Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 30 de març de 1994, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regulen les mesures generals per a la prevenció d'incendis forestals.

(DOGV núm. 2245 de 14.04.1994) Ref. Base de dades 0813/1994

ORDRE de 30 de març de 1994, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regulen les mesures generals per a la prevenció d'incendis forestals. [94/2256]
D'acord amb el que disposa la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat Valenciana, Forestal de la Comunitat Valenciana; la Llei 81/1968, de 5 de desembre, sobre Incendis Forestals, i el seu reglament, de 24 de desembre de 1972; el Reial Decret 1777/1979, de 22 de juny, pel qual es declaren zona de perill d'incendis determinats municipis de la Comunitat Valenciana, i després de la consulta a la Unió de Llauradors i Ramaders, l'Associació Valenciana d'Agricultores i d'altres col·lectius i organismes afectats, a fi de prevenir els incendis forestals,
ORDENE:
CAPíTOL I
àmbit d'aplicació
Article primer
Les prohibicions i les normes contingudes en aquesta ordre seran d'aplicació a tots els terrenys ocupats per les forests de la Comunitat Valenciana d'acord amb la definició que en fa la Llei Forestal en el títol I, i en una faixa de 500 metres al voltant d'aquestes.
CAPíTOL II
Normes d'aplicació general
Article segon
Es prohibeixen com a mesura preventiva general en els terrenys indicats en l'article anterior, les accions o activitats següents:
2.1. Llançar mistos i burilles encesos.
2.2. Encendre foc amb l'única finalitat de cuinar o escalfar-se fora de les instal·lacions preparades i autoritzades a l'efecte.
2.3. La instal·lació o el manteniment de dipòsits o abocadors de residus sòlids que incomplesquen les condicions legalment establertes per a la seua instal·lació.
2.4. Llançar fem o qualsevol altre tipus d'escombraries fora de les zones establertes a l'efecte.
2.5. El llançament de coets, globus o artefactes de qualsevol classe que continguen foc, o puguen produir-lo.
2.6. La crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals durant el període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
2.7. La crema de canyars, canyissars o matolls lligada a qualsevol tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus durant el període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
Article tercer
Les accions o activitats que, encara que estan restringides dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, podran realitzar-se amb autorització prèvia, són les següents:
a) Emmagatzemament, transport o utilització de material inflamable o explosiu.
b) Operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.
c) Utilització de grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, etcètera, inclosos els pertanyents a maquetes dirigides per radiocontrol.
d) Acumulació i emmagatzemament de fusta, llenya i qualsevol tipus de residu agrícola o forestal.
e) La crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
f) La crema de canyars, canyissars o matolls lligada a qualsevol tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
Article quart
Les autoritzacions a què fa referència l'article tercer corresponen als directors dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, els quals podran delegar els ajuntaments o els agents forestals per a aquest fi.
Per obtenir l'autorització es procedirà de la manera següent:
a) Les persones que hagen de realitzar operacions o accions susceptibles de ser autoritzades dins de l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, presentaran la seua sol·licitud amb indicació del motiu i del lloc on es farà, a l'ajuntament del terme municipal que afecte. Aquestes sol·licituds hauran de ser presentades segons el model que s'indica a l'annex.
b) Els ajuntaments, en cas de no tenir la delegació per a aquestes competències, traslladaran les sol·licituds a les direccions territorials de la Conselleria de Medi Ambient per mitjà de l'agent forestal de la zona, qui les trametrà amb l'informe corresponent.
c) La direcció territorial o, si escau, l'alcalde o l'agent forestal donaran, si cal, la corresponent autorització, on establiran els dies en què podran ser realitzades les operacions o accions i les mesures que s'han d'observar per evitar el perill d'incendi.
CAPíTOL III
Plans locals de cremes
Article cinquè
No obstant el que estableix el capítol II de les normes d'aplicació general, les entitats locals podran elaborar, amb la participació dels consells locals agraris, plans locals de cremes que recullen les peculiaritats de la zona quant a tipus de cultiu, meteorologia, etcètera.
Una vegada estiguen elaborats els plans locals de cremes, i hagen estat aprovats pels directors dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, en les matèries que s'hi recullen, aquests substituiran les normes d'aplicació general reflectides en aquesta ordre.
Així el pla local de cremes s'erigeix com a normativa reguladora fonamental en la gestió de l'ús cultural del foc que es capaç de preveure i incorporar les peculiaritats de cada territori i els coneixements d'agricultors, ramaders, caçadors, etcètera, que hi habiten.
Article sisè
Les accions o actuacions recollides i regulades en el corresponent pla local de cremes, una vegada aprovat aquest, no requeriran de posteriors autoritzacions, i la notificació prèvia hi serà l'únic tràmit exigible.
Article setè
Els plans locals de cremes, que podran ser presentats en el Registre General de la Conselleria de Medi Ambient o en els registres dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient a Alacant, Castelló de la Plana i València, com també en la forma prevista en l'article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, hauran de contenir com a mínim els documents següents:
- Inventari d'accions o activitats tradicionals que requereixen el foc com a eina cultural. Quantificació i justificació.
- Proposta de regulació i organització de les accions o activitats en el temps i en l'espai, tant agrícoles com ramaderes o cinegètiques, que garantesca al màxim la conservació de les forests davant del risc d'incendis.
- Cartografia on quede reflectida l'organització proposta amb partides, dates de crema, cicles de crema, etcètera.
- Mitjans que l'entitat local i els particulars poden aportar per a la consecució de l'organització proposta.
Aquells municipis que manquen de mitjans per a la seua redacció, podran sol·licitar recolzament tècnic de la Conselleria de Medi Ambient.
En absència del pla local de cremes, regirà el que disposen les normes d'aplicació general reflectides en aquesta ordre.
CAPíTOL IV
Altres deures i obligacions
Article vuitè
Les urbanitzacions síties a terrenys inclosos dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, hauran de mantenir nets de vegetació els vials d'accés, les cunetes i totes les parcel·les perimetrals; en tot cas, hauran de complir les normes establertes que al respecte indiquen els plans generals d'ordenació urbana o les normes de rang inferior.
Article novè
Les entitats propietàries o concessionàries de carreteres i d'altres vies públiques hauran de mantenir netes de vegetació herbàcia i de matolls les zones de servitud.
Article deu
Els titulars de línies aèries de conducció elèctrica hauran de mantenir netes de vegetació les zones de projecció dels conductors, d'acord amb el que estableix la normativa vigent sobre aquesta matèria. Després de l'informe previ de la Conselleria de Medi Ambient i en el cas de línies elèctriques de provada seguretat, es podran establir d'altres mesures preventives alternatives.
Article onze
Les restes procedents de treballs silvícoles o d'aprofitaments forestals mai no podran, de cap manera, ser dipositats en una franja de 10 metres d'amplària a cada costat dels camins forestals. Qualsevol dipòsit d'aquest tipus haurà d'anar seguit necessàriament d'una immediata eliminació de restes.
Article dotze
Les persones que realitzen acampada en els terrenys inclosos dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, a més de complir la normativa pròpia que regula aquesta activitat, estan obligades a sol·licitar el corresponent permís als titulars dels terrenys o entitats gestores.
Article tretze
Tota persona que advertesca l'existència o l'inici d'un incendi forestal, ha de notificar-ho telefonant al número 085 de la Generalitat o bé, pel mitjà més ràpid possible, a l'alcalde, la policia autonòmica o l'agent de l'autoritat més proper.
CAPíTOL V
Mesures extraordinàries
Article catorze
Segons l'índex de perill que diàriament elabora el Centre Meteorològic Zonal de València de l'Institut Nacional de Meteorologia, en el marc del Pla de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria de Medi Ambient (PREVIFOC), la Conselleria de Medi Ambient indicarà, amb la màxima antelació possible, els dies i les zones en què l'índex de perill siga extrem.
Article quinze
15.1 En els dies i a les zones en què l'índex de perill siga extrem, es prohibeix encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogonets de gas o objectes semblants. Per aquest motiu, quedaran en suspens totes les autoritzacions atorgades, com també totes accions o activitats que per a aquests dies recullen els plans locals de cremes.
15.2 En aquests dies i en aquestes zones es restringirà o controlarà la circulació de persones i vehicles per les pistes i els camins forestals.
Article setze
La Conselleria de Medi Ambient, en coordinació amb altres òrgans de la Generalitat, la Delegació del Govern i els ajuntaments, establirà, per als dies d'índex de perill extrem, uns plans de vigilància extraordinaris de les forests i els terrenys forestals.
Article disset
Amb independència de les mesures que estableix aquesta ordre, els ajuntaments, dins de les seues competències i mitjans, podran establir les normes addicionals d'aplicació que consideren escaients a les zones forestals del seu terme municipal i, molt especialment, les que puguen derivar-se dels plans locals de cremes.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Les infraccions a les normes i prohibicions contingudes en aquesta ordre seran sancionades, d'acord amb el que estableixen la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana i, supletòriament, la Llei d'Incendis Forestals.
Segona
Sense perjudici de les facultats que corresponen a altres organismes, s'encomana la vigilància i el compliment del que disposa aquesta ordre a la Direcció General de Recursos Forestals, mitjançant el personal funcionari que tinga atribuïdes funcions de vigilància i el personal que preste el servei social substitutiu en col·laboració amb aquell, el qual té facultat per a denunciar les infraccions que es cometen.
Per a la vigilància de zones d'especial fragilitat, com també per a períodes de risc d'incendi, el conseller de Medi Ambient podrà atorgar el nomenament de guarda jurat ambiental de la Comunitat Valenciana al personal necessari el qual gaudirà de les prerrogatives a què es refereix el paràgraf anterior. Aquest personal podrà estar al servei de la mateixa administració, de les corporacions locals de la Comunitat Valenciana o de particulars; tot i que, amb caràcter general, les actuacions que hi facen seran coordinades per la Conselleria de Medi Ambient.
La pertinença a grups de voluntariat serà d'especial consideració per al nomenament com a guarda jurat ambiental.
Tercera
Aquesta ordre entrarà en vigor el 1 de maig de 1994.
València, 30 de març de 1994
El conseller de Medi Ambient,
EMÉRIT BONO I MARTíNEZ
ANNEX
Sol·licitud d'autorització per a la realització d'operacions o accions regulades en l'Ordre de 30 de març de 1994, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regulen mesures generals per a la prevenció d'incendis forestals.
1. Dades del sol·licitant:
Nom i cognoms: ...
DNI: ... Telèfon: ...
Domicili, carrer o plaça: ...
Població: ... Província: ...
2. Operacions o accions que es volen realitzar:
(indiqueu-ho amb una X)
Crema de marges de cultius o restes agrícoles o forestals.
Acumulació o emmagatzemament de fustes, llenyes, residus agrícoles o forestals fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.
Crema de canyar, canyissar o matoll lligats a algun tipus d'aprofitament ramader o cinegètic.
Emmagatzemament, transport o utilització de matèries inflamables o explosives.
Operacions de destil·lació de plantas aromàtiques.
Utilització de grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, etcètera.
3. Localització de les operacions o accions
Data: ... Horari: de... a ...
Terme municipal: ...
Paratge: ... Distancia a la forest o terreny forestal: ... metres.
Hi ha perill aparent?
Sí No
Motius del perill: ...
Nom de les persones distintes del sol·licitant que hi intervindran: ...
Mesures de precaució que s'hi prendran:...
4. Motius pels quals se sol·licita aquesta autorització:
...
5. Observacions:
Cal sol·licitar l'autorització per a la realització de les operacions o activitats recollides en el punt 2n, sempre que siguen realitzades en el següent àmbit:
Terrenys ocupats per les forests de la Comunitat Valenciana i en una faixa al voltant d'aquests terrenys de 500 metres.
..., ... de ... de 199..
La persona sol·licitant
DIRECCIó TERRITORIAL DE ... DE LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT

linea
Mapa web