Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 208/2010, de 10 de desembre, del Consell, pel qual s'establix el contingut mínim de la documentació necessària per a l'elaboració dels informes per als estudis d'impacte ambiental a què es referix l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. [2010/13373]

(DOGV núm. 6416 de 14.12.2010) Ref. Base de dades 013267/2010

DECRET 208/2010, de 10 de desembre, del Consell, pel qual s'establix el contingut mínim de la documentació necessària per a l'elaboració dels informes per als estudis d'impacte ambiental a què es referix l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. [2010/13373]
PREÀMBUL
L'article 11 de la de Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, establix que els estudis d'impacte ambiental relatius a qualsevol classe de projectes, públics o privats, que puguen incidir sobre béns integrants del patrimoni cultural valencià han d'incorporar l'informe de la conselleria competent en matèria de cultura sobre la conformitat del projecte a la normativa de protecció del patrimoni cultural. Així mateix, disposa que la conselleria competent en matèria de cultura ha de determinar les actuacions prèvies necessàries per a l'elaboració del dit informe, que, si és el cas, s'han de sotmetre al règim d'autoritzacions previst en la llei.
L'article 6 del reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat, d'Impacte Ambiental, aprovat pel Decret 162/1990, de 15 d'octubre, del Consell, establix totes les determinacions que han d'incloure's en els estudis d'impacte ambiental, entre les quals es troba clarament indicada la incidència que el projecte, pla o programa, obra o activitat té sobre els elements que componen el patrimoni històric, artístic i arqueològic.
Per la seua banda, l'Orde de 3 de gener de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, que fixa el contingut mínim dels estudis d'impacte ambiental que s'han de tramitar davant d'eixa conselleria, establix l'obligatorietat d'incorporar-hi l'informe vinculant del departament competent en matèria de cultura.
La millor manera de salvaguardar el patrimoni cultural que pot veure's afectat per un determinat projecte es basa en el coneixement previ dels elements patrimonials (històrics, artístics, arquitectònics, arqueològics, etnològics i paleontològics) que hi ha en l'àmbit de referència i, per tant, en un estudi de camp intensiu, fet in situ i amb la metodologia adequada que detecte els elements presents en l'àrea d'estudi.
L'experiència acumulada en la tramitació dels procediments d'avaluació d'impacte ambiental ha obligat a establir una descripció més precisa dels documents, en què ha de plasmar-se la informació requerida per a permetre l'avaluació de l'impacte d'este tipus d'actuacions sobre el patrimoni cultural. Per això, l'objecte del present decret no és un altre que establir, de la manera més detallada possible, el procediment i una relació dels documents que es consideren imprescindibles perquè l'òrgan competent puga emetre l'informe vinculant a què fa referència l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. Tot això a fi d'aconseguir una eficàcia i agilitat majors en la tramitació dels procediments sotmesos al procediment d'avaluació d'impacte ambiental.
Finalment, en compliment de l'article 60 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, que obliga expressament a obtindre una autorització per a la realització d'activitats arqueològiques i paleontològiques, es pretén arbitrar un procediment desconcentrat que done resposta amb celeritat a les sol·licituds d'autorització de les prospeccions arqueològiques o paleontològiques necessàries per a l'elaboració de les memòries d'impacte patrimonial sobre les quals s'evacuarà l'informe relatiu a la compatibilitat patrimonial del projecte.
En virtut d'això, en l'exercici de la competència atorgada pels articles 18, 31 i 33 de la Llei del Consell, amb els tràmits previs previstos en l'article 43, a proposta de la consellera de Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 10 de desembre de 2010,
DECRETE
Article 1. Objecte
1. El present decret té com a objecte establir el contingut mínim de la documentació necessària per a l'elaboració dels informes per als estudis d'impacte ambiental o altres documents de naturalesa i objecte anàlegs, a què es referix l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.
2. Així mateix, regula el procediment administratiu tendent a l'emissió d'estos informes i l'adapta a l'estructura orgànica de l'administració del Consell, tot això amb el doble objectiu de desplegar la desconcentració de funcions i dotar de més agilitat la tramitació dels procediments mencionats.
Article 2. Definicions
1. Als efectes del present decret, s'entenen per prospeccions les actuacions de naturalesa arqueològica o paleontològica a què es referixen els apartats 1.a) i 2 de l'article 59 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, que tenen com a fi demanar la informació de caràcter patrimonial necessària per a l'elaboració de la memòria d'impacte patrimonial que serà objecte de l'informe exigit per l'article 11 de la norma esmentada.
2. Es denominen memòries d'impacte patrimonial els documents de síntesi elaborats pel promotor de la intervenció que, sobre la base de la informació demanada com a conseqüència de la prospecció, permeten emetre a l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural valencià l'informe exigit per l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.
Article 3. Àmbit d'aplicació
1. Els promotors de plans i programes subjectes a avaluació ambiental estratègica o de projectes subjectes a estudi d'impacte ambiental i en general de tots aquells projectes, plans o programes que requerisquen l'informe previst en l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, han de realitzar una memòria d'impacte patrimonial sobre els béns integrants del patrimoni cultural valencià, que ha d'incloure el patrimoni històric, artístic, arquitectònic, etnològic, arqueològic i paleontològic.
2. Amb un informe tècnic previ i a sol·licitud dels promotors, l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural pot emetre l'informe previst en l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, sense que siga necessària l'elaboració de la memòria d'impacte patrimonial en els casos següents:
a) Àmbits ja urbanitzats on es coneix la inexistència d'elements del patrimoni cultural.
b) Àmbits que han experimentat grans remocions del terreny amb anterioritat a la publicació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, i en què es coneix la inexistència d'elements del patrimoni cultural.
c) Legalització d'activitats que es van iniciar amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. En este cas, el promotor ha de presentar una declaració responsable relativa a l'inici temporal de l'activitat.
Article 4. Prospecció arqueològica
1. Per a valorar la possible incidència del projecte, pla o programa, obra o activitat respecte al patrimoni arqueològic és preceptiu dur a terme una prospecció arqueològica, com es preveu en l'apartat 1.a) de l'article 59 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.
2. L'extensió de la prospecció arqueològica ha de ser l'establida en l'article 6 del present decret.
3. Correspon a les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de cultura resoldre les autoritzacions de les prospeccions arqueològiques. Les sol·licituds han de ser subscrites pel promotor de l'estudi d'impacte ambiental i s'hi ha d'adjuntar la documentació requerida en l'annex I.
Article 5. Autorització per a l'arreplega de materials
Durant la prospecció arqueològica queda prohibida l'arreplega de materials arqueològics. Únicament, amb l'autorització prèvia de l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural, podrà autoritzar-se, en casos excepcionals, en benefici de la seua protecció i difusió pública, l'arreplega i el depòsit de materials.
Article 6. Extensió de la prospecció arqueològica
La prospecció arqueològica ha d'incloure la totalitat de l'àmbit d'afecció, amb totes les obres auxiliars associades al projecte, pla o programa, obra o activitat, així com la prospecció d'un entorn mínim de 50 metres des del límit d'afecció, i la seua metodologia i exhaustivitat dependrà dels condicionants del terreny, ajustant-se sempre a les metodologies en ús en el camp de l'arqueologia.
Article 7. Consulta paleontològica
1. Per a valorar la possible incidència del projecte, pla o programa, obra o activitat respecte al patrimoni paleontològic, el promotor ha de consultar prèviament les cartografies que delimiten les àrees de baix potencial paleontològic de la Comunitat Valenciana. La conselleria competent en matèria de cultura ha de facilitar, en la mesura de les seues possibilitats, l'accés telemàtic a esta cartografia.
2. En cas que el projecte, pla o programa, obra o activitat s'ubique íntegrament en àrees de baix potencial paleontològic, únicament s'hi ha d'incloure la justificació documentada d'esta circumstància en l'estudi d'impacte ambiental corresponent. En altres casos, el promotor ha d'incloure en la memòria d'impacte patrimonial la documentació exigida en els apartats 5 i 10.a), b) i c) de l'annex II.
Article 8. Contingut de la memòria d'impacte patrimonial
La memòria d'impacte patrimonial dels béns integrants del patrimoni cultural valencià ha d'incloure:
1. Els resultats de la prospecció arqueològica, la consulta de les cartografies que delimiten les àrees de baix potencial paleontològic i els resultats de la visita i valoració detallada dels elements patrimonials (arquitectònics, etnològics i arqueològics) coneguts compresos en una distància de 200 metres de l'àrea afectada, tal com s'exemplifica en els croquis explicatius previstos en l'annex III, i la resta de la documentació que figura en l'annex II.
2. Quan es tracte actuacions de caràcter lineal, a més d'allò exposat en el punt 1 d'este article, s'han de fer en cartografia digital georeferenciada (en format shp o dxf) i impresa, de l'àmbit afectat, a escala adequada, pla/plans que incorpore/n la totalitat dels elements patrimonials (històrics, artístics, arquitectònics, etnològics i arqueològics) presents en les bases de dades gestionades per l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural de l'àrea sobre la qual s'intervé i d'un entorn mínim de 2.000 metres.
Article 9. Disposicions administratives de caràcter general
1. El procediment per a l'emissió de les autoritzacions a què fa referència el present decret, així com els efectes de no resoldre'l en el termini fixat, s'han de regir pel que disposa la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, en la legislació reguladora del procediment administratiu comú i tota altra normativa d'aplicació.
2. L'informe relatiu a la conformitat del projecte amb la normativa de protecció del patrimoni cultural l'ha d'emetre l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural, des de la recepció de la memòria d'impacte patrimonial, en els termes i amb els efectes previstos en l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.
3. Si l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural valencià comprovara que les sol·licituds d'autorització de prospecció o les memòries d'impacte patrimonial no contenen els documents previstos en el present decret, es requeriria l'interessat perquè els aportara, en els termes i amb els efectes previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú. En estos casos, el termini previst en el paràgraf anterior no iniciaria el còmput fins a la complementació de la documentació.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa el present decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament
S'autoritza el conseller o la consellera amb competències en matèria de cultura perquè dicte els actes i les disposicions necessaris per al desplegament i l'execució d'este decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 10 de desembre de 2010
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera de Cultura i Esport,
TRINIDAD MARÍA MIRÓ MIRA
ANNEX I
DOCUMENTACIÓ MÍNIMA
DE LES SOL·LICITUDS DE PROSPECCIÓ
Documentació mínima de les sol·licituds de prospecció que s'han de presentar, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, a les direccions territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de cultura:
1. Dades del promotor del projecte, pla o programa, obra o activitat.
2. Dades del tècnic arqueòleg responsable de la prospecció.
3. Resum o breu descripció del projecte, pla o programa, obra o activitat, amb la indicació de l'òrgan substantiu competent en la declaració d'impacte ambiental, en què s'incloguen les coordenades UTM i la referència cadastral de la zona d'afecció. Les actuacions de caràcter lineal, ateses les dimensions, queden exemptes de presentar la referència cadastral.
4. Cartografia digital georeferenciada (en format shp o dxf) i impresa de l'àmbit afectat, a escala adequada:
a) Pla/plans que incorpore/n la totalitat dels elements patrimonials (històrics, artístics, arquitectònics, etnològics i arqueològics) presents en les bases de dades gestionades per l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural de l'àrea sobre la qual s'intervé i d'un entorn mínim de 200 metres. Quan es tracte d'actuacions de caràcter lineal, esta obligació s'estendrà a l'àrea sobre la qual s'intervé i a un entorn de 2.000 metres.
b) Pla/plans d'emplaçament sobre cartografia de l'Institut Cartogràfic Valencià.
c) Pla/plans de detall sobre ortofoto actualitzada.
ANNEX II
CONTINGUT MÍNIM DE LA MEMÒRIA
D'IMPACTE PATRIMONIAL
Les memòries d'impacte patrimonial han d'incloure, com a mínim, la documentació següent:
1. Número de procediment.
2. Dades del promotor de l'actuació.
3. Dades dels tècnics responsables de la memòria d'impacte patrimonial.
4. Breu descripció de l'àmbit físic (medi, sòl, vegetació, orografia) i antecedents històrics i arqueològics.
5. Descripció del projecte.
6. Descripció de resultats en què es precise el valor cultural dels elements patrimonials constatats (històrics, artístics, arquitectònics, etnològics i arqueològics) i s'incorporen les fitxes normalitzades de registre de prospecció subministrades per l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural.
7. Proposta de mesures protectores sobre els béns constatats.
8. Fitxes normalitzades de jaciments arqueològics i de béns etnològics de la conselleria competent en matèria de cultura, que incorporen la cartografia cadastral d'ubicació i la proposta d'àrea de protecció, tant dels elements de nova aparició com l'actualització dels existents. La referència a la ubicació d'un jaciment arqueològic ha de fer-se en coordenades UTM (Datum ed50 i Huso 30) i s'ha de generar un polígon que delimite l'extensió del jaciment.
9. Arxius diaris del recorregut del GPS de cada un dels tècnics participants. El format digital de presentació del recorregut ha de ser gpx i el Datum de treball l'europeu de 1950 o l'ETRS89 degudament indicat. No s'acceptaran formats manipulats informàticament que no continguen la totalitat de les dades obtingudes del GPS.
10. Documentació gràfica.
La cartografia ha de presentar-se impresa i en suport digital, el qual s'ha de subministrar en format georeferenciat (shp o dxf) o, si no se'n disposa, en imatge amb fitxer de georeferenciació adjunt (geotif, map, ecw, sid, ...), i a més ha d'incloure:
a) Pla/plans d'emplaçament (escales d'1:10.000 a 1:50.000 i formats d'impressió A4 apaïsat o superiors).
b) Pla/plans de detall sobre ortofoto actualitzada (escala 1:5.000 i formats d'impressió A4 apaïsat o superiors).
c) Pla/plans a escala general i de detall d'impacte sobre el patrimoni paleontològic, que ha/n de mostrar la delimitació de l'àrea d'afecció de l'activitat sotmesa a avaluació superposada al pla parcel·lari i respecte de les planimetries de les àrees de baix potencial paleontològic, i en què totes les cartografies han de ser visibles.
d) Pla amb els elements del patrimoni arquitectònic detectats (escala 1:5.000 i formats d'impressió A4 apaïsat o superiors).
e) Pla amb els elements del patrimoni arqueològic detectats (escala 1:5.000 i formats d'impressió A4 apaïsat o superiors).
f) Pla amb els elements del patrimoni etnològic detectats (escala 1:5.000 i formats d'impressió A4 apaïsat o superiors).
g) Si és el cas, pla de mesures protectores proposades sobre el pla cadastral.
h) Reportatge fotogràfic complet en format digital i impressió d'una selecció d'imatges representatives, en un format no comprimit d'alta qualitat (tiff o raw) i amb una qualitat mai inferior a 5 megapíxels (2592 x 1944).

linea
Mapa web