Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. RESOLUCIÓ de 14 de novembre de 2022, de la directora general d'Inclusió Educativa, per la qual es determinen les tasques del personal treballador social, educador social i terapeuta ocupacional adscrit a les unitats especialitzades d'orientació.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9473 de 18.11.2022
Número identificador:  2022/10755
Referència Base de Dades:  010314/2022
 



RESOLUCIÓ de 14 de novembre de 2022, de la directora general d'Inclusió Educativa, per la qual es determinen les tasques del personal treballador social, educador social i terapeuta ocupacional adscrit a les unitats especialitzades d'orientació. [2022/10755]

El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d'equitat i d'inclusió en el sistema educatiu valencià, atribueix a la conselleria competent en matèria d'educació, entre altres, la funció de fomentar la creació de processos i xarxes de treball en equip en i entre centres educatius, en l'àmbit sociocomunitari i entre les diferents administracions i entitats. També refereix que l'orientació educativa s'estructura i s'organitza en diferents nivells d'actuació, en què les i els professionals treballen de manera coordinada, en col·laboració i de forma complementària.

D'acord amb l'article 14 del Decret 72/2021, de 21 de maig, del Consell, d'organització de l'orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià, les unitats especialitzades d'orientació estan constituïdes pel professorat i pel personal no docent que la conselleria competent en matèria d'educació determina, segons les necessitats existents.

Amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats actuals dels centres educatius, les unitats especialitzades d'orientació compten amb el personal treballador social, educador social i terapeuta ocupacional.



De conformitat amb el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el número i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, d'acord amb el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat i amb el Decret 141/2019, de 12 de juliol, del Consell, pel qual es nomena la persona titular de la Direcció General d'Inclusió Educativa, resolc:





Primer. Objecte

Aquesta resolució té per objecte establir les tasques del personal treballador social, el personal educador social i el personal terapeuta ocupacional adscrit a les unitats especialitzades d'orientació (UEO).





Segon. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació són les unitats especialitzades d'orientació i els centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments no universitaris.



Tercer. Personal treballador social

1. D'acord amb allò referit a l'article 14 del Decret 72/2021, el personal treballador social estarà adscrit orgànicament a les unitats especialitzades d'orientació (UEO) i dependran funcionalment de la direcció d'aquestes unitats.

2. El personal treballador social prioritzarà la intervenció sociocomunitària i l'atenció a l'alumnat i a les famílies amb major vulnerabilitat i risc d'exclusió en centres educatius de titularitat de la Generalitat.



3. El personal treballador social podrà assessorar la resta de centres educatius sostinguts amb fons públics com a personal integrant de les unitats especialitzades d'orientació.

4. Les tasques del personal treballador social adscrit orgànicament a la unitat especialitzada d'orientació són les següents:

a) Assessorament i col·laboració amb els òrgans de govern, de coordinació didàctica i de participació dels centres educatius, en l'àmbit de les seues competències, en:

a.1. L'aplicació de la normativa socioeducativa al context escolar i la informació i assessorament a les persones membres de la comunitat educativa sobre l'accés a recursos, beques i ajudes que contribuïsquen a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat.



a.2. El procés d'identificació de les barreres a la inclusió en el context familiar i social en cadascun dels nivells de resposta a la inclusió.



a.3. La prevenció i detecció primerenca de situacions familiars i socials de desigualtat o desavantatge i l'organització d'actuacions i programes preventius i estratègies d'intervenció en el context sociofamiliar que contribuïsquen a l'eliminació de les barreres a la inclusió identificades i fer efectiva la igualtat d'oportunitats.

a.4. La planificació, el desenvolupament, el seguiment i l'avaluació de les mesures de resposta que afavoreixen l'adequació del context escolar a les característiques personals, socials i culturals de l'alumnat i de les seues famílies que es desenvolupen en el Projecte educatiu de centre (PEC) i en els protocols per a la prevenció de la violència i de desprotecció, acolliment i absentisme.

b) Recollida i transmissió de la informació sobre les barreres a la inclusió i les circumstàncies de vulnerabilitat de l'alumnat per realitzar, si escau, i en col·laboració amb els serveis socials, un informe previ a l'escolarització que contribuïsca a la identificació de les necessitats per a la compensació de les desigualtats i a la justificació de la proposta de les mesures de resposta educativa des de l'inici de l'escolarització.



c) Col·laboració amb els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional, en l'àmbit de les seues competències, en l'avaluació sociopsicopedagògica, i amb les agrupacions d'orientació de zona, en les decisions col·legiades per a la determinació de la modalitat d'escolarització, tot aportant la proposta d'intervenció sociofamiliar i les orientacions per desenvolupar-la, i, si és necessari, col·laboració en la derivació a agents i serveis externs.



d) Col·laboració amb els equips educatius en l'elaboració, el desenvolupament, el seguiment i l'avaluació de les actuacions socioeducatives dels plans d'actuació personalitzats i participació en la coordinació amb els diferents agents i serveis externs que participen en el desenvolupament de les mesures de resposta planificades.

e) Participació en l'elaboració i realització d'activitats d'orientació educativa, professional i sociolaboral, especialment per a l'alumnat amb necessitats educatives especials que finalitza l'escolarització en els centres d'educació especial i per a l'alumnat que abandona l'escolarització sense titulació.

f) Informació i orientació a les famílies o representants legals de l'alumnat que ho requerisquen sobre l'accés a recursos, beques i ajudes i sobre les actuacions d'intervenció sociofamiliar que s'han de desenvolupar amb la seua col·laboració, així com, si escau, mediació entre les famílies i els centres educatius.

g) Establiment de procediments de comunicació, intercanvi d'informació, seguiment i coordinació entre els agents i serveis externs, públics i privats, i el recolzament als centres educatius (equips directiu, professorat, tutories, equip d'intervenció), així com amb les i els professionals de la mateixa especialitat, per establir criteris comuns d'actuació, quan es considere adequat a cada situació i la seua complexitat, per iniciar accions corresponents en el marc de les competències pròpies.



h) Participació en programes de desenvolupament comunitari que afecten l'àmbit d'intervenció del treball social i que tinguen repercussió sobre la infància.

i) Assessorament en matèria de desprotecció en la infància als centres educatius i a les persones coordinadores de protecció integral.



j) Acompanyament als centres educatius en el desenvolupament, seguiment i avaluació dels protocols d'igualtat i convivència i absentisme escolar.

k) Col·laboració amb les i els professionals de l'educació social i de l'àmbit de la igualtat i la convivència de les unitats especialitzades d'orientació en casos d'assetjament i violència en l'entorn educatiu i familiar.

l) Col·laboració amb la direcció de la unitat especialitzada d'orientació, les i els professionals de l'educació social i amb la coordinació territorial de l'orientació en l'elaboració i actualització del mapa de recursos socials, educatius i sanitaris, públics, concertats i privats, i generació de vies de col·laboració i coordinació àgils amb el personal d'aquests àmbits.

m) Participar, amb les i els professionals de l'orientació, en l'agrupació específica de centres d'educació especial, quan els procediments i tasques ho requerisquen.

n) Totes aquelles que siguen establides, dins de les funcions de la unitat especialitzada d'orientació i del seu àmbit de competència, per la direcció general competent en matèria d'inclusió educativa.



Quart. Personal d'educació social

1. D'acord amb allò referit a l'article 14 del Decret 72/2021, el personal educador social estarà adscrit orgànicament a les unitats especialitzades d'orientació (UEO) i dependran funcionalment de la direcció d'aquestes unitats.

2. El personal educador social intervindrà preferentment en els instituts d'educació secundària, seccions d'instituts d'educació secundària, unitats educatives terapèutiques i centres integrats de formació professional, de titularitat de la Generalitat.

3. El personal educador social podrà assessorar la resta de centres educatius sostinguts amb fons públics com a personal integrant de les unitats especialitzades d'orientació.

4. Les tasques del personal educador social adscrit orgànicament a la unitat especialitzada d'orientació són les següents:

a) Assessorament i col·laboració amb els òrgans de govern, de coordinació didàctica i de participació dels centres educatius en l'àmbit de les seues competències en l'aplicació del protocol davant situacions d'absentisme escolar.

b) Impuls del disseny i la implementació de programes de promoció i permanència en el sistema educatiu.

c) Impuls i participació en programes de desenvolupament comunitari que afecten l'àmbit d'intervenció de l'educació social i que tinguen repercussió sobre la infància i adolescència.

d) Col·laboració amb els departaments d'orientació educativa i professional, en l'àmbit de les seues competències, en l'avaluació sociopsicopedagògica.

e) Col·laboració amb els equips educatius en l'elaboració, desenvolupament, seguiment i avaluació de les actuacions socioeducatives dels plans d'actuació personalitzats i participació en la coordinació amb els diferents agents i serveis externs que participen en el desenvolupament de les mesures de resposta planificades.

f) Realització de propostes als departaments d'orientació i didàctics de projectes d'educació per a la salut, mediambientals, de desenvolupament d'habilitats socials i de prevenció de les addiccions i de la violència i de l'assetjament escolar, entre altres.

g) Cooperació en el desenvolupament de programes per a fomentar la participació de les famílies als centres educatius.

h) Acompanyament als centres educatius en el desenvolupament, seguiment i avaluació de les estratègies per a gestionar la igualtat i convivència.

i) Mediació en aquells casos de conflicte que es produïsquen entre alumnat-centre educatiu, famílies-centre educatiu i alumnat-famílies i impuls del disseny i la implementació de programes que potencien la cultura de la mediació.

j) Col·laboració amb les i els professionals del treball social i de l'àmbit de la igualtat i la convivència de les unitats especialitzades d'orientació en casos d'assetjament i violència en l'entorn educatiu i familiar.

k) Cooperació en el desenvolupament de programes i activitats per al foment de la convivència positiva amb la persona coordinadora en matèria de convivència, igualtat, benestar o protecció de l'alumnat.

l) Cooperació en l'acollida i la inclusió de l'alumnat migrant, especialment el refugiat.

m) Cooperació en activitats de formació a famílies, especialment aquelles que estan en situació de vulnerabilitat per tal d'afavorir la participació i la corresponsabilitat educativa.

n) Col·laborar amb la direcció de la unitat especialitzada d'orientació, amb les i els professionals del treball social i amb la coordinació territorial de l'orientació en l'elaboració i actualització del mapa de recursos socials, educatius i sanitaris, públics, concertats i privats, i generar vies de col·laboració i coordinació àgils amb el personal d'aquests àmbits.

o) Totes aquelles que siguen establides, dins de les funcions de la unitat especialitzada d'orientació i del seu àmbit de competència, per la direcció general competent en matèria d'inclusió educativa.

Cinqué. Personal terapeuta ocupacional

1. D'acord amb allò referit a l'article 14 del Decret 72/2021, el personal terapeuta ocupacional estarà adscrit orgànicament a les unitats especialitzades d'orientació (UEO) i dependran funcionalment de la direcció d'aquestes unitats.

2. El personal terapeuta ocupacional assessorarà i intervindrà en centres educatius de titularitat de la Generalitat, a proposta de la direcció de la unitat especialitzada d'orientació.

3. El personal terapeuta ocupacional podrà assessorar la resta de centres educatius sostinguts amb fons públics com a personal integrant de les unitats especialitzades d'orientació.

4. Les tasques del personal terapeuta ocupacional adscrit orgànicament a la unitat especialitzada d'orientació són les següents:

a) Identificació, junt a la resta de l'equip interprofessional, de les barreres de l'alumnat, amb la finalitat de determinar les mesures de resposta educativa més adients.

b) Col·laboració amb els equips d'orientació i els departaments d'orientació educativa i professional, en l'àmbit de les seues competències, en l'avaluació sociopsicopedagògica.

c) Assessorament als centres educatius, els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona en les necessitats motores, sensorials i/o cognitives de l'alumnat durant el període lectiu en tasques d'higiene i d'hàbits d'alimentació, així com en el maneig de l'alumnat en les cures bàsiques, per aconseguir la major participació escolar possible.

d) Assessorament als centres educatius, els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona en l'ús de productes de suport per a millorar la participació i afavorir els principis d'equitat i inclusió.



e) Assessorament als centres educatius, els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona en els diferents perfils sensorials que es puguen donar en l'alumnat, la seua influència en el desenvolupament escolar i les estratègies sensorials que faciliten el seu aprenentatge i participació en totes les activitats pròpies de l'entorn escolar.



f) Elaboració d'instruments i materials de suport dins de l'àmbit de la seua competència.

g) Participació en projectes d'investigació i innovació promoguts per la direcció general amb competències en matèria d'inclusió educativa.

h) Totes aquelles que siguen establides, dins de les funcions de la unitat especialitzada d'orientació i del seu àmbit de competència, per la direcció general competent en matèria d'inclusió educativa.



Sisé. Entrada en vigor

Aquesta resolució entrarà en vigor des del moment de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 14 de novembre de 2022.– La directora general d'Inclusió Educativa: Raquel Andrés Gimeno.

Mapa web