Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 26 de juny de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures addicionals complementàries de prevenció i protecció en matèria d'activitat esportiva, en aplicació de l'Acord de 19 de juny, del Consell, contra la Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8844 de 26.06.2020
Número identificador:  2020/5003
Referència Base de Dades:  010772/2020
 



RESOLUCIÓ de 26 de juny de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures addicionals complementàries de prevenció i protecció en matèria d'activitat esportiva, en aplicació de l'Acord de 19 de juny, del Consell, contra la Covid-19. [2020/5003]

Antecedents de fet

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de data 20 de juny de 2020 va publicar l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció contra la Covid-19.

Aquest acord té com a objecte establir les mesures de prevenció necessàries per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, en aquesta primera i inicial etapa de nova normalitat.

El mateix acord preveu el seguiment de les mesures adoptades i la possibilitat de modificar-lo o suprimir-lo mitjançant un acord del Consell o una resolució de la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, així com l'adopció d'altres mesures addicionals o complementàries.

En l'àmbit de l'activitat esportiva, es veu necessari realitzar certes puntualitzacions i adaptacions a l'acord aprovat que garantisquen un major nivell de prevenció i protecció de la salut de les persones esportistes.



Fonaments de dret

La Generalitat, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11a de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.

La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article primer que, a fi de protegir la salut pública i previndre'n la pèrdua o la deterioració, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en aquesta llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat; i en l'article tercer, que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, podrà adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguen o hagen estat en contacte amb aquests i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

Així mateix, l'article 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa la possibilitat d'adoptar les mesures preventives que s'estimen pertinents en cas que existisca un risc imminent i extraordinari per a la salut, entre les quals es compten la intervenció de mitjans materials i personals i les altres que es consideren justificades, sense distingir la ubicació o la titularitat d'aquests mitjans personals i materials. La mateixa llei, en l'article 29, juntament amb la necessitat d'autorització d'instal·lació i funcionament de qualssevol centres i establiments sanitaris, estableix que aquests podran ser sotmesos, quan la defensa de la salut de la població ho requerisca, a règims temporals i excepcionals de funcionament.

El punt seté de l'Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures de prevenció contra la Covid-19, estableix:

«Les mesures preventives recollides en aquest acord seran objecte de seguiment per a garantir la seua adequació a la situació epidemiològica i sanitària. A aquest efecte, podran ser modificades o suprimides mitjançant acord del Consell o resolució de la persona titular de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Així mateix, correspon a la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació del present acord i establir, d'acord amb la normativa aplicable i a la vista de l'evolució de la situació sanitària, totes aquelles mesures addicionals o complementàries que siguen necessàries.»

Sobre la base d'això, de conformitat amb l'article 81.1.b de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, resolc:

Dictar les següents mesures preventives addicionals en matèria d'activitat esportiva:



1. Pràctica de l'activitat esportiva

Es podrà practicar activitat física i modalitats esportives individuals, d'equip i de contacte respectant les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries, especialment en relació amb el manteniment de la distància mínima de seguretat, sempre que siga possible, la higiene de mans i l'etiqueta respiratòria.



2. Entrenament en lligues federades no professionals

a) Sense perjudici dels requisits que puguen establir les federacions esportives per al retorn a les competicions, no és aplicable, als entrenaments de les persones esportistes federades no professionals de les entitats esportives de la Comunitat Valenciana, la Resolució de 4 de maig de 2020, de la Presidència del Consell Superior d'Esports, per la qual s'aprova i publica la represa de les competicions federades i professionals.



b) L'ús d'instal·lacions esportives per als entrenaments en lligues federades no professionals s'ajustarà a allò que disposa el punt 5 (instal·lacions esportives) d'aquesta resolució.

c) L'entrenament en règim de concentració que incloga servei de residència o allotjament, així com serveis de restauració, haurà de complir les mesures sanitàries i de seguretat establides per a l'ús d'aquests establiments.



3. Competicions esportives de les federacions d'àmbit autonòmic



a) Es permet la celebració de competicions de modalitats esportives individuals, d'equip i de contacte, i de conformitat amb les condicions establides en el punt 4 (esdeveniments esportius) d'aquesta resolució.



b) La federació corresponent haurà de disposar d'un protocol públic de desenvolupament de la competició que garantisca el seguiment de les mesures de seguretat i d'higiene requerides per a la prevenció de la Covid-19. Amb la finalitat de garantir la protecció de la salut de les persones esportistes i del personal necessari per al desenvolupament de la competició, el protocol podrà ser requerit per l'autoritat sanitària.



4. Esdeveniments i activitats esportives

a) Sense perjudici del que disposen les normes aplicables als esdeveniments de les competicions en les lligues professionals, la celebració d'esdeveniments i espectacles esportius a l'aire lliure o en instal·lacions obertes o tancades s'ajustarà al que es disposa en el present apartat.



b) Podran realitzar-se els esdeveniments i espectacles esportius que incloguen activitats o modalitats esportives individuals, d'equip i de contacte.

c) Els esdeveniments o activitats esportives que es realitzen a l'aire lliure, en espais naturals o en la via pública, hauran de desenvolupar-se evitant les aglomeracions de públic. En cas d'instal·lacions provisionals de graderies, o delimitació d'espais reservats al públic, no es podrà superar el 75 % de l'aforament ordinari, i s'haurà de garantir la distància mínima de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries entre els assistents, o, si no és possible, l'ús obligatori de màscara.



d) Els esdeveniments o activitats esportives que es realitzen en instal·lacions obertes o tancades podran desenvolupar-se amb presència de públic, sempre que no se supere l'aforament del 75 % de la instal·lació. En tot cas, s'haurà de garantir la distància mínima de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries entre els assistents, o, si no és possible, l'ús obligatori de màscara.

e) Així mateix, es permetrà la presència de mitjans de comunicació sempre que es garantisca la distància mínima de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries, entre les persones professionals dels mitjans, i entre aquestes i les persones esportistes, o, si no és possible, l'ús obligatori de màscara.

f) En els esdeveniments, competicions o activitats esportives podran participar, de manera conjunta, un màxim de 300 persones esportistes. A aquest efecte, l'entitat o persona organitzadora haurà d'habilitar diferents instal·lacions o espais físicament diferenciats, establir torns, eixides escalonades o les mesures que s'estimen oportunes d'acord amb les característiques de l'esdeveniment, competició o activitat esportiva.



g) En tot cas, quan l'esdeveniment, competició o activitat esportiva es desenvolupe en una instal·lació esportiva, el nombre de participants no podrà superar l'aforament màxim d'una persona esportista per cada 2,25 m² de superfície útil per a l'ús esportiu. Aquest càlcul s'aplicarà per a cadascuna de les dependències d'ús esportiu de la instal·lació.



h) L'entitat o persona organitzadora de l'esdeveniment o de l'espectacle esportiu haurà de disposar d'un protocol públic de desenvolupament que garantisca el seguiment de totes les mesures d'higiene, seguretat sanitària i distància requerides per a la prevenció de la Covid-19, en relació amb les persones esportistes, les persones treballadores, els mitjans de comunicació acreditats i el públic assistent.

Amb la finalitat de garantir la protecció de la salut de les persones que participen en l'esdeveniment o l'activitat esportiva, el protocol podrà ser requerit per l'autoritat sanitària.



5. Instal·lacions esportives

a) A les instal·lacions esportives es podrà realitzar activitat esportiva individual, d'equip i de contacte, respectant les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries, especialment en relació amb el manteniment de la distància mínima de seguretat, sempre que siga possible, la higiene de mans i l'etiqueta respiratòria.

b) Així mateix, es podran realitzar activitats físiques en grups mantenint la distància de seguretat establida per les autoritats sanitàries i sempre que no se supere l'aforament màxim que estableix l'apartat següent.

c) L'aforament màxim permés serà d'una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil per a l'ús esportiu. Aquest càlcul s'aplicarà per a cadascuna de les dependències d'ús esportiu de la instal·lació, sense perjudici del que estableix el punt 6 per a l'ús esportiu de les piscines.



d) Els aforaments dels altres serveis no esportius de què puga disposar la instal·lació es regiran per la seua normativa específica.

e) Les persones o entitats titulars de la instal·lació seran les responsables d'establir les mesures necessàries per a garantir el compliment dels aforaments.

f) Les persones o entitats titulars de la instal·lació senyalitzaran de manera visible, i en els accessos de cadascuna de les dependències, tant els metres quadrats disponibles en la zona com l'aforament màxim permés.

g) En cadascun dels accessos a la instal·lació s'indicaran, de manera visible, les instruccions d'ús d'aquesta, i, en concret:

– L'ús d'elements de protecció individual: màscara, higiene de mans, desinfecció del material utilitzat i distància de seguretat.

– Instruccions d'ús dels serveis en vestuaris, zones comunes, zones de restauració i zones d'aigua.

– Disponibilitat de solució hidroalcohòlica i altres materials per a la higiene personal.

– Disponibilitat de material per a la desinfecció del material utilitzat.

h) La persona o entitat titular de la instal·lació haurà d'establir un sistema d'accés que evite l'acumulació de persones i un sistema de torns que permeta la pràctica de l'activitat física en condicions de seguretat i protecció sanitària.

i) Amb caràcter general, s'haurà de realitzar una neteja i desinfecció periòdica de les instal·lacions, com a mínim dues vegades en el dia, i sempre després de cada torn, incloent-hi les zones comunes, i posant especial èmfasi en superfícies, manetes de les portes, màquines i aparells objecte de manipulació, bancs de treball i altres estris d'ús compartit, aplicacions de les llums, botons d'ascensors, baranes i passamans, mitjançant la utilització de detergents habituals o lleixiu d'ús domèstic diluït en aigua. Així mateix, es netejarà i desinfectarà el material utilitzat per les persones esportistes en finalitzar cada torn d'entrenament i a la finalització de la jornada.

j) Es podran utilitzar els vestidors i les dutxes respectant les mesures generals de prevenció i higiene indicades per les autoritats sanitàries.



k) Amb la finalitat de facilitar la protecció de la salut de les persones esportistes, s'haurà de garantir la distància mínima de seguretat i no se superarà la proporció de 2,25 m² per cada persona usuària.

l) Als lavabos i zones comunes es reforçaran les condicions de neteja.

ll) Es procurarà la disponibilitat de papereres amb tapa i pedal i doble bossa, i s'habilitaran zones destinades a la neteja de mans, amb dotació de sabó i tovalloles de paper. Per a la desinfecció de les mans es procuraran dispensadors de gel hidroalcohòlic accessibles a les persones usuàries de la instal·lació, i seran les persones o entitats titulars d'aquesta les responsables d'assegurar el funcionament correcte i de procurar el manteniment adequat.

m) La persona o l'entitat titular de la instal·lació haurà de garantir els elements de protecció dels treballadors i les treballadores del centre.



6. Piscines d'ús esportiu

A les piscines d'ús esportiu, o en les que s'habiliten per a aquest ús en determinades franges horàries, es podrà permetre la pràctica esportiva i les classes grupals, mantenint les degudes mesures de seguretat i protecció, i, en tot cas, la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries.

L'aforament màxim permés serà d'una persona usuària per cada 4 m² de superfície de làmina d'aigua.

El titular de la instal·lació haurà d'establir un sistema d'accés que evite l'acumulació de persones i un sistema de torns que permeta la pràctica d'activitat física en condicions de seguretat i protecció sanitària. En cas d'existència de carrers s'habilitarà, sempre que siga possible, un carrer d'anada i un de tornada.

Es podran utilitzar els vestidors i les dutxes, d'acord amb allò que estableix el punt 5 (instal·lacions esportives) d'aquesta resolució.

Es netejarà i desinfectarà la instal·lació d'acord amb allò que estableix el punt 5 (instal·lacions esportives) d'aquesta resolució, i les normes específiques aplicables a la higiene de piscines i zones d'aigua.





7. Campus esportius, escoles esportives i clínics

a) Els campus esportius, escoles esportives i clínics podran realitzar-se amb un màxim de 300 participants, organitzats en grups estables de 30 persones en instal·lacions obertes, i de 25 persones en instal·lacions tancades. Sempre que siga possible, les activitats es realitzaran evitant el contacte entre els diferents grups.

b) En tot cas l'aforament màxim permés serà d'una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil per a l'ús esportiu de la instal·lació on es realitze. Aquest càlcul s'aplicarà per a cadascuna de les dependències d'ús esportiu de la instal·lació, sense perjudici del que estableix el punt 5 d'aquesta resolució per a l'ús esportiu de les piscines.



c) L'entitat o la persona organitzadora haurà de disposar d'un protocol públic de desenvolupament que garantisca el seguiment de totes les mesures d'higiene, seguretat sanitària i distància requerides per a la prevenció de la Covid-19.

d) Els campus esportius, escoles esportives i clínics que incloguen servei de residència o allotjament, així com serveis de restauració, hauran de complir les mesures sanitàries i de seguretat establides per a l'ús d'aquests establiments.

S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa, i que contra aquesta es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-s'hi qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 26 de juny de 2020.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.

Mapa web