Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 19 de desembre de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica la Resolució de 14 d'octubre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen de forma anticipada per a l'any 2022 ajudes dins del Programa d'incentius 4, Realització d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector amb emmagatzematge o sense, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9496 de 23.12.2022
Número identificador:  2022/12219
Referència Base de Dades:  011735/2022
 



RESOLUCIÓ de 19 de desembre de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica la Resolució de 14 d'octubre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen de forma anticipada per a l'any 2022 ajudes dins del Programa d'incentius 4, Realització d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector amb emmagatzematge o sense, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència. [2022/12219]

Amb data 18 de maig de 2022 es publica el Reial decret 377/2022, de 17 de maig, pel qual s'amplia la tipologia de beneficiaris del Reial decret 477/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a l'execució de diversos programes d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable, com també a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, i del Reial decret 1124/2021, de 21 de desembre, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a l'execució dels programes d'incentius per a la implantació d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Aquest Reial decret 377/2022 incorpora modificacions a les bases reguladores de la convocatòria d'ajudes per a l'execució del Programa 4 d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable, com també a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència europeu duta a terme per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en virtut de la Resolució de 14 d'octubre de 2021, per la qual es va convocar de forma anticipada per a l'any 2022 ajudes dins del Programa d'incentius 4, Realització d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector amb emmagatzematge o sense, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència.



Aquestes modificacions requereixen la seua incorporació a la convocatòria a causa dels aspectes als quals fan referència, com ara la incorporació de millores que permeten una major flexibilitat i que responen al funcionament del sector, per a facilitar la participació d'un major nombre de projectes. Com ara en el cas de la ràtio admissible de la capacitat d'emmagatzematge respecte la potència de generació, els requisits de monitoratge quant a disponibilitat de dades i correccions en el compte justificatiu a presentar d'acord amb les simplificacions introduïdes pel Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de recuperació, transformació i resiliència.



També s'aclareix la metodologia de càlcul dels costos subvencionables màxims, costos de referència i quantia de les ajudes. Aquest aclariment metodològic pretén facilitar el càlcul de l'ajuda total en tots els programes d'incentius. A més, es detalla més la definició dels termes emprats en el càlcul d'ajudes i en les taules de valors.



Per això, i en virtut del que es disposa en l'article 160.4 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en virtut del que s'estableix en l'article 7 del Reial decret 477/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a l'execució de diversos programes d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, resolc:



Primer: modificació de la Resolució de 14 d'octubre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen de forma anticipada, per a l'any 2022, ajudes dins del Programa d'incentius 4, Realització d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector amb emmagatzematge o sense, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

La Resolució de 14 d'octubre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen de forma anticipada, per a l'any 2022, ajudes dins del Programa d'incentius 4, Realització d'instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector amb emmagatzematge o sense, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència queda modificada com segueix:



U. Es modifica el punt b de l'apartat segon, el qual queda redactat com segueix:

b) Les entitats locals de la Comunitat Valenciana i el sector públic institucional de qualssevol administracions públiques a què fa referència l'article 2.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, aquest últim sempre que no realitze cap activitat econòmica per la qual oferisquen béns i/o serveis en el mercat.



Els ajuntaments, les diputacions provincials o les entitats equivalents i les mancomunitats o agrupacions de municipis espanyols, capítols insulars i consells insulars, i qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents tant de l'Administració local com autonòmica corresponent, podran accedir a la condició de destinataris últims de les ajudes com a representants d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, propietaris d'instal·lacions del sector serveis o altres sectors productius que, fins i tot sense personalitat jurídica, puguen dur a terme l'execució de les corresponents actuacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable. En tot cas, s'haurà de complir el que es preveu en el paràgraf segon de l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre. En aquests casos, el destinatari últim que actue en representació d'aquestes agrupacions haurà de presentar la sol·licitud o sol·licituds d'ajuda als programes que li correspondrien a cada representat.





Dos. Es modifica el punt 2 de l'apartat tercer, el qual queda redactat com segueix:

2. El pressupost de cadascun dels programes d'incentius podrà ser ampliat, íntegrament o per cada categoria, si escau, si hi ha disponibilitat pressupostària per a aquesta finalitat, i sempre que no haguera expirat el termini de vigència d'aquests, tant amb fons que provinguen dels pressupostos generals de l'Estat, com d'altres orígens, sempre que hagen sigut transferits a l'IDAE i incorporats al seu patrimoni propi i l'ampliació siga sol·licitada per la Comunitat Valenciana. Aquesta ampliació es farà d'acord amb el que es preveu en l'apartat 3 de l'article 10 del Reial decret 477/2021, modificat per l'apartat tres, de l'article 1, del Reial decret 377/2022, de 17 de maig.



Tres. Es modifica el punt 5 de l'apartat cinqué, el qual queda redactat com segueix:

5. Així mateix, per a ser elegible a l'efecte de les bases regulades en el Reial decret 477/2021, de 29 de juny, s'entén per instal·lació d'emmagatzematge aquella en la qual es difereix l'ús final d'electricitat a un moment posterior a quan va ser generada, o que realitzen la conversió d'energia elèctrica en una forma d'energia que es puga emmagatzemar per a la subsegüent reconversió d'aquesta energia en energia elèctrica. Per tal que aquestes instal·lacions siguen elegibles, s'haurà de donar la condició que l'emmagatzematge no estiga directament connectat a la xarxa, sinó que serà part de la instal·lació d'autoconsum.

Excepte en el cas d'instal·lacions aïllades de xarxa, només seran considerades elegibles les instal·lacions d'emmagatzematge que no superen una ràtio de capacitat nominal instal·lada d'emmagatzematge davant de potència de generació de 5 kWh/kW. A més, hauran de disposar d'una garantia mínima de cinc anys. Les tecnologies plom-àcid per a emmagatzematge no seran elegibles. Aquest programa preveu com a actuacions subvencionables les noves instal·lacions de generació, que podran portar associades instal·lacions d'emmagatzematge.



Quatre. Es modifica el punt 6 de l'apartat cinqué, el qual queda redactat com segueix:

6. Totes les instal·lacions hauran de disposar d'un sistema de monitoratge de l'energia elèctrica produïda per la instal·lació objecte de subvenció.

Les funcionalitats d'aquest sistema seran les següents:

Aquest sistema haurà de mostrar com a mínim l'energia produïda per la instal·lació renovable en termes diari, mensual i/o anual, i el corresponent consum energètic per als mateixos períodes. Addicionalment a l'anterior, el sistema podrà mostrar dades addicionals com, per exemple, emissions de CO2 evitades i estalvi econòmic generat per al propietari de la instal·lació.

Haurà d'existir una pantalla en un lloc visible que mostre aquestes dades de forma actualitzada. Això serà aplicable excepte per a les actuacions en el sector residencial.

Addicionalment a l'anterior, per a qualsevol actuació aquesta mateixa informació haurà de ser accessible a través de dispositiu mòbil o aplicació web.



Cinc. Es modifica el punt 8 de l'apartat cinqué, el qual queda redactat com segueix:

8. En les instal·lacions eòliques per a autoconsum, la potència de la instal·lació de generació a l'efecte del càlcul de l'ajuda es correspondrà amb la potència nominal dels equips de generació eòlica (aerogeneradors), que s'entendrà com la potència activa màxima que poden aconseguir aquests equips de generació segons la definició de l'article 3 del Reial decret 413/2013, de 6 de juny. En el cas que la instal·lació estiga composta per diversos aerogeneradors, la potència de la instal·lació serà la suma de la potència nominal de cada aerogenerador.

En el cas de les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum, la potència de generació a l'efecte del càlcul de l'ajuda es correspondrà amb la suma de les potències màximes unitàries dels mòduls fotovoltaics que configuren aquesta instal·lació (coneguda comunament com a potència pic), mesures en condicions estàndard segons la norma UNE corresponent.

En el cas de les instal·lacions d'emmagatzematge, la capacitat d'emmagatzematge a l'efecte del càlcul de l'ajuda es correspondrà amb la capacitat nominal de la instal·lació d'emmagatzematge, reflectida en la seua fitxa tècnica.



Sis. Es modifica l'apartat seté, el qual queda redactat com segueix:



1. D'acord amb l'annex III de l'RD 477/2021, de 29 de juny, l'import de l'ajuda total a atorgar serà la suma d'ajuda total de generació i ajuda total d'emmagatzematge, si escau. L'ajuda total de generació i d'emmagatzematge estaran determinades per l'ajuda base, juntament amb l'ajuda addicional per repte demogràfic que poguera correspondre en cada cas, d'acord amb el que s'estableix en els apartats següents.



1r Ajuda base: s'estableix l'ajuda base com uns valors fixos per unitat de potència i, si escau, per unitat de capacitat d'emmagatzematge, denominats mòduls.

2n Ajuda addicional: l'ajuda base pot complementar-se amb una ajuda addicional per repte demogràfic, segons s'estableix en el punt 3.2.2 d'aquest apartat.

L'import de l'ajuda total a atorgar estarà, en qualsevol cas, limitat per l'import màxim que resulte de l'aplicació, si escau, de la normativa europea d'ajudes d'Estat, que fora aplicable a la tipologia d'actuació i al tipus de destinatari últim corresponent. D'altra banda, l'ajuda total de generació i emmagatzematge, si escau, no podran superar el cost subvencionable total de l'actuació realitzada i justificada, tant per a la instal·lació de generació (Ceg) com per a la instal·lació d'emmagatzematge (Cea) respectivament.

En aquest programa d'incentius, les ajudes s'atorgaran com a imports fixos unitaris o «mòduls» que cobriran com a màxim el cost elegible total. A l'efecte del càlcul dels costos subvencionables que corresponguen a cada actuació es considerarà com a cost elegible la suma dels costos elegibles aplicables descrits en l'apartat sisé, degudament justificats.

Per tant, l'ajuda total a atorgar serà la suma de l'ajuda total de generació i l'ajuda total d'emmagatzematge, si escau, que s'estableixen en valors unitaris constants (mòduls).

2. Càlcul de l'ajuda total.

2.1. Càlcul de l'ajuda total de generació.

El valor unitari fix per a la instal·lació de generació, “mòdul generació”, es correspondrà amb el que s'ha indicat en el punt 3.1 d'aquest apartat per a cada tipus d'actuació i sector, i per a l'actuació complementària, si escau, “mòdul complementari”, es correspondrà amb l'indicat en el punt 3.2.1.

A aquests valors se'ls podrà addicionar el “mòdul addicional de generació” per repte demogràfic indicat en el punt 3.2.2 d'aquest apartat, quan siga aplicable.

L'ajuda total de generació s'obtindrà com:

Ajuda total de generació = (mòdul generació + mòdul complementari + mòdul addicional de generació) x Ps.

On Ps és la potència de la instal·lació de generació realment instal·lada en kW (kWp per a solar fotovoltaica), limitada a 5 MW.

En tot cas, l'ajuda total de generació no podrà superar el cost elegible de generació (Ceg) de l'actuació efectivament realitzada, convenientment justificat.

2.2. Càlcul de l'ajuda total d'emmagatzematge.

El valor unitari fix per a la instal·lació d'emmagatzematge, «mòdul emmagatzematge», es correspondrà amb els indicats en l'apartat 3.1.2 d'aquest apartat.

A aquest valor es podrà addicionar el «mòdul addicional d'emmagatzematge» per repte demogràfic indicat en l'apartat 3.2.2 d'aquest apartat, quan siga aplicable.

L'ajuda total d'emmagatzematge s'obtindrà:

Ajuda total d'emmagatzematge = (mòdul emmagatzematge + mòdul addicional d'emmagatzematge) x Cap.

On Cap és la capacitat nominal de la instal·lació d'emmagatzematge, en kWh.

En tot cas, l'ajuda total d'emmagatzematge no podrà superar el cost elegible d'emmagatzematge (Cea) de l'actuació efectivament realitzada, convenientment justificat.



3. Els mòduls que defineixen l'ajuda a cadascuna de les actuacions són els següents:

3.1. Mòduls d'ajuda base.

3.1.1. Mòduls generació.

A) Sector residencial:



B) Administracions públiques i tercer sector:



3.1.2. Mòduls emmagatzematge

L'ajuda a aplicar en el cas d'incorporar sistemes d'emmagatzematge (mòdul emmagatzematge) és la següent:



Actuacions d'emmagatzematge Mòdul

emmagatzematge

[ajuda (€/kWh)]

Incorporació d'emmagatzematge al projecte d'instal·lació d'energia renovable per a autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector (5.000 kWh < Cap). 140

Incorporació d'emmagatzematge al projecte d'instal·lació d'energia renovable per a autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector (100 kWh < Cap 5.000 kWh). 245

Incorporació d'emmagatzematge al projecte d'instal·lació d'energia renovable per a autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector (10 kWh < Cap 100 kWh). 350

Incorporació d'emmagatzematge al projecte d'instal·lació d'energia renovable per a autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector (Cap 10 kWh). 490





3.2. Mòduls complementaris i addicionals

3.2.1. Mòduls complementaris

Les ajudes aplicables sobre actuacions complementàries a afegir, si escau, als presentats en les taules anteriors són els següents, sempre que el percentatge de potència instal·lada sobre marquesina, o sobre la superfície de la qual s'ha eliminat amiant, supose, almenys, el 50 per cent de la potència de la instal·lació de generació realment instal·lada (Ps). En cas contrari, no es considerarà mòdul complementari:





Actuacions complementàries de generació Mòdul complementari de generació [ajuda per a actuació complementària (€/kWp) (segons el cas)]

Eliminació de l'amiant en cobertes per a projectes de solar fotovoltaica. P <= 100 kWp: 160 €/kWp

100 kWp < P <= 1.000 kWp: 110 €/kWp

1.000 kWp < P 5.000 kWp: 50 €/kWp

Instal·lació de marquesines per a projectes de solar fotovoltaica. 120 €/kWp







3.2.2. Mòduls addicionals. Ajuda addicional per repte demogràfic

S'estableixen ajudes addicionals de repte demogràfic quan les instal·lacions se situen en municipis de fins a 5.000 habitants, o municipis no urbans de fins a 20.000 habitants els urbans dels quals tinguen una població menor o igual a 5.000 habitants. La identificació del caràcter no urbà d'un municipi es determinarà d'acord amb l'Atles d'àrees urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. A l'efecte de determinar la xifra d'habitants dels municipis, serà aplicable el Reial decret 1147/2020, de 15 de desembre, pel qual es declaren oficials les xifres de població resultants de la revisió del padró municipal referides a l'1 de gener de 2020. Seran elegibles també aquells municipis que poden complir les xifres de població establides en aquest apartat en les successives revisions de les dues fonts oficials. Les quanties d'aquesta ajuda addicional seran les següents:





Actuacions de generació Mòdul addicional de generació (ajuda addicional per repte demogràfic [(€/kW) o (€/kWp)] )

Instal·lació fotovoltaica autoconsum (1.000 kWp < P 5.000 kWp). 30

Instal·lació fotovoltaica autoconsum (100 kWp < P 1.000 kWp). 35

Instal·lació fotovoltaica autoconsum (10 kWp < P 100 kWp). 40

Instal·lació fotovoltaica autoconsum (P 10 kWp). 55

Instal·lació eòlica (500 kW < P 5.000 kW) per a autoconsum. 65

Instal·lació eòlica (20 kW < P 500 kW) per a autoconsum. 150

Instal·lació eòlica (P 20 kW) per a autoconsum. 225

Actuacions d'emmagatzematge Mòdul addicional d'emmagatzematge (ajuda addicional per repte demogràfic (€/kWh))

Incorporació d'emmagatzematge al projecte d'instal·lació d'energia renovable per a autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector. 15







Set. Es modifica el punt 1 c de l'apartat onze, el qual queda redactat com segueix:

c) Sempre que el projecte supere els 100 kW de potència nominal, s'aportarà:

- Un pla estratègic que indique l'origen o lloc de fabricació (nacional, europeu o internacional) dels components de la instal·lació i el seu impacte mediambiental, incloent-hi l'emmagatzematge, els criteris de qualitat o durabilitat utilitzats per a seleccionar els diferents components, la interoperabilitat de la instal·lació o el seu potencial per a oferir serveis al sistema, així com l'efecte tractor sobre PYMES i autònoms que s'espera que tinga el projecte. En particular, haurà d'incloure la contribució a l'objectiu autonomia estratègica i digital de la Unió Europea, així com a la garantia de la seguretat de la cadena de subministrament tenint en compte el context internacional i la disponibilitat de qualsevol component o subsistema tecnològic sensible que puga formar part de la solució, mitjançant l'adquisició d'equips, components, integracions de sistemes i programari associat a proveïdors situats a la Unió Europea.



Podrà incloure, a més, estimacions del seu impacte sobre l'ocupació local i sobre la cadena de valor industrial local, regional i nacional. Aquest document serà publicat en la pàgina web de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

- Justificació del compliment pel projecte del principi de no causar dany significatiu a cap dels objectius mediambientals establits en el Reglament (UE) 2020/852, del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny de 2020, relatiu a l'establiment d'un marc per a facilitar les inversions sostenibles, i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088.

- Per a la correcta acreditació del compliment de la valorització del 70 % dels residus de construcció i demolició generats en les obres civils realitzades, es presentarà una memòria resum on es reculla la quantitat total de residu generat, classificats per codis LER, i els certificats dels gestors de destinació, on s'indique el percentatge de valorització aconseguit. Els residus perillosos no valoritzables no es tindran en compte per a consecució d'aquest objectiu.



Huit. Es modifica el punt 2.A.b de l'apartat onze, el qual queda redactat com segueix:

b) Ha d'indicar-se si hi ha o no emmagatzematge i, si escau, capacitat del sistema d'emmagatzematge i potència d'instal·lació d'emmagatzematge, que s'inclouran en la sol·licitud.

En el cas d'haver sistema d'emmagatzematge, s'haurà de tindre en compte que aquest no supere una ràtio de capacitat instal·lada d'emmagatzematge davant de potència de generació de 5 kWh/kW.



Nou. Es modifica el punt 2.A.c de l'apartat onze, el qual queda redactat com segueix:

c) Actuacions complementàries: haurà d'indicar-se si es retira la coberta d'amiant, si es desmantellen les instal·lacions existents, si inclou la marquesina, i si inclou l'autoconsum col·lectiu, dades que es faran constar en la sol·licitud.



Deu. Es modifica punt 2.1.b, apartat quinze, el qual queda redactat com segueix:

b) Justificació documental de la correcta execució de l'actuació ex post que es requereix per a aquest programa d'incentius, i en concret:



– Certificat final d'obra subscrit pel director d'obra i director d'execució de l'obra, en el cas que siga preceptiu.

– Autorització d'explotació o acta de posada en servei, quan siga preceptiva, i certificat d'instal·lació elèctrica (CIE), d'acord amb el Reglament electrotècnic de baixa tensió (en instal·lacions elèctriques de qualsevol tipologia), emés per l'empresa instal·ladora i diligenciat per l'òrgan competent de la comunitat autònoma.

Addicionalment, s'adjuntarà còpia del projecte o memòria tècnica de disseny (segons siga procedent per a la tipologia d'actuació) que s'haja aportat a l'òrgan competent de la comunitat autònoma per a l'obtenció de l'autorització d'explotació o acta de posada en servei i/o certificat d'instal·lació elèctrica (CIE). En el cas que haja d'adjuntar-se còpia del projecte, es farà d'acord amb el que es disposa en l'Ordre 9/2016, de 22 d'abril, de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableix el format digital per a la presentació de projectes tècnics, i s'adjuntarà la documentació requerida en aquesta ordre que siga aplicable.



– Informe, signat per un tècnic/a competent o l'empresa instal·ladora, que justifique la previsió del fet que el consum anual d'energia per part del consumidor o consumidors associats a la instal·lació siga igual o major al 80 % de l'energia anual generada per la instal·lació objecte de l'ajuda.

Aquest informe no serà necessari en el cas d'instal·lacions del sector residencial de tecnologia fotovoltaica de potència igual o inferior a 2,63 kW ni en instal·lacions del sector residencial de tecnologia eòlica de potència igual o inferior a 3,69 kW.

Tampoc seria necessària la presentació de l'informe en el cas que la instal·lació poguera acollir-se a algun dels casos tipus que podran publicar-se en la pàgina web de l'IDAE i, en aquest cas, haurà de justificar-ho.

– Quan la persona sol·licitant haja inclòs l'actuació complementària per al desmantellament d'amiant, haurà de presentar-se documentació justificativa del compliment de totes les obligacions establides en la normativa d'aplicació.

– Els projectes que hagen declarat ser d'autoconsum col·lectiu o dur-se a terme en un edifici plurifamiliar, hauran d'aportar justificació, i aportar bé l'acord signat per tots els participants que reculla els criteris de repartiment, bé l'acord de la comunitat de propietaris i la justificació de la seua inclusió en el registre administratiu d'autoconsum que indique aquest tipus d'autoconsum.



Onze. Es modifica punt 2.2.b, apartat quinze, el qual queda redactat com segueix:

b) Justificació documental de la correcta execució de l'actuació ex post que es requereix per a aquest programa d'incentius i, en concret:

- Certificat final d'obra subscrit pel director d'obra i director d'execució de l'obra, en el cas que siga preceptiu.

- Autorització d'explotació o acta de posada en servei, quan siga preceptiva, i certificat d'instal·lació elèctrica (CIE), d'acord amb el Reglament electrotècnic de baixa tensió (en instal·lacions elèctriques de qualsevol tipologia), emés per l'empresa instal·ladora i diligenciat per l'òrgan competent de la comunitat autònoma.

Addicionalment, s'adjuntarà còpia del projecte o memòria tècnica de disseny (segons siga procedent per a la tipologia d'actuació) que s'haja aportat a l'òrgan competent de la comunitat autònoma per a l'obtenció de l'autorització d'explotació o acta de posada en servei i/o certificat d'instal·lació elèctrica (CIE). En el cas que haja d'adjuntar-se còpia del projecte, es farà d'acord amb el que es disposa en l'Ordre 9/2016, de 22 d'abril, de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableix el format digital per a la presentació de projectes tècnics, i adjuntarà la documentació requerida en aquesta ordre que siga aplicable.



- Informe, signat per un tècnic/a competent o l'empresa instal·ladora, que justifique la previsió que el consum anual d'energia per part del consumidor o consumidors associats a la instal·lació siga igual o major al 80 % de l'energia anual generada per la instal·lació objecte de l'ajuda.

Aquest informe no serà necessari en el cas d'instal·lacions del sector residencial de tecnologia fotovoltaica de potència igual o inferior a 2,63 kW, ni en instal·lacions del sector residencial de tecnologia eòlica de potència igual o inferior a 3,69 kW.

Tampoc seria necessària la presentació de l'informe en el cas que la instal·lació poguera acollir-se a algun dels casos tipus que podran publicar-se en la pàgina web de l'IDAE i, en aquest cas, haurà de justificar-ho.

– Quan la persona sol·licitant haja inclòs actuació complementària per al desmantellament d'amiant, haurà de presentar-se documentació justificativa del compliment de totes les obligacions establides en la normativa d'aplicació.

- Per a les actuacions que superen els 100 kW de potència nominal, documentació actualitzada que reflectisca o confirme, per a l'actuació finalment duta a terme, que es correspon amb el pla estratègic esmentat en l'apartat onze, punt primer, apartat d, en relació amb l'origen dels components i les seues característiques, l'impacte del projecte i el principi de no causar dany significatiu. Per a les actuacions menors o iguals a 100 kW, declaració responsable del compliment d'aquesta condició respecte a l'actuació finalment duta a terme.



– Els projectes que hagen declarat ser d'autoconsum col·lectiu o dur-se a terme en un edifici plurifamiliar, hauran d'aportar justificació, i aportar bé l'acord signat per tots els participants que reculla els criteris de repartiment, bé l'acord de la comunitat de propietaris, bé la justificació de la seua inclusió en el registre administratiu d'autoconsum que indique aquest tipus d'autoconsum.



Dotze. Es modifica el punt m de l'apartat setze, el qual queda redactat com segueix:

m) Els destinataris últims hauran de mantindre la propietat de les instal·lacions objecte d'ajuda finançades per aquest reial decret durant almenys cinc anys, comptadors des del pagament de l'ajuda, complint així els requisits i límits establits en el Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, així com les normes financeres per a aquests fons i per al Fons d'Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l'Instrument de suport financer a la gestió de fronteres i la política de visats.



Segon. Aquesta resolució produirà efectes des de l'endemà de la publicació del seu extracte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Contra aquesta resolució, que esgota la via administrativa, podrà interposar-se en el termini d'un mes un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé en el termini de dos mesos un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es preveu en els articles 10 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que es considere oportú.



València, 19 de desembre de 2022.– La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica: Isaura Navarro Casillas.

Mapa web