Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 13 de juny de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusive, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, dels serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i de les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu compreses en el seu àmbit de competències.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8834 de 15.06.2020
Número identificador:  2020/4514
Referència Base de Dades:  010768/2020
 



RESOLUCIÓ de 13 de juny de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusive, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, dels serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i de les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu compreses en el seu àmbit de competències. [2020/4514]



Antecedents de fet

1. La Covid-19, per la seua facilitat de contagi i ràpida extensió, ha generat un greu problema de salut pública global que ha tingut com a conseqüència l'adopció de mesures sanitàries i de limitació de la lliure circulació sense precedents, a fi de protegir la població, sobretot els col·lectius més vulnerables.

2. Davant l'evolució de la crisi sanitària, i amb l'objectiu de recuperar gradualment la vida quotidiana i l'activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l'epidèmia per a la salut de la població i evitant que les capacitats del sistema nacional de salut es puguen desbordar, el Consell de Ministres va aprovar el passat 28 d'abril el Pla per a la transició a una nova normalitat. En aquest pla s'articula una eixida gradual de la situació de confinament, en cinc fases, des de la fase zero, preparatòria, fins a la nova normalitat. El procés previst suposa la substitució progressiva de les restriccions de caràcter general per altres més específiques, si bé de forma flexible i assimètrica. El seu cronograma és, per tant, merament orientatiu, i no s'aplica necessàriament de manera uniforme en tot el territori. Tant el calendari com l'àmbit de les diferents fases, queden condicionats a l'evolució de la pandèmia i de la capacitat dels serveis d'atenció sanitària.



3. En el context d'aquest Pla de transició, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusiva ha de preveure l'adaptació progressiva dels serveis de la seua competència destinats a joventut, de manera que puguen complir la seua comesa per a la promoció, protecció o restitució els drets reconeguts en la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut i en la resta de l'ordenament, però adequant el seu funcionament a les condicions de cada fase. Aquesta previsió pren en consideració els criteris proposats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seua actualització de l'estratègia per a la Covid-2019 del passat mes d'abril, per a planejar el desconfinament, i en particular, les recomanacions de minimitzar riscos en llocs amb alt potencial de contagi, com són les activitats de temps lliure i oci educatiu de xiquets i xiquetes i joves, i d'establir mesures preventives en els llocs de treball.



Fonaments de dret

1. El Govern, a l'empara del que es disposa en l'article 4, apartats b) i d), de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge (d'ara en avant, Llei orgànica 4/1981), va promulgar el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 (d'ara en avant, Reial decret 463/2020), el qual ha sigut prorrogat en sis ocasions, l'última pel Reial decret 555/2020, de 5 de juny, fins a les 00.00 hores del dia 21 de juny de 2020, mantenint les condicions establides en el Reial decret 463/2020 i en les disposicions que ho modifiquen, apliquen i despleguen.

2. El Reial decret 463/2020, en l'article 4, designa com a autoritats competents delegades, entre d'altres, el ministre de Sanitat i l'habilita per a dictar les ordres, resolucions, disposicions i instruccions interpretatives que, en l'esfera específica de la seua actuació, siguen necessaris per a garantir la prestació de tots els serveis, ordinaris o extraordinaris, amb vista a la protecció de persones, béns i llocs, mitjançant l'adopció de qualsevol de les mesures previstes en l'article 11 de la Llei orgànica 4/1981. En l'exercici d'aquesta facultat s'ha dictat l'Ordre SND/458/2020, de 30 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional establides després de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat,que estableix les condicions per a la realització d'activitats de temps lliure dirigides a la població infantil i juvenil.

3. La Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut, a l'article 3, sobre els principis rectors i directrius de les polítiques de joventut, especifica que tindran caràcter universal, des d'una perspectiva d'equitat, per tal de garantir la igualtat d'oportunitats i combatre les desigualtats socials, estructurals i conjunturals, mitjançant la promoció de les habilitats per a la vida, l'aposta per l'oci educatiu i l'educació no formal, com a instrument fonamental per a la inclusió social, i a l'article 4, sobre drets de la joventut, inclou el dret a l'oci i el benestar. I determina, a l'article 7, que serà l'Institut Valencià de la Joventut l'encarregat de regular reglamentàriament les condicions dels centres, les instal·lacions, els serveis, les activitats i programes que s'incloguen dins de les competències de joventut i oci.



4. La mateixa llei, a l'article 5 diu que les administracions públiques es comprometen a garantir el dret a l'esport i l'activitat física, al joc i a l'oci educatiu i inclusiu, tot assignant-hi equips professionals, recursos i serveis didàctics. I a l'article 35, sobre competències dels ajuntaments, diu que podran prestar serveis d'oci educatiu, d'acord amb les necessitats de la localitat i impulsar, mitjançant les activitats de temps lliure educatiu, la promoció de la infància, l'adolescència i la joventut del municipi, per tal de trencar, si escau, dinàmiques de desigualtat.



5. Les condicions especials de funcionament durant l'estat d'alarma els serveis d'atenció a la joventut dependents de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives estan regulades, a més de per les ordres esmentades, per la Resolució de 27 de març de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les directrius per a organitzar els serveis socials d'atenció primària amb motiu de l'estat d'alarma provocat per la pandèmia de Covid-19, que en la seua mesura tretzé diu que la Xarxa Jove durà a terme un seguiment, preferentment telefònic o telemàtic, de les persones usuàries més vulnerables del seu sector, i estarà a la disposició de la persona que coordine el Covid-19 o, si escau, de la persona que coordine els serveis socials d'atenció primària, per a realitzar les funcions que es consideren en cada moment, d'acord amb el seu perfil professional. Així mateix, col·laboraran amb l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en la implementació i difusió de continguts en línia dirigits a adolescents i joves durant la duració del confinament domiciliari., i per les instruccions dictades per a cada tipus de centre o servei.



6. El Reial decret 514/2020, de 8 de maig, disposa en l'article 3: «En aplicació del Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per a fer front a la pandèmia de Covid-19, aprovat pel Consell de Ministres en la seua reunió de 28 d'abril de 2020, el ministre de Sanitat, a proposta, si escau, de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, i a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, podrà acordar, en l'àmbit de la seua competència, la progressió de les mesures aplicables en un determinat àmbit territorial, sense perjudici de les habilitacions conferides a la resta d'autoritats delegades competents. La regressió de les mesures fins a les previstes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, es farà, si escau, seguint el mateix procediment. En el marc de les decisions que s'adopten sobre la progressió de les mesures de desescalada, les persones podran desplaçar-se pel territori de la província, illa o unitat territorial de referència que es determine a l'efecte del procés de desescalada, sense perjudici de les excepcions que justifiquen el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d'anàloga naturalesa. En tot cas, en qualsevol desplaçament hauran de respectar-se les instruccions dictades per les autoritats sanitàries».

7. D'acord amb l'article 6 del Reial decret 463/2020, cada administració conserva les competències que li atorga la legislació vigent en la gestió ordinària dels seus serveis per a adoptar les mesures que estime necessàries en el marc de les ordres directes de l'autoritat competent a l'efecte de l'estat d'alarma. En el cas concret de joventut, a la Comunitat Valenciana les competències en dita matèria les té atribuïdes en exclusiva a la Generalitat, 'acord amb l'article 49.1.25 de l'Estatut d'Autonomia.

Valorada l'actual situació, tenint en compte la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, el Pla de transició a la nova normalitat, així com els restants antecedents i fonaments de dret exposats, resolc:





Primer. Objecte i àmbit

Mitjançant la present resolució s'estableix el Pla de transició a la nova normalitat derivada de la pandèmia de Covid-19, dels serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i de les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu compreses en l'àmbit de competències de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Segon. Mesures de seguretat i higiene

1..Els serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu hauran de complir, en tot moment, les obligacions de prevenció de riscos laborals establides en la legislació vigent en cada fase del pla, tant amb caràcter general, com de manera específica, per a previndre el contagi de SARS-CoV-2.

2. Les persones amb diagnòstic de Covid-19 o amb símptomes compatibles amb Covid-19 no assistiran.

3..La neteja i desinfecció de les instal·lacions es farà amb la freqüència i les condicions estipulades en cada fase per als centres i llocs de pública concurrència, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents. Es garantirà una ventilació adequada de totes les dependències.



Tercer. Mesures organitzatives i de funcionament

1. Els serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu adoptaran les mesures organitzatives i de funcionament que, per a cada tipus de recurs, s'especifiquen en els annexos 1 a 3 d'aquesta resolució, en funció de la fase del procés de desescalada vigent en l'àmbit territorial en què se situe el centre o en el qual tinga la seua seu el servei. En aquells serveis que es presten en diferents seus, s'aplicaran en cada unitat les mesures de la fase vigent en el municipi en el qual es troben les seues dependències.

2. Totes les mesures contingudes en els annexos 1 a 3 d'aquesta Resolució són aplicables, des de la publicació, a les activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil i a les instal·lacions juvenils de la Comunitat Valenciana sotmeses a la normativa de joventut i oci educatiu.

3. Temporalment, es limita el nombre màxim de participants que pot tindre una activitat o establir mesures addicionals en matèria de protecció i seguretat, i es limita la realització d'activitats a llocs o espais que puguen suposar un risc per a la salut pública, d'acord amb el que indiquen els annexos 1 a 3 d'aquesta resolució.

4. Temporalment, es limita, per raons de salut pública, el nombre màxim de persones usuàries que pot tindre la instal·lació juvenil o la utilització de determinats espais, d'acord amb el que indiquen els annexos 1 a 3 d'aquesta resolució.



Quart. Supeditació a la normativa establida per les autoritats competents en l'àmbit sanitari

Mentre dure l'estat d'alarma, la present resolució queda supeditada a la normativa que aproven els òrgans de l'Administració general de l'Estat i de la comunitat autònoma competents en matèria sanitària i, en tot cas, sempre estarà vinculada a la superació de les fases establides pel Govern d'Espanya per al territori de la Comunitat Valenciana i les especificitats que en cada fase marquen els òrgans competents.





Cinqué. Aplicació de la present resolució i el seu annex

La present resolució i el seu annex s'aplicarà en els serveis i programes de l'Institut Valencià de la Joventut i de les activitats i instal·lacions de temps lliure i oci educatiu compreses en el seu àmbit de competències, que estiguin lliures de covid-19, és a dir, que no tinguen brot actiu de Sars-CoV-2. En cas contrari, regiran les previsions disposades per a la fase 0, i en tot cas, prèvia a l'autorització de les autoritats sanitàries competents.

Sisé. Entrada en vigor

La present resolució entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa, i que contra aquesta es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, computat en els termes ja indicats, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 13 de juny de 2020.– La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.

Mapa web