Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 36/1988, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social.

(DOGV núm. 802 de 13.04.1988) Ref. Base de dades 0512/1988

Decret 36/1988, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social.
El Decret 192/1985, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 20 de gener de 1986), aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, conseqüència de la creació d'aquesta Conselleria a causa de la reestructuració administrativa abordada pel Govern Valencià.
L’experiència de funcionament aconsella introduir determinades modificacions en l’estructura de la Conselleria a fi d'anar perfeccionant la gestió administrativa.
Per tot això, i d'acord amb el que disposen els articles 35.f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern Valencià (DOGV de 30 de desembre), a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social i amb la deliberació prèvia del Consell en la sessió del dia 21 de març de 1988,
DECRETE:
TITOL I
Dels òrgans de la Conselleria
Article primer
La Conselleria de Treball i Seguretat Social és el Departament encarregat de la direcció i l’execució de la política de la Generalitat Valenciana en matèria de treball i seguretat social (serveis socials), de les competències que li siguen atribuïdes legalment o reglamentària en el futur d’acord amb criteris d’especialització funcional.
Article segon
El màxim òrgan executiu de la Conselleria de Treball i Seguretat Social es el Conseller.
Article tercer
L’organització de la Conselleria s'estructura en dos nivells: nivell directiu i nivell administratiu.
Sota l'autoritat del Conseller el nivell directiu està integrat per les unitats següents:
1. La Secretaria General.
2. Les Direccions Generals.
En cas d’absència o vacant del Conseller, i a falta de disposició expressa adoptada com a conseqüència del que preveu l'article 16.i) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, serà substituït en les seues funcions executives per l’ordre establert en el paràgraf precedent.
Article quart
Dins del nivell directiu i en les àrees que s'indiquen la Conselleria de Treball i Seguretat Social està integrada per les Direccions Generals següents:
- Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
- Direcció General de Serveis Socials.
- Direcció General de Treball.
El nivell administratiu està constituït per la resta de les unitats i els serveis que integren la Conselleria, dependent directament del Conseller, la Secretaria General o els Directors Generals.
Article cinquè
Com a òrgan col·legiat assessor del Conseller i sota la presidència d'aquest, hi haurà el Consell de Direcció que el formaran el Secretari General i els Directors Generals.
Article sisè
Territorialment la Conselleria de Treball i Seguretat Social s'organitza en Serveis Centrals i Territorials.
Els Serveis Centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat.
Els Serveis Territorials, expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix l'activitat de la Conselleria, estan constituïts pel conjunt d'unitats administratives que hi ha a les tres Províncies de la Comunitat Valenciana, que gestionaran, en el seu àmbit territorial, les competències que els encomana la Conselleria.
TITOL II
De les estructures i funcions dels serveis centrals
CAPITULO I
Dels òrgans directius
Article setè
El Conseller és la superior autoritat de la Conselleria.
Posseeix totes les competències inherents al seu càrrec i, expressament, té les funcions següents:
1. Proposar al Consell el nomenament i cessament d'alts càrrecs del Departament.
2. Preparar i presentar al Govern els avantprojectes de Llei, les propostes d’acord i els projectes de Decret sobre les qüestions pròpies del Departament, i refrendar aquests darrers una vegada aprovats.
3. Formular motivadament els avantprojectes de pressupost de la Conselleria.
4. Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la Conselleria, en forma d'Ordres d'aquesta.
5. Proposar al Consell, perquè l’aprova, l'estructura orgànica de la Conselleria.
6. Executar els acords del Govern en el marc de les seues competències.
7. Resoldre per via administrativa els recursos d'alçada que s'interposen contra Resolucions del Secretari General, dels Directors Generals o dels òrgans col·legiats de la Conselleria, tret de les excepcions que establesquen les lleis.
8. Resoldre els conflictes d’atribucions que apareguen entre diversos òrgans i autoritats de la Conselleria.
9. Exercir la direcció, iniciativa i inspecció de tots els serveis del Departament i l'alta inspecció i d'altres funcions que li corresponguen pel que fa als Organismes Autònoms que s'hi troben adscrits.
10. Disposar les despeses dels serveis de la Conselleria i disposar el crèdit exigible i fer la proposta del pagament corresponent.
11. Subscriure els Convenis de cooperació i exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals i pressupostaris.
12. Atorgar o proposar, si s'escau, les recompenses que pertoquen i exercitar les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
13. Resoldre les substitucions dels òrgans de la Conselleria, per absència temporal de llurs titulars, en els casos no previstos en aquest Reglament, i sense perjudici de les facultats de delegació que preveu la Llei de Govern Valencià.
14. I totes aquelles altres facultats que li atribuesquen les Lleis, els Reglaments, el Consell o el President de la Generalitat.
Article vuitè
El nivell directiu següent està integrat pel Secretari General, que tindrà com a funcions específiques les següents:
1. Prestar assistència tècnica al Conseller i als Directors Generals en tot el que es requeresca.
2. Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats de la Conselleria, integrant els proposats per les Direccions Generals.
3. Informar el personal directiu de la Conselleria de la procedència legal i viabilitat econòmica dels programes d'actuacions així com establir les vies necessàries per tal de mantenir aquesta informació.
4. Informar sobre totes les disposicions de caràcter general que puguen emanar de la Conselleria o afectar la seua estructuració o funcionalitat, així com els assumptes que el Conseller haja de sotmetre al Consell o a la Presidència.
5. Elaborar l'avantprojecte dels pressupostos de la Conselleria en coordinació amb les Direccions Generals.
6. Proposar normes generals sobre adquisicions de material i contractació d'obres i serveis, així com totes aquelles disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
7. Proposar la reforma dirigida a millorar i perfeccionar els serveis dels diversos Centres de la Conselleria i preparar tot el que faç referència a l’organització i al mètode de treball, amb atenció, principalment, als costos i rendiments.
8. Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten el Consell, proposar les refoses i revisions de textos legals considerades oportunes i tenir cura de les publicacions generals de la Conselleria.
9. Organitzar i custodiar la documentació, l'arxiu i els inventaris de béns, material i biblioteca.
10. Coordinar i dirigir la negociació de les transferències de funcions i serveis en coordinació amb la Comissió Mixta de Transferències.
11. Ostentar la direcció de tot el personal de la Conselleria.
12. Tramitar i resoldre els ascensos, les destinacions, les excedències, les jubilacions i els permisos dels funcionaris públics i d'altre personal que presta serveis en la Conselleria, d'acord amb les disposicions legals i reglamentàries.
13. Comprovar que les quantitats concedides per la Conselleria de Treball i Seguretat Social com a subvencions, siga quina siga la forma que aquestes tinguen, siguen destinades a la finalitat per a la qual foren sol·licitades al seu dia i que es complesquen les condicions per a les quals foren concedides. Fer totes les gestions que calguen, i proposar les mesures que considera pertinents a tenor del resultat de les comprovacions que efectue.
14. Les altres funcions que li encomane el Conseller.
En cas d’absència o vacant del Secretari General, assumirà les funcions d'aquest el Secretari General Administratiu.
Article novè
Al davant de cada Direcció General hi haurà un Director General nomenat per Decret del Consell a proposta del Conseller.
El Director General és l'autoritat superior de tots els Serveis que componen la Direcció General respectiva.
Són funcions i atribucions dels Directors Generals:
1. Disposar tot el que concerneix al règim intern dels serveis de la seua Direcció i resoldre els respectius expedients quan no siguen facultat privativa del Conseller o del Secretari General.
2. Dirigir i gestionar els serveis i resoldre els assumptes que li assignen la legislació vigent, el Reglament Orgànic de la Conselleria o que li encome el Conseller.
3. Vigilar, fiscalitzar i supervisar el funcionament de totes les dependències al seu càrrec.
4. Proposar al Conseller la resolució que considera escaient en assumptes que siguen de la seua competència i la tramitació dels quals corresponga a la Direcció General.
5. Elevar anualment al Conseller un informe sobre el funcionament, cost i rendiment dels serveis al seu càrrec, proposant-ne les modificacions que considera oportunes.
6. Acordar o proposar, si s’escau, els premis o les sancions en matèria de la seua competència.
7. Resoldre en primera instància els expedients relatius a l’arca de competències de la Direcció General no atribuïts a autoritat de rang inferior.
8. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra Resolucions dictades per autoritats inferiors en les matèries pròpies de la Direcció General.
9. Impulsar en coordinació amb la Secretaria General l’elaboració de les publicacions i de les estadístiques específiques de la Direcció General.
CAPITOL II
De les estructures administratives i llurs funcions
Secció primera
Del Conseller
Article deu
Com a òrgan de suport immediat i assistència al Conseller hi haurà un Gabinet Assessor per a efectuar les tasques específiques que li encomane el Conseller.
Secció segona De la Secretaria General
Article onze
Per al desplegament de les funcions que li són pròpies, la Secretaria General s'estructura en les unitats següents:
- Secretaria General Administrativa.
- Servei Jurídic.
- Servei de Promoció Sòcio-Laboral de la Dona.
- Oficina Tècnica.
- Servei d'Estudis i Documentació.
Article dotze. De la Secretaria General Administrativa.
La Secretaria General Administrativa té al seu càrrec la gestió de tots els serveis generals de la Conselleria, i exerceix les funcions següents:
1. Vetlar pel correcte funcionament de registre i arxiu general.
2. Tramitar sobre la negociació de transferències de funcions i serveis.
3. Tenir cura de les publicacions de la Conselleria.
4. Efectuar els estudis i les propostes que sobre la base de normalització de material i documentació suposen una major agilització de l'activitat administrativa.
5. Preparar les plantilles orgàniques del personal i llurs actualitzacions.
6. Conservar i custodiar els expedients personals dels funcionaris i empleats. Conèixer l'adscripció de funcionaris i empleats de les diverses dependències de la Conselleria.
7. Tramitar les incidències i situacions del personal de la Conselleria.
8. Portar a efecte els processos de selecció de personal, en els casos que la Conselleria tinga atribuïda aquesta competència.
9. Vetlar pel compliment de la normativa general i específica en matèria de personal.
10. Tramitar els expedients disciplinaris i de recompensa.
11. Coordinar la formació i el perfeccionament de funcionaris de la Conselleria.
12. Crear, desenvolupar i mantenir la Biblioteca de la Conselleria.
13. Realitzar les funcions pròpies de les Oficines Pressupostàries i Gestió Econòmica, i en particular:
- Formular en termes d'objectius i programes de despesa, fins i tot plurianuals, els plans d'actuació i projectes del serveis departamentals.
- Informar i proposar, si s'escau, a l’òrgan competent la revisió dels programes de despeses.
- Desenvolupar les instruccions per a l’elaboració del pressupost i vetlar-ne per l'aplicació.
- Elaborar l'avantprojecte de pressupost de la Conselleria i tramitar-lo en la forma reglamentària.
- Informar i tramitar les propostes de modificacions pressupostàries dels serveis i organismes que es produesquen en el transcurs de l’exercici.
- Informar sobre els projectes de disposicions i les resolucions de la Conselleria amb repercussió sobre la despesa pública.
- Efectuar el seguiment i l'avaluació dels programes de despesa.
- Coordinar els treballs per al càlcul del cost dels serveis de la Conselleria.
- D'altres que li siguen encomanades en relació amb el procés d'elaboració i decisió pressupostària.
14. Elaborar les estadístiques referents a les diverses activitats de la Conselleria, per a la qual cosa podrà demanar les dades i informacions necessàries de les diverses unitats i tramitar les sol·licituds corresponents davant d'organismes aliens a la Conselleria.
15. Tramitar els contractes d'obres, serveis i subministraments, així com els d'adquisició i arrendament d'immobles i preparar els de la Secretaria General.
16. Tenir cura dels subministraments necessaris de la Conselleria.
17. Actualitzar i revisar periòdicament l’inventari de béns i material.
18. Analitzar els procediments administratius, programar i desplegar la mecanització de la gestió dels serveis de la Conselleria, i efectuar els consegüents processos de seguiment i control tant en llur implantació com en llur funcionament.
19. Proporcionar suport informàtic a les diverses unitats de les Direccions Generals i als Centres dependents dels Serveis Territorials de la Conselleria, amb coordinació i supervisió de llur funcionament.
20. 1 tota altra funció que li corresponga com a unitat d'administració general de la Conselleria.
En cada Direcció General hi podrà haver una Unitat Delegada de la Secretaria General Administrativa.
Article tretze
La Secretaria General Administrativa s'estructura en els Serveis següents:
- El Servei Administratiu i de Gestió de Personal, que tindrà al seu càrrec les funcions dels apartats 1 a 12, ambdós inclusivament, enumerats en l'article precedent.
- El Servei Econòmic, que exercirà les funcions descrites en els apartats 13.ª 17, ambdós inclusivament, del mateix article.
- El Servei d'Informàtica, el qual exercirà les funcions descrites en els apartats 18 i 19.
Article catorze. Del Servei Jurídic.
El Servei Jurídic és la unitat específica de la Conselleria en matèria d’assistència jurídica i té encomanades les funcions següents:
1. Prestar assistència jurídica al Conseller, al Secretari General o als Directors Generals de la Conselleria, emetent, si fa el cas, els informes jurídics que li siguen requerits.
2. Informar preceptivament sobre totes les disposicions de caràcter general emanades de la Conselleria, així com les procedents d'altres Conselleries per a informe previ i, especialment entre aquestes, aquelles que puguen afectar la Conselleria en la seua estructura o funcionalitat.
3. Informar i assessorar, si s'escau, sobre els expedients incoats sobre les diverses matèries que siguen competència de la Conselleria i, més que més, els instruïts sobre imposició de sancions o els que suposen resolució de recursos que hagen de ser resolts pel Conseller o el Secretari General.
4. Recollir, ordenar i sistematitzar la legislació vigent, arxivar i ordenar la documentació jurídica.
5. Preparar la confecció del Butlletí Informatiu de Disposicions Oficials.
Article quinze. Del Servei de Promoció Sòcio-laboral de la Dona.
El Servei de Promoció Sòcio-laboral de la Dona tindrà al seu càrrec, i pel que fa a aquest camp d'acció, les funcions següents:
1. Elaborar programes d'actuació adreçats a la població femenina en coordinació amb els Departaments corresponents de cada una de les Direccions Generals de la Conselleria, dins del marc de la planificació general.
2. Elaborar estudis i fer investigacions, com a instruments de coneixement de la realitat social de la població femenina, en coordinació amb el Servei de Planificació de la Direcció General de Serveis Socials.
3. Divulgar tots els recursos destinats a l'atenció i la promoció, la protecció i l’assistència sòcio-laboral de la dona que es duguen a terme des de la Conselleria.
4. Mantenir la coordinació necessària amb els diversos departaments de les Administracions Públiques que porten a cap programes dirigits a la dona.
5. Establir contactes amb les associacions que despleguen actuacions en el sector.
Article setze. De l’Oficina Tècnica.
L’Oficina Tècnica, amb rang de Servei, tindrà al seu càrrec la realització de les comeses següents:
1. Coordinar, elaborar i fer el seguiment dels programes d'inversió de la Conselleria.
2. Realització de memòries valorades, avantprojectes, bases tècniques, supervisió de projectes d'obres i d'equipament i seguiment tècnic de les inversions pròpies així com supervisió de projectes de les obres subvencionades.
Article disset. Del Servei d'Estudis i Documentació.
El Servei d'Estudis i Documentació és un òrgan d'estudi, assessorament i assistència tècnica en matèria sòcio-laboral, constituït per a desplegar la funció interna de suport al Conseller, i si s’escau, als Directors Generals, i l’externa d'informació i intercanvi d'informació amb Entitats privades, així com d’enllaç amb òrgans equivalents d'altres Administracions Públiques.
Amb aqueixes finalitats, aquest Servei es responsabilitzarà:
1. De les publicacions tècniques relatives al mercat del treball, relacions laborals i serveis socials, periòdiques o no, sobre aquestes matèries.
2. De mantenir un centre de documentació bibliogràfica sobre aquesta matèria i temes d’interès concordants amb aquesta.
3. Pel que fa a informes i estudis tècnics elaborarà en cada moment els que calguen i, en especial, els que facen referència a l’evolució del mercat laboral (estadístiques periòdiques referides a la Comunitat Autònoma, informes de conjuntura i seguiment d'evolucions sectorials), i hi haurà d'efectuar seguiments de la situació en municipis, comarques o sectors sòcio-econòmics concrets quan llur especial significació o llur crítica conjuntura així ho aconsellen.
4. Prestarà també suport al Conseller pel que fa a les relacions institucionals i, en especial, tocant a les seues compareixences parlamentàries en matèria d'ocupació i mercat de treball.
Secció tercera De la Direcció General d'Ocupació i Cooperació
Article divuit. Funcions.
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació té al seu càrrec la planificació, la instrumentació i el desplegament de l'acció política i administrativa que en matèria de col·locació, cooperativisme i formació ocupacional està atribuïda a la Conselleria.
Són funcions específiques de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació les següents:
1. Gestionar la política d'ocupació de la Conselleria i dirigir la col·laboració en aquesta matèria amb l'Administració Central de l’Estat.
2. Dirigir la política de formació ocupacional aunant esforços amb l'Administració Central i amb els organismes competents en aquesta matèria, inclosos els d'altres regions europees a fi de millorar l’oferta de treball, adequant-la a les noves exigències del mercat, i en connexió amb els fons estructurals de la CEE.
3. Executar la política de foment d'ocupació, inclosa la promoció de l’ocupació dels disminuïts, la promoció de guarderies laborals, així com les ajudes a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa, si s'escau.
4. Promoure, formar i fomentar el cooperativisme.
5. Exercir les competències en matèria d'assessorament, inscripció i fiscalització de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals així com la gestió dels programes d'ajudes a les Entitats integrades en l’economia social.
6. Exercir les competències administratives en matèria d'economats, fundacions i menjadors laborals.
7. Exercir les competències administratives en matèria de Mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
8. Ordenar l'actuació de la Inspecció de Treball, en les matèries de la seua competència i dins de les línies d'actuació conjunta marcada pels Convenis subscrits a tal efecte amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social.
9. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra les Resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de la seua competència.
10. Dirigir i coordinar tècnicament i funcional les actuacions dels Serveis Territorials i els centres que en depenen, en les matèries de la seua competència.
11. Resoldre els expedients sancionadors en les matèries de la seua competència.
Article dinou. Estructura.
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació s'estructura en els serveis següents:
- Servei d'Ocupació.
- Servei de Cooperació.
- Servei de Formació Professional Ocupacional.
- Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme.
Article vint
Dependent del Director General hi haurà un Gabinet que desplegarà les funcions següents:
1. Elaborar informes de conjuntura sobre les àrees de competència de la Direcció General.
2. Emetre informes de caràcter tècnic a l’efecte de respostes parlamentàries i mitjans de comunicació.
3. Elaborar els instruments d'estudi de caràcter documental, fent un seguiment de la informació bibliogràfica necessària.
4. Responsabilitzar-se de les publicacions de la Direcció General.
5. Enllestir tots els estudis i informes que li encomana el Director General.
Article vint-i-u
Atès l'article dotze d'aquest Reglament, hi haurà una Unitat delegada de la Secretaria General Administrativa que desplegarà les funcions següents:
1. Administració de Personal de la Direcció General.
2. Facilitar la formació d'estadística sobre les matèries de competència de la Direcció General.
3. Organitzar i custodiar la documentació, l'arxiu i l’inventari dels béns materials i de la biblioteca de la Direcció General.
4. Elaborar els pressupostos de la Direcció General.
5. Controlar l’execució dels pressupostos de la Direcció General.
6. Proposar al Director General l'adquisició de material i contractació d'obres i serveis, tramitant, quan s'escaiga, els corresponents expedients.
Article vint-i-dos. Del Servei d’Ocupació.
El Servei de d'Ocupació desplegarà les funcions següents:
1. Elaboració d'estadístiques en matèria d’ocupació.
2. Gestionar les ajudes per a guarderies laborals i la integració laboral dels disminuïts.
3. Coordinar, dins de la competència del Departament, accions dirigides al foment d'ocupació.
4. Dirigir la col·laboració amb l'Administració Central de l’Estat en matèria d'ocupació i protecció de la desocupació.
5. Tramitar els expedients de recursos contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials en les matèries pròpies del Servei.
6. Tramitar els expedients sancionadors en les matèries que siguen competència del Servei.
7. Efectuar la prospecció de les necessitats de creació d'ocupació i proposar les mesures adequades per aconseguir-la.
8. Informar sobre les ajudes en matèria d'ocupació i assessorar tècnicament les iniciatives que hi sorgesquen.
9. Estudiar i coordinar les accions quedes de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació es duguen a terme a fi de regularitzar les diverses formes d'economia submergida.
10. La realització d'estudis i programes en matèria d’ocupació
Article vint-i-tres. Del Servei de Cooperació.
El Servei de Cooperació efectuarà les funcions següents:
1. Realitzar la qualificació, inscripció i certificació dels actes que hagen d'accedir al Registre de Cooperatives, Mútues de Previsió Social i Societats Anònimes Laborals si s'escau, segons la legislació vigent.
2. Fiscalitzar el compliment de la legislació cooperativa.
3. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de Cooperatives.
4. Gestionar els Programes d'ajudes per a Cooperatives i Societats Anònimes Laborals, així com les previstes per a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa, si s'escau.
5. Fiscalitzar el compliment de la legislació vigent en matèria de Mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
6. Fiscalitzar el compliment de la legislació vigent per part dels economats i menjadors laborals, així com per part de les Fundacions Laborals.
7. Preparar la informació necessària per tal d'elaborar estadístiques en matèria de Cooperació, Mútues de Previsió Social i Societats Anònimes Laborals.
8. Tramitar els expedients sancionadors en les matèries que siguen competència del Servei.
Article vint-i-quatre. Del Servei de Formació Professional Ocupacional.
El Servei de Formació Professional Ocupacional desplegarà les funcions següents:
1. Planificar, amb realització prèvia d'estudis sectorials del mercat de treball, a fi de fixar els objectius de programació d'accions de formació professional ocupacional, i d'intercanvis formatius de jòvens i treballadors amb altres regions europees.
2. Programar aquestes accions, fent prospeccions i assignant recursos per a llur desplegament en un espai i un temps determinats, a través de Centres propis i d'altres Centres col·laboradors.
3. Organitzar, executar i controlar els cursos programats i d'altres accions de caràcter ocupacional.
4. Pressupostar i adequar els recursos humans i materials per al desplegament d'aquestes accions.
5. Fer el seguiment metodològic i docent dels cursos.
6. Controlar l’execució de la despesa, amb correcció dels desajusts que es produesquen per les desviacions en la programació.
7. Informar i divulgar les accions per a procedir a l’orientació, la selecció i la posterior ocupació dels alumnes.
8. Confeccionar estadístiques, per a llur anàlisi i per a l’estudi de l'adequació de l’oferta formativa i les necessitats del mercat de treball.
9. Avaluar els resultats de la formació professional ocupacional i dels intercanvis formatius.
10. Preparar la redacció de reglaments normatius, elaborar estudis i emetre informes.
Article vint-i-cinc. De l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme.
L’Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme, òrgan especialitzat per tal d'exercir la promoció, la formació i l'assessorament de les Entitats cooperatives, tindrà com a funcions la formació, la promoció i el foment del cooperativisme en els termes establerts en el Decret 135/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana.
Secció quarta
De la Direcció General de Serveis Socials
Article vint-i-sis. Funcions.
A la Direcció General de Serveis Socials correspon la detecció i l'atenció de les necessitats i demandes socials racionalitzant i creant els recursos que hi considere necessaris, a través d'una planificació general de l'acció social que estructure un sistema públic de Serveis Socials i desplegue, millore i aplique un cas legislatiu dirigit al benestar social.
Són funcions de la Direcció General de Serveis Socials:
1. Aplicar les disposicions legals que li siguen pròpies així com proposar els projectes normatius de caràcter general en matèria d’assistència social.
2. Elaborar els plans i programes de Serveis Socials, globals i sectorials, tot supervisant-ne i avaluant-ne l’execució.
3. Elaborar els plans d'inversions propis en Conveni o subvenció, en el seu àmbit de competència.
4. Resoldre els expedients acollits als diversos plans d'inversions i subvencions, en el seu àmbit de competència.
5. Coordinar els plans institucionals de Serveis Socials dels Ens Locals, Comarcals i Provincials.
6. Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les accions dels Serveis Territorials i els Centres que en depenen en matèries de la seua competència.
7. Coordinar els serveis que hi ha, ja siguen públics o privats, dins de la seua competència.
8. Programar estudis i investigacions per al coneixement de la realitat social i aplicar-los en la planificació i programació dels Serveis Socials.
9. Supervisar i inspeccionar els Centres i Serveis que en depenen.
10. Vigilar el procediment administratiu i fiscalitzar la gestió dels seus Centres.
11. Organitzar campanyes, jornades i preparar l’edició de publicacions en relació amb els Serveis Socials.
12. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials.
13. Resoldre els expedients sancionadors en les matèries de la seua competència.
14. Resoldre sobre la concessió de la corresponent autorització administrativa a aquelles Entitats, Centres o Serveis dedicats, com a activitat principal, als Serveis Socials.
15. Resoldre sobre tots els expedients de sol·licitud d'inscripció en el Registre de Serveis Socials que hi siguen presentats.
16. Atorgar l'acreditació, amb proposta prèvia del Consell d’acreditació, a aquells Centres o Serveis que vulguen ser reconeguts com a serveis públics, vulguen concertar amb les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana o rebre subvencions a càrrec dels Pressupostos Públics.
17. Resoldre els expedients de pèrdua de l'acreditació d'aquells Centres o Serveis que així ho sol·liciten.
18. Proposar els nomenaments, cessaments i trasllats de personal de Centres i Serveis de la seua Direcció.
19. Exercir les competències que li siguen encomanades per la legislació vigent en matèria de protecció.
Article vint-i-set. Estructura.
La Direcció General de Serveis Socials s'estructura en les Arees següents:
- Area de Planificació.
- Area d'Iniciativa Social i Participació.
- Area de Gestió.
Les esmentades Arees tindran rang de Servei.
Article vint-i-vuit. De l’Area de Planificació. Correspon a l’Area de Planificació:
1. Preparar, proposar i fomentar la consecució de compromisos institucionals per al benestar de la població i la promoció dels grups socials en situacions de risc: tercera edat, disminuïts, infància i joventut, grups ètnics, drogaddictes, etc. en el marc de la política social enunciada per la Direcció General de Serveis Socials.
2. Proposar al Director General la definició d'objectius, les línies d'actuació requerides per la demanda social i els mitjans adequats per tal de detectar les necessitats socials.
3. Impulsar la creació de nous recursos socials per àmbits d'actuació, grups d'usuaris, tipologia de serveis i àrees geogràfiques.
4. Proposar, dirigir i coordinar l’elaboració dels programes de Serveis Socials tant pel que fa a l'atenció primària com al suport especialitzat a disminuïts, tercera edat, infància i joventut, vianants, dona, drogaddictes...
5. Elaborar, definir i fer el seguiment dels plans i els programes que han de realitzar les Direccions d’àrea, vetllant pel desplegament integrat dels Serveis Generals i Serveis Especialitzats, així com la intercomunicació entre les distintes polítiques sectorials.
6. Assessorar tècnicament les Direccions d’àrea en la implantació de programes, i establir les relacions i la comunicació entre tots els implicats en un programa.
7. Proposar les grans línies d'investigació que siguen prioritàries a fi de planificar la política social comunitària.
8. Proposar els criteris que han de presidir les publicacions de la Direcció General i les campanyes de difusió.
9. Proposar les mesures de coordinació tècnica de la Direcció General amb altres Organismes i Institucions en l’àmbit dels Serveis Socials.
10. Elaborar els Convenis a subscriure amb les Institucions públiques o privades en matèria de Serveis Socials.
11. Proposar i coordinar els intercanvis d'informació amb les Institucions de caràcter estatal, autonòmic i municipal.
12. Proposar i coordinar els plans tècnics d’acció Social que exigeix la incorporació d'Espanya a la Comunitat Europea i els programes que fan possible la incorporació.
13. Proposar la definició de criteris objectius per tal d'elaborar els mòduls de valoració en l'avaluació d’expedients d'ajudes i subvencions.
14. Definir les figures professionals que els són necessàries als Serveis Socials i vetllar perquè el nivell de coneixements entre els treballadors dels Serveis Socials siga l’escaient.
15. Avaluar el cost econòmic dels nous programes que la Direcció General pretenga d'implantar i llurs repercussions.
16. Executar les comeses inherents a les funcions descrites.
Article vint-i-nou. De l’àrea d'Iniciativa Social i participació.
Correspon a l’Area d'Iniciativa Social i Participació:
1. Fomentar la qualitat de les prestacions mitjançant l'avaluació dels serveis i el suport tècnic.
2. Mantenir el Registre d'Entitats i Centres de Serveis Socials.
3. Elaborar els informes pertinents per a l'Autorització i Acreditació dels Centres i Serveis.
4. Supervisar els Centres propis i els Centres acreditats per la Direcció General de Serveis Socials a través d'un seguiment continu. Proposar mitjançant instruccions i Circulars a l’efecte les mesures de correcció que es deriven de les visites d'inspecció.
5. Supervisar la destinació, l’ús, l'administració i la gestió dels fons públics que reben els Centres i Serveis tant públics com privats dependents de la Direcció General, en col·laboració amb la Secretaria General i la Secretaria General Administrativa.
6. Vigilar el compliment del Pla d'Ordenació de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, de la normativa que se'n deriva i d'altra normativa que desplegue la Direcció General o efecte els Centres que en depenen.
7. Garantir els drets dels usuaris acollits als diversos serveis.
8. Proposar i coordinar els Convenis entre la Direcció General i les Institucions públiques o privades.
9. Fomentar la participació i l’organització d'usuaris en les àrees de Benestar Social i en l'actuació dels Serveis Socials de la Generalitat.
10. Portar la Secretaria dels Consells de Participació de la Direcció General de Serveis Socials i promoure la creació dels Consells de Benestar Social als Ajuntaments.
11. Assistir a les reunions de col·lectius que sol·liciten la presència de la Direcció General.
12. Difondre vers l’exterior les activitats i els programes de la Direcció General.
13. Gestionar o canalitzar les peticions, consultes o reclamacions dirigides pels usuaris i organismes, públics o privats, a la Direcció General.
14. Organitzar les relacions públiques de la Direcció General i els assumptes de protocol.
15. Relacionar-se amb els mitjans de comunicació social i gestionar les campanyes de sensibilització que afecten tota la Comunitat.
16. Exercir les funcions transferides a la Comunitat Valenciana en matèria de Fundacions Benèfiques i Laborals mitjançant el Reial Decret 303/1985, de 23 de gener.
Article trenta. De l’Area de Gestió.
Correspon a l’Arca de Gestió:
1. Definir la dimensió econòmica de la Direcció General, tant en els aspectes interns com cap a l’exterior.
2. Assessorar i prestar suport al Director General en els assumptes econòmics de la Direcció General.
3. Informar el Director General de l’estat del pressupost, la viabilitat dels programes i les previsions pressupostàries.
4. Analitzar l’àmbit econòmic d'actuació.
5. Dirigir i coordinar les seccions jeràrquicament i funcionalment independents.
6. Assessorar tècnicament les Direccions d’àrea en matèria econòmica i administrativa i coordinar llurs Serveis de Gestió.
7. Proposar al Director General els recursos necessaris per a la implantació de Programes.
S. Avaluació continuada dels costs reals dels diversos objectius a complir.
9. Proposar la metodologia per al seguiment pressupostari del desplegament dels Programes i el grau d'execució del pressupost.
10. Elaboració dels avantprojectes de pressupostos de la Direcció General i de la Memòria anual d’activitats, compilant els comptes de gestió retrets a l’efecte.
11. Desplegar les convocatòries per a l’execució dels plans d'ajudes i subvencions. Trametre, així mateix, els expedients de concessió d'ajudes i subvencions que li corresponguen, elevant les propostes de resolució pertinents.
12. Proposar al Director General les mesures correctores de les desviacions en l’execució del pressupost pel que fa a les previsions.
13. Efectuar l’anàlisi funcional d'aplicacions de gestió administrativa, col·laborant en l’execució d'un projecte informatiu complet.
Secció cinquena De la Direcció General de Treball
Article trenta-u. Funcions.
La Direcció General de Treball té al seu càrrec la planificació, las instrumentalització i el desplegament de l'acció política i administrativa que en matèria de convenis col·lectius, conflictes col·lectius, vagues, tancaments patronals, mediació, arbitratge i conciliació, representació col·lectiva i relacions de treball està atribuïda a la Conselleria.
Són funcions específiques de la Direcció General de Treball:
1. Executar les disposicions i normes legals en matèria de relacions de treball i relacions col·lectives de treball, proposant-ne el desplegament.
2. Resoldre per primera instància els expedients de modificacions substancials de les condicions de treball que suposen variació dels contractes de treball, quan no siga competència dels Serveis Territorials.
3. Resoldre en primera instància els expedients que afecten a rebuts de salari, jornada, horaris, hores extraordinàries, règim de descans dominical i setmanal, mobilitat geogràfica, plus de distància í transport, quan no siguen competència dels Serveis Territorials.
4. Proposar el calendari de festes laborals d’àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat.
5. Resoldre els expedients de regulació d'ocupació que
afecten diversos centres de treball d'una mateixa empresa, ubicats en més d'una província, dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com aquells que per llur interès i importància advoque de les Direccions Territorials.
6. Fomentar l'augment de la productivitat a través d'estudis, assessorament i resolucions sobre sistemes d'organització del treball i relacions humanes als centres de treball.
7. Elaborar, desplegar i aplicar els plans d'actuació tendents a la prevenció d'accidents de treball i a la seguretat i higiene en aquest, així com el seu control en coordinació amb la Inspecció de Treball.
8. Intervenir en la tramitació dels expedients de convenis interprovincials dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
9. Exercir les facultats transferides a la Comunitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
10. Intervenir i resoldre en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten més d'una província, dins d l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
11. Intervenir i resoldre en matèria de mediació, arbitratge i conciliació en assumptes d’àmbit interprovincial, dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, o aquells que per llur importància especial reclama la Direcció General.
12. Ordenar, en el seu àmbit funcional, l'actuació de la Inspecció Provincial de Treball.
13. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de la seua competència.
14. Dirigir i coordinar funcionalment i tècnica les actuacions dels Serveis Territorials i els Centres que en depenen en matèries de llur competència.
15. Resoldre els expedients de sancions que corresponguen per infracció a la legislació social en la forma i els casos que determina la normativa vigent.
Article trenta-dos. Estructura.
La Direcció General de Treball s'estructura en els Serveis següents:
- Servei de Relacions Laborals.
- Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
- Servei de Productivitat.
Article trenta-tres. Del Servei de Relacions Laborals.
El Servei de Relacions Laborals té encomanades les funcions següents:
1. Intervenir en matèria de convenis col·lectius interprovincials dins la Comunitat Valenciana.
2. Conèixer les declaracions de vaga i tancament patronal d’àmbit interprovincial, dins dels límits de la seua competència territorial, rebent les comunicacions amb aquest fi, i proposar al Director General l’exercici de les facultats de mediació, arbitratge i conciliació i ordre de reobertura de centres de treball.
3. Coordinar l'actuació interprovincial en l’àmbit de la seua competència, en matèria de mediació, arbitratge i conciliació.
4. Conèixer i tramitar els expedients de conflicte col·lectiu interprovincials en relació amb qualsevol de les matèries competència de la Conselleria i dins l’àmbit territorial d'aquestes.
5. Tramitar els expedients de regulació d’ocupació que en primera instància siguen competència de la Direcció General.
6. Revisar, dins dels límits i amb subjecció al que disposa la legislació vigent, i custodiar els estatuts de les Associacions Empresarials i Organitzacions Sindicals així com les actes de les eleccions per als representants dels treballadors en les empreses.
7. Coordinar el funcionament de les residències de lleure dependents de la Conselleria.
8. Tramitar en primera instància, quan afecten centres de treball d'una mateixa empresa situats en distintes províncies de la Comunitat Valenciana, els expedients relatius a:
a) Emmarcament laboral de les empreses i de llurs centres de treball.
b) Modificació substancial de les condicions de treball que suposen variacions dels contractes de treball.
c) Rebuts oficials i salaris.
d) Jornada, horaris i hores extraordinàries.
e) Mobilitat geogràfica.
f) Règim de descans dominical.
9. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dictades en primera instància pels Serveis Territorials en les matèries indicades.
10. L’estudi, l’elaboració i la proposta de resolució dels expedients de sancions per infraccions de la legislació social en l’àmbit de llur competència.
Article trenta-quatre. Del Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
El Servei de Seguretat i Higiene en el Treball té encomanades les funcions següents:
1. Estudiar i preparar normes específiques sobre seguretat i higiene en el treball.
2. Promoure la creació i millora dels òrgans de seguretat en les empreses, estimulant la implantació de programes de prevenció i seguretat i efectuant les funcions d’estudi i assessorament necessàries.
3. Difondre el coneixement de les mesures de seguretat i higiene exposant els mecanismes i mètodes escaients.
4. Fer l’estudi tècnic de les instal·lacions i l'ambient de treball en esguard de la seguretat i higiene.
5. Informar i proposar mesures tendents a la millor vigilància del compliment de les disposicions legals sobre seguretat i higiene en el treball.
6. Assistir i coordinar els Gabinets Tècnics Provincials de Seguretat i Higiene en el Treball, entre ells mateixos, i també, amb la Inspecció Provincial de Treball.
7. Coordinar amb el Servei de Protecció de la Salut la planificació de l'acció administrativa en matèria d'higiene laboral.
8. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dels Serveis Territorials en les matèries incloses dins l’àmbit del Servei.
Article trenta-cinc. Del Servei de Productivitat.
El Servei de Productivitat tindrà encomanades les funcions següents:
1. Entendre en les qüestions relatives a estudis i elaboració de projectes normatius sobre establiment de mètodes de treball, augment de la productivitat i relacions entre les direccions de les empreses i llurs treballadors en aquesta matèria.
2. Tramitar els recursos interposats contra les Resolucions dictades pels Serveis Territorials en expedients relacionats amb l’àmbit d'actuació del Servei.
TITOL III Dels serveis territorials
Article trenta-sis
Als efectes organitzatius les Unitats Administratives d'àmbit provincial s'estructuren en una Direcció Territorial per cada Província.
Al davant de cada Direcció Territorial figurarà un Director nomenat pel Conseller d'acord amb la normativa vigent.
Els Directors Territorials dependran orgànicament del Conseller, tècnicament i funcionalment del Secretari General i, en l’àmbit de llur competència, dels Directors Generals. Vetllaran pel compliment de la legislació vigent en llur respectiu àmbit territorial; vigilaran el funcionament dels serveis de la Conselleria a llur càrrec; resoldran els assumptes de la seua competència i proposaran a les autoritats superiors la resolució dels que la excediren.
Cada Direcció Territorial s’organitzarà en dos Serveis: el Servei de Treball i el Servei de Serveis Socials. El Director Territorial assumirà la Direcció del Servei de Treball.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Fins que s'aproven les estructures i plantilles orgàniques corresponents, es mantindran les unitats administratives fins ara vigents en tot el que no s’oposa a aquest Decret.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades les normes d'igual o inferior rang en el que s’oposen al que estableix aquest Decret, i, expressament, el Decret 192/1985, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es facultada la Conselleria de Treball i Seguretat Social per a dictar les normes que exigesca l'aplicació i el desplegament d'aquest Decret, amb informe previ de les Conselleries d'Administració Pública i d'Economia i Hisenda.
Segona
Aquest Decret vigirà el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 21 de març de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web