Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 13/2018, de 10 d'abril de 2018, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes previstes en la submesura 19.2 del Programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, Suport per a la realització d'operacions de conformitat amb l'estratègia de desenvolupament local participatiu, dels grups d'acció local LEADER 2014-2020. [2018/3817]

(DOGV núm. 8278 de 20.04.2018) Ref. Base de dades 003905/2018

ORDRE 13/2018, de 10 d'abril de 2018, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes previstes en la submesura 19.2 del Programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, Suport per a la realització d'operacions de conformitat amb l'estratègia de desenvolupament local participatiu, dels grups d'acció local LEADER 2014-2020.
[2018/3817]

ÍNDEX

Preàmbul
Capítol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 2. Marc normatiu
Article 3. Finançament de les ajudes
Article 4. Definicions
Article 5. Persones beneficiàries i requisits
Article 6. Obligacions de les persones beneficiàries
Article 7. Actuacions objecte de les ajudes
Article 8. Moderació de costos
Article 9. Subcontractació
Article 10. Classe i quantia de l’ajuda
Article 11. Concurrència amb altres ajudes
Capítol II. Procediment de concessió de l’ajuda
Article 12. Convocatòria, termini, lloc i documentació que cal presentar amb la sol·licitud d’ajuda
Article 13. Ordenació i instrucció
Article 14. Comissió d’avaluació i procés de valoració de les sol·licituds
Article 15. Criteris de selecció i priorització
Article 16. Inadmissió i desistiment
Article 17. Resolució de les ajudes
Capítol III. Justificació i pagament de l’ajuda
Article 18. Sol·licitud de pagament de l’ajuda concedida i justificació de les despeses
Article 19. Regles per a la liquidació de les ajudes
Article 20. Termini per a la realització i justificació de les inversions en cada anualitat
Article 21. Pròrroga del termini per a la justificació de l’ajudes
Capítol IV. Controls sobre la concessió i el pagament de l’ajuda
Article 22. Control de les ajudes
Article 23. Acta de no inici de la inversió
Article 24. Controls administratius de les sol·licituds d’ajuda i pagament
Article 25. Controls sobre el terreny de les sol·licituds de pagament final
Article 26. Controls a posteriori i de qualitat
Capítol V. Incidències posteriors a la concessió
Article 27. Modificació de l’ajuda concedida per canvis d’inversió o del calendari d’anualitats.
Article 28. Incompliment de les condicions de concessió de l’ajuda

Article 29. Canvis en béns subvencionats
Article 30. Reintegrament de les quantitats
Article 31. Pèrdua o minoració de l’ajuda
Article 32. Règim d’infraccions i sancions
Article 33. Publicitat de l’ordre
Disposicions addicionals
Primera. Notificació i comunicació a la Comissió Europea
Segona. No-incidència econòmica
Disposició derogatòria
Disposicions finals
Primera. Desenvolupament i execució
Segona. Entrada en vigor
Annexos
Annex I. Grups d’acció local i llistat de municipis
Annex II. Accions incloses en la submesura 19.2, Implementació de les operacions de conformitat amb l’estratègia de desenvolupament local participatiu
Annex III. Criteris d’elegibilitat, selecció i intensitat de l’ajuda

Annex IV. Documentació mínima obligatòria per a l’aprovació de l’ajuda
a) Fase 1: documentació a presentar en la sol·licitud d’ajuda
b) Fase 2: documentació a presentar una vegada notificada l’ajuda
Annex V. Documentació que cal adjuntar en la fase de justificació de l’ajuda
Annex VI. Infraestructures per a xarxes radioelèctriques existents. Correspondència entre municipis i centres de telecomunicacions. Projectes de millora per centre de telecomunicacions que poden ser objecte de subvenció.



PREÀMBUL

La consecució d’un desenvolupament territorial equilibrat de les economies i comunitats rurals, incloent-hi la creació i conservació de l’ocupació, és un dels tres objectius principals que ha d’aconseguir l’ajuda al desenvolupament rural, tal com contempla el Reglament (UE) 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
La reforma de la política de desenvolupament rural empresa per al període de programació 2014-2020 ha reforçat el paper del desenvolupament local participatiu, denominat desenvolupament local LEADER, al qual se li donarà suport a través del FEADER.
En el cas de la Comunitat Valenciana, el Programa de desenvolupament rural per al període 2014-2020 (PDR CV 2014-2020), (CCI: 2014ES06RDRP017), aprovat per Decisió d’Execució de la Comissió, de 28 de juliol de 2015, contempla la mesura 19. Suport per al desenvolupament local de LEADER, destinada a millorar la governança, la mobilització del potencial endogen de les zones rurals i a la millora de la qualitat de vida de les zones rurals, posant l’accent principalment en la promoció del desenvolupament local en aquestes zones. Aquesta mesura conté la submesura 19.2, operació 19.2.1, suport per a la realització de les operacions de conformitat amb l’estratègia de desenvolupament local participatiu, cofinançada per la Comunitat Valenciana i l’Administració general de l’Estat, a més de l’aportació de FEADER.
Segons Decisió d’Execució de la Comissió, de 30 de gener de 2017, s’aprova la modificació del PDR CV 2014-2020, incloent-hi en l’operació 19.2.1, ajudes destinades a inversions no superiors a 70.000 euros en la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació contemplats en l’annex I del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, el resultat de la qual pot ser un producte no contemplat en aquest annex.

La intervenció en el territori a través d’estratègies de desenvolupament local, concebudes i aplicades amb una perspectiva multisectorial, basades en la col·laboració entre els agents socials i econòmics dels territoris rurals, i dissenyades i aplicades pels grups d’acció local, constitueix l’essència de l’enfocament LEADER.
Aquestes estratègies, la concepció i l’aplicació de les quals ha de ser integral i multisectorial, contribuiran a la consecució dels objectius prioritaris per al desenvolupament dels espais rurals, a través de la millora de la competitivitat, el medi ambient i la qualitat de vida i diversificació en les àrees rurals, mitjançant actuacions aplicades des de l’enfocament LEADER.
Les actuacions que s’aplicaran a través de LEADER, dins del marc d’una estratègia de desenvolupament territorial, tenen com a finalitat aconseguir la mobilització del potencial de desenvolupament endogen des de la implicació local de la població, a través de l’aplicació d’aquest enfocament i l’impuls de les estratègies de desenvolupament locals adaptades a les característiques i necessitats dels territoris.
En aquest context, i segons el que es disposen els articles 130 i 148 de la Constitució Espanyola, la Generalitat Valenciana pot assumir competències en matèries d’agricultura i ramaderia, d’acord amb l’ordenació general de l’economia, i en l’exercici i desenvolupament de l’article 49.3.3 i 49.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat Valenciana té també competència exclusiva, sense perjudici del que disposa l’article 149 de la Constitució i, si escau, de les bases i ordenació de l’activitat econòmica general de l’Estat, sobre l’agricultura, reforma i desenvolupament agrari, i ramaderia, entre altres matèries, i també és competència exclusiva de la Generalitat el desenvolupament i l’execució de la legislació de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana en aquelles matèries que siguen de la seua competència.

Atés que l’aplicació del dret comunitari no implica deixar sense contingut el principi d’autonomia, consagrat en la Constitució, i tenint en compte el que estableixen els articles 49.3.3 i 49.4 de l’Estatut d’Autonomia, que reconeix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva sobre l’agricultura, reforma i desenvolupament agrari, i ramaderia, es crea l’Ordre 5/2016, d’11 d’abril, de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que convoca i regula la selecció dels grups d’acció local LEADER 2014-2020 i de les estratègies de desenvolupament local participatiu, i fixa les bases per a seleccionar els grups d’acció local i les EDLP d’aquests.

Per la Resolució de 19 de juliol de 2017, de la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, se seleccionen les EDLP i es designen nou grups d’acció local LEADER 2014-2020, els quals participaran en la gestió de les operacions contemplades en la submesura 19.2, que no cobriran la totalitat del territori considerat LEADER en el PDR-CV 2014-2020.
L’Ordre 5/2016, d’11 d’abril, de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es convoca i regula la selecció dels grups d’acció local LEADER 2014-2020 i de les estratègies de desenvolupament local participatiu (EDLP), va fixar les bases per a seleccionar els grups d’acció local i les EDLP d’aquests.
La Resolució de la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, de 19 de juliol de 2017, ha aprovat i seleccionat, amb caràcter definitiu fins a la signatura del conveni corresponent, nou grups que participaran en la gestió de les operacions contemplades en la submesura 19.2.
Mitjançant la Resolució de 14 de setembre de 2017, de l’esmentada Direcció General, s’han seleccionat dues candidatures per a grup d’acció local provisional, les quals han presentat les EDLP.
Segons la Decisió d’Execució de la Comissió, de 31 de juliol de 2017, s’ha aprovat la segona modificació del PDR-CV 2014-2020, que contempla, entre uns altres, l’augment de la dotació destinada a l’operació 19.2.1, i incrementa de 9 a 11 el nombre de grups d’acció local que cobriran el territori LEADER de la Comunitat Valenciana.
Per la Resolució de 2 de novembre de 2017, de la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, s’han seleccionat les EDLP i s’han designat dos grups d’acció local LEADER 2014-2020, que, al costat dels nou grups d’acció local ja designats, implementaran la gestió de les operacions de la submesura 19.2 en la totalitat del territori LEADER de la Comunitat Valenciana per al període 2014-2020.

El 22 de novembre de 2017 s’han signat els convenis entre la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i els onze grups d’acció local seleccionats per a l’aplicació del desenvolupament local participatiu LEADER, dins del marc del PDR CV 2014-2020. Aquests grups actuen com a entitats col·laboradores en la gestió de les ajudes de la submesura 19.2 del programa esmentat, quan no siguen beneficiaris, i regulen aquest conveni els procediments de gestió, la dotació financera i les obligacions de les parts.

Mitjançant aquesta ordre s’estableixen les bases reguladores a què s’han de sotmetre les ajudes concedides en el marc d’aquestes actuacions, i que seran gestionades per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
En el Reglament (UE) número 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en la secció 1 del capítol III, es regulen les ajudes regionals a la inversió. Aquest reglament serà aplicable a les ajudes destinades a millores en empreses no agrícoles en zones rurals contemplades en l’apartat 1 de la secció 1 de l’annex 3 d’aquesta ordre.
En el Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en la secció 6 del capítol III, es regulen les ajudes per a inversions relatives a la transformació de productes agrícoles en productes no agrícoles així com les ajudes destinades a la creació d’empreses per a activitats no agrícoles en zones rurals.

El règim d’ajudes corresponent a les ajudes per a inversions relatives a la transformació de productes agrícoles en productes no agrícoles, el resultat dels quals és un producte no inclòs en l’annex I del TFUE, ha sigut comunicat a la Comissió, al qual s’ha assignat el número de registre SA.50406, les ajudes del qual estan contemplades en la secció 2 de l’annex II d’aquesta ordre.
El règim d’ajudes corresponents a les ajudes destinades a la creació d’empreses no agrícoles en zones rurals, contemplades en la secció 1 de l’annex II d’aquesta ordre, ha sigut comunicat a la Comissió, i s’ha assignat el número de registre SA.50406.
El Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, és aplicable a les ajudes destinades a inversions en energies renovables i estalvi energètic en activitats productives, contemplades en la secció 3.1 de l’annex II d’aquesta ordre, i a les ajudes destinades a la creació, millora o ampliació d’infraestructures passives per a xarxes de banda ampla, contemplades en la secció 3.2 de l’annex II de l’ordre.
El règim d’ajudes corresponent a les ajudes destinades a serveis bàsics i a la renovació de poblacions a les zones rurals contemplades en l’article 20 del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel qual es deroga el Reglament (CE) número 1698/2005, del Consell, incloses en els programes de desenvolupament rural de les comunitats autònomes espanyoles, han sigut notificades conjuntament per l’Estat espanyol a la Comissió, al qual se li ha assignat el número de registre SA.42670, les ajudes del qual estan contemplades en la secció 3 de l’annex II d’aquesta ordre. Aquesta notificació conjunta no inclou ajudes contemplades en l’apartat 1.b de l’article esmentat, que corresponen a inversions en energies renovables i estalvi energètic, així com a les ajudes contemplades en l’apartat 1.c del mateix article, relatives a infraestructures de banda ampla.
Aquesta ordre s’adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, segons el que estableix l’article 129.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Per tot el que s’ha exposat, vistos els informes preceptius emesos, l’informe de l’Advocacia de la Generalitat i de la Intervenció Delegada, una vegada efectuat el tràmit d’informació pública, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i en virtut i ús de les facultats que em confereix l’article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en relació amb els articles 9 i 17 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l’article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i amb el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en la redacció vigent, i a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna,



ORDENE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
1. Aquesta ordre regula dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana les normes de concessió de les ajudes LEADER per a la realització d’operacions d’acord amb les estratègies de desenvolupament local participatiu LEADER (d’ara endavant, EDLP) en el període 2014-2020, de conformitat amb les disposicions aplicables a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (d’ara endavant, FEADER) i al Programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 (d’ara endavant, PDR-CV 2014-2020).
2. Les ajudes LEADER que regula aquesta ordre apliquen l’operació 19.2.1, «Implementació de les operacions de conformitat amb l’Estratègia de desenvolupament local participatiu», de la submesura 19.2, «Suport per a la realització de les operacions de conformitat amb l’Estratègia de desenvolupament local participatiu», del PDR-CV 2014-2020, que inclou actuacions dirigides a fomentar la creació d’ocupació, la diversificació econòmica, la innovació, la conservació i millora mediambiental, i el desenvolupament econòmic i social del medi rural valencià.
3. Els règims d’ajuda previstos en la submesura indicada en l’apartat anterior els aplicaran els grups d’acció local als municipis de la Comunitat Valenciana, sobre la base de les estratègies de desenvolupament local participatiu seleccionades, segons l’establit en les resolucions de 19 de juliol i de 2 novembre de 2017, de la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, i de conformitat amb l’Ordre 5/2016, d’11 d’abril, de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es convoca i regula la selecció dels grups d’acció local LEADER 2014-2020 i de les estratègies de desenvolupament local participatiu.
4. Cada grup operarà en el conjunt de municipis de la zona d’actuació de la seua estratègia de desenvolupament local participatiu.
Les zones i els municipis on s’aplicarà l’enfocament LEADER, així com el grup seleccionat per a actuar-hi, es contempla en l’annex I.


Article 2. Marc normatiu
1. Aquestes ajudes es regiran, a més del que disposen aquestes bases reguladores, entre unes altres, per les normes següents:
a) El Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) número 1083/2006, del Consell.
b) El Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel qual es deroga el Reglament (CE) número 1698/2005, del Consell.
c) El Reglament (UE) número 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, sobre el finançament, gestió i seguiment de la política agrícola comuna, pel qual es deroguen els reglaments (CE) número 352/78, (CE) número 165/94, (CE) número 2799/98, (CE) número 814/2000, (CE) número 1290/2005 i (CE) número 485/2008, del Consell.
d) El Reglament delegat (UE) número 807/2014, de la Comissió, d’11 de març de 2014, que completa el Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i introdueix disposicions transitòries.
e) El Reglament d’execució (UE) número 808/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
f) El Reglament d’execució (UE) número 809/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat.
g) El Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, aplicable per al cas de la indústria agroalimentària quan el resultat del procés de transformació i/o comercialització siga un producte no contemplat en l’annex I del TFUE, i per a la creació d’empreses no agrícoles en zones rurals (DOUE L 193, 01.07.2014).
h) El Reglament (UE) número 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
i) El Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis.

j) La normativa bàsica prevista en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el seu reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com, si escau, pel que siga aplicable de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la resta de normativa en matèria de subvencions.

Article 3. Finançament de les ajudes
1. Les ajudes regulades en aquesta ordre seran finançades, en els termes previstos en el PDR-CV 2014-2020, pel fons FEADER, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient i la Generalitat Valenciana.
2. Hi podran haver convocatòries anuals d’aquestes ajudes, que contindran les quanties totals màximes i les aplicacions pressupostàries que les financen, d’acord amb els pressupostos de la Generalitat corresponents a cada exercici. Aquestes convocatòries es publicaran mitjançant una resolució de la persona titular de la Direcció de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Article 4. Definicions
1. Operacions: el conjunt d’accions subvencionables a executar per tercers i en les quals els grups d’acció local actuen com a col·laboradors de l’Administració, d’acord amb les corresponents convocatòries, en concurrència competitiva, a desenvolupar dins del marc de l’EDLP i en aplicació d’aquestes bases reguladores. En funció de la seua naturalesa s’han de considerar dos tipus d’operacions:
a) Productives: projectes l’objectiu dels quals és la producció de béns o serveis privats destinats a la venda o els que poden ser comercialitzats o que augmenten el valor de propietats de titularitat privada.

b) No productives: operacions que consisteixen en despeses o inversions en béns o serveis públics, o que no poden ser objecte de venda, i aquells prestats per entitats públiques en l’exercici de les funcions pròpies d’aquestes.
2. Tipus d’empresa: d’acord amb els criteris fixats en la Recomanació de la Comissió, de 6 de maig de 2003 (2003/361/CE), sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses, i en l’article 2 de l’annex I del Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, per a les ajudes destinades a empreses agroalimentàries en el cas que el resultat del procés de transformació i/o comercialització siga un producte no contemplat en l’annex I del TFUE, així com per a les ajudes destinades a la creació d’empreses per a activitats no agrícoles a zones rurals, i segons l’article 2 de l’annex I del Reglament (UE) número 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, per a les ajudes destinades a millores en empreses no agrícoles, així com per a totes les ajudes destinades a activitats productives, a l’efecte d’aquestes bases cal entendre: la categoria de microempreses, petites i mitjanes empreses (PIME) està constituïda per les empreses que ocupen a menys de 250 persones i el volum de negocis anual de les quals no excedeix de 50 milions d’euros o el balanç general anual d’aquestes no excedeix de 43 milions d’euros. En aquesta categoria es defineix com a petita empresa aquella que ocupa a menys de 50 persones i el volum de negoci anual de la qual o el balanç general anual d’aquesta no supera els 10 milions d’euros, i com a microempresa aquella que ocupa a menys de 10 persones i el volum de negocis anual de la qual o el balanç general anual d’aquesta no supera els 2 milions d’euros.
3. Empresa en crisi: l’empresa així considerada d’acord amb el que preveu l’apartat 2.2 de les directrius sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d’empreses no financeres en crisi (Comunicació de la Comissió de 31.07.2014, relativa a directrius sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d’empreses no financeres en crisis 2014/C 249/01).
4. Producte agrícola: els productes enumerats en l’annex I del TFUE, excepte els productes de la pesca i de l’aqüicultura enumerats en l’annex I del Reglament (UE) número 1379/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d’11 de desembre de 2013, pel qual s’estableix l’organització comuna de mercats en el sector dels productes de la pesca i de l’aqüicultura, es modifiquen els reglaments (CE) número 1184/2006 i (CE) número 1224/2009, del Consell, i es deroga el Reglament (CE) número 104/2000, del Consell, i excepte els productes de la silvicultura enumerats en l’annex del Reglament (UE) número 1209/2014, de la Comissió, de 29 d’octubre de 2014, pel qual es modifica el Reglament (CE) número 451/2008, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableix una nova classificació estadística de productes per activitats (CPA) i es deroga el Reglament (CEE) número 3696/93, del Consell.

5. Transformació de productes agrícoles: tota operació efectuada sobre un producte agrícola el resultat del qual siga també un producte agrícola, excepte les activitats realitzades en l’explotació que siguen necessàries per a preparar un producte animal o vegetal per a la primera venda.
6. Comercialització de productes agrícoles: la tinença o exhibició amb vista a la venda, l’oferta per a la venda, el lliurament o qualsevol altra forma de posada al mercat, incloent-hi les operacions de condicionament del producte per a aquesta posada al mercat, amb excepció de la primera venda per part d’un productor primer a intermediaris o transformadors i de tota activitat de preparació d’un producte per a aquesta primera venda. La venda per part d’un productor primer de productes als consumidors finals s’ha de considerar comercialització, només si es duu a terme en instal·lacions independents reservades a aquest fi.

Article 5. Persones beneficiàries i requisits
1. Tindran la consideració de destinataris de les ajudes, sense perjudici de les especificacions previstes en l’annex II d’aquesta ordre, els promotors de les inversions que es detallen a continuació:
a) Les persones físiques o jurídiques de caràcter privat, les agrupacions sense personalitat jurídica i les persones de dret públic de base associativa privada.
b) Les entitats de dret públic de caràcter local o comarcal: ajuntaments, mancomunitats, i entitats locals menors, així com les societats o associacions de dret privat formades majoritàriament per persones de dret públic o que disposen de la majoria de drets de vot o de la capacitat efectiva de decisió.
c) Els grups d’acció local.
2. Per a poder ser beneficiàries, les persones i entitats que estableix l’apartat 1 d’aquest article, han de complir els requisits següents en el moment de presentar la sol·licitud:
a) Portar la comptabilitat de l’activitat subvencionada en funció de la normativa vigent que els siga aplicable.
b) Figurar en l’objecte social dels seus estatuts l’activitat per a la qual se sol·licita l’ajuda, per al cas de les persones jurídiques (amb o sense ànim de lucre).
c) Complir el requisit de ser microempresa o pime, d’acord amb la definició recollida en l’apartat 2 de l’article 4, en el cas d’activitats econòmiques, amb independència de la seua forma jurídica.
d) Disposar del consentiment per escrit de les persones propietàries o usufructuàries en cas de sol·licitar ajudes per a realitzar obres o equipament en béns immobles que no siguen propietat del beneficiari. S’ha de mantindre el compromís de manteniment de l’activitat segons el que estableix l’article 6.d.
e) Complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla, per a empreses amb 50 o més treballadors, segons el que preveu l’article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor dels treballadors amb discapacitat.
f) Disposar d’un pla d’igualtat d’oportunitats, en el cas d’empreses, quan així s’establisca en el conveni col·lectiu que siga aplicable, en els termes previstos en aquest conveni, segons el que contempla l’article 45.3 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones.
g) Complir l’obligació respecte a la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral, i amb aquesta finalitat, adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol discriminació laboral entre homes i dones.
3. No podran ser persones beneficiàries d’aquestes ajudes aquelles persones físiques o jurídiques en les quals concórrega alguna de les següents circumstàncies:
a) Quan l’empresa sol·licitant es trobe en situació de crisi, segons la definició establida en l’apartat 3 de l’article 4.
b) Les previstes en els apartats 2 i 3 de l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, així com haver-hi sigut objecte de sanció administrativa ferma o de sentència ferma condemnatòria per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
c) Les persones jurídiques afectades pel que disposa l’article 20.1 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en matèria de paradisos fiscals.
d) Els qui estiguen subjectes a una ordre de recuperació d’ajudes com a conseqüència d’una decisió prèvia de la Comissió Europea que les declare il·legals i incompatibles amb el mercat comú.
e) Les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l’article 1 del Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE a les ajudes de minimis, en cas de sol·licitar ajudes destinades a inversions en energies renovables i estalvi energètic, així com ajudes destinades a la creació, millora o ampliació d’infraestructures de banda ampla, regulades, respectivament, en les seccions 3.1 i 3.2 de l’annex II d’aquesta ordre.

Article 6. Obligacions de les persones beneficiàries
1. Amb caràcter general, les persones beneficiàries de les ajudes hauran de:
a) Justificar el compliment dels requisits i condicions, així com la realització de l’operació d’inversió o activitat, i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.

b) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació, que efectuarà l’òrgan concedent, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que corresponen a la Intervenció General en relació amb les subvencions i ajudes concedides, i hi aportaran tota la informació que els siga requerida en l’exercici d’aquestes actuacions. Així mateix, s’hauran de sotmetre als controls sobre el terreny i de durabilitat de la inversió a realitzar per l’òrgan competent, o a qui aquest autoritze, així com per qualsevol òrgan amb competències de control sobre els fons FEADER.
c) Acreditar mitjançant declaració responsable de no estar incurs en cap causa de prohibició segons el que contempla l’apartat 3 de l’article 5.
d) Mantindre la titularitat i un correcte estat de conservació dels béns objecte de subvenció durant un període de cinc anys, comptador des de la data del pagament últim de la subvenció (10 anys per al cas d’inversions en béns immobles en el cas d’operacions relacionades amb allotjaments de turisme). Això no obstant, l’Administració podrà autoritzar la transmissió de la titularitat d’aquests actius sempre que el nou titular se subrogue a aquesta obligació.
e) A mantindre l’activitat econòmica prevista en el pla empresarial, en el cas d’operacions productives, durant els cinc anys següents comptadors des de la data del pagament final de l’ajuda.
f) Conservar els originals de tots els documents aportats davant l’òrgan gestor en relació amb la seua ajuda fins a la finalització del termini de durabilitat de les inversions, així com posar aquests documents a la disposició de les autoritats nacionals, de la Unió Europea i, en general, dels òrgans de control, quan aquests els hi siguen reclamats.
g) Amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió i abans del pagament de l’ajuda, trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, així com en el reintegrament de subvencions, si escau.
h) Comunicar a l’òrgan gestor, en la sol·licitud de subvenció, així com en qualsevol moment de la vigència de l’expedient, la sol·licitud i/o obtenció d’altres ajudes per a la mateixa finalitat per altres administracions o ens públics. En el cas que la sol·licitud o concessió d’altres ajudes s’efectue durant la tramitació de l’expedient, aquesta comunicació s’haurà efectuar tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l’aplicació que es fa als fons percebuts.

i) Adoptar les mesures necessàries per a donar l’adequada publicitat del caràcter públic del finançament d’activitats, inversions o actuacions de qualsevol tipus que siguen objecte de subvenció, en els termes previstos en l’annex III del Reglament d’execució (UE) número 808/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), modificat pels reglaments d’execució (UE) número 2016/669 i (UE) número 2016/1997, de la Comissió.
j) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com tots els estats comptables i registres específics que siguen necessaris per a la finalitat de garantir l’adequat exercici de les facultats de comprovació i control de les ajudes percebudes. Portar una comptabilitat separada, o bé un codi comptable adequat, que permeta identificar totes les transaccions relatives a l’operació subvencionada.

k) Procedir al reintegrament dels fons percebuts quan siga procedent d’acord amb el que estableixen els articles 36, 37 i 40 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
l) En el cas d’ajudes destinades a la millora de les condicions de transformació i comercialització de productes agrícoles, sol·licitar la inscripció o, en el cas que per la naturalesa de la inversió així resulte procedent, l’actualització de la seua situació registral, al Registre d’Establiments Agroalimentaris de la Comunitat Valenciana (REA), abans del pagament corresponent a l’última anualitat de l’ajuda concedida.

m) En cas d’empreses amb 50 o més treballadors, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l’empresa prevista en l’article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d’abril.

n) Complir les obligacions quant a transparència en la recepció d’ajudes públiques establides en els apartats 1.b, 2 i 3, de l’article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

o) Qualsevol altra que legalment li corresponga com a beneficiari de subvencions públiques.
2. En compliment del Reglament d’execució (UE) número 808/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), modificat pels reglaments d’execució (UE) número 2016/669 i (UE) número 2016/1997, de la Comissió, adoptar les mesures necessàries per a donar l’adequada publicitat de la procedència pública del cofinançament de l’actuació, en els termes previstos en l’annex III del reglament esmentat.
Durant la realització de l’operació, el beneficiari ha d’informar el públic de l’ajuda obtinguda, de la manera següent:
a) Ha de presentar en el lloc web del beneficiari per a ús professional, en cas que existisca aquest lloc, una breu descripció de l’operació quan es puga establir un vincle, entre l’objecte del lloc web i l’ajuda prestada a l’operació, en proporció al nivell d’ajuda, amb els seus objectius i resultats, i ha de destacar l’ajuda financera de la Unió Europea.

b) En l’operació que reba una ajuda pública total superior a 50.000 euros ha de col·locar almenys un panell (d’una grandària mínima A3) o una placa amb informació sobre el projecte, on es destaque l’ajuda financera rebuda de la Unió Europea, en un lloc ben visible per al públic, com l’entrada d’un edifici. Quan a causa de la naturalesa de l’operació finançada no siga possible identificar un emplaçament adequat per al cartell o la placa, el beneficiari ho ha de comunicar a la direcció general amb competències en desenvolupament rural, que determinarà la procedència o no de la instal·lació.
En la notificació de la concessió de l’ajuda es facilitarà a l’interessat el model de cartell o placa.
3. Quan la persona beneficiària siga una administració local, l’expedient de sol·licitud de pagament de l’ajuda ha d’incloure un certificat del secretari interventor de l’ajuntament o de l’òrgan competent que acredite el compliment de normativa de contractació pública quant als procediments de les adjudicacions de les actuacions subvencionades, fent referència a la norma aplicada, que el procediment utilitzat ha sigut l’adequat, la justificació d’aquest, que l’objecte del contracte s’adequa a la subvenció, les dades relatives a la publicació, si escau, i el número/codi de l’expedient de contractació.
En l’última anualitat, s’ha de presentar un certificat del secretari interventor de l’ajuntament o de l’òrgan competent que acredite que no s’han produït modificats en el projecte, i, en cas d’haver-se’n produït, aquests s’han de detallar.

Article 7. Actuacions objecte de les ajudes
1. Es consideraran subvencionables les actuacions descrites en l’annex II d’aquesta ordre, sent-ne objecte de subvenció inversions materials i immaterials.
2. En funció del tipus d’actuació subvencionable seran aplicables les condicions específiques establides en els reglaments (UE) número 1305/2013, número 651/2014, número 702/2014 i número 1407/2013.
Les ajudes regulades en l’annex II d’aquesta ordre s’acullen al que disposen:
a) Les ajudes destinades a la creació d’empreses per a activitats no agrícoles en zones rurals, contemplades en la secció 1.1 de l’esmentat annex, s’acullen al que disposa el capítol I i l’article 45 del Reglament (UE) número 702/2014.
b) Les ajudes destinades a millores en empreses no agrícoles en zones rurals, regulades en la secció 1.2 de l’esmentat annex, s’acullen al que contempla el capítol I i l’article 14 del Reglament (UE) número 651/2014.
c) Les ajudes per a la creació d’empreses o inversions en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual siga un producte no inclòs en l’esmentat annex, regulades en la secció 2 de l’esmentat annex, s’acullen al que disposa el capítol I i en els apartats 2 a 10 de l’article 44 del Reglament (UE) número 702/2014.
d) Les ajudes per a la creació d’empreses o inversions en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual siga un producte inclòs en l’esmentat annex, regulades en la secció 2 de l’esmentat annex, s’acullen al que disposa l’article 81.2 del Reglament (UE) número 1305/2013.
e) Les ajudes destinades a inversions en energies renovables i estalvi energètic, regulades en la secció 3.1 de l’annex II, destinades a projectes productius, així com les ajudes per a la creació, millora o ampliació d’infraestructures passives per a xarxes de banda ampla, regulades en la secció 3.2 del mateix annex, s’acullen al que disposa el Reglament (UE) número 1407/2013.
f) Les ajudes destinades a serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals, regulades en la secció 3 de l’esmentat annex, a excepció de l’apartat e anterior, s’acullen al que disposa l’article 81 del Reglament (UE) número 1305/2013.
3. Els grups d’acció local (d’ara endavant GAL) actuaran com a entitat col·laboradora en l’execució de la submesura 19.2 del PDR-CV 2014-2020, quan no siguen beneficiaris, d’acord amb el que assenyalen els convenis de col·laboració subscrits a aquest efecte. Entre les funcions delegades s’inclou la realització dels controls administratius, l’avaluació de les sol·licituds d’ajuda i de pagament i l’elaboració de les propostes d’aprovació de les sol·licituds d’ajuda i de pagament.
4. Les despeses només podran subvencionar-se si les actuacions o inversions a les quals corresponen no han sigut empreses o realitzades amb anterioritat a la data en la qual se sol·licite la subvenció, amb excepció dels següents costos generals (vinculats a la construcció, adquisició i/o millora de béns immobles, i a la compra de maquinària i equip): honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, inclosos els estudis de viabilitat, que podran haver sigut pagats fins a tres mesos abans de la data de la sol·licitud de la subvenció, sempre que aquests costos generals estiguen vinculats a la creació d’una empresa o inversió en una empresa dedicada a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), on el resultat és un producte inclòs en l’esmentat annex.

En el cas de projectes d’obra, les partides de despeses generals i benefici industrial seran subvencionables fins un màxim del 13 % i 6 %, respectivament, de l’import total del pressupost d’execució material.

5. No podran ser subvencionables:
a) Projectes iniciats, despeses realitzades o factures, amb data anterior a la data de la presentació de la sol·licitud de l’ajuda, excepte el que contempla l’apartat 4 d’aquest article, o posteriors a la data de finalització del termini d’execució i justificació establida en la resolució.

b) Projectes fragmentats o en fases que no puguen funcionar de manera independent. També s’ha de considerar projecte fragmentat quan es realitzen diverses inversions en el mateix període i ubicació, i se sol·liciten ajudes a convocatòries d’operacions diferents del PDR-CV 14-20 per a la realització d’aquestes.
c) Projectes que no permeten el ple funcionament de l’activitat econòmica i no tinguen identitat ni coherència global.
d) L’arrendament financer, rènting, lloguer, manteniment o reparació de qualssevol béns immobles.
e) L’adquisició de béns mobles amb vida útil inferior a un any, els materials fungibles, els elements decoratius i el parament de la llar. Tampoc el vestuari necessari per a la pràctica de l’activitat subvencionada.
f) L’adquisició de maquinària i béns d’equip usats o de segona mà, ni l’arrendament de maquinària i béns d’equip.
g) Els tributs (impostos, gravamen, taxes, contribucions especials), interessos, recàrrecs, sancions, i en particular l’IVA, tenint en compte, no obstant això, el que disposa l’article 69, apartat 3, lletra c), del Reglament (UE) número 1303/2013, per al cas que aquest últim no siga recuperable ni siga reembossat o compensat per qualsevol mitjà d’acord amb la legislació nacional en aquesta matèria.
h) Les despeses de llicències i permisos, excepte en el cas de constitució d’una societat.
i) Qualsevol despesa relacionada amb productes financers.
j) L’organització i/o assistència a fires, congressos, la promoció de productes i la publicitat de marques i empreses concretes.
k) Qualsevol inversió relacionada amb investigació.
l) Les inversions en empreses franquiciades, delegacions o sucursals, cadenes i grups empresarials, o empreses col·laboradores de concessions oficials.
m) Les farmàcies, estancs, gasolineres, entitats financeres i administracions de loteria.
n) Qualsevol inversió relacionada amb el trasllat d’activitats quan estiga motivat per l’aplicació d’una normativa d’obligat compliment.

o) Inversions o actuacions efectuades sobre béns d’ús privatiu de la persona sol·licitant. Les inversions s’han d’efectuar sobre béns dirigits al públic en general, amb accés independent d’altres dependències, amb caràcter permanent i amb un horari comercial definit i suficient, excepte les inversions realitzades en explotacions agrícoles amb la finalitat de potenciar l’agroturisme.
p) Les inversions relacionades amb la producció de productes agrícoles, ramaders i pesquers.
q) Les despeses referents a l’adquisició de maquinària agrícola.
r) Les despeses referents a l’adquisició d’animals o plantes.
s) Qualsevol inversió relacionada amb la formació reglada.
t) Partides d’imprevistos o despeses condicionades.
u) Despeses corrents de l’empresa.
v) Inversions relacionades amb canvis d’il·luminació que no comporten estalvi energètic.
x) Les despeses del lloguer d’equips.
y) El capital circulant.
z) Inversions en embelliment i equips d’esbarjo (cafeteria, pista de tennis, i similars) inclosos entre les instal·lacions d’una empresa. Són finançables, dins de l’àmbit d’una empresa, les despeses previstes amb finalitats pedagògiques o comercials (exposicions de productes, sales de videoprojecció, televisors, vídeos, i similars).
a’) Les despeses de reparació i manteniment de béns mobles i immobles, els de simple reposició, així com la substitució d’equips i maquinària antics que no aporten increment de potència o de prestacions, o que no supose un estalvi energètic. En el cas d’increment de potència o de prestacions i/o que suposen un estalvi energètic, sí serà objecte de subvenció, i s’hauran de justificar aquestes variacions mitjançant una memòria tècnica, signada per un tècnic competent.
b’) Sous i cotitzacions a la Seguretat Social, i, si escau, aportacions a plans de pensions, de personal.
c’) Despeses realitzades entre empreses vinculades ni entre familiars de fins a segon grau de parentiu.
d’) Despeses realitzades per l’entitat sol·licitant quan el proveïdor de serveis siga un professional en què concórrega alguna de les següents circumstàncies:
– Que estiga vinculat laboralment amb l’empresa sol·licitant o beneficiària de l’ajuda.
– Que tinga la condició de soci de l’empresa sol·licitant o beneficiària de l’ajuda.
– Que exercisca facultats d’administració i/o representació sobre l’empresa sol·licitant o beneficiària de l’ajuda.
e’) Inversions dirigides a la comercialització de productes agrícoles i de l’alimentació que no porten aparellades operacions de preparació, manipulació, condicionat, transformació o envasament.
f’) Inversions relacionades amb la producció de biocarburants a força d’aliments i d’energia a partir de fonts renovables, quan el resultat del procés de transformació i/o comercialització siga un producte no contemplat en l’annex I del TFUE.
g’) Compra de drets de producció agrícola i de drets d’ajuda.


Article 8. Moderació de costos
1. Per a qualsevol tipus d’operació, la moderació de costos serà determinada de conformitat amb els mètodes següents:
a) En el supòsit de subministraments i serveis quan la despesa subvencionable siga superior a 6.000 euros (IVA exclòs) i inferior a 15.000 euros (IVA exclòs), caldrà sol·licitar, per escrit, com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís, llevat que ateses les seues especials característiques no existisca al mercat un suficient nombre d’entitats que les realitzen, presten o subministren. En aquest cas, se n’han d’acreditar els motius.
En les subvencions que financen obres que exigisquen un projecte tècnic, aquest s’ha de sotmetre a informe de l’oficina de supervisió de projectes o de tècnics de l’Administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la data de justificació de la primera anualitat d’ajuda. L’òrgan gestor tindrà en compte les observacions que s’hi formulen.

b) L’elecció entre les ofertes presentades la realitzarà el sol·licitant d’acord amb criteris d’eficiència i economia. En cas de no triar l’oferta econòmica més avantatjosa, hi ha de presentar una memòria que expressament justifique l’elecció per la qual opte. En cas que no hi presente aquesta memòria juntament amb la sol·licitud, cal entendre que, de les tres presentades, el sol·licitant tria l’oferta més econòmica. En cas de no presentar tres ofertes, cal justificar-ne els motius.
En la fase d’execució, i sense superar el límit d’inversió aprovada, es permet el canvi de proveïdor de l’operació d’inversió amb una justificació fonamentada dels motius que han obligat a això.
c) A fi de garantir la moderació de costos en les inversions, mitjançant controls aleatoris, l’Administració podrà demanar assessorament a través dels serveis tècnics per a identificar despeses i preus mitjans susceptibles de superar els preus mitjans de mercat per a equips i instal·lacions de característiques similars. Els preus contrastats obtinguts d’aquesta manera constituiran, com en l’apartat anterior, el límit màxim de despesa elegible per al càlcul de l’ajuda.
d) No és necessària la presentació de tres ofertes en aquelles despeses en què no es puga propiciar la concurrència, com succeeix en els casos de registres de patents i obtenció de llicències o altres permisos administratius.
e) Els pressupostos els analitzarà el personal tècnic del GAL responsable de controlar els expedients.

Article 9. Subcontractació
1. Els beneficiaris de les subvencions regulades per aquesta ordre podran subcontractar amb tercers l’execució del projecte que constitueix l’objecte de la subvenció, segons el que estableix l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i hauran de complir les obligacions que recull l’article esmentat.
2. Les entitats que hi són obligades, han de complir amb la normativa de contractes del sector públic.

Article 10. Classe i quantia de les ajudes
1. Les ajudes revestiran la forma de subvenció, com un percentatge de la inversió subvencionable. Aquest percentatge quedarà supeditat en la fase de pagament al percentatge de la inversió realment executada i pagada per la persona beneficiària.
2. Els percentatges màxims d’ajuda i els imports màxims a concedir seran els contemplats en l’annex II d’aquesta ordre, que es podran veure limitats, tant en percentatge com en import, pels GAL atenent a l’establit en els EDLP (annex III d’aquesta ordre).

Article 11. Concurrència amb altres ajudes
1. Les ajudes regulades en aquestes bases són incompatibles amb qualsevol altra ajuda que, concedida amb la mateixa finalitat, estiga finançada amb els Fons Estructurals, el Fons de Cohesió o qualsevol altre instrument financer de la Unió Europea, d’acord amb e que estableix l’article 59.8 del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013. (DOUE L 347, 12.20.2013).
2. En el cas d’empreses que hagen sol·licitat una ajuda a convocatòries de l’operació 4.2.1, Ajudes a la millora de la transformació, comercialització i/o desenvolupament dels productes agrícoles, del PDR-CV 2014-2020, en la mateixa ubicació que les inversions sol·licitades a LEADER (amb un sol REA) i que s’estiguen executant paral·lelament, tindran la consideració de projecte únic, i, per tant, es considerarà projecte fragmentat i no subvencionable, segons l’apartat 5.b de l’article 7 d’aquesta ordre.
3. Les ajudes regulades en aquestes bases són compatibles amb unes altres que, per a la mateixa finalitat, puguen concedir altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals. No obstant això, els imports i percentatges de la totalitat de les ajudes concedides per a la mateixa finalitat no podran superar els límits establits pels reglaments (UE) número 1305/2013, número 651/2014, número 702/2014 i número 1407/2013.
a) Les ajudes destinades a la creació d’empreses per a activitats no agrícoles en zones rurals contemplades en la secció 1.1 de l’annex II d’aquesta ordre es podran acumular amb qualsevol altra ajuda estatal sempre que aquestes mesures d’ajudes es referisquen a costos subvencionables identificables diferents o amb qualsevol altra ajuda estatal, en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment dissimulats, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat de l’ajuda o l’import de l’ajuda més elevat aplicable a aquesta ajuda en virtut del que es disposa en el Reglament (UE) número 702/2014.
Les ajudes estatals exemptes en virtut del reglament esmentat no s’acumularan amb ajudes de minimis relatives als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat d’ajuda superior a l’establida en la secció 6 del capítol III del reglament.
b) Les ajudes destinades a millores en empreses no agrícoles en zones rurals, regulades en la secció 1.2 de l’annex esmentat, podran acumular-se amb qualsevol altra ajuda estatal sempre que aquestes mesures d’ajudes es referisquen a costos subvencionables identificables diferents o amb qualsevol altra ajuda estatal, que corresponga –parcialment o totalment– als mateixos costos subvencionables, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat d’ajuda o l’import d’ajuda més elevat aplicable a aquesta ajuda en virtut del que disposa el Reglament (UE) número 651/2014.
Les ajudes estatals exemptes en virtut d’aquest reglament no s’acumularan amb ajudes de minimis relatives als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat d’ajuda superior a l’establida en el capítol III del reglament.
c) Les ajudes per a la creació d’empreses o inversions en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de les quals siga un producte inclòs en l’annex esmentat, regulades en la secció 2 de l’annex esmentat, es podran acumular amb qualsevol altra ajuda estatal sempre que aquestes ajudes es referisquen a costos subvencionables identificables diferents, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat de l’ajuda en virtut del que disposa el Reglament (UE) número 1305/2013.
d) Les ajudes per a la creació d’empreses o inversions en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de les quals siga un producte no inclòs en l’annex esmentat, regulades en la secció 2 de l’annex esmentat, podran acumular-se amb qualsevol altra ajuda estatal sempre que aquestes ajudes es referisquen a costos subvencionables identificables diferents o amb qualsevol altra ajuda estatal, en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment dissimulats, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat de l’ajuda o l’import de l’ajuda més elevat aplicable a aquesta ajuda en virtut del que disposa el Reglament (UE) número 702/2014.
Les ajudes estatals exemptes en virtut del reglament esmentat no s’acumularan amb ajudes de minimis relatives als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat d’ajuda superior a l’establida en la secció 6 del capítol III d’aquest reglament.
e) Les ajudes destinades a inversions en energies renovables i estalvi energètic, regulades en la secció 3.1 de l’annex II d’aquesta ordre, i les ajudes per a creació, millora o ampliació d’infraestructures per a xarxes de banda ampla d’alta velocitat, contemplades en la secció 3.2 de l’annex II de l’ordre, destinades totes aquestes a projectes productius, es podran acumular amb altres ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) número 360/2012, de la Comissió, fins al límit màxim establit en aquest, i amb altres ajudes de minimis concedides conformement a altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s’estableix en l’article 3, apartat 2, del Reglament (UE) número 1407/2013 (200.000 euros en tres exercicis fiscals). No es podran acumular amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira de la intensitat d’ajuda o de l’import d’ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d’exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d’un reglament d’exempció per categories o d’una decisió adoptats per la Comissió.

Aquestes ajudes s’atorguen en concepte de minimis, sent-ne el règim aplicable el Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, 24.12.2013).
D’acord amb el que es disposa en aquest reglament, l’import total sota aquest concepte de minimis, concedit per un estat membre a una única empresa no podrà ser superior a 200.000 euros durant el període de tres exercicis fiscals. L’import total de minimis concedit a una única empresa que realitze per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera no excedirà de 100.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Aquestes ajudes de minimis no podran utilitzar-se per a l’adquisició de vehicles de transport de mercaderies per carretera.
f) Les ajudes destinades a serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals, contemplades en la secció 3 de l’annex II i corresponents als apartats 3.1, excepte quan vagen destinades a activitats productives, 3.3, 3.4, 3.5 i 3.6, es podran acumular entre si, però no es poden acumular a un altre tipus d’ajudes, segons el que contempla la decisió de la Comissió a l’ajuda notificada, amb número de registre SA.42670 (2015/N).
4. L’import de les ajudes no podrà superar en cap cas, aïlladament o en concurrència amb altres ajudes d’altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals, destinades a la mateixa finalitat, el cost de la inversió subvencionable segons els criteris establits en l’annex II d’aquesta ordre.
5. El sol·licitant ha d’aportar, en el moment de la sol·licitud, una relació de les altres línies d’ajuda pública a les quals concórrega a fi d’obtindre auxili per a la mateixa inversió, i indica si aquestes ajudes han sigut ja concedides, si han sigut percebudes totalment o parcialment, o si es troben en tramitació, tot això amb el compromís d’informar dins del termini de dos mesos des que es presenten aquelles altres sol·licituds d’ajuda per a la mateixa inversió inicialment no previstes. A més, el beneficiari ha de reportar, novament, aquesta informació amb cada sol·licitud de pagament. Aquestes declaracions poden figurar expressament recollides dins del mateix model de sol·licitud.
Serà motiu suficient per a la denegació de l’ajuda sol·licitada o per a deixar sense efecte l’ajuda concedida l’incompliment per part del sol·licitant del que es disposa en aquest apartat.
Si es demostra la concurrència de diferents ajudes sobre els mateixos costos subvencionables, el beneficiari haurà de triar si decideix mantindre les regulades per aquestes bases, i estarà obligat a renunciar a la resta d’ajudes concedides per a una determinada operació d’inversió. A aquests efectes, es considerarà la mateixa operació d’inversió tota unitat completa, econòmica i funcionalment susceptible de ser lliurada a l’ús general o servei corresponent.


CAPÍTOL II
Procediment de concessió de l’ajuda

Article 12. Convocatòria, termini, lloc i documentació a presentar amb la sol·licitud d’ajuda
1. Per a cada exercici pressupostari es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l’oportuna convocatòria i l’import global màxim de la subvenció a concedir, així com el termini de presentació de sol·licituds i la forma de presentació.
2. Les sol·licituds d’ajuda es tramitaran i resoldran en un únic procediment, d’acord amb l’establit en aquesta disposició.
3. Les sol·licituds i la documentació que les acompanya s’han de presentar, preferentment, en els registres dels òrgans administratius als quals es dirigisquen, i també es poden presentar en qualsevol dels registres previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú. Les sol·licituds es dirigiran a la direcció general amb competències en polítiques de desenvolupament rural.
4. Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l’article 14 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, així com els sol·licitants que, tot i no estar-ne obligats, opten per aquesta via, han de presentar les sol·licituds telemàticament a través de la seu de la Generalitat.

5. Si algun dels subjectes als quals fa referència l’article 14.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, presenta la sol·licitud presencialment, es requerirà l’interessat perquè l’esmene a través de la presentació electrònica. A aquests efectes, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en què haja sigut realitzada l’esmena.

6. Les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que hi presenten. Els òrgans gestors podran sol·licitar, de manera motivada, l’acarament de les còpies aportades per les persones interessades, per a això podran requerir l’exhibició del document o de la informació original, sense perjudici de les facultats de comprovació, control i inspecció que tenen atribuïdes les administracions públiques.
7. La sol·licitud d’ajuda ha d’anar acompanyada de la documentació contemplada en l’annex IV d’aquesta ordre, mitjançant la presentació i emplenament de l’imprés «Sol·licitud d’ajudes LEADER (submesura 19.2) PDR-CV 2014-2020», segons el tipus d’ajuda que se sol·licite, que figurarà en les corresponents convocatòries d’ajudes. Al costat d’aquesta documentació, l’imprés de sol·licitud ha d’incloure les declaracions responsables contemplades en l’apartat huité d’aquest article.
8. D’acord amb el que disposa l’article 28 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l’autorització a l’òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d’identitat del sol·licitant o, si escau, del seu representant legal i d’estar al corrent amb el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En cas que la persona sol·licitant s’opose al fet que l’òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, ho ha d’indicar expressament en el formulari, i restarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.
S’hi han de presentar, segons siga procedent, les declaracions responsables següents:
a) Que el compte on s’ha d’ingressar l’import de l’ajuda, inclosa en l’imprés de sol·licitud, pertany a la persona sol·licitant de l’ajuda.

b) No estar sotmés a les causes que impedisquen adquirir la condició de persona beneficiària que estableix l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
c) No haver sol·licitat cap altra ajuda per a la mateixa finalitat, excepte el supòsit previst en l’article 11 d’aquestes bases, referit a la concurrència amb altres ajudes. En cas d’haver obtingut subvencions per a les mateixes despeses subvencionables procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques nacionals o internacionals, cal especificar-ne la quantia, la data de concessió i l’ens concedent.

d) Les ajudes de minimis sol·licitades o concedides en l’exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, i fer constar el fet que l’ajuda global de minimis que haja rebut no supera els límits establits, especificant-ne la quantia, la data de concessió, l’ens concedent i la normativa reguladora.
e) En els estatuts de l’empresa figura l’activitat per a la qual se sol·licita l’ajuda.
f) L’empresa és una micro, petita o mitjana empresa d’acord amb la definició establida en l’apartat 2 de l’article 4 d’aquesta ordre.

g) Que l’empresa porta la comptabilitat del negoci segons la normativa vigent que els siga aplicable.
h) Que està donat d’alta en l’epígraf de l’impost d’activitats econòmiques (IAE) de l’activitat que està desenvolupant fins a aquest moment.
i) Que la persona titular és propietària, usufructuària, amb concessió pública, inquilina o cessionària de les instal·lacions on es volen realitzar les obres o inversions, i que aquesta situació es mantinga durant el període de compromís de manteniment de l’activitat de l’article 6.d. En el cas de no ser propietari o usufructuari, que disposen del consentiment per escrit de la persona/es propietària/es o usufructuària/es per a realitzar-les.
j) Compliment de la norma sobre integració de persones amb discapacitat, o si escau l’exempció, i, així mateix, declaració del percentatge de treballadors discapacitats sobre la plantilla total, tancada al 31 de desembre de l’any anterior al de la presentació de la sol·licitud d’ajudes, d’acord amb el que disposa l’article 5 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l’ocupació de les persones amb discapacitat.

k) En el cas d’empreses, disposar d’un pla d’igualtat d’oportunitats quan així s’establisca en el conveni col·lectiu que siga aplicable, en els termes previstos en aquest conveni, segons el que contempla l’article 45.3 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones.
l) Complir l’obligació respecte a la igualtat de tracte i oportunitats en l’àmbit laboral, i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol discriminació laboral entre homes i dones.
m) En el cas de fundacions, haver complit el deure de presentar els comptes anuals davant la conselleria competent, d’acord amb l’article 21 de la Llei 8/1998, de 9 de desembre, de fundacions de la Comunitat Valenciana.
n) En el cas d’empreses en funcionament, que dispose dels registres actualitzats que corresponguen a cada cas.
9. La presentació d’una sol·licitud no generarà cap dret a obtindre subvenció. Igualment, l’inici de les inversions prèviament a la resolució no implica cap compromís per part de l’Administració sobre la concessió de l’ajuda. Tampoc no determinarà un reconeixement de drets en el supòsit que no s’aproven les ajudes en la corresponent llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana, o s’excedisquen els imports màxims previstos en les línies pressupostàries que els van aprovar.

10. No seran admeses a tràmit les sol·licituds que es presenten fora del termini establit en la convocatòria. La inadmissió d’aquestes sol·licituds es resoldrà de conformitat amb el que estableix la legislació vigent en matèria de procediment administratiu comú.

Article 13. Ordenació i instrucció
1. La tramitació del procediment correspon a la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural, a través del servei amb competències en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana.
2. Una vegada rebuda la documentació, el GAL accedirà a la documentació presentada, mitjançant l’accés a una plataforma que facilitarà l’Administració i que serà regulat en el manual de procediment de gestió de les ajudes contemplades en aquesta ordre. Revisarà els expedients de sol·licitud, i verificarà que contenen la documentació exigida en la fase 1, apartat a, de l’annex IV d’aquesta ordre. Si aquesta resultara incompleta o defectuosa, el GAL requerirà el peticionari perquè, dins del termini de 10 dies, hi aporte la documentació necessària o esmene els defectes observats, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que ha desistit de la seua sol·licitud, la qual, amb una resolució prèvia dictada per la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural en els termes previstos en l’article 21 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, serà arxivada sense més tràmit. Igualment, des del GAL, es poden demanar tots els informes o dades que s’estimen necessaris per a resoldre adequadament les peticions.
El GAL és el responsable d’elaborar el dictamen d’elegibilitat, que consisteix a comprovar l’adequació de projecte amb l’estratègia de desenvolupament local participatiu així com d’elaborar l’informe de viabilitat, que consisteix a determinar la viabilitat econòmica, tècnica o social del projecte.
Una vegada el GAL verifique que l’expedient està complet en la fase 1, aquest elaborarà el dictamen d’elegibilitat, i comprovarà l’adequació de l’operació amb l’estratègia de desenvolupament local participatiu.
Si el dictamen d’elegibilitat és positiu, s’elaborarà l’informe de viabilitat i es valorarà la proposta d’ajuda segons els criteris de selecció i priorització establits pel GAL, contemplats en l’annex III d’aquesta ordre.
Una vegada realitzada la valoració de la sol·licitud d’ajuda i incorporat l’informe de la Junta Directiva del GAL, aquesta es remetrà a la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural perquè l’aprove, si escau, d’acord amb el que estableix l’article 14. La resolució de concessió que s’emeta ha de contemplar una concessió favorable o desfavorable. En cas de ser favorable, la concessió de l’ajuda estarà condicionada a la presentació de la documentació continguda en l’apartat b de l’annex IV d’aquesta ordre.
Dins de la fase 2, apartat b, de l’annex IV, el GAL realitzarà un segon requeriment de la documentació relacionada en aquest apartat a aquells expedients amb dictamen d’elegibilitat i informe de viabilitat positius, i considerats elegibles amb puntuació igual o superior a la fixada, si escau, per cada GAL.
Els expedients en què no conste tota la documentació completa i correcta establida en l’apartat b de l’annex IV, una vegada realitzat el segon requeriment a la persona sol·licitant per a l’aportació d’aquesta, se’ls considerarà desistits de la seua sol·licitud i serà arxivada sense més tràmit, amb una resolució prèvia dictada per la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural en els termes previstos en l’article 21 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, serà arxivada sense més tràmit.
El GAL, d’acord amb els criteris de selecció i priorització indicats en l’annex III, atorgarà una puntuació amb un percentatge d’ajuda sobre la inversió en cada projecte. Abans d’aprovar aquest percentatge, haurà de comprovar que, una vegada aplicat sobre la inversió, no suposa l’atorgament d’una ajuda superior al màxim permés.
3. Els expedients que presenten dictamen d’elegibilitat i informe de viabilitat positiu seran objecte d’una visita d’inspecció, prèviament a la fase 2 contemplada en l’annex IV, que durà a terme el personal tècnic del GAL al lloc en què es realitzaran les inversions, on es comprovarà i se certificarà el no-inici d’aquestes, deixant-ne constància en l’acta de control, sense perjudici de l’establit en l’article 23 d’aquesta ordre.

4. El control administratiu de la sol·licitud d’ajuda el beneficiari de la qual siga el GAL destinatari de l’ajuda, el realitzaran els tècnics del servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana.

Article 14. Comissió d’avaluació i procés de valoració de les sol·licituds
1. La concessió de les ajudes es realitzarà mitjançant el procediment de concurrència competitiva a què es refereix l’article 22 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i 164 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’acord amb els criteris de prioritat i selecció que s’estableixen per a cada GAL en l’annex III d’aquesta ordre.
2. La valoració i l’estudi d’elegibilitat i viabilitat de les sol·licituds d’ajuda les realitzarà l’òrgan directiu del corresponent GAL. Les decisions relatives a la valoració de les sol·licituds d’ajuda han d’assegurar que almenys el 50 % dels vots provinguen de socis que no siguen autoritats públiques.
Per a això, en cada GAL es constituirà una comissió de valoració que avaluarà les sol·licituds i formularà la pertinent proposta, efectuada de conformitat amb els criteris de valoració establits en aquestes bases. La persona que exercisca les funcions de responsable administratiu i financer n’ocuparà la secretaria, amb veu però sense vot. Es podran convocar, a més, a altres persones en qualitat d’assessors en funció de les característiques de les matèries a analitzar. Una vegada configurada la proposta, aquesta serà sotmesa a informe de la junta directiva de cada GAL.
La comissió de valoració estarà formada per un nombre de persones determinat per cada GAL, de les quals una exercirà les funcions de secretaria; la resta de persones seran integrants de l’òrgan directiu del GAL; es garantirà una representació equilibrada de les entitats públiques i privades presents en l’òrgan directiu, i s’assegurarà que almenys el 50 % dels vots en les decisions de selecció provenen de socis que no són autoritats públiques. Formarà part d’aquesta comissió la persona que ocupe la gerència del GAL, amb veu però sense vot. El nombre de membres de la comissió de valoració serà senar, incloent-hi en el seu còmput la persona que ocupe la secretaria de l’òrgan esmentat i la persona que ocupe la gerència del GAL.
Així mateix, la comissió de valoració que s’hi constituïsca a l’empara d’aquesta ordre s’ha d’ajustar, en la mesura del que siga possible, als principis de composició i presència equilibrada entre dones i homes, establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
En les reunions de la comissió de valoració en què es prenguen decisions de selecció de projectes, ha d’estar present un representant del servei competent en l’aplicació de l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, amb veu però sense vot.
Són funcions de la comissió de valoració les següents:
a) Elaborar les normes pròpies de funcionament i fixar-ne els criteris d’actuació.
b) Elaborar un informe amb una llista ordenada de major a menor prioritat amb els beneficiaris d’acord amb els criteris d’avaluació per grups, i d’acord amb les Propostes aprovades per cada junta directiva.

c) Estudiar i valorar les sol·licituds rebudes, i proposar la llista d’admeses, denegades i desestimades.
d) Formular la pertinent proposta de resolució, efectuada de conformitat amb els criteris de valoració establits en aquestes bases.
3. Una vegada conclòs el treball, i incorporat l’informe corresponent de la junta directiva, la proposta de valoració es remetrà, dins del termini de dos mesos des de la data de la sol·licitud de l’ajuda, a la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural per a l’oportuna aprovació, si escau.
4. El GAL publicarà l’acta de les reunions de selecció de projectes en la seua pàgina web, una vegada l’òrgan competent en matèria de polítiques de desenvolupament rural haja emés la resolució d’aprovació dels projectes.
5. Per a cada expedient, el responsable administratiu i financer del GAL certificarà el compliment dels requisits exigits al beneficiari mitjançant la realització d’un control administratiu que consistirà en la comprovació de la documentació presentada juntament amb la sol·licitud d’ajuda i, si escau, la documentació que s’haja requerit per a garantir els requisits de concessió, sense perjudici de l’establit en l’article 13.4. En concret, verificarà:
– Que la sol·licitud està subscrita pel beneficiari dins del termini establit i en la forma escaient.
– Les escriptures, títols de legitimació, projectes tècnics, permisos i autoritzacions prèvies exigibles, o documents acreditatius de la sol·licitud d’aquests darrers, si escau.
– L’existència d’un dictamen d’elegibilitat que incloga l’adequació del projecte a l’EDLP i la viabilitat econòmica, tècnica o social d’aquest projecte.
– El compliment de les obligacions tributàries i de Seguretat Social.

– L’acord de l’òrgan competent del GAL respecte de la inversió presentada, la proposta de percentatge i l’import d’ajuda que constaran en una acta formalitzada.
– Que la imputació del projecte és adequada a la naturalesa d’aquest i que l’import de les ajudes no supera els límits establits.
– L’existència d’una acta de comprovació de no-inici de la despesa o inversió que assegure que la inversió no s’ha realitzat o iniciat abans de la sol·licitud.
6. Les propostes de valoració emeses per la junta directiva del GAL, juntament amb els informes del responsable administratiu i financer i de control administratiu es remetran al servei amb competències en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana, que revisarà la documentació i ratificarà, si escau, l’aprovació dels projectes, i emetrà un informe de subvencionalitat preceptiu i vinculant.

L’informe versarà sobre l’adaptació de cadascun dels projectes a l’operació 19.2.1 del PDR-CV 2014-2020 i a la normativa en matèria de subvencions, el percentatge d’ajuda aplicable i l’import d’aquesta, de conformitat amb els criteris de prioritat establits en el programa de desenvolupament rural i en l’estratègia de desenvolupament local participatiu.
7. L’òrgan instructor dels expedients d’ajuda elevarà la proposta de resolució, motivada degudament, a l’òrgan competent per a resoldre. La proposta de resolució haurà d’expressar la relació de sol·licitants per als quals es proposa la concessió de l’ajuda, i la seua quantia, i n’especificarà l’avaluació i els criteris de valoració seguits per a efectuar-la, així com la proposta fonamentada d’inadmissió o desestimació de la resta de sol·licituds.

Article 15. Criteris de selecció i priorització
1. Les sol·licituds d’ajuda presentades seran valorades segons els criteris de selecció establits en l’annex III d’aquesta ordre. Cada sol·licitud d’ajuda es valorarà segons els criteris de selecció determinats pel GAL que corresponga al municipi del beneficiari. La puntuació màxima que es podrà aconseguir serà de 100 punts.
2. L’aplicació dels criteris de selecció i priorització que es realitzarà serà la següent:
a) Cada GAL puntuarà totes les sol·licituds elegibles i les ordenarà de major a menor puntuació.
b) Aquells expedients que no hagen aconseguit la puntuació mínima establida, si escau, en els criteris de selecció de cada GAL seran desestimades.
c) S’assignarà l’ajuda a concedir a cada sol·licitud d’acord amb la intensitat d’ajuda determinada en funció de la puntuació obtinguda, tal com estableix l’annex III d’aquesta ordre, i es proposarà l’aprovació dels expedients fins a esgotar el pressupost assignat a cada GAL en la convocatòria. La resta de sol·licituds es desestimaran per manca de pressupost. Si la causa de la denegació fóra per la inexistència de crèdit per aplicació del barem de priorització, amb la petició prèvia de la persona interessada, realitzada dins del període comprés entre l’1 i el 31 de desembre de l’any anterior, podran ser reconsiderades en la convocatòria següent, sense gaudir de preferència en l’antiguitat d’aquesta, i serà vàlida tota la documentació presentada anteriorment, excepte la necessària per a la nova valoració en l’exercici següent que poguera incrementar la puntuació obtinguda. Per a això, la persona beneficiària haurà de presentar la sol·licitud d’ajuda en la convocatòria següent.
3. Per a la resolució de les situacions d’empat de puntuació que puguen presentar-se en la confecció de la proposta de resolució, s’aplicarà l’establit per cada GAL segons el que contempla l’annex III d’aquesta ordre. En cas de no haver-hi criteris, es tindran en compte els següents criteris de desempat, tot aplicant-hi l’ordre següent:
a) En primer terme, es prioritzaran els projectes presentats als municipis de major ruralitat, amb independència que el projecte siga o no productiu, atenent a la puntuació obtinguda pel municipi segons l’annex VI de l’Ordre 5/2016, d’11 d’abril.
b) Si l’empat es produeix entre projectes de caràcter productiu, es prioritzaran aquelles empreses que hagen acreditat un major percentatge de discapacitats, en relació amb la plantilla, a 31 de desembre de l’any anterior al de la presentació de la sol·licitud d’ajudes, de conformitat amb el que preveu el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l’ocupació de les persones amb discapacitat.
Si persisteix l’empat, es prioritzaran les actuacions promogudes per persones beneficiàries que no hagen tingut cap ajuda LEADER en les tres darreres convocatòries.
De persistir l’empat, es prioritzaran les actuacions que contemplen major creació de llocs de treball ocupats per dones.
c) Si l’empat es produeix entre projectes no productius, es prioritzaran les actuacions promogudes per persones beneficiàries que no hagen tingut cap ajuda LEADER en les tres darreres convocatòries.
d) Si l’empat es produeix entre un projecte productiu i un de no productiu, es prioritzaran les actuacions promogudes per persones beneficiàries que no hagen tingut cap ajuda LEADER en les tres darreres convocatòries.
e) En última instància s’aplicarà a tota classe de projectes: si persistira la situació d’empat, ho desfarà l’anterior data de presentació de la sol·licitud (dia i hora).

Article 16. Inadmissió i desistiment
1. L’incompliment dels requisits no corregibles o del termini de presentació de sol·licituds que estableixen les bases reguladores comporta la inadmissió de la sol·licitud.
2. Als efectes anteriors, es considera inadmissió l’incompliment dels requisits no corregibles establits en l’article 5.2 d’aquestes bases.

3. Comporta el desistiment de la sol·licitud la falta de presentació de qualsevol dels documents establits en l’annex IV o la falta d’esmena dels requisits corregibles, dins del termini de 10 dies a explicar a partir de l’endemà de rebre la notificació, i amb el requeriment previ.

4. Prèviament a la concessió de les subvencions, l’òrgan instructor resoldrà sobre l’admissió o el desistiment de les sol·licituds, i notificarà la resolució d’inadmissió o desistiment a les persones interessades.

5. La persona sol·licitant pot desistir per escrit de la sol·licitud de subvenció, abans de la concessió, i l’òrgan instructor l’haurà d’acceptar.

Article 17. Resolució de les ajudes
1. Segons l’establit en l’article 14, el servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana elevarà la proposta de resolució de concessió a la direcció general amb competències en polítiques de desenvolupament rural, motivada degudament i efectuada de conformitat amb els criteris de valoració establits en aquestes bases.
2. Les sol·licituds les resoldrà la persona titular de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural, segons l’Acord de 26 d’abril de 2012, pel qual es deleguen les funcions d’autorització del pagament de fons FEADER entre l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària (AVFGA), com a organisme pagador, i els diferents òrgans administratius de la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, així com de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, i de la Conselleria de Governació.
Quan l’ajuda es concedisca en règim de minimis, en la resolució de concessió de l’ajuda s’informarà a cada beneficiari de l’import previst de l’ajuda equivalent de subvenció, brut, així com del seu caràcter de minimis, fent referència expressa al Reglament (UE) número 1407/2013.
3. El termini màxim de resolució i notificació s’estableix en sis mesos, comptador des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, sense perjudici del que estableix la Llei 39/2015, d’1 d’octubre. La manca de resolució dins del termini es podrà entendre com a desestimada.
4. Les resolucions de concessió, que contindran les condicions particulars de l’ajuda, seran notificades a cadascun dels beneficiaris. No obstant això, la resolució de la convocatòria serà publicada en el Diari Oficial de Generalitat Valenciana.
5. Les resolucions individuals de concessió de les sol·licituds, motivades degudament i fonamentades, establiran: la inversió subvencionable, les reduccions efectuades a la inversió sol·licitada per considerar-se no elegible, la quantia de les ajudes concedides com a percentatge de la inversió subvencionable, la/les administracions que financen les ajudes (comunitària, nacional o autonòmica) i els seus percentatges de participació, les anualitats en les quals es distribueixen, d’acord al pla d’inversió presentat en la sol·licitud, i el termini concedit al beneficiari en cada anualitat per a comunicar la realització de la inversió i per a justificar el pagament de les inversions realitzades. Quan l’informe de subvencionalitat incloga condicions particulars, aquest serà notificat al beneficiari juntament amb la resolució de concessió de l’ajuda, a fi que puga complir aquestes condicions.
6. Les denegacions incloses en la resolució de la convocatòria seran comunicades a les persones interessades. Quan la denegació de l’ajuda tinga per causa un informe de subvencionalitat desfavorable, aquest també serà notificat al sol·licitant. Si la causa de la denegació fóra la inexistència de crèdit a causa de l’aplicació del barem de priorització, amb la petició prèvia de la persona interessada, realitzada en el període comprés entre l’1 i el 31 de desembre de l’any anterior, podran ser reconsiderades en la convocatòria següent, sense gaudir preferència per l’antiguitat, i serà vàlida tota la documentació presentada anteriorment, excepte la necessària per a la nova valoració en l’exercici següent que poguera incrementar la puntuació obtinguda. Per a això, la persona beneficiària haurà de presentar la sol·licitud d’ajuda en la convocatòria següent. No obstant això, es desestimaran aquelles sol·licituds en les quals, en el moment de la nova presentació, es constate que han iniciat les inversions previstes.
7. La resolució posarà fi a la via administrativa, i contra aquesta es podrà interposar potestativament un recurs de reposició davant de la persona titular de la direcció de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària (AVFGA) o directament un recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de la Comunitat Valenciana.


CAPÍTOL III
Justificació i pagament de l’ajuda

Article 18. Sol·licitud de pagament de l’ajuda concedida i justificació de les despeses
1. Les sol·licituds de pagament i la documentació que les acompanya es presentaran preferentment als registres dels òrgans administratius als quals es dirigisquen, i també es podran presentar en qualsevol dels registres previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú. Les sol·licituds es dirigiran a la direcció general amb competències en polítiques de desenvolupament rural.
Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l’article 14 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, així com els sol·licitants que, no estant obligats a això, opten per aquesta via, ha de presentar les sol·licituds de pagament telemàticament a través de la seu de la Generalitat
Una vegada esgotat el termini de justificació sense que el beneficiari presente la documentació completa i correcta, serà requerit perquè la presente dins del termini improrrogable de 15 dies hàbils.
2. D’acord amb l’esmentat Acord de 26 d’abril de 2012, la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural exerceix, per delegació de l’AVFGA com a organisme pagador, les funcions d’autorització de pagaments, així com la pràctica dels controls, cosa que s’ha de fer constar expressament quan les resolucions s’adopten en virtut d’aquesta delegació.
3. Tota la documentació de l’expedient, així com les factures i els justificants acreditatius del pagament, ha d’anar a nom del beneficiari de l’ajuda.
4. Les factures i justificants acreditatius de pagament han de ser de data posterior a la visita de no inici d’obres i anteriors al termini màxim d’execució concedit al beneficiari en cada anualitat per a presentar la justificació de la inversió realitzada, establit en la resolució de concessió, excepte el contemplat en l’apartat 4 de l’article 7. Els justificants han d’indicar amb tota claredat a quins conceptes del pressupost previst, presentat en la sol·licitud, es refereixen. La persona beneficiària ha de fer el pagament directament al proveïdor del bé o servei.

5. No s’admetran pagaments en metàl·lic, ni els rebuts d’aquests pagaments podran ser considerats vàlids per a la justificació de despeses elegibles.
6. L’import definitiu de la subvenció es liquidarà aplicant al cost de la inversió efectivament realitzada pel beneficiari que resulte subvencionable de conformitat amb la justificació presentada, el percentatge de finançament establit en la resolució de concessió, sense que en cap cas puga sobrepassar la quantia del pagament l’import de la resolució de concessió. En cas d’existir diverses anualitats en l’execució d’un projecte, el pagament corresponent a cada anualitat no podrà superar el límit màxim establit en la resolució de concessió.
7. Les inversions destinades a obres s’han de justificar mitjançant certificats d’acord amb el projecte presentat, i es podran realitzar pagaments relatius a aquestes segons les anualitats establides en la resolució de concessió de l’ajuda.
8. No obstant això, l’establit en l’apartat anterior, si la persona beneficiària no justifica la totalitat de les inversions aprovades en la resolució de concessió, i sempre que hagen aconseguit les finalitats del projecte aprovat, i, si escau, una vegada complida l’obligació d’execució d’almenys el 70 % de la inversió subvencionada, s’aplicarà el percentatge de subvenció concedit en la resolució sobre la despesa correctament justificada, sense perjudici de les penalitzacions aplicables en virtut de l’article 19 d’aquestes bases reguladores.
9. Els controls administratius de la sol·licitud de pagament els podrà realitzar el personal tècnic del GAL, sense perjudici de l’establit en l’apartat 12 d’aquest article. S’exceptuaran les sol·licituds de pagament el beneficiari del qual siga el GAL, que realitzarà personal tècnic del servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana. Aquests controls comprendran, així mateix, una verificació i comprovació, sobre el terreny, amb l’alçament d’una acta de les inversions i/o actuacions realitzades. Aquest control es realitzarà amb caràcter previ al pagament. El pla anual de controls de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural establirà les visites in situ que anualment s’han de realitzar.
Els projectes amb una única anualitat seran objecte de visita de control sobre el terreny a realitzar per tècnics de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural. En el cas de projectes que presenten diverses anualitats seran objecte de visita de control com a mínim abans de la proposta de pagament de l’última anualitat de l’ajuda. En el pla anual de controls de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural s’establiran els expedients que poden ser objecte de control, amb independència que els controls es realitzen en sol·licituds de pagament corresponents a la primera anualitat o a anualitats intermèdies. En aquests controls s’ha de garantir, quan corresponguen a un projecte amb una única anualitat o bé es realitzen en l’última anualitat, si s’han realitzat o no les obres o actuacions objecte de l’ajuda, si la destinació és la prevista en la concessió de l’ajuda i si el projecte subvencionat està en ple funcionament, així com la coherència de les factures presentades amb les actuacions realitzades i si s’han complit les obligacions del beneficiari. També s’ha de comprovar si s’han adquirit béns mobles o equipament objecte de subvenció, mitjançant la identificació d’aquests. Quan es tracta de l’anualitat inicial o d’anualitats intermèdies, s’ha de verificar que s’estan realitzant les actuacions objecte de l’ajuda, en coherència amb el compte justificatiu presentat pel beneficiari.
10. El GAL, una vegada verificades les inversions i les despeses, i revisada la documentació que estableix l’annex V d’aquesta ordre, avaluarà si el projecte ha patit modificacions i determinarà l’import de l’ajuda a pagar.
11. Per a cada expedient, el responsable administratiu i financer del GAL ha de certificar el compliment dels requisits exigits al beneficiari mitjançant la realització d’un control administratiu que consistirà en la comprovació de la documentació presentada en la sol·licitud de pagament i, si escau, la documentació que s’haja requerit per a garantir els requisits de concessió.
Posteriorment, s’ha d’emetre un informe que serà aprovat per la junta directiva del GAL.
12. Aquest informe, juntament amb el certificat emés pel responsable administratiu i financer del GAL, l’informe de control administratiu i altres documents que figuren en el Manual de procediment de l’ajuda, el GAL els remetrà a la direcció general amb competències en polítiques de desenvolupament rural, en el termini màxim de dos mesos des de la data d’entrada de la sol·licitud de pagament.
El servei amb competències en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana comprovarà d’ofici el compliment dels requisits per a accedir al pagament de l’ajuda, d’acord amb la documentació remesa pel GAL, i la informació disponible en les bases de dades i registres. A aquests efectes, les persones beneficiàries han de facilitar tota la informació complementària que els siga requerida tant per la direcció general competent com pel GAL.
Per a la comprovació, l’òrgan instructor ha de realitzar una comprovació del contingut de la totalitat de diferents expedients de sol·licitud de pagament, mitjançant una mostra que serà seleccionada segons l’establit en el Manual de procediment de l’operació 19.2.1.
13. Les persones beneficiàries, per a rebre l’import de les subvencions, han d’estar al corrent de les obligacions amb l’Administració Tributària i la Seguretat Social en el moment que l’òrgan competent en polítiques de desenvolupament rural realitze les comprovacions corresponents amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social, així com no tindre deutes de cap tipus amb la Generalitat. No serà necessari aportar els certificats acreditatius en el cas de l’autorització a l’òrgan competent en desenvolupament rural a què fa referència l’article 6.g.
14. Les persones beneficiàries estan obligades a facilitar tota la informació que els requerisca la Intervenció General de la Generalitat, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans competents, d’acord amb l’establit en la Llei 1/2015, de 6 de febrer.
15. Una vegada completat l’expedient de pagament, el servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana realitzarà una proposta de pagament a la persona titular de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural, qui resoldrà sobre el pagament de l’anualitat de l’ajuda o, si escau, de la totalitat de l’ajuda.
16. En aplicació de l’article 64 del Reglament (UE) número 1306/2013, en relació amb els articles 35 i 36 del Reglament (UE) número 640/2014, després de l’estudi de l’admissibilitat de la sol·licitud de pagament, s’aplicaran, si escau, les sancions establides en els termes previstos en els articles esmentats, que s’aplicaran segons l’establit en el Manual de procediment de l’ajuda.
En cas d’incompliment de normes relacionades amb la contractació pública, es prendran com a referència els percentatges indicats en l’annex de la Decisió de la Comissió de 19 de desembre de 2013, relativa a l’establiment i l’aprovació de les directrius per a la determinació de les correccions financeres que haja d’aplicar la Comissió a les despeses finançades per la Unió en el marc de la gestió compartida.


Article 19. Regles per a la liquidació de les ajudes
1. Únicament s’abonarà la totalitat de la subvenció concedida si l’operació d’inversió ha sigut justificada íntegrament; si passa altrament, només s’abonarà la part de la subvenció proporcional als justificants de despesa aportats. El beneficiari, en la sol·licitud, quantificarà l’import que sol·licita com a inversió justificada. El servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana examinarà la documentació remesa pel GAL i determinarà els imports que resulten subvencionables després de la realització dels controls administratius, sense perjudici de l’aplicació d’alguna de les dues reduccions previstes en aquest article, quan siga procedent.
2. Reducció motivada per diferències entre la sol·licitud de pagament i l’import justificat.
D’acord amb l’article 63 del Reglament d’execució (UE) número 809/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, quan l’import justificat subvencionable presentat per la persona beneficiària en la sol·licitud de pagament i l’import de la subvenció que correspon a la inversió justificada després dels controls administratius supere el 10 %, s’aplicarà una reducció a la subvenció equivalent a la diferència entre l’import inclòs en la sol·licitud de pagament i l’import justificat subvencionable.

Aquesta mateixa reducció s’aplicarà a les despeses no admissibles detectades durant els controls sobre el terreny.
A l’efecte de l’aplicació de la reducció prevista en aquest apartat, en el cas que la quantitat inclosa en la sol·licitud de pagament siga superior a la quantitat concedida, es considerarà com a import sol·licitat l’import concedit.
L’aplicació d’aquesta reducció, cas de conducta, s’aplicarà en cada sol·licitud de pagament. Així mateix, s’aplicarà, cas de conducta, després del control sobre el terreny de tota l’operació objecte de subvenció, en aquest cas s’aplicarà segons establisca el Manual de procediment de l’ajuda.
No obstant això, no s’aplicaran sancions quan el beneficiari puga demostrar, a satisfacció de l’autoritat competent, que no és responsable de la inclusió de l’import no admissible o quan l’autoritat competent adquirisca d’una altra manera la convicció que el beneficiari no és responsable d’això.
3. Reducció motivada per diferències entre l’import concedit i l’import justificat.
a) En cas que l’import justificat subvencionable siga igual o superior a la quantitat concedida, l’import a pagar s’ajustarà a la quantitat concedida.
b) Si l’import pagador al beneficiari després de l’examen de l’admissibilitat de la despesa és inferior a la quantitat concedida en els següents percentatges, s’aplicaran les següents reduccions en el pagament:
1. L’import justificat i subvencionable és inferior al concedit inicialment, però aconsegueix o supera el 70 %. La subvenció a abonar es calcularà aplicant a la subvenció justificada i admissible el percentatge de subvenció aprovat.
2. L’import justificat i subvencionable és inferior al 70 % del concedit inicialment, però igual o superior al 50 % a aquesta quantitat. La subvenció a abonar es calcularà aplicant a la inversió justificada i admissible un percentatge de subvenció igual a la meitat de l’inicialment aprovat.
3. L’import justificat i subvencionable és inferior al 50 % del concedit inicialment. L’interessat perdrà el dret a la subvenció.

La reducció prevista en aquest apartat no serà aplicable en el cas que la diferència entre la quantitat concedida i la justificada es dega a l’aplicació d’un procediment de licitació, en cas que el beneficiari siga una persona jurídica pública.
4. L’aplicació de les reduccions previstes en els apartats 2 i 3 d’aquest article s’ajustarà a les normes següents:
a) En qualsevol dels supòsits de desviació a la baixa en fase de justificació respecte a la concessió o sol·licitud de pagament, si la inversió no és operativa, no es formalitzarà cap abonament.
b) En cas que siguen aplicables conjuntament ambdós apartats, únicament s’aplicarà aquella que implique una major reducció.
c) L’aplicació de les reduccions previstes en els apartats anteriors no té caràcter sancionador i es considerarà compatible amb l’aplicació del règim sancionador previst en la Llei general de subvencions, quan siga procedent.

Article 20. Termini per a la realització i justificació de les inversions en cada anualitat
1. L’incompliment dels terminis previstos per a la realització de la inversió i la presentació de la justificació de les despeses realitzades en cada anualitat suposarà la pèrdua de l’ajuda corresponent a l’anualitat en qüestió, o de la totalitat en cas d’una única anualitat.
2. Per al pagament de l’ajuda, serà necessari que abans de la data establida en la resolució com a fi de la realització i justificació, les inversions es troben totalment acabades, la maquinària i l’equip instal·lats i en funcionament, i els pagaments totalment justificats mitjançant factures i justificants de pagament. L’incompliment d’aquesta condició, sense obtindre pròrroga, ocasionarà la pèrdua de l’anualitat o de l’ajuda total, si escau.
Article 21. Pròrroga del termini per a la justificació de l’ajuda
1. Es podrà sol·licitar pròrroga del període establit en la resolució per a la realització i justificació de les inversions per a una mateixa anualitat en els supòsits que concórreguen circumstàncies alienes al sol·licitant, no previsibles i sobrevingudes durant l’execució de la inversió.

2. Aquestes pròrrogues se sol·licitaran almenys amb un mes d’antelació al termini màxim establit en la resolució de concessió com a data límit de justificació, davant el GAL, que remetrà la sol·licitud, acompanyada de l’informe motivat sobre procedència de la pròrroga a la persona titular de la direcció general competent en polítiques desenvolupament rural. Aquesta resoldrà sobre l’ampliació i comunicarà, si escau, el nou termini concedit per a la realització i justificació de les inversions, sempre dins de la mateixa anualitat.


CAPÍTOL IV
Controls sobre la concessió i el pagament de l’ajuda

Article 22. Control de les ajudes
1. El servei competent en l’execució de l’estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana podrà, en qualsevol moment, efectuar les visites i comprovacions que consideren necessàries per a verificar la realització i el normal funcionament de les actuacions subvencionades o requerir al beneficiari la presentació de qualsevol documentació encaminada a aquesta verificació.
2. D’acord amb l’article 46.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, la negativa al compliment de l’obligació dels beneficiaris o tercers a prestar col·laboració i facilitar la documentació que els siga requerida en exercici d’aquestes funcions d’inspecció i control es considerarà resistència, excusa, obstrucció o negativa i, per tant, causa de revocació, i reintegrament si escau, de l’ajuda, sense perjudici de les sancions que hi puguen correspondre.
3. Les actuacions d’inspecció i control poden afectar també la comprovació de la veracitat de la informació indicada pel beneficiari sobre la base de dades o documentació comercial en possessió de tercers.

4. L’òrgan gestor de l’ajuda ha de portar un registre detallat de les subvencions concedides en el marc del Reglament (UE) número 1407/2013, i remetrà a la Comissió la informació necessària sobre aquestes subvencions, tot això en els termes previstos en els apartats 4 i 5 de l’article 6 de l’esmentat Reglament (UE) número 1407/2013.

Article 23. Acta de no inici de la inversió
En el cas que, una vegada presentada la sol·licitud, el sol·licitant tinguera necessitat urgent d’iniciar les inversions i no haguera rebut la visita del personal tècnic del GAL, ha de comunicar per escrit la data en què pretén donar inici a les inversions. En aquest suposat, si la visita de comprovació fóra posterior a la data d’inici comunicada, s’entendrà que la data de començament serà l’assenyalada en l’escrit de la persona interessada, i no serà vinculant per a l’Administració si no es concedeix l’ajuda.

Article 24. Controls administratius de les sol·licituds d’ajuda i pagament
1. Els controls administratius de les sol·licituds d’ajuda, que seran realitzats pel GAL i supervisats per l’òrgan instructor, sense perjudici de l’establit en l’article 13.4, inclouran, entre unes altres, les comprovacions següents:
a) L’elegibilitat de l’actuació per a la qual se sol·licita l’ajuda i, especialment, la situació sobre l’inici o no de les actuacions objecte de la petició.
b) El compliment del previst en el Programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i en l’Estratègia de desenvolupament local participatiu del GAL.
c) La conformitat de la inversió per a la qual se sol·licita l’ajuda amb les disposicions nacionals i les normes comunitàries relatives a ajudes públiques.
2. Els controls administratius de les sol·licituds de pagament, que seran realitzats pel GAL i supervisats per l’òrgan instructor, sense perjudici del contemplat en l’article 18.9, inclouran també, entre unes altres, les comprovacions següents:
a) L’execució de les actuacions auxiliades i el subministrament dels productes i/o serveis previstos.
b) L’autenticitat de les despeses declarades.
c) La comparació de l’actuació finalment executada amb la qual va motivar la concessió de la subvenció.
3. Els controls administratius requeriran, almenys, la realització d’una visita de control al lloc on s’implanten aquestes inversions, preferentment a partir del moment que les inversions s’hagen executat íntegrament, o si no és així, sempre abans de la proposta de pagament de l’última anualitat d’ajuda.
En el Pla anual de controls d’aquesta operació es podran establir visites de control addicionals.
4. Els controls administratius s’han de realitzar segons l’establit en els articles 13, 14 i 18 d’aquesta ordre.

Article 25. Controls sobre el terreny de les sol·licituds de pagament final
1. Els controls sobre el terreny s’han d’executar en els termes establits en els articles 49 a 51 del Reglament d’execució (UE) número 809/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat. Mitjançant els controls sobre el terreny de les sol·licituds de liquidació final o total caldrà comprovar, entre altres extrems, els següents:

a) L’existència de documents comptables o d’un altre tipus que justifiquen els pagaments realitzats per la persona beneficiària.
b) La veracitat de la documentació acreditativa del contingut de les declaracions responsables presentades per la persona sol·licitant al llarg del procediment de sol·licitud de l’ajuda i de sol·licitud de pagament.
c) La conformitat de la destinació efectiva o prevista de la inversió amb la descripció efectuada en la sol·licitud d’ajuda.
d) El compliment dels compromisos i obligacions derivats de la concessió d’ajuda, i, en particular, els controls addicionals que garantisquen l’aplicació de criteris de moderació de costos en la selecció d’ofertes de proveïdors.
2. Els controls sobre el terreny han d’incloure una visita al lloc de la inversió.
3. Els controls contemplats en aquest article els realitzarà personal tècnic de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural. El personal tècnic que haja participat en la revisió del control administratiu d’un expedient realitzat pel GAL no podrà realitzar el control sobre el terreny sobre el mateix expedient.

Article 26. Controls a posteriori i de qualitat
1. Per a complir l’establit en l’article 71 del Reglament (UE) número 1303/2013, sobre durabilitat de les operacions relatives a inversions, abans que finalitzen els cinc anys següents al pagament final al beneficiari, s’ha de realitzar un control en els termes especificats en l’article 52 del Reglament d’execució (UE) número 809/2014, de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) número 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat, a fi de comprovar que les inversions no han patit modificacions importants durant l’esmentat període.
2. Els controls a posteriori han de tindre els objectius següents:
a) Comprovar el respecte dels compromisos adquirits per part del beneficiari de l’ajuda al llarg del període de durabilitat de les inversions.

b) Comprovar l’autenticitat i finalitat dels pagaments efectuats pel beneficiari.
c) Garantir que la mateixa inversió no ha sigut finançada de forma irregular per fonts nacionals o comunitàries diferents.
3. Els controls de qualitat han de ser addicionals als ja efectuats, i s’han d’aplicar als controls administratius, sobre el terreny i a posteriori.
4. El personal tècnic de control que haja participat en la revisió del control administratiu o sobre el terreny d’un determinat expedient d’ajuda no podrà participar en el control de qualitat d’aqueix mateix expedient.
5. Els controls a posteriori han d’incloure una visita al lloc de la inversió.


CAPÍTOL V
Incidències posteriors a la concessió

Article 27. Modificació de l’ajuda concedida per canvis d’inversió o del calendari d’anualitats
1. El beneficiari pot sol·licitar una modificació del projecte inicial presentat previst en la resolució de concessió. Per a això, ha de presentar la sol·licitud al GAL com a mínim tres mesos abans de la data límit de justificació establida en la resolució de concessió, acompanyada d’una justificació valorada de les circumstàncies que concorren en la modificació, així com d’una declaració responsable de no inici de la nova actuació abans de la presentació de la sol·licitud de modificació.
2. Totes les modificacions de l’operació d’inversió aprovada han de ser informades pel GAL i remetre l’informe d’aprovació o denegació a l’òrgan instructor, dins del termini màxim de 15 dies després de la presentació de la sol·licitud pel beneficiari.
3. Les modificacions entre capítols de despesa (honoraris tècnics, despeses d’execució d’obra i d’equipament) que suposen una variació inferior al 10 % de la inversió aprovada podran ser aprovades pel GAL, sempre que les variacions entre capítols siguen inferiors al 10 % en valor absolut de la inversió aprovada.
A aquests efectes s’entén per variació de la inversió tant la inclusió de nous conceptes de despesa, com tota variació d’un o de diversos conceptes de despesa del pressupost inicialment aprovat, que computaran conjuntament per al càlcul del percentatge anterior. En tot cas, no s’admetran modificacions que alteren l’objectiu final del projecte en els termes sol·licitats per l’interessat i aprovats per aquesta Administració en la concessió de l’ajuda.
4. En el cas de canvi de beneficiari o canvis en la localització de les inversions, aquestes han de ser informades pel GAL i aprovades per la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural.
5. Les variacions sobre la inversió inicialment aprovada i concedida, en un percentatge igual o superior al 10 % de la inversió aprovada, així com de qualsevol altra condició específica indicada en la resolució de concessió, han ser informades pel GAL i requereixen l’autorització prèvia de l’òrgan concedent, que resoldrà sobre aquestes.
La direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural resoldrà sobre la modificació dins del termini màxim d’un mes des de la recepció de l’informe del GAL, tenint en compte la causa que ha originat la modificació, el manteniment de l’objectiu i la finalitat de les inversions previstes inicialment, i la possible alteració d’elements del barem tinguts en compte per a la valoració de la sol·licitud.
A aquests efectes, s’entén per variació de la inversió tant la inclusió de nous conceptes de despesa com tota variació d’un o de diversos conceptes de despesa del pressupost inicialment aprovat, que computaran conjuntament per al càlcul del percentatge anterior. En tot cas, no s’admeten modificacions que alteren l’objectiu final del projecte en els termes sol·licitats per l’interessat i aprovats per aquesta Administració en la concessió de l’ajuda.
6. Les modificacions que suposen un increment dels pressupostos aprovats per als projectes d’inversió no suposaran un increment de la subvenció concedida.
7. No s’admetran modificacions que afecten a la puntuació atorgada en fase de valoració de la sol·licitud i posterior concessió de l’ajuda.
8. En el cas que, per circumstàncies sobrevingudes en l’activitat de la persona beneficiària, aquesta necessite una reprogramació de les anualitats de l’ajuda concedida, dins del mateix termini indicat en l’apartat 1 d’aquest article, s’ha de presentar una sol·licitud de reajustament dirigida a la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural, que es presentarà en el GAL. El GAL haurà d’emetre un informe. Les sol·licituds de reajustament d’anualitats s’han d’acompanyar d’un nou calendari i d’una justificació valorada de les circumstàncies que concorren en la modificació.
L’òrgan competent en polítiques de desenvolupament rural resoldrà sobre la reprogramació sol·licitada en el termini màxim de dos mesos des de la presentació, tenint en compte la causa que ha originat la modificació, els compromisos ja contrets i les disponibilitats de la dotació pressupostària de l’exercici que es tracte.
Article 28. Incompliment de les condicions de concessió de l’ajuda

L’incompliment pel beneficiari de qualsevol dels requisits, condicions o compromisos establits en la resolució de concessió de subvenció, en la resolució de convocatòria o en aquestes bases reguladores podrà donar lloc a la pèrdua del dret a la subvenció i a la devolució, si escau, de les quantitats percebudes indegudament, sense perjudici d’unes altres responsabilitats que hi pertoquen. Aquestes conseqüències seran ponderades en funció de la magnitud de l’incompliment d’acord i al que assenyala l’article següent.

Article 29. Canvis en béns subvencionats
D’acord amb el que disposa l’article 71 del Reglament (UE) número 1303/2013, sobre durabilitat de les operacions relatives a inversions, i sense perjudici de l’establit en l’article 6.1.d, s’ha de reembossar una part proporcional de l’ajuda si abans dels cinc anys següents a la data de pagament final s’hi produeix qualsevol de les circumstàncies següents:

a) el cessament o la relocalització d’una activitat productiva fora del municipi en el qual s’ha desenvolupat la inversió; o
b) un canvi en la propietat d’un element d’infraestructura que proporcione a una empresa o a una entitat pública un avantatge indegut, o que n’haguera determinat la denegació, o
c) un canvi substancial que afecte la naturalesa, els objectius o les condicions d’execució de l’actuació, de manera que se’n menyscaben els objectius originals.
A aquests efectes, cal entendre com a reintegrable la part d’ajuda corresponent al temps que manque des del moment en què es va produir l’alteració de les condicions de la concessió fins a la data en què es compliria el període de cinc anys.

Article 30. Reintegrament de les quantitats
1. Són causes de reintegrament, les previstes en els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i concordants en la Llei 1/2015, de 6 de febrer.
2. En les ajudes finançades per FEADER, en els casos d’irregularitats i de recuperació de sumes indegudament pagades, serà aplicable el que disposa el Reglament delegat (UE) número 2015/1971, de la Comissió, de 8 de juliol de 2015, pel qual es completa el Reglament (UE) número 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, amb disposicions específiques sobre la notificació d’irregularitats respecte del Fons Europeu Agrícola de Garantia i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i pel qual es deroga el Reglament (CE) número 1848/2006, de la Comissió.

Article 31. Pèrdua o minoració de l’ajuda
Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l’ajuda i, en tot cas, l’obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, pot donar lloc a la modificació de la resolució de concessió i, si escau, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció.


Article 32. Règim d’infraccions i sancions
El règim sancionador en la matèria regulada en aquesta ordre és l’establit en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en els seus preceptes bàsics, així com en el títol X, capítol IV, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

Article 33. Publicitat de l’ordre
1. La direcció general competent en matèria de desenvolupament rural garantirà la publicació en un lloc web global dedicat a les ajudes estatals dins de l’àmbit nacional o regional, segons l’establit en l’article 9 del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea:
a) de la informació resumida al fet que es refereix l’article 9.1 de l’esmentat Reglament (UE) 702/2014 o un enllaç a aquesta informació;
b) del text complet de cadascuna de les ajudes, incloses les modificacions, o un enllaç que permeta accedir a aquest text;
c) la informació a la qual es fa referència en l’annex III del reglament esmentat sobre cada ajuda individual concedida superior a 60.000 euros per a les persones beneficiàries actives en la producció agrícola primària, i superior a 500.000 euros per a les persones beneficiàries actives en els sectors de la transformació de productes agrícoles, la comercialització de productes agrícoles, el sector forestal o que exerceixen activitats excloses de l’àmbit d’aplicació d’article 42 del Tractat.
La informació contemplada en aquest apartat c s’organitzarà i es posarà a la disposició del públic de forma normalitzada, tal com es descriu en l’annex III del Reglament (UE) 702/2014, i inclourà funcions eficaces de cerca i descàrrega.
2. La informació contemplada en l’apartat anterior s’ha de publicar en un termini de sis mesos a partir de la data de la concessió de l’ajuda i estarà disponible durant almenys 10 anys a partir de la data de la concessió de l’ajuda.
3. La direcció general competent en matèria de desenvolupament rural complirà amb el que es disposa en els apartats 1 i 2 precedents, a tot tardar dins d’un termini de dos anys a partir de la data d’entrada en vigor del Reglament número 702/2014.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Notificació i comunicació a la Comissió Europea
En aplicació dels articles 1, 3 i 7 del Decret 128/2017, de 19 d’octubre, de procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s’especifica que:
El règim d’ajudes corresponents a les ajudes destinades a la creació d’empreses no agrícoles en zones rurals, contemplades en la secció 1.1 de l’annex II d’aquesta ordre, queden fora de l’àmbit d’aplicació de l’article 42 del TFUE, per la qual cosa tenen la consideració d’ajudes de l’Estat. A l’efecte de l’exempció de la notificació individual d’aquestes a la Comissió, s’acullen al règim previst en el capítol I i en els apartats 2 a 10 de l’article 44 del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE. L’esmentada ajuda ha sigut comunicada a la Comissió, i se li ha assignat el número de registre SA.50406.

Les ajudes destinades a millores en empreses no agrícoles en zones rurals contemplades en la secció 1.2 de l’annex II d’aquesta ordre, queden excloses de l’àmbit d’aplicació de l’article 42 del TFUE, i tenen la consideració d’ajudes de l’Estat. Aquestes ajudes s’acullen al règim previst en el capítol I i secció 1 del capítol III del Reglament (UE) número 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i tenen la consideració d’ajudes regionals a la inversió.

Les ajudes a les inversions dirigides a la millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agrícoles enumerats en l’annex I del TFUE en altres productes agrícoles inclosos en l’annex esmentat (productes agrícoles) són compatibles amb la política comunitària de competència en virtut de l’article 81.2 del Reglament (UE) número 1305/2013, segons el qual els articles 107, 108 i 109 del TFUE no seran aplicables als pagaments efectuats pels estats membres en virtut i de conformitat amb el reglament esmentat, dins de l’àmbit d’aplicació de l’article 42 del TFUE.
Igualment, les ajudes a les inversions dirigides a la millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agrícoles enumerats en l’annex I del TFUE en productes no agrícoles (no inclosos en l’annex esmentat) queden fora de l’àmbit d’aplicació de l’article 42 del TFUE, per la qual cosa tenen la consideració d’ajudes de l’Estat. A l’efecte de l’exempció de la notificació individual d’aquestes ajudes a la Comissió, s’acullen al règim previst en el capítol I i en els apartats 2 a 10 de l’article 44 del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió. L’esmentada ajuda ha sigut comunicada a la Comissió, i se li ha assignat el número de registre SA.50406.
El règim d’ajudes corresponent a les ajudes destinades a serveis bàsics i a la renovació de poblacions en les zones rurals contemplades en l’article 20 del Reglament (UE) número 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel qual es deroga el Reglament (CE) número 1698/2005, del Consell, incloses en els programes de desenvolupament rural de les comunitats autònomes espanyoles, han sigut notificades conjuntament per l’Estat espanyol a la Comissió, i se li ha assignat el número de registre SA.42670. Aquestes ajudes, que tenen la consideració d’ajudes d’estat, estan contemplades als apartats 3, 4, 5 i 6 de la secció 3 de l’annex II d’aquesta ordre.
No han sigut objecte de notificació ni de comunicació a la Comissió Europea les ajudes contemplades en la secció 3.1 de l’annex II d’aquesta ordre, per a la creació, millora o ampliació de petites infraestructures incloses les inversions en energies renovables i estalvi energètic, destinades a entitats públiques locals, grups d’acció local i entitats sense ànim de lucre, i les establides en la secció 3.4 del mateix annex, dirigides a inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala, destinat, entre altres, a entitats sense finalitat de lucre. Les esmentades ajudes no compleixen tots els requisits per a constituir ajudes d’estat, atés que no suposen un avantatge econòmic per a les persones beneficiàries d’aquestes ni falsegen la competència, i corresponen a projectes o inversions que no tenen caràcter productiu.
Les ajudes destinades a inversions en energies renovables i estalvi energètic en activitats productives, contemplades en la secció 3.1 de l’annex II d’aquesta ordre, i les ajudes per a la creació, millora o ampliació d’infraestructures per a xarxes de banda ampla d’alta velocitat, regulades en la secció 3.2 del mateix annex, s’acullen al Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, i no tenen la consideració d’ajudes de l’estat.

Segona. No-incidència econòmica
L’aprovació d’aquestes bases no comporta, en si mateix, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjudici de les possibles convocatòries que es puguen resoldre conformement a la consignació pressupostària que s’establisca en el corresponent exercici.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en aquesta ordre.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desenvolupament i execució
La persona titular de la direcció general competent en polítiques de desenvolupament rural podrà dictar totes les instruccions de caràcter intern i organitzatiu que siguen necessàries per a l’aplicació d’aquesta ordre i de les corresponents convocatòries.

Segona. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 d’abril de 2018

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient,
Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,
ELENA CEBRIÁN CALVO


ANNEX I
Grups d’acció local i municipis per grup

Maestrat-Plana Alta 1420

NIF: G12971123.
Seu: c/ Doctor Miguel Barrera Jover, 2 – 12330 Traiguera (Castelló).
Àmbit territorial:

L’ALT MAESTRAT
Tírig.

EL BAIX MAESTRAT
Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Xert, la Jana, la Pobla de Benifassà, Rossell, la Salzadella, Sant Jordi, Sant Mateu, San Rafael del Río, Santa Magdalena de Pulpis, Traiguera.
LA PLANA ALTA
Benlloch, Cabanes, les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, la Serratella, Sierra Engarcerán, la Torre d’en Doménec, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea.


Altmaesports Leader

NIF: G12971206.
Seu: c/ Escoles, s/n, – 12318 Cinctorres (Castelló).
Àmbit territorial:

ELS PORTS
Cinctorres, Castellfort, Forcall, Herbés, la Mata, Morella, Olocau del Rey, Palanques, Portell de Morella, Todolella, Vallibona, Villores, Zorita del Maestrazgo.

L’ALT MAESTRAT
Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla, la Torre d’en Besora, Vilafranca, Vilar de Canes.

EL BAIX MAESTRAT
Castell de Cabres.


Asociación para el apoyo al desarrollo integral de las comarcas de interior (@DICI)

NIF: G12971198.
Seu: pl. Ajuntament, 12 – 12118 les Useres (Castelló).
Àmbit territorial:

ALT MILLARS
Ayódar, Castillo de Villamalefa, Cortes de Arenoso, Espadilla, Fanzara, Fuentes de Ayódar, Ludiente, Toga, Torrechiva, Vallat, Villahermosa del Río.

L’ALCALATÉN
Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Costur, Xodos, Figueroles, Llucena, les Useres.

LA PLANA BAIXA
Aín, Alcudia de Veo, Alfondeguilla, Artana, Eslida, la Llosa, Ribesalbes, Suera, Tales.


Asociación Palancia-Mijares 14/20

NIF: G12971214.
Seu: pla. Mayor del Palancia, 13, 1r. esq. 1a – 12460 Viver (Castelló)
Àmbit territorial:



ALT MILLARS
Arañuel, Cirat, Montán, Puebla de Arenoso, Torralba del Pinar, Villamalur, Villanueva de Viver.

ALT PALÀNCIA
Algimia de Almonacid, Azuébar, Barracas, Caudiel, Chóvar, Gaibiel, Higueras, Matet, Pavías, Pina de Montalgrao, Sacañet, Torás, El Toro, Vall de Almonacid, Viver.


Grupo de Acción Local-Castellón Sur 14-20

NIF: G12971222.
Seu: c/ Albaset, 5, baixos – 12400 Segorbe (Castelló)
Àmbit territorial:

ALT MILLARS
Argelita, Fuente la Reina, Montanejos, Zucaina.

ALT PALÀNCIA
Almedíjar, Altura, Bejís, Benafer, Castellnovo, Geldo, Jérica, Navajas, Segorbe, Soneja, Sot de Ferrer, Teresa

L’ALCALATÉN
Vistabella del Maestrat.


Grupo de Acción Local Turia Calderona

NIF: G98829682.
Seu: Mancomunitat Alt Túria, carret. CV-35, km 73,5 – 46170 Tuéjar (València)
Àmbit territorial:

ELS SERRANS
Alcublas, Alpuente, Andilla, Aras de los Olmos, Benagéber, Bugarra, Calles, Chelva, Chulilla, Domeño, Gestalgar, Higueruelas, Losa del Obispo, Pedralba, Sot de Chera, Titaguas, Tuéjar, Villar del Arzobispo, La Yesa.

EL RACÓ D’ADEMÚS
Ademuz, Casas Altas, Casas Bajas, Castielfabib, Puebla de San Miguel, Torrebaja, Vallanca.

EL CAMP DE TÚRIA
Casinos, Gátova, Loriguilla, Marines, Olocau, Serra.

EL CAMP DE MORVEDRE
Albalat dels Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar de Palancia, Algimia de Alfara, Benavites, Quart de les Valls, Quartell, Estivella, Petrés, Segart, Torres Torres.

L’HORTA NORD
Emperador


Asociación para el desarrollo rural sostenible Rurable

NIF: G98826522.
Seu: c/ Adarve, 5, 1a – 46300 Utiel (València)
Àmbit territorial:

LA FOIA DE BUNYOL
Alborache, Chiva, Dos Aguas, Godelleta, Macastre, Siete Aguas, Yátova.

LA PLANA D’UTIEL – REQUENA
Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Chera, Fuenterrobles, Requena, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel.



LA VALL DE COFRENTS – AIORA
Ayora, Cofrentes, Cortes de Pallás, Jalance, Jarafuel, Teresa de Cofrentes, Zarra.


Asociación para el desarrollo sostenible de los municipios del Caroig, Serra Grossa y Riberes del Xúquer

NIF: G98825128.
Seu: pl. Manuel Tolsa, s/n, – 46810 Enguera (València)
Àmbit territorial:

LA CANAL DE NAVARRÉS
Anna, Bicorp, Bolbaite, Chella, Enguera, Millares, Navarrés, Quesa.

LA COSTERA
Cerdà, Estubeny, la Granja de la Costera, Llocnou d’en Fenollet, Llanera de Ranes, Moixent, Montesa, Novetlè, Rotglà i Corberà, Torrella, Vallada, Vallés.

LA RIBERA ALTA
Alcàntera de Xúquer, Alfarp, Antella, Beneixida, Benimuslem, Catadau, Cotes, l’Ènova, Gavarda, Llombai, Montroi, Sant Joanet, Sallent, Senyera, Sumacàrcer, Tous, Torís.

LA RIBERA BAIXA
Fortaleny, Llaurí, Benicull de Xúquer.


Associació Som Rurals

NIF: G98830045.
Seu: av. València, 6 L, 46892 El Palomar (València)
Àmbit territorial:

LA SAFOR
Ador, Alfauir, Almiserà, l’Alqueria de la Comtessa, Barx, Benifairó de la Valldigna, Beniflá, Castellonet de la Conquesta, Llocnou de Sant Jeroni, Palmera, Potries, Rafelcofer, Rótova, Simat de la Valldigna.

LA VALL D’ALBAIDA
Atzeneta d’Albaida, Alfarrasí, Aielo de Rugat, Bèlgida, Bellús, Beniatjar, Benicolet, Benissoda, Benissuera, Bocairent, Bufali, Carrícola, Quatretonda, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montitxelvo, Otos, el Palomar, Pinet, Ráfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere, Terrateig.

LA COSTERA
Barxeta, la Font de la Figuera.


Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant

NIF: G54935168.
Seu: av. Ajuntament, 18 – 03769 Sanet i Negrals (Alacant).
Àmbit territorial:

EL COMTAT
Agres, Alcocer de Planes, Alcoleja, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Quatretondeta, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, l’Orxa, Millena, Planes, Tollos.

L’ALT VINALOPÓ
Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada.

L’ALCOIÀ
Benifallim, Penàguila, Tibi.

LA MARINA ALTA
L’Atzúvia, Alcalalí, Benigembla, Benidoleig, Benimeli, Castell de Castells, Xaló, Llíber, Murla, Parcent, el Ràfol d’Almúnia, Sagra, Sanet y Negrals, Senija, Tormos, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, Vall de Gallinera, la Vall de Laguar.

LA MARINA BAIXA
Beniardá, Benifato, Benimantell, Bolulla, Confrides, el Castell de Guadalest, Orxeta, Relleu, Sella, Tàrbena.
Asociación para la Sostenibilidad e Innovación Rural
NIF: G54936216.
Seu: partida rural de Puçol, 8 – 03296 Elx (Alacant).
Àmbit territorial:

El BAIX VINALOPÓ
Elx (Algorós, Asprella, Atzavares Alt, Atzavares Baix, Carrús, Daimés, el Derramador, Pla de Sant Josep, els Bassars, Ferriol, Jubalcoi, la Baia Alta, la Baia Baixa, l’Algoda, els Vallongues, Maitino, Perleta, Puçol, Salades, Santa Anna, Torrellano Baix, Valverde Alt disseminat, Valverde Baix disseminat).

EL VINALOPÓ MITJÀ
Algueña, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, la Romana.

L’ALT VINALOPÓ
Salinas

L’ALACANTÍ
Agost, Aigües, Busot, la Torre de les Maçanes.

EL BAIX SEGURA
Almoradí (El Raiguero, Cruz de Galindo, Puente Don Pedro, El Saladar, Heredades), Daya Vieja, Orihuela (la Aparecida, Arneva, Barbarroja, Camino de Beniel, Camino Viejo de Callosa, la Campaneta, Correntías Bajas, Correntías Medias, los Desamparados, el Escorratel, Hurchillo, Media Legua, Molins, el Mudamiento, la Murada, las Norias, Parroquia de la Matanza, Raiguero de Bonanza, San Bartolomé, Torremendo).



ANNEX II
Accions incloses en la submesura 19.2, Implementació de les operacions de conformitat amb l’estratègia de desenvolupament local participatiu

Secció 1. Ajudes destinades a empreses per a activitats no agrícoles en zones rurals
1.1. Creació d’empreses no agrícoles en zones rurals
a) Beneficiaris: persones físiques, microempreses, petites empreses i agricultors o membres d’una unitat familiar d’una explotació que diversifiquen les activitats en àmbits no agrícoles.
b) Actuacions subvencionables
1. Les inversions i despeses subvencionables que, vist el pla empresarial, resulten necessàries per a la creació de l’empresa. Són despeses subvencionables:
– Despeses de constitució i establiment d’una societat (permisos, llicències, notaria, registre).
– La construcció, adquisició o millora de béns immobles. Seran únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
– La compra de maquinària nova o equipament, incloent-hi programes i aplicacions informàtiques, i disseny i programació de webs.
– Els costos generals relacionats amb els punts anteriors, com ara honoraris d’arquitectes, enginyers, consultors, estudis de viabilitat, estudis d’eficiència energètica, drets de patents, amb els límits establits en l’article 7.4 d’aquesta ordre.
– La compra i adaptació de vehicles (destinats a persones amb diversitat funcional) per al transport de mercaderies lligades a l’activitat productiva de l’empresa.
2. No són despeses subvencionables les contemplades en l’article 7.5 d’aquesta ordre.
c) Condicions d’admissibilitat
1. L’operació haurà de ser viable tècnicament i econòmicament. La persona sol·licitant haurà de presentar, conjuntament amb la sol·licitud de l’ajuda, un pla de viabilitat empresarial, que incloga:
– Una descripció de la situació econòmica de partida, amb indicació dels edificis i instal·lacions, maquinària i rendiments econòmics, com també una estimació dels llocs de treball a crear per sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
– Les fases i els objectius per al desenvolupament de les noves activitats. S’haurà d’indicar el percentatge que suposa cada objectiu, de manera que això permeta de realitzar una avaluació de l’execució del pla empresarial.
– Objectius que es pretenen aconseguir i les fases d’execució per tal d’assolir-los.
– Fonts de finançament de la inversió.
– Detall de les actuacions necessàries per al desenvolupament de l’activitat, com ara les dades de les inversions, la formació o l’assessorament.
– Estudi econòmic de viabilitat.
2. L’execució del pla empresarial s’iniciarà en un termini de nou mesos a partir de la data de la resolució de concessió de l’ajuda.
S’entendrà que el pla empresarial està iniciat quan es compleixen les condicions següents:
– Alta en l’epígraf corresponent del cens d’activitats econòmiques (IAE)
– Alta en el règim corresponent de la Seguretat Social en base a l’activitat econòmica corresponent al pla empresarial.
El pla empresarial es desenvoluparà segons el contingut establert en el corresponent annex que figura en la convocatòria d’aquestes ajudes. Aquest pla haurà de demostrar la viabilitat econòmica i tècnica de l’empresa, tot aplicant-hi condicions de mercat. L’estimació de les rendes generades per l’empresa ha de ser superior a l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) per a l’any de la sol·licitud. Abans de l’últim pagament, s’avaluaran els avanços del pla empresarial pel que fa a la correcta execució de les activitats que s’hi preveuen.

3. Quan el membre d’una unitat familiar d’una explotació siga una persona jurídica o un grup de persones jurídiques, aqueix membre haurà d’exercir una activitat agrícola en l’explotació en el moment en què es presente la sol·licitud d’ajuda.
4. L’ajuda no estarà dirigida a la compra d’empreses.
d) Import de l’ajuda
1. Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital, i seran de fins a 70.000 euros per persona física o jurídica beneficiària.
2. L’ajuda es pagarà, si més no, en dos trams al llarg d’un període màxim de tres anys. El pagament de l’últim tram estarà supeditat a l’execució correcta del pla empresarial.
– El pla empresarial recollirà com a mínim dues anualitats i un màxim de tres anys. Cada any sols es podrà presentar una sol·licitud de pagament.
– Es procedirà a un primer pagament de l’ajuda en el moment que el pla empresarial s’haja iniciat, segons s’estableix en l’apartat c, i amb la prèvia justificació de la inversió realitzada es procedirà al pagament corresponent, sent l’import màxim a pagar l’establert en l’anualitat concedida, en el cas de realitzar una inversió superior a l’establerta en el pla empresarial per a aquesta anualitat.
– En l’última anualitat s’haurà de justificar l’execució correcta de les activitats previstes en el pla empresarial. Abans de l’últim pagament s’avaluarà el compliment del pla empresarial pel que fa a les activitats que s’hi preveuen mitjançant la realització d’un control administratiu que inclourà una visita in situ, d’acord amb el Pla de controls en vigor. S’entendrà que es compleixen les activitats previstes si en el control es comprova que es compleixen un mínim del 85 % de les activitats previstes en el pla empresarial. L’avaluació es realitzarà d’acord amb el grau de consecució dels objectius plantejats en el pla empresarial.

e) Demarcació i particularitats
1. Creació d’empresa destinada a: establiments hotelers, cases rurals o altres establiments turístics.
Serà subvencionable la creació de nous establiments turístics rurals en aquells llocs on es detecte una certa necessitat, tot evitant la concentració excessiva de l’oferta. Aquest aspecte ha de restar justificat adequadament en la sol·licitud del beneficiari. S’ha de tindre en compte el següent:
– Agroturisme: poden ser objecte de subvenció la realització d’inversions en explotacions agrícoles amb la finalitat de potenciar l’agroturisme.
2. No és subvencionable la construcció d’hotels rurals.
1.2. Millora en empreses no agrícoles
a) Beneficiaris: persones físiques, microempreses i pimes
b) Actuacions subvencionables
1. Les actuacions aniran encaminades principalment a afavorir l’ampliació i modernització de microempreses i pimes ja creades, dins de qualsevol sector econòmic, a excepció del sector agroalimentari, i dels contemplats en l’article 7.5.p.
2. Són despeses subvencionables:
– La construcció, adquisició o millora de béns immobles, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
– La compra de maquinària nova o equipament, incloent-hi programes i aplicacions informàtiques, i disseny i programació de webs.
– Els costos generals relacionats amb els punts anteriors, com ara honoraris d’arquitectes, enginyers, consultors, estudis de viabilitat, estudis d’eficiència energètica, drets de patents, amb els límits establits en l’article 7.4 d’aquesta ordre.
– La compra i l’adaptació de vehicles (destinats a persones amb diversitat funcional) per al transport de mercaderies lligades a l’activitat productiva de l’empresa.
3. No són despeses subvencionables les contemplades en l’article 7.5 d’aquesta ordre.
c) Condicions d’admissibilitat
1. La persona beneficiària ha de presentar, juntament amb la sol·licitud d’ajuda, un pla de viabilitat del projecte presentat que incloga:
– Una descripció de la situació de partida amb indicació dels edificis i instal·lacions, maquinària i rendiments econòmics, així com una indicació dels llocs de treball a crear i/o ampliació de jornada que comporta l’activitat, distingint per sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
– Objectius que es pretenen aconseguir i fases d’execució de les actuacions per a l’assoliment d’aquests objectius.
– Anàlisi de la inversió, organització i qualsevol altra mesura requerida per al desenvolupament de l’activitat.
2. La sol·licitud d’ajuda ha de contindre: nom i grandària de l’empresa, descripció del projecte (incloses les dates d’inici i finalització), ubicació del projecte, llista de costos del projecte, tipus d’ajuda i l’import del finançament públic necessari per al projecte.
3. Les empreses beneficiàries han ser viables tècnicament i econòmicament. S’han de presentar els comptes anuals corresponents a l’últim exercici dipositat al Registre Mercantil o en el que corresponga, prèviament a la sol·licitud de la subvenció, d’acord amb el Pla general de comptabilitat i altres normes de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. En el supòsit de persones físiques, l’última declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. En el supòsit d’entitats en règim d’atribució de rendes (comunitats de béns i societats civils) s’han d’aportar els models de declaració de les rendes obtingudes per aquestes entitats en l’últim any previ a la sol·licitud de l’ajuda, aprovats per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT).

4. No es podran concedir ajudes a activitats relacionades amb l’exportació o destinades a l’establiment i funcionament d’una xarxa de distribució.
5. Si les ajudes van destinades a una diversificació d’un establiment existent, els costos subvencionables han de superar com a mínim el 200 % del valor comptable dels actius que es reutilitzen, registrats en l’exercici fiscal anterior a l’inici dels treballs.
6. Els actius immaterials són admissibles per al càlcul dels costos d’inversió si compleixen les condicions següents: a) utilitzar-se exclusivament en l’establiment beneficiari de l’ajuda; b) ser amortitzables; c) adquirir-se en condicions de mercat a tercers no relacionats amb el beneficiari, i d) incloure’s entre els actius de l’empresa beneficiària i romandre associats amb el projecte al qual es destina l’ajuda durant almenys cinc anys.
7. La persona beneficiària de l’ajuda ha d’aportar una contribució financera mínima del 25 % dels costos subvencionables, bé a través de recursos propis, bé mitjançant finançament extern exempt de qualsevol tipus d’ajuda.
8. La persona beneficiària ha de confirmar que no s’ha traslladat, en els dos anys anteriors a la sol·licitud de l’ajuda, a l’establiment on tindrà lloc la inversió inicial per a la qual sol·licita l’ajuda, i comprometre’s a no fer-ho durant un període de dos anys des que s’haja completat la inversió inicial per a la qual se sol·licita l’ajuda.
9. Les ajudes regulades en aquest apartat s’acullen al que disposa el capítol I i l’article 14 del Reglament (UE) número 651/2014. Aquestes ajudes no seran aplicables als supòsits contemplats en els apartats 2 a 5 de l’article 1 del reglament esmentat, amb especial referència a les empreses en crisi i les ajudes concedides a beneficiaris que estiguen subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió de la comissió que haja declarat l’ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior, a excepció dels règims d’ajudes destinats a reparar els perjudicis causats per determinats desastres naturals.
d) Import de l’ajuda
1. Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital i seran de fins al 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a mitjanes empreses (amb una subvenció màxima de 14.000 euros), i 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses (amb una subvenció màxima de 21.000 euros).
2. No es podrà concedir l’ajuda, si l’import ajustat de l’ajuda, considerat aquest com l’import d’ajuda màxim que es pot autoritzar per a un gran projecte d’inversió, supera l’import que s’obtinga de la fórmula següent:

Import màxim de l’ajuda = R x (A + 0,50 x B + O x C)

sent-ne:
R: la intensitat màxima d’ajuda aplicable a la zona en qüestió, establida en el mapa d’ajudes regionals aprovat i que estiga en vigor en la data de concessió de l’ajuda (10 %), exclosa la intensitat de l’ajuda incrementada per a les pimes.
A: 50 milions d’euros inicials dels costos subvencionables.
B: part dels costos subvencionables compresos entre 50 i 100 milions d’euros.
C: part dels costos subvencionables per sobre de 100 milions d’euros.

Aquest llindar màxim no podrà ser eludit mitjançant la divisió artificial dels règims d’ajuda o dels projectes d’ajuda.
3. La intensitat de l’ajuda en equivalent de subvenció bruta (import de la subvenció abans de qualsevol deducció fiscal o d’altres càrregues) no ha de ser superior a la intensitat màxima de l’ajuda establida en el mapa d’ajudes regionals (20 % per a mitjanes empreses, 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses). En els grans projectes d’inversió, l’import de l’ajuda no podrà excedir de l’import ajustat de l’ajuda, calculat segons el mecanisme contemplat en l’apartat d.2.

e) Demarcació i particularitats
1. Si l’objecte de la subvenció es destina a l’adquisició de béns mobles o immobles que ja han sigut subvencionats, s’ha de deduir l’import ja subvencionat en aquests béns de l’import aprovat de la subvenció.
2. La inversió s’ha de mantindre en la ubicació considerada en la subvenció durant un període mínim de cinc anys tant per a béns mobles com immobles (deu anys per a allotjaments de turisme).

3. En el cas d’empreses ja existents relatives a: establiments hotelers, cases rurals o altres establiments turístics.
Seran subvencionables les inversions per a la millora i modernització d’activitats turístiques incloent-hi la creació de nous establiments turístics rurals en aquells llocs on es detecte una certa necessitat, tot evitant la concentració excessiva de l’oferta. Aquest aspecte quedarà justificat adequadament en la sol·licitud del beneficiari. Es tindrà en compte el següent:
– En la reforma s’exclouen les actuacions subvencionades en el període anterior de programació.
– Agroturisme: podrà ser objecte de subvenció la realització d’inversions en explotacions agrícoles amb la finalitat de potenciar l’agroturisme.

Secció 2. Ajudes per a la creació d’empreses o inversions en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, contemplats en l’annex I del TFUE (exclosos els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en l’esmentat annex, per a operacions d’inversió no superiors a 70.000 euros.
a) Beneficiaris: persones físiques, microempreses i pimes.
b) Actuacions subvencionables
1. Les inversions i despeses subvencionables que, vist el pla empresarial, resulten necessàries per a la creació o desenvolupament de l’empresa, per a operacions d’inversió no superiors a 70.000 euros, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació contemplats en l’annex I del TFUE (tret dels productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en aquest annex.
2. Són despeses subvencionables:
– La construcció, l’adquisició o la millora de béns immobles, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
– La compra de maquinària nova o equipament (sent-ne com a màxim el valor de mercat), incloent-hi programes i aplicacions informàtics, i disseny i programació de webs.
– Els costos generals relacionats amb els punts anteriors, com ara honoraris d’arquitectes, enginyers, consultors, estudis de viabilitat, estudis d’eficiència energètica, drets de patents, amb els límits establits en l’article 7.4 d’aquesta ordre.
– La compra i adaptació de vehicles (destinats a persones amb diversitat funcional) per al transport de mercaderies lligades a l’activitat productiva de l’empresa.
3. No són despeses subvencionables les contemplades en l’article 7.5 d’aquesta ordre.
c) Condicions d’admissibilitat
1. L’operació ha de ser viable tècnicament i econòmicament. La persona sol·licitant ha de presentar, conjuntament amb la sol·licitud de l’ajuda, un pla de viabilitat empresarial que incloga almenys:
– Una descripció de la situació de partida amb indicació dels edificis i instal·lacions, maquinària i rendiments econòmics, així com una indicació dels llocs de treball a crear i/o ampliació de jornada que comporta l’activitat, distingint per sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
– Objectius que es pretenen aconseguir i fases d’execució de les actuacions per a l’assoliment d’aquests objectius.
– Anàlisi de la inversió, organització i qualsevol altra mesura requerida per al desenvolupament de l’activitat.
– Estudi econòmic de viabilitat
2. La sol·licitud d’ajuda ha de contindre: nom i grandària de l’empresa, descripció del projecte (incloses les dates d’inici i finalització), ubicació del projecte, llista de costos del projecte, tipus d’ajuda i l’import del finançament públic necessari per al projecte.
3. Quan el resultat del procés de transformació i/o comercialització siga un producte no contemplat en l’annex I del TFUE, d’acord amb el que disposa l’article 1.1.a i del Reglament (UE) número 702/2014, han de ser microempreses i pimes actives en el sector agrícola.

4. El Reglament (UE) número 702/2014 no es podrà aplicar als règims d’«Ajudes per a inversions relatives a la transformació i comercialització de productes agrícoles en no agrícoles», que tenen el pressupost anual mitjà de les ajudes estatals superior a 150 milions d’euros.
5. Les ajudes per a inversions relatives a la transformació i/o comercialització de productes agrícoles en productes no agrícoles no serà aplicable a les ajudes individuals l’equivalent de subvenció bruta de les quals (import de la subvenció abans de qualsevol deducció fiscal o d’altres càrregues) supere el llindar de 7,5 milions d’euros per projectes d’inversió. Aquest llindar no podrà ser eludit mitjançant la divisió artificial dels règims d’ajudes o dels projectes d’ajudes.
6. L’ajuda no estarà dirigida a la compra d’empreses.
7. En el cas d’ajudes destinades al desenvolupament d’empreses ja existents, aquestes hauran de ser viables tècnicament i econòmicament. S’han de presentar els comptes anuals corresponents a l’últim exercici dipositat al Registre Mercantil o en el que corresponga, prèviament a la sol·licitud de la subvenció, d’acord amb el Pla general de comptabilitat i altres normes de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. En el supòsit de persones físiques, s’ha d’aportar l’última declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. En el supòsit d’entitats en règim d’atribució de rendes (comunitats de béns i societats civils) s’han d’aportar els models de declaració de les rendes obtingudes per aquestes entitats en l’últim any prèviament a la sol·licitud de l’ajuda, aprovats per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT).

8. Les inversions han de ser conformes amb la normativa de la Unió Europea i amb la legislació nacional en matèria de protecció mediambiental. En el cas de les inversions que requerisquen una avaluació d’impacte ambiental en aplicació de la Directiva 2011/92/UE, l’ajuda estarà subordinada al fet que aquesta avaluació s’haja realitzat i que l’autorització d’execució per al projecte d’inversió que es tracte s’haja concedit abans de la data de concessió de l’ajuda individual.

9. No poden acollir-se empreses de nova creació el volum d’ingressos de les quals s’estime que puga superar 150.000,00 euros de facturació anual. En el cas de projectes destinats a desenvolupament d’empreses, no podran acollir-se empreses el volum d’ingressos de les quals siga superior a 150.000 euros de facturació anual, segons el que contempla l’últim impost de societats.
d) Import de l’ajuda
1. Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital, i seran de:
a) Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (d’ara endavant, TFUE): 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en el cas de mitjanes empreses (màxim 21.000 euros) i 40 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses (màxim 28.000 euros).
b) Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a mitjanes empreses (màxim 14.000 euros), i 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses (màxim 21.000 euros).


Secció 3. Ajudes per a serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals
Les ajudes regulades en aquesta secció seran subvencionables sempre que les operacions corresponents es realitzen d’acord amb els plans de desenvolupament dels municipis o poblacions de les zones rurals i els seus serveis bàsics, si existeixen aquests plans, i hauran de guardar coherència amb les estratègies de desenvolupament local participatiu.
3.1. Creació, millora o ampliació de tot tipus d’infraestructures a petita escala, incloses les inversions en energies renovables i l’estalvi energètic.
a) Beneficiaris
1. Entitats públiques locals, grups d’acció local i entitats sense ànim de lucre que duguen a terme projectes no productius.
2. Persones físiques, microempreses i pimes que duguen a terme projectes productius.
b) Actuacions subvencionables
1. Entre unes altres, seran subvencionables:
– Construcció d’instal·lacions per a produir i utilitzar la biomassa en els municipis rurals.
– Establiment de xarxes de distribució d’energia a través de biomassa i altres fonts renovables.
– Instal·lacions d’energies renovables destinades a l’autoconsum.
– Redacció de projectes i/o memòries tècniques necessàries per a emprendre les inversions, els estudis mediambientals que siguen necessaris i les direccions d’obra quan hi haja un projecte, amb els límits contemplats en l’article 7.4 d’aquesta ordre.
2. No seran subvencionables les actuacions en construcció, rehabilitació o reforma de camins rurals, carrers, subministrament d’aigua, clavegueram o infraestructura de gestió d’aigua.
3. No se subvencionaran les inversions a col·legis i instituts d’ensenyament reglat ni a centres mèdics o dependents de la conselleria competent en matèria de sanitat.
4. Costos subvencionables: costos dels projectes, costos generals, així com els costos d’inversió en actius materials i immaterials, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
Els costos generals es limiten a honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l’assessorament sobre sostenibilitat mediambiental i econòmica, inclosos els estudis de viabilitat. Han d’estar vinculats als costos de les inversions materials i immaterials.

c) Condicions d’admissibilitat
1. Les operacions productives i no productives hauran de ser sostenibles durant el temps que duren els compromisos. Per a acreditar aquest apartat, en el projecte o en la memòria tècnica i econòmica de la inversió s’ha de justificar expressament i de forma raonada la sostenibilitat durant el temps de l’operació, incloent-hi una memòria. Aquesta haurà d’incloure, entre d’altres, la creació o el manteniment de l’ocupació, segons sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
2. La mera substitució d’un edifici o d’instal·lacions existents per un nou edifici o noves instal·lacions sense modificar substancialment la producció o la tecnologia corresponent no es considerarà cost subvencionable.
d) Import de l’ajuda
1. Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital, i seran de:
a) Projectes no productius: fins al 70 % del cost total de l’activitat subvencionada en el cas d’entitats públiques locals (màxim 50.000 euros) i entitats sense ànim de lucre (màxim 40.000 euros), i fins al 100 % en el cas de GAL (màxim 50.000 euros).
b) Projectes productius: fins al 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a mitjanes empreses (màxim 14.000 euros), i 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses (màxim 21.000 euros).
3.2. Creació, millora o ampliació d’infraestructures passives per a xarxes de banda ampla.
a) Beneficiaris: ajuntaments i mancomunitats.
b) Actuacions subvencionables
Les ajudes es destinaran a cofinançar inversions i despeses que estiguen directament relacionades i siguen necessàries per a la realització dels projectes de millora, reforma o construcció de recursos associats amb el funcionament d’una xarxa pública de comunicacions electròniques de banda ampla d’alta velocitat.
A aquests efectes, s’entén com a xarxa de banda ampla d’alta velocitat, una xarxa capaç d’oferir serveis a l’usuari final d’almenys 30 megabits per segon en sentit de xarxa a usuari mitjançant qualsevol tecnologia, cablejada o sense fil.
Així mateix, s’entendrà com a recursos associats amb el funcionament d’una xarxa, l’establit en la definició segons la Llei 9/2014, de 9 de maig, general de telecomunicacions (annex II, apartat 30) i, en particular, comprendrà els conceptes següents:
1. Infraestructures passives, enteses aquestes com a qualsevol element destinat a albergar elements d’una xarxa sense arribar a ser un element actiu d’aquesta, com les següents:
a) Per a xarxes radioelèctriques: torres i altres construccions de suport, pals, tancaments (casetes), tanques i altres elements físics similars necessaris per al desplegament de xarxes.
b) Per a xarxes cablejades: canalitzacions, conductes, arquetes, casetes, tancaments i altres elements físics similars necessaris per al desplegament de xarxes.
2. Instal·lacions i sistemes associats amb el funcionament d’una xarxa i, en particular, escomeses i instal·lacions elèctriques, presa de terra, parallamps, instal·lacions de climatització, antiincendis, d’il·luminació, de seguretat, de protecció de riscos laborals i qualsevol altra instal·lació associada amb el funcionament d’una xarxa.
Seran subvencionables les inversions i despeses relacionades amb els projectes relatius a la reforma o construcció d’infraestructures passives o instal·lacions associades al funcionament de xarxes de banda ampla d’alta velocitat, cablejades o sense fils.
Seran, així mateix, objecte de subvenció les obres civils, ço és, obres de construcció o d’enginyeria civil d’execució dels projectes de millora, reforma o construcció d’infraestructures i instal·lacions subvencionables.
c) Condicions d’admissibilitat
1. La sol·licitud d’ajuda haurà de contenir la descripció tècnica i econòmica del projecte (incloses les dates d’inici i de finalització), la ubicació d’aquest, la llista de costos i l’import del finançament públic necessari.
2. Queden expressament excloses d’aquestes ajudes les inversions i despeses que estiguen directament relacionades amb projectes de millora, reforma o creació de recursos associats al funcionament de xarxes privades de comunicacions electròniques.
3. Quan el beneficiari siga una mancomunitat, el projecte ha de contemplar una actuació que afecte a més de tres municipis situats en territori LEADER i que estiguen situats en l’àmbit d’un mateix GAL.

d) Actuacions subvencionables
1. Són despeses elegibles:
a) Redacció de projecte. Costos de redacció de projectes, direcció d’obra i treballs de coordinació per als projectes subvencionables.

b) Obra civil. Costos de les obres per a l’execució dels projectes subvencionables, amb els límits establits a l’article 7.4.
c) Equipament i altres materials. Cost d’adquisició, instal·lació i integració dels sistemes, aparells i equips necessaris per a l’execució del projecte objecte de subvenció, que passen a formar part del patrimoni del beneficiari i siguen inventariats.
d) Adquisició de terrenys, fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables per projecte.
e) Altres costos generals imputables al projecte. Costos recurrents relacionats amb la utilització d’infraestructures de telecomunicacions.

f) IVA no recuperable.
e) Drets i obligacions dels beneficiaris
Els beneficiaris que siguen propietaris, gestors o titulars de drets d’utilització de les infraestructures i instal·lacions cofinançades mitjançant aquestes ajudes, tindran els drets i les obligacions que estableix el Reial decret 330/2016, de 9 de setembre, relatiu a mesures per a reduir el cost del desplegament de les xarxes de comunicacions electròniques d’alta velocitat.
D’una altra banda, els beneficiaris que siguen propietaris, gestors o titulars de drets d’utilització de les infraestructures i instal·lacions cofinançades mitjançant aquestes ajudes, tenen dret a exigir dels operadors una contraprestació econòmica per l’ús d’aquestes, per exemple mitjançant l’establiment d’una taxa, tarifa o preu públic amb el principi general de recuperació de costos.
f) Import de l’ajuda
Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital, i seran de fins al 70 % del cost total de l’activitat subvencionada, amb els límits següents:
– Ajudes quan el sol·licitant és un ajuntament: màxim 50.000 euros.

– Ajudes quan el sol·licitant és una mancomunitat l’actuació de la qual afecta a més de tres municipis situats en territori LEADER: màxim 150.000 euros.
g) Altres consideracions
Quant als projectes per a la millora, reforma o construcció d’infraestructures i instal·lacions per a xarxes radioelèctriques, en l’annex VI s’ofereix informació sobre centres existents, és a dir, conjunts de caseta, torre i altres instal·lacions, des dels quals es podrien oferir serveis de banda ampla mitjançant tecnologies radioelèctriques (ex. accés fix sense fil mitjançant tecnologies 5G o Wimax).
En la taula I s’ofereix una correspondència entre els centres existents i els municipis als quals es podria oferir cobertura de banda ampla des de cadascun d’aquests. Aquesta informació permet que els possibles beneficiaris de l’ajuda puguen identificar per a quins centres seria més convenient demanar ajudes per a la reforma o millora, amb la finalitat d’afavorir que un determinat operador puga oferir cobertura de banda ampla al seu municipi des d’aquest centre (ex. mitjançant la instal·lació d’una estació base 5G en aquest municipi).
En la taula II s’ofereix informació orientativa sobre els projectes finançables que es podrien abordar en cada centre, tenint en compte el seu estat actual. En la taula s’assenyalen els centres on seria convenient abordar un projecte de construcció d’una nova escomesa elèctrica, un projecte de reforma o un projecte de construcció completa d’un nou centre a causa del seu mal estat general.
La Generalitat, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, proveirà, a petició dels sol·licitants, informació detallada de la ubicació i altres característiques d’aquests centres, i els requisits tècnics per als projectes de reforma, millora o construcció de centres que poden ser objecte de cofinançament mitjançant aquesta ordre. La petició d’assistència tècnica es dirigirà a l’adreça de correu següent: telecomunicaciones@gva.es
3.3. Inversions en la creació, millora o ampliació dels serveis bàsics locals per a la població rural, incloent-hi l’oci i la cultura, i la infraestructura relacionada.
a) Beneficiaris: entitats públiques locals, grups d’acció local i entitats sense ànim de lucre.
b) Actuacions subvencionables
Seran subvencionables:
– Creació i millora d’infraestructures a petita escala, equipaments i serveis relacionats amb la sanitat, educació no reglada, serveis socials, telecomunicacions, cultura, oci i temps lliure.
– Creació de guarderies, ludoteques, centres de dia per a persones majors o persones amb diversitat funcional, etcètera.
– Redacció de projectes i/o memòries tècniques necessàries per a emprendre les inversions, els estudis mediambientals que siguen necessaris i les direccions d’obra quan hi haja projecte, amb els límit contemplats en aquesta ordre.
2. Costos subvencionables: costos dels projectes, costos generals, així com els costos d’inversió en actius materials i immaterials, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
Els costos generals es limiten a honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l’assessorament sobre sostenibilitat mediambiental i econòmica, inclosos els estudis de viabilitat. Han d’estar vinculats als costos de les inversions materials i immaterials. Serà subvencionable l’IVA no recuperable.
c) Condicions d’admissibilitat
1. Les operacions han de ser sostenibles durant el temps que duren els compromisos. Per a acreditar aquest apartat, en el projecte o en la memòria tècnica i econòmica de la inversió es justificarà expressament i de forma raonada la sostenibilitat durant el temps de l’operació, incloent-hi una memòria,que haurà d’incloure, entre d’altres, la creació o el manteniment de l’ocupació, segons sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
d) Demarcacions i particularitats
1. S’exclouen amb caràcter general de la subvencionabilitat els carrers i places. No obstant això, es podran considerar en el context d’actuacions culturals, patrimonials, ornamentals o històriques.
e) Import de l’ajuda
1. Les ajudes, que podran ser de caràcter productiu i no productiu, seran de: fins al 70 % del cost total de l’activitat subvencionada en el cas d’entitats públiques locals (màxim 50.000 euros) i entitats sense ànim de lucre (màxim 40.000 euros), i fins al 100 % en el cas dels GAL (màxim 50.000 euros).
3.4. Inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala.
a) Beneficiaris: entitats públiques locals, grups d’acció local i entitats sense ànim de lucre.
b) Actuacions subvencionables
1. Entre unes altres, podran ser actuacions subvencionables les següents:
– Senyalització dels llocs turístics, dins d’un pla de senyalització de l’entitat local, no s’hi inclouen actuacions puntuals.
– Construcció i modernització de centres d’informació turística i informació per a visitants.
– Construcció de refugis.
– Instal·lacions de seguretat.
– Senyalització de senderes amb interés mediambiental.
2. Costos subvencionables: costos dels projectes, costos generals, així com els costos d’inversió en actius materials i immaterials, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
Els costos generals es limiten a honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l’assessorament sobre sostenibilitat mediambiental i econòmica, inclosos els estudis de viabilitat. Han d’estar vinculats als costos de les inversions materials i immaterials. Serà subvencionable l’IVA no recuperable.
c) Condicions d’admissibilitat
1. Les operacions hauran de ser sostenibles durant el temps que duren els compromisos. Per a acreditar aquest apartat, en el projecte o en la memòria tècnica i econòmica de la inversió s’ha de justificar expressament i de forma raonada la sostenibilitat durant el temps de l’operació, incloent-hi una memòria, que haurà d’incloure, entre d’altres, la creació o el manteniment de l’ocupació, segons sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
d) Demarcacions i particularitats
1. En el cas de centres d’informació turística, s’ha de garantir mitjançant un pla presentat a aquest efecte juntament amb la sol·licitud, que està obert un mínim de 120 dies a l’any.
e) Import de l’ajuda
1. Les ajudes, que podran ser de caràcter productiu i no productiu, seran de: fins al 70 % del cost total de l’activitat subvencionada en el cas d’entitats públiques locals (màxim 50.000 euros) i entitats sense ànim de lucre (màxim 40.000 euros), i fins al 100 % en el cas dels GAL (màxim 50.000 euros).
3.5. Estudis i inversions vinculats al manteniment, la recuperació i la rehabilitació del patrimoni cultural i natural de les poblacions, els paisatges rurals i de les zones d’alt valor natural, inclosos els aspectes socioeconòmics, així com les iniciatives de sensibilització ecològica.

a) Beneficiaris: entitats públiques locals, grups d’acció local i entitats sense ànim de lucre.
b) Actuacions subvencionables
1. Entre unes altres, podran ser actuacions subvencionables les següents:
– Conservació del patrimoni rural a petita escala.
– Actuacions derivades de plans integrals de desenvolupament i/o dinamització de nuclis històrics.
– Petites actuacions d’embelliment de pobles: renovació d’edificis, eliminació de línies elèctriques, actuacions de millora paisatgística per a l’eliminació de punts ’negres’, etcètera.
– Recuperació d’espais municipals amb valor paisatgístic natural.
2. Costos subvencionables: costos dels projectes, costos generals, així com els costos d’inversió en actius materials i immaterials, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
Els costos generals es limiten a honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l’assessorament sobre sostenibilitat mediambiental i econòmica, inclosos els estudis de viabilitat. Han d’estar vinculats als costos de les inversions materials i immaterials. Serà subvencionable l’IVA no recuperable.
c) Condicions d’admissibilitat
1. Els estudis han d’estar vinculats a les inversions a realitzar.
2. Les operacions hauran de ser sostenibles durant el temps que duren els compromisos. Per a acreditar aquest apartat, en el projecte o en la memòria tècnica i econòmica de la inversió es justificarà expressament i de forma raonada la sostenibilitat durant el temps de l’operació, incloent-hi una memòria, que haurà d’incloure, entre d’altres, la creació o el manteniment de l’ocupació, segons sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).
3. L’ajuda es concedirà per al patrimoni oficialment reconegut com a patrimoni cultural o natural per les autoritats públiques competents.

d) Demarcacions i particularitats
1. La creació i rehabilitació d’edificis culturals i de centres d’interpretació exigirà, en tot cas, que estiguen obertes al públic durant almenys 120 dies a l’any, sent-ne obligatòria la presentació d’un pla de gestió per part del beneficiari que haurà de complir durant el període de manteniment de compromisos.
e) Import de l’ajuda
1. Les ajudes, que podran ser de caràcter productiu i no productiu, seran de: fins al 70 % del cost total de l’activitat subvencionada en el cas d’entitats públiques locals (màxim 50.000 euros) i entitats sense ànim de lucre (màxim 40.000 euros), i fins al 100 % en el cas dels GAL (màxim 50.000 euros).
3.6. Inversions que tinguen per objecte el trasllat d’activitats i la transformació d’edificis o altres instal·lacions situats a prop o dins dels nuclis de població rural, a fi de millorar la qualitat de vida o els resultats mediambientals d’aquests nuclis.
a) Beneficiaris: petites i mitjanes empreses (PIME) que exercisquen les activitats que cal traslladar o propietaris dels edificis per a transformar.
b) Actuacions subvencionables
1. Les actuacions aniran encaminades a traslladar activitats, així com a la transformació d’edificis o altres instal·lacions que perjudiquen la qualitat de vida dels nuclis rurals, i que estiguen situats en la proximitat o dins d’aquests nuclis.
2. Costos subvencionables: costos dels projectes, costos generals, així com els costos d’inversió en actius materials i immaterials, sent-ne únicament subvencionables els terrenys fins a un 10 % com a màxim dels costos totals subvencionables de l’operació.
Els costos generals es limiten a honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l’assessorament sobre sostenibilitat mediambiental i econòmica, inclosos els estudis de viabilitat. Han d’estar vinculats als costos de les inversions materials i immaterials. Serà subvencionable l’IVA no recuperable.
3. En els casos en què el trasllat d’activitats o la transformació d’edificis o altres instal·lacions comporte, a més de desmantellar, retirar i reconstruir les instal·lacions existents, una modernització d’aquestes instal·lacions o un augment de la capacitat de producció, la intensitat de l’ajuda es fixarà d’acord amb el mapa d’ajudes regionals adoptat per la Decisió C (2014) 3157 de la Comissió, de 21 de maig de 2014. La mera substitució d’un edifici o d’instal·lacions existents per un nou edifici o noves instal·lacions, sense canviar fonamentalment la producció o la tecnologia que es tracte, no es considerarà relacionada amb la modernització.
c) Condicions d’admissibilitat
1. S’ha de presentar, juntament amb la sol·licitud d’ajuda, un estudi de viabilitat del projecte presentat que incloga:
– Una descripció de la situació de partida amb indicació dels edificis i instal·lacions, maquinària i rendiments econòmics així com una indicació dels llocs de treball a crear i/o ampliació de jornada que comporta l’activitat, segons sexe i edat, i tipus de contracte (temporal o indefinit).

– Objectius que es pretenen aconseguir i fases d’execució de les actuacions per a l’assoliment d’aquests objectius.
– Anàlisi de la inversió, organització i qualsevol altra mesura requerida per al desenvolupament de l’activitat.
2. Les empreses beneficiàries han ser viables tècnicament i econòmicament. S’han de presentar els comptes anuals corresponents a l’últim exercici dipositat al Registre Mercantil o en el que corresponga, prèviament a la sol·licitud de la subvenció, d’acord amb el Pla general de comptabilitat i altres normes de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. En el supòsit de persones físiques, l’última declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. En el supòsit d’entitats en règim d’atribució de rendes (comunitats de béns i societats civils) s’han d’aportar els models de declaració de les rendes obtingudes per aquests en l’últim any prèviament a la sol·licitud de l’ajuda, aprovats per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT).

d) Import de l’ajuda
1. Les ajudes tindran la consideració de subvenció de capital, i seran de fins al 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a mitjanes empreses (amb una subvenció màxima de 14.000 euros), i 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses (amb una subvenció màxima de 21.000 euros).



ANNEX III
Criteris d’elegibilitat, selecció i intensitat de l’ajuda

Els imports màxims de subvenció establits per cada Grup d’Acció Local no podran superar els imports màxims contemplats en l’annex II.


MAESTRAT – PLANA ALTA LEADER 1420

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 Projectes promoguts per entitats privades 5
Projectes promoguts per entitats públiques 2,5
2 Projectes de naturalesa productiva 5
Projectes no productius 2,5
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5
Projectes no programats en l’EDLP 2,5
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 10
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 5
5 Projectes promoguts per joves de fins a 35 anys
i dones 10
Projectes promoguts per homes de més de 35 anys 5
6 Projectes que contemplen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys) 10
Projectes que no contemplen la inclusió de col·lectius desfavorits 5
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2,5
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2,5
9 Projectes que s’executen en municipis de menys de 500 habitants i menys de 50 hab/km² 10
Projectes que s’executen en municipis de més de 501 habitants i més de 51 hab/km² 5
10 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 2,5
11 Projectes que fomenten la innovació 5
Projectes que no aporten innovació 2,5
12 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 5
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 2,5
13 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 5
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 2,5
14 Projectes amb impacte directe sobre el territori. Efecte multiplicador 5
Projectes sense impacte directe sobre el territori 2,5
15 Projectes amb incidència en el manteniment de l’ocupació rural 10
Projectes sense incidència en el manteniment de l’ocupació rural 5
MÀXIMA PUNTUACIÓ 100


Explicacions addicionals:
S’han establit 15 criteris diferents de selecció, en cadascun dels quals existeixen dues puntuacions màximes possibles depenent del caràcter del projecte. En aquesta baremació han prevalgut els projectes destinats a la creació o manteniment de l’ocupació, la inclusió de col·lectius desfavorits, els projectes liderats per joves o dones i la ruralitat extrema. S’ha considerat que aquests 5 criteris són fonamentals i prioritaris per al desenvolupament del territori del GAL.
La Comissió de Valoració del GAL baremarà els projectes d’acord amb els barems enumerats sobre la base dels aspectes següents:
a) S’ha d’obtindre una puntuació mínima de 40 punts en la baremació, tant per a projectes productius com no productius, per davall de la qual els projectes no podran ser subvencionats.
b) El nombre de punts obtinguts en la baremació serà el que determinarà el percentatge d’ajuda dels projectes el qual s’estableix de la següent manera:
Per a projectes promoguts per entitats públiques:
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 50 % del total de la inversió subvencionada.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 60 % del total de la inversió subvencionada.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 70 % del total de la inversió subvencionada.
Per a projectes promoguts per entitats privades (empreses, GAL, associacions, etc.):
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 10 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 5 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà el del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
Quan es contemple un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

L’import d’ajuda màxima per projecte no superarà els 60.000 euros per a tot tipus de projectes (públics i privats).
La junta directiva de l’associació tindrà la potestat de variar aquests percentatges a assignar a cada projecte en funció de la puntuació obtinguda, en casos justificats per la disponibilitat pressupostària o per ajustament d’un objectiu o un programa d’actuació. En cap cas no se superarà el percentatge màxim permés.
Criteris de desempat:
En cas que dos projectes obtinguen la mateixa puntuació, tindrà prioritat el que es realitze en un municipi de major ruralitat d’acord amb els criteris de ruralitat establits en l’annex 3 de l’EDLP.


ALTMAESPORTS LEADER

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 Projectes promoguts per entitats privades 5
Projectes promoguts per entitats públiques 2,5
2 Projectes de naturalesa productiva 5
Projectes no productius 2,5
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5
Projectes no programats en l’EDLP 2,5
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 10
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 5
5 Projectes promoguts per joves de fins a 35 anys i dones 10
Projectes promoguts per homes de més de 35 anys 5
6 Projectes que contemplen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys) 10
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits 5
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2,5
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2,5
9 Projectes que s’executen en municipis amb més de 80 punts segons baremació graus de ruralitat
(annex 3 EDLP) 10
Projectes que s’executen en municipis amb menys de 80 punts segons baremació graus de ruralitat
(annex 3 EDLP) 5
10 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 2,5
11 Projectes que fomenten la innovació 5
Projectes que no aporten innovació 2,5
12 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 5
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 2,5
13 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació d’aquest 5
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 2,5
14 Projectes amb impacte directe sobre el territori. Efecte multiplicador 5
Projectes sense impacte directe sobre el territori 2,5
15 Projectes amb incidència en el manteniment de l’ocupació rural 10
Projectes sense incidència en el manteniment de l’ocupació rural 5
MÀXIM PUNTUACIÓ 100


Explicacions addicionals:
S’han establit 15 criteris diferents de selecció, en cadascun dels quals existeixen dues puntuacions màximes possibles depenent del caràcter del projecte. S’han fet prevaldre en aquesta baremació els projectes destinats a la creació o manteniment de l’ocupació, la inclusió de col·lectius desfavorits, els projectes liderats per joves o dones i la ruralitat extrema, atés que aquests 5 criteris són considerats fonamentals i prioritaris per al desenvolupament del territori del GAL.
La Comissió de Valoració del GAL baremarà els projectes d’acord amb els barems enumerats sobre la base dels aspectes següents:
a) S’haurà d’obtindre una puntuació mínima de 40 punts en la baremació, tant per a projectes productius com no productius, per davall de la qual, els projectes no podran ser subvencionats.
b) El nombre de punts obtinguts en la baremació serà el que determinarà el percentatge d’ajuda dels projectes, el qual s’estableix de la següent manera:
Per a projectes promoguts per entitats públiques:
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 50 % del total de la inversió subvencionada.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 60 % del total de la inversió subvencionada.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 70 % del total de la inversió subvencionada.
Per a projectes promoguts per entitats privades (empreses, GAL, associacions, etc.):
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 10 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 5 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà el del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

L’import d’ajuda màxima per projecte no superarà els 60.000 euros per a tot tipus de projectes (públics i privats).
La junta directiva de l’associació tindrà la potestat de variar els percentatges a assignar a cada projecte en funció de la puntuació obtinguda, en casos justificats per la disponibilitat pressupostària o per ajust d’un objectiu o un programa d’actuació, no superant en cap cas el percentatge màxim permés.
Criteris de desempat:
En cas que dos projectes obtinguen la mateixa puntuació, tindrà prioritat el que es realitze en un municipi de major ruralitat d’acord amb els criteris de ruralitat establits en l’annex 3 de l’EDLP.


ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO INTEGRAL DE LAS COMARCAS DE INTERIOR (@DICI)

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 Projectes promoguts per entitats privades 10
Projectes promoguts per entitats públiques 5
2 Projectes de naturalesa productiva 5
Projectes no productius 2,5
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5
Projectes no programats en l’EDLP 2,5
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 10
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 5
5 Projectes promoguts per joves de fins a 35 anys
i dones 10
Projectes promoguts per homes de més de 35 anys 5
6 Projectes que preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de
45 anys) 5
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits 2,5
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2,5
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2,5
9 Projectes que s’executen en municipis de ruralitat extrema o alta (segons barem annex 3 EDLP) 10
Projectes que s’executen en municipis amb ruralitat mitjana o baixa (segons barem annex 3 EDLP) 5
10 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 2,5
11 Projectes que fomenten la innovació 5
Projectes que no aporten innovació 2,5
12 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 10
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 5
13 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació d’aquest 5
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 2,5
14 Projectes amb impacte directe sobre el territori. Efecte multiplicador 5
Projectes sense impacte directe sobre el territori 2,5
15 Projectes amb incidència en el manteniment de l’ocupació rural 5
Projectes sense incidència en el manteniment de l’ocupació rural 2,5
MÀXIM PUNTUACIÓ 100


Explicacions addicionals:
S’han establit 15 criteris diferents de selecció, en cadascun dels quals existeixen dues puntuacions màximes possibles depenent del caràcter del projecte. S’han fet prevaldre en aquesta baremació els projectes destinats a la creació, els projectes promoguts per entitats privades, els projectes liderats per joves o dones, el que tenen incidència positiva sobre el medi ambient i la ruralitat extrema, atés que aquests 5 criteris són considerats fonamentals i prioritaris per al desenvolupament del territori del GAL.
La Comissió de Valoració del GAL baremarà els projectes d’acord amb els barems enumerats sobre la base dels aspectes següents:
a) S’haurà d’obtindre una puntuació mínima de 40 punts en la baremació, tant per a projectes productius com no productius, per davall de la qual els projectes no podran ser subvencionats.
b) El nombre de punts obtinguts en la baremació serà el que determinarà el percentatge d’ajuda dels projectes, que s’estableix de la següent manera:
Per a projectes promoguts per entitats públiques:
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 50 % del total de la inversió subvencionada.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 60 % del total de la inversió subvencionada.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 70 % del total de la inversió subvencionada.
Per a projectes promoguts per entitats privades (empreses, GAL, associacions etc.):
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 10 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 5 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà el del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

L’import d’ajuda màxima per projecte no superarà els 60.000 euros per a tot tipus de projectes (públics i privats).
La junta directiva tindrà la potestat de variar aquests percentatges a assignar a cada projecte en funció de la puntuació obtinguda, en casos justificats per la disponibilitat pressupostària o per ajust d’un objectiu o un programa d’actuació, no superant en cap cas el percentatge màxim permés.
Criteris de desempat:
En cas que dos projectes obtinguen la mateixa puntuació, tindrà prioritat el que es realitze en un municipi de major ruralitat d’acord amb els criteris de ruralitat establits en l’annex 3 de l’EDLP.



ASOCIACIÓN PALANCIA-MIJARES 14/20

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 Projectes promoguts per entitats privades 10
Projectes promoguts per entitats públiques 5
2 Projectes de naturalesa productiva 10
Projectes no productius 5
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5
Projectes no programats en l’EDLP 2,5
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 5
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 2,5
5 Projectes promoguts per joves de fins a 35 anys
i dones 10
Projectes promoguts per homes de més de 35 anys 5
6 Projectes que preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors
de 45 anys) 5
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits 2,5
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2,5
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2,5
9 Projectes que s’executen en municipis de ruralitat extrema o alta (segons barem annex 3 EDLP) 10
Projectes que s’executen en municipis amb ruralitat mitjana o baixa (segons barem annex 3 EDLP) 5
10 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 2,5
11 Projectes que fomenten la innovació 10
Projectes que no aporten innovació 5
12 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 5
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 2,5
13 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació d’aquest 5
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 2,5
14 Projectes amb impacte directe sobre el territori. Efecte multiplicador 5
Projectes sense impacte directe sobre el territori 2,5
15 Projectes amb incidència en el manteniment de l’ocupació rural 5
Projectes sense incidència en el manteniment de l’ocupació rural 2,5
MÀXIM PUNTUACIÓ 100


Explicacions addicionals:
S’han establit 15 criteris diferents de selecció, en cadascun dels quals existeixen dues puntuacions màximes possibles depenent del caràcter del projecte. S’han fet prevaldre en aquesta baremació els projectes promoguts per entitats privades, els de naturalesa productiva, els projectes liderats per joves o dones, la innovació i la ruralitat extrema, atés que aquests 5 criteris són considerats fonamentals i prioritaris per al desenvolupament del territori del GAL.
La Comissió de Valoració del GAL baremarà els projectes d’acord amb els barems enumerats sobre la base dels aspectes següents:
a) S’haurà d’obtindre una puntuació mínima de 40 punts en la baremació, tant per a projectes productius com no productius, per davall de la qual els projectes no podran ser subvencionats.
b) El nombre de punts obtinguts en la baremació serà el que determinarà el percentatge d’ajuda dels projectes, que s’estableix de la següent manera:
Per a projectes promoguts per entitats públiques:
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 50 % del total de la inversió subvencionada.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 60 % del total de la inversió subvencionada.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà d’un 70 % del total de la inversió subvencionada.
Per a projectes promoguts per entitats privades (empreses, GAL, associacions etc.):
a) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 40 i 50 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 10 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
b) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 51 i 60 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà de 5 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
c) Si el projecte aconsegueix una puntuació entre 61 i 100 punts, el percentatge de finançament d’aquest serà el del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i l’objectiu.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

L’import d’ajuda màxima per projecte no superarà els 60.000 euros per a tot tipus de projectes (públics i privats).
La junta directiva tindrà la potestat de variar aquests percentatges a assignar a cada projecte en funció de la puntuació obtinguda, en casos justificats per la disponibilitat pressupostària o per ajust d’un objectiu o un programa d’actuació, no superant en cap cas el percentatge màxim permés.
Criteris de desempat:
En cas que dos projectes obtinguen la mateixa puntuació, tindrà prioritat el que es realitze en un municipi de major ruralitat d’acord amb els criteris de ruralitat establits en l’annex 3 de l’EDLP.


CASTELLÓN SUR 14-20

CRITERIS DE SELECCIÓ Ruralitat <66 Ruralitat >=66 Addicionals
1 Projectes promoguts per entitats privades 5 7
Projectes promoguts per entitats públiques 0 0
2 Projectes de naturalesa productiva 6 8 1(a)
Projectes no productius 0 0
3 Projectes inclosos en l’EDLP 4 6
Projectes no programats en l’EDLP 0 0
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 6 6 1(b)
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 0 0
5 Projectes promoguts per dones i joves fins a 35 anys 15 18 1(g)
Projectes no promoguts per dones i joves fins a 35 anys 0 0
6 Projectes que preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys)
7 10
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits
0 0
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5 6
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 0 0
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 7 9
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 0 0
9 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 7 8
Projectes que no suposen implantació de TIC 0 0
10 Projectes que fomenten la innovació 6 9 1(c)
Projectes que no aporten innovació 0 0
11 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 7 9 1(d)
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 0 0
MÀXIM PUNTUACIÓ 75 96 4


Explicacions addicionals:
(a) Projectes que fomenten l’adopció d’innovacions a qualsevol nivell.
(b) Projectes que fomenten l’ocupació estable de dones de menys de 35 anys.
(c) Projectes que fomenten la relació entre les activitats innovadores, les noves tecnologies i els serveis socials.
(d) Projectes que actuen en zones amb qualsevol grau de protecció ambiental o resolguen un problema de degradació ambiental.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

Característiques i límits de les ajudes a atorgar:
1. Creació d’empreses no agrícoles en zones rurals. Per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 70.000 euros per beneficiari.

2. Millores en empreses no agrícoles. En el cas de les empreses mitjanes, fins a un 15 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 20.000,00 euros per beneficiari. Per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.

3. Creació d’empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors a euros 70.000 euros.
3.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en cas d’empreses mitjanes, fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
3.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en cas d’empreses mitjanes, fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
4. Millora en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura) el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors euros 70.000 euros.
4.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en cas d’empreses mitjanes, fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
4.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en cas d’empreses mitjanes, fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
5. Serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals:
5.1. Les inversions en la creació, millora o ampliació de tot tipus de petites infraestructures, entre les quals les inversions en energies renovables i en l’estalvi energètic.
5.2. Les infraestructures de banda ampla, en particular la creació, millora i ampliació d’aquestes, les infraestructures de banda ampla passives i l’oferta d’accés a la banda ampla i solucions d’administració pública electrònica.
5.3. Les inversions en la creació, millora o ampliació de serveis bàsics locals per a la població rural, incloent-hi les activitats recreatives i culturals, i les infraestructures corresponents.
5.4. Les inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala.
5.5. Els estudis i inversions vinculats al manteniment, la recuperació i la rehabilitació del patrimoni cultural i natural de les poblacions, els paisatges rurals i de les zones d’alt valor natural, incloent-hi els seus aspectes socioeconòmics, així com les iniciatives de sensibilització ecològica.
5.6. Les inversions que tinguen com a objecte el trasllat d’activitats i la transformació d’edificis o altres instal·lacions situades a prop o dins dels nuclis de població rural, a fi de millorar la qualitat de vida o els resultats mediambientals d’aquests nuclis.
Per als projectes inclosos en aquest grup, l’import màxim de la subvenció serà de:
– Entitats públiques de municipis amb ruralitat <70, fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada, i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.
– GAL: 100 % del cost total de la inversió subvencionada.
– Promotors privats:
a) En el cas de les empreses mitjanes, un màxim del 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70. En cas de les petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % del cost total de la inversió subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
b) En cas d’entitats sense ànim de lucre: actuacions a municipis amb ruralitat <70 fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.


ASOCIACIÓN DE DESARROLLO RURAL TURIA-CALDERONA

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
CRITERIS BÀSICS
1 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 5
Projectes que promoguen la creació d’ocupació de caràcter temporal 2
2 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació d’aquest 4
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 0
3 Projectes de naturalesa productiva 3
Projectes no productius 0
4 Projectes promoguts per entitats privades 2
Projectes promoguts per entitats públiques 0
5 Projectes que preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys)
2
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits 0
6 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 2
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 0
7 Projectes que fomenten activitats innovadores 2
Projectes que no fomenten activitats innovadores 0
CRITERIS DE PRIORITZACIÓ
8 Projectes situats en un municipi amb puntuació major de 60 punts segons els indicadors de l’annex VI de
l’Ordre 5/2016 25
Projectes situat en un municipi amb puntuació igual o inferior de 60 punts segons els indicadors de l’annex VI de l’Ordre 5/2016 12
9 Projectes promoguts per joves fins a 35 anys (edat a considerar en el moment de la sol·licitud) 10
Projectes promoguts per dones (5 punts addicionals) 5
10 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 10
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 0
11 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 10
Projectes presentats per entitats no pertanyent a l’àmbit de l’economia social 0
12 Projectes relacionats amb la implantació de tecnologies de la informació i telecomunicacions (TIC) 10
Projectes no relacionats amb la implantació de tecnologies de la informació i telecomunicacions (TIC) 0
13 Projectes inclosos en l’estratègia de desenvolupament local participatiu 10
Projectes no inclosos en l’estratègia de desenvolupament local participatiu 0
MÀXIM PUNTUACIÓ 100

Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

Característiques i límits de les ajudes a atorgar:
En el cas de creació d’empreses no agrícoles en zones rurals, el límit màxim per beneficiari serà de 50.000 euros


ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO RURAL SOSTENIBLE RURABLE

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 NATURALESA DEL PROMOTOR 10
Projectes promoguts per entitats privades 10
Projectes promoguts per entitats públiques 3
2 NATURALESA DEL PROJECTE 10
Projectes de naturalesa productiva 10
Projectes de naturalesa social 5
3 ALINEACIÓ AMB L’EDLP 10
Projectes inclosos inicialment en l’EDLP 10
Projectes no programats 2
4 CREACIÓ D’OCUPACIÓ 10
CREACIÓ D’OCUPACIÓ ESTABLE 10
Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 1-2 persones 5
Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 3-5 persones 7
Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable >5 persones 8
CREACIÓ D’OCUPACIÓ TEMPORAL 5
Projectes que promoguen la creació d’ocupació de caràcter temporal 1-2 persones 1
Projectes que promoguen la creació d’ocupació de caràcter temporal 3-5 persones 2
Projectes que promoguen la creació d’ocupació de caràcter temporal >5 persones 3
MAJORIA JOVES O DONES (punts a afegir a creació d’ocupació estable o d’ocupació temporal) 2
5 PERFIL DEL PROMOTOR 10
Projectes promoguts per joves fins a 35 anys 5
Projectes promoguts per dones 5
6 COL·LECTIUS DESFAVORITS 5
Projectes que preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys)
5
Altres col·lectius (aturats, dones immigrants, refugiats, majors de 55 anys, menors de 25 anys). 3
Projectes que no preveuen la inclusió de col·lectius desfavorits 0
7 ENTITAT ECONOMIA SOCIAL 5
Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes presentats per entitats no pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2
8 DESENVOLUPAMENT ENDOGEN/CAPACITATS LOCALS 5
Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2
9 ÍNDEX DE RURABILITAT 15
0,166 per cada punt obtingut segons baremació annex VI de l’Ordre 5/2016 15
10 IMPLANTACIÓ DE TIC 5
Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 0
11 ACTIVITATS INNOVADORES 5
Projectes que fomenten la innovació 5
Projectes que no aporten innovació 0
12 MILLORA DEL MEDI AMBIENT 10
Projectes amb incidència en la millora del medi ambient, eficiència energètica 2
Projectes amb incidència en la millora del medi ambient, energies renovables 2
Projectes amb incidència en la millora del medi ambient, reducció residus 2
Projectes amb incidència en la millora del medi ambient, integració ambiental 2
Projectes amb incidència en la millora del medi ambient, sensibilització en el territori 2
MÀXIM PUNTUACIÓ 100


Quanties màximes i intensitat de les ajudes
1. La puntuació mínima perquè un projecte siga finançable serà de 40 punts
Intensitat de les ajudes:
– Projectes territorials promoguts per RURABLE: 100 %

– Projectes no productius promoguts per entitats: màxim 70 % del total de la inversió subvencionada.
Cada punt addicional als 40 punts del barem, significarà un 1 % d’intensitat d’ajuda, respectant el màxim d’intensitat a concedir segons la tipologia de l’ajuda.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.

Quant a la puntuació a assignar segons l’índex de ruralitat:
– Quan es presente un projecte on l’àmbit d’actuació siga alguna de les aldees presents al territori del GAL, es calcularà l’index de ruralitat de l’aldea, atenent als criteris contemplats en l’Annex VI de l’Ordre 5/2016, d’11 d’abril, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
– Quan un projecte afecte a uns quants municipis, l’índex de ruralitat s’obtindrà d’aplicar la mitjana dels municipis implicats, segons els índexs de ruralitat contemplats en l’EDLP.
2. Quanties màximes:
a) Creació d’empreses no agrícoles: 30.000 euros per beneficiari
b) Millora en empreses no agrícoles (empreses ja existents): 5.000 euros per beneficiari, sempre que no supere el 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a empreses mitjanes, i 30 % per a persones físiques, microempreses i petites empreses.
c) Creació i millora d’empreses agroalimentàries:
1) Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex I del TFUE: 20.000 euros, sempre que no supere el 40 % del cost total de l’activitat subvencionada per al cas de persones físiques, microempreses i petites empreses, i el 30 % per a si són empreses mitjanes.
2) Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex I del TFUE: 10.000 euros, sempre que no supere el 20 % del cost total de l’activitat subvencionada per a empreses mitjanes, i el 30 % en cas de persones físiques, microempreses i petites empreses.
d) Serveis bàsics i renovació de poblacions.
Per als següents conceptes recollits sota l’epígraf serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals de l’article 20.1 del Reglament UE número 1305/2013:
1) Les inversions en la creació, millora o ampliació de tot tipus de petites infraestructures, entre les quals les inversions en energies renovables i en l’estalvi energètic;
2) Les infraestructures de banda ampla, en particular la creació, millora i ampliació d’aquestes, les infraestructures de banda ampla passives i l’oferta d’accés a la banda ampla i a solucions d’administració pública electrònica;
3) Les inversions en la creació, millora o ampliació de serveis bàsics locals per a la població rural, incloent-hi les activitats recreatives i culturals, i les infraestructures corresponents;
4) Les inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala;
5) Els estudis i inversions vinculats al manteniment, la recuperació i la rehabilitació del patrimoni cultural i natural de les poblacions, dels paisatges rurals i de les zones d’alt valor natural, incloent-hi els seus aspectes socioeconòmics, així com les iniciatives de sensibilització ecològica;
6) Les inversions que tinguen com a objecte el trasllat d’activitats i la transformació d’edificis o altres instal·lacions situats a prop o dins dels nuclis de població rural, a fi de millorar la qualitat de vida o els resultats mediambientals d’aquests nuclis.
Quantia de l’ajuda:
Per als projectes inclosos en aquest grup, l’import màxim de la subvenció serà de 100.000 euros per projecte, tenint en compte els límits següents:
– Entitats públiques: 70 % del cost total de la inversió subvencionada.
– GAL: 100 % del cost total de la inversió subvencionada.
– Promotors privats:
a) En el cas de les empreses mitjanes, el 20 % del cost total de l’activitat subvencionada En cas de les petites empreses, microempreses i persones físiques, el 30 %.
b) En cas d’entitats sense ànim de lucre: com a màxim el 70 % del cost total de l’activitat subvencionada.


ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE DE LOS MUNICIPIOS DEL CAROIG, SERRA GROSSA Y RIBERES DEL XÚQUER

CRITERIS DE SELECCIÓ Puntuació màxima
1 Projectes promoguts per entitats privades 10
Projectes promoguts per entitats públiques 5
2 Projectes de naturalesa productiva 10
Projectes no productius 5
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5
Projectes no programats en l’EDLP 2,5
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 10
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 5
5 Projectes promoguts per joves de fins a 35 anys i/o
dones 5
Projectes promoguts per homes de més de 35 anys 2,5
6 Projectes que tenen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys) 5
Projectes que no tenen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits 2,5
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 2,5
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 5
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 2,5
9 Projectes que s’executen en municipis amb un grau de ruralitat igual o superior a 60 punts (segons indicadors definits en l’annex VI de l’Ordre 5/2016) 10
Projectes que s’executen en municipis amb un grau de ruralitat inferior a 60 punts (segons indicadors definits en l’annex VI de l’Ordre 5/2016) 5
10 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 5
Projectes que no suposen implantació de TIC 2,5
11 Projectes que fomenten la innovació 5
Projectes que no aporten innovació 2,5
12 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 5
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 2,5
13 Projectes que contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i a la seua adaptació 5
Projectes que no contribuïsquen a la mitigació del canvi climàtic i a la seua adaptació 2,5
14 Projectes amb impacte directe sobre el territori. Efecte multiplicador 5
Projectes sense impacte directe sobre el territori 2,5
15 Projectes amb incidència en el manteniment de l’ocupació rural 10
Projectes sense incidència en el manteniment de l’ocupació rural 5
MÀXIMA PUNTUACIÓ 100


Explicacions addicionals:
S’han establit 15 criteris diferents de selecció, en cadascun dels quals existeixen dues puntuacions màximes possibles depenent del caràcter del projecte. Han prevalgut en aquesta baremació els projectes destinats a la creació o el manteniment de l’ocupació, la inclusió de col·lectius desfavorits, els projectes liderats per joves o dones i la ruralitat extrema, atès que aquests 5 criteris són considerats fonamentals i prioritaris per al desenvolupament del territori del GAL.
La Comissió de Valoració del GAL baremarà els projectes d’acord als barems enumerats sobre la base dels següents aspectes:
a) S’haurà d’obtindre una puntuació mínima de 40 punts en la baremació, tant per a projectes productius com no productius, per davall de la qual, els projectes no podran ser subvencionats.
b) El nombre de punts obtinguts en la baremació, serà el que determinarà el percentatge d’ajuda dels projectes el qual s’estableix de la següent manera:
Per a projectes promoguts per entitats públiques:
a) Si el projecte obté una puntuació entre 40 i 50 punts, el seu percentatge de finançament serà d’un 50 % del total de la inversió subvencionada.
b) Si el projecte obté una puntuació entre 51 i 60 punts, el seu percentatge de finançament serà d’un 60 % del total de la inversió subvencionada.
c) Si el projecte obté una puntuació entre 61 i 100 punts, el seu percentatge de finançament serà d’un 70 % del total de la inversió subvencionada.
Per a projectes promoguts per entitats privades (empreses, GAL, associacions, etc.):
a) Si el projecte obté una puntuació entre 40 i 50 punts, el seu percentatge de finançament serà de 10 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i de l’objectiu
b) Si el projecte obté una puntuació entre 51 i 60 punts, el seu percentatge de finançament serà de 5 punts percentuals menys del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i de l’objectiu

c) Si el projecte obté una puntuació entre 61 i 100 punts, el seu percentatge de finançament serà el del percentatge màxim d’ajuda depenent del tipus de projecte i de l’objectiu
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de la presentació de la sol·licitud.

L’import d’ajuda màxima per projecte no superarà els 60.000 euros per a tot tipus de projectes (públics i privats), excepte per al cas de creació d’empreses no agrícoles en zones rurals, on podrà ser com a màxim de 70.000 euros, i per a les ajudes destinades a infraestructures passives per a xarxes de banda ampla podran ser com a màxim de 150.000 euros.

La junta directiva de l’associació tindrà la potestat de variar aquests percentatges a assignar a cada projecte en funció de la puntuació obtinguda, en casos justificats per la disponibilitat pressupostària o per ajust d’un objectiu o un programa d’actuació, que no superarà en cap cas el percentatge màxim permés.
Criteris de desempat:
En cas que dos projectes obtinguen la mateixa puntuació, tindrà prioritat el que es realitze en un municipi de major ruralitat d’acord als criteris de ruralitat establits en l’annex 3 de l’EDLP.


ASSOCIACIÓ SOM RURALS

CRITERIS DE SELECCIÓ Ruralitat <54 Ruralitat 54 Addicionals
1 Projectes promoguts per entitats privades 4 6
Projectes promoguts per entitats públiques 0 0
2 Projectes de naturalesa productiva 7 8
Projectes no productius 0 0
3 Projectes inclosos en l’EDLP 5 6
Projectes no programats en l’EDLP 0 0
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 5 6 2(a)
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 0 0
5 Projectes promoguts per dones i joves fins a 35 anys 14 16
Projectes no promoguts per dones i joves fins a 35 anys 0 0
6 Projectes que tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys) 8 10 2(b)
Projectes que no tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits 0 0
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 4 6 2(c)
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 0 0
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local i el seu benestar a qualsevol nivell 7 8
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local i el seu benestar a qualsevol nivell 0
9 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC 7 8 1(d)
Projectes que no suposen implantació de TIC 0 0
10 Projectes que fomenten les activitats innovadores i/o milloren la qualitat de vida local 7 8 1(e)
Projectes que no fomenten les activitats innovadores ni milloren la qualitat de vida local 0 0
11 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient i l’entorn patrimonial 7 8 2(f)
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient i l’entorn patrimonial 0 0
MÀXIM TOTAL 75 90 10


Explicacions addicionals:
(a) 2 punts addicionals per al foment d’ocupació estable per a dones menors de 35 anys.
(b) 2 punts addicionals per al foment de la inclusió de persones amb discapacitat o aturats de llarga durada.
(c) 2 punts addicionals per a projectes d’economia social que incloguen col·lectius desfavorits en un percentatge superior al 35 % de la plantilla (dones, joves, discapacitats, aturats de llarga durada).

(d) 1 punt per a projectes TIC i telecomunicacions que tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits entre els seus objectius principals.
(e) 1 punt addicional per a projectes que fomenten les activitats innovadores per part de dones i joves.
(f) 2 punts addicionals per a projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient, que actuen en zones amb qualsevol tipus de protecció ambiental o que resolguen un problema de degradació ambiental.
Quan es tinga en compte un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de la presentació de la sol·licitud.
Característiques i límits de les ajudes a atorgar:
1. Creació d’empreses no agrícoles en zones rurals: per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 70.000,00 euros per beneficiari.

2. Millores en empreses no agrícoles. En cas de les mitjanes empreses fins a un 15 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 20.000,00 euros per beneficiari. Per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.

3. Creació d’empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors a 70.000,00 euros.
3.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
3.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
4. Millora en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura) el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors 70.000,00 euros.
4.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
4.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
5. Serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals:
5.1. Les inversions en la creació, millora o ampliació de tot tipus de petites infraestructures, entre aquestes les inversions en energies renovables i en l’estalvi energètic.
5.2. Les infraestructures de banda ampla, en particular la seua creació, millora i ampliació, les infraestructures de banda ampla passives i l’oferta d’accés a la banda ampla i solucions d’Administració pública electrònica.
5.3. Les inversions en la creació, millora o ampliació de serveis bàsics locals per a la població rural, incloent-hi les activitats recreatives i culturals, i les infraestructures corresponents.
5.4. Les inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala.
5.5. Els estudis i inversions vinculats al manteniment, la recuperació i la rehabilitació del patrimoni cultural i natural de les poblacions, els paisatges rurals i de les zones d’alt valor natural, incloent-hi els seus aspectes socioeconòmics, així com les iniciatives de sensibilització ecològica.
5.6. Les inversions que tinguen per objecte el trasllat d’activitats i la transformació d’edificis o altres instal·lacions situades a prop o dins dels nuclis de població rural, a fi de millorar la qualitat de vida o els resultats mediambientals d’aquests nuclis.
Per als projectes inclosos en aquest grup, l’import màxim de la subvenció serà de:
– Entitats públiques de municipis amb ruralitat <70 fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada, i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.
– GAL: 100 % del cost total de la inversió subvencionada.
– Promotors privats:
a) En el cas de les mitjanes empreses un màxim del 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70. En cas de les petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % del cost total de la inversió subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
b) En el cas d’entitats sense ànim de lucre: actuacions a municipis amb ruralitat <70 fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.
GRUP D’ACCIÓ LOCAL RURAL MUNTANYA D’ALACANT

CRITERIS DE SELECCIÓ Ruralitat <70 Ruralitat
>=70 Addicionals
1 Projectes promoguts per entitats privades 5 7 1(c)
Projectes promoguts per entitats públiques 0 0
2 Projectes de naturalesa productiva 6 8 2(a)
Projectes no productius 0 0
3 Projectes inclosos en l’EDLP 6 7
Projectes no programats en l’EDLP 0 0
4 Projectes que promoguen la creació d’ocupació estable 6 7 2(b)
Projectes que promoguen la creació de caràcter temporal 0 0
5 Projectes promoguts per dones i joves menors de 35 anys 11 13 1(g)
1(g)

Projectes no promoguts per dones i joves menors de 35 anys
0 0
6 Projectes que tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits (discapacitats, aturats de llarga durada i majors de 45 anys) 8 10
Projectes que no tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits 0 0
7 Projectes presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 5 6
Projectes no presentats per entitats pertanyents a l’àmbit de l’economia social 0 0
8 Projectes de desenvolupament endogen que potencien les capacitats internes de la comunitat local 7 8
Projectes sense potenciació de les capacitats internes de la comunitat local 0 0
9 Projectes relacionats amb la implantació de les TIC i telecomunicacions 7 8 1(d)
Projectes que no suposen implantació de TIC i telecomunicacions 0 0
10 Projectes que fomenten la innovació 7 8 1(f)
Projectes que no aporten innovació 0 0
11 Projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient 7 8 2(e)
Projectes sense incidència positiva sobre el medi ambient 0 0
MÀXIMA PUNTUACIÓ 75 90 10


Explicacions addicionals:
(a) 2 Punts addicionals per a projectes promoguts per dones i joves menors de 35 anys o que fomenten l’adopció d’innovacions a qualsevol nivell.
(b) 2 Punts addicionals per a projectes que fomenten l’ocupació estable de dones de menys de 35 anys.
(c) 1 Punt addicional per a projectes promoguts per entitats privades que impliquen la millora de l’entorn ambiental o del patrimoni rural.

(d) 1 Punt per a projectes TIC i telecomunicacions que tinguen en compte la inclusió de col·lectius desfavorits entre els seus objectius principals.
(e) 2 Punts addicionals per a projectes amb incidència positiva sobre el medi ambient que actuen en zones amb qualsevol tipus de protecció ambiental o que resolguen un problema de degradació ambiental.

(f) 1 Punt addicional per a projectes que fomenten les activitats innovadores per part de dones i joves menors de 35 anys.
(g) 1 Punt addicional per a projectes que impliquen la creació de nous serveis en el territori que milloren la qualitat de vida de la població.
Quan es tinga en compte un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.
Característiques i límits de les ajudes a atorgar:
1. Creació d’empreses no agrícoles en zones rurals: per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 70.000,00 euros per beneficiari.

2. Millores en empreses no agrícoles. En cas de les mitjanes empreses fins a un 15 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70 amb un màxim de 20.000,00 euros per beneficiari. Per a petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.

3. Creació d’empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació, previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura), el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors a 70.000,00 euros.
3.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
3.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
4. Millora en empreses dedicades a la indústria agroalimentària, per a la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació previstos en l’annex I del TFUE (excloent-ne els productes de la pesca i l’aqüicultura) el resultat de la qual pot ser un producte no inclòs en el dit annex, per a operacions d’inversió no superiors 70.000,00 euros.
4.1. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 25 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 35 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 40 % en municipis amb ruralitat 70.
4.2. Si el resultat del procés productiu objecte de la inversió no és un producte agrícola de l’annex 1 del TFUE: en el cas de mitjanes empreses fins a un 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat 70. En cas de petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % de la inversió total en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
5. Serveis bàsics i renovació de poblacions en zones rurals:
5.1. Les inversions en la creació, millora o ampliació de tot tipus de petites infraestructures, entre aquestes les inversions en energies renovables i en l’estalvi energètic.
5.2. Les infraestructures de banda ampla, en particular la seua creació, millora i ampliació, les infraestructures de banda ampla passives i l’oferta d’accés a la banda ampla i solucions d’administració pública electrònica.
5.3. Les inversions en la creació, millora o ampliació de serveis bàsics locals per a la població rural, incloent-hi les activitats recreatives i culturals, i les infraestructures corresponents.
5.4. Les inversions per a ús públic en infraestructures recreatives, informació turística i infraestructures de turisme a petita escala.
5.5. Els estudis i inversions vinculats al manteniment, la recuperació i la rehabilitació del patrimoni cultural i natural de les poblacions, els paisatges rurals i de les zones d’alt valor natural, incloent-hi els seus aspectes socioeconòmics, així com les iniciatives de sensibilització ecològica.
5.6. Les inversions que tinguen per objecte el trasllat d’activitats i la transformació d’edificis o altres instal·lacions situades a prop o dins dels nuclis de població rural, a fi de millorar la qualitat de vida o els resultats mediambientals d’aquests nuclis.
Per als projectes inclosos en aquest grup, l’import màxim de la subvenció serà de:
– Entitats públiques de municipis amb ruralitat <70 fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada, i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.
– GAL: 100 % del cost total de la inversió subvencionada.
– Promotors privats:
a) En el cas de les mitjanes empreses un màxim del 15 % del cost total de l’activitat subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 20 % en municipis amb ruralitat 70. En cas de les petites empreses, microempreses i persones físiques, fins a un 25 % del cost total de la inversió subvencionada en municipis amb ruralitat <70 i fins a un 30 % en municipis amb ruralitat 70.
b) En el cas d’entitats sense ànim de lucre: actuacions a municipis amb ruralitat <70 fins a un 65 % del cost total de la inversió subvencionada i fins a un 70 % en municipis amb ruralitat 70.


ASOCIACIÓN PARA LA SOSTENIBILITAT E INNOVACIÓN RURAL
Per a la seleccio de projectes s’ha establit un sistema de baremació segons el qual els projectes podran obtindre un màxim de 100 punts, sobre la base de la puntuació de dos tipus de criteris:
1. Criteris generals. Amb factors diferents per als projectes productius i no productius, atesa la diferent naturalesa de les operacions subvencionables. Els criteris generals permetran l’obtenció d’un màxim de 70 punts.
2. Criteris específics. Criteris singulars definits d’acord amb la mesura o submesura en què s’engloba l’operacio. Els criteris específics es defineixen en cada mesura i permeten obtindre un màxim de 30 punts.

CRITERIS GENERALS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES PRODUCTIUS Màxim 70 punts
1. TIPUS DE PROMOTOR Màxim 10 punts
Dona menor de 35 anys 10
Entitat col·lectiva, economia social, entitat responsabilitat social 10
Home menor de 35 anys 8
Promotor privat. Dona de més de 35 anys 7
Promotor privat. Home de més de 35 anys 6
Resta de promotors (es consideren com a tals aquells no inclosos en les categories anteriors d’aquest criteri, que complisquen les condicions per a ser beneficiari de l’ajuda d’acord amb les bases de la convocatòria) 3
2. CONDICIONS ESPECÍFIQUES DEL PROMOTOR Màxim 10 punts
Diversitat funcional (grau reconegut igual o superior al 33 %) 10
Aturat de llarga durada 10
SAT, agricultor, ramader, membre de la unitat familiar d’explotació o empresari del sector agroindustrial 10
Organitzacions professionals agràries i agrupacions de productors
8
Emprenedor menor de 35 anys procedent de vivers, acceleradores, escoles taller, programes de tutela a l’emprenedoria, plans o programes d’ocupació juvenil o similars, situats en el territori (últims 12 mesos) 6
3. CREACIÓ D’OCUPACIÓ Màxim 10 punts
Crear més de 5 ocupacions 10
Crear entre 3 i 5 ocupacions 7
Crear entre 1 o 2 ocupacions 5
Crea ocupació eventual (mínim 30 dies a l’any) 3
Creació neta d’ocupació per a dones o menors de 35 anys (s’assignarà 0,25 punts addicionals per cada nova ocupació fixa creada per a dones o menors de 35 anys, fins a un màxim de 3 punts. Aquesta puntuació és acumulable a la puntuació obtinguda per la creació neta d’ocupació, fins al límit establit per a aquest criteri 10 punts)
3
4. ZONIFICACIÓ Màxim 10 punts
A. (la Torre de les Maçanes, Aigües, Salines, el Fondó de les Neus, Algueña) 10
B. (Busot, Agost, la Romana, Hondón de los Frailes, Daya Vieja) 8
C. Pedanies d’Almoradí (El Raiguero, Cruz de Galindo, Puente Don Pedro, El Saladar i Heredades), pedanies d’Elx (Algorós, Asprella, les Atzavares Altes, les Atzavares Baixes, Carrús, Daimés, el Derramador, Pla de Sant Josep, els Bassars, el Ferriol, Jubalcoi, la Baia Alta, la Baia Baixa, l’Algoda, les Vall-llongues, Maitino, Perleta, Puçol, les Salades, Santa Anna, Torrellano Baix, la Vallverda Alta disseminat, la Vallverda Baixa disseminat) i pedanies de Oriola (La Aparecida, Arneva, Barbarroja, Camino de Beniel, Camino Viejo de Callosa, La Campaneta, Correntías Bajas, Correntías Medias, Los Desamparados, El Escorratel, Hurchillo, Media Legua, Molins, El Mudamiento, La Murada, Las Norias, Parroquia de la Matanza, Raiguero de Bonanza, San Bartolomé i Torremendo) 4
5. ÀMBIT I PROJECCIÓ TERRITORIAL DE
L’ACTUACIÓ Màxim 10 punts
Caràcter territorial 10
Caràcter supralocal 5
Caràcter local 3
6. GRAU DE NOVETAT / INNOVACIÓ Màxim
10 punts
Nou en el territori 10
Nou en el municipi 5
Nou en l’entitat o pedania 3
Ampliació 2
Modernització / Adaptació 1
7. ENFOCAMENT TEMÀTIC DEL PROJECTE Màxim
5 punts
Multitemàtic 5
Monotemàtic 1
8. CRITERI AMBIENTAL Màxim
5 punts
El promotor compta amb un Sistema de Gestió Ambiental 5
L’actuació preveu criteris de construcció bioclimàtica o bioconstrucció 5
L’actuació preveu accions de sensibilització mediambiental
5



CRITERIS GENERALS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES NO PRODUCTIUS Màxim 70 punts
1. TIPUS DE PROMOTOR Màxim 15 punts
Fundacions, associacions i ONG sense ànim de lucre amb implantacio en el territori i que tinguen més de 50 associats
15
Organitzacions agràries i agrupacions de productors 10
Associacions empresarials o professionals de més de 50
associats 10
Entitats locals supramunicipals 9
Entitats locals 8
Resta de promotors 5
2. ZONIFICACIÓ Màxim 10 punts
A. (La Torre de les Maçanes, Aigües, Salines, El Fondó de les Neus, l’Alguenya) 10
B. (Busot, Agost, la Romana, Hondón de los Frailes, Daia Vieja) 8
C. Pedanies d’Almoradí (El Raiguero, Cruz de Galindo, Puente Don Pedro, El Saladar i Heredades), pedanies d’Elx (Algorós, Asprella, les Atzavares Altes, les Atzavares Baixes, Carrús, Daimés, el Derramador, Pla de Sant Josep, els Bassars, el Ferriol, Jubalcoi, la Baia Alta, la Baia Baixa, l’Algoda, les Vall-llongues, Maitino, Perleta, Puçol, les Salades, Santa Anna, Torrellano Baix, la Vallverda Alta disseminat, la Vallverda Baixa disseminat) i pedanies de Oriola (La Aparecida, Arneva, Barbarroja, Camino de Beniel, Camino Viejo de Callosa, La Campaneta, Correntías Bajas, Correntías Medias, Los Desamparados, El Escorratel, Hurchillo, Media Legua, Molins, EL Mudamiento, La Murada, Las Norias, Parroquia de la Matanza, Raiguero de Bonanza, San Bartolomé i Torremendo) 4
3. ENFOCAMENT TEMÀTIC DEL PROJECTE Màxim 10 punts
Multitemàtic 10
Monotemàtic 5
4. ÀMBIT I PROJECCIÓ TERRITORIAL DE L’ACTUACIÓ Màxim 10 punts
Caràcter territorial 10
Caràcter supralocal 5
Caràcter local 3
5. GRAU DE NOVETAT / INNOVACIÓ Màxim 10 punts
Nou en el territori 10
Nou en el municipi 5
Nou en l’entitat o pedania 3
Ampliació 2
Modernització / Adaptació 1
6. CRITERI AMBIENTAL Màxim 15 punts (*)
L’actuació preveu accions que contribueixen a la mitigació del canvi climàtic i adaptació a aquest 15
L’actuació té en compte criteris de construcció bioclimàtica o bioconstrucció 5
L’actuació preveu accions de sensibilització mediambiental
10


(*) En cas de complir diversos criteris dels apartats de baremació, aquests es podran sumar, i obtindran com a màxim 15 punts.
Quan es preveja un criteri d’edat, es considerarà l’edat que tinga la persona promotora en el moment de presentació de la sol·licitud.


LÍNIA D’ACTUACIÓ 1. Programa Territori «Adelante-Endavant»: millora i diversificació empresarial dirigit a microempreses no agrícoles Màxim 30 punts
CRITERIS ESPECÍFICS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES
Projecte que es desenvolupa en una entitat rural de menys de 1.000 habitants 10
Projecte que aprofita els recursos de l’entorn: recursos humans, productes, patrimoni o utilitzen la imatge del territori per a donar suport a la comercialització 10
Projectes intensius en coneixement o capital humà, encara que puguen implicar baixos nivells d’inversió en actius fixos. 3
El promotor pertany a associacions empresarials territorials, locals o zonals que operen en el territori o hi ha el compromís de la seua integració abans de 6 mesos des de l’inici de l’activitat.
2
Elimina barreres arquitectòniques o incorpora mesures que afavorisquen la integració de col·lectius discapacitats 3
Disponibilitat de plans d’igualtat en l’empresa o compromís de la seua elaboració abans de 12 mesos, des de l’inici de l’activitat
2
LÍNIA D’ACTUACIÓ 2. «Con las manos - Amb les mans»: ajudes a les petites indústries agroalimentàries per a diversificar i millorar la seua activitat productiva Màxim 30 punts
CRITERIS ESPECÍFICS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES
Accions promogudes per agrupacions de productors locals o petites cooperatives agroalimentàries de menys de 10 empleats
10
Promotor que disposa de sistema de traçabilitat i/o sistemes de gestió de la qualitat reconeguts (5 punts per cada sistema, fins al màxim) 10
Contribució a la conservació i desenvolupament de la ramaderia de races autòctones i/o recuperació de varietats vegetals tradicionals 5
Projecte que suposa la transformació o desenvolupament de productes ecològics o productes de qualitat diferenciada o distintius de qualitat 5
LÍNIA D’ACTUACIÓ 3. Programa Territori «La tierra de los sentidos-La terra dels sentit»: Accions per al foment, diversificació de l’activitat turística i per a la recuperació i ús eficient i sostenible del patrimoni rural, natural i paisatgístic

Màxim 30 punts
cRITERIS ESPECÍFICS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES ÀREA DE TURISME
Desenvolupament d’ofertes o recursos turístics que recuperen patrimoni d’interés arquitectònic, cultural o etnogràfic, o edificacions d’interés paisatgístic 10
El promotor disposa de segells o certificats de Qualitat Turística reconeguts (Q, SICTED, etc.) o està en procés de la seua obtenció
10
Utilització de mitjans promocionals no convencionals, enfocament creatiu i qualitat de la proposta, que permeta obtindre un major impacte 5
Incorporació de mesures per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i d’ajudes per a discapacitats sensorials 5
CRITERIS ESPECÍFICS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES ÀREA DE PATRIMONI
Actuacions de rehabilitació, conservació, restauració o millora que afecten el BIC o zones naturals incloses en la Xarxa Natura 2000 10
Projecte que es desenvolupa en una entitat rural de menys de 1.000 habitants 10
Incorporació de mesures per a l’eliminació barreres arquitectòniques i ajudes per a discapacitats sensorials 10
LÍNIA D’ACTUACIÓ 4. «Contigo-Amb tu»: ajudes per a la millora dels serveis i la qualitat de vida en el medi rural Màxim 30 punts
CRITERIS ESPECÍFICS PER A LA BAREMACIÓ DE PROJECTES
Actuacions que permeten la prestació de serveis col·lectius amb més risc: persones majors, dones, aturats de llarga durada, immigrants, joves menors de 35 anys, xiquets, discapacitats físics, psíquics o sensorials, drogodependents i persones pertanyents a minories ètniques (2,5 punts per cada col·lectiu a què atén, fins al màxim puntuable). 10
Actuacions que es desenvolupen en pedanies o nuclis rurals en els quals el percentatge de població major de 64 anys és igual o superior al 30 % del total, segons les últimes dades oficials disponibles. 10
Projecte que es desenvolupa en una entitat rural de menys de 500 habitants. 10


Característiques i límits de les ajudes a atorgar:
LÍNIA D’ACTUACIÓ 1. Programa Territori «Adelante-Endavant»: millora i diversificació empresarial dirigit a microempreses no agrícoles

a) Projectes que han obtingut més de 70 punts: 100 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
b) Projectes que han obtingut entre 56 i 70 punts: 80 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
c) Projectes que han obtingut entre 40 i 55 punts: 60 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
El projecte haurà d’aconseguir una puntuació mínima de 40 punts per a ser subvencionable (suma de puntuació de criteris generals i específics).
La inversió total del projecte serà com a mínim de 3.000 euros.
L’import màxim de l’ajuda serà de 70.000euros per persona beneficiària.

LÍNIA D’ACTUACIÓ 2. «Con las manos-Amb les mans»: ajudes a les petites indústries agroalimentàries per a diversificar i millorar la seua activitat productiva
a) Projectes que han obtingut més de 70 punts: 100 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
b) Projectes que han obtingut entre 56 i 70 punts: 80 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
c) Projectes que han obtingut entre 50 i 55 punts: 60 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
El projecte haurà d’obtenir una puntuació mínima de 50 punts per a ser subvencionable (suma de puntuació de criteris generals i específics).

La inversió total del projecte serà com a mínim de 3.000 euros.
L’import màxim de l’ajuda serà de 70.000euros per persona beneficiària.

LÍNIA D’ACTUACIÓ 3. Programa Territori «La tierra de los sentidos-La terra dels sentit»: accions per al foment, diversificació de l’activitat turística i per a la recuperació i ús eficient i sostenible del patrimoni rural, natural i paisatgístic
a) Projectes que han obtingut més de 70 punts: 100 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
b) Projectes que han obtingut entre 56 i 70 punts: 80 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
c) Projectes que han obtingut entre 50 i 55 punts: 60 % del màxim establit en l’annex II de l’ordre.
El projecte haurà d’aconseguir una puntuació mínima de 50 punts per a ser subvencionable (suma de puntuació de criteris generals i específics).
La inversió total del projecte serà com a mínim de 3.000 euros.

LÍNIA D’ACTUACIÓ 4. «Contigo-Amb tu»: ajudes per a la millora dels serveis i la qualitat de vida en el medi rural
a) Projectes promoguts per entitats locals: 100 % de les despeses subvencionables.
b) Projectes promoguts per fundacions o associacions sense ànim de lucre amb puntuació superior a 75 punts: segons el que s’estableix l’annex II de l’ordre.
c) Projectes promoguts per fundacions o associacions sense ànim de lucre amb puntuació inferior a 75 punts: 20 punts menys que el que s’estableix en l’annex II de l’ordre.
d) Projectes promoguts per empreses: segons el que s’estableix en l’annex II de l’ordre.
El projecte haurà d’aconseguir una puntuació mínima de 50 punts per a ser subvencionable (suma de puntuació de criteris generals i específics).
La inversió total del projecte serà com a mínim de 3.000 euros.


ANNEX IV
Documentació mínima obligatòria per a l’aprovació de l’ajuda

A) Fase 1: documentació a presentar en la sol·licitud d’ajuda
1. Documentació comuna a tots els sol·licitants
a) Sol·licitud de l’ajuda, d’acord amb l’imprés normalitzat que es podrà obtindre en el web de la Generalitat, degudament emplenat.

b) En el cas de no haver autoritzat prèviament l’òrgan competent, s’haurà d’aportar una còpia compulsada del DNI/NIE en el cas de persones físiques, i una còpia compulsada del NIF en el cas de persones jurídiques.
c) En el cas de representació legal del sol·licitant, una còpia dels poders actualitzats que acrediten la seua representació, o document equivalent segons les prescripcions legals.
d) Certificats d’estar al corrent de les seues obligacions tributàries amb l’Agència Tributària, l’Institut Valencià d’Administració Tributària i la Seguretat Social, en el cas que no s’haja autoritzat prèviament l’òrgan gestor d’aquestes ajudes a comprovar-ho d’ofici.

e) Memòria valorada i detallada de les actuacions per a les quals se sol·licita l’ajuda, signada per la persona sol·licitant i/o per un tècnic o tècnica competent. La memòria haurà d’incloure el detall de les fonts de finançament de la inversió, amb la documentació corresponent que ho acredite. Coordenades UTM del lloc on es realitzarà l’actuació.
f) Documents acreditatius de la inversió:
– Factures proforma o pressupostos.
En el supòsit de subministraments de béns d’equip, béns mobles o prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica, quan la despesa subvencionables supere 6.000 euros (IVA exclòs) i siga inferior a 15.000 euros (IVA exclòs), caldrà incorporar-hi:
– Tres ofertes de diferents proveïdors (l’elecció entre les ofertes es realitzarà seguint criteris d’eficiència i economia). En el cas de no triar l’oferta econòmica més avantatjosa, s’haurà d’acompanyar d’una memòria raonada en relació amb l’oferta triada. Si no hi ha un nombre suficient d’entitats que el subministren, caldrà justificar-ho degudament.

Les tres ofertes han de provindre d’empreses que no estiguen vinculades al beneficiari i que no formen part del mateix grup de societats, d’acord amb els supòsits que estableix l’article 42 del Codi de Comerç.

– Una còpia de l’escrit de sol·licitud de les tres ofertes.
En el cas d’entitats locals, no cal presentar les tres factures proforma o pressupostos quan hi haja un procediment de licitació.

g) Estudi de viabilitat socioeconòmica sobre el projecte o activitat sol·licitat. Aquest estudi haurà de ser conforme amb les condicions d’admissibilitat previstes per a cada tipus d’ajuda, segons s’estableix en l’annex II.
h) En el cas que el projecte incloga obra, s’haurà d’aportar una fotografia de l’immoble (terreny o edifici) on es projecte realitzar la inversió.
i) Si és el cas, acreditació sobre la inclusió de l’edifici en el qual es realitzarà l’actuació en qualsevol figura de protecció del patrimoni local, autonòmica o estatal; en cas contrari, declaració responsable sobre la inexistència d’aquesta. En el cas d’estar afectada per alguna figura de protecció del patrimoni, s’aportarà la sol·licitud d’autorització a l’administració pública competent per a l’execució del projecte, d’acord amb la legislació vigent.
j) Si pertoca alguna autorització ambiental, s’aportarà la sol·licitud d’autorització a l’administració pública competent per a l’execució del projecte, d’acord amb la legislació vigent. En el cas d’indústries agroalimentàries, si escau una avaluació d’impacte ambiental, s’haurà d’aportar l’autorització corresponent.
k) En cas de sol·licituds d’ajuda que incloguen la creació de llocs de treball, s’haurà d’indicar el nombre de llocs de treball que s’hagen de crear, per sexes, així com la naturalesa de l’ocupació que es crearà (temps complet, temps parcial, ocupació temporal, ocupació indefinida). S’haurà d’indicar si es contempla la inclusió de col·lectius amb dificultats (persones amb diversitat funcional, persones desocupades de llarga duració, persones majors de 45 anys, etc.). Així mateix, s’haurà d’indicar la creació d’ocupació amb indicació de l’edat, segons es tracte de persones amb una edat inferior a 35 anys o igual o superior a 35 anys.
l) En el cas que l’IVA puga ser subvencionable caldrà aportar:

– Per a entitats privades, certificat actualitzat expedit per l’AEAT, relatiu a l’exempció de l’IVA, que faça referència al període de desenvolupament de l’activitat objecte de la subvenció.
– Per a entitats públiques, certificat del secretari o secretària de l’ajuntament en el qual s’indique que l’IVA de l’actuació que s’ha de subvencionar no és recuperable ni serà reembossat ni compensat per cap mitjà.
m) Formularis adjunts a la sol·licitud d’ajuda, que es presentaran com corresponga:
– Dades bàsiques del projecte
– Aprovisionament de matèries primeres i comercialització de producte acabat (només empreses agroalimentàries)
– Pla de viabilitat empresarial (sols creació d’empreses no agrícoles)
– Indicadors socials i d’ocupació
– Declaració responsable de la condició de PIME
– Declaració responsable d’ajudes concurrents
– Declaració responsable de minimis
– Declaració responsable compliment normativa mediambiental (només empreses agroalimentàries).
– Dades de domiciliació bancària.
2. En el cas de persones físiques i jurídiques de naturalesa privada
a) En el cas de comunitats de béns, societats civils i, en general, agrupacions de persones físiques o jurídiques sense personalitat, una còpia del contracte subscrit en el qual consten, com a mínim, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació; l’import de la subvenció que calga aplicar per cada un, que tindran igualment la consideració de beneficiaris, i la designació d’un representant o apoderat únic de l’agrupació amb poders suficients per a complir les obligacions que com a beneficiari corresponen a l’agrupació.

Si l’entitat està en fase de constitució, s’aportarà una còpia del DNI del promotor i, si escau, el projecte d’estatuts (caldrà presentar la documentació completa de l’entitat sempre abans del primer certificat per al pagament de l’ajuda concedida, si n’hi ha).
b) En el cas de societats mercantils o d’entitats sense ànim de lucre, un certificat de l’acord de l’òrgan competent segons els estatuts de l’entitat per a sol·licitar l’ajuda i acceptar els compromisos corresponents; una còpia del document acreditatiu de la personalitat jurídica (escriptura de constitució, estatuts, posteriors modificacions, si n’hi ha), així com un certificat actualitzat d’inscripció en el registre administratiu corresponent.
c) Acreditació actualitzada de la titularitat del bé vinculat al projecte, mitjançant la presentació d’una nota simple del Registre de la Propietat; o bé una còpia del contracte de concessió municipal; o bé una còpia del contracte de lloguer (liquidat); o bé una còpia del contracte de cessió d’ús (liquidat); o bé una còpia del document que n’acredite l’usdefruit (liquidat).
En el cas de presentar una còpia del contracte de cessió d’ús entre persones físiques que siguen familiars de primer grau, s’haurà d’aportar:
– còpia del llibre de família, o bé
– un certificat del Registre Civil, o similar, per a acreditar el grau de parentiu.
En els casos de contracte de concessió municipal, lloguer, usdefruit o cessió d’ús, el període de vinculació ha de ser igual o superior a l’establit en l’apartat d de l’article 6.1 d’aquestes bases reguladores, i ha d’estar vigent en el moment de la sol·licitud d’ajuda.
3. En el cas d’entitats públiques
a) Acord del ple municipal o de l’òrgan competent, per a l’aprovació de l’actuació i per a acollir-se a la convocatòria d’ajudes Leader.

b) Documentació actualitzada de la titularitat del bé en el qual es realitzarà la inversió: nota simple del Registre de la Propietat; o bé còpia del contracte de lloguer, liquidat; o bé còpia del contracte de cessió d’ús, liquidat; o bé còpia del document que acredite l’usdefruit, liquidat, o bé certificat del secretari o secretària o informe del tècnic o tècnica competent en el qual s’acredite que en el moment de presentació de la sol·licitud, el sòl reuneix els requisits necessaris per a poder executar l’actuació sol·licitada, de conformitat amb la classificació del sòl i el planejament vigent, amb indicació de la lliure disponibilitat per a la realització de les obres o inversions objecte d’ajuda; o bé inscripció en el llibre de béns immobles de l’ajuntament corresponent.

B) Fase 2: documentació que cal presentar una vegada notificada l’ajuda
1. En el cas de persones físiques i jurídiques de naturalesa privada
a) Projecte signat per un professional competent, si és el cas, de la inversió que cal realitzar, amb la descripció d’actuacions, pressupost desglossat, plànols, etc., que permeta l’execució total de les actuacions. Visat pel col·legi corresponent, si escau.
b) Informe d’un tècnic o tècnica competent (o del secretari o secretària de l’entitat local, per a aquests promotors) sobre l’adequació al compliment de la normativa mediambiental (autorització ambiental integrada, estudi d’integració paisatgística, avaluació d’impacte ambiental…); sol·licitud de declaració d’interés comunitari (com a condició prèvia al pagament de l’ajuda s’exigirà la possessió del DIC).
c) Còpia dels comptes anuals corresponents a l’últim exercici depositat en el Registre Mercantil o el que corresponga, previs a la sol·licitud de la subvenció, d’acord amb el Pla general de comptabilitat i altres normes de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. En el supòsit de persones físiques, aportaran una còpia de l’última declaració de l’impost de la renda de les persones físiques. En el supòsit d’entitats en règim d’atribució de rendes (comunitats de béns i societats civils), s’aportarà una còpia de l’últim model de declaració de les rendes obtingudes, aprovats per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT).
d) Còpia de la llicència municipal d’obres i/o d’obertura, llicència ambiental per al desenvolupament de l’activitat, permisos i inscripcions necessaris, o bé acreditació d’haver-ho sol·licitat.
e) Per a persones físiques
– Còpia de l’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.

– Si escau, còpia del model de declaració censal d’alta en l’IAE i declaració responsable de no haver-se’n donat de baixa.
– Certificat actualitzat d’inscripció en el registre corresponent, preceptiu per a l’activitat empresarial (per exemple, registre d’establiments turístics).
f) Per a cooperatives, associacions i fundacions
– Si escau, còpia del model de declaració censal d’alta en l’IAE i declaració responsable del representant legal que l’entitat no se n’ha donat de baixa.
– Certificat actualitzat d’inscripció en el registre corresponent, preceptiu per al desenvolupament de l’activitat empresarial.
g) Per a societats mercantils
– Còpia de la declaració censal d’alta en l’impost d’activitats econòmiques i declaració responsable del representant legal que l’entitat no se n’ha donat de baixa.
– Certificat actualitzat d’inscripció en el registre corresponent, preceptiu per al desenvolupament de l’activitat empresarial.
– En el cas de creacions d’empresa o ampliacions amb un canvi d’ús o en una nova ubicació, certificat de compatibilitat urbanística (que acredite que l’activitat que es vol desenvolupar està permesa al lloc on es vol realitzar la inversió).
2. En el cas d’entitats públiques
a) Projecte tècnic elaborat d’acord amb els requeriments que estableix la Llei 9/2017, de 8 novembre, de contractes del sector públic.

b) Certificat del secretari o secretària de l’entitat local que l’immoble en el qual es realitzarà la inversió no alberga oficines municipals, reforç de la policia local, magatzem municipal, pàrquing de vehicles municipals i similars; compromís de l’alcaldia que no els albergarà en els cinc anys següents al pagament de l’ajuda, i que declara saber que, si en aquest termini els albergara, s’haurà de reintegrar l’ajuda; compromís de l’alcaldia que, en els cinc anys següents al pagament de l’ajuda, l’immoble objecte de l’actuació no albergarà activitats productives (bar, quiosc, etc.), en el cas que el projecte no siga productiu.



ANNEX V
Documentació que cal adjuntar en la fase de justificació de l’ajuda

1. Documentació comuna (públics i privats)
a) Sol·licitud de pagament de l’ajuda, d’acord amb l’imprés normalitzat que es podrà obtindre en el web de la Generalitat.
b) Compte justificatiu, d’acord amb el model normalitzat que es podrà descarregar en la seu electrònica de la Generalitat. El compte justificatiu haurà de contindre:
1. Una memòria d’actuació explicativa del compliment de la finalitat de l’activitat o projecte subvencionat, amb indicació de les activitats realitzades i els resultats obtinguts, tenint en compte els requisits establits en les condicions d’admissibilitat contemplades per a cada tipus d’ajuda, segons s’estableix en l’annex II de l’ordre. En la memòria s’inclourà l’ocupació generada detallada per sexes, naturalesa de l’ocupació creada (temps complet, temps parcial, ocupació temporal, ocupació indefinida) i, si escau, llocs de treball creats dirigits a col·lectius amb dificultats (persones amb diversitat funcional, persones desocupades de llarga duració, persones majors de 45 anys, etc.). Així mateix, s’haurà d’indicar la creació d’ocupació segons l’edat, inferior a 35 anys o igual o superior a 35 anys.
2. Una memòria econòmica sobre el cost de les activitats realitzades, en la qual conste:
– Una relació classificada de les despeses de l’activitat, amb identificació del creditor, el número de la factura o document de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, l’import, la data d’emissió i, si escau, la data de pagament. Les factures aniran numerades, ordenades i reflectides en un índex.
– Si la subvenció s’atorga d’acord amb un projecte i/o pressupost, caldrà presentar una liquidació en la qual s’indiquen i es motiven les modificacions al pressupost presentat inicialment.
– Factures originals o documents probatoris equivalents en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, i documentació acreditativa del pagament consistent en transferències bancària en la qual s’identifique el beneficiari i la factura que és objecte de pagament. Aquestes factures i justificants acreditatius del pagament hauran de ser d’una data posterior a la sol·licitud d’ajuda, i a la de la visita de no inici de les obres, i anteriors a la data de finalització del termini d’execució i justificació establit en la resolució de concessió, excepte les excepcions contemplades en l’article 7.4. d’aquestes bases reguladores.
– Relació detallada d’altres ingressos o subvencions que hagen finançat l’activitat subvencionada, amb indicació de l’import i la seua procedència. Si els justificants de despesa s’imputen a altres subvencions, s’haurà d’indicar la quantia exacta o el percentatge imputat a cada una, amb identificació dels òrgans concedents.
– Certificat del banc en el qual conste la data de pagament de cada una de les factures presentades com a justificant de la despesa (perfectament identificades), i que acredite que no han sigut retornades.
Nota: els justificants de despesa hauran de ser factures o documents de valor probatori equivalent. Es presentaran originals i còpies per a estampillar-los, i l’estampilla indicarà si l’import del justificant s’imputa totalment o parcialment a la subvenció. Una vegada realitzat l’estampillat, les còpies compulsades s’integraran en l’expedient i els originals es retornaran al beneficiari. Si es tracta d’una administració pública, s’haurà d’indicar en les factures que aquestes han sigut subvencionades per les ajudes Leader al... %, i una vegada estampillades, les còpies compulsades s’integraran en l’expedient i els originals seran retornats.

c) Acreditació de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, en el cas que no s’haja autoritzat prèviament l’òrgan gestor d’aquestes ajudes a comprovar-ho d’ofici.
d) En el cas de modificacions de projecte, es presentarà el projecte actualitzat per un professional competent de la inversió que calga realitzar, amb descripció de les obres, pressupost detallat, plànols, etc., que permeta l’execució total del projecte.
e) En el cas de ser propietari de l’immoble i que l’actuació subvencionada consistisca en la construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables susceptibles de ser inscrits en el Registre de la Propietat:

– Es farà constar en l’escriptura o en el Registre de la Propietat que el bé queda afectat a la subvenció per un període de cinc anys comptadors de la data de l’últim pagament, així com l’import de la subvenció, sense perjudici del que es preveu en l’article 6.1.d. En la sol·licitud de pagament de l’última anualitat s’haurà de presentar un certificat notarial o del Registre de la Propietat en el qual conste l’esmentada afectació.

f) En el cas d’una inversió subvencionada en la qual hi haja un contracte de concessió municipal, de lloguer, d’usdefruit o de cessió d’ús, s’aportarà en la justificació de pagament de la primera anualitat un document probatori que assegure que el període de vinculació ha de ser, com a mínim, superior en cinc anys a l’última anualitat.
g) En el cas que el projecte estiga afectat per alguna figura de protecció del patrimoni, s’aportarà una còpia de la corresponent autorització administrativa, que s’aportarà en l’última anualitat.
h) Si correspon alguna autorització de caràcter ambiental, una còpia de l’autorització, la llicència, o la comunicació ambiental definitiva i actualitzada, segons corresponga, que es presentarà en l’última anualitat.
i) Fotografies de la tanca o placa, en compliment del que estableix l’article 6.2 d’aquesta ordre, que permeten visualitzar amb claredat el lloc d’instal·lació d’aquesta.
j) Formularis adjunts a la sol·licitud de pagament, que es presentaran com corresponga:
– Compte justificatiu
– Indicadors socials i d’ocupació
– Declaració responsable de la condició de PIME
– Declaració responsable d’ajudes concurrents
– Declaració responsable de minimis
– Declaració responsable compliment normativa mediambiental (només empreses agroalimentàries).
– Dades de domiciliació bancària.
Nota: els models de declaració d’ajudes concurrents i de minimis només es presentaran en els supòsits en què s’hagen produït canvis respecte a les declaracions presentades en la sol·licitud d’ajuda; en cas contrari, s’aportarà una declaració responsable inclosa en el formulari corresponent a la sol·licitud de pagament.
2. En el cas de persones físiques i jurídiques de naturalesa privada:
a) En cas que s’hagen realitzat obres:
– Còpia de la llicència municipal d’obres expedida i liquidada d’acord amb el cost d’execució d’obra sol·licitada, o bé
– Còpia de l’exempció de l’ajuntament, en el cas que no siga necessària la llicència d’obres o la liquidació.
– Certificat en cada anualitat de les unitats d’obra executades i la seua correspondència amb les factures presentades com a justificant de l’obra executada. En l’última anualitat es presentarà un certificat final en el qual es reflectisquen totes les unitats realment executades i la seua correspondència amb les factures presentades com a justificant de l’obra executada, tot això d’acord amb el pressupost presentat i aprovat en la concessió El certificat estarà signat pel director o directora d’obra i la persona contractant/beneficiara, i s’identificaran tots dos amb nom i cognoms i els respectius documents (DNI o NIF); a més, cal identificar el càrrec del contractant dins de l’empresa i la titulació i el número de col·legiat del director o directora de l’obra.

b) Còpia de la llicència d’obertura, i altres permisos i inscripcions necessaris per al desenvolupament de l’activitat, a presentar com a màxim en l’última anualitat.
c) En el cas d’activitat turística o hostalera, còpia de l’alta definitiva en el registre corresponent o, si escau, registre de l’increment de categoria de l’activitat, que es presentarà en l’última anualitat.
d) En el cas d’inversions de creació, millora o ampliació d’empreses de transformació i/o comercialització de productes agroalimentaris:

– En l’últim pagament, i en relació amb la inversió finalment executada haurà d’acreditar-se la sol·licitud d’inscripció en el Registre d’Establiments Agroalimentaris de la Comunitat Valenciana (REA) i aportar els comptes anuals de l’últim exercici tancat que continguen el valor dels resultats d’explotació. En aquest moment també s’haurà d’acreditar que l’operació d’inversió ha obtingut tots els permisos legals relatius a l’activitat subvencionada.
e) A l’efecte de justificar el compliment dels condicionants, ja siga de la creació neta d’ocupació o del seu manteniment, caldrà aportar:

– Per a empreses en funcionament: document emés per la Tresoreria de la Seguretat Social referit a l’últim any anterior al moment en el qual se sol·licite l’ajuda, on conste el personal assalariat; per als treballador i treballadores autònoms (per compte propi) que formen part de la plantilla de l’empresa (incloent-hi la persona física empresària individual), l’informe de vida laboral de l’últim any anterior a la sol·licitud de l’ajuda. S’aportarà així mateix l’anterior documentació corresponent a l’últim any del període subvencionable, tant per a treballadors i treballadores per compte d’altri com per compte propi. L’acarament servirà per a comprovar l’increment o el manteniment de l’ocupació que consta en la sol·licitud d’ajuda i en la sol·licitud de pagament de l’última anualitat.

– Per al cas d’establiments de nova creació, bastarà fer constar en l’imprés de sol·licitud d’ajuda la previsió de les ocupacions que s’espera crear, i s’aportarà en la justificació de l’última anualitat de pagament la documentació esmentada en l’apartat anterior, a fi de verificar la creació o el manteniment de l’ocupació.
f) En el cas d’empreses, còpia de l’última declaració de l’impost de societats, liquidat.
g) La resta de la documentació específica requerida després de la notificació de la concessió de l’ajuda.
3. En el cas d’entitats públiques
a) Certificat del secretari o secretària de l’ajuntament o de l’òrgan competent, que acredite el compliment de la normativa de contractació pública quant al procediment d’adjudicació de l’activitat subvencionada, fent referència a la norma aplicada, al fet que el procediment utilitzat ha sigut l’adequat, la justificació d’aquest, que l’objecte del contracte s’adequa a la subvenció, les dades relatives a la publicació, si escau, i el número/codi de l’expedient de contractació. S’haurà d’aportar l’escrit de sol·licitud dels pressupostos i els pressupostos presentats, si escau.

En l’última anualitat es presentarà un certificat del secretari o secretària de l’ajuntament o de l’òrgan competent que acredite que no s’han produït modificacions en el projecte, i si se n’han produït, s’hauran de detallar.
b) Certificat d’obres, i en el cas de l’última anualitat, certificat final d’obra i acta de recepció, signat pel director d’obra i ratificada per l’alcalde, responsable o president, com corresponga.
c) Documentació acreditativa de la designació del director o directora d’obra (certificat o nomenament).
d) La resta de la documentació específica requerida després de la notificació de la concessió de l’ajuda.


ANNEX VI
Infraestructures per a xarxes radioelèctriques existents.

Correspondència entre municipis i centres de telecomunicacions. Projectes de millora per centre de telecomunicacions que poden ser objecte de subvenció


CORRESPONDÈNCIA ENTRE MUNICIPIS I XARXES DE TELECOMUNICACIONS

MUNICIPI CENTRE
Ademuz ADEMUZ (CERRELLAR)
Aielo de Rugat RUGAT
Ahín AHÍN
Albalat dels Tarongers SEGART
Albocàsser ALBOCÀSSER II
ALBOCÀSSER – SANT PAU
Alcalalí ALCALALÍ (LA LLOSA DE CAMATXO)
Alcudia de Veo AHÍN
Alfarp ALZIRA
Alfarrasí ATZENETA D’ALBAIDA
RUGAT
Alfauir CASTELLONET DE LA CONQUESTA
Fondeguilla FONDEGUILLA
Algar de Palancia ALGAR DE PALANCIA
Algimia de Almonacid VALL DE ALMONACID
Almedíjar ALMEDÍJAR
Almiserà CASTELLONET DE LA CONQUESTA
Almoradí (pedanies) ALMORADÍ
Almudaina PLANES
Alpuente ALPUENTE I
Alpuente ALPUENTE II (BALDOVAR)
Alqueria de la Comtessa, l’ TOSSAL GROS (OLIVA)
Altura ALTURA
Andilla ANDILLA
Antella SELLENT
Arañuel CIRAT
Aras de los Olmos ARAS DE LOS OLMOS
Argelita ARGELITA
Atzeneta d’Albaida ATZENETA D’ALBAIDA
Atzeneta del Maestrat ATZENETA DEL MAESTRAT
Ayódar AYÓDAR
Ayora AYORA II
Azuébar AZUÉBAR
Balones PENÀGUILA
Barracas ALTO DE PINA
Bèlgida ATZENETA D’ALBAIDA
Bellús ATZENETA D’ALBAIDA
Benafer GAIBIEL
Benafigos ATZENETA DEL MAESTRAT
Benagéber BENAGÉBER I
BENAGÉBER II
Benasau PENÀGUILA
Beneixama CAÑADA
Benicolet ATZENETA D’ALBAIDA
Benicull de Xúquer CULLERA
Benifairó de la Valldigna TAVERNES DE LA VALLDIGNA
Benifallim PENÀGUILA
Beniflá TOSSAL GROS (OLIVA)
Benilloba PENÀGUILA
Benimarfull PLANES
Benimassot PENÀGUILA
Benimuslem ALBERIC
Benissuera ATZENETA D’ALBAIDA
Bicorb BICORB
Bolbaite BOLBAITE
Bolulla TÀRBENA
Busot XIXONA
el Camp de Mirra CAÑADA
Camporrobles VENTA DEL MORO
Cañada CAÑADA
Casas Altas CASAS BAJAS
Casas Bajas CASAS BAJAS
Casinos CASINOS
Castell de Castells CASTELL DE CASTELLS
Castellfort CASTELLFORT
Castellonet de la Conquesta CASTELLONET DE LA CONQUESTA
Castielfabib ADEMUZ (CERRELLAR)
Castillo de Villamalefa CASTILLO DE VILLAMALEFA
Catadau ALZIRA
Caudete de las Fuentes VENTA DEL MORO
Caudiel GAIBIEL
Cerdà CANALS CENTRE CULTURAL
XÀTIVA BERBERETS
Chera CHERA
Xodos XODOS
Cinctorres CINCTORRES
Cirat CIRAT
Confrides CONFRIDES
Cortes de Arenoso ALTO DE PINA
Cortes de Pallás CORTES DE PALLÁS
Costur ATZENETA DEL MAESTRAT
Cotes SELLENT
Daya Vieja ROJALES DEPÒSIT
Domeño CASINOS
Dos Aguas MILLARES
Elx (pedanies) GUARDAMAR AJUNTAMENT
Emperador MELIANA ED. RELLOTGE
Espadilla ARGELITA
Famorca CASTELL DE CASTELLS
Fanzara FANZARA
Fondó de les Neus, el EL FONDÓ DE LES NEUS
Fortaleny SUECA CENTRE EMISSOR
Fuente la Reina ALTO DE PINA
Fuenterrobles VENTA DEL MORO
Gaibiel GAIBIEL
Gátova GÁTOVA GVA
Geldo SEGORBE
Godelleta GODELLETA
Gorga PENÀGUILA
Granja de la Costera, la XÀTIVA BERBERETS
Guadasséquies ATZENETA D’ALBAIDA
RUGAT
Herbés HERBÉS I
Higueras HIGUERAS
Jalance JALANCE
Llanera de Ranes XÀTIVA BERBERETS
Llaurí CULLERA
Llocnou de Sant Jeroni CASTELLONET DE LA CONQUESTA
Llombai ALZIRA
Llosa, la LLOSA, LA
Ludiente LUDIENTE
Marines MARINES VELL
Mata de Morella, la MATA DE MORELLA
Matet MATET
Millares MILLARES
Millena PENÀGUILA
Montán MONTÁN
Montanejos MONTANEJOS
Montesa CANALS CENTRE CULTURAL
Montitxelvo RUGAT
Morella HERBÉS I
PALANQUES
POBLA D’ALCOLEA, LA (DIP. CAS.)
Murla PARCENT
Novetlè XÀTIVA BERBERETS
Olocau OLOCAU
Orihuela (sense nucli) SAN MIGUEL DE SALINAS
Palanques PALANQUES
Palmera TOSSAL GROS (OLIVA)
Palomar, el ATZENETA D’ALBAIDA
Parcent PARCENT
Pavías PAVÍAS
Pedralba PEDRALBA
Penàguila PENÀGUILA
Pina ALTO DE PINA
Pinet PINET
Planes PLANES
Pobla de Benifassà, la FREDES I (COLÒNIA EUROPA)
Pobla de Benifassà, la FREDES II (DIP. CAS.)
Pobla de Benifassà, la POBLA DE BENIFASSA, LA (DIP. CAS.)
Portell de Morella PORTELL DE MORELLA
Potries TOSSAL GROS (OLIVA)
Puebla de Arenoso PUEBLA DE ARENOSO
Puebla de San Miguel PUEBLA DE SAN MIGUEL AJT.
Quatretonda RUGAT
Quatretondeta PENÀGUILA
Quesa BICORB
Rafelcofer TOSSAL GROS (OLIVA)
Requena CASAS DEL RÍO (REQUENA)
Requena CERRO MONTOTE (REQUENA)
Rotglà i Corberà XÀTIVA BERBERETS
Rugat RUGAT
Sacañet ALTO DE PINA
Salem SALEM
Salinas SALINAS
Sant Joanet ALBERIC
Santa Magdalena de Pulpis SANTA MAGDALENA DE PULPIS
la Serratella LA SERRATELLA
Segart SEGART
Segorbe SEGORBE
Sella SELLA
Sellent SELLENT
Sempere ATZENETA D’ALBAIDA
Sempere RUGAT
Senija BENISSA SEMINARI
Senyera ALBERIC
Sierra Engarcerán SIERRA ENGARCERÁN
Simat de la Valldigna TAVERNES DE LA VALLDIGNA
Soneja SONEJA
Sot de Chera SOT DE CHERA II
Tàrbena TÀRBENA
Teresa TERESA
Terrateig RUGAT
Tírig TÍRIG
Titaguas TITAGUAS
Todolella TODOLELLA
Toga TOGA
Tollos PENÀGUILA
Toro, El ALTO DE PINA
Torralba del Pinar TORRALBA DEL PINAR
Torre de les Maçanes, la TORRE DE LES MAÇANES, LA
Torre Baja ADEMUZ (CERRELLAR)
Torrechiva TORRECHIVA
Torrella XÀTIVA BERBERETS
Tous ALBERIC
Traiguera VINARÒS PIRULÍ
Turís TURÍS
les Useres ATZENETA DEL MAESTRAT
Vall d’Ebo, la VALL D’EBO
Vall de Almonacid VALL DE ALMONACID
Vallanca VALLANCA
Vallat ARGELITA
Vallés XÀTIVA BERBERETS
Venta del Moro VENTA DEL MORO
Villahermosa del Río VILLAHERMOSA
Villamalur TORRALBA DEL PINAR
Villanueva de Viver ALTO DE PINA
Villar del Arzobispo VILLAR DEL ARZOBISPO DEPÒSIT
Villargordo del Cabriel VENTA DEL MORO
Villores PALANQUES
Viver VIVER RAGUDO
Xodos XODOS
Yesa, La ALPUENTE I
Zorita del Maestrazgo PALANQUES
Zucaina ZUCAINA




projectes de millora per Centre de telecomunicacions

Centre Construcció d’escomesa elèctrica Reforma de centre Construcció de nou centre
ADEMUZ (CERRELLAR) X
ATZENETA D’ALBAIDA X X
ATZENETA DEL MAESTRAT X X
AHÍN X X
ALBERIC X X
ALBOCÀSSER II X X
ALBOCÀSSER – SANT PAU X X
ALCALALÍ (LA LLOSA DE CAMATXO) X
ALFONDEGUILLA X X
ALGAR DE PALANCIA X
ALMEDÍJAR X
ALMORADÍ X
ALPUENTE I X X
ALPUENTE II (BALDOVAR) X
ALTO DE PINA X X
ALTURA X
ALZIRA X X
ANDILLA X
ARAS DE LOS OLMOS X X
ARGELITA X
AYÓDAR X X
AYORA II X
AZUÉBAR X X
BENAGÉBER I X
BENAGÉBER II X
BENISSA SEMINARI X X
BICORB X X
BOLBAITE X X
CANALS CENTRE CULTURAL X
CAÑADA X
CASAS BAJAS X

CASAS DEL RÍO (REQUENA) X
CASINOS X
CASTELL DE CASTELLS X X X
CASTELLFORT X X
CASTELLONET DE LA CONQUESTA X X
CASTILLO DE VILLAMALEFA X X
CERRO MONTOTE (REQUENA) X X
CHERA X
CINCTORRES X
CIRAT X
CONFRIDES X
CORTES DE PALLÁS X X
CULLERA X
FANZARA X X
FREDES I (COLÒNIA EUROPA) X X
FREDES II (DIP. CAS.) X X
GAIBIEL X
GÁTOVA GVA X X
GODELLETA X
GUARDAMAR AJUNTAMENT X
HERBÉS I X
HIGUERAS X
EL FONDÓ DE LES NEUS X X
JALANCE X
LLOSA, LA X X
LUDIENTE X
MARINES VELL X X
MATA DE MORELLA X
MATET X X
MELIANA ED. RELLOTGE X
MILLARES X X
MONTÁN X
MONTANEJOS X

OLOCAU X X
PALANQUES X X
PARCENT X X
PAVÍAS X X
PEDRALBA X
PENÀGUILA X X X
PINET X
PLANES X
POBLA D’ALCOLEA, LA (DIP. CAS.) X X
POBLA DE BENIFASSÀ, LA (DIP. CAS.) X X
PORTELL DE MORELLA X X
PUEBLA DE ARENOSO X X
PUEBLA DE SAN MIGUEL AJT. X
ROJALES DEPÒSIT X
RUGAT X
SALEM X
SALINAS X
SAN MIGUEL DE SALINAS X X X
SANTA MAGDALENA DE PULPIS X X
SERRATELLA, LA X X
SEGART X
SEGORBE X X
SELLA X X
SELLENT X X
SIERRA ENGARCERÁN X X
SONEJA X X
SOT DE CHERA II X
SUECA CENTRE EMISSOR X
TÀRBENA X X X
TAVERNES DE LA VALLDIGNA X
TERESA X
TÍRIG X X
TITAGUAS X

TODOLELLA, LA X X
TOGA X X
TORRALBA DEL PINAR X X
TORRE DE LES MAÇANES X X
TORRECHIVA X
TOSSAL GROS (OLIVA) X
TURÍS X
VALL DE ALMONACID X X
VALL D’EBO, LA X
VALLANCA X
VENTA DEL MORO X X
VILLAHERMOSA DEL RÍO X
VILLAR DEL ARZOBISPO DEPÒSIT X X X
VINARÒS PIRULÍ X
VIVER RAGUDO X X
XÀTIVA BERBERETS X
XIXONA X
XODOS X X
ZUCAINA X

linea
Mapa web