Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 10 de març de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es determinen les funcions i es regulen aspectes bàsics del funcionament dels serveis psicopedagògics escolars de sector.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2530 de 15.06.1995
Referència Base de Dades:  1437/1995
 



ORDRE de 10 de març de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es determinen les funcions i es regulen aspectes bàsics del funcionament dels serveis psicopedagògics escolars de sector.

El Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, regula els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, que s'estructuren en serveis psicopedagògics escolars de sector, departaments d'orientació en instituts d'educació secundària i serveis especialitzats; fixa les funcions generals d'aquests serveis i determina el seu àmbit d'actuació.

Establerta l'estructura i la composició dels serveis psicopedagògics escolars de sector, tal i com disposa l'article deu del Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, cal regular les funcions específiques i establir les normes per a la seua organització i el seu funcionament.

Per tot això i d'acord amb el que estableix la disposició final primera del Decret 131/1994,

ORDENE:

Primer: àmbit d'intervenció

1. L'àmbit d'intervenció dels serveis psicopedagògics escolars de sector comprén els centres docents mantinguts amb fons públics d'Educació Especial, Infantil, Primària i Secundària.

2. Els serveis psicopedagògics escolars intervindran sistemàticament en les escoles d'educació infantil, els col·legis d'Educació Primària i els d'Educació Especial públics de la Comunitat Valenciana.

3. Les direccions territorials d'Educació determinaran la relació de centres mantinguts amb fons públics no inclosos en l'apartat anterior que seran objecte d'intervenció i les seues condicions.

4. Els serveis psicopedagògics escolars atendran, quan ho permeten els recursos disponibles, les necessitats de l'alumnat dels centres d'Educació de Persones Adultes en l'espai temporal dedicat a l'atenció al públic que figura en l'annex.

Segon. Funcions

D'acord amb les funcions generals dels serveis d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, establertes en l'article tercer del Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, les funcions dels serveis psicopedagògics escolars de sector seran les següents:

a) La coordinació de les activitats d'orientació dels centres del sector.

b) La col·laboració en els processos d'elaboració, avaluació i revisió dels projectes curriculars a través de la participació en la comissió de coordinació pedagògica dels centres.

c) La col·laboració amb els tutors en l'establiment dels plans d'acció tutorial mitjançant l'anàlisi i la valoració de models, tècniques i instruments per a l'exercici d'aquesta, així com d'elements de suport per a l'avaluació de l'alumnat, en l'adopció de mesures educatives complementàries i la realització d'adaptacions curriculars.

d) L'orientació psicopedagògica en els processos d'aprenentatge i en l'adaptació a les diferents etapes educatives.

e) La detecció a l'inici de l'escolarització de les condicions personals i socials que faciliten o dificulten el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat i la seua adaptació a l'àmbit escolar.

f) L'avaluació i la valoració sòcio-psicopedagògiques i logopèdiques de l'alumnat amb necessitats educatives especials, l'elaboració col·legiada de l'informe tècnic per al dictamen de la seua escolarització i, si s'escau, la proposta d'adaptació curricular significativa.

g) La col·laboració amb els tutors i els mestres d'Educació Especial en la detecció i el seguiment de les dificultats del procés d'ensenyament-aprenentatge i en la formació dels alumnes amb necessitats educatives especials.

h) L'assessorament a les famílies i la participació en el desenvolupament de programes formatius de pares d'alumnes.

i) A més de les anteriors, en el cas dels adults escolaritzats en centres d'EPA, es considera fonamental l'orientació per a la transició al món del treball.

j) L'assessorament als equips docents i equips directius en totes les activitats relatives a les funcions esmentades anteriorment.

Tercer. Funcions del director

1. El director del Servei Psicopedagògic Escolar, a més de les funcions pròpies com a professor de psicologia i pedagogia, exercirà les funcions específiques de la direcció del servei que es detallen a continuació:

a) Representar oficialment el servei.

b) Complir i fer complir les lleis i les altres disposicions vigents.

c) Dirigir i coordinar totes les activitats del servei.

d) Visar els informes, certificats i documents oficials que es generen en el servei.

e) Dirigir i supervisar que es compleix la programació anual i l'elaboració de la memòria final del curs.

f) Elaborar el pressupost del servei, administrar-lo i realitzar el seguiment de la seua execució, i ordenar els pagaments que s'hagen d'efectuar a càrrec dels fons de caixa fixa.

g) Qualsevol altra funció que se li assigne reglamentàriament.

2. El director pot col·laborar en l'atenció als centres com a professor de psicologia i pedagogia un màxim de tres dies cada setmana, i dedicarà els altres dos dies, entre els quals hi haurà el dijous, necessàriament a les tasques de direcció del servei.

Quart. Designació i funcions de l'habilitat-secretari

1. El director del Servei Psicopedagògic Escolar designarà un dels seus membres per a realitzar les funcions d'habilitat-secretari.

2. A més de les funcions que tenen atribuïdes segons la seua especialització, els habilitats-secretaris dels serveis psicopedagògics escolars s'encarregaran de:

a) Efectuar els pagaments que ordene el director a càrrec dels fons de caixa fixa.

b) Portar l'ordenació de la gestió econòmico-administrativa i la comptabilitat del servei, d'acord amb les directrius del director.

c) Estendre i custodiar les actes de les sessions de reunió del servei i donar fe dels seus acords amb el vist-i-plau del director.

3. A l'habilitat-secretari se li computaran en el conjunt del seu horari un màxim de cinc hores setmanals per a aquestes tasques.

4. L'habilitat-secretari realitzarà les funcions administratives els dijous de matí.

Cinquè. Assignació

1. Assignació als centres dels professors de psicologia i pedagogia del Servei Psicopedagògic Escolar de sector.

Abans del començament del curs, el director del servei psicopedagògic escolar assignarà cada professor de psicologia i pedagogia del servei a un determinat nombre de centres del sector educatiu, d'acord amb la priorització que establirà anualment la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa. Aquesta assignació estarà recollida en la programació general anual del servei psicopedagògic escolar.

D'acord amb les necessitats específiques, nombre d'alumnes o modalitats educatives dels centres docents del sector a què atén el servei psicopedagògic escolar, i en funció dels recursos disponibles, el director efectuarà una assignació del professorat als centres segons els mòduls d'atenció que determinarà la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa que, en tot cas, tindran en compte el nombre d'unitats d'Educació Infantil i Primària, el nombre d'unitats específiques d'Educació Especial i les necessitats dels centres amb programes d'especial dificultat.

2. Assignació dels treballadors socials del servei psicopedagògic escolar de sector als centres.

El director del servei psicopedagògic escolar adscriurà aquests treballadors a un determinat nombre de centres del sector educatiu, segons la priorització que establirà anualment la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa. Aquesta assignació estarà recollida en la programació general anual del servei psicopedagògic escolar.

3. Assignació dels alumnes als mestres d'educació especial (audició i llenguatge) del servei psicopedagògic escolar de sector.

El director del servei psicopedagògic escolar, basant-se en l'informe interdisciplinari de les necessitats d'atenció logopèdica de l'alumnat del sector realitzat pel servei, distribuirà entre els mestres d'audició i llenguatge d'aquest els alumnes que necessiten atenció logopèdica, segons la priorització que establirà anualment la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.

D'acord amb les necessitats específiques prioritzades i amb el nombre d'alumnes que necessiten atenció logopèdica de determinades poblacions del sector a què atén el servei psicopedagògic escolar, el director podrà assignar un mestre d'audició i llenguatge a l'alumnat d'una sola població.

Sisé. Funcions del professor de psicologia i pedagogia

1. Els professors de psicologia i pedagogia, o els que exercesquen les seues funcions d'acord amb les disposicions addicionals primera i tercera del Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, coordinaran en els centres educatius que els siguen assignats les activitats d'orientació, formaran part de la Comissió de Coordinació Pedagògica, assessoraran en l'elaboració de les adaptacions curriculars significatives i participaran en les decisions sobre la promoció de cicle de l'alumnat amb necessitats educatives especials. També tindran la responsabilitat de l'avaluació i valoració psicopedagògiques de l'esmentat alumnat.

2. Funcions prioritàries en centres d'Educació Especial:

a) Participar en el suport i l'assessorament al centre educatiu:

- Assessorant psicopedagògicament tots els professionals del centre sobre el procés d'ensenyament-aprenentatge i la seua avaluació, tenint en compte que la diversitat de l'alumnat és una característica inherent als centres específics d'Educació Especial.

- Assessorant psicopedagògicament sobre el procés d'adaptació personal i social dels alumnes dins del centre educatiu i en el seu entorn familiar i social.

- Coordinant les activitats d'intervenció i orientació educatives, amb tots els professionals que incideixen en l'alumnat del centre.

- Assessorant les famílies sobre les característiques i sobre el procés de desenvolupament integral dels seus fills i filles.

- Orientant l'alumnat, habitualment a través de les famílies, en els processos de transició a altres etapes educatives, altres serveis postescolars i al món del treball.

- Assessorant en el disseny de procediments i d'instruments d'avaluació i d'intervenció dins del procés d'ensenyament-aprenentatge. Aquesta avaluació es revisarà sistemàticament durant el seguiment concret dels alumnes per a adequar les adaptacions curriculars establertes als canvis en el procés d'ensenyament-aprenentatge de cada alumne.

b) Realitzar l'avaluació i valoració psicopedagògiques de l'alumnat per a la determinació de l'escolaritat més adequada i, si cal, l'elaboració de la proposta d'adaptació curricular corresponent.

3. Funcions prioritàries en centres d'Educació Infantil i de Primària:

a) Participar en el suport tècnic i l'assessorament psicopedagògic als centres:

- Assessorant el professorat en el tractament a la diversitat.

- Assessorant el professorat en el disseny de procediments i instruments d'avaluació, en el procés d'ensenyament-aprenentatge.

- Col·laborant en la prevenció i detecció de les condicions que dificulten o faciliten el desenvolupament personal i el procés d'aprenentatge de l'alumnat.

- Col·laborant en l'elaboració de les adaptacions curriculars.

- Realitzant l'orientació psicopedagògica sobre el procés d'ensenyament-aprenentatge i sobre l'adaptació personal i social en l'àmbit educatiu.

b) Realitzar l'avaluació i valoració psicopedagògiques de l'alumnat amb necessitats educatives especials per a la determinació de l'escolaritat més adequada i, si cal, l'elaboració de la proposta d'adaptació curricular corresponent. Aquesta avaluació es revisarà sistemàticament durant el seguiment concret dels alumnes per a adequar les adaptacions curriculars establertes als canvis en el procés d'ensenyament-aprenentatge de cada alumne.

Seté. Funcions del mestre d'audició i llenguatge

Els mestres d'audició i llenguatge del Servei Psicopedagògic Escolar es responsabilitzaran de la intervenció logopèdica amb l'alumnat amb dificultats de comunicació oral i escrita. Les seues funcions prioritàries seran les següents:

a) Col·laborar en l'avaluació del llenguatge oral, tant a nivell comprensiu com expressiu, i en el diagnòstic dels alumnes que presenten trastorns de la comunicació, per tal de determinar la intervenció educativa que calga i, si s'escau, el tractament logopèdic més adequat.

b) Participar en l'elaboració de les adaptacions curriculars que s'allunyen significativament del currículum per als alumnes amb necessitats educatives logopèdiques.

c) Elaborar programes dirigits al professorat, i orientacions per als pares i les mares perquè puguen participar activament i complementar el tractament dels alumnes que els necessiten. Assessorar-los i realitzar el seguiment d'aquests programes.

d) Desenvolupar el tractament logopèdic directe en els alumnes que presenten greus trastorns de la parla i del llenguatge que impedesquen o dificulten la seua comunicació en el marc de les adaptacions curriculars, i realitzar el seguiment de la generalització de les seues adquisicions tant en l'àmbit educatiu com en el familiar.

Vuité. Funcions del treballador social

Els treballadors socials realitzaran les accions d'intervenció socioeducativa amb els alumnes que presenten problemes o dificultats d'integració escolar o social. Per al desenvolupament del seu treball estaran en constant coordinació amb els tutors, les famílies, els centres i els professionals d'altres serveis públics o privats, per tal de garantir el màxim aprofitament dels recursos disponibles. Les seues funcions prioritàries seran les següents:

a) Assessorar la comunitat educativa sobre aspectes familiars i socials de l'alumnat i sobre els recursos socioeducatius de la zona.

b) Realitzar l'estudi i la valoració sociofamiliar dels casos detectats, i bé elaborar la proposta d'intervenció socioeducativa o bé derivar-lo cap al recurs pertinent, amb el posterior seguiment i avaluació del cas.

c) Participar en el desenvolupament de programes de garantia social, d'orientació escolar o professional i en programes formatius per a pares i mares d'alumnes.

Nové. Programació general anual i memòria

1. A l'inici de cada curs acadèmic, les direccions territorials d'educació, d'acord amb les directrius generals que dicte la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa, establiran les línies d'actuació dels serveis psicopedagògics escolars del seu àmbit territorial, fixaran els objectius prioritaris en relació amb les seues funcions i determinaran els centres educatius on han d'intervenir.

2. Els serveis psicopedagògics escolars elaboraran la programació general anual de treball, que s'haurà de sotmetre a l'aprovació del director territorial d'Educació corresponent, en la qual concretaran els programes que desenvoluparan en els centres educatius del seu sector. Els programes corresponents a cada centre s'inclouran, al seu torn, en la programació general anual del centre.

3. Periòdicament, i almenys una vegada cada trimestre, la direcció territorial d'Educació, a través de les seues unitats d'inspecció, avaluarà el nivell de realització de la programació general anual i en proposarà les oportunes modificacions.

4. Al final de cada curs acadèmic, els serveis psicopedagògics escolars elaboraran una memòria on s'avaluarà el grau de compliment de la seua programació general anual. La part de la memòria corresponent a cada centre s'inclourà, al seu torn, en la memòria de l'esmentat centre.

5. Excepcionalment, la direcció territorial d'Educació podrà encomanar als serveis psicopedagògics escolars o a algun dels seus membres altres actuacions, d'acord amb les seues funcions, no previstes en la programació general anual.

Deu. Coordinació

1. El servei psicopedagògic escolar farà reunions amb una periodicitat com a mínim quinzenal que seran d'obligada assistència per als seus membres amb l'objectiu d'unificar criteris d'actuació. Podran constituir-se comissions de treball sobre àrees diferenciades o qüestions específiques. Excepcionalment, aquestes reunions podran dedicar-se a altres tasques com ara realitzar col·legiadament el dictamen d'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

2. Els serveis psicopedagògics escolars es coordinaran amb els gabinets psicopedagògics escolars autoritzats del seu sector per garantir la màxima eficiència dels recursos.

3. Els serveis psicopedagògics escolars es coordinaran amb els departaments d'orientació dels instituts de Secundària a l'efecte de possibilitar la continuïtat en el procés d'orientació dels alumnes.

4. El director del servei psicopedagògic escolar convocarà, amb caràcter ordinari almenys tres vegades cada any i extraordinàriament totes les vegades que calga, als gabinets psicopedagògics escolars autoritzats i als departaments d'orientació dels instituts de Secundària del seu àmbit territorial.

5. El director del servei psicopedagògic escolar prestarà la seua col·laboració i la del conjunt del servei a les iniciatives de coordinació en el sector sorgides d'altres òrgans, institucions o unitats en àmbits d'orientació i suport escolar.

Onze. Horari

1. L'horari tipus del servei psicopedagògic escolar en els períodes lectius per als alumnes serà el que figura en l'annex de la present ordre. Aquest horari s'ajustarà a les necessitats dels centres i de la seu previstes en la programació general anual (PGA) del servei psicopedagògic escolar, i es podrà dedicar part de l'horari de les vesprades a atendre ocasionalment centres que no tinguen atenció preferent.

2. L'horari tipus del servei psicopedagògic escolar en els períodes no lectius, com a servei públic, preveurà tasques d'atenció al públic en la seu de matí, dins de l'horari laboral dels components del servei.

DISPOSICIONS TRANSITòRIES

Primera

L'assignació de personal a què es refereix l'apartat cinqué, subapartat 1, es realitzarà de forma progressiva, tenint en compte els llocs de treball de cada servei, les modificacions del sector escolar d'atenció i les característiques de la població escolar a què atenen.

Segona

Fins que es generalitze la implantació del segon cicle d'educació infantil, el que estableix la present ordre per als centres d'educació infantil es fa extensiu als centres d'Educació Preescolar mantinguts amb fons públics.

Tercera

Els serveis psicopedagògics escolars intervindran sistemàticament en els centres d'educació primària que impartesquen anticipadament el primer cicle d'educació secundària, fins a la generalització d'aquesta, en els termes prevists en l'apartat sisé, subapartat 3 d'aquesta ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa, la Direcció General de Personal i la Direcció General de Centres Docents a dictar, en l'àmbit de les seues competències, les resolucions necessàries per a l'aplicació de la present ordre.

Segona

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de març de 1995

El conseller d'Educació i Ciència,

JOAN ROMERO I GONZáLEZ

Mapa web