Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 12 d'abril de 1995, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen ajudes a la modernització d'explotacions ramaderes.

(DOGV núm. 2497 de 28.04.1995) Ref. Base de dades 0951/1995

ORDRE de 12 d'abril de 1995, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen ajudes a la modernització d'explotacions ramaderes.
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha elaborat un diagnòstic de la situació actual de la ramaderia en la Comunitat Valenciana en el qual s'han posat de manifest unes estrangulacions bàsiques i comunes a tots els subsectors pecuaris: el deteriorament i l'obsolescència de les instal·lacions i els equips que constitueixen les explotacions. Aquestes limitacions condicionen la viabilitat econòmica i, per tant, el manteniment de l'activitat.
L'activitat ramadera està present en tot el territori de la Comunitat Valenciana. No obstant això, la seua ubicació se circumscriu, especialment, a les comarques de l'interior, on calen estímuls per a evitar el despoblament.
Algunes produccions pecuàries són excedents en el conjunt de la Unió Europea. Per això, les ajudes que es destinen a aquests sectors no han d'implicar un augment en la quantitat de producte final que arriba al mercat. No obstant això, és possible dotar línies d'ajudes l'objectiu de les quals siga l'ajust de costos de producció, la reducció de les agressions a l'ambient que envolta les granges i la millora de la qualitat del producte final que obtenen les explotacions ramaderes.
Tenint en compte aquestes premisses, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació pretén establir ajudes a la modernització d'estructures productives ramaderes en el marc del pla director corresponent. En aquesta línia d'ajudes tindran una consideració especial les explotacions amb millors expectatives de futur, les explotacions qualificades com a preferents d'acord amb el Decret 31/1994, de 8 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, com també les gestionades per joves.
Per això, vista la proposta de la Direcció General de Producció Agrària i Pesca, i fent ús de les facultats que tinc atribuïdes,
ORDENE:
Article primer
Aquesta ordre té per objecte establir una línia d'ajudes als titulars d'explotacions ramaderes, ubicades en la Comunitat Valenciana, que realitzen millores en instal·lacions i equips.
Article segon
Seran beneficiaris d'aquestes ajudes els titulars d'explotacions ramaderes que tinguen la cartilla d'explotació ramadera actualitzada i complesquen els programes sanitaris establerts, o que s'establesquen, per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Tindran accés a aquesta línia d'ajudes els grups de titulars que, complint els requisits del paràgraf anterior, es constituesquen com a tals per millorar conjuntament les seues instal·lacions i equips.
Article tercer
Les ajudes establertes en aquesta normativa estaran dirigides a inversions en millora d'instal·lacions i equips. Es consideraran millores, a l'efecte d'aquesta línia:
- L'electrificació de granges, incloent-hi la duta d'energia elèctrica, així com la seua distribució en l'interior de les naus.
- La implantació de sistemes de ventilació forçada, calefacció i refrigeració de les naus.
- El tancament de l'explotació, l'aïllament intern de les naus, com també qualsevol altra obra que comporte una protecció sanitària de l'explotació.
- El condicionament de l'interior de les naus i corrals que implique una millora de les condicions sanitàries de producció i de la qualitat final del producte obtingut.
- La conducció d'aigua corrent fins a les explotacions, com també la distribució interior. Perquè la conducció d'aigua siga auxiliable, el titular de l'explotació haurà d'acreditar que disposa d'autorització municipal per a la connexió a la xarxa d'aigua potable o concessió de la confederació hidrogràfica competent.
- La construcció o millora de la xarxa interior de recollida de dejeccions i de la fossa de purins o recinte destinat a emmagatzemar fem, com també la incorporació de sistemes de separació sòlid-líquid.
- Tancament de cicles en explotacions de porcí productores de garrins, sense incrementar volums construïts.
- La construcció o millora de fosses de cadàvers o altres sistemes de recollida i destrucció higiènica i no contaminant d'aquests.
- El canvi de ruscs i la transformació o adquisició de mitjans de la producció apícola que comporten millores de les condicions de treball, de qualitat del producte final o rendibilització del treball.
- L'adquisició d'equips informàtics, destinats a la gestió tècnico-econòmica en explotacions.
En els sectors porcí i aviar no s'auxiliaran, en cap cas, les inversions en increments de volums construïts quan impliquen augments, directes o indirectes, de la capacitat de producció. A més, en el sector boví de llet aquestes inversions només s'auxiliaran quan el productor dispose de quantitats de referència suplementària per al nombre d'animals que les noves instal·lacions puguen allotjar.
Article quart
Les sol·licituds es formalitzaran en instància degudament complimentada, subscrita pel titular o els titulars de les explotacions ramaderes, i seran dirigides al director general de Producció Agrària i Pesca mitjançant la presentació en les oficines de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el dia 31 de març de cada any. Excepcionalment per a 1995, aquest termini finalitzarà el dia 31 de maig.
La sol·licitud s'haurà de registrar abans d'iniciar l'obra civil o d'adquirir l'equipament i, amb ella, s'ajuntarà la següent documentació:
a) Còpia del DNI o CIF.
b) Còpia de la o les cartilles ramaderes actualitzades.
c) Memòria descriptiva de les millores. S'hi inclourà la valoració del treball personal que aportarà el ramader. En aquesta primera fase no caldrà la firma de ningun tècnic. No obstant això, quan les obres exigesquen un projecte tècnic, aquest haurà de sotmetre's a informe de l'Oficina de Supervisió de Projectes.
d) Pressupost detallat de les obres que es realitzaran, amb un calendari d'inversions, que en garantesca l'execució en l'exercici per al qual es concedeix la subvenció.
e) En el cas de grups, el compromís escrit d'excutar el projecte i fer-se responsables de l'obra, firmat per tots els integrants d'aquest.
f) Trobar-se al corrent en les obligacions tributàries, fiscals i davant de la Seguretat Social.
Els serveis tècnics de l'oficina de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació on es trobe l'explotació comprovaran que, en el moment de la sol·licitud, no s'han iniciat les inversions objecte de petició d'ajudes.
Article cinquè
Les ajudes es concediran per un import global de cent cinquanta-vuit milions dues-centes cinquanta mil (158.250.000) pessetes per a l'exercici pressupostari de 1995, a càrrec de la línia 708/000/95, de modernització del sector ramader, del programa 714.20 «Ordenació i millora de les produccions agràries».
La quantia màxima de l'ajuda atorgada serà:
- Amb caràcter general, del 20 per cent del valor de la inversió, amb l'exclusió prèvia de l'IVA.
- Quan l'execució, la realitze un ramader l'explotació del qual haja estat qualificada com a explotació agrària preferent, d'acord amb el Decret 31/1994, de 8 de febrer, del Govern Valencià, serà del 30 per cent del valor de la inversió, IVA exclòs.
- Quan l'execució la realitze un ramader que reunesca les condicions d'edat establertes en el Decret 1887/1991 per als joves agricultors, l'explotació dels quals haja estat qualificada com a preferent, serà del 35 per cent del valor de la inversió, IVA exclòs.
- Quan l'execució la realitze un grup de ramaders en comú o una explotació associada, s'aplicarà el percentatge més favorable corresponent almenys al 40 per cent dels integrants d'aquest.
No obstant això, la subvenció màxima que s'ha de concedir no podrà superar la quantitat de tres milions de pessetes per beneficiari o soci, quan l'obra siga promoguda per un únic titular, i de nou milions de pessetes per sol·licitud, quan haja estat promoguda per una explotació associada o un grup de, almenys, tres ramaders.
Article sisè
Es delega en el director general de Producció Agrària i Pesca la concessió i denegació de les ajudes previstes en aquesta ordre. Per a la concessió de la subvenció es tindran en compte els següents criteris de preferència:
Primer: sol·licituds presentades per ramaders, associacions o grups l'explotació dels quals ha estat qualificada com a explotació agrària preferent, ja siga individual o col·lectiva.
Segon: la resta.
Dins d'ambdós casos es prioritzarà per la data de presentació de sol·licituds.
El sol·licitant disposarà d'un termini de sis mesos, sempre abans del 31 de desembre de 1995, per a posar en funcionament les millores i comunicar-ho a l'oficina d'aquesta conselleria encarregada de la tramitació de la petició d'ajudes. L'incompliment d'aquests terminis comportarà, després de la incoació d'un expedient i amb audiència de l'interessat, la resolució de les ajudes. Tot açò tret que s'hagués prorrogat expressament aquest termini, amb la petició prèvia de l'interessat i per causes justificades.
Article setè
L'avaluació i el seguiment de l'aplicació correcta de les ajudes atorgades l'efectuarà la Direcció General de Producció Agrària i Pesca. Aquesta disposarà d'un termini de dos mesos per a resoldre les sol·licituds presentades. No obstant això, la falta de resolució expressa en l'esmentat termini comportarà la desestimació de l'ajuda.
Per al pagament de la subvenció el sol·licitant haurà d'adjuntar a la comunicació de posada en funcionament de les millores, indicades en l'article anterior, el projecte de l'obra civil, visat pel col·legi oficial corresponent, la llicència d'obres de l'ajuntament del municipi en el qual se situe l'explotació i els justificants dels pagaments efectuats. En el cas d'aquelles millores que no comporten modificació dels volums construïts, serà suficient amb l'aportació dels justificants dels pagaments efectuats derivats de les inversions realitzades.
En la justificació dels pagaments derivats de les obres i construccions serà suficient amb la presentació de factures per desemborsament d'un 75 per cent de la inversió. El 25 per cent restant s'entendrà que correspon al treball aportat pel propi ramader. La quantitat màxima que s'ha de tenir en compte com a valoració del treball propi serà la que s'inclou en la memòria descriptiva que s'adjunta a la sol·licitud.
Vistos els justificants aportats, la direcció general delegada en l'article sisè autoritzarà el pagament d'ajudes pels conceptes prevists en la memòria descriptiva de les millores i amb el límit màxim del pressupost detallat; independentment que el valor de la inversió siga superior d'acord amb les factures o els projectes aportats.
Els beneficiaris de les ajudes procediran al reintegrament de les quantitats percebudes i se'ls exigirà l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció, en els següents casos:
a) Incompliment de l'obligació de justificació.
b) Obtenir la subvenció sense complir les condicions que s'hi requereixen.
c) Incompliment de la finalitat per la qual la subvenció va ser concedida.
d) Incompliment de les condicions imposades als beneficiaris amb motiu de la concessió de la subvenció.
La percepció d'aquestes ajudes serà incompatible amb qualsevol altra línia d'ajudes establerta que tinga per objecte el finançament d'aquestes millores.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la Direcció General de Producció Agrària i Pesca per a dictar les disposicions necessaries per a l'aplicació de la present ordre.
Segona
Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 12 d'abril de 1995
El secretari general de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
(PA art. 3 del Decret 179/1993, de 28 de setembre)
FERNANDO RíOS ARAGÜÉS

linea
Mapa web