Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 53/2008, de 18 d'abril, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Desplegament de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior. [2008/4943]

(DOGV núm. 5748 de 23.04.2008) Ref. Base de dades 004852/2008

DECRET 53/2008, de 18 d'abril, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Desplegament de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior. [2008/4943]
Constituïx un fet històric reconegut l'emigració que durant diversos períodes del segle XIX i fins mitjan del segle XX es va produir en la Comunitat Valenciana cap a altres comunitats autònomes i alguns països d'Europa i Amèrica del Sud.
La Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior, establix un marc legislatiu amb relació als valencians que es troben en l'exterior, introduint el reconeixement de valencianitat de les comunitats de valencians en l'exterior. El present decret desplega la dita llei.
El títol I d'este decret desenrotlla els drets individuals dels valencians que formen part d'una comunitat a la qual s'ha reconegut la seua valencianitat i elabora els mecanismes a través dels quals es podran exercitar estos.
Es desenrotlla i concreta el reconeixement del dret a accedir al patrimoni cultural valencià, així com el dret al coneixement i estudi de l'idioma valencià. Es preveu l'organització i el finançament de cursos en col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i altres entitats. S'establix un procediment ràpid i àgil per a obtindre el carnet de pertinença a una comunitat de valencians a l'exterior. I, finalment el decret recull el disseny i l'execució de programes de retorn temporal o definitiu a la Comunitat Valenciana.
El títol II desenrotlla el dret a la participació en la vida social i cultural valenciana, que es concreta en la continuïtat de programes que s'han realitzat i en el disseny d'uns altres de nous adaptats a les necessitats de les distintes comunitats.
També regula, entre altres, el dret dels valencians a l'exterior a l'educació a distància a través dels corresponents convenis amb les administracions competents en matèria d'educació i l'ús de la tecnologia.
El títol III d'este reglament regula el reconeixement de la valencianitat de les comunitats valencianes a l'exterior, fent possible este reconeixement per mitjà del corresponent procediment administratiu.
S'articula un procediment senzill i àgil perquè els centres valencians a l'exterior puguen sol·licitar el reconeixement de la valencianitat de les comunitats de valencians a l'exterior que organitzen.
El títol IV es dedica, finalment, a desenrotllar el règim dels centres valencians a l'exterior i les condicions que han de reunir per a ser reconeguts com a tals. Regula, així, el procediment per al reconeixement dels centres valencians a l'exterior sobre la base dels principis d'eficàcia, simplicitat i celeritat.
Com a mesura de foment i suport a les activitats dels centres valencians a l'exterior, es preveu la convocatòria anual del Premi Generalitat Valenciana Mariano Martínez, Joventut Valenciana a l'Exterior. I amb la finalitat de realitzar un seguiment dels assumptes d'interés dels centres valencians a l'exterior i de promoure les relacions i la col·laboració entre els centres valencians a l'exterior i entre estos i la Generalitat, s'establix la necessitat de convocar conferències de centres valencians a l'exterior, trobades de centres valencians a l'exterior de la Comunitat Valenciana i congressos de jóvens valencians a l'exterior.
S'establix el procediment per al reconeixement de federacions i confederacions, així com els requisits que han de complir i la documentació que han d'aportar per a aconseguir tal reconeixement.
El reglament també desenrotlla els drets reconeguts als centres valencians a l'exterior. En particular, es concreta la regulació de les ajudes públiques.
En este àmbit, s'articula un Portal de Valencians a l'Exterior, que serà accessible per a les persones amb discapacitat.
També es disposa la creació d'un fons editorial i audiovisual tendent a facilitar el coneixement de la història, la cultura, la llengua i la realitat de la Comunitat Valenciana.
Finalment, el títol IV regula el Consell de Centres Valencians a l'Exterior i inclou la reglamentació del Registre de Centres Valencians a l'Exterior, preveient l'edició periòdica d'una guia actualitzada de Centres Valencians a l'Exterior.
En conseqüència, d'acord amb el que establix l'article 18 de la Llei del Consell, a proposta del conseller d'Immigració i Ciutadania, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 d'abril de 2008,
DECRETE
TÍTOL I
DRETS DELS MEMBRES DE LES COMUNITATS
DE VALENCIANS EN L'EXTERIOR
Article 1. Dret d'accés al patrimoni cultural valencià
1. Els membres de comunitats de valencians a l'exterior als quals s'haja reconegut la seua valencianitat poden accedir als museus, arxius i biblioteques i altres béns culturals de la Comunitat Valenciana, en les mateixes condicions que els ciutadans valencians residents en el territori de la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, tindran dret a accedir al material didàctic i cultural que, sobre el patrimoni cultural valencià, haja proporcionat la Generalitat, dins de les seues possibilitats pressupostàries, al centre valencià en l'exterior a què pertanga la seua comunitat.
3. Tindran dret també a accedir a les activitats de formació cultural que, amb el suport econòmic o tècnic de la Generalitat, es desenrotllen en el seu centre valencià a l'exterior.
4. La conselleria competent, dins de les seues possibilitats pressupostàries, col·laborarà econòmicament amb els centres valencians a l'exterior en el desplaçament dels seus membres a la Comunitat Valenciana per a assistir a les emblemàtiques festes tradicionals de la Comunitat Valenciana.
Esta col·laboració econòmica s'aplicarà a la manutenció dels participants, així com a l'organització d'activitats i excursions que tinguen com a finalitat donar a conéixer el patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Dret al coneixement i estudi de l'idioma valencià
1. Els membres de les comunitats de valencians a l'exterior que tinguen reconeguda la seua valencianitat tindran dret al coneixement i estudi de l'idioma valencià com a llengua pròpia i cooficial de la Comunitat Valenciana.
2. El Consell finançarà i recolzarà tècnicament, dins de les seues possibilitats pressupostàries, la impartició de cursos sobre la cultura i idioma valencians, en els centres valencians a l'exterior, tant en els que radiquen fora del territori de l'Estat Espanyol, com els que es troben dins d'ell. A l'efecte, la Generalitat podrà subscriure els oportuns convenis de col·laboració amb les entitats públiques o privades que considere convenient.
3. La conselleria competent propiciarà també la celebració de cursos a distància d'història i idioma valencians, i pot per a això celebrar convenis de col·laboració amb entitats públiques o privades dedicades a l'educació oficial a distància.
Article 3. Dret a rebre informació sobre la realitat social de la Comunitat Valenciana
1. La conselleria competent proporcionarà als centres valencians a l'exterior, dins de les seues possibilitats pressupostàries, el suport tècnic i financer perquè puguen oferir, a la comunitat de valencians a l'exterior que organitzen, l'accés adequat a Internet en el mateix centre. Tot això amb l'objectiu de fer possible l'accés tant a les pàgines web de les diferents administracions i institucions valencianes, com a les dels diversos mitjans de comunicació, entre ells l'entitat pública Radiotelevisió Valenciana.
2. La Generalitat pot celebrar convenis de col·laboració amb els diferents mitjans valencians de premsa escrita a fi de facilitar la seua recepció pels centres valencians a l'exterior.
Article 4. Dret a obtindre informació sobre drets reconeguts en els àmbits socials i laborals, culturals i educatius
1. La informació sobre estos drets serà accessible a través de la pàgina web de la Generalitat.
2. La conselleria competent, en col·laboració amb els distints departaments del Consell, potenciarà la realització d'actuacions formatives en este àmbit, que es desenrotllaran en els centres valencians a l'exterior i a les quals podran acudir gratuïtament totes les persones integrades en la comunitat de valencians en l'exterior que el centre organitza.
Article 5. Dret a l'expedició del carnet acreditatiu de la pertinença a una comunitat de valencians a l'exterior
1. Els membres de les comunitats de valencians a l'exterior als quals s'haja reconegut la seua valencianitat tindran dret a disposar d'un carnet acreditatiu de la seua pertinença a la dita comunitat.
2. L'expedició d'este carnet es realitzarà d'ofici per iniciativa de la conselleria competent, excepte manifestació en contra de l'interessat, una vegada notificat als interessats el reconeixement de la valencianitat de la comunitat de valencians a l'exterior.
Article 6. Dels programes de retorn
1. Anualment, la conselleria competent aprovarà un programa de retorn per als membres de les comunitats de valencians a l'exterior.
2. Este programa inclourà necessàriament mesures econòmiques i informatives complementàries de les que competencialment li corresponen a l'Aministració central.
Article 7. Igualtat i no-discriminació de les persones amb discapacitat
1. Les activitats formatives sobre llengua i cultura valenciana, així com sobre drets socials, laborals, culturals i educatius, la realització de les quals potencie o organitze la Generalitat en els centres valencians a l'exterior, han d'estar adaptades a les persones amb discapacitat que formen part d'eixes comunitats de valencians a l'exterior.
Quan siga necessari adaptar eixes activitats formatives, el centre valencià a l'exterior ho posarà en coneixement de la conselleria competent.
2. En el cas que formen part de la comunitat de valencians a l'exterior persones amb discapacitat, el centre valencià a l'exterior que l'organitze podrà requerir, de la conselleria competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior, el suport tècnic i financer necessari, dins de les possibilitats pressupostàries, per a adaptar els terminals informàtics d'accés públic del centre a les necessitats de les dites persones.
3. La conselleria podrà celebrar convenis de col·laboració amb les associacions, federacions o fundacions que defenen els interessos i drets de les persones amb discapacitat, a fi de complir amb el que disposen els apartats anteriors d'este article.
TÍTOL II
DELS VALENCIANS A L'EXTERIOR
Article 8. Dret a la participació en la vida social i cultural valenciana
Per a fer efectiu este dret, la conselleria competent desenrotllarà els programes següents:
1. Programa anual destinat a facilitar la visita temporal a la Comunitat Valenciana dels valencians a l'exterior que no posseïsquen recursos per a fer-ho pels seus propis mitjans.
Els objectius d'este programa són:
- Potenciar l'acostament entre els valencians residents a l'exterior i els residents en la Comunitat Valenciana.
- Retre homenatge a les persones que durant gran part de la seua vida han col·laborat al desenrotllament dels centres valencians a l'exterior i, per tant, a la presència de la cultura i tradicions valencianes en els seus països de residència.
2. Programa anual l'objectiu del qual siga la inserció en la vida social i cultural de la Comunitat Valenciana dels jóvens dels centres valencians a l'exterior, que els permeta acostar-se i conéixer la cultura, tradicions i arrels valencianes, i desenrotllar al mateix temps activitats recreatives, culturals, turístiques i esportives.
3. Qualsevol altre tipus de programa que possibilite, impulse i permeta als membres de les comunitats de valencians a l'exterior la seua participació real i efectiva en la vida social i cultural de la Comunitat Valenciana.
Article 9. Drets en matèria educativa
1. La conselleria competent arbitrarà les mesures necessàries per a recolzar econòmicament els jóvens valencians a l'exterior que els permeta una formació de caràcter superior per mitjà de la realització d'estudis en les universitats valencianes, podent per a això firmar els convenis necessaris amb les dites institucions.
2. Així mateix, en col·laboració amb la conselleria d'Educació, es facilitarà l'accés, dels valencians en edat escolar que tornen a la Comunitat Valenciana, a centres educatius amb programes de compensació educativa.
3. Celebrarà igualment convenis de col·laboració amb entitats públiques o privades dedicades a l'educació oficial a distància, per a facilitar l'accés a estos estudis dels ciutadans valencians a l'exterior.
Article 10. Dret d'accés a activitats destinades a la promoció de la igualtat d'oportunitats entre sexes
La direcció general competent publicitarà estes activitats en el Portal de Valencians a l'Exterior, que crea l'article 12 d'este decret.
TÍTOL III
RECONEIXEMENT DE LA VALENCIANITAT
Article 11. Del procediment per al reconeixement de la valencianitat de les comunitats de valencians a l'exterior
1. Les comunitats de valencians a l'exterior poden sol·licitar, a través dels centres valencians a l'exterior en què s'organitzen, el reconeixement de la seua valencianitat per mitjà de sol·licitud, segons el model normalitzat que figura en l'annex I d'este decret, dirigida a la conselleria competent en la matèria.
2. La sol·licitud de reconeixement de la valencianitat ha d'incloure les mencions següents:
a) Identificació del centre valencià a l'exterior que sol·licita el reconeixement de la valencianitat de la comunitat de valencians a l'exterior que organitza.
b) Identificació del medi preferent o del lloc que s'assenyale a l'efecte de notificacions.
c) Petició de reconeixement de la valencianitat de la comunitat de valencians a l'exterior que organitza el centre sol·licitant i fets i raons en què fonamente la dita sol·licitud.
d) Lloc i data.
e) Unitat administrativa a què es dirigix.
3. Juntament amb la sol·licitud, ha de presentar-se:
a) Certificat de l'acord de l'òrgan competent del centre valencià, de sol·licitar el reconeixement de la valencianitat de la comunitat de valencians a qui el centre organitza.
b) Una relació nominal i numerada de les persones que, vivint fora de la Comunitat Valenciana i mantenint una especial vinculació amb esta, formen part de la comunitat organitzada pel centre, amb expressió del número d'identificació d'aquelles, firmada o autenticada pel president del centre valencià. La recollida i la cessió a la Generalitat d'estes dades es realitzarà complint, en tot cas, la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.
c) Declaració de cada una de les persones incloses en l'anterior relació nominal de la seua voluntat de pertànyer a la comunitat de valencians el reconeixement de la qual es pretén.
4. Si la sol·licitud no reunira els requisits assenyalats en l'apartat 2 d'este article, o es presentara sense acompanyar els documents mencionats en l'apartat anterior, es requerirà al centre valencià a l'exterior perquè, en un termini de trenta dies, esmene el defecte o acompanye els documents que falten, indicant-li que, en el cas de no fer-ho, se li tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució del conseller competent.
5. Es podrà demanar del sol·licitant l'aportació addicional d'altres documents o dades complementàries que s'estimen necessaris per a resoldre sobre el reconeixement sol·licitat. El termini per a aportar estos documents o dades serà de quinze dies.
6. Les sol·licituds de reconeixement han de dirigir-se a la conselleria competent, presentant-se en qualsevol registre de l'administració pública de la Generalitat, així com en els altres llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
7. La direcció general competent tramitarà l'expedient de reconeixement de la valencianitat, i efectuarà la proposta al titular de la conselleria, a l'efecte que este eleve al president de la Generalitat la proposta de decret pel qual es reconega o denegue la valencianitat.
8. Instruït el procediment i immediatament abans de redactar la proposta de resolució, s'obrirà un termini de trenta dies perquè els interessats puguen fer al·legacions i presentar els documents i justificacions que estimen pertinents.
Igualment es comunicarà als interessats l'obertura d'este tràmit d'audiència i estos podran presentar les seues al·legacions a través de qualsevol dels mitjans assenyalats en l'apartat 6 d'este article.
S'entén per interessats, a l'efecte del que disposa el present article, tant el centre valencià a l'exterior que va realitzar la sol·licitud, com totes les persones que formen part de la comunitat de valencians a l'exterior que organitza este centre.
Perquè els interessats puguen informar-se adequadament abans de fer les seues al·legacions o de presentar els documents que estimen oportuns, el centre valencià a l'exterior tindrà a disposició dels altres interessats tant la sol·licitud que va remetre a la Generalitat com tota la documentació que va adjuntar o que va aportar després de requeriment de la direcció general competent. També podran els interessats informar-se en la pròpia seu de la conselleria competent, on se'ls exhibirà el corresponent expedient administratiu, tot això amb subjecció al que establix la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Es prescindirà del tràmit d'audiència a l'interessat quan no figuren en el procediment, ni siguen tinguts en compte en la resolució, altres fets ni altres al·legacions i proves que les adduïdes per l'interessat.
9. La denegació del reconeixement de la valencianitat serà notificada al centre valencià a l'exterior sol·licitant d'este reconeixement, qui haurà de comunicar-ho als altres interessats, per qualsevol mitjà admés en dret.
La comunicació als altres interessats s'acreditarà per mitjà del certificat del secretari del centre, que s'incorporarà a l'expedient.
10. El reconeixement de la valencianitat d'una comunitat de valencians a l'exterior es realitzarà, si és procedent, per decret del president de la Generalitat, a proposta del conseller competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior, en el termini màxim de tres mesos des de la data d'entrada de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació, notificant-se a l'entitat sol·licitant qui, al seu torn, ha de comunicar-la als altres interessats, per qualsevol mitjà admés en dret, acreditant-se la dita comunicació per mitjà del certificat del secretari del centre, que s'incorporarà a l'expedient.
11. La revocació del reconeixement de la valencianitat s'efectuarà per decret del president de la Generalitat, a proposta del conseller competent, amb audiència prèvia del centre valencià a l'exterior que va sol·licitar este reconeixement.
La pèrdua del reconeixement de centre valencià a l'exterior, conforme al procediment regulat en el present decret, serà causa de revocació del reconeixement de la valencianitat.
La revocació del reconeixement de la valencianitat ha de ser motivada amb els fets i fonaments de dret que siguen procedents.
TÍTOL IV
DELS CENTRES VALENCIANS EN L'EXTERIOR
Article 12. Dels centres valencians a l'exterior
1. El present títol té com a objecte regular el suport, la coordinació i la intensificació de les relacions de la Generalitat amb els centres valencians establits fora del territori de la Comunitat Valenciana.
2. Els centres valencians a l'exterior, definits en l'apartat 3 de l'article 2 i en l'apartat 1 de l'article 6 de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior, seran la via i marc preferent de la relació entre els membres de les comunitats de valencians a l'exterior i l'administració pública de la Generalitat.
3. El Consell, en l'àmbit de les seues competències i d'acord amb la seua dispo-nibilitat pressupostària, habilitarà anualment una partida específica en el Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat, amb la dotació necessària per a poder complir els objectius del present decret i de conformitat amb el que disposa l'article 14 de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior.
4. A fi de facilitar la difusió de les activitats dels centres valencians a l'exterior, la direcció general competent en esta matèria habilitarà un Portal de Valencians a l'Exterior, al qual s'accedirà a través de la pàgina web de la direcció general, i en el qual es podrà consultar tota la informació relativa als centres valencians a l'exterior i les seues activitats, que ha de complir les condicions bàsiques d'accessibilitat.
5. Com a mesura de foment i suport a les activitats dels centres valencians a l'exterior, es convocarà anualment el Premi Generalitat Valenciana Mariano Martínez, Joventut Valenciana a l'Exterior, regulat pel Decret 54/2000, de 25 d'abril, del Consell.
6. Amb caràcter anual, la direcció general competent en esta matèria organitzarà conferències de centres valencians a l'exterior, en els seus respectius àmbits geogràfics, amb l'objecte de realitzar un seguiment dels assumptes d'interés dels centres valencians a l'exterior, realitzant propostes d'actuació conjuntes, analitzant les iniciatives desenrotllades per la Generalitat i proposant noves línies d'actuació.
En les dites conferències podran participar, com a mers observadors, aquells centres valencians a l'exterior que hagen sol·licitat el seu reconeixement, mentres es tramita la seua sol·licitud.
7. A fi de promoure les relacions i la col·laboració entre els centres valencians a l'exterior i entre estos i la Generalitat, així com contribuir al compliment de la resta dels objectius del present decret, es realitzarà cada tres anys la Trobada de Centres Valencians a l'Exterior de la Comunitat Valenciana, organitzat per la Generalitat, que impulsarà les accions necessàries per a l'assistència a este d'un nombre significatiu de persones pertanyents a cada centre inscrit oficialment en el registre que regula este decret en l'article 18.
8. Com a mesura de suport i de foment de les relacions entre la Generalitat i els jóvens valencians a l'exterior, la direcció general competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior convocarà cada tres anys un Congrés de Jóvens Valencians a l'Exterior.
9. La realització d'estos esdeveniments comptarà amb l'oportuna dotació pressupostària.
10. La creació d'oficines ciutadanes en les seus dels centres valencians a l'exterior requerirà l'autorització prèvia de la conselleria competent.
Article 13. Del procediment per al reconeixement dels centres valencians a l'exterior
1. Per al seu reconeixement oficial, els centres valencians assentats fora del territori de la Comunitat Valenciana han d'acreditar els requisits assenyalats en l'apartat 1 de l'article 7 de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior, i no poden ser reconeguts com a tals les entitats associatives, fundacionals i la resta de persones jurídiques sense finalitat lucrativa assenyalades en l'apartat 2 de l'article 7 de la llei.
2. Per a ser reconeguts oficialment, els centres valencians a l'exterior dirigiran, a la conselleria competent, la corresponent sol·licitud, segons el model normalitzat que figura en l'annex II d'este decret. Juntament amb la sol·licitud, presentaran la documentació següent:
a) Original dels Estatuts del centre valencià o còpia que acredite que són conforme a l'original, d'acord amb qualsevol mitjà admissible en dret.
b) Certificat de l'acord de l'òrgan competent, de sol·licitar el reconeixement com a centre valencià a l'exterior.
c) Certificat expedit per òrgan competent, que acredite la legalització de l'entitat en el territori en què estiga establida. En el cas que no estiga previst el tràmit de legalització, este requisit pot ser complit aportant la documentació que ho acredite.
d) Memòria indicativa de les activitats dutes a terme pel centre i de les que es projecten per al futur, així com els mitjans materials i personals de què disposa per al compliment dels seus fins.
3. Si la sol·licitud no reunix els requisits assenyalats en l'article anterior o no s'acompanyen els documents exigits en este article, es requerirà a l'interessat perquè, en un termini de quinze dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la in-dicació que, si així no ho fera, se li tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució que ha de ser dictada pel conseller competent.
4. La direcció general competent pot demanar del sol·licitant l'aportació addicional, en el termini de vint dies, dels altres documents o dades complementàries que estime necessàries per a resoldre sobre la inscripció sol·licitada, entre ells el certificat de l'ambaixada o secció consular espanyola, que valide que el document a què es referix l'apartat 2.c) d'este article és suficient segons la legislació del país en què està ubicada l'entitat sol·licitant. El termini de vint dies podrà ampliar-se, fins a deu dies més, a petició del sol·licitant o iniciativa de la direcció general, quan l'aportació dels documents requerits present dificultats especials.
5. Les sol·licituds de reconeixement poden presentar-se en la conselleria competent o en qualsevol registre de l'administració pública de la Generalitat, així com en els altres llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Pú-bliques i del Procediment Administratiu Comú.
6. Instruït el procediment i immediatament abans de dictar l'acte administratiu que atorgue o denegue el reconeixement del centre valencià a l'exterior, s'obrirà un termini de quinze dies perquè el centre sol·licitant puga fer al·legacions i presentar els documents i justificacions que estime pertinents.
7. El reconeixement del centre valencià a l'exterior es produirà, si és procedent, per acord del Consell, amb un informe previ del Consell de Centres Valencians a l'Exterior, a sol·licitud de l'entitat interessada, en el termini màxim de tres mesos des de la data d'entrada de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació, notificant-se a l'entitat interessada. Si en este termini no s'ha notificat al centre l'aprovació del reconei-xement, s'entendrà estimada la sol·licitud. En este cas, el centre valencià a l'exterior pot sol·licitar a la direcció general competent el corresponent certificat acreditatiu del silenci produït. Sol·licitat el certificat, este ha d'emetre's en el termini màxim de quinze dies.
8. L'informe previ del Consell de Centres Valencians a l'Exterior a què es referix l'apartat anterior ha de ser emés pel Ple i pot adoptar-se en reunió celebrada pel dit òrgan a través de videoconferència, en els termes i amb els requisits establits en l'article 17 del present decret. En tot cas, per a l'emissió d'este informe previ, el Consell demanarà al seu torn l'opinió dels centres valencians situats a una distància raonable del nou, sobre la con-veniència o no d'este reconeixement; opinió que ha de ser tinguda en compte en l'elaboració de l'informe del Consell.
9. El reconeixement del centre donarà lloc a la inscripció de l'entitat en el registre al què es referix l'article 18 d'este decret.
10. Per acord del Consell, amb un informe previ del Consell de Centres Valencians a l'Exterior, a sol·licitud de la conselleria competent, es podrà deixar sense efecte el reconeixement d'un centre valencià a l'exterior, sempre que es produïsca alguna de les circumstàncies següents:
a) Incompliment, per part del centre valencià, de les disposicions de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior, o d'este decret, en especial, dels requisits exigits per al seu reconeixement. En este cas, la conselleria competent, abans d'elevar la proposta de revocació al Consell, ha de donar audiència al centre afectat perquè este presente les al·legacions corresponents, en el terme de quinze dies a comptar des de la recepció del requeriment.
b) Per extinció de la personalitat jurídica del centre, o cessament de les activitats socials. En este cas, el centre ha de comunicar esta circumstància a la conselleria competent. Si la conselleria tinguera coneixement d'alguna d'estes circumstàncies, sense haver rebut comunicació per part del centre, pot iniciar el procediment d'ofici, donant audiència a l'interessat segons el que ha indicat el punt anterior.
c) L'aplicació, en tot o en part, de les quantitats rebudes en concepte d'ajudes a fins distints per a les que es van concedir. La conselleria competent, abans d'elevar la proposta de revocació al Consell, ha de donar audiència al centre afectat perquè este present les al·legacions corresponents, en el terme de quinze dies a comptar des de la recepció del requeriment.
La revocació del reconeixement d'un centre valencià a l'exterior serà notificada a este.
Article 14. Del procediment per al reconeixement de federacions i confederacions de centres valencians a l'exterior
1. Els centres valencians a l'exterior que hagen sigut prèviament reconeguts, d'acord amb el procediment de l'article 13 d'este decret, poden crear federacions, amb la finalitat de defendre i coordinar els seus interessos, facilitant així el compliment de les finalitats i objectius que els són comuns.
2. Els fins propis de les federacions de centres valencians a l'exterior seran els següents:
a) La defensa dels interessos dels centres que les integren.
b) La coordinació de les seues activitats, ja siguen culturals o de qualsevol altre tipus.
c) Assessorar els centres integrants per al millor compliment de les seues finalitats.
d) L'organització d'activitats de promoció i difusió de la cultura valenciana en col·laboració amb les entitats que les constituïxen.
e) Col·laboració amb la Generalitat en la realització d'estudis i estadístiques.
f) Qualsevol altra d'interés i anàloga naturalesa.
3. El procediment per al reconeixement de les federacions de centres valencians a l'exterior serà el mateix que regula l'article 13 d'este decret, si bé en el que es referix a l'article 13.2.b) cada una de les entitats que es federen haurà d'aportar el corresponent certificat de l'acord adoptat per l'assemblea respectiva de federar-se. Pel que fa a la sol·licitud, esta podrà ser subscrita pel president triat per l'assemblea constitutiva de la federació o pels representants de totes les entitats que la formen.
4. Les confederacions que poden constituir-se entre federacions oficialment constituïdes poden ser objecte també de reconeixement, amb els mateixos requisits, procediment i fins indicats en els articles anteriors.
Article 15. Drets dels centres valencians en l'exterior
1. Els centres valencians a l'exterior reconeguts segons el que establix este Reglament tindran dret a:
a) Ostentar el nom de la Comunitat Valenciana en la seua denominació social.
b) Utilitzar, conforme a l'ordenament jurídic, els símbols de la comunitat autònoma en el seu emblema social.
c) Usar la bandera de la Comunitat Valenciana en la seua seu social i en els actes públics d'especial importància que se celebren.
2. Els centres valencians a l'exterior reconeguts segons el que establix este reglament podran rebre les ajudes que la Generalitat establisca en el marc de les seues competències.
3. La Generalitat, de conformitat amb les disponibilitats pressupostàries, prestarà el seu suport essencialment per a contribuir a:
a) La cobertura dels gastos de funcionament dels centres valencians a l'exterior.
b) La potenciació de les activitats o els programes culturals relacionats amb la Comunitat Valenciana que desenrotllen els dits centres, federacions o confederacions.
c) Els programes d'assistència social per a valencians en situació de necessitat.
d) El manteniment i millora de les infraestructures i equipaments d'estes entitats.
4. Les ajudes als centres valencians a l'exterior seran objecte de convocatòria anual, en la qual s'especificaran els requisits i el procediment per a sol·licitar-les, i en la qual s'inclourà el model formalitzat de sol·licitud de les dites ajudes.
5. Per a la concessió de les ajudes es valorarà, entre altres aspectes, l'interés social i cultural de les activitats i els projectes dels centres, valorats segons la seua màxima adequació als objectius indicats en esta disposició, l'antiguitat del centre i el seu pressupost anual, el nombre de socis o afiliats al centre, la seua incidència en la captació de nous socis, especialment els jóvens, així com aquells criteris de valoració especificats per a cada tipus d'ajuda en la present disposició o en la convocatòria corresponent.
6. La direcció general competent, dins de les seues possibilitats pressupostàries, facilitarà als centres valencians a l'exterior material educatiu i cultural tendent a configurar el fons editorial i audiovisual a què es referix la lletra h) de l'article 8 de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior.
Es fomentarà igualment la creació de publicacions especialment dirigides als valencians a l'exterior.
A més, la Generalitat recolzarà als centres valencians a l'exterior amb vista a contribuir a inventariar, catalogar, restaurar i difondre el patrimoni artístic, bibliogràfic, fotogràfic, i documental dels centres valencians.
Article 16. Servicis generals per als membres dels centres valencians a l'exterior
Els programes regulats en l'article 8 del present decret, i els que es puguen elaborar en el futur, estan orientats a facilitar eixe intercanvi de caràcter educatiu, cultural i econòmic, a través de programes d'estades de coneixement o tornada temporal que es combinen amb activitats culturals. L'accés als servicis no sols d'informació, sinó de participació (en línia) prestats per la Generalitat, es farà en format accessible i amb les tecnologies adequades.
Així mateix, en l'article 1 d'este decret es fomenta l'assistència a les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana dels membres de comunitats de valencians a l'exterior.
Article 17. Del Consell de Centres Valencians a l'Exterior
1. El Consell de Centres Valencians a l'Exterior és l'òrgan col·legiat de representació dels centres valencians a l'exterior. Té caràcter deliberant i exercix funcions consultives i d'assessorament a l'administració de la Generalitat sobre les qüestions regulades en este decret.
El Consell de Centres Valencians a l'Exterior es regix pel que disposa la normativa vigent sobre òrgans col·legiats de l'administració, i s'organitza i exercix les seues funcions en la forma prevista en este decret.
El Consell de Centres Valencians a l'Exterior està adscrit a la conselleria competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior.
2. El Consell de Centres Valencians a l'Exterior té les funcions següents:
a) Assessorar el Consell sobre les línies generals, objectius i iniciatives específiques que desenrotlle en les seues relacions amb els centres valencians a l'exterior.
b) Impulsar les activitats i la presència dels centres valencians a l'exterior.
c) Fomentar les relacions entre els centres valencians a l'exterior, i la seua relació amb la Comunitat Valenciana i les seues institucions.
d) Col·laborar en el disseny d'actuacions que integren els jóvens descendents de valencians en els centres.
e) Qualsevol altra que li siga atribuïda per l'ordenament jurídic.
En l'àmbit de les seues funcions, el Consell de Centres Valencians a l'Exterior ha de:
a) Emetre els informes que li sol·licite el Consell sobre les iniciatives i les activitats relacionades amb els centres valencians a l'exterior.
b) Elaborar anualment una memòria-informe sobre la situació i l'evolució de les relacions entre els centres valencians de tot el món i la Comunitat Valenciana.
c) Proposar al Consell activitats i iniciatives de col·laboració per al foment de les relacions entre els centres valencians de tot el món i la Comunitat Valenciana i les seues institucions.
3. Són membres del Consell de Centres Valencians a l'Exterior:
a) El president de la Generalitat, que el presidix, podent ser substituït pel vicepresident primer del Consell o pel vicepresident del Consell de Centres Valencians a l'Exterior.
b) El conseller competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior, que és el seu vicepresident.
c) El secretari autonòmic competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior.
d) El director general competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior.
e) Un representant, amb rang no inferior a director general, nomenat pel titular de cada un dels departaments que ostenten les competències en matèria de:
- Promoció cultural.
- Turisme.
- Joventut.
- Ensenyaments universitaris.
- Política lingüística.
- Agricultura.
- Comerç.
- Esport.
- Relacions externes.
- Modernització.
- Cooperació al desenrotllament.
- Benestar social.
f) Deu representants dels centres valencians inscrits a l'empara d'este decret, triats pels propis centres, segons la distribució següent:
- Tres representants dels centres existents a Amèrica del Sud.
- Tres representants dels centres existents a Espanya.
- Dos representants dels centres existents en la resta d'Europa.
- Un representant dels centres existents a Amèrica Central, Amèrica del Nord i la resta del món.
- Un representant dels jóvens associats en els centres valencians a l'exterior.
g) Actuarà com a secretari un funcionari de la direcció general competent nomenat a l'efecte pel vicepresident del Consell de Centres Valencians a l'Exterior, amb veu però sense vot.
La designació dels vocals representants dels centres valencians s'efectuarà d'acord amb el procediment següent:
a) Els centres reconeguts oficialment per la Generalitat, agrupats d'acord amb les circumscripcions indicades en el punt anterior, acordaran per majoria designar les persones que actuaran com a vocals del Consell en representació dels centres de la seua circumscripció. A l'efecte, els centres han de remetre, a la direcció general que tinga assig-nades les competències en esta matèria, còpia de l'acord conjunt de designació dels vocals.
b) En cas de no existir acord entre els centres d'una circumscripció per a designar les seues vocals representatius en el Consell, la direcció general competent, prèvia consulta amb cada un dels centres afectats, designarà per sorteig, entre els candidats proposats per aquells, els vocals del Consell que corresponguen.
El mandat dels vocals representants dels centres en el Consell serà de quatre anys, renovables per períodes de la mateixa duració, a comptar des de la data de la seua designació.
El Consell de Centres Valencians a l'Exterior actuarà a través del seu president, del Ple i de la Comissió Permanent que es constituïsca en el si del Consell.
4. Són funcions del president del Consell de Centres Valencians a l'Exterior:
a) Representar al Consell.
b) Planificar, organitzar i coordinar l'activitat del Consell i executar els seus acords.
c) Convocar, presidir, suspendre i alçar les reunions, dirigir les deliberacions i dirimir els empats amb el seu vot de qualitat
5. Serà competència del Ple del Consell de Centres Valencians a l'Exterior:
a) Deliberar sobre tots els assumptes continguts en l'orde del dia, i, en particular, sobre els informes, estudis i propostes que siguen sotmesos al seu examen i consideració.
b) Triar i nomenar els vocals representants dels centres valencians en la Comissió Permanent del Consell, d'entre els vocals del Ple del Consell indicats en l'apartat 3 lletra f) del present article.
c) Establir els criteris generals als quals ha d'atindre's l'actuació de la Comissió Permanent del Consell durant el període del seu mandat.
d) Qualsevol altra funció que no estiga atribuïda expressament a altres òrgans.
El Ple es reunirà en sessions ordinàries cada dos anys, i en sessions extraordinàries quan el president ho considere necessari o quan ho sol·liciten, almenys, la mitat dels seus components. Les reunions del Ple poden celebrar-se a través de videoconferència. Els equips utilitzats per a la celebració de la sessió en esta modalitat han d'haver sigut verificats per la direcció general competent en matèria de modernització, el personal de la qual supervisarà la correcta recepció del senyal telemàtica. El secretari del Consell de Centres Valencians a l'Exterior adoptarà les mesures pertinents per a garantir la unitat de l'acte, així com el quòrum de constitució.
Les convocatòries les efectuarà el president amb un mes d'antelació com a mínim, i fixarà necessàriament l'orde del dia, l'hora i el lloc de celebració.
Serà necessari un quòrum de dos terços dels seus membres per a la vàlida constitució del Ple i adoptarà les seues decisions per majoria simple.
Poden incorporar-se a les sessions del Ple del Consell, amb veu però sense vot, aquelles persones o institucions que el president del Consell jutge oportú que assistisquen per la seua rellevància en l'àmbit social o cultural de la Comunitat Valenciana, o per la seua vinculació amb els centres valencians a l'exterior.
Correspon als membres del Consell:
a) Participar en els debats de les sessions.
b) Exercir el seu dret de vot, podent fer constar en acta l'abstenció i el vot reservat, així com els motius que el justifiquen.
c) Dret a rebre tota la documentació, així com la informació necessària per a complir degudament les funcions assignades al Consell.
d) Proposar, si és el cas, a través de la Comissió Permanent, la inclusió en l'orde del dia de les propostes que estimen convenients.
e) Quantes altres funcions que siguen intrínseques a la seua condició de consellers.
6. La Comissió Permanent estarà composta per:
a) El vicepresident del Consell, que actuarà com a president de la Comissió, i a qui correspondrà la seua convocatòria i la fixació de l'orde del dia, així com el vistiplau de les seues actes.
b) Tres vocals representants dels membres del Consell pertanyents als centres valencians a l'exterior, triats pel Ple del Consell, en la seua sessió ordinària, d'acord amb la distribució següent:
- Un vocal pertanyent als centres valencians existents a Espanya.
- Un vocal pertanyent als centres valencians existents en la resta d'Europa.
- Un vocal pertanyent als centres valencians existents a Amèrica i resta del món, i en representació dels jóvens associats en els centres valencians a l'exterior.
Actuarà com a secretari de la comissió, amb veu però sense vot, un funcionari de la direcció general competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior, nomenat a l'efecte pel president de la Comissió.
La Comissió Permanent es reunirà, com a mínim, una vegada a l'any, i, en tot cas, quan ho sol·licite el seu president o, almenys, la mitat dels seus components.
És competència de la Comissió Permanent:
a) Preparar les sessions del Ple, tant ordinàries com extraordinàries, fixant les ponències que s'hagen d'estudiar i discutir en este.
b) Sotmetre a aprovació del president aquells assumptes que els membres de la Comissió consideren que han de ser inclosos en l'orde del dia, tant del Ple com de la Comissió Permanent.
c) Elaborar la memòria anual que preceptua l'apartat 2, paràgraf segon, lletra b), d'este article, tenint en compte l'avantprojecte presentat per la direcció general que tinga atribuïdes les competències relatives a la relació de la Generalitat amb els centres valencians a l'exterior de la Comunitat Valenciana.
d) Executar les competències que delegue en esta el Ple del Consell.
Per a la vàlida constitució de la Comissió Permanent es requerirà un quòrum de dos terços dels seus membres, i les seues decisions s'adoptaran per majoria simple.
Article 18. Del Registre de Centres Valencians a l'Exterior
1. El Registre de Centres Valencians a l'Exterior estarà adscrit a la direcció general de la Generalitat competent en matèria de comunitats de valencians a l'exterior. En este s'inscriuran els centres valencians a l'exterior, així com les federacions i confederacions de centres, que siguen reconeguts com a tals d'acord amb el que disposen els articles precedents d'este decret.
2. El Registre de Centres Valencians a l'Exterior serà públic i gratuït. Assumirà les funcions de qualificació, inscripció i certificació dels actes, que així ho requerisquen, dels centres, federacions i confederacions de centres reconeguts per la Generalitat.
3. Correspon a la direcció general competent la inscripció d'ofici en el registre dels centres valencians, federacions i confederacions reconeguts per la Generalitat.
4. En el Registre de Centres Valencians a l'Exterior es faran constar els Estatuts del centre, federació o confederació, els seus òrgans de govern, el domicili social, la data de constitució i la data de reconeixement de la valencianitat. Estes entitats han de comunicar a la direcció general competent les modificacions dels seus Estatuts, òrgans de govern i domicili social, amb la finalitat de poder-les inscriure. Les entitats poden sol·licitar per escrit en qualsevol moment la inclusió d'altres dades en el registre.
5. En este registre igualment es farà constar, per mitjà de l'oportú assentament registral, el reconeixement de la valencianitat determinat en l'article 3 de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l'Exterior, amb l'anotació del número i data del decret de reconeixement, així com, si és el cas, la seua revocació.
6. La cancel·lació de la inscripció d'un centre, federació o confederació de centres podrà ser promoguda d'ofici per la direcció general competent, o a instàncies de part, amb motiu de la seua dissolució, fusió o escissió, o per incompliment dels preceptes d'este decret, segons el procediment regulat en l'article 14 del present decret.
7. La direcció general competent podrà expedir certificats d'inscripció i còpies dels Estatuts sempre que se li sol·liciten per escrit, i podrà editar una guia actualitzada per qualsevol mitjà en què consten tots els centres, federacions i confederacions de centres inscrits, amb el nom del centre, la seua direcció i el nom del seu president o representant, d'acord amb el que preveu la legislació vigent sobre la matèria. En esta guia també s'afegirà una breu ressenya sobre la història i activitats del centre, federació o confederació.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única
Per decret del president de la Generalitat es podrà expedir carnet en què es reconega la valencianitat a aquelles institucions, persones o entitats que hagen destacat en la difusió de la realitat cultural, econòmica i social de la Comunitat Valenciana a l'exterior.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única
Queda derogat el Decret 38/2003, de 15 d'abril, del Consell, pel qual es regula la relació amb els centres valencians a l'exterior de la Comunitat Valenciana, així com totes les disposicions reglamentàries que s'oposen al que disposa este reglament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
En el no previst per este decret, s'aplicarà la Llei de Règim Jurídic de les Admi-nistracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Segona
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 18 d'abril de 2008
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Immigració i Ciutadania,
RAFAEL BLASCO CASTANY

linea
Mapa web