Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret pel qual es fa públic el Reglament de Règim Interior del Consell del País Valencià.

(DOGV núm. 2 de 19.06.1978) Ref. Base de dades 0009/1978

Decret pel qual es fa públic el Reglament de Règim Interior del Consell del País Valencià.
En compliment del que disposa l'article 8 del Reial Decret- Llei 10/1.978 de 17 de març, aprovatori del Règim Preautonòmic per el País Valencià i en l'article 1 del Reial- Decret 447/1.978 també de 17 de març, que desenrotlla l'anterior, h estat elaborat i aprovat pel Consell del País Valencià, en sessió de 17 de maig de 1.978 i pel Plenari de Parlamentaris del País Valencià, en reunió de 3 de juny de 1.978, el Reglament de Règim Interior del Consell del País Valencià, per al desenrotllament de les dites normes i la seua adequada aplicació. El present Reglament de Règim Interior s'emmarca així dins de l'ordenament jurídic aplicable al Consell del País Valencià.
Per això, en virtut i compliment dels acords del Consell i del Plenari de Parlamentaris del País Valencià, es publica el Reglament de Règim Interior que s'insereix a continuació.
TITOL PRELIMINAR
DISPOSICIONS GENERALS
Article primer.- El present Reglament regula l'organització, funcionament i règim jurídic del Consell del País Valencià, institucionalitzat pel Reial Decret- Llei del 17 de març de 1978.
Article segon.- La vigència del present Reglament s'estén fins l'entrada en vigor de les normes que establesca l'estatut d'Autonomia del País Valencià.
Article tercer.- L'àmbit d'actuació del Consell del País Valencià comprén el territori dels Municipis inclosos dintre els actuals límits administratius de les províncies d'Alacant, Castelló i València.
Article quart.- Els Organs de Govern i Administració del Consell del País Valencià son el Ple del Consell i els Consellers.
Article cinqué.- El Valencià i el Castellà seran les llengües que utilitzarà el Consell del País Valencià en les seus actuacions oficials.
Article sisé.- El Consell del País Valencià tindrà la seua Seu principal a l'històric Palau de la Generalitat i d'altres seus a Alacant, Castelló i València, podent instal·lar també serveis i dependències en altres ciutats del País Valencià.
TITOL PRIMER
ORGANITZACIO DEL CONSELL DEL
PAIS VALENCIA
CAPITOL I
COMPOSICIO I COMPETENCIA
DEL PLENARI DEL CONSELL
Article seté.- El Plenari del Consell està constituït pel President i els Consellers, segons el que disposa el Reial Decret 10/1978 de 17 de març.
Article vuité.- El President del Consell ostenta la representació d'aquest. També li correspon la Presidència de les reunions del Consell i la direcció de les seues sessions i debats. El President podrà delegar aquestes funcions en un Conseller. Els Consellers supliran al President en cas d'absència declarada o malaltia, per l'ordre establert en l'article 18 del present Reglament.
Article nové.- a) En cas de mort, incapacitat o renuncia d'algun Conseller es procedirà a cobrir la vacant per altre membre del mateix grup polític o organisme, observant les regles i criteris aplicats per a l'elecció dels membres de l'actual Consell.
b) En cas de mort, incapacitat o renúncia del President, es procedirà a una nova elecció d'aquest càrrec entre els Consellers, d'acord amb el que disposa l'Art. 6é. del Reial Decret- Llei 10/1978 de 17 de març.
c) En cas que, pel grup polític corresponent no siga prevista la substitució, es procedirà a cobrir la vacant pels altres grups polítics d'acord amb les regles i criteris aplicats per a l'elecció dels membres de l'actual Consell.
Article deu.- Corresponen al Plenari del Consell les facultats següents:
a) Elaborar i aprovar les seues pròpies normes reglamentàries i de funcionament; designar els seus òrgans executius i les competències dels mateixos i crear els serveis necessaris per a l'exercici de les seues funcions.
b) Assumir el govern i la gestió de les funcions, serveis i competències transferides per l'Administració de l'Estat i per les Diputacions del País Valencià.
c) Integrar i coordinar les actuacions i funcions de les Diputacions d'Alacant, Castelló i València en tot allò que efecte als interessos generals del País Valencià sense perjudici de les competències privatives de les mateixes.
d) Proposar al Govern de l'Estat Espanyol, les mesures que afecten els interessos del País Valencià.
e) Aprovar normes de caràcter general dins de l'àmbit de les competències del Consell del País Valencià.
f) Disposar la creació d'institucions, establiments públics, entitats i organismes autònoms.
g) Designar els membres que han de composar les Comissions Mixtes de Traspassos de Competències, Funcions o Serveis de l'Administració Central i Diputacions del País Valencià.
h) Definir, coordinar, i dirigir-les negociacions dels traspassos de funcions i serveis de l'Administració Central i de les Diputacions valencianes, així com donar la conformitat a la proposta final de competències.
i) Aprovar els Pressuposts del Consell del País Valencià i la emissió d'emprèstits, en el seu cas.
j) Crear Comissions conjuntes de Conselleries; celebrar tota classe de contractes amb ens públics i privats; adquirir i disposar de tota mena de béns; exercir tota classe d'accions administratives i judicials, en defensa dels seus interessos; concedir els honors i distincions que acorda el Consell.
k) Totes aquelles que resulten atribuïdes a aquest òrgan a virtut de les normes reguladores de la Pre- autonomia del País Valencià o altres normes de caràcter legal o constitucional, així com les que es deriven del present Reglament.
Article onze.- Les facultats normatives generals, d'acord amb el que estableix l'article anterior, corresponen al Plenari del Consell.
Les facultats reglamentàries específiques de gestió, organització i administració de cada Conselleria, corresponen als seus titulars.
CAPITOL II
FUNCIONAMENT DEL PLENARI DEL CONSELL
Article dotze.- El Secretari d'Actes, nomenat per el Plenari del Consell, assistirà a les seues sessions, sense veu ni vot. A requeriment de qualsevol dels Consellers, informarà sobre asumptes de la seua competència.
En l'exercici de les seues funcions, recollirà els acords, redactarà en Valencià i Castellà i firmarà les actes del Consell, donarà fe dels acords, adoptats en les sessions d'aquest i lliurarà certificacions dels acords, amb el Vist i Plau del President.
Article tretze.- El Plenari del Consell es reunirà en els casos següents:
a) Quan el convoque el President.
b) Quan ho sol·liciten sis Consellers com a mínim.
c) Quan així ho acorda el propi Consell.
L'assistència al Consell és preceptiva.
Les sessions es celebraran ordinàriament en qualsevol de les Seus del Consell i, eventualment, en qualsevol altre lloc del territori del Pafs Valencià.
Article catorze.- Les convocatòries per a les reunions i el corresponent Ordre del Dia, seran establerts pel President i comunicats i distribuïts als membres del Consell, pels serveis de la Presidència, amb quaranta-vuit hores, com a mínim, d'antelació a la reunió.
Podrà reduir-se el termini entre la convocatòria i la celebració de les sessions, en cas d'urgència apreciada pel President o demanada per sis Consellers.
Els Consellers podran demanar al President la inclusió de qüestions en el Ordre del Dia, sempre que ho façan amb antelació de tres dies.
Els Consellers podran introduir modificacions en l'Ordre del Dia, si així ho aprova el Consell, reunits en sessió de treball.
Article quinze.- Es considerarà constituït el Consell quan acomplits els tràmits de la convocatòria, assistesquen a la sessió vuit dels seus membres, com a mínim.
Article setze.- Els acords del Consell s'aprovaran per unanimitat i de no aconseguir-se, per majoria dels Consellers presents.
Les deliberacions del Consell seran secretes a menys que, excepcionalment, es decidirà el contrari i els Consellers podran fer constar, en l'acta, els seus vots particulars.
Article disset.- Per a la publicitat dels acords adoptats en cada sessió, s'establirà un torn rotatori entre els diferents Consellers a efectes de la seua actuació com a portaveu del Consell, podent estar assistit, en les seues declaracions, dels Consellers que s'estime convenient.
CAPFTOL III
DELS CONSELLERS I LES SEUES CONSELLERIES
Article divuit.- El Consell del País Valencià crearà les titularitats que estime convenients. Queden constituïdes, inicialment, les següents titularitats:
Economia i Hisenda, Interior, Obres Públiques i Urbanisme, Educació, Treball, Comerç i Indústria, Agricultura, Turisme, Transports i Benestar Social, Sanitat i Seguretat Social, i Cultura.
Article dinou.- Correspon a cada Conseller i a la seua Conselleria, dins de les atribucions que li son pròpies:
a) Gestió, organització i administració de les funcions pròpies del seu Departament.
b) Elaborar un programa d'actuació.
c) Proposar al Plenari el nomenament del personal directiu del seu Departament.
d) Elevar al Plenari les propostes de caràcter normatiu general i exercir la potestat reglamentària en l'esfera de la seua competència.
e) Quantes es deriven del funcionament de la titolaritat que li ve atribuïda.
f) Delegar facultats de la seua competència, en càrrecs directius del seu Departament.
g) Resoldre els recurs de Reposició.
Article vint.- Les Conselleries s'organitzaran en els Departaments i Seccions que siguen procedents, a proposta de cada Conseller, corresponent al Consell l'aprovació de la seua estructura i competències. Cada Conseller proposarà al Consell el nomenament de Director i Secretari tècnic de la seua Conselleria.
Article vint-i-u.- Les Conselleries podran formar, entre elles, Comissions Mixtes, a fi de coordinar activitats i projectes depenents de vàries de elles.
TITOL SEGON
PROCEDIMENT ADMINISTRATIU
I REGIM JURIDIC
Article vint-i-dos.- Els actes del Consell del País Valencià es regiran pel que disposa aquest Reglament i supletòriament per les restants normes Generals del procediment administratiu.
Article vint-i-tres.- En l'àmbit de la seua competència, les disposicions del Consell del País Valencià, tindran les normes següents.
a) Decrets, quan es tracte de disposicions basades en un acord del Plenari del Consell o quan siguen resultat de l'exercici de la funció reglamentària general a que fan referència els apartats a) al k), de l'article 10.
Els Decrets aniran firmats pel President i, a més en el seu cas, pel Conseller o Consellers dels corresponents Departaments.
b) Ordres, quan es tracte de disposicions dimanants de la facultat reglamentària específica de gestió, organització i administració de cada Conselleria, que hauran d'anar signades pel Conseller o Consellers competents.
Article vint-i-quatre.- Els Decrets i les Ordres de caràcter general seran publicats en el Butlletí Oficial del Consell del País Valencià, que s'editarà en ambdues llengües. Les altres disposicions o acords podran també ser publicades en el Butlletí Oficial si així ho acorda el Consell.
Article vint-i-cinc.- Contra els Decrets i Ordres i, en general, contra tots els actes administratius, dictats per Organs i Autoritats dependents del Consell, s'estarà al que disposa la llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa de l'Estat Espanyol i disposicions complementàries.
Article vint-i-sis.- El Butlletí Oficial del Consell del País Valencià i el Registre General dependran de la Presidència.
TITOL TERCER
REGIM FINANCIER
Article vint-i-set.- Els ingressos del Consell del Pafs Valencià, estaran constituïts:
a) Pels dimanants del seu propi patrimoni.
b) La subvenció que l'Estat li assigne amb càrrec als Pressupostos Generals, en concepte de despeses d'instal·lació i funcionament del propi Consell.
c) Els recursos establerts en els acords de transferències de serveis i funcions per part de l'Estat i de les Diputacions del País Valencià.
d) L'import dels Crèdits i de les emissions de Deute que concerte.
e) Les donacions i préstecs.
f) Els rendiments dels seus serveis.
g) Els drets i exaccions que se li reconeguen.
h) Qualsevol altre que puga establir-se.
Article vint-i-vuit- El Consell del País Valencià actuarà conforme als principis d'unitat de Pressupost, unitat de Caixa i unitat d'Intervenció.
El President i els Consellers disposaran per a les despeses pròpies dels serveis que d'ells depenen, dels crèdits autorizats dins del Pressupost.
Es nomenarà un Interventor General que controlarà les despeses i l'ordenació de pagaments.
L'ordenació general de pagaments del Consell del País Valencià serà competència del Conseller d'Economia i Hisenda, amb el Vist i Plau del President.
Article vint-i-nou.- El Pressupost del Consell del País Valencià s'elaborarà anualment amb relació de despeses i ingressos de l'exercici econòmic i serà aprovat pel Plenari del Consell a proposta del Conseller d'Economia i Hisenda.
Al mateix temps que el Pressupost, es confeccionaran unes bases per a la seua execució, que inclouran les normes necessàries per a la seua gestió.
Una volta aprovat i publicat, en el Butlletí Oficial del Consell del País Valencià el Pressupost serà executiu i entrarà en vigor sense que siga necessària cap altre formalitat.
Article trenta.- El Pressupost del Consell del País Valencià, podrà ser complementat a mesura que es produesquen transferències de competències amb les corresponents partides econòmiques.
Article trenta-un.- Durant la vigència del Pressupost, l'aprovació de suplements de crèdits extraordinaris o transferències de crèdits correspon al Plenari del Consell.
DISPOSICIONS FINALS
Primera,- Per acord dels dos terços dels membres, el Plenari del Consell podrà modificar o introduir noves normes en el present Reglament de Règim Interior, amb el previ coneixement i acord dels Diputats i Senadors del País Valencià.
Segona.- El Consell podrà sol·licitar dels Diputats i Senadors del País Valencià llur reunió en Plenari, a fi d'assabentar-los d'assumptes de llur competència. Igualment, els parlamentaris en nombre de dos terços podran sol·licitar del Consell la reunió en Plenari per tal que informen d'assumptes relacionats amb el País Valencià.
Tercera.- Aquest Reglament té caràcter provisional i transitori fins que entren en vigor les institucions autonòmiques del País Valencià, que s'instauren d'acord amb la Constitució de l'Estat Espanyol.

linea
Mapa web