Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 1/2018, de 12 de gener, del Consell, pel qual es regula el procediment per al reconeixement de la prestació econòmica per al sosteniment a la criança en famílies acollidores. [2018/511]

(DOGV núm. 8216 de 19.01.2018) Ref. Base de dades 000622/2018

DECRET 1/2018, de 12 de gener, del Consell, pel qual es regula el procediment per al reconeixement de la prestació econòmica per al sosteniment a la criança en famílies acollidores. [2018/511]
PREÀMBUL

La Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’enjudiciament civil, encomana a les administracions públiques competents en matèria de protecció de menors l’adopció de mesures preventives i protectores que garantisquen la seua assistència moral i material.
Correspon a la Generalitat, d’acord amb l’article 49.1.27 de l’Estatut d’Autonomia, la competència exclusiva en matèria d’institucions públiques de protecció i ajuda a menors.
El Codi Civil, en l’article 172.1, atribueix a l’entitat pública a la qual, en el respectiu territori, estiga encomanada la protecció dels menors, per ministeri de la llei, la tutela dels menors que es troben en situació de desemparament; i en el seu article 172 bis estableix la possibilitat que assumisca la guarda de menors a petició dels pares o tutors o quan així ho acorde el jutjat. D’acord amb el 172 ter, la guarda es realitzarà mitjançant l’acolliment familiar, i no sent aquest possible o convenient per a l’interés del menor, mitjançant l’acolliment residencial. El Codi Civil regula en els articles 173 i 173 bis l’acolliment familiar, que produeix la plena participació del menor en la vida de la família i imposa a qui el rep les obligacions de vetlar per ell, tenir-lo en la seua companyia, alimentar-lo, educar-lo i procurar-li una formació integral en un entorn afectiu.
L’article 142 del Codi Civil entén per aliments tot el que és indispensable per al manteniment, habitació, vestimenta i assistència mèdica. Els aliments comprenen també l’educació i instrucció de l’alimentat mentre siga menor d’edat i encara després quan no haja acabat la seua formació per causa que no li siga imputable.
D’altra banda, l’article 20 bis, 1.k, de la vigent Llei orgànica 1/1996, estableix que les famílies acollidores tenen dret a «percebre una compensació econòmica i un altre tipus d’ajuda que s’haguera estipulat, si escau».
L’article 121 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l’adolescència a la Comunitat Valenciana, modificada per la Llei 10/2015, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, estableix que les persones acollidores tenen dret a percebre de la Generalitat una prestació econòmica que contribuïsca a fer front a les despeses de manteniment dels menors acollits, sempre que es donen les condicions següents: que el menor es trobe sota la guarda o la tutela de la Generalitat; que l’acolliment s’haja constituït i formalitzat en els termes establerts legalment i que l’acolliment no siga preadoptiu. Els apartats tercer i quart fixen les regles per a determinar l’import de les prestacions; i l’apartat sisé preveu que reglamentàriament es determine el procediment. Aquest es va aprovar mitjançant el Decret 46/2016, de 22 d’abril, i es va desplegar per l’Ordre 18/2016, de 4 d’octubre, de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions per al finançament de despeses extraordinàries per necessitats excepcionals derivades de l’acolliment.

En aquest sentit, s’entenen per necessitats excepcionals aquelles que requerisquen tractament odontològic, mèdic, psicològic o pedagògic, així com la utilització de pròtesi. També es consideren necessitats excepcionals derivades de l’acolliment familiar la necessitat de conciliar la cura de la persona acollida amb les obligacions laborals; o l’adquisició de llibres de text i material curricular per a l’ensenyament reglat.

No obstant això, s’ha constatat que els conceptes inclosos en la tipologia de despeses extraordinàries són susceptibles de ser integrades en un sol procediment, de manera que es faciliten les gestions a realitzar per les famílies acollidores, i s’evite una duplicitat de tràmits.
Pel que fa a la col·laboració de les entitats locals en la gestió de les prestacions econòmiques per acolliment familiar, sent que aquesta ha quedat reduïda exclusivament al pagament de les prestacions resoltes per la Generalitat, d’un costat, i tenint en compte l’ampliació de l’àmbit objectiu, així com l’equiparació de la família extensa a l’educadora, que implica la distinció econòmica mitjançant l’establiment de diferents mòduls econòmics en atenció a les circumstàncies de les persones menors d’edat acollides; d’un altre, s’ha considerat convenient suprimir la col·laboració esmentada amb vista a la simplificació administrativa i agilitat, en benefici de les famílies i els xiquets i xiquetes.

A més, el Pla valencià d’inclusió i cohesió social (Pla VICS) és l’eina d’ordenació i direcció estratègica de la Generalitat de les accions i mesures encaminades a reduir els factors de desigualtat social i vulnerabilitat, promoure major autonomia de les persones i la cohesió social a partir del sentiment de pertinença a la comunitat. L’objectiu del Pla VICS és trencar amb la transmissió generacional de l’empobriment des d’una perspectiva de drets de la infància, de gènere i suport a les famílies. En conseqüència, la Generalitat impulsa l’acolliment familiar com a principal recurs de protecció de la infància i adolescència, amb la consegüent equiparació de les famílies extenses i educadores, per això resulta oportú i convenient avançar cap a una compensació econòmica universal de la totalitat de despeses de la criança dels xiquets i xiquetes acollits, amb independència del vincle existent entre la persona acollida i la família que l’acull, com a dret i mitjançant un procediment administratiu únic que regule la tramitació de les prestacions econòmiques per acolliment familiar.

Transcorregut més d’un any des de la configuració com a dret de les prestacions econòmiques per acolliment familiar, i una mica menys des de la publicació del decret, és procedent l’aprovació d’un de nou en el qual s’amplie l’àmbit objectiu de les prestacions abastant la totalitat de conceptes que comporta el sosteniment de la criança de les persones acollides, i suprimir així la difusa i complexa distinció entre aquests i les despeses extraordinàries, incloent-hi la major part dels conceptes que contemplava l’ordre de bases esmentada en aquell, adequant la terminologia emprada al nou marc jurídic i administratiu i, finalment, millorant els aspectes procedimentals.
Així mateix, d’acord amb el que estableix l’article 129.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú, aquest decret compleix els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, tal com es desprén d’aquest preàmbul, així com de l’articulat.
En conseqüència, d’acord amb l’article 18.f de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 12 de gener de 2018,


DECRETE

CAPÍTOL I
Objecte i condicions de concessió de les prestacions

Article 1. Objecte
1. Les prestacions regulades en aquest decret estan destinades a contribuir a les despeses diàries de les persones menors d’edat acollides, i a finançar la disponibilitat en la modalitat d’acolliment d’urgència. En tots dos casos, i addicionalment, es cobriran les despeses d’assistència mèdica qualificades que puguen produir-se.
2. Tindran dret a percebre aquestes prestacions els qui acullen persones menors d’edat sota la guarda i tutela de la Generalitat. La prestació per al seu sosteniment serà abonada a les persones a què s’haja delegat la guarda.
3. Es consideraran despeses derivades de l’acolliment familiar les despeses diàries d’allotjament, alimentació, vestimenta, oci educatiu, mobilitat, activitats físiques i esport i assistència mèdica, així com les destinades a l’educació i instrucció de les persones acollides de forma temporal o permanent.
4. Es considerarà disponibilitat per a l’acolliment d’urgència la situació d’aquelles famílies declarades aptes per a tal modalitat i inscrites com en el registre de família educadora. La declaració d’aptitud requerirà estar disponible per a acollir a qualsevol hora del dia i durant tot l’any, i comptar amb les condicions necessàries per a obtindre i aportar, a partir de la relació amb la persona acollida, informació rellevant per a les decisions sobre les mesures de protecció.
5. Es consideraran despeses d’assistència mèdica qualificades els tractaments odontològics o d’ortodòncia, mèdics, psicològics, logopèdics o pedagògics, així com la utilització de pròtesi i la realització de proves diagnòstiques, sempre que no es troben compreses en les prestacions del Sistema Nacional de Salut, i la quantia de les quals supere el 25 % de la prestació econòmica que mensualment es merita a l’empara d’aquest decret. A l’efecte de còmput del percentatge exigit per a la consideració d’una despesa mèdica com a qualificada es tindrà en compte l’import del conjunt de despeses individuals que responen a una mateixa necessitat mèdica o tractament. Les despeses d’assistència mèdica qualificada són compatibles i no substitueixen la prestació econòmica que mensualment es reporte per despeses derivades de l’acolliment familiar o la disponibilitat per a l’acolliment.

Article 2. Prestació per al sosteniment de xiquets, xiquetes i adolescents
1. D’acord amb la Llei anual de pressupostos de la Generalitat, l’import de la prestació per a cada exercici es determinarà depenent de la modalitat d’acolliment que es tracte i la naturalesa de les despeses a cobrir, sobre la base dels criteris següents:
a) La condició de família monoparental.
b) El grau de discapacitat o diversitat funcional o altres circumstàncies dels xiquets i xiquetes acollits que afecten de manera rellevant a la quantia de les despeses.
c) La modalitat, especialització o altres característiques de l’acolliment que impliquen una especial dedicació o disponibilitat.
2. Per a cobrir les despeses derivades de l’acolliment es tindrà en consideració un mòdul per cada dia que es presta l’acolliment, que es meritarà mensualment. La quantia de la prestació s’obtindrà multiplicant aquest mòdul pel nombre de dies en els quals l’acolliment haja tingut lloc durant l’exercici, d’acord amb la durada determinada en la resolució administrativa que acorde l’acolliment. No obstant això, si l’acolliment cessara abans de la data prevista, la persona acollidora únicament tindrà dret a percebre l’import de la prestació pel nombre de dies en què aquest s’haja portat efectivament a terme.

3. En el cas de les famílies d’urgència, atenent la seua especial dedicació i disponibilitat, l’import es determinarà mitjançant una quantia anual sempre que la persona o persones beneficiàries complisquen els requisits per a obtenir la prestació durant tot l’exercici; en cas contrari, la quantia a percebre serà proporcional al nombre de dies en què haja reunit els requisits.
4. Les despeses per assistència mèdica qualificades seran compensades fins a la quantia màxima anual per persona menor d’edat acollida que s’establisca per a cada exercici, sense que en cap cas se sobrepasse el cost real d’aquestes, prèvia presentació de la factura o, si escau, pressupost de la despesa.
5. El mòdul mínim de les prestacions queda fixat de la manera següent per a cada persona menor acollida:
a) Acolliment en família acollidora: 14 €/dia.
b) Acolliment en família acollidora d’una persona menor d’edat amb un grau de discapacitat o diversitat funcional igual o superior al 33 %: 16 €/dia.
c) Acolliment en família acollidora en acolliment especialitzat: 33 €/dia.
d) Els mòduls dels apartats a, b i c del present article seran incrementats en almenys 2 €/dia per a les famílies monoparentals.
e) Disponibilitat per a acolliment d’urgència diagnòstic en família educadora: 9.855 €/any.
f) Disponibilitat per a acolliment d’urgència diagnòstic en família educadora monoparental: 12.775 €/any.

Article 3. Requisits
1. Els acolliments hauran de complir les condicions següents:
a) Que la persona menor d’edat acollida es trobe sota la guarda o la tutela de la Generalitat.
b) Que l’acolliment s’haja constituït i formalitzat en els termes i amb les prescripcions establides legalment.
c) Que no es tracte d’una delegació de guarda amb finalitats d’adopció.
El compliment d’aquestes condicions serà comprovat d’ofici per l’òrgan instructor.
2. Atenent la naturalesa d’aquesta prestació, la circumstància prevista en l’article 13.2.e de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, no impedirà accedir a la condició de persona beneficiària ni rebre el pagament.

Article 4. Pluralitat de persones menors d’edat acollides i persones acollidores
1. Les prestacions corresponents a diversos acolliments constituïts a favor d’una mateixa persona o persones acollidores podran sol·licitar-se en una única sol·licitud.
2. Únicament s’aprovarà una prestació mensual per al sosteniment a la criança per persona acollida.


CAPÍTOL II
Efectes econòmics, quantia i compatibilitat de les prestacions

Article 5. Efectes econòmics de la prestació
1. Els efectes econòmics de les prestacions per despeses derivades de l’acolliment seran des de la data de resolució de l’acolliment, llevat que la data de la resolució administrativa de l’acolliment corresponga a un exercici pressupostari que es trobara ja tancat en el moment de presentar la sol·licitud; en aquest cas la data d’efectes serà des de l’1 de gener de l’any en què es presente la sol·licitud.
2. En les prestacions per disponibilitat anual per a acolliment d’urgència, els efectes econòmics seran des de l’1 de gener de l’any que es presente la sol·licitud, llevat que l’anotació de l’especialització per a dur a terme acolliments d’aquesta modalitat en el Registre de Famílies Educadores de la Comunitat Valenciana s’haguera produït amb posterioritat a aqueixa data, en aquest cas els efectes seran des de la data d’anotació de l’especialització. Per a aquestes prestacions, els efectes econòmics no podran estendre’s més enllà de l’exercici econòmic en el qual se sol·liciten.
3. Les despeses d’assistència mèdica qualificades quedaran circumscrites a l’exercici econòmic en el qual es produeixen, de manera que només serà possible sol·licitar i concedir les que s’efectuen dins de l’any natural que es tracte. No seran susceptibles de finançament les despeses produïdes en exercicis anteriors ni futurs.

Article 6. Actualització de la quantia de la prestació
Les quanties de les prestacions regulades en aquest decret s’actualitzaran a l’alça mitjançant la Llei de pressupostos de la Generalitat.

Article 7. Compatibilitat amb subvencions
1. Les prestacions regulades en aquest decret són compatibles amb qualsevol ajuda o subvenció que porte causa de l’acolliment familiar, sempre que aquesta tinga per objecte atendre despeses diferents de les especificades a l’article primer.
2. Les prestacions seran, així mateix, compatibles amb les ajudes o subvencions públiques o privades que es puguen concedir per a atendre les despeses de menjador escolar, assistència mèdica, realització d’activitats formatives, adquisició de materials escolars i llibres de text de la persona menor en acolliment, i amb qualsevol altra ajuda destinada a les famílies per al manteniment de les persones menors d’edat al seu càrrec que no tinga per objecte exclusivament les persones menors d’edat en acolliment familiar.


CAPÍTOL III
Òrgans competents

Article 8. Òrgan instructor
Instruirà l’expedient de la prestació el servei amb competència en matèria de protecció de la infància i adolescència dependent de la direcció territorial que gestione la protecció de la persona menor d’edat.

En el cas de les prestacions per acolliment familiar d’urgència, correspondrà al de la província de residència de la família acollidora.

Article 9. Òrgan competent i recursos
Es delega en la direcció general competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència la resolució del procediment i de les seues incidències, tals com revisió, modificació, suspensió, extinció, reintegrament o arxivament.

CAPÍTOL IV
Procediment

Article 10. Sol·licitud
1. Les persones interessades podran sol·licitar la prestació per al suport de l’acolliment o la disponibilitat en qualsevol moment.
En el cas de compensació de despeses mèdiques qualificades, haurà de realitzar-se una sol·licitud per cada procés susceptible de finançament.
En tots dos casos, mitjançant els models normalitzats disponibles en les direccions territorials competents en matèria de protecció de la infància i adolescència, així com en les oficines PROP i en la pàgina web de la Generalitat.

Article 11. Presentació de la sol·licitud
1. Les sol·licituds es presentaran, preferentment, en el registre de la direcció territorial competent per a instruir l’expedient, d’acord amb el que preveu l’article 8.
2. Les sol·licituds podran presentar-se, a més, en els restants llocs i registres habilitats per a la presentació de documents dirigits a les administracions públiques d’acord amb la normativa de procediment administratiu comú.

Article 12. Documentació
1. Excepte oposició expressa, la presentació de la sol·licitud implicarà l’autorització de la persona o persones sol·licitants perquè l’òrgan gestor obtinga de forma directa les seues dades d’identitat mitjançant el Sistema de Verificació de Dades d’Identitat, segons estableix el Reial decret 522/2006, de 28 d’abril, i de residència mitjançant el Sistema de Verificació de Dades de Residència; en aquest cas la persona o persones sol·licitants no hauran d’aportar les corresponents certificacions.
En cas de no autoritzar-ho, la persona o persones interessades hauran d’aportar llavors les certificacions corresponents amb la sol·licitud i la resta de documentació indicada.
2. A la sol·licitud s’haurà d’adjuntar emplenat el model de domiciliació bancària, que servirà per a acreditar la titularitat del compte a través del qual la persona o persones beneficiàries percebran la prestació. No serà necessari que acompanyen el model emplenat els qui ja tingueren reconegut el dret a la prestació conforme al procediment previst en el present decret i presenten una nova sol·licitud.

3. A la sol·licitud relativa a les despeses mèdiques qualificades haurà d’adjuntar-se factura o pressupost, en cas de pagament anticipat, a nom de la persona acollida, així com el corresponent informe de necessitat d’aquest, subscrit per personal tècnic de l’òrgan competent per a la instrucció de l’expedient de protecció o, si escau, de professional competent segons el concepte de la despesa.

Article 13. Verificació de la sol·licitud
L’òrgan instructor verificarà les sol·licituds i la documentació aportada, i comprovarà les dades necessàries per a la instrucció.
Quan la sol·licitud no reunisca els requisits exigibles, la documentació siga insuficient, incompleta o inadequada o existisquen dubtes sobre la informació aportada o la derivada de les comprovacions efectuades, es requerirà la persona interessada perquè esmene aquestes deficiències o aporte la informació complementària necessària en el termini de 10 dies. Mentrestant, se suspendrà el procediment. En el cas de no realitzar l’esmena s’arxivarà l’expedient, prèvia resolució a aquest efecte.

Article 14. Proposta de resolució
L’òrgan instructor de l’expedient formularà proposta motivada de resolució, detallant els imports a abonar i el període d’abonament.
Article 15. Resolució i termini per a resoldre
1. L’òrgan competent resoldrà motivadament l’expedient, i detallarà els imports a abonar i el període d’abonament.
2. El termini màxim per a resoldre i notificar serà de sis mesos a comptar des de la presentació de la sol·licitud.
3. Si transcorregut el termini abans esmentat no s’haguera notificat resolució, la persona o persones sol·licitants tindran dret a reclamar una revisió per la via d’urgència, amb un termini per a la resolució d’un mes, a l’empara del que preveu l’apartat 6 de l’article 121 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l’adolescència de la Comunitat Valenciana. Si transcorregut el segon termini no s’haguera notificat la resolució, el sentit del silenci serà el que determine la normativa vigent aplicable. Tot això, sense perjudici que subsistisca l’obligació legal de l’Administració de resoldre expressament sobre la petició formulada.


CAPÍTOL V
Aprovació de la prestació

Article 16. Aprovació de la prestació
1. En la resolució en la qual es declare el dret a la prestació s’aprovarà l’import de la prestació que corresponga percebre a les persones interessades, excepte en els supòsits previstos en els dos articles següents.
No obstant això, quan l’acolliment que done lloc a la prestació siga permanent o quan la seua durada arribe a més d’un exercici pressupostari, en la resolució de reconeixement del dret únicament s’aprovarà l’import de la prestació per a l’exercici en curs.
2. El dret a la prestació per acolliment familiar d’urgència només es reconeixerà per a l’exercici pressupostari en el qual se sol·licite. Si la persona o persones sol·licitants feren constar que la seua disponibilitat per a realitzar acolliments en aquesta modalitat està limitada a un període inferior a l’any natural, la prestació s’autoritzarà únicament pel temps en el qual la família estiga disponible, que haurà de ser suficient, almenys, per a completar la durada prevista dels acolliments d’urgència que ja estiga duent a terme o per a realitzar un nou acolliment de sis mesos de durada.

Article 17. Aprovació de la prestació per despeses mèdiques qualificades
1. L’aprovació de la prestació econòmica en concepte de despeses mèdiques qualificades es realitzarà mitjançant resolució administrativa diferent a la de la prestació econòmica mensual.
2. Es dictaran tantes resolucions administratives com despeses d’aquest tipus es produïsquen en un mateix exercici, sense que siga possible concedir més import de l’anualment establit en la llei de pressupostos per a cada exercici.

Article 18. Determinació de la quantia i aprovació de la prestació amb caràcter plurianual
Quan la prestació es referisca a un acolliment que es perllongue durant més de l’any natural, l’òrgan instructor, prèvia verificació de l’expedient, realitzarà l’inici de cada any la proposta motivada de resolució de pròrroga de la prestació.

Article 19. Procediment d’aprovació de la prestació per ampliació de la durada de l’acolliment
1. Quan la durada prevista de l’acolliment s’amplie mitjançant resolució administrativa, l’òrgan instructor, prèvia comprovació que no han deixat de complir-se els requisits, proposarà, d’ofici, l’aprovació d’un import addicional de la prestació. L’import addicional es determinarà en funció del temps comprès en l’exercici pressupostari en el qual, com a conseqüència de la modificació, la durada de l’acolliment s’haja ampliat.
2. A aquest efecte, es considerarà ampliació de la durada de l’acolliment tant la pròrroga de l’acolliment temporal, com l’acolliment permanent d’una persona menor d’edat que ja estiguera acollit per la persona o persones beneficiàries en la modalitat d’acolliment temporal.

Article 20. Sol·licitud de la prestació per quanties no previstes en la resolució de reconeixement del dret
Qui tinga reconegut el dret a la prestació i estime que l’acolliment que ha donat lloc a aquesta es troba en algun dels supòsits arreplegats en els dos articles anteriors, podrà sol·licitar la prestació per les quanties que no hagueren sigut aprovades inicialment. Transcorreguts sis mesos des de la presentació d’aquesta sol·licitud, les persones interessades, en aplicació del que disposa l’article 3.2 de la Llei 9/2016, de de la Generalitat, de regulació dels procediments d’emergència ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana, podran entendre estimada la seua sol·licitud per silenci administratiu.

Article 21. Resolució d’aprovació de la prestació per imports addicionals als recollits en la resolució de reconeixement del dret

Els imports addicionals de la prestació que no s’hagueren aprovat en la resolució que declare el dret a la seua percepció, i que resulten procedents, s’autoritzaran mitjançant resolució de l’òrgan competent inicialment, a proposta de l’òrgan instructor.


CAPÍTOL VI
Del pagament, obligacions, modificació
i justificació de la prestació

Article 22. Pagament de les prestacions
1. Les prestacions econòmiques de sosteniment es meritaran mensualment i seran abonades mitjançant transferència a un compte bancari de titularitat de la persona o persones beneficiàries, en els cinc primers dies del mes següent a la meritació.
2. El règim de pagament de les prestacions en concepte de despeses mèdiques qualificades es determinarà en la resolució d’autorització. Podran realitzar-se pagaments anticipats o abonaments a compte.

Article 23. Obligacions
1. Les persones beneficiàries observaran les obligacions de l’article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a excepció de la prevista en la lletra e, i queden, en conseqüència, expressament obligades a:
a) Destinar la prestació al suport de les persones acollides; i dur a terme efectivament l’acolliment, complint els deures que se’n deriven, i en particular col·laborar activament amb les entitats públiques en el desenvolupament de la intervenció individualitzada amb el menor i seguiment de la mesura, observant les indicacions i orientacions d’aquesta.
b) Acreditar, quan se li requerisca a aquest efecte, la realització de l’activitat, així com el compliment dels requisits i condicions que determine la prestació.
c) El sotmetiment a les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General.
d) Comunicar als serveis territorials competents l’obtenció de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats. Aquesta comunicació haurà d’efectuar-se tan aviat com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l’aplicació donada als fons percebuts.

2. Les persones beneficiàries estaran obligades, a més:
a) A comunicar als serveis territorials competents qualsevol variació de les circumstàncies tingudes en compte per a la concessió de la prestació o la determinació de la seua quantia.
b) A aportar un nou model de domiciliació bancària quan haja de modificar-se el compte a través del qual perceben la prestació, amb una antelació mínima de dos mesos. El nou compte en el qual es realitzarà l’ingrés haurà de tenir per persones titulars les mateixes persones que l’anterior compte.

Article 24. Termini i forma de justificació
1. Els serveis territorials de la conselleria competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència realitzaran l’adequat seguiment de la prestació.
2. El compliment de la finalitat per a la qual es va aprovar la prestació s’entendrà justificat sempre que la persona o persones beneficiàries porten a terme l’acolliment pel qual ha rebut la prestació i complisquen els deures que se’n deriven. Aquest aspecte serà comprovat a través de l’informe de seguiment de l’acolliment. No obstant això es podrà requerir a les persones beneficiàries els documents justificatius necessaris.
3. Les prestacions per despeses mèdiques qualificades hauran de justificar-se abans del 31 de gener de l’exercici següent al de l’aprovació, mitjançant la presentació de les factures corresponents si no s’hagueren aportat ja.

Article 25. Minoració i reintegrament
1. Donarà lloc a la pèrdua del dret al cobrament de la prestació per al sosteniment de la criança la fi de la mesura d’acolliment, així com l’incompliment dels deures derivats de l’acolliment.
2. Tota alteració de les condicions i requisits tinguts en compte per a l’aprovació de la prestació podrà donar lloc a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial. Especialment, es perdrà el dret al cobrament pel temps en el qual la durada de l’acolliment fóra inferior a la prevista, en el cas de les prestacions per acolliments d’urgència, pel temps en el qual la família no estiguera disponible per a la realització d’acolliments d’aquesta modalitat i respecte de les despeses mèdiques qualificades quan no es duga a terme tot o part de la despesa mèdica qualificada pressupostada o aquesta finalment haguera sigut de menor import. En tot cas, donaran lloc a la pèrdua del dret al cobrament l’obtenció concurrent de subvencions i ajudes atorgades per altres administracions públiques fóra dels casos permesos en el present decret i en les restants normes reguladores.
3. Serà procedent, així mateix, la pèrdua del dret al cobrament de la prestació, i el reintegrament de les prestacions en cas de incompliment de les obligacions i requisits que s’estableixen en el present decret, així com en els supòsits arreplegats en l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb el que disposa l’article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
4. No seran subvencionables les despeses mèdiques qualificades finançades per tercers.
5. El procediment de reintegrament s’ajustarà al que preveu el Reglament general de recaptació.
6. Prèviament a la modificació de la resolució de aprovació, deixament o minoració de les ajudes econòmiques, es garantirà el dret d’audiència.
7. El termini per a resoldre i notificar la resolució en el procediment de reintegrament serà de 12 mesos comptats a partir que s’inicie l’expedient.
8. La resolució esgotarà la via administrativa. Contra aquesta es podrà interposar directament recurs contenciós administratiu en la forma, termini i condicions que determina la llei reguladora d’aquesta jurisdicció, sense perjudici de la possibilitat d’interposar, potestativament, recurs de reposició d’acord amb el que disposa la normativa de règim jurídic de les administracions públiques.


CAPÍTOL VII
Règim sancionador

Article 26. Règim sancionador
La comissió d’infraccions administratives serà sancionada d’acord amb el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.


CAPÍTOL VIII
Protecció de les persones beneficiàries

Article 27. Protecció de les persones beneficiàries
La identitat de les persones beneficiàries d’aquestes prestacions no serà objecte de la publicitat prevista en l’article 18.1 de la Llei 38/2003, general de subvencions, i en la normativa sobre transparència, amb l’objecte de salvaguardar tant la seua intimitat personal i familiar com la de les persones menors d’edat acollides.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Despesa pública
La inversió pública corresponent a les prestacions econòmiques regulades en aquest decret no impliquen augment de la despesa pública. No obstant això, hauran de ser objecte de dotació pressupostària en els successius exercicis econòmics.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Delegació de guarda amb finalitats d’adopció
La menció de l’article 3.2.c d’aquest decret a la delegació de guarda amb finalitats d’adopció inclou els acolliments preadoptius vigents.


Segona. Entitats locals col·laboradores
Les corporacions locals que a l’entrada en vigor d’aquest decret siguen entitat col·laboradora per a la gestió de les prestacions per acolliment familiar en els termes establits en els convenis de col·laboració subscrits, continuaran ostentant tal condició durant la vigència d’aquest; sense perjudici de la possibilitat d’extinció de mutu acord per les parts. En qualsevol cas, la Generalitat no prorrogarà la vigència d’aquests convenis.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Es deroguen el Decret 46/2016, de 22 d’abril, del Consell, pel qual es regula el procediment i les condicions per al reconeixement i la concessió de la prestació econòmica per a despeses de manutenció dels menors acollits; i l’Ordre 18/2016, de 4 d’octubre, de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions per al finançament de despeses extraordinàries per acolliment familiar en família educadora.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen a aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desenvolupament normatiu
S’autoritza la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d’infància i adolescència a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a l’aplicació i desplegament d’aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 12 de gener de 2018

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web