Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 26/2020, de 21 de febrer, del Consell, de creació de la Comissió Interdepartamental per a la Modernització de l'Administració Pública [2020/1987]

(DOGV núm. 8753 de 03.03.2020) Ref. Base de dades 002036/2020

DECRET 26/2020, de 21 de febrer, del Consell, de creació de la Comissió Interdepartamental per a la Modernització de l'Administració Pública [2020/1987]
En l’article 75 del Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, s’adscriu a la Secretaria Autonòmica de Justícia i Administració Pública de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració pública, la Direcció General de Planificació Estratègica, Qualitat i Modernització de l’Administració Pública, òrgan directiu de nova creació al qual se li assignen funcions en matèria d’inspecció general de serveis, simplificació administrativa, planificació i innovació per a la implementació de noves tècniques d’organització i instruments de treball tendents a la millora de l’eficiència i eficàcia de l’Administració Pública, així com el desenvolupament i aplicació de les diferents eines d’impuls, difusió i gestió del coneixement en l’àmbit de l’Administració.
Els objectius de modernització que l’Administració persegueix aconseguir mitjançant l’exercici d’aquestes competències requereixen que la Generalitat compte amb un instrument adequat de coordinació dels principals òrgans directius amb competències en els àmbits de caràcter transversal que estan implicats en el canvi i en la millora dels processos.
De conformitat amb el que es preveu en l’article 25 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, aquest podrà crear comissions interdepartamentals integrades per alts càrrecs de l’Administració valenciana per a l’estudi, coordinació, programació i, si escau, propostes de resolució de l’activitat interdepartamental en matèries sectorials comunes. Aquestes comissions tindran les facultats que els atribuïsca el seu decret de creació. El seu funcionament es regularà també per decret.
Transcorreguts onze anys des de la creació de la Comissió Interdepartamental per a la Modernització Tecnològica, la Qualitat i la Societat del Coneixement en la Comunitat Valenciana (CITEC), creada per Decret 112/2008, de 25 de juliol, del Consell, i tenint en compte els nous reptes que han d’afrontar les administracions públiques per a articular aquest creixement imparable de la presència de les noves tecnologies, i, al mateix temps, introduir una cultura del canvi en el si de l’organització que garantisca l’èxit de la transformació digital d’acord amb les possibilitats de modernització i millora de la qualitat que això ofereix, s’estima necessària la creació d’una nova comissió interdepartamental que juntament amb la CITEC lidere aquest nou enfocament.
La creació de la Comissió Interdepartamental per a la Modernització de l’Administració Pública, té com a primer objectiu potenciar el treball en equip dels òrgans directius amb competències decisòries i executives directes en matèria de modernització i qualitat dels serveis públics, programació i gestió de la despesa pública, funció pública i innovació. Des d’aquesta tasca conjunta i de consens, correspondrà a la Comissió orientar, impulsar i supervisar el disseny i desenvolupament de la política de la Generalitat en matèria de modernització, gestió del coneixement i qualitat dels serveis públics.
Per tot això, d’acord amb el que estableixen els articles 18.f), 28.c) i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del 21 de febrer de 2020,


DECRETE

Article 1. Objecte
Aquest decret té per objecte la creació i la regulació de la composició, organització i funcions de la Comissió Interdepartamental per a la Modernització de l’Administració Pública (d’ara en avant CIMAP), que coordinarà, impulsarà i supervisarà el disseny i desenvolupament de la política de la Generalitat en matèria de modernització, gestió del coneixement i millora dels processos, i qualitat dels serveis públics.

Article 2. Adscripció de la Comissió Interdepartamental
La CIMAP s’adscriu a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública o al departament de la Generalitat que en cada moment tinga atribuïdes les competències de modernització de l’administració i qualitat dels serveis públics. L’adscripció a aquesta conselleria ho és a través del centre directiu competent en matèria de qualitat i modernització de l’Administració Pública, dins de l’estructura del qual queda integrada i a la qual prestarà ajuda i suport tècnic necessari.


Article 3. Funcions de la Comissió Interdepartamental
Corresponen a la Comissió Interdepartamental les següents funcions:
a) Promoure, prioritzar i supervisar el desenvolupament i implantació de les estratègies de modernització de l’administració pública, transformació digital i implementació de l’administració electrònica en l’àmbit de la Generalitat, incloent-hi els processos de simplificació i reducció de càrregues administratives i en coordinació amb la CITEC.
b) Impulsar la col·laboració i cooperació amb altres administracions i entitats públiques per a la posada en marxa de serveis interadministratius integrats i serveis comuns que faciliten la racionalització dels recursos TIC i l’impuls de la modernització.
c) Definir i proposar les estratègies i accions necessàries per a implantar un nou model d’ocupació pública necessària per al ple desenvolupament de la modernització de l’administració que requerirà canvis en l’estructura i en la manera de treballar i col·laborar de les persones.

d) Promoure, impulsar i coordinar la millora contínua de la qualitat dels serveis en cada departament de la Generalitat, a través de l’elaboració de plans específics per a la seua implantació efectiva, així com el desenvolupament d’accions i formació en aquesta matèria.
e) Definir les estratègies, i accions formatives i promocionals de la cultura organitzativa necessàries en cada moment, que comporta la transformació digital, així com consolidar les competències digitals del personal empleat públic com a factor decisiu per al desenvolupament laboral, concorde amb les noves necessitats d’una administració digital plena.
f) Promoure i supervisar la implantació dels mecanismes adequats per a fer efectiu l’intercanvi d’experiències i la transferència del coneixement entre departaments, organismes i entitats, així com qualssevol altres accions i dinàmiques de millora de la gestió del coneixement dins de la Generalitat.
g) Establir els estàndards i directrius funcionals, tècniques i de qualitat dels serveis i procediments administratius electrònics, així com dels sistemes d’informació necessaris per a la seua gestió i tramitació.

h) Qualsevol altra relacionada amb el seu àmbit d’actuació o que li siga atribuïda per la normativa vigent o per la que es dicte en el futur, així com les que li encomane el Consell per mandat específic o disposició de caràcter general, i les que li deleguen els òrgans amb competència en les matèries assenyalades.

Article 4. Composició de la Comissió Interdepartamental
1. La Comissió Interdepartamental, sense perjudici de l’obligació d’atendre el principi de presència equilibrada de dones i homes en els nomenaments i designacions que exigeix la normativa vigent en la matèria, tindrà la següent composició:
a) Presidència: que correspondrà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de modernització de l’administració i qualitat dels serveis.
b) Vicepresidència: serà exercida per la direcció general competent en matèria de qualitat i modernització de l’administració pública.
c) Vocalies que seran exercides per les persones titulars dels òrgans següents:
1) La direcció general competent en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions.
2) La direcció general competent en matèria de pressupostos i despeses.
3) La direcció general competent en matèria de l’avanç per a la societat digital.
4) La direcció general competent en matèria d’anàlisis i polítiques públiques.
5) La direcció general competent en matèria de transparència, atenció a la ciutadania i bon govern.
6) La direcció general competent en matèria d’inspecció general de serveis.
7) La direcció general competent en matèria de funció pública.
8) La direcció general de la Intervenció.
d) En el cas que algun òrgan directiu ostente la competència en diverses de les matèries relacionades en l’apartat anterior, se li assignarà una sola vocalia.
e) La Secretaria de la Comissió correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria de modernització de l’administració pública i qualitat dels serveis públics que serà assistida per una secretaria tècnica, amb veu però sense vot, i que s’assignarà a la persona que ocupe la unitat administrativa competent en matèria de modernització.
2. Qui ostente la Presidència del ple de la CIMAP podran convocar a les seues reunions, amb caràcter permanent o no, i amb veu però sense vot, a representants del sector públic instrumental dependent de la Generalitat, quan ho consideren convenient en atenció a les característiques de l’organització, els assumptes a tractar o els treballs a desenvolupar.

3. Així mateix, la CIMAP podrà sol·licitar, a proposta de qualsevol de les persones que la componen, i sempre que els assumptes sotmesos a debat ho facen necessari o convenient, l’assistència, amb veu i sense vot, de les persones que ocupen llocs de caràcter directiu en les diferents conselleries o en entitats del sector públic instrumental, de personal empleat públic o d’especialistes externs en la matèria de què es tracte, a l’efecte d’informar i assessorar l’òrgan col·legiat.
Especialment, la persona que ocupe la Delegació de protecció de dades, donada la naturalesa transversal de la matèria i les obligacions i requeriments que comporta, serà convocada sempre que els assumptes a tractar així ho aconsellen.
4. En cas de vacant, absència, malaltia, o una altra causa legal, la persona que ostente la Presidència serà substituïda per qui ostente la vicepresidència i, en defecte d’això, per la persona de l’òrgan col·legiat de major jerarquia, antiguitat i edat, per aquest ordre.

Article 5. Règim general de funcionament de la Comissió Interdepartamental
1. La Comissió Interdepartamental es reunirà en sessió ordinària, prèvia convocatòria dins del termini i en la forma escaient ordenada per qui ostente la seua presidència, almenys dues vegades a l’any, i en sessió extraordinària sempre que la importància dels assumptes a tractar així ho requerisca, per decisió de la presidència o quan el sol·licite un terç de les persones membres.
2. La convocatòria, el règim de les sessions, l’adopció d’acords i, en general, el funcionament intern de la Comissió Interdepartamental s’ajustaran al que es disposa amb caràcter bàsic per als òrgans col·legiats de les diferents administracions públiques i, supletòriament, al que es preveu per als òrgans col·legiats de l’Administració general de l’Estat en la legislació vigent en matèria de règim jurídic del sector públic.

3. D’acord amb el que es disposa en la llei reguladora de règim jurídic del sector públic referida en l’apartat anterior, es podrà constituir, convocar, celebrar sessions, adoptar acords i remetre actes tant de manera presencial com a distància. En les sessions que se celebren a distància, les persones que la componen podran trobar-se en diferents llocs sempre que s’assegure per mitjans electrònics, considerant-se també com a tals els telefònics, i audiovisuals, la seua identitat o la de les persones que les suplisquen, el contingut de les seues manifestacions, el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i intercomunicació entre elles en temps real i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió. Entre altres, es consideraran mitjans electrònics vàlids, el correu electrònic, les audioconferències i les videoconferències.

4. Sense perjudici del que es disposa en els apartats anteriors, la Comissió Interdepartamental podrà aprovar normes pròpies de funcionament intern.
5. La CIMAP podrà recaptar dels òrgans de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del sector públic instrumental vinculades o dependents d’ella, així com d’altres comissions, quantes dades i informes considere necessaris per al millor desenvolupament de les seues funcions.

Article 6. Comissions Tècniques
1. En l’exercici de les competències assignades i per al millor compliment de les tasques encomanades, la CIMAP podrà acordar la creació de comissions tècniques o grups de treball, de caràcter permanent o no permanent.
2. L’acord del Ple de la CIMAP pel qual es cree, modifique o extingisca una comissió tècnica de caràcter permanent serà publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
3. Les comissions tècniques tindran funcions assessores, consultives o de suport de la CIMAP, a qui elevaran i sotmetran, per a la seua aprovació final, les propostes que hagen acordat dins del marc de les seues competències. Per al desenvolupament i execució de les seues atribucions, les comissions tècniques podran constituir, així mateix, grups de treball.
4. Per al millor desenvolupament de les seues funcions, les comissions tècniques i els grups de treball, disposaran de les mateixes facultats previstes per a la CIMAP en els articles 4.3 i 5.5.
5. Les funcions assignades a cada comissió tècnica es determinaran en el seu acord de creació.
6. El règim general de funcionament de les comissions tècniques que es creen s’ajustarà al que s’estableix en les normes que regulen el funcionament dels òrgans col·legiats en la legislació vigent en matèria de règim jurídic del sector públic.
7. Sense perjudici de l’anterior, les comissions tècniques podran aprovar normes pròpies de funcionament o de règim intern i constituir en el seu si grups de treball.

Article 7. Comissió Tècnica Permanent (COSMIQ)
1. Sense perjudici del que es disposa en l’article precedent, per a un millor desenvolupament de les funcions atribuïdes, la CIMAP comptarà amb el suport de la Comissió Tècnica per a la Simplificació i Millora de la Qualitat dels Serveis Públics (COSMIQ), com a comissió tècnica permanent.
2. Per al compliment del seu objecte, la COSMIQ té encomanades les funcions següents:
a) Amb caràcter general, exercir funcions consultives, d’assessorament i de suport al Ple de la Comissió CIMAP.
b) En particular, i com a òrgan de suport al Ple de la CIMAP, promoure, coordinar i donar suport a la modernització, la gestió del coneixement, la simplificació administrativa i la millora de la qualitat dels serveis públics en la Generalitat i, a aquest efecte i per encàrrec d’aquell, li competirà:
1. Promoure i coordinar les actuacions de normalització i simplificació administrativa en suport del desenvolupament i implantació de l’Administració electrònica, realitzant el seguiment del nivell d’implantació d’aquestes.
2. Impulsar una gestió eficaç del coneixement i la implantació de noves tècniques o sistemes de gestió, siga en virtut de plans o projectes de millora o d’iniciatives exigides per modificacions legals o reglamentàries, que decidisquen posar en marxa els diferents departaments.

3. Fomentar, promoure, coordinar i donar suport a les bones pràctiques de gestió i facilitar l’intercanvi d’experiències entre les conselleries, departaments, organismes i entitats.
4. Estudiar i analitzar problemes relacionats amb la gestió de qualitat dels serveis públics, així com proposar solucions que els remoguen.

5. Efectuar el seguiment dels acords i decisions preses per la Comissió Interdepartamental.
6. Formular al Ple propostes de plans, projectes o accions relacionats amb les matèries que constitueixen l’objecte de la comissió.
7. Quantes li siguen encomanades pel Ple de la Comissió CIMAP relacionades amb l’objecte de la comissió tècnica.

Article 8. Composició de la Comissió Tècnica Permanent (COSMIQ)

1. La COSMIQ estarà composta pels següents membres de ple dret:
a) Presidència: la persona que ocupe la subdirecció general que tinga atribuïdes les funcions en matèria de millora de la qualitat dels serveis públics o persona en qui delegue, almenys de prefectura de servei o equivalent.
b) Secretaria: aquestes funcions les realitzarà personal tècnic designat a aquest efecte per la subdirecció que ostente la presidència.
d) Les vocalies següents:
– Una vocalia amb rang mínim de direcció de servei el membre del qual serà designat per l’òrgan competent en matèria de simplificació i qualitat dels serveis.
– Una vocalia amb rang mínim de direcció de servei el membre del qual serà designat per l’òrgan competent en matèria d’atenció a la ciutadania.
– Un membre de la Inspecció General de Serveis.
– Una vocalia amb rang mínim de direcció de servei el membre del qual serà designat per l’òrgan competent en tecnologies de la informació i comunicació
– Una vocalia amb rang mínim de direcció de servei o equivalent per cadascuna de les sotssecretaries de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, amb responsabilitats en matèria de simplificació o gestió de la qualitat, o que ocupe un lloc de treball al qual se li assignen aquestes funcions dins de l’estructura administrativa.
– Una vocalia per cadascun dels òrgans directius amb competències en qualitat en els àmbits educatiu, sanitari, de serveis socials i de justícia, el membre de la qual serà designat per la persona titular de l’òrgan competent en cada cas.
2. En casos de vacant, absència, malaltia, o una altra causa legal, la persona que ostente la Presidència serà substituïda per la persona de l’òrgan col·legiat de major jerarquia, antiguitat i edat, per aquest ordre. La substitució temporal de la persona a qui corresponga la Secretaria en supòsits de vacant, absència o malaltia es realitzarà per acord de la Comissió Tècnica, recaient en una de les persones que la integren.

3. La composició de la Comissió Tècnica respectarà l’obligació d’atendre el principi de presència equilibrada de dones i homes en els nomenaments i designacions que exigeix la normativa vigent en la matèria; per a això, cada òrgan o unitat al qual li corresponga fer alguna designació, orientarà la seua decisió a facilitar que la composició de la Comissió siga paritària.
4. La CIMAP podrà acordar tant la substitució d’algun dels seus vocals com la variació del seu nombre, a proposta de la Presidència. Aquest acord haurà de ser publicat en Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Article 9. Funcionament de la Comissió Tècnica Permanent (COSMIQ)
1. La convocatòria, règim de les sessions i d’adopció d’acords i, en general, el funcionament d’aquesta comissió s’ajustarà al que s’estableix en la normativa vigent reguladora del règim jurídic dels òrgans col·legiats de les administracions públiques, referit en l’article 5 d’aquest decret.
2. La persona que exercisca la Presidència de la Comissió Tècnica podrà adoptar totes les decisions que siguen necessàries per a agilitar i facilitar el funcionament d’aquesta i dels grups de treball que es constituïsquen.
3. La Comissió Tècnica es reunirà, amb caràcter ordinari, dues vegades a l’any i, amb caràcter extraordinari, en els següents supòsits:
a) Quan la Presidència ho estime necessari per a la realització d’informes i propostes que s’hagen d’elevar a la CIMAP, així com per a l’execució, control i seguiment dels acords adoptats per la referida comissió.
b) Quan ho sol·licite qualsevol dels grups de treball que puguen constituir-se en el seu si.
c) En tot cas, sempre que així ho requerisca la CIMAP.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària
L’execució i el desenvolupament d’aquest decret no podran tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa de la Generalitat i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.

Segona. Adaptació del Decret 41/2016, de 15 d’abril, del Consell, pel qual s’estableix el sistema per a la millora de la qualitat dels serveis públics i l’avaluació dels plans i programes en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.
Les remissions a la CITEC i la seua comissió tècnica realitzades en l’article 42.2 del Decret 41/2016, pel qual es determina el nivell departamental de la Xarxa de Qualitat, així com en la disposició addicional quarta que regula la tramitació dels programes d’avaluacions de qualitat i cartes de serveis, s’entendran referides a la CIMAP i a la COSMIQ, regulades en aquest decret.

Tercera. Coordinació amb la Comissió Interdepartamental per a la Modernització Tecnològica i les Comunicacions en la Comunitat Valenciana (CITEC)
Ateses les funcions atribuïdes a la Comissió CITEC, referides a la coordinació i impuls del desenvolupament i execució de la política de la Generalitat en matèria de tecnologies de la informació i la comunicació, totes dues comissions interdepartamentals establiran els mecanismes de coordinació i col·laboració necessaris per a aconseguir una major efectivitat en la seua actuació.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Queden derogades totes les normes d’igual o inferior rang que contradiguen o s’oposen al que es disposa en aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública o qui ostente la titularitat de la conselleria que en cada moment tinga atribuïdes les competències corresponents en matèria de modernització de l’administració i qualitat dels serveis públics, per a dictar les disposicions necessàries per al compliment i desenvolupament d’aquest decret.


Segona. Autorització al conseller o consellera competent en matèria de modernització de l’administració i qualitat dels serveis públics

Si a conseqüència de l’adopció d’una nova estructura de l’administració de la Generalitat les competències assenyalades en l’article 1 d’aquest decret s’assignaren a diferents conselleries o departaments de la Generalitat, s’autoritza a qui ostente la titularitat de la conselleria competent en matèria de modernització de l’administració i qualitat dels serveis públics perquè adopte les mesures i dicte les instruccions precises en interpretació d’aquest decret que permeten la continuïtat del funcionament efectiu de la Comissió CIMAP, en tant no s’aprove el decret de modificació d’aquest.

Tercera. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Alacant, 21 de febrer de 2020

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública,
GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

linea
Mapa web