Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 1/2022 de 13 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, de modificació de l'Ordre 1/2016, de 20 de gener, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes i subvencions en matèria d'atenció a persones amb diversitat funcional, promoció de l'autonomia personal i de l'accessibilitat. [2022/6801]

(DOGV núm. 9385 de 18.07.2022) Ref. Base de dades 006559/2022

ORDRE 1/2022 de 13 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, de modificació de l'Ordre 1/2016, de 20 de gener, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes i subvencions en matèria d'atenció a persones amb diversitat funcional, promoció de l'autonomia personal i de l'accessibilitat. [2022/6801]

L’Ordre 1/2016, de 20 de gener, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes i subvencions en matèria d’atenció a persones amb diversitat funcional, promoció de l’autonomia personal i de l’accessibilitat, conté en un programa conjunt les diferents línies de subvenció que gestiona la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental. Aquesta ordre fou objecte d’una primera modificació per l’Ordre 3/2019, de 23 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que va ser publicada en el DOGV núm. 8600, de 26.07.2019.
Per la present ordre es tracta d’incorporar a aquestes bases reguladores una nova línia d’actuació i perfilar diversos elements d’aquestes subvencions, que tenen com a finalitat:
1r. Adequar els criteris objectius de valoració dels programes de serveis socials especialitzats per a les persones amb diversitat funcional i la ponderació d’aquests, per a garantir la permanència de les persones amb diversitat funcional en el seu entorn habitual, així com la qualitat dels programes i serveis i l’optimització dels recursos existents.
2n. Ampliar les ajudes a la mobilitat i al transport, que actualment es presten a persones amb mobilitat reduïda, i estendre aquestes ajudes a persones amb discapacitat que tinguen especials dificultats per a accedir a centres d’acció social pertanyents a la xarxa pública de serveis socials.
3r. Actualitzar el llistat d’ajudes tècniques i productes de suport per a les persones amb diversitat funcional.
4t. Regular un programa específic de subvencions per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats.
L’objecte de la nova línia d’ajudes per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats és facilitar els mitjans de suport, per a propiciar l’autonomia personal i ajudar a aconseguir la plena integració i inserció social de les persones amb diversitat funcional, així com el reconeixement dels seus drets.
La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, en efecte, reconeix la importància que per a les persones revist la seua autonomia i independència individual, en proclamar entre els seus principis el respecte de la dignitat inherent, l’autonomia individual, inclosa la llibertat de prendre les pròpies decisions, i la independència de les persones.
D’altra banda, la vida independent es concep com la situació en la qual la persona amb discapacitat exerceix el poder de decisió sobre la seua pròpia existència i participa activament en la vida de la seua comunitat, conforme al dret al lliure desenvolupament de la personalitat (article 2.h del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social.
Aquest principi és assumit per la Generalitat en establir com un principi d’actuació, «la autonomia individual i la promoció de la vida independent, afavorint la permanència en el seu entorn habitual de convivència, amb l’assistència personal necessària per a cada persona i situació», conforme a l’article 4.2 de la Llei 11/2003, de 10 abril, de la Generalitat, sobre l’Estatut de les persones amb discapacitat, en la redacció donada per la Llei 9/2018, de 24 d’abril, de la Generalitat.
Per a assegurar l’autonomia personal, la integració socioprofessional i la participació de les persones amb diversitat funcional en la vida de la comunitat, s’ha de potenciar itineraris individualitzats amb adequats serveis de suport. D’ací la necessitat d’establir l’oportuna mesura de foment i una línia de subvenció específica que empare aquestes actuacions.
La disposició derogatòria única de l’Ordre 3/2020, de 17 d’abril, de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV 8796, 23.04.2020), per la qual s’estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions a entitats locals i entitats sense ànim lucratiu per a projectes d’inversió en matèria d’equipament i obres en l’àmbit de la igualtat i les polítiques inclusives, ha derogat el capítol VII del títol II de l’Ordre 1/2016, de 20 de gener, i en virtut d’això ha deixat en blanc els articles 41 a 47, circumstància que s’aprofita per a contindre la regulació d’aquest programa específic de suport a la vida independent.
Les modificacions puntuals i la introducció d’aquesta línia d’actuació en les bases reguladores compleixen els principis de bona regulació previstos en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, estant justificades conforme a criteris de necessitat i d’oportunitat, així com als principis d’eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
D’altra banda, la modificació d’aquesta ordre de bases, afecta cinc línies de subvenció: subvencions a programes, subvencions a projectes de vida independent i subvencions de promoció d’accessibilitat per a entitats sense afany lucratiu, que no exerceixen activitat econòmica, ni suposen un avantatge o falsejament de la competència; i ajudes personals de promoció d’autonomia personal i ajudes d’atenció residencial, que perceben les persones físiques (persones amb diversitat funcional) que compleixen determinats requisits, per la qual cosa no els resulta aplicable el que es disposa en l’article 107.1 del TFUE.
Per tot això, en virtut del que es disposa en l’article 18.f de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, havent practicat el tràmit d’audiència i informació pública, oïdes les entitats més representatives del sector de les persones amb diversitat funcional, comptant amb els informes preceptius, i oït/conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,


ORDENE

Article únic
Modificació de l’Ordre 1/2016, de 20 de gener, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes i subvencions en matèria d’atenció a persones amb diversitat funcional, promoció de l’autonomia personal i de l’accessibilitat.
1r. Es modifica l’apartat 1 de l’article 1; es modifica l’apartat 1 de l’article 2; es modifica el apartat 4 de l’article 4; es modifica el apartat 3 de l’article 6; el paràgraf primer de l’article 9 bis; l’apartat 1 de l’article 10; l’apartat 1 de l’article 20; els apartats a), b) i d) de l’article 26; se suprimeix el capítol II del títol II i es dona nova redacció al capítol VII del títol II, de l’Ordre 1/2016, de 20 de gener, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que passa a titular-se «Subvencions per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats», així com als articles 41 a 47; i es modifiquen els apartats 5 i 6 de l’article 52 i conforme consta en l’annex.

2n. Així mateix, es modifica l’apartat 2, lletra f) de l’annex II, i es modifica l’annex III de la citada Ordre 1/2016, de 20 de gener, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, segons consta en l’annex de la present ordre.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa.
Queden expressament derogades les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en la present ordre.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor.
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 13 de juliol de 2022

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
AITANA JOANA MAS MAS
ANNEX

U. Es modifica l’apartat 1 de l’article 1, Objecte, amb la redacció següent:
«1. La present ordre estableix les bases per a la concessió de les subvencions i ajudes per a l’atenció a persones amb diversitat funcional i per a la promoció de l’autonomia personal i de l’accessibilitat, mitjançant les següents actuacions:
a) Subvenció per al desenvolupament de programes i serveis de promoció d’autonomia personal de persones amb diversitat funcional.
b) Ajudes personals per a la promoció de l’autonomia personal, que podran tindre diverses modalitats.
c) Ajudes personals per a l’atenció especialitzada residencial de persones amb diversitat funcional.
d) Subvencions per a la millora de les condicions d’accessibilitat al medi físic en l’àmbit de la s competències assignades a la direcció general competent en matèria de Diversitat Funcional.
e) Subvencions per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats».

Dos. Es modifica l’apartat 1 de l’article 2, Compatibilitat de les ajudes.
«1. Les subvencions per al desenvolupament de programes i serveis de promoció d’autonomia personal, per a la millora de les condicions d’accessibilitat al medi físic i per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats, són compatibles amb qualssevol altres que per a la mateixa finalitat siguen convocades per qualsevol administració o entitat pública i privada».

Tres. Es modifica la redacció de l apartat 4 de l’article 4, que queda redactat en els termes següents:
«4. Com a obligació específica, per a la realització de l’activitat subvencionada, s’incorporarà la perspectiva de gènere en totes les memòries justificatives d’actuacions i informe d’avaluació de resultats que han de presentar al final de l’exercici les entitats subvencionades, per a desenvolupament de programes i serveis de promoció d’autonomia personal de persones amb diversitat funcional i projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats».

Quatre. Es modifica la redacció de l apartat 3 de l’article 6, que queda redactat en els termes següents:
«3. Les sol·licituds de subvenció per al desenvolupament de programes i serveis de promoció d’autonomia personal, per a la millora de les condicions d’accessibilitat al medi físic i per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats, es presentaran exclusivament per via telemàtica en el tràmit corresponent que s’especifique en cada convocatòria, mitjançant la signatura electrònica pròpia de l’entitat sol·licitant o la de la persona que la represente».

Cinc. Es modifica la redacció del paràgraf primer de l’article 9 bis, Reformulació de sol·licituds, que queda redactat en els termes següents:

«En el cas de subvencions per al desenvolupament de programes i serveis de promoció d’autonomia de persones amb diversitat funcional i de projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats, així com de millora de les condicions d’accessibilitat, quan l’import de la subvenció de la proposta de resolució provisional elaborada per la comissió d’avaluació siga inferior al que figura en la sol·licitud presentada, es podrà instar l’entitat beneficiària a la reformulació de la seua sol·licitud, concedint un tràmit d’audiència per termini de deu dies, per a la seua acceptació, si fa el cas, i ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable».

Sis. Es modifica l’apartat 1 de l’article 10, Resolució, amb la redacció següent:
«1. Es podrà delegar en la persona titular de la direcció general competent en matèria de Diversitat Funcional la resolució de les sol·licituds de subvencions que s’estableixen en l’article 1, apartats a), d) i e) de la present ordre.
Igualment, es podrà delegar en la persona titular de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de diversitat funcional, dins del seu àmbit territorial, la resolució de les sol·licituds d’ajudes previstes en l’article 1, apartats b) i c) de la present ordre.
La delegació de competències es realitzarà, si fa el cas, en l’acte administratiu o resolució d’aprovació de la convocatòria de les subvencions i ajudes.
En tot cas, el òrgan competent per a la resolució d’aquestes subvencions i ajudes serà, alhora, competent per a dictar la resolució prevista en l’article 7.2 d’aquesta ordre».

Set. Es modifica l’apartat 1 de l’article 20, Criteris objectius de l’atorgament de la subvenció, amb la redacció següent:
«1. La valoració de les sol·licituds de subvenció per al desenvolupament de programes i serveis per a la promoció de l’autonomia de persones amb diversitat funcional s’efectuarà atenent els següents criteris:
a) Interés i repercussió social del programa o servei (d’acord amb la naturalesa del programa, necessitats que cobreix i la manca de recursos socials específics en el seu àmbit territorial): fins a un màxim de 30 punts.
b) La qualitat del programa o servei a desenvolupar (adequació del projecte: objectius, coherència de mitjans i fins, metodologia a implantar i indicadors d’avaluació, estructura tècnica per al seu desenvolupament, personal necessari i la seua formació, participació dels usuaris en la presa de decisions): fins a un màxim de 30 punts.
c) Caràcter innovador, valorant els programes que es dirigisquen a atendre necessitats noves a atendre que afloren en la societat no cobertes pel sistema de serveis socials, aquells que prevegen implantar una millora significativa en el servei dels qui habiten en comarques interiors: fins a un màxim de 8 punts.
d) Viabilitat econòmica (adequació del pressupost, recursos econòmics propis i capacitat per a mobilitzar recursos, i prevaldran les que tinguen una capacitat de finançament privat, almenys, del 10 per 100 del seu pressupost): fins a un màxim de 10 punts.
e) Especialització i experiència acreditada de l’entitat en l’atenció al col·lectiu que es dirigeix: fins a un màxim de 10 punts, tenint en compte l’antiguitat en el Registre general de titulars d’activitats, serveis i centres de serveis socials, així com la continuïtat del programa.

f) Incorpora una perspectiva de gènere en les diverses actuacions a desenvolupar: fins a un màxim de 5 punts.
g) Altres criteris funcionals o d’interés social (clàusules socials): fins a un màxim de 7 punts».

Huit. Es modifica l’apartat a, b) i d) de l’article 26, Despeses subvencionables en les ajudes personals de promoció de l’autonomia personal, amb la redacció següent:
«a) En el cas d’ajudes tècniques i productes de suport, aquells objectes i elements homologats que poden ser objecte d’adquisició, la funció dels quals siga permetre o facilitar la realització de determinades accions a les persones amb diversitat funcional, enquadrables en el catàleg establit per a aquesta mena d’ajudes en l’annex III. De la mateixa manera, es consideraran despesa subvencionable, les reparacions de tals objectes i elements homologats o dels seus components que resulten tècnicament imprescindibles per a la seua adequada usabilitat, sempre que no excedisquen del 30 % del mòdul màxim que es fixarà en la convocatòria».
«b) En el cas d’ajudes destinades a l’eliminació de barreres arquitectòniques i de la comunicació a l’interior de l’habitatge i l’adaptació funcional de la llar: les unitats d’obra i instal·lacions necessàries per a eliminar les barreres arquitectòniques i de la comunicació, a exclusió de qualsevol altra unitat d’obra o instal·lació que no tinga relació amb la millora de l’accessibilitat».
«d) En el cas d’ajudes de transport, es considera despesa subvencionable les despeses de transport necessàries per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguen desenvolupar una vida activa, assistència a tractaments i centres formatius i assistencials, i les que tinguen les persones amb discapacitat usuàries de centres d’acció social incloses en la xarxa pública de serveis socials, sempre que no estiguen cobertes o finançades pels propis centres».

Nou. El capítol VII per a a denominar-se «Subvencions per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats».
Els articles 41 a 47 d’aquest capítol, queden redactats de la manera següent:
«Article 41. Objecte i fins.
1. L’objecte d’aquestes subvencions és el finançament de programes específics que integren projectes de vida independent de persones amb diversitat funcional o persones amb problemes de salut mental greu, a través d’itineraris individualitzats, dotats amb serveis de suport i mesures complementàries que faciliten l’autonomia personal i la inclusió social.
2. Els serveis socials de foment la vida independent a desenvolupar a través d’aquesta línia de subvenció estaran centrats en la persona i la seua diversitat funcional, de manera que garantisquen un gaudi efectiu dels seus drets, adequat nivell d’autonomia i de protecció social.
3. La línia de subvenció podrà tindre un abast pluriennal per a un millor desenvolupament de les actuacions.

«Article 42. Sol·licitants, entitats beneficiàries i persones destinatàries
1. Podran sol·licitar i ser entitats beneficiàries de les subvencions regulades en la present secció les entitats sense fi lucratiu, que desenvolupen els programes específics de suport als projectes de vida independent de persones amb discapacitat o diversitat funcional i persones amb problemes de salut mental greu.
2. Les entitats sense fi lucratiu que promoguen aquests itineraris de vida independent hauran de disposar d’una seu central o delegació permanent a la Comunitat Valenciana, estar inscrits en el Registre d’entitats titulars d’activitats d’acció social, en el sector corresponent a persones amb discapacitat o diversitat funcional i persones amb problemes de salut mental greu, i comptar entre els seus fins socials, recollits expressament en els seus estatuts, la realització d’activitats a favor de les persones amb qualsevol mena de diversitat funcional i/o la promoció dels drets de les persones amb discapacitat i persones amb problemes de salut mental greu.
3. Seran persones destinatàries del programa específic las persones amb discapacitat o diversitat funcional i persones amb problemes de salut mental greu, amb capacitat de dur a terme una vida independent que participen i s’integren voluntàriament en el programa, d’acord amb un projecte de vida independent amb els suports que s’ajusten a les seues necessitats personals».
«Article 43. Obligacions de les entitats beneficiàries
1. Els programa de vida independent, a través d’entitats que desenvolupen itineraris individualitzats de vida independent, hauran d’ajustar-se quant al seus objectius generals:
a) Prestar els suports necessaris al desenvolupament de la vida independent de les persones participants en els itineraris personalitzats segons la seua edat i el seu projecte de vida.
b) Acompanyar en la cerca de les seues metes, desitjos i inquietuds.
c) Incrementar l’autonomia personal de les persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental que requerisquen suports específics, per a mantindre una convivència adequada en el seu nucli familiar i/o que permeta una vida en comú en el seu entorn natural.
d) Incrementar les experiències de vida autònoma, fora de l’entorn dels progenitors o persones que tutoritzen adaptant-se a un nou tipus de convivència amb altres persones afins i guanyant autonomia en totes les esferes de la seua vida.
e) Promoure la integració comunitària, tot afavorint l’accés als diferents recursos d’oci, formatius, sociolaborals i socials.
f) Promoure objectius d’emancipació, i garantir els suports necessaris per al seu manteniment.
2. Les entitats hauran de tindre subscrita una pòlissa d’assegurança d’accidents i malaltia i de responsabilitat civil a favor del personal que participa en els itineraris, que cobrisca, si fa el cas, els sinistres del voluntariat i els que es produïsquen a terceres persones en l’exercici de les activitats encomanades, conforme a l’exigit en l’article 6.2.c de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del voluntariat.

3. El programa cobrirà els projectes de vida independent de cada persona participant inclosa en el programa amb els recursos personals, serveis i suports que requerisquen, d’acord amb les seues necessitats individuals.
Per a facilitar els itineraris individualitzats es prestarà l’acompanyament necessari per al seu desenvolupament, potenciant l’apoderament i autodeterminació de les persones beneficiàries».

«Article 44. Criteris de valoració de les sol·licituds
1. La valoració de les sol·licituds de subvenció s’efectuarà atenent els criteris següents, que hauran de vindre reflectits en el pla d’actuació:

a) Grau d’adequació del programa específic a l’objecte i finalitat prevista, d’acord amb les necessitats i interés social de la memòria-projecte: fins a 40 punts.
b) La qualitat del programa o servei a desenvolupar, amb suficient nivell de detall, conforme als itineraris i perfil de les persones destinatàries: fins a 35 punts.
c) Programes integrats oberts que incorporen persones amb diversitat funcional o persones amb problemes de salut mental greu amb mesures de protecció i suport en l’exercici de la seua capacitat jurídica: es valorarà fins a un màxim de 5 punts.
d) Experiència acreditada de l’entitat sol·licitant: fins a un màxim de 5 punts, a raó d’1 punt per any d’experiència acreditada en activitats, centre o serveis d’atenció social a persones amb diversitat funcional o persones amb trastorn mental.
e) Programes que atenguen específicament en el seu plantejament i execució les necessitats de persones que residisquen en comarques en risc de despoblació, fins a un màxim de 3 punts.
f) Incorpora una perspectiva de gènere en les actuacions a desenvolupar: fins a un màxim de 5 punts.
g) Altres criteris funcionals (clàusules socials): fins a un màxim de 7 punts.
2. L’ordre de prelació per a la concessió de subvencions es determinarà en funció de la puntuació obtinguda per les sol·licituds, no podent-se concedir subvenció a aquelles sol·licituds que no obtinguen la puntuació mínima de 6 0 punts, sobre una puntuació màxima de 100 punts».

«Article 45. Quantia de la subvenció.
1. La quantia de la subvenció dependrà del nombre d’itineraris individualitzats inclosos en aquest.
2. A l’efecte, s’estableix un mòdul econòmic de 2.000 euros anuals per cada persona participant en un projecte de vida independent, fins a un màxim de 25 participants per sol·licitud (50.000 €).

«Article 46. Despeses subvencionables
1. Seran despeses subvencionables per al desenvolupament dels itineraris individualitzats de vida independent les despeses de personal i les despeses generals per al seu funcionament, realització i compliment dels seus objectius.
2. La contractació de personal per part de les entitats subvencionades en absolut suposarà cap relació jurídica amb la Generalitat.

3. Es consideren despeses de personal: els costos salarials bruts, inclosos els pagaments a la Seguretat Social corresponent a l’empresa del personal laboral contractat o contractada per les entitats per a l’execució de les activitats subvencionades. Aquests costos salarials bruts estaran limitats per les quanties anuals recollides en la taula salarial establida en el Conveni col·lectiu laboral per a persones amb discapacitat, per al grup o categoria professional en què s’enquadre el lloc de treball.
4. Es consideren despeses generals:
a) les despeses derivades del pagament d’assistències o serveis professionals.
b) les despeses de transport, en cas que estiguen justificats per l’índole del programa.
5. Es tindran en compte com a despeses subvencionables aquelles que es consideren absolutament imprescindibles per al desenvolupament dels itineraris de vida independent.
«Article 47. Pagament de la subvenció
1. El pagament de la subvenció per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats es realitzarà d’acord amb el règim de deslliurament especial de pagaments anticipats que per al finançament de programes d’actuació i activitats de serveis socials especialitzats establisca la Llei de pressupostos de la Generalitat en cada exercici o, en absència d’aquest, sobre la base del règim general de pagaments anticipats previst en l’article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
2. En el cas que es preveja la possibilitat de més d’un deslliurament, i sempre que no s’establisca de manera imperativa un percentatge, podran dividir-se els deslliuraments amb la finalitat d’assegurar una distribució del crèdit disponible conforme al ritme d’execució de les activitats subvencionades».

Deu. Es modifica el que es disposa en els apartats 5 i 6 de l’article 52 conforme a la redacció següent:
«5. En subvencions per a projectes de vida independent a través d’itineraris individualitzats, es realitzarà:
Control de qualitat a posteriori: havent d’aportar l’entitat gestora del programa, al final de l’exercici o termini d’execució del programa, una memòria que reculla totes les despeses i les activitats realitzades en cadascun dels itineraris individualitzats.
6. Anualment es realitzarà el pla de control sobre una mostra mínima del 10 % d’expedients que hagen sigut objecte de subvenció, en cadascuna de les línies de subvenció adés establides, per a la comprovació del control específicament establit»

Onze. Es modifica el que es disposa en l’apartat 2, lletra f), de l’annex II (ja modificat per l’ordre 3/19), de programes i serveis de promoció de l’autonomia per a persones amb diversitat funcional: programes de foment de la vida independent que ofereixen ajuda, orientació i suport a les persones amb diversitat funcional, i que reforcen les competències necessàries que els faciliten prendre decisions i tindre un nivell d’autonomia fins que els permeta viure de manera independent, per programes de foment de l’autonomia personal que ofereixen ajuda, orientació i suport a les persones amb diversitat funcional, i que reforcen les competències que els permeten prendre decisions i tindre un major nivell d’autonomia.

Dotze. Es modifica l’annex III d’Ajudes tècniques i productes de suport, amb la redacció següent:
«Constitueixen ajudes tècniques i productes de suport, que poden ser objecte d’ajuda per a la seua adquisició, incloent aquells elements o reparacions que afecten el seu manteniment i usabilitat, les següents:

Ajudes tècniques per a persones amb discapacitat física (quan no estiguen cobertes pel Catàleg general de prestació ortoprotètica del Servei Valencià de Salut)
1. Ajudes per a caminar manejades per un braç (bastons i crosses) o tots dos braços (caminadors).
2. Ajudes d’orientació, incloent bastons tàctils i ajudes electròniques.
3. Bipedestadors, plans inclinables i aparells de verticalització.
4. Cadires de rodes controlades per assistent i cadires de passeig d’infants.
5. Cadires de rodes bimanuals impulsades per les rodes posteriors.
6. Cadires de rodes amb motor elèctric i direcció manual.
7. Cadires de rodes amb motor elèctric i direcció elèctrica.
8. Accessoris per a cadires de rodes.
9. Ajudes per a la transferència i per a girar: taules, estores, discos, etc.
10. Ajudes per a l’elevació i el trasllat: grues fixes, amb rodes i els seus accessoris i seients de trasllat manual.
11. Taula i mobiliari per a asseure’s, incloent-hi cadires i butaques especials i les seues adaptacions.
12. Llits articulats, incloent-hi llits especials, accessoris i adaptacions.
13. Dispositius de suport per a manipular, fixar i arribar a objectes i sistemes de control de l’entorn.
14. Passamans i baranes de suport, barres i reposabraços de suport.

15. Dispositius per a obrir i tancar les portes, les finestres i les cortines.
16. Plataformes elevadores, erugues per a escales i puja-escales.
17. Ajudes per a rampes portàtils o fixes.
18. Ajudes tècniques i productes de suport per al desenvolupament d’activitats bàsiques de la vida diària (alimentació, vestit i higiene).
19. Tecnologies de suport i dispositius destinats a les persones amb discapacitat física.
Ajudes tècniques per a persones amb discapacitat auditiva
20. Dispositius telefònics de text o videotelèfon.
21. Telèfon fix adaptat amb amplificador.
22. Audiòfons (quan no estiguen coberts pel Catàleg general de prestació ortoprotètica del Servei Valencià de Salut).
23. Sistemes d’audició (equip de comunicació FM, amplificador de so ambiental, collaret bucle amplificador, bucle inductiu per a mòbils, piles per a pròtesis i implants coclears, i qualsevol element que tinga com a funció millorar l’audició).
24. Adaptador a l’ordinador per a l’audició.
25. Tecnologies de suport i dispositius destinats a les persones amb discapacitat auditiva.
Ajudes tècniques per a persones amb discapacitat visual
26. Ajudes òptiques, electroòptiques i de suport a la lectura, al contingut de pantalles i els llibres electrònics.
27. Programes i aplicacions per a utilitzar l’ordinador són síntesi de veu o anotador parlant.
28. Programes de magnificació de caràcters d’ordinador.
29. GPS amb veu que informe de la localització de la persona.
30. Agenda electrònica amb veu.
31. Tecnologies de suport i dispositius destinats a les persones amb discapacitat visual.
Ajudes tècniques per a l’autonomia personal de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn d’espectre autista.
32. Ajudes tècniques i productes de suport per al desenvolupament d’activitats bàsiques de la vida diària (alimentació, vestit i higiene).
33. Tecnologies d’estimulació sensorial i motriu.
34. Tecnologies de suport i dispositius destinats a les persones amb discapacitat intel·lectual o TEA.
Ajudes tècniques per a la comunicació per sistemes alternatius
35. Comunicadors, ordinador personal o tauleta per a persones amb diversitat funcional amb problemes específics de comunicació.
Qualsevol altre element existent en el mercat que aporte solucions a problemes d’accessibilitat o comunicació serà degudament valorat per l’òrgan instructor d’aquestes ajudes.

linea
Mapa web