Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 15 d'abril de 2024, del director general de Prevenció d'Incendis Forestals, per la qual es modifica el període de crema de marges de cultiu o d'eliminació de residus agrícoles o forestals mitjançant ús del foc [2024/3241]

(DOGV núm. 9828 de 15.04.2024) Ref. Base de dades 003236/2024

RESOLUCIÓ de 15 d'abril de 2024, del director general de Prevenció d'Incendis Forestals, per la qual es modifica el període de crema de marges de cultiu o d'eliminació de residus agrícoles o forestals mitjançant ús del foc [2024/3241]
La Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, definix com a “residus agraris i silvícoles” els residus generats per les activitats agrícoles, ramaderes i silvícoles. Mitjançant l’article 27, es regula l’eliminació d’estos residus mitjançant l’ús del foc, el prohibix de manera general i establix una sèrie d’excepcions per a la crema de residus vegetals en les xicotetes i les microexplotacions agràries, en les quals només podrà autoritzar-se per l’òrgan competent de la comunitat autònoma per raons fitosanitàries o per a previndre els incendis.
D’altra banda, l’article 44 de la Llei 43/2003, de muntanyes, relatiu a la prevenció d’incendis forestals, indica que les comunitats autònomes regularan en muntanyes i àrees confrontants l’exercici de totes aquelles activitats que puguen donar lloc a risc d’incendi.
L’article 57 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat Valenciana, forestal de la Comunitat Valenciana, establix la prohibició general d’encendre foc en terrenys forestals i en la zona d’influència forestal, fora dels supòsits expressament previstos o autoritzats reglamentàriament i conforme a la llei. Estos supòsits i condicions es regulen mitjançant els articles 132 a 135 de l’annex I i l’annex VIII del Decret 91/2023, de 22 de juny, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana.
L’article 137, de l’annex I, del Decret 91/2023, establix que els períodes, horaris i condicions indicats en els articles 132 a 135 i en l’annex VIII, podran modificar-se de manera més restrictiva mitjançant resolució motivada de la persona titular de la direcció general competent en prevenció d’incendis forestals.
Vistes les especials condicions de risc d’incendis forestals que està afectant la Comunitat Valenciana, provocat per un notable dèficit de precipitacions, superior al 90% en algunes comarques, que es prolonga des de l’estiu passat, al qual acompanya unes temperatures inusualment elevades i reiterats episodis de forts vents terrals.
Atés que estes condicions meteorològiques acumulades per un període de temps tan prolongat han provocat una situació d’elevat estrés hídric en la vegetació, que es troba molt dessecada i amb un baix contingut d’humitat, la qual cosa fa que esta estiga més disponible per a cremar, facilita les ignicions i la propagació posterior del foc.
Atés que no hi ha previsió de canvis per als pròxims dies, per la qual cosa és previsible que esta situació es veja agreujada i a fi d’aconseguir una més eficaç prevenció de la iniciació de possibles incendis forestals.

Per tot l’anteriorment exposat, es considera necessari prendre les mesures adequades per a minimitzar el nombre d’incendis.
En virtut de les competències atorgades pel Decret 134/2023, de 10 d’agost, del Consell, d’aprovació del reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Justícia i Interior, en el qual s’establix que la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals exercix les competències i funcions en matèria de prevenció d’incendis forestals.
En virtut del que es disposa en l’article 137, de l’annex I, del Decret 91/2023, de 22 de juny, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, resolc:

Primer
Esta resolució afecta de manera general a la crema de marges de cultiu o de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola en tot l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que comprén els terrenys forestals, els confrontants i aquells situats en la zona d’influència forestal, segons definicions dels articles 2 i 57 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana.

Segon
Deixar en suspés totes les accions o activitats arreplegades en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives o declaracions responsables per a la crema de marges de cultiu o de residus agrícoles o forestals en terrenys forestals, en els confrontants o en la zona d’influència forestal i que contradiguen el que s’establix en la present resolució.

Tercer
No podrà autoritzar-se de manera expressa o mitjançant declaració responsable la crema de marges de cultiu o de residus agrícoles o forestals en terrenys forestals, en els confrontants o en la zona d’influència forestal.

Quart
Queden expressament exceptuats d’esta resolució l’eliminació de residus vegetals procedents de restolls i palla d’arròs, en superfícies de cultiu situades a l’entorn de l’Albufera de València i situades en la zona d’influència forestal, que es regularan d’acord amb l’indicat en l’article 1.2, lletra c), de l’annex VIII, del Decret 91/2023.

Quint
Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries, d’investigació o altres motius d’urgència degudament justificats que no permeten el seu ajornament, es podran autoritzar de manera puntual cremes, accions o activitats que impliquen l’ús del foc fora dels períodes previstos, horaris i condicions indicats, sempre que hi haja resolució motivada en eixe sentit de la persona titular de la direcció general competent en prevenció d’incendis forestals.

Sext
La present resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i produirà efectes des del dia de la seua publicació i fins al 15 d’octubre de 2024, tots dos inclusivament, o fins a nova resolució que revise esta modificació.

Contra la present resolució, que no posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se en via administrativa recurs d’alçada davant esta Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals o bé directament davant la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències, que és l’òrgan competent per a resoldre’l, en el termini un mes, que començarà a comptar des de l’endemà del de la seua publicació, tot això de conformitat amb el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjuí que es puga exercitar, si és el cas, qualsevol altre recurs o acció que s’estime procedent.

València, 15 d’abril de 2024.- El director general de Prevenció d’Incendis Forestals: Francisco José Aparisi García.

linea
Mapa web