
DECRET 69/2017, de 2 de juny, del Consell, de regulació dels criteris i procediment per al canvi de denominació dels municipis i altres entitats locals de la Comunitat Valenciana. [2017/5604]
(DOGV núm. 8068 de 22.06.2017) Ref. Base de dades 005556/2017
-
Anàlisi jurídica
Data d'entrada en vigor: 23.06.2017 Aquesta disposició afecta: Deroga: -
Anàlisi documental
Origen de disposició: Presidència de la Generalitat Grup temàtic: Legislació Matèries: Administració local Valencià Descriptors: Temàtics: municipi, administració local, procediment administratiu, llengua oficial, bilingüisme , canvi de denominació, toponímia, valencià, monografies
DECRET 69/2017, de 2 de juny, del Consell, de regulació dels criteris i procediment per al canvi de denominació dels municipis i altres entitats locals de la Comunitat Valenciana. [2017/5604]
PREÀMBUL
La Generalitat té competència exclusiva en la matèria de règim local i topònims, sense perjuí del que disposa larticle 149.1.18 de la Constitució, dacord amb el que estableix larticle 49.1.8a de lEstatut dAutonomia. En el seu desplegament, larticle 21 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, preveu que el canvi de denominació dun municipi serà aprovat per decret del Consell, mitjançant un procediment que es desplegarà reglamentàriament.
Aquest decret semmarca també dins de les competències atribuïdes per larticle 6 de lEstatut, que preveu que la Generalitat garantirà lús normal de les llengües oficials a la Comunitat Valenciana.
Larticle 15 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, dús i ensenyament del valencià, recull que correspon al Consell, dacord amb els procediments legals establits, determinar els noms oficials dels municipis, territoris, nuclis de població, accidents geogràfics, vies de comunicació interurbanes i topònims de la Comunitat Valenciana, coadjuvant a la protecció i recuperació del valencià.
En el marc del procediment de canvi de la denominació del municipi, es conjuguen i han de conciliar-se interessos de diversa índole, perquè el concepte dautonomia local en el seu aspecte organitzatiu es vincula amb la política lingüística dexclusiva competència de la Generalitat, per la qual cosa per a ladopció del canvi de la denominació dun municipi sha de tindre en consideració el més adequat a la seua tradició històrica i lingüística, la tutela de la qual competeix de manera primordial la mateixa comunitat autònoma, satisfent les exigències de seguretat jurídica i dunitat de lAdministració pública.
El temps transcorregut des de laprovació del Decret 58/1992, de 13 dabril, del Govern Valencià, pel qual es regula el procediment per al canvi del nom dels municipis, fa necessària laprovació duna nova norma que desplegue les previsions de lesmentat article 21 de la Llei de règim local de la Comunitat Valenciana, per adequar aspectes organitzatius i procedimentals, així com preveure la participació de lAcadèmia Valenciana de la Llengua en la determinació de les formes lingüísticament correctes de la toponímia oficial de la Comunitat Valenciana per a la seua aprovació.
Aquest decret regula també els criteris aplicables a la toponímia en el procés de canvi de la denominació dels municipis i altres entitats locals, la qual cosa resulta important des del punt de vista de la normalització de la toponímia valenciana i la seua adequació a la normativa consolidada de lAcadèmia Valenciana de la Llengua, atenent principalment el criteri de territorialitat establit en la Llei 4/1983, de 23 de novembre, dús i ensenyament del valencià.
La toponímia, com a element a través del qual un col·lectiu humà posa nom a la realitat que el rodeja i designa els elements físics i humans del seu entorn, ha de ser protegida i respectada pels poders públics. Partint daquesta premissa i atenent lencàrrec de la Llei dús i ensenyament del valencià, es procurarà evitar la forma bilingüe, perquè aquesta no respon a la tradició històrica ni lingüística dels pobles, i es prioritzarà la forma endònima del topònim; és a dir, la denominació valenciana per als municipis de la zona valencianoparlant i la denominació castellana per als municipis de la zona castellanoparlant, amb lobjectiu de salvaguardar la toponímia tradicional com un element que forma part del patrimoni cultural de tots els valencians.
El decret regula, entre altres qüestions procedimentals, mecanismes de participació ciutadana, de rectificació i de canvi de denominació daltres entitats locals.
Aquesta norma sarticula sobre els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. En virtut dels principis de necessitat i eficàcia es regula el procediment i els criteris per a portar a efecte el canvi de la denominació dels municipis i altres entitats locals, en harmonia amb les demandes duna adequada normalització lingüística de la toponímia valenciana. Respecte al principi de proporcionalitat, aquest decret conté la regulació dels procediments i criteris que cal aplicar en els canvis de les denominacions dels municipis i altres entitats locals, i es dicten les normes i especialitats del procediment necessàries. Pel que fa a la seguretat jurídica aquest decret sarticula sobre la base dels postulats de la legislació de règim local aplicable, amb lobjectiu destablir una regulació integrada, sistemàtica i de certesa, que facilite lactuació i presa de decisions de les entitats locals en els usos i adequacions dels canvis de denominació, de conformitat amb la seua tradició històrica i lingüística, i el respecte a les competències respectives. En aplicació del principi de transparència, shan definit els objectius daquesta norma i sha possibilitat la participació activa dels seus destinataris en la seua elaboració. Finalment, en aplicació del principi deficiència, aquest decret no comporta cap tipus de càrregues administratives innecessàries i aplica el desenvolupament de les tecnologies de la informació i comunicació, estalviant costos i reforçant les garanties dels ciutadans.
En definitiva, amb aquest decret es pretén lharmonització dels principis dautonomia local amb ladequada normalització lingüística de la toponímia valenciana, que sintegra en el marc dun conjunt ordenat de tràmits i actuacions formalment realitzades, de conformitat amb lordenament jurídic aplicable.
La Comissió Mixta de Cooperació entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ha emés informe favorable.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de lAdministració de la Generalitat per a 2017.
En virtut daixò, de conformitat amb larticle 43 de la Llei del Consell, a proposta del president de la Generalitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 2 de juny 2017,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
Aquest decret té per objecte regular el procediment de canvi de la denominació dels municipis i altres entitats locals de la Comunitat Valenciana, així com fixar els criteris per a portar a efecte lesmentat canvi.
Article 2. Ús i adequació del canvi de denominació
1. Els municipis no podran utilitzar denominacions que no hagen sigut autoritzades per lòrgan competent de la Generalitat, dacord amb els tràmits reglamentaris previstos en aquest decret.
2. La nova denominació del municipi sadequarà a la seua tradició històrica i lingüística.
Article 3. Acadèmia Valenciana de la Llengua
1. LAcadèmia Valenciana de la Llengua és la institució que té la competència per a fixar les formes lingüísticament correctes de la toponímia valenciana. Les formes corresponents a la denominació dels municipis i altres entitats locals seran proposades al Consell per a la seua aprovació oficial, dacord amb el procediment previst en aquest decret.
2. Les administracions locals i la resta de poders públics de la Comunitat Valenciana podran sol·licitar a lAcadèmia Valenciana de la Llengua lemissió dinformes o dictàmens i la realització destudis en matèria donomàstica. En exercici daquesta competència, lAcadèmia Valenciana de la Llengua revisarà, a petició de la direcció general competent en matèria dadministració local, o si és el cas, de la respectiva entitat local interessada, la denominació oficial dels topònims dels municipis valencians per a la seua adaptació per qüestions formals, en els casos i amb el procediment previst en aquest decret.
CAPÍTOL II
Forma oficial dels topònims
Article 4. Criteris per al canvi de la denominació dels municipis
1. La forma oficial dels municipis podrà ser en valencià, o en castellà, segons la zona de predomini lingüístic on estiguen ubicats, o en les dues llengües.
2. En el cas de laprovació de la doble denominació oficial en les dues llengües o les denominacions oficials bilingües, els dos noms apareixeran separats per una barra, dacord amb lordre següent:
a) En el cas dels municipis els territoris dels quals siguen de predomini valencianoparlant, en primer lloc anirà la denominació en la forma valenciana, seguit de la barra i el nom en castellà.
b) En el cas dels municipis els territoris dels quals siguen de predomini castellanoparlant, anirà en primer lloc el nom en castellà, i, a continuació, la barra i el nom en valencià.
No es podrà utilitzar el guió per a separar els dos elements en els casos de denominacions bilingües. Aquest element gràfic es reservarà únicament per als casos en què dos municipis sunisquen per a constituir-ne un altre. Lelecció duna de les dues denominacions oficials aprovades, es durà a terme en funció del context lingüístic utilitzat. Per tant, els municipis que tinguen una denominació oficial bilingüe utilitzaran la forma valenciana en contextos orals o escrits en valencià, i la forma castellana en contextos orals o escrits en castellà, sense perjuí de lobligació que imposa larticle 15.3 de la Llei dús i ensenyament del valencià als municipis que hagen optat per una denominació bilingüe.
3. Larticle inicial (el, la, l, els, les) en els topònims en la seua forma valenciana, es mantindrà davant del nom de les entitats de població que lhagen conservat i haurà de figurar en minúscula.
4. La preposició medial i article personal (de, en, den) en els topònims en la seua forma valenciana, hauran de figurar en minúscula.
5. No sautoritzarà el canvi del nom del municipi quan el proposat siga idèntic a un altre existent o puga produir confusions en la identificació de les administracions públiques.
Article 5. Criteris sobre els noms de les entitats locals menors i mancomunitats de municipis
1. Els noms de les entitats locals menors serà en valencià o en castellà, segons la zona de predomini lingüístic on estiguen ubicades.
2. El nom oficial de les mancomunitats de municipis serà en valencià o en castellà, segons la zona de predomini lingüístic de les poblacions que les constituïsquen.
El nom oficial de les mancomunitats de municipis serà en valencià i en castellà si les poblacions que constitueixen aquestes entitats locals comprenen territoris de predomini lingüístic valencianoparlant i castellanoparlant.
Quan la denominació de la mancomunitat integre el dels municipis que la constituïsquen, haurà de respectar-se el nom oficial daquests.
TÍTOL II
Procediments per al canvi de la denominació dels municipis i altres entitats locals
CAPÍTOL I
Procediment per al canvi de la denominació dels municipis
Secció I
Tramitació per lentitat local interessada
Article 6. Iniciació del procediment
El procediment per al canvi de la denominació del municipi es podrà iniciar:
a) Dofici, per lentitat local interessada, mitjançant un acord del Ple adoptat per majoria simple. En lacord dinici sordenarà la realització dels actes dinstrucció que resulten necessaris, de conformitat amb el que estableix aquest decret.
b) A sol·licitud dels veïns del municipi, amb una petició prèvia raonada i per escrit, dacord amb el que disposen les lleis vigents en matèria de règim local. En aquest cas el Ple de lajuntament, en el termini dun mes, haurà de pronunciar-se mitjançant acord adoptat per majoria simple, sobre linici del procediment, rebutjant o admetent la proposta veïnal.
Article 7. Instrucció del procediment
1. En la instrucció del procediment se seguiran els tràmits següents:
a) Shauran de demanar els informes justificatius i tècnics on es raone adequadament el canvi que es proposa. A aquests efectes, la documentació necessària a incorporar en lexpedient tramitat per lentitat local haurà dincloure un estudi tècnic, subscrit per un expert en lingüística, en què sexposen detalladament els fonaments històrics i lingüístics del canvi de denominació del municipi proposat.
b) Una vegada demanats els informes esmentats, i abans del tràmit dinformació pública, saprovarà lacord de canvi de denominació del municipi de conformitat amb el que estableix larticle 8 daquest decret.
c) Tràmit dinformació pública i resolució, si és el cas, de les reclamacions presentades, de conformitat amb el que estableix larticle 9 daquest decret.
2. LAcadèmia Valenciana de la Llengua prestarà, als municipis interessats que ho sol·liciten, lassistència i la col·laboració necessàries a fi delaborar lestudi a què es refereix lapartat 1.a anterior.
Article 8. Acord daprovació
El canvi de denominació del municipi requereix laprovació prèvia per acord del Ple de lentitat local interessada, adoptat amb el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació local. Lacord plenari contindrà les raons justificatives del canvi de denominació proposat.
Article 9. Tràmit dinformació pública
1. Lexpedient serà sotmès a informació pública pel termini de 20 dies hàbils, per mitjà danunci a través de mitjans electrònics en la seu electrònica de la respectiva entitat local i en el butlletí oficial de la província respectiva, a lefecte que qualsevol persona, física o jurídica, puga examinar lexpedient i formular les al·legacions que estime pertinents.
2. En finalitzar el període dinformació pública, el Ple de lentitat local resoldrà les al·legacions presentades i procedirà a laprovació definitiva del canvi de denominació del municipi per majoria absoluta.
En el cas que no shaja presentat cap reclamació en el tràmit dinformació pública, no serà necessària ladopció dun nou acord plenari daprovació.
A lexpedient tramitat sunirà un certificat expedit per la secretaria de la corporació local, acreditatiu del compliment del tràmit dinformació pública i del seu resultat, en què sindicarà expressament si shan presentat o no al·legacions.
Article 10. Remissió de lexpedient a la Generalitat
Lentitat local interessada remetrà lexpedient complet tramitat al departament del Consell competent en matèria dAdministració local. Si lexpedient no reuneix la documentació necessària exigida per aquest decret, es requerirà lentitat local perquè, en un termini de 10 dies, esmene la falta o adjunte dels documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que ha desistit, amb una resolució prèvia dictada en els termes de la llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Secció II
Tramitació pels òrgans de la Generalitat
Article 11. Sol·licitud dinformes
1. Lòrgan competent per a la tramitació del procediment de canvi de denominació del municipi, serà la direcció general competent en matèria dAdministració local. El procediment siniciarà en la data en què la sol·licitud haja tingut entrada en el registre de lòrgan competent per a la seua tramitació.
2. Conclosa la instrucció del procediment, dacord amb els tràmits establits en aquest decret i als efectes de la resolució del procediment, la direcció general competent en matèria dAdministració local sol·licitarà els informes preceptius següents:
a) Informe a lAcadèmia Valenciana de la Llengua, que serà emés en el termini de dos mesos, comptats des de la data de la sol·licitud. LAcadèmia Valenciana de la Llengua podrà proposar alternatives que considere més adequades tècnicament i històricament o advertir si hi ha incorreccions lingüístiques.
b) Informe al ministeri competent responsable del Registre dEntitats Locals estatal, perquè es pronuncie sobre lexistència dinscripció en el registre esmentat, duna denominació idèntica al canvi de denominació proposat o que, si és el cas, puga produir confusions en lorganització dels serveis públics.
3. Els informes a què es refereix lapartat anterior tindran caràcter vinculant.
Article 12. Tràmit dal·legacions i audiència de lentitat local
1. En el cas demetres informe desfavorable, per part de lAcadèmia Valenciana de la Llengua o, si és el cas, pel ministeri competent responsable del Registre dEntitats Locals estatal, es traslladarà a lentitat local interessada perquè emeta al·legacions en el termini dun mes. Lentitat local interessada emetrà les consideracions que crega oportunes mitjançant un acord plenari adoptat per majoria absoluta.
En el cas que el municipi no emeta al·legacions en el termini legalment establit, es considerarà que ha perdut el seu dret a aquest tràmit i el procediment continuarà dacord amb el que estableix larticle 13 daquest decret.
2. La direcció general competent en matèria dAdministració local traslladarà les al·legacions presentades per lentitat local interessada a lefecte de lemissió de nou informe per lAcadèmia Valenciana de la Llengua o, si és el cas, del Ministeri competent responsable del Registre dEntitats Locals estatal. Els informes esmentats tindran caràcter preceptiu i vinculant.
3. Una vegada emesos els informes esmentats, el procediment continuarà dacord amb el que estableix larticle 13 daquest decret.
Article 13. Resolució del procediment per la Generalitat
1. Una vegada instruït lexpedient, la direcció general competent en matèria dAdministració local proposarà a la persona titular de la conselleria competent en matèria dAdministració local perquè eleve la corresponent proposta dacord al Consell sobre el canvi de denominació del municipi.
2. Correspon al Consell, mitjançant decret, la competència per a resoldre el procediment de canvi de denominació del municipi. El decret del Consell es notificarà a lentitat local interessada i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Lacte daprovació del decret posarà fi a la via administrativa.
3. La direcció general competent en matèria dAdministració local durà a terme els tràmits conduents per a lanotació en el Registre dEntitats Locals de la Comunitat Valenciana del canvi de denominació oficial del municipi, una vegada publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el decret del Consell.
4. Es comunicarà el canvi de la denominació del municipi a lAdministració de lEstat perquè practique les anotacions dinscripció corresponents en el Registre dEntitats Locals estatal i, es publique en el Boletín Oficial del Estado, de conformitat amb la legislació estatal bàsica de règim local.
5. El procediment de tramitació pels òrgans de la Generalitat, es resoldrà i notificarà en el termini de sis mesos. A falta de resolució expressa, el silenci administratiu tindrà efectes estimatoris. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos per la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
CAPÍTOL II
Altres procediments
Article 14. Rectificacions, per qüestions formals, de topònims valencians
1. La direcció general competent en matèria dAdministració local, com a òrgan responsable del manteniment actualitzat del Registre dEntitats Locals de la Comunitat Valenciana, podrà iniciar un procediment de modificació de denominacions oficialment aprovades de topònims valencians, per a la rectificació de les qüestions formals que sindiquen en el paràgraf següent.
A aquest efecte sentén per rectificació de qüestions formals, aquelles referides a la necessària adaptació als criteris establits en els apartats 2, 3 i 4 de larticle 4 daquest decret, quant a lús de la barra i la seua ordenació, i lús de minúscules.
En aquests casos, no serà necessari que lentitat local interessada inicie expedient de canvi de la denominació del municipi.
2. Aquesta rectificació només saplicarà respecte a les denominacions de municipis oficialment aprovades i en els casos establits en lapartat anterior.
3. Els tràmits necessaris a realitzar en el procediment són:
a) La direcció general competent en matèria dAdministració local, sol·licitarà informe justificatiu de la necessària rectificació a lAcadèmia Valenciana de la Llengua. Així mateix, sol·licitarà informe al ministeri responsable del Registre dEntitats Locals de lEstat als efectes de larticle 11.2.b daquest decret.
b) Es donarà audiència a lentitat local interessada. En el termini dun mes lentitat local haurà de pronunciar-se per acord plenari per majoria absoluta. Si lentitat local interessada no efectua al·legacions dins del termini establit, es produirà la pèrdua del seu dret al tràmit indicat i prosseguiran les actuacions.
c) La direcció general competent en matèria dAdministració local, una vegada rebut, si és el cas, el corresponent acord plenari, haurà de dictar la resolució que finalitze el procediment, analitzant, si és el cas, les al·legacions presentades per lentitat local.
En el cas que la direcció general competent en matèria dAdministració local dicte resolució de rectificació, es procedirà a la modificació de les dades inscrites en el Registre dEntitats Locals de la Comunitat Valenciana. Els canvis produïts en el Registre dEntitats Locals de la Comunitat Valenciana es notificaran a lentitat local interessada i es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
El procediment es resoldrà i notificarà en el termini de sis mesos. A falta de resolució expressa, el silenci administratiu tindrà efectes estimatoris. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos per la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
d) De les inscripcions practicades en el Registre dEntitats Locals de la Comunitat Valenciana es donarà compte a lAdministració de lEstat, perquè practique les anotacions dinscripció corresponents en el Registre dEntitats Locals estatal i es publique en el Boletín Oficial del Estado.
Article 15. Canvis de denominació de les entitats locals menors
Els procediments establits en aquest decret saplicaran als canvis de denominació dels nuclis de població constituïts com a entitat local menor, de conformitat amb el que estableix la legislació aplicable en matèria de règim local.
El procediment de tramitació pels òrgans de la Generalitat, es resoldrà i notificarà en el termini de sis mesos. A falta de resolució expressa, el silenci administratiu tindrà efectes estimatoris. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos per la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Article 16. Canvis de denominació de les mancomunitats de municipis
Els canvis de denominació de les mancomunitats de municipis es regiran pel que preveu la legislació aplicable en matèria de règim local i en els seus respectius estatuts.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Incidència pressupostària
Laprovació daquest decret no té cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Presidència de la Generalitat.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única. Adaptació de procediments
Els procediments de canvi del nom dels municipis iniciats abans de lentrada en vigor daquest decret, sadaptaran quant a la seua resolució al procediment previst en aquest, sense perjuí que es conserven els actes vàlidament realitzats en la seua tramitació pel que fa als acords municipals adoptats i als informes emesos pels òrgans consultius.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Es deroga el Decret 58/1992, de 13 dabril, del Govern Valencià, pel qual es regula el procediment per al canvi del nom dels municipis.
Així mateix queden derogades les disposicions del mateix rang o dun rang inferior que soposen al que disposa aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament
Es faculta la persona titular del departament del Consell competent en matèria dadministració local, per a dictar les disposicions que estime necessàries per al desplegament i execució daquest decret.
Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor lendemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de juny de 2017
El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER
