Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de 5 de març de 1990, de la Agència del Medi Ambient, per la qual es fa pública la declaració d'impacte ambiental.

(DOGV núm. 1295 de 03.05.1990) Ref. Base de dades 1044/1990

Resolució de 5 de març de 1990, de la Agència del Medi Ambient, per la qual es fa pública la declaració d'impacte ambiental.
Vist l’expedient 007/89 - EIA referent a una pedrera d’argiles situada als termes municipals d'Ador, Palma de Gandia i Alfauir promogut per Cerámicas Hijos de Moratal, SA (CEHIMOSA).
Vist que l’empresa Cerámicas Hijos de Moratal, SA (CEHIMOSA) va presentar, en data 2 de juny de 1989, a l’Agència del Medi Ambient la següent documentació: projecte d'explotació, pla de restauració minera i mesures protectores relatives a una antiga pedrera d'extracció d'argiles, en activitat, situada entre els termes municipals d'Ador, Alfauir i Palma de Gandia, amb la finalitat d'iniciar els tràmits pertinents per a la seua legalització.
Vist que per tal d'informar sobre els continguts específics que s'han de desplegar a fi de realitzar l’Estudi d'Impacte Ambiental, segons preveu l’article 13 del Reial Decret 1131/88, es va trametre consulta per escrit als tres Ajuntaments afectats i al Servei Territorial d'Indústria i Energia de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme. Paral·lelament, tres tècnics del Servei de Qualitat Ambiental de l’Agència del Medi Ambient es van desplaçar el 12 de juliol a la zona afectada per l’explotació minera i van visitar també els Ajuntaments d'Ador i Alfauir, on van tenir constatació de les resolucions que aquests havien tramés a l’empresa promotora per a la paralització de les obres (Decret 13/88 de l'alcalde d'Alfauir, d’11 d'octubre i acord plenari de l'Ajuntament d'Ador de sessió ordinària de 4 d'abril de 1989), segons el corresponent informe tècnic incorporat a l’expedient.
Vist que en data 12 de juliol, el titular del projecte va presentar a l’Agència del Medi Ambient l’Estudi d'Avaluació d'Impacte Ambiental, el període d'exposició pública del qual s'inicià amb l'anunci publicat en el DOGV núm. 1124, de 14 d'agost, per un termini de 30 dies hàbils, durant els quals estava disponible per a la seua consulta a les oficines de l’Agència del Medi Ambient i als Ajuntaments d'Ador i Alfauir.
Vist que amb dates 16 i 20 d'octubre es van rebre a l’Agència del Medi Ambient els certificats dels secretaris dels Ajuntaments d’Alfauir i Ador, respectivament. Solament davant el primer es van presentar al·legacions per part de la pròpia Corporació Local (acord plenari), pel Grup d'Estudis Mediambientals de la Safor i per 112 veïns d'Alfauir.
Com a conseqüència del contingut de les al·legacions presentades i de la reunió mantinguda entre els promotors i representants de l'Ajuntament d'Alfauir, amb l’assistència de tècnics de l’Agència del Medi Ambient, s'instà aquells, d'acord amb l’article 17 del Reial Decret 1131/88, perquè completaren i corregiren determinats aspectes de l’Estudi d'impacte ambiental.
Vist que en data 22 de desembre de 1989, l'empresa promotora atén l’esmentat requeriment amb la presentació d'un annex a l’Estudi d'impacte ambiental.
Atés que l'actual legislació en matèria d'impacte ambiental (Reial Decret Legislatiu 1302/86, Reial Decret 1131/88 i Llei 2/89 de la Generalitat Valenciana) estableix l’obligació de formular una Declaració d'Impacte Ambiental, amb caràcter preceptiu a la resolució administrativa corresponent, de tots els projectes compresos en els annexos de les esmentades disposicions legals.
Atés que, segons es desprén de l’expedient, s'hi han observat els tràmits previstos en el Reial Decret Legislatiu 1302/1986, de 28 de juny, i el Reial Decret 1131/1988, de 30 de setembre, Reglament que desenvolupa l'anterior.
Atés que correspon demanar a l’Agència del Medi Ambient, com a òrgan mediambiental de la Generalitat Valenciana, estudis i informes d'avaluació d'impacte ambiental, i orientar el contingut d'aquests i vetllar pel seu compliment, d'acord amb els Decrets 3/89 (DOGV núm. 1000, article 4, apartat h), i 45/89 (DOGV núm. 1050, article 53) del Consell de la Generalitat Valenciana. Els esmentats Decrets i la correcció d'errrades del Decret 3/89 (DOGV núm. 1037) també detallen que correspon al director general de l’Agència del Medi Ambient formular les declaracions d'impacte ambiental.
Per tot açò i fent ús de les facultats que em confereix la llei, formule la següent:
DECLARACIO D’IMPACTE AMBIENTAL
Primer
La conveniència, solament a l’efecte ambiental, de la realització del projecte de referència, en els termes que tot seguit s'especifiquen:
a) Desenvolupament de l’explotació, d'acord amb els criteris definits en l’estudi d'impacte ambiental i la seua ampliació, amb especial atenció als aspectes especificats en l'annex I d'aquesta declaració.
b) S'estableixen com a mesures protectores i correctores les especificades en l'annex II d'aquesta declaració.
c) El pla de vigilància es desplegarà sobre la base dels criteris que arreplega l'annex III.
Segon
Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana aquesta Declaració d'Impacte Ambiental i els seus annexos.
La qual cosa es fa pública perquè se'n prenga coneixement d'acord amb l’article 5.3 de la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat Valenciana, d'Impacte Ambiental, i s'anuncia que contra aquesta resolució, que no esgota la via administrativa, pot interposar-se recurs d’alçada davant l’Hble. Sr. Conseller d'Administració Publica en el termini de 15 dies. Aquest recurs podrà ser presentat al Registre General de la Conselleria d'Administració Pública, c. del Miquelet, núm. 5, de València per correu, o en qualsevol altre registre públic, segons el que disposa la Llei de Procediment Administratiu. Això no obstant podrà utilitzar-se qualsevol altre recurs que s'estime pertinent.
València, 5 de març de 1990. - El Director General de l’Agència del Medi Ambient: Carlos Auernheimer.
ANNEX I
Sobre el pla de treball
A més de les prescripcions que quan pertocarà establesca la Direcció General d'Indústria i Energia, durant la realització de l'activitat hauran de tenir-se en compte les següents condicions:
1. Els bancs d'argila no excediran de 5 m d'altura, en talussos de 40º com a màxim.
2. Per als processos de mescla i assecament de l'argila s'utilitzaran únicament les dues zones existents per a aquesta finalitat, amb les mesures de tancament i protecció que s'especifiquen en l'ampliació de l'Estudi d'impacte ambiental i en l'annex II d'aquesta declaració.
3. Els materials estèrils produïts durant l'explotació i durant l'arrencament del cim podran aprofitar-se per a les feines de restauració; s'haurà de retirar fora de la zona d'explotació l'excés produït, el qual s'aprofitarà preferiblement en la planta de trituració d'àrids o per a qualsevol altre us autoritzat.
4. Durant la realització de l'activitat minera s'haurà de vetlar especialment per la cura de les servituds i dels elements naturals de la rodalia, i s'haurà de posar especial atenció en la preparació del sòl de forma que facilite els perfils prevists en el pla de restauració.
ANNEX II
Mesures protectores i correctores
Amb la finalitat de corregir i minimitzar els impactes ambientals produïts per l'explotació i tenint en compte l'actual impacte existent, es considera necessari el desplegament d'un pla de feines a curt termini, a més del pla general de restauració ambiental, tal com es recull en l'ampliació de l’Estudi d'impacte ambiental i amb les especificacions que s'expressen en els apartats següents. En qualsevol cas, la restauració haurà de basar-se en la integració paisatgística, generalitzada a tots els nivells ambientals, amb l’entorn natural.
a) Mesures contra l'emissió de pols
Per tal de reduir l'emissió de pols i protegir visualment les activitats i dipòsits que en produeixen haurà de crear-se una pantalla vegetal al costat de la zona d'assecament de l'argila, almenys en la part que correspon a Alfauir, amb pins i espècies arbustives de gran port. Aquestes podran procedir de la coberta vegetal actualment existent sobre la zona de treballs d'immediata explotació; quant als pins hauran de tenir una alçària inicial d'almenys 3 m.
Els vials d'accés i trànsit per la zona d'explotació hauran de regar-se amb la freqüència oportuna a fi de reduir al màxim l’alçament de pols produïda pel pas de vehicles.
b) Sobre el pla de restauració a curt termini
En un termini no superior a 1 any natural, comptador des de la publicació d'aquesta declaració, haurà de procedir-se a la completa restauració de l'enderroc situat a l'extrem oest de l'explotació, segons els criteris generals aportats en l'annex II de l’ampliació de l'estudi d'impacte ambiental, respectant en tot cas un pendent mitjà de 30º sense que cap tram arribe als 451, i amb un disseny de solcs i rases capaç de desallotjar cabals produïts per pluges d'intensitat horària corresponents a un període de retorn de 50 anys.
Aquests drenatges hauran d'estar degudament protegits contra l'erosió mitjançant llits fluvials arreglats de graves i blocs procedents de les calcàries del cim amb desguàs final al llit natural del barranc que hi ha al peu del lloc d'enderroc. També, la base dels enderrocs estarà reforçada amb grans blocs calcaris, a mode d'escullera.
La repoblació d'aquesta zona d'enderrocs es realitzarà a partir d'una capa superficial de terra vegetal de bona qualitat, sobre la qual es plantarà vegetació autòctona, arbustiva i arbòria, amb exemplars de 0.3 a 1 m d’alçària i amb una sembrada inicial d’espècies gramínies i lleguminoses amb una concentració de 5 a 10 Kg de llavors per hectàrea.
Conformement avance l’explotació i amb caràcter immediat es restaurarà també l'antic front situat a la zona oest, mitjançant el rebliment amb enderrocs (estèril de l’explotació) formant capes compactades de 0.5 m d'espessor, fins aconseguir un pendent mitjà de 20º' a 30º. Per a la replantació i el drenatge d'aquest sector es tindran en compte les precisions anteriors.
Es reblirà al mateix temps el buit existent en la zona confrontant amb la veïna pedrera de CAISA., amb un pendent final de 5º.
c) Sobre el pla de restauració ambiental
El pla general de restauració es realitzarà d'acord amb els criteris i el contingut reflectits en l’estudi d'impacte ambiental (epígraf 6.4), i en la línia de les restauracions proposades a curt termini, és a dir, amb una topografia final d'acord amb l’entorn natural, amb uns drenatges adequats que eviten entollaments i desbordaments incontrolats i amb una vegetació d’espècies autòctones correctament repoblades.
Qualsevol modificació sobre els plans de restauració i mesures correctores definides en aquest document haurà de ser prèviament aprovada per l’Agència del Medi Ambient.
Annex III
Pla de vigilància ambiental
Al llarg de la fase d'explotació es vigilarà i es controlarà l’emissió de pols, tant pel que fa al rec de vials i zones de trànsit, com a l’eficàcia de la pantalla de vents que s'haurà de realitzar en el sector que recau a Alfauir, i si convé es proposarà la conveniència d'ampliar-la perimetralment o fer-la acréixer.
El pla de restauració a curt termini haurà de ser desenvolupat amb especial atenció i acometre- s'hi de forma immediata, a fi de començar a contrarestar l’impacte sever produït en anys anteriors.
Totes les feines de restauració haurà de dirigir-les un tècnic competent, preferiblement especialitzat en aquests temes.
Es vetlarà igualment per la protecció dels béns i serveis adjacents a l’explotació i, en qualsevol cas, el promotor estarà obligat a reparar o indemnitzar els danys que puguen produir-s'hi com a conseqüència directa o indirecta de les tasques a realitzar.
Una vegada acabada l'explotació, es vigilarà el compliment dels treballs de restauració de l'espai natural afectat fins comprovar l'assentament i la integració adequats de les feines realitzades.

linea
Mapa web