Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 27/2018, de 28 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes a les comunitats de regants i altres entitats de reg, en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8448 de 20.12.2018
Número identificador:  2018/11631
Referència Base de Dades:  011495/2018
 



ORDRE 27/2018, de 28 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes a les comunitats de regants i altres entitats de reg, en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua. [2018/11631]

PREÀMBUL



Han transcorregut més de 10 anys des de la publicació de l'Ordre de 17 de gener de 2008, per la qual es van aprovar les bases reguladores per a la concessió d'aquestes ajudes.

La necessitat d'una nova redacció de l'ordre de bases que regula les ajudes esmentades, es justifica en diversos punts. En primer lloc cal indicar que en aquest període la realitat del regadiu valencià ha patit un gran canvi, i per tant les seues necessitats han canviat. En segon lloc l'ordenament jurídic ha patit modificacions, en concret pel que fa a garantir els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, i eficiència com a principis de bona regulació recollits en l'article 129 de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú. En tercer lloc resulta necessari conformar les bases a les modificacions produïdes en matèria de subvencions públiques. I finalment els canvis produïts en l'estructura i en la distribució de competències de la conselleria.

Igualment, s'ha detectat en aquests anys la necessitat de ponderar de forma diferent els criteris objectius emprats en la priorització de les sol·licituds de les entitats de reg, de manera que estiguen més valorats aquells projectes que aporten solucions tècniques, la implantació de les quals en el regadiu valencià es considera preferent. A més, com a conseqüència del constant augment del preu de l'energia elèctrica, cal introduir un nou criteri que valore l'estalvi i l'eficiència energètica en els sistemes de regadiu. D'altra banda, en els últims anys han aparegut nous cultius, així com nous sistemes de producció com l'agricultura ecològica amb requeriments diferents que cal tindre en consideració.



Per això, i, per a complir el que es disposa en els articles 27, 40 i 47 de la Llei 8/2002, de 5 de desembre, d'ordenació i modernització de les estructures agràries de la Comunitat Valenciana o norma que la substituïsca i l'article tercer del Decret 47/1987, de 13 d'abril, del Consell, que desplega la Llei 7/1986, de 22 de desembre, d'utilització d'aigua per a reg, pertoca aprovar les bases reguladores de les ajudes a concedir, per a l'execució d'obres de modernització de regadius.



Les ajudes de la present ordre de bases es troben incloses en l'Acord de 12 de gener de 2018, del Consell, pel qual s'aprova el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2018 i es concreten en els apartats següents:

1. Objectius: optimització en l'ús i gestió dels recursos hídrics disponibles per al reg i millora de l'eficiència energètica en els regs a pressió.

2. Efectes que es pretenen amb la seua aplicació: increment de la superfície de reg localitzat i de la capacitat d'embassament, reutilització per a reg de les aigües depurades, disminució del cost energètic, augment de l'eficiència en la utilització de l'aigua i millora de la rendibilitat de les explotacions agràries, així com el foment de l'agricultura ecològica.

3. Termini necessari per a la seua execució: si bé les convocatòries s'han de resoldre anualment, les inversions podran tindre caràcter pluriennal.

4. Fonts de finançament i import: es determinen en la resolució de convocatòria que aprove l'import global màxim.

En virtut de l'anterior, fent ús de les atribucions que tinc conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, així com de l'article 3 del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i de l'article 160.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, conforme amb l'informe de l'Advocacia de la Generalitat i oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article únic

S'aproven les bases reguladores que figuren en l'annex d'aquesta ordre, d'ajudes a comunitats de regants i altres entitats de reg, en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua en aprofitaments hidràulics i regadius.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. No-obligació econòmica

L'aprovació de les presents bases no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre's, conformement a la consignació pressupostària que s'establisca en l'exercici corresponent.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



A l'entrada en vigor d'aquesta ordre, quedaran derogades totes les normes d'igual o inferior rang, quan s'oposen al que s'hi estableix i, expressament, l'Ordre de 17 de gener de 2008, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

La present ordre es dicta de conformitat al que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, així com en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del reglament que la desenvolupa, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Així mateix, li serà aplicable la Llei 8/2002, de 5 de desembre, d'ordenació i modernització de les estructures agràries de la Comunitat Valenciana o norma que la substituïsca; així com la Llei 7/1986, de 22 de desembre, sobre utilització d'aigües per a reg i el Decret 47/19870, de 13 d'abril, del Consell, de desplegament de l'anterior.



Segona. No-obligatorietat de comunicació a la Comissió Europea

Segons l'article 1.3 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea, les ajudes públiques a les quals no siga aplicable l'article 107, apartat 1, del TFUE, hauran d'incloure en el projecte de l'instrument jurídic que regule l'ajuda els motius pels quals no els resulta aplicable aquest article 107 del TFUE.

Segons el Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'aigües, les comunitats de regants, com a corporacions de dret públic adscrites a l'organisme de conca, tenen com a finalitat la distribució d'un bé de domini públic com és l'aigua, i la solució de conflictes que puguen sorgir entre els comuners, d'acord als seus estatuts o ordenances que són aprovats per l'organisme de conca.

A les ajudes que es regulen en la present ordre de bases no els és aplicable l'article 107 del TFUE, ja que no suposen cap benefici ni avantatge econòmic per a cap empresa, ni un avantatge econòmic que falsege la competència.



Tercera. Competències de desplegament

Es faculta a la persona titular de la direcció general competent en matèria de regadius per a dictar els actes, les instruccions i resolucions que siguen necessaris per a l'aplicació de la present ordre.



Quarta. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 28 de novembre de 2018



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO







ANNEX

Bases reguladores de les ajudes a les comunitats de regants i altres entitats de reg, en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua en aprofitaments hidràulics i regadius



Primera. Objecte de l'ajuda

Millorar els sistemes de regadiu de les entitats de reg de la Comunitat Valenciana, de manera que s'optimitzen l'ús i la gestió tant dels recursos hídrics disponibles, com energètics, al mateix temps que es promou la diversitat de cultius i l'agricultura ecològica.



Segona. Beneficiaris

Podran ser beneficiaris d'aquestes ajudes les comunitats de regants i altres entitats de reg sense ànim de lucre de la Comunitat Valenciana, legalment constituïdes.



Tercera. Despeses subvencionables

1. Les obres subvencionables seran les classificades com a obres d'interés general de la Comunitat Valenciana, que es referisquen als aprofitaments hidràulics, canals i regadius, d'acord amb l'article 35 de la Llei 8/2002, de 5 de desembre, d'ordenació i modernització de les estructures agràries, o norma que la substituïsca, mentre no contradiga el que s'indica en la present ordre. Queden excloses les inversions a l'interior de la parcel·la, les sol·licitades pels agricultors a títol individual, o les reparacions d'obres preexistents.

2. Aquelles propostes que incorporen sistemes de fertilització de base comunitària, mitjançant fertirrigació, hauran de detallar i justificar les condicions tècniques i agronòmiques d'aplicació i la seua compatibilitat amb les diferents orientacions productives i, en particular la compatibilitat de la fertirrigació col·lectiva proposada, si escau, amb la pràctica de l'agricultura ecològica, de manera que aquestes produccions puguen ser realitzades per aquells agricultors que ho desitgen, i haurà d'aportar-se annex tècnic justificatiu.

3. Seran excloses les inversions que tinguen per finalitat la investigació o aflorament d'aigües subterrànies.

En tot cas, serà facultat de la direcció general amb competència en regadiu, determinar les inversions subvencionables entre les sol·licitades, sempre d'acord als criteris i en els termes establits en aquesta ordre.



4. A fi d'augmentar el nombre d'entitats de reg beneficiàries, s'estableix una quantitat màxima d'ajuda por peticionari. Aquesta quantitat queda fixada en el 50 % de l'import global màxim de la convocatòria corresponent. L'excés d'inversió que puga donar-se en alguna operació projectada serà finançat íntegrament per la mateixa entitat de reg.





Quarta. Convocatòria i quantia de les subvencions

1. Per a cada exercici pressupostari, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la convocatòria oportuna i l'import global màxim de la subvenció a concedir.



De conformitat amb el que es disposa en l'article 63 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en l'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i en l'article 160.5 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de regadius, l'atribució de convocar anualment les subvencions regulades en la present ordre.



2. Les entitats de reg podran presentar, en cada convocatòria, una única sol·licitud de subvenció per a les seues obres. La inversió màxima auxiliable no podrà superar l'import de la inversió sol·licitada per l'entitat.

En la sol·licitud, el pressupost de l'actuació proposada s'entendrà que inclou els conceptes de benefici industrial i despeses generals.

L'impost sobre el valor afegit només serà auxiliable en les inversions realitzades per les comunitats de regants o d'usuaris, definides en la legislació d'aigües. En aquest cas, la quota de l'impost sobre el valor afegit suportat per l'entitat no tindrà caràcter recuperable o deduïble, d'acord a les normes d'aquesta figura tributària.

3. La subvenció a concedir serà del 50 % de la inversió màxima auxiliable, amb el límit indicat en la base tercera, fixada per referència al pressupost del projecte tècnic aportat per l'entitat, després del tràmit de supervisió de projectes, o als mòduls tipus aplicables, d'acord amb el que estableix l'article tretze del Decret 47/1987, de 13 d'abril, del Consell.



Cinquena. Presentació de sol·licituds

1. Les comunitats de regants i altres entitats de reg presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat de la forma que s'establisca en la convocatòria corresponent, així com la resta de documentació requerida.

Mitjançant la presentació de la sol·licitud el sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades recollides en aquesta i en la documentació que s'hi adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, que queda a la disposició de la Generalitat, la qual podrà requerir, si ho estima oportú, per a la seua presentació, comprovació, control i inspecció posterior.

2. La proposta de racionalització d'aigua per a reg, haurà de respondre a l'acord adoptat en junta general o assemblea de l'entitat, reflectit en acta, amb la inversió a realitzar, que a més contindrà les facultats de representació de la persona designada per aquesta junta, el termini d'execució previst de les obres, incloent-hi els documents que s'indiquen en l'apartat 7 de les presents bases. L'assemblea haurà d'haver-se realitzat en l'exercici de la convocatòria o en l'immediatament anterior. No es donarà per vàlida la realització d'aquesta una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds.

3. D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor per a obtindre directament les dades d'estar al corrent amb el compliment de les seues obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social. En cas que el sol·licitant s'opose al fet que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari, i quedarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

4. Les entitats, en el moment de formalitzar la seua sol·licitud, podran aportar un projecte tècnic o bé optar per fer una detallada descripció de les actuacions previstes i una estimació del seu cost.

Una vegada seleccionades les sol·licituds i prèviament a la seua aprovació, les entitats hauran d'aportar de manera obligatòria un projecte tècnic, el contingut del qual serà el que s'especifica en l'article 233 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic o norma que la substituïsca.

5. Aquelles entitats que hagen sigut beneficiàries d'inversions recollides en plans d'obres i finançades per l'Administració o d'ajudes a l'empara de convocatòries anteriors d'aquesta mateixa línia d'ajudes, hauran de presentar, juntament amb la sol·licitud d'ajuda de la convocatòria corrent, un resum complet, amb l'exposició de les obres anteriorment auxiliades i els seus pressupostos generals, així com el plànol o els plànols de planta on es representen i identifiquen aquestes, per convocatòria; tot això a fi de verificar que les obres que se sol·liciten no han sigut ja objecte d'ajuda pública, així com en l'aplicació dels criteris j i k del barem acumulatiu de la base sisena.

6. D'acord amb la legislació ambiental corresponent, quan corresponga, els projectes hauran de disposar de la declaració o estimació d'impacte ambiental favorable prèvia a l'emissió de la resolució d'admissió a tràmit de les obres de modernització de regadius proposades per les comunitats de regants. En cas contrari no seran admeses a tràmit.



7. Contingut de la proposta de racionalització d'aigua per a reg.

La proposta de racionalització d'aigua per a reg (conforme al Decret 47/1987, de 13 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, i la Llei 8/2002, de 5 de desembre) haurà de contindre:

– Certificat expedit pel secretari de l'entitat, amb el vistiplau del president de no estar incurs en causa de prohibició per a accedir a la condició de beneficiari de les ajudes, segons estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



– Certificat de no haver rebut cap subvenció per al mateix fi.



– Memòria tècnica de les solucions proposades pel peticionari incloent-hi els objectius proposats, l'estalvi d'aigua estimat, entre altres.

– Cost màxim de les obres i calendari previst d'execució, per anualitats, segons el peticionari.

– Exposició del problema: situació actual, agricultors i superfície afectada, etc.



Aquesta proposta haurà d'acompanyar-se de la documentació següent:

1) Certificat de l'acord de sol·licitud adoptat per l'assemblea general, reflectit en acta amb l'acord de petició d'ajudes, facultats de representació, termini d'execució de les obres i una breu descripció de les obres per a les quals se sol·licita l'ajuda. L'assemblea haurà d'haver-se realitzat en l'exercici de la convocatòria o en l'immediatament anterior. No es donarà per vàlida la realització d'aquesta una vegada tancat el termini de presentació de sol·licituds.

2) Ordenances o estatuts de la comunitat de regants o associacions d'agricultors, aprovats per l'organisme de conca corresponent.



3) Acord de l'assemblea que atorga el poder de representació per a presentar la sol·licitud en aquella persona que la realitze, en el cas que aquesta no siga el president de l'entitat.

4) Documentació que acredite el compliment de les obligacions fiscals i davant de la Seguretat Social del sol·licitant (certificat de l'Agència Tributària i de la Tresoreria de la Seguretat Social), en cas que l'interessat s'opose al fet que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació.

5) Documents que acrediten els drets de reg de l'entitat (concessió, inscripció) o de les agrupacions d'aquestes.

6) Entitat bancària, agència, localitat i número de compte certificat de l'entitat bancària i manteniment de tercers.

7) Còpia del document d'identificació fiscal.

8) Si no s'aporta juntament amb la sol·licitud projecte tècnic, s'aportarà memòria tècnica detallada de la proposta a realitzar.

9) Declaració o estimació d'impacte ambiental favorable o document de l'òrgan competent que l'eximisca de la necessitat d'aquestes, segons la legislació ambiental vigent.

10) Declaració jurada del compliment de les obligacions derivades del registre de SAT.

11) Altres documents aportats de manera voluntària, amb indicació d'aquests.



Sisena. Estudi i baremació de les sol·licituds

Les sol·licituds presentades, i esmenades si escau, es classificaran, per ordre de prioritat, en aplicar els criteris objectius que constitueixen el barem acumulatiu següent:

a) Sol·licituds que es referisquen a projectes de transformació de reg tradicional a reg localitzat.

Valoració del criteri: 4 punts.

b) Obres que suposen una reducció de les pèrdues d'aigua i milloren l'eficiència en la conducció i en la distribució (substitució de séquies de terra per altres de fàbrica, impermeabilització de soleres en séquies de terra, construcció de basses o depòsits, etc.).

Valoració del criteri: 4 punts

c) Sol·licituds de subvenció d'aquelles entitats de reg en l'àmbit territorial de les quals s'haja aprovat o està en tràmit l'aprovació d'una iniciativa de gestió en comú, i més del 50 % de la superfície afectada per la inversió estiga integrada en la iniciativa de gestió en comú, d'acord amb la Llei d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana.



Valoració del criteri: 3 punts

d) Actuacions destinades a zones homogènies de producció ecològica.

S'entendrà com a zona homogènia de producció ecològica aquella en la qual més del 50 % de la superfície regable total de la comunitat de regants o més del 50 % de la superfície regable d'un sector de reg, es dedique a la producció ecològica.

Valoració del criteri: 3 punts

e) Sol·licituds de subvenció que es van formular a l'empara de l'ordre de la convocatòria de l'any anterior, que van ser seleccionades i se supervisaren favorablement els seus projectes, però que no van poder ser resoltes favorablement abans del tancament econòmic de la convocatòria. En aquest supòsit, és condició imprescindible que l'entitat de reg, reitere o ratifique la seua sol·licitud inicial, dins del termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria següent.

Valoració del criteri: 3 punts.

f) Actuacions que permeten la reutilització per a reg de les aigües depurades.

Valoració del criteri: 3 punts.

g) Obres que s'han d'escometre en zones clarament deficitàries en recursos hídrics, d'acord amb els plans hidrològics de conca respectius.



Valoració del criteri: 3 punts

h) Propostes que incorporen les solucions recomanades per a l'estalvi i l'eficiència energètica per auditories energètiques, desenvolupades segons el protocol per a auditories en comunitats de regants, elaborat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE). Per a la seua consideració haurà d'aportar-se el document tècnic de l'auditoria.

Valoració del criteri: 2 punts.

i) Propostes que incorporen instal·lacions, equips, dispositius i qualssevol altres tecnologies de la informació i comunicació (TIC) que permeten realitzar una millor gestió del reg i una reducció en el consum d'aigua. Haurà d'aportar-se annex justificatiu de l'estalvi previst. Durant els tres anys següents a la finalització de les obres es presentarà un full de càlcul amb el resum de volums aplicats i consums unitaris realment aplicats.

Valoració del criteri: 2 punts.

j) Obres que completen actuacions d'interés general, executades o en execució per la Generalitat, a càrrec del capítol 6 del pressupost de despeses.

Valoració del criteri: 1 punt.

k) Obres que completen actuacions executades o en execució per l'entitat de reg sol·licitant i que han sigut subvencionades a càrrec d'aquesta línia d'ajuda.

Valoració del criteri: 1 punt.

l) Altres obres l'objecte de les quals siga millorar l'eficiència energètica o hídrica no previstes en els punts anteriors del barem.

Valoració del criteri: 1 punt.



Setena. Procediment de concessió de les ajudes

1. La instrucció dels expedients correspon al servei competent en regadius. La direcció territorial de la província en la qual es localitze l'entitat de reg iniciarà el tràmit. Esmenades les sol·licituds telemàtiques es remetran a la direcció general competent en regadius per a resoldre l'expedient.

2. Les sol·licituds que complisquen els requisits establits en aquesta ordre de bases seran admeses a tràmit, i s'ordenaran d'acord amb la puntuació obtinguda en aplicació del barem acumulatiu descrit. S'emprarà com a criteri de desempat per a aquelles sol·licituds que obtinguen la mateixa puntuació la data i hora de presentació telemàtica.



Mitjançant resolució de la persona titular de la direcció general amb competències en regadiu es publicaran les sol·licituds admeses a tràmit fins a completar l'import global màxim d'inversió que s'inclourà en la convocatòria corresponent.

Així mateix, es disposarà la desestimació d'aquelles sol·licituds que no puguen auxiliar-se per haver-se esgotat aquest import global màxim.



Les sol·licituds que no complisquen els requisits establits seran desestimades, i se n'indicaran els motius.

Tot això d'acord amb la proposta emesa per la comissió d'avaluació, que estarà integrada pel titular de la subdirecció general, qui exercirà la presidència, pel titular del cap de servei, qui exercirà la secretaria, i pel titular del cap de secció, competents en regadius. Les comissions que es constituïsquen a l'empara d'aquesta ordre, s'hauran d'ajustar als principis de composició i presència equilibrada entre dones i homes, establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.



3. Les entitats les sol·licituds de les quals hagen sigut admeses a tràmit, presentaran un projecte de les obres, o un projecte reduït si el seu pressupost no supera la quantitat fixada en l'apartat 2 de l'article 233 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, o norma que la substituïsca. S'hi inclourà necessàriament un estudi agronòmic, signat per tècnic competent en agronomia, en el qual es justifiquen degudament els càlculs hidràulics, la reducció de consum d'aigua estimada i qualssevol altres continguts en el projecte de millora per als quals siga necessari prendre com a base les necessitats hídriques dels diferents cultius i terres objecte d'una millor utilització de l'aigua de reg. Es presentaran dues còpies del projecte en format paper en el servei de regadius, que podrà ser presentat en el moment de realitzar la sol·licitud, o posteriorment, sempre d'acord amb el que s'estableix en la base cinquena.

Els projectes seran presentats en el termini màxim de tres mesos des de la data de resolució d'admissió a tràmit.

Si els projectes d'obra estigueren redactats per equips tècnics multidisciplinaris, es faran constar els seus components i titulacions tècniques corresponents.

Així mateix serà aplicable l'Ordre 9/2016, de 22 d'abril, de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableix el format digital per a la presentació de projectes tècnics, o norma que la substituïsca. Es presentarà un fitxer georeferenciat en format SHAPE amb el contorn de l'actuació, així com el traçat i instal·lacions projectades si escau.



En les propostes que requerisquen càlculs hidràulics per a l'anàlisi de xarxes, s'aportarà de fitxer de càlcul en format EPANET o similar que justifique la idoneïtat de la solució proposada.

El projecte d'obra serà sotmés al tràmit de supervisió de projectes, d'acord amb el que es disposa en l'article 164.h de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, sector públic instrumental i subvencions o norma que la substituïsca.

4. Les obres projectades hauran de respondre a la sol·licitud inicial de l'entitat de reg; aquelles obres no sol·licitades quedaran excloses.

5. Una vegada completat l'expedient, la direcció general competent, a proposta del servei de regadius verificarà la idoneïtat de les inversions proposades en el projecte tècnic i si aquestes són subvencionables.



En la resolució que dicte la direcció general s'efectuarà la declaració dels projectes com a obres d'interés general de la Comunitat Valenciana.

6. La conselleria competent en regadius, en funció de la dimensió funcional i econòmica de l'obra a subvencionar, decidirà el caràcter anual o pluriennal de la subvenció. Les anualitats futures quedaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressupostos corresponents.



Huitena. Resolució

1. De conformitat amb el que es disposa en l'article 63 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en l'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i en l'article 160.5 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de regadius, l'atribució de resoldre les subvencions regulades en la present ordre.



2. S'estableix un termini de sis mesos per a resoldre les sol·licituds i notificar la resolució, comptats a partir de la publicació de la convocatòria. Les sol·licituds s'entendran desestimades si transcorregut aquest termini no s'ha emés la resolució corresponent.

3. La resolució de concessió posa fi a la via administrativa i podrà ser recorreguda potestativament en reposició davant el mateix òrgan que la dicta o ser impugnada directament davant l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, segons el que es disposa en els articles 123 i 124 de la 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Novena. Adjudicació i contractació; realització de la inversió i procediment de control

1. Una vegada notificada la resolució aprovatòria al beneficiari, aquest iniciarà la tramitació per a contractar l'execució de les obres subvencionades.

2. Les comunitats de regants hauran d'observar, per a l'adjudicació i contractació de les obres, les normes generals que en matèria de contractació pública estableix la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic o norma que la substituïsca.

La comunitat de regants presentarà a la conselleria amb competències en agricultura un certificat del secretari, amb el vistiplau del president, que indique que s'ha seguit el que s'estableix en la Llei 9/2017, de contractes del sector públic, per a l'adjudicació i contractació de les obres. Es presentarà justificació de la publicitat realitzada en la licitació de les obres, així com els documents originals o còpies compulsades de les ofertes presentades, un llistat amb la puntuació obtinguda per cadascuna d'aquestes basant-se en els criteris adoptats en els plecs, que també hauran d'aportar-se. Així mateix, haurà d'aportar-se actes de la mesa de contractació, proposta d'adjudicació i l'esborrany del contracte a subscriure per les parts.

Les comunitats de regants custodiaran l'expedient de contractació que posaran a la disposició de la direcció general competent en regadius a requeriment d'aquesta per a la seua inspecció i comprovació de la seua correcta tramitació. La detecció d'irregularitats o no subjecció al procediment establit en la Llei 9/2017 donarà lloc a la pèrdua de l'ajuda.



3. La resta d'entitats de reg amb personalitat jurídica diferent de la de comunitat de regants hauran de sol·licitar cinc ofertes a qualsevol empresari amb capacitat d'obrar i que compte amb l'habilitació professional necessària per a realitzar la prestació.

L'entitat de reg proposarà l'adjudicació del contracte a l'empresa que haja presentat l'oferta més avantatjosa, que es realitzarà conforme a criteris d'eficiència i economia, i quan aquesta no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa, s'haurà de justificar-se expressament l'elecció i quedarà a criteri del servei gestor l'acceptació o no de la proposta en aquest cas.

Finalitzat aquest tràmit i proposada l'oferta triada, l'entitat de reg presentarà a la conselleria un certificat del secretari, amb el vistiplau del president, en el qual s'indique el procediment d'adjudicació seguit, la justificació de la proposta d'adjudicació i el seu compliment respecte a les indicacions de la present ordre. S'hi adjuntaran els documents originals o còpies compulsades de totes les ofertes presentades, el llistat amb la puntuació obtinguda per totes elles sobre la base dels criteris adoptats, així com el plec de contractació corresponent i un esborrany del contracte a subscriure amb el contractista.

La documentació serà revisada pel servei amb competències en regadiu. Quan la proposta d'adjudicació no recaiga en l'oferta més econòmica, si es considera adequada la proposta, el servei amb competències en regadiu l'acceptarà. En cas contrari es proposarà una nova elecció per part de l'entitat de reg que s'ajuste als criteris establits per l'Administració.

4. Les comunitats de regants disposaran d'un termini màxim de sis mesos, comptat des de la data de notificació de la resolució aprovatòria de l'ajuda, per a remetre a la conselleria la documentació enumerada en els epígrafs anteriors. Aquest termini es podrà ampliar tres mesos més, amb una sol·licitud prèvia justificada.

Per a la resta d'entitats beneficiàries aquest termini serà com a màxim de tres mesos comptat des de la data de notificació de la resolució aprovatòria de l'ajuda.

5. Les entitats beneficiàries de les ajudes designaran, com a direcció de les obres, una persona tècnica competent, el nomenament de la qual traslladaran a la conselleria. Igualment aportaran un pla d'obres que garantisca l'execució de les obres segons el pressupost i terminis aprovats.

6. A proposta de les respectives direccions territorials de la conselleria, la direcció competent en regadius designarà la persona tècnica que haja de supervisar l'execució de les obres.

7. Realitzats els tràmits anteriors, la persona tècnica supervisora estendrà acta en què farà constar que les obres ni s'han executat ni s'han iniciat. Sense aquesta acta no es podran iniciar les obres.

8. Les obres podran executar-se, bé dins de l'exercici corrent o bé programant la seua execució amb caràcter plurianual. En tot cas, hauran de certificar-se les obres executades i justificar-se la inversió realitzada, pels concessionaris de la subvenció, amb anterioritat al 30 de novembre de cada exercici. Llevat de causes degudament justificades, les quantitats no certificades, de l'anualitat corresponent, donaran lloc a la minoració de la subvenció, i subsistirà l'obligació d'executar l'obra completa, d'acord amb el projecte aprovat.

9. Es considerarà modificació no substancial aquella que no varie el pressupost d'adjudicació en més d'un 10 % i no modifique les característiques bàsiques del projecte. En aquest cas, prèviament a la seua execució, es posarà en coneixement del tècnic supervisor, qui comunicarà a la direcció general mitjançant un informe favorable sobre la conveniència d'aquestes. En cas contrari no podrà executar-se aquesta modificació.

En el cas de modificacions o alteracions substancials del projecte inicial que siga necessari realitzar durant l'execució de les obres, hauran de ser aprovades per l'assemblea General, i aportar l'acord en certificat subscrit pel secretari de la comunitat i el vistiplau del president, després es posarà en coneixement del tècnic supervisor de l'Administració, per escrit i abans de la seua execució. Aquest tècnic elevarà la sol·licitud de l'entitat de reg, juntament amb el seu informe, a la direcció general competent en regadius, per a la seua autorització, si escau. La modificació autoritzada s'haurà de recollir en un projecte modificat.



Cap modificació proposada podrà suposar un augment de la subvenció concedida.

L'aparició de nous preus contradictoris requerirà l'informe favorable del tècnic supervisor de l'Administració.

Tant les modificacions substancials com els preus contradictoris hauran de comptar amb l'informe del servei de supervisió de projectes o tècnic designat a aquest efecte, abans de la seua aprovació per part de la direcció general amb competències en regadius, moment fins al qual no podran executar-se aquestes modificacions o executar-se les unitats d'obra amb els preus contradictoris.

10. Les entitats beneficiàries hauran de senyalitzar les obres mitjançant cartells on s'acredite l'existència i origen de les ajudes públiques per a les actuacions en execució. Els cartells respondran als criteris establits en el manual d'identitat corporativa de la Generalitat Valenciana recollit en la seua pàgina web (http://www.presidencia.gva.es/manuales-corporativos).

11. Un mes abans de la data prevista per a la finalització de les obres, l'entitat beneficiària la comunicarà al supervisor d'aquestes, qui sol·licitarà a la direcció general competent en regadius el nomenament d'un representant de l'Administració, perquè subscriga l'acta de comprovació de la inversió, juntament amb el supervisor, el president de l'entitat de reg, o persona en qui delegue, i el director de les obres. El nomenament de representant de l'Administració ha de recaure sobre un tècnic facultatiu. En l'acta ha de figurar l'import final de l'obra realment executada i la seua congruència amb el projecte aprovat.





Deu. Pagament de les ajudes

1. Per al pagament de la subvenció haurà de justificar-se la realització de l'obra corresponent mitjançant l'aportació de les certificacions d'obra emeses per la direcció facultativa, amb les seues factures originals i els justificants del pagament d'aquestes, que han d'estar acompanyades d'informe favorable del tècnic supervisor de l'Administració.

2. S'acreditarà el pagament de la totalitat de cada factura mitjançant certificat bancari del càrrec en el compte de la comunitat de regants i el corresponent abonament en el compte de l'expedidor de la factura o bé la transferència bancària per l'import total d'aquesta factura. Es podrà justificar el pagament mitjançant uns altres documents que tinguen valor probatori equivalent als anteriors amb validesa en el tràfic jurídic mercantil. En aquest cas s'haurà d'aportar el contracte subscrit per les parts en el qual se n'especifiquen les condicions.

El tècnic de l'Administració autonòmica, designat a aquest efecte, supervisarà l'execució de l'obra i la seua congruència amb el projecte aprovat.

3. Les certificacions d'obra les haurà d'emetre el director de les obres, amb una periodicitat, almenys trimestral, excepte en casos degudament justificats sobre els quals haja informat favorablement el tècnic supervisor. En cas que hi haja obra en execució efectiva, aquestes certificacions tindran una periodicitat mensual. Si es produeix un període d'inactivitat, el director d'obra haurà d'emetre certificat sobre aquest tema i remetre'l als serveis territorials de la conselleria. La falta injustificada de certificacions trimestrals donarà lloc a una penalització en la subvenció de l'anualitat en curs de l'1 %.

4. L'import que s'haurà de pagar al beneficiari de l'ajuda serà el percentatge que corresponga del cost real de la inversió efectivament realitzada en funció de les certificacions de les obres executades i aprovades. En el cas que es produïsca una baixa en la contractació i l'import pagat pel beneficiari siga inferior, de la mateixa forma i en la mateixa proporció, aqueixa baixa es reflectirà en la subvenció a pagar.

En qualsevol cas, la quantitat a pagar no podrà superar l'import de la subvenció aprovada inicialment.



Onze. Obligacions generals de les entitats beneficiàries

Les entitats beneficiàries de les subvencions hauran de complir els preceptes establits en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i resta de normativa en vigor, i en concret els següents:



a) Complir l'objectiu, executar el projecte o realitzar l'activitat que fonamenta la concessió de la subvenció.

b) Justificar el compliment dels requisits i condicions establits en la normativa aplicable i, si escau, en l'informe tècnic corresponent de subvencionalitat, emés per l'òrgan instructor.

c) Sotmetre's a les actuacions de control a efectuar, en relació amb l'operació subvencionada, per l'òrgan concedent i per la Intervenció General de la Generalitat, i aportar tota la informació que li siga requerida en l'exercici d'aquestes actuacions. Així mateix, hauran de mantindre a la disposició de les entitats esmentades, els justificants de despeses i d'ingressos de l'operació, fins a cinc anys després de la data en què la Generalitat va resoldre concedir la subvenció.

d) Trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social. Aquestes comprovacions les realitzarà d'ofici la direcció general competent en matèria de regadius, llevat que conste en la sol·licitud l'oposició expressa per part de l'entitat interessada. En aquest cas, aquesta haurà d'aportar l'acreditació corresponent.

e) Acreditar, mitjançant declaració responsable, la no-concurrència de cap de les circumstàncies previstes en els punts 2 i 3, de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions

f) Comunicar a l'òrgan concedent, tan prompte com es conega, i sempre amb anterioritat a la sol·licitud de pagament de la subvenció, l'obtenció d'altres ajudes públiques per al mateix projecte.

g) Procedir al reintegrament dels fons percebuts quan corresponga, conforme al que s'estableix en els articles 36, 37 i 40 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

h) Aportar declaració responsable de compliment de la norma sobre integració de persones amb diversitat funcional, o si escau l'exempció i, així mateix, declaració de percentatge de persones treballadores amb diversitat funcional sobre plantilla total, tancada al 31 de desembre de l'any anterior al de la presentació de la sol·licitud de subvenció, d'acord amb el que es disposa en el Decret 279/2004, del Govern Valencià.





Dotze. Seguiment i control

La conselleria amb competències en regadiu realitzarà els controls necessaris per a comprovar els requisits i compromisos derivats de cada sol·licitud de finançament d'operacions de modernització de regadius en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua, en compliment del que s'estableix en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. Es comprovarà la totalitat dels expedients a través de les certificacions de l'obra realment executada, en congruència amb el projecte aprovat expedides per la direcció facultativa i supervisades el tècnic de l'Administració.







Tretze. Incompatibilitat de les ajudes

Les inversions acollides a la present ordre no són compatibles amb altres subvencions, o ajudes que tinguen la mateixa finalitat, procedents de fons públics, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

Aquest aspecte haurà d'acreditar-se mitjançant certificació expedida pel secretari de l'entitat, amb el vistiplau del president.



Catorze. Publicitat de les subvencions

D'acord amb l'article 165.e de la Llei 1/2015, d'hisenda pública del sector públic instrumental i de subvencions de la Generalitat Valenciana, el règim de publicitat de les ajudes atorgades establides en la present ordre serà el recollit en l'article 18 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

Mapa web