Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 7 d'octubre de 2016, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es convoca el programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres docents de titularitat pública de la Comunitat Valenciana. [2016/7999]

(DOGV núm. 7896 de 14.10.2016) Ref. Base de dades 007679/2016

RESOLUCIÓ de 7 d'octubre de 2016, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es convoca el programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres docents de titularitat pública de la Comunitat Valenciana. [2016/7999]
El Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 «Fes Cultura», de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, es planteja, com uns dels seus objectius, assolir un increment de lectors i d’usuaris de biblioteques.
Un dels eixos d’actuació de «Fes Cultura» és el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (2015-2020), el qual estableix, entre els seus objectius, fomentar i propiciar l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià i fomentar les biblioteques.
Quan es pren en consideració l’educació en qualsevol dels seus aspectes, i es reflexiona al voltant de la promoció cultural de les persones en una societat tan plural i tan exigent com l’actual, s’ha de parlar, ineludiblement, del paper fonamental que té la lectura.
El centre educatiu és un espai privilegiat i insubstituïble per a fomentar l’hàbit lector. Per això, és important que la lectura dins de l’àmbit escolar siga una estratègia preconcebuda i planificada. És necessari fer de l’activitat lectora un exercici atractiu per a l’alumnat, i no només una via necessària d’apropiació conceptual.
La biblioteca escolar i la biblioteca d’aula són uns espais especialment propicis per a planificar i crear situacions que afavorisquen un apropament de l’alumnat al món dels llibres, en qualsevol format, i suscitar en ells un afecte positiu i un gust per la lectura. En aquesta línia, l’article 32.1 de la Llei 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana (DOCV 6488, 25.03.2011), relatiu a les biblioteques dels centres públics d’ensenyament no universitari, diu que «les biblioteques escolars proporcionen la informació i el material necessaris per al suport dels objectius acadèmics, compleixen funcions pedagògiques, faciliten l’accés a la cultura i eduquen en la utilització dels seus fons».
L’article 113 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, referit a les biblioteques escolars, diu en l’apartat 1 que «els centres d’ensenyament disposaran d’una biblioteca escolar»; mentre que en l’apartat 3 apunta que «les biblioteques escolars contribuiran a fomentar la lectura i que l’alumne accedisca a la informació i a altres recursos per a l’aprenentatge de les altres àrees i matèries i puga formar-se en l’ús crític d’aquestes».
De fet, l’article 4 de la Llei 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana, referit a l’estructura del Sistema Bibliotecari Valencià, determina, en l’apartat 2.e, que les biblioteques dels centres públics d’ensenyament no universitari de la Comunitat Valenciana formen part d’aquest Sistema Bibliotecari Valencià.

De la importància de la biblioteca en l’adquisició de l’hàbit lector s’insisteix en la Llei 10/2007, de 22 de juny, de la lectura, del llibre i de les biblioteques (BOE 150, 23.06.2007). L’article 3.3, referit a la promoció de la lectura, diu que «les biblioteques, molt especialment les públiques, les escolars i les universitàries, exerceixen un paper insubstituïble en el desenvolupament, manteniment i millora dels hàbits de lectura, en la mesura que garanteixen, en condicions d’igualtat d’oportunitats, l’accés de tots els ciutadans al pensament i a la cultura».
L’Ordre 44/2011, de 7 de juny, de la Conselleria d’Educació, per la qual es regulen els plans per al foment de la lectura en els centres docents de la Comunitat Valenciana (DOCV 6544, 16.06.2011), recull, en el preàmbul, múltiples referències legals que assenyalen la importància de planificar i dissenyar els mecanismes per assolir una bona habilitat lectora des de l’entorn escolar. La disposició transitòria d’aquesta ordre establia que l’elaboració del Pla de foment de la lectura en els centres docents s’havia de fer a partir del curs escolar 2011-2012. Aquest document forma part del Projecte Educatiu del Centre.

L’article 4.2 de la Llei 10/2007, de 22 de juny, de la lectura, del llibre i de les biblioteques, diu que «els plans [de foment de la lectura] prestaran especial atenció a la potenciació dels serveis i a les dotacions bibliogràfiques de les biblioteques amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació i crear les condicions favorables per a la formació i el desenvolupament de lectors».
La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, en l’article 113.2, estableix que «les administracions educatives completaran la dotació de les biblioteques dels centres públics de manera progressiva. A aquest efecte, elaboraran un pla que permeta aconseguir aquest objectiu dins del període d’implantació de la present llei».
Aquesta resolució planteja dotar econòmicament els centres docents públics per tal d’atendre, també, el que disposa l’article 157.1.b d’aquesta mateixa llei, el qual, pel que fa als recursos per a la millora dels aprenentatges i suport al professorat, diu que correspon a les administracions educatives proveir els recursos necessaris per tal de garantir, entre altres, la posada en marxa del Pla de foment de la lectura de cada centre. Recursos que cada centre gestionarà segons les seues necessitats amb l’objectiu de fomentar i estimular la lectura i ensenyar a valorar i amar la literatura.
Per tot el que s’ha exposat i fent ús de les atribucions que em confereix l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, el Decret 8/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual nomena vicepresidenta, consellers, secretària i portaveu del Consell i el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, vista la proposta del director general de Política Educativa i de conformitat amb aquesta, resolc:


Primer. Àmbit d’aplicació
La present resolució s’aplicarà en el curs 2016-2017 en centres docents no universitaris de titularitat pública amb ensenyaments de règim general de la Generalitat.

Segon. Objecte
Concedir assignacions econòmiques als centres escolars públics que ho sol·liciten, en temps i forma, i que hauran de ser destinades a la dinamització de la biblioteca escolar i al foment de la lectura al centre al llarg del curs escolar 2016-2017.

Tercer. Finançament
El finançament de les quantitats assignades als centres públics, amb caràcter de despesa extraordinària de funcionament, s’abonarà a càrrec del capítol 2 del programa pressupostari 421.50, del pressupost de la Generalitat de l’any 2016, per un import global màxim d’1.200.000 €.


Quart. Objectius
1. Col·laborar en la consecució dels objectius previstos en el Pla de foment de la lectura del centre educatiu.
2. Fomentar la lectura mitjançant la dinamització del funcionament de la biblioteca escolar i de la biblioteca d’aula.
3. Coordinar-se amb la biblioteca pública més pròxima perquè la biblioteca escolar puga obtenir assessorament tècnic i formació d’usuaris, així com estudiar fórmules per a possibilitar el préstec interbibliotecari i, també, la participació en programes conjunts.
4. Establir un procediment d’obertura de la biblioteca escolar als ciutadans de l’entorn, especialment en aquells municipis on no es dispose d’un servei de lectura pública.
En la concreció d’aquests objectius s’han tingut en compte l’Ordre 44/2011, de 7 de juny, de la Conselleria d’Educació, per la qual es regulen els plans per al foment de la lectura en els centres docents de la Comunitat Valenciana i la Llei 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana, referida a l’estructura del Sistema Bibliotecari Valencià.

Cinqué. Sol·licitud i documentació
El centre públic que vulga acollir-se a aquesta resolució haurà de presentar una sol·licitud, acompanyada del Pla de foment de la lectura actualitzat. Al final d’aquest document cal disposar una certificació de les actes d’aprovació del claustre i del consell escolar d’aquest pla i de les actualitzacions que s’hagueren efectuat.
Sisé. Termini i procediment de presentació
1. El termini per a la presentació de la sol·licitud serà de 15 dies naturals a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
2. La sol·licitud amb la documentació requerida es presentarà a través de l’Oficina Virtual per als Centres Educatius (OVICE) disponible en l’enllaç que es publicarà en la pàgina web
http://www.ceice.gva.es/va/web/innovacion-educacion/convocatorias-de-proyectos-de-innovacion
3. El Pla de foment de la lectura actualitzat, amb la certificació de l’acta d’aprovació i de les actualitzacions d’aquest pla per part del claustre i del consell escolar, es penjaran en OVICE en un únic document en format pdf, amb la nomenclatura següent: Codi de centre_PFL.pdf
4. Abans d’efectuar el tràmit de sol·licitud, s’ha d’haver reunit el claustre del centre i haver manifestat estar majoritàriament d’acord amb la tramitació de la sol·licitud. Així mateix, també s’ha d’haver reunit el consell escolar del centre per tal de ser informat del contingut d’aquesta resolució i de l’acord del claustre a tramitar la sol·licitud corresponent.


Seté. Òrgan instructor
S’estableix el Servei d’Innovació i Qualitat de la Direcció General de Política Educativa com a òrgan instructor del procediment regulat en aquesta resolució.

Huité. Procediment de dotació
1. Per a efectuar el procediment de dotació, s’atendrà la documentació que el centre dispose en la plataforma telemàtica abans indicada.

2. Només seran considerats centres sol·licitants i seran seleccionats, aquells que hagen presentat la sol·licitud completament i correctament emplenada i amb la totalitat de la documentació requerida i en els terminis i en la forma establits.
3. L’òrgan instructor verificarà que s’han atés els requisits establerts en la resolució. En cas contrari, la sol·licitud quedarà exclosa de manera definitiva.
a) Es comprovarà que la documentació està en la seua totalitat i que els documents corresponen a allò que s’exigeix.
b) Es comprovarà que la documentació s’ha presentat dins del termini.
c) Es comprovarà que la presentació de la documentació s’ha efectuat seguint el procediment establit i amb la nomenclatura determinada.

4. Es farà una distribució equitativa del 50 % de la quantitat destinada a aquesta resolució entre tots els centres sol·licitants que complisquen els requisits. La distribució del 50 % restant es farà considerant el nombre d’estudiants matriculats en el centre educatiu dins d’ensenyaments de règim general en el curs escolar 2015-2016. Es calcularà la dotació que correspon per alumne dividint aquest 50 % de la dotació entre el sumatori del nombre d’alumnes matriculats dels centres la sol·licitud dels quals haja sigut admesa i que estiguen cursant ensenyaments de règim general.
5. L’assignació màxima que pot rebre un centre és de 3.000 euros.


Nové. Inversió de la dotació
El centre, abans del 30 de juny de 2017, ha de destinar la dotació assignada a una d’aquestes finalitats, o a les dues:
1. A l’adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol tipus de suport amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent.
a) Atenent les directrius de la IFLA/UNESCO per a la biblioteca escolar, almenys un 60 % dels recursos bibliogràfics haurien de ser de contingut no novel·lístic relacionat amb el currículum.
b) S’efectuarà una adquisició variada de fons bibliogràfics per tal d’enriquir la biblioteca del centre o les biblioteques d’aula, de manera que no es podran adquirir més de 5 exemplars amb un mateix ISBN o número de registre de funció anàloga.
c) Es procurarà l’adquisició de fons que permeten l’aproximació a la lectura d’alumnat amb diversitat funcional, d’alumnat amb necessitats educatives específiques i de nouvinguts al sistema educatiu valencià.
d) Es promourà l’adquisició de fons que valoren l’educació en igualtat.
e) Atenent la protecció estatutària que l’Administració pública ha de procurar al valencià, s’estableix que almenys la meitat de la dotació assignada pel centre a aquesta finalitat haurà de ser per a l’adquisició de fons en valencià.
f) Amb aquesta dotació no es podran adquirir llibres de text o material curricular del programa que regula l’Ordre 26/2016, de 13 de juny, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
2. A l’execució d’activitats de foment de la lectura (visites d’escriptors/es, tallers d’escriptura i lectura, etc.) amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent.
a) Atenent la protecció estatutària que l’Administració pública ha de procurar al valencià, s’estableix que almenys la meitat de la dotació assignada pel centre a aquesta finalitat haurà de ser per a portar a terme activitats en les quals la llengua vehicular serà el valencià.

b) La dotació assignada no es podrà utilitzar per a dotar, monetàriament o en espècie, premis literaris o similars que convoque o promoga el centre.

Deu. Notificació de la convocatòria
1. A efectes de notificacions, la resolució provisional i la definitiva de la convocatòria es publicaran en la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. La resolució definitiva també es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
2. La resolució provisional contindrà la relació de centres educatius seleccionats, on s’indicarà la quantia econòmica proposada en concepte d’assignació i la relació de centres educatius no seleccionats, amb indicació dels motius.
3. Publicada aquesta resolució provisional, el centre que haja presentat la sol·licitud d’acord amb el procediment establit en aquesta resolució, però no aparega en la llista, podrà presentar al·legació en el termini de 5 dies hàbils comptats des de l’endemà d’aquesta publicació.

4. Estudiades les al·legacions, l’òrgan instructor del procediment elevarà la proposta definitiva a la direcció general competent en matèria d’innovació educativa, que resoldrà la convocatòria per delegació del conseller.
5. La resolució definitiva contindrà la relació de centres educatius seleccionats, on s’indicarà la quantia econòmica assignada, i la relació de centres educatius no seleccionats, amb indicació dels motius.


Onze. Termini de resolució
El termini màxim per a resoldre la present convocatòria és de dos mesos des de la data d’efectes. Vençut el termini sense haver-se notificat resolució expressa, els centres interessats hauran de considerar desestimada la seua sol·licitud.

Dotze. Percepció de l’assignació econòmica
L’entrega de l’assignació econòmica es realitzarà, una vegada concedida, per transferència bancària al centre docent per mitjà d’ordre de pagament en ferm, a proposta de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, a càrrec del pressupost anual de l’exercici 2016.


Tretze. Memòria i justificació
1. Tant la dotació percebuda pel centre com les despeses al seu càrrec s’inscriuran tan prompte com siga possible, des de la data d’efectes, en els apartats corresponents de la gestió econòmica en ÍTACA i sempre abans del 28 de juliol de 2017.
2. El centre haurà d’invertir la totalitat de la quantitat econòmica que se li assigne.
3. Donat el caràcter de sobredotació per despesa extraordinària de funcionament, en els documents de control de l’activitat econòmica del centre docent públic hauran d’especificar-se els ingressos i els gastos que es produïsquen per raó d’esta convocatòria. Els centres adjuntaran la justificació de l’import de l’assignació econòmica concedida al balanç anual que han d’efectuar d’acord amb el que disposa l’Ordre de 18 de maig de 1995, de la Conselleria d’Educació i Ciència (DOGV 2526, 09.06.1995).
4. El centre guardarà les factures o documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa de les despeses efectuades per a posteriors comprovacions de la inversió amb data compresa entre el dia 1 de setembre de 2016 i el 30 de juny de 2017.
5. Abans del 28 de juliol de 2017, seguint els mateixos passos que s’indiquen en l’apartat 6é.2, el centre hi emplenarà els documents següents:
a) Una memòria econòmica del programa, consistent en la relació detallada del material adquirit i les característiques de les activitats de foment de la lectura portats a terme. L’annex I dóna orientacions sobre la informació que s’haurà de disposar, en el seu moment, en l’Oficina Virtual per als Centres Educatius.
b) Una avaluació d’impacte. L’annex II dóna orientacions sobre la informació que s’haurà de disposar, en el seu moment, en l’Oficina Virtual per als Centres Educatius.
6. L’Oficina Virtual per als Centres Educatius possibilitarà la generació dels dos documents en format pdf.
7. Abans de la disposició en la Oficina Virtual de la memòria econòmica i l’avaluació d’impacte, s’haurà reunit el consell escolar del centre per a ser informat de la memòria econòmica del programa i comprovar que s’ajusta a les indicacions fetes a l’apartat nové d’aquesta resolució.

8. La memòria econòmica del programa i de l’avaluació d’impacte, així com la correcta inversió de la dotació, podran ser tinguts en compte en la baremació que s’efectue als centres en futures actuacions que la conselleria competent en matèria d’educació programe en relació amb les biblioteques escolar i el foment de la lectura.
9. La memòria econòmica del programa i l’avaluació d’impacte s’incorporaran, també, a la Memòria de l’aplicació del Pla de foment de la lectura corresponent al curs 2016-2017, la qual s’ha elaborar d’acord amb l’article 6 de l’Ordre 44/2011, de 7 de juny, de la Conselleria d’Educació, per la qual es regulen els plans per al foment de la lectura als centres docents de la Comunitat Valenciana.


Catorze. Inspecció d’Educació
La Inspecció d’Educació supervisarà l’efectiva i correcta inversió de les dotacions econòmiques assignades als centres educatius que s’acullen a aquesta resolució seguint les instruccions que es dicten a l’efecte.

Quinze. Delegació
Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria d’innovació educativa la facultat de resoldre la convocatòria i concedir les assignacions econòmiques als centres educatius seleccionats, i se l’autoritza a adoptar les mesures oportunes per al compliment i aplicació d’aquesta resolució i també per a resoldre i notificar totes les incidències que es plantegen en la seua interpretació i execució.


Setze. Efectes
Aquesta resolució produirà efectes a partir de l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 7 d’octubre de 2016.– El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport: Vicent Marzà Ibáñez.

linea
Mapa web