Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 26/2021 de 16 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics, per a l'any 2022.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9243 de 27.12.2021
Número identificador:  2021/12808
Referència Base de Dades:  011832/2021
 



ORDRE 26/2021 de 16 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics, per a l'any 2022.

[2021/12808]

Índex



Preàmbul.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Horari general

Article 3. Obertura i inici

Article 4. Sessions destinades a persones menors d'edat

Article 5. Espectacles i activitats realitzats en ocasió de festes populars, en via pública o en espais oberts i per als cicles d'interés cultural i turístic

Article 6. Sales de bingo, casinos i sales de joc tipus B

Article 7. Establiments annexos a altres instal·lacions principals

Article 8. Bous al carrer

Article 9. Concessió d'horaris excepcional pels ajuntaments

Article 10. Horaris per a concerts i espectacles de música amb presència de persones menors de 16 anys

Article 11. Horaris per a actuacions musicals en horari diürn

Article 12. Ampliació i reducció d'horaris per la Generalitat

Article 13. Horari d'espectacles o activitats declarats compatibles



Article 14. Horari d'espectacles o activitats extraordinaris

Article 15. Horari d'espectacles o activitats realitzats en establiments amb llicència no prevista en la normativa d'espectacles

Article 16. Horari de les terrasses

Article 17. Horari dels establiments o recintes multiusos

Article 18. Cartell horari

Article 19. Règim sancionador

Disposició addicional primera. Normativa de prevenció respecte a la covid-19.

Disposició addicional segona. Regla de no despesa.

Disposició derogatòria única. Pèrdua de vigència i derogació normativa.

Disposició final única. Entrada en vigor.





PREÀMBUL



L'any 2021 ha constituït un any singular quant a l'aplicació de l'ordenació dels horaris dels espectacles, activitats i establiments públics. La crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 ha tingut com a conseqüència la suspensió i la restricció horària d'esdeveniments i locals oberts a la pública concurrència de manera que, fins al mes d'octubre, la normativa reguladora d'aquells, l'Ordre 129/2020, de 10 de desembre, no ha tingut vigència en la seua integritat.

En aquest marc, les circumstàncies que van motivar l'aprovació d'aquesta Ordre 129/2020 es mantenen intactes, ja que no hi ha canvis fàctics ni normatius que l'afecten. D'aquesta manera, aquesta conselleria va optar primerament per donar continuïtat a l'esmentada norma a través d'una pròrroga que implicara, sense més, una declaració de manteniment en el temps per a l'exercici 2022 del que és ja previst en l'Ordre 129/2020 per a 2021.

No obstant l'anterior, l'Advocacia de la Generalitat, en el seu informe de data 8 de novembre de 2021, va recomanar, amb bon criteri, «l'aprovació d'una ordre específica per a l'any 2022, que continga la totalitat del contingut normatiu necessari per a regular els horaris en aquest any, que derogava l'Ordre 129/2020 la qual ha estat vigent al llarg de 2021».

Sent com és una recomanació perfectament assumible i que no impedeix la tramitació duta a terme per a l'aprovació d'aquesta ordre, es procedeix a reproduir de nou el contingut previst en la norma de 2020 per a 2022. Cal tindre en compte en aquest sentit que la tramitació de la declaració de pròrroga iniciada per Resolució de 9 de setembre de 2021, continuada en el si de la Comissió d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Activitats Socioculturals de la Comunitat Valenciana, i completada en les successives fases d'al·legacions, es limitava a indicar que s'ampliava en el temps un contingut que, ara mateix, es manté sense cap canvi amb independència que, formalment parlant, s'expresse bé a través de l'aprovació d'una pròrroga, bé es reproduïsca tot el text normatiu.

D'una altra banda, aquesta ordre es justifica d'acord amb els principis establits en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, això és, els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

En el primer lloc, resulta imprescindible que una norma preveja un règim d'ordenació dels horaris dels espectacles, activitats i establiments, ja que això contribueix a vertebrar i a distribuir el temps dedicat al treball i a l'oci, així com coadjuvar respecte als drets dels veïns i veïnes al descans. Una norma que regule aquesta comesa i que, al seu torn, incorpore un règim sancionador en cas d'incompliments, pressuposa una aposta pel desenvolupament i per la necessària atenció a la normativa en vigor.

Així mateix, aquesta ordre és una norma sectorial que, atesos els drets i obligacions de les persones usuàries i titulars i persones organitzadores d'espectacles i activitats, plasma un mínim d'actuació que s'integra en el conjunt de facultats i deures derivats de la Llei i el Reglament d'espectacles vigents.

Finalment, aquesta norma evita incorporar obligacions que excedisquen el seu marc específic a aquest efecte d'eludir conseqüències que repercutisquen en altres regulacions al mateix temps que s'assegure, per raons òbvies, un àmbit de certesa indubtable per a tots els seus destinataris.

Per tot això, d'acord amb el que disposen l'article 35 de la Llei 14/2010, en relació amb l'article 37 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell; l'article 4 del Decret 172/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, oïda la Comissió d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Activitats Socioculturals de la Comunitat Valenciana, en la reunió del dia 10 de setembre de 2021, conformement amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Aquesta ordre té per objecte establir l'horari general d'obertura i de tancament dels espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics per a l'any 2022, inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, i la seua normativa de desplegament.



Article 2. Horari general

1. Sense perjudici de les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica, els espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics, podran exercir la seua activitat dins dels horaris establits com d'obertura i tancament per a cadascun d'aquests en els apartats següents, d'acord amb els epígrafs del catàleg de l'annex a la Llei 14/2010:

– Grup A. Obertura: 10.00 hores; tancament: després de la terminació de l'última sessió, que com a màxim començarà a les 01.05 hores.

Espectacles cinematogràfics

Teatres.

Amfiteatres.

Auditoris.

Sales multifuncionals.

Espectacles circenses.

Sales d'arts escèniques.

– Grup B. Obertura: 12.00 hores; tancament: 03.30 hores.

Cafés-teatre.

Cafés-concert.

Cafés-cantant.

Pubs i karaokes.

Establiments d'exhibicions de contingut eròtic.

– Grup C. Obertura: 08.00 hores; tancament: 01.00 hores.

Sales recreatives de màquines tipus A.

– Grup D. Obertura: 09.00 hores; tancament: 01.00 hores.

Espectacles taurins.

Sales de conferència.

Museus i sales d'exposicions.

Corrals de prova.

Pistes de patinatge.

Parcs d'atraccions.

Parcs temàtics.

Establiments de joc d'estratègies amb armes simulades.

Sales socioculturals. Aquests establiments podran oferir actuacions musicals en directe i altres de caire cultural en horari diürn. S'entendrà per horari diürn el que discórrega entre l'hora d'obertura i les 22.00 hores.

– Grup E. Obertura: 09.00 hores; tancament: 24.00 hores.

Parcs aquàtics.

Ludoteques.

– Grup F. Obertura: 10.00 hores; tancament: 24.00 hores.

Escoles taurines.

Sales ciber i similars.

– Grup G. Obertura: 10.00 hores; tancament: 01.00 hores.

Activitats recreatives (pistes de bitles i billars).

– Grup H. Obertura: 06.30 hores; tancament: 01.00 hores.

Pavellons esportius.

Camps d'esport i estadis.

Piscines esportives.

Piscines d'esbarjo o polivalents.

Altres instal·lacions esportives.

Gimnasos. Com a excepció a aquest horari general, els gimnasos oberts a la pública concurrència, quan resulte acreditada la deguda insonorització del seu local d'acord amb la normativa sectorial en vigor, podran obrir a les 06.00 hores. Aquest horari podrà ser objecte de reducció, d'acord amb el que indica l'article 12 d'aquesta ordre en el supòsit d'incompliment de la normativa sobre contaminació acústica.



– Grup I. Obertura: 17.00 hores; tancament: 07.30 hores.

Sales de festa.

Discoteques.

Sales de ball.

– Grup J. Obertura: 06.00 hores; tancament: 01.30 hores.

Ciber café.

Restaurants.

Café, bar.

Cafeteries

– Grup K. Obertura: 08.00 hores; tancament: 03.00 hores.

Restaurants, cafés, bar i cafeteries que es puguen situar en establiments considerats com a botigues de conveniència d'acord amb la regulació actualment vigent.

– Grup L. Obertura: 10.00 hores; tancament: 03.30 hores.

Sales de banquets.

– Grup M. Obertura: 09.00 hores; tancament: 22.00 hores.

Zoològics.

Aquaris.

Safari-park.

– Grup N. Obertura: 09.00 hores; tancament: 02.30 hores.

Sales polivalents.

– Grup O. Obertura: 12.00 hores; tancament: 02.30 hores.

Sala d'espera.

2. Els espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics l'horari dels quals no es trobe recollit expressament en l'apartat anterior, tindran el que els corresponga per analogia amb uns altres que sí que estiguen previstos en funció del contingut o objecte que es desenvolupe. En el supòsit en què no resulte aplicable l'aplicació analògica, l'òrgan autonòmic competent determinarà l'horari per resolució motivada, la qual podrà atendre en aquest cas la petició de la persona interessada si aquesta s'ha produït.

3. L'horari dels establiments que se situen en domini públic maritimoterrestre, incloent-hi el situat en zona portuària, les activitats de la qual siguen les hostaleres i de restauració (epígraf 2.8 del catàleg de l'annex de la Llei 14/2010), podran tindre un horari d'obertura i tancament fixat entre les 10.00 i les 03.00 hores, sempre que l'ajuntament de la localitat en el terme municipal de la qual aquells s'emplacen així ho considere mitjançant declaració expressa. Aquesta resolució haurà de ser comunicada a la conselleria competent als efectes procedents. En cas que no es faça ús d'aquesta ampliació, els establiments esmentats tindran l'horari d'obertura i tancament que els corresponga d'acord amb l'apartat 1.

4. Els espectacles, establiments públics i activitats recreatives i socioculturals, inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, podran prolongar l'horari de tancament durant el dia de Nit de Cap d'Any/Any Nou en 90 minuts, sobre l'establit en l'apartat 1.

5. Els espectacles, establiments públics i activitats recreatives i socioculturals, inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, podran prolongar l'horari de tancament en 60 minuts, sobre l'establit en l'apartat 1 d'aquest article, en les següents dates:

– Dia 5 de gener, Nit de Reis.

– Dia 8 d'octubre, vespra del dia de la Comunitat Valenciana, 9 d'octubre.

– Dia 24 de desembre, Nit de Nadal.

– Dia 31 d'octubre, vespra del dia 1 de novembre.



Article 3. Obertura i inici

1. L'antelació amb què els establiments hauran d'estar oberts abans que comencen els espectacles públics, inclosos en el grup A de l'article 2.1 d'aquesta ordre serà, com a mínim, de quinze minuts i, com a màxim, de trenta minuts. Aquesta circumstància serà donada a conéixer per la persona o entitat organitzadora de l'espectacle mitjançant els cartells anunciadors d'aquest.

Els locals destinats als espectacles de café-teatre, café-concert i café-cantant quan realitzen actuacions en directe l'hora d'inici dels quals coincidisca amb la d'obertura general establida en el grup B de l'article 2.1 d'aquesta ordre, obriran les portes al públic amb una antelació respecte a l'inici de l'actuació de quinze minuts, com a mínim, i de trenta minuts, com a màxim.

2. Per a la celebració d'espectacles públics o activitats recreatives i socioculturals en establiments, recintes, instal·lacions o llocs oberts al públic, l'obertura d'aquests, en funció de l'aforament màxim autoritzat, es realitzarà amb l'antelació suficient per a permetre l'accés ordenat del públic assistent. En tot cas, el temps mínim exigit entre l'obertura i l'inici de l'espectacle o activitat serà el següent:



– De 15.000 a 35.000 persones d'aforament autoritzat, 2 hores.

– De 35.000 a 75.000 persones d'aforament autoritzat, 3 hores.

– Més de 75.000 persones d'aforament autoritzat, 4 hores.

No obstant això, en els espectacles i activitats que tinguen la consideració d'extraordinaris o aquells que siguen autoritzats pels ajuntaments d'acord amb el que s'indica en la normativa d'espectacles, quan esdevinguen en els esmentats establiments, recintes, instal·lacions o llocs oberts al públic, aquesta antelació s'ampliarà, com a mínim, en una hora més.

3. Sense perjudici de l'esmentat en els apartats anteriors, i a efectes, sobretot, d'evitar cues, agrupacions o aglomeracions de persones, d'acord amb el que preveu la normativa reguladora de mesures de prevenció contra la covid-19, l'organització d'espectacles o activitats o la persona titular d'un establiment públic, podrà ampliar el temps que hi haja entre l'obertura al públic i l'inici o el funcionament d'aquells sobre el previst en aquest precepte. Aquesta ampliació haurà de ser comunicada i informada de manera que siga coneguda pels seus destinataris de manera inequívoca, així com, si és procedent, remesa a l'òrgan administratiu competent per a autoritzar l'esdeveniment de què es tracte.





Article 4. Sessions destinades a persones menors d'edat

Els locals que hagen obtingut autorització per a la celebració de sessions especials dirigides a persones menors d'edat, podran iniciar l'activitat o espectacle a partir de les 17.00 hores. En tot cas, hauran de finalitzar com a màxim a les 22.00 hores del mateix dia. Aquests establiments romandran tancats almenys durant una hora, des de la finalització de la sessió i el començament de les sessions ordinàries, si les tenen.





Article 5. Espectacles i activitats realitzats en ocasió de festes populars, en via pública o en espais oberts i per als cicles d'interés cultural i turístic

1. L'horari dels espectacles o activitats recreatives i socioculturals que conformen la programació de les festes populars (locals o patronals), contigudes en l'apartat 4.3 del catàleg de l'annex de la Llei 14/2010, serà el fixat per l'ajuntament del municipi en el terme del qual se celebren, en atenció a les circumstàncies concurrents. En aquest sentit, l'ajuntament haurà d'atendre a l'indicat en la regulació sobre contaminació acústica i, així mateix, ponderarà la fixació de l'horari d'inici i, sobretot, de finalització de l'esdeveniment amb el dret al benestar del veïnat, ordre públic i qualsevol altra circumstància que afecte el respecte de les persones i béns.

2. En idèntic sentit, correspondrà als ajuntaments la determinació de l'horari dels espectacles i activitats realitzats en la via pública o en espais oberts tenint en compte l'esmentat en l'apartat anterior. Quan per excepció, d'acord amb la normativa vigent, corresponga a la Generalitat l'autorització d'aquests espectacles o activitats, aquesta procedirà a la fixació de l'horari d'inici i fi en les mateixes condicions.



3. D'acord amb les prescripcions i els principis generals establits en aquesta ordre, correspondrà a les autoritats municipals la determinació dels horaris de començament i finalització de les revetles, concerts i la resta d'espectacles que tinguen lloc en ocasió de festes populars.



4. L'horari dels cicles d'especial interés cultural o artístic esmentats en l'apartat 2 de l'article 8 de la Llei 14/2010, seran determinats pels ajuntaments. En cas que s'efectuen a l'interior dels establiments públics no podran excedir l'horari general d'obertura i tancament i respectaran les mesures acústiques del local; en cas que es realitzen en via pública s'atendrà a l'indicat en l'apartat 1 d'aquest article.





Article 6. Sales de bingo, casinos i sales de joc tipus B

1. La determinació de l'horari d'obertura i tancament de les sales de bingo i dels casinos, així com les comunicacions als òrgans directius competents que d'això es derive, estarà regit per la normativa sectorial reguladora dels esmentats establiments.

2. Les sales de joc, dedicades específicament a l'explotació de màquines de tipus B o recreatives amb premi, tindran un horari comprés entre les 10.00 i les 03.00 hores de l'endemà. No obstant això, els divendres, dissabtes, diumenges, festius i vespres de festius, així com durant els mesos de juliol, agost i setembre, l'horari de tancament podrà ampliar-se fins a les 04.00 hores.



Article 7. Establiments annexos a altres instal·lacions principals

Els establiments previstos en el grup J de l'article 2.1, excepte els ciber-cafés, situats en instal·lacions en les quals es desenvolupe una altra activitat considerada com a principal i de les quals siguen accessòries, podran tindre el mateix horari d'aquelles.

Aquesta regla s'aplicarà als establiments situats en carreteres, ports, aeroports, estacions d'autobusos, estacions de servei i similars, mentre estiguen operatives les instal·lacions principals. No obstant això, queden exclosos els establiments situats en centres comercials o grans superfícies comercials o d'oci, i en aquest cas estaran regits per l'horari general establit en aquesta ordre, sempre que estiguen compresos dins de l'horari d'obertura i tancament del centre comercial o d'oci en què se situen.



Article 8. Bous al carrer

L'horari de celebració de bous al carrer serà el que determine, en cada cas, la resolució d'autorització.



Article 9. Concessió d'horari excepcional pels ajuntaments

1. Amb caràcter excepcional, els ajuntaments podran, per a tot el seu terme municipal o per a zones concretes d'aquest, autoritzar l'ampliació en una hora més l'horari general establit en aquesta ordre quan per les peculiaritats de les poblacions, festes locals o patronals, afluència turística, condicions d'insonorització i control de la contaminació acústica, o duració dels espectacles, així es considere per resolució motivada. En aquesta resolució, els ajuntaments delimitaran exactament el marc temporal o els dies concrets en els quals s'aplicarà l'horari excepcional.

Aquesta ampliació podrà ser considerada, molt especialment, les vespres dels dies grans de les festivitats de Sant Josep (Falles), Sant Joan i La Magdalena, atesa la transcendència sociocultural d'aquestes celebracions. En aquest sentit, les organitzacions i entitats interessades podran sol·licitar l'ampliació horària per a aquests dies i l'ajuntament estarà facultat per a decidir en conseqüència.

En tot cas, haurà d'atendre's al que establisquen les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica.



2. L'ampliació a l'horari general, a què es refereix el paràgraf primer de l'apartat anterior afectarà bé a tots els establiments, espectacles o activitats previstes en l'article 2 d'aquesta ordre, bé a tots aquells prevists en un o alguns dels grups d'aquest en el seu conjunt. Aquesta ampliació no serà aplicable a un o diversos establiments, espectacles o activitats individualment considerats.

3. Les ampliacions previstes en aquest article hauran de ser comunicades a l'òrgan competent en matèria d'espectacles, així com a les autoritats policials corresponents, dins dels 15 dies següents a la seua autorització i, en tot cas, abans que aquest horari excepcional siga aplicable.



4. L'ampliació d'horari concedida pels ajuntaments d'acord amb el que preveu aquest article no podrà afectar els dies indicats en els apartats 4 i 5 de l'article 2 d'aquesta ordre ni, així mateix, aplicar-se quan els ajuntaments hagen fet ús de la facultat que els atorga l'apartat 3 d'aquest.



Article 10. Horari per a concerts i espectacles de música amb presència de persones menors de 16 anys

Els concerts i espectacles de música en directe que s'efectuen en establiments públics dins de l'àmbit previst en l'article 34.1.c de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, en els quals accedisquen persones menors de 16 anys hauran de concloure com a màxim a les 02.30 hores.





Article 11. Horaris per a actuacions musicals en horari diürn

1. Els establiments amb llicència de pub, sala de banquets, restaurant, café bar, cafeteria i establiments situats en zona maritimoterrestre que, d'acord amb el que preveu el catàleg de l'annex de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, puguen efectuar actuacions musicals en directe exclusivament en horari diürn, podran realitzar aquestes actuacions, segons l'horari que els corresponga, bé entre les 8.00 i les 22.00 hores, bé entre l'inici de la seua activitat i les 22.00 hores, sense perjudici del seu temps de funcionament general, d'acord amb l'article 2 d'aquesta ordre.



2. No obstant això, l'apartat anterior, les sales de banquets, d'acord amb la seua definició establida en el catàleg de l'annex de la Llei 14/2010, podran efectuar, així mateix, activitats de ball posteriors al menjar en horari nocturn, sempre que reunisquen les degudes condicions de seguretat i insonorització.



Article 12. Ampliació i reducció d'horaris per la Generalitat

1. El procediment per a l'ampliació de l'horari general dels establiments públics per la Generalitat serà el previst en el reglament aprovat pel Decret 143/2015. Aquesta ampliació farà referència a aquells situats en carreteres, aeroports, ports, estacions de serveis i estacions de ferrocarrils quan, per la seua ubicació, atenguen les necessitats de persones usuàries o treballadores nocturnes.



2. El procediment per a la reducció de l'horari general dels locals i establiments públics serà l'establit en el reglament aprovat pel Decret 143/2015. S'iniciarà preferentment a instància dels ajuntaments i, en defecte d'això, per part de l'òrgan competent de la Generalitat en els supòsits previstos per l'esmentada normativa.



En la resolució per la qual s'acorde la reducció de l'horari, s'establirà també el seu termini de duració. Transcorregut aquest termini, el local estarà subjecte de nou a l'horari general que es fixa en aquesta ordre.



Article 13. Horari d'espectacles o activitats declarats compatibles



1. La resolució que declare la compatibilitat dels espectacles o activitats que diferisquen quant a horari en locals la sol·licitud d'obertura dels quals preveja dos o més d'aquells, determinarà l'hora d'obertura i tancament de cadascun en funció de les condicions sol·licitades per a la seua autorització.

2. Els horaris dels espectacles o activitats objecte de compatibilitat en un establiment no podran ser autoritzats en tota la seua extensió en tant no es respecte el termini de quatre hores entre l'obertura i el tancament d'aquell, d'acord amb el que preveu l'article 157 del reglament aprovat per Decret 143/2015.



Article 14. Horari d'espectacles o activitats extraordinaris

1. Els espectacles i activitats recreatives i socioculturals de caràcter extraordinari que no impliquen un increment de risc en funció del que preveuen els articles 7.1.d i 25.1 de la Llei 14/2010, hauran d'acabar, com a màxim, a l'hora de tancament de l'establiment d'acord amb el que indica aquesta ordre.

2. Els espectacles i activitats recreatives i socioculturals que tinguen caràcter extraordinari quan suposen un increment de risc en funció del que preveuen els articles 7.1.d i 25.2 de la Llei 14/2010, tindran l'horari que determine la resolució emesa per l'òrgan competent per a la seua autorització. La indicació d'aquest horari estarà justificat pel tipus d'espectacle o activitat que se sol·licite, així com, en el seu cas, per l'equivalència o analogia amb un espectacle o activitat catalogat en la normativa d'espectacles, per la tipologia i/o característiques o per la ubicació del recinte on es realitzaran. La resolució emesa haurà de ser motivada.



Article 15. Horari d'espectacles i activitats realitzats en establiments amb llicència no prevista en la normativa d'espectacles

Els espectacles o activitats que es realitzen en establiments amb llicència no prevista en la normativa d'espectacles tindran l'horari que fixe l'ajuntament de la localitat on s'efectuen.

La determinació de l'horari atendrà el tipus d'espectacle o activitat sol·licitat, la situació de l'establiment dins del terme municipal i la tipologia i/o característiques d'aquest.



Article 16. Horari de les terrasses

Les terrasses en via pública autoritzades als establiments d'acord amb el que s'indica en l'article 21 de la Llei 14/2010 tindran un horari màxim delimitat per l'horari oficial d'obertura i tancament del local del qual depenguen en funció del que estableix l'article 2 d'aquesta ordre. La competència per a la determinació dels horaris d'aquestes terrasses correspondrà als respectius ajuntaments.



Article 17. Horari dels establiments o recintes multiusos

L'horari dels espectacles o activitats que se celebren en els locals que tinguen la consideració d'establiment o recinte multiusos, d'acord amb el que s'indica en l'article 281 del reglament aprovat per Decret 143/2015, s'ajustarà al que preveu l'article 2.1 d'aquesta ordre en funció de l'esdeveniment corresponent que es preste o realitze en cada cas.





Article 18. Cartell horari

1. Els locals compresos dins de l'àmbit d'aplicació de la Llei 14/2010 hauran de col·locar un cartell en lloc llegible i visible des de l'exterior en el qual s'expressarà l'horari d'obertura i tancament que realitzen. Aquest horari haurà d'estar comprés, en tot cas, dins de l'establit amb caràcter general en l'article 2 d'aquesta ordre.

2. En el cartell d'horari es farà constar, si escau, les modificacions que, per ampliació o reducció, s'hagen establit respecte a l'horari general de funcionament de l'establiment.

3. Igualment, en l'esmentat cartell, es farà constar l'horari en què es deixen de prestar algun dels serveis, en cas que aquest siga diferent al d'obertura o tancament.

4. El cartell esmentat en aquest precepte haurà d'estar redactat en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.





Article 19. Règim sancionador

Les infraccions comeses per incompliment de la normativa prevista en aquesta ordre donaran lloc a responsabilitat d'acord amb el que preveu el títol IV de la Llei 14/2010. En aquest marc, les administracions públiques competents tant autonòmica com, si escau, local, podran exercir les seues atribucions sobre la base del que preveu aquella.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Normativa prevenció covid-19

Els horaris dels espectacles, activitats i establiments públics previstos en aquesta ordre podran ser objecte de restricció, modulació o suspensió per la normativa sobre mesures de prevenció enfront de la covid-19 dictades pels òrgans competents de la Generalitat, en tant aquella així ho determine i durant el període de vigència que s'establisca.





Segona. Regla de no despesa

La implementació i posterior desplegament d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cadascun dels capítols de despesa assignats i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials d'aquest.





Disposició derogatòria



Única. Pèrdua de vigència i derogació normativa

Queda derogada l'Ordre 129/2020, de 10 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives, activitats socioculturals i establiments públics, per a l'any 2021, així com aquelles disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que disposa aquesta ordre.





Disposició final



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2022.



València, 16 de desembre de 2021



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública

GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

Mapa web