Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 233/2004, de 22 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea l'Observatori per a la Convivència Escolar en els Centres de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4871 de 27.10.2004
Número identificador:  2004/Q10896
Referència Base de Dades:  4738/2004
 



DECRET 233/2004, de 22 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea l'Observatori per a la Convivència Escolar en els Centres de la Comunitat Valenciana. [2004/Q10896]

És literalment impossible dissociar educació de conflicte, ja que no hi ha possibilitat de convivència sense conflicte. Això no obstant, últimament es té una visió negativa del conflicte en el conjunt de la societat i, molt particularment, en el professorat i alumnat. El conflicte és consubstancial a la vida i, per això, està present en tots els àmbits de la vida.

Competix al professorat, a l'equip docent i a la institució escolar la consecució dels seus objectius educatius que comprenen no sols l'ensenyança de coneixements, sinó també de valors, normes i actituds. Aconseguir un clima escolar adequat ha de constituir element fonamental en el funcionament d'un centre educatiu.

A fi de complir el que establix la Llei Orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació, en el títol preliminar de la qual es plantegen els principis bàsics de qualitat (article 1) i els drets i deures de pares i alumnes (article 2), on es reconeixen a l'alumne els drets a una educació integral que contribuïsca al ple desenvolupament de la seua personalitat, al respecte de la seua integritat i dignitat personals i a la protecció contra tota agressió física i moral, el Consell de la Generalitat, considerant la importància que té l'educació per al desenvolupament de la Comunitat, ha establit en el Pla d'Actuacions per a la Qualitat del Sistema Educatiu (2003/2007) una sèrie d'objectius per a la millora dels processos d'integració de l'alumnat en els centres. L'adequat clima escolar, com a indicador de qualitat del sistema educatiu, afavorix la dita integració i prevé la conflictivitat que puga desembocar en casos extrems.

El Consell de la Generalitat és conscient que la qualitat del sistema educatiu depén en gran manera de la seua capacitat per a transmetre valors que afavorisquen la llibertat personal, la responsabilitat social, la cohesió i la millora de la societat, la igualtat de drets entre els gèneres, la superació de qualsevol tipus de discriminació, així com la pràctica de la solidaritat.

Naix així, a proposta de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, l'observatori per a la millora de la convivència i la prevenció de la violència en l'escola. La seua posada en marxa suposa, per tant, una iniciativa institucional de gran transcendència en el disseny i l'organització de les estratègies a adoptar per a la creació d'una escola en què el conflicte passe de ser un problema a ser un desafiament educatiu, on siguem capaços d'integrar a tot l'alumnat des del marc del respecte i la igualtat i on es generen instruments per a la investigació i l'anàlisi i mesures de prevenció.

En virtut d'això, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Esport i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 22 d'octubre de 2004,

DECRETE

Article 1. Creació de l'Observatori per a la Convivència Escolar en els Centres de la Comunitat Valenciana

1. Es crea l'Observatori per a la Convivència Escolar en els Centres de la Comunitat Valenciana, com a òrgan de caràcter consultiu adscrit a la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

2. L'Observatori es concep com un instrument, al servici de tota la comunitat educativa, que permeta el coneixement, anàlisi i avaluació-valoració dels problemes de convivència en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, a fi de planificar i coordinar la intervenció per a la resolució i prevenció dels conflictes.

3. La finalitat de l'Observatori serà la de contribuir a la millora del clima escolar en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, afavorint la convivència en la comunitat escolar, fomentant la resolució pacífica dels conflictes i promovent la cultura de la pau en i a través dels centres docents, convertint-se així en «escoles promotores de la pau».

Article 2. Funcions

Les funcions de l'Observatori són les següents:

1. Impulsar la creació d'un sistema d'informació que permeta l'avaluació de la situació de conflictivitat i la seua evolució, la difusió de les dades, les experiències dels centres i l'assessorament en la matèria per a les possibles actuacions.

2. Estudi sistemàtic de la convivència en els centres docents.

3. Actuar com a òrgan permanent d'arreplega i anàlisi de la informació de diferents fonts nacionals i internacionals, així com de la Comunitat Valenciana, promovent la investigació sobre corrents i tendències.

4. Intervindre, a partir de les dades arreplegades, proposant solucions concretes i susceptibles d'aplicació, com ara:

– La formació del professorat en matèria de resolució de conflictes i en la seua prevenció.

– L'elaboració de models de convivència facilitant a la comunitat educativa estratègies per a la resolució pacífica dels conflictes.

– La mediació en els conflictes escolars que requerisquen la intervenció de l'Observatori.

5. Orientar el personal docent, l'alumnat i les famílies en les matèries pròpies de l'Observatori.

Article 3. Composició

L'Observatori per a la Convivència Escolar en els Centres de la Comunitat Valenciana està integrat per:

– El Ple.

– La Comissió d'Experts.

Article 4. Composició del Ple

El Ple de l'Observatori estarà integrat pels membres següents:

1. President: el conseller de Cultura, Educació i Esport.

2. Vicepresident primer: el secretari autonòmic d'Educació.

3. Vicepresidenta segona: la directora de l'Institut Valencià d'Avaluació i Qualitat Educativa.

4. Vocals:

a) Un representant de la Presidència de la Generalitat i de cada una de les conselleries següents: Sanitat, Benestar Social i de Justícia i Administracions Públiques, designats pel seu titular.

b) Un representant de l'Àrea d'Ordenació i Innovació Educativa, de la Direcció General d'Ensenyament, designat pel seu titular.

c) Un representant del Servici Central d'Inspecció Educativa, designat pel seu titular.

d) Un representant de cada una de les direccions territorials de Cultura, Educació i Esport, designats pels seus titulars.

e) Dos representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

f) Un representant del Consell Escolar Valencià.

g) Un representant de la Comissió d'Experts, designat pel president del Ple.

h) Un secretari, que serà nomenat pel president, entre els funcionaris de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Article 5. El president

Corresponen al president del Ple les funcions següents:

1. La representació legal de l'Observatori, actuant com a portaveu seu.

2. Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l'orde del dia.

3. Presidir les sessions i moderar el desenvolupament d'estes.

4. Assegurar el compliment de les disposicions legals establides en el present decret.

Article 6. Els vicepresidents

Corresponen als vicepresidents del Ple les funcions següents:

1. Substituir el president, segons l'orde de prelació previst en l'article 4 d'aquest decret, en els casos de vacant, malaltia, absència i altres causes d'impossibilitat.

2. Totes les funcions que els siguen delegades pel president.

Article 7. Els vocals

Correspon als vocals:

1. Rebre amb una antelació mínima de 72 hores la convocatòria de les reunions, que continga l'orde del dia.

2. Assistir a les reunions i participar en els debats, exposant la seua opinió i formulant les propostes que estimen convenients.

3. Proposar al president, a través de la Secretaria del Ple, la inclusió de punts en l'orde del dia de les sessions ordinàries i formular precs i preguntes. Quan la proposta d'inclusió en l'orde del dia siga presentada per un terç dels membres, el tema s'inclourà en l'esmentat orde del dia.

Article 8. Funcionament del Ple

1. El Ple es reunirà una vegada a l'any amb caràcter ordinari i totes les vegades que siga convocat pel seu president, a iniciativa pròpia o a proposta d'una tercera part, almenys, dels vocals.

2. El Ple acordarà la creació de totes les comissions de treball que estime oportunes, que es constituiran, amb l'aprovació prèvia per la majoria dels seus membres, en funció de la matèria concreta relacionada amb la convivència en l'escola que es considere necessari analitzar.

3. El funcionament del Ple es regirà per les seues pròpies normes de funcionament i pel que disposa el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 9. Comissió d'Experts

1. La Comissió d'Experts donarà suport tècnic al Ple i facilitarà el desenvolupament de les línies de treball fixades per este.

2. Estarà formada per experts i especialistes de reconegut prestigi en la matèria, designats pel conseller de Cultura, Educació i Esport.

Article 10. Funcions de la Comissió d'Experts

La Comissió d'Experts tindrà les funcions següents:

1. Assessorar, proposar la realització d'estudis i investigacions, analitzar la informació obtinguda quant a l'organització i el funcionament dels centres per a conéixer la situació dels casos de conflictivitat i proposar mesures d'actuació.

2. Proposar el desenvolupament de projectes de millora i donar-los suport des de les funcions atribuïdes a les unitats que representen.

3. Propiciar la difusió d'informació als centres que necessiten ferramentes per a la gestió de la conflictivitat en les aules i la seua prevenció.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

L'Institut Valencià d'Avaluació i Qualitat Educativa prestarà el suport administratiu necessari per al funcionament de l'Observatori.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller de Cultura, Educació i Esport per a dictar totes les disposicions que resulten necessàries per al desenvolupament, execució i compliment del que disposa el present decret.

Segona

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 22 d'octubre de 2004

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Cultura, Educació i Esport,

Mapa web