles permanents i de farmacioles turístiques o temporals constarà de dues fases:
6.1 Inici
El procediment s'iniciarà:
6.1.1 A sol·licitud de l'òrgan de govern del municipi on estiga el nucli de població en què es pretén instal·lar la farmaciola, acompanyada de la documentació següent:
– Certificació de la població censada en el municipi, l'entitat local d'àmbit inferior al municipi o nucli de població vigent en el moment de la sol·licitud, lliurada per l'ajuntament corresponent o, si no n'hi ha, per l'Institut Nacional d'Estadística.
– Certificació de les segones residències, places hostaleres, càmpings, etc., lliurat per l'ajuntament corresponent o els òrgans oficials competents.
– Plànol o croquis del nucli de població o zona i la rodalia, en què s'indicarà la distància a les oficines de farmàcia més properes.
– Descripció del local que s'ofereix per la instal·lació de la farmaciola i les condicions d'ús o, si no n'hi ha, farà constar que l'ajuntament no ofereix cap local.
La resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica que admetrà a tràmit la sol·licitud es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, el tauler d'anuncis de la seu central de la Conselleria de Sanitat i el tauler d'anuncis de la direcció territorial de Sanitat de la província on estiga el municipi.
Així mateix, es comunicarà al col·legi oficial de farmacèutics de la província perquè ho difonga, indicant el nucli de població on es pretén situar la farmaciola, el local, si ha sigut designat, el nombre d'habitants censats i el nombre de segones residències o places turístiques si és que n'hi havia, i l'assistència farmacèutica mínima que s'hi haurà de prestar quan estiga autoritzat.
En el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, els farmacèutics titulars d'oficina de farmàcia interessats podran presentar les sol·licituds per ser titular de la farmaciola, adreçades al director general per a la Prestació Farmacèutica.
6.1.2 D'ofici per una resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica.
En l'expedient instruït a l'efecte constarà la documentació acreditativa dels fets i les circumstàncies que motiven la resolució.
La resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica es publicarà de manera anàloga a l'expressat en el punt anterior.
6.2 Requisits de la sol·licitud dels farmacèutics titulars d'oficina de farmàcia interessats en l'adjudicació de la farmaciola.
– Instància normalitzada segons l'annex.
– Certificat emés per un tècnic competent sobre el local proposat per ala instal·lació de la farmaciola, en què conste que la superfície és, almenys, de 30 metres quadrats, amb una zona dedicada ala dispensació diferenciada, accés directe, lliure i permanent a la via pública i que compleix la normativa relativa a barreres arquitectòniques.
– Proposta d'horari d'atenció al públic.
– Recursos humans amb què es prestarà l'atenció farmacèutica, tant tècnic com no tècnics.
– Pla de funcionament de la farmaciola, en què es faran constar les millores en l'atenció farmacèutica que prestarà la farmaciola, sobre les condicions mínimes de funcionament fixades per la resolució d'admissió (accés als medicaments fora de l'horari d'obertura, etc.).
– Un escrit mitjançant el qual el titular d l'oficina de farmàcia haurà de comprometre's a mantenir oberta la farmaciola durant el període establit en la resolució en el cas de les farmacioles turístiques o temporals, i al menys durant un any en el cas de les farmacioles permanents.
En acabar el termini de presentació de les sol·licituds es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la llista provisional d'admesos i exclosos, indicant la causa de l'exclusió. Si faltava algun dels documents, es disposarà d'un termini de 10 dies per aportar-lo i, en el cas de no fer-ho, es procedirà, conformement amb el que preveu l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, a arxivar la seua sol·licitud.
6.3. Tramitació
En acabar el termini d'esmena de les sol·licituds, la Secció d'Ordenació Farmacèutica del Servei d'Ordenació i Control del Medicament de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica realitzarà la tramitació de l'expedient.
6.4 Adjudicació
La vinculació de la farmaciola a l'oficina de farmàcia es farà segons el que disposa l'article 2.2 de la present ordre, atenent, en el seu cas, l'ordre de prioritat següent:
1. Assistència farmacèutica disposada a oferir pel farmacèutic sol·licitant, les ampliacions seran per mòduls de cinc hores setmanals d'atenció al públic.
2. L'oficina de farmàcia que no tinga una altra farmaciola vinculada.
3. Distància a l'oficina de farmàcia des de la farmaciola.
Pel que fa a aquesta ordre, la mida de la distància es prendrà des de la porta del local proposat per a l'obertura de la farmaciola o la porta de l'oficina de farmàcia del sol·licitant.
4. La puntuació obtinguda en l'expedient acadèmic dels estudis de l'obtenció de la Llicenciatura de Farmàcia, segons els criteris següents:
– Cada matrícula d'honor: 4 punts
– Cada excel·lent (no es puntuarà si s'obté en l'assignatura matrícula d'honor): 3 punts
– Cada notable: 2 punts
– Cada aprovat: 1 punt
El total dels punts resultant es dividirà pel nombre d'assignatures avaluades, expressant el quocient amb els dos primers decimals obtinguts rebutjant-ne la resta.
Les qualificacions corresponents a religió, formació política, educació física i idiomes, així com les assignatures que hagen sigut objecte de convalidació oficial, no s'avaluaran, per això no estaran compreses en el divisor.
En el cas de cotitularitat, es tindrà en compte la puntuació del cotitular que haja obtingut la puntuació més alta.
6.5 Resolució d'autorització
– Correspon al director general per a la Prestació Farmacèutica la resolució dels expedients d'autorització de farmacioles farmacèutiques. En la resolució constaran com a mínim els punts següents: municipi, entitat local d'àmbit inferior al municipi o nucli de població i local on se situa la farmaciola, període d'obertura en el cas de farmacioles turístiques o temporals, horari d'atenció al públic, titular de l'oficina de farmàcia a què estarà vinculat i situació d'aquesta oficina.
– Contra la resolució esmentada podrà interposar-se recurs d'alçada davant el conseller de Sanitat, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació.
– L'autorització concedida tindrà una validesa de tres anys comptadors des de la data de l'acta d'obertura i funcionament de la farmaciola, llevat que desapareguen les condicions que l'havien motivada.
– La renovació de l'autorització serà automàtica si no canvien les condicions que l'havien motivada, llevat que s'establisca el contrari en la resolució d'autorització mateixa.
6.6 Termini per a l'obertura
Rebuda pel titular de l'oficina de farmàcia la resolució d'autorització de la farmaciola, el farmacèutic titular disposarà del termini d'un mes, o en el seu cas el fixat en la resolució, per instar la inspecció d'obertura davant la direcció territorial de Sanitat corresponent.
El canvi en la titularitat de l'oficina de farmàcia a què estiga vinculada una farmaciola, en comportarà automàticament el canvi del farmacèutic responsable, que assumirà les obligacions establides en l'autorització de la farmaciola.
6.7 Acta d'obertura i funcionament
Haurà de constar en l'acta d'obertura i funcionament de la farmaciola que s'ha comprovat el compliment dels requisits exigits en cada cas. En les farmacioles turístiques o temporals la visita d'inspecció se sol·licitarà cada temporada un mes abans de l'obertura.
Article 7. Farmacioles per a situacions excepcionals d'emergència
En situacions excepcionals d'emergència o catàstrofe sanitària, en què la població d'una determinada zona geogràfica necessite una assistència farmacèutica que no puga ser atesa pels establiments i serveis habituals, o aquests resulten insuficients, el director general per a la Prestació Farmacèutica autoritzarà, per una resolució, una farmaciola d'emergència o catàstrofe sanitària.
En la resolució constaran els causes que en motiven la instal·lació i les condicions particulars de funcionament.
L'ajuntament afectat estarà obligat a habilitar de manera transitòria el local que ocuparà la farmaciola d'emergència o catàstrofe sanitària.
Article 8. Tancament de les farmacioles
El tancament de la farmaciola podrà ser:
8.1 Tancament voluntari
El farmacèutic titular de l'oficina de farmàcia que tinga vinculada una farmaciola podrà sol·licitar-ne el tancament voluntari mitjançant la presentació de la instància corresponent en què s'exposen els motius que ho justifiquen. L'anticipació mínima amb què se sol·licitarà el tancament és de tres mesos.
Rebuda la sol·licitud s'iniciarà un procediment d'adjudicació nou.
8.2 D'ofici, i en el seu cas després d'audiència de la persona interessada, en els supòsits següents:
– Quan al municipi, entitat local d'àmbit inferior al municipi o nucli de població on està situada la farmaciola s'autoritze l'obertura d'una oficina de farmàcia.
– Quan desapareguen les causes que havien motivat l'autorització.
– En acabar el període per a què fou autoritzat en les farmacioles turístiques o temporals.
El tancament de les farmacioles per qualsevol dels motius exposats en el present article es formalitzarà mitjançant una acta de tancament, estesa per la direcció territorial de Sanitat de la província respectiva.
Disposició addicional
En els casos en què publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica per la qual s'admet a tràmit la sol·licitud per a l'autorització d'una farmaciola, no cap farmacèutic amb oficina de farmàcia presente, una sol·licitud per ser-ne titular, segons que disposa l'article 2.2 de la present ordre, una resolució del director general per a la Prestació Farmacèutica establirà les mesures excepcionals necessàries per garantir l'accés de la població als medicaments.
Disposicions transitòries
Primera
En el termini d'un any les farmacioles actualment autoritzades s'adaptaran a la present ordre pel que fa als articles 4 i 5.
Segona
Els expedients iniciats abans de la data d'entrada en vigor de la present ordre en què no haja recaigut cap resolució d'autorització es regiran pel que disposa aquesta ordre.
Disposicions finals
Primera
S'autoritza el director general per a la Prestació Farmacèutica per dictar tantes instruccions com considere necessàries per al compliment i l'aplicació de l'ordre present.
Segona
L'ordre present vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 1 de juny de 2000
El conseller de Sanitat,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ
ANNEX
Sol·licitud d'autorització d'obertura de farmaciola
A Dades de la persona que fa la sol·licitud
Cognoms
Nom
DNI
Núm. de col·legiat
Adreça (carrer o plaça i número)
Codi postal
Localitat
Província
Telèfon
Dades de la persona que fa de representant
Cognoms
Nom
DNI
Adreça (carrer o plaça i número)
Codi postal
Localitat
Província
Telèfon
B Dades de l'oficina de farmàcia
Titular
Núm. D'oficina
Adreça (carrer o plaça i número)
Codi postal
Localitat
Província
Telèfon
C Descripció de la situació de la farmaciola
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
D Documentació que aporte
Plànol municipal en què s'ha marcat la situació del local proposat.
Plànol de la zona en què s'ha marcat la mesura de les distàncies des del local proposat a les oficines de farmàcia més properes amb indicació del nom del titular.
Plànol del local elaborat por un tècnic competent.
Certificat, emés per un tècnic competent, en què conste:
– L'estat de construcció del local.
– La superfície útil construïda.
– Que el local disposa d'accés lliure, directe i permanent a la via pública, i que compleix la normativa vigent en matèria de barreres arquitectòniques.
Acceptació de l'assistència farmacèutica mínima establida en la resolució.
Assistència farmacèutica que ofereix el farmacèutic sol·licitant. Les ampliacions de l'horari mínim d'atenció al públic seran per mòduls de cinc hores setmanals.
Recursos humans amb què prestarà l'atenció farmacèutica, tant tècnics com no tècnics.
Certificació de l'expedient acadèmic, emesa per la universitat corresponent.
Pla de funcionament de la farmaciola.
E Sol·licitud
Segons l'Ordre d'1 de juny de 2000, de la Conselleria de Sanitat (DOGV núm. ...), sol·licite l'autorització de l'obertura de la farmaciola.
..., ... d ... del 2000
(signatura) ...

linea
Mapa web