Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 12 de juny de 1991, de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, per la qual s'estableix el procediment que s'ha de seguir en l'actuació de les juntes arbitrals del transport.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 1573 de 26.06.1991
Referència Base de Dades:  1907/1991
 



Ordre de 12 de juny de 1991, de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, per la qual s'estableix el procediment que s'ha de seguir en l'actuació de les juntes arbitrals del transport.

El Decret 46/1991, de 20 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana establí el nombre, la composició i les normes de funcionament de les juntes arbitrals del transport a la Comunitat Valenciana, i facultà la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports perquè dictés les normes per a la seua aplicació i desenvolupament.

En aquest sentit resulta necessari determinar quin serà e procediment que s'haurà de seguir en l'actuació de les juntes per a cadascun dels supòsits en què la seua actuació està prevista en l'esmentat Decret, i establir els requisits necessaris que, sense menyscapté d'unes plenés garanties, permeten l'exacte compliment dels fins per als quals es crearen amb la màxima simplicitat i rapidesa.

Per aixà, fent ús de les atribucions que em confereix l'article 35.e) de la Llei de Govern Valencià i el Decret 65/1991 de 15 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,

DISPOSE

Article primer

A) El procediment davant la junta arbitral competent s'iniciarà mitjançant sol·licitud presentada per escrit davant la seua secretaria, exposant almenys, els punts següents:

1. Nom i domicili del qui reclama i de la persona o persones contra les quals es presenta la reclamació i, si s'escau, la representació que aquell tinga.

2. Exposició clara i succinta dels fets que són motiu de la reclamació, i també dels fonaments de dret en què es base

3. Especificació concreta de les peticions que continga la reclamació.

4. Domicili que designe per a rebre notificacions i citacions.

5. Firma de la persona interessada o, si s'escau, del representant.

A l'escrit de demanda hauran d'adjuntar-se els documents provatoris en els quals la part interessada base el seu dret, i també la proposició de les restants proves de les admeses en dret que intente utilitzar. Així mateix haurà d'aportar tantes còpies de l'escrit i documents com parts demandants hi haja.

B) La Secretaria de la junta competent enviarà una copia de la reclamació a la part demandada, conjuntament amb una citació per a la realització de la vista oral, citació que igualment serà enviada a la part interessada. Des de la presentació" de l'escrit de demanda no podran transcórrer més de quaranta-cinc dies fins a la realització de la vista oral.

C) En l'acte de la vista oral, les parts podran realitzar les al·legacions que consideren pertinents i executar les proves que consideren oportunes. Si la junta admetés proves la pràctica de les quals no puga realitzar-se en l'acte, el termini per a durles a terme no podrà excedir de vint dies, tret que per la seua naturalesa la junta considere necessari prorrogar el citat termini.

D) Si les proves proposades es realitzaren totalment en l'acte de la vista oral, la junta dictarà el seu laude en aqueixa mateixa sessió. En cas contrari, el laude es dictarà en un termini no superior a deu dies des de la pràctica de l'última de les proves proposades i admeses.

Article segon

La no assistència de la persona interessada i/o si s'escau, del representant que aquest haja designat, a la vista oral, determinarà que es considere que ha desistit en la seua reclamació.

La no assistència de la part demandada no impedirà la realització de la vista i que el laude siga dictat.

Article tercer

Les juntes podran demanar l'ajuda de perits quan ho consideren necessari per a la resolució de qualsevol dels supòsits de la seua competència.

Article quart

Per al començament de les actuacions de les juntes previstes en l'apartat b) de l'article 4t. del Decret 46/1991, de 20 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, l'interessat haurà d'enviar un escrit a la secretaria de la junta competent on haurà de fer constar les seues dades personals i designar domicili per a rebre comunicacions. En aquest escrit es fixarà amb claredat i precisió la causa de la petició.

Rebuda la petició, la junta disposarà d'un termini de cinc dies per a demanar al sol·licitant l'aclariment de tots els punts que no resultaren, al seu parer, suficientment clars en l'escrit d'iniciació. Si el peticionari no respon en el termini que la junta li indique, s'entendrà que renuncia a l'actuació de la junta.

Una vegada rebuts els aclariments sol·licitats, la junta disposarà d'un termini no superior a quinze dies per a emetre l'informe o el dictamen sol·licitat. Si la junta considera necessària la intervenció d'un perit, l'esmentat termini es comptarà a partir del moment en el qual aquest emeta el seu judici

Article cinquè

1. Segons que preveu l'article 375 del codi de Comerç, la percepció de l'import del ' s serveis de transport públic i de les despeses i drets ocasionats, constituiran crèdit preferent a favor del transportista, de l'agència, del transitori o de l'emmagatzemista-distribuïdor, sempre que l'oportuna reclamació es formalitze en un termini de quinze dies des del moment del Lliurament de les mercaderies o d'haver-se intentat aquesta. En l'esmentada reclamació hauran de figurar obligatòriament les dades del carregador, a l'efecte de, si s'escau, ser escoltat en el procediment.

2. Sense perjudici que els afectats puguen demanar la corresponent execució judicial prevista en l'article 374 del codi de Comerç, per tal de garantir i simplificar el compliment del que preceptua el punt anterior, d'acord amb el que estableix l'article 23.2 de la LOTT, les juntes arbitrals del transport, a instància dels interessats, i una vegada escoltades ambdues parts de forma sumària, si això fóra possible, realitzaran, si s'escau, el dipòsit provisional, el peritatge i la subhasta pública de les mercaderies a què fa referència el punt anterior, en quantitat suficient per al pagament dels ports i les despeses, als quals s'afegiran els consegüents a aquestes actuacions de les juntes. Els destinataris als quals s'hagueren lliurat les mercaderies estaran obligats a posar-les a disposició de la junta de forma immediata quan aquesta ho sol·licita, i es considerarà infracció greu, de les previstes en el reglament de la LOTT no fer-ho així, sense perjudici de la corresponent execució forçosa.

3. No obstant aixà, el procediment ordinari d'alienació mitjançant subhasta, previst en el punt anterior, quan pel caràcter perible de les mercaderies, aquestes pogueren perdre's, les juntes d'arbitratge del transport podran realitzar-ne la venda directa, i hauran, en aquest cas, de procurar obtenir les millors condicions possibles.

4. Si per la naturalesa de les mercaderies calgués vendre

aquestes en quantitat superior a la necessària per a pagar el deute, l'excedent serà Lliurat a qui justifique el seu dret. Si la quantitat obtinguda en la subhasta no fóra suficient per a pagar el deute, el carregador pagarà la diferència.

5. Les actuacions de les juntes arbitrals del transport previstes en aquest article no prejutjaran la resolució dels possibles conflictes jurídics que en relació amb el compliment del contracte de transport pogueren suscitar-se. La reparació dels possibles danys indeguts que tals actuacions pogueren ocasionar, serà a càrrec del transportista, l'agència, el transitari o l'emmagatzemista-distribuïdor, que hagués promogut l'actuació de la junta.

Article sisè

1. La realització de les actuacions previstes en l'article anterior serà procedent:

1r. Quan el destinatari al qual s'hagueren Lliurat les mercaderies no realitze en el termini de vint-i-quatre hores el corresponent pagament i aquest no s'haguera produït amb anterioritat, s'haurà d'acreditar quan s'interpose la reclamació l'obligació de pagament del destinatari.

L'esmentat pagament podrà realitzar-se amb diners o a tra-

vés de qualsevol altre instrument amb poder alliberador, i es considerarà que,. si no és que el carregador o el consignatari justifique haver pactat el pagament ajornat, aquest haurà de produir-se al comptat.

2. Quan el destinatari no es trobe en el domicili indicat

per tal de realitzar el Lliurament, o quan rebutge rebre les mercaderies, i no realitze el pagament dels ports corresponents, sempre que s'acredite en la reclamació la seua obligació de realitzar-lo.

2n. Quan les mercaderies transportades carreren el risc de

perdre's per la seua naturalesa o per accident inevitable sense que hagués temps per a realitzar el Lliurament o per a què els seus propietaris poguessen disposar-ne, o donaren instruccions respecte d'això, el transportista podrà realitzar el Lliurament d'aquestes a la corresponent junta arbitral del transport, la qual en realitzarà l'alienació d'acord amb les mateixes regles establertes en l'article anterior.

Article setè

1. Quan el destinatari no es trobe en el Lloc indicat per a realitzar el Lliurament, rebutge rebre les mercaderies o no les retire quan li corresponga fer-ho, havent-se pagat degudament els ports, les mercaderies podran lliurar-se en dipòsit a la corresponent junta arbitral del transport, a disposició del carregador o del qui remet, sense perjudici d'un altri que en tinga més dret, i aquest dipòsit tindrà els mateixos efectes que si s'hagués realitzat el Lliurament. Les despeses generades per aquest dipòsit seran a càrrec del carregador o destinatari.

2. Els mateixos efectes que els previstos en el punt anterior, a més de l'obligatorietat d'indemnitzar els perjudicis causats, es produiran quan el carregador o el destinatari, corresponent-los realitzar la càrrega o la descàrrega, no la realitzen en el temps pactat en què resulte raonable, d'acord amb els usos establerts.

3. Per a l'exercici de les funcions a què fan referència aquest article, l'apartat d) de l'article, 4t. del Decret 46/1991, de 20 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, l'article 5é. i l'article 6é. d'aquesta ordre, les juntes hauran de tenir els locals i els mitjans de caràcter auxiliar que calguen, i es podrà articular la citada disponibilitat a través de qualsevol procediment admès en dret, inclosa la col·laboració material d'empreses privades i associacions d'empreses del sector del transport.

Article vuitè

Per a tot allò que no preveu aquesta ordre s'aplicarà el que disposa la legislació general d'arbitratge, i també les disposicions de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres i el seu reglament de desplegament.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta la Direcció General de Transports per al desplegament, la interpretació i l'aplicació d'aquesta ordre.

Segona

Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 12 de juny de 1991.

El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,

EUGENIO BURRIEL DE ORUETA

Mapa web