Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 22 d'octubre de 1996 de la Conselleria de Treball i Afers Socials per la qual es regulen els centres especialitzats d'atenció a les persones majors.

(DOGV núm. 2865 de 08.11.1996) Ref. Base de dades 2866/1996

ORDRE de 22 d'octubre de 1996 de la Conselleria de Treball i Afers Socials per la qual es regulen els centres especialitzats d'atenció a les persones majors.
Article 1. Definició
Els centres especialitzats d'atenció a les persones majors es defineixen com a centres de dia d'atenció preventiva, destinats a oferir serveis especialitzats i específics amb la finalitat d'aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta valer-se per ells mateixos i romandre en el seu medi familiar i social, i poder així evitar o retardar l'ingrés a residències i hospitals.
Els centres es configuren com a unitats de prevenció, de manteniment de la salut, de rehabilitació, de formació, d'informació i de realització d'activitats culturals, de lleure, de convivència i de promoció social, propiciaran hàbits de vida saludable i dinamitzaran alhora les relacions interpersonals i grupals per tal d'evitar la soledat i el desarrelament, i es convertiran així en un recurs de suport tant per a les persones majors com per a les famílies, amb la finalitat de facilitar-los tant com siga possible la permanència en el seu entorn.
Article 2. àmbit competencial
1. Els centres desplegaran les seues funcions mitjançant l'execució de programes destinats a persones majors que es realitzen a l'àmbit geogràfic de la seua competència.
A més a més, assumiran les tasques de coordinació i d'assessorament a entitats, de col·laboració amb el Pla d'Ordenació dels Serveis Socials, i qualsevol altra que es determine. També col·laboraran en la implantació dels programes que, amb caràcter general es destinen a tota la població de les persones majors de la Comunitat Valenciana (programes de vacances, termalisme, transport, ajudes a les mestresses de casa, etc). A aquest efecte s'assignarà a cada centre una zona d'influència determinada per la seua ubicació.
2. Els centres especialitzats d'atenció als majors ubicats a localitats on no hi haja clubs de convivència municipals implantats, continuaran realitzant admissions d'usuaris en les activitats de lleure i de convivència, tenint en compte en tot moment les limitacions de capacitat de cada centre.
Als centres on els ajuntaments tinguen clubs de convivència, seran aquests els que assumiran els nous usuaris per a les activitats de lleure i de convivència i per a qualsevol altra activitat que siga específica de la seua competència, encara que els CEAM mantindran l'àrea de Lleure i de Convivència per a els usuaris del centre per tal de facilitar les relacions entre ells.
3. Els centres especialitzats d'atenció a les persones majors executaran programes conjunts de coordinació i col·laboració amb els ajuntaments, amb la finalitat d'evitar duplicitats i de rendibilitzar al màxim els recursos que hi haja.
Article 3. Usuaris
Podran ser usuaris del centre especialitzat d'atenció a les persones majors totes les persones que tinguen complits 60 anys, que no tinguen malaltia infectocontagiosa ni psicopaties susceptibles d'alterar la convivència normal del centre.
Les àrees de treball del centre s'estableixen seguint el perfil dels usuaris, agrupats, d'acord amb les seues característiques, en:
a) Persones majors sanes, en les quals la involució pròpia de l'edat determina l'aparició d'unes limitacions que, sense constituir seqüeles d'una patologia, impedeix, o si més no limita, la realització d'una sèrie d'activitats.
b) Persones majors en les quals l'aparició d'aquestes limitacions ja ha originat una disminució de les seus capacitats físiques i, en molts casos, de les seues capacitats de relació social. En aquests casos és molt important recuperar i/o millorar, en la mesura que puga, les limitacions que ja hi ha.
c) Persones majors que continuen patint seqüeles després d'haver superat el procés de rehabilitació funcional mitjançant els sistemes hospitalaris i els ambulatoris, i que necessiten continuar amb exercicis de manteniment però que per la seua situació emocional són incapaços de realitzar-los per ells mateixos a la seua casa, per la qual cosa no sols ells seran ajudats sinó també les seues famílies.
- Persones de 60 a 65 anys que continuen en actiu laboral, per als quals el centre ofereix programes com a mesura per a ocupar el temps lliure i continuar sentint-se útils malgrat la finalització de la seua activitat laboral (en els casos de jubilació).
Article 4. àrees de treball
I. àrea de Prevenció i de Manteniment de la Salut
II. àrea de Rehabilitació Preventiva
III. àrea d'informació i de Formació D'Hàbits de Salut
IV. àrea d'Activitats Físicoesportives
V. àrea de Teràpia Ocupacional
VI. àrea Socioeducativa
VII. àrea d'Activitats de Lleure i de Convivència
Article 5. Serveis del centre
El centre disposarà d'aquests serveis:
Servei Mèdic
Servei Social
Servei de Podologia
Serveis de Perruqueria
Servei Menjador-Cafeteria
Autoservei Bugaderia
Altres serveis com ara: TV, biblioteca, zones d'esbarjo, etc., i qualsevol altre servei que autoritze l'organisme competent, sempre que els recursos humans i d'espai de cada centre ho permeten.
Article 6. Participació de les persones majors en el funcionament del centre
La participació de les persones majors en el funcionament del centres estarà implantada en cinc nivells:
Primer nivell. La integració de l'usuari en els diferents serveis i/o activitats o grups.
Segon nivell. Els usuaris amb inquietuds i desitjos de col·laborar-hi que, per les seues facultats, l'experiència i les potencialitats, contribuïsquen activament en la creació i el manteniment d'activitats i de grups, i servisquen així de motivació tant per a ells com per a la resta d'usuaris.
Tercer nivell. El voluntariat social en l'àmbit de suport a les persones majors que el necessiten, tant dins del centre com a la seua casa i al seu entorn, per a la realització d'activitats que els faciliten les relacions i la integració en el centre.
Quart nivell. En cada activitat o grup, els integrants elegiran anualment d'entre ells un delegat la competència del qual serà recollir i derivar envers el representant de la seua àrea de treball les demandes, els suggeriments i les propostes que consideren oportunes.
Cinqué nivell. En cada àrea de treball, els delegats de les activitats i dels grups integrats en aquesta àrea elegiran anualment d'entre ells un representant que formarà part del Consell d'Usuaris.
Article 7. òrgan de participació
L'òrgan de participació de les persones majors al centre serà el Consell d'Usuaris.
El Consell d'Usuaris estarà integrat pels representants dels usuaris triats per cada àrea de treball, pel director del centre i pels professionals necessaris d'acord amb els temes que s'hi hagen de tractar.
Els representants seran elegits anualment pels usuaris i d'entre aquests, i serà requisit imprescindible que cadascun d'ells estiga integrat activament en el grup o en l'activitat per què ha estat triat.
Els representants de cada àrea de treball tindran com a missió primordial elevar al Consell totes les demandes, els suggeriments i les propostes que els delegats de les activitats o els grups de l'àrea de la seua competència els presenten.
El funcionament del Consell estarà subjecte a la normativa vigent que l'entitat titular establisca.
Disposició addicional
Progressivament, les actuals llars de tercera edat podran configurar-se com a centres especialitzats d'atenció a les persones majors i podran incorporar els serveis o les prestacions propis d'aquests últims.
Els centres especialitzats d'atenció a les persones majors es regiran per aquesta norma i pel desplegament que s'hi preveu.
Disposició final
Es faculta la directora general de Serveis Socials perquè dicte les instruccions que siguen necessàries per al desplegament i funcionament complets dels centres.
València, 22 d'octubre de 1996
El conseller de Treball i Afers Socials
José Sanamartín i Esplugues

linea
Mapa web